Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [02] ΠΑΛΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ME EΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
  • [06] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ NHΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ
  • [07] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
  • [08] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: " Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ"
  • [09] ''ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ'' ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ
  • [10] ΣΕΒΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΠΕΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ
  • [13] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [15] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΣ
  • [16] ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΛΑΤ
  • [17] Η Ε.Ε. ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ
  • [18] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ CPΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΟΥΡΔΟ ΗΓΕΤΗ ΑΜΠ.
  • [19] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 201 ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ
  • [21] ΤΕΝΙΣ: Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΠΡΙΑΤΙ
  • [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΤΕΜΙΝΚ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΛΒΕΤΙΑΣ
  • [23] ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Κ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
  • [25] Ε.Κ.: Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
  • [26] ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΛΕΕΙ Ο
  • [27] ΔΥΟ ΑΘΩΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ΤΟ 1994
  • [28] ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΛΕΕΙ Η
  • [29] "ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ" ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΦΕΡΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [30] ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] "ΤΟ ΔΕΞΙ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [32] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΑΜΛΕΤ" ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Aθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Αύριο στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή και την Ευρωβουλή, όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων.

    Για το διάλογο θα υπάρχουν πέντε θεματικές ενότητες : κοινωνική πολιτική υγεία πρόνοια, εξωτερική πολιτική εθνικά θέματα, οικονομία-ανάπτυξη, δημόσια διοίκηση και παιδεία. Παράλληλα θα υπάρξει και ένας έκτος γύρος με γενικές πολιτικές ερωτήσεις έξω από τη συγκεκριμένη θεματολογία των πέντε ενοτήτων.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα γίνει στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ενώ το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου και ως συμμετέχοντες δημοσιογράφους τους Έλλη Στάη, Όλγα Τρέμη, Παύλο Τσίμα, Νίκο Ευαγγελάτο και Σταύρο Θεοδωράκη.

    Θα δίνεται εξάλλου στους δημοσιογράφους η δυνατότητα να επανέλθουν στα ερωτήματά τους ζητώντας διευκρινίσεις μέσα στην ίδια θεματική ενότητα. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση σε ενάμισι λεπτό και στο τέλος θα έχουν δύο λεπτά για το κλείσιμο της συζήτησης. Ο χρόνος της τηλεοπτικής συζήτησης υπολογίζεται σε δύο με δυόμισι ώρες.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι ο Κώστας Καραμανλής με επιστολές του στους αρχηγούς των κομμάτων είχε προτείνει τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των αρχηγών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε δεχτεί τον τηλεοπτικό διάλογο με όλα τα κόμματα ωστόσο χθες αργά το βράδυ τελικά υπαναχώρησε από την αρχική του θέση επικαλούμενος την ανάγκη για έναν διάλογο με όλα τα κόμματα.

    «Η Νέα Δημοκρατία φυσικά συμμετέχει σε αυτό το διάλογο τον οποίο η ίδια πρώτη ζήτησε. Και συμμετέχει γιατί πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες διέπουν και πρέπει να διέπουν την πρακτική όλων των κομμάτων» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και σημείωσε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η πρόταση της ΝΔ για συζήτηση Καραμανλή Παπανδρέου.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαϊλης δήλωσε: «Διεκδικήσαμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα να πραγματοποιηθεί η συζήτηση όλων των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την αρχική της θέση.

    Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι ασφαλώς και πρέπει να παρακολουθήσουν και να δουν τι λένε τα κόμματα, ωστόσο πρέπει να βγάλουν πρωταρχικά από την εμπειρία τους χρόνων ολόκληρων που δέχθηκαν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που τη στήριξε και η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας και με αυτό το βασικό κριτήριο να πορευθούν στις κάλπες», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή ζητούσε να γίνει μία τουλάχιστον συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. «Μετά την υποχώρηση του κ. Παπανδρέου αυτή η συζήτηση έγινε δυνατή, έτσι τώρα στη συνάντηση συμφωνήσαμε να γίνει αύριο το βράδυ. Εμείς θεωρούμε ότι τελικώς το αποτέλεσμα είναι θετικό, ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει και νομίζουμε ότι από αυτή τη συζήτηση θα βγει ωφελημένη και η δημοκρατία και ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος σημείωσε ότι «το περίφημο ντιμπέιτ θα γίνει τελικά αύριο στις 9 το βράδυ με τη συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών.

    Για μας είναι μία επιτυχία αυτού που λέγαμε και διεκδικούσαμε από πάρα πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι θα διαφωτίσει σε σημαντικά ζητήματα τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι θα γίνει επί της ουσίας συζήτηση. «Θα γίνει σε ενότητες συγκεκριμένες, από τις οποίες θα προκύψουν συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα και αυτές θα καλύψουν όλο το πολιτικό φάσμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακόπουλος.

    [02] ΠΑΛΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία, ανέπτυξε ο πρόεδρος του κινήματος Γεώργιος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε μία ογκώδη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών και φίλων του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη. Μία συγκέντρωση η οποία, σύμφωνα με τους οργανωτές, εκτείνονταν από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το λευκό Πύργο, κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Νίκης και από το κάτω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους, στη θάλασσα, μέχρι την Εγνατία οδό, στο ύψος του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, έφτασε στην εξέδρα δια θαλάσσης, με το πλοιάριο «Ποσειδώνας», στις 8,10 το βράδυ και αμέσως άρχισε την ομιλία του κάτω από ένα καταιγισμό πυροτεχνημάτων, ιαχών, συνθημάτων και χειροκροτημάτων, ενώ χιλιάδες σημαίες με το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ και ελληνικές σημαίες ανέμιζαν στον αέρα.

    Εντυπωσιασμένος από το πλήθος των συγκεντρωμένων ο κ. Γ. Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι «τη νίκη την έφερε απόψε η Θεσσαλονίκη». Ενώ απαντώντας στα συνεχή συνθήματα που φώναζαν οι οπαδοί του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι ομιλία, αλλά τραγούδι χαράς και ελπίδας για τη νέα εποχή».

    Στο μεγαλύτερο μέρος του λόγου του ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι το έργο που παρήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «προσπαθεί να μηδενίσει η νέα δεξιά, η Νέα Δημοκρατία». Για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «δσεν έχουν δικαίωμα απέναντι στην ιστορία, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτά που φτιάξαμε και που είναι έργο του έλληνα πολίτη, έργο του ελληνικού λαού».

    Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», «Η νίκη θα αρχίσει από τη Θεσσαλονίκη», «Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε», κ.α.

    Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου, επικεντρώθηκε κυρίως στο κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αρκετές φορές αναφέρθηκε στην ανάγκη να χτυπηθούν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, να μειωθεί η ανεργία, να απελευθερωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Ενώ δεσμεύθηκε ότι θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Μακεδονίας

    [03] ME EΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Με εργαζόμενες γυναίκες συνομίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην Αίγλη του Ζαππείου. Στη συζήτηση που έγινε τέθηκαν θέματα που αφορούν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά προβλήματα των γυναικών, την εφαρμογή της ισότητας σε θέματα παιδείας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

    Ακολουθεί η ομιλία του κ. Καραμανλή:

    "Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καλή σας μέρα. Θα περιοριστώ σε πολύ λίγα λόγια εισαγωγικά, γιατί αποδίδω πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συλλογική δράση. Απλώς θέλω να σας πω το εξής: Οτι δίνουμε και δίνω τεράστια σημασία στο με ποιους πρακτικούς, εφαρμόσιμους τρόπους μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Να μη λέμε μεγάλες κουβέντες. Εχουν ειπωθεί αυτά πάρα πολλές φορές. Το ζητούμενο δεν είναι να το συμφωνήσουμε σε επίπεδο αρχής, αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι στην πράξη, στην καθημερινή, στην κοινωνική, στην επαγγελματική ζωή, με ποιους τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Διότι, πράγματι, σήμερα διαπιστώνουμε ότι μπορεί να ισχύει ο νόμος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι όροι δεν είναι ίσοι. Και το λέω με σχετική επιείκεια. Φαντάζομαι συμφωνείτε σ' αυτό. Αυτός είναι ο στόχος της σημερινής κουβέντας. Όχι μόνο δηλαδή να αποδώσουμε την τιμή που πρέπει στη σύγχρονη γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία, αλλά να συζητήσουμε με ποιους τρόπους πρακτικούς, εφαρμόσιμους, όχι προεκλογικούς, αλλά στη διάρκεια της τετραετίας και μετά, μπορούμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Η έστω ας είμαι λιγότερο φιλόδοξος να μπούμε στον δρόμο για να γίνει πράξη. Στο κάτω κάτω της γραφής, όταν μιλούμε για σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, δεν είναι μόνο οικονομικοί οι στόχοι, είναι και στόχοι κοινωνικοί, στόχοι πολιτισμού, στόχοι αξιοποίησης όλων των δυνάμεων που υπάρχουν σε μια κοινωνία.

    Περιορίζομαι σ' αυτά. Ο λόγος σε σας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλή σας μέρα. Έχω μια μικρομεσαία επιχείρηση, ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων. Απασχολώ κάποιο αριθμό ανθρώπων και θα ήθελα να μεγαλώσω την επιχείρησή μου. Σκέφθηκα να πάρω κάποιο δάνειο, αλλά είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα όπως ξέρετε και μάλιστα κάποιες φορές μου έρχονται να πληρώσω και κάποιους φόρους από προηγούμενες χρήσεις που έχω κάνει Θα μπορούσα να προσβλέπω σε κάτι διαφορετικό από την δική σας Κυβέρνηση; Ευχαριστώ πολύ.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κατ' αρχήν θέλω να σας πω μια σειρά από πολιτικές που είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε, που έχουν σχέση με την μικρή, τη μεσαία επιχείρηση. Και από κει και πέρα θα δούμε τι μπορεί να γίνει, ειδικά όταν αυτές οι δραστηριότητες τις αναπτύσσουν γυναίκες. Το μεγάλο σας πρόβλημα το είπατε άλλωστε, απλώς το κωδικοποιώ είναι ένα κράτος το οποίο δεν είναι αξιόπιστο απέναντί σας. Από τη μια φορολογεί κατά βούληση και μάλιστα ενίοτε αιφνιδιαστικά, δηλαδή δεν σας επιτρέπει να κάνετε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τριών τεσσάρων ετών, αλλά τυχαίνει καμιά φορά, κάθε χρόνο ή κάθε μερικούς μήνες να αλλάζει η φορολογία, καμιά φορά και αναδρομικά.

    Άρα, το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι ένα σταθερό πλαίσιο φορολογίας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω βαθειά ότι οι πολίτες πρέπει να εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Η ανοικτή κοινωνία και η ελεύθερη οικονομία έχουν μια προϋπόθεση: Να τηρείται ο νόμος. Από κει και πέρα, όμως, θέλουμε και ένα κράτος το οποίο θα είναι φιλικό. Μέσα στις υποχρεώσεις που έχουμε, να διανοίγονται και οι ευκαιρίες.

    Πρώτη λοιπόν υποχρέωση του κράτους είναι να κοινοποιεί, να κάνει γνωστούς τους κανόνες του παιχνιδιού, που είναι κοινοί για όλους. Ένα από αυτά, σημαντικό, είναι η φορολογία. Σταθερό, λοιπόν, πλαίσιο.

    Ο δεύτερος άξονάς μας είναι να γίνει το κράτος πιο φιλικό για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα με συγχωρέσετε να κάνω μια πολύ μικρή παρένθεση εδώ. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που γεννούν τις νέες θέσεις εργασίας, ως επί το πλείστον. Σκεφθείτε ότι επτά στις δέκα θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τη δράση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εάν συμφωνούμε και φαντάζομαι συμφωνούμε, πολλές από εσάς, οι μητέρες ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα σήμερα στη χώρα είναι πράγματι η ανεργία, έχουμε κάθε λόγο ως κοινωνία εννοώ και ως Πολιτεία να στηρίξουμε τη δράση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Άρα, μια σειρά από μέτρα, εκτός του σταθερού φορολογικού πλαισίου, είναι πάρα πολύ χρήσιμο.

    Πρώτον: Να μειώσουμε το φόρο για τα αδιανέμητα κέρδη. Τι σημαίνει αυτό: Κίνητρα να επενδύσετε. Το πάμε στο 25% για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ. Στο 20% για προσωπικές εταιρείες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κλπ.

    Άλλο σημαντικό κίνητρο για καινούριες επιχειρήσεις, είναι η μείωση στο μισό της προκαταβολής του φόρου, που είναι και αυτό ένα πολύ ισχυρό αντικίνητρο. Σας λέω κάποια φορολογικά που ελαφρύνουν κατά κάποιο τρόπο την επιβάρυνση. Καταργούμε τη συνάφεια.

    Ένα ακόμα επίσης σημαντικό μέτρο, είναι να μειώσουμε τη δυνατότητα συναλλαγής ή εκβιασμών με τις Αρχές. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι δυστυχώς υπάρχει ένα περιθώριο σημαντικό εκεί, το οποίο αποβαίνει σε βάρος και της επιχείρησης, σε βάρος και της σοβαρότητας του κράτους, σε βάρος και της εικόνας της εντιμότητας της κοινωνίας μας. Πώς γίνεται αυτό; Με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικοποίηση του συστήματος. Δηλαδή, να μειώνεται η δυνατότητα του υποκειμενικού στοιχείου, αυτού που μπορεί να οδηγεί σε συναλλαγές. Δεν μπορεί να απορρίπτονται βιβλία, για τυπικούς λόγους ή για λογιστικές διαφορές.

    Καταργούμε το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή. Πάμε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    Αυτά είναι γενικά τα φορολογικά. Επειδή μιλήσατε για κεφάλαιο, φαντάζομαι εννοούσατε τη δυνατότητα μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό. Εκεί τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα σήμερα. Είναι αλήθεια ότι έχει θεσμοθετηθεί αυτό που λέμε ''εγγυητικό κεφάλαιο''. Δηλαδή ένας θεσμός ο οποίος σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εγγυάται το δάνειο το τραπεζικό, το οποίο θα πάρετε εσείς ή κάποιος άλλος ή άλλη που θέλει να αναπτύξει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό υπάρχει ως θεσμός, αλλά ακόμα δεν λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη. Άρα, για μας είναι καίριο να λειτουργήσει αυτό απόλυτα και όσο γίνεται πιο εκτεταμένα στην ελληνική κοινωνία, για λόγους τους οποίους καταλαβαίνετε. Γιατί, σε τελική ανάλυση, ο δανεισμός πρέπει να πηγαίνει σε εκείνους που έχουν ανάγκη για να αναπτύξουν μια παραγωγική δραστηριότητα. Άρα, τι κάνει η Πολιτεία; Παρεμβαίνει και λέει: ''Εγγυώμαι εγώ σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να πάρετε εσείς τη χρηματοδότηση που χρειάζεστε να αναπτύξετε τη δραστηριότητά σας''. Να μην είναι δηλαδή η εγγύηση μόνο η δική σας περιουσία, συνήθως μάλιστα με τους όρους που ισχύουν (ακίνητη περιουσία), γιατί σε τελική ανάλυση, κάποιος ο οποίος είναι πάρα πολύ εύπορος, δεν θα είχε ανάγκη ούτε στον δανεισμό να προσφύγει και δεν ξέρω αν θα είχε την ανάγκη να καταφύγει κατ' αρχήν σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτά είναι τα γενικά.

