Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ
  • [02] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [05] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΩΝ
  • [07] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΕΝΣΕΡ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST
  • [09] ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ PALCO
  • [12] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ
  • [13] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ
  • [14] Χ. ΦΩΛΙΑΣ: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • [15] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [16] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ
  • [19] ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [20] ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΕΒΛΗΘΗ Ο ΜΟΪΣΙΟΥ
  • [21] ΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΛΕΪ ΟΦ
  • [23] ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑ
  • [24] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [25] ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
  • [26] ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ
  • [27] ΜΠΟΥΣ: "ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΡΟΝ
  • [28] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΚΡΑΙΜΠ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] ΜΠΟΥΣ: "ΑΠΕΧΘΗ" ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ
  • [30] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΠΛΕΡ - ΣΙΡΑΚ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ
  • [31] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10-14/5 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [32] "ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ" ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΑΥΡΙΟ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ "TAPE" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [34] ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

  • [01] ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (17:09 UTC+2)

    Σε κατάσταση επιφυλακής, τέθηκαν οι αστυνομικές αρχές σε ολόκληρη χώρα, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό αλλά και εκστρατεία συγκέντρωσης πληροφοριών για τους δράστες που προκάλεσαν τις τρεις εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Αστυνομικό Μέγαρο της Καλλιθέας.

    Η κυβέρνηση πάντως αποσυνδέει το συμβάν από την ασφάλεια των ολυμπιακών Αγώνων και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε μεμονωμένο το περιστατικό και πρόσθεσε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ασφάλεια της ολυμπιακής προετοιμασίας της χώρας. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ διασφαλίζουν την ασφάλεια των Αγώνων.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο συμβάν τόνισε ότι ακόμη και τα μεμονωμένα γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Από όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι το συμβάν συνδέεται με την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης ενημερώθηκε για το περιστατικό στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται και τόνισε ότι οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν το συμβάν με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από την αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων, καθίσταται σαφές ότι η ενέργεια προέρχεται από εσωτερικά εξτρεμιστικά στοιχεία, χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες και προοπτική και κατέληξε λέγοντας ότι μεμονωμένες ενέργειες σαν και αυτή δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βεβαίως δεν μπορούν κατ ουδένα τρόπο να επηρεάσουν την ασφαλή διεξαγωγή τους.

    Ο Κ. Βουλγαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό αλλά και με τους κ.κ. Παπανδρέου και Κωνσταντόπουλο, τους οποίους ευχαρίστησε για τις δηλώσεις τους ότι οι αγώνες θα γίνουν με ασφάλεια. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα επικοινωνήσει και με την κα Παπαρήγα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, η οποία χαρακτήρισε μεμονωμένο το γεγονός, το οποίο δεν έχει σχέση με τους Αγώνες. "Η Ελλάδα συνεργάζεται με πολλές άλλες χώρες για την ασφάλεια και είμαστε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

    Λυπηρό γεγονός

    Λυπηρό γεγονός χαρακτήρισε τις εκρήξεις, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ανέφερε πως όσοι προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας μας βρίσκουν με αυτό την ευκαιρία. Πρέπει, τόνισε, ενωμένοι να απαντήσουμε ότι θα εξασφαλίσουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους και ο θόρυβος που προκλήθηκε διεθνώς ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον πραγματικό θόρυβο των εκρήξεων που άκουσαν 30 άνθρωποι που μένουν τριγύρω.

    «Να μην πέσουμε στην παγίδα»

    Από την πλευρά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπούμε και να συμμετέχουμε στο παιχνίδι που παίζεται διεθνώς γύρω από την ασφάλεια στην Ελλάδα, καθώς αρκετά από τα δημοσιεύματα είναι υποκινούμενα.

    Στις εκρήξεις αναφέρθηκε και η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια. Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι το συμβάν δεν έχει καμιά σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. "Πρόκειται για μικρές ομάδες που θέλουν να προκαλέσουν, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία", κατέληξε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι οι Αγώνες θα γίνουν με ασφάλεια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το παιχνίδι της δυσφήμισης στην Ελλάδα είναι παιγμένο πολλές φορές από κύκλους που θέλουν να ασκούν πιέσεις, αλλά θα πέσουν στο κενό.

    "Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές μετά τις εκρήξεις στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας, αλλά το επεισόδιο δεν σχετίζεται με κάποιο Ολυμπιακό χώρο", τόνισε η εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Γκιζέλ Ντέιβις, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχετικά μικρό επεισόδιο. Η Ντέιβις σημείωσε ότι ορισμένες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές συζήτησαν τις ανησυχίες για τα θέματα ασφαλείας μετά τις εκρήξεις αλλά δεν υπήρξαν επίσημα διαβήματα στην ΔΟΕ.

    Σε χρόνο μηδέν η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, συνδυαζόμενη με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι οι επιθέσεις δεν σχετίζονται με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που θα φιλοξενήσει η χώρα μας το καλοκαίρι, αλλά με την επικείμενη μεταγωγή των μελών της 17Ν στις φυλακές της Λάρισας και την δίκη του ΕΛΑ. Στηρίζονται δε στο γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε ως στόχος κάποια ολυμπιακή εγκατάσταση αλλά αστυνομικό τμήμα.

    [02] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Aθήνα, 5 Μαϊου 2004 (16:32 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι δεκαπέντε υπέστησαν ελαφρότερα τραύματα στο δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου στο Πέραμα Ιωαννίνων όταν άρμα μεταφοράς προσωπικού ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε ένα στέγαστρο, το οποίο κατέρρευσε.

    Οι τραυματίες αρχικά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα έσβησε ενώ βρισκόταν σε κατηφόρα και ο οδηγός δεν κατάφερε να το ακινητοποιήσει.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Aθήνα, 5 Μαϊου 2004 (13:00 UTC+2)

    Κατατοπιστική χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Εφέσου Χρυσόστομος τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι διαφαίνεται αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των σχέσεων του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας.

    «Έχω επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ένα σχίσμα. Να αποφευχθεί κάτι που σήμερα μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά θα έχει ιστορικές επιπτώσεις για το μέλλον του ελληνισμού» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι σιγά αλλά και καθυστερημένα αλλάζει πλεύση η κυβέρνηση. Ίσως άκουσε τα μηνύματα. Ελπίζω έστω και καθυστερημένα να βρεθεί μια λύση».

    Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Εφέσου Χρυσόστομος επισήμανε: «η συνομιλία μας ήταν κατατοπιστική. Βρήκαμε μια κατανόηση πλήρη από μέρους του κ. Παπανδρέου, ιδιαιτέρως διότι εγνώριζε την προϊστορία. Δεν χρειάστηκε να ξαναναφερθούμε στα ιστορικά γεγονότα. Και φυσικά αποχωρούμε με κάποια ικανοποίηση σχετική από τις επαφές μας και φυσικά και από τη σημερινή επαφή η οποία ήταν πολύ καρποφόρος και πολύ ωφέλιμος».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τονίζοντας: «Θέλω επίσης να τονίσω ότι καλώ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ο οποίος έρχεται αύριο στην Ελλάδα, καλώς να τον δεχτούμε. Είμαστε υπέρ και της ελληνοτουρκικής φιλίας και προσέγγισης και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά παλέψαμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια και με επιμονή στην Ευρωπαϊκή αυτή πορεία, ώστε να απελευθερωθεί το Πατριαρχείο από τους περιορισμούς διαφόρων νόμων που ιστορικά έχουν επιβληθεί».

