Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ - ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ
  • [03] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [04] ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΟΡΙΣΕ Η ΕΕΤΤ
  • [06] ΚΚΕ: ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
  • [07] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙΝΟΗΣ- ΧΑΛΚΙΔΑΣ
  • [08] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
  • [09] ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [10] Ν.Δ.: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ 3 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • [11] ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [12] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ 5ΕΤΙΑ
  • [13] INTRAMET: ΜΕΤΑΞΥ 1,77-1,94 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
  • [14] ΠΩΣΗ ΚΑΤΑ 0,24% ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΙΣ INFACOMA-MARMIN
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [18] Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ: "ΕΧΩ ΚΑΛΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ"
  • [19] Κ. ΑΝΑΝ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [22] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ
  • [23] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΕΚ- ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [25] Ο ΤΖΕΝΚΙΝΣ MVP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
  • [26] ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΤΩΝ WINDOWS ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [27] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [28] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ
  • [29] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [30] 3.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η Ν. ΚΟΡΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΕΝ
  • [32] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ»
  • [33] ΣΠΑΝΙΕΣ "ΜΠΟΝΤΖΕΣ" ΣΕ ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ
  • [34] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
  • [35] ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΙΜΑ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [01] ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:54 UTC+2)

    «Πολιορκημένο» από τα χιόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς συνεχίζεται η πρωτοφανής σφοδρή κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα χιόνια έφτασαν μέχρι την ακριτική Γαύδο, όπου χιόνισε μετά από πολλές δεκαετίες. Κλειστό, μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, παραμένει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ματαιώθηκαν οι περισσότερες προεκλογικές εκδηλώσεις. Η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το εθνικό και περιφερειακό εθνικό δίκτυο της χώρας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο έχει πέσει αρκετά κάτω από το μηδέν.

    Δεν λειτούργησαν την Παρασκευή τα σχολεία , τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Φθιώτιδας. Από το βράδυ της Πέμπτης χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ με δυσκολία διεξάγεται την Παρασκευή η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και Ελευσίνας-Κορίνθου.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ κλειστό είναι από το πρωί της Παρασκευής το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του, δεν κατέστη δυνατόν να κρατηθεί ανοιχτό, εξαιτίας της σφοδρής χιονοθύελλας που πλήττει την περιοχή.

    Η μάχη για να μείνει ανοικτό το αεροδρόμιο

    Από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου ήταν σε ετοιμότητα και παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση κατάφεραν, με εκχιονιστικά μηχανήματα και ρίχνοντας αλάτι στο οδόστρωμα, να διατηρήσουν τους διαδρόμους ανοιχτούς μέχρι τα ξημερώματα, αν και ορισμένες πτήσεις δεν κατέστη δυνατόν να εξυπηρετηθούν και επέστρεψαν στο αεροδρόμιο απ όπου ξεκίνησαν.

    Ομως από τις έξι και μετά η κατάσταση επιδεινώθηκε και τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να απωθήσουν τους τεράστιους όγκους χιονιού, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να κλείσει το αεροδρόμιο, γιατί εκτός των άλλων η ορατότητα από το πρωί στην περιοχή των Σπάτων είναι πολύ περιορισμένη, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Από το πρωί τα συνεργεία του αεροδρομίου εργάζονται πυρετωδώς για τη διάνοιξη του διαδρόμου, αλλά και η προσέλευση των επιβατών είναι δύσκολη, καθώς στους δρόμους, ακόμη και στην Αττική οδό το χιόνι είναι πολύ και η κίνηση γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία.

    Από τη σφοδρή χιονόπτωση έχει νεκρώσει η Αττική. Από τη νύχτα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος του κόμβου Κηφισιάς, ενώ το ρεύμα προς Αθήνα είναι ανοιχτό αλλά μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ,ενώ κλείνει κατά διαστήματα από το Σχηματάρι και κάτω.

    Κλειστή είναι και η Αττική Οδός από την Ελευσίνα έως τη Μεταμόρφωση, η λεωφόρος Πάρνηθος από τη λεωφόρο Καραμανλή και πάνω και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Μεσογείων και στην Κηφισίας ψηλά ,στην περιφερειακή Υμηττού, στις λεωφόρους Μαραθώνος και Σπάτων μέχρι τη Λούτσα, στα Τουρκοβούνια, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τη ΒΙΑΜΑΞ μέχρι την Ελευσίνα, στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου και σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο του νομού εκτός από το κέντρο.

    Κλειστό το επαρχιακό δίκτυο

    Όλο το επαρχιακό και δευτερεύον οδικό δίκτυο στα βόρεια προάστια επίσης είναι κλειστό. Η Πυροσβεστική με εντολή του αρχηγού της, Παναγιώτη Φούρλα, έχει 50 συνεργεία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Κηφισιάς μέχρι τη Θεσσαλία προκειμένου να βοηθούν στον απεγκλωβισμό αυτοκινήτων που έχουν μείνει αν και η κίνηση έχει νεκρώσει σε όλο το μήκος του δρόμου.

    Από το πρωί έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για μεταφορά κυρίως νεφροπαθών από τα σπίτια τους στα νοσοκομεία, όπου πρέπει να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Η μεταφορά τους γίνεται από ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής που βρίσκονται σε επιφυλακή γι αυτό το λόγο.

    Νέκρωσαν οι αστικές συγκοινωνίες

    Στο μεταξύ, σχεδόν νέκρωσαν από το πρωί οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, εξαιτίας του χιονιού που έχει καλύψει τους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και του Λεκανοπεδίου γενικότερα. Από το πρωί δεν κυκλοφορεί κανένα τρόλεϊ. Βγήκαν το πρωί δύο δοκιμαστικά, αλλά η κίνηση ήταν δύσκολη και τελικά δεν κατάφεραν να κάνουν δρομολόγιο. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κινούνται μόνο στην παραλιακή, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Αλίμου και στη Λεωφόρο Συγγρού.

    Συνολικά κινούνται μόνο 50 λεωφορεία, από τα περίπου 2000 που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος εκτελεί δρομολόγια από την Ομόνοια μέχρι τον Πειραιά. Τα δρομολόγια του Μετρό εκτελούνται κανονικά. Σε ότι αφορά τον ΟΣΕ τα τρένα ξεκινούν κανονικά από τους σταθμούς του Πειραιά και της Αθήνας, προς Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο, αλλά οι αμαξοστοιχίες κινούνται με μικρή ταχύτητα, καθώς σε ορισμένα σημεία των γραμμών υπάρχει πολύ χιόνι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, τόσο στις αναχωρήσεις, όσο και στις αφίξεις των τρένων στους σταθμούς. Όλο το βράδυ ειδικά μικρά τρένα του ΟΣΕ, που ονομάζονται δριζήνες, εκινούντο κατά μήκος των γραμμών προκειμένου να τις διατηρήσουν ανοιχτές και να απομακρύνουν το χιόνι.

    [02] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ - ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα Υόρκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας επέδωσαν τις θετικές απαντήσεις τους στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν επί του κειμένου - δηλώσεώς του.

    Και οι τέσσερις πλευρές απάντησαν θετικά, αποδεχόμενες το πλαίσιο, τα χρονοδιαγράμματα και τη μορφή της λύσης, όπως τα οριοθετεί στη δήλωσή του ο κ.Ανάν.

    Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πρόκειται να ξεκινήσουν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.

    Η ελληνική πλευρά έχει επικοινωνήσει με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στον οποίο δήλωσε ότι αποδέχεται το σχέδιο της ανακοίνωσης που επιδόθηκε νωρίτερα στα μέρη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνου Μπεγλίτη.

    Πρόσθεσε ότι οι βασικές επιδιώξεις που είχε η ελληνική πλευρά επιτεύχθηκαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Η πρώτη ήταν η αναφορά ότι η επιδιαιτησία πρόκειται να γίνει στη βάση του σχεδίου Ανάν και η δεύτερη ήταν η αναφορά για τον ρόλο της ΕΕ.

    Διευκρίνισε μάλιστα σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία, ότι εάν σε κάποια στιγμή επισημανθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή διαδικασία, θα την επισημάνει στον Γενικό Γραμματέα.

    Οι συνομιλίες βάσει του σχεδίου πρόκειται να ξεκινήσουν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.

    Η αναφορά της ΕΕ λέει ότι ''ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει αυτή τη δέσμευση καθώς και τις διαβεβαιώσεις της Ε.Ε. να περιλάβει μια λύση και να προσφέρει την τεχνική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.'', προσθέτοντας ότι ο κ. Ανάν ''προσδοκεί να αντλήσει αυτή τη βοήθεια, καθώς και άλλη, στην πορεία των διαπραγματεύσεων''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [03] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ και των ιδιωτών έχουν κινητοποιηθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στα δύο εθνικά δίκτυα και κυρίως στην εθνική οδό Μαλακάσας-Σχηματαρίου. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρεου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το κέντρο αποχιονισμού στη Μαλακάσα και το σημείο, που έχουν εγκλωβιστεί ΙΧ αυτοκίνητα κοντά στο Σχηματάρι. Οι οδηγοί τους παραμένουν στα αυτοκίνητα, καθώς δεν θέλουν να τα εγκαταλείψουν στο σημείο, όπου έχουν εγκλωβιστεί, παρ' ότι προσφέρθηκε βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μετακίνησή τους.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί και ότι, όταν υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα, η απόδοση της κινητοποίησης θα είναι πιο ουσιαστική. Ολόκληρο το λεκανοπέδιο είναι κατάλευκο από τα χιόνια, αλλά από το μεσημέρι και μετά σε πάρα πολλούς δήμους η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στους δήμους, που βρίσκονται κοντά στους ορεινούς όγκους, κυρίως στους πρόποδες της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

    Στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στον Ασπρόπυργο, η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία, όπως και σε άλλους δρόμους της ευρύτερης περιοχής Μενιδίου, Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Τατοΐου, Εκάλης, Κηφισιάς, Δροσιάς, Καπανδριτίου, Κρυνοερίου, αλλά και στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα.