    Το τρίτο που θέλω να σας πω έχει να κάνει με το ρόλο του κράτους, δηλαδή τη γραφειοκρατία. Έχετε ξεκινήσει τη δουλειά απ' ό,τι κατάλαβα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περάσει όλη τη διαδικασία (άδειες, εγκρίσεις, έγγραφα, υπογραφές). Ελάτε να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι μια ιδιαίτερα, όχι μόνο χρονοβόρα, αλλά και αποτρεπτική, αποθαρρυντική διαδικασία. Έχουμε τρία μέτρα γι' αυτό, νομίζω πολύ σαφή.

    Το πρώτο είναι ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινούν τη δραστηριότητά τους με ελάχιστα δικαιολογητικά. Και θα έχουν τους πρώτους δώδεκα μήνες της δραστηριότητάς τους για να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, για να κερδίζεται χρόνος.

    Δεύτερο στοιχείο είναι να μειώσουμε τις υπογραφές. Δηλαδή, για να συσταθεί μια Ανώνυμη Εταιρεία σήμερα χρειάζονται μίνιμουμ 14 υπογραφές. Λέω μίνιμουμ, γιατί αν έχει κάποια εξειδικευμένη δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό αντικείμενο, μπορεί να υπάρχουν και άλλες πολλές. Λοιπόν, πάμε σε μια αρχή: Τρεις υπογραφές μόνο.

    Και το τρίτο: Σε κάθε Επιμελητήριο συστήνεται ειδική υπηρεσία, που θα αναλαμβάνει για λογαριασμό του μικρού - μεσαίου επιχειρηματία, όλες τις συναλλαγές του με τις δημόσιες αρχές. Τα Επιμελητήρια είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Το αναγνωρίζουμε όλοι. Βεβαίως, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, από αλληθωρισμό αν θέλετε, από ιδεοληψίες, δεν έχουν αναλάβει, δεν παίζουν τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν, αλλά υπάρχουν. Κατά συνέπεια, ένας από τους ρόλους, με τη βοήθεια, τη χρηματοδότηση της Πολιτείας, είναι να έχουμε μια υπηρεσία, όπου εσείς που ξεκινάτε, ή οποιοσδήποτε που ξεκινάει μια δραστηριότητα επιχειρηματική, αντί να πελαγοδρομεί, να χάνεται, να αναλαμβάνει αυτή η υπηρεσία στο οικείο Επιμελητήριο, στο τοπικό Επιμελητήριο, την διεκπεραίωση όλων αυτών των συναλλαγών που είναι αποθαρρυντικές, είναι αποτρεπτικές οποιαδήποτε δραστηριότητας που είναι καρποφόρα.

    Πέρα από αυτά όμως, επειδή συζητώ μαζί σας, θέλω να πω το εξής: Οτι ιδρύουμε Υπηρεσία Χρηματοδότησης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Δηλαδή, όλα αυτά που λέγαμε μέχρι τώρα είναι τα γενικά που ισχύουν για γυναίκες και άνδρες. Εφόσον δεχόμαστε και νομίζω εδώ συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει ζήτημα ανισότητας και αυτό ισχύει και για την επιχειρηματική δραστηριότητα μια τέτοια υπηρεσία νομίζω θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μην αλλάξει τα πράγματα εν μία νυκτί. Αυτό θέλω να το πω, γιατί σε προεκλογικές περιόδους οι πολιτικοί δημιουργούν καμιά φορά ερωτηματικά για την αξιοπιστία τους, όταν δίνουν την αίσθηση ότι όλα μπορεί να γίνουν μέσα σε μια νύχτα, να γίνουν θαύματα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Θέλουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια και μετά τις εκλογές. Αρα εκείνο που πρέπει να προτείνουμε και να συστήσουμε είναι συγκεκριμένες πολιτικές που κάνουν ένα βήμα, νομίζουμε σημαντικό, προς τα εμπρός. Οχι ότι όλα γίνονται ως δια μαγείας. Μια τέτοια όμως υπηρεσία, η οποία θα έχει εξειδικευμένο το αντικείμενο της χρηματοδότησης ιδεών, προτάσεων, επιχειρηματικής δραστηριότητας από γυναίκες, νομίζω είναι ένα βήμα στην πολύ σωστή κατεύθυνση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια που μιλήσατε πριν για ανεργία θα ήθελα να σας ρωτήσω, για ένα πρόβλημα που φαντάζομαι θα το έχουν και άλλοι το πρόβλημα αυτό, εγώ έχω σπουδάσει, έχω τελειώσει ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και δυστυχώς δεν μπορώ να ακολουθήσω επάγγελμα αντίστοιχο με αυτό το οποίο έχω σπουδάσει.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Γιατί είναι κορεσμένη η αγορά στο συγκεκριμένο;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Για χίλιους λόγους. Υπάρχουν πάρα πολύ λόγοι, έχω τελειώσει κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά σ' αυτόν τον τομέα.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ελάτε να μας βοηθήσετε.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σκοπεύετε να κάνετε γι' αυτό; Και δεν είναι μόνο αυτά τα επαγγέλματα. Είναι πάρα πολλά άτομα στην ηλικία μου που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Και βέβαια ασχολούμαστε όλοι με κάποιο άλλο.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να πάρουμε πάλι το γενικό πλαίσιο, γιατί αυτά τα θέματα που συζητάμε εδώ είναι πολύ μεγάλα, πολύ σημαντικά, αλλά έχουν ένα κοινό πλαίσιο για όλο τον πληθυσμό και μετά να το εξειδικεύουμε για όπου χρειάζεται, ειδικά για τις γυναίκες. Είπαμε και πριν ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας. Θα έφθανα στο σημείο να σας πω - γιατί το πιστεύω βαθειά - ότι μια κοινωνία που δεν δίνει ευκαιρίες σ' όλους τους πολίτες είναι μια κοινωνία που δεν μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον. Στο κάτω κάτω αυτή είναι η υποχρέωση της πολιτείας. Να δίνει ευκαιρίες. Οχι να τα υπόσχεται όλα, ούτε να αδρανοποιεί τον πολίτη γιατί τα αναλαμβάνει όλα γι' αυτόν. Εμείς πιστεύουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία που ο πολίτης δρα, αποφασίζει, επιλέγει, παίρνει το ρίσκο του. Αυτό όμως προϋποθέτει μια πολιτεία που να προσφέρει το πλαίσιο των ευκαιριών.

    Ξεκινώ με την ανεργία ειδικά των πτυχιούχων. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 150.000 πτυχιούχοι, οι οποίοι ή είναι άνεργοι, ή όπως είπατε κι εσείς, απασχολούνται σε τομείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο αντικείμενο των σπουδών τους, των γνώσεών τους. Υπάρχει λοιπόν πρώτα απ' όλα ένα ζήτημα επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα σας έλεγα μια από τις βασικότερες ευθύνες, τις αποστολές που έχει πια το σχολείο, ειδικά το λύκειο, είναι ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού, όπου οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να ξεχωρίζουν από αρκετά νωρίς ποιες είναι οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ποιες είναι οι ευκαιρίες, ποιοι είναι οι τομείς που διανοίγονται για τα επόμενα χρόνια, ποιοι άλλοι θεωρούνται κορεσμένοι. Δεν θέλω να κάνω τώρα χαρακτηρισμούς, αλλά πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι πολύ ένθερμος θιασώτης του να υπάρχουν πολύ ευρέα αντικείμενα σπουδών. Σήμερα υπάρχουν σχολές που προσφέρουν πτυχία σε τομείς σχεδόν τελείως κορεσμένους και υπάρχουν τομείς με εξαιρετική ζήτηση (στις νέες τεχνολογίες, στις νέες απαιτήσεις των αγορών), που ή δεν υπάρχουν ή υπολείπονται πάρα πολύ των αποφοίτων που θα μπορούσαν να παράγουν. Αρα υπάρχει ένα ζήτημα επαγγελματικού προσανατολισμού γενικότερα.

    Το δεύτερο είναι να συνδέσουμε την οικονομία με την εκπαίδευση ή να το πω πιο απλά, την αγορά με την εκπαίδευση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ώστε οι νέοι άνθρωποι να εκπαιδεύονται σ' αυτό που θέλει η αγορά. Καλό είναι το γενικό επίπεδο γνώσης. Τελευταίος που θα ήταν αρνητικός σ' αυτό είναι ο ομιλών. Σημασία όμως έχει το ότι οι σπουδές δεν είναι μόνο μια θεωρητική κατάρτιση - έχει κι αυτό την αξία του - αλλά περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν διότι αποσκοπούν, στο να το αξιοποιήσουν επαγγελματικά. Βεβαίως ένα πτυχίο δεν προσφέρει κατά ανάγκην την απόλυτη επαγγελματική αποκατάσταση, ούτε μπορεί αυτό να γίνει σε μια ανοικτή κοινωνία, όμως έχει αξία να είναι συνδεδεμένο με την οικονομική δραστηριότητα, με την αγορά εργασίας.

    Το τρίτο που θέλω να σας πω έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται. Είπαμε πριν να δεχθούμε σαν γενική αρχή ότι μια κοινωνία οφείλει να δίνει ευκαιρίες σ' όλα της τα παιδιά. Αυτό, ως αρχή, είναι αποδεκτό από όλους και από όλες μας. Στην πράξη πως γίνεται αυτό; Χρειαζόμαστε μια οικονομία που να ''γεννάει'', να αναπτύσσεται, να προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική δραστηριότητα, να προσελκύει επενδύσεις. Σ' ένα βαθμό το λέγαμε πριν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη χώρα μας σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση είναι στην ουσία υπό διωγμό. Κρατικό - γραφειοκρατικό διωγμό, χρηματοδοτικό αποκλεισμό, αθέμιτο ανταγωνισμό. Αρα, πρέπει να εφαρμόσουμε μια οικονομική πολιτική που ωθεί σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περισσότερη, μεγαλύτερη προσφορά σε θέσεις εργασίας.

    Τώρα, ειδικά για τις γυναίκες. Υπάρχουν εδώ δύο ευαίσθητα ζητήματα. Το ένα είναι της γενικής ανισότητας. Αρα εμείς πρέπει να κάνουμε μια πολιτική που να διευκολύνει τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Εκτός από αυτό που είπαμε ήδη για την υπηρεσία χρηματοδότησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, προβλέπουμε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης για άνεργες γυναίκες. Και κάτι ακόμα, μια ιδιαιτερότητα και συνάμα ζήτημα ευαισθησίας για τις άνεργες μητέρες. Εδώ πρέπει να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος για λόγους τους οποίους καταλαβαίνετε. Πολύ συχνά κάποιος προτιμά να απασχολήσει άλλον εργαζόμενο και όχι μια μητέρα διότι εκτιμά ότι η μητέρα έχει και άλλες υποχρεώσεις και άλλα βάρη. Αυτή η ανισότητα φθάνει στα όρια του απαράδεκτου, της κοινωνικής αδικίας.

    Αρα εφαρμόζουμε ένα πολύ συγκεκριμένο μέτρο. Επιδοτούμε κατά 50% τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες. Εδώ μπαίνει και ένα ζήτημα υποδομών. Το λέω μόνο ως παράδειγμα γιατί θα έρθει φαντάζομαι στην κουβέντα: Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δεν μπορεί να έχετε εσείς την υποχρέωση να κάνετε και επαγγελματική καριέρα και να έχετε και το νου σας ποιος θα κρατάει το παιδί, όταν δεν το έχει ο βρεφονηπιακός σταθμός. Θα πρέπει να είναι κάποιος συγγενής. Μιλώ πάντα για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν την πολύ μεγάλη εισοδηματική ευχέρεια. Για εκείνους δεν τίθεται ζήτημα. Αλλά σας θυμίζω πάντα ότι η πολιτική υπάρχει για να διευκολύνει τους όρους ζωής των πολλών, όχι των ιδιαίτερα ευνοημένων.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Αμερική που ζούσα κάποια χρόνια, συνάδελφοί μου εργαζόμενες μητέρες, είχαν σημαντικές διευκολύνσεις, μπορούσαν να επιλέξουν ευέλικτο ωράριο, μπορούσαν ακόμη και να εργάζονται από το σπίτι. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι ακόμα τόσο εύκολα όπως είπατε για τις εργαζόμενες. Τι θα μπορούσε να γίνει στον τομέα;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η πρώτη απάντηση σ' αυτό που είπατε είναι ''ελάτε να το αλλάξουμε''. Αλλά να πάμε λίγο στα πιο συγκεκριμένα. Πρώτον, βρεφονηπιακοί σταθμοί, με τη στήριξη, τη χρηματοδότηση της πολιτείας. Αυτό είναι ένα έργο που μπορεί να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση, ο δήμος. Σε κάθε γειτονιά βρεφονηπιακός σταθμός. Είναι αδιανόητο σήμερα να αντιμετωπίζει η εργαζόμενη μητέρα, ως εμπόδιο στην επαγγελματική της δραστηριότητα το πού θα αφήσει το παιδί. Είναι δηλαδή απαράδεκτο για τον πολιτισμό μας, πέρα από την πρακτική του διάσταση. Σκεφθείτε δηλαδή μια γυναίκα, η οποία πρέπει να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ή μια γυναίκα που συντηρεί μια μονογονεϊκή οικογένεια. Χθες επισκέφθηκα μια πολύ μικρή επιχείρηση που την λειτουργεί μια κυρία, νέα σε ηλικία με δύο παιδιά σε ευαίσθητες ηλικίες, η οποία είναι διαζευγμένη. Αυτή η γυναίκα μου έλεγε ότι, μετά από χρόνια, κατάφερε, πριν από ένα μήνα, να πάρουν τον μικρό γιό της στον βρεφονηπιακό σταθμό. Αλλιώς θα έπρεπε να έχει κλείσει το μαγαζί ή κάποια γιαγιά ή κάποιος άλλος συγγενής να επιφορτίζεται με αυτόν τον ρόλο. Ευτυχώς στην Ελλάδα ακόμα είναι πολύ ισχυρός ο ρόλος της Οικογένειας και πρέπει να κάνουμε πράγματα για να γίνει ακόμα πιο ισχυρός - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται η πολιτεία, ή η οργανωμένη κοινωνία από την υποχρέωση να διευκολύνει την κατάσταση αυτή. Το πρώτο λοιπόν, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία.

