Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [04] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
  • [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [07] 62ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [08] ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ Η ΕΕΤΤ
  • [09] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ Q-TELECOM ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ
  • [10] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΔΟΛ
  • [12] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [13] ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΕ Ο
  • [14] ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
  • [15] Ο ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] Ο ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΑΡΗΣ
  • [19] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ
  • [20] ΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟ
  • [21] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: "ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ"
  • [22] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [24] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [25] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [27] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [28] ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ
  • [29] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • [30] Ο "ΚΛΟΟΥΝ" ΜΕ ΤΗ Μ. ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΤΣΙΜΑ "ΣΕΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

  • [01] Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2004 (14:53 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και διάρκεσε πέντε σχεδόν ώρες.

    "Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υπέβαλαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντηλλάγησαν απόψεις", δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως δεν έχει οριστεί η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Ζάκυνθος, 28 Φεβρουαρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    «Είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον, να μην γυρίσουμε πίσω. Να κατοχυρώσουμε τις κατακτήσεις μας. Να χτίσουμε πάνω στις κατακτήσεις μας τη νέα εποχή, γι' αυτό θα νικήσουμε στις 7 Μαρτίου», τόνισε κατά την ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο μπροστά σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων του νησιού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τονίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη με τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση και υπενθύμισε ότι την περίοδο 90-93 η ΝΔ ως κυβέρνηση επιχείρησε να κόψει τις συντάξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το δίλημμα στις εκλογές της 7 Μαρτίου είναι ανάμεσα στη δημοκρατία και τη συμμετοχή ή στην επανίδρυση του κομματικού συγκεντρωτικού κράτους της Δεξιάς, στην κοινωνική δικαιοσύνη ή την ύφεση την ανεργία και την οπισθοδρόμηση, σημειώνοντας ότι το δίλημμα τελικά είναι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    «Λαέ της Ζακύνθου, απόψε στέλνετε το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ελλάδα. Ευχαριστώ γι' αυτή τη συγκινητική, μεγαλειώδη υποδοχή εδώ στη Ζάκυνθο. Είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι, δυνατοί για τη μεγάλη νίκη στις 7 Μαρτίου.

    Πολίτες της Ζακύνθου, φίλες και φίλοι,

    Είναι μεγάλη η συγκίνηση γιατί βρίσκομαι σε αυτό το νησί του πολιτισμού και της ιστορίας, τόσων αιώνων. Το νησί του Αγίου Διονυσίου που έδωσε κορυφαίους ποιητές όπως τον Κάλβο και το Σολωμό. Κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων όπως τον Γρηγόρη Ξενόπουλο και βέβαια κορυφαίους μουσουργούς, όπως είναι ο Μάτεσης και ο Καρέρ.

    Σήμερα η Ζάκυνθος φέρνει το χαμόγελό της σε όλη την Ελλάδα. Είναι το χαμόγελο της νίκης. Δίνουμε από τη Ζάκυνθο το παρόν μας για τη νέα εποχή. Είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον, να μην γυρίσουμε πίσω. Να κατοχυρώσουμε τις κατακτήσεις μας. Να χτίσουμε πάνω στις κατακτήσεις μας τη νέα εποχή, γι' αυτό θα νικήσουμε στις 7 Μαρτίου. Γι' αυτό θα νικήσει ο ελληνικός λαός.

    Η νέα εποχή έρχεται με τις ευκαιρίες αλλά και με τις δυσκολίες. Με τις μεγάλες προκλήσεις από όλο τον κόσμο. Εμείς χρειάζεται να ενώσουμε και ενώνουμε- τον ελληνικό λαό σε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας!

    Η ενότητα είναι βασική αρχή μας. Πρώτα από όλα κι αυτό μας ξεχωρίζει από τη Δεξιά- είμαστε η μεγάλη παράταξη της δημοκρατικής παράδοσης. Είμαστε βαθιά δημοκρατική παράταξη. Ξέρουμε ότι η σημερινή εποχή, τα σημερινά προβλήματα δεν λύνονται με αποφάσεις στο κέντρο, στην Αθήνα, θέλουν τη συμμετοχή του πολίτη, τη λαϊκή συμμετοχή.

    Με ρωτάνε «τι είναι αυτή η συμμετοχή;». Εμείς λέμε ότι η συμμετοχή είναι ότι, εμείς προχωράμε και παίρνουμε αποφάσεις με το λαό, όχι ενάντια στο λαό. Εμείς θέλουμε τη φωνή του πολίτη. Εμείς θέλουμε το δικαίωμά του να συναποφασίζει, εμείς θέλουμε το δικαίωμά του να έχει γνώση για τα προβλήματα και τις εξελίξεις. Εμείς θέλουμε μια νέα ευθύνη συμβολής, συνεισφοράς του πολίτη, ώστε να μπορούμε να δώσουμε δύναμη στην τοπική κοινωνία, δύναμη στον πολίτη ν' αποφασίζει, να λύνει τα ζητήματά του, να παίρνει πρωτοβουλίες.

    Αυτή η βαθιά δημοκρατική παράταξη, έχει πολλούς αγώνες από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, της Εθνικής Αντίστασης -που προσπάθησε η Δεξιά να σταματήσει τη σύνταξη στους απόμαχους ανθρώπους της-, τους αγώνες του 1-1-4, του Γέρου της Δημοκρατίας, των ανένδοτων Αγώνων και μετά οι αγώνες της Αλλαγής με ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τιμούμε όλους, όλες τις γενιές που είναι εδώ μαζί μας, όλες τις γενιές που πάλεψαν για τη δημοκρατία. Τιμούμε, χαιρόμαστε και καλωσορίζουμε σε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη τη νεολαία μας, τη νέα γενιά της νέας εποχής.

    Σε αυτή τη νέα εποχή δεν μας περισσεύει κανείς γι' αυτό είμαστε το Κίνημα της αλληλεγγύης. Να σταθούμε κοντά σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πολίτη, ιδιαίτερα σε κάποια στιγμή αδυναμίας σε κάποιο πρόβλημά του.

    Μα λέει, η Νέα Δημοκρατία, ότι κι αυτή εξαγγέλλει συντάξεις, ολοήμερα σχολεία. Εμείς, δεν είμαστε το Κίνημα που απλώς κάνει προεκλογικές εξαγγελίες για το κοινωνικό κράτος. Για μας, το κοινωνικό κράτος είναι μια βαθιά φιλοσοφική ανάγκη, μια βαθιά ανάγκη για να φτιάξουμε μια πολιτεία που θα κοιτά τα προβλήματα του Έλληνα συνταξιούχου, της γυναίκας, του ασθενή, του ατόμου με αναπηρία. Εμείς είμαστε το Κίνημα που είναι κοντά στον πολίτη γιατί θεωρούμε ότι αυτό το δικαιούται.

    Οι παλιοί θυμούνται ότι για να μπει κανείς σ' ένα νοσοκομείο, να έχει το δικαίωμα στην εργασία, ή και στην παιδεία, συνήθως χρειαζόταν να έχει κάποια κομματική ταυτότητα, να έχει μια κομματική πρόσβαση μέσα από κάποιο κομματάρχη της Δεξιάς. Εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι είναι δικαίωμα η παιδεία, είναι δικαίωμα η υγεία, είναι δικαίωμα η σύνταξη του αγρότη, είναι δικαίωμα η ασφάλιση, είναι δικαίωμα η κατοικία.

    Και αποδεικνύουμε με το έργο μας το κοινωνικό κράτος, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας με Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Καθιερώσαμε τις αγροτικές συντάξεις και την ασφάλιση του αγρότη. Θα ανεβάσουμε την αγροτική σύνταξη για να φτάσει τα 300,00 ευρώ και του ΙΚΑ τα 700,00 ευρώ ως ελάχιστο όριο.

    Καθιερώσαμε το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Καθιερώσαμε τη Βοήθεια στο Σπίτι, τα ολοήμερα σχολεία. Καθιερώνουμε το ολοήμερο Γυμνάσιο να βοηθήσει το γονιό, τη γυναίκα, το παιδί. Καθιερώνουμε τον οικογενειακό γιατρό και τον προσωπικό γιατρό, ώστε να υπάρχει η πρόληψη, να υπάρχει αυτός που θα συμβουλεύει την οικογένεια.

    Εμείς είμαστε που θα αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα της κοινωνίας μας, με μήνυμα και με αξία την αλληλεγγύη να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο.

    Έχουμε στη χώρα μας μια νέα εργατική τάξη. Είναι οι μετανάστες που έχουν έρθει και ξέρω ότι και εδώ στη Ζάκυνθο είχαν έρθει και λαθρομετανάστες.

