Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
  • [02] ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [04] ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [05] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [06] ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΑΚΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [08] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΟ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΑ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [11] ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
  • [14] ΚΕΡΔΗ 1,10% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ
  • [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΝ
  • [17] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΧΑΚ
  • [18] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΑΛΛΟΥΣ 31 ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ
  • [19] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ
  • [20] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΝΕΟ "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΠ
  • [24] Ο ΝΤΕΛ ΝΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ - ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΚΟ Ο ΝΤΕΣΑΜΠ
  • [25] ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ
  • [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΝ
  • [28] ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [29] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [30] Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [31] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ Η 9η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
  • [32] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΧΟΤΖΑ-ΤΙΤΟ ΚΑΙ Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [33] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΜΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [34] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΔΕΜΤ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
  • [35] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τη νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ, δήλωσε με έμφαση ότι η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί βασική προτεραιότητα τής κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός, ζήτησε την άμεση απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία θα δοθούν σε νέα δημόσια έργα, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, που θα προκύψουν μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "στόχος της οικονομικής πολιτικής μας είναι να δημιουργηθούν περισσότερες, νέες και σταθερές θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες και, κυρίως, για τους νέους."

    "Ο ρόλος του ΟΑΕΔ είναι, εξ ορισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητος και χρήσιμος. Δυστυχώς, στο παρελθόν δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός. Να βρίσκεται στο πλάι των ανέργων και να τους επαναπροωθεί, μέσω ενεργητικών πολιτικών και προγραμμάτων, στην αγορά εργασίας. Και σ αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα του. Θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια. Η ανεργία είναι σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Και, ως εκ τούτου, η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα " κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτοπουλος και ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    [02] ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2004 (21:44 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να στηρίξει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς για την ανάπτυξη των Τουρκοκύπριων, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μαρτυρούσε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να τείνουν χείρα προς τους συμπατριώτες τους.

    Σε δήλωση που κυκλοφόρησε ύστερα από συνάντηση σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ μεταξύ του κ. Ανάν και του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι έτοιμο για ικανοποίηση των ανησυχιών περί ασφάλειας και την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Κωνσταντινούπολη, 4 Ιουνίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Την άρση της διακοπής κοινωνίας που είχε επιβληθεί στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο αποφάσισε σήμερα η Διευρυμένη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίδοντας τέλος στην εκκλησιαστική διαμάχη που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο.

    Η Σύνοδος «εδέχθη και αξιολόγησε με ικανοποίηση την απόφαση της 28ης Μαΐου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί σεβασμού και τηρήσεως του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου του 1850 και όλων των διατάξεων της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928. Κατόπιν τούτου αποκατέστησε την λειτουργική και διοικητική κοινωνία με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο», αναφέρεται στη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Φανάρι αργά το απόγευμα, η οποία καταλήγει ότι «η Σύνοδος αποφάσισε να παραδεχθεί κατ' οικονομίαν ως αρχιερείς των μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης τους εκλεγέντες, υπό την προϋπόθεση της εκπληρώσεως των εν τη εκδοθείσα σήμερον Πράξει όρων».

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επαναλαμβάνει την ευχή όπως η νέα περίοδος ειλικρινούς και αγαστής συνεργασίας αποβεί επ' αγαθώ της εκκλησίας και του γένους.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία βεβαιώνεται ο απόλυτος σεβασμός στον Πατριαρχικό Τόμο και όλες τις διατάξεις της Πατριαρχικής Πράξης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μνημονεύεται από τους μητροπολίτες των λεγομένων Νέων Χωρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης της διευρυμένης συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράστηκαν προβληματισμοί για το αν με τη συμφωνία που επετεύχθη εξασφαλίστηκε η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο εκκλησιών και για το κατά πόσο δεν θα υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα στην εφαρμογή της.

    [04] ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ρώμη, 4 Ιουνίου 2004 (13:56 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο πρόεδρος Μπους επισκέφτηκε τη Ρώμη ενώ πριν από λίγο έφτασε στο Βατικανό, όπου συναντάται με τον Πάπα. Περίπου 10 χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ρώμη ενώ ορισμένα σημεία της πόλης έχουν αποκλεισθεί για να εμποδιστούν οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ, μετέδωσε το BBC.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι στις διαδηλώσεις θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και κάλεσε τον λαό της χώρας να υποδεχθεί τον κύριο Μπους «σαν φίλο και σύμμαχο». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι από τους πλέον έμπιστους συμμάχους του προέδρου Μπους στην Ευρώπη. Παρά την αντίθεση στον πόλεμο στο Ιράκ της πλειοψηφίας του ιταλικού λαού ο κύριος Μπερλουσκόνι έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τα ιταλικά στρατεύματα στο Ιράκ που αριθμούν τρεις χιλιάδες. Κατά την διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του στην Ρώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, που σε αντίθεση με την ιταλική κυβέρνηση είχε εκφράσει την αντίθεση του στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπους επισκέπτεται την Ιταλία για να παραστεί στην εξηκοστή επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας, θα μεταβεί στη συνέχεια στη Γάλλια για τον εορτασμό της επετείου της απόβασης στη Νορμανδία. Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές ο πρόεδρος Μπους στην περιοδεία του στην Ευρώπη θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

    [05] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Aθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (13:39 UTC+2)

    Τη στρατηγική του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τις πολιτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι κεντρικά θέματα για την επιτυχία κάθε περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η προτεραιότητα στη σωστή χωροταξική κατανομή των διαφόρων παραγωγικών επενδυτικών και λοιπών ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, η εναρμόνιση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με την αειφορική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και η ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα περιβαλλοντικής παιδείας.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στα βασικότερα στοιχεία της κυβερνητικής δράσης που έχει ξεκινήσει για το περιβάλλον. Ειδικότερα σημείωσε ότι έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ολοκληρώνεται ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, προχωρά η σύσταση και οργάνωση του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και γίνονται προσπάθειες για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλέγματος ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αύριο, 5 Ιουνίου, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από σήμερα μέχρι την Κυριακή και απηύθυνε έκκληση σε όλους να ευαισθητοποιηθούν ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη κοινωνία.

    [06] ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Το Κιλκίς και τις Σέρρες θα επισκεφθεί αύριο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Το πρωί ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί τον νομάρχη Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά. Αργότερα θα λάβει μέρος σε σύσκεψη Φορέων του Νομού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία Σερρών.