    Στη συνάντηση οι μητροπολίτες παρέδωσαν στον κ. Παπανδρέου επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη και στην προφορική συζήτηση που είχαν ζήτησαν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέσει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερνταγάν το θέμα της άρσης των περιοριστικών νόμων για το Πατριαρχείο και τις επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση, έχει ως εξής:

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ενότητα της Ορθοδοξίας, η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας είναι μία αξία ιστορική, διαχρονική, μια αξία του Ελληνισμού η οποία δεν επιδέχεται ούτε μικροκομματικές κινήσεις και υπολογισμούς, ούτε μικροσκοπιμότητες. Πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε αυτές τις αξίες και να διαφυλάξουμε την εικόνα, το κύρος της Ορθοδοξίας διεθνώς.

    Έχω επανειλημμένα ζητήσει από την Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ένα σχίσμα, να αποφευχθεί κάτι που σήμερα μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά το οποίο θα έχει ιστορικές επιπτώσεις για το μέλλον του Ελληνισμού.

    Βλέπω ότι σιγά, αλλά και καθυστερημένα αλλάζει πλεύση η Κυβέρνηση, ίσως άκουσε τα μηνύματα. Ελπίζω έστω και καθυστερημένα να βρεθεί μία λύση.

    Θέλω επίσης να τονίσω ότι καλώ και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας ο οποίος έρχεται αύριο στην Ελλάδα -καλώς να τον δεχθούμε, είμαστε υπέρ και της Ελληνοτουρκικής φιλίας και προσέγγισης και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, κάτι για το οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά παλέψαμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια και με επιμονή στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία να απελευθερωθεί το Πατριαρχείο από τους περιορισμούς διαφόρων νόμων που ιστορικά έχουν επιβληθεί και δεν έχουν αφήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παίξει ελεύθερα το ρόλο, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά διεθνώς για την Ορθοδοξία. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για την Ορθοδοξία και είναι ένα θέμα ουσιαστικά Δημοκρατίας, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση -τον καλώ λοιπόν ακριβώς να κινηθεί ερχόμενος στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Να λυθεί επιτέλους αυτό το ιστορικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί, παρότι δεν είναι διμερές θέμα, τις σχέσεις μας διμερώς. Και αυτό πιστεύω θα είναι κι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει και την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Νομίζω ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση αυτό το θέμα πρέπει να το θέσει, αλλά περιμένω από τον κ. Ερντογάν ο οποίος δείχνει να έχει μια άλλη αντίληψη γύρω από την πορεία της Τουρκίας, ακριβώς να ξεπεράσει αυτό το ιστορικό εμπόδιο που ήταν σημαντικό στις σχέσεις μας. Και πιστεύω αυτή τη στιγμή το Πατριαρχείο χρειάζεται αυτήν την υποστήριξη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Για τη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς για όλα αυτά τα θέματα. Εννοώ και τη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, αλλά και άλλων περιορισμών και άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τα βακούφικα και με τη μειονότητα την ελληνική, την ορθόδοξη. Αλλά οπωσδήποτε θεωρώ ότι η Σχολή της Χάλκης είναι από τα θέματα αυτά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να είστε καλά.

    ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΦΕΣΟΥ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Όπως ξέρετε και όπως παρακολουθήσατε τόσες ημέρες τας κινήσεις μας, ο σκοπός της εδώ παρουσίας μας ήταν να ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τα Κόμματα της Βουλής και σήμερα είχαμε την ευκαιρία αυτή να δούμε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών από καιρού ησχολείτο με τα θέματα τα εξωτερικά και του Φαναρίου και ευρύτερα της Ορθοδοξίας.

    Η συνομιλία μας ήταν κατατοπιστική. Βρήκαμε μία κατανόηση πλήρη από μέρους του κ. Παπανδρέου, ιδιαιτέρως διότι εγνώριζε την προϊστορία. Δεν χρειάστηκε να ξαναναφερθούμε σε ιστορικά γεγονότα. Φυσικά αποχωρούμε με κάποια ικανοποίηση σχετική από τας επαφάς μας και φυσικά και από τη σημερινή επαφή η οποία ήταν πολύ καρποφόρος και πολύ ωφέλιμος.

    Εκφράζουμε και είναι η τελευταία ίσως φορά που συναντόμεθα, την ευχή και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα και ευχόμεθα να μην πάνε χειρότερα, διότι οποιαδήποτε όχληση θα δημιουργήσει οξυμένες αντιδράσεις και δεν είναι αυτή ούτε η επιθυμία του Πατριάρχου, ούτε η επιθυμία της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ούτε και ημών προσωπικώς.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποχωρείτε ικανοποιημένοι και από τη συνάντηση και από όλα αυτά;

    ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΦΕΣΟΥ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ναι, βεβαίως ικανοποιημένοι διότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι πετύχαμε στην αποστολή μας. Κάθε αντιπροσωπία το εύχεται αυτό το πράγμα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις επαφές που είχατε εδώ στην Αθήνα διαπιστώσατε κάποια διαφορετική στάση, κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ των Κομμάτων, ή άλλη στάση είχαν άλλα Κόμματα;

    ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΦΕΣΟΥ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Όχι, απλώς επαναλαμβάνω πιθανόν θα υπάρχουν αντιλήψεις οι οποίαι διαφέρουν των μεν από τους δε, αλλά η γραμμή η γενική είναι ότι πρέπει το θέμα να λήξει, ότι δεν μπορεί να λήξει κατά τρόπο που θίγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εκθέτει την Ορθοδοξία προς τον κόσμο και ότι θα υπάρχουν συμβολαί από όλες τις πλευρές ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι η κατάσταση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Γιαννάκου που φτάνει αύριο στο Φανάρι, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση;

    ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΦΕΣΟΥ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Αυτό ρωτήστε την κα Υπουργό. Μπορεί να έχει κάποια αποστολή που ίσως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τη σχολιάσουμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μια τέτοια αποστολή θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα,

    ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΦΕΣΟΥ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ο καιρός είναι πάντοτε ωφέλιμος. Μπορούσε να γίνει, αλλά μπορεί και την υστάτη ώρα να γίνει. Δεν έχει καμία σημασία, φτάνει να υπάρχει η βούληση.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (11:55 UTC+2)

    Την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Αλβανίας για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Αλβανό πρωθυπουργό Φατός Νάνο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει την υλοποίηση θετικών μέτρων για την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των Αλβνών οικονομικών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

    Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις προσπάθειες της χώρας του να ξεκινήσουν πριν από τα μέσα του 2005 οι διαδικασίες της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να οριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, στη Διάσκεψη Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούνιο στην Κωνστντινούπολη. Για την Αλβανία, είπε, αποτελεί εγγύηση ασφάλειας το γεγονός ότι δυο γειτονικές της χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απευθυνόμενος στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα ο κ. Νάνο τους ενημέρωσε για τη δέσμευση του κ. Καραμανλή σχετικά με τα μέτρα για τη νομιμοποίηση της παραμονής τους και δήλωσε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία θα συμμετάσχει σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.

    [05] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (11:01 UTC+2)

    Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώ έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτική επίσκεψη του το Σάββατο στη Θράκη.

    Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Στην Αθήνα θα παραμείνει την Πέμπτη και την Παρασκευή ενώ το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στην Κομοτηνή. Εκεί θα τον υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης και ο υφυπουργός Εξωτρικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η επίσκεψη στην Κομοτηνή έχει χαρακτηριστεί ως "ιδιωτική" από τις δύο κυβερνήσεις και ως προς τον χαρακτήρα της έχουν εκφραστεί ενστάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφωνεί με την επίσκεψη, αλλά τόσο ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, όσο και η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Αννα Διαμαντοπούλου και ο βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμαναν ότι αυτή γίνεται σε θολό τοπίο. Ζήτησαν να ανακοινώσει η κυβέρνηση με ποιους θα συναντηθεί στην Κομοτηνή ο κ. Ερντογάν και επέκριναν την κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία. Φαίνεται σαν να δίνει "γη και ύδωρ", είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ ο κ. Βενιζέλος της καταλόγισε "στρατηγική αμηχανία" και τόνισε πως είναι εσφαλμένη η αντίληψη να χρησιμοποιείται η επίσκεψη Ερντογάν ως αντίβαρο στην αμήχανη στάση της κυβέρνησης στη Λουκέρνη.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην επιθυμεί μια ιδιωτική επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Ιμβρο και στην Τένεδο.

    Στην Κομοτηνή ο κ. Ερντογάν θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στο κτίριο του τουρκικού προξενείου. Στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πρόκληση κατά την παραμονή του κ. Ερντογάν στη Θράκη. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θα αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου οδικώς και θα περάσει στη χώρα του από το συνοριακό σταθμό Κήπων του Εβρου.

    [06] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΩΝ

    Ιωάννινα, 5 Μαϊου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο ανθυπολοχαγών, που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στο στρατόπεδο των Ιωαννίνων εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος μετέβη επί τόπου, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Παναγιώτη Χαρβάλα.

    Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι διατάχθηκε ήδη προανάκριση και θα διερευνηθούν τα αίτια προς κάθε κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χαρβάλας τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το δυστύχημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του άρματος ΒΜΤ Οne και διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

    [07] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (20:54 UTC+2)

    Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών θα αναγορευθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, την ερχόμενη Παρασκευή 7 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.

    Την τελετή αναγόρευσης θα χαιρετίσουν ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Βαβούρας, ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας, Ιάκωβος Φαρσεδάκης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας, αναπληρωτής καθηγητής Αντώνιος Παπαρίζος.

    Ο κ. Ιακώβου θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 19 Οκτωβρίου 1987 υπέγραψε με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στις 4 Ιουλίου 1990 υπέβαλε εκ μέρος της κυπριακής κυβέρνησης την αίτηση ένταξης στην ΕΕ, η οποία έγινε αποδεκτή από την επιτροπή στις 30 Ιουνίου 1993. Υπέγραψε, επίσης, μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στην Στοά Αττάλου, στις 16 Απριλίου 2003, την τελική πράξη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΕΝΣΕΡ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (20:50 UTC+2)

    Για το ρόλο της Ευρώπης στην ασφάλεια και την ευημερία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μίλησε ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist.

    Χαρακτήρισε συμβολή της Ευρώπης στην παγκόσμια σταθερότητα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εστίασε στο νέο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο.

    Επεσήμανε επίσης την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης της Ένωσης με την καθιέρωση μιας νέας τάξης πραγμάτων με ίσα δικαιώματα για όλους, βασιζόμενη στην αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού.

    Έθεσε ερωτήματα για το αν θα πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει συνδεδεμένη με την πολιτική των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι συνεταιριστικές σχέσεις πρέπει να υποκαταστήσουν τις κυριαρχικές και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της Διεθνούς Κοινότητας.

    Τόνισε δε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να γίνει ο ισχυρός πυλώνας στο σύγχρονο κόσμο και ότι η κοινή διατλαντική συνεργασία είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για σολίστες, είπε, και επεσήμανε την κατεπείγουσα ανάγκη συγκρότησης ευρωπαϊκής ατζέντας πρωτοβουλιών.

    Για το κλαμπ των οκτώ ισχυρότερων χωρών εκτίμησε ότι μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο και ότι σε αυτό θα έπρεπε να προσκληθεί και η Κίνα.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [09] ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (20:47 UTC+2)

    Συγνώμη για λογαριασμό της Βρετανίας που δεν έχει επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο του Economist.

    Ο κ. Κουκ χαιρέτησε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσκησε όμως κριτική για τη μικρή βοήθεια που δίνεται στις νέες δέκα χώρες - μέλη, που είναι μόλις 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της άμεσης προώθησης του ευρωπαϊκού συντάγματος και της ενισχυμένης πλειοψηφίας, ενώ τόνισε την ανάγκη ενιαίας εκπροσώπησης με μία δυνατή φωνή με τη θέσπιση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τέλος, για το Κυπριακό είπε ότι δεν περίμενε την Κυπριακή πλευρά να πει "όχι" στο σχέδιο Ανάν και ότι η Ευρώπη έχει τώρα να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση, την πράσινη γραμμή. Ίσως να είναι μια πρόκληση για το μέλλον, είπε, και εκτίμησε ότι αποτελεί πρόβλημα η μόνιμη διαίρεση της νήσου.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (20:42 UTC+2)

    Το κλίμα αμφισβήτησης θα μετατραπεί σε κλίμα ικανοποίησης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο του Economist.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε τα πλεονεκτήματα από την ανάδειξη της διοργάνωσης των αγώνων που επιφέρει πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας σε όλους τους τομείς. Μίλησε επίσης για τον φαύλο κύκλο των ειδήσεων με αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι η εσωτερική αμφισβήτηση κατανάλωσε πολύτιμο χρόνο.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον επικριτικό λόγο των πρώτων ημερών για την πορεία των έργων και είδε ότι θα πρέπει να κατανοήσει πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όταν είναι στην εξουσία. Ο ίδιος διαφώνησε με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης ή την χρηματοδότηση των έργων αφού όπως είπε δεν υπάρχει δυνατότητα απόσβεσης. Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, θύμισε όμως ότι η Αθήνα δεν έχει σοβαρή απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα του Σίδνεϊ.

    Για την ασφάλεια των αγώνων είπε ότι η Ελλάδα παρέχει τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για το δυτικό κόσμο, αναλαμβάνοντας το μεγάλο κόστος.

    Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της ολυμπιακής υποδομής μετά το τέλος της διοργάνωσης.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ PALCO

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (19:46 UTC+2)

    Η προσπάθεια ένταξης των απολυμένων της Palco σε προγράμματα κατάρτισης μέχρι το τέλος του μήνα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος με τη συντονιστική επιτροπή των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση, παρουσία του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ο κ.Γιακουμάτος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των απολυμένων ότι «θα εξετάσει όλα τα αιτήματα και με βάση τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες σημειωτέον αν και εξαγγέλθηκαν πολλές φορές, εντούτοις δεν υλοποιήθηκαν».

    [12] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (19:34 UTC+2)

    Την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού.

    Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Αρχιτέκτων- Πολεοδόμος Δημήτρης Κυριακάκος και μέλη οι Κλαδάς Σπύρος, Δικηγόρος, Κορρές Λεωνίδας, Οικονομολόγος και Παλαιολόγος Μιχάλης, Δημοσιογράφος.

    Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» έχει ήδη ανακοινωθεί ότι είναι ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

    [13] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (19:23 UTC+2)

    Έκκληση στην Πολιτεία για άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχειακοί επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας απευθύνει η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), η οποία παρέδωσε σχετικό υπόμνημα στο νέο πρόεδρο του ΕΟΤ Χάρη Κοκκώση.

