Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ"
  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [03] ΣΤΙΣ 3,3 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜRB
  • [04] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [05] ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ.
  • [06] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ
  • [07] ΠΑΣΟΚ: ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [08] ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ
  • [09] ΣΕΒΕ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
  • [10] Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [11] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [12] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [13] ΥΠ.ΑΝ.: ΕΓΚΡΙΣΗ 52 ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [14] ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [15] ΣΥΝΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ
  • [16] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [20] ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
  • [21] ΤΕΝΙΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
  • [22] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  • [23] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ
  • [24] ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝRON
  • [25] ΠΕΝΤΕ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [26] Ο ΑΝΑΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [27] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [28] ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΡΟΥΝ-ΕΦΕΣΗ
  • [29] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ "ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ"
  • [30] ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [31] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] Η "ΓΚΟΛΦΩ" ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ..."GOΛFΩ" ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.
  • [33] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡ. ΤΣΟΛΑΚΗ "ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ"

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διευρυμένου προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν έξι κεντροδεξιοί πρωθυπουργοί.

    Ο οικοδεσπότης της συνεδρίασης, πρόεδρος της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι το κόμμα του βάζει τον πήχη ψηλά και επισήμανε ότι οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εξακολουθήσουν να είναι η πλειοψηφία στην Ευρώπη.

    «Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη στην οποία όλοι οι πολίτες της θα έχουν τη δυνατότητα για νέες, καλύτερες θέσεις εργασίας. Δουλειές που αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και τις δυνάμεις τους. Δουλειές που αποδίδουν σε εισόδημα και δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Κοινή μας πίστη είναι πως οι οικονομίες που δεν παράγουν θέσεις εργασίας είναι οικονομίες με ημερομηνία λήξης», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι επιδίωξη του κόμματος του είναι η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας, η σύγκλιση, μέσα σε μία δεκαετία, των μισθών και των συντάξεων, στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και η παροχή κρατικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Ασφάλειας.

    Ο κ. Καραμανλής έθεσε στους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς το Κυπριακό, επισημαίνοντας τον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στις συνομιλίες. Επισήμανε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η θετική κατάληξη του Κυπριακού, θα δώσει τέλος σε τριάντα χρόνια σύγκρουσης, ώστε και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, να απολαύσουν μαζί τα τεράστια προνόμια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

    Με θερμά λόγια μίλησε για τον Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτέντς. Όπως ανέφερε, ο Κώστας Καραμανλής θα ηγηθεί μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης μετά από πολλά χρόνια ιδεολογικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα. «Είμαστε στο πλευρό του γιατί έχει ηγετικά προσόντα έχει βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και μοιραζόμαστε το όραμά του για μια Ευρώπη όλων των πολιτών». «Κώστα είμαστε μαζί σου», τόνισε, μιλώντας σε σπαστά ελληνικά.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την αντίθεσή του με τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε ότι το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

    Την στήριξη τους στον Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν, ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και της Πορτογαλίας Ζοάο Μπαρόζο, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Επίσης, στη συνεδρίαση πήραν μέρος οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε της και της Σλοβακίας Νούκλας Τζουρίντα και η Ισπανίδα Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    Μηνύματα απέστειλαν ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σούσελ

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Βερολίνο, 19 Φεβρουαρίου 2004 (16:22 UTC+2)

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, που βρίσκεται στη Λευκωσία, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης. "Οι ευκαιρίες για την επίλυση ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερες", ανέφερε ο Φερχόιγκεν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

    "Πρόκειται για μια αποφασιστική καμπή που οφείλεται συν τοις άλλοις και στην επιρροή της ΕΕ στην Άγκυρα. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι υπάρχει από μέρους της τουρκικής πλευράς η πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά πάντα επιθυμούσε τη λύση, επομένως όλες οι προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος", δήλωσε ο Φερχόιγκεν.

    Το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προβλέπει πολιτική ισοτιμία των δύο εθνοτήτων. Πολλοί Ελληνοκύπριοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για πραγματική επανένωση, αλλά για νομιμοποίηση δύο αυτόνομων κρατών. Μια άποψη που δεν συμμερίζεται ο Ευρωπαίος επίτροπος: "όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια τέτοια λύση, ούτε εμείς, αλλά ούτε και τα ΗΕ. Αυτό που σχεδιάστηκε θα μπορούσαμε ίσως να το εξηγήσουμε με τη δομή που έχει το σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας: ένα κοινό κράτος που αποτελείται από δύο ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία έχουν διευρυμένα δικαιώματα, σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερα από αυτά που έχουν τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, σε άλλες λιγότερα, αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός κοινού κράτους που είναι υπεύθυνο για τη τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων, όπως για παράδειγμα στην ΕΕ".

    Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά, αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τη δομή του προτεινόμενου συντάγματος. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκφράζονται με μια φωνή κάτι που είναι αρκετά πολύπλοκο στην πράξη, όπως παραδέχεται και ο Φερχόιγκεν:

    "Πραγματικά δεν είναι τόσο απλό. Αυτός είναι ο λόγος που έστειλα στην Κύπρο έναν μεγάλο αριθμό ειδικών και θα στείλω και άλλους. Βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία για να συνομιλήσω με τις τρεις πλευρές για τον τρόπο που η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη διατύπωση των νομικών κειμένων, αλλά πάνω απ' όλα για να εξασφαλίσω ότι η λύση που θα βρεθεί θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, έτσι ώστε η επανενωμένη Κύπρος να είναι σε θέση να αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ως μέλους της ΕΕ".

    Το σχέδιο λύσης για την επανένωση θα τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές. Τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση απόρριψής του. Και τί θα σήμαινε αυτό για την Τουρκία; Ο επίτροπος απαντά: "δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο διότι η πλειοψηφία των δύο κοινοτήτων επιθυμεί την επανένωση και την ένταξη στην ΕΕ. Αλλά εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα ετίθετο σε ισχύ την 1η Μαΐου η συμφωνία ένταξης που ήδη έχουμε υπογράψει με την Κύπρο. Μέλος της ΕΕ θα γινόταν μια διαιρεμένη Κύπρος. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την Τουρκία. Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για να δούμε για ποιόν θα μπορούσε να έχει συνέπειες".

    [03] ΣΤΙΣ 3,3 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜRB

    Aθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Στις 3,3 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας πανελλαδικής έρευνας με κάλπη που διενήργησε η MRB, από τις 10 ως τις 16 Φεβρουαρίου.

    Η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 39,6%, το ΠΑΣΟΚ 36,3%, το ΚΚΕ 5,3%, ο Συνασπισμός 3%, το ΔΗΚΚΙ 1,9% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 1,8%. Δεν ξέρω δεν απαντώ απάντησε 12,1%.

    Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται και συγκεντρώνει ποσοστό 45,2%, έναντι 41,7% του Κώστα Καραμανλή.

    Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 51,8% έναντι 33,6% του ΠΑΣΟΚ.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 91% και του ΠΑΣΟΚ στο 80%.

    [04] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2004 (23:15 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα απασχολήσουν την διήμερη συνάντηση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε σίγουρος για την επικράτηση του κόμματος του στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. «Σ' ένα μήνα, δυο νέες κυβερνήσεις της πολιτικής μας οικογένειας θα αναδειχθούν από τις εκλογές, στην Ισπανία και στη χώρα μας Η σημερινή ευρωπαϊκή πλειοψηφία του ΕΛΚ διευρύνεται έτσι ακόμη περισσότερο».

    Τόνισε, ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, οι ηγέτες του ΕΛΚ ζητούν μέτρα μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και μεταξύ των περιφερειών και των Κρατών Μελών, καθώς και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    «Κοιτάμε μπροστά. Προχωρούμε μαζί. Σήμερα και αύριο, οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η πλειοψηφία στην Ευρώπη. Αποτελούν μάλιστα και την πλειοψηφία στις χώρες του Νότου, της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είχε κάποτε πολλά αρνητικά ρεκόρ: Στην απασχόληση. Στην επιχειρηματικότητα. Στην καινοτομία. Σήμερα δεν είναι έτσι. Σήμερα μιλάμε για μία Νέα Μεσόγειο.