    [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΑΚΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Περιοδεία στο νομό Φλώρινας, πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 4 Μαϊου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, Νίκος Βακάλης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή στο νομό, της Ν.Δ., Νίκο Κορτσάρη, συνεργάτες του και στελέχη του κόμματος.

    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής επισκέφθηκε το πρωί το Οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου. Ενημερώθηκε για τη λειτουργία του αλλά και για τις ανάγκες επέκτασης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του. Ο κ. Βακάλης, σημείωσε ότι μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του και να αυξηθεί η παραγωγή του. Επίσης συζήτησε με τους εργαζόμενους στο Οινοποιείο και την πρόταση λειτουργίας τμήματος ΤΕΙ στην περιοχή με γνωστικό αντικείμενο την οινοποιία. Πρόκειται για μια σύγχρονη ειδικότητα η οποία δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα.

    «Στόχος μου είναι να καταγραφώ ως ευρωβουλευτής της περιφέρειας, και να γίνει η Βόρεια Ελλάδα η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας εκμεταλλευόμενη στο έπακρο όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Βακάλης.

    Στη συνέχεια ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μελίτη. Ενημερώθηκε για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του εργοστασίου το οποίο λειτουργεί φιλικά προς το περιβάλλον.

    Επίσης, επισκέφθηκε τα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη Φλώρινα. Εκεί τέθηκε το θέμα δημιουργίας τμήματος Καλών Τεχνών το οποίο θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχθεί ο τεράστιος πολιτισμικός πλούτος της ακριτικής περιοχής.

    [08] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για την υπόθεση κατασκευής του μετρό εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους.

    «Διακρίνω μια μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ και προσωπικά από τον υπουργό Γ. Σουφλιά για την προώθηση των διεργασιών κατασκευής του μετρό, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες του κόσμου σε ότι αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο έργο», είπε ο δήμαρχος.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι άρχισε ήδη η φάση της προεπιλογής της αναδόχου κοινοπραξίας, κάτι που κάνει την Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα αισιόδοξη για την συντόμευση των διεργασιών και την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης του έργου.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2005 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες επιλογής της αναδόχου κοινοπραξίας ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να αρχίσει να κατασκευάζεται το μετρό.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου, πολύ πιο σύντομα θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

    Στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι υλοποιείται με σταθερά βήματα το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2004 και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ή συντάσσονται οι διαγωνισμοί για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού στους τομείς καθαριότητας, πρασίνου και οδοποιίας, ύψους 7.440.000,00 , ενώ για το πράσινο βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί έργων 3.105.000,00 . Επίσης για την οδοποιία, τα πεζοδρόμια και τον ηλεκτροφωτισμό υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί ύψους 5.980.00,00 .

    [09] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΟ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Η αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 10 π.μ., στην παραλία, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», μια θεαματική εκδήλωση με θέμα την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

    Παιδιά θα γράψουν με ανακυκλούμενα υλικά τη λέξη «ανακύκλωση» που θα έχει μήκος 205 μέτρα. Το κάθε γράμμα της λέξης θα αποτελείται από διαφορετικά ανακυκλούμενα υλικά όπως λάστιχα, μπαταρίες, γυαλί, χαρτί, κ.ά. Εξάλλου θα διανεμηθούν μπαλόνια θαλάσσης με σύνθημα το περιβάλλον ενώ θα δημιουργηθούν κιόσκια ανακύκλωσης στα οποία οι δημότες θα μπορούν να πηγαίνουν ανακυκλούμενα υλικά.

    Επίσης τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για το περιβάλλον σε χαρτί 200 μέτρων ενώ μαθητές του 114ου Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσουν θεατρικό σκετς στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Aθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρια και περιορισμούς ζήτησε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι. Ο κ. Παυλόπουλος έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα των συμβασιούχων και ειδικά για τις κατηγορίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

    Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της υπερωριακής εργασίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Μπαλασόπουλου μετά τη συνάντηση:

    "Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μία συνάντηση που βάλαμε όλα τα ζητήματα και κυρίως αυτά που είναι ζητήματα αιχμής. Κατά κύριο λόγο από τη μεριά μας μπήκε το ζήτημα του προεδρικού διατάγματος και δόθηκαν από τη μεριά του Υπουργού κάποιες πιο ειδικότερες εξηγήσεις που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα. Θα αναμένουμε και την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας.

    Από τη μεριά μας εμείς επιμείναμε ότι πρέπει να υπάρξει μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρια και περιορισμούς και βέβαια θα πρέπει να σταματήσει και ο θεσμός των εκτάκτων και κυρίως τον ενημερώσαμε ότι την προηγούμενη βδομάδα το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε να δίνει 8.500 συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι οποίες είναι έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για σχέσεις εργασίας που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία.

    Άρα λοιπόν όποια λύση και να δώσει η Κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και δεν θα μπορέσει να λυθεί στο μέλλον.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι πάνω σ' αυτό; Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρει στις σημερινές του δηλώσεις ότι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι. Αφορά τον δικό σας κλάδο;

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς από τις πληροφορίες που έχουμε, υπάρχουν απολύσεις συμβασιούχων κυρίως στα προγράμματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των εργαζομένων που λήγει η σύμβασή τους και δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης.

    Δηλαδή τελευταία παραδείγματα είναι με το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Κολινδρό, είτε είναι κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Γι' αυτό πρέπει γρήγορα να δούμε το προεδρικό διάταγμα, ώστε με το διάστημα που υπάρχει το τρίμηνο από την ημερομηνία δημοσίευσής του, να καλυφθούν κι αυτοί οι εργαζόμενοι.

    Βέβαια το δικό μας πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το δικό μας πρόβλημα είναι ότι εμπλέκονται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να ξέρετε ότι η απόφαση, αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια κι εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

    Το άλλο ζήτημα ήταν σχετικά με την εκλογική αποζημίωση δεν είχε καθοριστεί, απ' ότι μας ενημέρωσε καθορίστηκε για τις ευρωεκλογές και βέβαια αυτό που έχει προκύψει με την προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να φορολογούνται και να μειώνεται κατά πολύ η εκλογική αποζημίωση. Είπε ότι θα υπάρξει σήμερα παρέμβαση στον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

