Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 4Ο ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ
  • [02] ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ - ΑΜΕΣΗ
  • [04] ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [05] Φ. ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ
  • [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
  • [08] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
  • [09] Α. ΜΠΑΛΤΑΣ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
  • [11] ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ
  • [12] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
  • [13] ΕΝΤΟΛΗ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ
  • [14] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ 2,6%
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ
  • [16] "ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΕΙ Η ΠΟΕΤ
  • [17] ΣΤΟ 1,4% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΚΕ Ε.Ε. - ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΟΧΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ
  • [21] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [22] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΟΡΖΟΦ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [23] ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ
  • [24] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [25] ΤΕΝΙΣ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [26] ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗΣ
  • [27] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [29] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [30] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ VIDEO ART ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [34] ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ - ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [35] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΔΗΣΣΟ - ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [01] ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 4Ο ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN

    Βαγδάτη, 17 Μαρτίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Πληροφορίες για 27 νεκρούς και 40 τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Mount Lebanon της Βαγδάτης μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων από τον τόπο της νέας τραγωδίας που «χτύπησε» την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μόλις έξι νεκρούς, αν και υπήρχαν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που φέρονται να έχουν παγιδευτεί στα φλεγόμενα συντρίμμια του ξενοδοχείου.

    [02] ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Ομόφωνα δεκτό έγινε σήμερα από τους μόνιμους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα συνδρομής από τη βορειοατλαντική συμμαχία στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πηγές από το ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός Γενικός Γραμματέας Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ παρουσίασε επίσημα το αίτημα της Ελλάδας ενώ η διαδικασία που ακολούθησε ήταν σύντομη και πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα θετικό κλίμα.

    Από την πλευρά της Ελλάδας ο μόνιμος αντιπρόσωπος Γιάννης Ζέπος ευχαρίστησε το συμβούλιο για τη συνδρομή της συμμαχίας και τόνισε ότι πρόκειται για συμπληρωματικά μέτρα καθώς έχει ήδη καταβληθεί τεράστια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της ασφάλειας.

    Σημειώνεται ότι το ελληνικό αίτημα αφορά στην κάλυψη του εθνικού εναέριου χώρου από συμμαχικά ιπτάμενα ραντάρ AWACS, την κάλυψη του θαλάσσιου χώρου από πλοία του ΝΑΤΟ και την πλήρη ετοιμότητα του τάγματος βιοχημικού πολέμου που αυτή τη στιγμή σταθμεύει στην Τσεχία.

    [03] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ - ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΖΗΤΑ Η ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 17 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα συζήτησε με τον επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Χάρι Χόλκερι για τα τραγικά επεισόδια και τις βίαιες συγκρούσεις στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και συμφώνησαν ότι η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί και να τεθεί υπό έλεγχο η φλεγόμενη περιοχή.

    Ο κ. Κοστούνιτσα έθεσε το αίτημα για αποτελεσματική δράση των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας και άμεσο τερματισμό της βίας σε βάρος του σερβικού πληθυσμού στην Κόσοβσκα Μιτσόβιτσα, στην Τσαγκλάβιτσα και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.

    Η αποκατάσταση της τάξης αποτελεί τη σημαντικότερη αποστολή των διεθνών δυνάμεων, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο οποίος συζήτησε επίσης για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν με τον πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Ο κ. Κοστούνιτσα συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Μπόρις Τάντιτς και Γκόραν Σβιλάνοβιτς, τον υφυπουργό Αμυνας Βούκασιν Μάρας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Σερβίας - Μαυροβουνίου Μπράνκο Κργκα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας και πληροφοριών Ράντε Μπουλάτοβιτς και τον επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο Νεμπόισα Τσόβιτς.

    Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποείται και στη Σερβική Βουλή.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Γκόραν Σβιλάνοβιτς συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλη της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς θα ενημερώσει τους πρέσβεις για τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της κυβέρνησης και της Βουλής και θα ζητήσει άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να τερματιστεί η βία στο Κόσοβο. Επίσης θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ να εγγυηθούν για την ασφάλεια στην περιοχή.

    Στη Νέα Υόρκη, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Ζέλκο Πέροβιτς θα συναντηθεί με τον βοηθό του ΓΓ του ΟΗΕ Χάντι Ανάμπια, στον οποίο θα μεταφέρει την έντονη ανησυχία της σερβικής κυβέρνησης και του συμβουλίου υπουργών Σερβίας - Μαυροβουνίου για την κατάσταση στο Κόσοβο.

    Στις πλέον βίαιες συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανών που ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο από τη λήξη του πολέμου το 1999 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 250, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν Αλβανοί αντέδρασαν για τον πνιγμό δύο ανήλικων Αλβανών, στον ποταμό Ιμπάρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αγνοείται η τύχη ενός τρίτου παιδιού, επίσης αλβανικής καταγωγής.

    Χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και στη συνέχεια εισήλθαν στο βόρειο τμήμα, όπου κατοικούν Σέρβοι με τους οποίους συγκρούστηκαν. Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν τέσσερις Αλβανοί και τρεις Σέρβοι. Στη σερβική πλευρά μία γυναίκα σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της.

    Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 Γάλλοι στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης ΚFOR, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της δύναμης λοχαγός Αθανάσιος Ζορμπάς.

    Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν όταν οι συμμετέχοντες στις συγκρούσεις εκσφενδόνισαν εναντίον τους πέτρες και διάφορα αντικείμενα.

    [04] ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τις 22 Μαρτίου στην Ελβετία.

    ''Πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην τετραμερή διάσκεψη λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς'', δήλωσε σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ».

