Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ
  • [04] Ρ.ΡΙΓΚΑΝ: Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [05] "ΠΥΡΑ" ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [06] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [08] ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ 12 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ
  • [09] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΛΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
  • [10] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ
  • [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Φ.ΝΑΝΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [13] Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] "ΠΥΡΑ" ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΚΑΤΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [16] ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [17] ΘΛΙΨΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ρ.ΡΙΓΚΑΝ
  • [18] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο Γ.ΛΙΛΛΗΚΑΣ:
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [20] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
  • [21] Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΠΕΤΕΡ ΣΟΛΜΠΕΡΓΚ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ 51ου ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [22] ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΣΤΙΒΟΥ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ": ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ-
  • [23] ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [25] Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΡΟΝ
  • [26] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [27] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ
  • [28] ΣΙΡΑΚ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ 6Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1944
  • [29] ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
  • [30] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] ΑΥΡΙΟ ΤΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

  • [01] ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (10:51 UTC+2)

    Δέκα μέτρα για τον πολιτισμό, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τομές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής», τονίζοντας πως «ο πολιτισμός είναι κοινωνική επένδυση διότι ο κόσμος διψά για αξίες και ανθρωπισμό».

    «Για την Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «η πολιτιστική της κληρονομιά είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο. Είναι το πολυτιμότερο προϊόν αυτού του τόπου και η βάση της εθνικής περηφάνιας. Τον πολιτισμό αυτόν, την πλούσια κληρονομιά μας, υποχρεούμαστε να τα οδηγήσουμε ακόμα πιο ψηλά».

    «Πιστεύουμε ότι», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «ο πολιτισμός είναι κτήμα και υπόθεση όλων των πολιτών. Μορφές-σύμβολα, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, με σημαντική προσφορά σ' αυτόν, μπορούν να καταθέσουν πολύτιμη εμπειρία και γνώση, να εμπνεύσουν, να αποτελέσουν πρότυπα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όταν πολλά παιδιά δεν μπόρεσαν να απαντήσουν ικανοποιητικά στο θέμα-απόσπασμα από τη «Μικρή πράσινη θάλασσα του Ελύτη», ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι αλήθεια ότι εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών».

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι «όλοι οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι της πολιτιστικής δημιουργίας. Είναι καιρός όλοι μαζί να ανοίξουμε έναν ειλικρινή, ανοιχτό και απροκατάληπτο διάλογο για την παιδεία και τον πολιτισμό».

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα τομές για τον πολιτισμό, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα, έχουν ως εξής:

    1. Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο θα συγκροτήσουν «μορφές-σύμβολα», εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας.

    2. Ιδρύονται τρεις Ακαδημίες Τέχνης, για τον κινηματογράφο, για τη μουσική και για το χορό.

    3. Καθιερώνεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συντάξεις των καλλιτεχνών.

    4. Καθιερώνεται ο θεσμός των «θεωρικών» για τη νεολαία (ελεύθερη είσοδος σε χώρους πολιτισμού).

    5.Δίνεται έμφαση στην ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού, ο οποίος «επηρέασε το σημερινό πρόσωπο και τη γλώσσα μας».

    6. Ανοίγουν βιβλιοθήκες σε κάθε ελληνικό σχολείο.

    7. Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού αναδεικνύεται σε πρεσβευτή του οικουμενικού ελληνισμού.

    8. Η Πολιτεία θα στηρίξει αυθεντικούς εκφραστές του λαϊκού μας πολιτισμού, όπως η Δόμνα Σαμίου, την οποία το υπουργείο Πολιτισμού θα τιμήσει με την ηχογράφηση τεσσάρων θεματικών ενοτήτων δημοτικών τραγουδιών.

    9. Δίνονται κίνητρα για την παροχή χορηγιών από ιδιώτες.

    10. Με αξιοκρατία και διαφάνεια στηρίζεται ο ελληνικός κινηματογράφος, ώστε να επαναληφθούν επιτυχίες σαν της «Πολίτικης κουζίνας» και εφαρμόζεται ο νόμος για το 1,5%, που αφορά στην προβολή κινηματογραφικών ταινιών από τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [02] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (11:30 UTC+2)

    Τη πρόθεσή του να συγκρουστεί με όσους μηχανισμούς επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

    Πάντως, ο κ. Παπανδρέου, στη συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, αφενός μεν τόνισε πως δεν διαπραγματεύεται τις αλλαγές που σχεδιάζει, αφετέρου δε επισήμανε: «Δεν παρακάμπτω κανέναν, όλοι θα αξιοποιηθούν».

    Χρησιμοποιώντας σκληρές διατυπώσεις για την κυβερνητική πολιτική αλλά και τολμηρές ιδέες για το πώς βλέπει το μέλλον του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ».

    Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τις επιφυλάξεις των στελεχών του, λέγοντας πως «σε κάθε αλλαγή υπάρχει μια εύλογη ανασφάλεια». Διευκρίνισε δε ότι εκείνο που προσπαθεί να μεταδώσει ο ίδιος σε όλους «είναι ότι αυτή η ανασφάλεια πρέπει να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη και ενέργεια».

    Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί με το κόμμα. Διότι η αλλαγή του ενός προωθεί την αλλαγή του άλλου». Υπενθύμισε, όμως, στα στελέχη του και το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαρτίου, λέγοντας: «Περιμένω από όλους να αισθανθούν την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι στη λαϊκή εντολή του περίπου 41% των Ελλήνων και του ενός εκατομμυρίου των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ».

    Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα του Μαρτίου, επισημαίνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε την εντύπωση, τα τελευταία χρόνια, ότι απομακρύνθηκε από τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με την εξουσία και φάνηκε υπεροπτικό».

    ’φησε, όμως, και ορισμένες αιχμές για το λίγο χρόνο που είχε στη διάθεση του, ώστε να προετοιμαστεί για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση από το νέο του πόστο, αναφέροντας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε οργανώσει πολύ καλύτερα τις εκλογές».

    Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε διαδικασία ανασυγκρότησης και η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μοχλός για την καλύτερη προοπτική του, ώστε να γίνει και πάλι μια δύναμη άρρηκτα δεμένη με την ελληνική κοινωνία».

    Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των επιλογών του για το ευρωψηφοδέλτιο τονίζοντας: «Πιστεύω απόλυτα ότι η ευρωκοινοβουλευτική μας ομάδας είναι η καλύτερη. Είναι νέοι άνθρωποι αλλά έχει ο καθένας τεράστια εμπειρία στο χώρο του και λειτουργούν ως ομάδα συμπληρωματικά».

    Σχετικά με την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει πρόσφατα και ασκώντας κριτική την κατηγόρησε ότι με την πρόχειρη απογραφή έβαλε υπό επιτήρηση την οικονομία και στα εθνικά θέματα απεμπόλησε τα επιχειρήματα της χώρας. Τόνισε δε πως: «Χωρίς να έχει όραμα για την Ελλάδα, ουσιαστικά συνεχίζει να αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ».

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (13:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, έφτασε πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο της πόλης Καν, ώστε να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 60 χρόνια της αποβίβασης των συμμαχικών δυνάμεων, το 1944 στη Νορμανδία.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις επίσημες τελετουργίες που γίνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μεταβαίνει στο δημαρχείο της Καν όπου θα συγκεντρωθούν όλοι οι υψηλοί προσκεκλημένοι για το μεσημεριανό γεύμα.

    Στη συνέχεια θα μεταβούν στην παραθαλάσσια κωμόπολη Αρομάνς, όπου στις τέσσερις - ώρα Ελλάδας - θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν δύο ώρες. Στρατιωτικές μουσικές μπάντες από 10 χώρες, θα κηρύξουν την έναρξη των εκδηλώσεων.

    Συνολικά θα παρελάσουν 600 μουσικοί. Την παρέλαση θ' ανοίξει η μπάντα των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων, με 33 μουσικούς και από τα τρία σώματα, κάτω από τη διεύθυνση του ταγματάρχη Αντώνιου Γαβαλά. Θα παίξουν τα κομμάτια: Ο ναύτης του Αιγαίου, Περνάει ο στρατός, Τα παιδιά του Πειραιά, Αεροπόρος θα γεννώ και Μακεδονία ξακουστή.

    Στη συνέχεια, 142 βετεράνοι από 14 χώρες θα παρελάσουν με μουσική υπόκρουση τη σύνθεση του Ζαν Μισέλ Ζαρ για το φιλμ «Η πιο μεγάλη μέρα». Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, θα παρασημοφορήσει 14 από αυτούς ως Ιππότες της Λεγεώνας Τιμής. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Γρηγόρης Παυλάκης, ο οποίος κατά την αποβίβαση ήταν ανθυποπλοίαρχος στη φρεγάτα «Κριεζής».

    Ο κ. Παυλάκης γεννήθηκε το 1921 στην Πάτμο. Το 1940, ύστερα από 3 χρόνια στη ναυτική σχολή, συμμετείχε (ως σημαιοφόρος) στον έλληνο-ιταλικό πόλεμο. Το 1941 μετέβη στη Αλεξάνδρεια με το αντιτορπιλικό «Σπέτσες», και στη συνέχεια στην Ινδία με τις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις (FFL).

    Ως ανθυποπλοίαρχος της Φρεγάτας «Κριεζής» και ύπαρχος του πλοίου, συμμετείχε σε ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στις ελληνικές, γαλλικές, βελγικές και βρετανικές δυνάμεις, η οποία ήλεγχε το βόρειο Ατλαντικό και προστάτευε τη θαλάσσια σύνδεση ανάμεσα στο Λίβερπουλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στις 6-6-44 συμμετείχε στο πρώτο κύμα αποβίβασης στη Νορμανδία. Μετά τον πόλεμο, υπηρέτησε σε ελληνικά ναρκαλιευτικά και αντιτορπιλικά. Έχει ήδη τιμηθεί με πολλαπλά παράσημα, και είναι μέλος του Αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου για την «D-Day», όπως ονομάζεται διεθνώς η 6 Ιουνίου του 1944.

    [04] Ρ.ΡΙΓΚΑΝ: Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ουάσιγκτον, 6 Ιουνίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Απεβίωσε στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν σε ηλικία 93 ετών.

    Ο Ρίγκαν διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1981 έως το 1989.

    Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο ο 40ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαγνώσθηκε ότι έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ. Τότε είχε δηλώσει ότι ξεκίνησε «το ταξίδι που θα με οδηγήσει στο βασίλεμα της ζωής μου», μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Ρίγκαν που έζησε περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πρόεδρο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος με συντροφιά την σύζυγο του, Νάνσι.