    Το δεύτερο: Ολοήμερο σχολείο. Τι σημαίνει αυτό; Πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. Το σχολείο όμως στη μιάμιση, στις δύο τελειώνει. Αν μάλιστα έχετε μια απαιτητική, πιεστική επαγγελματική δραστηριότητα, δεν μπορείτε να διεκδικείτε την ισότητα με τους άρρενες συναδέλφους σας αν, από τη μία ή τη μιάμιση, εσείς πρέπει να είστε εκτός εργασίας. Ολοήμερο σχολείο λοιπόν. Αλλά ολοήμερο σχολείο όχι απλώς για να μένει κάπου το παιδί υπό φύλαξη για κάποιες ώρες μέχρι το απόγευμα. Ολοήμερο σχολείο που αξιοποιεί παραγωγικά το χρόνο του παιδιού. Εκπαιδευτικά, με υποστηρικτικές διδασκαλίες, με αθλητισμό, με ψυχαγωγία, με πολιτισμό γενικά. Δηλαδή, ολοήμερο σχολείο το οποίο όμως στις παραπάνω ώρες θα έχει και δραστηριότητες τέτοιες, οι οποίες θα αποβαίνουν θετικά για την εκπαιδευτική, την ευρύτερη εξέλιξη του παιδιού.

    Τρίτο θέμα, βρεφονηπιακοί σταθμοί στις μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες. Εγινε στη Βουλή και θα σας έλεγα μάλιστα είναι και στα θετικά του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής, που είχε αυτή την πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει θαυμάσιος βρεφονηπιακός σταθμός. Αυτό δεν μπορεί να γίνει βέβαια σε μια υπηρεσία με δέκα ανθρώπους. Αλλά σε μεγάλους δημόσιους οργανισμούς, αυτό είναι εύκολο να γίνει. Και το ίδιο ισχύει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να δώσουμε κίνητρα δηλαδή σε επιχειρήσεις που απασχολούν λέω ένα όριο αριθμητικό πάνω από 50 εργαζόμενους να φτιάξουν έναν βρεφονηπιακό σταθμό για να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενες μητέρες. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις μας: Για τις άνεργες μητέρες προβλέπουμε τουλάχιστον ένα χρόνο επίδομα μητρότητος, εφόσον το εισόδημά τους είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

    Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε. Το ένα είναι η ευελιξία ωραρίου. Το υπαινιχθήκατε και είναι σωστό. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, σε μια ανοιχτή κοινωνία, μπορούμε να διευκολύνουμε ειδικά κάποιους εργαζόμενους που έχουν ιδιαιτερότητες, με μεγαλύτερη ευελιξία, ή ελαστικότητα στο ωράριο.

    Και, τέλος, είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες. Μια και επικαλεστήκατε μια χώρα που είναι αρκετά πιο μπροστά ειδικά σε αυτόν τον τομέα, θα πρότεινα, λύσεις όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, την τηλεργασία. Δηλαδή, να προσφέρει κανείς τις υπηρεσίες του, χωρίς κατ΄ ανάγκην να είναι όλες τις ώρες εκτός σπιτιού.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επανέλθω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλήσατε για τον δανεισμό, ήθελα όμως να δούμε λίγο το θέμα του ΣΔΟΕ. Εχουμε μια μικρομεσαία επιχείρηση εμείς και ενώ είναι καθ' όλα υγιής και νόμιμη, κάθε χρόνο ο έλεγχος του ΣΔΟΕ μας κάνει και τρέμουμε τί κονδύλι θα μας βγάλει. Είπατε ότι θα το αλλάξετε αυτό το Σώμα. Τί ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Ποιά είναι τα σχέδιά σας;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Είπαμε, το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή καταργείται. Γιατί, με τη σημερινή του μορφή, το έχω πει πάρα πολλές φορές και στη Βουλή, είναι ένα εργαλείο πίεσης εκφοβισμού και εκβιασμού. Και μάλιστα κακά τα ψέματα- με μια στελέχωση η οποία είναι καταφανώς κομματική. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να υπάρχει ένα όργανο ελέγχου, φορολογικής εποπτείας. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανένας. Αλλά τα μέσα, η στελέχωση που θα έχει, θα είναι τέτοια που θα δημιουργεί την αίσθηση εμπιστοσύνης, ότι είναι αξιοκρατικά, αξιολογικά επιλεγμένη.

    Το δεύτερο είναι θεσμικό. Δεν μπορεί υπό το φόβο, υπό τον εκβιασμό ότι θα σας καθαρίσουν τα βιβλία για λογιστικές διαφορές, να είστε αντικείμενα εκβιασμού. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Αυτά καταργούνται. Εισάγουμε την έννοια του δειγματοληπτικού ελέγχου. Τα βιβλία σας θα γίνονται δεκτά, εκτός αν αποδεικνύεται ότι έχετε κάνει σοβαρή φοροδιαφυγή. Τότε πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Φαντάζομαι εκεί, δεν διαφωνεί κανένας. Αλλα, λεω: Πρώτον, καταργούνται οι καταρρίψεις των βιβλίων, με τους όρους που είπαμε. Δεύτερον, καταρχήν γίνονται δεκτά τα βιβλία σας. Ο έλεγχος γίνεται βάσει των βιβλίων. Τρίτον, δειγματοληπτικός έλεγχο. Και, τέταρτον, κατάργηση του ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τις γυναίκες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Λίγο συμπληρωματικά από αυτά που είπατε: Είχα την τύχη να ζήσω με την οικογένειά μου στο εξωτερικό, στη Γαλλία. Και εκεί βρέθηκα μπροστά σε δυο θέματα τα οποία γυρνώντας στην Ελλάδα με απογοητεύσανε. Πρώτα το θέμα της εκπαίδευσης. Είχα το παράδειγμα των φίλων στην Ελλάδα που έψαχναν και εναλλάσσανε γυναίκες που θα τους κρατήσουν τα παιδιά, γιατί δεν μπορούσανε να δούμε στο σχολείο ποιος θα τους θα κρατήσει, ενώ στη Γαλλία μέχρι τις 19.00 τα σχολεία, τα δημόσια σχολεία, τα οποία είναι εξαιρετικά λειτουργούνε και στελέχη τελειώνουν τις δουλειές τους και παίρνουν τα παιδιά τους, αλλά δεν βρίσκονται υπό την πίεση των συνεχών εναλλαγών και το δεύτερο κομμάτι το θέμα της υγείας. Έτυχε η μητέρα μου να νοσηλευτεί με το έντυπο Ε6 της Κοινότητας σε δημόσιο νοσοκομείο, να υποστεί πολύ μεγάλη εγχείριση, να της φερθούν σαν να ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μείνει ένα μήνα στο νοσοκομείο, και να πληρώσουμε μόνο 1500 ευρώ . Είναι δυο θέματα τα οποία γυρνώντας στην Ελλάδα βρέθηκα αντιμέτωπη λέγοντας, έπρεπε να γυρίσω ή να μην γυρίσω;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Γυρίσατε όμως. Σωστά τα θίγετε και τα δυο. Για το μεν πρώτο, νομίζω είπαμε κάποια πράγματα και για τους σταθμούς και για το ολοήμερο σχολείο, και επιμένω σ' αυτό. Βεβαίως και υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Να σας πω κάτι: Σύμφωνοι. Μιλώ καταρχήν για τη φύλαξη των παιδιών σε ώρες μη σχολικές. Μπορεί υπό την ευρύτερη αιγίδα του δήμου, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση, να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κρατούν παιδιά ορισμένων οικογενειών στη γειτονιά τους, στην οικεία τους. Μια άνεργη βρεφονηπιοκόμος θα μπορούσε να απασχολείται σ' αυτό, ώστε και εκείνη να βρει μια απασχόληση και αρκετές οικογένειες να βρίσκουν διέξοδο έτσι. Άρα, ένα ζήτημα ευελιξίας χωράει εκεί.

    Τώρα η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι τεράστιο ζήτημα. Καταλαβαίνω ότι γίνομαι μονότονος, ίσως και ανιαρός καμιά φορά, όμως λέω πάντα ότι παιδεία και πολιτισμός είναι ο πρώτος στόχος. Και όταν λεω παιδεία εννοώ καταρχήν δημόσια παιδεία. Δεν θέλω να παρεξηγούμε. Θεωρώ ότι και ο ιδιώτης μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες παιδείας. Είμαι πολύ ανοιχτός, δεν έχω προκαταλήψεις, υπολείμματα ιδεοληψιών. Εγώ πιστεύω και στα μη κρατικά πανεπιστήμια και το λεω πάντα ανοιχτά, όμως το κράτος έχει μια υποχρέωση. Να δίνει καλή εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά.

    Όταν πήγαινα εγώ στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο, τα περισσότερα παιδιά πήγαιναν σε δημόσιο σχολείο και το καμαρώνανε. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Βεβαίως, υπήρχαν κάποια ιδιωτικά σχολεία πολύ καλά, αλλά για τα περισσότερα ιδιωτικά υπήρχε η αντίληψη ότι εκείνοι που δεν μπορούν να τα φέρουν καλά βόλτα στην αυστηρή δημόσια εκπαίδευση θα κατευθυνθούν εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κρατάμε ότι καλό υπήρχε από το χθες και κοιτάμε τί πρέπει να φτιάξουμε στο αύριο. Όταν φτάνουμε, λοιπόν, σ' ένα σημείο σήμερα, ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, να αναζητούν τη λύση του ιδιωτικού σχολείου, κάτι πολύ στραβό συμβαίνει. Εχεις πάψει να έχεις εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει. Πρέπει τάχιστα να αποκατασταθεί. Δεν θέλω να μπω σε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος εκπαίδευσης, νομίζω το έχουμε πει πολλές φορές και αξίζει, θα σας παρότρυνα δηλαδή θα σας το ζητούσα να ρίξετε έστω και μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα της παιδείας, γιατί ή είστε μάνες ή θα είστε μάνες και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, αλλά ο στόχος είναι να φτιάξουμε τα σχολεία του μέλλοντος.

    Τώρα, θέσατε και ένα άλλο, πολύ μεγάλο ζήτημα: την Υγεία. Θα πήγαινα και ένα βήμα παρακεί, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν σ' ένα σπίτι, σε μια οικογένεια με ηλικιωμένους ανθρώπους. Κακά τα ψέματα, όλοι τα συνεπωμιζόμαστε αυτά, αλλά συνήθως είναι η νοικοκυρά. Η γυναίκα του σπιτιού που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι γίνεται λοιπόν εδώ; Την κατάσταση την ξέρετε. Ετσι λοιπόν δεν χρειάζεται να την περιγράψω με πιο μελανά χρώματα, αλλά σημασία δεν έχει τόσο πολύ να κάνουμε κριτική, σημασία έχει να δούμε τί γίνεται από εδώ και μπρος.

    Για τους ηλικιωμένους ξεκινάμε από το να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε το θεσμό της βοήθειας στο σπίτι.

    Δεύτερον, αρχίζω τώρα να το συνδέω και με τα θέματα υγείας. Ελεύθερη επιλογή γιατρού. Κακά τα ψέματα. Ο πολίτης άλλη εμπιστοσύνη έχει στο σύστημα, όταν μπορεί να διαλέξει ο ίδιος το γιατρό του. Γιατί αυτοί θα είναι συμβεβλημένοι με μια συλλογική σύμβαση με την πολιτεία και ανάλογα θα έχουν την αμοιβή τους και ίσως θα έχετε τον γιατρό που θέλετε, κάθε ειδικότητας. Τον οφθαλμίατρο ή τον καρδιολόγο ή τον παιδίατρο ή τον ορθοπεδικό της δικής σας επιλογής. Προωθούμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

    Και τρίτον, φτιάχνουμε κέντρα υγείας αστικού τύπου. Όταν λέμε κέντρα υγείας σήμερα το μυαλό μας όλων μας πηγαίνει σε κωμοπόλεις όπου υπάρχουν. Σωστά υπάρχουν, αν και θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα στελεχωμένα. Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα εκεί. Αλλά, εκείνο που λεω τώρα, είναι μέσα στην πόλη, για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, να έχετε πρόσβαση σε 24ωρη βάση στο κέντρο υγείας της γειτονιά σας και της ευρύτερης περιοχής την οποία κατοικείτε. Ξέρετε τί σημαίνει αυτό; Πρώτα απ' όλα, μια άλλη αίσθηση εμπιστοσύνης όταν η ανάγκη το απαιτεί.

    Σημαίνει, επίσης, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Είναι τεράστιο θέμα αυτό. Στα νοσοκομεία μας έχουμε πολύ καλό προσωπικό. Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουμε μια μικρή ή μεγάλη εμπειρία για να συμφωνήσουμε σ' αυτό. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι υψηλού επιπέδου. Ομως, έχουμε κακή οργάνωση. Κι ένα από τα συμπτώματα της κακής οργάνωσης είναι αυτή η τρομερή κατάσταση που δημιουργείται στις εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία. Η οποία δεν τελειώνει μόνο εκείνη τη μέρα. Αλλά επί μία δύο μέρες ακόμα αφήνει τη συμφόρηση στο νοσοκομείο, διότι μένουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Συχνά ακόμα κι αυτά τα φαινόμενα που μας ενοχλούν τόσο που είναι προσβλητικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον πολιτισμό μας, ράντζα και όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης που έγινε την ημέρα της εφημερίας. Τι γίνεται, όμως, εκεί; Κατευθύνονται όλοι όσοι έχουν ένα μικρό ή δευτερεύον ή, τέλος πάντων - αντιμετωπίσιμο στην πρωτοβάθμια υγεία - πρόβλημα και είναι αναγκασμένοι να πάνε στο νοσοκομείο. Σας περιγράφω, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί κατά πολύ η καλύτερη, αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομείων.

    Το βάρος πρέπει να πέσει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Γι' αυτό με είδατε να επιμένω τόσο πολύ σ' αυτό το σημείο. Οικογενειακός γιατρός, ελεύθερη επιλογή γιατρού, κέντρα υγείας αστικού τύπου, έτσι ώστε ο πολίτης να αισθανθεί εμπιστοσύνη στο σύστημα και να μην είναι όλο το φορτίο συσσωρευμένο στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους. Από 'κει και πέρα, δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι να αναβαθμίσεις την οργάνωση των νοσοκομείων, να ελέγξεις το θέμα των προμηθειών. Υπάρχει κατασπατάληση πόρων. Να ελέγξεις το διοικητικό θέμα, τη μηχανοργάνωση, τους ισολογισμούς, το σύγχρονο management. Δεν θέλω, όμως, να σας κουράσω με πολλές λεπτομερειακές αναφορές. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος εκεί, γιατί, στο κάτω κάτω της γραφής, όταν μιλούμε για κοινωνικές υπηρεσίες, ο πιο κρίσιμος τομέας είναι η Υγεία. Βεβαίως, ο πρώτος στόχος είναι η Παιδεία, το έχουμε πει.