    [05] Φ. ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    Aθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (12:39 UTC+2)

    «Λόγια δεν χρειάζονται, απλώς πάρα πολλή δουλειά» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρου Καπράλου.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ολυμπιακή προετοιμασία και ειδικότερα την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το έργο της στέγης του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για το συγκεκριμένο έργο θεωρείται κρίσιμο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς μετά την ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι πρόβες για τις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων.

    Στη συνέχεια η κ. Πετραλιά επιθεώρησε το εργοτάξιο στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου όπου θα γίνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως έγινε γνωστό, συσκέψεις παρόμοιες με τη σημερινή θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

    [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (13:01 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, με πανηγυρικό τρόπο, οι εργασίες της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου, θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των βουλευτών, που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο, ενώ στη συνέχεια οι βουλευτές θα δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο.

    Στην ορκωμοσία θα παρευρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου. Εχουν κληθεί επίσης να παρευρεθούν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.

    Από την ορκωμοσία τους οι βουλευτές αναλαμβάνουν την άσκηση των καθηκόντων τους. Την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα διεξαχθούν εκλογές στη Βουλή για την ανάδειξη του προεδρείου της, δηλαδή του προέδρου, 5 αντιπροέδρων, 3 κοσμητόρων και 6 γραμματέων.

    Από τα μέλη του προεδρείου ο 4ος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο 5ος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Αντιπολίτευσης.

    Μέχρι στιγμής η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι της Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη για τη θέση προέδρου της νέας Βουλής. Εφόσον εκλεγεί -όπως αναμένεται- η κα Μπενάκη θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

    Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θα γίνει το Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα θα επακολουθήσει συζήτηση, με τοποθετήσεις των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

    [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Καβάλα, 17 Μαρτίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Εγκρίθηκε πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, ενός προγράμματος νέων τεχνολογιών που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος για την κοινωνία της πληροφορίας συνολικού προϋπολογισμού 249.642 ευρώ.

    Στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η σταδιακή δημιουργία «ευρυζωνικής κουλτούρας», η ανάδειξη της σημασίας της ευρυζωνικής πρόσβασης που θα συμβάλει στη δημιουργία και αύξηση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ο πολίτης και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαπιστώσουν στην πράξη μέσω των επιδεικτικών αυτών δράσεων ποια είναι τα οφέλη από την ευρυζωνική πρόσβαση, την πρόσβαση σε γρήγορο και αδιάλειπτο Internet, σε σύγκριση βέβαια με τις έως σήμερα υπηρεσίες. Η περιφερειακή διάσταση των έργων είναι και σε αυτό το πρόγραμμα έντονη, καθώς έχει προβλεφθεί ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές (νησιά κτλ) να μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέσω της χρησιμοποίησης δορυφορικών συνδέσεων.

    Οι ευρυζωνικές υποδομές θέτουν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση του ηλεκτρονικού επιχειρείν και την εφαρμογή νέων μορφών οργάνωσης και εργασίας. Επιπλέον η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών δικτύων τοπικής πρόσβασης στα μικρότερα αστικά κέντρα, αλλά και στις μη αστικές ή απομακρυσμένες περιοχές συμβάλλει καθοριστικά στην άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και ειδικότερα στην μείωση του ψηφιακού χάσματος.

    «Είναι μία μεγάλη επιτυχία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, του τμήματος προγραμματισμού και των συμβούλων που επιλέξαμε για την σύνταξη και προώθηση της αίτησής μας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα την Γενική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η εφαρμογή του προγράμματος θα μας δώσει νέες δυνατότητες, περαιτέρω αξιοποίηση ς των νέων τεχνολογιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είναι μία πάγια επιδίωξη μας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε», τόνισε ο νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής.

    Ειδικότερα για το νομό Καβάλας οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώνονται στην προώθηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω των παρακάτω ενεργειών:

    *Μελέτη σχετικά με την άθροιση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού Καβάλας, καθώς επίσης και ενημέρωση των φορέων της περιφέρειας και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τις δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης,

    *Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στους χώρους της Νομαρχίας Καβάλας και σε άλλους δημόσιους φορείς στις κύριες πόλεις της περιοχής, καθώς και προβολή μέσω διαφημίσεων, καταχωρήσεων και εκπομπών σε ΜΜΕ και διάθεσης έντυπου υλικού,

    *Εγκατάσταση και λειτουργία εννέα χώρων επίδειξης (επτά με ενσύρματη ευρυζωνική πρόσβαση adsl και δύο με ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση wi-fi ) των ευρυζωνικών δυνατοτήτων και υπηρεσιών,

    *Στους χώρους επίδειξης θα προσκαλούνται ομάδες στόχοι (σχολεία, επιχειρήσεις, στελέχη δημοσίων φορέων κλπ) ανά ομάδα, σύμφωνα με αναλυτικό πρόγραμμα που θα καταρτισθεί από τον ανάδοχο του προγράμματος. Στις επισκέψεις αυτές θα παρουσιάζονται τα οφέλη των ευρυζωνικών υπηρεσιών, θα επιδεικνύονται ευρυζωνικές εφαρμογές, με έμφαση στην τηλε- εργασία και τηλε- εκπαίδευση, αλλά και το σύνολο σχεδόν των προτεινόμενων σεναρίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    [08] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Η Εκκλησία δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας θρησκευμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος.

    Επισήμανε ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκαν αγκυλώσεις, αλλά δεν υπήρχαν προβλήματα με τα πρόσωπα.

    Ο κ. Θεόκλητος τόνισε ότι δεν υπάρχει ατζέντα θεμάτων τα οποία θα τεθούν στην συνάντηση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που θα γίνει την Παρασκευή.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος ενέκρινε την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου στο Βόλο με αντικείμενο την παρακολούθηση θεμάτων, που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα μειονοτήτων κλπ. Επίσης ενέκρινε Κανονισμούς Λειτουργίας Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων, συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

    Αύριο ο αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί αρχιερείς θα μεταβούν στις 11 το πρωί στο Μέγαρο της Βουλής για τον καθιερωμένο αγιασμό και των ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

    Οι επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα γίνουν στις 20 και 21 Απριλίου.