    Αλλά ποιος θα διαχειριστεί αυτό το μεγάλο ζήτημα με ανθρωπιά, έτσι ώστε να ενταχθούν σωστά στην κοινωνία μας, να γίνουν σωστοί νοικοκυραίοι, να γίνουν σωστοί πολίτες; Εμείς αυτό το μεγάλο δημοκρατικό κίνημα μπορεί να συμβάλλει, όχι με ξενοφοβία, όχι με ρατσισμό, αλλά με ουσιαστική βοήθεια να ενταχθούν σωστά μέσα στην πολιτεία, μέσα στην κοινωνία μας, να συμβάλλουν κι αυτοί στην οικονομική ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου.

    Σ' αυτή, τη νέα εποχή, χρειαζόμαστε ένα αποκεντρωμένο κράτος. Δυστυχώς, παρά τα μεγάλα βήματα που κάναμε εμείς, -γιατί κάναμε μεγάλα βήματα-, το κράτος το οποίο έχουμε είναι ακόμη γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό. Δώσαμε εξουσία στην τοπική κοινωνία, κάναμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κάναμε τους Καποδιστριακούς Δήμους, προχωρήσαμε και θα προχωρήσουμε και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αλλά υπάρχουν αδυναμίες, συγκεντρωτισμός, γραφειοκρατία, πολλές φορές ακόμα και έλλειψη αξιοπρέπειας απέναντι στον πολίτη.

    Αλλά αυτό ήταν το κράτος της δεξιάς. Αυτό ήταν το συγκεντρωτικό κράτος της δεξιάς. Χρειάζεται στη νέα τετραετία της νέας εποχής, εμείς να έρθουμε με ακόμη πιο ριζικές τομές στο κράτος, να φτιάξουμε το λιτό κράτος που θα βοηθάει τον πολίτη να παίρνει πρωτοβουλίες και να είναι κοντά του. Να κωδικοποιήσουμε τους νόμους ώστε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία από το άγχος της Εφορίας και να μην έχει προβλήματα συνεχώς στις συναλλαγές του με αυτήν. Να βοηθήσουμε στη διαφάνεια, στην καθαρότητα της σχέσης.

    Θα αναπτύξουμε όλο και περισσότερο και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ώστε να ξέρει ο πολίτης ότι το πρόβλημά του με τη δημόσια διοίκηση μπορεί άμεσα να το λύνει στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών είτε είναι ο αγρότης, είτε είναι η γυναίκα, είτε είναι ο συνταξιούχος, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της κοινωνίας.

    Φίλες και φίλοι της Ζακύνθου, η νέα εποχή την οποία γνωρίζουμε ζητά την απασχόληση, ζητά να βοηθήσουμε για απασχόληση και δουλειά. Μια από τις πιο βασικές αδικίες της κοινωνίας μας είναι η ανεργία. Αλλά ξέρουμε πως θα την χτυπήσουμε, έχουμε μέτρα, έχουμε καταθέσει μέτρα, όπως π.χ. να βοηθήσουμε -χωρίς το βάρος των ασφάλιστρων- νέα παιδιά, 200.000 παιδιά να μπορούν να προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις μόλις τελειώσουν το Λύκειο, τα ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ.

    Ξέρουμε, ότι για να δημιουργήσουμε απασχόληση, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της χώρας μας χρειάζεται η κατάρτιση και η παιδεία, χρειάζεται συνεχώς η μάθηση, χρειάζεται η γνώση, αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό, χρειάζεται η γνώση αν θέλουμε να έχουμε αγροτική παραγωγή που θα πουλιέται ανταγωνιστικά στα ράφια της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο.

    Χρειαζόμαστε ανταγωνιστική γνώση εάν θέλουμε οι νέοι να μπορούν να βρίσκουν δουλειά και ν' ανταγωνίζονται με όλους τους νέους της Ευρώπης. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι και δεσμεύομαι να αναβαθμίσουμε τη δημόσια παιδεία με ουσιαστική επένδυση, επένδυση που θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ. Τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, οι υποδομές στα σχολεία μας είναι αυτά που έχουμε φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια. Επενδύουμε στη δημόσια παιδεία και το μέρισμα ειρήνης από την εξωτερική πολιτική.

    Σ' αυτή τη νέα εποχή, φίλες και φίλοι, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία. Και εμείς το έχουμε αποδείξει. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ενώνουμε τον ελληνικό λαό μέσα σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης, γιατί η χώρα μας πια έχει ένα σταθερό νόμισμα. Είμαστε μέλος της ΟΝΕ, έχουμε 4% ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή πορεία.

    Είμαστε η χώρα που επενδύει στις κοινωνικές δαπάνες πάνω από το μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Βοηθούμε την επιχειρηματικότητα με την απλοποίηση των νόμων. Και έχουμε ένα όραμα για την αγροτική οικονομία, ένα όραμα γιατί εμείς παλέψαμε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, διασφαλίσαμε το εισόδημα του αγρότη μέχρι το 2013, αλλά και παράλληλα εγγυόμαστε το εισόδημά του, έτσι ώστε αντί η επιδότηση να πηγαίνει στην τιμή, να έρχεται κατευθείαν και να είναι βοήθεια και εγγύηση στο εισόδημά του.

    Αυτό σημαίνει, ότι του ανοίγουμε τα φτερά. Ανοίγουμε τα φτερά στον αγροτικό πληθυσμό να μπει ανταγωνιστικά σε νέα προϊόντα, σε προϊόντα ποιότητας και θα είμαι εγώ προσωπικά κοντά στον αγρότη. Θα βοηθήσουμε σ' αυτή τη νέα εποχή, σ' αυτή τη νέα προσπάθεια, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μία νέα ανταγωνιστική οικονομία.

    Ξέρουμε, ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτό με την επιδότηση του λαδιού. Αλλά παρεμβαίνουμε και το λύνουμε το πρόβλημα. Λύνεται το θέμα της επιδότησης του λαδιού. Και όπως ξέρετε το θέμα αυτό από εδώ και πέρα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα ξέρει ο αγρότης ακριβώς ποιο θα είναι το ποσό που θα παίρνει κάθε χρόνο, θα γνωρίζει και δεν θα δημιουργούνται προβλήματα.

    Εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να διαπραγματευτεί το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έχουμε το Γ' ΚΠΣ, μεθαύριο θα διαπραγματευτούμε το Δ' ΚΠΣ, που θα πάει στους ανθρώπινους πόρους και στην περιφέρεια, στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Σε αυτή τη νέα εποχή χρειάζεται μια εξωτερική πολιτική που θα εξασφαλίζει τη χώρα μας και θα είναι σίγουρος ο Έλληνας και η Ελληνίδα, ότι θα είμαστε μακριά από συγκρούσεις, μακριά από κρίσεις, μακριά από εντάσεις, μακριά από πολέμους.

    Ο ελληνικός λαός, η Ελληνίδα, ο Έλληνας, η νοικοκυρά, ο εργαζόμενος, ο ξενοδόχος, ο υπάλληλος που δουλεύει στον τουρισμό, θέλουν να ξέρουν ότι η χώρα μας θα είναι ασφαλής, ότι θα είναι μακριά από προβλήματα, από κρίσεις και από πολέμους. Θέλει να ξέρει ότι θα βοηθήσουμε ώστε να διαμορφωθεί και το κλίμα για τον τουρισμό, ότι θα βοηθήσουμε με τη σταθερότητά μας το κλίμα για τις επενδύσεις, ότι θ' ανοίξουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας για τις υπηρεσίες μας και θα μπορέσουμε να έχουμε πλούτο. Πάντα ο Έλληνας, ήταν αυτός, που όταν δεν φοβόταν και έπαιρνε τολμηρές αποφάσεις, όταν προχωρούσε μπροστά μπορούσε να διασφαλίσει τον πλούτο, τη δημοκρατία και την ασφάλειά του και αυτό έχουμε κάνει κι εμείς. Αυτό έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ με την περήφανη εξωτερική πολιτική.

    Πήραμε μέτρα, ρίσκα, πρωτοβουλίες αλλά καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα νέο κλίμα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Ν' αλλάξουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τώρα πολύ σύντομα με την Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι θα κλείσουμε τη μεγάλη πληγή, ότι θα σπάσουμε το τείχος της Κύπρου, θα σπάσουμε το τείχος της Λευκωσίας και κλείνοντάς το, αμέσως μετά τις εκλογές, η Κυβέρνησή μας θ' ανοίξει ένα νέο ιστορικό κύκλο, ένα νέο εθνικό ορίζοντα για τη χώρα μας: θα μπορεί ο Έλληνας να αισθάνεται μόνιμα πια την ασφάλεια στην περιοχή, την ειρήνη και θα μπορέσουμε με τα χρήματα που σήμερα πηγαίνουν στους εξοπλισμούς να τα πάμε στην οικογένεια, στην νεολαία, στην παιδεία, να διασφαλίσουμε το μέλλον στην απασχόληση, στη σιγουριά για το νέο άνθρωπο και την οικογένειά του.