    Με τη Νέα Διακυβέρνηση, η χώρα μας θα έχει κι εκείνη πολλά να δώσει σε αυτή τη νέα Μεσόγειο. Προωθούμε:

    -Την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

    -Τη σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα 8 με 10 χρόνια.

    -Φορολογικές ρυθμίσεις για 800.000 επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Για ταχύρυθμη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές.

    -Ισχυρά και στοχευμένα κίνητρα για την απασχόληση των γυναικών, για την απασχόληση των νέων, για την απασχόληση των μακροχρόνια άνεργων.

    -Σχεδιάζουμε με ορίζοντα το 2010 και πέρα», σημείωσε.

    Με αφορμή την αυριανή έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής, ζήτησε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Περαιτέρω, τάχθηκε υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Την στήριξη του στον Κώστα Καραμανλή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς.

    «Δύο από τα πιο αξιόλογα μέλη μας, η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα και το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, έχουν εθνικές εκλογές, τον επόμενο μήνα. Τον Μάρτιο, θα έχουμε δύο νέες κυβερνήσεις: μια νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εδώ στην Ελλάδα, μια νέα κυβέρνηση του Ραχόι στην Ισπανία. Υπάρχει μια ισχυρή απαίτηση για αλλαγή. Το ΕΛΚ είναι μια συνεχής δύναμη ανανέωσης. Καλωσορίζουμε αυτή την αλλαγή ως το κόμμα που προωθεί το κοινό ευρωπαϊκό καλό. Υποστηρίζουμε την αλλαγή που αδιαμφισβήτητα θα φέρει ο Κώστας Καραμανλής στην Ελλάδα. Καλωσορίζουμε την προσήλωσή του σε αξίες, τους καθαρούς στόχους  του, την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει μπροστά και να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην «καρδιά της Ευρώπης. Γνωρίζουμε από την δική μας εμπειρία ότι η Ελλάδα θα είναι ένας πιο αξιόπιστος εταίρος με κυβέρνηση Καραμανλή. Η Ευρώπη θα είναι μια ισχυρότερη ήπειρος και ο Κώστας μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη μας», τόνισε.

    «Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εξαρτάται από την συμφωνία των ευρωπαίων πρωθυπουργών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κόμμα μας περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η ευθύνη μας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες για να βρεθεί μια συναίνεση. Το ΕΛΚ είναι το κόμμα της διεύρυνσης. Από την πρώτη στιγμή, υποστηρίξαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και των 9 άλλων χωρών. Αύριο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού ξεκινούν. Το ΕΛΚ παρακολουθεί στενά και με μεγάλη προσοχή αυτές τις εξελίξεις. Επιδιώκουμε μια βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος- μια ευρωπαϊκή λύση. Η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει έχοντας ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Προσβλέπουμε σε μια ενωμένη νήσο όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα τεράστια οφέλη την πλήρη ένταξη τους στην ΕΕ», ανέφερε.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διεξάγει με επιτυχία και ασφάλεια τους Αγώνες του 2004.

    Σήμερα έφτασε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ενώ αύριο αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Μάλτας Φενέ Κατάμι, του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ, της Πορτογαλίας Ζοάο Μπαρόσο και της Σλοβακίας Νούκλας Τζουρίντα.

    [05] ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Aθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Φορολογική σταθερότητα για μία δεκαετία, επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή οικονομία, δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και αυτοδύναμη ανάπτυξη περιφερειών είναι οι βασικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όπως τους παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων στην Εθνική Τράπεζα.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθούς και συντάξεις, την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, τη διάδοση των νέων τεχνολογιών, τη διατήρηση ενός σταθερού δημοσιονομικού πλαισίου και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων.

    Κάλεσε εξάλλου τους επιχειρηματίες να επενδύσουν με σκοπό να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να μειωθεί το έλλειμμα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ προανήγγειλε την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων και θα προσελκύει ξένα κεφάλαια.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για επιστροφή σε συγκρουσιακές και αντιλαϊκές πολιτικές: «Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο σταθερότητας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ευημερίας, συνοχής και συναίνεσης. Αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία που προαναγγέλλει με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από το πρόγραμμά της την επιστροφή σε συγκρουσιακές και αντιλαϊκές πολιτικές της περιόδου 1990-1993 εμείς είμαστε προετοιμασμένοι να επιδιώξουμε και να προωθήσουμε την πρόοδο, τη νέα δυναμική ανάπτυξη της χώρας με συναίνεση και με συμμετοχή» είπε χαρακτηριστικά.

    Παρουσιάζοντας το όραμά του, όπως είπε για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μίλησε για μια οικονομία που παράγει ευημερία και τη μοιράζει δίκαια, μια Ελλάδα της γνώσης, της διαρκούς παιδείας και μάθησης, μια οικονομία που αξιοποιεί τα θετικά της παγκοσμιοποίησης και απορρίπτει τα αρνητικά και μια χώρα που αξιοποιεί την Ολυμπιάδα, απαλλάσσεται από δαπανηρούς εξοπλισμούς και παράγει δημιουργική απασχόληση.

    «Θα ήθελα αυτή τη στιγμή να μεταφέρω το μήνυμα σε όσους καταστροφολογούν και προβλέπουν δραματικές κρίσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελετή λήξης των αγώνων δεν θα είναι μόνο μια φαντασμαγορική επιβεβαίωση της επιτυχίας τους. Δεν θα είναι μόνο η ανάδειξη της διεθνούς ακτινοβολίας της χώρας μας. Θα σημάνει και μια νέα περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Θα γίνει το εφαλτήριο για το καινούριο άλμα προς τα μπρος. Θα διαψεύσουμε όσους επενδύουν σε θλιβερές προφητείες, όσους οδηγούμενοι από τις δημοσκοπήσεις χτίζουν οικονομικά προγράμματα στην κινδυνολογία και τον μηδενισμό» είπε χαρακτηριστικά.

    [06] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλους εκείνους «που υποστηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ που ξεκληρίζει τα μικρομεσαία νοικοκυριά» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες το ΚΚΕ, το οποίο με σημερινή του ανακοίνωση καταδικάζει τους «ξυλοδαρμούς αγροτών στο Αίγιο».

    Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα επεισόδια στις κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών, στο Αίγιο, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «οι άγριοι συνεχείς ξυλοδαρμοί των ελαιοπαραγωγών της Αιγιαλείας και η πρωτοφανής βαρβαρότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επειδή διεκδίκησαν να εισπράξουν την επιδότηση του λαδιού, που εδώ και μήνες έπρεπε να έχουν πάρει, ένα πράγμα δείχνει: Εάν η αγριότητα αυτή εκδηλώνεται 17 μέρες πριν τις εκλογές, είναι κατανοητό τι θα επακολουθήσει μετά τις 7 του Μάρτη».

    Επαναλαμβάνει δε την εκτίμηση ότι μετά τις 7 του Μάρτη είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία κερδίσουν τις εκλογές, θα ληφθούν «νέα πιο αντιλαϊκά μέτρα, πιο σκληρά, πιο βάρβαρα, πιο αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα».

    [07] ΠΑΣΟΚ: ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    «Η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα με τους πρωθυπουργούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα πρέπει να του δώσει την ευκαιρία να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, και το περιβόητο πρόσφατο ψήφισμα του Συνεδρίου του ΕΛΚ, «για την καταδίκη του ολοκληρωτικού κομμουνισμού», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «ο κ. Καραμανλής και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οφείλει να πάρει ιδιαίτερα θέση για την απαράδεκτη θέση του ψηφίσματος για τον αποκλεισμό των πρώην κομμουνιστών από τις νέες χώρες μέλη από θέσεις κα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια επιχειρείται η επαναφορά του «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη σφραγίδα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού κόμματος, μέλος του οποίου είναι η Ν.Δ. και ο αντιπρόεδρός του ο κ. Καραμανλής», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

    «Οι διαδικαστικού τύπου δικαιολογίες της Ν.Δ. προφανώς δεν καλύπτουν το θέμα. Ο κ. Καραμανλής, που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την έγκριση του ψηφίσματος, οφείλει τουλάχιστον να εκφράσει τη ρητή καταδίκη του», καταλήγει.