    Αλλά, σε τελική ανάλυση, εκεί που κρίνεται μια κοινωνία και μια πολιτεία είναι ως προς το τι υπηρεσίες υγείας προσφέρει, κυρίως στα ασθενέστερα μέλη της. Με συγχωρείτε που επανέρχομαι ξανά και ξανά εκεί, αλλά, ας μη γελιόμαστε. Ο ρόλος του κράτους και η αποστολή της πολιτικής είναι τι δυνατότητες, τι ευκαιρίες, τι επιλογές δίνει και, αν θέλετε, πώς ελαφρύνει το βάρος που κουβαλά ο μη ευνοημένος, ο μη προνομιούχος, όπως έλεγαν παλαιότερα. Εκείνος ο οποίος δεν μπορεί να αξιοποιήσει είτε την οικονομική ευρωστία, είτε, αν θέλετε, τις γνωριμίες, ή οτιδήποτε άλλο. Από εκεί κρινόμαστε, γι' αυτό η υγεία είναι ίσως το πιο ευαίσθητο κριτήριο της πραγματικής κοινωνικής αποστολής της πολιτικής.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι φοιτήτρια από επαρχία και το οικονομικό πρόβλημα για την οικογένειά μου, κυρίως όσον αφορά το νοίκι, είναι αρκετά μεγάλο. Εχετε προβλέψει κάποιες λύσεις στο πρόγραμμά σας σχετικά μ' αυτό;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Από ποια πόλη είστε;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Από Κρήτη κατάγομαι και φοιτώ εδώ στην Αθήνα.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θίγετε ένα μεγάλο ζήτημα. Με βλέπετε να χαμογελώ λίγο ειρωνικά, διότι ξέρετε πόση κουβέντα γίνεται δεκαετίες τώρα για την περίφημη ''δωρεάν παιδεία''. Δωρεάν παιδεία, όταν δαπανώνται δισεκατομμύρια για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σε κάτι δηλαδή που είναι η πρώτη υποχρέωση του δημόσιου σχολείου. Οταν δαπανώνται τεράστια ποσά σε φροντιστήρια. Οταν 9 στα 10 παιδιά στη Β' και στην Γ' Λυκείου πάνε σε φροντιστήρια για να αντιμετωπίσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Για όλα αυτά έχουμε προβλέψει στο πρόγραμμά μας συγκεκριμένα μέτρα. Αλλά έρχομαι κατευθείαν στο θέμα που θίγετε εσείς. Ναι, το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δωρεάν στην Ελλάδα. Και σωστά είναι δωρεάν. Αλλά από 'κει και πέρα, βάζετε μια πάρα πολύ πρακτική διάσταση. Εισαχθήκατε σ' ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί μακριά από τον τόπο καταγωγής και την οικογενειακή σας κατοικία. Οι δικές μας πολιτικές στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν 4 συγκεκριμένες απολήξεις:

    Πρώτον, ένας διευρυμένος θεσμός παροχής υποτροφιών, πολύ ευρύτερος από τον σημερινό.

    Δεύτερον - στο πολύ συγκεκριμένο που είπατε επιδότηση ενοικίου για τους φοιτητές και σπουδαστές.

    Τρίτον, φοιτητικά δάνεια. Αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν γίνεται από εμάς στην Ελλάδα. Αν συμπληρώνετε τα κριτήρια για να πάρετε υποτροφία, κριτήρια πολύ ευρύτερα απ' ό,τι σήμερα, όπως το είπα πριν έχει καλώς. Αλλά μπορεί να μη μπορώ εγώ να πάρω υποτροφία, να μπορώ να πάρω φοιτητικό δάνειο. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μου το χαρίζει κανένας. Θα το ξεπληρώσω, όταν θα τελειώσω τις σπουδές μου, όταν θα έχω την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Απλώς, θα είναι ένας δανεισμός με ευνοϊκότερους όρους από τους εμπορικούς. Αυτό γίνεται. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι για πολλά απ' αυτά σας παρουσιάζουμε, μη νομίζετε ότι ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Είναι ιδέες και πρακτικές, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως στην Ευρώπη και πολλές απ' αυτές βλέπουμε ότι είναι εύκολα προσαρμόσιμες στα ελληνικά δεδομένα.

    Και το τέταρτο είναι σύγχρονες φοιτητικές εστίες. Η σημερινή κατάσταση δεν ξέρω αν έχετε εμπειρία ή έστω εικόνα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι - και το λέω επιεικώς. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να πετύχουμε κι εκεί ένα υψηλότερο επίπεδο. Αυτό σχετίζεται και με, αν θέλετε, μια άλλη βασική αρχή, ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσουν στην οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, σαν εκπαιδευτικός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επειδή εστιάσαμε πολύ την προσοχή μας στους φοιτητές και την εκπαίδευση, θέλω να σας κάνω δυο ερωτήσεις: Ζω καθημερινά το πρόβλημα των φοιτητών, οι οποίοι μόλις τελειώσουν, δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Υπάρχει πληθώρα πτυχιούχων ορισμένων ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν έχουν πού να απασχοληθούν. Σκεφθήκατε ποτέ να κλείσετε κάποιες σχολές για ένα διάστημα, κάτι που έχει κάνει και στις Βρυξέλλες η Σχολή Ναυπηγών έκλεισε για 10 χρόνια, γιατί δεν είχε πού να τους απορροφήσει. Και δεύτερο ερώτημα: Τι σκέφτεστε γι' αυτούς τους αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι κοστίζουν στο κράτος; Θα εφαρμοστεί, επιτέλους, ό,τι γίνεται και στην Ε.Ε. στη Γερμανία συγκεκριμένα;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θα ξεκινήσω με το πρώτο. Εγώ δεν πιστεύω σε μια πολιτεία, η οποία από μόνη της βγάζει ντιρεκτίβες και μάλιστα σκληρές αποφάσεις. Νομίζω ότι, όταν μιλώ για τη διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου, αυτές είναι αποφάσεις που κυρίως πρέπει να παίρνουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Δηλαδή, το πόσοι άνθρωποι εισάγονται και σε ποια σχολή, το αν θα δημιουργηθούν νέα τμήματα. Βεβαίως, από 'κει και πέρα, πάντα θα υπάρχει ένας διάλογος με την πολιτεία, για να εξασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση. Αν και θα σας έλεγα ότι τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα την συνέδεα με έναν θεσμό αξιολόγησης της απόδοσής τους. Δηλαδή, εγώ πιστεύω ότι τα πάντα στη ζωή αξιολογούνται. Δεν θεωρώ ότι η αξιολόγηση είναι κάτι σκληρό. Πιστεύω σε μια φιλική κοινωνία. Δηλαδή, σε μια κοινωνία πιο ζεστή, πιο ανοιχτή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογούμαστε. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι την αξιολόγηση θα την χρησιμοποιούσα, αν ήταν στο χέρι μου, κυρίως για τη διάκριση προς τα πάνω. Δηλαδή μια κοινωνία πρέπει να εξασφαλίζει το minimum. Για όλους και τους μη ευνοημένους και τους μη προνομιούχους και τους ασθενέστερους και τους ανήμπορους και τους άτυχους ή αυτούς που κάνουν κάποτε μια εσφαλμένη επιλογή ζωής. Αισθάνομαι ευαισθησία για τα παιδιά που έμπλεξαν στη μάστιγα των ναρκωτικών. Κι έχω αναπτύξει μια ειδική σχέση με κάποιες κοινότητες, γιατί θεωρώ ότι είναι κρίμα, είναι αδιανόητο να μη τους δίνουμε μια ακόμη ευκαιρία για κάτι το οποίο μπορεί να τύχει σε όλους μας ή, ο μη γένοιτο, στα παιδιά μας. Αρα θεωρώ ότι όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Αφού ασχολείστε με το αντικείμενο, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι διεθνώς υπάρχουν τέτοιοι θεσμοί, δηλαδή συστήματα αξιολόγησης. Αρα, αυτές είναι αποφάσεις, που, κυρίως, θα τις έβαζα σε επίπεδο διοίκησης Πανεπιστημίου. Η Πολιτεία έρχεται απλώς και κάνει έναν διάλογο και συμφωνεί ή τροποποιεί κάτι.

    Το δεύτερο που λέτε είναι, όντως, ένα ζήτημα. Βεβαίως, δεν είναι εύκολο να πεις, γιατί θα έμπαινες σε μια λογική κοινωνικής αδικίας. Αν το εξασφαλίσουμε αυτό, ότι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν ανάγκη ή που, για διάφορους άλλους λόγους, δεν έχουν εκπληρώσει τις δικές τους υποχρεώσεις από ανάγκη να δουλεύουν παράλληλα, γιατί έχουμε και τέτοια θέματα, τότε πράγματι μπορούσε να μπει ένα όριο. Βεβαίως, είναι δωρεάν η εκπαίδευση, αλλά, θα έλεγα, να δώσουμε και ένα χρονικό περιθώριο, όχι, βέβαια, το απόλυτο, 4-5 χρόνια σπουδών δεν είμαι έτοιμος να σας πω πόσο αλλά πράγματι να δώσουμε ένα κίνητρο στους ανθρώπους, ότι, εάν έχεις κάνει μια επιλογή να σπουδάσεις, πρέπει αυτό να το υπηρετήσεις, να το εκπληρώσεις, έστω με κάποιο χρονικό περιθώριο. Λοιπόν, εκεί θα ήμουν ανοιχτός σε ευρύτερο διάλογο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω και να αναφερθώ σε κάτι πιο πρακτικό, μια καθημερινότητα που πιστεύω ότι ζούμε οι περισσότερες, που, πέραν των επαγγελματικών υποχρεώσεων και τους ρυθμούς που μας αναγκάζουν να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και των υποχρεώσεων του σπιτιού, θα πρέπει να έχουμε αποταμιεύσει και την αντοχή, το κουράγιο, το σθένος να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετακίνησης στην Αθήνα και να έχουμε συσσωρευμένη κάποια αντοχή περισσότερη, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και στις υποχρεώσεις που μας περιμένουν και να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Θα ήθελα να μου πείτε τη δική σας απάντηση.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τον τελευταίο χρόνο ασχοληθήκαμε πολύ μ' αυτό το ζήτημα της καθημερινότητας στην πόλη, κυρίως στη μεγάλη πόλη. Αλλά αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για το Λεκανοπέδιο, όμως ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη και εν μέρει ίσως και για άλλες μεγάλες πόλεις στη χώρα. Στο Λεκανοπέδιο, κατά μέσο όρο, ο πολίτης αφιερώνει την ημέρα μιάμιση ώρα στις μετακινήσεις του. Μάλιστα, σε κάποιες γειτονιές που το είπα αυτό, πετάχτηκαν διάφοροι και είπαν: ''Λίγα λες, είναι πολύ περισσότερο''.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Να σας πω μια εμπειρία μου και να μοιραστώ μαζί σας κάτι που είχα βιώσει ξεκινώντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, μην έχοντας ακόμα αυτοκίνητο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ήμουν στη Λ. Συγγρού επί δύο ώρες σταματημένη μέσα στο λεωφορείο, όπου πλέον κοιτάζοντας ότι το ωράριό μου ξεκινούσε και έπρεπε να βρίσκομαι στην εργασία μου, κατέβηκα και περπάτησα από το ύψος περίπου του FIX μέχρι την οδό Ερμού με τα πόδια.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καλή προπόνηση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια χαρά ήταν.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Λοιπόν, σας έλεγα ότι πολλοί πολίτες μάλιστα διαμαρτύρονταν και μου έλεγαν ''δεν τα ξέρεις καλά, είναι πολύ περισσότερο από μιάμιση ώρα''. Απλώς λέω αυτός είναι ο μέσος όρος, που σημαίνει ότι κάποιοι δαπανούν λιγότερο, αλλά και κάποιοι προφανώς περισσότερο, ή και πολύ περισσότερο.

    Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να αλλάξει κανείς σε μια νύχτα, γιατί αυτό είναι συσσώρευση ποικίλων προβλημάτων, εδώ και χρόνια. Ποια είναι η πολιτική που θέλουμε να κάνουμε; Σας το λέω γιατί ένα χρόνο τώρα, πήγα σχεδόν σ' όλους τους δήμους και τις γειτονιές της Αθήνας, κάναμε μια ευρύτερη κουβέντα, πήραμε ιδέες, καταθέσαμε κι εμείς προτάσεις. Και αυτό αποτυπώθηκε. Χθες μάλιστα στον Πειραιά παρουσίασα τη ''Χάρτα της καθημερινότητας του Πολίτη''. Πολύ χοντρικά θα σας πω τις βασικές αρχές.

    Το πρώτο. Είναι ανάγκη να γίνουν κάποια έργα υποδομής, κάποιες διανοίξεις δρόμων, να ολοκληρωθούν τα έργα. Μιλώ κυρίως για οδικούς άξονες.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι η επέκταση του Μετρό. Είναι καίριο. Δεν θέλω να σας κουράσω, λέγοντάς σας μέχρι πού θα πάει το Μετρό, αλλά δεν είναι δυνατόν να μη φτάνει μέχρι το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Δεν είναι δυνατόν να μη φτάνει μέχρι το Μαρούσι. Δηλαδή, περιοχές με μεγάλη συσσώρευση πληθυσμού και με μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

    Το τρίτο. Εκσυγχρονισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πολλά από τα λεωφορεία που κυκλοφορούν σήμερα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε.

    Το τέταρτο είναι να φτιάξουμε Ενιαίο Φορέα Συγκοινωνιών. Γιατί; Για να μπορεί να συνδυάζονται τα διάφορα Μέσα Μεταφοράς μεταξύ τους. Σταθμοί μετεπιβίβασης, αφετηρίες στους σταθμούς του Μετρό, ώστε κατεβαίνοντας απ΄ το Μετρό να μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο που χρειάζεστε για να εξυπηρετηθείτε. Και όλα αυτά με ενιαίο εισιτήριο. Δηλαδή εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών, πολλαπλών κινήσεων.

    Λοιπόν, δεν υπάρχει, όπως σας είπα και πριν, κάποιος μαγικός τρόπος, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι: Έργα που να διευκολύνουν τους οδικούς άξονες, αξιοποίηση του Μετρό και να κάνουμε ελκυστικότερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Σήμερα αν θυμούμαι καλά, γιατί πρόσφατα τα μελετούσαμε αυτά οι μεταφορές στο Λεκανοπέδιο, μόνο κατά 30% γίνονται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν αυτό το 30% το φτάσουμε στο 50% - δεν είναι τόσο τρομαχτικό δεν λέω ότι η Αθήνα θα γίνει μια παραδεισένια πόλη, αλλά θα είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση. Θα δώσει ευκαιρίες για πολλά πράγματα, να κάνουμε την πόλη πολύ πιο φιλική προς τον πολίτη. Άρα, ο στόχος πρέπει να είναι να δώσουμε κίνητρα και το παράδειγμα ακόμα, για την αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Το πέμπτο που θέλω να σας πω είναι και ολοκληρώνω εδώ χώροι στάθμευσης. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, που εγώ αναπαράγω, αφού μου τις έχουν δώσει ειδικοί, ύστερα από πολύ χρόνο μελέτης, περίπου τα μισά αυτοκίνητα είναι παράνομα παρκαρισμένα. Εδώ, από τη μια πλευρά, υπάρχει βεβαίως το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Τι δυνατότητες υπάρχουν. Τι ευκαιρίες υπάρχουν, τι χώροι στάθμευσης υπάρχουν. Αρα και εκεί είναι μια καίρια επιλογή που πρέπει να κάνουμε και να την προωθήσουμε με όσο γίνεται πιο αποφασιστικούς ρυθμούς. Στόχος μια πόλη που θα είναι και κυκλοφοριακά και από πλευράς μεταφορών και μετακινήσεων και από πλευράς περιβάλλοντος - γιατί υπάρχει και το ζήτημα των ρύπων, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας - πιο φιλική στον πολίτη.