    Ο Ρίγκαν ανέλαβε τον Λευκό Οίκο σε ηλικία 69 ετών μετά από μια καριέρα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο Ρίγκαν «μπήκε» στην πολιτική ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας όπου εξελέγη δυο φορές.

    Συντηρητικός αντικομουνιστής

    Ήταν βαθιά συντηρητικός και πολέμιος του κομμουνισμού. Με την ανάληψη της προεδρίας είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα».

    Ανέλαβε μια εκστρατεία για τον περιορισμό του κράτους και προώθησε μια οικονομική πολιτική που είχε σαν άξονες την μείωση των φόρων και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

    Κατά την διάρκεια της προεδρίας του ο «ψυχρός πόλεμος» έφτασε στο απόγειο του, ενώ είχε αρχίσει η αρχή του τέλους για την Σοβιετική Ένωση.

    Ο Ρίγκαν αντιτάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση μετά την εισβολή της στο Αφγανιστάν και υποστήριξε την «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία.

    Η πολιτική υποστήριξης των αντικομουνιστών ανταρτών, Κόντρας,στην Νικαράγουα επέφερε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

    Ο Ρίγκαν προώθησε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων».

    Ταυτόχρονα όμως σύναψε μια σειρά συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Σοβιετική Ένωση.

    Δημιούργησε μια ισχυρή πολιτική και προσωπική συμμαχία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία είχε συγγενείς ιδεολογικές απόψεις.

    [05] "ΠΥΡΑ" ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (20:29 UTC+2)

    «Πυρά» κατά της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις δηλώσεις της περί ενδεχόμενης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στη ΝΕΤ.

    «Φαίνεται ότι η κα Παπαρήγα δεν μπορεί να ζει αν δε μοιράζει χαρακτηρισμούς και ταμπέλες σε βάρος του Συνασπισμού. Θα ήθελα λοιπόν να πω στην κα Παπαρήγα ότι η Αριστερά δεν χρειάζεται υποθηκοφύλακες που να μοιράζουν τίτλους, πιστοποιητικά και ετικέτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Η Κεντροαριστερά ήταν ένα σενάριο που χρησιμοποιήθηκε σε βάρος του Συνασπισμού, όπως σε βάρος του Συνασπισμού στρέφονται και οι υπαινιγμοί της κας Παπαρήγα. Οι μηχανισμοί της κεντροαριστεράς, από πολλές πλευρές, είχαν στόχο τον ΣΥΝ. Αυτοί η μηχανισμοί έχουν σε μια ιδιότυπη ασυλία την κα Παπαρήγα και το ΚΚΕ. Καιρός είναι πια να σταματήσει με αυτή την ευκολία να μοιράζει σε βάρος του ΣΥΝ συκοφαντίες».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε σχέση με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, κρίσιμο θέμα δημοκρατίας και πολιτισμού και "όσοι το αντιμετωπίζουν και το διεκπεραιώνουν τεχνοκρατικά έχουν ιστορική τύφλα".

    «Ο εφιαλτικός κόσμος του μεγάλου αδελφού είναι παρόν, ο θαυμαστός κόσμος των εξελίξεων, δυστυχώς, γίνεται σκοτεινός μηχανισμός χειραγώγησης, καταγραφής, κωδικοποίησης, προληπτικού ελέγχου και καταστολής. Τα πάντα πια χρησιμοποιούνται για να ελέγχεται από πριν, όλο το υπαρξιακό, το κοινωνικό, το πνευματικό, το πολιτικό γίγνεσθαι οπουδήποτε της γης" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Πρόσθεσε δε ότι αν θέλουμε να διαπιστευθούμε για να παρακολουθήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα υποχρεωθούμε να δώσουμε φωτογραφίες και στοιχεία, τα οποία θα διαβιβαστούν σε εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, εκεί θα κωδικοποιηθούν, θα αξιολογηθούν και η πιστοποίησή μας θα έρθει από εκεί,

    «Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι όταν στήνεται ένας τέτοιος μηχανισμός ιδίως στον ευαίσθητο χώρο των δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων ποτέ δεν ξηλώνεται, ή δύσκολα ξηλώνεται και η χρήση που γίνεται αυτών των στοιχείων είναι πολλαπλή από τις καθημερινές δράσεις μέχρι την αρχειοθέτηση ακόμη και των επιθυμιών και των τάσεων και των ψυχολογικών χαρακτηριστικών της κάθε ύπαρξης. Και εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επικύρωσε αυτή την εκφυλιστική αλλοίωση όλων των συνταγματικών και διεθνών διακηρύξεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Να λοιπόν γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, έχουν ευθύνη όταν προσυπογράφουν τέτοιες εκτροπές. Παραδίδουν την ευρωπαϊκή υπόσταση στην διαχείριση, την ακτινογραφία και την εποπτεία των μηχανισμών του μεγάλου αδελφού των ΗΠΑ που θέλει να είναι ο αυτοκράτορας, ενώ θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [06] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Σημαντικές καταστροφές σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και τα ξαφνικά μπουρίνια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Στο Βόλο οι δρόμοι, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν απ το ξαφνικό μπουρίνι. Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ αγανακτισμένοι κάτοικοι κατήγγειλαν τον αντιδήμαρχο και την Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαγνησίας ότι δεν φρόντισε να καθαρίσει τα φρεάτια.

    Απ τον δυνατό αέρα τέντες καταστημάτων παρασύρθηκαν, ενώ έσπασαν τζάμια πολυκατοικίας στην συμβολή των οδών Μαυροκορδάτου και Ιάσονος, τα οποία έπεσαν στο δρόμο και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στις περιοχές Μακρινίτσα και Αγριά ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ αμέτρητες καταστροφές προκλήθηκαν στα καταστήματα.

    Το μπουρίνι προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο νομό. Περίπου 5.000 στρέμματα με βαμβάκι και σιτηρά, γέμισαν νερά και λάσπη. Οι παραγωγοί στον Ρυζόμυλο και το Στεφανοδίκειο είδαν την σοδειά τους να καταστρέφεται από τη βροχή και το χαλάζι. Στον Ρυζόμυλο μάλιστα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν η αιτία να καθυστερήσει ένας γάμος, αφού για αρκετή ώρα ο υποψήφιος γαμπρός εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του. Από τον δυνατό αέρα κατέρρευσε και η σιδερένια περίφραξη του κτιρίου στο οποίο συστεγάζονται το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ζαππείου.

    Οι παραγωγοί κερασιών στην Πέλλα και ειδικά στους δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου, υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών. Υπολογίζεται ότι η μισή παραγωγή κερασιών του νομού καταστράφηκε. Φυσικά η καταστροφή δεν θα επηρεάσει μόνο την τιμή των κερασιών στην αγορά, αλλά και εκατοντάδες εργάτες που χωρίς παραγωγή δεν θα έχουν και δουλειά.

    Στα χωριά του Κιλκίς οι κάτοικοι έζησαν μια βιβλική καταστροφή. Τέσσερις βοσκοί βούλιαξαν με το τρακτέρ τους δίπλα στις όχθες του Αξιού ποταμού που φούσκωσε απειλητικά και χρειάστηκε η επέμβαση ανδρών της ΕΜΑΚ για να μπορέσουν να τους απεγκλωβίσουν σώους μέσα από τα μανιασμένα νερά. Στο χωριό Σκρα η γη σκίστηκε στα δύο. Οι δρόμοι ράγισαν και το νερό μπήκε μέσα στα σπίτια απειλώντας τις ζωές των ανθρώπων. Ίδια εικόνα και στον Ομαλό του Κιλκίς, αλλά και στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

    Το χαλάζι σάρωσε στο πέρασμα του τις περιουσίες των αγροτών, που τώρα ζητούν τη βοήθεια της Πολιτείας για να μπορέσουν να ζήσουν. Στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, δέντρα ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν στο ποτάμι που υπερχείλισε.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Στην ακριτική Θράκη μεταβαίνει μεθαύριο, Τρίτη 8 Ιουνίου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε ακριτικές στρατιωτικές μονάδες.

    Το πρωί της Τρίτης, ο κ.Μιχαλολιάκος θα επισκεφθεί την 29η Ταξιαρχία και την 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, ενώ στη συνέχεια, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στις δύο το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 2η ΜΣΕΠ (Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποιήσεως) που βρίσκεται στην περιοχή της Μαρώνειας.

    [08] ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ 12 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Πυκνοί καπνοί εμφανίστηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο μικρό σκάφος «ΕΛΕΝΗ Κ.», νηολογίου Πειραιά, ενώ έπλεε πλησίον της νήσου Γαϊδουρονήσι με δώδεκα αλλοδαπούς επιβάτες.

    ’μεσα έσπευσαν προς παροχή βοήθειας δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία παρέλαβαν και μετέφεραν τους δώδεκα επιβάτες με ασφάλεια στην Π. Φώκαια ενώ επί του σκάφους παρέμειναν τα δύο μέλη του πληρώματος.

    Δίπλα στο σκάφος παραμένουν τα δύο περιπολικά ενώ αναμένονταν και πλοιάριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [09] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΛΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

    Πάρος, 6 Ιουνίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Από όργανα της Λιμενικής Αρχής Πάρου, συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου, στο λιμάνι της Παροικιάς, ένας άνδρας και μια γυναίκα διότι σε έλεγχο που τους έγινε πριν την επιβίβαση τους στο επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «Μπλου Σταρ NAXOS» βρέθηκαν στην κατοχή τους κλοπιμαία είδη ένδυσης-μπιζού καθώς και ποσότητα ηρωίνης 13 γραμμάρια και αριθμός υπόπτων χημικών ουσιών υπό μορφή χαπιών.

    Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    [10] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ

    Κωνσταντινούπολη, 6 Ιουνίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας διαμορφώνει ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ΜΜΕ, με νέες δυνατότητες και ευκαιρίες αλλά και με νέες προκλήσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με τον τίτλο «Προώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη 3-5 Ιουνίου 2004. Στην Υπουργική Διάσκεψη αυτή συμμετείχαν περίπου 800 σύνεδροι από 80 χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΟΣΑ

    Η Διάσκεψη, οργανώθηκε στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Μπολώνια», που ξεκίνησε με την υιοθέτηση του ομώνυμου Χάρτη για τις πολιτικές έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην 1η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο του 2000 στη Μπολώνια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μιλώντας στη Συνάντηση Εργασίας με τίτλο «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» μεταξύ άλλων, ανέφερε:

    «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σ' αυτή την Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ευχαριστώ ειλικρινά τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Donald Johnston και τον Τούρκο υπουργό Βιομηχανίας & Εμπορίου κ. Ali Coskum για την τιμή που μου έκαναν να με καλέσουν να απευθυνθώ σ' αυτή τη συνάντηση εργασίας, μαζί με διακεκριμένους ομιλητές.

    Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας διαμορφώνει ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ΜΜΕ, με νέες δυνατότητες και ευκαιρίες αλλά και με νέες προκλήσεις.

    Οι μικρές επιχειρήσεις όμως είναι λιγότερο εξοπλισμένες και προετοιμασμένες, σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις για την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

    Για πολλές ΜΜΕ, κυρίως γι αυτές που αναπτύσσονται ταχέως και διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα που βασίζονται σε ευρεσιτεχνίες και καινοτομίες, οι ξένες αγορές είναι η λύση για την ανάπτυξή τους. Στις προσπάθειες διεθνοποίησης τους, οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν εμπόδια και κινδύνους που καλούνται οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να μειώσουν, ανάλογα με τις αρμοδιότητες του καθενός.

    Τα εμπόδια διεθνικού χαρακτήρα, προέρχονται κυρίως από τα πολύπλοκα και διαφορετικά νομικά και διοικητικά συστήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μεταξύ κρατών, καθώς και τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς που θέτουν οι χώρες για την προστασία της οικονομίας τους.

    Σ αυτό το σημείο, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο των εργασιών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην διευκόλυνση πρόσβασης των ΜΜΕ στις διεθνείς αγορές.

    Κυρίως πρέπει, μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων να μειωθεί με πιο ομοιογενή τρόπο το σημερινό επίπεδο δασμών που επιβάλλουν τα μέλη του ΠΟΕ και να τεθούν όρια στους υψηλότερους δασμούς. Επίσης θα πρέπει να μειωθούν τα μη δασμολογικά εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών, όπως αυτό έχει προβλεφθεί και από τη συμφωνία της Ουρουγουάης.

    Για τη μείωση αυτών των εμποδίων, απαιτείται η θέσπιση διεθνών κανόνων και η διεθνής εναρμόνιση σε τομείς όπως: η τυποποίηση προϊόντων, οι τελωνειακές διαδικασίες, η πιστοποίηση φερεγγυότητας των επιχειρήσεων και των μεταφορών, η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι χρηματαγορές καθώς και η καταπολέμηση της πειρατείας και των απομιμήσεων.

    Σε περιφερειακό διεθνικό επίπεδο υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ομάδων γειτονικών κρατών. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αξιοποιηθούν και από τις ΜΜΕ, που προτιμούν την πρόσβαση σε γειτονικές χώρες, μεταξύ άλλων και με διεθνικά δίκτυα για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, προωθούμε ιδιαίτερες σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Ευξείνου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου, παράλληλα φυσικά με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκουμε.

    Επίσης πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και τη δικτύωση των μικρών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση της ικανότητας πρόσβασής τους σε διεθνείς αγορές.

    Σημειώνω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία αφορά την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων-πολυεθνικών επιχειρήσεων για τη διευκόλυνση πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, πρόταση που εύχομαι να υλοποιηθεί σύντομα.

    Στην Ελλάδα η στήριξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων γίνεται: Από Συνδέσμους Επιχειρήσεων και Επιμελητήρια που οργανώνουν σεμινάρια, συνέδρια, εμπορικές αποστολές σε τρίτες χώρες, επαφές ξένων επιχειρήσεων με ελληνικές και παρέχουν ειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την πρόσβαση σε ξένες αγορές.

    Από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που οργανώνουν κυρίως εκθέσεις καθώς και συμμετοχές ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.

    Από τους εμπορικούς ακολούθους στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό.

    Από κρατικό ασφαλιστικό φορέα που παρέχει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ασφαλιστική κάλυψη από εμπορικούς και πολιτικούς κινδύνους του εξωτερικού.

    Όσον αφορά ειδικότερα την ενθάρρυνση επενδύσεων στο εξωτερικό, παρέχονται χρηματοδοτικά κίνητρα για επενδύσεις στις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επί πλέον έχουμε εντάξει σε προγράμματα που βρίσκονται υπό έγκριση την επιδότηση εκσυγχρονισμού και διασύνδεσης των ΜΜΕ με άλλες του εξωτερικού καθώς και την επιδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων για την υιοθέτηση του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

    Με την ευκαιρία σας αναφέρω ότι η Ελλάδα προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων στους ξένους επενδυτές, που οφείλονται στη γεωπολιτική της θέση καθώς και στα κίνητρα που προσφέρει για ξένες επενδύσεις. Η κυβέρνησή μας παίρνει σήμερα νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων με την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών και τη βελτίωση των επενδυτικών κινήτρων.

    Σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως ότι η εκτεταμένη αποδοχή και αποτελεσματική χρήση του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν από όλες τις επιχειρήσεις, ιδίως από τις ΜΜΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανταγωνιστικότητά τους.

    Όμως οι ΜΜΕ δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, ιδίως για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών προμηθειών, παραγωγής και πωλήσεων, όπως τις αξιοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

    Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους και εμπόδια, όπως η έλλειψη γνώσεων και κατάρτισης σε επίπεδο διοίκησης και προσωπικού, η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών και τον τρόπο πληρωμής, το υψηλό κόστος επένδυσης, το περίπλοκο ή ανεπαρκές σε ορισμένες περιπτώσεις θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να προσανατολίσουμε τις κυβερνητικές πολιτικές για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, προς υποστήριξη των ΜΜΕ προκειμένου να τις βοηθήσουμε να προσαρμοστούν ταχέως σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ψηφιακής οικονομίας.

    Οι εν λόγω πολιτικές πρέπει να διευκολύνουν τις ΜΜΕ στην αναδιοργάνωση, στον αυτοματισμό και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρηματικών τους διαδικασιών.

    Στην αποτελεσματικότητα των πιο πάνω πολιτικών θα συμβάλει η καλύτερη δικτύωση και η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ ενδιαφερομένων κρατών.

    Έχοντας υπόψη την ελληνική εμπειρία για το θέμα, θεωρώ ότι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτάχυνση της ψηφιακής οικονομίας είναι η ύπαρξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν βασισμένο σε ένα ευέλικτο και σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο απαλλαγμένο από νομικά εμπόδια, που να ευνοεί τον ανταγωνισμό, να ενθαρρύνει τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να δημιουργεί εμπιστοσύνη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για να πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου.

    Σημαντική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη της απαιτούμενης δικτυακής υποδομής καθώς και η διάθεσή της σε τιμές προσιτές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιας χώρας. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας και της χρήσης φθηνών και αξιόπιστων δικτύων ευρυζωνικής πρόσβασης πρέπει να είναι από τα πρωταρχικά μελήματα των κρατών.

    Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και τον προσανατολισμό τους στα νέα επαγγέλματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Πιστεύω ακόμα ότι οι αξιόπιστες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι αυτές που θα κατευθύνουν τις επιχειρήσεις στο δρόμο του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

    Απαραίτητη ακόμα είναι και η δημιουργία από το κράτος των συνθηκών εκείνων, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου όπως ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες, ηλεκτρονικές αγορές B2B, (Μπίζνες του Μπίζνες) εικονικά δίκτυα συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, διαδικτυακές πλατφόρμες εμπορίας.

    Ένα μίγμα πολιτικών που στηρίζεται στους παραπάνω άξονες, είναι αυτό που θα ωθήσει το πέρασμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το στάδιο της απλής διασυνδεσιμότητας στην ουσιαστική υιοθέτηση του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν σε όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης.

    Ιδιαίτερα σημαντικό για την ενθάρρυνση των διεθνικών εμπορικών συναλλαγών των μικρών επιχειρήσεων μέσω Διαδικτύου και την εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές είναι η ανάπτυξη ενός διεθνούς on-line και χαμηλού κόστους μηχανισμού επίλυσης διαφορών (dispute resolution), που θα συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό σύστημα βοήθειας των ΜΜΕ για την επιλογή των καταλλήλων τρόπων επίλυσης των διαφορών.

    Στην Ελλάδα έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες για την ενθάρρυνση υιοθέτησης του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν από τις ΜΜΕ.

    Ετσι μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τηΝ Κοινωνία της πληροφορίας εφαρμόζουμε δράσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων :

    Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

    Την ηλεκτρονικοποίηση των κρατικών προμηθειών και των συναλλαγών του κράτους με τις επιχειρήσεις.

    Την πιστοποίηση και προτυποποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και προϊόντων.

    Τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη επιχειρήσεων της νέας οικονομίας.

    Την πληροφόρηση, κατάρτιση και παροχή συμβουλών στις MME.

    Την επιδότηση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των μικρών επιχειρήσεων για την υιοθέτηση τεχνολογιών και πρακτικών του Hλεκτρονικού Eπιχειρείν».

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σιούφας, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τις τουρκικές αρχές για την άψογη οργάνωση της Διάσκεψης και τη θερμή φιλοξενία που παρείχαν. Ενώ επισήμανε την τεράστια προσφορά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην προώθηση πολιτικών για τις ΜΜΕ και γενικά στην ανάπτυξη της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας.

    Καταλήγοντας, μετέφερε το μήνυμα που στέλνουν σ' ολόκληρο τον κόσμο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας των λαών και ευγενούς άμιλλας. «Η Χώρα μου διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι τους πρώτους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 21ουαιώνα. Προετοιμαζόμαστε συστηματικά και παίρνουμε όλα τα μέτρα -με την αρωγή φίλων και συμμάχων χωρών- για να διοργανώσουμε με απόλυτη επιτυχία και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους αγώνες αυτούς, στον τόπο όπου γεννήθηκαν και αναβίωσαν.», είπε ο κ. Σιούφας.

    Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης αποτυπώθηκαν σε κείμενο με τίτλο «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης», η οποία θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

    [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (13:24 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 7/6

    NEXUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ

    Β' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 07/06/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, οδός Ξενοφώντος 14 - Αθήνα, 1ος όροφος, μεθέμα ημερήσιας διάταξης: 1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας για κάλυψη ζημιών με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. Τροποποίηση του άρθρου 5 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρίας.

    ΤΡΙΤΗ 8/6

    COSMOTE Α.Ε.

