Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ"
  • [02] ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΙΣΧΥΕΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ "OBSERVER" ΣΤΟΥΣ "TIMES" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [04] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [05] ΔΕΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [06] ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ
  • [07] ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ
  • [08] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ
  • [09] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
  • [10] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΕΕ: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [12] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
  • [13] ΔΕΚΤΟ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ
  • [14] ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΑΠΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [15] ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
  • [18] Τ. ΜΠΛΕΡ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [19] ΜΠΛΕΡ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
  • [21] ΤΟΝ ΑΛ. ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
  • [22] ΠΑΛΗ: Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΥΓΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [23] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ
  • [24] Η ΛΕΜΠΕΝΤΕΒΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
  • [25] ΜΠΛΕΡ: ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΟ 20% ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗ
  • [27] ΗΠΑ: Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗ
  • [29] Ο ΓΑΖΙ ΑΤΖΙΛ ΑΛ ΓΙΑΟΥΑΡ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
  • [32] "ΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [33] ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

  • [01] ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ"

    Νέα Υόρκη, 17 Μαϊου 2004 (20:16 UTC+2)

    «Οι Έλληνες περιμένουν πολλά από μας», διακηρύσσει σε αποκλειστική, εφ΄ όλης της ύλης, βαρυσήμαντη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», τη μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην προοπτική που ανοίγει η επίσκεψή του αυτή, την χαρακτήρισε ως «μία καλή ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε έμπρακτα τη δέσμευση όλοι οι Έλληνες μαζί στην υλοποίηση των κοινών οραμάτων».

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ρωτήθηκε αναφορικά και με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά απέναντι στην Ομογένεια, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Ομογένεια των ΗΠΑ, τονίζει εμφατικά ότι «ισχύουν οι προεκλογικές του δεσμεύσεις στο ακέραιο» και πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν» δια της επιστολικής ψήφου.

    Ο κ. Καραμανλής, που κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους με τον οποίο, εκτός των άλλων, θα μιλήσουν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζει για το ζήτημα αυτό: «Έχουμε αναπτύξει ένα προηγμένο δίκτυο ασφαλείας» γεγονός που υποχρεώνει και τους πιο επιφυλακτικούς, όπως λέει, «να συμμερίζονται τη βεβαιότητα για επιτυχημένους και ασφαλείς Αγώνες».

    Αναγνωρίζει ως καθοριστική τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών» τους οποίους καλεί «να εκπέμψουν το καθαρό, δυνατό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλόξενη και ασφαλής χώρα».

    Χαρακτηρίζοντας «εφικτό» το όραμα ισχυρού Οικουμενικού Ελληνισμού, τονίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ΣΑΕ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, επαναλαμβάνει τη δέσμευση για «στήριξη και ενθάρρυνση ίδρυσης Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών σε ξένα Πανεπιστήμια», ενώ το θέμα της παιδείας των Ομογενών θα θιγεί και στη συνάντησή που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εγκαλεί την απελθούσα κυβέρνηση Σημίτη ότι δέσμευσε στη Νέα Υόρκη την Ελλάδα «σ' ένα πλαίσιο ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και προσυμφωνημένων διαδικασιών και καλεί τον Ελληνισμό να κρατήσει ζωντανό το διεθνές ενδιαφέρον και την υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν καθώς, όπως τονίζει, η δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, για διζωνική, δικοινοτική κρατάει αναμμένη την ελπίδα.

    Στο φλέγον Εκκλησιαστικό, ο κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση τηρεί τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και χαρακτηρίζει την εν εξελίξει διαμεσολαβητική προσπάθεια της Υπουργού Παιδείας ως «διαμεσολάβηση για καταλαγή, καλή θέληση και αγάπη».

    Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του «ξεκίνησε με τα δύσκολα» (Κυπριακό, προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων, απογραφή της πραγματικής κατάστασης στην Οικονομία) και παρά ταύτα προχώρησε αποφασιστικά στη ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων, πέτυχε καλή διαπραγμάτευση για λάδι, βαμβάκι και καπνό και ανέστειλε τους πλειστηριασμούς των τραπεζών για χρέη από πανωτόκια.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός καλεί τους Ομογενείς να στρατευθούν στην προσπάθεια η Ελλάδα να καταστεί διεθνές εμπορικό, ναυτιλιακό, τραπεζικό, τουριστικό και διαμετακομιστικό κέντρο και να επενδύσουν εμπιστευόμενοι την γενέτειρα.

    Αυτούσια η βαρυσήμαντη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον «Εθνικό Κήρυκα»» έχει ως ακολούθως:

    -Εθνικός Κήρυκας: Κύριε πρόεδρε, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός είναι ευχαριστημένος με το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο, αλλά και την προσωπική σας παρουσία στο τιμόνι της κυβέρνησης, πραγματοποιείτε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ, το πρώτο με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Φυσικό είναι, λοιπόν, οι ομογενείς να ετοιμάζουν θερμή υποδοχή. Πώς νοιώθετε;

    -Κ. Καραμανλής: Το όραμα του ισχυρού Οικουμενικού Ελληνισμού, είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, εφικτό. Το επιτρέπουν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και η διεθνής συγκυρία. Το επιτρέπει ο ενθουσιασμός και η ενεργητικότητα της Ομογένειας. Το επιτρέπει η σαφώς διατυπωμένη πολιτική βούληση του εθνικού κέντρου. Το επιβάλλει το συμφέρον του Ελληνισμού στη νέα εποχή.

    Πιστεύω βαθιά ότι, για να οικοδομήσουμε ένα πυκνό και αποτελεσματικό ελληνικό δίκτυο, οφείλουμε πρώτα απ' όλα να εντείνουμε τις ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας των Ελλήνων όπου Γης. Πολύ πριν τις εκλογές, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με την Ομογένεια, να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τα σημαντικά προβλήματα, αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες της νέας εποχής.

    Στο πλαίσιο αυτό, αντιλαμβάνομαι την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, ως μια καλή ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί στην υλοποίηση των κοινών μας οραμάτων.

    Η υποδοχή των Ομογενών μας γεμίζει με ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Μας υπενθυμίζει το χρέος μας να ανταποκριθούμε πλήρως στις υψηλές προσδοκίες των Ελλήνων. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες περιμένουν από εμάς πολλά. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και δύσκολα. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι με σκληρή δουλειά, με προσήλωση στο στόχο μας, θα τα καταφέρουμε.

    : Προεκλογικά, αλλά και σε συνέντευξή σας πάλι προς τον είχατε εξαγγείλει στους ομογενείς κάποια συγκεκριμένα μέτρα που τους αφορούν, όπως π.χ. επιστολική ψήφο και το ρόλο τους στη νέα διακυβέρνηση. Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

    -Κ. Καραμανλής: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πολιτών ισχύουν στο ακέραιο. Κι αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για το συμβόλαιο τιμής που συνυπογράψαμε με τους ομογενείς μας. Όσα λέμε τα εννοούμε.

    Θέλουμε να δημιουργήσουμε το νέο ελληνικό όραμα μαζί με τους Έλληνες της Διασποράς. Ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα θέματα του απανταχού Ελληνισμού, συντονίζει την προσπάθεια αυτή. Συναντήθηκα, ευθύς μόλις ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, με τον πρόεδρο του ΣΑΕ. Δρομολογούμε την υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του Συμβουλίου και της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

    Γνωρίζετε βεβαίως ότι πρωταρχικός μας στόχος για τον Ελληνισμό της Διασποράς παραμένει η ενίσχυση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης. Η στήριξη και η ενθάρρυνση με κάθε μέσο της ίδρυσης Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών στα ξένα Πανεπιστήμια.

    Όσον αφορά την επιστολική ψήφο, η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος προνόησε και άρθρο, που αφορά το δικαίωμα των κατοίκων του εξωτερικού να ψηφίζουν. Απομένει η ψήφιση από τη Βουλή, με πλειοψηφία 2/3 της Ολομέλειας, ειδικού νόμου ώστε να γίνει ενεργό το άρθρο αυτό. Η απελθούσα κυβέρνηση δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή. Εμείς, θεωρώντας ως αναφαίρετο το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν, θα προωθήσουμε τη σχετική διαδικασία. Το χρωστάμε στους Έλληνες που ζουν και ευημερούν εκτός ελληνικών συνόρων. Το οφείλουμε στους ανθρώπους, που με τα επιτεύγματά τους στις κοινωνίες που ζουν τιμούν την πατρίδα.

    : Με το ταξίδι σας αυτό εκτιμάτε ότι ανοίγεται μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ; Πώς βλέπετε σ΄ αυτήν την εξέλιξη το ρόλο των Ελληνοαμερικανών;

    -Κ. Καραμανλής: Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι παραδοσιακά πολύ καλές. Με την επίσκεψη αυτή έχουμε μια καλή ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την πραγματικότητα αυτή, αλλά και να βάλουμε ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Τόσο σε διμερές πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι στον τομέα των οικονομικών σχέσεων υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε, μεγάλες ευκαιρίες που πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Είναι πεποίθησή μου -και σ΄ αυτό θέλω να καταστήσω κοινωνό την αμερικανική κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο στις ΗΠΑ- ότι στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, που αφορούν το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο της Ν.Α. Ευρώπης.

