Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ
  • [02] Ο ΑΧΜΕΤ ΚΟΡΕΪ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [03] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΧΤΑ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [04] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
  • [05] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [07] ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ Ο Β.
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑ Η Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [09] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ
  • [10] ΑΣΕΠ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ 3.455 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
  • [11] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [12] ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ''ΓΕΝΙΚΗΣ'' ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.
  • [13] ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ AGROTICA
  • [14] ΥΠΑΝ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • [15] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
  • [16] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΑΝΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ
  • [17] Ο ΜΠΑΪΚΑΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ
  • [20] ΠΑΛΗ: Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [21] Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΙΟΣ: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [22] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [23] Ο ΓΚΟΜΕΖ MVP ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [25] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [26] ΑΝΑΝ: ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [27] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [28] ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΒC
  • [29] ΝΕΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥ
  • [30] EKΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [31] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ & ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
  • [32] Ο ΥΠΠΟ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [33] ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [34] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Οι τσιγγάνοι όχι μόνο δεν πρέπει να νιώθουν αποκλεισμένοι στη χώρα μας αλλά είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον οικισμό τσιγγάνων «Αγία Σοφία» στον πρώην στρατόπεδο «Γκόνου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Στον οικισμό αυτό ζουν περίπου 2.500 τσιγγάνοι οι οποίοι παλιότερα ήταν εγκατεστημένοι στις όχθες του Γαλλικού ποταμού σε άθλιες συνθήκες, ενώ στον οικισμό τώρα έχουν εξασφαλίσει τις βασικές υποδομές για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Οι τσιγγάνοι τον υποδέθηκαν με θερμές εκδηλώσεις, ο υπουργός τους χαιρέτισε, μίλησε μαζί τους και μπήκε μέσα σε μια λυόμενη ξύλινη κατασκευή όπου για αρκετή ώρα συζήτησε με οικογένεια τσιγγάνων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Βρίσκομαι εδώ για να διατρανώσω ότι οι τσιγγάνοι έχουν μια θέση ισότιμη. Δεν υπάρχει για μένα, γι' αυτό το κίνημα το οποίο εκπροσωπώ κανένας πολίτης που θα πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος. Όλοι είναι όχι μόνο χρήσιμοι αλλά και απαραίτητοι. Απαραίτητοι σε μια νέα εποχή. Και φέρνουν οι τσιγγάνοι με τον δικό τους πολιτισμό, με τους καλλιτέχνες τους, με την επιχειρηματικότητα τους, με τη δικιά τους εξυπνάδα, με τις δικές τους παραδόσεις, έναν πλούτο στη χώρας μας.

    Είμαι εδώ σ' αυτή την περιοχή διότι εδώ η τοπική κοινωνία μαζί με την πολιτεία, μαζί με τον πρόεδρο των τσιγγάνων έχουν συνεργαστεί κι έχουν δείξει μια ιδιαίτερη φροντίδα. Έχουν δημιουργηθεί λυόμενα σπίτια εκεί που υπήρχαν άθλιες πραγματικά συνθήκες, υπάρχει κέντρο υγείας, τα παιδιά αρχίζουν πια και πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, υπάρχει ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη και αυτή είναι αχτίδα ελπίδας. Αλλά και είναι και η δέσμευση μας να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία ώστε πραγματικά να αισθάνεται και να είναι ισότιμος ο τσιγγάνος στη χώρα μας. Είναι μια ευθύνη που αναλαμβάνουμε αλλά είναι ευθύνη και όλων μας ως πολίτες να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις, να ξεφύγουμε από ρατσιστικές αντιλήψεις για να δούμε τον άνθρωπο τον οποίο και χρειαζόμαστε. Κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία».

    [02] Ο ΑΧΜΕΤ ΚΟΡΕΪ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ραμάλα, 29 Ιανουαρίου 2004 (12:10 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμετ Κορεϊ καταδίκασε την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, από την οποία και σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, αλλά και τη χθεσινή εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 13 Παλαιστίνιοι.

    Από την πρωινή επίθεση τραυματίστηκαν 45 άνθρωποι, ενώ την καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενεργοποίησης πλαισίου διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική διαδικασία.

    [03] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΧΤΑ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (10:11 UTC+2)

    Αυξήθηκε η διαφορά της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ στην "παράσταση νίκης" μετά την υπόθεση της "τροπολογίας Πάχτα", σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC που έγινε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ και δημοσιεύει σήμερα η "Καθημερινή".

    Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. ανέβηκε στο 48% από 39% (9 μονάδες πάνω) και το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε από το 33% στο 23% (10 μονάδες κάτω), όπως προκύπετι από τη σύγκριση των στοιχείων της ίδιας εταιρίας με βάση δημοσκοπήσεις πριν και μετά την υπόθεση της "τροπολογίας Πάχτα".

    Το 40% θεωρεί καλύτερη για το μέλλον του τόπου μία κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή (πριν ήταν 35%) και το 31% μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου (πριν ήταν 35%).

    Το 62% πιστεύει ότι η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου «μάλλον θα ωφελήσει τη ΝΔ» και το 52% κάνει την ίδια εκτίμηση για την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    [04] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (01:10 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Με ένα ευχαριστώ προσωπικά σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και προς όλους τους βουλευτές, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διάλεξε να κλείσει την τελευταία του ομιλία, με το αξίωμα αυτό, στη Βουλή και κάτω από τα χειροκροτήματα τους.

    "Θέλω να πω στον κ. Καραμανλή, στην κ. Παπαρήγα, στον κ. Κωνσταντόπουλο και σε όλους εσάς ένα ευχαριστώ, γιατί πιστεύω ότι αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης μου, μου δώσατε την ευκαιρία να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου και να προάγω το έργο μου. Παρά τις πολιτικές μας διαφωνίες μας υπήρχε πάντα η κοινή συμφωνία ότι εργαζόμαστε όλοι για να είναι οι πολίτες ενήμεροι", είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την αυλαία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την πολιτική της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς που είχε προκαλέσει η Ν.Δ.

    Νωρίτερα, είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της ΝΔ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τους, εκτός από τα θέματα της διαφάνεια βρέθηκαν η απουσία του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, την οποία καυτηρίασαν έντονα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και η επίμαχη τροπολογία "Πάχτα".

    ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας της για τακτική αρνητισμού, διαστρεβλώσεων, αμφισβητήσεων και καταστροφολογίας με στόχο την άγρα ψήφων. "Η ΝΔ κάνοντας την πρόταση αυτή δεν επιδιώκει τη συζήτηση αλλά στο να δημιουργήσει σύγχυση και αμφιβολία για αυτό και προσέθεσε προεκλογικό χαρακτήρα. Εγώ όμως θα μιλήσω επί της ουσίας" Το ερώτημα είναι με ποια παράταξη θα υπάρξει σταθερότητα. Η ΝΔ μιλά παραπλανητικά και υπόσχεται σε όλους. Όμως σταθερότητα χωρίς σχέδιο δεν υπάρχει. Λέει ότι θα βρει τριάμισι δισ. από τη μείωση σπατάλης. Τα 10 δισ. ισοδυναμούν με ισολογισμό 3 υπουργείων.

    "Η Ν.Δ. ήταν τραγικά απούσα από την αποστολή της. Ουσιαστική πολιτική είναι οι προτάσεις και αυτό έλειψε στην Αξιωματική αντιπολίτευση που ακολούθησε το εύκολο πρότυπο περασμένων δεκαετιών αντί να προβάλλει ένα μοντέλο για ουσιαστική πολιτική. Η άρνηση της είναι φραστική αφού δεν της κοστίζει απολύτως τίποτα. Μιλάει για υποβάθμιση της Βουλής. Δεν συνέβαλε όμως καθόλου στην αναβάθμιση της αλλά στην υποβάθμιση της. Επειδή βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας δεν λέει τίποτα".

    Δεν γνωρίζω άλλη χώρα στην ΕΕ όπου η αντιπολίτευση προβάλει μωσαϊκό αντιφατικών σκέψεων. Οτι και να πει η ΝΔ δεν διορθώνει την κατάσταση. Σχέδια της τελευταία στιγμής είναι και της νύχτας που τα βλέπει η μέρα και γελά.

    Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η έλλειψη σχεδίου και η συνεχής αντιφατικότητα. Αυτά επηρεάζουν το πολιτικό σύστημα και ενισχύει τον αδιέξοδο αρνητισμό στην ελληνική κοινωνία. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναφέρεται πάντα με ευχαρίστηση σε όλους τους τομείς αδυναμίας και γιατί ότι χειρότερο υπάρχει. Αν είναι έτσι τόσο άθλια τα πράγματα στο τόπο, εσείς αποτελείται εξαίρεση φωτεινή; Μπορεί να έχουμε μια κοινωνία που κυριαρχεί διαπλοκή και εσείς να είστε έξω; Το κακό είναι ότι οι καθ' έξιν υπερβολές σας οδηγούν στον να μην παράγεται πολιτική".