    [08] ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Την άμεση επέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ζητά ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης προκειμένου να μην αποκλεισθούν η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο από επιδοτήσεις που αφορούν τις υποδομές στα πλαίσια του Δ' ΚΠΣ.

    Όπως τονίζει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης "σύμφωνα με την Τρίτη Έκθεση Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Φεβρουαρίου, η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) εξαιρούνται του Κοινοτικού στόχου 1 και σταδιακά εντάσσονται στο στόχο 2, με συνέπεια οι χρηματοδοτήσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίζονται μόνο στους τομείς της απασχόλησης, της πληροφορικής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, και να εξαιρούνται οι υποδομές, που έχουν ανάγκη οι περιοχές αυτές».

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, ουσιαστικά η Τρίτη Έκθεση Συνοχής καταργεί για το Νότιο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα ενισχύσεις έργων στα πλαίσια του Δ' ΚΠΣ. «Το τυπικό πρόβλημα είναι ότι η Επιτροπή βάσει των στατιστικών που έχει στη διάθεση της συμπεραίνει ότι στις εν λόγω περιοχές το κατακεφαλήν ΑΕΠ υπερβαίνει το 75% του κοινοτικού μέσου όρου, ωστόσο αγνοεί τις μεγάλες αποκλίσεις και ανισότητες που υπάρχουν παραδείγματος χάρη μεταξύ της Αθήνας και της Δυτικής Στερεάς, της Μυκόνου και Πάρου και των μικρότερων νησιών των Κυκλάδων ή της Ρόδου και των μικρότερων νησιών της Δωδεκανήσου», υπογραμμίζει.

    «Πρέπει όλες οι τοπικές εξουσίες των περιοχών αυτών να απαιτήσουν άμεση επέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επανεξετασθεί η συγκεκριμένη πολιτική που δεν πρέπει μόνο να βασίζεται στα συνολικά στατιστικά στοιχεία, και τέτοια δυνατότητα υπάρχει ακόμα. Πολλές από τις περιοχές αυτές είναι "ανοχύρωτες" είτε μπροστά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πρόσφατα, είτε μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας που απαιτούν νέα λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές που θα βοηθήσουν στην ουσιαστική ένταξη τους στην ανάπτυξη», καταλήγει.

    [09] ΣΕΒΕ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων ως προς τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ή συμμετοχής τους σε κυβέρνηση, να βελτιώσουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, καθώς επίσης και τις ελληνικές εξαγωγές ζητεί με ανοιχτή επιστολή ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

    Οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αποτυπώνονται στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωτερικού εμπορίου, σημειώνει ο ΣΕΒΕ, προσθέτοντας ότι Ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί εντοπίζουν το πρόβλημα στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και στην μη συστηματική, μη επιθετική και μη στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ επισημαίνουν ότι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έχει φθάσει σε οριακά χαμηλό σημείο.

    Είναι αυτονόητο, επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ και η βελτίωση της απασχόλησης εξαρτώνται άμεσα από τη βελτίωση των εξαγωγών. Σημειωτέον ότι στις εξαγωγικές επιχειρήσεις μόνο της Βόρειας Ελλάδας απασχολούνται περίπου 100.000 εργαζόμενοι.

    Κατά τον ΣΕΒΕ, έχει φθάσει η στιγμή για να δοθεί προτεραιότητα στην ελληνική εξαγωγική ανάπτυξη, κάτι που πρέπει να εκφραστεί με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ελληνικών Εξαγωγών. «Είναι ανάγκη να γίνουν οι εξαγωγές πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Πρέπει επίσης να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι για τις εξαγωγές, για την επόμενη οκταετία να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με επιτυχία συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξή τους», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος. 

    Στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να δεσμευτούν ως προς το:

    -Πώς σκοπεύουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

    -Αν θα θέσουν τις εξαγωγές ως πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής τους πολιτικής και αν έχουν προγραμματίσει και προσχεδιάσει μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών

    -Πώς σκοπεύουν να αναπτύξουν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας

    -Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν για τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την εξάλειψη των σημερινών αντικινήτρων στην εξαγωγική προσπάθεια μιας ελληνικής επιχείρησης

    -Αν θα δημιουργήσουν επιτέλους ανώτερες σχολές με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο, που θα είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

    -Αν θα δημιουργήσουν 'ορμητήρια' μαζί ή χωρίς τα γραφεία των ΟΕΥ, σε επιλεγμένες χώρες, από όπου θα μπορούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να παρακολουθήσουν την εκεί αγορά.

    -Πώς σκοπεύουν τελικά να αυξήσουν τις ελληνικές εξαγωγές

    [10] Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Έκκληση στους επενδυτές να μη λαμβάνουν υπόψη τις φημολογίες που συχνά κυκλοφορούν για την πορεία των εισηγμένων στους χρηματιστηριακούς κύκλους, οι οποίες καθιστούν χειραγωγήσιμο το ελληνικό χρηματιστήριο απηύθυνε ο πρόεδρος του Χ.Α. Παναγιώτης Αλεξάκης, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για την ελληνική κεφαλαιαγορά και τους στόχους του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης το 2004, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    «Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες φημών για την πορεία των εισηγμένων. Οι επενδυτές δεν πρέπει να ακούν τις φήμες αλλά την επίσημη πληροφόρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο εφόσον τεκμηριώσει τις πληροφορίες ενεργεί άμεσα και δεν καθυστερεί στην ενημέρωση του κοινού», ανέφερε ο πρόεδρος του Χ.Α., ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου και πληροφόρησης του χρηματιστηρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν μεταβολές και βελτιώσεις.

    Εξάλλου, ο κ.Αλεξάκης αναφέρθηκε στη «φυγή» εταιριών από το Χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το Χ.Α. «Δε θα θέλαμε να φύγει η Vodafone», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη Σοφοκλέους «έχει μπει περισσότερη υγιής κεφαλαιοποίηση από ό,τι βγήκε».

    Ο πρόεδρος του Χ.Α. διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί φέτος και τα επόμενα χρόνια, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς όπως είπε έχουν απομείνει λίγες ημέρες έως τις εκλογές και η νευρικότητα φεύγει. Επίσης ανέφερε ότι η αγορά αναμένεται να είναι προσανατολισμένη στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Όπως τόνισε ο κ.Αλεξάκης το 2004 ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αφενός στην ποιότητα των εταιριών- οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν καλό management, ανάπτυξη, διαφάνεια, ορθή αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων τους και πληροφόρηση στο επενδυτικό κοινό- η οποία αυξάνει τη ρευστότητα της αγοράς και βελτιώνει την αξία της και την προσελκυστικότητά της και αφετέρου στην εναρμόνιση των πρακτικών λειτουργιών του Χρηματιστηρίου με εκείνες που ισχύουν σε άλλες αγορές

    Όσον αφορά στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο κ.Αλεξάκης τόνισε ότι το 2003 ήταν μία επιτυχημένη χρονιά χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με άλλες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη το ΧΚΘ στη διάρκεια του 2004 θα δώσει βάρος τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική ανάπτυξη εργασιών. Η πρώτη δράση αφορά στην παροχή βοήθειας στις εισηγμένες στον τομέα της πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, με την παράλληλη διοργάνωση 14 επενδυτικών forum, για τη διασφάλιση του αισθήματος εμπιστοσύνης και προστασίας στον επενδυτή μέσα από την ενημέρωσή του για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιλέγει τις εταιρίες. Η δεύτερη δράση αφορά στην επιδίωξη νέων συνεργασιών με ξένες αγορές.

    Στο μεταξύ στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει η λειτουργία της Ελληνικής Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ)- απευθύνεται σε εταιρίες που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης-, το κέντρο της οποίας είναι το ΧΚΘ.

