Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [02] ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΦΗΦΙΖΟΥΜΕ
  • [03] Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ «ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ»
  • [04] NTE ΣΟΤΟ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ ΓΙΑ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΠΟ
  • [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Ν.ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [07] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η' ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [08] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ 8.000 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ
  • [09] ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ
  • [10] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
  • [11] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ;
  • [12] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΚΠΣ
  • [13] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [16] ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΝΕΑΡΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ
  • [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [18] ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΧΡ.ΔΕΒΕΤΖΗ
  • [19] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΕΡΑΡΙ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ FEL
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
  • [22] ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΧΑΛΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
  • [23] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [24] ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [25] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΣΤΡΟ
  • [26] ΕΙΚΟΣΙ ΤΟΝΟΥΣ ΥΠΕΡΙΤΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΛΙΒΥΗ
  • [27] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Η ΚΙΝΑ
  • [28] "ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [29] «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ
  • [30] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ 6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] "ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΜΗΜΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (11:06 UTC+2)

    Έκκληση προς τους ψηφοφόρους να ενημερωθούν εγκαίρως για το εκλογικό τους τμήμα, όπου θα ψηφίσουν, απηύθυνε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι το τελευταίο 10ήμερο περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι έκαναν χρήση της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1564 και της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) προκειμένου να ενημερωθούν για το εκλογικό τους τμήμα.

    Ο κ. Αλιβιζάτος σημείωσε ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα αρχίσει αμέσως η μετάδοση των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει συνεχής ροή συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.

    Συνέστησε στους ψηφοφόρους μετριοπάθεια και εχεφροσύνη εφόσον τα πρώτα αποτελέσματα δεν δείχνουν σαφή προβάδισμα υπέρ του ενός ή άλλου κόμματος. Εκτίμησε δε ότι αν η διαφορά είναι μικρότερη της μονάδας «θα πρέπει να περιμένουμε ως τις 10.30 το βράδυ».

    «Αν η διαφορά είναι μικρότερη της μιας μονάδας η αγωνία θα παραμείνει, γιατί δεν θα αρκεστούμε σε εκτιμήσεις αλλά σε αποτελέσματα», είπε και μετέφερε το διάλογο που είχε προ ημερών κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «ας περιμένει λίγο ο κόσμος είναι ωραίο πράγμα αυτή η αγωνία».

    [02] ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΦΗΦΙΖΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2004 (12:17 UTC+2)

    Ψηφίζουμε αύριο Κυριακή και όσοι, αμετανόητα αναβλητικοί, δεν έχουν φροντίσει να μάθουν ή να ενημερωθούν πού ψηφίζουν, θα πρέπει να σπεύσουν στον οικείο δήμο, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή να τηλεφωνήσουν στο 1564.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι περίπου 545.000 νέοι ψηφοφόροι, ώστε να μάθουν πού ψηφίζουν. Επίσης, οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση της δυνατότητας να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, καθώς υπάρχουν 7.427, που θα πρέπει τελικά να μεταβούν στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επειδή δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 40 ψηφοφόρων από μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια, ώστε να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών.

    Οι δε παραλειφθέντες από τους εκλογικούς καταλόγους μπορούν και σήμερα, αλλά και αύριο να προσέλθουν στον οικείο δήμο, από τον οποίο θα εφοδιαστούν με μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά του και με αυτήν θα ψηφίσουν. Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν σε ένα δήμο, μόνο με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν στο εκλογικό τμήμα. Οσοι διπλοψηφίσουν, αντιμετωπίζουν κυρώσεις μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκιση.

    Πώς ψηφίζουμε

    Ψηφίζουμε αύριο 7 Μάρτη, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί για δύο ώρες το αργότερο και μόνο εφόσον υπάρχουν ψηφοφόροι έξω από το εκλογικό τμήμα. Θυμίζουμε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Ψηφίζουμε μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

    Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του Νομού Λάρισας.

    Θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

    Ο ετεροδημότης που έχει υποβάλει δήλωση, ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο της βασικής του εγγραφής. Επίσης, ψηφίζουν υποχρεωτικά οι ετεροδημότες που διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο, όπου υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς, από αυτές τις εκλογές, δε χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης.

    Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

    Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα, είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

    Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

    Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

    Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται σήμερα και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

    Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

    Οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν μέσα στις φυλακές. Εχουν συσταθεί 27 εκλογικά τμήματα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα.

    Σταυροί προτίμησης

    Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε υποψήφιους βουλευτές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομά τους, από έναν έως πέντε σταυρούς, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

    Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν, όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψη.

    Οσοι ψηφίζουν την εκλογική περιφέρεια της Β` Αθηνών, βάζουν μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης. Μέχρι και 4 στην Α` Αθηνών. Μέχρι και 3 στην Α` Θεσσαλονίκης. Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 6 μέχρι και 12 βουλευτές. Ενα σταυρό βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από ένας μέχρι και 5 βουλευτές.

    [03] Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ «ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ»

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Το 100% αγγίζουν οι πληρότητες σε αεροπλάνα, τρένα, πλοία και υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) μέχρι και τη μεθεπομένη των εκλογών, ενώ μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα εκτελεστούν, επιπλέον των προγραμματισμένων, 400 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

    Από τις επιπλέον 400 πτήσεις, οι 250 είναι ναυλωμένες («τσάρτερ») και μέσω αυτών αναμένονται στην Ελλάδα περί τις 40.000 και πλέον ψηφοφόροι, προερχόμενοι κυρίως από Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Κύπρο, Σουηδία κ.ά.

    Οσον αφορά στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από τα κόμματα, σημειώνεται ότι χτες παρουσιάστηκαν κρούσματα διπλοκρατήσεων, με επακόλουθο να υποχρεωθούν πολλοί επιβάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», να «μπουν» σε λίστες αναμονής ως υπεράριθμοι!

    Στις θαλάσσιες μεταφορές, μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά, με εξαίρεση τα δρομολόγια προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο και Ικαρία. Κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Πάντως, οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες ή τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων.

    Στα υπεραστικά ΚΤΕΛ εκτελούνται επιπλέον δρομολόγια, ανάλογα με την κίνηση ανά προορισμό. Υπενθυμίζεται ότι οι ετεροδημότες δικαιούνται έκπτωση 30% στα εισιτήρια των τρένων και 25% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ.

    [04] NTE ΣΟΤΟ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Άγκυρα, 6 Μαρτίου 2004 (10:47 UTC+2)

    Όσο περνάει ο χρόνος μειώνονται οι πιθανότητες της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ» ο κ Ντε Σότο ερωτηθείς αν την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί ένα έγγραφο για τη διαδικασία του δούναι και λαβείν απάντησε ότι προς το παρόν δεν του έχει επιδοθεί τέτοιο έγγραφο αλλά ενδέχεται να γίνει.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Γκιούλ και Ντε Σότο συζητήθηκε το θέμα της τετραμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις 22-29 Μαρτίου με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί συμβιβασμός μέχρι τις 21 Μαρτίου. Η Άγκυρα ζήτησε επισήμως να γίνει η τετραμερής σε επίπεδο πρωθυπουργών ή υπουργών Εξωτερικών.

