Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
  • [02] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ
  • [03] ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
  • [05] 41 ΜΕΛΗ ΤΟΥ DHKP-C ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ
  • [06] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΤΟ
  • [07] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
  • [09] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Β. ΚΑΙ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [11] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [13] ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ
  • [14] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [15] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝ
  • [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [17] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ
  • [18] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΞΟΝΑ 8"
  • [19] Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΣΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΑ ΑΔΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ
  • [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ
  • [22] ΟΔΥΝΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ
  • [23] ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [24] ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [25] ΤΕΝΙΣ: ΑΠΟΨΕ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΕΝΑ ΟΥΪΛΙΑΜΣ
  • [26] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΠΡΑΞΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [28] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [29] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΠΟΛΗ ΡΑΜΑΝΤΙ
  • [30] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΕΡΙ ΕΝΑΝΤΙ ΜΠΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [31] 1η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΥΚΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ
  • [34] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [35] Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ώρα ευθύνης για Κύπρο και Ελλάδα, σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, του οποίου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 24 Απριλίου που θα διεξαχθούν τα κρίσιμα δημοψηφίσματα μεταξύ των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

    Έχοντας συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται ο ελληνισμός στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. Ο κ Καραμανλής άσκησε το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής και συγκεκριμένα από το άρθρο 142Α, και απέστειλε την σχετική επιστολή το πρωί προς την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη . Η κα Μπενάκη είχε στη συνέχεια επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και καθόρισε την ώρα της συνεδρίασης.

    Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη της Ελβετίας με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οπως είναι γνωστό στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κύπρου και την κυπριακή ηγεσία, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό", δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο.

    Το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, καθώς και την ικανοποίησή του για τη συνεργασία στα επίπεδα της τρομοκρατίας επανέλαβε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κώστα Καραμανλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Η τύχη του σχεδίου Ανάν θα κριθεί τελικά στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιστρέφει την Πέμπτη από την Ελβετία και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και διατυπώνουν προβληματισμούς, αποφεύγουν να τοποθετηθούν πριν μελετήσουν το νέο σχέδιο Ανάν και εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από το ναι ή το όχι.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το τελικό κείμενο πρέπει να μελετηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και με γνώμονα πάντα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και αφού συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης.

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για προειλημμένες δεσμεύσεις ξένων δυνάμεων να εξυπηρετήσουν την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική για αυτό και οι θέσεις μας ήταν, όπως είπε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

    Κατά του σχεδίου τάχθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι όλοι στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να δουν τώρα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το σχέδιο και έκανε λόγο για ισορροπημένο κείμενο που μας δίνει πολλά.

    Την εκτίμηση ότι αν απορριφθεί αυτό το σχέδιο θα υπάρξουν προβλήματα, έκανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Τάσος Γιαννίτσης. Ανέφερε ωστόσο ότι στη Λουκέρνη υπήρξε πλήρης αντιστροφή της όλης κατάστασης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου ο κ. Ανάν έχει επιφέρει 10 συνολικά αλλαγές στο τελικό σχέδιο. Σε όλες τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες επισημαίνεται ότι το λόγο έχει τώρα ο λαός και δίνεται έμφαση στους πανηγυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

    [02] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Ο Γιάννης Κυράστας δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Στις 17:30 της Πέμπτης, άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από ένα μήνα περίπου μάχης για την ζωή στην Ευρωκλινική Αθηνών.

    Ολοι θα ήθελαν να ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια. Ο 53χρονος Ελληνας προπονητής που υπηρέτησε με πάθος το ποδόσφαιρο έχασε αυτή τη μάχη, από σηψαιμία, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την προσφορά αίματος από φιλάθλους και μη από όλη την Ελλάδα.

    [03] ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Σέβεται και εκτιμά τους κοινωνικούς αγώνς και τις ευαισθησίες της Αριστεράς, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

    Η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του, ο κ. Χριστόδουλος συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα του διαλόγου Εκκλησία και ΚΚΕ, με ειλικρίνεια και σεβασμό στη διαφορετική άποψη του άλλου. Πρόσθεσε ότι στόχος του είναι η καθιέρωση και διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με όλα τα κόμματα της Βουλής.

    Με την κ. Παπαρήγα ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε κυρίως για την παρουσία της Εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα και είπε στους δημοσιογράφους:"Βεβαίως σε ορισμένα ζητήματα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές οπτικές, σε άλλα ζητήματα μπορώ να πω ότι συμφωνούμε. Νομίζω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι διαλεγόμεθα, πλέον. Και αυτό γίνεται με μεγάλη ειλικρίνεια και σεβασμό στη διαφορετική άποψη του άλλου.

    Πρόθεση τόσον της Εκκλησίας μας όσο και εμού προσωπικώς είναι η καθιέρωση και η διατήρηση εν συνεχεία διαύλου επικοινωνίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Και τούτο διότι πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε καλύτερα και το έθνος μα και το ελληνικό λαό, για τη μεγάλη πλειοψηφία του οποίου η Εκκλησία μας είναι η αστασίαστη μητέρα του η οποία αγκαλιάζει όλο το πλήρωμα της και όλο το λαό μας, χωρίς διακρίσεις πολιτικών τοποθετήσεων.

    Και με την ευκαιρία αυτή, τέλος, θέλω να προσθέσω ότι προσωπικά θεωρώ, σέβομαι και εκτιμώ τους κοινωνικούς εν γένει αγώνες και τις κοινωνικές ευαισθησίες της Αριστεράς".

    Ο κ. Χριστόδουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (10:43 UTC+2)

    Σταθερό στις πάγιες θέσεις του, όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Β. Αιγαίου) παραμένει το Φανάρι. Ειδικότερα όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της νέας επιστολής του Πατριαρχείου προς την Αρχιεπισκοπή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν προτείνει επιπλέον ονόματα για τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερούπολης και Κοζάνης, ωστόσο αξιώνει την αποστολή του καταλόγου των υποψηφίων για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, από την Αθήνα προς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του με βάση την πατριαρχική πράξη του 1928.

    Επίσης στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι προσθήκες ονομάτων που ενδεχομένως θα γίνονται από αυτό, στο μέλλον να γίνονται χωρίς να απαιτείται η έγκρισή τους από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ζητούσε η Εκκλησία της Ελλάδος, και σύμφωνα με το νόμο.

    [05] 41 ΜΕΛΗ ΤΟΥ DHKP-C ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αγκυρα, 1 Απριλίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Σαράντα ένα μέλη της τουρκικής ακροαριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C) συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, 25 μέλη του DHKP-C συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις στην Τουρκία και άλλα 16 μέλη της ίδιας οργάνωσης στις υπόλοιπες τέσσερις χώρες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκική Διεύθυνση Πληροφοριών βρίσκεται σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας εδώ κι έναν χρόνο, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει επεκτείνει τη συνεργασία της και με την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

    [06] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:58 UTC+2)

    Ο ελληνισμός δεν έχει τίποτα να χάσει, εάν γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν και η Κύπρος επανενωθεί, τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι έγιναν δεκτά και συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο πολλά από τα ελληνικά αιτήματα.

    "Ο ελληνισμός δεν έχει τίποτα να χάσει. Είμαστε οι δυνατότεροι. Θα επικρατήσουμε οικονομικά πλήρως χωρίς καμία αμφιβολία και σε μία ενωμένη, ευδαιμονούσα Κύπρο μέσα στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης θα ζήσουν καλύτερα και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία. Και δεν φοβάμαι πλέον ούτε τουρκική εισβολή, ούτε προβλήματα ασφάλειας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας πρέπει να μιλήσουν για το Κυπριακό. "Υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν δεν έχει σημασία. Καθένας θα πει αυτό που πιστεύει. Είναι ώρα κρίσιμη, είναι μια καμπή εθνική για τον ελληνισμό. Κανένας δεν επιτρέπεται να μην πει τη γνώμη του", υπογράμμισε και κάλεσε ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου να πει ξεκάθαρα τη γνώμη του για το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την άφιξή του σήμερα στην Κύπρο, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι αρνητικός στο σχέδιο Ανάν και ότι ήταν αρνητικός από τότε που πήγαινε στις συνομιλίες.

    "Ηταν μία βασική τοποθέτηση, την οποία εξ αρχής είχε. Απομένει όμως να εξηγήσει, όποιος είναι αρνητικός, γιατί είναι αρνητικός", σημείωσε.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του γιατί επικράτησε η άποψη ότι χρειάζεται μία νηφάλια αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς υπερβολές.

    "Νομίζω ότι πρέπει να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά - δηλαδή είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός, αλλά από την άλλη μεριά είναι και η τελευταία ευκαιρία (μας το είπε ο κ. Ανάν, το επανέλαβε ο κ. Φερχόιγκεν, θα το ακούσουμε με τρόπο σκληρό και απόλυτο)", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται στην Κύπρο ένα κλίμα ανάλογο με αυτό που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης των Σκοπίων. Μία υστερία, όπως είπε, η οποία απαγορεύει την ψύχραιμη σκέψη.