    Όπως είπε ο κ.Αλεξάκης εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η διαπραγμάτευση της πρώτης εταιρίας της FHL Mermeren Kombinat AD, στην τέταρτη χρηματιστηριακή αγορά της Σοφοκλέους. Η εν λόγω εταιρία εδρεύει στο Πρίλεπ της ΠΓΔΜ, διαθέτει το μεγαλύτερο λατομείο χιονόλευκου μαρμάρου στον κόσμο και είναι θυγατρική της ελληνικής εισηγμένης εταιρίας FHL Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες ΑΒΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς η Mermeren Kombinat συστήνεται ως μία πολύ καλή επενδυτική πρόταση και ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και των αιτήσεων εταιριών να εισέλθουν στην ΕΑΓΑΚ.

    Σ.Α.

    [11] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό της τάξης του 2%, πιστωτικές διευκολύνσεις με παροχή εγγυήσεων του δημοσίου, ενίσχυση προσωπικού του ΕΛΓΑ και καταβολή όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούν από προγενέστερες καταστροφές έως το τέλος Φεβρουαρίου, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα. Στόχος είναι η οικονομική ανακούφιση των αγροτών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

    Στη διάρκεια έκτακτης σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας, Γεώργιου Δρυ και του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), Πέτρου Λάμπρου, με τη συμμετοχή και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκε αφενός μεν η πορεία της υλοποίησης των αποφασισθέντων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες θεομηνίες και αφετέρου η ανάγκη λήψης τυχόν προσθέτων μέτρων.

    Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής :

    -Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει αποστείλει συνεργεία εκτιμήσεων των ζημιών σε όλες τις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιεί εκτιμήσεις τόσο για τις ζημίες στην παραγωγή όσο και ζημίες στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο ή και τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αγροτικές δραστηριότητες. Η εργασία αυτή θα συνεχισθεί, με συνεχώς εντεινόμενους ρυθμούς, και για τις επόμενες ημέρες.

    -Συζητήθηκαν όλα τα πρακτικά μέτρα που θα επιτρέψουν την καταβολή του 50% των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες αγρότες πριν το Πάσχα του 2004. Προσδιορίστηκαν μέτρα ενίσχυσης του ΕΛΓΑ σε προσωπικό και λοιπές αναγκαίες δυνατότητες για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

    -Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών παρέχεται : η ρύθμιση χρεών των πληγέντων αγροτών και των εκμεταλλεύσεών τους με αναστολή χρεών, η παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων για την αποκατάσταση των ζημιών, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Για την πιστωτική διευκόλυνση θα δοθεί επιδότηση επιτοκίου 2 μονάδων.

    -Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από προγενέστερες καταστροφές θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2004.

    -Αποφασίστηκε η άμεση εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλαν οι ελαιοπαραγωγοί μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2004 και η αποζημίωσή τους, με προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

    -Αποφασίστηκε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι αγρότες να μη στερούνται ενισχύσεων αν από κακή τους πληροφόρηση δεν έχουν μεταβιβάσει έγκαιρα τα δικαιώματα ενίσχυσης στους διαδόχους τους.

    [12] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εταιριών SYMBOL PRICE ANALYSIS ΑΕΛΔΕ (με έδρα την Αθήνα) και ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΑΕΛΔΕ (με έδρα την Ξάνθη), επειδή διαπιστώθηκαν ύστερα από ελέγχους, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασής του, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε το ύψος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου για το έτος 2004, να παραμείνει στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στο ποσό των 187 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την ύλη και τη διαδικασία εξετάσεων για την επαγγελματική πιστοποίηση στελεχών της κεφαλαιαγοράς και των χρηματιστηριακών εκπροσώπων, καθώς και την επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της εταιρίας MERIT ΑΧΕΠΕΥ, έτσι ώστε να παρέχει και την υπηρεσία της αναδοχής.

    Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε το πράσινο φως στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας MARFIN GLOBAL ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ, συνεπεία της συγχωνεύσεως με απορρόφηση των ΕΠΕΥ NEW MILLENIUM ASSET MANAGEMENT και EUROLINE, καθώς και την επέκταση των επενδυτικών της δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να παρέχει και την υπηρεσία της αναδοχής.

    [13] ΥΠ.ΑΝ.: ΕΓΚΡΙΣΗ 52 ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου εγκρίνεται η ένταξη 52 έργων του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του Μέτρου 2.1 «Ενίσχυση επενδύσεων σε Συστήματα Συμπαραγωγής, ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας του άξονα Προτεραιότητας 2: «Στήριξη και Ενθάρρυνση της Επιχειρηματικότητας, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα του Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006.

    Το συνολικό ύψος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού ανέρχεται στα 164.441.180 ευρώ, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί, ανά τεχνολογική κατηγορία ως ακολούθως:

    Τεχνολογία 1: Εξοικονόμηση Ενέργειας.

    Τεχνολογία 2: Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

    Τεχνολογία 3: Υποκατάσταση Ηλεκτρικής Ενέργειας ή άλλων συμβατικών καυσίμων με Φυσικό Αέριο ή Υγραέριο.

    Τεχνολογία 4: Αιολικά Συστήματα.

    Τεχνολογία 6: Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα.

    Τεχνολογία 8: Συμβατικά Κεντρικά Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα.

    Τεχνολογία 10: Φωτοβολταϊκά Συστήματα.

    Τα έργα αυτά αποτελούν, αρχικές επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις επιλέξιμες για περιφερειακή ενίσχυση, σύμφωνα με τον Οδηγό Ενεργειακών Επενδύσεων.

    Περιβαλλοντικές Επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις που δεν είναι επιλέξιμες για περιφερειακή ενίσχυση, αλλά υπάγονται στο πλαίσιο ενίσχυσης επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, και Μικτές Επενδύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αρχικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις.

    [14] ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι η κατάσταση σήμερα στο Κυπριακό υπόσχεται πολύ περισσότερα από άλλες φορές όσον αφορά την εξεύρεση μιας διευθέτησης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα στο Λήδρα Πάλας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ΕΕ έχει προετοιμαστεί να ανταποκριθεί και να ενσωματώσει, στον βαθμό που δύναται, όλα τα σημεία μιας λύσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

    Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια διεθνή διάσκεψη δωρητών, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες της λύσης, ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες και απόψεις, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί οτιδήποτε το συγκεκριμένο.

    Εξήγησε ότι το πιο επικίνδυνο θα ήταν να συγκληθεί μια διάσκεψη δωρητών πριν τα δημοψηφίσματα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΥΝΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Συνήλθαν για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας οι δύο από τις τρεις τεχνικές επιτροπές, τις οποίες προεδρεύουν τα Ηνωμένα Εθνη και θα εργάζονται παράλληλα με τις συνομιλίες για το Κυπριακό που ξανάρχισαν σήμερα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νομοθεσία και της Τεχνικής Επιτροπής για τις Συμβάσεις και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν για δυόμισι ώρες και εξέτασαν την εργασία ενώπιόν τους και οργάνωσαν το πρόγραμμά τους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λάρνακα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Εκτός της φιλοσοφίας και των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν είναι οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που υποβλήθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως εναπόκειται στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να πει στον κ. Ντενκτάς ότι η προσέγγισή του βρίσκεται εκτός πλαισίου, ώστε τέτοια θέματα να μη συζητηθούν.

    Ο κ. Ιακώβου διεμήνυσε πως εάν αυτά τα θέματα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θέσει δικά της βασικά θέματα, τα οποία δεν είχε σκοπό να ανοίξει σε αυτό το στάδιο.

    Σε δηλώσεις του, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ντενκτάς παρουσία του κ. ντε Σότο, ο κ. Ιακώβου είπε πως αυτή η συνάντηση ''ασχολήθηκε με πολλά διαδικαστικά θέματα, ενώ έγιναν και πολλές ρυθμίσεις για αυτά τα θέματα''.