    Λόγω των αυριανών εκλογών στην Ελλάδα ο κ Ντε Σότο ανέβαλε τις επαφές του στην Αθήνα για την ερχόμενη εβδομάδα.

    [05] ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ ΓΙΑ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Ως παράνομη ακυρώθηκε την Παρασκευή από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ για την μη αναγνώριση ως ισότιμου των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) πτυχίου που έλαβε απόφοιτος αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ατλάντα.

    Το ΔΙΚΑΤΣΑ αρνήθηκε την αναγνώριση της ισοτιμίας του πτυχίου και κατέταξε τον πτυχιούχο στο 5ο εξάμηνο σπουδών του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων των ελληνικών ΑΕΙ, επικαλούμενο ότι το αλλοδαπό Πανεπιστήμιο έχει ανεπαρκές διδακτικό προσωπικό (μικρό αριθμό διδακτικού προσωπικού) και δεν προσφέρει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

    Εντούτοις, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ) κρίνοντας ότι η αιτιολογία είναι μη νόμιμη και αόριστη.

    [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Ν.ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Έκκληση προς όλους τους εκλογείς να μάθουν το ταχύτερο σήμερα τη νύχτα που ψηφίζουν ώστε να μην ταλαιπωρηθούν αύριο το πρωί απηύθυνε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος επισήμανε ότι ο τηλεφωνικός αριθμός 1564 για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

    Ο κ.Αλιβιζάτος ανέφερε ότι περίπου το 90% των δικαστικών αντιπροσώπων έφθασαν στα εκλογικά τους τμήματα, και κάλεσε και τους υπόλοιπους να σπεύσουν και να ειδοποιήσουν μόλις φθάσουν και παραλάβουν.

    Τέλος ο διευκρίνισε ότι αύριο όλοι οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. «Το ελληνικό σας διαβατήριο. Χωρίς αυτό δεν μπορείτε να ψηφίσετε», είπε.

    [07] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η' ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του και προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος διευκρινίζει ότι η αναγνώριση των προσερχόμενων εκλογέων στα εκλογικά τμήματα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριό τους.

    [08] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ 8.000 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 6 Μαρτίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», περίπου 8.000 μουσουλμάνοι της Θράκης, που ζουν τώρα στην Τουρκία, έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη οι εν λόγω μετακινήθηκαν από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη, με λεωφορεία μισθωμένα από τα 16 σωματεία ²προσφύγων από τα Βαλκάνια², που εδρεύουν στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου ''Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης'', Μπουρχάν Χάκγκιουντερ, ανέφερε ότι οι αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ενέχουν μεγάλη σημασία για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, καθότι θα επηρεάσουν την κατάστασή τους, τη διαδικασία για το Κυπριακό και το ζήτημα του Αιγαίου.

    Ο κ. Χάκγκιουντερ υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να 'διασπασθούν' οι ψήφοι των ''δυτικοθρακιωτών'', καθότι απαιτείται όπως ένας υποψήφιος [από Κομοτηνή, Ξάνθη] πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 10.000 ψήφους για να εκλεγεί βουλευτής.

    [09] ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Από το Τμήμα Εκλογών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό ότι όσοι εκλογείς έχουν χάσει την ταυτότητά τους και δεν έχουν διαβατήριο, για να μπορέσουν να ψηφίσουν , θα πρέπει να φροντίσουν για την έκδοση δελτίου ταυτότητας.

    Για το σκοπό αυτό σήμερα Σάββατο 6 και αύριο Κυριακή 7 Μαρτίου θα είναι ανοιχτά όλα τα αστυνομικά τμήματα και αντίστοιχα οι Δήμοι για την έκδοση πιστοποιητικών και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση παραβόλων (1ο Κ.Ε.Π. -Δελφών 195 τηλ.2310-403240, 403250  και 2ο Κ.Ε.Π. γωνία Ερμού και Αριστοτέλους-τηλ.375000).

    [10] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

    Χανιά, 6 Μαρτίου 2004 (17:32 UTC+2)

    Τα μηνύματα από τις διεθνείς τουριστικές αγορές δεν είναι και τόσο ευχάριστα για το Nομό Χανίων, αφού μόνο η Σκανδιναβική αγορά παρουσιάζει θετικό πρόσημο σε κρατήσεις ξενοδοχείων.

    H έλλειψη υποδομών και τουριστικής συνείδησης, η έλλειψη μεγάλων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην τουριστική ανάπτυξη του νομού, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Tουριστικής Προβολής της N.A. Xανίων Mανώλη Mαρινάκη, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», σχετικά τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα που δίδεται στους ξένους επισκέπτες από την έλλειψη πεζοδρομίων, επαρκούς φωτισμού, ελλιπούς καθαριότητας, πρασίνου κ.λπ. σε τουριστικούς Δήμους του Nομού.

    Mέχρι τώρα η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Χανίων έχει συμμετάσχει στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού (σε 25 συνολικά), αποσπώντας θετικά σχόλια για την καλή δουλειά που έχει γίνει και για τα καλαίσθητα ενημερωτικά έντυπα που έχει εκδώσει. H παρουσία σε μια τουριστική έκθεση είναι ό,τι σημαντικότερο αφορά στην προβολή και το μόνο τμήμα όπου πραγματικά σαν Nομαρχία μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να διαφημίσουμε το Nομό στο εξωτερικό. Γίνονται πολύ χρήσιμες επαφές τόσο με φορείς του τουρισμού όσο και με δημοσιογράφους. Για παράδειγμα θα σας πω ότι την έκθεση του Mονάχου επισκέφθηκαν πάνω από 180.000 επισκέπτες, τόνισε ο κ. Mαρινάκης.

    Όσον αφορά τα μηνύματα από τις τουριστικές εκθέσεις που συμμετείχε η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Xανίων, ο κ. Mαρινάκης επεσήμανε ότι από την Σκανδιναβική αγορά που είναι η κύρια αγορά στο Nομό Xανίων και αποτελεί το 75% των επισκεπτών στο Δήμο Πλατανιά τα μηνύματα είναι θετικά. Όλοι οι μεγάλοι tour operators ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται στα ίδια περυσινά επίπεδα, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι πέρυσι είχαν γίνει μεγάλες περικοπές και αναπροσαρμογές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του EOT η αγορά της Oλλανδίας βρίσκεται σε πτώση 30%, το ίδιο συμβαίνει στην Aγγλική αγορά, ενώ με αρνητικό πρόσημο είναι και η αγορά της Γερμανίας.

    Ένα άλλο γεγονός που προβληματίζει τους φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό είναι ο ανταγωνισμός που, σύμφωνα με τον κ. Mαρινάκη, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα θα οδηγήσει τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό. Δυστυχώς τελείωσε η εποχή των μικρών τουριστικών μονάδων και θα έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσουν να κτίζονται. Aυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία που κτίζονται στο Nομό Xανίων είναι πάνω των 500 δωματίων. Aυτόματα συνεπάγεται ότι από του χρόνου αν δεν γίνουν οι αντίστοιχες αυξήσεις σε πτήσεις τσάρτερ, τα μεγάλα ξενοδοχεία που κτίζονται τώρα θα αντικαταστήσουν τις μικρές μονάδες. Eίναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο θέλει πολύ συζήτηση, μεγάλη ανάλυση και πολύ προσπάθεια, υπογράμμισε ο κ. Mαρινάκης.