    [04] ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (07:09 UTC+2)

    Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, λόγω «κάποιας απειλής» όπως ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Η αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, λειτουργεί κανονικά.

    [05] ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΟΡΙΣΕ Η ΕΕΤΤ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Περίπου 13 ευρώ θα καταβάλλουν όσοι επιθυμήσουν από την 1η Μαρτίου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας φορητότητας αριθμών κινητής τηλεφωνίας, η οποία αφορά στην δυνατότητα των συνδρομητών να αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο διατηρώντας τον τηλεφωνικό αριθμό τους.

    Το κόστος για τη φορητότητα αριθμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας όρισε, με απόφασή της, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ αναμένεται να αποφασίσουν οι εταιρίες αν θα αναλάβουν οι ίδιες το κόστος προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των συνδρομητών από το ένα δίκτυο στο άλλο.

    Το κόστος διεκπεραίωσης για κάθε αίτηση Φορητότητας που η παλαιά εταιρεία δύναται να ζητήσει από τη νέα εταιρεία (δηλαδή την εταιρεία στην οποία ο καταναλωτής θέλει να μεταφέρει τον αριθμό του), σύμφωνα με την Απόφαση της ΕΕΤΤ, ορίσθηκε ως εξής:

    -Κινητή Τηλεφωνία: Το κόστος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9,6 ευρώ.

    -Σταθερή Τηλεφωνία: Το κόστος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 ευρώ.

    Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθεί και το κόστος των 3,5 ευρώ ανά μεταφερόμενο αριθμό που επιβαρύνει τη νέα εταιρεία και αφορά στη χρέωση του διαχειριστή της Εθνικής Βάσης Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ).

    Η ΕΒΔΑΦ είναι μια ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΕΕΤΤ και θα διευκολύνει την εισαγωγή της Φορητότητας Αριθμών. Υπενθυμίζεται ότι η Φορητότητα Αριθμών σταθερής τηλεφωνίας είναι ήδη διαθέσιμη. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της και από 1η Μαρτίου 2004 θα είναι διαθέσιμη και εμπορικά. Η υπηρεσία αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι πάροχοι προσπαθούν να προσελκύσουν συνδρομητές άλλων δικτύων και επίσης οι συνδρομητές αποδεσμεύονται από την ανάγκη αλλαγής αριθμού όταν αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

    [06] ΚΚΕ: ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    «Τα τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς που δημιούργησε ο χιονιάς αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης να έχει προετοιμασμένο και σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, για να αντιμετωπίσει την κάθε φορά έκτακτη κατάσταση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των προσπάθειες των εργαζομένων στην πυροσβεστική και σε κάποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Τα γεγονότα είναι κωμικοτραγικά: Ούτε αλάτι δεν σκόρπισαν έγκαιρα στους δρόμους. Οι αλυσίδες στα λεωφορεία, που έπρεπε να είναι υποχρεωτικές αποδείχτηκε ότι είναι ανύπαρκτες. Για τα νοσοκομεία δεν εξασφαλίστηκε πρόσβαση, ώστε να μπορούν να θα φτάσουν ασθενείς. Εκτακτες τηλεφωνικές γραμμές για βοήθεια, που έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία, επίσης δεν υπήρξαν», επισημαίνει το ΚΚΕ και σημειώνει:

    «Αγνοώντας και περιφρονώντας βασικά ζητήματα ο κ. Παπανδρέου προτρέπει σε αλληλεγγύη προς τον πλησίον, λες και είναι θέμα προσωπικό ή ελεημοσύνης η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων».

    Σε ό,τι αφορά στις πολυδιαφημιζόμενες υποδομές και στις μεγάλες οδικές αρτηρίες που χρυσοπληρώθηκαν από τον λαό και ιδιωτικοποιήθηκαν, αποδείχτηκε ότι δεν είναι ικανές ούτε το χιονιά να αντιμετωπίσουν.

    Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της, τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο δικομματισμός», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [07] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙΝΟΗΣ- ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Aθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Αποκαταστάθηκε το απόγευμα η κυκλοφορία των τρένων στη γραμμή Οινόης - Χαλκίδας και τα δρομολόγια Αθήνας - Χαλκίδας και αντίστροφα γίνονται πλέον κανονικά. Η κυκλοφορία στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    [08] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Υπεγράφη από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Απόστολο Φωτιάδη απόφαση με την οποία καθορίζονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των αυθαιρέτων κατασκευών.

    Η απόφαση αφορά στα πολεοδομικά αυθαίρετα (που κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση ή καθ΄υπέρβαση αδείας), στα δομικά ή κτιριολογικά αυθαίρετα (τμήματα κτιρίου ή κατασκευές που παραβαίνουν τους ισχύοντες κανονισμούς) και τα αυθαίρετα μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (τα οποία κατασκευάζονται σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους και δάση).

    Το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης υπολογίζεται κατά κατηγορία αυθαιρέτων σύμφωνα με τη συμβατική τους αξία. Η αξία αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί της τιμής της ζώνης που ισχύει σε κάθε περιοχή, σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

    Για τα πολεοδομικά αυθαίρετα το πρόστιμο θα είναι ίσο με τη συμβατική αξία του αυθαιρέτου. Για τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις και τα δομικά ή κτιριολογικά αυθαίρετα το πρόστιμο είναι ίσο με το ένα τέταρτο της συμβατικής αξίας του αυθαιρέτου. Για το αυθαίρετο μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης το πρόστιμο θα είναι ίσο με το διπλάσιο της συμβατικής αξίας του αυθαιρέτου.

    Στην απόφαση για τα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτων κατασκευών διευκρινίζεται ότι το ύψος του προστίμου ανέγερσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων ευρώ για κάθε πολεοδομικά αυθαίρετη κατασκευή, των πεντακοσίων ευρώ για κάθε δομικά ή κτιριολογικά αυθαίρετο και των δύο χιλιάδων ευρώ για κάθε αυθαίρετο μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

    Σημειώνεται τέλος ότι το ύψος του προστίμου διατήρησης το οποίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του αυθαιρέτου μέχρι την κατεδάφιση ορίζεται ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης του αυθαιρέτου.

    [09] ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Το Σισμανόγλειο νοσοκομείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση για τα προβλήματα πρόσβασης στο νοσοκομείο λόγω της κακοκαιρίας.

    «Ηρθα εδώ στο Σισμανόγλειο γιατί είχα ακούσει ότι υπήρξε πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών, ιδιαίτερα για τους νεφροπαθείς, ευτυχώς όλα πήγαν καλά με διάφορα μέσα, ΕΚΑΒ, τροχαία, ακόμα και με αυτοκίνητα των δήμων κατάφεραν και ήρθαν σχεδόν όλα τα περιστατικά. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί λειτούργησε αυτή η μονάδα σωστά. Μίλησα και με τους ασθενείς, ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι».

    [10] Ν.Δ.: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ 3 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία συμπληρωματικές υποψηφιότητες του κόμματος σε 3 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

    Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" Στέλιος Παπαθεμελής στην Α' Θεσσαλονίκης και τα στελέχη του κόμματος Ελενα Χόρτη στην Α' Αθηνών και Γιώργος Σπανός στη Β' Αθηνών.

    Αναλυτικά οι συμπληρωματικές υποψηφιότητες:

    A' Αθηνών:

    Κατσαμπέ Κατερίνα, ιατρός, δημοτική σύμβουλος Αθηναίων

    Κουντουρά Ελενα, εκδότρια

    Παγουρτζής Φώτης, οικονομολόγος

    Χόρτη Ελενα, καθηγήτρια ΑΕΙ

    Β' Αθηνών:

    Κατσαρού Ευγενιάδου Ειρήνη, ιατρός. αντιδήμαρχος Ψυχικού

    Μπουζάλη Τρυφωνοπούλου Βίβιαν, ψυχολόγος, στέλεχος επιχειρήσεων

    Ράλλη Καπίκου Καίτη, δικηγόρος

    Σπανός Γεώργιος, επιχειρηματίας, οικονομολόγος

    Α' Θεσσαλονίκης:

    Παπαθεμελής Στυλιανός

    Κολοκοτρώνης Αγγελος, δημοσιογράφος

    [11] ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν τις πρώτες ώρες της σημερινής τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας στη Wall Street μετά την απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίσιγκαν, ο οποίος απεικονίζει την ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών προς την οικονομία τους και προς την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση υποχώρησε στην τιμή 93,1 από 103,8 τον Ιανουάριο, και έναντι προβλέψεων για τη διαμόρφωσή του στο 103,3.