    Φίλες και φίλοι,

    Θέλω να πω και δυο λόγια για την ωραία Ζάκυνθο. Προωθούμε όπως ξέρετε πολιτικές για τις νησιωτικές περιοχές. Παλεύουμε και βάλαμε στη Συνθήκη του ’μστερνταμ και τώρα, στο νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, ειδική ρήτρα για τα νησιά, ώστε να μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και να δούμε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη κάθε νησιού. Έτσι, προωθούμε και την ίδρυση νησιωτικού παρατηρητηρίου που θα αξιολογεί τις πολιτικές όλων των νησιών.

    Θέλουμε σε κάθε νησί να υπάρχει ένας ισχυρός Δήμος και σε κάθε συστάδα νησιών μια ισχυρή συμπολιτεία Δήμων. Η καλή λειτουργία του κράτους, των υπηρεσιών και η πιο αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής. Κάθε νησιώτης θα έχει στο νησί του άνετη και γρήγορη πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση.

    Κάναμε ήδη το πρώτο βήμα με το πρόγραμμα «Αστερίας» και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Φέραμε τη δημόσια διοίκηση σε κάθε νησί και προωθούμε την τηλε-ιατρική για να έχει ο πολίτης άμεση πρόσβαση στους καλύτερους και εξειδικευμένους γιατρούς εάν χρειάζεται.

    Το ίδιο και με την τηλε-εκπαίδευση να έχει πρόσβαση ο νέος στο νησί εάν θέλει, με τις καλύτερες βιβλιοθήκες, τους καλύτερους καθηγητές σε όλο τον κόσμο, εφόσον το χρειάζεται. Βεβαίως και τη δικτύωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Ξέρω πόσο σημαντικό είναι για τη Ζάκυνθο. Προχωράμε και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση με γοργούς ρυθμούς για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου και του κέντρου υγείας Κατασταρίου, φροντίζοντας παράλληλα την καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος νοσοκομείου.

    Μεταφέραμε στην Αυτοδιοίκηση: Τους παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωνική μέριμνα, τη βοήθεια στο σπίτι, τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Όλες αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες στους Δήμους θα ενισχυθούν, όπως θα ενισχυθούν και εδώ στη Ζάκυνθο.

    Προχωράμε στην ύδρευση, στην αξιοποίηση των οκτώ γεωτρήσεων στο Κερί και θα ολοκληρώσουμε, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα δίκτυα ύδρευσης στους ορεινούς οικισμούς.

    Στον τουρισμό με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης, ανάπλασης στους παράκτιους οικισμούς θα αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν. Στόχος μας είναι ο ποιοτικός τουρισμός. Στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα.

    Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου. Γνωρίζετε τα εμπόδια που ξεπεράσαμε, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια για γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

    Στην εκπαίδευση ολοκληρώνουμε σύντομα τα νέα σχολικά συγκροτήματα Λιθακιάς, Δερματούσας και Ρίζας στην πατρίδα του Σολωμού και του Κάλβου, χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή του θεάτρου Ζακύνθου και θα υποστηρίξουμε τη λειτουργία ινστιτούτου λαϊκού θεάτρου.

    Από εθνικούς πόρους χρηματοδοτούνται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των Δήμων, το μεγάλο αντιπλημμυρικό στα αεροδρόμια για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις εργασίες κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου του αεροδρομίου.

    Είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι, όλες οι γενιές της Αλλαγής, όλες οι γενιές της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε τη μεγάλη νίκη στις 7 Μαρτίου.

    Προχωράμε, αναβαθμίζουμε το λιμάνι, εξασφαλίζουμε πιστώσεις και βελτιώσεις για τα βασικά οδικά δίκτυα και τους άξονες του νησιού όπως είναι οι 6 επαρχιακοί και ο περιφερειακός ορεινός άξονας.

    Φίλες και φίλοι της Ζακύνθου,

    Η Ελλάδα κατέκτησε επιτυχίες. Μπορεί τώρα ν' ανοίξει νέους δρόμους, νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες για όλους τους πολίτες. Το δίλημμα στις 7 Μάρτη είναι ανάμεσα στη δημοκρατία και τη συμμετοχή ή στην επανίδρυση του κομματικού συγκεντρωτικού κράτους της Δεξιάς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην κοινωνική δικαιοσύνη ή την ύφεση την ανεργία και την οπισθοδρόμηση.

    Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Πρόοδος σημαίνει συμμετοχή. Συντήρηση σημαίνει αποκλεισμός του πολίτη.

    Προχωράμε γιατί το 2004 είναι μια κρίσιμη χρονιά, είναι η χρονιά των μεγάλων Ολυμπιακών Αγώνων, είναι η χρονιά που θα λύσουμε το Κυπριακό, είναι η χρονιά που θα εφαρμόσουμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι η χρονιά που θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για το Δ' ΚΠΣ

    Σε αυτή τη νέα εποχή η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Πάει μπροστά. Πάει μπροστά νικηφόρα, πάει μπροστά το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

    Εδώ, η Ζάκυνθος σήμερα λέει: μεγάλη νίκη στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το λέει η νεολαία μας που είναι εδώ κοντά μας, το λέει η γυναίκα που παλεύει και αυτή ισότιμα στο Κίνημά μας, μπράβο της. Το λέει η αγροτιά, το λέει ο εργαζόμενος, το λέει ο υπάλληλος που εργάζεται στον τουρισμό, το λέει ο επιχειρηματίας, το λέει ο επαγγελματίας. Γιατί όλοι ξέρουν, ότι το Κίνημά μας στέκεται κοντά τους. Και θέλω, σε σας, να απευθυνθώ εδώ στη Ζάκυνθο.

    Μαζί προχωράμε σε αυτή τη νέα εποχή. Θέλω πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείξατε 8 Φλεβάρη όταν με αναδείξατε Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω και να ξέρετε ότι υπογράψαμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο τιμής για μια συμμετοχική δημοκρατία, για μια νέα σχέση κράτους πολίτη ώστε να πάμε μαζί στη νέα εποχή.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη εμπιστοσύνη που έχετε δείξει απέναντί μου και να σας υποσχεθώ ότι θα κάνω, ότι είναι δυνατόν, ότι μπορώ, για να ανταποκριθώ στις δικές σας προσδοκίες, στα δικά σας οράματα. Τα δικά σας οράματα είναι και δικά μου οράματα. Τα δικά σας όνειρα είναι και δικά μου όνειρα και θα δουλέψουμε μαζί. Αλλά με μια προϋπόθεση.

    Θέλω και εσείς να είσαστε κοντά μου από τις 8 Μαρτίου όταν θα είμαστε κυβέρνηση. Να πάμε μαζί σ' αυτή τη νέα εποχή. Σας χρειάζομαι. Χρειάζομαι τη συμμετοχή σας, την ενεργητικότητά σας, τη δημιουργικότητά σας, την υποστήριξή σας. Να κάνουμε τομές. Να κάνουμε αλλαγές. Να φτιάξουμε την Ελλάδα που θέλουμε, των ονείρων μας. Να βοηθήσουμε τον αδύναμο. Να φτιάξουμε ακόμα καλύτερο κοινωνικό κράτος. Να δώσουμε ανάπτυξη στα νησιά μας. Να ανοίξουμε στον ποιοτικό τουρισμό.

    Φίλες και φίλοι της Ζακύνθου, να σας ευχαριστήσω γι' αυτή τη μεγαλειώδη υποδοχή εδώ σ' αυτή την ωραία μας πλατεία. Να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου γι' αυτή την όμορφη ημέρα που προσφέρατε σε μας όλους. Να σας ευχαριστήσω για το χαμόγελό σας, για την ελπίδα σας, για την αισιοδοξία σας, για την μαχητικότητά σας, που στέλνετε σαν ένα μήνυμα μεγάλης νίκης σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πολίτη.

    Να σας ευχαριστήσω για την εντιμότητά σας. 7 Μαρτίου να δώσουμε την οριστική απάντηση στη συντήρηση. Την οριστική απάντηση στο χθες. Και να πάμε μπροστά 8 Μαρτίου στη νέα εποχή, στο μέλλον της χώρας μας, να ανοίξουμε νέους δρόμους.

    Να είστε καλά και καλό αγώνα και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Καλό σας αγώνα. Καλή δουλειά. Γεια σας».

    [03] ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Τις δεσμεύσεις του σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, για επανίδρυση του κράτους, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, ενίσχυση των αγροτών και των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και αναδιοργάνωση του συστήματος μεταφορών στα νησιά του Αιγαίου, επανέλαβε από τη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ανοιχτής προεκλογικής συγκέντρωσης.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στους συγκεντρωθέντες κατηγόρησε έμμεσα το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει πόλωση και φανατισμό, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα υποδομής που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, αλλά και σε άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση. «Ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν, και πάλι, να προκαλέσουν πόλωση, οξύτητα, φανατισμό. Κάνουν λάθος όσοι επιλέγουν τα άκρα και καταφεύγουν σε ακρότητες. Οι πολίτες έχουν πάρει την απόφασή τους», είπε.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως στέλνει μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας προς τον τουρκικό λαό και υπογράμμισε ότι η ΝΔ εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

     Για τα οικονομικά επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι στόχος της ΝΔ είναι η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σε ποσοστό 5%, σταδιακή σύγκλιση μισθών και συντάξεων στο μέσο όρο της ΕΕ, αύξηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους , φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κ.α.

    Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα εξάλλου, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι δεν διεκδίκησαν πόρους από την ΕΕ και άφησαν, στις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ, εκτός διαπραγματεύσεων το λάδι και γενικότερα τα μεσογειακά προϊόντα.

    [04] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

    Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου 2004 (09:31 UTC+2)

    Διευρύνεται το σκάνδαλο υποκλοπών κατά κορυφαίων στελεχών του ΟΗΕ, ενώ ο πρώην επκεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει «κοριούς» στο γραφείο του όταν υπηρετούσε στο διεθνή οργανισμό την περίοδο 1997-1999.

    Ο κ. Μπάτλερ είπε στη ραδιοφωνία της Αυστραλίας ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τουλάχιστον τεσσάρων εκ των συνεργατών του και ότι ο ίδιος θα έπρεπε να φύγει από το κτίριο των ΗΕ αν ήθελε να έχει κάποια εμπιστευτική τηλεφωνική συνομιλία.

    Συνεχίζεται ο σάλος στη Βρετανία

    Στη Βρετανία σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος άσκησαν δριμεία κριτική στην πρώην υπουργό Κλερ Σορτ, η οποία επιμένει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κατασκόπευαν τον ίδιο το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Πολλοί αναρωτιούνται για τη βασιμότητα και τα κίνητρα της δημόσιας καταγγελίας Σορτ, αλλά και τη χρονική στιγμή που επέλεξε. Ανάμεσά τους είναι υπουργοί αλλά και ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων, Ρόμπιν Κουκ, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για την εισβολή στο Ιράκ.

    Παράνομες πρακτικές

    Στο μεταξύ πολλοί - πρώην και νυν - πρωταγωνιστές των διπλωματικών παιγνίων χαρακτηρίζουν παράνομες τις πρακτικές παρακολούθησης αλλά δεν φαίνεται να εξεπλάγησαν από τις αποκαλύψεις.

    Ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να διεξαχθεί επειγόντως έρευνα για να αποκαλυφθεί εάν υπάρχουν «κοριοί» μέσα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αρνούμενος ότι η χώρα του έχει διεξάγει παρακολουθήσεις. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι:

    «Δεν εξεπλάγην γιατί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα μου είπαν: το γραφείο σου παρακολουθείται, η κατοικία σου παρακολουθείται και αυτό αποτελεί παράδοση. Τα κράτη μέλη πυο έχουν την τεχνική δυνατότητα υποκλοπών θα τις κάνουν χωρίς κανένα δισταγμό», είπε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης.

    Η αυστραλιανή διάσταση

    Ταυτόχρονα μια νέα πτυχή προστίθεται στην υπόθεση μετά τη μετάδοση από την Αυστραλιανή ραδιοφωνία πληροφορίας της είδησης ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο του Χανς Μπλιξ, του επικεφαλής δηλαδή των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγή των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών κάθε φορά που ο Σουηδός αξιωματούχος βρισκόταν στο Ιράκ, καταγράφονταν οι συνομιλίες του, και μάλιστα τα στοιχεία μοιράζονταν σε πνεύμα άγαστης αγγλοσαξωνικής συνεργασίας οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτείων, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

    [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Ιωάννινα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    «Απευθυνόμαστε σε όλους όσους δεν θέλουν να βλέπουν το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας να εξαντλείται στο εκκρεμές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος περιοδεύει στα Ιωάννινα μαζί με τους Γ. Θεωνά, Λ. Κράνο, Καλλιρόη Κυριαζή, Χρ. Μαντά, Γ. Παπαδημητρίου και Γ. Σκοπούλη, υποψήφιους του συνδυασμού στο Ν. Ιωαννίνων.

    «Ζητάμε να συναντηθούμε στην κάλπη και μετά με όλους αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν την πολιτική εξέλιξη μετέωρη και εγκλωβισμένη στο δίλημμα Καραμανλής-Παπανδρέου», σημείωσε ο κ.Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι όσοι προβληματίζονται με το λευκό ή το άκυρο, την αποχή, πρέπει να γνωρίζουν ότι τη δική τους στάση την αξιοποιεί ως αρνητική πριμοδότηση ο δικομματισμός, λόγω εκλογικού νόμου.

    «Όσοι λένε να ψηφιστεί η Ν.Δ., για να φύγει το ΠΑΣΟΚ δεν τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ, αλλά βλάπτουν τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όσοι λένε να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η Ν.Δ., δεν εμποδίζουν τη Ν.Δ, αλλά επιβραβεύουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Αριστεράς», ενώ υπογράμμισε ότι η αριστερή ψήφος πρέπει να είναι θετική ψήφος για τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν σχηματίσει κυβέρνηση οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά στην ανάγκη να αποκρούσουν συντηρητικές πολιτικές. «Ό,τι έγινε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ό,τι έγινε με τις κυβερνήσεις Σημίτη. Τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται στην προέκταση αυτής της πολιτικής. Ο κόσμος θα χρειαστεί να αγωνιστεί εναντίον αυτής της πολιτικής. Να ισχυροποιήσει με την ψήφο του την αντίσταση σε αυτήν την πολιτική», είπε.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Ιωάννινα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (13:33 UTC+2)

    "Δύναμη αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό", χαρακτήρισε τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στα Γιάννενα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ. "Είτε βγει το ΠΑΣΟΚ είτε βγει η Ν.Δ. θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη να αποκρούσουμε συντηρητικές πολιτικές. Ό,τι έγινε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ό,τι έγινε με τις κυβερνήσεις Σημίτη. Τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται στην προέκταση αυτής της πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ περιοδεύει στα Ιωάννινα μαζί με τους Γ. Θεωνά, Λ. Κράνο, Καλλιρόη Κυριαζή, Χρ. Μαντά, Γ. Παπαδημητρίου και Γ. Σκοπούλη, υποψήφιους του συνδυασμού στο Ν. Ιωαννίνων. Επίσης, επισκέφθηκαν τη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος «ΔΩΔΩΝΗ".

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει στις 7 το βράδυ, στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Du Lac

    [07] 62ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Καβάλα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (13:17 UTC+2)

    Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε τον 62χρονο πεζό Παναγιώτη Γερμανίδη, κάτοικο στη ζωή Σταυρούπολης Ξάνθης. Ο οδηγός του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου Αναστάσιος Κοτσαμπάσης, 29 ετών, από τη Δράμα, παραπέμφθηκε στην εισαγγελέα Καβάλας, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την τροχαία.

    [08] ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ Η ΕΕΤΤ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (11:27 UTC+2)

    Το ποσό των 13 ευρώ περίπου, θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι επιθυμήσουν από τη Δευτέρα να κάνουν χρήση της υπηρεσίας φορητότητας αριθμών κινητής τηλεφωνίας, η οποία αφορά στην δυνατότητα των συνδρομητών να αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο διατηρώντας τον τηλεφωνικό αριθμό τους.

    Το κόστος για τη φορητότητα αριθμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας όρισε, με απόφασή της, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ αναμένεται να αποφασίσουν οι εταιρίες αν θα αναλάβουν οι ίδιες το κόστος προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των συνδρομητών από το ένα δίκτυο στο άλλο.

    Το κόστος διεκπεραίωσης για κάθε αίτηση Φορητότητας που η παλαιά εταιρεία δύναται να ζητήσει από τη νέα εταιρεία (δηλαδή την εταιρεία στην οποία ο καταναλωτής θέλει να μεταφέρει τον αριθμό του), σύμφωνα με την Απόφαση της ΕΕΤΤ, ορίσθηκε ως εξής:

    -Κινητή Τηλεφωνία: Το κόστος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9,6 ευρώ.

    -Σταθερή Τηλεφωνία: Το κόστος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 ευρώ.

    Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθεί και το κόστος των 3,5 ευρώ ανά μεταφερόμενο αριθμό που επιβαρύνει τη νέα εταιρεία και αφορά στη χρέωση του διαχειριστή της Εθνικής Βάσης Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ).

    Η ΕΒΔΑΦ είναι μια ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΕΕΤΤ και θα διευκολύνει την εισαγωγή της Φορητότητας Αριθμών. Υπενθυμίζεται ότι η Φορητότητα Αριθμών σταθερής τηλεφωνίας είναι ήδη διαθέσιμη. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της και από 1η Μαρτίου 2004 θα είναι διαθέσιμη και εμπορικά.