    Στις συναντήσεις μου θα έχω, εξάλλου, την ευκαιρία να παρουσιάσω στην αμερικανική ηγεσία τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να προβούμε σε μια από κοινού επισκόπηση των αποτελεσμάτων που παράγει η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ως προς τη δημιουργία ενός πλαισίου που εγγυάται την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας. Εδώ ακριβώς θεωρούμε καθοριστική τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών, καθώς είναι αυτοί που μπορούν να εκπέμψουν σε όλη την αμερικανική κοινωνία το καθαρό, δυνατό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλόξενη, και μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.

    : Τι σκέπτεστε για την προώθηση του Τουρισμού και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από την Ομογένεια;

    -Κ. Καραμανλής: Με την επανασυγκρότηση του υπουργείου Τουρισμού και την ουσιαστική δραστηριοποίηση του ΕΟΤ επιβεβαιώνουμε στην πράξη την απόφασή μας να ενισχύσουμε την τουριστική μας βιομηχανία, χτίζοντας νέες και αξιόπιστες βάσεις για το μέλλον της. Για την αναθέρμανση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη η αναδιοργάνωση των εδώ γραφείων και των υπηρεσιών του ΕΟΤ. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να βγούμε δυναμικά μπροστά με μια διαφημιστική εκστρατεία προβολής της χώρας μας και του πλούτου της. Να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας, τα μνημεία του πολιτισμού μας, τις τεράστιες και αναξιοποίητες μέχρι σήμερα δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, όλες τις εποχές του χρόνου.

    Ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού για την ευόδωση της εθνικής αυτής προσπάθειας είναι πρωταγωνιστικός, αφού μέσα από τη συγκρότηση ενός καλού και αποτελεσματικού δικτύου επικοινωνίας με τους ομογενείς μας μπορεί να προβληθεί η χώρα μας διεθνώς. Έχουμε παράλληλα δεσμευτεί για τη δημιουργία στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού των που θα έχουν ως βασικό στόχο τους την προβολή του Τουρισμού, του Πολιτισμού και των προϊόντων μας.

    Βαθιά πεποίθησή μας είναι -και πάνω σ΄ αυτή την πεποίθηση χαράσσουμε του άξονες της Νέας Οικονομικής Πολιτικής- ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές εμπορικό, ναυτιλιακό, τραπεζικό, τουριστικό και διαμετακομιστικό κέντρο. Καλούμε τους ομογενείς μας να δηλώσουν δυναμικά παρόντες στην προσπάθεια αυτή. Να εμπιστευτούν τη χώρα μας και να επενδύσουν στις τεράστιες δυνατότητές της, στις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    : Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη από την αρνητική εξέλιξη του δημοψηφίσματος στην ελεύθερη Κύπρο για το σχέδιο Ανάν. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

    -Κ. Καραμανλής: Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι πήραν μια απόφαση που είναι απολύτως σεβαστή, ως αποτέλεσμα ελεύθερης έκφρασης και προϊόν δημοκρατικής διαδικασίας που εισηγήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη. Σημασία τώρα έχει να κρατήσουμε ζωντανό το διεθνές ενδιαφέρον και την υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού, για την εξεύρεση, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, μιας συμφωνημένης λύσης. Λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, που θα παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους. Προς την κατεύθυνση αυτή οι δηλώσεις του προέδρου Παπαδόπουλου, ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν και παραμένει το ζητούμενο της λύσης του Κυπριακού, κρατούν ζωντανή την ελπίδα για την οριστική επίλυσή του.

    : Η αξιωματική αντιπολίτευση σας επικρίνει για τον χειρισμό του θέματος το οποίο, εντούτοις, η ίδια ως κυβέρνηση είχε δεσμευτικά για τη χώρα προωθήσει. Τι έχετε να της απαντήσετε;

    -Κ. Καραμανλής: Η αντιπολίτευση κάνει σωστά τη δουλειά της όταν ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, όταν επικρίνει χειρισμούς που κατά την κρίση τους δεν υπηρετούν το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, για να χρησιμοποιήσω την επιεικέστερη των εκφράσεων. Γιατί όπως είπατε και όπως οι πάντες γνωρίζουν, η ίδια η απελθούσα κυβέρνηση είναι αυτή που με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, της 13ης Ιανουαρίου, δέσμευσε όχι μόνο την κυβέρνησή μας αλλά και την ίδια τη χώρα, σ΄ ένα πλαίσιο ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και προσυμφωνημένων διαδικασιών. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να επιλέγει ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης ένα σοβαρό εθνικό θέμα, όπως το Κυπριακό. Προσωπικά διαφωνώ. Το σημαντικό όμως είναι ότι με αυτές τις πρακτικές διαφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    : Πώς διαγράφεται πλέον η πορεία του Κυπριακού μετά και τη συνάντησή σας στην Αθήνα με τον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο;

    -Κ. Καραμανλής: Με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας, όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα. Συμφωνήσαμε για τους περαιτέρω χειρισμούς. Όπως σας προείπα κρίνουμε ότι κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και αμείωτη την υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου. Εμείς ως Ελλάδα παραμένουμε πάντα εκεί που στεκόμασταν πάντα, στο πλάι του κυπριακού λαού.

    Είναι σαφές ότι μετά την 1η Μαϊου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Όπως θα γνωρίζετε ήδη η Ε.Ε επαναβεβαίωσε ότι στόχος είναι η επανένωση του νησιού και ότι εκεί πρέπει να κατατείνουν όλες οι πολιτικές. Σ΄ αυτές τις πολιτικές εντάσσονται και τα νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων που σχεδιάζει η κυπριακή κυβέρνηση, άλλα και η δέσμευσή της να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν από την Ε.Ε. τη βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης. Είναι βέβαιο ότι η διευκόλυνση της επανένωσης των δύο κοινοτήτων αποτελεί εγγύηση για την εμπέδωση ενός νέου κλίματος, που θα φέρει πιο κοντά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    : Πώς σχολιάζετε κ. πρόεδρε την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου σας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη και τη διακήρυξή του ότι αποβλέπει και εκείνος στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων;

    -Κ. Καραμανλής: Η συνάντησή μας με τον κ. Ερντογάν μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας που έχουν επιτύχει οι δύο χώρες μας. Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοκυπριακές σχέσεις έχουν μπει σε νέα τροχιά και σημειώνουν σταθερή πρόοδο. Κοινή μας θέληση είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να προσεγγίσουν η μία την άλλη, χωρίς την καχυποψία του παρελθόντος, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Συμφωνήσαμε με τον κ. Ερντογάν ότι η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών εξελίσσεται θετικά και εκφράσαμε τη βούλησή μας να εμβαθύνουμε τη διαδικασία αυτή. Η Ελλάδα προσλαμβάνει από την Τουρκία θετικά -πάντως πολύ θετικότερα από το παρελθόν- μηνύματα, κυρίως ως αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος γιατί πιστεύουμε η εκ μέρους της αποδοχής του ευρωπαϊκού πλαισίου αρχών και αξιών, θα την οδηγήσει στην υιοθέτηση άλλων συμπεριφορών στις εξωτερικές της σχέσεις. Ο κ. Ερντογάν πραγματικά φαίνεται πως έχει επιλέξει το δρόμο της Ευρώπης. Είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά είναι ο μόνος που οδηγεί στην ευημερία της χώρας του, στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

    : Η κυβέρνησή σας διά της υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου ανέλαβε διαμεσολαβητική προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένα σχόλιό σας επί του θέματος;

    -Κ. Καραμανλής: Η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι σεβόμαστε εξίσου το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Παράλληλα καταστήσαμε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους νόμους της ελληνικής πολιτείας. Η διαμεσολάβηση της Υπουργού Παιδείας δεν υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Είναι παροχή καλών υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει πνεύμα καταλλαγής, καλής θέλησης και αγάπης.