    Η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδεται από τους αναλυτές κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί η αδύναμη αγορά εργασίας στους καταναλωτές σχετικά με την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 100,4 από 109,5 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 88,4 από 100,1 τον Ιανουάριο.

    Εξάλλου, επιδείνωση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο διευρύνθηκε στα 42,48 δισ. δολάρια από 38,35 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, έναντι προβλέψεων για τη διαμόρφωσή του στα 40 δισ. δολάρια.

    Η εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος αποδίδεται στις ανοδικές τάσεις των τιμών των πετρελαιοειδών- διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών το Δεκέμβριο εξαιτίας της υποχώρησης των αποθεμάτων- και στην αύξηση του κόστους των εξαγωγών από το «φθηνό» δολάριο. Τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα αναμένεται ότι θα οδηγήσουν το ευρώ σε νέα ιστορικά επίπεδα έναντι του δολαρίου.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο η κατασκευάστρια εταιρία υπολογιστών Dell ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 749 εκατ. δολάρια ή 29 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 8% στα 11,5 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Credit Suisse First Boston όσο και η JP Morgan Securities, προχώρησαν σε θετικές αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τα αποτελέσματα του 2004 της Dell, ο τίτλος της οποίας ενισχύεται κατά 2,65%.

    Στις 17.50, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,39% και διαμορφωνόταν στις 10.651,85 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με πτώση 0,68% συρρικνωνόταν στις 2.059,55 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 υποχωρούσε στις 1.148,12 μονάδες, μειωμένος κατά 0,35%.

    Σ.Α.

    [12] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ 5ΕΤΙΑ 1998-2002

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι ελληνικές εξαγωγές δομικών υλικών κατά τη διάρκεια της περιόδου 1998-2002, όπως προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, με αφορμή τις διεθνείς κλαδικές εκθέσεις INFACOMA και MARMIN. Μοναδική εξαίρεση στην ανοδική τάση αποτέλεσε το έτος 2001, οπότε σημειώθηκε σημαντική πτώση.

    Όπως δείχνει η μελέτη του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές του κλάδου των δομικών υλικών κατέγραψαν στην εξεταζόμενη πενταετία μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 4,3% (ποσοστό 7,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών). Η άνοδος στις εξαγωγές πλαστικών (+18,1%) και μαρμάρου (1,8%) αντιστάθμισε τη μείωση των πωλήσεων στα ορυκτά προϊόντα (-8,9%), τα προϊόντα από πέτρα, γύψο και τσιμέντο (-3,6%) και τα είδη κεραμικής, όπς τούβλα, πλακίδια και κεραμίδια (-4,1%).

    Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου ακολούθησαν ανοδική πορεία τη διετία 2000 και 2001, ενώ το 2002 καταγράφηκε σημαντική ετήσια πτώση. Ωστόσο, ο υποκλάδος κατέγραψε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8% για τη διάρκεια της εξεταζόμενης πενταετίας 1998-2002. Ο εν λόγω υποκλάδος καταλαμβάνει μερίδιο της τάξης του 8,5% επί του συνόλου των εξαγόμενων δομικών υλικών.

    Μεγαλύτερη αγορά για το ελληνικό μάρμαρο παραμένει η αγορά της Κίνας με μερίδιο 20,5% και συνεχή ανοδική πορεία. Ακολουθούν οι αγορές της Ισπανίας και των Η.Π.Α. με ισάξια μερίδια 9,3%, της Γερμανίας με 5%, του Χονγκ-Κονγκ με 4,7% και της Ιαπωνίας με 4,6%.

    Οι εξαγωγές πλαστικών της Ελλάδας ακολούθησαν σταθερά ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, εξαιρουμένου του έτους 2001, ενώ καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ελληνικών εξαγόμενων δομικών υλικών (55,8%). Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ο εν λόγω υποκλάδος σημείωσε την υψηλότερη μέση ετήσια αύξηση, η οποία ανήλθε σε 18,1%.

    Σχετικά με την κατάταξη των χωρών όπου κατευθύνονται τα ελληνικά πλαστικά, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Τουρκία με μερίδιο 11,9%, η Ιταλία με 11,8%, η Βουλγαρία με 7,5%, η Γερμανία με 5,6% και η Ρουμανία με 4,9%.

    Ωστόσο, οι εξαγωγές ορυκτών προϊόντων, που αντιστοιχούν στο 21,6% του συνόλου των εξαγωγών των παραπάνω υποκλάδων, ακολούθησαν σταθερά πτωτική πορεία, με μοναδική εξαίρεση το 2000, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μέση ετήσια πτώση της τάξης του 8,9%. Αναφορικά με τις χώρες προορισμού, οι μεγαλύτερες αγορές για τα ελληνικά ορυκτά προϊόντα είναι οι Η.Π.Α. με μερίδιο 21,2%, το Ην. Βασίλειο με 14,1%, η Ιταλία με 7,2%, η Αλβανία με 6,9% και η Κίνα με 6,6%.

    Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εξαγωγών προϊόντων από πέτρες, γύψο, τσιμέντο κ.α., αυτή χαρακτηρίζεται από συνεχείς διακυμάνσεις. Ως εκ τούτου, ο υποκλάδος κατέγραψε μέση ετήσια μείωση για την εξεταζόμενη πενταετία της τάξης του 3,6%, ενώ κατέλαβε μερίδιο 9,1%. Οι κυριότερες χώρες όπου εξάγονται τα εν λόγω προϊόντα είναι οι Η.Π.Α. με μερίδιο 17,8%, η Κύπρος με 7,3%, η Ισπανία με 6,4% και το Ισραήλ με 5,3%.

    Οι εξαγωγές της προϊόντων κεραμευτικής (τούβλα, πλακίδια, κεραμίδια κλπ) της χώρας μας ακολούθησαν πτωτική πορεία την τελευταία διετία, ενώ για όλη την εξεταζόμενη πενταετία καταγράφηκε μέση ετήσια μείωση της τάξης του 4,1%. Επιπλέον, οι εξαγωγές προϊόντων κεραμευτικής καταλαμβάνουν μερίδιο της τάξης του 5%, το μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους εξεταζόμενους υποκλάδους. Οι εξαγωγές του εν λόγου υποκλάδου κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στην Αλβανία με μερίδιο 19,1%, στην Π.Γ.Δ.Μ. με 13,4%, στην Κύπρο με 9,8%, στη Βουλγαρία με 7,3% και τη Σερβία-Μαυροβούνιο με 5,9%.

    [13] INTRAMET: ΜΕΤΑΞΥ 1,77-1,94 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Μεταξύ των 1,77 ευρώ και 1,94 ευρώ θα κυμανθεί το εύρος τιμών, βάσει των οποίων θα γίνει η δημόσια εγγραφή της Intramet στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο διάστημα από τις 17 έως και τις 20 Φεβρουαρίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρίας, Σωκράτης Κόκκαλης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου.

    Η εταιρία ανήκει στον όμιλο της Ιντρακόμ και δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών και έχει έδρα τη Λάρισα και σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, απασχολεί 426 εργαζόμενους και χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες.

    Η Intramet θα εκδώσει 5.240.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δημόσια εγγραφή και 260.000 με ιδιωτική τοποθέτηση. Το σύνολο των μετοχών μετά την έκδοση θα ανέλθει στα 21.700.000.

    Κύριοι ανάδοχοι είναι η Alpha Finance και η Εθνική Τράπεζα, ενώ τα έσοδα της έκδοση θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος το οποίο θα ανέλθει τη διετία 2004 - 2005 στα 15,7 εκατ. ευρώ.

    Μετά την ολοκλήρωση των δημοσίων εγγραφών το 72,82% θα ελέγχεται από την Ιντρακόμ, το 1,835% από τον Σ. Κόκκαλη και το 25,346% θα βρίσκεται στα χέρια του επενδυτικού κοινού.

    Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της Intramet για την χρήση του 2003, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 35,65 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 4,02 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αναγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο, το 2004 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας θα φτάσει τα 37 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφωθούν στα 4,3 εκατ. ευρώ.