    7η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00, στην Αίγλη του Ζαππείου, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση της Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και των Εκθέσεων των Ορκωτών Ελεγκτών για τις Οικονομικές Καταστάσεις που αφορούν την εταιρική χρήση 2003 (01.01.2003 - 31.12.2003). 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2003 (01.01.2003 - 31.12.2003) και έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων και καταβολής μερίσματος. 3. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την εταιρική χρήση 2003 (01.01.2003 - 31.12.2003), σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν.2190/1920. 4. Έγκριση των καταβληθεισών αποζημιώσεων, αμοιβών και εξόδων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη χρήση 2003, καθορισμός αυτών για τη χρήση 2004. 5. Χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν.2190/1920 και το άρθρο 22 του Καταστατικού, στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Διευθυντές να μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ή στη διεύθυνση εταιριών του ομίλου Ο.Τ.Ε. που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. 6. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών καθώς και ελεγκτή εγνωσμένου διεθνούς κύρους για τη χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής τους. 7. Επικύρωση της εκλογής Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 8. Μεταφορά της έδρας της Εταιρίας από το Δήμο Αθηναίων στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 3 και 20 παρ.1 του Καταστατικού της Εταιρίας. 9. Τροποποίηση των παρ. 2,3,4 του άρθρου 5 [ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ], των παρ. 4,5 του άρθρου 7 [ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΟΧΩΝ], της παρ. 2 του άρθρου 9 [ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ], της παρ. 1 του άρθρου 14 [ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ], της παρ. 3 του άρθρου 16 [ΣΥΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ], των παρ. 2,4,5,8 του άρθρου 24 [ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ], της παρ. 2 του άρθρου 25 [ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ], του άρθρου 28 [ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ], των παρ.1,2 του άρθρου 29 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ] και του άρθρου 34 [ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ] του Καταστατικού της Εταιρίας. Προσθήκη νέου άρθρου 5α [ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ]. Απάλειψη των μεταβατικών διατάξεων (άρθρα 30 [ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ], 31 [ΠΡΩΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ], 32 [ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ], 33 [ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ], 35 [ΕΞΟΔΑ ΙΔΡΥΣΕΩΣ] και 36 [ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ]). Αναρίθμηση του άρθρου 34 σε άρθρο 30 {ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ]. Εναρμόνιση της παρ. 1 του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας με τις υπ'αριθ. 161/23.12.2003 (θέμα 3ο) και 162/13.1.2004 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς τροποποίηση του Καταστατικού, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης και Κωδικοποίηση του Καταστατικού της Εταιρίας. 10. Έγκριση βασικών όρων της σύμβασης μεταξύ της COSMOTE και της "ΤΕΜΑGON ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε." αναφορικά με την υπομίσθωση γραφείων στην οδό Μαρίνου Αντύπα αρ. 90, Ν. Ηράκλειο Αττικής και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της (άρθρο 23α Κ.Ν. 2190/1920). 11. Έγκριση βασικών όρων της σύμβασης μεταξύ της COSMOTE και της "ΟΤΕ International Solutions S.A.", αναφορικά με την παροχή στην COSMOTE διεθνών υπηρεσιών περιαγωγής με τη χρήση τεχνολογίας 2,5 γενιάς (GPRS) (άρθρο 23α Κ.Ν. 2190/1920). 12. Έγκριση βασικών όρων της σύμβασης μεταξύ της COSMOTE και του ΟΤΕ, αναφορικά με την παροχή στην COSMOTE υπηρεσιών Περιαγωγής και υπηρεσιών που αφορούν στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών Περιαγωγής, καθώς και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της (άρθρο 23α Κ.Ν. 2190/1920). 13. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΥΙΟΙ Χ.ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της Εταιρίας, στη θέση Λουτρό Αχαρνών, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Ανάγνωση της έκθεσης πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και της έκθεσης του Oρκωτού Ελεγκτή Σεραφείμ Μακρή για τη χρήση 1/1-31/12/2003. 2. Υποβολή προς έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2003. 3. Απόφαση για τη διάθεση των κερδών χρήσης 2003. 4. Υποβολή προς έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2003 μετά από ανάγνωση των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή. 5. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2003. 6. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτή (τακτικού και αναπληρωματικού) για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2004 και καθορισμός της αμοιβής του. 7. Εγκριση συμβάσεων εργασίας και αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εταιρείας για την εταιρική χρήση 2003 και καθορισμός αυτών για τη χρήση 2004. 8. Τροποποίηση του αναφερόμενου στο σκοπό της άρθρου 4 του καταστατικού της Εταιρείας. 9. Λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της αρμοδιότητας προς έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και προς καθορισμό των όρων του. 10. Ενημέρωση για αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. 11. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    Α.Ε.Τ. ΤΙΤΑΝ

    Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, στην Αθήνα (οδός Βασιλέως Γεωργίου 1 - Είσοδος από την οδό Πανεπιστημίου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Τροποποίηση και αναδιατύπωση των άρθρων του Καταστατικού, 2 περί σκοπού, 12 και 20 περί Γενικής Συνέλευσης και 27, 28 και 29 περί Διοικητικού Συμβουλίου. 2. Έγκριση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε ανώτερα στελέχη της Εταιρίας, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών, με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών.

    TETΑΡΤΗ 9/6

    CHIPITA INTERNATIONAL Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/06/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, ημιώροφος (πλ. Συντάγματος, Αθήνα), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2003 (1/1 - 31/12/2003) έπειτα από ακρόαση των Eκθέσεων του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Υποβολή και έγκριση των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2003 (1/1 - 31/12/2003) έπειτα από ακρόαση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών. 3. Έγκριση διάθεσης των καθαρών κερδών. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τη διαχείριση της εταιρείας, τις Οικονομικές Καταστάσεις και τις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις. 5. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και έκδοση και διανομή στους μετόχους δωρεάν μετοχών σε αναλογία τριών (3) νέων μετοχών ανά δέκα (10) παλαιές. 6. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας, ως αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. 7. Λήψη αποφάσεως σύμφωνα με το άρθρο 16 ΚΝ 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 2892/2001 για την απόκτηση, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ιδίων μετοχών της εταιρείας, μέχρι ποσοστού 5% του συνόλου των μετοχών της, με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής τους. 8. Έγκριση των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε μέλη του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της χρήσης 2003 και προέγκριση ανωτάτου ορίου αμοιβών για τη χρήση του 2004. 9. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2004. 10. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    KEGO Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/06/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στο 1ο χλμ. της οδού Νέας Αρτάκης - Ψαχνών, στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της 8ης εταιρικής χρήσης (1.1.2003 - 31.12.2003) και των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 2. Έγκριση διανομής μερίσματος και εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της Εταιρίας για τον καθορισμό της ημερομηνίας αποκοπής του δικαιώματος και της διαδικασίας καταβολής του. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 8ης εταιρικής χρήσης. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την 9η εταιρική χρήση και καθορισμός της αμοιβής τους. 5. Ανάγνωση των Ενοποιημένων Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, της Ενοποιημένης Έκθεσης Διαχείρισης καθώς και του Πιστοποιητικού Ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 6. Έγκριση αμοιβών των μελών του Δ.Σ. για την 8η εταιρική χρήση και προέγκριση αμοιβών τους για το β' εξάμηνο της 9ης εταιρικής χρήσης και για το α' εξάμηνο της 10ης εταιρικής χρήσης κατ' άρθρο 24 παρ. 2 κ.ν. 2190/1920. 7. Ενημέρωση των μετόχων για την πορεία συγχώνευσης των θυγατρικών εταιρειών αυτής ΑΣΤΕΡΙΑΣ Α.Ε. - ΕΝΑΛΙΟΣ Α.Ε. και έγκριση των σχετικών ενεργειών του Δ.Σ. της εταιρείας. 8. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    ΚΡΙ-ΚΡΙ Β/ΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε

    9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/06/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών (στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Επιμελητηριακού Μεγάρου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή για έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός, Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης, Πίνακας Διάθεσης Αποτελεσμάτων και Προσάρτημα) της εταιρικής χρήσης από 01-01-2003 έως 31-12-2003, (χρήσης 2003) μετά από ανάγνωση των αντίστοιχων εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών. 2. Υποβολή για έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων (Ενοποιημένος Ισολογισμός, Ενοποιημένος Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης και Ενοποιημένο Προσάρτημα) της χρήσης από 01-01-2003 έως 31-12-2003, (χρήσης 2003) του ομίλου με την "KRI KRI D.O.O. SKOPJA", μετά από ανάγνωση των αντίστοιχων εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης από 01-01-2003 έως 31-12-2003, (χρήσης 2003). 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση από 01-01-2004 έως 31-12-2004 (Χρήσης 2004) και καθορισμός αμοιβής τους. 5. Έγκριση διανομής μερίσματος για τη χρήση από 01-01-2003 έως 31-12-2003, (χρήση 2003). 6. Έγκριση Απόφασης Δ.Σ. με αρ. 2/2004, περί της Τροποποίησης του Τρόπου Διάθεσης των Αντληθέντων Κεφαλαίων (άρθρο 9 παρ. 3 Ν. 3016/2002) από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑ. 7. Τροποποίηση του άρθρου 20 του ισχύοντος κωδικοποιημένου καταστατικού της εταιρείας, που αφορά στον αριθμό των μελών του Δ.Σ. προκειμένου να αυξηθούν τα μέλη του. 8. Κωδικοποίησή του καταστατικού σε ενιαίο κείμενο, όπου θα ενσωματωθεί και η άνω τροποποίηση. 9. Εκλογή μελών του Δ.Σ. 10. Ορισμός των "ανεξάρτητων μελών" του Δ.Σ. 11. Έγκριση συμμετοχής μελών Δ.Σ. στο Δ.Σ. ή στη διεύθυνση άλλων εταιρειών. 12. Έγκριση αμοιβών εργαζόμενων μελών Δ.Σ. της Εταιρείας για την εταιρική χρήση 01-01-2003 έως 31-12-2003, καθώς και έγκριση των αποδοχών τους για την τρέχουσα εταιρική χρήση από 01-01-2004 έως 31-12-2004 (χρήση 2004). 13. Λοιπά Θέματα- Ανακοινώσεις.

    Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/06/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00, στα γραφεία της εταιρείας, στην Αθήνα, οδός Παστέρ 3, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και ακρόαση των εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών επί των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 2003. 2. Υποβολή και έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 2003 μετά των επ αυτών εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως επί των ετησίων οικονομικών καταστάσεων και της διαχειρίσεων της ως άνω χρήσεως. 4. Εκλογή δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών Ελεγκτών για την χρήση 2004 και καθορισμός αμοιβής αυτών. 5. Έγκριση αμοιβών μελών του Δ.Σ. 6. Έγκριση διανομής μερίσματος κερδών στους μετόχους. 7. Εκλογή νέου Δ.Σ. της εταιρείας. 8. Επανέγκριση των τροποποιηθέντων από την Έκτακτη Καθολική Γενική Συνέλευση της 11/9/2003 οικονομικών καταστάσεων.