    [09] Α. ΜΠΑΛΤΑΣ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετώντας σήμερα στις Βρυξέλλες την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρου Μπαλτά σχετικά με την αίτηση της Κροατίας για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ότι η ενταξιακή πορεία της Κροατίας ''βρίσκεται αναμφίβολα σε σωστό δρόμο χωρίς όμως να υποτιμά το μέγεθος της προσπάθειας που θα χρειαστεί για να ανταποκριθεί στα αυστηρά κριτήρια μιας τέτοιας προοπτικής''.

    Στην έκθεσή του, ο κ. Μπαλτάς χαρακτηρίζει την αίτηση της Κροατίας για ένταξη ως κίνηση ιδιαίτερου συμβολικού χαρακτήρα αφού είναι η δεύτερη, μετά τη Σλοβενία, χώρα της Πρώην Γιουγκοσλαβίας που είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή πρόκληση. Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, ο κ. Μπαλτάς εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα ιδιαίτερα τονίζοντας ότι ''η Κροατία θα μπορούσε να γίνει μία ''ατμομηχανή προόδου και παράδειγμα για τις γειτονικές της χώρες''.

    Η Κροατία έχει επίσης πετύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλούς τομείς, υπογραμμίζει ο κ. Μπαλτάς, προσθέτοντας όμως ότι, ''θα χρειαστεί μεγάλη επιμονή και πολύς χρόνος προκειμένου η Κροατία να αποκτήσει τα απαραίτητα μέσα για τη διασφάλιση της εδραίωσης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας''.

    Οι πιο επείγουσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Κροατία είναι σύμφωνα με τον εισηγητή οι εξής τρεις: 1.Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων και εκτοπισμένων όπως η διασφάλιση στέγης, απασχόλησης και ψυχολογικού κλίματος, αποδοχής και συμβίωσης. 2. Η αποτελεσματικότερη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και την παραπομπή των ενόχων Κροατών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δικαστηρίου. 3. Η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με τις γείτονες Σλοβενία και Ιταλία ιδιαίτερα μετά τις ισχυρές εντάσεις που προκάλεσε το κροατικό σχέδιο για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Αδριατική.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπαλτάς επισημαίνει ότι ''η Κροατία είναι αυτή που κρατά στα χέρια της το κλειδί του ευρωπαϊκού της μέλλοντος διαβεβαιώνοντας την, εκ μέρους του Ευρωπαίκου Κοινοβουλίου, ότι θα κριθεί αντικειμενικά από τις πράξεις της και θα εκτιμηθεί από τις αρετές της''.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Tο προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Συμεωνίδη, δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπως το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, και η προετοιμασία της προσεχούς 10ης διοργάνωσης του γνωστού θεσμού "Annual Thessaloniki Forum", που συνδιοργανώνεται από τον ΣΒΒΕ και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Επίσης, ο κ. Μολυβιάτης δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αλμπερτ Σπίγκελ.

    [11] ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Δήμου καλεί τους Θεσσαλονικείς να αναρτήσουν τη γαλανόλευκη σημαία σε κάθε σπίτι και σε κάθε κατάστημα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου «συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία μιας γιορταστικής, παλλαϊκής ατμόσφαιρας με επίκεντρο το εθνικό μας σύμβολο» όπως αρμόζει στον πανεθνικό εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι με την ανάρτηση της γαλανόλευκης «τιμούνται οι ηρωικοί πρόγονοί μας που πρόσφεραν στο Έθνος την ελευθερία και την ανεξαρτησία».

    [12] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Σε εφαρμογή τίθενται μέτρα που προέβλεπε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών εγκυκλίων από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος

    Ειδικότερα στις εγκυκλίους προβλέπεται η Ενσωμάτωση της ΑΤΑ στις συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η δυνατότητα συνταξιοδότησης των αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ) με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας ή με 3.500 ένσημα σε ηλικία 65 ετών καθώς και η αύξηση των ποσοστών υπολογισμού της βασικής μηνιαίας σύνταξης ΟΑΕΕ και η ρύθμιση του τρόπου εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς το ίδιο Ταμείο. 

    [13] ΕΝΤΟΛΗ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

    Αθηνα, 17 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις που καθυστερούν στην υποβολή περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και εκτελεστεί ο προϋπολογισμός ζήτησε σήμερα ο αρμόδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας από τους επικεφαλής των ελεγκτικών κέντρων και των εφοριών με τους οποίους συναντήθηκε.

    Ο κ. Ρεγκούζας τόνισε στους εφόρους ότι θα αξιολογηθούν με βάση το έργο που θα επιδείξουν. Θα αντιμετωπίζονται αμέσως με αυστηρότητα και χωρίς διακρίσεις οι περιπτώσεις όπου οι σχέσεις μεταξύ φορολογικών αρχών και φορολογουμένων δεν είναι οι ενδεδειγμένες, τόνισε ο υφυπουργός και ζήτησε να αποστέλλεται σε καθημερινή βάση στο γραφείο του ενημερωτικό δελτίο με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται.

    Τέλος το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σχεδιάζει αποσπάσεις υπαλλήλων από τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα σε εφορίες όπου θα παρατηρηθούν αυξημένες ανάγκες. Οι αποσπάσεις σύμφωνα με τον κ. Ρεγκούζα θα γίνουν «χωρίς κομματικές διακρίσεις».

    [14] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ 2,6%

    Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. O πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,1% τον Ιανουάριο του 2004 σε 2,6% το Φεβρουάριο και παραμένει ο υψηλότερος στην Ε.Ε.