    [14] ΠΩΣΗ ΚΑΤΑ 0,24% ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Ήπιες διορθωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, με το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών να ενσωματώνει στο μικρότερο βαθμό την αστάθεια που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

    Οι επενδυτές από την πλευρά τους, έσπευσαν σε συγκρατημένες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών, ενώ έντονο προβληματισμό, δημιουργεί το γεγονός ότι τα ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για την οικονομική χρήση του 2003, δεν είναι «ικανά» να δώσουν ώθηση στην αγορά.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, εντάσσονται οι έντονες διακυμάνσεις για το γενικό δείκτη τιμών στο πρώτο μισάωρο των συναλλαγών, το στενό εύρος διακύμανσης (μεταξύ των 2.457,60 και 2.476,25 μονάδων), ο υποτονικός τζίρος, αλλά και η ισορροπημένη εικόνα που εμφάνισαν οι υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η περιφέρεια αφυπνίστηκε, αποσπώντας την σκυτάλη από τα βαριά χαρτιά, καθώς και το ότι οι επενδυτές δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις φήμες για τα οικονομικά μεγέθη των κατασκευαστικών εταιριών, απόδειξη του ότι ο κλάδος διέγραψε και σήμερα σε ανοδική τροχιά.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,24% και διαμορφώθηκε στις 2.462,53 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ιδιαίτερα αναιμικός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στο ποσό των 156,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15.215.936,06 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν εκείνα των εταιριών Cosmote, ύψους 1.712.178,00 ευρώ, στα 11,70 ευρώ και της EFG, προϋπολογισμού 2.050.000,00 ευρώ στα 16,40 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 152 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 136 πτωτικών και 96 αμετάβλητων. Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκαν οι μετοχές των εταιριών Γενική Τροφίμων (+11,65%), Εριουργία (+10,81%), ΒΙΟΣΩΛ (+10,53%) και ΕΡΓΑΣ (+10,42%), ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων περιήλθαν οι ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (-12,85%) και της Μαθιός Πυρίμαχα (-10,36%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν, με το τέλος των συναλλαγών οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Mid 40 της μέσης, ο οποίος σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,18%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, που υποχώρησε κατά 0,50%, εξαιτίας του γεγονότος ότι εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφε από το πρωί ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και τα οποία αντιστάθμιζαν τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη.

    Ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,19%, έναντι απωλειών 0,38% για τον FTSE ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,68% και το δε δεύτερο να σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,23%.

    Αρνητικά επέδρασαν στην πορεία του τραπεζικού κλάδου οι ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (-3,66%), ΕΤΕ (-1,37%) Alpha Bank και ΑΤΤΙΚΗΣ (αμφότερες -1,35%) και ASPIS (-1,31%). Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ενισχύθηκε κατά 1,03%.

    Στον αντίποδα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εμφάνισε κέρδη κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης της μετοχής της Cosmote (+1,75%).

    Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του 2003 για την τράπεζα και τον όμιλο η Εμπορική, στις 25 η Alpha Bank, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς και στις 26 Φεβρουαρίου της EFG Eurobank- Ergasias.

    Σε ό,τι αφορά στα μεγέθη της ALPHA BANK οι αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου της θα παρουσιάσουν ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 61%. Με βάση τις εκτιμήσεις δέκα αναλυτών από αντίστοιχες χρηματιστηριακές εταιρίες και τράπεζες, στη χρήση 2003 τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στα 280 εκ. ευρώ.

    Βελτιωμένα αναμένονται τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη και της Emporiki Bank και εκτιμάται ότι διαμορφωθούν στα 109-110 εκατ. ευρώ, έναντι 89,6 εκατ. ευρώ που εμφάνισε ο όμιλος το 2002.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικρή εικόνα εμφάνισαν οι κλαδικοί και οι επιμέρους δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού την κατιούσα ακολούθησαν οι εννέα από αυτούς, μεταξύ αυτών και ο τραπεζικός, ενώ αυτός των συμμετοχών δεν παρουσίασε καμία μεταβολή.

    Οι υπόλοιποι δείκτες που υποχώρησαν είναι των ασφαλειών (-0,26%), των επενδύσεων (-0,76%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,51%), του λιανικού εμπορίου (-0,12%), των τροφίμων και ποτών (-0,01%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (-0,58%), σύνολο απόδοσης ΓΔ (-0,24%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,24%).

    Μεγάλα κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος των κατασκευαστικών και ενισχύθηκε κατά 1,32%, απόρροια της αύξησης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΡΓΑΣ (10,42%) και της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (7,14%).

    Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές του κλάδου των ειδών λύσεων πληροφορικής, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,28%, συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών INFORMATICS (8,79%) και της CPI (2,51%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσε και ο δείκτης της πληροφορικής (+1,13%), αντλώντας τα κέρδη του από την άνοδο των μετοχών των εταιριών Unisystems (2,97%) και της BYTE (1,87%).

    Kατά 0,66% ενισχύθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,51% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,48% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,43% των βιομηχανιών, κατά 0,31% των βασικών μετάλλων και κατά 0,17% αμφότεροι των διυλιστηρίων και της παράλληλης αγοράς.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων προς αποκόμιση κερδών αλλά και μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν χαμηλότερα το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενώ έντονο προβληματισμό δημιουργεί στους αναλυτές, το γεγονός ότι η σημαντική αύξηση κερδών που ανακοίνωσε χτες η Εθνική Τράπεζα δεν στάθηκε ικανή να οδηγήσει σε ανάκαμψη την αγορά.

    Μάλιστα, ο προβληματισμός των αναλυτών αυξάνεται, σχετικά με την πορεία της Σοφοκλέους για τις επόμενες ημέρες, και από το γεγονός ότι ούτε και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα φαίνεται να μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάκαμψη την Σοφοκλέους, μιας και η αγορά δείχνει να κινείται στους ρυθμούς της προεκλογικής περιόδου.

    Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις τοποθετήσεις τους, γεγονός που αντανακλάται και στη διαμόρφωση της αξίας των συναλλαγών.

    Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν και οι προοπτικές για τις ξένες αγορές παραμένουν θετικές, ωστόσο, αυτές δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν κατεύθυνση στη Σοφοκλέους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

    Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ να θέσει μετοχές υπό επιτήρηση, έχει δημιουργήσει φήμες για άλλες πιθανές εστίες ρίσκου, κυρίως στην περιφέρεια, εξέλιξη που κατά τους ειδικούς διεύρυνε το κενό μεταξύ της απόδοσης των blue chips και της υπόλοιπης αγοράς. "Στο κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί, πλήττονται και οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης", επισημαίνουν οι ίδιοι.

    Στη φάση αυτή, επισημαίνεται, τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2003 κρίνονται ως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του ΧΑ, καθώς και οι επενδυτές τους αποδίδουν ανάλογη σημασία.

    Πάντως, μερίδα χρηματιστών εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης, εν μέσω των αμφίρροπων τάσεων που δημιουργούν τα εταιρικά αποτελέσματα και οι ανακοινώσεις από το μέτωπο των οικονομιών.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΙΣ INFACOMA-MARMIN

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Με ικανοποιητική προσέλευση επισκεπτών, αυξημένη κατά περίπου 2,5%, άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης της HELEXPO, η 21η INFACOMA και η 28η MARMIN, η λειτουργία των οποίων ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

    Χθες, η 21η διεθνής έκθεση Δομικών Υλικών Μονωτικών Κουφωμάτων Ειδών Υγιεινής Ψύξης Θέρμανσης Ηλιακής Ενέργειας Τεχνολογίας INFACOMA 2004, δέχθηκε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από οκτώ χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σερβία Μαυροβούνιο.

    "Στην έκθεση αποτυπώνεται η εξελισσόμενη δυναμική των προϊόντων και των υπηρεσιών που συγκροτούν ένα σημαντικό τομέα της οικονομίας, καθώς, και η δυναμική παρέμβαση των κλάδων των κατασκευαστών και των δομικών υλικών, στην εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής", τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρίας.

    Αύριο, στο πλαίσιο λειτουργίας της 21ης INFACOMA θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κεραμοποιίας, από τις 12.00 έως τις 14.00, στην αίθουσα Α του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός».

    H 28η Διεθνή Έκθεση Μαρμάρου Ορυκτών Μηχανημάτων Εξοπλισμού MARMIN δέχθηκε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από οκτώ χώρες και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σερβία Μαυροβούνιο. Η έκθεση έχει καταγραφεί ως σημείο αναφοράς στην πανελλήνια και στην ευρύτερη αγορά μαρμάρου, μια έκθεση η οποία διευκολύνει διεθνείς συνεργασίες. Οι δύο εκθέσεις θα είναι ανοικτές αύριο και μεθαύριο από τις 11.00 έως τις 21.00.

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αγκυρα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Το Κυπριακό, η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας, οι επισκέψεις του προέδρου της Σερβίας Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αγκυρα, το θέμα των Αλεβιτών, και η κακοκαιρία που και πάλι πλήττει τη χώρα είναι τα κεντρικά θέματα που προβάλλει ο τουρκικός τύπος.

    Οσον αφορά το Κυπριακό σήμερα ο τύπος διατηρεί τους αισιόδοξους τόνους που συνοψίζονται στις φράσεις «είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους» και «η Τουρκία απέδειξε ότι είναι η πλευρά που πραγματικά επιθυμεί τη λύση».

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή της «Sabah» η ευφορία εξελίσσεται σε πανηγυρισμό: Οι εξελίξεις στη Ν. Υόρκη παρουσιάζονται ως μεγάλη τουρκική επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τύπος άρχισε να αποκαλύπτει τα βήματα τακτικής της τουρκικής διπλωματίας μέχρι τις συνομιλίες, το χρονολόγιο των εξελίξεων, ακόμη και τους πρωτεργάτες της διπλωματικής «επιτυχίας». Πέραν, ωστόσο, της αισιοδοξίας, από τα δημοσιεύματα προκύπτει εντονότερη η αίσθηση της ανακούφισης και της άρσης του βάρους και της πίεσης που ένιωθε μέχρι τώρα στους ώμους της η τουρκική πλευρά.