    : Κύριε πρόεδρε, εκτιμάτε ότι η Ελλάδα είναι καθ΄ όλα έτοιμη ώστε να παράσχει εγγυήσεις -κατά το ανθρώπινο δυνατόν- για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην ταραγμένη εποχή που ζούμε;

    -Κ. Καραμανλής: Έχουμε ήδη εντείνει τους ρυθμούς προετοιμασίας μας, ώστε τον Αύγουστο, όλοι μαζί οι Έλληνες, να διοργανώσουμε με πλήρη επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της 21ης χιλιετίας. Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι οι Αγώνες-σύμβολο της ειρήνης απαιτούν σήμερα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας. Ανταποκρινόμαστε με ευθύνη στις ανάγκες των καιρών και τις δικαιολογημένες απαιτήσεις της ολυμπιακής οικογένειας. Συνεχίζοντας τις προετοιμασίες της προηγουμένης περιόδου ζητήσαμε για το σκοπό αυτό τη συνδρομή φίλων και συμμάχων χωρών - ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ- αλλά και του ΝΑΤΟ. Έχουμε εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή διεθνή συνεργασία. Οι χώρες που μετέχουν στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα μας παρέχουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους. Παίρνουμε όλα τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία και καταβάλλουμε το υψηλότερο κόστος στην ιστορία των Αγώνων για να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς όλες οι αθλητικές αποστολές και όλοι οι επισκέπτες μας. Η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη στην ιστορία των Αγώνων που θα έχει τόσο πυκνό και προηγμένο δίκτυο ασφαλείας. Σε μια περίοδο διεθνούς ανασφάλειας η Αθήνα και η Ελλάδα εξασφαλίζουν για όλους τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

    : Σας ικανοποιεί ο σημερινός ρυθμός των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Η πολυσυζητημένη βρίσκεται ήδη στη θέση της. Είναι προάγγελος της επιτυχίας των Αγώνων αυτό; Πού βρίσκεται το οικονομικό τους κόστος;

    -Κ. Καραμανλής: Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα άλλαξε ρυθμούς, άλλαξε ταχύτητα. Κι αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο τρόπο στην εθνική προσπάθεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως υπόθεση εθνικής σημασίας, ως μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο αποκαλύπτουμε σε ολόκληρο τον κόσμο το νέο μας πρόσωπο. Το πρόσωπο μιας χώρας που τολμά, ενός λαού όχι μόνο με παράδοση και ιστορία αιώνων, αλλά και με τεράστιες δυνατότητες να κατακτήσει το μέλλον.

    Σήμερα, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικές φωνές διεθνώς συμμερίζονται τη βεβαιότητα μας ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μία εργώδης προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα από την κυβέρνηση για την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων καθυστερεί την υλοποίηση του κυβερνητικού σας προγράμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών;

    -Κ. Καραμανλής: Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της ιεράρχησης των δράσεων της νέας Διακυβέρνησης. Πιστεύω βαθιά ότι πρώτα και πάνω απ' όλα, η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, βασίζεται στα απτά αποτελέσματά τους στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Παρά το γεγονός ότι είχαμε να διαχειριστούμε πολλά και κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα -το Κυπριακό, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, την απογραφή της πραγματικής κατάστασης της Οικονομίας- καταφέραμε να δώσουμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής της Νέας Διακυβέρνησης.

    Μέσα σε μόλις 2 μήνες προωθήσαμε την οριστική λύση της ομηρίας των συμβασιούχων του Δημοσίου με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του. Πετύχαμε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ να εξασφαλίσουμε τρία βασικά για τη χώρα προϊόντα - το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό. Αναστείλαμε πλειστηριασμούς της Αγροτικής Τράπεζας σε βάρος αγροτών που προέκυψαν από συνεχείς ανατοκισμούς δανείων, ενώ ήδη προωθούμε προς ψήφιση την οριστική ρύθμιση του θέματος στη βάση της προεκλογικής μας δέσμευσης ότι η τελική οφειλή σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού δανείου.

    Καταργούμε από την 1η Ιουλίου τις παρατάσεις της εισφοράς 1% έως 5% από τις συντάξεις στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και μειώνουμε τις ποινές που προβλέπονται στο πλαίσιο του συστήματος .

    Έχουμε ήδη προωθήσει το πρώτο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, ενώ προετοιμάζουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον αναπτυξιακό νόμο, όπως είχαμε εξαγγείλει.

    Η κυβέρνηση, όπως διαπιστώνετε, ήδη, μέσα στους δύο πρώτους μήνες της θητείας της, προχώρησε μπροστά, ανέλαβε πρωτοβουλίες, υλοποίησε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά έναντι των πολιτών.

    [02] ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΙΣΧΥΕΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΩΣ ΔΟΓΜΑ"

    Βρυξέλλες, 17 Μαϊου 2004 (19:20 UTC+2)

    «Ο ενιαίος αμυντικός χώρος ισχύει και ως πολιτική και ως δόγμα. Απλά αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές εάν και όπου απαιτηθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κυριάκο Μαυρονικόλα, στο περιθώριο του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., που συνήλθε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών.

    Από τη δική του πλευρά ο Κύπριος υπουργός Άμυνας σημείωσε: «Μελετούμε τις νέες συνθήκες μετά από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Από την πρώτη μέρα ορισμού του στο νέο Υπουργείο έχουμε τακτική επαφή και, από ό,τι αντιλαμβάνεστε, λίαν συντόμως θα υπάρξουν και ανάλογες επισκέψεις για να μπορούμε να δούμε τα νέα δεδομένα και να διαμορφώσουμε τη νέα πολιτική μας».

     Σε ερώτηση εάν έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των παραβιάσεων και των προκλήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε: «Έγινε μια γενική συζήτηση για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως τη μείωση των εξοπλισμών και βεβαίως αυτά ετέθησαν μέσα στο γενικότερο πνεύμα συνεργασίας και της νέας σελίδας που ανοίγεται στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και βεβαίως συμπέσαμε στην εκτίμηση ότι από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, βελτίωσης των σχέσεων και ένας ειλικρινής διάλογος, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα μέσω των εντάσεων και μέσω του casus belli ή άλλων παλαιότερων πολιτικών ή τακτικών. Από εδώ και πέρα, οι σχέσεις μας ακολουθούν νέο δρόμο και ελπίζουμε ότι η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές θα αποφέρει καρπούς επ' ωφελεία και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Τουρκίας».

    Σε άλλη ερώτηση αν στο θέμα των εξοπλισμών υπάρχουν διαθέσιμα νούμερα και από τις δύο πλευρές, ο υπουργός Άμυνας τόνισε: «Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι έκανε περικοπές ύψους 10 δις δολαρίων στους εξοπλισμούς, με απόφαση που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Το δικό μας αναθεωρημένο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Ιουλίου και τότε θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το τελικό ποσοστό μείωσης του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες».

     Σε διευκρινιστική ερώτηση αν οι μειώσεις αυτές θα επηρεάσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε: «Οχι. Απεναντίας, η αμυντική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των εξοπλισμών περιλαμβάνει ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και συμμετοχή της στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε μέσω της Ε.Ε., είτε με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού». Ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια προγράμματα που πρόκειται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από άλλα, σημείωσε: «Βεβαίως, ήδη μελετάται το τρέχον ενιαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει την πρότασή του. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μείωση του προϋπολογισμού για τις δαπάνες έως και 25% σε πρώτη φάση την επόμενη πενταετία. Και βεβαίως στα τέλη Ιουνίου θα ξέρουμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε και παραπέρα σε συγκεκριμένα προγράμματα προμηθειών».

    Κληθείς να περιγράψει το γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας για μείωση των εξοπλισμών και τι σημαίνει γενικότερα για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος ξεκαθάρισε: «Δεν επήλθε καμιά συμφωνία . Απλούστατα υπενθυμίζω ότι προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, διότι η δική μας άποψη είναι ότι οι εξοπλισμοί που έγιναν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωνόταν η αμυντική ικανότητα και δυνατότητα της χώρας σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς. Και αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι πρώτα ο εξορθολογισμός των δαπανών για την άμυνα και δεύτερον η προμήθεια των άκρως απαραίτητων συστημάτων κατά προτεραιότητα όπως την θέτουν τα επιτελεία, δηλαδή ο χρήστης των συστημάτων αυτών. Μέσα από αυτή την τακτική αναθεωρούμε όλο το πρόγραμμα που υπάρχει μέχρι σήμερα και καταρτίζουμε ένα νέο με στόχο πάντοτε, έστω και το ένα ευρώ του 'Ελληνα φορολογούμενου να επενδυθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

     Τέλος σε ερώτηση για το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε: «Η συνάντηση έγινε σε πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη πλέον για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα επιχείρημα και για τις δύο πλευρές και βεβαίως η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια απαιτεί πλέον νέες συνθήκες γύρω από τις οποίες συζητούνται και υλοποιούνται τα πράγματα αυτά. Σήμερα όλους ανεξαιρέτως μας απασχολεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Είναι μια διεθνής απειλή που απαιτεί διεθνή συνεργασία. Και βεβαίως αυτού του είδους η συνεργασία σε κάποιο παρελθόν, ειδικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν είχε καν συζητηθεί. Σήμερα το πρόβλημα αυτό απασχολεί περισσότερο όλες τις χώρες, ακόμα και την Τουρκία και ειδικά εμάς ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ απαιτείται η εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπισή του. Γι' αυτό βεβαίως και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ συζητούνται και υλοποιούνται πολιτικές που εμπλέκουν όλα τα μέσα που διαθέτει τόσο η αμυντική συμμαχία, όσο και η Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό».

     

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ "OBSERVER" ΣΤΟΥΣ "TIMES" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Λονδίνο, 17 Μαϊου 2004 (10:18 UTC+2)

    Κάνοντας λόγο για κακόβουλο χαρακτήρα των δημοσιευμάτων εναντίον της Ελλάδος με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η εβδομαδιαία εφημερίδα «Observer» επιτίθεται στους «Times» του Λονδίνου.

    Η «Observer» δημοσιεύει άρθρο της ανταποκρίτριας Ελενας Σμιθ με τίτλο «Τι είδους παιχνίδι παίζει ο Ρούμπερτ Μέρντοκ;». Στο δημοσίευμα της εφημερίδας τίθεται το ερώτημα γιατί ο ιδιοκτήτης των «Times», ο Αυστραλός μεγιστάνας των media, Ρούπερτ Μέρντοκ, έχει κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα, με αιχμή τα ολυμπιακά έργα αλλά και την ασφάλεια του 2004.