    Μπορεί να υπήρξαν στιγμές που δεν προστατεύθηκε το δημόσιο συμφέρον ή που πρυτάνευσαν τοπικίστικες λογικές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χρωματίζουν το συνολικό χρόνο μιας κυβέρνησης".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης έκανε αναφορά στην επίμαχη τροπολογία Πάχτα τονίζοντας ότι " η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση την απέρριψε από την πρώτη φορά που ήρθε στη Βουλή και όφειλαν όλοι οι βουλευτές να το γνωρίζουν και έπρεπε να στηρίζουν τη θέση της κυβέρνησης, ή να προσπαθήσουν μέσα από διαφανείς διαδικασίες να επιδιώξουν την αναθεώρηση της κυβερνητικής θέσης.

    Η τροπολογία ήρθε σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και ήταν βαθύτατη αντιδεοντολογική η μεθόδευση. Εδωσα εντολή στον υπουργό Οικονομίας και στον στο γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσουν στην ακύρωση της διάταξης. Ζήτησα την παραίτηση του κ. Πάχτα. Η απόφαση για τους βουλευτές ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία Η συγκεκριμένη αντίθεση τους με τη κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες".

    Ο κ. Σημίτης κάλεσε όλα τα κόμματα σε κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς εκφράζοντας ωστόσο την αντίρρηση του για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται για γενικευμένη σήψη.

    "Αν όλοι είναι ανέντιμοι τότε ποιοι είναι έντιμοι; Επειδή πιστεύω στη διαφάνεια μάχομαι αλλά είμαι και κατά υπερβολής και της σκανδαλολογίας προς ιδίον όφελος».

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Καραμανλής για νέο πολιτικό πολιτισμό, ανέφερε ότι ο ίδιος τον έχει αποκαλέσει υπηρέτη οργανωμένων συμφερόντων και εκλεκτό της διαπλοκής ενώ πρόσθεσε:

    "Τις ίδιες ακριβώς μέρες άκουσα υβριστικά συνθήματα κατά του Γ. Παπανδρέου όπως αέρα αέρα να φύγει η χολέρα. Οι χυδαιότητες αυτές δείχνουν την ακροδεξιά ρίζα της ΝΔ".

    Κλείνοντας ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "στις 7 Μαρτίου στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση ότι το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει πιο ψηλά την Ελλάδα".

    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ο Κώστας Καραμανλής επιτέθηκε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για κινδυνολογία και διχαστικά μηνύματα.

    Υποστήριξε ότι πάντα το κόμμα του πρωτοπορούσε γιατί στήριξε όλες τις εθνικές υποθέσεις και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ ακόμα και σήμερα ζητά διάλογο ανοιχτό και απροκάλυπτο αλλά δεν έχει απάντηση.

    "Λυπούμαι που όλο και πιο συχνά φτάνατε σε ακραίους χαρακτηρισμούς. Ποτέ δεν είπατε κάτι θετικό υπέρ της αντιπολίτευσης. Ακόμα και με τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους εμείς στηρίζαμε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης σε μείζονος σημασίας εθνικές υποθέσεις" τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής.

    Στο σημείο αυτό καυτηρίασε την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Απορώ όμως γιατί δεν βλέπω στο πλευρό σας τον αντικαταστάτη σας. Που είναι ο κ. Παπανδρέου; Γιατί απουσιάζει ιδιαίτερα σε τέτοιες μέρες που θέλει ο ελληνικός λαός να ακούσει τους πολιτικούς ηγέτες να διαλέγονται με πολιτικά επιχειρήματα; Με ενημέρωσαν ότι βρίσκεται σε κάποια κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

    Λυπούμαι γιατί η καρδιά της δημοκρατίας είναι εδώ στη Βουλή. Εδώ διαφωνούμε, συγκρουόμαστε ή συμφωνούμε και πάντως όμως υπηρετούμε πάνω από όλα την πατρίδα μας. Ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα ούτε στους κομματικούς μονολόγους. Η συμμετοχική δημοκρατία ξεκινά εδώ και θα περιμένω από το διάδοχο σας να την εφαρμόζει και να μην την επικαλείται στα λόγια".

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για βιομηχανία νομοσχεδίων που έπληξαν το κύρος του Κοινοβουλίου και για τροπολογίες που πέρασαν και ήταν όπως είπε εξαιρετικά βλαπτικές, φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα αυτήν για τα ΕΤΑ.

    Αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία Πάχτα και στους χειρισμούς του πρωθυπουργού σημείωσε:

    "Ο υφυπουργός δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση; Ποιόν αποπέμψατε; Έναν υπουργό που απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης σας για 8 χρόνια και είχε πολύ κρίσιμα και καίρια αρμοδιότητα την διαχείριση των πόρων από το Γ ΚΠΣ;

    Σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Σημίτη ο κ. Καραμανλής του καταλόγισε ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να αποφύγει την αποδοκιμασία των πολιτών.

    Σε παρέμβαση του ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της ομιλίας του κ Καραμανλή, τον κατηγόρησε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε στον Γιώργο Παπανδρέου επειδή δεν ήταν στη Βουλή ήταν τέχνασμα και θεατρική σκηνοθεσία.

    Ακόμα απάντησε στο πρόεδρο της ΝΔ σχετικά με όσα είπε περί στήριξη της στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις λέγοντας :

    "Λέτε ότι η ΝΔ στήριξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Εγώ όμως έχω προσωπική εμπειρία. Ολοι επικρότησαν την ελληνική προεδρία πάντα σε ένα πνεύμα αναγνώρισης... Δύο ήταν οι εξαιρέσεις. Οι βουλευτές του Λεπέν που μίλησαν υβριστικά και ο δεύτερος ο ευρωβουλευτής σας ο κ. Τρακατέλης που είπε ότι επειδή μίλησαν όλοι θετικά αυτός θα έκανε αναφορά μόνο στα αρνητικά.

    "Εγώ αισθάνομαι ότι δεν προσφέρατε στήριξη παρά μόνο όταν δεν μπορέσατε να κάνετε αλλιώς γιατί σας αναγκάζουν τα γεγονότα.

    Ζητώντας και αυτός να κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και πάλι στην απουσία του κ. Παπανδρέου τονίζοντας:

    "Ο κ. Παπανδρέου αντί να βρίσκεται σε κομματικές συνάξεις εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να είναι εδώ που είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Πιστεύετε δηλαδή ότι είναι τέχνασμα αυτό που κάνουμε σήμερα στη Βουλή; Σόου επικοινωνιακό;

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε ότι το κόμμα της απορρίπτει συνολικά τόσο το έργο της κυβέρνησης όσο και τη πολιτική της ΝΔ.

    "Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο ανταγωνισμός δεν είναι ουσιαστικός. Τα δύο κόμματα διαφωνούν στην ουσία μόνο στο τρόπο διαχείρισης" είπε η κ. Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην τροπολογία Πάχτα χαρακτηρίζοντας την κατάπτυστη ενώ αναρωτήθηκε αν η ανάπτυξη περιορίζεται στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων

    Δηλαδή στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο ξενοδοχείο για την πλουτοκρατία και τα νατοϊκά στρατεύματα;" πρόσθεσε

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απουσία του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι στη Βουλή έπρεπε να δώσει το παρών του και όχι στη Θεσσαλονίκη για να κάνει ανέξοδες ρητορικές και εμπόριο εξαγγελιών και να εμφανίζεται υπεράνω της πολιτικής Σημίτη όταν ο ίδιος ήταν συνυπεύθυνος.

    Ακόμα υποστήριξε ότι κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να κινείται στους βασικούς άξονες Σημίτη ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν συμφωνεί με τις εξαγγελίες του για μη κρατικά πανεπιστήμια ή τους ανασφάλιστους εργαζομένους.

    Η σκέψη του κ. Παπανδρέου κινείται εντός της λογικής του νεοφιλευθερισμού χωρίς τις λεκτικές ισορροπίες του Σημίτη που διατηρούσε τεχνοκρατικά προσχήματα. Ως ΥΠΕξ εγκατέλειψε τη στρατηγική μιας αυτόνομης Ευρώπης και προχώρησε στο δόγμα Μπους" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Τέλος έκανε λόγο για νοσηρό δημόσιο βίο που τον χαρακτηρίζει η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι μίζες ενώ κλείνοντας την πρωτολογία του επεσήμανε ότι στις εκλογές δεν θα πάμε σκηνοθετώντας το μέλλον αυτού του τόπου αλλά αγωνιζόμενοι για αυτό το μέλλον.