    Πάντως τόνισε ότι στηρίζεται στη νηφάλια κρίση των πολιτικών ηγετών και ανέφερε ότι ο κ. Χριστόφιας χθες τον συγκίνησε. "Συναισθηματικά φορτισμένος είπε κάτι πολύ σωστό. Να κάτσουμε να τα βάλουμε κάτω. Διότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε μία αρνητική τοποθέτηση, αλλά δεν μας είπε γιατί", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε αυτά που ζήτησε στις συνομιλίες. "Εγώ ξέρω ότι αυτή την ώρα, αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και που ήταν το βασικό μας πρόβλημα, να μην υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κερδίσαμε, έστω σε βάθος χρόνου", επισήμανε.

    "Μεταβατικές περίοδοι υπάρχουν στην Ευρώπη, είναι ένας βασικός κανόνας. Αρα η Κύπρος θα γίνει Ευρώπη, χωρίς κανένα περιορισμό. Θα ισχύουν τα πάντα, έστω μετά από 20 χρόνια", σημείωσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε "τι θα γίνει, αν η Κύπρος μπει έτσι στην Ε.Ε. έχοντας δυσαρεστήσει και έχοντας απομονωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, από την Αμερική, σχεδόν από ολόκληρη την Ευρώπη και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, η οποία κατά τη σωστή δήλωση του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Τουρκίας, θα συνεχίζει να στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας".

    "Τι θα γίνει τότε με την Κύπρο, τι θα γίνει με τη Βόρεια Κύπρο;", είπε τονίζοντας ότι δεν θέλει να καταστροφολογήσει. "Βέβαιον είναι πάντως ότι τα πράγματα δεν θα είναι ούτε εύκολα, ούτε καλά", τόνισε.

    "Αντίθετα, αν γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν τι φοβούμαστε επιτέλους; Στο σχέδιο Ανάν προβλέπεται η απόδοση εδάφους, όπου θα μπορούν να γυρίσουν πίσω 80.000 - 100.000 πρόσφυγες, δηλαδή παραπάνω από τους μισούς πρόσφυγες.

    Θα χαρίσουμε οριστικά στους Τούρκους, αυτό το οποίο πήρε ο Αττίλας όταν μπορούμε να πάρουμε ένα καλό κομμάτι πίσω; Επειτα οι Ελληνες θα έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν σπίτια, να κατοικούν 5 μήνες το χρόνο. Εγιναν δεκτά πολλά από τα ελληνικά αιτήματα", υπογράμμισε.

    Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κ. Παπαδόπουλος για να είναι πειστικός πρέπει να καθίσει να πει τι ζήτησε και δεν του έδωσαν. "Τι πιστεύει, ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά" και πρόσθεσε: "Πάντοτε υπάρχουν τα καλύτερα. Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού".

    [07] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (21:28 UTC+2)

    Ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιούν συνεργεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με εντολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Όπως τονίζει  ο κ Ψωμιάδης   «αυτοί οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και μάλιστα με ιδιαίτερη αυστηρότητα  αφού έχουμε να κάνουμε με την  καθημερινή και πάνω απ' όλα ασφαλή μεταφορά των παιδιών».

    Οι έλεγχοι που γίνονται σε διάφορα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης  επικεντρώνονται  στα εξής σημεία: αν τα αυτοκίνητα είναι τεχνικά άριστα, αν έχουν ελεγχθεί από το ΚΤΕΟ, αν έχουν ζώνες ασφαλείας, αν έχουν φαρμακείο, αν έχουν ελαστικά σε καλή κατάσταση και αν υπάρχει συνοδός για τα μικρά παιδιά.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη έναν από τους χώρους ελέγχου (στον παλιό δρόμο Θέρμης) και επισήμανε ότι στην περίπτωση που ένα σχολικό όχημα δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές  οι ποινές θα είναι αυστηρές.

    [08] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:26 UTC+2)

    Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται και τον συνεχάρη για την πλήρη και τελεσίδικη αναγνώρισή του από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Ο κ. Σκανδαλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό, τονίζοντας μάλιστα το ενδιαφέρον που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για την οριστική και θετική κατάληξη του θέματος.

    Επίσης μετέφερε στον Πατριάρχη τις ευχές της ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ και την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας.

    [09] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:16 UTC+2)

    Τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό εξετάστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό την προεδρία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και με την συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και στελεχών του κόμματος.

    «Είναι μία σημαντική ώρα ευθύνης για όλους μας. Είχαμε ανταλλαγή απόψεων σε ένα επίπεδο στελεχών, που γνωρίζουνε και έχουν ασχοληθεί με το θέμα του Κυπριακού. Διαμορφώνουμε μια εθνικά υπεύθυνη στάση στο ζήτημα που ξεπερνά κομματικές αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς, διότι αυτή τη στιγμή πρέπει με νηφαλιότητα να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του ελληνισμού», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Β. ΚΑΙ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:13 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο είχε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαίρετο κλίμα και έδωσε την ευκαιρία για μία εις βάθος συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια, η οποία, όπως υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλάκης, έχει την αμέριστη και ενεργό συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, και βέβαια του υπουργείου των Εξωτερικών.

    [11] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 1 Απριλίου 2004 (21:41 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Ώθηση στις ευρωαγορές έδωσαν το ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Ericsson για την κερδοφορία της, ενώ περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από την εμμονή της ΕΚΤ να μη μειώνει τα επιτόκια επί δέκα συνεχείς μήνες.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,57% και διαμορφώθηκε στις 4.410,70 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 1,23%, αναρριχήθηκε στις 3.669,98 μονάδες. Στις 3.924,85 μονάδες «σκαρφάλωσε» ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 1,77%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 1,36% έκλεισε στις 2.412,70 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,85%, στις 20.524,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 1,75% βρέθηκε στις 5.716,80 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 1,06% ανερχόμενος στις 342,46 μονάδες.

    Η σουηδική Ericsson βρέθηκε στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθώς ανακοίνωσε ότι τα περιθώρια κέρδους πρώτου τριμήνου θα είναι υψηλότερα αυτών του τετάρτου τριμήνου. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 6,2% και παρέσυρε σε θετικό έδαφος το σύνολο του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.  

    Η γαλλική αντασφαλιστική Scor ενισχύθηκε κατά 3,5% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου τη βοήθησαν να αντισταθμίσει προηγούμενες ζημιές στις ΗΠΑ.

    [12] ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:35 UTC+2)

    Καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι τομείς στους οποίους θα είναι υπεύθυνος για την άσκηση πολιτικής ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Νεράντζης.

    Ειδικότερα οι τομείς αρμοδιότητας του κ. Νεράτζη είναι:

    -Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών

    -Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος

    -Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής, του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών (Γεν. Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης)

    -Υπηρεσία Σχεδιασμού και Επιτελικής Υποστήριξης

    -Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών

    Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, ο κ. Νεράντζης θα είναι επίσης υπεύθυνος για την εποπτεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων και των θυγατρικών τους εταιριών, της Εθνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και των ΤΑΧΙ.

    [13] ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:32 UTC+2)

    Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθεί το βοήθημα των χιλίων ευρώ στους εργαζομένους στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας του Νομού Λάρισας και λοιπών νομών, όπως οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Φλώρινας και Κοζάνης, που λόγω του παγετού απώλεσαν το εισόδημά τους.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Τσιόγκα τόνισε ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και στον Ο.Α.Ε.Δ. για την άμεση καταβολή του βοηθήματος.

    Το Υπουργείο μελετά και σχεδιάζει την συνολική αναμόρφωση των πολιτικών αυτών, δείχνοντας την ευαισθησία του προς όλους τους εργαζομένους, ανέφερε ο κ.Γιακουμάτος.

    [14] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΛΙΓΝΙΤΗ

    Βρυξέλλες, 1 Απριλίου 2004 (21:30 UTC+2)

    Προειδοποίηση ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα που χορηγήθηκαν στη ΔΕΗ, για την εξόρυξη λιγνίτη από τον οποίο παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενδέχεται να παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και ιδίως και ιδίως το άρθρο 86 (παράγραφος 1) της Συνθήκης ΕΚ απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα.

    «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δύο μήνες διορία προκειμένου να αιτιολογήσει ή να καταργήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα που προστατεύουν το de facto μονοπώλιο της ΔΕΗ και, ως εκ τούτου, νοθεύουν τον ανταγωνισμό τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη ελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα που χορήγησε το Ελληνικό Κράτος στον κρατικής ιδιοκτησίας πρώην μονοπωλιακό φορέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) για την εξόρυξη λιγνίτη στην Ελλάδα, παραβαίνουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά την άποψη της Επιτροπής, υφίσταται παράβαση του άρθρου 86 παράγραφος 1 της Συνθήκης ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 82, διότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να προστατεύσει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στα αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης λιγνίτη τα οποία διαθέτει. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται δυνητική κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από μέρους της ΔΕΗ, δεδομένου ότι άλλοι δυνητικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε λιγνίτη.

    Η έρευνα της Επιτροπής, η οποία έγινε μετά από καταγγελία, επιβεβαίωσε την ύπαρξη των αποκλειστικών αυτών δικαιωμάτων τα οποία παραχωρήθηκαν στην ΔΕΗ με δύο κρατικά μέτρα: με το νομοθετικό διάταγμα 4029/1959 και με το νόμο 134/1975. Τα αποκλειστικά αυτά δικαιώματα είναι πολύ μεγάλης διάρκειας και δεν συνδέονται άμεσα με καμία υποχρέωση καταβολής τέλους χρήσης.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέδωσε επίσημη προειδοποιητική επιστολή που παρέχει στην Ελλάδα διορία δύο μηνών εντός της οποίας πρέπει είτε να παράσχει ικανοποιητική αιτιολόγηση των εν λόγω δικαιωμάτων είτε να προβεί στην κατάργησή τους.

    Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα που διαθέτει η ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες (τους λεγόμενους επιλέξιμους πελάτες). Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία χρόνια μετά το επίσημο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποτελεί τον μόνον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

    Θεωρητικά, το 34% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, είναι σήμερα ανοικτό στον ανταγωνισμό και οι επιλέξιμοι πελάτες έχουν δικαίωμα να αλλάξουν προμηθευτή εφόσον το επιθυμούν. Στην πράξη, ωστόσο, η Ελλάδα είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό πελατών που έχουν αλλάξει προμηθευτή στον τομέα αυτόν.

    Στην Ελλάδα, πάνω από το 60 % της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με την καύση λιγνίτη που εξορύσσεται τοπικά. Στη ΔΕΗ αντιστοιχεί το 98% της συνολικής παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, η εξόρυξη λιγνίτη αυξήθηκε παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο από την Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζει το λιγνίτη ως μία από τις κυριότερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ( CO2).

    [15] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:18 UTC+2)

    Παρατείνεται έως τις 7 Μαΐου η προθεσμία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας για το πρόγραμμα δράσης 8.2.1 που αφορά «κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του μέτρου 2,5» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ).

    Πρόκειται για συμπληρωματικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η προθεσμία, η οποία έληγε στις 2 Απριλίου 2004, παρατείνεται ύστερα από σχετικά αιτήματα ενδιαφερομένων.

    [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 1 Απριλίου 2004 (21:50 UTC+2)

    Αυξανόμενη αισιοδοξία στον τουρκικό λαό για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, αλλά και υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στις Ενοπλες Δυνάμεις, καταγράφει έρευνα που διεξήγαγε το Τουρκικό Ιδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Tόrkiye Ekonomik ve Sosyal Etόdler Vakfύ, TESEV).

    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου σε 20 νομούς της χώρας, με δείγμα 1.220 ατόμων, φέρει τον τίτλο «Έρευνα για την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες κεντρικής και τοπικής διοίκησης, τις πελατειακές σχέσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία», και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη τριών καθηγητών από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια.. Η συγκεκριμένη εργασία θεωρείται, μάλιστα, ο τρίτος πυλώνας της έρευνας για τη διαφθορά που είχε ξεκινήσει το Ίδρυμα το 2000.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο φύλλο της Πέμπτης της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας Dunya, οι ερωτηθέντες αξιολογούν την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί με ποσοστό 37%, ενώ ακρίβεια και πληθωρισμός καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 21%. Στην τρίτη θέση με 14% κατατάσσονται η δωροδοκία και η διαφθορά, και ακολουθούν κατά σειρά η οικονομική αστάθεια, η [οικονομική] κρίση, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία, η ηθική διαφθορά, η ελευθερία της σκέψης και η δημοκρατία, οι σχέσεις με την Ε.Ε., καθώς και οι εξελίξεις στην Κύπρο.

    Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι το πρόβλημα «PKK/Νοτιοανατολική Τουρκία» που είχε αποσπάσει ποσοστό 6% το 2000, τώρα δεν μπόρεσε να βρει ποσοστιαία έκφραση.

    Στην ερώτηση «ποιον θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο;» με άριστα το 10 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παίρνουν 8,2. Ακολουθούν τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, οι νομάρχες, τα δικαστήρια, η κυβέρνηση, η αστυνομία, η Βουλή, οι επικεφαλής συνοικιών σε πόλεις και χωριά (μουχτάρηδες), η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εφημερίδες, τα συνδικάτα και τα τηλεοπτικά κανάλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί με 3,8 και 3,4 βαθμούς αντίστοιχα.

    Στο ερώτημα για το βαθμό ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, η επίδοση της κεντρικής διοίκησης/ κυβέρνησης έχει ανέλθει από το 2,8 κατά την περίοδο 1999-2004 στο 5,8. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στο βαθμό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης με 5,3 αντί του παλαιότερου 5,1. Στην πρώτη σειρά βρίσκονται και πάλι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο βαθμός ικανοποίησης από τις υπηρεσίες των οποίων ανέβηκε από το 7,5 στο 8. Παρόμοια άνοδο εμφανίζουν και τα υπόλοιπα ιδρύματα, όπως τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, το δικαστικό σύστημα, η αστυνομία, οι τροχονόμοι, τα υποθηκοφυλακεία, τα κρατικά νοσοκομεία, οι οικονομικές εφορίες και τα τελωνεία. Στις τοπικές υπηρεσίες την πρώτη σειρά καταλαμβάνουν η πυροσβεστική και οι υπηρεσίες ύδρευσης.

    Περνώντας στις ερωτήσεις για την επίδραση των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών στην οικογενειακή οικονομική κατάσταση, οι απαντήσεις «επιδρούν θετικά» ανέρχονται σε 21%, ενώ οι απαντήσεις «δεν έχουν επίδραση» βρίσκονται στο 66%. Αντίθετα, μειώθηκαν στο 13% οι απαντήσεις «επιδρούν αρνητικά» από 69% που ήταν το 1999 και 51% που ήταν το 2000.

    Τέλος, στην ερώτηση για την εκτίμησή τους σχετικά με την οικονομική κατάσταση εντός του επομένου έτους, «πολύ καλύτερη» απάντησε το 14% και «λίγο καλύτερη» το 41%. Οι αντίστοιχες απαντήσεις για πρόβλεψη τριετίας ήταν 17% και 46% αντίστοιχα, ενώ οι απαντήσεις «λίγο χειρότερη» και «πολύ χειρότερη» ήταν 9% και 5%.

    [17] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ

    Λάρνακα, 1 Απριλίου 2004 (21:45 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά μετέβη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με καλή διάθεση για να βρεθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός στο Κυπριακό, αλλά προσέκρουσε στη στάση της τουρκικής πλευράς, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στις συνομιλίες τέθηκαν επιπρόσθετες τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εν μέρει ή ολόκληρες στο τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ελβετία, συνοδευόμενος από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και άλλους επισήμους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το τελικό σχέδιο θα τεθεί τώρα σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα, όπως προνοεί η συμφωνία της Νέας Υόρκης, αφού πρώτα η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία μελετήσουν το σχέδιο και τοποθετηθούν επί αυτού.

    Διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι τήρησε τη δέσμευσή του να μην θυσιάσει στην Ελβετία τα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή χάριν οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των ξένων, σημειώνοντας ότι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, το Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια λύση που θα επέτρεπε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και να μερίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη στην ΕΕ.

    ''Γνωρίζω και συμμερίζομαι την αγωνία και τα αισθήματα που διακατέχουν τον κυπριακό λαό που για τόσες ημέρες παρακολουθούσε με ελπίδες, αλλά και με ανησυχία τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Δικαιολογημένη και η αγωνία και ανησυχία γιατί οι εξελίξεις αφορούν όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και επιβίωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας και των επερχόμενων γενεών'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''πήγαμε στην Ελβετία με όλη την καλή διάθεση, με την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε ένα συμβιβασμό, έστω οδυνηρό, έναν ιστορικό αλλά αξιοπρεπή συμβιβασμό''.

    ''Πήγαμε στην Ελβετία με προτάσεις συναίνεσης που θεμελιώνουν αλλά και διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που διασφαλίζει την ειρήνη, τον τερματισμό της εισβολής και που θα θεμελιώνει την ευημερία και τα οφέλη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''επιδιώξαμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και σταθερότητα το ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό, δηλαδή την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της''.

    ''Ομως, παρά την καλή διάθεση και την πολιτική βούληση που επιδείξαμε, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καταφύγει στην προβλεπόμενη διαδικασία να διαμορφώσει ο ίδιος ως επιδιαιτητής το τελικό κείμενο του σχεδίου λύσης που μας παρέδωσε ψες, λίγο πριν τα μεσάνυκτα'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ''σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει στη Νέα Υόρκη, τώρα το τελικό σχέδιο λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου''.

    Είπε, επίσης, ότι κατά την αναχώρησή του για το Μπούργκενστοκ, ''είχα αναλάβει μια δέσμευση, ότι δεν πρόκειται να θυσιάσω τα δικαιώματα του λαού μας στο βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή χάριν οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των ξένων''.

    ''Μπορώ σήμερα να διαβεβαιώσω το λαό μας ότι έχω τηρήσει τη δέσμευση που είχα αναλάβει. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και του χρέους μας έναντι της ιστορίας και του λαού μας, το Εθνικό Συμβούλιο και εγώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια και εξαντλήσαμε όλα τα επιτρεπτά περιθώρια συναινετικής στάσης για να πετύχουμε μια λύση που θα επέτρεπε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και να μερίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''δυστυχώς η προσπάθειά μας δεν απέδωσε'', σημειώνοντας ότι ''όχι μόνο η αρνητική στάση και οι αδιάλλακτες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά προστέθηκαν 11 νέες πρόσθετες απαιτήσεις από την Τουρκία, που κύριο σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν κατά κύριο λόγο συμφέροντα και επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω της Κύπρου, που μέσα από την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρήκαν ανταπόκριση είτε ολικά είτε σε κάποιο βαθμό''.

    Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ''δεν είναι η ώρα ούτε θα ήταν σωστό να προβώ αυτή την ώρα σε ανάλυση των βασικών προνοιών του σχεδίου και σε συγκριτική εκτίμηση των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία''.

    ''Αυτό θα γίνει στις λίγες προσεχείς ημέρες και οι θέσεις και οι απόψεις μου θα τεθούν ενώπιον του λαού'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι, ''όπως είναι φυσικό αλλά και αναγκαίο, τα πολιτικά κόμματα όπως και εγώ θα αξιολογήσουμε με προσοχή και αίσθημα ευθύνης το συνολικό κείμενο και θα τοποθετηθούμε''.

    ''Εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι ''τώρα είναι η ώρα της περίσκεψης, της νηφαλιότητας και της σωφροσύνης'', προσθέτοντας ότι ''οι ιστορικές στιγμές που περνούμε και η σοβαρότητα των συνεπειών της όποιας απόφασης επιβάλλουν σοβαρό προβληματισμό και αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης''.

    Είπε, επίσης, ότι ''ακραίες τοποθετήσεις και χαρακτηρισμοί δεν έχουν τη θέση τους αυτή την ώρα, δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και υποβαθμίζουν ακόμα και αυτή τη σοβαρότητα του θέματος''.

    ''Αυτή την κρίσιμη ώρα καλώ όλο το λαό, τις πολιτικές ηγεσίες, τον Τύπο και τα ΜΜΕ να υιοθετήσουν αυτούς τους όρους και κανόνες προβληματισμού και έκφρασης απόψεως για να αποδείξουμε όλοι μαζί τον πολιτικό πολιτισμό μας'', είπε.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ''δημόσιες ευχαριστίες στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για τη συνεχή, θερμή και στενή συνεργασία και υποστήριξη που επεκράτησε στις επαφές και συνεννοήσεις μας, όπως και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν''.

    Επίσης, ευχαρίστησε ''όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αγαπητούς φίλους και εκτιμούμενους συνεργάτες, για την πολύτιμη συνδρομή τους στο δύσκολο έργο που συλλογικά είχαμε αναλάβει''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε και ''τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της δικής μας αποστολής που για ώρες πολλές, ατελείωτες ώρες, εργάστηκαν εντατικά και αποδοτικά για την υπόθεση της Κύπρου''.

    Τέλος, ευχαρίστησε ''την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη φιλοξενία και τις εξυπηρετήσεις που πρόσφερε προς όλες τις αντιπροσωπείες''.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    ''Γνωρίζω και συμμερίζομαι την αγωνία και τα αισθήματα που διακατέχουν τον κυπριακό λαό που για τόσες ημέρες παρακολουθούσε με ελπίδες, αλλά και με ανησυχία τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Δικαιολογημένη και η αγωνία και ανησυχία γιατί οι εξελίξεις αφορούν όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και επιβίωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας και των επερχόμενων γενεών.

    Πήγαμε στην Ελβετία με όλη την καλή διάθεση, με την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε ένα συμβιβασμό, έστω οδυνηρό, έναν ιστορικό αλλά αξιοπρεπή συμβιβασμό.

    Πήγαμε στην Ελβετία με προτάσεις συναίνεσης που θεμελιώνουν αλλά και διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που διασφαλίζει την ειρήνη, τον τερματισμό της εισβολής και που θα θεμελιώνει την ευημερία και τα οφέλη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

    Επιδιώξαμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και σταθερότητα το ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό, δηλαδή την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της.

    Ομως, παρά την καλή διάθεση και την πολιτική βούληση που επιδείξαμε, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καταφύγει στην προβλεπόμενη διαδικασία να διαμορφώσει ο ίδιος ως επιδιαιτητής το τελικό κείμενο του σχεδίου λύσης που μας παρέδωσε ψες, λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

    Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει στη Νέα Υόρκη, τώρα το τελικό σχέδιο λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου.

    Κατά την αναχώρησή μου για την Ελβετία, από αυτό το ίδιο βήμα, είχα αναλάβει μια δέσμευση, ότι δεν πρόκειται να θυσιάσω τα δικαιώματα του λαού μας στον βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή χάριν οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των ξένων.

    Μπορώ σήμερα να διαβεβαιώσω τον λαό μας ότι έχω τηρήσει τη δέσμευση που είχα αναλάβει. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και του χρέους μας έναντι της ιστορίας και του λαού μας, το Εθνικό Συμβούλιο και εγώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια και εξαντλήσαμε όλα τα επιτρεπτά περιθώρια συναινετικής στάσης για να πετύχουμε μια λύση που θα επέτρεπε σε Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και να μερίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Δυστυχώς η προσπάθειά μας δεν απέδωσε. Οχι μόνο η αρνητική στάση και οι αδιάλλακτες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά προστέθηκαν 11 νέες πρόσθετες απαιτήσεις από την Τουρκία, που κύριο σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν κατά κύριο λόγο συμφέροντα και επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω της Κύπρου, που μέσα από την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρήκαν ανταπόκριση είτε ολικά είτε σε κάποιο βαθμό.

    Δεν είναι η ώρα ούτε θα ήταν σωστό να προβώ αυτή την ώρα σε ανάλυση των βασικών προνοιών του σχεδίου και σε συγκριτική εκτίμηση των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

    Αυτό θα γίνει στις λίγες προσεχείς ημέρες και οι θέσεις και οι απόψεις μου θα τεθούν ενώπιον του λαού.

    Οπως είναι φυσικό αλλά και αναγκαίο, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου όπως και εγώ θα αξιολογήσουμε με προσοχή και αίσθημα ευθύνης το συνολικό κείμενο και θα τοποθετηθούμε.

    Εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια.

    Τώρα είναι η ώρα της περίσκεψης, της νηφαλιότητας και της σωφροσύνης. Οι ιστορικές στιγμές που περνούμε και η σοβαρότητα των συνεπειών της όποιας απόφασης επιβάλλουν σοβαρό προβληματισμό και αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης.

    Ακραίες τοποθετήσεις και χαρακτηρισμοί δεν έχουν τη θέση τους αυτή την ώρα, δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και υποβαθμίζουν ακόμα και αυτή τη σοβαρότητα του θέματος.

    Αυτή την κρίσιμη ώρα καλώ όλο το λαό, τις πολιτικές ηγεσίες, τον Τύπο και τα ΜΜΕ να υιοθετήσουν αυτούς τους όρους και κανόνες προβληματισμού και έκφρασης απόψεως για να αποδείξουμε όλοι μαζί τον πολιτικό πολιτισμό μας.

    Θέλω να εκφράσω δημόσια ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για τη συνεχή, θερμή και στενή συνεργασία και υποστήριξη που επεκράτησε στις επαφές και συνεννοήσεις μας, όπως και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν.

    Τέλος, ευχαριστώ όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αγαπητούς φίλους και εκτιμούμενους συνεργάτες, για την πολύτιμη συνδρομή τους στο δύσκολο έργο που συλλογικά είχαμε αναλάβει.

    Ευχαριστώ θερμά τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της δικής μας αποστολής που για ώρες πολλές, ατελείωτες ώρες, εργάστηκαν εντατικά και αποδοτικά για την υπόθεση της Κύπρου.

    Ευχαριστώ την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη φιλοξενία και τις εξυπηρετήσεις που πρόσφερε προς όλες τις αντιπροσωπείες. Σας ευχαριστώ''.

    [18] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΞΟΝΑ 8"

    Τίρανα, 1 Απριλίου 2004 (21:27 UTC+2)

    Οι αλβανικές εφημερίδες στα άρθρα που δημοσιεύουν για τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των χωρών του «Αξονα 8» δίνουν έμφαση στις διαφωνίες που προέκυψαν ως προς τη διατύπωση του ανακοινωθέντος της συνάντησης. Μερίδα του Τύπου μιλά για «ελληνοαλβανική διαμάχη» και «για προσπάθειες της Ελλάδας να εμποδίσει τον Αξονα 8».

    Η εφημερίδα «Κορριέρι» σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Αλβανία-Ελλάδα, μονομαχία για τον «Αξονα 8»» γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των χωρών του «Αξονα 8», που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, ο πρέσβης της Ελλάδας Παντελής Καρκαμπάσης, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στο να χαρακτηριστεί ο «Αξονας 8» ως σημαντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει άλλα σημαντικότερα προγράμματα να χρηματοδοτήσει. Ο Ελληνας διπλωμάτης, συνεχίζει η εφημερίδα, ζήτησε επίσης στην επόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών των χωρών του «Αξονα 8» που θα γίνει στη Βουλγαρία, ομάδες εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσουν τα προγράμματα «εάν είναι ικανοποιητικά ή όχι».