    [11] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ;

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (13:43 UTC+2)

    Την επιστροφή της αισιοδοξίας των επενδυτών στη Σοφοκλέους από Δευτέρα, μαζί με την επιστροφή των ετεροδημοτών, προβλέπει η εφημερίδα «Ημερησία», σε άρθρο του Γιώργου Σακκά που με βάση και τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, σημειώνει:

    Εξετάζοντας τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 1989, διαπιστώνεται ότι είθισται μετά τις εκλογές το Χρηματιστήριο να ανεβαίνει σε διάστημα περίπου τριών μηνών αργότερα, ενώ η άμεση αντίδραση την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης δείχνει ότι οι τάσεις είναι κυρίως πτωτικές.

    Νέα σελίδα γυρίζει στην ελληνική πολιτική σκηνή την ερχόμενη Δευτέρα, επηρεάζοντας άμεσα την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Η πορεία της αγοράς το διάστημα που προηγήθηκε και δη των δύο μηνών από την προκήρυξη των εκλογών, δεν επιβεβαίωσαν σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες που ήθελαν την αγορά να σημειώνει σημαντική άνοδο και την πλειονότητα των μετοχών να αποκομίζει σημαντικά κέρδη. Αντίθετα, βρέθηκε αγκυλωμένη στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ οι ελπίδες για βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος μεταβιβάζονται πλέον στη «μετεκλογική περίοδο».

    Η συσχέτιση της πορείας του χρηματιστηρίου και της προεκλογικής περιόδου είναι αποδεδειγμένη εδώ και πολλά χρόνια. Τα παραδείγματα, κυρίως από το εξωτερικό, επιβεβαιώνουν την πεποίθηση αυτή. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον πλανήτη, οι εκλογές ανέκαθεν ήταν κρίσιμες για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Πολιτικά γεγονότα

    Αν και η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα μικρή και γι΄ αυτό μη συγκρινόμενη ούτε με τις άλλες μεγάλες στην ιστορία της, τα τελευταία χρόνια τείνει να επηρεάζεται ανάλογα από τα πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα.

    Επίσης, τα τελευταία χρόνια, που απέκτησε μεγαλύτερο βάθος με την εισαγωγή πολλών επιχειρήσεων αλλά και των μεγάλων κρατικών ΔΕΚΟ, ο συσχετισμός της με την πολιτική γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Δυστυχώς, παρενέργεια αυτού ήταν και η πολιτική αντιπαράθεση που κατά καιρούς προκλήθηκε με βάση το Χρηματιστήριο.

    Η ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, πάντως, σε πολιτικό επίπεδο, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά. Να σημειωθεί εδώ, ότι στις εκάστοτε εκλογικές περιόδους υπήρξαν και διαφορετικοί παράμετροι οι οποίες επηρέαζαν σημαντικά την πορεία της Σοφοκλέους και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2000, όταν ήδη η ελληνικής αγορά βρίσκονταν στο έντονα καθοδικό κλίμα που ακολούθησε τη μεγάλη άνοδο του 1999.

    Εξετάζοντας τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 1989, διαπιστώνεται ότι είθισται μετά τις εκλογές το Χρηματιστήριο να ανεβαίνει σε διάστημα περίπου τριών μηνών αργότερα, ενώ η άμεση αντίδραση την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης δείχνει ότι οι τάσεις είναι κυρίως πτωτικές.

    Ειδικότερα, μετά τις εκλογές του Απριλίου του 1990, η αντίδραση της αγοράς ήταν έντονα ανοδική. Έτσι, η άνοδος του κόμματος της ΝΔ στην κυβέρνηση συνδυάστηκε με την άνοδο της αγοράς κατά 350 μονάδες, ήτοι περίπου 90%. Γυρνώντας το χρόνο, περίπου 10 χρόνια πίσω, φτάνουμε στο 1993, όταν «πέφτει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν ολοκληρωθεί η τετραετία, υπό το βάρος και της έντονης αντιπαράθεσης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Οι εκλογές φέρνουν ξανά τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Το Χρηματιστήριο ανεβαίνει 20% στο 6μηνο που ακολουθεί, ενώ είχε ήδη σημειώσει 31% το προηγούμενο 12μηνο.

    Διακυμάνσεις

    Την τριετία που ακολουθεί το χρηματιστήριο σημειώνει μικρές σχετικά διακυμάνσεις και κυρίως την περίοδο που προηγείται λίγο πριν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκηρύξει σχεδόν αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο του 1996.

    Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ξανά νικητής των εκλογών, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη απέναντι στον Μιλτιάδη Έβερτ της ΝΔ. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, η «εκσυγχρονιστική» στροφή ολοκληρώνεται.

    Το χρηματιστήριο στο 6μηνο που ακολουθεί ανεβαίνει κατά 30% και στο 12μηνο κατά 73%, σημειώνοντας συνεχή ιστορικά ρεκόρ. Το ράλι το 1997 - 1999 ξεκινά.

    Το 2000, το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη εκλέγεται ξανά έναντι της ΝΔ με υποψήφιο τον Κώστα Καραμανλή. Το Χρηματιστήριο έχει ήδη μετατραπεί σε αρένα της προεκλογικής και μετεκλογικής αντιπαράθεσης, αφού έχει ξεκινήσει πλέον η παρατεταμένη ύφεση, ως συνέπεια της υπερβολικής ανόδου, κυρίως το 1999. Στο ερχόμενο 6μηνο χάνει 15% και στο επόμενο 12μηνο 29%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2000 οι εκλογές ήρθαν περίπου έξι μήνες νωρίτερα και η σεναριολογία ήταν ιδιαίτερα έντονη, γεγονός που τότε είχε προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά.

    Ολυμπιάδα

    Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κάθε εκλογική αναμέτρηση επηρεάζει το Χρηματιστήριο, όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίες μπορεί να έχουν ακόμη και ισχυρότερη επίδραση. Η τρέχουσα συγκυρία στη Σοφοκλέους συνδυάζεται έντονα αφενός μεν με την επερχόμενη Ολυμπιάδα, αφετέρου με την ουσιαστική ανάκαμψη των εισηγμένων εταιρειών.

    Δεδομένου, λοιπόν, του γεγονότος ότι οι δύο αυτοί παράμετροι δεν έχουν προσδώσει τα αναμενόμενα στο ταμπλό και δεν έχουν οδηγήσει στην άνοδο που λογικά θα έπρεπε να έχει διαγράψει η αγορά, η επικείμενη κίνηση της Σοφοκλέους εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική.

    Παράλληλα, και σε πολιτικό επίπεδο, η νέα κυβέρνηση θα συνοδευτεί από σημαντικές αλλαγές προσώπων στην εξουσία, όποιο κόμμα κι αν κερδίσει, σηματοδοτώντας τη νέα δυναμική και στον τομέα της οικονομίας.