    Η εφημερίδα συμφωνεί με την εξήγηση που δίνει η Αθήνα πως ο Μέρντοκ έχει προηγούμενα με τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά γράφει ότι Έλληνες δικηγόροι, έχουν ασκήσει εναντίον του αγωγές για συκοφαντικά δημοσιεύματα σχετικά με τη δίκη που έγινε πριν από μήνες στην Καλαμάτα για τους Βρετανούς που συνελήφθησαν το 2001 με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Η «Observer» αναφέρει ότι ενδεικτικό της διάθεσης του Μέρντοκ και της γραμμής που ακολουθούν όλες οι εφημερίδες του ομίλου του, είναι ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, τόσο οι «Times» όσο και η εφημερίδα «Sun» δημοσίευσαν 45 θέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην πλειοψηφία τους επικριτικά.

    Ακόμη, το δημοσίευμα περιγράφει με σαρκαστικό τρόπο την πρόσφατη επιχείρηση και σύλληψη της Λόρα Πικ, ενώ η δημοσιογράφος της «Observer» καταγράφει τη δική της εμπειρία, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ καθώς το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ακόμα υπό κατασκευή.

    [04] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (14:33 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε το μεσημέρι ο 37χρονος δεσμοφύλας, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι επιχείρησε να περάσει στις φυλακές Διαβατών, όπου εργάζεται, δύο δέματα με 155 γραμμάρια ηρωίνης.

    Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του 37χρονου δίωξη για απόκρυψη και κατοχή ναρκωτικών καθώς και για απόπειρα εισαγωγής τους σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Ο δεσμοφύλακας φαίνεται πως λειτουργούσε ως «βαποράκι» για λογαριασμό δύο πρώην κρατουμένων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο 37χρονος είχε κινήσει υποψίες και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Ο δεσμοφύλακας προμηθεύονταν τα ναρκωτικά του από δύο συνεργούς του και τα άφηνε σε κάδους στο προαύλιο της φυλακής.

    Ο 37χρονος στον εισαγγελέα παραδέχτηκε την πράξη του, όμως υποστήριξε πως δεν γνώριζε τι είδους ναρκωτικά μετέφερε. Οι τρεις κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τον ανακριτή να απολογηθούν την Πέμπτη.

    Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ο δεσμοφύλακας να ενέχεται και στην εισαγωγή στις φυλακές μιας χειροβομβίδας και ενός περιστρόφου που βρέθηκαν στο κελί του κρατούμενου, Γιώργου Χατζόπουλου, πριν από πέντε μήνες.

    [05] ΔΕΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Μαϊου 2004 (12:01 UTC+2)

    Στους δέκα οι νεκροί Ιρακινοί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το πρωί στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης.

    Μεταξύ των νεκρών και ο προεδρεύων του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου Ζαχρα Οσμανε Μοχαμαντ, γνωστός και ως Ετζεντιν Σαλιμ. Η απώλεια του θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες σταθερότητας στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [06] ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2004 (20:49 UTC+2)

    Από καρδιακή ανακοπή πέθανε αλλοδαπός, επιβάτης του ιστιοφόρου «Zέλντα», σημαίας ΗΠΑ.

    Στις 9.20πμ και ενώ το ιστιοφόρο έπλεε δυτικά της Κάρπαθου εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Άμεσα έσπευσαν για την περιοχή δυο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος με επιβαίνοντα γιατρό από το Κέντρο Υγείας Καρπάθου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του αλλοδαπού.

    H σορός του μεταφέρθηκε στο λιμένα Πηγάδια Καρπάθου προκειμένου να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου. Διενεργείται προανάκριση.

    [07] ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

    Bρυξέλλες, 17 Μαϊου 2004 (20:37 UTC+2)

    Η Διακυβερνητική, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας τόνισε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει ικανοποιητικά το θέμα της Συνταγματικής Συνθήκης, το συντομότερο δυνατό.

    Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών για αυτό το θέμα, ωστόσο, εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα. Εξέφρασε την ελπίδα οι εκκρεμότητες να διευθετηθούν, προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου να υιοθετηθεί η Συνθήκη.

    Ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε τη φρίκη του για την κακομεταχείριση των Ιρακινών κρατουμένων και ζήτησε την αυξημένη παρουσία, των Ηνωμένων Εθνών στην διαδικασία σταθεροποίησης του Ιράκ, για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, καθώς και για μεγαλύτερο σεβασμό του δικαίου.

    Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τον Αντόνιο Βιτορίνο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε : «Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. Πιστεύουμε ότι επ' αυτού του θέματος μπορούν να υπάρξουν και εκπλήξεις. Πάντως, εμείς θα θέλαμε κατ΄ αρχήν έναν Επίτροπο, ο οποίος αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη οπτική της χώρας μας. Βεβαίως ένας Επίτροπος από μια μεσαία χώρα, θα ήταν κάτι θετικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα σε κανένα υποψήφιο. Η συζήτηση είναι ακόμη στην αρχή της.Δεν έχουμε υποστηρίξει επίσημα κανέναν υποψήφιο»

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό εκτίμησε ότι όλοι στην ΕΕ αισθάνονται την ανάγκη η να προχωρήσει ξανά η διαδικασία επανένωσης της Κύπρου, ώστε και οι δύο κοινότητες (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) να απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης.

    [08] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2004 (20:18 UTC+2)

    Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα προς την Εθνική Ορειβατική Αποστολή, με το οποίο τη συγχαίρει για τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Εβερεστ.

    «Οι ορειβάτες μας έφεραν σε πέρας ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα στην αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και χάρη στην αγάπη και το θαυμασμό του γι' αυτή, με τη θέληση, τη σκληρή και ακατάβλητη προσπάθειά τους και την πίστη στον τελικό σκοπό. Απέδειξαν έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι οι Έλληνες διαθέτουν το φρόνημα και το σθένος να αγωνίζονται και να πετυχαίνουν στόχους σημαντικούς και ευγενείς, όσες αντιξοότητες κι αν πρέπει να αντιμετωπίσουν», τόνισε η κ. Μπενάκη.

    «Ιδιαίτερα ευτυχής είναι η συγκυρία της πραγματοποίησης αυτής της μεγάλης νίκης λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας», πρόσθεσε.

    «Η ελληνική σημαία που κυματίζει από χθες στη «στέγη του κόσμου», μαζί με τη σημαία της πόλης των Αθηνών και το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων στέλνουν το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι» σε ολόκληρη την υφήλιο», ανέφερε.

    Η Πρόεδρος της Βουλής, αφού εκφράζει τα αισθήματα χαράς, υπερηφάνειας και συγκίνησης, τόσο της ίδιας όσο και σύσσωμης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, προς τους ορειβάτες μας, τόνισε:

    «Η καρδιά μας χτυπά κοντά σας στο ταξίδι της επιστροφής σας στην πατρίδα και η σκέψη μας ατενίζει από την κορυφή του Έβερεστ τον κόσμο μας, για τον οποίο πιστεύουμε ολόψυχα ότι αξίζει μια ζωή ειρήνης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και ευγενικής άμιλλας μεταξύ λαών και ανθρώπων».

    [09] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2004 (19:41 UTC+2)

    Στα Ιωάννινα μεταβαίνει απόψε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, προκειμένου να παραστεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, στα εγκαίνια του ομώνυμου Δημοτικού Άλσους, καθώς και στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας με θέμα την ζωή και την προσφορά του Ηπειρώτη πολιτικού και συγγραφέα.

    Εξάλλου, αύριο Τρίτη, ο υφυπουργός θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών στο Συνέδριο ECO-Q Defence Forum 2004 που διεξάγεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

    [10] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 17 Μαϊου 2004 (21:01 UTC+2)

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε νέα ιστορικά επίπεδα πυροδοτεί ανησυχίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και επιδείνωση των προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,87% και διαμορφώθηκε στις 4.403,00 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 1,28% συρρικνώθηκε στις 3.754,37 μονάδες, ενώ στις 3.553,02 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 1,39%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 1,30% διαμορφώθηκε στις 2.360,12 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 1,25%, στις 20.256,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI μειωμένος κατά 1,36% έκλεισε στις 5.607,90 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με πτώση 1,34% υποχώρησε στις 323,00 μονάδες.

    Αρνητικό είναι το κλίμα και στη Wall Street, όπου η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, εκτιμάται ότι θα εξαναγκάσει τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) Άλαν Γκρίνσπαν να προχωρήσει σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Στις 20.40, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 1,04%, υποχωρώντας στις 9.908,97 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 1.875,86 μονάδες, μειωμένος κατά 1,49% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500, σημείωνε πτώση 1,05%, στις 1.084,20 μονάδες.