    Ο Αλβανός Υπουργός Μεταφορών, Σπάρτακ Πότσι, επισημαίνει η «Κορριέρι», ανέφερε ότι το πρόγραμμα για τον «Αξονα 8» έχει πάρει ήδη την απαιτούμενη έγκριση ώστε να θεωρηθεί πρόγραμμα προτεραιότητας και να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

    Η εφημερίδα «Σέκουλι» σε άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα αντιπαρατίθεται στον «Αξονα 8» ως πρόγραμμα προτεραιότητας» γράφει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα αντιτίθεται στον προσδιορισμό του «Αξονα 8» ως πρόγραμμα προτεραιότητας για να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Μέσω του πρέσβη της στην Αλβανία κ. Παντελή Καραμπάση, η Ελλάδα αντιτάχθηκε στο κυριότερο σημείο της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν οι υπουργοί Μεταφορών των χωρών του «Αξονα 8», και ζητούν από την ΕΕ να συμπεριλάβει τον «Αξονα 8» ως πρόγραμμα προτεραιότητας για χρηματοδότηση στο κοντινό μέλλον. Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, ενδιαφέρεται περισσότερο για τον «Αξονα 10» και έχει επιφυλάξεις για τη συνάντηση των πρωθυπουργών των χωρών του «Αξονα 8» που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια».

    Την αντίθεση του Ελληνα πρέσβη, συνεχίζει η εφημερίδα έκανε γνωστή στα ΜΜΕ ο υπουργός Μεταφορών της Αλβανίας Σπάρτακ Πότσι, ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία υπέγραψε τη δήλωση, είχε όμως ορισμένες παρατηρήσεις, οι οποίες κατά την άποψή μου δεν βοηθούν στην υλοποίηση του Αξονα. Η πρώτη παρατήρηση έχει σχέση με τον προσδιορισμό του «Αξονα 8» ως ένα από τα προγράμματα προτεραιότητας και όχι ως πρόγραμμα της μεγαλύτερης προτεραιότητας. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τη συνάντηση των πρωθυπουργών στη Σόφια, η παρατήρηση αυτή όμως δεν έχει μεγάλη σημασία. Εμείς όμως έχουμε προσδιορίσει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για «Αξονα 8» που διασχίζει όλη την περιοχή, χωρίς να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη υποδομή σε όλες τις χώρες από τις οποίες περνά ο «Αξονας 8». Συνεπώς γίνεται λόγος για κοινά προγράμματα και προτεραιότητες και το σημαντικότερο είναι ότι η γραμματεία που συστάθηκε στο Μπάρι, πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, πρέπει να λάβει υπόψη και να συγκεντρώσει όλες τις προτεραιότητες, τις μελέτες και τα αιτήματα από τις χώρες της περιοχής».

    Τέλος, η εφημερίδα «Σοτ» σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα αντίθεται στον «Αξονα 8», αφού γράφει ότι οι Ελληνες εκπρόσωποι στη χθεσινή συνάντηση εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δήλωση που υπέγραψαν οι Υπουργοί και δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στην ΕΕ για να χαρακτηριστεί ο «Αξονας 8» ως πρόγραμμα προτεραιότητας, αναφέρεται στις δηλώσεις του πρέσβη της Ελλάδας για τον «Αξονα 8»: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εργασίες του «Αξονα 8» και εργάζεται ιδιαίτερα για την συνένωση των τμημάτων του Αξονα που έχουν απομείνει μεταξύ της Αλβανίας και Ελλάδας. Οι εργασίες αυτές έχουν προχωρήσει αρκετά καλά».

    Κλέαρχος Λιάτης

    [19] Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Αγκυρα, 1 Απριλίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Στα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που διεξήχθησαν στο Μπούργκενστακ, αναφέρθηκε σε έκτακτο πρόγραμμα του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, από την Ελβετία, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Περουβιανός αξιωματούχος τόνισε πως καταρρίφθηκε ένα μεγάλο ταμπού και ότι στην περίπτωση που προκύψει θετικό αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα που θα γίνει στις 24 Απριλίου, θα εξαλειφθεί το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και «θα καταργηθούν, πάραυτα, τα εμπάργκο που εφαρμόζονται στην ΤΔΒΚ».

    Υπογράμμισε δε πως το κλειδί της λύσης ήταν πρώτα η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Νταβός και στη συνέχεια η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο Αλβαρο ντε Σότο επεσήμανε πως ο κ. Ερντογάν δεν έκανε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άσκοπα παζαρέματα, ότι κινήθηκε γνωρίζοντας το τι θέλει, ότι δεν χάλασε χρόνο με τις λεπτομέρειες και ότι μιλούσε όχι όπως ο Ραούφ Ντενκτάς, ακουμπώντας πίσω την πλάτη του και απομακρυνόμενος από το έγγραφο διαπραγματεύσεων που είχε μπροστά του, αλλά αντίθετα ακουμπώντας στο τραπέζι και ενώ είχε σκύψει στο έγγραφο. Αυτό, είπε, «είναι συμπεριφορά των ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν λύση».

    Ο ντε Σότο, αφού είπε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγκειται στους ηγέτες», υπογράμμισε τα εξής: «Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε περάσει στα χέρια των πλευρών μία τέτοια ευκαιρία και αυτό είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Δηλαδή, ή αυτή η φόρμουλα λύσης θα γίνει αποδεκτή ή δεν θα υπάρξει καμία λύση».

    Ο Περουβιανός αξιωματούχος επέστησε την προσοχή στο ότι στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο η εγγύτητα μεταξύ των κ.κ. Ερντογάν Καραμανλή και η αμοιβαία υποστήριξη που έδειξαν. Επίσης, είπε πως «ακόμη και η γλώσσα του σώματος και των δύο ήταν θετική και ότι κατέληξαν στο αποτέλεσμα, χάρη στις κατ' ιδίαν επαφές των δύο ηγετών».

    Υπογράμμισε δε πως η μη μετάβαση του Ντενκτάς στη Λουκέρνη δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση και πρόσθεσε: «Ο γιος Ντενκτάς και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι άκρως σύγχρονοι ηγέτες και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα πολύ θετικός».

    Στη συνέχεια, είπε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει στο Βορρά πρόβλημα όσον αφορά στο δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «Αυτό, βέβαια, εξαρτάται πλήρως από τη στάση των ηγετών. Η μεταφορά της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου, ήταν επιθυμία όλων και αυτό έγινε».

    Κλείνοντας, ο ντε Σότο επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στις συνομιλίες επικράτησε στο θέμα της νομικής προστασίας που ζήτησε η Τουρκία, θέμα που, ωστόσο, όπως είπε, επιλύθηκε κατά τρόπο που ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

    [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΣΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΑ ΑΔΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

    Βρυξέλλες, 1 Απριλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πίτερ Σίντερ κάλεσε σήμερα τους Κύπριους να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου ώστε να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού πριν από την 1η Μαϊου και την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Σίντερ κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, καθώς και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να καλέσουν του Κύπριους να στηρίξουν το αναθεωρημένο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ δήλωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Είναι ένα παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην επίλυση κρίσεων, καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Σίντερ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:11 UTC+2)

    «Ο Ελληνικός Αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, είναι από σήμερα φτωχότερο, μετά από τον αδόκητο χαμό του Γιάννη Κυράστα, μιας κορυφαίας προσωπικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Γιάννη Κυράστα.

    «Ο Κυράστας και ως άνθρωπος αλλά και ως παίκτης και προπονητής, υπήρξε λαμπρός, με ξεχωριστό ήθος. Ο πρόωρος χαμός του στοιχίζει σε όλους μας. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», επισήμανε ο κ. Ορφανός.

    «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του, τα δυο του παιδιά και γενικά στους συγγενείς του», τόνισε.

    [22] ΟΔΥΝΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (21:08 UTC+2)

    Τη βαθύτατη οδύνη των μελών του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Κυράστα, που κόσμισε με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο ως παίκτης και ως προπονητής.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ αποφάσισε ομόφωνα στη μνήμη του να καταθέσει στεφάνι στη σορό του, αντιπροσωπεία να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθεία και να κατατεθεί ένα συμβολικό ποσό στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συνδέσμου.

    [23] ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Μία μοναδική ευκαιρία για διασκέδαση και ενημέρωση για τα Αυθεντικά Ολυμπιακά Προϊόντα θα έχουν το ερχόμενο Σάββατο όλοι όσοι επισκεφτούν το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", είτε ως ταξιδιώτες είτε για να πραγματοποιήσουν αγορές.

    Συγκεκριμένα, στο χώρο μπροστά από το Ολυμπιακό κατάστημα του αεροδρομίου (πριν από τον έλεγχο των εισιτηρίων) και από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 θα εγκατασταθούν δύο παιχνιδομηχανές με ειδική σηματοδότηση (Booths). Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να παίζουν σε ειδικές οθόνες αφής 4 ηλεκτρονικά παιχνίδια, σχεδιασμένα ώστε να συνδυάζουν την ενημέρωσή τους για τα Ολυμπιακά προϊόντα με τη διασκέδασή τους.

    Οι δυο αγαπημένες μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από μία τέτοια μοναδική ευκαιρία για παιχνίδι. Θα περιμένουν και αυτές όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους από τις 11:00 έως τις 14:00 για να παίξουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους καθώς και να διασκεδάσουν με τα μοναδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα δοκιμάσουν την τύχη, τη γνώση την παρατηρητικότητα και τη μνήμη των παικτών. Στο χώρο αυτό θα μοιράζονται ειδικά ενημερωτικά και διαφημιστικά φυλλάδια για τα αυθεντικά προϊόντα Αθήνα 2004 ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται σε μια μεγάλη οθόνη τα σχετικά διαφημιστικά video.