    Να σας πω κάτι. Τα καλά τα ξέρετε, τις ομορφιές της χώρας, ακόμα και αυτή της πόλης με όλες αυτές τις επιβαρύνσεις, τον αυξημένο ρόλο που παίζει η οικογένεια στη χώρα μας, τις πιο ζεστές ανθρώπινες, φιλικές, κοινωνικές σχέσεις. Εχω ζήσει κι εγώ στο εξωτερικό. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά και είμαι βέβαιος ότι το ξέρουμε όλοι αυτό. Μπορεί να υπάρχουν τα στραβά, υπάρχουν και κάποια πολύ καλά. Στην Ελλάδα, ακόμα και σ' αυτή τη δύσκολη Αθήνα, υπάρχει ακόμα η έννοια της γειτονιάς. Υπάρχει η έννοια της κοινωνική συμπαράστασης. Υπάρχει η έννοια της φιλικής σχέσης με τον γείτονα. Αυτά λοιπόν τα καλά πρέπει να τα κρατήσουμε και με τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε να τα βοηθήσουμε να ανθίσουν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι λοιπόν ο στόχος μιας φιλικής προς τον πολίτη πόλης. Δεν πάμε να εξυπηρετήσουμε ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε τα μηχανήματα. Πάμε να εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο. Τον πολίτη.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι μια εργαζόμενη γυναίκα με πολλές υποχρεώσεις στην εργασία και στο σπίτι. Με παιδιά και ανήμπορους γονείς, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Το δικό σας πρόγραμμα τι προβλέπει γι' αυτό;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Για τα μεν παιδιά είπαμε κάποια πράγματα, ειδικά για παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία και χρειάζονται βοήθεια. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερο σχολείο, πιθανώς ανάλογοι θεσμοί σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 50 εργαζόμενους κ.λπ. Για τους δε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ήδη είπα κάποιες ιδέες, κυρίως σ' ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος της περίθαλψης, της υγείας, για τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, τον οικογενειακό γιατρό, την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τον θεσμό φροντίδας στο σπίτι. Θέλω να συμπληρώσω κι ένα ακόμα. Τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της νομοθεσίας που αφορά τους οίκους ευγηρίας, ώστε να είναι πολύ υψηλότερου επιπέδου. Υπάρχουν καλοί, υπάρχουν και λιγότερο καλοί, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει τέτοιο διασφαλισμένο επίπεδο, ώστε να είναι αξιοπρεπής η φροντίδα που παρέχεται.

    Πάντως πρέπει να σας πω το εξής. Αισθάνομαι πολύ έντονα το ζήτημα της αλληλεγγύης των γενεών. Αισθάνομαι ότι βεβαίως το κράτος, η πολιτεία, έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, το οποίο δεν παίζει πάντα σωστά και γι' αυτό μιλήσαμε και για συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις, όμως αισθάνομαι ότι έχω κι εγώ μια ευθύνη απέναντί τους. Στην μάνα μου, στον πατέρα μου. Στους πιο ηλικιωμένους της κοινωνίας μας. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που τους προσφέρει ή μπορεί να τους προσφέρει η πολιτεία, ή αν θέλετε τις διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει κυρίως σε μια εργαζόμενη γυναίκα, σε μια εργαζόμενη μητέρα, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τον χρόνο της ή να τους προσφέρει περισσότερα απ' ό,τι θα μπορούσε υπό δυσμενέστερες επαγγελματικές συνθήκες. Ομως επειδή μου κάνετε την ερώτηση πέρα από την πολιτική απάντηση, ήθελα να σας πω και κάτι άλλο. Είναι πολύ πολύτιμο πράγμα οι γονείς μας και γενικότερα η γενιά των ηλικιωμένων. Ειδικά αν αναγνωρίζουμε ότι τους χρωστάμε πολλά. Ξέρω ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι με τραυματικές εμπειρίες και είναι σεβαστό αυτό. Αλλά νομίζω ότι είναι ένα θέμα που δεν εξαντλούμε την υποχρέωσή μας μόνο στο τι μπορεί να κάνει η πολιτεία. Υπάρχει και η έννοια της κοινωνικής ευθύνης και της ατομικής ευθύνης. Οφείλουμε. Πέραν του ότι οφείλουμε ως οργανωμένο κράτος ως κοινωνία, οφείλουμε και προσωπικά. Δεν είναι μόνο προς τους ηλικιωμένους. Θα σας έλεγα το ίδιο και για τους ανθρώπους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Βεβαίως, η πολιτεία πρέπει να κάνει πράγματα. Δεν το συζητάμε. Πολλά. Και πολλά που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής. Ομως, δεν θα ήθελα να δημιουργείται η αίσθηση ότι περίπου σας προτείνω την αντίληψη ''εντάξει το φορτώθηκε το κράτος'', άρα εμείς απεκδυόμαστε της ευθύνης. Δεν είναι έτσι. Το κράτος έχει συγκεκριμένες ευθύνες, ίσως τις μεγαλύτερες, όχι για κανέναν άλλο λόγο, διότι έχει ή μπορεί να έχει τα μέσα να το κάνει. Αλλά υπάρχει ένα θέμα του πως συμπεριφερόμαστε όλοι. Χρειαζόμαστε καλύτερους οίκους ευγηρίας, καλύτερο σύστημα υγείας, φροντίδα στο σπίτι. Ολα αυτά, αλλά την έννοια του ''νοιάζομαι'', την έννοια της αγάπης, αυτό δεν μπορεί να το κάνει το κράτος. Αυτό είναι της καθεμιάς και του καθένα, τι βγαίνει από την ψυχή του. Μια τελευταία ερώτηση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι παντρεμένη κι έχω δυο μεγάλα παιδιά. Μεγάλωσαν μέσα στην οικογένειά μου, τα μεγάλωσα και τώρα θέλω να εργαστώ, να προσφέρω στην οικογένειά μου, με διαφορετικό τρόπο. Τι μπορώ να κάνω σ' αυτήν τη θέση που βρίσκομαι τώρα; Εχει μεγαλώσει η οικογένειά μου και θέλω να τους βοηθήσω και με διαφορετικό τρόπο. Τι προβλέπετε εσείς για μένα;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Βεβαίως, καταλαβαίνω τη δυσκολία που υπάρχει για μια γυναίκα, η οποία, για χρόνια, αφοσιώθηκε, επένδυσε τον χρόνο της, την ενέργειά της στην οικογένεια στο μεγάλωμα των παιδιών της, που σημαίνει ότι έχασε χρόνο από την πιθανή επαγγελματική της επένδυση, ανέλιξη, αλλά, απ' την άλλη πλευρά, θέλει, αισθάνεται τη δυνατότητα και ίσως καμιά φορά μπορεί να υπάρχει και η οικογενειακή ανάγκη να αναλάβει επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι τα είπα πριν, αλλά θέλω να τα κωδικοποιήσω.

    Το πρώτο: υπηρεσία χρηματοδότησης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που θα βοηθά τη γυναίκα να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη επένδυση, μικρή ή μεσαία. Να υπάρχει, εκτός από τα γενικά μέτρα που λέγαμε πριν, η ιδιαίτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για μια γυναίκα.

    Το δεύτερο είναι προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης για μη εργαζόμενες. Το λέω αυτό, γιατί καμιά φορά εσείς ή κάποιος άλλος στη θέση σας μπορεί να έχει ή να είχε κάποιο γνωστικό αντικείμενο, να είχε τελειώσει μια σχολή ή να έχει μια κάποια επαγγελματική εμπειρία ή κάτι το οποίο, όμως, μετά από 5 10 χρόνια εκτός δραστηριότητας, καθώς αλλάζουν οι συνθήκες αγοράς ή είναι άλλες οι απαιτήσεις ή ξεχνάμε περνά ένα χρονικό διάστημα. Εγώ έχω τελειώσει νομικά, αν αύριο το πρωί μου πείτε ''πάρε μια βαρειά υπόθεση να εμφανιστείς ενώπιον δικαστηρίου'', χρειάζομαι προετοιμασία, χρειάζομαι προπόνηση, δεν είναι αυτά τα πράγματα αμέσου ανταπόκρισης, σε σχέση με το τι έκανε κανείς στο παρελθόν. Αρα, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης είναι πολύ σημαντικά, διότι μπορεί να επιλέξει κανείς να μάθει τις δεξιότητες που θέλει ή που εκτιμά ότι χρειάζεται για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας ή, έστω, να φρεσκάρει και να εκσυγχρονίσει εκείνες που είχε. Σας λέω ένα απλό παράδειγμα: ταχύρρυθμα προγράμματα εκμάθησης της χρήσης Η/Υ. Είναι πολύ εύκολο αυτό. Πάρα πολύ εύκολο, είναι όμως σημαντικό, αν θέλετε να απευθυνθείτε σε μια επιχείρηση να σας απασχολήσει. Το λέω πολύ πρακτικά. Κάποτε οι γραμματικές σας γνώσεις, οι γνώσεις μιας γλώσσας, η γνώση χρήσης γραφομηχανής ήταν επαρκέστατα. Σήμερα, η επιχείρηση θα σας πει: ''Ναι, εντάξει, καλά όλα αυτά. Εχετε θαυμάσιες δυνατότητες και χαρακτήρα και συστατικές επιστολές, αλλά χρειαζόμαστε, αν μη τι άλλο, να μπορείτε να χρησιμοποιείτε με άνεση και τον Η/Υ''. Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι ταχύρρυθμα, γρήγορα, να έχει προγράμματα τέτοια, τα οποία να μπορείτε να αξιοποιήσετε, για να αποκτήσετε αυτές τις δεξιότητες, που σας κάνει το λέω με οικονομικούς όρους ανταγωνιστική στη σημερινή, στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Από 'κει και πέρα, όπως έχουμε πει, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, άλλες πολιτικές. Ανέφερα μία για παράδειγμα, την επιδότηση της επιχείρησης για να προσλαμβάνει άντρες, γυναίκες και κυρίως άνεργες μητέρες, την ευκαιρία για δραστηριοποίηση σε επιχειρήσεις κ.λπ. Και, βέβαια, εκτός απ' αυτό, υπάρχει και το γενικότερο πλαίσιο, που λέγαμε πριν: Πάμε σε μια οικονομία που να γεννά θέσεις εργασίας. Γιατί κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ καίριο θέμα. Δηλαδή, υπάρχουν οι πολιτικές, που ενισχύουν τη γυναικεία απασχόληση. Από την άλλη, υπάρχουν και γενικότερες πολιτικές, που λένε: Πάμε να φτιάξουμε μια κοινωνία, που να δίνει περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερες επιλογές.

    Μια και συζητάμε, όμως, αυτό και επειδή κλείνουμε την κουβέντα, ήθελα να αναφερθώ και σ' έναν άλλο θεσμό που προτείνουμε και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πράξη. Δεν αφορά μόνο τα επαγγελματικά, είναι γενικότερο. Σχεδιάζουμε να συστήσουμε, να ιδρύσουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή για την εφαρμογή της ισότητας. Το λέω αυτό, γιατί η ισότητα, όπως ξέρετε, συνταγματικά είναι κατοχυρωμένη, νομικά υπάρχει στην πράξη, όμως, δεν ισχύει. Θα σας πω μόνο τρία παραδείγματα: Κατά μέσο όρο οι αποδοχές των γυναικών είναι 26% χαμηλότερες απ' αυτές των ανδρών. Μιλάω πάντα για μέσους όρους. Οι γυναίκες άνεργες είναι παραπάνω από διπλάσιες απ΄ τους άνδρες άνεργους. Και τρίτον, παρότι είναι περισσότερες οι γυναίκες που εισάγονται στα Πανεπιστήμια, εν τούτοις, αν δείτε από ένα σημείο και μετά σε όλους τους τομείς όσο ανεβαίνουμε την ιεραρχία μειώνονται, έως εξαφανίζονται οι γυναίκες στις διοικητικές θέσεις. Λοιπόν, αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή για την εφαρμογή της ισότητας, θα λειτουργεί, για να σας δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα, όπως λειτουργεί σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη. Δηλαδή, θα παρεμβαίνει εκεί που διαπιστώνει ότι υπάρχει καταστρατήγηση ή παραβίαση των αρχών της ισότητας. Και αυτό θα μπορεί να γίνεται και με επίκληση ή με έκφραση παραπόνων από οποιονδήποτε πολίτη θα θεωρεί ότι θίγεται, ότι δημιουργείται τέτοιο ζήτημα. Παρεμβαίνει τότε ο Συνήγορος του Πολίτη σήμερα, η Αρχή Εφαρμογής Ισότητας αύριο και λέει στην τάδε δημόσια υπηρεσία ''εδώ παραβιάζεις τον νόμο, δεν εφαρμόζεις τον νόμο''.

    Αρα, αποκαθίσταται αυτό το ζήτημα. Το λέω αυτό, διότι την ισότητα όλοι την αποδεχόμαστε, αλλά το θέμα είναι πώς την εφαρμόζουμε στην πράξη. Και μια και το συζητάμε αυτό, να σας πω ότι εμείς προσπαθήσαμε, αυτή τη φορά τουλάχιστον, να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά μας. Αυξήσαμε πολύ τον αριθμό των γυναικών που έχουμε στους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος, γιατί κάναμε σχεδόν μια επανάσταση.