    Τα άλλα ζητήματα έχουν να κάνουμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας δήλωσε ότι, ότι ζήτησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση το ενέκρινε. Σίγουρα όμως οι εργαζόμενοι είχαν διαφορετική άποψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα υπάρξει στο επόμενο χρονικό διάστημα μια μεσολάβηση μεταξύ ημών και της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση που έχει να κάνει με την υπερωριακή εργασία, γιατί αυτές οι ώρες που ψηφίστηκαν δεν καλύπτουν την υπερεργασία μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μας δηλώθηκε ότι πέρα από τις υπερωρίες δεν θα υπάρχει καμία άλλη αποζημίωση, όχι μόνο σε μας και σε άλλους κλάδους που θα απασχοληθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μπήκε το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και ειδικότερα κλαδικά μας ζητήματα τα οποία πιστεύουμε ότι σε μια νέα συνάντηση που θα έχουμε στις 22 του μήνα, θα μπούμε σε λεπτομέρειες και ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ζητήματα. Νομίζω ότι δεν ξέχασα κάτι. Είναι ο κώδικας των υπαλλήλων, είναι τα ζητήματα της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι εξειδικευμένα επιμέρους ζητήματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθορίστηκε σε 460 ευρώ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Για το σύνολο;

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφορολόγητο ή φορολογούμενο;

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Υπουργός είπε ότι θα παρέμβει στον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να είναι αφορολόγητο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Πέρα των υπερωριών, κανένα άλλο επίδομα

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα. Και βέβαια αυτές οι 20 ώρες δηλώσαμε στον Υπουργό ότι δεν θα καλύψουν. Εμείς εφόσον έχουμε ενημερώσει και η ΚΕΔΚΕ δεν διαφοροποιήσει τη θέση της, θα καλέσουμε τους εργαζόμενους τότε να δουλεύουν τις ώρες που προβλέπεται από τους νόμους και να μην παρέχουν καμία υπερωριακή εργασία.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι υπερωρίες.;

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι αν συμφωνήσει η ΚΕΔΚΕ πιθανόν να αυξηθούν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Έχετε ορίσει πάλι συνάντηση για τις 22 του μήνα.

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: 22 του μήνα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η φορολόγηση πόση θα είναι;

    Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: 20% συν το Ταμείο μας, συν 24%".

    [11] ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού του Μαΐου, που ανακοίνωσε το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής (DIE), μετά από 32 χρόνια ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξανάγινε μονοψήφιος, τόσο σε τιμές καταναλωτή όσο και σε τιμές χονδρικής.

    Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός όπως ανακοινώθηκε αυξήθηκε το Μάιο κατά 0,38% σε τιμές καταναλωτή, ενώ υποχώρησε κατά 0,03% σε τιμές χονδρικής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,88% σε τιμές καταναλωτή και στο 9,56% σε τιμές χονδρικής.

    [12] Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (17:03 UTC+2)

    H απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και η πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», οδήγησε σε ανοδική κίνηση τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια, ενώ στη Σοφοκλέους, λειτουργώντας για μια ακόμη φορά θετικά τα αντανακλαστικά της, κινήθηκε σε πολύ καλή θετική κατεύθυνση, σημειώνοντας άνοδο 1,10%, με το δείκτη να σκαρφαλώνει και πάλι στις 2.442,41 μονάδες. Πολύ ικανοποιητικός, ήταν και ο τζίρος, καθώς οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο Αθηνών, έφτασαν την Παρασκευή τα 171.179.920 ευρώ. Από τους 353 τίτλους που κινήθηκαν, ανοδικοί ήταν οι 116 και καθοδικοί οι 184 τίτλοι.

    Τα βαριά χαρτιά και κυρίως οι τράπεζες και τα διϋλιστήρια, τράβηξαν το «κάρο» της ανόδου, καθώς είχαμε στον τραπεζικό δείκτη άνοδο 2,03% και στα διϋλιστήρια 2,84%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι κλάδοι: Των βασικών μετάλλων 1,64%, των μη μεταλλικών ορυκτών 1,79%, των βιομηχανιών 1,18%, του λιανικού εμπορίου 0,95%, των συμμετοχών 0,97%, των τηλεπικοινωνιών 0,50%, του χονδρεμπορίου 0,20%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν η κλωστοϋφαντουργία με -1,98%, οι εκδόσεις -1,80%, οι ασφάλειες -1,35%τα είδη πληροφορικής -0,90% κ.α.

    Εκτός από τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών να σέρνουν το χορό της ανόδου, είχαμε και τον τίτλο του ΟΤΕ να προσελκύει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ηχηρό "παρών" στα blue chips έδιναν την Παρασκευή οι ξένοι αγοραστές, ενώ αντίθετα, η μικρή κεφαλαιοποίηση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.

    Ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους ενισχύθηκε κατά 1,10%, για να βρεθεί όπως είπαμε στις 2.442,41 μονάδες, έχοντας κινηθεί νωρίτερα ανάμεσα στις 2.423,31 και τις 2.453,29.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE, απώλειες κατέγραψε μόνο ο SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,04%. Αντίθετα, άνοδο σημείωσαν ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips (1,50%, στις 1.299,42 μονάδες), o ΜΙD-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (0,04% στις 2.185,36 μονάδες) και ο FTSE/ASE-140 (1,11% στις 2.840,88 μονάδες).

    Τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 2,03%, κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών, αποτυπώνοντας το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της ALPHA BANK (2,69%) στα 21,38 ευρώ με 515.575 τεμάχια, της ΕΘΝΙΚΗΣ (2,10%) στα 25,24 ευρώ με 1.029.551 τεμάχια, της EFG EUROBANK (2,10% επίσης) στα 18,46 ευρώ με 876.316 τεμάχια, της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,05%) στα 9,62 ευρώ με 571.403 τεμάχια.

    Θετικό πρόσημο, με κέρδη της τάξης του 1,31%, σημείωσε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, χάρη στις εντολές αγορών για τους τίτλους του ΟΤΕ (1,31%) με 1.207.791 τεμάχια, στα 10,82 ευρώ και της COSMOTE.

    Οι δέκα μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν οι : Πάναφον 9,13%, ΛΕΒΠ 4,62%, ΓΚΑΛ 4,47%, ΑΙΟΛΚ 4,44%, ΜΟΥΖΚ 4,42%, ΒΙΟΧΚ 4,20%, ΜΠΟΚΑ 4,07%, ΕΛΠΕ 3,86%, ΣΑΡΧ 3,86 και ΙΠΠΚ 3,85%

    Αντίθετα, οι δέκα μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν οι: ΒΟΧ -45,34%, ΚΕΡΑΛ -11,64%, ΤΕΧΝ -9,38%, ΔΕΠΡΟ -8,65%, ΚΟΡΦΠ -7,80%, ΕΥΠΙΠ -7,56%, ΜΛΑΝΤ -7,14%, ΓΙΑΝ -6,87%, ΚΛΩΝΚ -6,87% και ΜΟΥΡ -6,67%.