    Μικροί και μεγάλοι δεν θα πρέπει να χάσουν λοιπόν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να παίξουν και να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους παρέα με την Αθηνά και τον Φοίβο!

     

    [24] ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Ειδικές ρυθμίσεις, για τη μετακίνηση προσώπων και την κυκλοφορία και στάθμευση αυτοκινήτων γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα ισχύσουν σε 19 Δήμους της Αττικής από τις 2 έως τις 31 Αυγούστου, λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδικότερα, η «Αθήνα 2004» έχει προγραμματίσει τη λειτουργία δυο Ζωνών δηλ., α) Ζώνη Ελεγχόμενης Εισόδου και Κυκλοφορίας (ΖΕΚΚ) και β) Ζώνη Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΖΕΣ), το εύρος των οποίων ποικίλλει ανάλογα με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στις δυο αυτές ζώνες ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων και των επιχειρήσεων θα γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας (24.00- 7.00), ενώ δεν θα επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο, η παρουσία μικροπωλητών, η λειτουργία λαϊκών αγορών και καντινών και η διοργάνωση πανηγυριών ή άλλου είδους εκδηλώσεων.

    Στις υπόλοιπες ολυμπιακές πόλεις, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, οι δυο Ζώνες θα έχουν χρόνο ισχύος, προσαρμοσμένο στις μέρες και τις ώρες διεξαγωγής του Αγωνίσματος του Ποδοσφαίρου.

    Για τις δύο ζώνες της εισόδου - κυκλοφορίας και της στάθμευσης απαιτούνται ειδική Άδεια Πρόσβασης και ειδική Άδεια Στάθμευσης Οχήματος αντίστοιχα δηλ., ένα αυτοκόλλητο σήμα για τα οχήματα, το οποίο εκδίδεται από την «Αθήνα 2004» και διανέμεται στους δικαιούχους από τον οικείο Δήμο.

    Όσοι από τους πολίτες, που κατοικούν ή εργάζονται σε περιοχές ΖΕΕΚ ή ΖΕΣ, είναι κάτοχοι ή χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή δίκυκλο, θα κληθούν από τον οικείο Δήμο να προσέλθουν ή να αποστείλουν συνημμένη επιστολή, μέχρι τις 15 Μαϊου, στο Δήμο για να βεβαιώσουν ότι κατοικούν ή εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και να δηλώσουν τον αριθμό του/των Ι.Χ. αυτοκινήτων ή δικύκλων που χρησιμοποιούν.

    Οι ειδικές αυτές ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν σήμερα, σε Συνέντευξη Τύπου, στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα, από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Μάρτων Σίμιτσεκ και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού με τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, Θανάση Κανταρτζή.

    Όπως τόνισε ο κ. Σίμιτσεκ, η πρόσβαση των θεατών σε όλες τις Αγωνιστικές

    Εγκαταστάσεις θα γίνεται αποκλειστικά με τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μάλιστα δωρεάν, με την επίδειξη του ολυμπιακού εισιτηρίου. Μάλιστα για τη διευκόλυνση των θεατών, οι στάσεις των μέσων μεταφοράς έχουν επανασχεδιαστεί, ώστε να αφήνουν τον κόσμο κοντά στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.

    Ωστόσο, θα υπάρχουν εξαιρέσεις από τα ισχύοντα για τις δυο Ζώνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες.

    Για παράδειγμα, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πειραιώς θα εξαιρεθούν της απαγόρευσης πρόσβασης και στάθμευσης, θα δοθεί Άδεια Πρόσβασης και Στάθμευσης σε οχήματα συνεργείων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.λ.π.), θα διασφαλιστεί με την παροχή πρόσθετων Αδειών η λειτουργία κάποιων Δημοσίων ή ιδιωτικών υπηρεσιών (γηροκομεία, ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα κ.λ.π.). Ομαλή θα είναι και η εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών (π.χ. επιδιόρθωση βλαβών σε σπίτια ή επιχειρήσεις και καταστήματα).

    Κ. Κούτρα

    [25] ΤΕΝΙΣ: ΑΠΟΨΕ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΕΝΑ ΟΥΪΛΙΑΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Στις 9 απόψε, στο κεντρικό γήπεδο του τουρνουά Nasdaq-100, 3.000.060 δολαρίων, στο Μαϊάμι, η Λένα Δανιηλίδου αντιμετωπίζει στα ημιτελικά την διάσημη Αμερικανίδα Σερένα Ουϊλιαμς. Είναι η τρίτη φορά που οι δύο κοπέλες αναμετριόνται. Τις δύο προηγούμενες, μέσα στο 2003, είχε κερδίσει η Ουϊλιαμς. Συγκεκριμένα, στον ημιτελικό του "Γκαζ ντε Φρανς" με 6-2, 6-0 και στο Οπεν της Αυστραλίας, στον τέταρτο γύρο, 6-4, 6-1.

    Η Σερένα Ουίλιαμς είναι Νο 6 στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό που την ανάγκασε να υποβληθεί σε εγχείριση στο γόνατο. Η συμμετοχή της στο Nasdaq-100 είναι η πρώτη φέτος. Συνολικά στην επαγγελματική της καριέρα, που ξεκίνησε το 1995, η Αμερικανίδα έχει κερδίσει 23 τουρνουά και 6 Γκραν Σλαμ. Εχει σημειώσει 248 νίκες και έχει υποστεί μόλις 47 ήττες. Εχει αποκομίσει κέρδη της τάξεως των 12.546.000 δολαρίων (5,3 δισ. δρχ. περίπου). Είναι δεξιόχειρη, έχει ύψος 1.75 και βάρος 59 κιλά. Ο αποψινός ημιτελικός της Δανιηλίδου με την Ουϊλιαμς θα μεταδοθεί απευθείας από τα κανάλια CCSport, ESPN2, Tennis Channel και αύριο, σε μαγνητοσκόπηση, στις 6.30μμ από το "Γιουροσπόρτ".

    Μετά τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες της στο Μαϊάμι η Λένα αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την θέση της στην παγκόσμια κατάταξη και να φθάσει στο Νο 20-25. Στο διπλό, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και η συμπαίκτριά της Βέντο Κάπι (Βενεζουέλα) έχασαν από τις Ισπανίδες Ρουάνο Πασκουάλ, Σουάρεθ, Νο 1 του ταμπλό, με 6-4, 6-3.

    Στο μεταξύ, στην Καμπέρα της Αυστραλίας, ο Βασίλης Μαζαράκης πέτυχε νέα σπουδαία νίκη. Κέρδισε το Νοτιοαφρικανό Ντε Βεστ 6-0, 6-1 και στα προημιτελικά θα παίξει τώρα με τον Γερμανό Γκίλντμαν, Νο 232 στον κόσμο.

    [26] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 1 Απριλίου 2004 (21:31 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε από το Βερολίνο ότι η ωμή δολοφονία αμερικανών εργολάβων στη Φαλούτζα δεν θα κάνει τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ.

    Ο Πάουελ καταδίκασε το περιστατικό στη Φαλούτζα και σημείωσε ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    "Η Αμερική είναι σε θέση να παραμείνει εκεί και να πολεμήσει τον εχθρό και να κερδίσει'', δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF από το Βερολίνο, όπου μετείχε στη διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν..

    Ο Πάουελ προέβλεψε την υιοθέτηση νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ τον Ιούλιο.

    [27] ΠΡΑΞΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 1 Απριλίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Μια άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση εναντίον αμερικανών πολιτών στην Φαλούτζα, δηλώνοντας ότι ήθελε να εκδικηθεί τη δολοφονία στη Γάζα του πνευματικού ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, σείχη Αχμεντ Γιασίν.

    "Πρόκειται για ένα δώρο από τον λαό της Φαλούτζα στον παλαιστινιακό λαό και στην οικογένεια του σείχη Γιασίν που δολοφονήθηκε απο τους σιωνιστές", αναφέρεται σε ανακοίνωση των ''Ταξιαρχιών του Αχμεντ Γιασίν'' που διανεμήθηκε στην Φαλούτζα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τέσσερις αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους χθες σε επίθεση με αυτόματα όπλα στην Φαλούτζα και τα πτώματα των δυο απο αυτούς ακρωτηριάστηκαν και εκτέθηκαν σε δημόσια θέα στην πόλη.

    [28] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Λονδίνο, 1 Απριλίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ να ενεργήσει ''στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων'' υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, που τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, μετέδωσε το ΒΒC.

    ''Ελπίζω να δω το Ισραήλ τις προσεχείς εβδομάδες να ενεργεί υπέρ μιας μακρόχρονης ειρήνης και αυτό ελπίζω και από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής'', δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν υπεραμύνθηκε χθες του σχεδίου του για διάλυση πολλών εβραικών οικισμών αλλά προέβλεψε ότι ο αποκλεισμός των Παλαιστίνιων, με το τείχος διαχωρισμού μπορεί να προκαλέσει διεθνείς πρωτοβουλίες άδικες για τη χώρα του.