    Η υπηρεσία αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι πάροχοι προσπαθούν να προσελκύσουν συνδρομητές άλλων δικτύων και επίσης οι συνδρομητές αποδεσμεύονται από την ανάγκη αλλαγής αριθμού όταν αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

    [09] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ Q-TELECOM ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (11:16 UTC+2)

    Από τη Δευτέρα τίθενται σε ισχύ οι νέες μειωμένες τιμές της εταιρίας Q-TELECOM, στη σταθερή τηλεφωνία και μέσω του κωδικού επιλογής φορέα 1765.

    Ειδικότερα, στις αστικές κλήσεις προσφέρεται οικονομία έως και 9,6% για το συνδρομητή συγκριτικά με τις χρεώσεις του ΟΤΕ, μειώνοντας τις χρεώσεις στα 0,0235/λεπτό.

    Στις υπεραστικές κλήσεις προσφέρεται οικονομία έως και 27,5%. Κάθε Κυριακή, για όλες οι υπεραστικές κλήσεις η χρέωση γίνεται αστική (0,0235/λεπτό), ενώ κατά τις υπόλοιπες ημέρες, η χρέωση μειώνεται σε 0,05/λεπτό, προσφέροντας επιπλέον έκπτωση 10% μετά το τέταρτο λεπτό και τις ώρες μειωμένης χρέωσης (εκτός Κυριακής) στα 0,045/λεπτό.

    Στις κλήσεις προς κινητά, προσφέρεται κέρδος στον συνδρομητή έως και 24,5%, με νέα ενιαία χαμηλή χρέωση 0,204/λεπτό προς όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και επιπλέον έκπτωση 3% μετά το 4ο λεπτό ομιλίας.

    Κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης, η τιμή μειώνεται στα 0,1979/λεπτό. Επίσης, με την υπηρεσία Q-Family προσφέρεται έκπτωση 10% σε όλες τις κλήσεις προς πέντε κινητά Q της επιλογής του συνδρομητή.

    Στις διεθνείς κλήσεις προσφέρεται όφελος έως και 90% με χρέωση 0,12/λεπτό και 0,108/λεπτό μετά το τέταρτο λεπτό και τις ώρες μειωμένης χρέωσης, προς όλες τις χώρες στις οποίες σημειώνεται η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή κίνηση, όπως προς κινητά και σταθερά των ΗΠΑ, & Καναδά και προς σταθερά Ευρώπης, Αυστραλίας, Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης, Κύπρου, Κίνας, Ισράηλ, Ιαπωνίας, Ταϊβάν, Αργεντινής και Βραζιλίας.

    Στο μεταξύ, η εταιρία συνεχίζει να προσφέρει τις ώρες μειωμένης χρέωσης εκπτώσεις έως 10% από το πρώτο λεπτό για όλες τις υπεραστικές, προς κινητά και διεθνείς κλήσεις. ( Δευτέρα έως Παρασκευή, από το βράδυ στις 20:00 έως το πρωί της επόμενης ημέρας στις 08:00 & όλο το Σαββατοκύριακο έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας).

    Ο τρόπος χρέωσης των κλήσεων από την Q-TELECOM γίνεται για τις αστικές κλήσεις ανά λεπτό και για τις υπεραστικές, διεθνείς και τις κλήσεις προς κινητά ανά δευτερόλεπτο με ελάχιστη χρέωση 30.

    Οι αστικές κλήσεις προσφέρονται μόνο εντός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώνεται ότι κλήσεις που γίνονται εντός των υπολοίπων νομών χρεώνονται ως υπεραστικές.

    [10] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Στο διάστημα από τη Δευτέρα έως και την 31η Ιουλίου του 2004 θα πρέπει οι αγρότες που δικαιούνται επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποίησαν στη διάρκεια του 2003, να υποβάλλουν στις εφορίες τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής φόρου, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου του 2003 τους χορηγείται πετρέλαιο θέρμανσης, με μειωμένο ΕΦΚ.

    Στο μεταξύ, με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης προς τις εφορίες ορίζεται ότι στις αιτήσεις αναγράφονται οι κατ' αποκοπήν συντελεστές επιστροφής που είναι 2% για φυτική παραγωγή και 0,60% για τις λοιπές κατηγορίες, οι οποίοι και εφαρμόζονται στα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη και το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με το κλάσμα 9,5/12. Το ποσό που προκύπτει αποτελεί τον προς επιστροφή ΕΦΚ

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΔΟΛ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (11:02 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι πωλήσεις και η κερδοφορία του Ομίλου ΔΟΛ κατά τη χρήση 2003.

    Το 2003 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 286,5 εκατ. ευρώ έναντι 260,2 εκατ. ευρώ το 2002, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,1%, ενώ το κόστος πωληθέντων το 2003 συγκρατήθηκε στα επίπεδα των 201,1 εκατ. ευρώ έναντι 195,7 εκατ. ευρώ το 2002, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου ΔΟΛ να βελτιωθεί σημαντικά και να διαμορφωθεί σε 29,8% το 2003 από 24,8% το 2002.

    Η παραπάνω θετική εξέλιξη συνέβαλε ουσιαστικά στην περαιτέρω βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου ΔΟΛ δεδομένου ότι τα ενοποιημένα κέρδη εκμεταλλεύσεως προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 35,5%, ανερχόμενα το 2003 σε 27,5 εκατ. ευρώ έναντι 20,3 εκατ. ευρώ το 2002.

    Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση κατά 44,0% παρουσίασαν και τα συνολικά προ αποσβέσεων ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου ΔΟΛ τα οποία ανήλθαν σε 25,5 εκατ. ευρώ το 2003 έναντι 17,7 εκατ. ευρώ το 2002 ενώ αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας υπερτριπλασιάσθηκαν ανερχόμενα σε 8,3 εκατ. ευρώ το 2003 έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το 2002 παρουσιάζοντας αύξηση 277,2%.

    Η σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου ΔΟΛ το 2003 σε επίπεδο μητρικής εταιρείας και σε επίπεδο Ομίλου οφείλεται τόσο στην επιτυχή και κερδοφόρα πορεία των εντύπων του Ομίλου ΔΟΛ, τα οποία το 2003 αύξησαν εντυπωσιακά τα μερίδια τους στην αγορά των εφημερίδων και των περιοδικών, άλλα και στην ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων καθετοποίησης του εκτυπωτικού κλάδου του και την ποιοτική αναδιάρθρωση των παρεχομένων υπηρεσιών από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου.

    Ο Όμιλος ΔΟΛ διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τις απαιτούμενες υποδομές, προχωρώντας τολμηρά σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης των εντύπων και των παρεχομένων υπηρεσιών, επενδύοντας συστηματικά σε τεχνογνωσία και ενδυναμώνοντας ποιοτικά το ανθρώπινο δυναμικό του, ισχυροποιεί τη θέση του στην αγορά παραμένοντας διαρκώς πρωτοπόρος.

    Η ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου ΔΟΛ για το έτος 2003, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη επιτυχή πορεία ανάπτυξης που τον έχει καθιερώσει στην κορυφαία θέση της ελληνικής αγοράς.

     

    [12] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (10:53 UTC+2)

    Αυξημένα θα είναι τα μερίσματα που θα δώσουν οι εισηγμένες εταιρίες, διανέμοντας από τα κέρδη που κατεγράφησαν την παρελθούσα οικονομική χρήση.

    H μέση αύξηση της κερδοφορίας που ξεπέρασε το 40% σε σχέση με το 2002, η άνοδος των τιμών των μετοχών μετά από μία τριετία πτωτικής τροχιάς, η αναδιάρθρωση των εταιριών ύστερα από τη κρίση που δημιούργησε το 1999 και η έναρξη απόδοσης των επενδύσεων που είχαν γίνει τη δεκαετία του 90, ωφέλησαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», προκύπτει ότι για το 2003 αναμένεται αύξηση των μερισμάτων κατά 45% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2002.

    Oι μετοχές που θα δώσουν τα υψηλότερα μερίσματα για το 2003, είναι οι εξής εταιρίες: OΠAΠ 0,73 ευρώ, Eθνική τράπεζα 0,65, Alpha Bank 0,60, Efg Eurobank 0,60, Alpha Trust-Asset Man. 0,50, Eμπορική 0,50, Γερμανός 0,40, AΓET-Hρακλής 0,40 και Πειραιώς Leasing 0,35 ευρώ.

    Oι τράπεζες, οι ΔEKO και αρκετές βιομηχανίες βρέθηκαν στη κορυφή των εταιριών που θα διανείμουν τα υψηλότερα μερίσματα το 2003, καθώς η κερδοφορία τους κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.