    [05] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    O Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε τίποτε για τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε σήμερα ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα ο νομάρχης επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μίλησε ούτε για τα χρήματα που χάθηκαν από το Νομό Θεσσαλονίκης επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ούτε για τα μεγάλα έργα, ούτε γιατί δεν συναντήθηκε με τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού, ούτε γιατί δεν δίνονται κονδύλια που δικαιούται η Θεσσαλονίκη ως ολυμπιακή πόλη. Του απηύθυνε εξάλλου τα ερωτήματα γιατί η οικονομική ανάπτυξη είναι στα χέρια της κεντρικής εξουσίας απαξιώνοντας όλα τα θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας και γιατί δεν ανέλυσε τις προτάσεις του περί EXPO.

    Εξάλλου, μετά από πρόταση του κ. Ψωμιάδη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταγγείλει έλλειμμα σεβασμού εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, που εκφράσθηκε με την περιφρόνηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για γενικόλογες επισημάνσεις του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη και επισημαίνεται ότι οι αναφορές του θα έπρεπε να συνοδεύονται από αποδείξεις σεβασμού στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

    Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα του Ν.Σ. Θεσσαλονίκης:

    «Οι αναφορές και οι διακηρύξεις για αποκέντρωση και συμμετοχική δημοκρατία του κ. Παπανδρέου θα έπρεπε για να είναι αξιόπιστες να συνοδεύονται από τις έμπρακτες αποδείξεις σεβασμού στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Γυρίζοντας την πλάτη ο κ. Παπανδρέου στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και στο Επαρχείο Λαγκαδά παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να αντιληφθούν το μέγεθος του σεβασμού που αποδίδει ο ίδιος στους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας.

    Οι γενικόλογες επισημάνσεις του αυριανού προέδρου ενός μεγάλου κόμματος δεν συνάδουν με την αξιοπιστία και την ταύτιση έργων και λόγων που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο για όλους τους αληθινούς ηγέτες. Στην διήμερη παραμονή του στο Νόμο Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και να δεσμευτεί ουσιαστικά για την δρομολόγηση λύσεων στα εκατοντάδες αδιέξοδα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του κόμματος του. Ο Νομός χωρίς δρόμους , χωρίς υποδομές , χωρίς μέσα συγκοινωνίας, χωρίς γήπεδα χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί πλέον να κάνει υπομονή . Το αύριο των εξαγγελιών των κυβερνώντων , των τελευταίων χρόνων είναι. σήμερα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην συνεχίζουν να υποτιμούν την νοημοσύνη των Θεσσαλονικέων!

    Είναι πραγματικά λυπηρό ο επόμενος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διακηρύσσει τον απόλυτο σεβασμό του στο διαφορετικό και στο δικαίωμα της αντίθετης γνώμης και άποψης , να μην μπορεί να ανεχθεί να ακούσει τις θέσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης , επειδή τυχαίνει να ανήκουν σε άλλη παράταξη από τη δική του. Ο κ. Παπανδρέου, όπως φαίνεται οικοδομεί το νέο ήθος και το νέο ύφος της νέας εποχής με υλικά του παρελθόντος. Το να μην σέβεται τα πρόσωπα είναι πρόβλημά του. Το να μην σέβεται τους θεσμούς , όπως αυτόν της αιρετής αυτοδιοίκησης, ας το κρίνουν οι πολίτες».

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο στο Νομό Ιωαννίνων από τις έντονες βροχοπτώσεις. Κατολισθήσεις και καθιζήσεις εξακολουθούν να σημειώνονται στο οδικό επαρχιακό δίκτυο του Νομού και σε πολλά τμήματα η συγκοινωνία έχει διακοπεί ή γίνεται δύσκολα από παρακαμπτηρίους.

    Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Αμπελοχωρίου, Βρυσοχωρίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Δελβινακίου και σε πολλές άλλες περιοχές. Από το πρωί συνεργεία με μηχανήματα καταβάλουν προσπάθειες για να απομακρύνουν από το οδικό δίκτυο όγκους από βράχους και χώματα.

    Στα ορεινά του Νομού προβλήματα από τις χιονοπτώσεις δημιουργήθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων Τρικάλων, στην περιοχή της Κατάρας και στο τμήμα Μηλιάς - Γρεβενών Εγνατίας Οδού η συγκοινωνία γίνεται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Αλυσίδες είναι απαραίτητες και στις ορεινές περιοχές του ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, της Κόνιτσας και του Μετσόβου.

    Από τις βροχοπτώσεις υπήρξαν πλημμύρες στα πεδινά κυρίως του Νομού, αλλά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές ή κτηνοτροφικές μονάδες.

    [07] ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Το Μετάλλιο Τιμής του πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρέλαβε από τον νέο πρέσβη της Ρωσίας στη χώρα μας Αντρέι Βντόβιν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο.

    Το Μετάλλιο Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθιερώθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων της Θεσσαλονίκης με την δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πόλη.

    Ο κ. Βντόβιν εξέφρασε την ελπίδα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Αγίας Πετρούπολης με τη Θεσσαλονίκη, τόσο στον πολιτιστικό, όσο και στον οικονομικό και τουριστικό τομέα.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ιδιότητα του προεδρεύοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκπροσώπησε την ΕΕ στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 300ης επετείου της Αγίας Πετρούπολης, στις οποίες παρέστη και ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Στην αντιφώνηση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση της πόλης με την Αγία Πετρούπολη και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ανάπτυξη σύσφιξη των σχέσεων του ελληνικού με το ρωσικό λαό.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έδωσε στον πρέσβη της Ρωσίας αντίγραφο του Λευκού Πύργου και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντρ Προσβίρκιν, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑ Η Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Την αντίδραση της Ν.Δ. προκάλεσε η παράταση για τρεις μήνες της θητείας της σημερινής διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Σε δήλωσή τους, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπεύθυνος των θεμάτων Τραπεζών και Κεφαλαιαγορών Δημήτρης Κωστόπουλος αναφέρουν ότι «η σημερινή διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βαρύνεται με πράξεις και παραλείψεις που συνέβαλαν στο 'έγκλημα' του Χρηματιστηρίου, ειδικά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο».

    «Η κυβέρνηση παρατείνει τη θητεία της σημερινής διοίκησης έως και τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία», τονίζουν.

    Οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Κωστόπουλος σημειώνουν ότι «η Ν.Δ. την περασμένη Δευτέρα εμπόδισε την κυβέρνηση να διορίσει τον έως σήμερα αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πέντε επιπλέον χρόνια. Επέμεινε και πέτυχε να δεχθεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη για μια πενταετία. Επέμεινε στο να υπάρξει μεταβατική διοίκηση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών με επικεφαλής έναν πρώην ανώτατο δικαστικό κοινής αποδοχής και με μέλη που θα προταθούν από παράγοντες της αγοράς», υπογραμμίζουν.

    [09] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ

    Aθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Το διπλασιασμό των δημοσίων δαπανών για τη δημόσια υγεία στο 6% του ΑΕΠ πρότεινε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μίλησε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι μια λογιστική επιδίωξη αλλά μια πολιτική επιλογή. «Διπλασιάζεις τις δαπάνες για την υγεία σημαίνει εξασφαλίζεις τις προϋποθέσεις για πραγματική κοινωνική συνοχή» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας με αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για εμπόριο υγείας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας προεκλογικά και επισήμανε ότι δεν μπορεί σήμερα κανένα από τα δύο κόμματα να δίνει ανέξοδες υποσχέσεις για τον τομέα της υγείας όταν διατηρείται πεισματικά αυτή η υποχρηματοδότηση στις προβλεπόμενες δαπάνες για την υγεία.

    Εξάλλου σημείωσε ότι οι αντιφάσεις, οι ανέξοδες αυτοκριτικές και οι ανέξοδες εξαγγελίες δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για να ξεγελάσει κανείς τον κόσμο μία ακόμη φορά και ζήτησε από τους εργαζόμενους να υποστηρίξουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς και να καταδικάσουν τον οδοστρωτήρα του δικομματισμού και την προσπάθεια περιχαράκωσης της ελληνικής κοινωνίας.