    [13] ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Ανοίγει από το φθινόπωρο ο δρόμος για το "ξεμπλοκάρισμα" ιδιωτικών επενδύσεων ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, καθώς το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, εμπλουτίζεται με δημόσια δαπάνη 160 εκατ., στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γ' ΚΠΣ.

    Το πράσινο φως για την αύξηση της δημόσιας δαπάνης αναμένεται να ανάψει και τυπικά στην επιτροπή αναθεώρησης του Γ' ΚΠΣ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε τον Σεπτέμβριο να γίνει η τρίτη προκήρυξη του προγράμματος και να ξεπαγώσουν σταδιακά οι ιδιωτικές επενδύσεις σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη.

    Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί και η ίδρυση ειδικού φορέα προώθησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πανελλαδική εμβέλεια, ο οποίος θα συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, σε συνεργασία με τους συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και άλλους φορείς (βλ. σχετικό τηλεγράφημα ΜΠΕ).

    Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι εμπλεκόμενοι στην ίδρυση του νέου φορέα θα συναντηθούν εκ νέου στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία του. Ο κ.Τσιτουρίδης επεσήμανε ακόμη ότι για τη στήριξη των προσπαθειών στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων θα θεσπιστούν περί τα 30 κίνητρα και θα αρθούν σχεδόν ισάριθμα αντικίνητρα.

    "Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα παρουσιαστεί συγκεκριμένη πολιτική κινήτρων", γνωστοποίησε ο υπουργός και επανέλαβε ότι «παρά την τόσο σημαντική θέση της γεωργίας στην οικονομία της χώρας, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων συνεχώς διευρύνεται για να φτάσει το 2003 σε ύψος ρεκόρ (-2.017 εκατ. ), σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2000 της τάξης του 93% και σε σχέση με το 1993 της τάξης του 336%».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων για την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Στο μεταξύ, ο κ.Τσιτουρίδης υπενθύμισε ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα απαλείψει το "άλγος" των πανωτοκίων και πρόσθεσε ότι ο νόμος θα ψηφιστεί από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι η κυβέρνηση μειώνει κατά 25% τα ασφάλιστρα για τη ζωϊκή παραγωγή, κατά ίσο ποσοστό το κόστος για τον ΟΣΔΕ και κατά 0,5% τα επιτόκια δανεισμού της Αγροτικής Τράπεζας. Ερωτηθείς για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, ο κ.Τσιτουρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τους ελέγχους και τους θεσμούς που ενεργοποιούνται και με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα σε αυτό το πεδίο.

    Αναφερόμενος, τέλος, στη μετεξέλιξη του υπουργείου του από Γεωργίας σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ.Τσιτουρίδης τόνισε ότι "στον χώρο του υπουργείου επανιδρύεται το κράτος", με πυξίδα δύο στόχους: έναν οικονομικό, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, με τιμές και ποιότητα ικανές να "ξεκλειδώσουν" και νέες αγορές και έναν κοινωνικό, αυτόν της διατήρησης του πληθυσμού στην ελληνική ύπαιθρο._

    ΑΛ.Γ.

    [14] ΚΕΡΔΗ 1,10% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Ανοδική τροχιά ακολούθησε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους και εναρμονίζοντας την πορεία του με το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,10%, κλείνοντας στις 2.442,41 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 171 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 114 ενισχύθηκαν, έναντι 186 που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και 57 στάσιμων.

    Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκε ο δείκτης των τραπεζών που έκλεισε με ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 2,03%.

    Ανοδική τροχιά κατέγραψαν οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται κατά 1,50%, έναντι κερδών 1,11% για τον FTSE/ASE 140 και 0,04 για τον Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης που υποχώρησε κατά 1,04%.

    [15] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανικής υπερεργολαβίας στη χώρα μας, εντοπίζει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, όπως προέκυψε από τον χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα "INDUSTRIAL SUB FORUM THESSALONIKI 2004 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ", στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τον κ.Τσιαρτσιώνη, ο συγκεκριμένος κλάδος, που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία της Ελλάδας, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, τόσο μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης και ενημέρωσης, όσο και χάρη στις ευκαιρίες που διανοίγονται με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης υπογράμμισε, πάντως, ότι στη χώρα μας απαιτείται περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των θεσπισμένων κανόνων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά και την ενδυνάμωση των διαβιομηχανικών συμπράξεων. Σημειώνεται ότι τo συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης METALLON που συνδιοργανώνουν η HELEXPO και η εταιρία ATHOS Ltd, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης._

    [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτήρισε την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό ως μια ακριβή περίληψη των διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η άμεση ανάγκη που προκύπτει τώρα είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά Κύπρου, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 78,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 290 χιλιάδες λίρες.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,54% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 350,37 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΑΛΛΟΥΣ 31 ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

    Μπάνια Λούκα, 4 Ιουνίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Η Επιτροπή που ερευνά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τα κρατικά όργανα της Σερβικής Δημοκρατίας και τις καταθέσεις μαρτύρων εντόπισε στην περιοχή γύρω από την πόλη 31 νέους ομαδικούς τάφους, στους οποίους βρίσκονται τα λείψανα αγνοουμένων Βόσνιων.

    Τα στοιχεία για τους νέους ομαδικούς τάφους απεστάλησαν στο διεθνές γραφείο για θέματα αγνοουμένων και στην αρμόδια επιτροπή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Η τελική έκθεση για το έργο της Επιτροπής που ερευνά τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα θα είναι έτοιμη σύντομα και θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, η οποία θα την εξετάσει την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα την παραλάβει ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο οποίος θα εκτιμήσει το έργο της Επιτροπής και των αρμόδιων οργάνων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στις επιχειρήσεις των σερβοβοσνιακών στρατιωτικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα, η οποία εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν ζώνη υπό την προστασία των Η.Ε. εξαφανίστηκαν περισσότεροι από 7.000 άτομα, κυρίως άνδρες οι οποίοι εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

    Η Επιτροπή για τη Σρεμπρένιτσα συγκροτήθηκε στην αρχή του 2004 από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας μετά από αίτημα του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Πάντι Ασνταουν.

    Ο κ. Ασντάουν πρόσφατα απομάκρυνε τρία μέλη της επιτροπής επειδή εμπόδιζαν το έργο της και έδωσε προθεσμία στις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας έως τα μέσα Ιουνίου να συντάξουν την τελική έκθεση, που θα περιέχει στοιχεία για τους αγνοούμενους.