    Σε ερώτηση εάν είναι αρκετό το χρονικό περιθώριο το οποίο έχει τεθεί για κατάληξη σε συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε ότι ''πράγματι είναι στενά τα χρονικά πλαίσια'', πρόσθεσε όμως ότι ''είναι επιθυμία μας να γίνει πραγματική διαπραγμάτευση και να εξευρεθεί και αμοιβαία αποδεκτή λύση''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ενεθάρρυνε σήμερα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να διατηρήσει την εποικοδομητική του προσέγγιση στις συνομιλίες που άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στα κατεχόμενα, ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε ''πολύ ενδιαφέρουσες, φιλικές και εποικοδομητικές'' τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ''συζητήσαμε κάποια στοιχεία των συνομιλιών και τη διαδικασία που άρχισε σήμερα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Στα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου στη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002 διαπιστώνεται μια μείωση του ελλείμματος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (ήταν 2,8 δισ. ευρώ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές σε αξία έφτασαν τα 2,9 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Η ποσοστιαία μείωση ήταν 7%.Οι συνολικές εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ και ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες του 2002.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι για μία ακόμη χρονιά θα έχουμε έναν πολύ καλό αγώνα εξέφρασαν οι παράγοντες της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενόψει του διεθνούς μίτινγκ κλειστού «Αθήνα 2004» το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στο στάδιο της Παιανίας.

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Μιχάλης Ξεκαλάκης και ο διευθυντής του μίτινγκ, Κώστας Γατζίας, αλλά και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, Χρύσα Γκουντενούδη και Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    «Για μία ακόμη χρονιά θα έχουμε πολύ καλούς αγώνες στο μίτινγκ, κάτι που φαίνεται και από τις συμμετοχές. Θα ήθελα να έρθει ο κόσμος στο στάδιο, να το γεμίσει ώστε να ενθαρρύνει και τους αθλητές, στους οποίους εύχομαι καλή επιτυχία», είπε ο κ Ξεκαλάκης, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο υπεύθυνος του μίτινγκ, κ Γατζίας, ο οποίος αφού έκανε τη διαπίστωση ότι κάθε χρόνο ο αγώνας προσελκύει όλο και περισσότερους εκπροσώπους του Τύπου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόνισε: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η προσέλευση δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος της IAAF Λαμίν Ντιάκ μας ειδοποίησε ότι το απόγευμα της Κυριακής θα βρίσκεται στην Αθήνα και εξέφρασε την επιθυμία να παρακολουθήσει τους αγώνες του μίτινγκ μαζί με άλλους επίσημους παράγοντες της διεθνούς ομοσπονδίας».

    Ο κ. Γατζίας παράλληλα εξέφρασε την πίστη του ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό μίτινγκ, αφού θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί αθλητές και αθλήτριες, παρά το γεγονός ότι το διάστημα αυτό διεξάγονται πολλά εθνικά πρωταθλήματα, όπως αυτό των ΗΠΑ. Επίσης αποκάλυψε, ότι τελικά δεν θα έρθει η Τζαμαϊκανή (τρέχει τώρα με τα χρώματα της Σλοβενίας) σπρίντερ, Μέρλιν Οτι, αφού δεν επήλθε συμφωνία στο οικονομικό, στο στάδιο θα τοποθετηθεί για το μίτινγκ ηλεκτρονικός πίνακας για τα αποτελέσματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και στο οργανωτικό κομμάτι, αφού εκτός άλλων όλα τα βλέμματα του κόσμου έχουν αρχίσει να στρέφονται στην Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το μπάτζετ του μίτινγκ είναι 450.000 ευρώ, έχουν θεσπιστεί μπόνους για καταρρίψεις παγκοσμίων ρεκόρ, αλλά και ορισμένων καλών επιδόσεων που θα επιτευχθούν. Σύμφωνα με τον διευθυντή του μίτινγκ αναμένει ακόμη και παγκόσμια ρεκόρ σε τρία αγωνίσματα γυναικών, στα 1.500μ, στο τριπλούν και στο επί κοντώ.

    Συνολικά θα μετάσχουν 117 ξένοι αθλητές και αθλήτριες και 49 Ελληνες (23 άνδρες, 26 γυναίκες), ενώ οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ, η οποία θα δώσει εικόνα σε 14 ακόμη τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού.

    «Περιμένω να τρέξω πολύ δυνατά στην κούρσα, στην οποία θα συμμετέχουν πολλές καλές αθλήτριες. Θα κάνω το καλύτερο και θα προσπαθήσω να πετύχω νέο Πανελλήνιο ρεκόρ. Ο συναγωνισμός με σπουδαίες αθλήτριες θα με βοηθήσει κι ελπίζω αυτή τη φορά να μην κάνω τα ίδια λάθη όπως στη Λειψία», δήλωσε η Χρύσα Γκουντενούδη (400μ) για τους στόχους της στο μίτινγκ.

    Από την πλευρά της η Πηγή Δεβετζή που θα κάνει την Κυριακή την πρώτη φετινή της εμφάνιση στον κλειστό τόνισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που έχουμε αυτό το μίτινγκ στην Ελλάδα. Οι συμμετοχές είναι καλές, εμένα μου πηγαινει ο κλειστός και θα προσπαθήσω να πετύχω Πανελλήνιο ρεκόρ. Θέλουμε τον κόσμο στο στάδιο κι εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους».

    [20] ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Η κλήρωση του Ολυμπιακού Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ανδρών πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004, στις 18:00, στην έδρα της "Αθήνα 2004", και θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1 σε απευθείας σύνδεση.

    Δώδεκα ομάδες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια πέρυσι στη Βαρκελώνη, θα μπουν στην κληρωτίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) για να συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας (15-29 Αυγούστου 2004). Στην κλήρωση συμμετέχει και το εθνικό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο έχει πολλές ελπίδες για μεγάλη διάκριση κατά τη διάρκεια των αγώνων, ύστερα και από την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης.

    Οι δώδεκα ομάδες που έχουν προκριθεί είναι: Αυστραλία, Κροατία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Καζακστάν, Ρωσία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Ισπανία και ΗΠΑ.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευθούν για τη συνολική προσφορά τους στο χώρο του πόλο και γενικότερα του αθλητισμού ο Ιγκορ Μιλάνοβιτς, χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 και της Σεούλ το 1988, αλλά και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ανδρών και ρέκορντμαν της ελληνικής υδατοσφαίρισης με 511 διεθνείς συμμετοχές, (συμμετοχή σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες), Γιώργος Μαυρωτάς.

    Ο δρόμος προς την Αθήνα

    Οι 10 από τις 12 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Ολυμπιακό Τουρνουά Υδατοσφαίρισης ανδρών, υποβλήθηκαν σε ιδιαίτερη δοκιμασία για να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους.

    Εκτός από την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ως διοργανώτρια και την Αίγυπτο η οποία απάντησε θετικά στην πρόταση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FINA) για να εκπροσωπήσει την Αφρική, οι υπόλοιπες δέκα ομάδες, μη εξαιρουμένης της Ουγγαρίας ,η οποία εξασφάλισε θέση ως κάτοχος της 1ης θέσης στο World League 2003, έλαβαν τα αντίστοιχα εισιτήρια μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης (Ισπανία), του προ - Oλυμπιακού Τουρνουά του Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) και των Ηπειρωτικών Αγώνων.

    Τα ζευγάρια του προκριματικού γύρου του Ολυμπιακού Τουρνουά θα κληρωθούν αφού προηγουμένως , επίσης με κλήρωση, γίνει η κατανομή τους σε δύο γκρουπ (Α και Β).

    [21] ΤΕΝΙΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Για ακόμα μια μέρα έβρεξε κατά τη διάρκεια των αγώνων του τουρνουά της Μαγιόρκας 10.000 δολαρίων, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να τρέχουν και να μην φθάνουν, για να μπορέσουν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

    Η Χριστίνα Ζαχαριάδου λοιπόν θα έπαιζε σήμερα στο διπλό και στο μονό, αλλά η καταρρακτώδης βροχή ανέβαλλε τους πρωινούς αγώνες. Θεωρείται μάλιστα πολύ δύσκολο να διεξαχθούν παιχνίδια το απόγευμα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι διαιτητές.