    [12] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΚΠΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Μια ανάσα πριν τα 600 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν μέχρι στιγμής τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ που προορίζονται για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του τουριστικού τομέα που έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ έφτασε τα 593 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα πρωτεία ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας κατέχει η Κεντρική Μακεδονία με έργα συνολικού προϋπολογισμού 96,7 εκατ. ευρώ. Η υψηλή αυτή επίδοση οφείλεται σε δύο λόγους:

    α) Στα υψηλά κονδύλια που έχουν εγκριθεί για έργα στη Χαλκιδική, τα οποία ξεπερνούν τα 44,4 εκατ. ευρώ, χαρίζοντάς της την πρώτη θέση ανάμεσα στους 52 νομούς της χώρας. Και β) στο ΓΆ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχουν ενταχθεί διανομαρχιακά έργα ύψους 41 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο σε όλη τη χώρα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις περισσότερο τουριστικές περιφέρειες της χώρας, η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Νησιά του Ιονίου, με συμμετοχή που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, συγκεντρώνουν πάνω από το 35% των συνολικών επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

    Το μερίδιο της Κεντρικής Μακεδονίας φθάνει το 16,3% και της Αττικής το 14,1%. Οι τρεις πρώτοι νομοί (Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Αθήνα) συγκεντρώνουν το 20% των συνολικών επενδύσεων, ενώ το μερίδιο των επόμενων εννέα φθάνει στο 22% (Κέρκυρα, Κυκλάδες, Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Εύβοια, Φθιώτιδα). Σε επτά νομούς δεν έχει ενταχθεί στο ΓΆ ΚΠΣ κανένα έργο στον τομέα του τουρισμού (Δυτ. Αττική, Δράμα, Κοζάνη, Φλώρινα, Άρτα, Ευρυτανία, Καρδίτσα).

    Οι επιχορηγήσεις, που στην πλειονότητά τους έχουν ως αποδέκτες της μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, χορηγούνται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και μιας σειράς άλλων δράσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα προγράμματα: Εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων που δεν υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, Επιχειρηματικά Σχέδια ΜΜΕ τουριστικών επιχειρήσεων, Διάδοση Ελληνικής Κουζίνας και Ενίσχυση επιχειρήσεων για απόκτηση σήματος του ΕΟΤ, Παροχή κινήτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας κ.λπ.

    [13] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό, όπως έχουν διαμορφωθεί στις απευθείας συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνήλθε το Σάββατο το πρωί. Η συνεδρίαση, υπό την προεδρία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε μετά τη 10η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πορεία των συνομιλιών και το περασμένο Σάββατο από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Στράτος Παναγίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [14] ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 6 Μαρτίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκαν από το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ο ετήσιος πληθωρισμός σε τιμές χονδρικής έχει μειωθεί στο 9,14% -για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια- ο δε πληθωρισμός σε τιμές καταναλωτή έχει μειωθεί επίσης στο 14,28%.

    [15] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βελιγράδι, 6 Μαρτίου 2004 (14:24 UTC+2)

    Δύο μήνες μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, το Σερβικό Κοινοβούλιο εξέλεγε νέα κυβέρνηση δίδοντας τα ηνία στον Βόισλαβ Κοστούνιτσα την Τετάρτη (3 Μαρτίου). Από τα 250 μέλη του κοινοβουλίου, οι 130 στήριξαν το υπουργικό συμβούλιο του Κοστούνιτσα.

    Η κυβέρνηση αποτελείται από το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS), το φιλελεύθερο G17 Plus, και το συνασπισμό Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης και Νέα Σερβία (SPO-NS). Έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS). Το υπουργικό συμβούλιο του Κοστούνιτσα έχει έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης -- τον αρχηγό του G17 Plus Μίρολιουμπ Λάμπους -- και 17 υπουργεία.

    Το DSS κατέχει εννέα χαρτοφυλάκια, ειδικότερα την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα. Το G17 Plus ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα ηγηθεί ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μλαντιάν Ντίνκιτς και τρία ακόμα υπουργεία. Ο αρχηγός του NS Βελιμίρ Ίλιτς θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων, το πιο σημαντικό από τα τρία υπουργεία υπό τη διοίκηση του SPO-NS. Αναμένεται να προαγάγει σημαντικές επενδύσεις στους τομείς κατασκευών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

    Ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση του αρχικά θα καταπιαστεί με την οικονομία, τη διαφθορά, τους θεσμούς, την επιβολή του νόμου, τη θέση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, τις σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου με την κρατική ένωση και την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Αξιοσημείωτα απούσα από τη λίστα προτεραιοτήτων είναι η συνεργασία με το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η έλλειψη συνεργασίας θα παρακωλύσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, παρεμποδίζοντας έτσι τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να εξωραΐσει την οικονομία.

    Επιπλέον, το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της κρατικής ένωσης, καθώς το Μαυροβούνιο έχει επιδείξει ότι δεν θα επιτρέψει να ριψοκινδυνευτεί η θέση του στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ από τη στάση της Σερβίας.

    Ο Λάμπους ανέφερε ότι χρειάζονται επείγοντα μέτρα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία. «Μερικές θετικές κινήσεις σχετικά με τα κρατικά πακέτα, την οικονομία, τη γεωργία, την υγεία και την υποδομή θα πραγματοποιηθούν μέσα στον πρώτο μήνα», δήλωσε. Όσο για την πολιτική, ανέφερε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το νέο σύνταγμα.

    Σύμφωνα με τον Ντίνκιτς, ο προϋπολογισμός του 2004 δεν θα παρουσιάσει ύφεση. Ανέφερε ότι θα ψηφισθεί σειρά φορολογικών νόμων στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ θα μειωθούν συγκεκριμένοι φόροι και θα ανασταλεί η καταβολή περιττών φόρων. Πρόσθεσε ότι θα ιδρυθεί ασφαλιστικό ίδρυμα τραπεζικών δανείων για να υποκινηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

    Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου, πρόσθεσε όμως ότι η στήριξη των ΗΠΑ εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, την επιβολή του νόμου και τη συνεργασία με το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου. Επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Κοστούνιτσα για να του πει ότι η συνέχιση της βοήθειας από την Ουάσινγκτον θα εξαρτηθεί από την ετήσια πιστοποίηση πριν από το Συνέδριο του Βελιγραδίου για τη συνεργασία με το δικαστήριο του ΟΗΕ.

    [16] ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΝΕΑΡΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΗΡΑ ΤΗΣ

    Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Έκπληκτοι οι αρμόδιοι του Yπουργείου Άμυνας στην Κύπρο, διάβασαν την επιστολή που απέστειλε νεαρή γυναίκα, η οποία, όπως γράφει σε δημοσίευμά της η Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», υπέβαλε επίσημα παράπονα, καθώς ο στρατιώτης αρραβωνιαστικός της δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στα ερωτικά του καθήκοντα. Κι αυτό επειδή κουράζεται σε ασκήσεις, σκοπιές αγγαρείες, με συνέπεια επιστρέφοντας στο σπίτι να πέφτει ... ξερός στο κρεβάτι. Έτσι το Yπουργείο Άμυνας, κλήθηκε από την παραπονούμενη μνηστή να βοηθήσει, ώστε να αναστηθεί εκ νεκρών ο μνηστήρας και μαζί του να αναστηθούν και οι ερωτικές ορμές του..