    Oι διοικήσεις των εταιριών επέλεξαν και το 2003 όπως συνέβη και το 2002 που ήταν κακή χρηματιστηριακή χρονιά, να διατηρήσουν την υψηλή μερισματική πολιτική, αφού με τη κίνηση να αυξήσουν τα μερίσματα από τα κέρδη τους, δείχνουν μία διάθεση φιλική προς τους μετόχους που απώλεσαν μεγάλο μέρος της αξίας των χαρτοφυλακίων τους την τριετία 2000-2002.

    Το 2003 απετέλεσε έτος έντονων διακυμάνσεων και για το ΧΑ όπως και για όλα τα διεθνή χρηματιστήρια. Το έτος ξεκίνησε έντονα πτωτικά με τα γεγονότα στο Ιράκ αλλά και την απειλούμενη ύφεση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον για τις μετοχικές αξίες. Από τον Απρίλιο με το τέλος του πολέμου στο Ιράκ η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται με τα πρώτα σημεία ενδεχόμενης οικονομικής ανάκαμψης να κάνουν την εμφάνισή τους. Στη συνέχεια το ΧΑ ανέκαμψε με βασική συνισταμένη τη βελτιούμενη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και επιλεγμένων εταιριών.

    Το Δεκέμβριο 2003 ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε απόδοση της τάξεως του 29,5% σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν υψηλά λειτουργικά κέρδη και το τρίτο τρίμηνο του 2003. Τα ισχυρά επιτοκιακά έσοδα και οι αυξημένες προμήθειες που προήλθαν από διψήφια αύξηση της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης ενίσχυσαν τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 2004 συγκεντρώνουν η μετοχή του ΟΤΕ, αλλά και οι τράπεζες που έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη. Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η πρόσφατη δημόσια προσφορά της Vodafone's plc να εξαγοράσει της μετοχές της Vodafone- Panafon και στη συνέχεια να προβεί στη διαγραφή της θυγατρικής της από το ΧΑ διαμορφώνει νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες και μεταβάλλει τις ισορροπίες.

    Οι μετοχικές αξίες απέδειξαν και το 2003 ότι υπερτερούν των εναλλακτικών μορφών επενδύσεων. Η μετοχικές αξίες απαιτούν «ικανά» χρονικά περιθώρια ώστε να αναπτύξουν τη δυναμική τους και να καταγράψουν τις αποδόσεις.

     

     

     

    [13] ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΕ Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 28 Φεβρουαρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Κακοκαιρία, ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα θα μπορούσε να είναι μια από τις αιτίες που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι αλλά ο φόνος είναι ένα σενάριο που τίθεται εκτός συζήτησης, όπως δήλωσαν σήμερα ορισμένοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

    «Η πιθανότητα να έχει καταρριφθεί το αεροπλάνο αποκλείεται κατηγορηματικά», είπε η βοηθός εισαγγελέα Ροκσάντα Κρέστεβσκα στους δημοσιογράφους, από την πόλη Μόσταρ, στη βόρεια Βοσνία, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον τόπο όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα της Πέμπτης.

    Οι σοροί του Τράικοφσκι, των έξι ατόμων της συνοδείας του και των δύο πιλότων βρίσκονται στο νεκροτομείο της περιοχής όπου εξετάζονται. Σύμφωνα με τη βοηθό εισαγγελέα, αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσώπων θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις σορούς των άτυχων ανθρώπων στην πατρίδα τους και αύριο, Κυριακή.

    Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος της πΓΔΜ δήλωσε από τα Σκόπια, ότι θα γίνουν αναλύσεις του γενετικού υλικού (DNA) προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα ορισμένων ατόμων, οι σοροί των οποίων δεν είναι αναγνωρίσιμοι λόγω της φωτιάς.

    Ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πιθανώς να μεταβεί την Κυριακή στη Μόσταρ και να επισκεφτεί τον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

    Στα Σκόπια οι κάτοικοι θρηνούν με λουλούδια και κεριά τον 47χρονο Τράικοφσκι, η κηδεία του οποίου αναμένεται να γίνει την Τρίτη.

    Σήμερα, οι Αρχές της ΥΠΑ αναμένεται να ακούσουν την καταγεγραμμένη συνομιλία των πιλότων με το κέντρο ελέγχου στη Μόσταρ, την οποία έχουν ακούσει ήδη Βόσνιοι αξιωματούχοι αλλά δεν έχουν ανακοινώσει ο,τιδήποτε σχετικό. Όσο για τα «μαύρα κουτιά» δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, καθώς προηγουμένως έχει κριθεί σκόπιμο να μεταφερθούν σε ανεξάρτητο εργαστήριο του εξωτερικού.

    [14] ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2004 (15:23 UTC+2)

    «Δεν μπορούν κατ' ανάγκη να βαίνουν όλα ομαλά σε συνομιλίες αυτού του είδους», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία για το Κυπριακό.

    Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Λάρνακας για το Κατάρ, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι ενώ η θέση της ε/κ πλευράς είναι εποικοδομητική, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει μια προσπάθεια να πληγούν ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν και το δεύτερο ήμισυ των διεκδικήσεων του βρίσκεται εντελώς εκτός πλαισίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] Ο ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Η απάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα δημοψηφίσματα θα κριθεί από την στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, επισημαίνοντας πως μπορεί η συμφωνία της Νέας Υόρκης να έχει αυξήσει τις πιθανότητες για επίλυση του προβλήματος αλλά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων παραμένει αβέβαιο.

    Σε ομιλία του σε διάσκεψη του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον με θέμα ''Διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στο 2004: Πολιτικές Επιπτώσεις για την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ'', ο κ. Γουέστον επεσήμανε τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την οικονομική πτυχή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει οικονομικά τη λύση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Ο ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν κατά την παραμονή του στην ’γκυρα, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, να συζητήσει και το Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Κανονικά θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 19.00 στο κλειστό «Χαλκιοπούλειο» της Λαμίας, ο τελικός του 10ου φαίναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ’ρη.

    Η ΕΟΚ απέρριψε το αίτημα του Απόλλωνα Πατρών για 24ωρη αναβολή του παιχνιδιού και εμμένει στην αρχική της θέση σύμφωνα με την οποία, υπεύθυνος να αποφασίσει για παράβαση ή μη των κανονισμών από πλευράς Αρη είναι μόνον ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (00:07 UTC+2)

    Ο Αρης πιάνοντας πολύ καλή απόδοση και έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τον Κόμματο κατάφερε να κερδίσει στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας τον Απόλλων Πατρών με 93-72. Ετσι πιστός στο ραντεβού του, όπως κάνει εδώ και χρόνια, θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τον Ολυμπιακό στις 15:30 που νωρίτερα είχε κερδίσει δύσκολα το Περιστέρι.

    Από την έναρξη του αγώνα οι κίτρινοι έδειξαν τις προθέσεις τους. Επαιξαν με σύνεση και πάθος και κατάφεραν να πάρουν ένα μικρό προβάδισμα το οποίο κράτησαν μέχρι και το τέλος. Καλύτεροι από τον Αρη ήταν οι Κόμματος που πέτυχε 20 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν οι Στακ (16π.) και ο νεαρός Κυρίτσης (15π.). Αντίθετα από την ομάδα της Πάτρας διακρίθηκε ο Τόμας που σημείωσε 21 πόντους.

    Μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής του Απόλλωνα Πατρών Μίροσλαβ Νίκολιτς δήλωσε: «Είχαμε προετοιμαστεί καλά για αυτό το ματς. Δυστυχώς λυγίσαμε στο τέλος. Ζητούσα γρήγορες επιστροφές και μεγάλες επιθέσεις, κάτι όμως που δεν έγινε». Από την άλλη πανευτυχής για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας του ο τεχνικός του Αρη Τσαρλς Μπάρτον επισήμανε: «Ο γρήγορος ρυθμός στο δεύτερο μάς έδωσε τη νίκη.

    Είχαμε προετοιμαστεί για τη ζώνη της Πάτρας. Δεν έχω σκεφτεί καθόλου για τον τελικό. Εχω χρόνο μπροστά μου γι΄ αυτό».

    Τα δεκάλεπτα: 14-17, 30-34, 46-60, 72-93

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 11 (1), Αργυρόπουλος 12 (1), Γκρεγκόφ, Γεωργαλής 4, Κικίλιας, Μοσχοβίτης, Τόμας 21 (4), Κουζμάνοβιτς 9 (3), Μαρμαρινός 4, Βάρντα 11

    ΑΡΗΣ: Πάρκερ 12 (2), Ραΐσεβιτς 10 (1), Λάππας, Κυρίτσης 15 (1), Κόμματος 20 (3), Βετούλας, Μπέιλι 10 (2), Λικχολίτοφ 8, Στακ 16 (2), Νίκιλα 2.