    Την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία και το Λουξεμβούργο (από 2,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σουηδία (0,2%), τη Φιλανδία (0,4%) και τη Δανία (0,7%). Πριν από ένα χρόνο ο ελληνικός πληθωρισμός ήταν στο 4,2%.

    Παράλληλα, στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 1,9% τον Ιανουάριο σε 1,6% το Φεβρουάριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,4%. Στους "15 ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,8% τον Ιανουάριο σε 1,5% το Φεβρουάριο, ενώ πέρυσι ήταν 2,3%.

    Ωστόσο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη και αυξήθηκε στην Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2003, μειώσεις του πληθωρισμού διαπιστώθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ οι σημαντικότερες σημειώθηκαν στη Σουηδία (από 3,3% σε 0,2%), στη Φιλανδία (από 2,1% σε 0,4%) και στη Δανία (από 2,9% σε 0,7%).

    Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Γερμανία (1%), τη Φινλανδία (1,1%) και την Αυστρία (1,2%), ενώ τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (3,5%) την Ελλάδα (3,3%) και την Πορτογαλία (2,9%).

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 0,2% σε 0,1% στην Ελβετία, ενώ δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων υπέβαλε στους νέους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος.

    [16] "ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΕΙ Η ΠΟΕΤ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Την παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού ώστε να επιτευχθεί η «επανίδρυση» του ελληνικού τουρισμού ζητεί σε ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Αναστάσιο Λιάσκο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), η οποία σημειώνει ότι η στελέχωση των θέσεων από άτομα ικανά είναι αναγκαία συνθήκη για την προώθηση των τουριστικών πραγμάτων.

    «Δεν μπορεί να στελεχώνονται καίριες θέσεις, όπως για παράδειγμα γραφεία του εξωτερικού, από άτομα που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και σε μερικές περιπτώσεις δεν μιλούν επαρκώς μια βασική ξένη γλώσσα», επισημαίνει η Ομοσπονδία ενώ παράλληλα κάνει λόγο για έλλειψη ελέγχων τόσο σε επίπεδο λειτουργίας των καταλυμάτων, όσο και σε επίπεδο υγειονομικών και τιμολογιακών ελέγχων.

    Η ΠΟΕΤ αναφέρει ότι αποτελεί θετικό γεγονός η ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, προσθέτει, όμως, ότι το εγχείρημα αυτό δεν αρκεί αν δεν αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα αποτέλεσματικής και γόνιμης συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται.

    Για το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού η Ομοσπονδία τονίζει ότι αυτό δεν λειτούργησε ικανοποιητικά και μάλλον αποτέλεσε ένα πρόσχημα μιας δήθεν συνεργασίας του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, ενώ παρόμοια τύχη είχε και το Συμβούλιο Αντιμετώπισης Κρίσεων.

    Τέλος, όσον αφορά στον τομέα της προβολής του τουριστικού προϊόντος η ΠΟΕΤ κάνει λόγο για κωμικοτραγική κατάσταση, καθώς, όπως σημειώνει, τα κονδύλια είναι ανεπαρκή και πολλές διαφημιστικές ενέργειες άστοχες.

    [17] ΣΤΟ 1,4% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Στο 1,4% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Φεβρουάριο, σημειώνοντας και νέα μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο (1,6%).

    Ο πληθωρισμός σημείωσε θεαματική υποχώρηση και στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat). Το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός που καταγράφηκε ήταν 1,6%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ από το Νοέμβριο του 1999.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντήθηκε στις 19:30 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των χωριστών επαφών που έχει με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Η συνάντηση διήρκεσε μόνο μισή ώρα, διότι στις 20:00 ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ παρακάθισε σε δείπνο που παραθέτει ο κατοχικός ηγέτης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΚΕ Ε.Ε. - ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του Κυπριακού, πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους, να μην περικλείει απαράδεκτες και μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να μιλά με μια φωνή στην ΕΕ, υπογράμμισαν οι δύο συμπρόεδροι της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα στη Λευκωσία την τελευταία συνεδρία της.

    ''Αναμένουμε ότι η Κύπρος, μετά τη λύση του Κυπριακού, θα είναι αποτελεσματική ομοσπονδία, χωρίς απαράδεκτες μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο'', δήλωσε η κ. Ρότε.

    Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος καν για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εφόσον παραμένει κατοχική δύναμη ενός κράτους μέλους της Ενωσης.

    Η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ενόσω αυτή δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενόσω διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις που κατέχουν μέρος του κράτους αυτού και παραβιάζει τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι αδιανόητη, τονίζει η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου.

    Σε σύστασή που εξέδωσε η ΜΚΕ καλωσορίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού ''θα αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και ελπίδες της Τουρκίας''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΟΧΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ούτε η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ούτε και η Επιτροπή υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε., υπογράμμισε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Λευκωσία, Τζον Σουίφτ, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ (ΜΚΕ), η οποία συνήλθε σήμερα για την τελευταία της συνεδρία.

    ''Δεν υποστηρίζουμε, ούτε μια νέα Συνθήκη Προσχώρησης, ούτε ένα νέο πρωτόκολλο. Εάν ωστόσο έχουμε νέο πρωτόκολλο, είναι αδιανόητο για μας να το έχουμε έτοιμο μέχρι την πρώτη Μαϊου'', είπε.