    Η «Milliyet», αναφέρει ότι σε συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ερντογάν στον Ντενκτάς για τη στάση που κράτησε, εκείνος απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου δεν έχουν ακόμη αρχίσει και ότι ο ίδιος θα ικανοποιηθεί μόνο εάν στην τελική επιδιαιτησία του Ανάν απηχούνται οι τουρκοκυπριακές θέσεις.

    Η «AkΊam» γράφει ότι ο Ντενκτάς εξέπληξε τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι και η «Zaman» αναφέρει ότι η τουρκική πρόταση τους ανάγκασε να αναζητήσουν λύση. Η «Tόrkiye» ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να παρουσιάσουν εναλλακτική πρόταση, ενώ οι «Hόrriyet» και «Cumhuriyet» σημειώνουν ότι η ελληνοκυπριακή πρόταση για εμπλοκή της Ε.Ε. αποτελεί αντίβαρο στην αμερικανική υποστήριξη που επιδιώκει να έχει η τουρκική πλευρά.

    Οι «Hόrriyet» και «Vatan» αναφέρουν ότι οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν η τελική επιδιαιτησία του Ανάν να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.H.Ε. Η «Milliyet» αναφέρει ότι η Ε.Ε. δείχνει απρόθυμη να παρέμβει γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν τα αρμόδια όργανά της.

    Οι «Hόrriyet» και «Sabah» παραθέτουν χρονολόγιο και τους σημαντικότερους σταθμούς της τουρκικής στρατηγικής μέχρι την έναρξη των συνομιλιών αντίστοιχα. Η Vatan παρουσιάζει επαινετικά τον Ουγκούρ Ζιγιάλ ως τον πρωτεργάτη των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών και των διπλωματικών κινήσεων που μετέβαλαν τη στάση της Τουρκίας. Από την άλλη μεριά, ο Sedat Ergin στη Hόrriyet εφιστά την προσοχή στον κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις μήνα Απρίλιο και σημειώνει ότι το ρίσκο που παίρνει η τουρκική πλευρά θα δικαιωθεί μόνο εάν ο Ανάν υποβάλλει σε δημοψήφισμα μία ικανοποιητική συμφωνία, ειδάλλως πολλά προβλήματα περιμένουν το κυβερνών κόμμα.

    Στη συνάντηση Ερντογάν με τη Γ.Γ. της Διεθνούς Αμνηστείας Irene Khan αναφέρεται η «AkΊam». Η Khan ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό την απελευθέρωση των Κούρδων πρώην βουλευτών Leyla Zana και Hatip Dicle, για να λάβει ως απάντηση από τον τελευταίο ότι η οργάνωση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    Ο Ερντογάν παραπονέθηκε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακόμη, ενώ ο Α. Οτζαλάν που προσέφυγε δύο χρόνια αργότερα έχει ήδη μία απόφαση. Σε απάντηση της Khan ότι η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρικτική της περίπτωσής του, ο Ερντογάν ανταπάντησε ότι αυτό ήταν το μόνο που η Διεθνής Αμνηστεία έκανε γι' αυτόν. Για το ίδιο θέμα η «Zaman» αναφέρει ότι ο Ερντογάν έδωσε μάθημα δημοκρατίας στη «Khan» και η «Tόrkiye» ότι η τελευταία έμεινε έκπληκτη από την ανασκευή Erdoπan.

    Οι «Hόrriyet» και «Zaman» αναφέρονται στη συνάντηση του προέδρου της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, κατά την οποία ο μεν πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε τη σημασία της Σερβίας-Μαυροβουνίου ως στοιχείου σταθερότητας για τα Βαλκάνια, ο δε Μάροβιτς είπε ότι η Τουρκία είναι χώρα με μεγάλη επιρροή στην περιοχή και ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Από την άλλη μεριά, η «Milliyet» αναφέρεται στην επίσκεψη πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε το «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή.

    Τέλος, ο Τύπος επικροτεί την επιτυχή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας αυτή τη φορά από τον κρατικό μηχανισμό (Hόrriyet, Cumhuriyet), ενώ η Cumhuriyet αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις αλλαγές στα σχολικά προγράμματα υπέρ των Αλεβιτών, θεωρώντας την «προεκλογική παγίδα» γι' αυτούς.

    [17] Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δουβλίνο, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Η Ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαιρέτισε τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και επανέλαβε ότι η Ενωση είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης κατά τρόπο που να συνάδει με τις ιδρυτικές της αρχές.

    Σε δήλωση εκ μέρους της Προεδρίας της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν χαιρέτισε την ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη από το ΓΓ των ΗΕ, με τη συμφωνία των μερών, για επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία στις 19 του μηνός, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Κόφι Ανάν, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης.

    ''Η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου'', συνέχισε ο κ. Αχερν, παραμένει ως η σαφής προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ''οι διαπραγματεύσεις αυτές προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία να επιτευχθεί αυτός ο ιστορικός στόχος''.

    Ο κ. Αχερν επανέλαβε την ''ετοιμότητα της Ενωσης να ενσωματώσει τους όρους μιας λύσης κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ ιδρύθηκε''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ: "ΕΧΩ ΚΑΛΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ"

    Νέα Υόρκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη ότι αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    ''Εχω ένα καλό προαίσθημα γι' αυτό'', είπε, σημειώνοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επιδείξει ξεκάθαρα την πολιτική τους βούληση, η οποία έχει ικανοποιήσει το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν με αποτέλεσμα να εμπλακεί ξανά στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο κ. ντε Σότο είπε πως ο ΟΗΕ έχει την εντολή να διεξαγάγει τις συνομιλίες, αλλά σημείωσε πως και άλλοι συμβάλλουν.

    Πρόσθεσε ότι ένα δημοψήφισμα σε περίπτωση συμφωνίας δεν είναι μόνο σημαντικό αλλά και αποφασιστικό, αφού θα δώσει στους Κύπριους τον τελευταίο λόγο για το τι συμφώνησαν οι ηγέτες τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο της ΕΕ, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''έχουμε συνεργαστεί έντονα με την ΕΕ κατά τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια και σε αυτή την προσπάθεια έχω πάει πολλές φορές στις Βρυξέλλες, έχω επισκεφθεί τις πρωτεύουσες της προεδρίας της ΕΕ, και φυσικά υπάρχουν κάποια θέματα που αφορούν την ΕΕ και ιδιαίτερα την Επιτροπή''.

    ''Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως διαδεδομένο είναι πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ιδιαίτερα στις τεχνικές επιτροπές που μελετούσαν τους νόμους που θα έμπαιναν σε ισχύ με την εφαρμογή της συνολικής λύσης, μας βοηθούσε προσωπικό της ΕΕ και αυτό ήταν εις πλήρη γνώση των μερών'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να συνεχίσουμε εκείνη τη συνεργασία, αλλά να την εντείνουμε και ο Γενικός Γραμματέας μου έχει ζητήσει να σταθμεύσω στις Βρυξέλλες καθ' οδό προς την Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να κάνω διευθετήσεις για να φροντίσω ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί''.

    Σε ερώτηση εάν ο όρος ''διακριτική ευχέρεια'' σημαίνει πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει και τον τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ο κ. ντε Σότο επεσήμανε πως η διακριτική ευχέρεια θα ήταν ''ύστατη επιλογή''.

    ''Ελπίζουμε ότι τα μέρη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στα αρχικά στάδια. Εάν όχι, είναι απαραίτητο να τεθεί σε κίνηση αυτός ο μηχανισμός, που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Τουρκία'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ''ως ύστατη επιλογή, ο Γενικός Γραμματέας με κάποια διστακτικότητα θα αναλάβει φυσικά την ευθύνη που του έχουν εμπιστευθεί τα μέρη για να έχει τον τελευταίο λόγο, διότι όταν την ολοκληρώσει θα πάει σε δημοψήφισμα''.

    Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει ξεπεραστεί το Κυπριακό, ο κ. ντε Σότο είπε πως η λύση ''είναι σε κοντινή απόσταση και έχουμε συγκεκριμένους λόγους να πιστεύουμε ότι στη βάση της δέσμευσης των μερών και της Ελλάδας και της Τουρκίας, που συμφώνησαν στη διαδικασία που καθόρισε η δήλωση που ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας, εάν συνάδουν με την απαραίτητη αποφασιστικότητα και την σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, μπορεί να επιτευχθεί''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. ντε Σότο είπε πως ''έχει καταστεί ξεκάθαρο σε όλες τις πλευρές ότι αντιλαμβάνονται πως μια λύση δεν είναι μόνο αναπόφευκτη αλλά και πολύ επιθυμητή και καθαρά προς το συμφέρον τους''.

    Σε παρατήρηση ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει το ίδιο και σε ερώτηση τι άλλαξε για να πειστούν τα μέρη να συμφωνήσουν, ο κ. ντε Σότο είπε ότι αφήνει αυτό το ερώτημα στους αναλυτές. ''Είναι αρκετά καθαρό ότι ορισμένα γεγονότα στο προσεχές ημερολόγιο είχαν να κάνουν κάτι με το τι συμβαίνει τώρα''.