    [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Φ.ΝΑΝΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2004 (11:00 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, τριών υπουργών της γείτονος, αλλά και επιχειρηματιών, εκροσώπων διεθνών οργανισμών και συνέδρων από περίπου 20 χώρες, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Τίρανα, η 6η ετήσια γενική συνέλευση και η καθιερωμένη επιχειρηματική ημερίδα της Παρευξείνιας Τράπεζας.

    Αναλυτικότερα, οι εργασίες της επιχειρηματικής ημερίδας Ευξείνου Πόντου, που θα λάβουν χώρα αύριο, θα αναπτυχθούν σε τρεις θεματικές ενότητες, που αφορούν φλέγοντα αναπτυξιακά ζητήματα για την αλβανική οικονομία, αλλά και γενικότερα για τις αγορές της Μαύρης Θάλασσας.

    Συγκεκριμένα, επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα προώθησης έργων υποδομών, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των αγροτών και της αγροτικής βιομηχανίας και ενεργοποίησης των ξένων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην Αλβανία.

    Τρεις υπουργοί της Αλβανίας θα συμμετάσχουν στις εργασίες της ημερίδας. Πρόκειται για τους υπουργούς Μεταφορών, Spartac Poci, Οικονομίας, Arben Malaj και για την αναπληρώτρια υπουργό Γεωργίας, Vjollca Ibro. Παράλληλα, μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης περιλαμβάνονται άλλοι υψηλόβαθ΅οι αξιω΅ατούχοι της αλβανικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Παρευξείνιας Τράπεζας και διεθνών χρη΅ατοπιστωτικών οργανισ΅ών και επενδυτικών οίκων, όπως, πχ, η EBRD, η ΕΤΕπ, το IFC και το τμήμα επενδυτικών υπηρεσιών της MOODY'S.

    Προσδοκία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας") είναι ότι η πραγματοποίηση των δύο εκδηλώσεών της στα Τίρανα θα προσελκύσει νέους επενδυτές στην Αλβανία, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα και τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, ανάμεσα στη δυτική Ευρώπη και την παρευξείνια ζώνη.

    [13] Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (10:54 UTC+2)

    Η ανοδική αντίδραση των μετοχών εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης της προηγούμενης εβδομάδας χαρακτηρίστηκε ως η εξέγερση των «πληβείων».

    Ομως, όπως συνηθίζεται στις εξεγέρσεις, στο τέλος... ρέει και αρκετό αίμα, καθώς στην πλειονότητά τους οι αντιδράσεις αυτές έχουν πρόσκαιρο και αρκετά κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

    Η μαζική αντίδραση της περιφέρειας, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στηρίζεται στις τοποθετήσεις επενδυτών που παραδοσιακά ασχολούνται με αυτές (λόμπι, ομάδες ισχυρών επενδυτών κ.τ.λ.) και όχι βέβαια στην παρουσία της μεγάλης μάζας των επενδυτών ή ακόμα και των θεσμικών αναλυτών, που ξαφνικά τις «αγάπησαν», αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

    Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως και η μελλοντική πορεία των συγκεκριμένων μετοχών περνάει από τις προθέσεις αυτών των ανθρώπων, που συχνά πυκνά στο παρελθόν τοποθετούνται για να ξεφορτώσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Κι αυτό γιατί, για να υπάρξει μακροπρόθεσμη άνοδος θα πρέπει να στηρίζεται στη βελτίωση της εταιρικής εικόνας των ίδιων των επιχειρήσεων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

    Πάντως, την παρούσα περίοδο, σύμμαχος των επενδυτών είναι το χαμηλό επίπεδο των τιμών των περισσότερων μετοχών, καθώς η άνοδος σε μία μόνο συνεδρίαση δεν αλλάζει το ότι οι περισσότεροι τίτλοι έχουν πιεστεί σημαντικά.

    Η αφύπνιση, μετά από μήνες, μετοχών που είχαν βρεθεί στο περιθώριο μπορεί να παραξένεψε τους εκτός παιδιάς επενδυτές, όχι όμως όσους ασχολούνται αυτή την περίοδο με τη Σοφοκλέους. Οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν κυρίως σε τρεις λόγους την αντίδραση των μεσαίων.

    Η σημαντική υποχώρηση των τιμών τον τελευταίο χρόνο διαμόρφωσε σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιολογημένα ελκυστικές αποτιμήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 28/5 (τελευταία συνεδρίαση πριν την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου) ο δείκτης Mid Cap - 40 σημείωνε απώλειες 8,84% και ο Small Cap 10,79%.

    Ως δεύτερος λόγος θεωρείται η ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που, σε συνδυασμό με τη διόρθωση των μετοχών διεθνώς -με αφορμή τις έντονες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου-, προσφέρθηκαν για αποκόμιση κερδών.

    Στην περίπτωση του Χ.Α., η μετοχή της Εθνικής απέδιδε μέχρι τις 28/5 υπεραξία της τάξεως του 19%, της Εμπορικής 8,7%, της Eurobank 18,7%, της Cosmote 27,1%, του ΟΠΑΠ 38,1%, ενώ υψηλές αποδόσεις εμφάνισαν και άλλοι τίτλοι αυτής της κατηγορίας.

    Ενας τρίτος λόγος αφορά στην επιχειρούμενη προσπάθεια αναδιάρθρωσης τραπεζικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων. Στελέχη τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωναν πως οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν εύλογο συμφέρον να μεταφέρουν θέσεις με υποαξίες από τα χαρτοφυλάκια των μητρικών σε αυτά των θυγατρικών (κυρίως Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου), προκειμένου να διαμορφώσουν χαμηλότερη μέση τιμή και ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την όποια αντίδραση μετοχών αυτής της κατηγορίας.

    Συμμετοχή ξένων

    Επιπρόσθετα, τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς πληθαίνουν οι παρουσιάσεις εταιρειών σε ξένους θεσμικούς-διαχειριστές, κινήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από λήψη θέσεων. Ηδη, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων σε μετοχές του Μ.Κ. - 40, με βάση τις τιμοληψίες Μαΐου, υπολογίζεται ότι έχει ενισχυθεί στο περίπου 20%, έναντι μικρής μείωσης που εμφανίζεται στον FTSE-20 με 40%.

    Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως η συγκυρία ήταν η καλύτερη δυνατή, προκειμένου να επιχειρηθεί προσπάθεια αντίδρασης στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου κατεδείκνυαν σαφή βελτίωση μεγεθών για αρκετές εταιρίες.

    Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, οι εισηγμένες, εξαιρούμενων των τραπεζών, εμφάνισαν αυξημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 248,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 28% έναντι του 2003.

    [14] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Οι ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν προσφέρει αποδόσεις, χάρη στο ενδιαφέρον που δείχνουν γι' αυτές ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

    Η... συνεχής παραγωγή αναλύσεων μπορεί συχνά να αντανακλά τα συμφέροντα των επιμέρους οίκων, έχει όμως μέχρι στιγμής φέρει καλά αποτελέσματα, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται στις συστάσεις, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι μετοχές να προσεγγίζουν σε γενικές γραμμές τις τιμές-στόχους που έχουν τεθεί από διεθνείς και ελληνικούς οίκους.

    *Σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα έχουν τοποθετήσει οι αναλυτές τον πήχη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Η Smith Barney, στα τέλη του Απριλίου, προχώρησε σε γενναία αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στα 29 ευρώ από 25 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση «αγορά» για τη μετοχή. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρίσκεται περίπου στα 24 ευρώ. Στα ίδια περίπου επίπεδα, 28,7 ευρώ, τοποθετεί την τιμή-στόχο και η UBS για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

    Alpha και Εμπορική

    *Για την Alpha Bank, η UBS έχει θέσει τιμή-στόχο τα 34 ευρώ (δηλαδή τα 28,3 ευρώ, καθώς στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε η διανομή 2 δωρεάν μετοχών στις 10 παλιές). Η μετοχή της Alpha Bank, το τελευταίο διάστημα, δεν έχει σαφή κατεύθυνση και παρουσιάζει διακυμάνσεις μεταξύ 20 και 21,5 ευρώ.

    *Το μεγάλο στοίχημα ορισμένων αναλυτών είναι η Εμπορική Τράπεζα. UBS και Εγνατία ΑΧΕ ανέβασαν τις τιμές-στόχους στα 29,3 και 25,4 ευρώ αντίστοιχα, στηριζόμενες στο σενάριο της επιτυχούς αναδιάρθρωσης από την νέα διοίκηση.

    Η UBS, πάντως, κατηγορήθηκε από παράγοντες της αγοράς για «αβανταδόρικες» εκτιμήσεις που επεκτείνονται στο 2006, καθώς η ίδια υποβάθμιζε την Εμπορική Τράπεζα συνεχώς πριν αλλάξει η διοίκηση.

    *Η μετοχή του ΟΠΑΠ, που κυμαίνεται το τρέχον διάστημα μεταξύ 15 και 15,8 ευρώ, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο (+38%) το 2004 μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (έχει φθάσει μέχρι τα 17 ευρώ, ξεπερνώντας μάλιστα τις τιμές που είχαν θέσει ορισμένοι αναλυτές). Παρ' όλα αυτά, παραμένει στις καλύτερες επιλογές, καθώς μέχρι σήμερα οι αναλυτές δεν έχουν προβεί σε σύσταση υποβάθμισης.

    Η Eurobank, σε ανάλυσή της για τον Οργανισμό την προηγούμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνει πως η μετοχή έχει τη δυναμική να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από την αγορά, παρά την μεγάλη της άνοδο και επισημαίνει ότι αποτιμάται 11% φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά και 23% λιγότερο, έναντι ομοειδών επιχειρήσεων του εξωτερικού.

    Πριν από ένα μήνα, η Smith Barney, είχε θέσει τιμή-στόχο της μετοχής του ΟΠΑΠ τα 15,80 ευρώ, (επίπεδο που ξεπέρασε τον Απρίλιο, αλλά στο οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο), ενώ η CSFB είχε αυξήσει την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ, από 16,5 ευρώ.

    *Οι εκθέσεις των ξένων αλλά και ελλήνων αναλυτών συμφωνούν, λίγο-πολύ, σε ό,τι αφορά την πορεία της μετοχής της Coca Cola, που κυμαίνεται αυτή την περίοδο μεταξύ 19,80 και 20,80 ευρώ. Η μετοχή, στις 23 Απριλίου 2004, έφθασε μέχρι τα 23,5 ευρώ που είναι η υψηλότερη τιμή για εφέτος.