    [10] ΑΣΕΠ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ 3.455 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Εκδόθηκε η προκήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η οποία αφορά στην πλήρωση με γραπτό διαγωνισμό 3.455 θέσεων Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δημόσιου Τομέα, εκ των οποίων 1.810 θέσεις αφορούν την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 1.063 την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 582 αφορούν Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Αναλυτικότερα, 1.810 θέσεις αφορούν στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και ειδικότερα στους κλάδους: ΠΕ Αερολιμενικών, ΠΕ Γραμματέως Α' Τάξεως, ΠΕ Δημοσιονομικών, ΠΕ Διοίκησης, ΠΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΠΕ Διοικητικής Οργάνωσης, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού (Διοικητικού), ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού (Νομικής), ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού (Οικονομικού), ΠΕ Διοικητικού Εμπορικού, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού, ΠΕ Εφοριακών, ΠΕ Κοινωνικής Ασφάλισης, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού (Οικονομικών Επιστημών), ΠΕ Οικονομολόγων, ΠΕ Οικονομολόγων - Λογιστών, ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων, ΠΕ Τελωνειακών, ΠΕ1 Διοικητικού, ΠΕ1 Διοικητικού - Οικονομικού, ΠΕ1 Οικονομικού, ΠΕ3 Διοικητικού - Οικονομικού, ΠΕ5 Οικονομικών, ΠΕ6 Διοικητικού Οικονομικού.

    Επίσης 1.063 θέσεις αφορούν στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα στους κλάδους : ΤΕ Δημοσιονομικών, ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού (Διοίκησης Επιχειρήσεων), ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού (Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού (Επιχειρ. Σχεδιασμού & Πληροφ. Συστ.), ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού (Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & Οικονομία), ΤΕ Λογιστικής, ΤΕ Οικονομικών, ΤΕ1 Διοικητικού - Λογιστικού, ΤΕ3 Διοικητικού, ΤΕ6 Διοικητικού - Λογιστικού

    Τέλος, 582 θέσεις που αφορούν στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα τους κλάδους : ΔΕ Γραμματέων, ΔΕ Δακτυλογράφων - Στενογράφων, ΔΕ Δακτυλογράφων - Χειριστών Η/Υ, ΔΕ Δικαστικών Υπαλλήλων - Γραμματέων, ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού (Αποθηκάριος), ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΔΕ1 Διοικητικού, ΔΕ1 Διοικητικού - Λογιστικού.

    Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα ορισθεί με ειδική ανακοίνωση του Α.Σ.Ε.Π.

    [11] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Νευρικότητα επικρατεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, έπειτα από το χθεσινό «ξεπούλημα», που προκάλεσε ο υπαινιγμός της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν νωρίτερα του αναμενόμενου. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώνονται στο Nasdaq, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις εταιρικές κερδοφορίες και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατά την εβδομάδα που έληξε το Σάββατο 24 Ιανουαρίου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 342.000 σε σχέση με τον αναθεωρημένο αριθμό των 343.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα κι έναντι προβλέψεων για μείωση στις 340.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, που αποτελεί πιο σταθερό μέσο σύγκρισης, ενισχύθηκε κατά 750, ανερχόμενος στις 346.000.

    Εξάλλου, ο δείκτης εργασιακού κόστους στο τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Exxon-Mobil ανακοίνωσε υψηλότερη κερδοφορία τετάρτου τριμήνου εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων. Η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου ανακοίνωσε κέρδη 6,65 δις δολάρια έναντι 4,09 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μετοχή της εταιρίας ενισχύεται κατά 1,57%.

    Η Boeing ανακοίνωσε κέρδη αυξημένα και καλύτερα των προβλέψεων, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχύεται κατά 1,47%.

    Αντίστοιχα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα της Honeywell, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 47 σεντς ανά μετοχή. Πέρσι η εταιρία είχε εμφανίσει ζημίες της τάξης του 1,78 δολ. Ο τίτλος της σημειώνει κέρδη 1,18%.

    Απώλειες της τάξης του 13,44% καταγράφει η μετοχή της Veritas Software, ύστερα από τις απογοητευτικές εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου χρήσης, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

    Στις 20.20, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,10% και διαμορφωνόταν στις 10.457,40 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 2.049,18 μονάδες, μειωμένος κατά 1,36% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 με πτώση 0,26%, υποχωρούσε στις 1.125,53 μονάδες.

    Σ.Α.

    [12] ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ''ΓΕΝΙΚΗΣ'' ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Τη άμεση διακοπή των διαδικασιών πώλησης της Γενικής Τράπεζας ζητεί ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας με επιστολή του προς τον μέλλοντα πρόεδρο του ΠαΣοΚ, υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    «Σας καλούμε να σταματήσετε τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, την πώληση της Γενικής Τράπεζας μέσα στην προεκλογική περίοδο με όλες τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στους εργαζόμενους και βασικά στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας, στους αποστράτους οι οποίοι βεβαίως εκπροσωπούνται από συγκεκριμένο όργανο, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν συνταχθεί με τις θέσεις του Συλλόγου μας, αλλά και στους πολίτες γενικότερα», αναφέρεται στην επιστολή.

    Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι «οι διαδικασίες πώλησης της Γενικής στην Societe Generale έγιναν με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, γεγονός που καταγγέλθηκε από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή».

    Σημειώνεται, τέλος, ότι μέχρι σήμερα ο Σύλλογος των Εργαζομένων δεν έχει λάβει απάντηση σε προηγούμενες επιστολές αναλόγου περιεχομένου που είχε αποστείλει στον κ.Παπανδρέου στις 8 και 12 Ιανουαρίου.

    [13] ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ AGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Με αυξημένο αριθμό επισκεπτών, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, άνοιξε χτες τις πύλες της η 20η AGROTICA, ενώ μεγάλη κίνηση καταγράφεται και σήμερα. Συγκεκριμένα, η έκθεση, που στο εξής θα πραγματοποιείται ανά διετία, δέχτηκε χτες 4.852 Ελληνες και ξένους επισκέπτες, έναντι 2.805 το 2003.

    Οι επισκέπτες προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, αλλά και από αρκετές χώρες του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Σερβία Μαυροβούνιο, Τουρκία, Τυνησία και πΓΔΜ).

    Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, ο υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Δρυς, χαρακτήρισε την AGROTICA ως τη σημαντικότερη διοργάνωση για τον αγροτικό κόσμο και εξήρε την πολύχρονη προσφορά της στην αγροτική οικονομία γενικότερα.

    Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόνισε ότι αποτελεί κατάκτηση των ευρωπαίων αγροτών, ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές για τον μικρό παραγωγό και την οικογενειακής μορφής γεωργική εκμετάλλευση.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε σήμερα τους χώρους της 20ής AGROTICA, ενώ, το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Εξάλλου, σήμερα, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Διοικητικού Τομέα Προγραμματισμού και Εφαρμογής Γ΄ΚΠΣ του υπουργείου Γεωργίας, καθώς και της Μονάδας Εμψύχωσης Δικτύου Leader+.

    Οι ώρες λειτουργίας της AGROTICA είναι τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 10.00 έως τις 19.00 και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 20.00.

    [14] ΥΠΑΝ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τις εμπορικές μισθώσεις προεκλογικά, ανέλαβαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης έναντι του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Ειδικότερα, επισημάνθηκε πως δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να παρατείνει τη διάρκεια των εμπορικών μισθώσεων κατά 5 έτη ούτε να αυξήσει το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων σε περίπτωση έξωσης.

    Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ζήτησαν την κατάργηση της αποζημίωσης των 24 μισθωμάτων για ιδιόχρηση ή τη μείωση στα 12 μισθώματα, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης σε 12 μισθώματα, όταν στο μίσθιο δεν πρόκειται να ασκηθεί η ίδια δραστηριότητα. Επεσήμαναν, τέλος, την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις οφειλές που αφήνουν ανεξόφλητες οι ενοικιαστές και να αντιμετωπιστεί με νομική παρέμβαση η εγκατάλειψη άχρηστων αντικειμένων στο μίσθιο.

    [15] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε σοβαρές συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, ''για λύση εδώ και τώρα'', υπογράμμισε σήμερα ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της τουρκοκυπριακής Πλατφόρμας ''Αυτή η γη είναι δική μας''.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος είχε ενωρίτερα συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, και ερωτηθείς για τα θετικά σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, είπε ότι δεν ανέμενε ότι οι Αμερικανοί και ο ΓΓ του ΟΗΕ, έχοντας υπόψη τις κινήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τις καταδίκαζαν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΑΝΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε απόψε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να συγκαλέσει αμέσως συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Όπως δήλωσε μετά από συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον κ. Ανάν, τόνισε στον ΓΓ ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι είναι ώρα «να αρχίσουμε ουσιαστικές συνομιλίες, να αφήσουμε κατά μέρος τις προσπάθειες δημοσίων σχέσεων γιατί έχουμε χάσει πολύ χρόνο περιμένοντας τις εξελίξεις και δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να έχουμε σαν στόχο το αποτέλεσμα».

    Είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο της Χάγης όπου δεν υπήρξε ούτε πρόοδος, ούτε και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

    Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις Βρυξέλλες κράτησε περίπου 40 λεπτά.

    Κατά την αναχώρησή του ο ΓΓ απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις στους δεκάδες δημοσιογράφους που τον ανέμεναν στην είσοδο του ξενοδοχείου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο ΜΠΑΪΚΑΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τουρκία, (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, αξιολογώντας την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, τόνισε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έφθασαν στο σημείο βελτίωσης, αλλά επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όσον αφορά το Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Μπαϊκάλ τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση για μία βάση νέου ανοίγματος, αντέδρασε στις νέες δηλώσεις και αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Ερντογάν για διαμεσολαβητή, υποστήριξε πως όλες οι άλλες οι πλευρές αντιδρούν.

    Ο κ. Μπαϊκάλ ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να οδηγήσει το Σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

    Ακόμη, είπε πως η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ απέχει από κάποιο σοβαρό κέρδος και κατέληξε λέγοντας πως επίκειται να γίνουν ιστορικά λάθη και για την ''ΤΔΒΚ'', όπως έγιναν και στο Ιράκ.

    Ο κ. Μπαϊκάλ επεσήμανε πως λόγω της λανθασμένης συμπεριφοράς της κυβέρνησης στο Κυπριακό, προκαλείται ένα σοβαρό ρήγμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

    [18] ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιανουαρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η σύναψη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου είναι κοντά.

    Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η αμερικανική ηγεσία θα ασκήσει πιέσεις εξίσου σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκύπριους ώστε η επανένωση να επιτευχθεί πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το ΒΒC.

    «Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την άσκηση πιέσεων προς όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπε ο Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε, «το πρόβλημα διαιωνίζεται εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι πλέον πλησιάζουμε στη λύση».

    Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    [19] ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιανουαρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στάση της Αγκυρας όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, συγχαίροντας όπως είπε τον κ. Γκιουλ για τα βήματα που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο να ευθυγραμμιστεί με τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι αν και βρισκόμαστε κοντά στη λύση και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ο ίδιος μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και άλλων ενεργειών σκοπεύει να αναμιχθεί προσωπικά στην προσπάθεια με στόχο να βοηθήσει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και ότι στόχος του είναι να βοηθήσει το Γενικό Γραμματέα που έχει ένα πάρα πολύ καλό σχέδιο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΑΛΗ: Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Μολονότι η συμμετοχή στο εφετινό διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις» Ελληνορωμαϊκής πάλης (Σάββατο και Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο του Στρέφη), δεν είναι μεγάλη, δεν λείπουν κάποιες αξιοσημείωτες συμμετοχές. Από τους αθλητές που έχουν δηλωθεί, ξεχωρίζει ο Σουηδός, Μάρτιν Λίντμπεργκ (96 κιλά) που έχει στην κατοχή του πέντε μετάλλια από σπουδαίες διοργανώσεις. Αναδείχθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2003, πρωταθλητής Ευρώπης το 2000, 2ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1999, ενώ το 1998 κατέκτησε χάλκινα μετάλλια στα πρωταθλήματα Κόσμου και Ευρώπης.

    Άλλοι αξιόλογοι αθλητές, που έχουν δηλωθεί, ανά χώρα, είναι:

    ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Φρίτς Όνες (96κ.), 4ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (Π.Π.) του 2003, Ρόμπερτ Σόλι (60κ.), 5ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ε.Π.) του 1999, Ρ. Κλέϊβε (120κ.), 9ος στο Π.Π. 2002.

    ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ: Γκενάντι Χάϊντζε (96κ.), 5ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, 5ος στο Π.Π. 1999, 7ος στο Π.Π. 2003, Κανατμπέκ Μπεγκαλίεφ (66κ.), 3ος στο Ασιατικό πρωτάθλημα 2003, Ντανιγιάρ Κομπόνοφ (74κ.), 2ος στο Πρωτάθλημα Ασίας 2002.

    ΣΟΥΗΔΙΑ: Τζίμυ Λίντμπεργκ (120κ.), 2ος στο Παγκόσμιο εφηβικό πρωτάθλημα του 2000.

    ΓΕΩΡΓΙΑ: Γκιόργκι Χαρεμπάβα (66κ.), 6ος στο Πρωτάθλημα Ευρώπης το 2002, αλλά στην ελευθέρα πάλη.

    Αριθμητικά οι δηλώσεις συμμετοχής είναι: Σουηδία 4, Νορβηγία 6, Κιργιστάν 5, Γεωργία 7, Αλβανία 7, Κύπρος 1. Συνολικά 30 αθλητές.

    Το οριστικό πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    Παρασκευή 29/1

    19.00 - 20.00 Ιατρική εξέταση

    19.30 - 20.00 Ζύγιση

    Σάββατο  31/1  

    09.00 - 13.00  Προκριματικοί

    17.00 -17.20    Τελετή Έναρξης

    17.20 - 21.00   Προκριματικοί

    Κυριακή  1/2  

    09.30 - 13.30  Ημιτελικοί

    17.00 - 20.30  Τελικοί Απονομές.

    [21] Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΙΟΣ: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Στο παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής με την Ξάνθη, στις επικείμενες μεταγραφικές κινήσεις, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του, αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Αρη, Γιάννης Μιχαλήτσος.

    «Το παιχνίδι με την Ξάνθη είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Έχουμε συνηθίσει με τα προβλήματα. Ελπίζω να έχω στη διάθεσή μου κάποιους παίκτες που δεν είχα στον προηγούμενο αγώνα. Εννοώ τους Σκέντζο, Διγκόζη, Αμπελά και Πασσαλή. Οι μικροί κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Για μια ομάδα είναι δύσκολο να ξεκινάνε πέντε βασικοί στην ενδεκάδα κάτω των 20 ετών και άλλοι τόσοι να βρίσκονται στον πάγκο. Προσπαθούμε όλοι μαζί να ξεπεράσει ο Αρης τις δυσκολίες. Είναι σημαντικό που έμειναν στην ομάδα κάποιοι έμπειροι. Θα ήθελα να μείνει και ο Σελάντερ αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε», τόνισε ο κ. Μιχαλήτσιος και συνέχισε αναφερόμενος στις μεταγραφικές κινήσεις: «Μεταγραφικά κινούμαστε να πάρουμε το Βραζιλιάνο Μαρικά, που θα έρθει αύριο και τον Κύπριο Πέτρο Κονναφή, που είναι διεθνής και είχε έρθει και παλιότερα στην ομάδα. Όλες οι κινήσεις μας είναι με μικρά ανταλλάγματα. Τα οικονομικά της ΠΑΕ δεν επιτρέπουν να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Θέλω να έχουμε έναν κορμό για να βαδίσει η ομάδα στα σίγουρα. Οι πολλές μεταγραφές δε νομίζω ότι κάνουν καλό. Οι ομάδες χτίζονται δεν αγοράζονται. Δείτε για παράδειγμα το Αιγάλεω, που με μικρά συμβόλαια έχει φτάσει στο να διεκδικεί την 3η θέση στο πρωτάθλημα. Αν ο Αρης δεν έκανε τόσες μεταγραφές τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε με ποδοσφαιριστές από τη β΄ ομάδα να φτάσει πολύ ψηλά. Δείτε για παράδειγμα τον Χαριστέα και τον Δέλλα, αλλά και άλλα παιδιά που κάνουν διεθνή καριέρα. Δεν θέλω να κάψω τα παιδιά, ούτε να τα φορτώσω με άγχος. Απλά πιστεύω πολύ σε αυτά. Ο Αρης έχει μεγάλη δυναμική και λαό και για αυτό αντέχει. Άλλη ομάδα στη θέση του θα είχε καταρρεύσει. Η νίκη επί του Πανηλειακού ήταν πολύ σημαντική. Αν είχαμε περισσότερους βαθμούς δε θα κάναμε μεταγραφές γιατί έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου. Απλά δε θα ήθελα να τους κάψω».

    Για το παιχνίδι με την Ξάνθη ο κ. Μιχαλήτσος τόνισε: «Η Ξάνθη είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Έχουμε τους ίδιους στόχους, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι έκανε αρκετές και καλές μεταγραφές προκειμένου να πάει καλύτερα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσπάθεια. Ωστόσο μετά από πολύ καιρό θα έχουμε και τον κόσμο στο πλευρό μας και νομίζω ότι με την συμπαράστασή του θα τα καταφέρουμε. Όλοι ξέρουν ότι ο Αρης έχει πολύ κόσμο και μαζί με τους φιλάθλους μας μπορούμε να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας και να τελειώσουμε με θετικό τρόπο το πρωτάθλημα».