    «Εκατό ημέρες απόμειναν έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και θέματα χρονίζοντα αναζητούν άμεση λύση», αναφέρει στο τελευταίο ενημερωτικό της δελτίο η ΕΞΑ, επισημαίνοντας ότι «αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες, μετά τα θετικά δείγματα γραφής της νέας πολιτικής ηγεσίας» και μεταξύ άλλων ζητεί:

    -Άμεση λύση του προβλήματος της ενίσχυσης των ξενοδοχείων μικρών κατηγοριών με 3000 ευρώ ανά δωμάτιο. Κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΞΑ ο κ.Κοκκώσης επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένος προϋπολογισμός στον ΕΟΤ έτσι ώστε ο οργανισμός να προβεί στην πληρωμή των προκαταβολών, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Οικονομικών.

    -Νομοθετική ρύθμιση (να ενσωματωθεί σε κάποιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού) για το ελεύθερο των χώρων έμπροσθεν των ξενοδοχείων. Όπως επισημαίνει η Ένωση λόγοι ασφαλείας επιτάσσουν την απομάκρυνση τόσο των κάδων σκουπιδιών όσο και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων έμπροσθεν των ξενοδοχείων.

    -Λύση του προβλήματος του Συνεδριακού Κέντρου με ολοκλήρωση της υλοποίησης του Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών στον πρώην Ανατ. Αερολιμένα Ελληνικού. Σύμφωνα με την ΕΞΑ ίσως η αλλαγή μεταολυμπιακά της χρήσης κάποιου Σταδίου να αποτελεί την λύση.

    -Έγκριση τιμών ξενοδοχείων. Σύμφωνα με την Ένωση ο πρόεδρος του ΕΟΤ δεσμεύθηκε ότι σε πρώτο στάδιο θα εγκριθούν οι τιμές των ξενοδοχείων που δεν παρουσιάζουν κάποια εξωπραγματική τιμολογιακή υπέρβαση.

    -Προβολή της Αττικής ενόψει της επόμενης ημέρας των Ολυμπ. Αγώνων. «Με δεδομένη την προολυμπιακή απαξίωση του Τουριστικού Προϊόντος της Αττικής, η συνεχής πτώση της τουριστικής κίνησης της Αττικής επιβάλλεται να αναστραφεί», επισημαίνει η ΕΞΑ. Εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας ώστε να υλοποιηθεί η τουριστική προβολή της Αττικής. Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, σύμφωνα με την Ένωση, σε επικείμενη συνάντηση με τον νέο Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής θα θίξει το εν λόγω θέμα ώστε να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της σύμβασης.

    ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

    Από την επεξεργασία των μηνιαίων δελτίων κινήσεων ξενοδοχείων προκύπτουν τα εξής :

    ΜΑΡΤΙΟΣ

    Κατηγορία Πληρ. 2002 Πληρ. 2003 Πληρ. 2004

    Π 52,83% 43,00% 40,84%

    Α 61,23% 53,82% 51,32%

    Β 62,24% 54,79% 57,93%

    Γ 45,61% 43,25% 39,76%

    [14] Χ. ΦΩΛΙΑΣ: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (18:36 UTC+2)

    «Μετά το καλοκαίρι θα γίνει η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Σκάϊ», ενώ αναφερόμενος στην οικονομία σημείωσε:

    «Η κατάσταση είναι αυτό που λέγαμε από παλιά και θα πρέπει να πάψουμε πια να το λέμε, για να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και εμπρός. Είναι διαφορετική από αυτή η οποία παρουσιαζότανε στον κόσμο μας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και θα πρέπει να καταβάλουμε εμείς σαν κυβέρνηση, πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να βάλουμε το νερό στο αυλάκι. Είπατε πολύ σωστά και για τα ελλείμματα, τα οποία είναι αυξημένα όταν οι υποχρεώσεις μας ήταν να είναι μειωμένα, για την ανεργία των νέων, για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Θα προσθέσω για το παγωμένο επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά μας, ότι δεν έρχονται ξένες επενδύσεις και η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην οικονομία μας και την ανεργία η οποία είναι κολλημένη σε υψηλά επίπεδα όλων, όχι μόνο των νέων.

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Εκείνο λοιπόν το οποίο γίνεται ήδη, είναι μία προβολή της Ολυμπιάδας προς τα έξω. Θα έχουμε αυτή την στιγμή τα βλέμματα όλης της υφηλίου στραμμένα στην Ελλάδα. Αυτά τα βλέμματα πρέπει να προσλάβουν εικόνες θετικές, τέτοιες οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα, αυτά τα οποία ξοδεύουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να μην γίνουν έξοδα, αλλά επενδύσεις. Εγώ πιστεύω ότι θα παιχτεί το στοίχημα το μεγάλο των Ολυμπιακών Αγώνων και εκεί θα το κερδίσουμε. Ό, τι τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί και δίδονται και θα δοθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αποτελέσουν μία πολύ μεγάλη επένδυση που θα αποδώσει μεσομακροπρόθεσμα. Διότι, αν δώσουμε μία πολύ καλή εικόνα της χώρας μας προς τα έξω, προς τα πολλά δισεκατομμύρια θεατών ανά την υδρόγειο, αυτοί θα κοιτάξουν μία Ελλάδα που στο μυαλό όλων φαντάζει σαν κάτι μυθικό. Αν την δουν λοιπόν να μπαίνει μέσα στο σπίτι τους με θετική αύρα, να είστε βέβαιοι ότι σιγά -σιγά θα θέλουν όλοι να έρθουν άκοντα στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένο τουρισμό, που μπορεί να φτάσει από μια πετυχημένη διοργάνωση ως και 10% τον χρόνο αύξηση και κατά συνέπεια σε προσέλκυση αυτών των ανθρώπων σε ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να προωθήσουμε προς τις ξένες αγορές, είτε σε ελληνικές υπηρεσίες τις οποίες μπορούμε να δώσουμε».

    [15] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (18:30 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε σήμερα στο ΥΕΝ με τον Υπουργό Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα που αφορούν:

    Την ποιοτική αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

    Τα Λιμενικά Ταμεία και τις Μαρίνες και συγκεκριμένα την επέκταση και εφαρμογή της τεχνογνωσίας σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα καθώς επίσης την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη οργανωμένων χώρων ελλιμενισμού ιδιωτικών σκαφών.

    Τον ελλιμενισμό των ημερόπλοιων και το κόστος υπηρεσιών.

    Την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

    Την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της κρουαζιέρας.

    Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των σκαφών τουρισμού.

    Την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων θα έχει επιτροπή αποτελούμενη από ανώτατα στελέχη των δύο Υπουργείων.

    [16] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2004 (21:02 UTC+2)

    Την προ ημερών απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για την δολοφονία επτά Ασιατών λαθρομεταναστών, έξι Πακιστανών κι ενός Ινδού, τον Μάρτιο του 2002 στο χωριό Ραστάνσκι Λόζια, έξω από τα Σκόπια, επικύρωσε την Τετάρτη η πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η διαδικασία για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπόσκοφσκι δεν είναι σύννομη με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της Βουλής.

    Από την άλλη πλευρά, βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό τόνισαν τη σοβαρή διάσταση της υπόθεσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και απέρριψαν τα όσα υποστήριξαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαδικασία.