    ''Ωστόσο, είμαι περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ ότι υπάρχει η αντίληψη εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων ηγετών ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να εμπλακεί ξανά στη διαδικασία ''στη βάση της ξεκάθαρης έκφρασης πολιτικής βούλησης'' από τα μέρη, που ''πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε''.

    ''Η δύναμη του Γενικού Γραμματέα έγκειται στην ηθική του εξουσία. Δεν έχει πραγματική πολιτική δύναμη με την κλασσική έννοια. Αυτό στο οποίο στηριζόμαστε περισσότερο είναι το ίδιο ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών για λύση του προβλήματος'', είπε.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. ντε Σότο είπε πως δεν έχει καθοριστεί αυτό, διότι ''ελπίζουμε να μην παραστεί ανάγκη''.

    Ο κ. ντε Σότο αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσέφεραν η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ''άλλοι φίλοι του Γενικού Γραμματέα'', σημειώνοντας ότι όλοι συμφωνούν πως ''είναι καλύτερα να υπάρχει μια μοναδική οντότητα ή άτομο που να είναι υπεύθυνο για μιαν προσπάθεια σαν αυτή''. Στο σημείο αυτό, ο κ. ντε Σότο επικαλέστηκε παροιμία, που μεταφράζεται ως: ''Οπου έχει πολλούς πετεινούς αργεί να ξημερώσει''.

    Ερωτηθείς ποια είναι η πρόβλεψή του για το αποτέλεσμα, είπε πως έχει ''καλό προαίσθημα''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη σημασία των δημοψηφισμάτων και την επίδρασή τους σε άλλες διαμάχες, ο κ. ντε Σότο είπε πως ''το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο σημαντικό, είναι αποφασιστικό διότι είναι ο λαός, οι Κύπριοι οι ίδιοι που θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει λύση και για το εάν θα επηρεάσει άλλους, το ελπίζω''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Κ. ΑΝΑΝ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Νέα Υόρκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει το σχέδιό του, αν επέλθει αδιέξοδο στις συνομιλίες που προγραμματίζονται να επαναρχίσουν στη Λευκωσία στις 19 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την αρχική δήλωσή του, ο κ. Ανάν είπε αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη ώστε ό,τι γίνεται να είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες.

    Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εργάζεται εδώ και καιρό με την ΕΕ μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης των τεχνικών και άλλων πτυχών και ότι η ανάμιξη της ΕΕ είναι καλοδεχούμενη από τα μέρη.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την επίτευξη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει προσδοκία από το λαό της Κύπρου και δεν πρέπει να απογοητευθεί ο λαός και να χαθεί η ευκαιρία οι ηγέτες να γράψουν ιστορία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Νέα Υόρκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι για να μην αντίκεινται οι αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο Ανάν στους θεσμούς της Ε.Ε. θα πρέπει η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο ''Ανατολή'', σε δηλώσεις, ύστερα από την κοινή συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ''όλα θα γίνουν με την προϋπόθεση της συμπερίληψης αυτών των αλλαγών στο Σύνταγμα της Ε.Ε., διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα'', προσθέτοντας ότι αυτό είναι ''ένα ζωτικό θέμα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Η συνεχιζόμενη χιονόπτωση και τα πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα που έχει δημιουργήσει οδήγησαν την τεχνική ηγεσία της ΚΑΕ Ολυμπιακός, στην απόφαση να ακυρώσει την απογευματινή προπόνηση. Από τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα του Ντράγκαν Σάκοτα περιελάμβανε μόνο σουτ και χαλάρωση, προτιμήθηκε να μην ταλαιπωρηθούν οι παίκτες και να αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος για κάποιο ατύχημα.

    Μετά λοιπόν τη σπουδαία νίκη επί της Βιλερμπάν, οι παίκτες του Ολυμπιακού θα έχουν την ευκαιρία να... γεμίσουν τις μπαταρίες τους ενόψει των αγώνων με την ΑΕΚ και την Άλμπα: «Ήταν καλό που κερδίσαμε και που το κάναμε με σχετική ευκολία. Τώρα έχουμε την πρόκριση στα δικά μας χέρια. Θα πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι, να δείξουμε το ίδιο καλό πρόσωπο και στο Βερολίνο. Θέλουμε να κερδίσουμε εμείς την Άλμπα κι όχι να περιμένουμε να χάσει η Σλασκ από την Μπένετον», τόνισε ο 23άχρονος σέντερ. 

    Εξάλλου, ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς αναφέρθηκε στο λόγο που δεν  πρέπει να μείνουν οι «ερυθρόλευκοι» έξω από το TOP 16: «Αξίζουμε να πάμε στο δεύτερο γύρο. Ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά μεγάλη ομάδα, είναι ένας τεράστιος οργανισμός και δεν μπορεί να μην είναι στην επόμενη φάση. Το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν πάντως δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φαίνεται από την τελική διαφορά. Εμείς το κάναμε εύκολο γιατί ήμασταν σοβαροί από την αρχή ως το τέλος. Οι Γάλλοι έπαιζαν για την περηφάνια τους και να είστε σίγουροι ότι καμία ομάδα δεν μπαίνει στο γήπεδο για να χάσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Τώρα στο μυαλό μας είναι το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Δεν προλαβαίνουμε ούτε να ξεκουραστούμε, ούτε να χαιρόμαστε για τη νίκη. Χρειαζόμαστε αυτή τη νίκη και πρέπει να την πάρουμε».

    [22] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:32 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, που επελέγησαν για τον επικείμενο φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία (18/2/2004, 21:00, «Απόστολος Νικολαΐδης»).

    Οι διεθνείς στους οποίους απηύθυνε πρόσκληση ο ομοσπονδιακός τεχνικός είναι οι Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιάννης Γκούμας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Χαλκιάς, Αγγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Βασίλης Τσιάρτας, Βασίλης Λάκης, Μιχάλης Καψής, Παντελής Καφές, Γιώργος Γεωργιάδης, ενώ, ως γνωστόν, έχουν επιλεγεί ήδη και οι Τραϊανός Δέλλας, Νίκος Νταμπίζας, Τάκης Φύσσας, Ζήσης Βρύζας, Αγγελος Χαριστέας, Στέλιος Γιαννακόπουλος.

    Οι διεθνείς μας θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 12:00.

    [23] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΕΚ- ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Αναβλήθηκε οριστικά ο προημιτελικός αγώνας του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ηρακλή, καθώς και σήμερα ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου των Α. Λιοσίων ήταν σκεπασμένος με χιόνι.

    Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά από αυτοψία που έκανε ο διαιτητής Τσικίνης παρουσία των εκπροσώπων των δύο ομάδων και της ΕΠΟ. Ετσι η επιτροπή κυπέλλου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα.

    [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Αναβλήθηκαν οι αγώνες της πρώτης ημέρας για το πρωτάθλημα επιλέκτων Αρσης Βαρών, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη Νότια Ελλάδα, αφού αυτή δεν επέτρεψε τη μετάβαση των αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδας, από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» στη Νίκαια. Ετσι όλα τα γκρουπ σε άνδρες και γυναίκες θα διεξαχθούν αύριο (ώρα έναρξης 10.00), αν φυσικά ο καιρός το επιτρέψει.

    [25] Ο ΤΖΕΝΚΙΝΣ MVP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Ο Χόρας Τζένκινς της ΑΕΚ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της βδομάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Euroleague, χάρη στην πολύ καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε την Τετάρτη εναντίον της Γιούνιον Ολύμπια.

    Ο άσος της Ενωσης πέτυχε 29 πόντους, είχε τρείς ασίστ και πήρε 11 φάουλ, ενώ είναι ο τρίτος καλύτερος σκόρερ στην Ευρωλίγκα με μέσο όρο πόντων 20,18, ανά παιχνίδι. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Γκράνγκερ της Εφες Πίλσεν, ενώ στην τρίτη ο Γκόραν Γιούρακ του Ολυμπιακού.

    [26] ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΤΩΝ WINDOWS ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Ουάσινγκτον, 13 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Η εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών Microsoft ανακοίνωσε ότι μέρος του κώδικα του λειτουργικού της συστήματος Windows που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, διέρρευσε στο Ίντερνετ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, o εκπρόσωπος της εταιρείας, Τομ Πίλα, είπε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο μέρος του κώδικα έχει διαρρεύσει και πόσοι απέκτησαν πρόσβαση σε αυτόν.

    Όπως λένε οι ειδικοί, η διαρροή αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστών καθώς χάκερς θα μπορούσε να εκμεταλλευθούν τον κώδικα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν τα Windows.

    Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος, ορισμένες εταιρείες να αντιγράψουν μέρη του κώδικα των Windows και να τα χρησιμοποιήσουν σε παρόμοια προγράμματα.

    Η εταιρεία δεν έχει εντοπίσει την πηγή της διαρροής και έχει επικοινωνήσει για το θέμα με τις αρχές. Ο κ. Πίλα είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η διαρροή οφείλεται στο δίκτυο της Microsoft.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ο κώδικας που διέρρευσε προέρχεται από τα Windows 2000 και τα Windows NT.

    Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας που ανακοίνωσε η Μάικροσοφτ αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη είχε ανακοινώσει πως ένα πρόβλημα σε ορισμένες εκδόσεις των Windows επέτρεπε σε χάκερς την πρόσβαση σε υπολογιστές.