    [22] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Τέλος καλό, όλα καλά. Από το μεσημέρι ο Κύπριος ποδοσφαιρισατής, Λιάσης Λουκάς αποτελεί μέλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αφού υπέγραψε σήμερα επαγγελματικό συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους, με δικαίωμα ανανέωσης από την εταιρία τριών επιπλέον χρόνων.

    Οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τον παίκτη είχαν αρχίσει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα, αλλά τότε δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, αφού ανήκε στη δύναμη της ομάδας της Νέας Σαλαμίνας Κύπρου. Αναγκάστηκε να κάνει προσφυγή σε βάρος της ομάδας του, να μείνει ελεύθερος και κατόπιν να διαπραγματευτεί για τις οικονομικές απολαβές από τον Δικέφαλο.

    [23] Ο ΓΚΟΜΕΖ MVP ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ο Ερνάντο Γκόμεζ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 6ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών που ολοκληρώθηκε χθες με τον αγώνα ΕΑ Πατρών - Ορεστιάδα 3-1. Ο παίκτης του Ολυμπιακού ήρθε πρώτος στο index με 0.57 αφού στο ματς Ολυμπιακός - ΠΑΟ 3-0 κέρδισε 25 πόντους, 3 άσους, 60% στην επίθεση (21/35), 5 άμυνες και 1 μπλοκ.

    Ανά κατηγορία πρώτευσαν: πόντοι: Πόλακ Ντάλιμπορ (Παγκράτι) 38, άσοι: Κράβαρικ Αντρέϊ (Ηρακλής) 5, άμυνες: Μπρουκς Φρέντυ (Παγκράτι) 13, μπλοκ: Μήττας Ηλίας (Άρης) 6.0, υποδοχή: Κυριαζής Χρύσανθος (Ολυμπιακός) 100%, επίθεση: Ανδρεάδης Ανδρέας (Εθνικός Αλεξανδρούπολης) 82% και index: Γκόμεζ Ερνάντο (Ολυμπιακός) 0.57.

    [24] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Μία «μονομαχία» που υπόσχεται να προσφέρει ρεκόρ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στο στάδιο της Παιανίας στις 22 Φεβρουαρίου για το διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου «Αθήνα 2004».

    Ο λόγος για τον ρωσικό «εμφύλιο» ανάμεσα στις δύο καλύτερες επικοντίστριες όλων των εποχών, την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ κλειστού, Σβετλάνα Φεοφάνοβα (4.80) και την Ελένα Ισινμπάγιεβα που έχει την αντίστοιχη επίδοση στον ανοιχτό (4.82).

    Η Φεοφάνοβα μπορεί πέρυσι να έχασε το ρεκόρ του ανοιχτού από την συμπατριώτισσά της, αλλά είναι κυρίαρχος στις μεγάλες διοργανώσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει φύγει με το χρυσό μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού και κλειστού του 2002, αλλά και από τις δύο αντίστοιχες διοργανώσεις του Παγκοσμίου πέρυσι.

    Η Ισινμπάγιεβα από την άλλη στα 22 χρόνια της ήδη έχει στη συλλογή της το αργυρό μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού του 2002 και του Παγκοσμίου κλειστού του 2003, ενώ δεύτερη ήταν και τον περασμένο Αύγουστο στο Παρίσι.

    Οι δύο άλτριες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που δεν το κρύβουν. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις τους, η μεν Φεοφάνοβα δήλωσε ότι η προετοιμασία της είναι επικεντρωμένη στο να γίνει φέτος η πρώτη γυναίκα που θα ξεπεράσει τα 5 μέτρα, η δε Ισινμπάγιεβα αποκάλυψε ότι στις προπονήσεις έχει άλματα στα 4.95.

    Μαζί τους στο επί κοντώ θα δούμε άλλες δύο σπουδαίες αθλήτριες. Ο λόγος για την Μόνικα Πίρεκ, την Πολωνή που έχει ατομικό ρεκόρ 4.62 από τον ανοιχτό στίβο, ενώ ήταν τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2002, αλλά και το Παγκόσμιο ανοιχτού και κλειστού πέρυσι. Επίσης θα δώσει το παρών η Ρωσίδα Ελένα Μπελιάκοβα με ατομικό ρεκόρ 4.60, η οποία το 2002 στο Μόναχο είχε πάρει την τέταρτη θέση.

    Δυνατή κούρσα θα έχουμε όμως και στα 800μ. των ανδρών. Ο ΣΕΓΑΣ έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Γουίλφρεντ Μπουνγκέι, του 24χρονου Κενιάτη που ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στις μεγάλες διοργανώσεις. Πέρυσι στη Στουτγκάρδη έγινε ο ένατος καλύτερος δρομέας όλων των εποχών στον κόσμο, χάρη στο 1.44.97 που σημείωσε. Λίγες ημέρες αργότερα πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού του Μπέρμιγχαμ, ενώ δύο χρονιές νωρίτερα στην αντίστοιχη διοργάνωση ανοιχτού του Έντμοντον είχε τερματίσει δεύτερος στα 800μ.

    Στο ίδιο αγώνισμα θα δώσουν το παρών ο Κενιάτης Γουίλιαμ Γιαμπόι, που ήταν τέταρτος στο Έντμοντον, αλλά και ο 23χρονος Σενεγαλέζος Αμπντουλάγιε Βάγκνε που έχει ατομικό ρεκόρ 1.45.08 από τον ανοιχτό στίβο.

    Τέλος επί ελληνικού εδάφους θα αγωνιστεί για μία ακόμη φορά και ο Νικόλας Μακροζωνάρης. Ο ελληνικής καταγωγής σπρίντερ, που εκπροσωπεί τα χρώματα του Καναδά, προκάλεσε αίσθηση πέρυσι όταν στο Γκραν πρι της πόλης του Μεξικού κατέβασε το ατομικό του ρεκόρ στα 100μ. σε 10.03 και άφησε πίσω του τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, Τιμ Μοντγκόμερι.

    [25] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε σε απερίφραστη καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης που έγινε το πρωί στην Ιερουσαλήμ, από την οποία 10 άνθρωποι, και ο καμικάζι βομβιστής, έχασαν τη ζωή τους, ενώ 50 τραυματίστηκαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά από συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση ότι ''τόσο ο Τούρκος ομόλογός μου όσο και εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απολύτως τη φρικτή επίθεση που έγινε σήμερα στην Ιερουσαλήμ'' προσθέτοντας ότι ''επισημαίνουμε ότι τρομοκράτες σκότωσαν αθώους και ζημίωσαν τις θεμιτές προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει το κράτος του''.

    Ο Πάουελ απηύθυνε έκκληση στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι να κάνει κάθε τι δυνατόν ώστε οι τρομοκράτες να απομονωθούν και η ειρηνευτική διαδικασία να αναβιώσει.

    [26] ΑΝΑΝ: ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι, αν τα μέρη που μετέχουν στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πρόκειται να προχωρήσουν και να εμπλακούν στη διαπραγματευτική διαδικασία, θα πρέπει να γίνει αυτό στη βάση του σχεδίου του.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ στις Βρυξέλλες, ο κ. Ανάν, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως η λύση θα εξευρεθεί μόνον εάν τα μέρη επιδείξουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εμπλακούν με σοβαρότητα στη διαδικασία, ενώ σημείωσε πως εάν η διαδικασία επαναλαμβανόταν θα ήθελε για συνεργάτη του κάποιον καλό γνώστη του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για διαμεσολαβητή από την τουρκική πλευρά και ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε με μια ενδεχόμενη ενεργό εμπλοκή κάποιου όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο κ. Ανάν είπε πως ο καλός του φίλος Κόλιν Πάουελ έχει ήδη εργασία και μάλιστα αρκετή.

    Επισημαίνοντας ότι ασχολείται με το Κυπριακό εδώ και κάποιο διάστημα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως καθ' όλη τη διάρκεια είχε έναν πάρα πολύ καλό μεσολαβητή που γνωρίζει άριστα το θέμα, τον Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Στην πορεία μάς βοηθούσαν αντιπρόσωποι από διάφορες φιλικές χώρες και πιστεύω πως εάν θα επαναλαμβάναμε τη διαδικασία, εξαιτίας και του χρονικού παράγοντα, θα ήθελα κάποιον υπεύθυνο που να γνωρίζει τα θέματα'', είπε συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Πρόσθεσε πως θα αποδεχόταν τη βοήθεια καλής θέλησης από κυβερνήσεις που έχουν επιρροή και δυνατότητα να βοηθήσουν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνον ''εάν τα μέρη επιδείξουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εμπλακούν με σοβαρότητα και συνέπεια στους χειρισμούς τους''.