    Χθες, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μπόσκοφσκι για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας των επτά λαθρομεταναστών, πριν από περίπου δυο χρόνια.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2004 (20:16 UTC+2)

    H λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από τα έξω αλλά από τον Κυπριακό λαό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους ο οποίος μετέβη στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κλάους είπε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμή με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Εξαίροντας την φιλία μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Τσεχίας είπε ότι η Κύπρος και η χώρα του ως μέλη της ΕΕ θα έχουν τώρα πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και να λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κλάους, ο υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Χρίστου χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τσέχου Προέδρου ως ''συμβολική και ουσιαστική''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ "ΟΧΙ"

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2004 (20:13 UTC+2)

    Προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να δικαιολογήσει το ''όχι'' της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και η απάμβλυνση της απογοήτευσης που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης για τη μη λύση του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη σημερινή συνεδρία έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, προσθέτοντας ότι το κάθε κόμμα εξέφρασε τις θέσεις του.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2004 (20:10 UTC+2)

    Την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο Κυπριακό όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, συνέχισε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ''συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο ''όταν χρειαστεί''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΕΒΛΗΘΗ Ο ΜΟΪΣΙΟΥ

    Τίρανα, 5 Μαϊου 2004 (19:56 UTC+2)

    Σε εγχείρηση υποβλήθηκε σήμερα σε κλινική της Τουρκίας ο πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από προεδρικούς κύκλους της γείτονος, η κατάσταση του Αλβανού προέδρου είναι πολύ καλή.

    [21] ΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (18:35 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της "Αθήνα 2004" η κλήρωση των ομίλων του αθλήματος της πετοσφαίρισης καθιστών για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η πετοσφαίριση καθιστών θα διεξαχθεί στην αίθουσα ξιφασκίας ελληνικού, στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού. Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε επτά ημέρες από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2004.

    Στο Παραολυμπιακό τουρνουά των Ανδρών συμμετέχουν οχτώ ομάδες που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων, μετά από κλήρωση και σύμφωνα με τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

    Στο Παραολυμπιακό τουρνουά των γυναικών συμμετέχουν έξι ομάδες οι οποίες θα αγωνιστούν σε έναν όμιλο. Οι θέσεις στον όμιλο καθορίζονται από την παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

    Την κλήρωση πραγματοποίησαν ο πρόεδρος και ο αρμόδιος τεχνικός επιτετραμμένος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης για άτομα με αναπηρία κ.κ.Τζαν Ποντ και Γκέραντ Μπρούβερς αντίστοιχα.

    Αναλυτικά η κλήρωση έχει ως εξής:

    ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΔΡΩΝ:

    Όμιλος Α

    Ιράν (IRI)

    Γερμανία (GER)

    Φινλανδία (FIN)

    Ιαπωνία (JPN

    Όμιλος Β

    Βοσνία Ερζεγοβίνη (BIH)

    Αίγυπτος (EGY)

    Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (USA)

    Ελλάδα (GRE)

    ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

    Οι θέσεις στον έναν όμιλο των γυναικών είναι οι εξής:

    Α1 Ολλανδία (NED)

    Α2 Φινλανδία (FIN)

    Α3 Κίνα (CHN)

    Α4 Σλοβενία (SLO)

    Α5 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (USA)

    Α6 Ουκρανία (UKR).

    [22] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΛΕΪ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (18:16 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπήκε η προετοιμασία του Ηρακλή εν όψει του αγώνα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ που θα διεξαχθεί αύριο στο Ιβανώφειο. Το ευχάριστο για τους κυανόλευκους είναι ότι δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα. «Οι δύο ομάδες έχουν υψηλούς στόχους και θέλουν τη συνέχεια στα πλέι οφ», αναφέρει ο Λευτέρης Κακιούσης εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τον Δικέφαλο και συνεχίζει: «Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας. Είναι επιτυχία που τερματίσαμε τέταρτοι και θέλουμε να πάμε πιο ψηλά».

    Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός αναφέρθηκε και στη φετινή πορεία της ομάδας του. «Η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ευτυχώς κανένας από εμάς δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι έχουμε πετύχει σε όλους τους στόχους που θέσαμε από το καλοκαίρι. Μάλιστα είναι επιλογή μας να αγωνιστούμε χωρίς ξένους», επισήμανε ο κ. Κακιούσης.

    [23] ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (17:50 UTC+2)

    Ακριβώς 100 ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Ολυμπιακή αντίστροφη μέτρηση της Αθήνας ανακοινώνοντας εκατοντάδες λαμπαδηδρόμους της Διεθνούς Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθήνα 2004, την οποία υποστηρίζουν οι επίσημοι χορηγοί The Coca-Cola Company και η Samsung. Η Ολυμπιακή Δάδα θα μεταφερθεί από αθλητές, δημόσια πρόσωπα και από χιλιάδες άτομα, τα οποία επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να εμπνέουν τις τοπικές κοινωνίες τους.

    Η χρυσή Ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα της Αυστραλίας, Κάθρι Φρίμαν, θα επιστρέψει στον τόπο του μεγαλύτερου θριάμβου της ως η πρώτη λαμπαδηδρόμος, όταν θα ξεκινήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία Αθήνα 2004 στο Σίδνεϊ στις 4 Ιουνίου. Το Ρίο ντε Τζανέιρο, που αποτελεί την πρώτη πόλη της Λατινικής Αμερικής απ' όπου θα περάσει η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, ήταν μια από τις πόλεις που ανακοίνωσαν τους Λαμπαδηδρόμους τους σήμερα συμπεριλαμβανομένων των θρύλων του ποδοσφαίρου Πελέ, Ρονάλντο και Ζίκο.

    Η Σόφια, οι Βρυξέλλες και η Λοζάννη (όπου είναι η έδρα της ΔΟΕ), ανακοίνωσαν επίσης τους λαμπαδηδρόμους τους σήμερα, όπως επίσης 8 ακόμη πρώην Ολυμπιακές πόλεις: το Σίδνεϊ, η Αμβέρσα, το Άμστερνταμ, η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, η Μελβούρνη, η Πόλη του Μεξικό, το Σέντ Λιούις και το Τόκυο.

    [24] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (16:29 UTC+2)

    Στο παραλιακό ξενοδοχείο London, έχει καταλύσει η ελληνική αποστολή περιμένοντας και την ολυμπιακή ομάδα του Καζακστάν για την κοινή προετοιμασία που θα πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες στον Άγιο Κοσμά, ενόψει του 25ου κυπέλλου Ακρόπολις. Φέτος, η διοργάνωση, που θα γίνει στο νέο Ολυμπιακό γυμναστήριο στο Περιστέρι, αποτελεί sport event και αναμένεται να προσελκύσει όλα τα κορυφαία ονόματα της πυγμαχίας, όπως δήλωσε και το μέλος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, Ηλίας Παυλίδης.

    «Το φετινό Κύπελλο Ακρόπολις θα είναι ένα γερό τεστ για όλους μας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου. Εγώ ελπίζω να κάνω καλά παιχνίδια και ό,τι καλύτερο έρθει», δήλωσε ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ στην κατηγορία των 81 κιλών. Μέχρι τότε ο Ηλίας Παυλίδης και τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής και της εθνικής ομάδας, συνεχίζουν την προετοιμασία τους στον Άγιο Κοσμά, με διπλές προπονήσεις καθημερινά, περιμένοντας το Καζακστάν, που αναμένεται στη χώρα μας στις 11 Μαΐου. «Τους περιμένουμε με χαρά, γιατί πάντα οι κοινές προπονήσεις με ξένες χώρες βοηθούν. Μετά το Ακρόπολις θα περιμένουμε κι άλλες χώρες, για να είμαστε έτοιμοι τον Αύγουστο» πρόσθεσε.