    [19] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Άγκυρα, 4 Ιουνίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Σάλο, προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση του 10ου Διοικητικού Δικαστηρίου Άγκυρας για ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης του 65,76% των μετοχών της Τουρκικής Εταιρείας Διυλιστηρίων Πετρελαίων, ο οποίος κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία Zorlu Tatneft (ρωσική / ταταρική), με το αιτιολογικό ότι ²κατά το διαγωνισμό δεν προστατεύθηκαν τα συμφέροντα της χώρας και δεν ελήφθη υπ' όψιν το κοινωνικό όφελος².

    Σημειωτέον ότι το ίδιο Δικαστήριο, μετά από προσφυγή του συνδικάτου Petrol-Is (εργαζομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες), είχε λάβει στις 24 Μαΐου απόφαση για διακοπή της εκτέλεσης της ιδιωτικοποίησης της TUPRAS, η οποία όμως είχε αναιρεθεί από το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο, στις 31 Μαΐου.

    [20] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Σκόπια, 4 Ιουνίου 2004 (14:41 UTC+2)

    Οι σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, συζητήθηκαν στις διμερείς διαβουλεύσεις, που διεξήχθησαν χθες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα.

    Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, διαπιστώθηκε η ανάγκη υπογραφής ορισμένων συμφωνιών για την ανάπτυξη της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ τονίστηκε το ενδιαφέρον και των δυο πλευρών για σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Στη σκοπιανή αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι σύμβουλοι του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολα Τοντόρτσεφσκι και Ζλάτκο Λέτσεφσκι, καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Μπλάγκογιε Χατζίνσκι.

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΝΕΟ "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Την πρώτη τους κοινή επίσκεψη στο νεότευκτο γήπεδο «Καραϊσκάκη» πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης και ο νέος «τιμονιέρης» των «ερυθρολεύκων» Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι δυο άνδρες της πειραϊκής ομάδας ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στους χώρους του σταδίου, ενώ, νωρίτερα, είχαν συνεργασία στα γραφεία της ΠΑΕ, όπου συζήτησαν για τα σχέδια της ομάδας ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    Την παράσταση έκλεψε με τις δηλώσεις του ο «ισχυρός» άνδρας της ομάδας, ο οποίος έδειξε για άλλη μια φορά εντυπωσιασμένος από το γήπεδο και ανέβασε ψηλά τον πήχη για τη νέα σεζόν: «Είναι ένα έργο που θα έπρεπε να το έχει ο Ολυμπιακός αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες. Ο πήχης και χωρίς γήπεδο ανεβαίνει. Τώρα με τις εγκαταστάσεις αυτές και φυσικά τον προπονητή τον κ. Μπάγεβιτς, ο πήχης ανεβαίνει πάντα. Θέλουμε να πηδήξουμε και τον πήχη. Συζητήσαμε με τον κ. Μπάγεβιτς για να φτιάξουμε μια ομάδα που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να έχει καλά αποτελέσματα. Βέβαια τα αποτελέσματα μπορεί να έρθουν έτσι, μπορεί να έρθουν κι αλλιώς. Αυτό που προέχει είναι να φτιάξουμε μια ομάδα με αγωνιστικό στυλ όπως το 1996».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πώλησης της ομάδας, διερωτήθη «αν ήταν να πουληθεί ο Ολυμπιακός θα φτιάχναμε τα γήπεδα, τα προπονητήρια και θα φέρναμε ξανά τον Μπάγεβιτς; Αυτή είναι δική σας δουλειά και θα πρέπει να ψάξετε καλύτερα».

    Από την πλευρά του ο Ντούσκο εμφανίστηκε κι αυτός εντυπωσιασμένος από το νέο «Καραϊσκάκη» και συνεχάρη τον κ. Κόκκαλη για αυτήν την προσπάθεια. «Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι και υπερήφανοι που υπάρχει ένα τέτοιο γήπεδο στην Ελλάδα. Αυτό θέλει το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει το γήπεδο αυτό για να έχει την πιο δυνατή έδρα από ποτέ. Πιστεύω με το γήπεδο αυτό θα παίζουμε και το ποδόσφαιρο που θέλει ο κόσμος. Θα είναι γεμάτο συνέχεια και αυτό θα είναι καλό για μας και τους παίκτες. Πιστεύω σύντομα θα παίζουμε καλή μπάλα. Είναι ιδανικές οι συνθήκες για να δουλέψουμε. Δε με φοβίζει τίποτα με αυτά που βλέπω και έχει ο Ολυμπιακός», δήλωσε.

    [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Με το προβάδισμα των δυο γκολ στις αποσκευές τους και με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη στους κόλπους των παικτών για πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας, αναχώρησε σήμερα για την Ζυρίχη, η αποστολή της Εθνικής ομάδας χάντμπολ των ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελβετίας.

    Οι διεθνείς μας καλούνται να υπερασπίσουν στον αυριανό αγώνα ρεβάνς το μικρό -αλλά σημαντικό για την ψυχολογία τους- προβάδισμα του πρώτου αγώνα, προκειμένου να σφραγίσουν το εισιτήριο της πρώτης συμμετοχής εθνικής ομάδας χάντμπολ σε τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση.

    Ενδεικτικό της διάθεσης των διεθνών μας για πρόκριση είναι τα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή Ουλφ Σέφερτ: «Στην Τυνησία, όπου θα γίνουν τα τελικά του Μουντιάλ, βρισκόμαστε ήδη με το αριστερό πόδι και πρέπει το Σάββατο να πατήσουμε και με το δεξί. Πάμε στη Ζυρίχη για να κερδίσουμε και να προκριθούμε», είπε ο Σουηδός τεχνικός και αναφερόμενος στο "κλειδί" του αυριανού αγώνα παρατήρησε: «Πρέπει να παίξουμε καλύτερα στην επίθεση και το ίδιο καλά στην άμυνα».

    Ο κ. Σέφερτ θα επιλέξει τη 14άδα του αγώνα λίγο πριν από την έναρξή του, από τους εξής 17 παίκτες: Κωνσταντίνος Τσιλιμπάρης, Ευάγγελος Βόγλης, Δημήτρης Τζιμούρτος, Αλέξανδρος Βασιλάκης, Γιώργος Ζαραβίνας, Γρηγόρης Χατσατουριάν, Σπύρος Μπαλωμένος, Νίκος Κοκολοδημητράκης, Νίκος Γραμματικός, Δημήτριος Καφάτος, Κωνσταντίνος Χαντζιάρας, Ανδρέας Τρουπής, Γιάννης Χρυσόπουλος, Γιώργος Χαλκίδης, Στέλιος Γκασνάκης, Αλέξανδρος Αλβανός, Σάββας Καρυπίδης.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΠ

    Aθήνα, 4 Ιουνίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των επαφών, που πραγματοποιεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, για την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, συναντήθηκε σήμερα με τη Διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών.

    Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλά και τα θέματα της βίας ενώ, όπως επισημάνθηκε, υπήρξε ταύτιση απόψεων.

        Μετά τη συνάντηση ο κ. Ορφανός έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Δεχθήκαμε σήμερα τη διοίκηση του Π.Σ.Α.Π. Ασχοληθήκαμε με όλα τα θέματα, που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: Την οργάνωσή του, την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, την παρουσία των ομάδων, ιδιαίτερα για τη Γ' Εθνική, καθώς και για θέματα που αφορούν τους ποδοσφαιριστές.

    Συζητήσαμε θέματα της βίας, όπως την ανάληψη ευθυνών από τους συμμετέχοντες, για τη Διαιτησία, την Αθλητική Δικαιοσύνη, τους αμειβόμενους ποδοσφαιριστές και κυρίως αυτούς που έχουν ουσιαστικά προβλήματα".

        Ο πρόεδρος του Π.Σ.Α.Π., Αντώνης Αντωνιάδης, δήλωσε τα εξής:

    "Συζητήσαμε για τη βία, αλλά και γενικότερα θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως τα οικονομικά των ΠΑΕ, την αθλητική δικαιοσύνη, τη διαιτησία, τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών, τις ομάδες που υποβιβάζονται και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Στα περισσότερα -αν όχι σε όλα- είχαμε ταύτιση απόψεων με τον Υφυπουργό. Διαπίστωσα, ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να κάνει κάποιες τομές, από τις οποίες είμαι βέβαιος ότι κάτι καλό θα προκύψει. Θα προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για τη πάταξη της βίας. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Δυστυχώς, κάποιοι επικαλούνται τη FIFA, μόνο όπου τους συμφέρει. Αναφέρω σαν παράδειγμα, ότι η FIFA ομιλεί για ισομερείς -όσον αφορά τη σύνθεσή τους- επιτροπές, κάτι που από την ΕΠΑΕ δεν τηρείται. Επίσης, για την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ. Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν σ' αυτή δύο δικηγόροι, που ορίζονται από τη διοργανώτρια των πρωταθλημάτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τις αποφάσεις. Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι μία από τις αιτίες της βίας, είναι και οι κακές αποφάσεις, αυτές οι οποίες λειτουργούν σα δηλητήριο σε μερίδα φιλάθλων.

    Μπήκες μέσα στον αγωνιστικό χώρο παράνομα, τιμωρείσαι με την αυτόφωρη διαδικασία με μια μικρή ποινή, την οποία και θα πρέπει να εκτίσεις άμεσα. Το ίδιο, αν σπάσεις ένα κάθισμα, αν ρίξεις μια φωτοβολίδα.

    Για τους οργανωμένους οπαδούς πρέπει να γίνει μια αυτοκάθαρση. Είναι μια μειοψηφία, που αν δε συνετιστεί, πρέπει να απομακρυνθεί από τα γήπεδα. Θα πρέπει να τους διώξουν οι ομάδες που τους έχουν «πελάτες». Το κράτος δεν μπορεί να διαθέτει έναν αστυφύλακα για κάθε έναν από αυτούς τους οπαδούς.

    Επίσης μιλήσαμε για ιδιωτική αστυνόμευση μέσα στα γήπεδα, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Βέβαια, αυτοί που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, ώστε να συλλαμβάνουν τους ταραξίες και να τους παραδίδουν στην αστυνομία, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Κάποτε πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Επίσης, θέσαμε το θέμα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, οι οποίες πρέπει να προστατεύουν τους ποδοσφαιριστές, ως εργαζόμενους, από τις αναίτιες επιθέσεις των οργανωμένων.

    Για την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, τέθηκε στο τραπέζι να εκλέγονται 10 πρόσωπα από τους διαιτητές και απ΄ αυτούς να επιλέγει η ΕΠΟ εκείνους που θα αποτελούν την Επιτροπή Διαιτησίας.

    Ένα άλλο θέμα που θέσαμε, είναι οι ομάδες που χρωστάνε, να μην μπορούν να κάνουν μετεγγραφές, όπως άλλωστε ορίζει και η FIFA. Δε μπορείς να κάνεις 7-8 μετεγγραφές, όταν υπάρχουν αποφάσεις, επισήμων οργάνων, ότι οφείλεις χρήματα σε ποδοσφαιριστές. Έτσι προστατεύουμε και τις φερέγγυες ΠΑΕ.

    Τις προτάσεις μας θα τις υποβάλλουμε, μέσα στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, και γραπτώς".

    [24] Ο ΝΤΕΛ ΝΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ - ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΚΟ Ο ΝΤΕΣΑΜΠ

    Παρίσι, 4 Ιουνίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Ο Λουίτζι Ντελ Νέρι είναι διάδοχος του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της κατόχου του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ Πόρτο.

    Ο 53χρονος Ιταλός τεχνικός, που εργαζόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εξαιρετική επιτυχία στην Κιέβο, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους "δράκους", χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τα οικονομικά της συνεργασίας.

    Στο μεταξύ, η αντίπαλος της Πόρτο στον φετινό τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, Μονακό, ανανέωσε τη συνεργασία της για τα επόμενα τρία χρόνια με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ο Γάλλος τεχνικός θα μείνει στον πάγκο της ομάδας του Πριγκιπάτου μέχρι το 2007, βάζοντας έτσι τέλος στη σεναριολογία που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί μετακίνησής του σε άλλο ευρωπαϊκό σύλλογο.

    [25] ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Δεν φαίνεται να βιάζονται οι διοικούντες της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και ο Μπάνε Πρέλεβιτς όσον αφορά τα μεταγραφικά της ομάδας μπάσκετ, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    Παρ' όλα αυτά εξετάζονται περιπτώσεις παικτών, βάση και των προτάσεων που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία του συλλόγου. Μεταξύ αυτών είναι και ο διεθνής Κροάτης σέντερ Νίκολα Πρκάσιν, ο οποίος ωστόσο επί του παρόντος φαίνεται ότι δεν μπορεί να απασχολήσει ουσιαστικά τον Δικέφαλο, λόγω του υψηλού συμβολαίου του.

    Την ίδια στιγμή, κοντά στον ΠΑΟΚ φέρεται πως είναι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που λύνει τη συνεργασία του με τον Ηρακλή.