    Η Smith Barney, ο επενδυτικός βραχίονας της Citigroup, προτίμησε να δώσει σύσταση πώλησης της μετοχής όταν η τιμή της ήταν στα 20,58 ευρώ, στις 26 Μαίου 2004. Οπως είπε, η μετοχή απέδωσε 25% το 2004 και η αξία της ήταν 8% υπερτιμημένη. Ωστόσο, διατήρησε την τιμή-στόχο στα 19 ευρώ.

    Αρκετούς μήνες νωρίτερα, από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Credit Suisse First Boston είχε επίσης ρίξει τον πήχη στα 20 ευρώ από 22 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, διατηρώντας όμως σύσταση για υπεραπόδοση της μετοχής, που τότε βρισκόταν περίπου στα 16,8 ευρώ και κατάφερε να φθάσει τα 23,5, παρά τη μείωση της τιμής-στόχου.

    Η «φτηνή» ΔΕΗ

    Καθαρή «αγορά» μετοχών της Coca-Cola είχε προτείνει από τον περασμένο Νοέμβριο η Deutsche Bank, με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ. Την υψηλότερη τιμή-στόχο, 21,5 ευρώ, για την Coca- Cola έχει θέσει αυτή την περίοδο η Alpha Finance.

    *Ανώτερες τιμές από την τρέχουσα (περίπου 20 ευρώ) βλέπουν οι αναλυτές για τη μετοχή της ΔΕΗ, που παρουσιάζει όμως μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Η μετοχή υποχώρησε από τα 22 στα 19 ευρώ (-14%), για να αντιδράσει μέχρι τα 20,6 ευρώ καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ της πτώσης.

    Μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2004, αρκετοί αναλυτές επαναδιατύπωσαν θετικές προβλέψεις. Η Smith Barney μείωσε ελαφρώς την τιμή-στόχο στα 23,5 ευρώ (από 24), αλλά αναβάθμισε τη σύσταση σε καθαρή αγορά, καθώς εκτιμά πως η μετοχή της αποτιμάται 20% φθηνότερα με βάση τον εκτιμώμενο για το 2005 δείκτη Αξία Επιχείρησης/Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

    Ακριβώς ίδια είναι η σύσταση της Εγνατίας ΑΧΕ (αγορά της μετοχής εξαιτίας της προαναφερόμενης πτώσης) και η τιμή-στόχος (23,50 ευρώ). Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί για τη μετοχή της ΔΕΗ τιμή-στόχο τα 24 ευρώ σε πρόσφατη ανάλυση (1 Ιουνίου 2004). Την θέση της απέναντι στη μετοχή της ΔΕΗ αναβάθμισε στο τέλος Μαΐου η Deutsche Bank με σύσταση αγοράς, αλλά με τιμή-στόχο τα 22,1 ευρώ, που είναι 6% χαμηλότερα από τις δύο προηγούμενες αναλύσεις. Επίσης, η Alpha Finance έχει θέσει τιμή-στόχο τα 21,7 ευρώ.

    [15] "ΠΥΡΑ" ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΚΑΤΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Έντονη κριτική στον Κύπριο πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, άσκησε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης". Ο Περουβιανός διπλωμάτης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κύπρου ότι στη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν δεν έδωσε σαφείς απόψεις για το μέλλον.

    Ταυτόχρονα, ο κ. ντε Σότο ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να συγκατατεθεί σε μέτρα για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι τώρα που η Κύπρος βρίσκεται στην Ευρώπη, δεν έχει να φοβάται.

    "Ο κ. Παπαδόπουλος δεν είχε οποιεσδήποτε απόψεις αναφορικά με το μέλλον. Οποιεσδήποτε ιδέες να εισηγηθεί αναφορικά με τον τρόπο που θα κινηθούν οι προσπάθειες επανένωσης. Το έκανε αυτό αρκετά καθαρό. Βεβαίως επανέλαβε την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανένωση αλλά δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις να κάνει", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλβάρο ντε Σότο αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνομιλίας Ανάν-Παπαδοπούλου.

    Ερωτηθείς εάν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ζητεί μαζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο κ. ντε Σότο απάντησε ότι "δεν τις χαρακτήρισε μαζικές αλλά ας πούμε ένιωθε ότι χρειάζονται αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς και ότι ξεκάθαρα δεν ήταν ικανοποιημένος με τις βελτιώσεις στο θέμα της λειτουργικότητας".

    Ο Αλβαρο ντε Σότο διευκρίνισε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με την αναφορά στην έκθεσή του ότι "αυτό που έχει απορριφθεί είναι η ίδια η διευθέτηση παρά μια πρόταση ενός σχεδίου" δεν εννοεί ότι το σχέδιό του ήταν ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό, γιατί αυτό θα ήταν πολύ αλαζονικό.

    [16] ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Βουκουρέστι, 6 Ιουνίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Μόνο το 24.18% των Ρουμάνων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες μέχρι τις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Πέτρε Σιμίλεαν.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 2.496 εκλογικά τμήματα από όλη την χώρα, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγαλύτερη στα χωριά από ότι στις πόλεις.

    Στο Βουκουρέστι ψήφισε το 17.49% των ψηφοφόρων μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

    Περίπου 17,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

    Στο Βουκουρέστι, υποψήφιοι είναι ο απερχόμενος δήμαρχος και πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος είναι το φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και ο υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα, υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΘΛΙΨΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ρ.ΡΙΓΚΑΝ

    Βουκουρέστι, 6 Ιουνίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Τη θλίψη της για το θάνατο του Ρόναλντ Ρίγκαν, εξέφρασε και η ρουμανική ηγεσία. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου δήλωσε ότι ο Ρίγκαν θα μείνει στην ιστορία των ΗΠΑ ως ο Αμερικανός πρόεδρος που βελτίωσε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, καθώς υπό την προεδρία του ξεκίνησε ο διάλογος με τον Ρώσο ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Ρίγκαν και τόνισε ότι η επιστροφή της Ρουμανίας στην οικογένεια των μεγάλων δημοκρατιών κατέστη δυνατή χάρη στη βοήθεια του Ρίγκαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο Γ.ΛΙΛΛΗΚΑΣ:

    Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2004 (12:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενημέρωσε για τις επαφές του στις ΗΠΑ και τους στόχους του υπουργείου του σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό χώρο.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στον τομέα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, είπε ότι στόχος της είναι να καταστήσει τη χώρα περιφερειακό κέντρο που να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε ότι η κυβέρνηση, αφού αξιολόγησε τα δεδομένα από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτίμησε ότι η παραδοσιακή βιομηχανία της Κύπρου λόγω κατάργησης των δασμών εισαγωγής, αλλά και λόγω συμφωνιών που έχει η ΕΕ με μια σειρά από τρίτες χώρες για κατάργηση δασμών που δεσμεύουν και την Κύπρο, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, είπε, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2004 (12:34 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία να αποτρέψει την έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε επαφή με χώρες - μέλη του Συμβουλίου και υπερασπίζεται τη νομιμότητα που απορρέει από τα ψηφίσματα 541 και 550.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με πληροφορίες που φέρουν τους Αμερικανοβρετανούς να προσπαθούν να παρακάμψουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως χειρισμοί του τύπου ''εφόσον είπατε 'Οχι' στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μπείτε στη γωνιά και θα πρέπει να τιμωρηθείτε'' είναι λανθασμένες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

    Τόκιο, 6 Ιουνίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Χιλιάδες κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας παρακολούθησαν, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, τη διαδρομή της Φλόγας στους δρόμους του Τόκιο και εκατοντάδες συμμετείχαν στις εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για την υποδοχή της, παρά τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση.

    Το αεροπλάνο "Ζευς", που μεταφέρει τη Φλόγα, προσγειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο αεροδρόμιο του Τόκιο και λίγο αργότερα, σε κεντρικό σημείο της πόλης έγινε η επίσημη υποδοχή από ένα μεγάλο συγκρότημα χορευτών και τυμπανιστών.

    Οι Ιάπωνες επέλεξαν να προβάλλουν κομμάτια της αρχαίας και σύγχρονης παράδοσης τους με χορούς, θεατρικές παραστάσεις και νότες μεσαιωνικής παραδοσιακής μουσικής. Βουδιστές μοναχοί χόρεψαν κάτω από τη δυνατή βροχή το χορό της ειρήνης υποδεχόμενοι τη Φλόγα, ενώ σε κεντρικά σημεία της πόλης δόθηκαν χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις με εντυπωσιακές μάσκες, χρυσούς δράκους και χορευτές με παραδοσιακές στολές.

    Στους 140 δρομείς που μετέφεραν τη δάδα περιλαμβάνονται γνωστές προσωπικότητες από την αθλητική ζωή της Ιαπωνίας, Ολυμπιονίκες και αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα μεταφέρθηκε με ποδήλατα, αλλά και με αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς και από μία τυφλή γυναίκα που έτρεξε με τη βοήθεια συνοδού. Κεντρικό πρόσωπο για τους Ιάπωνες ήταν ο Μακασίμα Καντασούκι, ο κορυφαίος παίκτης baseball της χώρας. "Δεν αισθάνομαι φόβο, ούτε ανησυχώ για την ασφάλεια των Αγώνων. Είμαι βέβαιος ότι στην Αθήνα θα έχουμε ασφαλείς Αγώνες" δήλωσε παραδίδοντας τη δάδα.

    Από το χώρο των εκδηλώσεων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ιαπωνίας Νομποτέρου Ισαχούρα δήλωσε ότι "η Ελλάδα θα κάνει τους πιο ποιοτικούς Αγώνες".

    Τη Δευτέρα η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στη Σεούλ, ξεκινώντας τη διαδρομή της στην πρωτεύουσα της Κορέας από την Πύλη της Ειρήνης, στο Ολυμπιακό Πάρκο. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.

    [21] Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΠΕΤΕΡ ΣΟΛΜΠΕΡΓΚ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ 51ου ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Λαμία, 6 Ιουνίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς να απειληθεί από κανέναν, ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ, κέρδισε το 51ο ράλι Ακρόπολις. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003, που οδηγούσε Σουμπαρού Ιμπρέζα WRC χάρισε μοναδικές στιγμές στους θεατές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σόλμπεργκ ήταν πρώτος και στα τρία σκέλη του αγώνα.

    Ο Γάλλος Σεμπάστιαν Λεμπ κατετάγη στη δεύτερη θέση μετά την 20η ειδική διαδρομή (Δίκαστρο 2). Τρίτος τερμάτισε ο Χάρι Ροβανπέρα ενώ ακολούθησαν οι Φ. Ντιβάλ, Ν. Κάρλσον και Μ. Στολ.