    Στο δεύτερο γύρο του μονού η Ζαχαριάδου θα αντιμετωπίσει την Γιουγκοσλάβα Ιβάνοβιτς, ενώ στον πρώτο γύρο του διπλού με παρτενέρ την Γαλλίδα Βέντι θα σερβίρουν απέναντι στις Ιβάνοβιτς (Γιουγκοσλαβία) και Κιχ (Αυστρία).

    [22] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούν τον θάνατο του Βασίλη Χατζηγιάννη, πρώην πρόεδρου της ΕΠΟ και εξέχοντος στελέχους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα.

    Ο Βασίλης Χατζηγιάννης αποτέλεσε σε ολόκληρη τη ζωή του πρότυπο πολίτη, ανθρώπου και ποδοσφαιρικού παράγοντα. Τίμησε με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο και έδωσε με τη δεκαετή (1975-1985) θητεία του στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ το μέτρο του ποδοσφαιρικού παράγοντα που αγωνίζεται καθημερινώς για την πρόοδο του αθλήματος και θέτει στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου όλες τις δυνάμεις του.

    Τιμώντας τον επιστήμονα, τον άνθρωπο, τον ποδοσφαιρικό παράγοντα Βασίλη Χατζηγιάννη η ΕΠΟ αποφάσισε: 1) Να παρακολουθήσει την κηδεία του αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, 2) Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του, 3) Να διατεθεί, μετά από πρόταση της χήρας του εκλιπόντος, σε κοινωφελές ίδρυμα χρηματικό ποσό και να τηρηθεί, το Σάββατο και την Κυριακή σε όλους ανεξαιρέτως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες (επαγγελματικών και ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων) στη χώρα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

    [23] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο στο στάδιο της Παιανίας το Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων κλειστού στίβου, καθώς και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Συνθέτων αγωνισμάτων Α-Ε (έπταθλο), Γ-Ν (πένταθλο) το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

    Μετά την οριστικοποίηση των δηλώσεων συμμετοχής, σε οκτώ αγωνίσματα του Πανελληνίου πρωταθλήματος Ε-Ν θα διεξαχθούν απευθείας τελικοί ή τελικές σειρές, στις ώρες των τελικών, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Πρόκειται για το ύψος νεανίδων, επί κοντώ εφήβων, 1.500μ νεανίδων, επί κοντώ νεανίδων, 60μ εμπόδια εφήβων, 60μ εμπόδια νεανίδων, σφαίρα νεανίδων και 800μ νεανίδων.

    Μεταξύ των συμμετοχών που ξεχωρίζουν στα σύνθετα αγωνίσματα είναι για τους Α-Ε αυτές των Κορκίζογλου, Παπαϊωάνου, Χαλίτσιου, Καραμουσαλή, Ανδρέογλου και Μελιγκώνης. Στις Γ-Ν ξεχωρίζουν των Σρατάκη, Γερακάκη και Κυβελίδου.

    Στο πρωτάθλημα Ε-Ν θα έχουμε πολές συμμετοχές νεαρών αθλητών και αθλητριών και μεταξύ αυτών τις εξής:

    Εφηβοι:

    60μ- Στεργιούλης, Κουτσοθεοδώρου, Παπαζαφείρης, Μπαρούτσας, Χρυσοσπάθης.

    200μ- Χρυσοσπάθης, Νικολακούδης, Κουτσοθεοδώρου.

    400μ- Μελαχροινούδης, Νικολακούδης, Αναστασίου.

    800μ - Μουστάκας, Κουτρίκης.

    1.500μ- Μουστάκας, Αντωνόπουλος.

    60μ εμπόδια- Γκασιώνης, Φιλανδαράκης, Τσιμπίδης.

    Επί κοντώ- Φιλιππίδης, Παστός.

    Μήκος- Φιλανδαράκης.

    Τριπλούν- Τσάκωνας, Γιαννιός.

    Σφαίρα- Πλαβούκος, Καλογεράκης.

    Νεάνιδες:

    60μ - Κομπίδου, Καλού, Ευθυμίου, Ματσουκά.

    200μ - Κομπίδου, Μωϋσιάδου.

    400μ- Μωϋσιάδου, Κωνσταντίνου, Ζαγούρα.

    800μ - Δαγκλή, Νταλάκα, Κατσίμπρα, Αλαμπασίνη.

    1.500μ - Δαγκλή, Πετροπούλου, Νικολοπούλου.

    3.000- Νικολοπούλου, Πετροπούλου.

    60μ εμπόδια- Κοκκινίδου, Τσιουρή.

    Υψος- Στεργίου.

    Επί κοντώ- Μπόσμη, Τσιντόρνικα, Αποστόλου, Δήμου.

    Μήκος- Καφούρου.

    Τριπλούν- Αντωνέτση, Χαλασάρα, Πανέτα.

    Σφαίρα - Γεωργιάδου.

    [24] ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝRON

    Ουάσιγκτον, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Δεκάδες κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα εναντίον του Τζέφρι Σκίλινγκ, πρώην προέδρου γενικού διευθυντή της Ενρον, για το σκάνδαλο της πτώχευσης της μεγάλης αυτής εταιρίας τον Δεκέμβριο του 2001, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Ντάνιελ Πετροτσέλι.

    Ο κ. Σκίλινγκ ενημερώθηκε για το ''αποτελούμενο από 60 σελίδες κατηγορητήριο... είναι όμως αθώος'', υπογράμμισε ο δικηγόρος του απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Χιούστον του Τέξας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο δικηγόρος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

    [25] ΠΕΝΤΕ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Λονδίνο, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Πέντε από τους συνολικά εννέα Βρετανούς πολίτες που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο θα αφεθούν ελεύθεροι και θα επιστρέψουν στη Βρετανία, ανακοινώθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι εννέα Βρετανοί περιλαμβάνονται στους 660 πολίτες που βρίσκονται στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, που κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 2002 για να ''φιλοξενήσει'' μαχητές που συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν.

    Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η τύχη των υπολοίπων τεσσάρων Βρετανών συζητείται και δεν γνώριζε να απαντήσει τι θα γίνει με τους πέντε Βρετανούς που θα απελευθερωθούν, όταν αυτοί φτάσουν στη Βρετανία.

    [26] Ο ΑΝΑΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής γενικών εκλογών στο Ιράκ πριν από την 30η Ιουνίου, κατά την οποία θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Υπάρχει ευρεία συναίνεση για το ''ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από τα τέλη Ιουνίου, ότι η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη μεταβίβαση της εξουσίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι οφείλουμε να βρούμε έναν μηχανισμό για τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης και να συμβάλουμε στην προετοιμασία των εκλογών γι'αργότερα'', κατέληξε ο Αναν.

    Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ με επικεφαλής τον Λαχντάρ Μπραχίμι, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, συμπέρανε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να διεξαχθούν εκλογές πριν από την 30η Ιουνίου.

    [27] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Ουάσιγκτον, 19 Φεβρουαρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ "ανησυχούν σοβαρά" από τις πληροφορίες για την ανακάλυψη στο Ιράν τμημάτων από συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ ανακάλυψε στο Ιράν τμήματα από ένα προηγμένης τεχνολογίας μοντέλο συσκευής φυγοκέντρισης που θα έπρεπε να είχε δηλώσει η Τεχεράνη, δήλωσαν διπλωμάτες σήμερα στη Βιέννη.

    Το Ιράν υποστηρίζει ότι αυτές οι πληροφορίες "είναι τελείως αβάσιμες" και οι συγκεκριμένες συσκευές φυγοκέντρισης είναι μέρος ενός σχεδίου "τελείως επιστημονικού" που "ποτέ δεν υλοποιήθηκε".

    [28] ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΡΟΥΝ-ΕΦΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

    Βιένη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (17:03 UTC+2)

    Η εισαγγελία του Ζάλτσμπουργκ δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης για τους 16 παραπεμφθέντες για αμέλεια στο δυστύχημα στο Καπρούν, των Αυστριακών Αλπεων, όπου 155 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που σημειώθηκε σε οδοντωτό σιδηρόδρομο τον Νοέμβριο του 2000.