    [11] ΕΕ: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Βρυξέλλες, 17 Μαϊου 2004 (20:47 UTC+2)

    Την απόφαση για έκδοση διαπραγματευτικών οδηγιών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας, εξ ονόματος της ΕΕ, με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Μαυροβούνιο, αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την προσωρινή διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία), όσον αφορά την ανάπτυξη μιας ενοποιημένης ενεργειακής αγοράς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    Έτσι, διασφαλίσθηκε περαιτέρω, στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, ο ιδιαίτερα ενισχυμένος ρόλος της χώρας μας στις διαδικασίες που είχαν πολιτικά συμφωνηθεί με τα Μνημόνια των Αθηνών του 2002 και του 2003.

    Επίσης προωθήθηκε και σε επίπεδο Συμβουλίου η εγκατάσταση στην Αθήνα, ως μόνιμη έδρα, των σχετικών ετήσιων συνόδων των Υπουργών Ενέργειας της περιοχής, καθώς και η ενεργός και επίσημη συμμετοχή της Ελλάδος σε όλα τα συνιστώμενα όργανα της Περιφερειακής αυτής Ενεργειακής Αγοράς (Συμβούλιο Υπουργών, Μόνιμη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου, Ρυθμιστικό Φόρουμ και Ρυθμιστικό Συμβούλιο).

    [12] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2004 (20:11 UTC+2)

    Την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Δημήτριος Μηλιάκος, διοικητής της ΑΤΕ, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Βαράγκης, υποδιοικητής της ΑΤΕ, και Διευθύνων Σύμβουλος ο Ιωάννης Παυλίδης, μαθηματικός - οικονομολόγος, αντικαθιστώντας τον κ. Δημήτριο Βιδάλη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

    Νέα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Γραμματικός, Θεόδωρος Κουτσούμπας, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, Λεωνίδας Καμπισούλης, Σοφοκλής Μουλάς, ενώ παραμένει από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο ο Γεώργιος Συκαμιάς, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της εταιρίας.

    Ο κ. Παυλίδης, αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά του, δήλωσε ότι ξεκινάει μια καινούργια σελίδα για την Αγροτική Ασφαλιστική, μία νέα περίοδος η οποία θα πρέπει να συνδεθεί με κερδοφόρο ανάπτυξη και σημαντική συμμετοχή στα δρώμενα της ασφαλιστικής αγοράς.

    Όσον αφορά τα αποτελέσματα της Αγροτικής Ασφαλιστικής το 2003, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες 16.862.923,26 ευρώ, η οποία, όπως επεσήμανε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος κ. Βιδάλης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αρνητικό αποτέλεσμα της συνολικής διαχείρισης του κλάδου ζωής (-17.256.483,73).

    Το αρνητικό αποτέλεσμα του κλάδου Ζωής διαμορφώθηκε κυρίως από την αύξηση κατά 8,7 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων σε σχέση με το 2002 και κατά 14.784 εκατ. ευρώ των αυξημένων ασφαλιστικών προβλέψεων. Αντίθετα τα αποτελέσματα των Γενικών Ασφαλίσεων διαμόρφωσαν ένα οριακά θετικό αποτέλεσμα 414.807 ευρώ.

    Στους επιμέρους δείκτες η Αγροτική Ασφαλιστική πέτυχε:

    -Αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων κατά 14,3% έναντι της παραγωγής του 2002. Η αύξηση στην παραγωγή των γενικών ασφαλίσεων ανήλθε σε 4,26 ποσοστιαίες μονάδες και στην παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής και υγείας σε 28,97 ποσοστιαίες μονάδες. Σε απόλυτα μεγέθη τα συνολικά ασφάλιστρα -Γενικών και Ζωής-Υγείας- ανήλθαν το 2003 στο ποσό των 201.952.590 ευρώ, έναντι 176.938.165 το 2002. Ειδικότερα, τα ασφάλιστρα των γενικών ασφαλίσεων ανήλθαν στα 111.029.990 ευρώ, έναντι 106.487.668 ευρώ και των ασφαλίσεων ζωής και υγείας στο ποσό των 90.922.600 ευρώ, έναντι 70.497.480 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    -Μείωση του loss ratio της Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες και διαμόρφωσή του στο 84,5%, των καθαρών ασφαλίστρων πλέον του δικαιώματος συμβολαίου. Το συνολικό loss ratio των γενικών ασφαλίσεων το 2003 διαμορφώθηκε σε 65,2% των καθαρών ασφαλίστρων ή 52,3% των καθαρών ασφαλίστρων πλέον του δικαιώματος συμβολαίου, δηλαδή μειώθηκε κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2002.

    -Αύξηση κατά 15,31% των εσόδων επενδύσεων, τα οποία από 12.485.000 ευρώ το 2002 ανήλθαν στα 14.347.000 ευρώ το 2003. Σημαντική όμως παραμένει η επίπτωση του χαμηλού ύψους των επιτοκίων στα έσοδα αυτά.

    -Μείωση του συνόλου των γενικών εξόδων, παρά τις επιβαρύνσεις λόγω συγχώνευσης, από 54.763,52 χιλ. ευρώ το 2002 σε 52.577,54 χιλ. ευρώ το 2003. Παρουσίασε δηλαδή μείωση 4 (3,94) ποσοστιαίων μονάδων, σε απόλυτα μεγέθη ή 5 περίπου (4,9) μονάδων αν εξετασθούν σαν ποσοστά των καθαρών ασφαλίστρων. Το συνολικό ποσοστό εξόδων ανέρχεται δηλαδή σήμερα στο 25,7% των καθαρών ασφαλίστρων έναντι του 28,23% που ήταν το 2002.

    -Αύξηση των πληρωθεισών ζημιών κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2003 κατά 35,51% και των ασφαλιστικών προβλέψεων κατά 13,27%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων ενισχύθηκαν από 162,3% σε 183,4% των καθαρών ασφαλίστρων του 2002 και 2003 αντίστοιχα.

    [13] ΔΕΚΤΟ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2004 (20:05 UTC+2)

    Δεκτό προς συζήτηση έγινε το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων κατά περιόδους κρίσεων, που υπεβλήθη από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη στο Συμβούλιο των αρμόδιων για θέματα Ανταγωνιστικότητας υπουργών, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης έκανε γνωστό ότι η ελληνική πρόταση, που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά το σύνολο των κρατών- μελών της ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι για την Ελλάδα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς «είμαστε η περισσότερο εξαρτώμενη ενεργειακά χώρα».

    Τα κατώτερα επίπεδα της φορολογίας καυσίμων ορίζονται από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και οι φόροι που επιβάλλονται στην ελληνική αγορά, είναι στα κατώτερα επιτρεπόμενα επίπεδα, με εξαίρεση την αμόλυβδη βενζίνη όπου το ελάχιστο όριο είναι 28,7 λεπτά ανά λίτρο, ενώ ο φόρος που επιβάλλεται είναι 29,6 λεπτά.

    Εξάλλου, ο κ.Σαλαγκούδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν.Στεφάνου, παρουσία του προέδρου της PAE καθηγητή Παντελή Κάπρου είχαν σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ. Α.Ε, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Α.Ε) και των Συνδέσμων των εταιρειών εμπορίας (ΣΕΕΠΕ και ΣΕΕΠ).

    Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων για το Σχέδιο Απόφασης του Υπουργείου, το οποίο καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας θα γνωστοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη PAE τα στοιχεία για τη διαμόρφωση των εργοστασιακών τιμών (όσον αφορά τα διυλιστήρια) και τις τιμές διάθεσης των προϊόντων στους πρατηριούχους ανά νομό (όσον αφορά τις εταιρείες εμπορίας), για τα πετρελαιοειδή προϊόντα.

    Οι εκπρόσωποι των φορέων πρόκειται να υποβάλουν τις απόψεις τους εντός της εβδομάδος ώστε το Σχέδιο Απόφασης να λάβει την τελική του μορφή και να τεθεί σε ισχύ.

    [14] ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΑΠΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2004 (19:24 UTC+2)

    Στο δρόμο της κοινωνίας της γνώσης, η συμμετοχή κάθε πολίτη στην τεχνολογική πρόοδο αποτελεί, την αναγκαία προϋπόθεση για την ευμάρεια και την συμμετοχή του στην κοινωνικοπολιτική ανάπτυξη της χώρας, ενώ παράλληλα, αποτελεί για την ελληνική πολιτεία, την δυνατότητα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συλλογικών αγαθών, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές από τη διείσδυση Νέων Τεχνολογιών στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες», που διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τις τηλεπικοινωνίες.

    Ο κ.Λιάπης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Πολιτείας υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε με την πολιτική μας, τόσο την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη δικτύων σε διεθνές επίπεδο, όσο και την προσβασιμότητα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας στην κοινωνία της γνώσης».

    Σύμφωνα με τον υπουργό η πολιτική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από έναν ευρύτατο διάλογο και πρωτίστως με την συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού όσο και του κοινωνικού τομέα, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη κοινωνική συνηγορία, με στόχο την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ.Λιάπης, η ανάπτυξη αυτή, μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιώντας στόχους όπως:

    -Διασύνδεση με τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, φορέων εκπαίδευσης και μορφωτικών κέντρων, υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, νοσοκομείων και πολιτιστικών κέντρων

    -Προσαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες

    -Άμεση πρόσβαση όλων στη ραδιοφωνία και τηλεόραση.