    Η νεαρή μνηστή, κατά την εφημερίδα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το Yπουργείο Άμυνας και ζητούσε να μιλήσει με τον ίδιο τον υπουργό κ. Κ. Μαυρονικόλα, για να διατυπώσει το παράπονό της και να ζητήσει να απαλλαγεί ο μνηστήρας από τις πολλές υπηρεσίες. Από το γραφείο του υπουργού Άμυνας την παρέπεμψαν στο Γραφείο Οπλίτη, που είναι εντεταλμένο να καταγράφει, να εξετάζει και να επιλαμβάνεται παραπόνων εθνοφρουρών και των οικογενειών τους. Και η νεαρή, χωρίς περιστροφές, υπέβαλε το παράπονό της, που άφησε μεν άναυδους τους αρμόδιους αξιωματικούς, αλλά που δεν αρνήθηκαν να επιληφθούν του προβλήματος. Πώς ακριβώς, δεν αποκάλυψαν, διότι υπάρχουν και κάποια στρατιωτικά μυστικά που τηρούνται με ευλάβεια.

    Ο εθνοφρουρός υπηρετεί στο Ναυτικό και σύμφωνα με τη μνηστή του πάει σπίτι για διανυκτέρευση κατάκοπος, για να πέσει νωρίς για ύπνο, χωρίς να δίνει σημασία στην παρουσία της. Ως θεραπεία η νεαρή εισηγήθηκε στους αξιωματικούς της Κυπριακής Εθνοφρουράς να μην κουράζουν τόσο πολύ το μνηστήρα της και να του δίνουν περισσότερες διανυκτερεύσεις.

    Την υποβολή του παραπόνου, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Yπουργείου Άμυνας Αντώνης Κρητιώτης.

    [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Άγκυρα, 6 Μαρτίου 2004 (13:51 UTC+2)

    Πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη σε όλο τον κόσμο έρχεται η Τουρκία μεταξύ των χωρών τις οποίες σημειώνονται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνα του τουρκικού Συνδικάτου Turk Harb-Is κάθε χρόνο δηλώνονται στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας περίπου 300.000 εργατικά ατυχήματα το 725 των οποίων συμβαίνουν σε επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται λιγότερα από 50 άτομα.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» η Τουρκία έρχεται τρίτη παγκοσμίως μετά τη Νότια Κορέα και τη Βραζιλία σε εργατικά ατυχήματα ενώ κατέχει τη πρώτη σειρά στην Ευρώπη στους θανάτους από εργατικά ατυχήματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Τουρκίας το 2003 σημειώθηκαν 29.445 εργατικά ατυχήματα τα οποία είχαν ως συνέπεια το θάνατο 487 και τον τραυματισμό 19.979 ατόμων

    [18] ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΧΡ.ΔΕΒΕΤΖΗ

    Βουδαπέστη, 6 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο, το δεύτερο μετάλλιο για τη χώρα μας στο 10ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, κατέκτησε η Χρυσοπηγή Δεβετζή στο τριπλούν των γυναικών κατά τη 2η ημέρα της διοργάνωσης.

    Τη θέση στο βάθρο στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία είχε άσχημο ξεκίνημα στον τελικό του αγωνίσματος, χάρισε το τέταρτο άλμα της, οπότε «προσγειώθηκε» στα 14 μέτρα 73 εκατοστά.

    [19] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΕΡΑΡΙ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μελβούρνη, 6 Μαρτίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Υπόθεση της Φεράρι ήταν τα επίσημα δοκιμαστικά για το Γκραν Πρι της Αυστραλίας, το πρώτο του φετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα, που θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή στο "Άλμπερτ Παρκ" της Μελβούρνης.

    Οι δυο οδηγοί της «Σκουντερία» Μίκαελ Σουμάχερ και Ρούμπενς Μπαρικέλο θα ξεκινήσουν από την πρώτη γραμμή εκκίνησης, καθώς πραγματοποίησαν τους ταχύτερους γύρους.

    Ο Γερμανός «πιλότος» έκανε τον ταχύτερο γύρο στα δοκιμαστικά, καλύπτοντας με μέση ωριαία ταχύτητα 226,173 χιλιόμετρα, την απόσταση σε 1.24.408. «Όλη η ομάδα έκανε καταπληκτική δουλειά. Από τους πρώτους γύρους το αυτοκίνητο ανταποκριθηκε εντυπωσιακά», δήλωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος για 66η φορά στην καριέρα του ξεκινά ένα γκραν πρι από την «πόουλ ποζίσιον».

    Οι οκτώ πρώτοι όπως θα ξεκινήσουν αύριο στην Μελβούρνη, με βάση τα σημερινά δοκιμαστικά είναι οι εξής:

    1. Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι) 1.24.408

    2. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Φεράρι) 1.24.482

    3. Χουαν Πάμπλο Μοντόγια (Ουίλιαμς BMW) 1.24.998

    4. Τζέισον Μπάτον (BAR Χόντα) 1.24.998

    5. Φερνάντο Αλόνσο (Ρενό) 1.25.699

    6. Μαρκ Βέμπερ (Τζάγκουαρ) 1.25.805

    7. Τακούμα Σάτο (BAR Χόντα) 1.25.851

    8. Ραλφ Σουμάχερ (Ουίλιαμς BMW) 1.25.925

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ FEL

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2004 (12:36 UTC+2)

    Σήμερα (19.00 ΕΤ1) Αρης και Μαρούσι αναμετριούνται για δεύτερη φορά και ενδεχομένως τελευταία. Μετά το... γκολ (1-0) στον Αγιο Θωμά η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη χρειάζεται άλλη μια νίκη για να προκριθεί στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Αρης έχει πει την τελευταία του λέξη ακόμα. Αυτή τη φορά το σκηνικό μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και σ' ένα γήπεδο (Ιβανώφειο) όπου οι «κιτρινόμαυροι» της Αθήνας δεν έχουν κερδίσει ποτέ!

    «Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στο πλεονέκτημα της έδρας. Ξέρουμε ότι ο αντίπαλος είναι ισχυρός, αποφασισμένος κι αυτό μας κάνει περισσότερο προσεκτικούς. Τα πάντα πιστεύω ότι θα κριθούν από τη μάχη των ριμπάουντ γιατί από εκεί και πέρα και οι δυο ομάδες μπορούν να τρέξουν» λέει ο Αντρε Χάτσον.

    Ο τεχνικός του Αμαρασίου Παναγιώτης Γιαννάκης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, σε αντίθεση με τον Τσαρλς Μπάρτον που θα περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή τον Νέστορα Κόμματο.