    Ο κ. Σουίφτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο, είπε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν επιθυμεί τη συμπερίληψη στη λύση του Κυπριακού μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ωστόσο πως ασήμαντες παρεκκλίσεις που δεν ξεφεύγουν των αρχών της ΕΕ μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Θέματα, τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί καν συζητήσιμα, περιέχονται στο έγγραφο που επέδωσε προχθές στις δύο πλευρές ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προβεί σε μια γενική ανάλυση του εγγράφου, προκειμένου να δει τι απαιτεί να προστεθεί και τι απαιτεί να αφαιρεθεί από το έγγραφο.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της δεξίωσης της ιρλανδικής πρεσβείας στην Κύπρο για την εθνική επέτειο της χώρας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι στο έγγραφο του κ. ντε Σότο περιέχονται τα σημεία που συζητώνται (talking points), τα οποία χωρίζονται σε δύο ομάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΟΡΖΟΦ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (19:02 UTC+2)

    «Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων ήταν και είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο θρύλος του στίβου και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και βουλευτής της Ουκρανίας, Βαλερί Μπορζόφ.

    Ο Ολυμπιονίκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τη βράβευσή του από τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Σχολιάζοντας τα τραγικά γεγονότα στη Μαδρίτη ο Βαλερί Μπορζόφ επισήμανε ότι «οι τελευταίες τρεις Ολυμπιάδες είχαν δυσάρεστα γεγονότα. Λυπάμαι πολύ όταν κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τους Ολυμπιακούς αγώνες σε αρένα των πολιτικών ακραίων πεποιθήσεών τους». Μιλώντας ως εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην ΔΟΕ, ο Βαλερί Μπορζόφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ολυμπιάδα στην Αθήνα, και είπε χαρακτηριστικά: «είμαι σίγουρος ότι η Ολυμπιάδα στην πατρίδα της θα εκφράσει την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ όλων των λαών του κόσμου. Θα ήθελα η Ολυμπιάδα της Αθήνας να είναι υποδειγματική για όλους μας από άποψη οργάνωσης. Χαίρομαι μαζί με τους Αθηναίους και όλους τους Έλληνες που θα γιορτάσουν την Ολυμπιάδα τους μετά από έναν ολόκληρο αιώνα».

    Το ντόπινγκ είναι σφάλμα των αθλητών

    Στην ερώτηση για το μεγάλο πρόβλημα του σύγχρονου αθλητισμού -το ντόπινγκ- ο Μπορζόφ, που επί οκτώ χρόνια ήταν ο πιο γρήγορος άνθρωπος της Γης, είπε ότι το πρόβλημα του ντόπινγκ δεν αφορά τόσο τη χώρα, όσο προσωπικά τον αθλητή. «Δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τις χώρες για χρήση ντόπινγκ που σίγουρα είναι μάστιγα του αιώνα στον αθλητισμό. Η ΔΟΕ κάνει μεγάλες προσπάθειες για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα στον αθλητισμό. Το πρόβλήμα θα λυθεί όταν θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση οι ίδιοι αθλητές, που παραβιάζοντας τη φύση, πολλές φορές αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα γήπεδα».

    Σαν τον τελευταίο μου αγώνα!

    Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό που τον έκανε να ξεπεράσει τους έγχρωμους αθλητές των ΗΠΑ, είπε ότι οφειλόταν τα γονίδιά του, και στη σκληρή προπόνηση. «Άφηνα την ψυχή μου στα γήπεδα κατά τις προπονήσεις. Σαν να έτρεχα τον τελευταίο μου αγώνα!», είπε χαρακτηριστικά.

    Την Ελλάδα ο Μπορζόφ την έχει επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήρθε για πρώτη φορά, προσκεκλημένος από το Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (ΣΦΕΙ) και τον πρόεδρό του Άγι Κυνηγόπουλο. «Εξεπλάγην όταν είδα από ψηλά, από το αεροπλάνο, την πόλη σας. Είναι όμορφη. Χαίρομαι που βλέπω ότι ο παλιός μου φίλος, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από μεγάλος αθλητής έγινε καλός πολιτικός και πετυχημένος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας τραυματισμός του δημάρχου, στους Αγώνες του Μονάχου το 1972, στα προκριματικά των 100 μέτρων, του στέρησε τη δυνατότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ουκρανό Ολυμπιονίκη.

    Σοφία Προκοπίδου

    [23] ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο η εκδίκαση της έφεσης του ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Ρίο Φέρντιναντ για τη μείωση της ποινής αποκλεισμού των οκτώ μηνών, που του επιβλήθηκε πρωτόδικα για μη προσέλευσή του σε προγραμματισμένο έλεγχο ντόπινγκ.

    Την υπεράσπισή του, μαζί με τους νομικούς του συλλόγου, ανέλαβε ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ που ειδικεύεται στις υποθέσεις ντόπινγκ. Ο τελευταίος πριν από λίγο καιρό, χειρίστηκε και την υπόθεση του Βρετανού τενίστα Κρεγκ Ρουσέντσκι που αθωώθηκε.

    H υπερασπιστική ομάδα του Φέρντιναντ έχει "δυνατά χαρτιά" στα χέρια της, κυρίως λόγω του δεδικασμένου από άλλες υποθέσεις και θεωρεί πολύ πιθανό να μειωθεί η ποινή στους τέσσερις μήνες αποκλεισμό.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση της τιμωρίας του Ρίο Φέρντιναντ πριν από λίγο καιρό, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εκούσια αποφυγή προγραμματισμένου ντόπινγκ, αναστάτωσε την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

    [24] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Η επίσημη κλήρωση των τριών αγωνισμάτων της Γυμναστικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα γίνει την Παρασκευή (12:00), στο Συνεδριακό Κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα κληρωθεί η σειρά με την οποία θα αγωνιστούν οι αθλητές, οι αθλήτριες και οι ομάδες ενόργανης γυμναστικής, ρυθμικής γυμναστικής και τραμπολίνο. Η κλήρωση διενεργείται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) και η σχετική διαδικασία διεκπεραιώνεται από τους τεχνικούς επιτετραμμένους των αντίστοιχων αγωνισμάτων.

    Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την κλήρωση του Τραμπολίνο, στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα των 16 αθλητριών και 16 αθλητών που έχουν προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ακολουθήσει των 24 αθλητριών που έχουν προκριθεί για το ατομικό αγώνισμα της ρυθμικής γυμναστικής. Αμέσως μετά θα γίνει η κλήρωση των 12 ομάδων που έχουν προκριθεί στο ανσάμπλ, καθώς και για τη σειρά εκτέλεσης του προγράμματος στους τελικούς. Θα ακολουθήσει η κλήρωση της ενόργανης γυμναστικής ανδρών και γυναικών. Κληρώνεται πρώτα η σύνθεση των μικτών ομάδων με τους αθλητές και τις αθλήτριες των χωρών με μία ή δύο συμμετοχές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κλήρωση εκτέλεσης ανά όργανο στους προκριματικούς και τη σειρά εκτέλεσης στους τελικούς.

    [25] ΤΕΝΙΣ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Νικηφόρα ξεκίνησε τη συμμετοχή του σε τουρνουά τένις future 15.000 δολαρίων στην Αυστραλία ο Βασίλης Μαζαράκης. Κέρδισε τον Ιταλό Λορέντζι 6-0, 7-6 (2) και τώρα στο δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον νικητή της συνάντησης Ντάβλετσιν (Ρωσία) Σμίτς (Αυστραλία).

    Εξάλλου, στην Πορτογαλία ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς, σε τουρνουά future 15.000 δολαρίων, θα παίξει στον πρώτο γύρο με τον Γάλλο Γκίλς. Στο διπλό, ο Έλληνας τενίστας με συμπαίκτη τον Γάλλο Τουρτέ θα αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς Σούλτς και Βόλτερ.

    [26] ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (14:51 UTC+2)

    Τρεις Ελληνες πρωταθλητές προκρίθηκαν στον αυριανό τελικό του σύνθετου ατομικού της δοκιμαστικής διοργάνωσης ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Ο Βλάσης Μάρας, με 54,023 βαθμούς κατέλαβε την 11η θέση, ο Χρήστος Λιμπανοβνός με 53,086 πήρε τη 16η και ο Λεωνίδας Τζαβάρας με 52,686 κατέλαβε τη 19η θέση.

    [27] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Mount Lebanon της Βαγδάτης, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς αρκετά άτομα φέρονται να έχουν παγιδευτεί στο φλεγόμενο ξενοδοχείο.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο Palestine (Πάλεσταϊν), όπου μένουν πολλοί ξένοι ανταποκριτές, ενώ έχουν καταρρεύσει και τρία παρακείμενα κτίρια.

    Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Nassif (Νασίφ), όπου επικρατεί πανικός, ενώ οι άνδρες των σωστικών συνεργειών που έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

    Σημειώνεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε τρεις ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και λίγο μετά την έναρξη της Επιχείρησης Σιδερένια Υπόσχεση, που έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις κατά των εναπομεινάντων οπαδών του παλαιού καθεστώτος.

    [28] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Βαγδάτη, 17 Μαρτίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Πανικός επικρατεί στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Mount Lebanon της Βαγδάτης, όπου σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ισχυρή έκρηξη, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

    Ο ανταποκριτής του Reuters από την περιοχή μεταδίδει πως άνδρες των σωστικών συνεργείων έχουν ήδη ανασύρει αρκετά πτώματα από τα φλεγόμενα συντρίμμια του ξενοδοχείου, στο οποίο κατοικούσαν κυρίως Ιρακινοί και άλλοι Αραβες.

    Στην περιοχή, που είναι καλυμμένη από πυκνούς μαύρους καπνούς, έχουν σπεύσει ασθενοφόρα, άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

    Στον τόπο της έκρηξης έχει ανοίξει ένας κρατήρας πλάτους 7 μέτρων και βάθους 3,6 μέτρων, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν και πολλοί παγιδευμένοι.

    [29] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Μαρτίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η έκρηξη, που κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, σημειώθηκε στο ξενοδοχείο "Mount Lebanon", στην πλατεία Φίρντος, όπου δέσποζε κάποτε το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο και αποκαθηλώθηκε μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τα αμερικανικά στρατεύματα, στις αρχές του περασμένου Απρίλη.

    Αναλυτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης σημειώνουν ότι η σημερινή επίθεση ενδέχεται να αποτελεί αντίποινα στην «Επιχείρηση Σιδερένια Υπόσχεση» που έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις κατά των εναπομεινάντων οπαδών του παλαιού καθεστώτος.

    [30] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Μαρτίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στο ξενοδοχείο "Palestine" (Πάλεσταϊν) της Βαγδάτης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής εικόνα για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες.

    Την περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχουν σκεπάσει πυκνοί καπνοί, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί από διάφορες κατευθύνσεις.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ VIDEO ART ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Την έκθεση «Video Art 21 + 1», ένα project σύγχρονης τέχνης, με βιντεοπροβολές και βιντεοεγκαταστάσεις, που δίνει το στίγμα της πρόσφατης καλλιτεχνικής παραγωγής στον τομέα της βίντεο τέχνης, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 21 έργα καλλιτεχνών από την Γερμανία, που βραβεύτηκαν στο γνωστό φεστιβάλ της πόλης Μαρλ και 1 έργο του έλληνα βιντεοκαλλιτέχνη Άρη Προδρομίδη.

    Ο θεσμός Βραβεία Video Art της πόλης Μαρλ καθιερώθηκε στη Γερμανία πριν 20 χρόνια, από το Μουσείο Γλυπτικής Glaskasten σε συνεργασία με το πολιτιστικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο Aspekte (Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης), την Ανώτατη Σχολή Πολυμέσων της Κολωνίας και το Ινστιτούτο Adolf Grimme. Ο θεσμός αυτός αποτελεί βασικό κομμάτι της γερμανικής καλλιτεχνικής σκηνής, με μια ακτινοβολία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι στόχοι του είναι, η ανάπτυξη και η στήριξη της δημιουργικότητας των βιντεοκαλλιτεχνών, η παρουσίαση των βασικότερων εξελίξεων και τάσεων της βίντεο τέχνης καθώς και η προβολή της τέχνης των μέσων γενικότερα.