    [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Ρώμη, 4 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Πάνω από 30 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της Ρώμης πίσω από ένα τεράστιο πανώ με το μήνυμα: "Οχι στον πόλεμο, όχι στον Μπους" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία στην Ιταλία του Αμερικανού προέδρου αλλά και σε ένδειξη καταδίκης της πολιτικής του έναντι του Ιράκ.

    Το ιταλικό πρακτορείο "Αnsa" που επικαλείται πηγές των δυνάμεων ασφαλείας μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν 25 χιλιάδες.

    Η διαδήλωση που είχε περικυκλωθεί από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ξεκίνησε το μεσημέρι μετά από έκκληση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η πορεία, που "χρωματίτηκε" από πολλές σημαίες, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων, του μεγάλου συνδικάτου μετάλλου, ξεκίνησε και συνεχίστηκε ήρεμα και σε μια καλή ατμόσφαιρα.

    Μικρής έκτασης επεισόδια προκλήθηκαν όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν για να παρεμποδίσουν νεαρούς να σπάσουν οδοφράγματα μπροστά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ρώμης.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 4 Ιουνίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Στην πρώτη ομιλία του προς το Εθνος, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τον ανατραπέντα ιρακινό πρόεδρο, Σαντάμ Χουσέιν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Το δικαστήριο αυτό είναι το μοναδικό που θα δικάσει εγκλήματα κατά Ιρακινών πολιτών, τα οποία διέπραξαν μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο κ. Αλάουι που διορίστηκε την εβδομάδα αυτή επικεφαλής της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης δεν αναφέρθηκε περαιτέρω για την επικείμενη συνάντησή του με τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου.

    [28] ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιουνίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Σχεδόν 250 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα σε μια ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακάμπτει ραγδαίως, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας εκτός του αγροτικού τομέα προσέλαβαν 248 χιλιάδες εργαζομένους, τριάντα χιλιάδες περισσότερους από ότι αναμενόταν.

    Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,6%.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα βοηθήσει τον Τζορτζ Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά ίσως οδηγήσουν στην αύξηση των επιτοκίων ακόμη και μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο 1% από τον Ιούνιο του 2002, στο χαμηλότερο σημείο τους για 46 ολόκληρα χρόνια σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

    Στις αρχές του χρόνου άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αυξήσει τα επιτόκια καθώς διαφαινόταν η ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών.

    [29] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιουνίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου τους απόφασης για το Ιράκ, ανακοίνωσε ανώτερος υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης παρουσιάστηκε στις 24 Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ακολούθησε η υποβολή μιας τροποποιημένης εκδοχής του την 1η Ιουνίου.

    [30] Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 4 Ιουνίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Η ιρακινή αστυνομία άρχισε να αναπτύσσει τις δυνάμεις της στη Νατζάφ στο τέλος του απογεύματος στο πλαίσιο της εκεχειρίας ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σάντρ, μετέδωσε ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου στην περιοχή. Πολλά οχήματα που μετέφεραν αστυνομικούς κυκλοφορούσαν στους δρόμους της ιερής πόλης, ενώ ένοπλοι υποστηρικτές του Σάντρ ήταν παρόντες στους δρόμους που οδηγούν στο Μαυσωλείο του Αλι, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα αποσυρθούν από τις θέσεις που βρίσκονται πολύ κοντά σε ιερούς τόπους στην ιρακινή πόλη Νατζάφ και στην Κούφα και ότι θα αναλάβει η ιρακινή αστυνομία την ασφάλεια σε αυτούς, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη με τους ενόπλους του Σαντρ.

    Ο συνταγματάρχης Μπραντ Μέι δήλωσε σε ανταποκριτή του CNN ότι τα αμερικανικά στρατεύματα προτίθενται να υποστηρίξουν τις ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις στην ανάληψη του ελέγχου σημαντικών τοποθεσιών στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

    [31] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ Η 9η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Η 9η Χορωδιακή συνάντηση δημοτικών σχολείων διοργανώνεται από το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου τη Δευτέρα 7, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Λατομείο «Αργυρό» στο Ασβεστοχώρι.

    Πρόκειται για μια Συνάντηση στην οποία δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων να παρουσιάσουν τη χορωδιακή τους δουλειά και είναι η μοναδική παρόμοια Χορωδιακή Συνάντηση που γίνεται στην Ελλάδα. Πάνω από 600 μικροί καλλιτέχνες-χορωδοί θα παρελάσουν απ' την εξέδρα του «Αργυρού», παρουσιάζοντας προγράμματα που αποτελούνται κυρίως από ελληνικά έντεχνα και παραδοσιακά χορωδιακά τραγούδια.

    Στο τέλος της κάθε βραδιάς όλες οι Χορωδίες της ημέρας τραγουδούν ένα ομαδικό κομμάτι, το οποίο για φέτος θα είναι ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων του Κωστή Παλαμά σε μουσική του Σπύρου Σαμάρα.

    Η Συνάντηση, αφορά παιδικές χορωδίες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων τόσο της Μακεδονίας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού και δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι η προβολή του χορωδιακού έργου των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και η ευκαιρία να γνωρίσουν οι μικροί χορωδοί, ακούγοντας τις άλλες χορωδίες, το έργο που επιτελείται σε άλλα σχολεία, παρουσιάζοντας συγχρόνως τη δουλειά τους.

    Τη Δευτέρα στις 7 Ιουνίου, στο τέλος της πρώτης βραδιάς της Συνάντησης, η φημισμένη πια Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου θα τραγουδήσει τον «ΕΠΙΤΑΦΙΟ» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, ενώ την Τρίτη 8 Ιουνίου θα τραγουδηθούν αποσπάσματα από το έργο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Είναι η πρώτη φορά που τα τραγούδια αυτά τραγουδιούνται μόνο από παιδιά.

    Οι Χορωδίες που παίρνουν μέρος είναι οι εξής:

    Δευτέρα 7 Ιουνίου 2004

    Παιδικές Χορωδίες: Δημ. Σχολ. Παλαμά Καρδίτσας, 107ου Δημ. Σχολείου Θεσσαλονίκης, 66ου Δημ. Σχολείου Θεσσαλονίκης, Δημ. Σχολείου Ασβεστοχωρίου.

    Τρίτη 8 Ιουνίου 2004

    Παιδικές Χορωδίες: Δημ. Σχολ. Παλαιοφύτου, 8ου Δημ. Σχολ. Αμπελοκήπων, 5ου Δημ. Σχολ. Γιαννιτσών, 37ου Δημ. Σχολ. Θεσσαλονίκης, Δημ. Σχολείου Ασβεστοχωρίου.