    Ο διεθνής φόργουορντ υποφέρει από μια κάκωση στο μηρό του δεξιού του ποδιού και ανήμερα του αγώνα θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις. Σε περίπτωση που είναι καλύτερα, ο προπονητής του Αρη αναμένεται να τον συμπεριλάβει κανονικά στην 12άδα της ομάδας. Στο μεταξύ, ο Μίροσλαβ Ραΐσεβιτς μπορεί να κλήθηκε σε απολογία διότι αντιμίλησε στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, αλλά θα δώσει κανονικά «το παρών».

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (12:32 UTC+2)

    Με στόχο την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τη Δευτέρα ρίχνεται στη «μάχη» της προκριματικής φάσης η Εθνική Παίδων. Στον όμιλο των «γαλανόλευκων» είναι ακόμα η οικοδέσποινα Πορτογαλία, το Ισραήλ και η Ουαλία.

    Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας Κυριάκος Καραταΐδης, θεωρεί πως η ομάδα είναι έτοιμη: «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την είσοδο στην τελική φάση. Στους αγώνες του ομίλου θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο. Θα αντιμετωπίσουμε τη διοργανώτρια Πορτογαλία, μια πολύ τεχνική ομάδα, που είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες είναι αξιόλογες. Κάναμε δυνατή προετοιμασία και όλοι οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η ομάδα είναι έτοιμη για να πραγματοποιήσει τον στόχο της: Την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης».

    Στην αποστολή έχει συμπεριλάβει: ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σωτηρίου (Πανιώνιος), Παλιούρας (Μαγνησιακός). ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπουκουβάλας (Ελπίδες Αγρινίου), Δρούλιας (Πανναυπλιακός), Μάκος (Πανιώνιος), Σουργιάς (Εργοτέλης), Παπασταθόπουλος (Αίαντας), Λαμπρόπουλος (Πατραϊκός), Τζαβέλας (Τερψιθέα). ΜΕΣΟΙ: Πλιάτσικας (Χαϊδάρι), Σιόντης (Παναθηναϊκός), Ψαρρής (Ανόβερο), Στάθης (Παναθηναϊκός). ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μιχαήλ (Ολυμπιακός), Μπερνιδάκης (Ολυμπιακός), Αραβίδης (Ακράτητος), Θανόπουλος (Ολυμπιακός), Ζυγούρης (Ακράτητος). Το πρόγραμμα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι: Πορτογαλία -Ελλάδα (8/3), Ελλάδα - Ισραήλ (10/3) και Ουαλία - Ελλάδα (12/3).

    Αξίζει να σηειωθεί ότι η νικήτρια ομάδα του ομίλου παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί το Μάη στη Γαλλία.

    [22] ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΧΑΛΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Βουδαπέστη, 6 Μαρτίου 2004 (12:28 UTC+2)

    Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου της Βουδαπέστης η Φανή Χαλκιά. Η πρωταθλήτριά μας κέρδισε στην 2η προκριματική σειρά των 400 μέτρων, καλύπτοντας την απόσταση σε 51 δεύτερα και 77 εκατοστά, συντρίβοντας το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ της Χρύσας Γκουντενούδη (52.65) και όπως είναι φυσικό, προκρίθηκε στον ημιτελικό θα γίνει το Σάββατο.

    Η Χρύσα Γκουντενούδη, τρέχοντας λίγη ώρα αργότερα στην 4η σειρά πήρε επίσης το εισιτήριο για τον ημιτελικό τερματίζοντας δεύτερη με 53.09, πίσω από τη μεγάλη Ρωσίδα αθλήτρια, Ναταλία Ναζάροβα που τερμάτισε σε 51.77.

    Η Γεωργία Κοκλώνη προκρίθηκε στα ημιτελικά των 60μ γυναικών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου που θα γίνουν το βράδυ, αφού τερμάτισε 3η στη 2η προκριματική σειρά με 7.29. Η Ελληνίδα σπρίντερ προκρίθηκε απευθείας από τη σειρά της αφού περνούσαν οι τέσσερις πρώτες απευθείας για τα ημιτελικά.

    Πρώτη στη 2η προκριματική σειρά ήταν η Κριστίν Αρόν με 7.15 και δεύτερη η Βίντα Ανίμ (Γκάνα) με 7.28. Η Κοκλώνη που φέτος έχει 7.26 και ατομικό ρεκόρ 7.17, πέρασε με την 10η καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά, όπου θα μετάσχει στην 3η σειρά (19.42), μαζί με τις Σαφρονίκοβα (Λευκορωσία), Καντιάτου Καμαρά, Κριστίν Αρόν (Γαλλία), Ντέμπι Φέργκιουσον (Μπαχάμες), Μέρλιν Οτι (Σλοβενία), Ενίκο Σάμπο (Ουγγαρία) και Τζόις Μαντουάκα (Βρετανία). Για τον τελικό (20.50) προκρίνονται οι δύο πρώτες κάθε σειράς (3) και οι δύο με τον καλύτερο χρόνο.

    Στο μήκος, ο Λούης Τσάτουμας με φετινό ρεκόρ 8.00μ, απογοήτευσε, αφού για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να βρει το ρυθμό του και με μόνο ένα έγκυρο άλμα (2ο) στα 7.34μ πήρε την 12η θέση στο Α' γκρουπ και φυσικά αποκλείστηκε από τον τελικό, αφού στο σύνολο πήρε την 25η θέση. Το ίδιο και ο Δημήτρης Σερέλης στο Β' γκρουπ, όπου με 7.62μ ήταν 9ος και 21ος στο σύνολο. Κορυφαίος των προκριματικών στο μήκος ο Αμερικανός Σαβάντε Στρινγκφελόου με 8.31μ (έκανε μόνο μία προσπάθεια), ενώ ακολούθησε ο Τζαμαϊκανός Τζέιμς Μπέκφορντ με 8.22μ.

    Στον τελικό του τριπλούν προκρίθηκε εύκολα η Χρυσοπηγή Δεβετζή με 14.48, ενώ εκτός τελικού έμεινε η Ολγα Βασδέκη

    [23] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Ιερουσαλήμ, 6 Μαρτίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν στη διάβαση Ερέζ που βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα, ο οποίος είχε ανοίξει προηγουμένως πυρ εναντίον τους από όχημα που έμοιαζε με τζιπ του ισραηλινού στρατού.

    Παράλληλα, σκοτώθηκαν και δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί όταν ένα δεύτερο όχημα εξερράγη στο σημείο ελέγχου όπου βρίσκονταν οι δυό τους.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη, αλλά οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

    ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβαν από κοινού οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

    Το Ισραήλ έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη μέχρι τη λήξη του θρησκευτικού φεστιβάλ Πουρίμ, το οποίο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.

    Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε από ισραηλινή περίπολο στην πόλη της Δυτικής Όχθης, Τουλκαρέμ.

    Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ήταν άοπλος, αλλά ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας ανδρών, ο ένας από τους οποίους ήταν ένοπλος.

    [24] ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 6 Μαρτίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόνο 21,000 εργασιακές θέσεις τον περασμένο μήνα, ξαφνιάζοντας τους οικονομολόγους, οι οποίοι είχαν προβλέψει οτι η ανακάμπτουσα οικονομία θα δημιουργούσε πολύ περισσότερες. Οι επενδυτές αντέδρασαν αμέσως στα νέα απο το υπουργείο Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές του αμερικανικού δολαρίου και των αμερικανικών μετοχών, ενώ ανέβηκε στα ύψη η τιμή του χρυσού.