    Κάθε δύο χρόνια βραβεύονται τα σημαντικότερα έργα του φεστιβάλ και συγκεντρώνονται σε μία έκθεση, η οποία στη συνέχεια περιοδεύει σε πολλές πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης.

    Το Ινστιτούτο Goethe με τη συνεργασία του εικαστικού καλλιτέχνη Άρη Προδρομίδη, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την έκθεση της πρόσφατης διοργάνωσης, με έργα που δημιουργήθηκαν στην περίοδο 2000 2002, προσφέροντας στο κοινό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τη βίντεο τέχνη.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολυμορφία των έργων αυτών στη θεματολογία (περιεχόμενο υπαρξιακό, κοινωνικό, πολιτικό), στην επεξεργασία της εικόνας και στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, όπως και στη χρονική διάρκειά τους. Από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, πολλοί είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρωπαϊκό στερέωμα όπως ο Γιαν Βέρμπεκ, ο Χάρτμουτ Τσιαν, Μπγιορν Μέλχους, Κορνέλια Έρντμαν, Σούζαν Κούτερ, ΄Ερικ Λαντς και άλλοι της νεώτερης γενιάς, που δίνουν το στίγμα του νεωτερισμού.

    Ο Άρης Προδρομίδης, καλλιτέχνης της avant-garde σκηνής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έχει αντιπροσωπεύσει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις. Ανήκει στους εκπροσώπους μιας ριζοσπαστικής πρωτοπορίας, που εισήγαγε στην Ελλάδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, νέες μεθόδους αντίληψης των μέσων και του ρόλου των εικαστικών τεχνών. Συνεισέφερε, με τη χρήση της τεχνολογίας αλλά κυρίως με την performance και την video art στην αλλαγή του εικαστικού τοπίου. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζει μία βιντεοεγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων, που το θέμα της θίγει την κοινωνική βία.

    Η εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 20.30, κατά τη διάρκεια των οποίων η ιστορικός τέχνης που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αρετή Αδαμοπούλου, θα κάνει μία εισήγηση με θέμα «Video art, μια σύντομη ιστορία» και στη συνέχεια με βιντεοπροβολή, θα παρουσιαστούν επτά από τα βραβευμένα έργα.

    Την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 20.00, θα παρουσιαστούν τα άλλα δεκαπέντε έργα. Παράλληλα, στη Γκαλερί του Ινστιτούτου θα εκτίθενται πέντε βιντεοεγκαταστάσεις έως την Τετάρτη 31 Μαρτίου.

    [32] ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Σειρά συναυλιών προγραμματίζονται για τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο στο Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων, στο πλαίσιο των ανοιξιάτικων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του 2004.

    Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

    Μάρτιος

    Παρασκευή 19/3: Ρεσιτάλ πιάνου της SINJARI ELJONA. με έργα BACH, MOZART, DEPUSSY, LIST, BEETHOVEN, RACHMANINOV.

    Τετάρτη 30/3: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα BACH, FAURE,CHUMANN, PROKOFIEW για το πιάνο και βιολοντσέλο με τους Μαριλένα Λιακοπούλου, Δημήτρη Πατρα.

    Απρίλιος

    Παρασκευή 2/4: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του συνθέτη και διευθυντή του Ωδείου Χρυσάφη Αλεξανδρου. Με τους Αλεξάνδρα Βόλτση, Μαρία Εκλεκτου, Ξένια Θεοδωρίδου, Jang Geu Lee, Μαρία Χριστοβα.

    Τρίτη 20/4: Συναυλία πιάνου τάξη του Ιωάννη Χαρίδη.

    Παρασκευή 23/4: Resital πιάνου των Χριστίνα Παπασπυροπουλου και Ολυμπία Παπα, με έργα BACH, BEETHOVEN, BARTOK, ΑΣΤΡΙΝΙΔΗ,SOPEN, DEBUSSY.

    Τρίτη 27/4: Συναυλία Ελληνικής Έντεχνης Μουσικής. Με τους Σπύρο Λιοτήρη, Γιάννη Γιαννούλη, Λάζαρο Σούσλογλου και Νίκο Κοκκινάκη.

    Πέμπτη 29/4: Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου, υπό την διεύθυνση του Νίκου Χρυσοχόου.

    Μαϊος

    Τετάρτη 5/5: Συναυλία κιθάρας τάξη του Φώτη Ελμα

    Πέμπτη 6/5: Συναυλία Λαϊκής Μουσικής της τάξης του Ανδρέα Ρωσση.

    Τετάρτη 12/5: Συναυλία πιάνου τάξης της Ναταλίας Μιχαηλίδου.

    Πέμπτη 13/5: Συναυλία πιάνου τάξης της Μαρίας Ιωαννίδου και Αναστάσιου Μουρατίδη.

    Τρίτη 18/5: Συναυλία Μουσικής δωματίου με τους καθηγητές του Ωδείου Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Ιωάννη Χαρίδη (πιάνο), Στέλλιου Παπασαβόγλου (βιολί) και Νίκου Κοκκινάκη (κοντραμπάσο). Με έργα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, DVORAK, PIAZZOLA, GRANADOS.

    Τετάρτη 19/5: Συναυλία πιάνου τάξη της Τατιάνας Παπαδοπούλου.

    Πέμπτη 20/5: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με τους Ολγα Σαλβάνου στο πιάνο και Αννα Μιτιτζή στο φλάουτο. Με έργα BACH,MOZART, KOHLER, FAURE, ΣΑΜΑΡΑ.