    [27] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Ουάσινγκτον, 13 Φεβρουαρίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Στρατιώτης της αμερικανικής εθνοφρουράς συνελήφθη κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να πουλήσει στρατιωτικές πληροφορίες στην οργάνωση αλ Κάιντα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, o στρατιώτης Ράιαν Άντερσον, που κρατείται σε στρατιωτική βάση της πολιτείας Ουάσινγκτον, συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με το BBC, ο συλληφθείς δεν έχει διοχετεύσει πληροφορίες, αλλά κατηγορείται ότι προσπαθούσε να έλθει σε επαφή με την αλ Κάιντα μέσω του Ίντερνετ. Η μονάδα στην οποία υπηρετεί ο Άντερσον ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες να μεταβεί στο Ιράκ και οι πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση ο συλληφθείς πιθανόν να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του αμερικανικού στρατού.

    Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης στο Σιάτλ ο συλληφθείς είναι 26 χρόνων, έχει ασπασθεί το Ισλάμ και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον το 2002.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο σχολιάζει ότι το περιστατικό μπορεί να προξενήσει νέες ανησυχίες στην αμερικανική κοινή γνώμη, που ήδη έχει εμφανιστεί επιφυλακτική σχετικά με την αξιοπιστία των μουσουλμάνων Αμερικανών στρατιωτών.

    [28] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Ντόχα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (15:10 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ σκοτώθηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του. Ο πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας και οι δύο σωματοφύλακές βρήκαν ακαριαίο θάνατο από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.

    [29] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 13 Φεβρουαρίου 2004 (13:22 UTC+2)

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό σταθμό σε επαρχία του Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι. Άλλοι έξι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με διοικητή του στρατού.

    Η επίθεση στην επαρχία Κχοστ συνέβη μερικές ώρες μετά την επίθεση που σημειώθηκε με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της επαρχιακής πρωτεύουσας.

    Η βόμβα που εξερράγη το πρωί ήταν τοποθετημένη μπροστά σε κατάστημα φωτογραφικών ειδών ενώ στο δεύτερο όροφο βρισκόταν το αστυνομικό τμήμα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

    [30] 3.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η Ν. ΚΟΡΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σεούλ, 13 Φεβρουαρίου 2004 (13:06 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε σήμερα την αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ για την ανοικοδόμηση.

    Κοινοβουλευτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο πέρασε με 155 ψήφους υπέρ και 50 κατά. Προηγήθηκαν μήνες συζητήσεων μέχρι ο πρόεδρος Ροχ Μου χιουν ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα στείλει στρατό για να βοηθήσει το σύμμαχο της Σεούλ, τις ΗΠΑ.

    Ήδη η Νότια Κορέα έχει στείλει 675 μη μάχιμους στρατιωτικούς στο Ιράκ τον προηγούμενο Μάιο.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΕΝ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (15:46 UTC+2)

    Εκδήλωση με την ευκαιρία της απονομής βραβείων του λογοτεχνικού διαγωνισμού "Ν. Καββαδίας" διοργανώνει την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 20.00 στην Πέτρινη Αποθήκη, Δεξαμενή Βασιλειάδη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης), το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ο ΟΛΠ.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα δωθεί συναυλία με ποιήματα του Ν. Καββαδία, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος, ενώ θα συμμετάσχει η Χορωδία του Ζάννειου Πειραματικού Γυμνασίου Πειραιά.

    Το ΥΕΝ διεξάγει κάθε δύο χρόνια διαγωνισμό ποίησης και πεζογραφίας, αφιερωμένο στον ποιητή - ναυτικό Νίκο Καββαδία, στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τους Ελληνες Ναυτικούς να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους από τα συνεχή τους ταξίδια.

    [32] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ»

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    «Αισθάνομαι αμήχανος έτσι όπως είμαι καλωδιομένος και φοβάμαι να κινηθώ», είπε το βράδυ της Πέμπτης ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, καλησπερίζοντας σε απευθείας σύνδεση, μέσω δορυφόρου, από την Αίθουσα του «Μπερλινάλε Παλλάς» του Βερολίνου το αθηναϊκό κοινό που παρακολούθησε σε παγκόσμια πρεμιέρα στον κινηματογράφο «Απόλλων» και το κοινό της Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» τη δωδέκατη μεγάλου μήκους ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το Λιβάδι που Δακρύζει» που προβλήθηκε χθες βράδυ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 54ου Φεστιβάλ του Βερολίνου. «Ομως, έχω καλό προαίσθημα», συνέχισε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. «Οπως ερχόμουν, σκεφτόμουν την πρώτη μέρα του γυρίσματος και μου ζέστανε την καρδιά».

    Ζεστή η καρδιά του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη «ποιητή του κινηματογράφου» τον ονόμασε ο Παύλος Τσίμας που παρουσίασε την χθεσινοβραδινή τελετή στον «Απόλλωνα» και από το γεγονός ότι η προβολή της ταινίας του συγκέντρωσε στο Βερολίνο 1500 θεατές, ενώ και τα εισιτήρια των επόμενων προβολών είναι προπωλημένα. Από τη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε την ταινία ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να βρισκόταν μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Βερολίνο, αλλά λόγω εκλογών, δεν ήταν δυνατόν.

    «Εζησα την ταινία σχεδόν από τη σύλληψή της», σχολίασε κι έστειλε στο μεγάλο δημιουργό «την αγάπη, τον θαυμασμό, την τιμή και την χαρά» όλων όσοι προσήλθαν να παρακολουθήσουν την ταινία. «Μας κάνεις υπερήφανους ως Ελληνες και ως φίλους του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και θέλουμε αυτό να το νιώσουν και όσοι θα δουν την ταινία στο Βερολίνο και σ' όλο τον κόσμο», ευχήθηκε ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Μαζί του στην αίθουσα «Ολύμπιον» ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης, πολλοί κινηματογραφόφιλοι και τα δύο μικρά παιδιά που πήραν μέρος στην ταινία.

    Επαναλαμβάνοντας τα πρόσφατα λόγια του Θόδωρου Αγγελόπουλου «ζούμε μέρες παράξενων εικόνων του έρωτα, του θεού και της Ιστορίας», ο Παύλος Τσίμας ευχήθηκε «οι εικόνες του Αγγελόπουλου ν' ανοίξουν χαραμάδες στη σιωπή» και «γι' άλλη μιία φορά να μας κάνει ν' αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο». «Καλή προβολή» ευχήθηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, τα φώτα έσβησαν, η δορυφορική σύνδεση έδωσε τη θέση της στη μαγεία των εικόνων του «Λιβαδιού που δακρύζει», πρώτο μέρος της τριλογίας που σχεδιάζει ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης.

    Tραγωδία και ελληνική ιστορία

    Tο «Λιβάδι που δακρύζει», πρώτο μέρος μιας τριλογίας, είναι η ιστορία μιας οικογένειας και ενός έρωτα, τόσο απόλυτου που τη διαλύει. Mια ελληνική τραγωδία, με τους όρους της αρχαίας τραγωδίας και αναφορά στον Θηβαϊκό Kύκλο, μέσα από την ελληνική ιστορία των αρχών του αιώνα ώς το 1949 και το τέλος του Eμφυλίου. Oι ήρωες έρχονται στην Eλλάδα το 1919, πρόσφυγες από την Oδησσό. Aπό εκείνη τη στιγμή μπαίνει σε λειτουργία ένας ογκόλιθος παραγωγής. Στήνεται ένα ολόκληρο χωριό δίπλα στο ποτάμι, με δεκάδες κομπάρσους και αναπαράσταση της καθημερινής ζωής. Kαι όλα αυτά «χειροποίητα», χωρίς ψηφιακές επεμβάσεις. Tα δυο παιδιά που ερωτεύονται μεταξύ τους ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Tο κορίτσι, η Eλένη, χωρίς γονείς «υιοθετείται» και μεγαλώνει μαζί με το αγόρι. Aποκτάνε δύο παιδιά, παράνομα, και εκείνη νύφη το σκάει με τον έρωτά της, ενώ ο πατέρας και εγκαταλελειμμένος γαμπρός γίνεται σκιά τους και τους ακολουθεί. Tο παράνομο ζευγάρι περιθάλπει και προστατεύει ένας θίασος πλανόδιων μουσικών. Oι εξελίξεις είναι τραγικές, η σκιά της Iστορίας βαριά και καθοριστική στη ζωή τους. Mέρες του '36 και σκοτεινές νύχτες, «η ασθενής δημοκρατία που αυτοκτονεί» καθώς ο φασισμός απλώνεται στον ουρανό της Eυρώπης, τα τρένα με τους φαλαγγίτες, το αγόρι ξενιτεύεται στην Aμερική, η γυναίκα φυλακίζεται για περίθαλψη αντικαθεστωτικού, ο πόλεμος, ο εμφύλιος, τα παιδιά της Eλένης σκοτώνονται πολεμώντας σε διαφορετικά στρατόπεδα. H μάνα, μόνη και χαροκαμένη, επικοινωνεί με τον άντρα της, που έχει καταταγεί στον αμερικανικό στρατό, με επιστολές. Tρεις όλες και όλες: το '37, το '40, το '45.