    Και, μάλιστα, θα σας έλεγα ότι ρίξαμε το βάρος όχι σ' αυτό που λέμε ''επώνυμους ανθρώπους'', αυτό που θα λέγαμε ''σταρ''. Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που έχουν διακριθεί. Αλλοίμονο! Εκείνο όμως που προσπαθούσαμε να σηματοδοτήσουμε, κυρίως με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είναι τον αγώνα που κάνει η μέση γυναίκα, μια γυναίκα πολίτης, όπως όλοι μας, τον αγώνα που κάνει, τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει, τα βάρη που έχει μπροστά της, τα εμπόδια που συναντά και, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, την ιδιαίτερη κοινωνική διάσταση, όταν έχει και κάποια αναπηρία. Να σας πω κάτι πολύ απλά έτσι όπως το νοιώθω. Εγώ μεγάλωσα σ' ένα περιβάλλον με αγόρια. Εχω έναν αδερφό. Τα περισσότερα ξαδέλφια μου είναι αγόρια. Είχα κι έχω πολύ στενή σύνδεση και με τη μητέρα μου, αλλά πήγα και σε σχολείο, όπως ξέρετε τότε αρρένων. Χρειάστηκε να παντρευτώ, για να καταλάβω - σας το εξομολογούμαι - ότι η γυναίκα που θέλει να είναι εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις και συγχρόνως να είναι ενεργή κοινωνικά και επαγγελματικά, έχει μεγάλο φορτίο, μεγαλύτερο απ' ό,τι μπορεί να φαντάζεται κανείς. Ξέρετε όλες σας ότι απασχολούμαι σε μια αρκετά πιεστική δουλειά. Ανταγωνιστική, με πίεση χρόνου και υποχρεώσεις. Ομως, θα σας έλεγα ότι ο δικός μου ρόλος δεν είναι όσο πολυσύνθετος όσο είναι της συζύγου μου. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να το ακούς, να το διαβάζεις, να το πληροφορείσαι. Οταν το ζήσεις και το αναγνωρίσεις στην έκτασή του, πρώτον, πέρα από την αγάπη, αποκτάς και άλλον σεβασμό για εκείνη που το έχει επωμισθεί. Και, δεύτερον, πέρα από τα προσωπικά, αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ υπάρχει κι ένα ζήτημα γενικότερα κοινωνικό ή πολιτικό, που χρειάζεται παρέμβαση.

    Να σας το πω πολύ απλά, για να μην ηχήσει αυτό ως φιλοφρόνηση: Νομίζω ότι θα ήμασταν καλύτερη κοινωνία, αν σας πολλές θέσεις, αυτό που λέμε ''υψηλές θέσεις'' δεν μιλώ μόνο για πολιτική, μιλώ για όλα, επιχειρηματική δραστηριότητα, δημόσιος τομέας, διοίκηση, Αυτοδιοίκηση αν η γυναικεία παρουσία ήταν πολύ πιο έντονη. Αρα, χωρίς να λέμε ότι αυτό μπορεί να γίνει δραματικά, κάθε προσπάθεια σ' αυτήν την κατεύθυνση βοηθά. Εμείς, χωρίς να λέω ότι εκπληρώσαμε την υποχρέωσή μας, αρχίζουμε να την εκπληρώνουμε. Κάναμε νομίζω ένα θαρραλέο και σωστό βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση. Μένει, βέβαια, και από τους πολίτες να το αποδεχθούν και να στηρίξουν τις γυναίκες. Δεν έκανα ψηφοθηρία υπέρ του κόμματος. Εκανα μια έμμεση παρότρυνση έμμεση, γιατί 10 μέρες πριν τις εκλογές δεν κάνει κανείς να αδικεί τους άρρενες υποψηφίους αλλά αφού υπάρχουν περισσότερες επιλογές και κυρίες, αξίζει τον κόπο να έχουμε και πολύ εντονότερη και ποιοτικά και ποσοστιαία γυναικεία παρουσία στην επόμενη Βουλή. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε".

    [04] ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2004 (13:17 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αντιτίθεται στην ύπαρξη εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στην αντιπροσωπεία των ΗΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

    Ραμπάτ, 25 Φεβρουαρίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Ισχυρή μετασεισμική δόνηση, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε, σήμερα, στο Μαρόκο, στην περιοχή αλ Χοκέιμα, επίκεντρο του προχθεσινού φονικού σεισμού, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 600 άτομα.

    Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το επίκεντρο της νέας μετασεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της αλ Χοκέιμα.

    Της ισχυρής αυτής μετασεισμικής δόνησης είχαν προηγηθεί άλλες 200, μεγέθους 3-4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [06] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ NHΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Τρία καινούρια νηπιαγωγεία θα δημιουργηθούν στο Δήμο Σταυρούπολης. Για το λόγο αυτό συγκαλείται αύριο το πρωί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης προκειμένου να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

    Τη σύμβαση θα υπογράψουν ο δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ Δημήτρης Κίτσος παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Γκεσούλη και αφορά στο 15ο, 17ο και 6ο νηπιαγωγείο.

    Η χρηματοδότηση και οι διαχειριστικές δαπάνες των έργων θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    "Ή Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί για την ιστορία της, πρέπει να αποκτήσει αυτοδυναμία και αυτοκριτική που δεν την έχει σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και όχι Αμερικάνικο. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να φαίνεται στην Ελλάδα και όχι στην Ουάσιγκτον", τόνισε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα εθνικά μας θέματα και στην ελληνοτουρκική φιλία σημείωσε: ''Η φιλία προϋποθέτει εκτίμηση της μιας πλευράς προς την άλλη. Δεν μπορεί να είσαι φίλος με κάποιον αν δεν εκτιμάς. Δεν είμαι βέβαια σίγουρος σε ποιο σημείο μας εκτιμούν. Και τι εννοώ με αυτό. Αν μας εκτιμούσαν δεν θα καταπατούσαν τις συμφωνίες και τις συνθήκες'', είπε και ζήτησε από τους συναδέλφους του πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο. ''Να ζητήσουμε από την γείτονα χώρα εφαρμογή των συμφωνιών των συνθηκών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν σε αυτό ανταποκριθεί η Τουρκία είμαι έτοιμος για χέρι φιλίας. Δεν θέλω όμως να είμαι έτοιμος για χέρι φιλίας όταν καταπατούνται όλες οι συνθήκες, όλες οι συμφωνίες και όλοι οι διεθνείς νόμοι''.

    Καταλήγοντας τόνισε ''ότι πρέπει να βάλουμε όρια οι Ελληνες μέχρι ποιο σημείο δεν θα αντιδρούμε, όταν κάνουν παραβιάσεις οι Τούρκοι. Δεν βάζουμε όρια και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο''.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ήταν αρνητικός σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τονίζοντας ότι ''δεν έχει τίποτε να κερδίσει από αυτό η Κύπρος''.

    Ο.Ο.

    [08] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: " Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Με τη φράση «ο λαός της Θεσσαλονίκης σφραγίζει τη νίκη», ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, την ομιλία του στην εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

    «Απόψε η μάχη κρίθηκε, στις 7 του Μάρτη και πάλι ΠΑΣΟΚ, με τη δική σας βούληση με τη δική σας απόφαση», ανέφερε.

    «Τολμάμε, αλλάζαμε, προχωράμε και νικάμε, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη προχωράει μπροστά. Νικάμε την άρνηση, νικάμε τον μηδενισμό, νικάμε την καταστραφολογία, την απόπειρα της δεξιάς παλινόρθωσης, δεν θα αφήσουμε την χώρα στη συντήρηση, στην οπισθοδρόμηση, νικάμε γιατί ανοίγουμε νέους δρόμους για τον πολίτη, νέους δρόμους, για τη νεολαία, την τρίτη ηλικία, την ύπαιθρο και τον αγρότη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε: «Φέρνουμε στο προσκήνιο, τον ισχυρό πολίτη, είναι η Ελλάδα ισχυρή με ισχυρό πολίτη, Προχωράμε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    [09] ''ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ'' ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    "Καμπανάκι" για τη λίμνη Πολυφύτου "χτύπησε" η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μουστάκα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι η λίμνη Πολυφύτου παρουσιάζει έντονο το φαινόμενο του ευτροφισμού με υψηλή αφθονία κυανοβακτηρίων και μάλιστα εν δυνάμει τοξικών του γένους μικροκύστης, γνωστό για την παραγωγή της τοξίνηςμικροκυστίνης.

    Χαρακτήρισε απαραίτητη την ανάγκη παρακολούθησης της λίμνης, εφόσον χρησιμοποιείται για πόσιμο νερό και μάλιστα όχι μόνο για τα επίπεδα των πλαγκτικών κυανοβακτηρίων, αλλά και των εν δυνάμει τοξινών που παράγουν.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την ποιότητα των νερών της λίμνης Καστοριάς. Μετρήσεις που έγιναν στη λίμνη κατέδειξαν ότι παρατηρείται αποσταθεροποίηση του τροφικού πλέγματος από την παρουσία τοξικών κυανοβακτηρίων και ως εκ τούτου των διάφορων διεργασιών στο οικοσύστημα.

    "Σωτηρία" για τις ελληνικές λίμνες, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60, η οποία προβλέπει τη σωστή διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας των αποθεμάτων νερού έως το 2015.

    Εξάλλου, η κα Μουστάκα επισήμανε ότι οι λίμνες μας μπορούν να βελτιώσουν την οικολογική τους κατάσταση, αυτό όμως, απαιτεί "μακροχρόνια παρακολούθηση και έρευνα».

    [10] ΣΕΒΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Επιχειρηματική αποστολή από το Μπαγκλαντές, αποτελούμενη από εκπροσώπους 15 εταιριών του κλάδου Κατασκευών, καθώς και Εξαγωγέων Ενδυμάτων, θα υποδεχτεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος EURO-BANGLA Ενδυση - 2005 ASIA INVEST Program II.

    Τα μέλη της αποστολής θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 1 Μαρτίου και θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με συναδέλφους τους από τη Β. Ελλάδα προς αναζήτηση συνεργασιών. Οι συναντήσεις θα φιλοξενηθούν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Στην Αθήνα θα βρεθούν την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου και θα συναντηθούν με επιχειρηματίες της Ν. Ελλάδας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο ΜΕΚ, στο πλαίσιο της έκθεσης Κλωστοϋφαντουργίας - Ενδυσης FINEX.

    [11] ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Σε εφαρμογή τίθενται αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων στο γεωργικό τομέα

    Ειδικότερα:

    -Άρχισε η υλοποίηση των 391 έργων που έχουν εγκριθεί, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης (ενίσχυση) 96,3 εκατ. ευρώ. Αφορούν δημόσια έργα στα πλαίσια των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου (ΟΠΑΑΧ) που θα γίνουν σε 40 περιοχές της χώρας. Στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης του προγράμματος εγκρίθηκε η ενίσχυση των διατιθέμενων πιστώσεων με 20 εκατ. ευρώ για τα δημόσια έργα και 30 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέα έργα.

    -Κατανεμήθηκε πίστωση 9,6 εκατ. ευρώ για την πληρωμή υποχρεώσεων σε δικαιούχους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Το ποσόν αυτό διατίθεται για τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.

    -Ποσό 520.000 ευρώ διατίθεται για την επιδότηση μελισσοκόμων. Η επιδότηση δίνεται για την αγορά φαρμάκων κατά της βαρροϊκής ακαρίασης, νόσου που πλήττει τις μέλισσες και υποβαθμίζει την ποιότητα του μελιού. Το σχετικό πρόγραμμα εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά.

    -Την προσεχή Κυριακή 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή νέων δηλώσεων ή τροποποιητικών δηλώσεων των παραγωγών για το ελαιοκομικό μητρώο.

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΠΕΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Επιστολή προς τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην οποία διατυπώνει τις θέσεις του για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

    «Ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο για τον κλάδο, η νέα κυβέρνηση της χώρας μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας, δίδοντας έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση», επισημαίνεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ Νικόλαος Κουμλής.

    Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η μη λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου από την πολιτεία στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιούργησε ασφυκτικές πιέσεις και οδήγησε σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας (περίπου 50.000).

    Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η διαμόρφωση ενός κλαδικού προγράμματος για την ένδυση κλωστοϋφαντουργία, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στο οποίο δεν είχαν προβλεφθεί κλαδικές παρεμβάσεις. Στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα που θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την υποστήριξη των εξαγωγών και την ενίσχυση της δημιουργίας δικτύων πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Τέλος ο ΣΕΠΕΕ ζητεί την ενίσχυση της απασχόλησης με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας και την υιοθέτηση μιας πιο ελαστικής εργατικής νομοθεσίας με άμεση τροποποίηση του νόμου 2874/2000. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η εξάλειψη όλων των τελωνειακής φύσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα - Κούλατα.

    [13] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα δεν διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές βραχυχρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), στην οποία ωστόσο επισημαίνεται ότι παράγοντες όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών μηχανισμών εποπτείας, η παροχή φορολογικών κινήτρων από την πολιτεία φαίνεται να αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της επίδοσης του κλάδου μακροχρόνια.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στον κλάδο θα αντιμετωπιστούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

    Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη, περιλαμβάνει αυτά που προέρχονται από το θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ η δεύτερη τα διαρθρωτικής φύσεως προβλήματα που συνδέονται με τη δομή της αγοράς και την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η τιμολογιακή πολιτική και η ανάδειξη της ιδιωτικής ασφάλισης ως του τρίτου πυλώνα στήριξης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν το βασικό άξονα που θα καθορίσει το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς. Ένας δεύτερος παράγοντας, που αναμένεται να διαμορφώσει την πορεία εξέλιξης της ζήτησης του κλάδου, είναι η ευρύτερη συνειδητοποίηση ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα στήριξης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (σε συνδυασμό με τα ταμεία κύριας σύνταξης και τα αντίστοιχα επικουρικά), ενεργώντας συμπληρωματικά προς αυτή, με τα εναλλακτικά συνταξιοδοτικά - αποταμιευτικά σχήματα.

    Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ζήτηση ασφαλιστικών υπηρεσιών αυξήθηκε με υψηλούς ρυθμούς κατά την περίοδο 1989-2001 και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα εμφανίζουν μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής ίσο με 17,4%. Από αυτά, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφεται στις ασφαλίσεις ζωής (19,3%).

    Η αυξημένη ζήτηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών αποτυπώνεται και στην εξέλιξη του μεριδίου των ασφαλιστικών δαπανών των νοικοκυριών στο σύνολο των μηνιαίων αγορών τους, το οποίο από 0,36% το 1998 έφθασε το 1,90% το 1990. Στις αστικές περιοχές αυτή η μεταβολή ήταν θετικότερη καθώς, από 0,38% το 1988, έφθασε το 2,1% το 1999. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών δαπανών κυριαρχούν οι ασφάλειες για αυτοκίνητα και ταξίδια που απορροφούν το 49,7% των δαπανών των νοικοκυριών για ασφάλιση, για το 1999. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών δαπανών κυριαρχούν οι ασφάλειες για αυτοκίνητα και ταξίδια που απορροφούν το 49,7% των δαπανών των νοικοκυριών για ασφάλιση.

    Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά λειτούργησαν το 2001, 107 ασφαλιστικές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν έδρα στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στον κλάδο ζημιών και ένα μικρότερο ποσοστό στις ασφαλίσεις ζωής. Ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική υποχώρηση την περίοδο 1992-2001, λόγω των εξαγορών και συγχωνεύσεων, των ανακλήσεων άδειας και των πτωχεύσεων.

    Παρά τις τάσεις συγκέντρωσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών μικρού μεγέθους ιδιαίτερα στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων. Οι μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή ασφαλίστρων και τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά, τιμολογώντας σε αρκετές περιπτώσεις σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη συχνότητα έλευσης του κινδύνου.