    Πέμπτη 27/5: Γενική συναυλία σπουδαστών του Ωδείου.

    Σάββατο 5/6: Θεατρική Παράσταση (στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο) του έργου «Περπατώ εις το Δάσος» σε μουσική του Αλέξανδρου Χρυσάφη από τους σπουδαστές του τμήματος Μουσικής Προπαιδείας.

    Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου (28ης Οκτωβρίου 59) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (12:07 UTC+2)

    Μουσικοποιητική βραδιά διοργανώνουν την Κυριακή 21 Μαρ΄τιου, στις 19.00, στο Στέκι Νεολαίας (Βύρωνος - Κέννεντυ) ο δήμος Αμπελοκήπων και το γραφείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ενωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της Αφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας, ενώ θα λάβουν μέρος μαθητές του δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων.

    [34] ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ - ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Μουσικό αφιέρωμα στους δύο μεγάλους Έλληνες συνθέτες Μάνο Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει ο δήμος Ευόσμου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Η μουσική συναυλία, περιλαμβάνει οργανική μουσική και τραγούδια που έγραψαν οι δύο μουσικοσυνθέτες για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και αποσπάσματα από κύκλους τραγουδιών.

    Συμμετέχουν η Ορχήστρα Νέων και το μουσικό συγκρότημα του δήμου Ευόσμου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [35] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΔΗΣΣΟ - ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα γιορταστεί η 25η Μαρτίου στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, στο πλαίσιο προγράμματος που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό.

    Συγκεκριμένα, στη Μαριούπολη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, σε συνεργασία με το παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό προγραμματίζουν δύο εκθέσεις φωτογραφίας και μία συναυλία στο διάστημα από 20 μέχρι 25 Μαρτίου.

    Στο Μουσείο Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου θα φιλοξενηθεί από τις 20 μέχρι τις 31 Μαρτίου έκθεση φωτογραφίας του προέδρου της ένωσης φωτογράφων της Οδησσού, Νικολάι Βιτιούκ, με τίτλο "Η ελληνική μελωδία της Οδησσού". Σε αυτήν περιλαμβάνονται 50 έγχρωμες φωτογραφίες που απεικονίζουν τοπία, σπίτια και μέλη της ελληνικής κοινότητας. Τα έργα του Βιτιούκ καταδεικνύουν τις σημαντικότερες πτυχές της ελληνικής παρουσίας στην Οδησσό κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Ο καλλιτέχνης εκφράζει την άποψή του για τις ιστορικές σχέσεις που ενώνουν την Οδησσό και την Ελλάδα.

    Στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών (Οίκος Πολιτισμού Αζοφ-Σταλ) θα φιλοξενηθεί από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου η έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου Ουκρανού καλλιτέχνη, Βλαδίμηρου Μπάχτοφ, με τίτλο "Οικουμένη". Επιχειρείται μία καλλιτεχνική προσέγγιση στην αναβίωση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μέσα από μία ιδιότυπη τεχνική φωτογράφησης αρχιτεκτονικών μηνείων σε αρχαίες ελληνικές αποικίες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Επίσης, στο Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αζόφ, θα δωθεί μία συναυλία του ντούο για πιάνο "Oleyuria", στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για τους Γιούρι και Ολγα Σερμπακόφ, καθηγητές της Μουσικής Ακαδημίας Οδησσού, διακεκριμένους καλλιτέχνες της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, βραβευμένους σε διεθνείς διαγωνισμούς.

    Στην Οδησσό, το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και μία ημερίδα.

    Συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου, στο παράρτημα του ΕΙΠ, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής "Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών", που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαϊου. Την ίδια μέρα θα γίνει και η απονομή βραβείων των νικητών του 9ου διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής που διοργανώνει το παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό. Τα παιδιά διαγωνίστηκαν στα θέματα "Η Ελλάδα της Μαύρης Θάλασσας" και "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες".

    Από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 2 Μαϊου θα φιλοξενηθεί στο παράρτημα του ΕΙΠ έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Ποσειδώνια" του διακεκριμένου θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Ζαρίτσκι, κατά την οποία θα παρουσιαστούν 30 ακουαρέλες, αποτέλεσμα της διαμονής του ζωγράφου στην Ελλάδα.

    Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στη μεγάλη αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εορταστική εκδήλωση, με συναυλία του συλλόγου ελληνικών χορών και εθνογραφικών ερευνών "Ελληνική Παράδοση" από το Αργος. Επίσης προβλέπεται καλλιτεχνική εκδήλωση με μουσική, χορούς και έθιμικά δρώμενα από όλη την Ελλάδα, εμ τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του ΕΙΠ, που θα παρουσιάσει χορούς των νησιών του Αιγαίου.

    Στις 26 Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση του τρίτου τόμου της σειράς "Ελληνες της Οδησσού" σε συνεργασία με το Κρατικό Ιστορικό Αρχείο Οδησσού, και θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα "Ελληνική Κληρονομιά και σύγχρονη εποχή". Συμμετέχουν φιλόσοφοι, φιλόλογοι, ιστορικοί τέχνης, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι επιστήμονες.

    Στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Ελληνες του Μάλι Μπουγιαλίκ, ενός χωριού έξω από την Οδησσό, καθώς και παρουσίαση του 2ου τόμου της σειράς του Νικολάου Καλμακάν "Οι Ελληνες του Μάλι Μπουγιαλίκ - 200 χρόνια στο νομό της Οδησσού.

    Τέλος, στις 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Οδησσού, θα δωθεί συναυλία φιλίας. Ο σύλλογος ελληνικών χορών και εθνογραφικών ερευνών του Αργους και ουκρανικά χορευτικά συγκροτήματα δίνουν κοινή χορευτική παράσταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 March 2004 - 19:13:52 UTC