    [15] ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2004 (20:35 UTC+2)

    Στο διορισμό τριών νέων υπουργών προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός, ενώ Υπουργός Εργασίας ο Χρήστος Ταλιαδώρος.

    Στη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων διορίζεται ο Χάρης Θράσου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους ανακοίνωσε τα ονόματα των έξι υποψήφιων ευρωβουλευτών.

    Οι υποψήφιοι είναι οι Δημήτρης Ανδρέου, Αλέξης Γαλανός, Θέμης Θεμιστοκλέους, Κυριάκος Κενεβέζος, Μάριος Ματσάκης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Βουκουρέστι, 17 Μαϊου 2004 (20:31 UTC+2)

    Οι ξένοι επενδυτές στη Ρουμανία έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν περιπτώσεις διαφθοράς, καθώς λειτουργεί από σήμερα αρμόδια υπηρεσία του Εισαγγελικού Γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Οι ξένοι επενδυτές που έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία τηλεφωνικώς ή με e-mail στον αρμόδιο εισαγγελικό κατήγορο Αλεξάνδρου Κισίου (mail, alex@pna.ro) .

    Σημειώνεται ότι πολλοί επενδυτές από το εξωτερικό έχουν παραπονεθεί για κρούσματα διαφθοράς στη Ρουμανία και διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] Τ. ΜΠΛΕΡ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Aγκυρα, 17 Μαϊου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει προς το συμφέρον όλων μια ενωμένη Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας πως παρόλο που είναι δύσκολο, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο κ. Μπλερ ανέφερε πως ήταν λάθος που δεν υπερψηφίστηκε το σχέδιο Ανάν, συνεχάρη τους Τουρκοκύπριους για τη στάση τους στο δημοψήφισμα και σημείωσε πως η χώρα του, σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα εργαστεί για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου.

    ''Καταστήσαμε ξεκάθαρο πως τώρα θα πρέπει να προβούμε σε ενέργειες για τον τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου, δηλαδή να αρθεί το εμπάργκο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις πτήσεις'', είπε ο κ. Μπλερ. Προς την ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, ''θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα διατεθούν, και ως προς τα χρονικά όρια, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αλλά πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΜΠΛΕΡ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 17 Μαϊου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να δει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Μπλερ τόνισε «υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. και είμαστε πρωτεργάτες σ' αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει ημερομηνία τον Δεκέμβριο. Για όλες τις χώρες, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης είναι τα ίδια. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά προβλήματα για την Τουρκία».

    Οσον αφορά το ζήτημα του Κυπριακού ο κ. Μπλερ είπε πως «η Βρετανία δίνει τα εύσημα στην Τουρκία και την τουρκική Κυβέρνηση για το κουράγιο και το θάρρος που επέδειξε για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι σημαντικό, είπε, να τερματισθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Λονδίνο εργάζεται μαζί με την τουρκική Κυβέρνηση και άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας προς το σκοπό αυτό.

    Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι ο Κόφι Αναν και το επιτελείο του ασχολήθηκαν επί μακρόν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν λάθος που το Σχέδιο δεν υπερψηφίσθηκε. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «οι βασικές πραγματικότητες παραμένουν. Είναι προς το συμφέρον όλων να λυθεί το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να βρεθεί λύση. Πρέπει να μπει τέλος στην απομόνωση. Πρέπει να μπει τέλος στα εμπάργκο, στο εμπόριο και στις αερομεταφορές. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι' αυτό. Όσο το δυνατό ταχύτερα».

    [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (19:55 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, στην Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης για τη μεγάλη επιτυχία κατάκτησης από Έλληνες ορειβατες, της υψηλότερης κορυφής των Ιμαλαΐων, του Έβερεστ.

    Η επιτυχία των ορειβατών μας, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική σημαία, καθώς και η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να κυματίζουν στο υψηλότερο σημείο της Γης.

    [21] ΤΟΝ ΑΛ. ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (19:49 UTC+2)

    Τον Αλέκο Πέτρουλα απέκτησε σήμερα ο Μακεδονικός. Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και με επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ η οποία αναφέρει: "Η ΚΑΕ Μακεδονικός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον καλαθοσφαιριστή Αλέξανδρο Πέτρουλα για τα επόμενα 3 χρόνια (1+1+1)". Σημειώνεται ότι το νέο απόκτημα αγωνίζονταν πέρσι στον Ηλυσιακό και είχε πολύ καλή αγωνιστική παρουσία.

    Στο μεταξύ, επίσημη πρόταση στον Μανώλη Παπαμακάριο έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Κώστας Μεσάικος. Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές των διοικούντων με παίκτες της ομάδας, προκειμένου να καθοριστούν τα νέα τους συμβόλαια.

    [22] ΠΑΛΗ: Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΥΓΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (18:47 UTC+2)

    To νέο αίμα της ελληνικής πάλης έδωσε το παρόν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ελευθέρας παίδων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα.

    Στη διοργάνωση συμμετείχαν 27 σωματεία με 75 αθλητές.

    Στην ομαδική βαθμολογία πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Μ. Αλέξανδρος Ζυγού με 36 βαθμούς, 2η ήταν η Αναγέννηση Ασπροπύργου με 34 βαθμούς και 3ος ο Καλλέργειος Αθλητικός Όμιλος με 19 βαθμούς.

    Αναλυτικά οι νικητές ανά κατηγορία ήταν:

    46κ.:1ος Σιδηρόπουλος Β. (Εμ. Παπάς), 2ος Τσερνάκης Δ. (Ορφέας Σερρών).

    50κ.:1ος Τσεραχίδης Ι. (Μ. Αλέξανδρος Ζυγού), 2ος Πεγκούσιν Α.(Ευκλείδης), 3ος Πάντσιος Στ. (Νικόκλεια Σερρών).

    54κ.:1ος Θεοδωρίδης Ι. (Αναγέννηση Ασπρ.), 2ος Ακριτίδης Α. (Εμ. Παπάς), 3ος Τσελαρίδης Σπ. (Νέμεσις).

    58κ.:1ος Φωτιάδης Ν. (Αναγέννηση Ασπρ.), 2ος Σαββίδης Ν. (Νέμεσις), 3ος Χαριζάνης Χρ. (Μ. Αλέξανδρος Ηρακλείου).

    63κ.:1ος Λαζώβ Σ. (Αρης Θες.), 2ος Τριανταφυλλίδης Α. (Πολυνείκη Μοσχ.), 3ος Τασίου Ζ.(ΠΑΟ Βόλου).

    69κ.:1ος Τσεραχίδης Αν. (Μ. Αλέξανδρος Ζυγού), 2ος Καραθανάσης Κ. (Καλά Δένδρα), 3ος Παπαδόπουλος Αλ. (Άτλας Καλ.).

    76κ.:1ος Ζίτνικ Ο. (Μ. Αλέξανδρος Ζυγού), 2ος Τσιτλακίδης Κ. (Αναγέννηση Ασπρ.), 3ος Κλάψινος Χ. (ΟΚΑ Αρκάδι).

    85κ.:1ος Θεοδωρούδης Α.(Ορφέας Σερρών), 2ος Παπαδόπουλος Ι. (Αναγέννησης Ασπρ.), 3ος Μανασάκης Στ. (Κ.Α.Ο).

    100κ.:1ος Καργιωτάκης Ι. (Κ.Α.Ο), 2ος Δεληπορανίδης Β. (Άτλας Καλ.), 3ος Κωνσταντινίδης Γ. (Μ. Αλέξανδρος Ζυγού).

    [23] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (18:04 UTC+2)

    Το ερχόμενο Σάββατο (11.25) φτάνει στο αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" από την Κωνσταντινούπολη, η Ολυμπιακή ομάδα του Αφγανιστάν προκειμένου να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η αποστολή θα μεταβεί την ίδια μέρα ακτοπλοϊκώς στη Λέσβο, όπου και θα φιλοξενηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τον Ιούλιο οι αθλητές θα φιλοξενηθούν στην Θεσσαλονίκη συνεχίζοντας τον εγκλιματισμό και την προετοιμασία τους, πριν την τελική τους μετάβαση στην Αθήνα. Η αποστολή περιλαμβάνει συνολικά 12 μέλη, 5 εκ των οποίων είναι αθλητές (δύο δρομείς ταχύτητας, ένας πυγμάχος, ένας παλαιστής ελληνορωμαϊκής πάλης και ένας τζουντόκα).

    [24] Η ΛΕΜΠΕΝΤΕΒΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (18:00 UTC+2)

    Η αθλήτρια - φαινόμενο του τριπλούν, η περίφημη Τατιάνα Λεμπέντεβα που έκλεψε την παράσταση με την εμφάνισή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βουδαπέστης πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 15.36μ, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους διοργανωτές του μίτινγκ Φιλοθέη Γούμεν Γκάλα.

    Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια έχει αποδεχτεί κατ' αρχήν, προφορικά, την πρόταση για τη συμμετοχή της στη Φιλοθέη στις 26 Μαϊου και απομένει πλέον η συμφωνία στον οικονομικό τομέα για να απολαύσουμε από κοντά την δις πρωταθλήτρια κόσμου (2001, 2003) και «αργυρή» ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ. Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής της, θα χρειαστεί βέβαια η οικονομική βοήθεια και όσων μετέχουν ως υποστηρικτές του μίτινγκ και κυρίως της Πολιτείας, που υποστηρίζει όλες τις διεθνείς αθλητικές συναντήσεις στίβου που γίνονται στη χώρας μας.

    Με ή χωρίς την Τατιάνα Λεμπέντεβα, το άλμα τριπλούν στη Φιλοθέη υπόσχεται μεγάλες επιδόσεις. Μετέχουν ακόμα: η κάτοχος του ρεκόρ Ρουμανίας με 15.16 και δεύτερη στο «Αθήνα '97», Ρόντιτσα Ματεέσκου, η συμπατριώτισσά της Αντελίνα Γκαβρίλα (14.75) με παρουσία σε όλους τους μεγάλους τελικούς των τελευταίων διοργανώσεων και η πανέμορφη Φινλανδέζα Ελι Κοϊβούλα Κρούγκερ (δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου). Η Ρωσίδα Γελένα Ιβάνοβα με 14.25 ατομικό ρεκόρ, η 22χρονη Ουκρανή Ιρίνα Νικολάγεβα και το νέο μεγάλο αστέρι της Ρουμανίας η 18χρονη Κριστίνε Σπατάρου, παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων σε μήκος και τριπλούν συμπληρώνουν το ρόστερ των ξένων αθλητριών.

    Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν η Ειρήνη Δημητράκη (14.07) και η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων, Αλίκη Ασκητοπούλου του Α.Ο. Φιλοθέης, καθώς και η Κλαίρη Μαρτινοπούλου (13.80) του Πανελλήνιου.

    Τις δυνάμεις τους στα 100μ του μίτινγκ θα δοκιμάσουν δύο από κορυφαίες Ελληνίδες πρωταθλήτριες των 100μ μετ΄ εμποδίων, η Τάνια Ταμπάκη και η Εύη Νεσούδη. Δίπλα τους θα τρέξουν ακόμα, η Αθηνά Κοψιά, η Γεωργία Ρέρρα και η Μαρίνα Βασαρμίδου, μόνιμο στέλεχος της εθνικής ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100μ.

    Θέση στους βατήρες θα πάρουν επίσης η ανερχόμενη Λουσία Ιβάνοβα από τη Σλοβακία (11.33 ατομικό ρεκόρ στα 100μ και εθνικό ρεκόρ 23.06 στα 200μ), η Ουκρανή Τατιάνα Μπονένκο και η πρώην δευτεραθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες, συμπατριώτισσά της Γέλενα Παστουσένκο. (11.24).

    [25] ΜΠΛΕΡ: ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 17 Μαϊου 2004 (20:41 UTC+2)

    Τα βρετανικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν γρήγορα από το Ιράκ, δήλωσε από την Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αντιδρώντας στη σημερινή επίθεση στη Βαγδάτη από την οποία έχασε τη ζωή του ο πρόεδρος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    "Αυτό που συνέβη σήμερα δίνει έμφαση στο εξής γεγονός: δεν θα κάνουμε αυτό που χαρακτηρίζουν ταχεία αποχώρηση, δεν θα υπάρξει εσπευσμένη αποχώρηση από το Ιράκ", δήλωσε ο Μπλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Θα συνεχίσουμε έως ότου ολοκληρωθεί η δουλειά μας", πρόσθεσε.

    [26] ΤΟ 20% ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

    Βρυξέλλες, 17 Μαϊου 2004 (20:32 UTC+2)

    Οι παράκτιες περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα διάβρωσης, δηλαδή σταδιακής καταστροφής του εδάφους από τη θάλασσα. Το ένα πέμπτο περίπου των ακτών της διευρυμένης ΕΕ έχει ήδη πληγεί σοβαρά, δεδομένου ότι υποχωρούν κατά 0,5 έως 2 μέτρα ετησίως και, σε μερικές περιπτώσεις, κατά 15 μέτρα. Αυτές είναι μερικές από τις διαπιστώσεις της πιο ολοκληρωμένης μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το πρόβλημα της διάβρωσης, με τίτλο «Ζώντας με τη διάβρωση των ακτών στην Ευρώπη», την οποία ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διάβρωση των παράκτιων ζωνών έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μπορεί να καταστρέψει κατοικίες και υποδομές, απειλώντας την ασφάλεια του πληθυσμού και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους φυσικούς οικότοπους. Η διάβρωση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη παρέμβαση, κυρίως από τις υπερβολικές κατασκευαστικές και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η μεγάλη συχνότητα καταιγίδων και πλημμύρων έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή του, απαιτούνται νέες περισσότερο βιώσιμες μορφές διαχείρισης των ακτών. Τα αποτελέσματα και οι συστάσεις της μελέτης θα ληφθούν υπόψη στη μελλοντική «Θεματική στρατηγική για το έδαφος» της ΕΕ. Πρόκειται, επίσης, να συζητηθούν σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες.

    «Είναι αναγκαίο να προφυλάξουμε καλύτερα τις ακτές μας» δήλωσε η αρμόδια για το Περιβάλλον Επίτροπος, Μαργκότ Βάλστρομ. «Η παράκτια ζώνη προστατεύει τους ανθρώπους από τις καταστροφικές δυνάμεις της θάλασσας, αποτελεί σημαντικό οικότοπο για τα ζώα και τα φυτά και είναι σημαντική από οικονομικής απόψεως- για πολλούς ανθρώπους είναι απόλαυση να περνούν τις διακοπές τους στη θάλασσα. Η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει μια βιώσιμη διαχείριση των ακτών. Καλώ επίσης τις εθνικές, τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν τη διαδικασία διάβρωσης. Μελλοντικά, τα αναπτυξιακά έργα πλησίον των ποταμών και των ακτών θα πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτικότερο έλεγχο από την άποψη των επιπτώσεών τους στη διάβρωση των ακτών. Αυτό θα απαιτήσει μια μεγαλύτερη διασυνοριακή συνεργασία στην Ευρώπη».

    Οι επιπτώσεις της διάβρωσης των ακτών διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης. Για παράδειγμα, δύο τρίτα των βελγικών ακτών αποτελούνται από αμμώδεις παραλίες, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο έχει παραδοθεί στην κατασκευή. Ως αποτέλεσμα, το ένα τέταρτο της βελγικής παράκτιας ζώνης έχει υποστεί διάβρωση, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες χώρες. Η Ιταλία επίσης πλήττεται από μεγάλο βαθμό διάβρωσης, 23%, η οποία οφείλεται στην ταχεία αστικοποίηση των ακτών. Οι ελληνικές ακτές έχουν υποστεί διάβρωση σε ποσοστό 28,6%. Αντίθετα, η παράκτια ζώνη της Φινλανδίας δεν έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση, δεδομένου ότι η μισή έκταση είναι βραχώδης.

    Οι παράκτιες κοινότητες έχουν συχνά αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης με τις λεγόμενες «σκληρές» μηχανικές λύσεις, όπως η κατασκευή συστημάτων θαλάσσιας προστασίας και κυματοθραυστών. Ωστόσο, τα συστήματα αυτά ενώ περιορίζουν τη διάβρωση των ακτών σε ορισμένα σημεία, παρεμβαίνουν στη φυσική διαδικασία μεταφοράς της άμμου και προκαλούν διάβρωση των ακτών σε άλλα σημεία.

    Η μελέτη που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει σε τέσσερις συστάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Ευρώπη:

    1.Ενίσχυση της προστασίας των ακτών με την αποκατάσταση του ισοζυγίου ιζημάτων. Αυτό προϋποθέτει τον εντοπισμό «στρατηγικών αποθεμάτων ιζημάτων» από τα οποία μπορούν να μεταφερθούν ιζήματα δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η φυσική ισορροπία.

    2.Συνεκτίμηση του κόστους της διάβρωσης των ακτών κατά τον προγραμματισμό και τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Την ευθύνη για τους πιθανούς κινδύνους και την αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να έχουν εν μέρει οι άμεσοι δικαιούχοι και οι επενδυτές. Επίσης, οι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να εντοπίζονται εγκαίρως και να λαμβάνονται υπόψη στον προγραμματισμό και στις επενδυτικές πολιτικές, καθώς και στο πλαίσιο της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των διαδικασιών διαχείρισης των ακτών.

    3.Δραστική και προγραμματισμένη αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Αντίθετα με τη σημερινή αποσπασματική προσέγγιση, απαιτείται καλύτερος προγραμματισμός σε μακροπρόθεσμη βάση για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να βασίζονται σε περιφερειακά σχέδια διαχείρισης των ιζημάτων των ακτών που αποσκοπούν στην ικανότητα αποκατάστασης των ακτών. Τα σχέδια αυτά είναι σκόπιμο να συνυπολογίζουν τους πιθανούς κινδύνους, καθώς και το κόστος και τις επιπτώσεις των διαφόρων επιλογών πολιτικής.

    4.Πληρέστερες γνώσεις για τη διαχείριση και τον προγραμματισμό της διάβρωσης των ακτών για τη διασφάλιση της λήψης ορθών αποφάσεων και της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών.