    [14] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Τάσεις ανάκαμψης διαφαίνονται σήμερα στη Wall Street, καθώς έπειτα από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις οι επενδυτές εστιάζουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον κυρίως στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, κόντρα στα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και τις προειδοποιήσεις Γκρίνσπαν για το δημόσιο έλλειμμα και τις δαπάνες.

    Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Γκρίνσπαν επεσήμανε την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης των αναγκαίων προσαρμογών ώστε να παραμείνουν υγιή τα προγράμματα συνταξιοδότησης και ιατρικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι το «κλειδί» γι' αυτό είναι ο περιορισμός των δαπανών.

    Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι «αν σπρώξουμε τη φορολογία πολύ ψηλά ώστε να εκπληρωθούν οι μελλοντικές υποσχέσεις δαπανών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης, μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο το σύνολο της οικονομίας.

    Η ακριβής έκταση αυτών των κινδύνων είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά είναι αρκετά ανησυχητικοί κατά τη γνώμη μου ώστε να δικαιολογούν την προσπάθειά μας να κλείσουμε το δημόσιο έλλειμμα πρωτίστως, αν όχι συνολικά, τουλάχιστον από την πλευρά των δαπανών», προσέθεσε.

    Στις υπόλοιπες οικονομικές ειδήσεις της ημέρα οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,2% το Ιανουάριο στις στα 6,04 εκατ. μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση των 6,37 εκατ. του Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 3,1% στις 6,27 εκατ. μονάδες.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της υπ' αριθμόν ένα αμερικανικής εταιρία κοσμημάτων Tiffany, ενισχύεται κατά 4,77% έπειτα από την ανακοίνωση αύξησης των κερδών της κατά 24% το τέταρτο τρίμηνο.

    Καλύτερα των προβλέψεων ήταν και τα αποτελέσματα της εταιρίας προμηθειών εξοπλισμού πληροφορικής Ingram Micro, με αποτέλεσμα ο τίτλος της να καταγράφει σημαντικά κέρδη 13,33%.

    Στις 18.47, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,13% και διαμορφωνόταν στις 10.579,70 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ανερχόταν στις 2.009,77 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,22% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε οριακή άνοδο 0,06%, στις 1.139,80 μονάδες.

    Σ.Α.

    [15] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΣ

    Βελιγράδι, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα στο Βελιγράδι η δίκη για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς και την απόπειρα δολοφονίας του Βουκ Ντράσκοβιτς. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και εννέα πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

    Συγκέκριμενα στο εδώλιο κάθονται ο πρώην αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σερβίας Ράντε Μάρκοβιτς, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νεμπόισα Πάβκοβιτς και άλλα έξι μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

    Ο Ιβάν Στάμπολιτς δολοφονήθηκε στις 25 Αυγούστου 2000 και το πτώμα του θάφτηκε σε τάφρο με ενεργό ασβέστη σε δασώδη περιοχή της Βοϊβοντίνας.

    Το έγκλημα αποκαλύφθηκε μόλις το Μάρτιο του 2003, μετά από συλλήψεις μελών των ειδικών δυνάμεων με αφορμή τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Στάμπολιτς, προκειμένου το θύμα να μην θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2000.

    Κατά την έναρξη της δίκης ο βασικός κατηγορούμενος Ράντε Μάρκοβιτς δήλωσε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη δολοφονία ούτε στην απόπειρα δολοφονίας του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Ο Μάρκοβιτς αναίρεσε προηγούμενη κατάθεσή του, με την οποία «φωτογράφιζε» τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σήμερα ισχυρίστηκε ότι κατά την ανακριτική διαδικασία του δέχθηκε απειλές και υποσχέσεις ότι θα έχει καθεστώς μάρτυρα-συνεργάτη για αυτό και αναγκάστηκε να εμπλέξει τον τέως πρόεδρο. Είπε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν συζήτησε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τον Ιβαν Στάμπολιτς και ότι έμαθε για τη δολοφονία από τα ΜΜΕ.

    [16] ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΛΑΤ

    Αγκυρα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Τη θέση ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διατύπωσαν ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, Ινάλ Μπατού, και ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μιλώντας απόψε στο πρόγραμμα "Manset" του CNN Turk και στον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ.

    Ο κ. Μπατού τόνισε ότι πρόκειται στην ουσία για τρεις φάσεις διαπραγματεύσεων, από τις οποίες η πρώτη ήδη έχει ξεκινήσει. Θα ακολουθήσει -είπε- η φάση όπου θα λάβουν μέρος η Τουρκία και η Ελλάδα, από την οποία τόνισε ότι δεν περιμένει ιδιαίτερες εξελίξεις και είπε πως η πιο κρίσιμη φάση θα είναι αυτή η τρίτη στην οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ην. Εθνών θα συμπληρώσει τα κενά. Επεσήμανε ακόμη ότι είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ταλάτ ερωτηθείς κι αυτός για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι γνωρίζουν τα βήματα που θα κάνουν οι ίδιοι, το πώς θα πορευθούν και το τι θα διαπραγματευτούν, αλλά εκείνο βέβαια που δεν γνωρίζουν είναι τι θα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Πάντως, είπε ότι μέχρι στιγμής και από την πρώτη ημέρα η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δείχνει κάποια ελαστικότητα. Όσον αφορά αυτό τον γύρο των συνομιλιών που πραγματοποιείται, είναι νωρίς ακόμη να ελπίζει κάποιος.

    Για τη δεύτερη φάση, της συμμετοχής της Τουρκίας και της Ελλάδας, είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη αν θα πρέπει να αναμένεται κάτι με τη συμμετοχή αυτή. Όσον αφορά την τρίτη φάση, τόνισε ότι θα πρέπει προηγουμένως να διατυπώσουν σωστά τα αιτήματά τους και να ζητήσουν αυτά στα οποία έχουν δίκιο.

    Σε ερώτηση του κ. Μπιράντ αν υπάρχει αρμονία μεταξύ μεταξύ του ίδιου και του κ. Ντενκτάς κατά τις εργασίες που γίνονται, η απάντηση του κ. Ταλάτ ήταν ότι καταβάλλουν προσπάθεια να τις εναρμονίσουν. Ο κ. Ταλάτ συνέχισε λέγοντας ότι θέτουν και συζητούν τις απόψεις τους και προσπαθούν να φθάσουν σε ένα κοινό σημείο, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού.

    [17] Η Ε.Ε. ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι έχει τη βούληση να ενσωματώσει τους όρους μιας συμφωνίας στο Κυπριακό στο κοινοτικό κεκτημένο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. και σημείωσε ότι στην πρόθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται ''η αρχή της διζωνικότητας''.

    Αυτό αναφέρει ''ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'' που εξέδωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ CPΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΟΥΡΔΟ ΗΓΕΤΗ ΑΜΠ. ΟΤΖΑΛΑΝ

    Στρασβούργο, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Την άμεση λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση των επισκέψεων των συγγενών και των συνηγόρων του φυλακισμένου στο νησί Ιμραλί κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ζητά με σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αφού εκφράζει τη λύπη της για την απουσία πραγματικής αποφασιστικότητας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από την πλευρά των τουρκικών αρχών να διευκολύνουν τις επισκέψεις των συγγενών και συνηγόρων του κούρδου ηγέτη, η CPT τονίζει ότι «η ντε φάκτο αναστολή του δικαιώματος της επίσκεψης για πάνω από τρεις μήνες είναι απαράδεκτη για κάποιον κρατούμενο απομονωμένο για μεγάλη χρονική περίοδο».

    Η Επιτροπή ζητά τη λήψη μιας σειρά μέτρων, όπως η αλλαγή της ημέρας της επίσκεψης σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, δεδομένου ότι απαιτείται η χρήση πλοιαρίου για τη μετάβαση κάποιου στο νησί, ή ακόμη και η χρησιμοποίηση άλλου σκάφους.

    Πάντως, οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της ημέρας της επίσκεψης δεν είναι δυνατή για λόγους που αφορούν στην οργάνωση της φυλακής. 

    [19] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 25 Φεβρουαρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Το Σάββατο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να αξιολογήσει, αφού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, υπό το φως της στάσης που επιδεικνύει στις συνομιλίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ώρα έναρξης της συνεδρίασης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 9.30 το πρωί αν δεν προγραμματιστεί συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών, ή στις 5.00 το απόγευμα αν υπάρξει συνάντηση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 201 ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Τις 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα θα ενημερώσει αύριο 26 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Καρτάλης.

    Η ενημέρωση αφορά στην πρόοδο των Ολυμπιακών έργων υποδομής και στη μεταολυμπιακή χρησιμότητά τους για τη λειτουργία της Αθήνας. Ειδική αναφορά θα γίνει στην πρόοδο του έργου του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

    [21] ΤΕΝΙΣ: Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΠΡΙΑΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα της πέτυχε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου, καθώς στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του τουρνουά του Ντουμπάι, κέρδισε με 6-4, 7-6 την Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι που είναι Νο 5 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, κυρίως στο τέλος του αγώνα. Η Λένα Δανιηλίδου κατάφερε να κερδίσει το πρώτο σετ με 6-4, ενώ πολύ νωρίς στο δεύτερο σετ βρέθηκε μπροστά με 5-2. Κατόπιν η Καπριάτι επιχείρησε την ύστατη προσπάθεια για να μπει στο ματς. Ετσι όχι μόνο ισοφάρισε σε 5-5, αλλά πέρασε και μπροστά με 5-6. Αλλά η ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν αποφασισμένη να κερδίσει την Καπριάτι, όπως και έκανε, αφού κέρδισε στο τάι μπρέικ με 7-6.

    [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΤΕΜΙΝΚ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΛΒΕΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Ο Ολλανδός διαιτητής Ρενέ Τέμινκ θα διευθύνει το φιλικό αγώνα της εθνικής μας ομάδας των ανδρών με την αντίστοιχη της Ελβετίας, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τετάρτη 31 Μαρτίου στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο Ηράκλειο (ώρα έναρξης 21.15). Βοηθοί του θα είναι οι επίσης Ολλανδοί, Βίνιαντ Ρούτχερς και Αριε Μπρινκ.

    [23] ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 150 αθλητών και αθλητριών από 9 χώρες της Χερσονήσου του Αίμου θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στο Στάδιο της Παιανίας το 11ο Βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

    Συγκεκριμένα, στους αγώνες θα συμμετάσχουν αθλητές από τις χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Μολδαβία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Ελλάδα.

    Η ελληνική ομάδα απαρτίζεται από τους: 60μ Αγγελος Παυλακάκης, Γεωργία Κοκλώνη, 200μ Γιώργος Βάσσου, Ελευθερία Παπαδοπούλου, 400μ Τάσος Γκούσης, Μαρία Ουρανίδου, 800μ Ανδρέας Γεωργίου, Ελένη Φιλάνδρα, 1.500μ Κώστας Τσιώκος, Αγγελική Ραφτάκη, 3.000μ Δήμος Μαγγίνας, Μαρία Παρδάλου, Μήκος Λούης Τσάτουμας, Στέλλα Πιλάτου, Τριπλούν Χρήστος Μελέτογλου, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Επί κοντώ Σταύρος Κουρουπάκης, Γεωργία Τσιλιγκίρη, Υψος Μιχάλης Τομαράς, Νίκη Μπακογιάννη, 60μ εμπόδια Αλέξανδρος Θεοφανόφ, Αλεξάνδρα Κόμνου, Σφαιροβολία Γιάννης Βασιλόπουλος, Ειρήνη Τερζόγλου.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι:

    16.30 Τελετή Εναρξης

    16.45 Επί κοντώ γυναικών

    16.45 Μήκος ανδρών

    16.45 60μ εμπόδια γυναικών

    17.05 Υψος γυναικών

    17.15 Σφαιροβολία γυναικών

    17.40 800μ γυναικών

    17.45 800μ ανδρών

    17.45 Τριπλούν ανδρών

    18.15 400μ ανδρών

    18.30 400μ γυναικών

    18.45 Υψος ανδρών

    18.45 Επί κοντώ ανδρών

    18.45 Τριπλούν γυναικών

    18.50 60μ ανδρών

    19.00 60μ γυναικών

    19.15 1.500μ ανδρών

    19.30 1.500μ γυναικών

    19.40 200μ ανδρών

    19.45 Σφαιροβολία ανδρών

    19.45 200μ γυναικών

    19.45 Μήκος γυναικών

    20.20 3.000μ ανδρών

    20.40 3.000μ γυναικών.

    [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Κ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Βέβαιος ότι η εθνική ομάδα των ανδρών μπορεί να προκριθεί και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 και πως η επιτυχία της δεν σχετίζεται με το πως διαμορφώθηκε το πρόγραμμα της προκριματικής φάσης, επισημαίνει ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολυχρονίου σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρωταθλητής».

    Το άρθρο του κ. Πολυχρονίου έχει ως εξής: «Η πρόκριση της εθνικής ομάδας στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας, δεν θα κριθεί από το πρόγραμμα που προέκυψε μετά την κλήρωση της FIFA. Είναι γεγονός ότι οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ μπαίνουν κατευθείαν στα βαθιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κρίνει την απόδοσή τους στα παιχνίδια. Από την στιγμή που έγινε η κλήρωση, δεν μπορεί κανείς να έχει λόγο για τη διαμόρφωση του προγράμματος. Η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών θα γίνει, βέβαια, σύμφωνα με την σειρά των αγώνων, αλλά αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

    Η εθνική μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα με την πρόκρισή της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Παρά το γεγονός ότι η σειρά των αγώνων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Έκανε τις δύο σερί ήττες, στο ξεκίνημα κι ακολούθησαν έξι συνεχόμενες νίκες της χωρίς να δεχθεί γκολ. Κι έτσι «σφράγισε» το εισιτήριο για τα τελικά της Πορτογαλίας. Αυτό συνέβη γιατί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως απέδειξε, έχει μεγάλες δυνατότητες. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τον Οκτώβριο του 2005, όταν δηλαδή η προκριματική φάση φτάσει στο τέλος της.

    Η εθνική μπορεί να πάρει την πρόκριση για το προσεχές Μουντιάλ γιατί διαθέτει εξαιρετικό υλικό. Οι παίκτες έχουν δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο και αυτό είναι ορατό και στον πλέον αδαή.

    Η εθνική των τελευταίων ετών δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Είτε αγωνίζεται εκτός είτε εντός έδρας, μπορεί να πάρει τη νίκη απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους με Δανία, Ουκρανία, Τουρκία, Γεωργία, Αλβανία και Καζακστάν. Καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιο ισχυρή από την δική μας. Όλοι οι αντίπαλοι είναι του χεριού μας και η Εθνική (με την απαραίτητη, βέβαια, προσοχή σε όλα τα ματς) μπορεί να πάρει την πρόκριση».