    Εκπρόσωπος της εισαγγελέως Έβα Ντάνινγκερ-Ζόριατ εξήγησε πως η εισαγγελία άσκησε έφεση επί τη βάσει της προσωπικής ευθύνης καθενός από τους παραπεμφθέντες.

    Το πλημμελειοδικείο του Ζάλτσμπουργκ, έπειτα από ακροαματική διαδικασία 20 μηνών, έκρινε σήμερα πως οι παραπεμφθέντες, μηχανοδηγοί, τεχνικοί και άλλοι υπάλληλοι του οδοντωτού, δεν φέρουν ευθύνη για την πυρκαγιά, γεγονός που προκάλεσε την μήνιν των συγγενών των θυμάτων.

    [29] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ "ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ"

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Νίκος Καββαδίας», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απονεμήθηκαν σε τελετή που έλαβε χώρα στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ Δεξαμενή Βασιλειάδη (Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης), παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου, εκπροσώπων του ναυτιλιακού και ναυτεργατικού κόσμου, και πλήθος ναυτικών.

    Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού.

    Στο διαγωνισμό πεζού λόγου βραβεύθηκαν οι: Δημήτρης Φραγκούλης α΄ βραβείο, Μιχαήλ Βαγιανός β' βραβείο, Απόστολος Τσιρίκας γ' βραβείο, Δημήτρης Ανδριώτης α' έπαινος,

    Γιώργος Φερεντίνος β' έπαινος, Γαβριήλ Παναγιωσούλης γ' έπαινος, Γιώργος Αμπουσελάμ δ' έπαινος.

    Στο διαγωνισμό ποιητικού λόγου βραβεύθηκαν οι: Χαράλαμπος Χατζηνάκης α΄ βραβείο, Παράσχος Μπαλιδάκης β' βραβείο, Γιώργος Φερεντίνος γ΄ βραβείο, Γεωργία Δαλιανά α' έπαινος, Αλέξανδρος Πούλος β' έπαινος, Κωνσταντίνος Σώκος γ' έπαινος,

    Μάρκος Συνοδινός δ' έπαινος.

    Τα βραβεία και τους επαίνους απένειμαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Νίκος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝ Νικόλαος Θωμόπουλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Δελημιχάλης και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Σωτήριος Θεοφάνης.

    Τα βραβεία συνοδεύονταν και από χρηματικό έπαθλο: για τη λογοτεχνία 4.000 ευρώ (το πρώτο), 3.000 ευρώ (το δεύτερο), 2.000 ευρώ (το τρίτο).

    Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν οι λογοτέχνες: Παύλος Ναθαναήλ, Αλέξης Πανσέληνος, Λευτέρης Τσάκος και οι ποιητές Ελευθερία Αναγνωστάκη Τζαβάρα, Ιωάννης Καλαμίτσης και Μιχαήλ Μπουρμπούλης.

    Οπως ανέφερε το κείμενο της κριτικής επιτροπής, όλα τα έργα των βραβευμένων ναυτικών απέπνεαν μία μοναδική ζωντάνια, αμεσότητα, χιούμορ, αγωνία, νοσταλγία και ήταν γεμάτα από εικόνες από μακρινές θάλασσες και μεγάλα ταξίδια.

    Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ερμήνευσαν ποιήματα του «Ν.Καββαδία» ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος συνοδευόμενοι από την χορωδία του Ζάννειου Πειραματικού Γυμνασίου Πειραιά.

    [30] ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και ταχυδακτυλουργούς διοργανώνει την Κυριακή της Αποκριάς ο Δήμος Πυλαίας, πίσω από το παλιό δημαρχείο.

    Οι καρναβαλιστές θα μεταβούν στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πέτρινο σχολείο" για μια γιορτή με μουσική και χορό.

    Την Καθαρά Δευτέρα η καθιερωμένη γιορτή θα γίνει στην τοποθεσία "Αντίλαλος" κοντά στην περιοχή των Ελαιώνων. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν χαρταετούς τους οποίους θα προσφέρει ο δήμος, να γευτούν την πατροπαράδοτη λαγάνα, πλούσια νηστίσιμα εδέσματα και καλό κρασί και να διασκεδάσουν με γνωστό λαϊκό μουσικό σχήμα που θα πλαισιώσει τη γιορτή.

    [31] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Συνεχίζεται με επιτυχία ο Κύκλος Ομιλιών "Οι Τετάρτες του Κ.Ι.Θ." στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την ερχόμενη Τετάρτη στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του διευθυντή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Κωνσταντίνου Πλαστήρα με θέμα «Αιμίλιος Ριάδης, ένας νεοτερικός ποιητής της Θεσσαλονίκης».

    Ο Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935) θεωρείται από τους σημαντικούς συνθέτες της ελληνικής Εθνικής Σχολής, μαζί με τον Μανόλη Καλομοίρη, ενώ είναι εξίσου σπουδαίος ποιητής των πρώτων χρόνων του 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη.

    Τα πρώτα μαθήματα μουσικής διδάχθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Δημήτριο Λάλλα, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Μόναχο (1908-1910) και το Παρίσι (1910-1915). Επιστρέφοντας, διορίσθηκε καθηγητής του πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1916), όπου και δίδαξε μέχρι το θάνατό του το 1935.

    Τα ποιήματά του βρίσκονται δημοσιευμένα στον τύπο και τα περιοδικά της εποχής του, χωρίς ποτέ του να εκδώσει αυτοτελή ποιητική συλλογή. Έγραψε ποιήματα εθνικοπατριωτικού χαρακτήρα εμπνευσμένα από το Μακεδονικό Αγώνα, αντιρομαντικά, αλλά και μοντερνιστικά προς το τέλος της ζωής του, ενώ παράλληλα συνέγραψε πλήθος στίχων για τα τραγούδια τα οποία συνέθεσε.

    [32] Η "ΓΚΟΛΦΩ" ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ..."GOΛFΩ" ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Την "Γκόλφω", το γνωστό έργο του Σπ. Περεσιάδη, ανεβάζει για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 24 Φεβρουαρίου, και στις 16, 23 και 30 Μαρτίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα.

    Αυτή η "GOΛFΩ" θα είναι "λίγο" διαφορετική. "Το δημοφιλέστατον δραματικόν ειδύλλιον του Ελληνος δραματικού συγγραφέως, Σπυρίδωνος Περεσιάδου"... επιστρέφει για να πάρει την εκδίκησή της από αυτούς που την αρνήθηκαν. Η παράσταση υπόσχεται γέλια, δάκρυα, δολοπλοκίες, πάθη, ξύλο, χορούς και πανηγύρια, κλόουν, εφέ, εθνικές παρελάσεις και αμέτρητα κοπάδια από πρόβατα, όλα αυτά σε μία σκηνή - πλατεία του χωριού...

    Τα σκηνικά κοστούμια είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, η μουσική του Γιώργου Μπαντούκ Αποστολάκη, τα video του Χρήστου Καλού, οι φωτισμοί του Τάσου Δαηλίδη, ο σχεδιασμός ήχου του Γιάννη Πειραλή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σύρμω Κεκέ, Απόστολος Μπαχαρίδης, Θεόδωρος Οικονομίδης, Έλενα Μαυρίδου, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Τσιακμάκης. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ (τηλ. 2310-251.182).

    [33] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡ. ΤΣΟΛΑΚΗ "ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Ο τρίτος τόμος του βιβλίου του καθηγητή Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Χρίστου Τσολάκη "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική" (σελίδες 230) από τις εκδόσεις "Νησίδες" κυκλοφορεί με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58 fm της ΕΡΤ3 και με την ευκαιρία αυτή παρουσιάστηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΜ-Θ, από τους καθηγητές του ΑΠΘ, Δημήτρη Λυπουρλή και Μίμη Σουλιώτη.

    Πρόκειται για μέρος των 500 και πλέον απομαγνητοφωνημένων ραδιοφωνικών εκπομπών με μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, που ηχογράφησε ο καθηγητής για τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3, στο πλαίσιο μίας σειράς εκπομπών που μεταδίδονται τα τελευταία 10 χρόνια.