    [19] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (00:04 UTC+2)

    Αύριο θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του ο ΠΑΟΚ εν όψει του παιχνιδιού της Κυριακής με τον ΟΦΗ που θα γίνει στην Τούμπα. Σε αυτό το ματς ο Αγγελος Αναστασιάδης θα χρησιμοποιήσει σίγουρα τον Ουντέζε, άγνωστο είναι αν θα φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ ο Χάγκαν, ενώ κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Ατματσίδης που βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Σήμερα εξάλλου απολογήθηκε ο ΠΑΟΚ ενώπιον του αθλητικού δικαστή δια του νομικού του εκπροσώπου Δήμου Στάμου. Ο τελευταίος προσκόμισε όλα τα αποδεικτικά ελαφρυντικά στοιχεία και δήλωσε ότι περιμένει ένα θετικό αποτέλεσμα ποινής.

    Τέλος από την προσεχή Δευτέρα η διοίκηση του Δικεφάλου θα ασχοληθεί εκτενέστερα με το πρόβλημα που θα προκύψει με την ομάδα σε περίπτωση που θα πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού η ΔΟΕ έχει απαγορέψει την διεξαγωγή φιλικών ή επίσημων παιχνιδιών στις τέσσερις ολυμπιακές πόλεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και αυτό γιατί την ίδια χρονική περίοδο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πάρει μέρος στους προκριματικούς αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [20] ΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (00:00 UTC+2)

    Τρία σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Αρης εν όψει του παιχνιδιού με την ΑΕΚ. Αυτά είναι των τιμωρημένων Κολτσίδα και Αβραάμ Παπαδόπουλο, καθώς και του τραυματία Σκέντζο. «Ο Αρης το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πηγαίνει καλά. Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και χρειάζεται να παλέψουμε δυνατά για τη σωτηρία μας. Εχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι, αυτό με την ΑΕΚ.

    Γνωρίζουμε την δυναμικότητα της ομάδας και θα προσπαθήσουμε να φύγουμε από το γήπεδο με τους βαθμούς της νίκης», τονίζει ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Μιχαλήτσος που αισιοδοξεί ότι μπορεί η ομάδα του να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Γιάννης Μιχαλήτσος συμπεριέλαβε στην αποστολή τους: Δέλλιο, Σερέτη Β., Μαλλούς, Ναϊντο, Μολάλα, Διγκόζη, Κούσα, Πασσαλή, Αμπελά, Κυζερίδη, Λιολίδη, Γκίτκο, Μαγκαλέφα, Μαρικά, Γ. Σερέτη, Νικολαϊδη, Λαζανά, Βαγγέλη.

    [21] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: "ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ"

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2004 (23:46 UTC+2)

    «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί έχουμε σοβαρές προκλήσεις μπροστά μας», δήλωσε η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, την οποία ενημέρωσε για την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    «Είμαστε πια σε απόσταση αναπνοής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως και αν μετράει κάποιος το χρόνο απομένουν 24 εβδομάδες, και μία ακόμη παρουσίαση της προόδου μας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ», υπογράμμισε.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντησή μας με την Εκτελεστική Επιτροπή εμπεριείχε δύο βασικά στοιχεία: την αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Πρόοδος που έχει συντελεστεί στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών και την επιτυχημένη διεξαγωγή 20 αθλητικών διοργανώσεων, δοκιμάζοντας την επιχειρησιακή μας λειτουργία, την τεχνολογία και - πάνω από όλα - το ανθρώπινο δυναμικό», επισήμανε.

    «Ωστόσο, πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση γιατί έχουμε σοβαρές προκλήσεις μπροστά μας: την έγκαιρη ολοκλήρωση του τραμ, του προαστιακού σιδηροδρόμου, της Μαραθώνιας διαδρομής και βέβαια των στεγάστρων στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο. Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Δεν φθάσαμε όμως μέχρι εδώ, για να αφήσουμε προκλήσεις σαν αυτές να μας σταματήσουν», κατέληξε

    Η παρουσίαση της «Αθήνα 2004» επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα που άπτονται της προετοιμασίας της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την πρόοδο της κατασκευής των έργων και των υποδομών μέχρι τα προγράμματα του Εθελοντισμού και των Εισιτηρίων, την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τις Λειτουργίες της πόλης.

    Ακόμα ζητήθηκε η έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για το τελικό σχέδιο Μεταφορών της Ολυμπιακής Οικογένειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, την Εικαστική Ταυτότητα της 116ης Συνόδου της ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Αύγουστο, και τα αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα που θα δοθούν στα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας προς αναγνώριση της συμμετοχής τους στους Αγώνες της Αθήνας.

    [22] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 28 Φεβρουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τα πυρά ισραηλινού αεροσκάφους.

    Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μία δυνατή έκρηξη που σημειώθηκε στη Γάζα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

    Τα θύματα επέβαιναν σε αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν στο δρόμο που συνδέει την πόλη της Γάζας με τον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια.

    [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 28 Φεβρουαρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με τα πυρά του αυτοκίνητο στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι πέντε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

    Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο αρχικά για μία δυνατή ε΄κρηξη που σημειώθηκε στη Γάζα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

    Το αυτοκίνητο που επλήγη ταξίδευε στο δρόμο που συνδέει την πόλη της Γάζας με τον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια.

    [24] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 28 Φεβρουαρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή την ώρα της έκρηξης. Στον τόπο της έκρηξης έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

    [25] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Οι ιρακινοί αξιωματούχοι δεν θα καταφέρουν να εγκρίνουν το σχέδιο συντάγματος σήμερα, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, είπε αξιωματούχος των Συμμαχικών Δυνάμεων.

    Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο αύριο, Κυριακή. Είπε ακόμη, ότι αρκετοί Ιρακινοί, μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης εκφράζουν έντονες διαφωνίες για θέματα που ακόμη παραμένουν άλυτα, όπως ο ρόλος του Ισλάμ στον ποινικό κώδικα, η θέση της γυναίκας και η αυτονομία της κουρδικής μειονότητας.

    Το σχέδιο συντάγματος έπρεπε να ήταν έτοιμο σήμερα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για την παράδοση της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

    [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 28 Φεβρουαρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε τέμενος σιιτών μουσουλμάνων κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν. Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης εκπυρσοκρότησε τα εκρηκτικά που έφερε κατά την είσοδό του στο τέμενος. Την ώρα της επίθεσης εντός του τεμένους βρίσκονταν περίπου 40 πιστοί. Τρία παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά και νεκρός είναι μόνο ο βομβιστής αυτοκτονίας.

    Όπως μεταδίδει το BBC, oι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή σε δεκάδες πόλεις καθώς αυτό τον μήνα οι σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν το θάνατο του Μωάμεθ.

    Νωρίτερα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων ισλαμιστών. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι ο στρατός ανταπέδωσε πυρά ένοπλων ισλαμιστών που νωρίτερα είχαν επιτεθεί κατά στρατοπέδου. Παραδέχθηκε, όμως, ότι μεταξύ των θυμάτων ενδέχεται να υπάρχουν και άμαχοι.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν όπου οι πακιστανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις τους κατά των Ταλεμπάν και των φίλα προσκείμενων του δικτύου Αλ Κάιντα.

    [27] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (11:14 UTC+2)

    Από τη Δευτέρα ξεκινά ο νέος κύκλος μαθημάτων, στο τμήμα φωτογραφίας του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών της Σταυρούπολης. Πρόκειται για το Βασικό Κύκλο μαθημάτων ανάλογο με αυτόν που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003 και ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιανοουαρίου του 2004.

    Απευθύνεται σε όσους θέλουν ν' αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από τη φωτογραφία και να εξοικειωθούν με την τεχνική της και τις εφαρμογές της, ενώ σημειώνεται ότι τα μαθήματα, που είναι μικτά (θεωρητικά και εργαστηριακά), θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και κατά τις ώρες απο 7 έως και 10.30 το βράδυ.

    Tα μαθήματα περιλαμβάνουν σύντομη αναδρομή στην ιστορία της φωτογραφίας, γνωριμία με τη φωτογραφική μηχανή και τα είδη της, γνωριμία με τα φωτογραφικά υλικά, βασικά στοιχεία που αφορούν τη λήψη και την επεξεργασία των A/M υλικών (φιλμ, χαρτιών), γνωριμία με τις σύγχρονες εφαρμογές του φωτογραφικού μέσου.

    Το Eργαστήριο Φωτογραφίας, τμήμα των Eργαστηρίων Oπτικοακουστικών της Σταυρούπολης, διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, άρτια εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο, στούντιο και βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει τίτλους θεωρητικού και τεχνικού περιεχομένου, φωτογραφικά λευκώματα-μονογραφίες και συλλογές φωτογράφων, καθώς και βιβλία που αφορούν άλλους χώρους της τέχνης.

    Παράλληλα, λειτουργώντας υποστηρικτικά, δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων, αλλά και να επισκεφθούν άλλους φωτογραφικούς χώρους, εκθέσεις και να έρθουν σε επαφή με άλλους φωτογράφους και το έργο τους. (Πληροφορίες: Εργαστήρια Οπτικοακουστικών Σταυρούπολης, Καπνομάγαζο Ικονίου 1, Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη. Τηλ.:2310609097).