    Ο Ηλίας Παυλίδης, όπως και οι άλλοι πέντε πυγμάχοι μας που θα μας εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. «Προσπαθώ να μην σκέφτομαι συνέχεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί όσο πλησιάζουν οι μέρες τόσο περισσότερο έρχονται στο μυαλό μας. Αυτό όμως, που πρέπει να σκέφτομαι είναι να κάνω σωστά τη δική μου δουλειά και όλα θα έρθουν» είπε. Όσο για το πως αισθάνεται που θα είναι τον Αύγουστο εκεί; «Υπερήφανος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα πάρω μέρος για πρώτη φορά στη διοργάνωση, έχοντας την ελληνική σημαία στη φανέλα μου» τόνισε.

    Στο κύπελλο Ακρόπολις, θα αγωνιστούν από ελληνικής πλευράς οι: Θοδωρής Κοντοζίδης (51κ., Εθνικός Κοζάνης), Μάριος Καπερώνης (60κ., ΕΑ Πατρών), Ορέστης Σαρίδης (60κ.,Πανελλήνιος), Σπύρος Ιωαννίδης (64κ., Απόλλων Καλαμαριάς), Γκεβόργκ Γκαλστιάν (64κ., ΠΑΟΚ), Θοδωρής Κοτάκος (69κ., Παναθηναϊκός), Βαρλάμ Χαρτσιλάβα (69κ., ΑΕΚ), Γιώργος Γαζής (75κ., Εθνικός Κοζάνης), Γρηγόρης Κατσώνης (75κ., Πανελλήνιος), Ηλίας Παυλίδης (81κ., ΠΑΟΚ) και Σπύρος Κλαδούχας (91κ., Παναθηναϊκός). Οι Καπερώνης, Ιωαννίδης, Κοτάκος, Γαζής, Παυλίδης και Κλαδούχας αποτελούν την Ολυμπιακή ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στους Αγώνες του Αυγούστου.

    [25] ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (16:27 UTC+2)

    Μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο που πήρε από ιδιωτική κλινική του Μπουένος Αϊρες, ο Ντιέγκο Μαραντόνα επέστρεψε και πάλι με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Αυτή την πληροφορία μετέδωσε το μεσημέρι τηλεοπτικός σταθμός της Αργεντινής, χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που ετοιμάζονταν να αναχωρήσει για την Κούβα προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

    [26] ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ

    Ουάσιγκτον, 5 Μαϊου 2004 (19:48 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα καταθέσει δημοσίως, μάλλον αύριο Πέμπτη, για το σκάνδαλο αναφορικά με τα βασανιστήρια ιρακινών αιχμαλώτων από αμερικανούς στρατιώτες, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις, Τζον Ουόρνερ.

    Ο κ. Ουόρνερ, Ρεπουμπλικάνος από τη Βιρτζίνια, χαρακτήρισε τις κατηγορίες για κακομεταχείρηση αιχμαλώτων από αμερικανούς στρατιώτες, "μια απεχθή και πλήρως απαράδεκτη παραβίαση των στρατιωτικών κανονισμών και της στρατιωτικής συμπεριφοράς", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΜΠΟΥΣ: "ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΡΟΝ

    Ουάσιγκτον, 5 Μαϊου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι εξακολουθεί πάντα να υποστηρίζει το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν, να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι πρόκειται ''για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης'' για τη Μέση Ανατολή.

    "Οταν βλέπετε να γίνεται ένα βήμα προς την ειρήνη, είναι πολύ σημαντικό ότι ένα ειρηνικό κράτος όπως είναι οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν'', τόνισε ο πρόεδρος Μπους σε συνέντευξή του στο αμερικανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χούρα.

    "Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να ολοκληρωθεί ένα βήμα προς τα εμπρός'', πρόσθεσε.

    [28] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΚΡΑΙΜΠ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 5 Μαϊου 2004 (19:02 UTC+2)

    Εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω από την φυλακή Αμπου Γκράιμπ στη Βαγδάτη όπου τραβήχτηκαν οι επίμαχες φωτογραφίες κακοποίησης.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των ιρακινών κρατουμένων που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε τέσσερις χιλιάδες.

    Οι ανταποκριτές μετέδωσαν ότι της διαδήλωσης πρωτοστάτησαν σουνίτες κληρικοί ενώ το πλήθος φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα.

    Μια ομάδα δημοσιογράφων επισκέφθηκε σήμερα τις διαβόητες φυλακές Αμπου Γκράιμπ στη Βαγδάτη, ύστερα από πρόσκληση του αμερικανικού στρατού.

    Οι φυλακές είναι γνωστές σαν κέντρα βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων κατά την διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    Oι δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν με σκοπό να δουν τις μεγάλες αλλαγές που όπως λένε οι Αμερικανοί- έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμπου Γκράιμπ.

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC Ντέιβιντ Γουίλις ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων και περιγράφοντας την κατάσταση μετέδωσε ότι με το που έφτασε εκεί «μια ομάδα κρατουμένων έτρεξε ενθουσιασμένη πάνω στο συρματόπλεγμα να μας υποδεχτεί φωνάζοντας με μια ντουντούκα.Που είναι η δημοκρατία , κ. Μπούς;Μας πήρατε τη ελευθερία μας, την αξιοπρέπεια μας και τα δικαιώματα μας»

    Οι αμερικανοί στρατιώτες που είχαν την ευθύνη της επίσκεψης διέταξαν τους δημοσιογράφους να επιστρέψουνε στο πούλμαν που τους μετέφερε.

    «Μας απαγόρευσαν να τραβήξουμε φωτογραφίες ή να πάρουμε συνέντευξη από τους κρατούμενους υποστηρίζοντας ότι θα καταπατούσαμε τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης» μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

    Ο στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, υπεύθυνος όλων των φυλακών στο Ιράκ, ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους Ιρακινούς για τις εικόνες κακοποίησης και βασανισμού που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

    Ο ανταποκριτής του BBC όμως λέει ότι «όσο εύκολα μπορεί να αλλάξει κανείς τις συνθήκες των φυλακών τόσο δύσκολο θα είναι να βγάλει αυτές τις εικόνες από τη μνήμη των Ιρακινών».

    [29] ΜΠΟΥΣ: "ΑΠΕΧΘΗ" ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Ουάσιγκτον, 5 Μαϊου 2004 (18:42 UTC+2)

    Τα βασανιστήρια που έγιναν από τους αμερικανούς στρατιώτες στους ιρακινούς κρατουμένους είναι "απεχθή" και δεν αντιπροσωπεύουν την Αμερική που γνωρίζω, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του σε αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον αραβικό κόσμο ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν.

    ''Αυτό που συνέβη δεν αντιπροσωπεύει την Αμερική που γνωρίζω. Η Αμερική που γνωρίζω είναι μια χώρα προσεκτική που πιστεύει στην ελευθερία'', διευκρίνισε ο Μπους.

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, υπεύθυνος για το σωφρονιστικό σύστημα του στρατιωτικού συνασπισμού στο Ιράκ, εξέφρασε σήμερα δημόσια συγγνώμη προς τον ιρακινό λαό μετά το σάλο που προκάλεσαν διεθνώς οι αποκαλύψεις των βασανιστηρίων στις φυλακές Αμπου Γράιμπ της Βαγδάτης.