    Τετάρτη 9 Ιουνίου 2004

    Παιδικές Χορωδίες: 15ου & 69ου Δημ. Σχολ. Θεσσαλονίκης, 2ου Δημ. Σχολ. Καλοχωρίου, «Οι φίλοι της μουσικής», Δημ. Σχολείου Ασβεστοχωρίου.

    Η είσοδος στη Συνάντηση είναι ελεύθερη.

    [32] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΧΟΤΖΑ-ΤΙΤΟ ΚΑΙ Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Τις ευαίσθητες ελληνοαλβανικές σχέσεις κατά την περίοδο 1945-1949 πραγματεύεται ο δρ Σταύρος Ντάγιος στη μελέτη του με τίτλο "Η διεθνής διάσταση της ρήξης E. Hoxha J. B. Tito και η λήξη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Παρατηρητής». Στο βιβλίο αναφέρεται ακόμη την αμφίσημη πολιτική του Κρεμλίνου προς τον Ελληνικό Εμφύλιο και τις παλινδρομήσεις του ιδίου του Στάλιν, το πολυσυζητημένο ζήτημα του Κοσόβου την ταραγμένη περίοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως τη στάση του αλβανού ηγέτη, Ε. Χότζα προς το Βελιγράδι και τη Μόσχα. Το πόνημα βασίζεται σε πολυετή έρευνα του ερευνητή στα αμερικανικά, βρετανικά και ρώσικα αρχεία και πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

    [33] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΜΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Βαλκανικές πραγματικότητες και ο ρόλος του επιμελητή" διοργανώνει αύριο Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 9.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η Πολιτιστική Ολυμπιαάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Τμήμα της Ενωσης Κριτικών Τέχνης και τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Τέχνης.

    Με τη συζήτηση αυτή ολοκληρώνεται η εκδήλωση "Τέχνης - Μετανάστευση - Ουτοπία", ενώ αφορμή για τη διοργάνωσή της στάθηκε το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια για την καλλιτεχνική κίνηση στις Βαλκανικές χώρες.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ειδικοί στον τομέα των εκθέσεων βαλκανικής τέχνης θα συζητήσουν για το σκεπτικό των βαλκανικών εκθέσεων, το ρόλο των επιμελητών σε αυτές και για τις ιδέες και προοπτικές της τέχνης στη ΝΑ Ευρώπη.

    [34] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΔΕΜΤ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την εμφάνιση του αστρονομικού φαινομένου της Διάβασης της Αφροδίτης, που θα είναι ορατό σε όλη την Ελλάδα την Τρίτη 8 Ιουνίου, διοργανώνει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

    Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν 122 χρόνια (6 Δεκεμβρίου 1882). Η Αφροδίτη, που αυτό τον καιρό είναι το λαμπρότερο άστρο στον ουρανό μετά τον Ηλιο και τη Σελήνη, θα περάσει ανάμεσα από τη Γη και τον Ηλιο και θα φαίνεται σαν μία ευμεγέθης σκοτεινή κουκίδα να διασχίζει το δίσκο του.

    Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος κατά σειρά πλανήτης, μαζί με τον Εμή, που περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο, σε εσωτερική τροχια ως προς την τροχιά της Γης. Αλλοτε βρίσκεται πίσω από τον Ηλιο (και δεν είναι ορατή) και άλλοτε περνά ανάμεσα από τη Γη και τον Ηλιο, στο ίδιο επίπεδο, οπότε συμβαίνει Διάβαση της Αφροδίτης.

    Αυτή που θα συμβεί στις 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 8.20 (πρώτη επαφή) μέχρι και τις 14.23 (τέταρτη επαφή) ώρα Ελλάδος. Οι διαβάσεις της Αφροδίτης επαναλαμβάνονται σε ζεύγη που απέχουν μεταξύ τους 8 έτη (π.χ. 8 Ιουνίου 2004 και 6 Ιουνίου 2012). Η χρονική απόσταση μεταξύ των ζευγών είναι πάνω από 100 έτη. Η προηγούμενη διαβαση είχε συμβεί πριν από 122 χρόνια, ενώ η επόμενη μετα το 2012 θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου 2117.

    Η φετινή διάβαση θα είναι εξολοκλήρου ορατή από τη χώρα μας σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, όπου θα είναι μερικώς ορατή, για το λόγο αυτό αρκετοί αστρονόμοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες επισκέπτονται την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

    Το Κέντρο Διαδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας θα φιλοξενήσει την ημέρα εκείνη (από τις 12.30 - 15.00) στις νέες κτιριακές του εγκαταστάσεις σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ, την Ενωση Υποτρόφων Fulbright και τον Ομιλο Φίλων Αστρονομίας.

    Στον αύλειο χώρο του θα στηθούν τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρατηρήσουν απευθείας το φαινόμενο της Διάβασης. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και στην έκθεση "Στοά της επιστήμης" του ερευνητικού ιδρύματος Max Planck της Γερμανίας, που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται οι δοκιμαστικές προβολές θεαμάτων στο αμφιθέατρο, το κοσμοθέατρο και τον προσομοιωτή του ιδρύματος.

    Την ίδια μέρα στις 15.00 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική προβολή στο πλανητάριο του ιδρύματος.

    [35] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2004 (13:37 UTC+2)

    Με μουσική, κίνηση και κοστούμια ολοκληρώνεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. και αύριο Σάββατο 5 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο Ευόσμου η αθλητική χρονιά 2003 - 2004 με το φεστιβάλ "προγραμμάτων άθλησης για όλους" του δήμου Ευόσμου.

    Σε αυτό θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 1.000 αθλούμενοι που συμμετέχουν στα προγράμματα, ηλικίας 3 έως 75 ετών, στέλνοντας το μήνυμα πως η συμμετοχή, η μαζικότητα, η άσκηση, η υγεία, η επικοινωνία, η πολυπολιτισμικότητα και το ευ αγωνίζεσθαι αποτελούν στοιχεία που συνθέτουν την πραγματική διάσταση του αθλητισμού.

    Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν προγράμματα άθλησης της τρίτης ηλικίας, της προσχολικής ηλικίας, κλασικού και μοντέρνου χορού, λαϊκών, λατινικών και ευρωπαϊκών χορών, ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, παιδικού αερόμπικ, αερόμπικ ενηλίκων, Tae Bo και Tae Kwon Do.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 June 2004 - 18:15:31 UTC