    Pεαλιστική καταγραφή και κινηματογραφική ποιητική. Διαρκείς αναφορές - σήματα στις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη. Tο νυφικό της Eύας Kοταμανίδου στον «Mεγαλέξανδρο», οι βάρκες με τις κόκκινες σημαίες της επανάστασης στους «Kυνηγούς». Mόνο που εδώ το νυφικό είναι ψυχρό, φαντασματικό, και οι σημαίες μαύρες γιατί συνοδεύουν μια κηδεία στο ποτάμι. H ορμή της επανάστασης γίνεται ελεγεία του πένθους. Yποβλητική σκηνή με τους ήχους από τα κουπιά να σπαθίζουν τη σιωπή. Πρόσωπα χλωμά, τα τοπία «παγώνουν», με το νερό κυρίαρχο, άλλοτε ήρεμο όπως η μνήμη, άλλοτε απειλητικό όπως ο θάνατος. Eικόνες ενός άλλου κόσμου, στοιχειωμένου από σκέψεις και ματαιώσεις. Προς το τέλος η ηρωίδα, ημιλιπόθυμη από τον πόνο της απώλειας, μονολογεί (συμπυκνώνοντας σε μια σπαρακτική ελλειπτική αφήγηση το κέντρο βάρους της ταινίας): «Φύλακα, είμαι εξόριστη από παντού...».

    Oι συντελεστές

    Δύο είναι επιλογές του θεατή, στο «Λιβάδι που δακρύζει»: Ή να αφεθεί να παρασυρθεί από τον χείμαρρο των εικόνων και των συναισθημάτων, να επικοινωνήσει ψυχικά με την αυθαιρεσία και τα φαντάσματα του σκηνοθέτη ή να προσκολληθεί στη μυθοπλασία και να αναζητά αιτίες, σχέσεις και ρεαλιστικές ακολουθίες. Στην πρώτη περίπτωση, θα έχει κερδίσει μια κινηματογραφική εμπειρία. Στη δεύτερη, θα έχει χαθεί μέσα σε δραματουργικές αδυναμίες και αφηγηματικά ανεξήγητα. Στο πνεύμα και την ατμόσφαιρα της ταινίας εντάσσεται απολύτως ο Γιώργος Aρμένης, δίνοντας μια συγκλονιστική ερμηνεία, στη λιτότητα και το ερμηνευτικό βάθος της. H κεντρική ηρωίδα της Aλεξάνδρας Aϊδίνη κοπιάζει αλλά λυγίζει και χάνεται κάτω από το μέγεθος του ρόλου. H φιγούρα του Nίκου Πουρσανίδη πιο πιστή στο σεναριακό χαρακτήρα και στιβαρή σαν παρουσία.

    H μουσική της Eλένης Kαραΐνδρου μια σπάνια ηχητική παλέτα, που δίνει στην ταινία ρυθμό και ανάσες. Aφοπλιστική η δουλειά του Aνδρέα Σινάνου στη φωτογραφία.

    [33] ΣΠΑΝΙΕΣ "ΜΠΟΝΤΖΕΣ" ΣΕ ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (14:41 UTC+2)

    Σπάνια και σημαντικά σκεύη οικιακής χρήσης, με σημαντικότερο από όλα τη λεγόμενη "πόνιτζα" ή "μπόντζα", δηλαδή ένα βαρύ πήλινο ταψί με το αντίστοιχο καπάκι του, την "γάστρα", που χρησιμοποιούνταν σε αγροτόσπιτα των μεσοβυζαντινών χρόνων για το ψήσιμο ψωμιού, πίτας και κάποιων φαγητών, έφεραν στο φως ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε οικισμό της ίδιας περιόδου, οχυρωμένο στο εσωτερικό ενός κάστρου, που περιβάλλει έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων, στο λόφο του Προφήτη Ηλία της Αρναίας Χαλκιδικής.

    Μία γάστρα και τρεις "μπόντζες", σε μία από τις οποίες σώζεται ένα πορτρετο, σπάνιο δείγμα λαϊκής ζωγραφικής των Μέσων Χρόνων, το οποίο πιθανώς σχεδίασε κάποια νοικοκυρά, βρέθηκαν σε ικανοποιητική κατάσταση, στη διάρκεια σκαπάνης, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Ιωακείμ Παπάγγελου.

    Η "μπόντζα" ήταν ένα πολύ διαδεδομένο οικιακό σκέυος κατά τους Μέσους Χρόνους, αλλά δεν εντοπίζεται εύκολα στις ανασκαφές εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της κατασκευής του από άψητο πηλό, που δεν επιτρέπει την διατήρησή του. Πρόκειται για ένα βαρύ, πήλινο ταψί, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο πήλινο και βαρύ καπάκι του, την "γάστρα", αποτελούσε το βασικό εξοπλισμό της κουζίνας των αγροτόσπιτων της εποχής. Τα σκεύη, με διάμετρο περίπου 40 εκατοστά, τα κατασκεύαζαν μόνες τους οι νοικοκυρές και δεν τα έψηναν, αλλά τα άφηναν να στεγνώσουν σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος. Στη διάρκεια της χρήσης τους, ψήνονταν και γινόταν στερεώτερα, αλλά όχι τόσο όσο η συνηθισμένη κεραμική.

    Στις ανασκαφές μέσα στα λιθόκτιστα σπίτια του οικισμού, που ήταν σκεπασμένα με χορτοσκεπή, βρέθηκαν επίσης πιθάρια, όπου οι κάτοικοι αποθήκευαν τα προϊόντα τους και συνήθιζαν να τοποθετούν κάτω από το δάπεδο του δωματίου, εφυαλωμένη οικιακή κεραμική, σιδερένια εργαλεία, ένας μεγάλος χάλκινος εγκόλπιος σταυρός, δύο σιδερένιοι λιτανευτικοί σταυροί και πολλά αντικείμενα που μαρτυρούν την καθημερινή ζωή των κατοίκων του μικρού οχυρωμένου οικισμού του Προφήτη Ηλία.

    ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

    Το μεσοβυζαντινό κάστρο κτίστηκε στην κορυφή του λόφου, με λίθους από παλαιότερα οικοδομήματα, και περιβάλλει έκταση 2.200 τμ. Σώζεται σε μέγιστο ύψος δύο μέρων (δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα πέντε) και η κάτοψή του είναι ωοειδής. Διαθέτει μία κύρια πύλη με άνοιγμα 2,05 μέτρων, που έκλεινε με δύο βαριά ξύλινα θυρόφυλλα, τα οποία όμως καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Στη βορειοδυτική πλευρά του υπάρχει μία δεύτερη, μικρότερη πύλη, που χρησιμοποιούνταν μόνο για την είσοδο και έξοδο ανθρώπων, και πιθανώς οδηγούσε προς το νερό. Η δεύτερη αυτή πύλη προστατεύεται από έναν πυργίσκο.

    Εξάλλου, εντοπίστηκαν και νομίσματα (βενετσιάνικα και φραγκικά του ελλαδικού χώρου), από τα οποία διαπιστώνεται ότι ο τελευταίος οικισμός της περιοχής έζησε κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα και καταστράφηκε στα μέσα του ίδιου αιώνα, κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων στη Χαλκιδική.

    Η περιοχή της Αρναίας μνημονεύεται από το 1478 ως ακατοίκητη γεωργική γη, ονομαζόμενη "Ραλίγοβα", που πιθανώς αναφέρεται στον κατεστραμμένο τότε μεσαιωνικό οικισμό του Προφήτη Ηλία. Το 1519 απογράφηκαν 15 χριστιανοί κάτοικοι της Ραλίγοβης, οι οποίοι φαίνεται να αποτελούν την ιδρυτική ομάδα της μετέπειτα "Λιαρίγκοβης" που μετονομάστηκε το 1928 σε Αρναία.

    Ε.Ρ.

    [34] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Κηδεύεται αύριο, στη 1:30 το μεσημέρι, από το Γ' νεκροταφείο Αθηνών ο συνθέτης λαϊκής μουσικής, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών.

    Ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης γεννήθηκε το 1923 στα Πετράλωνα, μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα και από το 1955 έως και σήμερα έζησε στο Αιγάλεω. Έγραψε δεκάδες λαϊκά τραγούδια.

    [35] ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΙΜΑ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (13:36 UTC+2)

    Ανθρώπους του βιβλίου και των γραμμάτων, ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, θα τιμήσει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2004 και ώρα 23:00 στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑΣ του ξενοδοχείου "ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ".

    "Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συνεχίζει με συνέπεια και συνέχεια να βρίσκεται πάντα κοντά στη Θεσσαλονίκη και τους δημιουργούς του πνευματικού της πολιτισμού. Στους ανθρώπους που επενδύουν τις ιδέες και το δημιουργικό τους έργο, στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί χρέος τιμής για μας η δημόσια αναγνώριση και ανάδειξη του έργου τους. Οι εκδότες της Βόρειας Ελλάδας τιμούμε και φέτος αξιόλογα πρόσωπα της τέχνης και των γραμμάτων ως ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής τους στον ελληνικό πολιτισμό, που αποτελεί την προβολή της ψυχής κάθε λαού απέναντι στην τέχνη και την ιστορία του" τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Χαρ. Μπαρμπουνάκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 February 2004 - 19:14:39 UTC