    ''Θα ήθελα να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τον ιρακινό λαό για τον μικρό αριθμό διοικητών και στρατιωτών που παραβίασαν τους κανόνες μας και διέπραξαν πιθανώς εγκληματικές ενέργειες'', δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους που οδηγήθηκαν από τον συνασπισμό να επισκεφθούν τις φυλακές Αμπού Γράιμπ, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    ''Εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί'', πρόσθεσε.

    Οι φωτογραφίες που έδειχναν Ιρακινούς κρατουμένους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ κοντά στη Βαγδάτη να ταπεινώνονται και να υποβάλλονται σε βασανιστήρια από Αμερικανούς στρατιώτες προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις.

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι 25 άτομα απεβίωσαν κατά την κράτηση τους από τις αμερικανικές αρχές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι «της απαράδεκτης αυτής συμπεριφοράς» θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον έξι στρατιωτών σε σχέση με τις φωτογραφίες, ενώ επιπλήξεις δέχθηκαν έξι ανώτεροι αξιωματικοί.

    Θάνατοι κρατουμένων

    Ωστόσο, επικρατεί η εντύπωση ότι η κακομεταχείριση κρατουμένων είναι γενικότερο φαινόμενο.

    Ανώτερος Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες για 25 υποθέσεις θανάτου κρατουμένων και 10 περιπτώσεις κακομεταχείρισης.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι από τις 25 υποθέσεις θανάτου, οι 12 κρίθηκαν ότι ο θάνατος προκλήθηκε «από φυσικές ή άγνωστες αιτίες», μια περίπτωση κρίθηκε «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία» και δύο θεωρήθηκαν φόνοι.

    Το σκάνδαλο έλαβε νέες διαστάσεις με την αποκάλυψη ότι ενώ είχε δοθεί εντολή να διερευνηθούν περιστατικά κακομεταχείρισης στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ τον Ιανουάριο, και ενώ η έκθεση είχε ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν είχε ως την Τρίτη διαβάσει την έκθεση η οποία κατέγραφε «σαδιστικές και εγκληματικές κακοποιήσεις , ακόμη και σεξουαλικές κακοποιήσεις, Ιρακινών κρατουμένων».

    [30] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΠΛΕΡ - ΣΙΡΑΚ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Λονδίνο, 5 Μαϊου 2004 (18:34 UTC+2)

    Την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, την ίδια στιγμή που διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να προκαλέσουν ανησυχία αναφορικά με την ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να προχωρήσουν και να γίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί παρά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Οι υπουργοί μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές κι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το όλο θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ.

    «Όλα τα έθνη θα πρέπει να επαγρυπνούν, στο πλευρό των ελληνικών αρχών - στις οποίες εκφράζω όλη την εμπιστοσύνη μου», τόνισε ο Ζακ Σιράκ.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό Γάλλοι αστυνομικοί να συνοδεύουν τους αθλητές της Γαλλίας στην Αθήνα, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι.

    Με το θέμα της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων συνδέουν τις εκρήξεις στην Καλλιθέα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Όπως μεταδίδει το CNN , οι εκρήξεις έγιναν κοντά σε ξενοδοχεία τα οποία θα φιλοξενήσουν πολλούς τουρίστες, το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Το ΒΒC επισημαίνει ότι οι εκρήξεις γίνονται 100 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συμπληρώνει ότι το θέμα της ασφάλειας αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις ελληνικές αρχές.

    Την ανησυχία του για τις εκρήξεις εκφράζει και το βρετανικό «Sky News» , το οποίο αναφέρει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ίσως αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής επίθεσης.

    Μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός δίνουν και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν ότι η είδηση ανησύχησε τους 270 λαμπαδηδρομείς που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στο Σίδνευ και τη Μελβούρνη, αλλά και τους 4.500 Αυστραλοί που θα έρθουν ως εθελοντές στην Αθήνα.

    Την ίδια ώρα, ο βρετανικός τύπος επανέρχεται με δημοσιεύματα στο ζήτημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως επισημαίνει η "Daily Telegraph", τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια των Ολυμπιακών Έργων είναι τόσο ελλιπή, ώστε τις προηγούμενες εβδομάδες ένας απεσταλμένος της εφημερίδας περιδιάβαινε ανενόχλητος στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Σταδίου, για περισσότερο από μία ώρα, μέχρι να τον εντοπίσει ο φρουρός.

    Από την πλευρά της η «Guardian» αναφέρει ότι οι προβλέψεις αποτυχίας των Αγώνων φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν και όπως υποστηρίζει: «οι απώλειες θα είναι παρόμοιες με αυτές του πολέμου της Τροίας!».

    [31] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10-14/5 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ "ΦΙΛΩΝ" ΜΟΥΣΕΙΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2004 (15:45 UTC+2)

    Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας "Φίλων" Μουσείων (WFFM) θα φιλοξενήσει η Ελλάδα από τις 10 έως τις 14 Μαϊου, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Φίλων Μουσείων, φιλότεχνοι, συλλέκτες, καλλιτέχνες, ιδρυτές μουσείων και πρόσωπα που στηρίζουν εθελοντικά τα μουσεία, από περίπου 30 χώρες, όλων των ηπείρων.

    Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής των ξένων εκπροσώπων στην Αθήνα και παράλληλα με τις εργασίες των οργάνων του, προγραμματίζεται σειρά επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και συλλογές, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν όχι μόνο τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο μουσειακό μας πλούτο και την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας.

    Με την ευκαιρία αυτή, θα διοργανωθεί την Παρασκευή 14 Μαϊου από τις 15.00 - 18.30, στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) ειδική εκδήλωση με θέμα "Τα ελληνικά Μουσεία και ο θεσμός των 'Φίλων' - Προκλήσεις και Προοπτικές στοςν 21ο αιώνα".

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων Μουσείων (ΕΟΣΦΙΜ) με στόχο να διευκολύνει την αλληλογνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και ξένων στελεχών και "Φίλων" μουσείων πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως να προωθήσει στην Ελλάδα την καθιέρωση του θεσμού των Φίλων, αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη των μουσείων.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο επίτιμος πρόεδρος της WFFM, Αριστοτέλης Φρυδάς, η πρόεδρος της ΕΟΣΦΙΜ, Λίλα ντε Τσάβες, η πρόεδρος της WFFM, Carla Bossi Comelli, και ο επίτιμος πρόεδρος της WFFM, Jose Pintado Rivero. Θα μιλήσουν η γενική διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Μαίρη Μιχαηλίδη, ο διευθυντής Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, Δημήτρης Κωστάντιος, ο Γιάννης Πολυχρονίου από τη διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ, πρόεδρος της Χιλιανής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων, Σεσίλια Γκαρσία Χουιντόμπρο, η Ανα Κλερίτσι Γκράντι της Ιταλικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων και η συνεργάτιδα Αμερικανικών Μουσείων σε θέματα εξασφάλισης χορηγιών και δωρεών, Ντόνα Φίσελ.

    [32] "ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ" ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (15:03 UTC+2)

    Η κωμική όπερα του Μότσαρντ, «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», θα παρουσιαστεί μέσα από μία νέα παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 7, 9, 12 και 15 Μαϊου, σε σκηνοθεσία του Ζοέλ Λόουερς και μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Αμαντέους της Σόφιας και της Χορωδίας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Οι «Γάμοι του Φίγκαρο» - γραμμένη στα ιταλικά - είναι η δεύτερη όπερα που συνέθεσε ο Mότσαρτ αφότου εγκαταστάθηκε στη Bιέννη το 1781. Tο λιμπρέτο είναι του Lorenzo da Ponte και βασίζεται στο θεατρικό έργο του Pierre Caron de Beaumarchais «La folle journe ou le mariage de Figaro».