    [29] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΠΟΛΗ ΡΑΜΑΝΤΙ

    Βαγδάτη, 1 Απριλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Ενα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ιρακινοί και να τραυματιστούν πέντε άλλοι κοντά στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [30] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΕΡΙ ΕΝΑΝΤΙ ΜΠΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Ουάσιγκτον, 1 Απριλίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι προηγείται με μικρή διαφορά του Τζορτζ Μπους (ποσοστό 49% έναντι 46%), επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Λος Αντζελες Τάιμς. Ο Κέρι θα κέρδιζε επίσης τις εκλογές αν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ.

    Συγκεκριμένα ο Κέρι θα έπαιρνε 47%, ο Μπους 44% και Ο Νέιντερ 4%, προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 27 ως τις 30 Μαρτίου σε δείγμα 1.616 ενηλίκων με ποσοστό λάθους 3%.

    [31] 1η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Η πρώτη έκθεση βιβλίου του δήμου Χορτιάτη άνοιξε την αυλαία της χθες στο δημοτικό κατάστημα Φιλύρου και θα διαρκέσει μέχρι τις αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου.

    Στην έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, εκτίθενται εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων όλων των κατηγοριών, ενώ από τα έσοδα των αγορών που θα πραγματοποιηθούν το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας προγραμματίζει τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης του δήμου. Οι ώρες λειτουργίας της είναι: 9.00 - 13.30 και 17.30 - 21.00.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΥΚΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (14:24 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 2 Απριλίου διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οργανισμό "Μαλλιάρης - Παιδεία".

    Στους χώρους της δημοτικής βιβλιοθήκης φιλοξενείται ήδη έκθεση παιδικού βιβλίου που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου, καθώς και έκθεση παλιού παιδικού βιβλίου, που περιλαμβάνει παιδικά βιβλία από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Κώστα Νίγδελη.

    Αύριο, Παρασκευή, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης Συκεών η παρουσίαση του νέου βιβλίου του σχολικού συμβούλου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Παύλου Παπαδόπουλου, "Μαθαίνω να διαβάζω". Στο βιβλίο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της Ολικής Ανάγνωσης που εφαρμόζει ο συγγραφέας. Θα προλογίσουν η λέκτορας της Παιδαγωγικής Σχολης του Πανεπιστημίου της Θράκης, Μαρία Δημάση, και η σχολική σύμβουλος Κατερίνα Σουσαμίδου.

    [33] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Μουσικοθεατρικό δρώμενο με τίτλο «το γεφύρι της Άρτας» διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο στις 9 το βράδυ στην αίθουσα Φ.Σ.Ε. «Μεγάλου Αλεξάνδρου» το «Μουσικό Πολύτροπο», ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ..

    Το Μουσικό Πολύτροπο ενδιαφέρεται να μεταφέρει σε πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των μαθημάτων, στο πλαίσιο της αντίληψης ότι μια πλήρης μουσικοπαιδαγωγική αγωγή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δρόμους της δικής μας παράδοσης, μιας παράδοσης όπου υπάρχει μια ενότητα λόγου και κίνησης.

    Η προσπάθεια έχει χαρακτήρα ερευνητικό, μουσικοπαιδαγωγικό και καλλιτεχνικό Προηγείται η συλλογή δημοτικών τραγουδιών από αυθεντικούς εκτελεστές με ηχογραφήσεις που γίνονται επιτόπου από μέλη του "Μουσικού Πολύτροπου".

    Από τα τραγούδια αυτά επιλέγονται ορισμένα που προσφέρονται για εκμάθηση με τον παραδοσιακό τρόπο (δηλ. μόνο με το αυτί, χωρίς την μεσολάβηση της μουσικής σημειογραφίας). Τα τραγούδια αυτά οργανώνονται τελικά σε κάποια σκηνική παρουσίαση, κάθε φορά με διαφορετική θεματική.

    Ιδιαιτερότητα της ομάδας και καρπός της δουλειάς είναι η δημιουργία ενός νέου βιώματος και μιας νέας λειτουργικότητας του δημοτικού τραγουδιού, τα οποία βρίσκουν την έκφραση τους σε έναν άλλο χώρο απ' αυτόν που συνήθως λειτουργεί το δημοτικό τραγούδι, δηλ. στο θεατρικό χώρο.

    Το "Μουσικό Πολύτροπο" δημιουργήθηκε το 1994 από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Γιάννη Καϊμάκη και εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κιλκίς, Σέρρες, Αμφίπολη, Σαμοθράκη, Ελευθερούπολη, Γιάννενα, Ξάνθη, Έδεσσα, Λευκάδα, Λαγκαδά, Λαμία κ.α.)

    Τη χρονιά αυτή το Μουσικό Πολύτροπο ασχολήθηκε με τη σκηνική παρουσίαση του δημοτικού τραγουδιού, «Το γεφύρι της Άρτας». Βάση για το ποιητικό κείμενο αποτελεί η εκδοχή του τραγουδιού στην έκδοση του Ν. Πολίτη και μια παραλλαγή από την Ορεινή Σερρών.

    Το ηχητικό υλικό αποτελούν η θρακιώτικη παραλλαγή και άλλα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με το νοηματικό τους περιεχόμενο και την μελωδία τους.

    Σε ένα εισαγωγικό μέρος που προηγείται του κειμένου του τραγουδιού, πραγματοποιείται το όνειρο της νεαρής γυναίκας του πρωτομάστορα. Σ' αυτό περιλαμβάνονται τέσσερα τραγούδια του γάμου:

    Μες στην Αγιό Παρασκευή (Ήπειρος)

    Μάν' αργυρό κλωντήρι (Μακεδονία)

    Έβγα μωρ' μάνι μ' (Θράκη)

    Σε πολλές χαρές που πήγα (Ήπειρος)

    Ανάμεσα στο βασικό κείμενο του τραγουδιού τοποθετούνται εμβόλιμα τα τραγούδια:

    Ποια είναι εκείνη που κατεβαίνει (Ήπειρος)

    Πασά ταχιά σηκώνουμι (Αιανή Κοζάνης )

    Ήλιε μ' γιατί μας άργησες (Θεσσαλία)

    Μοιρολόι (Δάσκειο Ημαθίας)

    Μοιρολόι (Σιάτιστα- Δ. Μακεδονία)

    Τη μουσική διδασκαλία, σκηνοθετική επιμέλεια και εποπτεία έχει ο Γιάννης Καϊμάκης ενώ στην οργανωτική επιτροπή ανήκουν οι Ματσεντίδου Ελευθερία , Μαυρίδου Δάφνη, Νταλαγεώργου Μαρίνα, Παναγούλη Ειρήνη, Παπαδάκη Ελένη και Στεργιάκη Αθανασία.

    Σόλο τραγούδι: Μαυρίδου Δάφνη

    Διδασκαλία κρουστών: Παπάς Κώστας

    Κατασκευές οργάνων και σκηνικών αντικειμένων: Παύλος Ακτσόγλου

    Χορηγία υφασμάτων: Βιοτεχνία «Αρτέμιος»

    Τα μέλη της ομάδας :

    Αντάρα Νατάσα, Βαμβακάς Γιάννης, Βασιλειάδου Μελίνα, Βέττα Εύη, Γεωργελλή Χριστίνα, Γκολόη Γερακίνα, Γκότσης Θοδωρής, Γκούμα Αθηνά, Γκουντάνος Θάνος, Γκρήγκοβιτς Στέλλα, Ευθυμίου Άκης, Ζιούτας Άρης Θεοδωρόπουλος Σταύρος, Καβαλίκα Ευτυχία, Κακολύρη Έλενα, Κασκάνη Δήμητρα, Καψούρα Ελένη, Κουτροζή Μερόπη, Λιναρδή Στέλλα, Μαργαρίτης Κώστας, Ματσεντίδου Ελευθερία, Μαυρίδου Δάφνη, Μόραλη Φανή, Νταλαγεώργου Μαρίνα, Παναγούλη Ειρήνη, Παπαδάκη Ελένη, Παπάς Κώστας, Πλασταρά Φανή, Σαμαντζής Θέμης, Σπυρόπουλος Παύλος, Στεργιάκη Αθανασία, Τηγανούρια Γιώτα, Τσαμαΐδης Νίκος, Τσαπράζη Γεωργία

    Η ομάδα προσκλήθηκε το 1995 από την κυρία Lisellοtte Orff για να παρουσιάσει την παράσταση ο "Κύκλος της Ζωής" στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Carl Orff.

    Τον Μάρτιο του 1999 παρουσίασε το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" σε πόλεις του Βελγίου (Brugge, Cent) και της Γερμανίας (Amberg, Mόnchen, Nόrnberg, Traunstein).

    Τον Ιούλιο του 2000 συμμετείχε στο διεθνές συμπόσιο για τον Carl Orff (Carl Orff Symposium 2000) στο Τraunwalchen, δίνοντας παραστάσεις και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

    Το 2002 εμφανίστηκε στο Τσανάκαλε της Τουρκίας. Το 2003 αρχίζει η συνεργασία του "Μουσικού Πολύτροπου" με το "Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας".

    Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μεταξύ του "Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας" και του "Μουσικού Πολύτροπου" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι η εμφάνιση του σχήματος σε διάφορες παραστάσεις, με ενδεικτικές τη συμμετοχή στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Euromed Civil Forum της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα Χανιά τον Μάιο του 2003, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου τον Ιούλιο του 2003, στο Festival "Ensembles Polyphonique en Provence" στην Ιταλία (San Giminiano, Siena, Genoa) και στη Γαλλία (Draguignan, Bormes les Mimosas, Cuges les Pins) τον Ιούλιο του 2003 και στο Διεθνές Φεστιβάλ «La Merce» του Δήμου της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο του 2003.

    Τον Μάιο του 2003 η ομάδα παρουσίασε "Τα Εαρινά" στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας του Α.Π.Θ και στον Πολύγυρο, ενώ τον Ιούλιο του 2003 στη Γερμανία (Τraunwalchen).

    Τη χειμερινή περίοδο 2003-2004 εμφανίστηκε στα Γιαννιτσά, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ, στον Τύρναβο και στον Πολύγυρο με τη παράσταση "Τα Χριστουγεννιάτικα".

    Πρόσφατα γνωστή γαλλική δισκογραφική εταιρία εξειδικευμένη στη μουσική των χωρών της Μεσογείου και στην προκλασική μουσική κυκλοφόρησε σε CD την δουλειά της ομάδας με τίτλο "Μουσικό Πολύτροπο" - "Ο Κύκλος της Ζωής" L'empreinte digital 1999 ΕD 13105. Επίσης, ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Schott έδειξε ενδιαφέρον να εκδώσει σε CD "Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού".

    [34] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Συναντήσεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Χρήστο Ζαχαρόπουλο, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση της συνεργασίας για την ανάδειξη των πολιτιστικών ζητημάτων της πόλης.

    Ο κ.Τατούλης έγινε δεκτός στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, από τον υπουργό Νίκο Τσιαρτσώνη, και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Χάρη Αηδονόπουλο, ο οποίος έθεσε το θέμα της καθυστέρησης υλοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ζήτησε την εκπροσώπηση του δήμου στα πολιτιστικά όργανα της πόλης.

    Κατά την επίσκεψή του στη νομαρχία, ο κ.Τατούλης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να αναδείξει τα «ισχυρά χαρτιά» του πολιτισμού και της παιδείας, στηριζόμενη σε δύο βασικούς άξονες: τη δημιουργία σταθερών θεσμών και την αναβάθμιση της συμμετοχής και του ρόλου των πολιτών στην παραγωγή πολιτισμού.

    «Η επιλογή του πρωθυπουργού να είναι ταυτόχρονα και υπουργός Πολιτισμού συμβολίζει και ενισχύει την άποψη της κυβέρνησης ότι ο πολιτισμός και η παιδεία είναι το ισχυρό χαρτί και το όπλο της νέας προσπάθειας της χώρας μας για αλλαγή στον τόπο. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει με βάση δύο άξονες: να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ισχυρών και σταθερών θεσμών που θα βγάζουν τη χώρα από την τη λογική της εσωστρέφειας και θα δημιουργούν την εικόνα μίας ισχυρής χώρας. Επιπλέον, ο πολιτισμός δεν είναι στοιχείο μιας ελιτίστικης αντίληψης, παράγεται και ανήκει στους πεφωτισμένους ανθρώπους» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «ο πολιτισμός παράγεται από τους Ελληνες πολίτες και απευθύνεται σε αυτούς».

    Ενας από τους βασικούς στόχους, όπως είπε, του υπουργείου είναι η κινητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών και των οργανώσεων, η αναβάθμιση του ρόλου τους στην παραγωγή πολιτισμού. «Χρειάζεται συστηματικότητα και υπευθυνότητα για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής» δήλωσε και συμπλήρωσε: «αυτό που όφειλαν να κάνουν οι τελευταίες ηγεσίες για τη σταθερότητα των θεσμών δεν έγινε ποτέ πράξη. Εμείς αλλάζουμε τον τρόπο παρέμβασης στον πολιτισμό και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντικός εταίρος μας στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής». Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι συναντήσεις του με τους φορείς της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν θετικά για την πόλη ώστε να είναι έτοιμη στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, προσέφερε στον υφυπουργό και στον γενικό γραμματέα αναμνηστικά δώρα, και επεσήμανε ότι η επίσκεψή τους στη νομαρχία «θα αναδείξει τα πολλά και μακροχρόνια προβλήματα του νομού».

    Ακολούθησε συνάντηση του κ.Τατούλη με την πρυτανεία του ΑΠΘ, κατά την οποία διαπιστώθηκε η διάθεση συνεργασίας. «Τα πανεπιστήμια παράγουν πολιτισμό, ο οποίος δεν θα πρέπει να κρατείται εντός των τειχών, αλλά να διαχέεται στην κοινωνία. Η κοινή μας αγωνία ενδυναμώνει την προσπάθεια και η συστηματική συνεργασία αποτελεί το σημείο αναφοράς» είπε ο κ.Τατούλης και πρόσθεσε ότι εξετάζονται νέες πολιτικές δράσης τόσο μέσα από τις ειδικές κατευθύνσεις σπουδών στον πολιτισμό (π.χ. Σχολή Καλών Τεχνών), όσο και με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε ακόμη το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Κρατική Ορχήστρα και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    [35] Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2004 (12:49 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Ελένη», το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του ελληνική έκδοση, θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο Ιανός, το Σάββατο 3 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, ο Νίκος Γκατζογιάννης.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών - συγγραφέας Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου και ο συγγραφέας Περικλής Σφυρίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας.

    Το βιβλίο που αποτελεί πραγματική ιστορία (ημερομηνίες, τόποι και ονόματα είναι όλα αληθινά) αναφέρεται στο οικογενειακό δράμα του συγγραφέα μέσα από την σύγχρονη ιστορική αναδρομή των σημαντικών πολιτικών γεγονότων. Ο συγγραφέας ήταν μόλις 9 ετών όταν η μητέρα του εκτελέστηκε. Τριάντα δύο χρόνια μετά, κι ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα πολλές φορές προσπάθησε, άρχισε την έρευνα που θα τον οδηγήσει στην αλήθεια για το τέλος της μητέρας του, Ελένης Γκατζογιάννη.

    Ο Νικόλαος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage) γεννήθηκε το 1930 και το 1940 διέφυγε στις ΗΠΑ. Σπούδασε σε σχολεία του Γουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης και κέρδισε υποτροφία για τη Σχολή Δημόσιας Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Το 1964 πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από τη σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Κολούμπια και ξεκίνησε δημοσιογραφική σταδιοδρομία, περνώντας από το πρακτορείο Associated Press και τις εφημερίδες The Boston Herald Traveller, The Wall Street Journal και The New York Times, όπου εργάστηκε από το 1970 ως το 1980. Εκείνη την περίοδο έγραψε τρία βιβλία για το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και δύο μυθιστορήματα. Του απονεμήθηκαν τα βραβεία Χηρστ, Page One Award της Newspaper Guild και Sigma Delta Chi.

    Το 1980 εγκατέλειψε τους Times, για να εκπληρώσει μια παλιά του φιλοδοξία και να γράψει την ιστορία της ζωής και του θανάτου της μητέρας του. Η Ελένη μεταφράστηκε σε δεκαέξι γλώσσες, ανακηρύχθηκε βιβλίο του μήνα, προτάθηκε για καλύτερη βιογραφία από την Εθνική Ένωση Βιβλιοκριτικών και έλαβε το βραβείο Heinemann ως το καλύτερο βιβλίο του 1984, από τη Βασιλική Λογοτεχνική Εταιρία της Μεγάλης Βρετανίας. Η κινηματογραφική ταινία Ελένη, με πρωταγωνιστές τους Τζον Μάλκοβιτς και Κέιτ Νέλιγκαν, κυκλοφόρησε το 1985.

    Το επόμενο βιβλίο του, A Place for Us, επαινέθηκε ευρύτατα ως ένα συγκινητικό έπος για την εμπειρία των σύγχρονων μεταναστών, ενώ τα βιβλία που έγραψε για την πατρίδα του, Hellas και Greece-Land of Light, επαινέθηκαν για την «έκφραση μιας σχεδόν ευλαβικής αγάπης για την Ελλάδα», όπως επισήμανε το The New Yorker.

    Το 1985 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Απονέμοντάς του τον τίτλο, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Τζον Σίλμπερ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως ο Τζ. Κόνραντ και ο Σ. Μπέκετ, έτσι και εσείς γράφετε στη δεύτερή σας γλώσσα με μια μαεστρία που σπανίως επιτυγχάνουν άνθρωποι που γράφουν στη μητρική τους. Όντας πρόσφυγας και μετανάστης, καθώς αναρριχηθήκατε στην κορυφή του δύσκολου επαγγέλματός σας, παραμείνατε πιστός τόσο απέναντι στην πατρίδα σας όσο και στην αποικία των γιων και των θυγατέρων της που μεταφυτεύτηκε στην Αμερική».

    Πέρα από τη συγγραφή βιβλίων, έχει σταδιοδρομήσει και στον κινηματογράφο, καθώς υπήρξε συμπαραγωγός στην κινηματογραφική εκδοχή της Ελένης και διευθυντής παραγωγής στο Ο Νονός, 3.

    Είναι πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, καθώς και ενεργό μέλος της AHEPA και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ το 1988 τιμήθηκε από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο με τη διάκριση του Άρχοντα, Διδάσκαλου του Γένους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 April 2004 - 19:13:59 UTC