    Η πολυαναμενόμενη έκθεση για την αγορά εργασίας έδειξε επίσης οτι η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, στο 5.6%. Οι ειδικοί πιστεύουν οτι η αύξηση της παραγωγικότητας έδωσε την δυνατότητα στους εργοδότες να ανταποκριθούν στη ζήτηση, χωρίς να χρειαστεί να προσλάβουν νέους υπαλλήλους.

    [25] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΣΤΡΟ

    Καμπούλ, 6 Μαρτίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρώ δήλωσε οτι το Αφγανιστάν έχει γίνει καλύτερο μέρος διαβίωσης απο την εποχή της πτώσης των Ταλιμπάν. Μιλώντας στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετά απο συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι, ο κ. Στρώ είπε σε δημοσιογράφους οτι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα γίνονται τώρα πολύ πιό σεβαστά, ενώ η οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί.

    Ο επισκεπτόμενος βρετανός αξιωματούχος επαίνεσε επίσης το Αφγανιστάν για τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλει για την καταπολέμηση της παραγωγής ναρκωτικών ουσιών και πρόσθεσε οτι η δουλειά που κάνει η κυβέρνηση Καρζάι και η διεθνής κοινότητα για την δημιουργία μιας πλούσιας και ασφαλούς χώρας, είναι κρίσιμης σημασίας για την μείωση της παραγωγής ναρκωτικών. Ο κ. Στρώ έφθασε στην Καμπούλ απο το Πακιστάν, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ σε σχέση με το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

    [26] ΕΙΚΟΣΙ ΤΟΝΟΥΣ ΥΠΕΡΙΤΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΛΙΒΥΗ

    Τρίπολη Λιβύης, 6 Μαρτίου 2004 (14:13 UTC+2)

    Η Λιβύη αποκάλυψε στους επιθεωρητές όπλων ότι στο χημικό της οπλοστάσιο περιλαμβάνονται πάνω από 20 μετρικοί τόνοι αερίου υπερίτη, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τρίπολης με δυτικές χώρες.

    Η Τρίπολη επίσης δηλώνει ότι έκλεισε ένα εργοστάσιο κατασκευής χημικών όπλων και ότι διαθέτει σε αποθήκες δύο χημικά όπλα. Ακόμα παραδέχτηκε πως προσπάθησε να αναπτύξει αέριο νεύρων σάριν. Οι αποκαλύψεις της Λιβύης έγιναν στη Χάγη, στον Ανεξάρτητο Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, που παρακολουθεί τη διάλυση του προγράμματος χημικών όπλων της Τρίπολης.

    [27] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Η ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 6 Μαρτίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 12%, ένα ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ.

    Στην εν λόγω ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιν Ρενκίνκ, ενώπιον του κοινοβουλίου. Ο κ. Γιν δήλωσε ότι η Κίνα θέλει να βελτιώσει την ετοιμότητά της.

    Η Κίνα δηλώνει ότι πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά της μέσα στο 2004.

    Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η Κίνα σχεδιάζει να δαπανήσει το διπλάσιο ποσό για την ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων της.

    Ανησυχίες στην περιοχή

    Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη ενώ η Ταϊβάν προετοιμάζεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα ζητώντας από την Κίνα να σταματήσει τις τακτικές εκφοβισμού.

    Σήματα συναγερμού όμως έχουν σημάνει και σε άλλες χώρες της περιοχής, καθώς ακόμη και η Ιαπωνία εξέφρασε τις ανησυχίες της.

    Η Κίνα επιθυμεί να κάνει πιο αποτελεσματικό το στρατό της, ο οποίος αποτελείται από 2,5 εκατομμύρια στρατιώτες.

    Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα εκπαιδεύσει το στρατό της χώρας σε όπλα υψηλής τεχνολογίας.

    [28] "ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Ένα θεαματικό παραμύθι που βασίζεται σε μύθους της Ανατολής , το έργο «Τα ελάφια και οι κατάρες» του Τούρκου συγγραφέα Μουρατχάν Μουνγκάν ανεβάζει από τις 12 Μαρτίου στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μουσταφά Άβκιραν το Κ.Θ.Β.Ε. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τουρκικό έργο που θα ανεβάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας σημαντικός νέος Τούρκος σκηνοθέτης με Ελληνες ηθοποιούς, υλοποιώντας μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2002, όταν υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΘΒΕ και τη Διεύθυνση Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, με στόχο οι θεατρικές αναζητήσεις να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών.

    Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: ο Χαζέρ μπέης φεύγει από τη νομαδική φυλή του πατέρα του, κλέβοντας τη γυναίκα του, Κουρεϊσά, που ανήκει σε άλλη φυλή. Φτάνουν σε έναν τόπο, όπου ζουν εδώ και πολλά χρόνια ελάφια. Ο Χαζέρ μπέης ερωτεύεται αμέσως τον τόπο αυτό και αποφασίζουν να ριζώσουν εκεί. Ακολουθώντας το έθιμο της φυλής του, σκοτώνει μία ελαφίνα και τότε ξεκινά η πρώτη κατάρα. Η απόφαση του Χαζέρ μπέη να εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και να εγκατασταθεί στον τόπο των ελαφιών οδηγεί σε απίστευτες περιπέτειες και ταλαιπωρίες τους απογόνους του για πολλές γενιές μετά. Η ζωή τους γίνεται θέατρο με έθιμα και μύθους της Ανατολής, με στοιχειά και μάγισσες, ένα παραμύθι με ελάφια και κατάρες.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, διασκευή-σκηνοθεσία Μουσταφά Άβκιραν, σκηνικά-κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφία Οβούλ Άβκιραν και φωτισμούς Γιώργου Ταρκάση. Η διανομή των ρόλων έχει ως εξής: Αφηγητής Δημήτρης Καμπερίδης, Κουρεϊσά Έφη Δρόσου, Χαζέρ Στέργιος Τζαφέρης

    Τζουντάνα Μαρία Χατζηιωαννίδου, Μουσταφά Γιάννης Ηλιόπουλος, Σουβεϊντά Κατερίνα Λούρα, Νασίρ Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Κασίμ Αστέρης Πελτέκης, Φάντασμα του πατέρα του Χαζέρ Γιώργος Μπαγιώκης, Αρχιμάγισσα Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου Μάγισσες: Μελίνα Αποστολίδου, Μαρία Καραμήτρη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Έλενα Μαυρίδου, Δέσποινα Σαρόγλου, Άννη Τσολακίδου, Μαρία Φράγκου Στοιχειά: Σταύρος Γιαγκούλης, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κρήτος, Απόστολος Μπαχαρίδης, Παύλος Σαχπεκίδης, Γιάννης Τσορτέκης Μουσικοί: Δάφνη Κοτσιάνη, Έλσα Μουρατίδου

    [29] «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2004 (12:26 UTC+2)

    Ενα περίφημο μπαλέτο, από τις συναρπαστικότερες χορογραφίες του Πετιπά, ο «Δον Κιχώτης», ανεβαίνει από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 13 του Μάρτη στο θέατρο «Ολύμπια» της ΕΛΣ. Το έργο, σε μουσική του Λ. Μίνκους, λιμπρέτο και χορογραφία του M. Πετιπά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1896.