    Η συγκεκριμένη παραγωγή του ΟΜΜΘ στηρίζεται αποκλειστικά σε νέους Ελληνες καλλιτέχνες με στόχο να προβάλλει το αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, αξιοποιώντας το σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου.

    Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Δημήτρης Τηλιακός (Conte Almaviva), Μαρίνα Βουλογιάννη (Contessa Almaviva), Μάτα Κατσούλη (Susanna), Χάρης Ανδριανός (Figaro) και Ειρήνη Καράγιαννη (Cherubino), πλαισιωμένοι από τους Ελένη Λιώνα (Marcellina), Δημήτρη Ναλμπάντη (Basilio / Don Curzio), Βασίλη Κωστόπουλο (Bartolo), Κώστα Ντότσικα (Antonio) και Μαριάννα Μανσόλα (Barbarina). Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Louis Dιsirι και οι φωτισμοί του Jacques Rouveyrollis.

    Πρόκειται για έναν ύμνο στα πάθη και στα συναισθήματα της ανθρώπινης φύσης, αλλά και μία καυστική κοινωνική σάτιρα του αριστοκρατικού καθεστώτος. Την πρώτη ιδιωτική παράσταση του έργου παρακολούθησαν αποκλειστικά μέλη της υψηλής γαλλικής κοινωνίας, τα οποία το υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρόλο που διακωμωδούσε την τάξη τους. Ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Ιωσήφ Β' το είχε απαγορεύσει λόγω του επαναστατικού τόνου του. Οι Μότσαρτ και Πόντε διασκεύασαν το θεατρικό έργο αμβλύνοντας τις αιχμές κοινωνικής κριτικής έτσι ώστε ο Αυτοκράτορας τελικά να επιτρέψει να παρουσιασθεί στη Βιέννη.

    Η όπερα, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει ο Μότσαρτ, ειδικά σε σχέση με τους άλλους αυλικούς συνθέτες ιταλικής όπερας, ανέβηκε στο Burgtheater της Βιέννης την 1η Μαΐου 1786. Από την πρώτη στιγμή Οι Γάμοι του Φίγκαρο αγαπήθηκαν από το κοινό, η δε επιτυχία τους στην Πράγα την επομένη χρονιά οδήγησε στην παραγγελία της επόμενης όπερας των Μότσαρτ/Πόντε, τον Don Giovanni.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 30, 45, 60, 75 και 12 (μαθητικά-φοιτητικά).

    [33] ΑΥΡΙΟ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ "TAPE" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2004 (14:28 UTC+2)

    Το γνωστό έργο του Stephen Belber «Tape», που έχει αποδοθεί κινηματογραφικά, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στο θέατρο, σε μετάφραση διασκευή και σκηνοθεσία της Λάγιας Γιούργου, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, τη Γωγώ Μπρέμπου και τον Κώστα Κάππα.

    Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 21.00 στο θέατρο Αυλαία, όπου θα παρουσιάζεται μέχρι τις 23 Μαϊου, μετά την παρουσίασή του στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης της Αθήνας, με τους ίδιους συντελεστές. Γενικότερα, το έργο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και το Λονδίνο, ενώ συνέχισε την πορεία του σε σκηνές της Αυστραλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Μάλτας και της Ιαπωνίας, αφού πρώτα έγινε ταινία από τον Richard Linklater με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χωκ και Ούμα Θέρμαν.

    Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθεσία που επιχειρεί στο θέατρο η Λάγια Γιούργου, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, αφού μέχρι σήμερα σκηνοθετούσε μόνο για τον κινηματογράφο. Η πρώτη της γνωριμία με το έργο στην κινηματογραφική οθόνη και στη συνέχεια στο Soho Theater του Λονδίνου, ήταν αρκετά για να πάρει την απόφαση για μία θεατρική παραγωγή. Κατά την ίδια, ο συγγραφέας διερευνά μεγάλα ζητήματα, όπως την μνήμη, την αλήθεια και την αντίληψη της πραγματικότητας, αλλά με τρόπο ευφυή και απαλλαγμένο από τη σοβαροφάνεια.

    Σε σημείωμά του, άλλωστε, ο συγγραφέας αναφέρει: «Ετσι όπως άρχισα να γράφω άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μνήμη στη δημιουργία ενός ενήλικα χαρακτήρα Οι αναμνήσεις παύουν να είναι αναμνήσεις και γίνονται ζωτικής σημασίας εργαλεία στον αγώνα για τη βελτίωση του εαυτού μας. Το πρόβλημα με τις αναμνήσεις είναι ότι είναι ανοιχτές σε ερμηνείες και σε τροποποιήσεις. Η έκταση αυτής της τροποποίησης της μνήμης υπαγορεύεται από τη ρευστότητα της σημερινής μας ζωής. Μια απλή πάσα μετατρέπεται σε γκολ και ένα δυο ραντεβουδάκια σε πραγματική αγάπη. Οι μεταβαλλόμενες μνήμες μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε ή να υπογραμμίσουμε την τωρινή μας κοινωνική θέση, και αυτό πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε αυτό που είμαστε σήμερα επειδή ήμασταν ότι ήμασταν στο παρελθόν. Και αυτή τη λογική την χρησιμοποιούμε για να γίνουμε κάτι άλλο, ξεκινώντας από την αρχή».

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Τρεις φίλοι από το λύκειο συναντιούνται στο δωμάτιο ενός μοτέλ δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους. Ένα συγκλονιστικό γεγονός από το κοινό παρελθόν τους, τους φέρνει αντιμέτωπους σε έναν καταιγισμό σκληρών κατηγοριών που κάνει το θεατή να αναρωτηθεί πραγματικά για το πόσο δύσκολα τελειώνουν οι παλιές φιλίες.

    Ο Βινς (Γ. Πυρπασόπουλος), περιθωριακός και ανασφαλής χαρακτήρας, εθελοντής πυροσβέστης και βαποράκι, και ο Τζον (Κ. Κάππας), σκηνοθέτης με την πρώτη του ταινία να κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο, συγκρούονται μέσα από έναν διάλογο που θα τους γυρίσει πίσω στο γυμνάσιο, στην Εημι Ράνταλ (Γ. Μπρέμπου), και σε ένα συγκεκριμένο βράδυ. Ο Βινς θα προσπαθήσει να αποσπάσει μία ομολογία την οποία θα καταγράψει (Τape) σε ένα κασετοφωνάκι τεκμήριο στη συνέχεια της υπόθεσης

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Μετάφραση διασκευή: Λάγια Γιούργου

    Σκηνοθεσία: Λάγια Γιούργου

    Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κώστας Κάππας, Γωγώ Μπρέμπου

    Σκηνικά Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου

    Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου

    Οι παραστάσεις θα δίνονται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή στις 21.30 και Σάββατο στις 19.30. Η γενική είσοδος είναι 20 ευρώ (φοιτητικό 15).

    [34] ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Κοζάνη, 5 Μαϊου 2004 (11:39 UTC+2)

    Εκθεση με τίτλο "Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη» εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΛΚΕΠΑ στην Κοζάνη, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 12 Μαΐου.

    Θα εκτεθούν 50 από τις περίπου 2.500 φωτογραφίες του νομπελίστα ποιητή και μανιώδη φωτογράφου, τις οποίες δώρισε η οικογένειά του μετά τον θάνατό του.

    Την έκθεση συνδιοργανώνουν το διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 May 2004 - 18:18:40 UTC