    [27] ΗΠΑ: Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Μαϊου 2004 (19:21 UTC+2)

    Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε σήμερα τη ζωή στον πρόεδρο του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου "φέρει το συνηθισμένο σημάδι" του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, μέλους της αλ Κάιντα, δήλωσε αμερικανός στρατηγός στη Βαγδάτη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι ειδικοί της Συμμαχίας μελετούν μια ανακοίνωση-ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο για λογαριασμό μιας άγνωστης οργάνωσης, το "Κίνημα ισλαμικής αντίστασης/ ταξιαρχίες Αλ Ρασίντ" , δήλωσε ο ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ, αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    Ο ίδιος είπε οτι οι πρώτες υποψίες στρέφονται στον Ζαρκάουι, τον οποίο οι Αμερικανοί κατηγορούν οτι βρίσκεται πίσω απο πολλές επιθέσεις στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν τον Απρίλιο του 2003.

    [28] ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΑΛΙΜ

    Βρυξέλες, 17 Μαϊου 2004 (19:07 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν σήμερα την επίθεση στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή στον πρόεδρο του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου Εζεντίν Σαλίμ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την σημερινή "εκστρατεία τρομοκρατικής βίας" στο Ιράκ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλες.

    Συγκλονισμένος από την επίθεση δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν από τη Νέα Υόρκη.

    [29] Ο ΓΑΖΙ ΑΤΖΙΛ ΑΛ ΓΙΑΟΥΑΡ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βαγδάτη, 17 Μαϊου 2004 (18:54 UTC+2)

    Ο σουνίτης Γαζί Ατζιλ αλ Γιάουαρ είναι ο νέος πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στη θέση του Εζεντίν Σαλίμ, ο οποίος δολοφονήθηκε σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Νέος πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου είναι ο Γαζί Ατζιλ αλ Γιάουαρ, ο οποίος κανονικά θα αναλάμβανε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο", δήλωσε ο Χαμίντ αλ Κιφάι.

    Ο αλ Γιάουαρ είναι ανηψιός του αρχηγού της μεγάλης φυλής των Σαμάρ, από τη Μοσούλη. Είναι πολιτικός μηχανικός και έχει ζήσει πολλά χρόνια στα Εμιράτα. Επέστρεψε στο Ιράκ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ, τον Απρίλιο του 2003.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

    Άρτα, 17 Μαϊου 2004 (17:33 UTC+2)

    Εκδηλώσεις πολιτισμού διοργανώνει για το καλοκαίρι ο Δήμος Αρταίων με στόχο τόσο την ψυχαγωγία των Δημοτών όσο και την ανάδειξη και προβολή των σπουδαίων ιστορικών μνημείων της πόλης.

    Το πλαίσιο και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων (μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορός, αθλητικές εκδηλώσεις) διαμορφώθηκε με βάση την εμπειρία του 2003, τις τάσεις του κοινού και ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αρταίων.

    Κεντρικός κορμός είναι στον ετήσιο κύκλο αυτό η «Άπειρος Γη», που η Δημοτική Αρχή θεσμοθέτησε με επίκεντρο την απελευθέρωση της Άρτας και την ιστορικής σημασίας ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό (24 Ιουνίου 1881).

    Αρχικά, από τις 30 Μαϊου ως και τις 20 Ιουνίου θα παρουσιαστούν εκδηλώσεις στις πλατείες της Αρτας, για τις οποίες συνεργάστηκε ο Δήμος Αρταίων με το ΤΕΙ Ηπείρου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

    Στο κυρίως μέρος των εκδηλώσεων από τις 20 ως τις 26 Ιουνίου θα παρουσιαστούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις στα διαστήματα από 7 μέχρι 20 Ιουνίου και από 27 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΒΥΖΑΝΤΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (12:42 UTC+2)

    Μνημόσυνο για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, και τους συμπολεμιστές του θα τελεστεί την Κυριακή 23 Μαϊου στο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και Χριστοφόρου στις Συκιές, με αφορμή την επέτειο Αλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαϊου 1453).

    Παράλληλα, στις 28 Μαϊου, ο σύλλογος «Βυζάντιο» διοργανώνει ομιλίες στο χώρο του συλλόγου (Κομνηνών 57 στις Συκιές) που θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στις τελευταίες στιγμές της πολιορκίας.

    Ο Σύλλογος «Βυζάντιο» ιδρύθηκε το 1993 με στόχο τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών της αγιογραφίας, του ψηφιδωτού, της ξυλογλυπτικής και της ζωγραφικής και τη διατήρηση της ιστορίας και του πνεύματος της περιόδου που τις ανέδειξε σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

    Η σχολή λειτουργεί σήμερα τέσσερα τμήματα (ζωγραφικής, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής και ψηφιδωτού). Πέρα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες ο σύλλογος διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και διαλόγου καθώς και επισκέψεις σε βυζαντινά μνημεία και μουσεία με σκοπό να ζωντανέψει και να ξαναφέρει στην καθημερινότητα πτυχές της ιστορίας του Βυζαντίου. Φέτος ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων με φιλοδοξία να γίνουν θεσμός και να εμπλουτιστούν τα επόμενα χρόνια.

    Οι φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου θα ολοκληρωθούν με την μεγάλη έκθεση των έργων των μαθητών όλων των τμημάτων που θα εγκαινιαστεί στις 9 Ιουνίου στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (κτίριο «Μπίλλη»).

    [32] "ΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2004 (12:26 UTC+2)

    Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής του Ισπανού Λούθιο Μουνιόζ «Σκαρί από Ξύλο» που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και φιλοξενείται στον πρώτο και δεύτερο όροφο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 34 αντιπροσωπευτικά έργα του Lucio Muρoz, δείγματα της εικαστικής του πορείας από το 1953 και μέχρι το 1997. Τα έργα αυτά, στα οποία ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει μικτή τεχνική πάνω σε ξύλο, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή της οικογένειάς του.

    Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό», το οποίο εκπονείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας με στόχο τη διάδοση του ισπανικού πολιτισμού μέσω της νεώτερης και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας των τελευταίων πενήντα χρόνων.

    Το πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό» έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις σε 42 χώρες. Η έκθεση «Σκαρί από Ξύλο», που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο, είναι η πρώτη που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. Επόμενοι σταθμοί της έκθεσης θα είναι η Βιέννη, στο Harrach Palace (Ιούλιος Σεπτέμβριος 2004) και η Ρώμη, στο Real Academy of Spain (Οκτώβριος Νοέμβριος 2004).

    O Lucio Muρoz είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του καλλιτεχνικού κινήματος Αrt Informel, στην Ισπανία, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1929 και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του San Fernando. Το 1956, μετά την παραμονή του στο Παρίσι, στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη, όπου και έμεινε πιστός καθ' όλη τη δημιουργική του πορεία. Την ίδια εποχή, ο Muρoz, ανακαλύπτει το ξύλο ως μέσο εικαστικής έκφρασης.

    [33] ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Κομοτηνή, 17 Μαϊου 2004 (12:02 UTC+2)

    Συναυλία με σμυρναίικα τραγούδια από την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής, στις 21.00 το βράδυ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

    Στην ορχήστρα της Νέας Ιωνίας Βόλου, συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Χρίστος Τσιαμούλης, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου και ο Παναγιώτης Λάλεζας.

    Η «Εστουδιαντίνα» δημιουργήθηκε (τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου) από μία ανεπτυγμένη οικονομικά κοινωνία και αποτέλεσε το σπουδαστήριο για τους μεγαλύτερους μουσικούς της Μικράς Ασίας. Επανιδρύθηκε από το δήμο Νέας Ιωνίας Βόλου με στόχο να μελετήσει και να ερμηνεύσει το ύφος της μουσικής εκείνης της εποχής.

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Μαϊου 2004 (11:04 UTC+2)

    Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου «Ανώνυμες Ιστορίες» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 22 Μαίου στις 8.30 μμ στην Αλεξανδρούπολη στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνουν η Επιτροπή Πολιτισμού του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Εβρου, σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό «Εξώπολις» και τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

    Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που με φόντο 35 χρόνια της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας από το 1922 μέχρι και το 1957 ξετυλίγει τις ιστορίες πέντε απλών πολιτών. Πέντε άνθρωποι πορεύονται στα μονοπάτια μιας από τις σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο πλοκή, απίστευτες ανατροπές και συνταρακτικές προσωπικές περιπέτειες.

    Από την καταστροφή του '22 έως το έπος της Αντίστασης, την τραγωδία του Εμφυλίου και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια μιας Ελλάδας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν με τρόπο συγκλονιστικό όλα τα μεγάλα γεγονότα που εξελίσσονται στο περιθώριο της δικής τους ζωής και συνεισφέρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, έναν κόκκο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι ανώνυμοι είναι εκείνοι που γράφουν την ιστορία, οι ηγέτες απλώς την διαχειρίζονται.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης -βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ακης Γεροντόπουλος, ο δημοσιογράφος Σ.Παπαθανάκης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβόπουλος.

    Ο.Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 May 2004 - 18:14:57 UTC