    Την πρώτη θέση στην ελληνική κατάταξη πήρε ο Αρης Βωβός. Στη συνολική κατάταξη είναι όγδοος μετά το μηχανικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον Ζ. Πανιζί. Τις επόμενες θέσεις της ελληνικής κατάταξης πήραν οι Αποστόλου, Νιώρας, Χαλκιάς, Παναγιωτούνης, Νασούλας, Παναγιωτόπουλος, Λεωνίδας, Γαζέτας κ.α.

    Στους κατασκευαστές η Σιτροέν προηγείται με 65 βαθμούς και ακολουθούν η Φορντ με 60, η Σουμπαρού με 50, η Πεζό με 39 και η Μιτσουμπίσι με 9 βαθμούς.

    Η γενική κατάταξη του 51ου Ράλι Ακρόπολις έχει ως εξής:

    1 Πέτερ Σόλμπεργκ (Impreza WRC-ΝΟΡΒΗΓΙΑ) 4:39:06.200

    2 Σεμπαστιέν Λοέμπ (Xsara WRC-ΓΑΛΛΙΑ) +00:18.40

    3 Χάρι Ροβανπέρα (307WRC-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ) +00:28.30

    4 Φρανσουά Ντιβάλ (Focus RS WRC-ΒΕΛΓΙΟ) +02:19.40

    5 Ντάνιελ Κάρλσον (206WRC-ΣΟΥΗΔΙΑ) +06:50.10

    6 Μάνφρεντ Στολ (206WRC-ΑΥΣΤΡΙΑ) +10:01.60

    7 Γιάνε Τουόχινο (Focus RS WRC-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ) +11:12.50

    8 Αρης Βωβός (Focus WRC-ΕΛΛΑΔΑ) +14:07.00

    [22] ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΣΤΙΒΟΥ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ": ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Με τη Γεωργία Τσιλιγκίρη να πετυχαίνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ και την Τασούλα Κελεσίδου να επιβεβαιώνει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, στο αγώνισμα του δίσκου, έπεσε η αυλαία του Γκραν Πρι «Αλεξάνδρεια», που πραγματοποιήθηκε στην Εδεσσα.

    Η Τσιλιγκίρη βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ και «πέταξε» πάνω από τα 4.41 μ., ενώ η Κελεσίδου «απογείωσε» το δίσκο της στα

    67.03μ

    Συνολικά, οι νικητές στα «Αλεξάνδρεια» είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ:

    100μ. (-0,2): Χοϊδης (ΑΕΚ) 10.56, Παρασχόπουλος (ΠΑΟΚ) 10.67, Οικονόμου (Πήγασος Λαρ.) 10.68

    400μ.: Τσώμος (Ηρακλής) 47.46, Μαρκόπουλος (Υγεία Ρόδου) 47.62, Ασαριωτάκης (ΟΦΗ) 47.68

    800μ.: Παπαϊωάννου (ΠΓΣ) 1.45.88, Θεοφάνοφ (ΦΣ Καλλιθέας) 1.55.23, Νταβίδι (ΟΣΦΠ) 1.55.44

    3.000μ.: Πουλιόπουλος (Φίλιππος Βέροιας) 8.13.37, Μπαρτζόκας (ΓΑΣ Μελίκης) 9.40.92, Κουτσογεωργίου (ΦΟ Αριδαίας) 10.17.88

    110μ. εμπ.: α' σειρά (-0,2): Λαζαρίδης (ΓΑΣ Κιλκίς) 14.37, Μαυρίδης (Τρίτων) 14.39

    β' σειρά (-0,6): Οικονομόπουλος (ΑΣΕ Δούκας) 14.04, Ύψος: Μπόχτσος (ΟΚΑ Καβάλας) 2.21, Συρράκος (Ηρακλής) 2.15, Γκιόσης (Ηρακλής) 2.15

    Μήκος: Βασιλειάδης (ΟΣΦΠ) 7.72, Χατζηβασιλείου (ΠΓΣ) 7.63, Κουκουρδής (Φίλιππος Βέροιας) 7.63, Μουρατίδης (Αίολος Μακεδονίας) 7.63

    Τριπλούν: Τσιάμης (ΓΣ Καρδίτσας) 16.80, Λαγός (ΓΣ Κερατσινίου) 15.53, Γαλακτιάδης (ΠΓΣ) 15.53

    Σφαιροβολία: Χατζηστάθης (ΟΣΦΠ) 18.06, Βασιλόπουλος (ΓΣ Κερατσινίου) 17.98, Μπαχαρίδης (ΟΠΘ) 17.96.

    Δισκοβολία: Πανάβογλου (Ηρακλής) 61.79, Κώνστας (ΠΑΟ) 60.97, Τσολακίδης (ΓΣ Μάνδρων) 54.42.

    ΠΠΑ: 100μ. εμπ.: Δαρδανελιώτης (Μ. Αλεξανδρος Γιαν.) 14.50

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    100μ. (-0,5): Πατσού (ΠΓΣ) 11.76, Καρασταμάτη (?ρης Νικαίας) 11.83, Κουτρούλη (ΟΣΦΠ) 12.09

    400μ.: Κλόντια (ΟΣΦΠ) 53.87, Ντόβα (ΑΣΕ Δούκα) 54.87, Μωϋσιάδου (Αίολος Μακ.) 54.88

    1.500μ.: Κοκκιναρίου (ΓΣ Κηφισιάς) 4.33.97, Πάνου (ΓΣ Δράμας) 4.38.40, Μυλωνά (ΓΣ Τρικάλων) 4.40.71,

    100μ. εμπ. (-0,3): Στογιαννίδου (ΠΓΣ) 13.64, Κοκκινίδου (Αίολος Μακεδονίας) 15.05, Μασλίγκα (ΓΣ Έδεσσας) 15.10

    Επί κοντώ: Τσιλιγκίρη (ΠΓΣ) 4.41, Ιακωβίδου (Πανιώνιος) 4.15, Σκαφίδα (ΓΣ Κερατσινίου) 4.10, Αστερίου (ΠΓΣ) 4.10

    Μήκος: Κουτσιουμάρη (ΠΓΣ) 6.46, Βανακάρα (Πελασγός Λάρ.) 6.10, Κακατώνη (ΠΑΟΚ) 6.10,

    Σφαιροβολία: Κυριακίδου (Ολυμπιάδα Κομ.) 17.70, Κάφαλη (ΧΑΝΘ) 14.64

    Δισκοβολία: Κελεσίδου (Ηρακλής) 67.03, Κολέτσου (ΓΣ Βόλου) 57.16, Κομότογλου (ΑΦΘ ?δωνις) 51.59

    ΠΚΑ: 100μ. εμπ.: Μπουκουβάλα (ΓΣ Εδεσσας) 12.08.

    [23] ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Στην Πορτογαλία βρίσκεται από σήμερα η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το EURO 2004, το ερχόμενο Σάββατο, αντιμετωπίζοντας την ομάδα της διοργανώτριας χώρας.

    Χτες η εθνική ομάδα ολοκλήρωσε την προετοιμασία της στο ελβετικό αθλητικό κέντρο Μπαντ Ραγκάζ. Το καλό νέο για τον προπονητή Ότο Ρεχάγκελ ήταν ότι και οι τέσσερις τραυματίες, Νταμπίζας, Νικολαΐδης, Καραγκούνης και Σεϊταρίδης, ακολούθησαν μέχρι ενός σημείου την προπόνηση των υπόλοιπων και εν συνεχεία έκαναν ατομικό πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της ομάδας όλοι οι τραυματίες αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς. Εξάλλου, ο συνεργάτης του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιάννης Τοπαλίδης, βρίσκεται ήδη από χτες στην Πορτογαλία, ώστε να κατασκοπεύσει τους Πορτογάλους στο φιλικό αγώνα που έδωσαν με τη Λιθουανία (4-1).

    [24] ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ VOLLEYBALL

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (15:05 UTC+2)

    Αύριο θα παρουσιαστεί το Αγωνιστικό Πρόγραμμα του Ολυμπιακού Τουρνουά Volleyball Ανδρών και Γυναικών κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Θα παρευρεθούν εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB) ) ο Αντιπρόεδρος κ. Θεοφάνης Τσιόκρης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Franz Schmied, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης κ. Αθανάσιος Μπελιγράτης και ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Μάκης Ασημακόπουλος.

    Θα ανακοινωθεί αρχικώς το αγωνιστικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού Τουρνουά Γυναικών, το οποίο όπως είναι γνωστό θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους των έξη ομάδων ο καθένας (Πρώτος όμιλος: Ελλάδα, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Κορέα και Κένυα. Δεύτερος όμιλος: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία, Κούβα, Γερμανία και Δομινικανή Δημοκρατία). Ακολούθως θα ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού Τουρνουά Ανδρών, που επίσης είναι γνωστό θα αγωνιστούν σε δυο ομίλους των έξη ομάδων ο καθένας (Πρώτος όμιλος: Ελλάδα, Σερβία-Μαυροβούνιο, Γαλλία, Αργεντινή, Πολωνία και Τυνησία. Δεύτερος όμιλος: Βραζιλία, Ιταλία, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία και Αυστραλία).

    Όλοι οι αγώνες του Ολυμπιακού Τουρνουά Πετοσφαίρισης θα διεξαχθούν στο διάστημα απο τις 14 έως και τις 29 Αυγούστου 2004 και θα πραγματοποιηθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    [25] Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 6 Ιουνίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε σήμερα με 14 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά συμβιβαστική συμφωνία πάνω στο σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τη συμβιβαστική αυτή συμφωνία, το υπουργικό συμβούλιο υιοθετεί κατ'αρχήν τη σταδιακή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και ο Σαρόν δεσμεύεται να ανακοινώσει δημοσίως την απόφαση εκκένωσης των ισραηλινών οικισμών το Μάρτιο του 2005.

    Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει την εκκένωση και των 21 ισραηλινών οικισμών στη Γάζα και 4 από τους 120 στη Δυτική Όχθη ως το τέλος του 2005.

    [26] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 6 Ιουνίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα αιματηρή επίθεση σήμερα στο Ιράκ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα. Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε σε αμερικανική βάση.

    «Ένας από τους ήρωες αυτής της χώρας -ας αναπαυθεί τώρα εν ειρήνη- έπληξε στρατιωτική βάση που ανήκει στις ΗΠΑ, στο Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης και αφαίρεσε πολλές ζωές» αναφέρεται σε προκήρυξη της οργάνωσης Τζαμα'ατ αλ-Ταουχίντ, που δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

    Αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ένας εκ των πλέον καταζητούμενων μελών της Αλ Κάιντα, όπως μεταδίδει το Reuters.