    Σε ερώτηση για τις προτάσεις Ερντογάν και κατά πόσο θα μπορούσε να διανοηθεί συνομιλίες επί κάποιου άλλου εγγράφου, ο κ. Ανάν εξέφρασε την εκτίμηση ''πως τα μέρη που μετείχαν στις συνομιλίες γνωρίζουν ότι εάν είναι να προχωρήσουμε, αν είναι να εμπλακούμε, θα πρέπει να είναι στη βάση του σχεδίου μου''.

    Είπε ότι είχε πολύ καλή συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά ''δεν αντηλλάγησαν οποιαδήποτε έγγραφα μεταξύ τους''.

    ''Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Τουρκία υπέδειξε ξεκάθαρα την επιθυμία της για επανάληψη των συνομιλιών, θα στηρίξει και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι που να καταλήξουμε'', είπε ο κ. Ανάν.

    Υπογράμμισε ακόμη πως ''γνωρίζουμε πως πρέπει αυτό να γίνει πριν την 1η Μαϊου και το αποδέχονται''.

    Καταλήγοντας ανέφερε πως δεν θα ήθελε να εισέλθει σε λεπτομέρειες που θα συζητηθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [27] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιανουαρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αφήνουν ελεύθερους τους τρεις ανηλίκους που κρατούσαν ως μαχητές του εχθρού εδώ και έναν χρόνο στη στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, και ότι τους μεταφέρουν στην πατρίδα τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι τρεις έφηβοι, ηλικίας από 13 έως 15 ετών, ήταν οι μόνοι ανήλικοι που κρατούνταν μεταξύ των 660 φερόμενων ως μαχητών της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην αμερικανική βάση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο του πολέμου των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    [28] ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΒC

    Λονδίνο, 29 Ιανουαρίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Την παραίτηση του υπέβαλε ο διευθυντής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, Γκρεγκ Ντάικ, μία ημέρα μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός από τον λόρδο Μπάιρον Χάτον και συντάκτη του πορίσματος για την υπόθεση Κέλι.

    Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ υπογράμμισε ότι «εξαρχής αποκλειστικός στόχος του ήταν η υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας του BBC».

    Tο πρωί το διοικητικό συμβούλιο του BBC συνεδρίαζε με αφορμή την υποβολή παραίτησης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

    Το διοικητικό συμβούλιο του BBC «ζητά ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για τα λάθη που διεπράχθησαν στο ρεπορτάζ, το οποίο υπαινισσόταν ότι η κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη «δημόσια συγγνώμη» του BBC και τόνισε ότι «το όλο θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν».

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό στην ανεξαρτησία του ΒΒC.

    Ο Τόνι Μπλερ κατέληξε απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν και να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν.

    Ο Γκάβιν Ντέιβις παραιτήθηκε μετά τις δριμείες επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός σε έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι -συμβούλου της κυβέρνησης που αυτοκτόνησε πέρυσι μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων σχετικά με τα όπλα του Ιράκ.

    Μεταξύ άλλων η έκθεση του δικαστή Χάτον, εξέτασε κατηγόριες του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ότι στο ντοσιέ που συνέταξε η κυβέρνηση για τα όπλα του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2002, παραποίησε εσκεμμένα τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

    Ο δικαστής Χάτον αποφάνθηκε ότι η καταγγελία ήταν ανυπόστατη και ότι το σύστημα αρχισυνταξίας του ΒΒC δεν λειτουργεί σωστά.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι η έκθεση Χάτον απάλλαξε την κυβέρνηση από τις κατηγορίες.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ είπε ότι θέλει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ.

    [29] ΝΕΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥ

    Λονδίνο, 29 Ιανουαρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη έξαρση της νόσου των πουλερικών πιθανότατα να εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, πολύ νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η δήλωση του ΠΟΥ έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές σ' ολόκληρο τον κόσμο, καθώς σημαίνει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύεται ευρέως.

    Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο των πτηνών, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας εντοπίστηκαν στη Νότιο Κορέα τον Δεκέμβριο.

    Η αξιωματούχος Μαρία Τσενγκ του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός έλαβε δείγματα πριν από δύο εβδομάδες, τα οποία χρονολογούνται από τον Απρίλιο.

    Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχουν ίχνη του Η5Ν1 που προκαλεί την ασθένεια των πουλερικών.

    [30] EKΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Κοζάνη, 29 Ιανουαρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Εκδήλωση- παρουσίαση παραδοσιακής ποντιακής μουσικής διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης σε συνεργασία με τον σύλλογο Ποντίων Πτολεμαϊδας, στο πλαίσιο της στήριξης των νέων καλλιτεχνών του Νομού.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο 'Παντελίδης', όπου θα γίνει η παρουσίαση του νέου ψηφιακού δίσκου του Θεόφιλου Πουταχίδη που φέρει τον τίτλο «Καρδόπο μ' ατεβήρευτον».

    Το νέο δίσκο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής μουσικολόγος Παύλος Γαιτανίδης και ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Ζουρουφίδης.

    [31] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ & ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Ένα σημαντικό, αλλά παραμελημένο κεφάλαιο των σχέσεων του χορού και του θεάτρου στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, ανοίγει η αφιερωματική έκδοση «Χορός και Θέατρο: Από την Ντάνκαν στις νέες χορευτικές ομάδες», που παρουσιάστηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η πορεία των δυο «αδελφών τεχνών» επηρεάζεται από την παρουσία της Ιsadora Duncan στην Αθήνα (1903, 1915, 1920), αρχίζει επίσημα με τις Δελφικές Εορτές του ζεύγους Σικελιανού (1927, 1930) και φτάνει ως τις προτάσεις των πειραματικών ομάδων της δεκαετίας του ΄90 «Ομάδα Εδάφους» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, Χοροθέατρο «Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου, Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου, Εταιρία Ορχήστρας Τέχνης «Χορευτές» κ.ά.

    Το έργο αποτελεί τον καρπό πενταετούς έρευνας 80 φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, οι οποίοι όπως επισήμανε ο Αντιπρύτανης Μ. Δερμιτζάκης «δούλεψαν αφιλοκερδώς».

    «Οι φοιτητές θυσίασαν εβδομάδες και μήνες από τον ελεύθερο χρόνο τους και προσέφεραν ανυστερόβουλα αυτή την ερευνητική εργασία, αποδεικνύοντας ότι τα Πανεπιστήμιά μας δεν είναι μόνο χώροι διαμαρτυρίας, καταλήψεων κ.ά., αλλά και χώροι προσφοράς στην κοινωνία, χάρη σε μια ανιδιοτελή και αθόρυβη έρευνα», τονίζει εξάλλου, στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ.

    Τη δουλειά αυτή επιμελήθηκε επιστημονικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ και εξέδωσαν οι εκδόσεις «ΕΦΕΣΟΣ».

    Ο Γενικός Διευθυντής των Εκδόσεων, Γεώργιος Κονταδάκης, αναφέρθηκε στη δύσκολη διαδικασία της επεξεργασίας του αρχειακού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, που έγινε με σύγχρονα μηχανήματα 3ης γενιάς.

    Η ιστορία της σχέσης του χορού και του θεάτρου παρουσιάζεται μέσα από τη δουλειά 60 Ελλήνων χορευτών- χορογράφων και 40 χορευτικών ομάδων και συγκροτημάτων.

    Εδώ ανήκουν η Κούλα Πράτσικα, το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου, η Ζουζού Νικολούδη, η Αγάπη Ευαγγελίδη, ο Γιάννης Μέτσης, ο Λεωνίδας ντε Πιάν, οι Γιάννης Φλερύ - Λίντα Άλμα, η «Ομάδα Σύγχρονου Χορού» του Χάρη Μανταφούνη, το «ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο» του Lommel, η «Λάθος Κίνηση» του Κωνσταντίνου Μίχου και πλήθος άλλοι αξιόλογοι χορογράφοι, που συνέβαλαν στην ανανέωση της ελληνικής χορευτικής και θεατρικής τέχνης.