    Ο τρίτος τόμος του βιβλίου κυκλοφορεί τέσσερα χρόνια μετά τον πρώτο και τον δεύτερο, ενώ ήδη ετοιμάζεται και ο τέταρτος τόμος. Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε το Μάιο του 1999 ο πρώτος τόμος του βιβλίου, με 168 σελίδες, και τον επόμενο χρόνο ο δεύτερος τόμος με 350 σελίδες, πραγματοποιώντας μέσα σε λίγους μήνες αλλεπάλληλες εκδόσεις. Στο διάστημα αυτό αντίτυπά τους έφτασαν με πρωτοβουλία του 9.58 fm σε έδρες νεοελληνικών σπουδών πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο για να βοηθηθούν οι Ελληνες του εξωτερικού και οι αλλοδαποί που επέλεξαν να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

    Στον τρίτο τόμο του βιβλίου του ο κ.Τσολάκης δίνει πολύτιμες διευκρινίσεις για την καλύτερη γνώση και κατανόηση αλλά και σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Αποτελείται από δέκα ενότητες με τους τίτλους: Γλώσσες και γλώσσες, Γλώσσες του κόσμου, Παροιμιακές φράσεις και λέξεις, Παρώνυμα και παρώνυμα, Ξένες λέξεις και γλωσσική παιδεία, Τα άγρια και τα ήμερα των λόγιων και των ημιλόγιων, Επαγγελματικά θηλυκά, Τα καμώματα του τελικού "ν", Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ποιητής μας, Αχιλλέας Τζάρτζανος - Ο μεγάλος λησμονημένος και ο προφητικός.

    Ο ίδιος ο καθηγητής Χρίστος Τσολάκης, πιστεύει πως η γλώσσα, ως διανοητική ενέργεια, κοινωνικό ή επικοινωνιακό προϊόν, εξωτερικευμένη σκέψη ή οργανωμένο σύστημα με μηχανισμούς, δεν χωρά σε βιβλία γραμματικής και συντακτικού. "Είναι ηλιθιότητα να εφαρμόζεις ακριβώς τους κανόνες της γραμματικής. Οφείλεις να συλλάβεις τη στιγμή και σε αυτήν να αποδώσεις τη γλώσσα" δήλωσε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του βιβλίου του και παρέπεμψε στο μάθημα που ο ίδιος πήρε από τον συγγραφέα Γ. Ιωάννου ότι "πέρα από τους κάνονες υπάρχει η αρμονία του λόγου".

    Την άποψή του αυτή τεκμηριώνει στα αφιερώματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Αχιλλέα Τζάρτζανο, οι οποίοι υποστήριζαν ότι "ο λαός είναι ο δημιουργός και ο κυρίαρχος της γλώσσας" (Παπαδιαμάντης) και "η χρήση είναι ο κανόνας του λόγου" (Τζάρτζανος).

    Για τον Παπαδιαμάντη ο συγγραφέας γράφει: "Χρησιμοποιεί όλες τις γλώσσες που του προσφέρει η γλώσσα ανάλογα με τις στιγμές της επικοινωνίας... Ανήκει στη γλώσσα συγχρονικά και διαχρονικά. Για αυτό και όλοι τον αποδέχονται, ενώ κανένας δεν τον αισθάνεται δικό του. Μόνο η σύνολη γλώσσα, η γλώσσα και η τέχνη και η αθανασία τον αισθάνονται δικό τους". Αντίστοιχα για τον Τζάρτζανο παραθέτει: "Με τη γραμματική, γράφει, δεν μαθαίνουμε τη γλώσσα, μαθαίνουμε, όμως, για τη γλώσσα. Εμβαθύνουμε σε αυτή. Αυτήν την αξία έχει. Δεν ρυθμίζει η Γραμματική τη γλώσσα, δεν τη ρυθμίζει ούτε ο γλωσσολόγος. Η γλώσσα αυτορυθμίζεται και πορεύεται χωρίς να επηρεάζεται από τη βούληση κανενός".

    Ο κ.Τσολάκης επεσήμανε ότι η γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σκέψη και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι λεκτικός - γλωσσικός και συμπαντικός. "Οταν χάνεται η λέξη, χάνεται και η σκέψη" είπε και πρόσθεσε: "Η λέξη συμπεριφέρεται στη συνείδηση όπως το κύτταρο στον οργανισμό. Είναι ο μικρόκοσμος της συνείδησης, είναι τα κομμάτια της ψυχής μας".

    Για το σπουδαίο αυτό ρόλο της γλώσσας και της διδασκαλίας της, ο κ.Τσολάκης, έκρινε χρέος της πολιτείας να προσφέρει γλωσσική αγωγή στα παιδιά από από το δεύτερο ακόμη έτος της ηλικίας τους, προτείνοντας την ίδρυση κέντρων, κυρίως στις παραμεθώριες περιοχές, όπου θα διδάσκονται από ειδικούς, με πρακτικό τρόπο, την ελληνική γλώσσα. "Η γλωσσική παιδεία δεν προσφέρεται σωστά στο σχολείο. Χρειάζεται πρακτικός τρόπος. Αν τα κόμματα ήθελαν να ακούσουν και καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά και για την πρόοδο του λαού να ξεκινούν τη μάθηση από την ηλικία των 2,5 ετών, θα το είχαν κάνει" υπογράμμισε.

    Ο καθηγητής, Δημήτρης Λυπουρλής, αναφέρθηκε στο άσβηστο ενδιαφέρον του κ.Τσολάκη για την προκοπή των μαθητών και την παιδεία, για το πάθος του σχετικά με την διαπαιδαγώγηση του κοινού. "Τα βιβλία του είναι χρήσιμα εργαλεία δουλειάς και έρευνας, είναι αποτέλεσμα έρευνας και παροτρύνουν σε περαιτέρω έρευνα" είπε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην γλωσσική μεταρρύθμιση του 1976, με την οποία καθιερώθηκε η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, αλλά και στην κακοποίηση που ακολούθησε από τις καταχρήσεις και τα λάθη, κυρίως από τα ΜΜΕ, με το πέρασμα από την καθαρεύουσα στη δημοτική. "Ολα ήταν συνέπειες της άγνοιας που είχαν επί χρόνια οι Ελληνες. Ακόμη και τους σημερινούς κανόνες πολλοί δεν τους ξέρουν. Θα αφήσουμε λοιπόν τη γλώσσα να δεινοπαθεί;" αναρωτήθηκε και τόνισε ότι χρέος των δασκάλων είναι μεταδώσουν τις γνώσεις τους για τη γλώσσα.

    Ο καθηγητής, Μίμης Σουλιώτης, επεσήμανε ότι ο Χρίστος Τσολάκης "δεν επαναπαύεται στις δάφνες της δικαίωσης της δημοτικής, αλλά παραμένει μαχητής", και μίλησε για το κεφάλαιο του βιβλίου του κ.Τσολάκη που αφορά στη χρήση του τελικού "ν". "Ο Τσολάκης υποστηρίζει ότι όταν αμφιβάλλουμε, πρέπει να βάζουμε το τελικό 'ν'" είπε.

    Από την πλευρά της η διευθύντρια του 9.58 fm, Βάνα Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στα "ραδιοφωνικά μαθήματα" του κ.Τσολάκη, μέσα από την εκπομπή του στον 9.58, που συμπληρώνει δέκα χρόνια, όσα και αυτά της λειτουργίας του σταθμού. "Είναι από τις σπουδαιότερες και δημοφιλέστερες εκπομπές, που μας έμαθε να μιλάμε καλύτερα". Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Δημήτρης Κατσαντώνης, επεσήμανε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός κατάφερε να κάνει αντικείμενό του τον πολιτισμό, χωρίς να τον περιορίζει, ενώ τακτική της ΕΡΤ 3 είναι να εκπροσωπηθούν ακόμη περισσότερες προσωπικότητες της πόλης μέσα από αυτόν. "Και ο τρίτος τόμος του βιβλίου δείχνει ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός Μακεδονίας έχει συνεπή και συνεχή διαδρομή προσφοράς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των παράλληλων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλίων του" είπε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 February 2004 - 19:15:26 UTC