    [27] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ

    Παρίσι, 6 Ιουνίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Χιλιάδες βετεράνοι του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου απέτισαν φόρο τιμής σε αυτούς που σκοτώθηκαν πριν 60 χρόνια στην απόβαση της Νορμανδίας που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ευρώπης από την ναζιστική κατοχή, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η επίσημη τελετή - στην οποία εκλήθη να παραστεί και η Γερμανία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς είχε εγκατασταθεί ζώνη αποκλεισμού.

    Στην ακτή 'Αρομανς όπου πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων το 1944, οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που επεφήμησαν την παρέλαση των βετεράνων.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κατέθεσε στεφάνι σε κοιμητήριο για τους Αμερικανούς πεσόντες και δήλωσε ότι η «συμμαχία είναι το ίδιο απαραίτητη σήμερα».

    Μαζί του ήταν ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, ο οποίος χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες «αιώνιο σύμμαχο της Γαλλίας» παρά τις διαφορές των δυο χωρών στο θέμα του Ιράκ.

    Νωρίς το πρωί με την ανατολή του ήλιου εκατοντάδες βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συγκεντρώθηκαν στην ακτή Ομάχα και σιωπηλοί προσπάθησαν να θυμηθούν τις στιγμές που έζησαν με τους συντρόφους τους βγαίνοντας στις γαλλικές ακτές και στον καταιγισμό των γερμανικών πυρών.

    [28] ΣΙΡΑΚ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ 6Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1944

    Παρίσι, 6 Ιουνίου 2004 (17:35 UTC+2)

    «Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την 6η Ιουνίου του 1944 που είδε να ξαναγεννιέται η ελπίδα». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στην πρωινή τελετή στο αμερικάνικο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κολεβίλ (Νορμανδία), όπου παρασημοφόρησε με τη Λεγεώνα Τιμής 100 αμερικανούς βετεράνους, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Στην Κολεβίλ βρίσκεται η πλαζ της Ομάχα, γνωστή για την αιματηρή σύγκρουση με τις ναζιστικές δυνάμεις. Πάνε 60 χρόνια, πρόσθεσε ο Σιράκ, σ'αυτήν εδώ την «αιματηρή Ομάχα» παίχθηκε το μέλλον της Γαλλίας, της Ευρώπης και του κόσμου. Στο όνομα κάθε γάλλου πολίτη θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του λαού μας, που θα παραμείνει αιώνια. Πρόκειται για ένα τεράστιο χρέος των δημοκρατιών μας.

    Εδώ και 200 χρόνια, η Αμερική και η Γαλλία έχουν από κοινού τις ανθρωπιστικές αξίες που θεμελίωσαν τη μοίρα τους. Αγωνιζόμενοι δίπλα-δίπλα από τις πεδιάδες του Yorktown έως τις παραλίες της Νορμανδίας, μέσα στην αδελφότητα του χυμένου αίματος οι δύο χώρες αγωνίσθηκαν για το ανθρώπινο ιδεώδες, τόνισε ο κ. Σιράκ.

    Ο κ. Σιράκ κατέληξε λέγοντας "Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς αναφορές και πίστη στα μαθήματα που μας δίνει η Ιστορία. Καθήκον μας ο σεβασμός των αξιών μας για τη δημιουργία μίας κοινωνίας του διαλόγου, του σεβασμού και αλληλοϋποστήριξης, στοιχεία που αποτέλεσαν και την πεμπτουσία του αγώνα που μνημονεύουμε σήμερα".

    [29] ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (11:30 UTC+2)

    Οι δεκαπέντε νέοι δημιουργοί και οι έντεκα νέοι ερμηνευτές, που διακρίθηκαν στη Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου, συντροφιά με καταξιωμένους καλλιτέχνες συμμετέχουν στη μεγάλη συναυλία, που διοργανώνει η «Μικρή Αρκτος», το Σάββατο (12/6), στις 9.30 μ.μ., στη Σκιά των Βράχων (θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.

    Μαζί με τους Ηλία Βαμβακούση, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, Μαρία Δημητρούλα, Ορφέα Ζαφειρόπουλο, Ελεονόρα Ζουγανέλη, Ζαχαρία Καρούνη, Κώστα Κληρονόμο, Νατάσα Μποφίλιου, Βασιλική Παπακωνσταντίνου, Στέφανο και Γιάννη Σίνη και το φωνητικό σύνολο «Sonama» (Σοφία Μάλαμα, Νταλία Κάντζια, Μαρία Γράμψα), θα συμπράξουν οι Χρήστος Θηβαίος, Θοδωρής Οικονόμου, Κώστας Παρίσης, Διονύσης Τσακνής και Μάριος Φραγκούλης.

    Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Προπώληση: Στα «Μετρόπολις», στο περίπτερο του Φεστιβάλ Βύρωνα (πλατεία Συντάγματος) και στα ταμεία του Θεάτρου Βράχων (τηλ. 210-7662066).

    [30] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Κυριακή 6/6

    Νεαροί χορευτές ηλικίας 14 - 19 ετών διεκδικούν στη σκηνή του Ηρωδείου τα μετάλλια του «Διεθνούς Διαγωνισμού Μπαλέτου Genee». Οι χορογραφίες είναι των Antony Dowson και Christopher Hampson.

    Δευτέρα 7/6

    Συναυλία του Μπράιαν Φέρι, στο θέατρο του Λυκαβηττού.

    Τρίτη 8/6

    Φλαμένκο φιέστα σήμερα και αύριο, στο Λυκαβηττό. Συμμετέχουν οι μεγάλοι χορευτές Carmen Cortes, Belen Maya, Rocio Molina, Alejandro Granados και ο Miguel Angel Berna με τις καστανιέτες, ο βιρτουόζος πολυβραβευμένος κιθαρίστας Gerardo Nunez και πλειάδα αξιόλογων μουσικών και τραγουδιστών.

    Τετάρτη 9/6

    Την αριστουργηματική όπερα του Βέρντι «Ναμπούκο» παρουσιάζει η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο, μέχρι τις 12/6, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Ερμηνεύουν: Alberto Mastromarino - Boris Stachenko (Nabucco), Maria Guleghina - Lucia Mazzaria (Abigaille), Francesco Ellero D' Artegna - Andrea Silvestrelli (Zaccaria), Σταμάτης Μπερής - Δημήτρης Σιγαλός (Ismaele), Βικτόρια Μαϊφάτοβα - Μαρίτα Παπαρίζου (Fenena) κ.ά.

    Ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας, μας μεταφέρει με μια οπτικοακουστική προβολή σε μια άλλη διάσταση του χωρο-χρόνου. Συνθέτει ένα προσωπικό ημερολόγιο συναντήσεών του στην Κούβα, με εικόνες από το βιβλίο του «Μετέωρος Χρόνος» (European Publishers Award 2003) και ανέκδοτη δουλιά του.

    Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν τα εσωτερικά των σπιτιών της Κούβας όπου φιλοξενείται με έναν ιδιότυπο τρόπο και πορτρέτα των Κουβανών που λειτουργούν ως παρουσίες και όχι ως απλές αναπαραστάσεις. Χώρος προβολής «ΒΙΟS» (9μμ), Πειραιώς 84 (τηλ. 210-3425335). Είσοδος δωρεάν. Με τη συνεργασία της Εύης Καραγιαννίδη και της Εφης Παρίση.

    Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.), στην Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα), έκθεση ψηφιδωτού του Ακη Καραβασίλη. Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική του έκθεση, η οποία έχει ως θέμα: «Ψηφιδωτά από μία πόλη που κοιμάται».

    Συναυλία του Αλις Κούπερ, στο Θέατρο Πέτρας.

    Συναυλία της ουγγαρέζικης ορχήστρας «BM Danue Symphony Orchestra», στις 8.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Κηφισιάς, με έργα Μότσαρτ και Μπετόβεν. Διευθύνει ο Παναγιώτης Γεωργίου. Σολίστ, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου.

    Πέμπτη 10/6

    Ο Σωκράτης Μάλαμας κλείνει 15 χρόνια στη δισκογραφία και το γιορτάζει με μεγάλη συναυλία, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, όπου θα παρουσιάσει επιλογές απ' όλη τη «διαδρομή» του. Μαζί του στο τραγούδι, η Μαρία Λούκα.

    Αναδρομική έκθεση γλυπτικής της Αφροδίτης Λίτη, εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ. Καρύδης» (Αριάδνης 13). Τίτλος της «Ταξίδι στον κόσμο της αθωότητας».

    Παρασκευή 11/6

    Στο Θέατρο Βράχων το ισπανικό φλαμένκο συναντά το αργεντίνικο τάνγκο, σε μια παράσταση παραδομένη στη μουσική των Astor Piazzolla, Daniel Yague και Egozcue. Συμμετέχουν χορευτές και μουσικοί από τα χορευτικά σχήματα «Talent Danza Ballet Espanol», «Tango Ensemble Nuevo», από τη μουσική ομάδα «Ensemble Nuevo Tango» και το μουσικό σχήμα φλαμένκο «Jarcamora» με την Sonia Cortes στα φωνητικά. Επικεφαλής, οι καταξιωμένοι Ισπανοί χορευτές Antonio Najarro και Pascal Gaona. Χορογραφίες: Antonio Najarro και Pascal Gaona.

    Σάββατο 12/6

    «Εικονογραφημένα όνειρα και πρωτόγνωρες αναμνήσεις», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Σταύρου Μοσχόπουλου που φιλοξενείται στην γκαλερί «Stavlos» (Ηρακλειδών 10, Θησείο).

    [31] ΑΥΡΙΟ ΤΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2004 (10:57 UTC+2)

    Το 7ο Φεστιβάλ Φαγητού "Food for Good" διοργανώνουν αύριο από τις 8.30 το βράδυ, στη δημοτική πλαζ Αρετσούς, οι σύλλογοι και οι ενώσεις των ξένων και εθνικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, μέλη της Ενωσης Αλλοδαπών και λοιπών Εθνοτήτων Γυναικών Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμαριάς.

    Το εισιτήριο για τον απολαυστικό γαστρονομικό γύρο του κόσμου θα κοστίζει φέτος 8 ευρώ και ο κάτοχός του θα δικαιούται μία στάση σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της επιλογής του. Ενα κουπόνι αξίας 2 ευρώ θα είναι το αντίτιμο της δροσερής στάσης στο μπαρ για δύο ποτά.

    Τα παραδοσιακά εδέσματα από όλο τον κόσμο θα συνοδεύει φολκλορικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μουσική, χορούς και τραγούδια από μέλη των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος Αγιος Παντελεήμων και του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 6 June 2004 - 18:13:56 UTC