    [25] Ε.Κ.: Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Σε απάντηση μιας σειράς περιβαλλοντικών καταστροφών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, π.χ. η έκρηξη στο Σεβέζο, η πυρκαϊά στη Σαντόζ της Βασιλείας και τα ναυάγια των πετρελαιοφόρων Αμόκο Κάντιθ, Ερικα και Πρεστίζ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι έτοιμα να θεσπίσουν νέους κανόνες όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας. Με βάση τους κανόνες αυτούς οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα έχουν στο μέλλον την υποχρέωση να εξασφαλίζουν είτε την πρόληψη της περιβαλλοντικής ζημιάς είτε τη σύντομη αποκατάστασή της. Το κόστος αποκατάστασης θα αναλαμβάνει η εταιρεία ή ο φορέας που θα θεωρείται υπεύθυνος για τη ρύπανση. Εάν αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν καθίσταται εφικτό, τη ζημιά θα αποκαθιστούν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

    Ετσι θα διαμορφωθεί κατά πάσα πιθανότητα η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία μετά τη θετική έκβαση που είχε η διαδικασία συνδιαλλαγής μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι κανόνες, συνεπώς, περί περιβαλλοντικής ευθύνης θα τυποποιηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ισχύει η ίδια νομοθεσία σε κάθε κράτος μέλος σχετικά με τη νομική ευθύνη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή προβλέπεται να αποτρέψει τη μεταφορά δραστηριοτήτων που βλάπτουν το περιβάλλον από το ένα κράτος μέλος στο άλλο σε αναζήτηση πιο επιεικούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Κεντρικό ζήτημα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώνεται η ζημιά. Οι ενεχόμενοι θα μπορούσαν να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών εάν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό ή από κάποιου άλλου είδους οικονομική εγγύηση. Μετά από πίεση που άσκησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή, κατά την προβλεπόμενη επανεξέταση της νομοθεσίας μετά από έξι έτη, θα ελέγξει εάν οι οικονομικές εγγυήσεις αυτές δόθηκαν πράγματι σε όλη την Ευρώπη με ένα εύλογο κόστος. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές κόστους, η Επιτροπή θα προτείνει να εγκριθεί ένα τυποποιημένο σχήμα υποχρεωτικών οικονομικών εγγυήσεων.

    Η πετρελαϊκή ρύπανση αποτελεί ειδικό πρόβλημα. Το διεθνές ταμείο αποζημίωσης, που ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να αποζημιώνει τους δικαιούχους σε περίπτωση ρύπανσης, μάλλον χρηματοδοτείται από τους καταναλωτές παρά από τους εφοπλιστές. Οι ευρωβουλευτές φοβούνται ότι το γεγονός αυτό μειώνει τα κίνητρα των εφοπλιστών για προληπτική δράση. Κατά συνέπεια, πίεσαν την Επιτροπή προκειμένου να μελετήσει με ποιο τρόπο θα αποδώσει περισσότερες ευθύνες στους εφοπλιστές κατά τη μεθεπόμενη εξέταση της νομοθεσίας μετά την πάροδο δέκα ετών.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προτιμούσε επίσης να μη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικαλούνται τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν την οικονομική ευθύνη σε περίπτωση ναυτικών ατυχημάτων, αλλά οι ευρωβουλευτές επέλεξαν τελικά να μην επιμείνουν στο συγκεκριμένο σημείο. Παρόλ' αυτά, συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει και αυτό το θέμα.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως τον Μάρτιο και να ισχύσει πριν από το τέλος του έτους. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία μέσα σε τρία χρόνια.

    [26] ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΛΕΕΙ Ο ΤΕΝΕΤ

    Ουάσιγκτον, 25 Φεβρουαρίου 2004 (17:33 UTC+2)

    O διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει να προσπαθεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ και προειδοποιεί για νέες επιθέσεις σε Αμερικανικό έδαφος.

    Ο κ. Τένετ τόνισε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, αλλά συνεχίζει να θεωρεί τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, κύριο στόχο του και υπογράμμισε ότι η Αλ Κάιντα έχει αρχίσει να διαδίδει την ιδεολογία της σε άλλες Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Στο μεταξύ, το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον υπαρχηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ από την «ίδια Ισλαμική χώρα», όπως αναφέρει, που ήταν υπεύθυνη και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [27] ΔΥΟ ΑΘΩΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ΤΟ 1994

    Νταρ ες Σαλάμ, 25 Φεβρουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Αθώους έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα τον πρώην υπουργό Μεταφορών της αφρικανικής αυτής χώρας, Αντρε Νταγκερούρα, και τον πρώην ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, Εμάνουελ Μπαγκαμπίκι, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή, το 1994, ενώ ένοχος κρίθηκε ο υπολοχαγός Σάμουελ Ιμανισιμούε.

    Όπως μεταδίδει το BBC, το δικαστήριο έκρινε πως η εισαγγελία δεν κατάφερε να αποδείξει την ενοχή των δυο εκ των τριών κατηγορουμένων, γι' αυτό και αποφάσισε την αθώωσή τους.

    Σημειώνεται ότι περίπου 800.000 Τούτσις και μετριοπαθείς Χούτους σφαγιάστηκαν στη γενοκτονία του 1994, στη Ρουάντα.

    [28] ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΛΕΕΙ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι ανησυχίες που έχει εκφράσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι καθαρά «διαδικαστικού χαρακτήρα» και δεν θέτουν σε καμιά περίπτωση εν αμφιβόλω την ειρηνευτική δράση του Ιράν, διατύπωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί.

    Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων από την περιοχή, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η νέα έκθεση της IAEA επιβεβαιώνει τη συνεργασία του Ιράν με τους επιθεωρητές της υπηρεσίας και ότι το σημείο στο οποίο η έκθεση κάνει λόγο για παραγωγή πολωνίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων σε πυρηνικές εκρήξεις, αποτελεί «παρεξήγηση», η οποία και θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

    [29] "ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ" ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΦΕΡΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (15:39 UTC+2)

    Το πορτρέτο του Όσκαρ Ουάϊλντ, του Μαϊκλ Μακλιάμορ ανεβαίνει από την Τετάρτη 24 Μαρτίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία, με τον Γιάννη Φέρτη, ο οποίος είχε παρουσιάσει το έργο στο Φεστιβάλ «Θεατρικοί μονόλογοι 2003», στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Το Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάϊλντ γραμμένο από τον ηθοποιό και πρώτο ερμηνευτή του, Μαϊκλ Μακλιάμορ είναι ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή.

    Ο Γιάννης Φέρτης αφηγείται την ταραγμένη ζωή του Ουάϊλντ, ερμηνεύει χαρακτήρες από τις διασημότερες κωμωδίες του (Ο Σοβαρός κύριος Ερνέστος, Ιδανικός Σύζυγος κ.λ.π.), θυμίζει τα ποιήματα του, διηγείται την ιστορία του Ντόριαν Γκρέυ και καταθέτει εκ βαθέων εξομολόγηση του Ουάϊλντ για την καταστροφική εκείνη σχέση του που τον οδήγησε στην καταδίκη (Ντε Προφούντις).

    Με χιούμορ ή πίκρα, μέσα από τα βιογραφικά στοιχεία, τα θεατρικά του έργα, τα ποιήματα ή τα πεζά του, αλλά και μέσα από φράσεις αποφθέγματα του ίδιου του συγγραφέα, φωτίζεται η δαιμόνια προσωπικότητα του, η διάνοιά του, αλλά και μία αδύναμη πλευρά του χαρακτήρα του που είναι και ταυτόχρονα η πιο ανθρώπινη και η πιο δημιουργική: το απόλυτο και καταστροφικό πάθος του.

    Στη διάρκεια του μονολόγου αυτού ο αφηγητής σταδιακά ταυτίζεται με τον συγγραφέα και ο ηθοποιός «ντύνεται» το ρόλο σαν μία μαγική εικόνα.

    Η μετάφραση-σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, η μουσική επιμέλεια της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και η μουσική εκτέλεση των Θόδωρου Τσεκούρα και Κυριάκου Μουστάκα.

    [30] ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (15:27 UTC+2)

    Τη συνέχιση του έργου των προκατόχων του στην αντιδημαρχία πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, επικοινωνιακά ανοίγματα και συνεργασίες με φορείς της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης και νέα κριτήρια σε ότι αφορά την επιλογή και διοργάνωση των επιμέρους εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και των Δημητρίων θα επιδιώξει ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χ. Αηδονόπουλος, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου κατά το τρέχον έτος.

    "Συνεχίζουμε όλα όσα γινόταν επί δεκαετίες στο δήμο, τα οποία θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε με νέες ιδέες. Εχουμε κριτικό πνεύμα σε κάποιες εκδηλώσεις και θα είμαστε επιλεκτικοί, αν και ο πολιτισμός είναι συγκερασμός πολλών πραγμάτων. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε άνοιγμα προς την πόλη με σκοπό να ενημερώσουμε όλους για το τι γίνεται και να συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς" είπε ο κ. Αηδονόπουλος. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος της αντιδημαρχίας είναι η ανάδειξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, με τη συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς, και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

    Πέρα από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει η αντιδημαρχία πολιτισμού και θα συνεχιστούν φέτος κανονικά, ο κ.Αηδονόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αλλαγές που αφορούν τα φετινά 39α Δημήτρια, στην ειδική μέριμνα του δήμου για τη συμμετοχή στις καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), καθώς και στην πρόταση για την αναβίωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού.

    Σε ότι αφορά τα 39α Δημήτρια, το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο επιχειρείται η χρονική συμπύκνωση των εκδηλώσεών του σε δύο μήνες (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), αλλά και η μείωση του προϋπολογισμού του. Ετσι, εκτιμάται ότι ο φετινός προϋπολογισμός των Δημητρίων θα είναι κατά 30% μικρότερος σε σχέση με άλλες χρονιές, φτάνοντας περίπου τις 805.000 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται η προοπτική αξιοποίησης των "ανοιχτών χώρων" της πόλης, όπως η πλατεία του Λευκού Πύργου, η πλατεία Ναυαρίνου και η Ρωμαϊκή Αγορά, καθώς και η επικοινωνιακή τακτική για την προβολή των εκδηλώσεων με μεταφερόμενα περίπτερα εκθέσεων και διαφημιστικό υλικό. Επιπλέον θα εκδωθούν ειδικές κάρτες δωρεάν συμμετοχής στις εκδηλώσεις για τα ΑμεΑ.

    Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος των Δημητρίων θα είναι η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης, η προβολή των μεγάλων επετειακών γεγονότων (έτος Σκαλκώτα, Ροϊδη, Ψυχάρη κ.α.), η αναβίωση του βυζαντινού χαρακτήρα και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων με τους πολιτισμούς της Βαλκανικών πόλεων, τα μεγάλα γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σύγχρονα ρεύματα, η ποιότητα και η εμπορικότητα. Για πρώτη φορά φέτος θα τιμηθούν μελοποιημένοι Ελληνες νομπελίστες, ενώ ο θεσμός των Δημητρίων θα διευρυνθεί και στα σχολεία.

    Πλούσιο θα είναι κατά τον κ.Αηδονόπουλο το πρόγραμμα φιλοξενίας εκδηλώσεων στη Δημοτική Πινακοθήκη (εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, συλλογές κλπ), οι εικαστικές αλλά και οι μουσικές εκδηλώσεις (συναυλίες, ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών, Μήνας Ορθόδοξων Χορωδιών, Συμφωνική και Φιλαρμονική Ορχήστρα).

    Το πρόγραμμα της αντιδημαρχίας για τον αθλητισμό θα ενισχυθεί με νέες εκδηλώσεις για τα ΑμεΑ και για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 23 Ιουνίου κ.α.), ενώ θα λειτουργήσει ένα νέο γυμναστήριο και νέα προγράμματα χορού. Ακόμη, προβλέπεται η αξιοποίηση του χώρου του θεάτρου Άνετον (οδός Κρίσπου) και η ενίσχυση των εκδηλώσεων για το Νεανικό Σταυροδρόμι με σεμινάρια ζωγραφικής, θεάτρου, σκίτσου και πληροφορικής.

    Τέλος, σε ότι αφορά τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού στο πολιτιστικό έργο του δήμου, ο κ.Αηδονόπουλος επεσήμανε ότι στόχος της αντιδημαρχίας είναι η σύμπλευση και η συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε στην ισχύ των συμβάσεων οικονομικής ενίσχυσης μέχρι το 2006, αλλά και της προβλεπόμενης χρήσης των χώρων στο Γενί Τζαμί και Αλατζά Ιμαρέτ.

    [31] "ΤΟ ΔΕΞΙ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (10:23 UTC+2)

    Το τελευταίο του μυθιστόρημα "Το δεξί πόδι του Θεού" από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα θα παρουσιάσει αύριο, στις 8.00 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας, και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ενώ θα διαβάσει αποσπάσματα ο ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του θεατρικού οργανισμού «Νέες Μορφές» Γιάννης Παρασκευόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρης Γουσίδης.

    Ο Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου το 1957, μεγάλωσε στην Κάσο και ζει στην Αθήνα. Αυτό είναι το τρίτο του βιβλίο, ενώ έχουν προηγηθεί τα μυθιστορήματα «Τι είπα στην Κλαούντια» (1996) και «Οι τρεις Μαρίες» (1999), ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές συλλογές διηγημάτων.

    [32] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2004 (10:12 UTC+2)

    Η «Βυζαντινή Αθήνα» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει σήμερα στις 19.30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, Μαρία Καζανάκη Λάππα.

    Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός κύκλου ομιλιών με θέμα τη Βυζαντινή Αθήνα. Οι επόμενες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για 17 Μαρτίου και 26 Μαίου 2004, υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

    Η κ. Μαρία Καζανάκη Λάππα γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1948 και αποφοίτησε το 1972 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1973 έως το 1975 διετέλεσε υπότροφος ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris I., Pantheon-Sorbonne και πήρε δίπλωμα D.E.A.. Ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Από το 1977 εργάζεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

    [33] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΑΜΛΕΤ" ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2004 (10:05 UTC+2)

    Μέχρι την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο Ανατόλια η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Αμλετ» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

    Το κορυφαίο πολιτικό και φιλοσοφικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας έχει μεταφράσει για την συγκεκριμένη παράσταση ο Γιώργος Χειμωνάς, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου.

    Στην παράσταση υπάρχουν και αποσπάσματα από τα κείμενα του Heiner Muller "Η μηχανή Αμλετ" σε μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, και του Tom Stoppard "Ο Ρόζενκρατζ και ο Γκίλδενστερν είναι νεκροί" σε μετάφραση της Μάγιας Λυμπεροπούλου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιάννης Χαρίσης, Βίκυ Βολιώτη, Γιάννα Νικολοπούλου, Περικλής Βασιλόπουλος. Χορευτές, άρχοντες, αγγελιοφόροι οι: Θέμης-Ανδρέας Μπάκας, Τριάδα Παπαγεωργίου.

    Οι παραστάσεις δίνονται Τετάρτη - Παρασκευή στις 21.15 και Σάββατο και Κυριακή στις 18.30 και 21.30. Οι τιμές είναι 23, 17, 20 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 25 February 2004 - 19:13:58 UTC