    [28] ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (11:05 UTC+2)

    Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζει την «επικοινωνία» της με την ελληνική ποίηση, μέσα από την παράσταση «Αυτό που δεν τελειώνει (Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα, εκδοχή ΙΙ)», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.

    Τα κείμενα αποδίδουν οι ηθοποιοί της ομάδας της Πειραματικής Σκηνής. Η μουσική είναι του Νίκου Πλάτανου, τα σκηνικά - κοστούμια του Σωτήρη Στέλιου, η δραματουργική επεξεργασία των Στάθη Λιβαθινού - Στρατή Πασχάλη (ο τελευταίος έγραψε τους στίχους των τραγουδιών της παράστασης).

    Επίσης, στο φουαγιέ της Πειραματική Σκηνής, παρουσιάζεται το έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη «Βιομαγεία». Ενας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και δυο ηθοποιοί συναντήθηκαν και «γέννησαν» το έργο, στη διάρκεια της πρόβας. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Λιγνάδη.

    Η «Πράξη», παρουσιάζει στη Β' Σκηνή του «Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας» το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα «Εξ αίματος», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά, μετάφραση Βίκυς Μακελλαράκη, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου.

    Πρόκειται για μαύρη κωμωδία που εκτυλίσσεται σε μια μικρή φτωχική κωμόπολη της Ιρλανδίας, όπου διαπράττονται ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Παίζουν: Διονύσης Ακτύπης, Θανάσης Δήμου, Ανέστης Κατούνης, Γιάννα Παπαγεωργίου.

    Στην κεντρική σκηνή του «Απλού Θεάτρου», ο θίασος «Φάσμα» παρουσιάζει την παράσταση «Τρία βήματα πριν», με τον Δημήτρη Καταλειφό να ενσαρκώνει τους ήρωες των τριών έργων: «Αυτός και το πανταλόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Κύκνειο Ασμα» του Τσέχωφ και «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμουελ Μπέκετ. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Πάνου Παπαδόπουλου και φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου. Παίζει, επίσης, ο Γιώργος Μπινιάρης.

    Το έργο «Στάχτες στα Χέρια» του Λοράν Γκοντέ παρουσιάζεται στο θέατρο «Βαφείο» (δεύτερη σκηνή). Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Λάκη Καραλή και μετάφραση Λένας Γκίνη. Μια γυναίκα που τη νομίζουν νεκρή, ξαφνικά εγείρεται. Οι νεκροθάφτες την περιποιούνται και αυτή δουλεύει μαζί τους στην καύση των πτωμάτων. Η γυναίκα δε μιλάει ποτέ. Μιλάει μόνο στους νεκρούς, τους φροντίζει, τους ψηλαφίζει καταγράφοντας τη μνήμη τους στη δική της μνήμη. Ζοφερή ατμόσφαιρα, με δύο παράλληλες δράσεις, με λυρισμό από τη γυναίκα και γκροτέσκο ύφος από τους δύο άντρες. Μέσα στην ερημωμένη χώρα, ο ήχος του τσέλου τονίζει την ερημιά του ανθρώπου και συνοδεύει την ποιητική καταγραφή των νεκρών στο σώμα της γυναίκας. Οι δύο νεκροθάφτες της παράστασης (Γιάννης Αθανασιάδης, Θάνος Πρίτσας), αθώοι - ένοχοι - φοβισμένοι απέναντι στην απρόσωπη εξουσία, χάνουν τον εαυτό τους, για να υπηρετήσουν την εξουσία. Η γυναίκα (Μαρία Σκούπα) «αδειάζει» τον εαυτό της, για να χωρέσει στο σώμα της τα θύματα της βίας.

    Στο θέατρο «ΚΕΑ - ΜΠΕΛΛΟΣ», παρουσιάζεται το έργο «Συμφωνία ντροπής» του Γιώργου Μπέλλου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά Γιώργου Δαναού και μουσική Ν. Λαβράνου. Παίζουν: Γ. Μπέλλος, Μ. Μακρή, Γ. Παναγιωτοπούλου, Α. Ζαχαριάδου, Γ. Παπαγεωργίου.

    [29] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Συναυλία αφιέρωμα στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αγίας Παρασκευής τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στο Θέατρο Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος στις 7.30΄ μ.μ.

    Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού θα παρουσιάσουν τραγούδια από το Πνευματικό Εμβατήριο και το «’ξιον Εστί».

    Θα τραγουδήσουν οι Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μπέζος, Κωστής Κωνσταντάρας και Μάνος Μουντάκης. Η αφήγηση θα είναι του Κώστα Γιαλίνη και η παρουσίαση του Αλέξη Κωστάλα.

    Πρόκειται για το δεύτερο αφιέρωμα που διοργανώνει ο δήμος μετά την μεγάλη επιτυχία της συναυλίας προς τιμή του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζηδάκη, τον περασμένο Νοέμβρη.

    Θα ακολουθήσει και ένας τρίτος κύκλος αφιερώματος, αυτή τη φορά στο Σταύρο Ξαρχάκο, αφού επιθυμία του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου και δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Αντώνη Σιδέρη ήταν να προσφέρει στους δημότες του από ένα αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής Χατζηδάκη Θεοδωράκη Ξαρχάκο.

    [30] Ο "ΚΛΟΟΥΝ" ΜΕ ΤΗ Μ. ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2004 (10:03 UTC+2)

    Στο διάστημα από αύριο έως και τις 29 Μαρτίου θα παρουσιάζεται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ο θεατρικός μονόλογος της Μαρίας Λαϊνά "Ο Κλόουν" με την Μαρια Κατσανδρή.

    "Ο Κλόουν" της παράστασης είναι ένας άνθρωπος, χωρίς φύλο, που απογυμνώνει την σκέψη και την ψυχή του μπροστά στο κοινό. Η σκηνοθεσία έχει αντικατασταθεί από την χορογραφία που συνοδεύει τον "Κλόουν" σε κάθε του κίνηση, σκέψη ή συναίσθημα, πάνω στη σκάλα του φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Βίκτορ Αρδίττη, η επιλογή του φουαγιέ έγινε με τη σκέψη να "ζωντανέψει" ένας ανεκμετάλλευτος χώρος, ωστόσο η παράσταση πρωτοτυπεί και για δύο άλλους λόγους. "Είναι η πρώτη φορά που κείμενο της Μαρίας Λαϊνά ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ και θεωρώ ότι πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέρον μονόλογο, στον οποίο ο Κλόουν συνδιαλέγεται με τον εαυτό του, με τους θεατές, με τα φαντάσματα, ίσως..." δήλωσε και πρόσθεσε ότι όλη η παράσταση έχει δημιουργηθεί από μία κινησιολόγο - χορογράφο και μία ηθοποιό. "

    Οι μονόλογοι έχουν γίνει μόδα σε όλο τον κόσμο. Μεταφέρουν κάτι, που είναι η δόξα του ηθοποιού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός για τους θεατές, οι οποίοι μπορούν να δουν το παραμικρό" εξήγησε.

    Κατά την Μαρία Κατσανδρή η δουλειά του Κλόουν είναι να κάνει τους άλλους να γελάνε, "είναι όμως και ένας άνθρωπος που έρχεται από το πουθενά και πάει στο πουθενά. Είναι τράνζιτ. Είναι η διαδικασία της σκέψης του καθένα μας, της ψυχής του, μιας εσωτερικής διαδικασίας που αρχίζει να βγαίνει στο φως". Η ηθοποιός δεν θεωρεί ότι στον συγκεκριμένο μονόλογο αυτοσκηνοθετείται. "Χορεύουμε το κείμενο, δεν το σκηνοθετούμε" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Για μένα δεν υπάρχει λόγος χωρίς σώμα, όλοι μας μ' αυτό εκφραζόμαστε".

    Η κίνηση - χορογραφία είναι της Σεσίλ Μικρούτσικου, οι φωτισμοί του Γιώργου Ζίγκα. Ακούγεται η φωνή του Ηλία Κουνέλα και μουσική των Radiohead. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΤΣΙΜΑ "ΣΕΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 28 Φεβρουαρίου 2004 (10:00 UTC+2)

    Το βιβλίο του "Σελίδες Ζωής. Αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία" από τις εκδόσεις Προσκήνιο, θα παρουσιάσει αύριο στις 11.30, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καβάλας, ο Κώστας Τσίμας.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πολιτικός μηχανικός Ζωή Βάπη - Βυζοβίτη, ο δημοσιογράφος, Νίκος Σπιτσέρης, ο συγγραφεάς - δικηγόρος Κοσμάς Χαρπαντίδης και η δημοσιογράφος Γιώτα Χατζηεμμανουήλ, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας, Νίκος Κλειτσίκας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 February 2004 - 19:13:48 UTC