    Το μπαλέτο αυτό περιλαμβάνεται ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έργα μπαλέτου στα ρεπερτόρια των περισσότερων, αν όχι όλων των θιάσων κλασικού χορού, παγκοσμίως, ενώ δεν έχουν λείψει από την ιστορία του οι πιο εκσυγχρονισμένες χορογραφικές αποδόσεις του, από μεγάλους χορευτές - χορογράφους. Η χορογραφία, που θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της ΕΛΣ, είναι του Ρώσου χορευτή Ιγκορ Ζελένσκι και βασίζεται στην πρωτότυπη του Πετιπά. Στην παράσταση χορεύουν οι: Αλίνα Στεργιανού, Αιμιλία Γάσπαρη, Νατάσα Σιούτα, Γιάννης Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, Αλεξάντερ Νεσκόφ, Γιώργος Βαρβαριώτης, Βαγγέλης Λαφάρας, Θύμιος Δούκας, Φώτης Διαμαντόπουλος, Εκτωρ Μπολάνο κ.ά.

    Η πλοκή του έργου βασίζεται σε ένα επεισόδιο από αυτά που περιλαμβάνονται στο περίφημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Ο μη αποδεκτός έρωτας του Μπαζίλιο και της Κίτρι και οι περιπέτειες που προκαλούνται απ' αυτόν είναι το κεντρικό θέμα. Ενα έργο γεμάτο έντονη ενέργεια, με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, το οποίο πολλοί κριτικοί και ιστορικοί του κλασικού χορού παγκόσμια υποστηρίζουν πως χρειάζεται μεγάλη σιγουριά και ερμηνευτική δεινότητα. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 3, 4, 17, 20, 22, 24/4 και 12, 14, 15, 16/5.

    [30] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ 6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2004 (12:24 UTC+2)

    Με την ταινία «Η ιστορία της καμήλας που δάκρυσε» ανοίγει την αυλαία του το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα στις 15 του Μάρτη στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ». Πρόκειται για συλλογική σπουδαστική δημιουργία δύο σκηνοθετών με τον ένα, τον Ιταλό Λουίτζι Φαλόρνι, να αναμένεται στη διοργάνωση. Η ταινία έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στη Βαυαρία, ήταν υποψήφιο στην ίδια κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία και έχει προβληθεί, μεταξύ άλλων, με μεγάλη επιτυχία στα φεστιβάλ των Τορόντο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ, Ρόντερνταμ.

    To ντοκιμαντέρ εστιάζει σε μια οικογένεια νομάδων στην έρημο της Μογγολίας και την καμήλα τους, που απομακρύνει από κοντά της το νεογέννητο καμηλάκι της και αρνείται να το ταΐσει. Απελπισμένη από την κατάσταση, η οικογένεια οδηγείται στο παραδοσιακό έθιμο του βιολιστή που παίζει μουσική στην καμήλα, η οποία τελικά δακρύζει και δέχεται στην αγκαλιά της το ανυπεράσπιστο ζωάκι.

    Η φετινή διοργάνωση - που θα διαρκέσει μέχρι τις 21/3 - είναι αφιερωμένη στην «Τρομοκρατία». «Από τα δικαιώματα των παιδιών στον υπό ανάπτυξη κόσμο και τη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη, ζητήματα που είχαν στο παρελθόν αποσχολήσει το Φεστιβάλ, φέτος το θέμα της τρομοκρατίας εξερευνάται στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και προσωπικό του πλαίσιο μέσα από 13 ταινίες από όλο τον κόσμο και από κάθε γωνία προσέγγισης», σύμφωνα με τους διοργανωτές. Παράλληλα θα διοργανωθεί και σχετική ημερίδα. Επίσης, θα υπάρχουν αφιερώματα στον Σουηδό σκηνοθέτη Stefan Jarl, «τον μεγαλύτερο εν ζωή Ευρωπαίο δημιουργό ντοκιμαντέρ» και την Ολλανδέζα Heddy Honigmann.

    Η «ντοκιμαντερίστικη» πτυχή δύο γνωστών προσωπικοτήτων του κινηματογράφου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Αμπάς Κιαροστάμι θα αποτελεί ένα ακόμη αφιέρωμα του φεστιβάλ.

    [31] "ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2004 (09:45 UTC+2)

    Tην κωμωδία του Άλαν Έικμπορν «Όλα σε μια νύχτα» παρουσιάζουν από τις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη (θέατρο Εγνατία) το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας και ο Γιώργος Κιμούλης . Το έργο διαδραματίζεται σε τρεις διαφορετικές κρεβατοκάμαρες, τριών διαφορετικών σπιτιών, τριών διαφορετικών ζευγαριών, τα οποία επισκέπτεται ένα τέταρτο ζευγάρι αναστατώνοντας τη ζωή των υπολοίπων. Το μόνο που καταφέρνει είναι να φτιάξει τη δική του ζωή καταστρέφοντας των άλλων.

    Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο αυτό από μια προσωπική του εμπειρία. Μετά το τέλος κάποιας παράστασης, έμεινε να συζητά με έναν ηθοποιό ο οποίος ήταν πολύ αναστατωμένος από την αποτυχία μιας προσωπικής του σχέσης. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα, και ενώ όλοι είχαν αποσυρθεί στα δωμάτια τους, ο Έικμπορν τον καληνύχτισε και ανέβηκε στο δωμάτιο του. Ο ηθοποιός, ζαλισμένος τόσο από το αλκοόλ όσο και από την προσωπική του «τραγωδία», ακολούθησε τον συγγραφέα στην κρεβατοκάμαρα του. Η σύζυγος του Έικμπορν κοιμόταν ήδη, και ο ηθοποιός, ενώ ο Έικμπορν φορούσε τις πιτζάμες του και έπεφτε στο κρεβάτι, συνέχιζε να ξετυλίγει το δράμα του. Η διήγηση του πληγωμένου ηθοποιού αποκοίμισε τον συγγραφέα. Όταν ξύπνησε το πρωί, βρήκε τον ηθοποιό να κοιμάται στα πόδια του κρεβατιού. Ο Έικμπορν είχε βρει την ιδέα του έργου.

    Ουσιαστικά ο Έικμπορν μιλάει για τον ακραίο εγωισμό που αγγίζει τα όρια του αυτισμού. Και πως αυτός ο αυτισμός αποκαλύπτει τη γελοιότητα του ανθρώπου. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μιλούν μεταξύ τους, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι συνεννοούνται, αλλά τελικά κανένας δεν μιλάει και δεν συνεννοείται με κανέναν.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου και οι φωτισμοί του Ben Ormerod. Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά : Μίνα Αδαμάκη, Γιώργος Ζιόβας, Ματίνα Καρρά, Γιώργος Κιμούλης, Κατερίνα Λέχου, Χρύσα Ρώπα, Γιάννης Στεφόπουλος, Αλέκος Συσσοβίτης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 March 2004 - 19:13:47 UTC