    «Οι λόγοι του περιορισμένου ενδιαφέροντος για τον σύγχρονο χορό και τη σχέση του με το θέατρο είναι πολλοί. Στους βασικότερους ανήκουν ο περιθωριακός ρόλος, που κατέχουν οι τέχνες της κίνησης - ρυθμική και χορός - στο λογοκρατούμενο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στην πνευματική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Η σωματική αγωγή παραμένει φτωχός συγγενής των άλλων μαθημάτων στη δημόσια εκπαίδευση και αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις. Λίγοι είναι εκείνοι, που αντιλαμβάνονται την αξία της ρυθμικής και της χορευτικής τέχνης, όχι μόνο ως καλλιτεχνικής εκδήλωσης, αλλά και ως παιδαγωγικού μέσου. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη παιδεία εξακολουθεί να σημαίνει κυρίως πνευματική καλλιέργεια και δευτερευόντως κάτι άλλο», τονίζει στο βιβλίο η επιμελήτρια της έκδοσης Ελένη Φεσσά- Εμμανουήλ.

    Κ. Κούτρα

    [32] Ο ΥΠΠΟ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (15:33 UTC+2)

    Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις ευκαιρίες, δυνατότητες και προοπτικές για επαγγελματική απασχόληση που προσφέρει σήμερα ο χώρος του πολιτισμού στους νέους, διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στις 19.30, στη μουσική σκηνή FIX.

    Νέοι και νέες, 18 έως 25 ετών, θα συζητήσουν με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, και καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης για τις δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τις Τέχνες (Κινηματογράφος, Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά).

    Ποιες είναι οι υπάρχουσες πολιτικές στο χώρο του πολιτισμού; Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει; Τι θέλουν οι νέοι; Πόσο υποστηρίζονται οι νέοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν τέτοιους δρόμους από τις δομές της εκπαίδευσης, το πολιτιστικό περιβάλλον και τις κοινωνικές δομές; Πόσο ανοιχτή είναι σήμερα η ελληνική κοινωνία σε νέες μορφές έκφρασης, σε νέες ματιές, σε νέες προτάσεις;

    Στο πάνελ των συζητητών θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Ναταλία Δραγούμη, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Αλέκος Φασιανός. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή.

    Μετά το τέλος της συζήτησης, διάρκειας περίπου 2 ωρών, θα ακολουθήσει μικρή συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη και η βραδιά θα κλείσει με DJ's party. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Το νέο του βιβλίο «100 Ανέκδοτα τραγούδια» από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ θα παρουσιάσει την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, στις 8.00 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο στιχουργός και συγγραφέας Λευτέρης Παπαδόπουλος.

    Η νέα έκδοση περιλαμβάνει 100 ανέκδοτα τραγούδια του μεγάλου στιχουργού, μερικά από τα οποία μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη και θα κυκλοφορήσουν σε cd σε λίγους μήνες, καθώς και κείμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου, του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

    Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί σε απλή και συλλεκτική έκδοση, θα μιλήσει ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας και θα απαγγείλει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.

    Είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Ιανός ο Μελωδός». Προηγήθηκαν «Ο έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός» του Λουδοβίκου των Ανωγείων και «Η Σούμα» του Διονύση Σαββόπουλου ενώ ακολουθούν σύντομα τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου.

    Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες. Μεγάλωσε σε μια αυλή, κάτω από την πλατεία Κυριακού (Βικτωρίας). Μπήκε στο πανεπιστήμιο (Νομική Αθηνών), αλλά τα παράτησε στο τρίτο έτος και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Από το 1959 εργάζεται στα ΝΕΑ. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια είναι ο χρονογράφος της εφημερίδας. Το 1963 καταπιάστηκε με το τραγούδι. Ως τώρα έχει γράψει τους στίχους 1.200 τραγουδιών. Συνεργάστηκε με τους καλύτερους μουσικούς και τραγουδιστές, ανάμεσα στους οποίους οι: Θεοδωράκης, Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Πλέσσας, Σπανός, Χατζηνάσιος, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Αλεξίου, Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Μητροπάνος και πολλοί άλλοι.

    Έγραψε επίσης τρία θεατρικά και δεκάδες τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δούλεψε στην τηλεόραση με δικές του εκπομπές. Πολλά από τα κείμενά του πήραν και το δρόμο του τυπογραφείου. Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Επαρχίες της Αθήνας, Η Τουρκία χωρίς φερετζέ, Το βρώμικο '89, Τα τραγούδια μου, Μάνος Λοΐζος, Ματιές, Άσμα Ασμάτων, Οι παλιοί συμμαθητές, Ζω από περιέργεια, Όλα είναι ένα ψέμα.

    [34] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2004 (15:04 UTC+2)

    Το πρώτο από τα μεγάλα κρατικά μουσεία, που έχει ολοκληρώσει τη μόνιμη έκθεσή του, θα αποτελεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, μετά τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ. ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δύο νέες εκθέσεις.

    Οι νέες εκθέσεις αναπτύσσονται σε αίθουσες συνολικού εμβαδού 736 τετραγωνικών μέτρων και συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός.

    Το σύνολο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου αναπτύσσεται πάνω σε δύο παράλληλους άξονες, έναν θεματικό και έναν χρονολογικό.

    Στη δέκατη από τις έντεκα συνολικά αίθουσες των μονίμων εκθέσεων του Μουσείου, γίνεται μία απόπειρα να παρουσιαστεί υπό τον τίτλο «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο: Η βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωσης , 1453-19ος αιώνας» η επιβίωση της βυζαντινής παράδοσης στην εκκλησιαστική και την κοσμική ζωή και τέχνη του ελλαδικού χώρου μετά την κατάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    Η έκθεση εστιάζει κυρίως σε όψεις της εκκλησιαστικής ζωής και ιδιαίτερα στην εξέλιξη της θρησκευτικής ζωγραφικής στις ελληνικές περιοχές υπό ξένη κυριαρχία. Στις τουρκοκρατούμενες περιοχές η θρησκευτική ζωγραφική εξελίχθηκε υπό το βάρος της υποταγής σε έναν αλλόθρησκο κατακτητή. Καθώς οι κύριοι χορηγοί ήταν φωτισμένοι ιεράρχες η ζωγραφική τέχνη αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο στα μεγάλα μοναστικά κέντρα του Αγίου Όρους, των Μετεώρων και του Νησιού των Ιωαννίνων. Στις ενετοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου, η κρητική και εν συνεχεία η επτανησιακή σχολή αφομοίωσαν με δημιουργικό τρόπο στοιχεία της δυτικής ζωγραφικής και κυρίως της ιταλικής.

    Η έκθεση διερευνά τη συνέχεια της βυζαντινής παράδοσης στη δημόσια λατρεία, με την παρουσίαση λειτουργικών υφασμάτων, αμφίων, χειρογράφων και σκευών. Παράλληλα επιχειρείται μια προσέγγισης της επιβίωσης στοιχείων της βυζαντινού πολιτισμού στον ιδιωτικό βίο, με αναφορές στην ιδιωτική λατρεία και την καθημερινή ζωή. Επίσης παρουσιάζονται κεραμικά σκεύη που πιστοποιούν τη συνέχιση της παραγωγής της βυζαντινής κεραμικής , καθώς ακολουθούν όμοια τεχνολογία, παρόμοιες τεχνικές διακόσμησης και παρόμοια διακοσμητικά θέματα με αυτά της υστεροβυζαντινής περιόδου.

    Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν» η οποία επιχειρεί να αποκαλύψει στον επισκέπτη τη διαδικασία με την οποία τα έργα του παρελθόντος ανακαλύπτονται, συντηρούνται, μελετώνται και φυλάσσονται ως τεκμήρια του πολιτισμού της εποχής τους. Στην έκθεση επιλέχτηκε να γίνει ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, που εξυπηρετούν απόλυτα το θέμα που αναπτύσσεται , ενώ το αυθεντικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου περιορίστηκε στο ελάχιστο.

    Με αφετηρία την πανανθρώπινη και διαχρονική ανάγκη της γνώσης του παρελθόντος η έκθεση παρουσιάζει τα μέσα ανάκτησής του. Ένα από αυτά είναι η επιστήμη της αρχαιολογίας με βασική ερευνητική μέθοδο τη διεξαγωγή ανασκαφών. Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται τα διάφορα στάδια μιας ανασκαφής, οι τρόποι χρονολόγησης των αντικειμένων αλλά και η τύχη τόσο των οικοδομικών καταλοίπων όσο και των κινητών ευρημάτων μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο παρουσιάζεται το μοναδικό αυθεντικό έκθεμα: ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο με παραστάσεις μηνών που στόλιζε μια κατοικία του 5ου αιώνα μΧ η οποία ανασκάφτηκε στην Άνω Πόλη.

    Η παρουσίαση της διαδικασίας συντήρησης των αντικειμένων χρησιμεύει ως μετάβαση στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, η οποία αφορά τον χώρο όπου τα ευρήματα φυλάσσονται και προστατεύονται: το μουσείο. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την «περιπέτεια» ενός αντικειμένου που επιλέγεται για να παρουσιαστεί σε μια έκθεση , εκεί δηλαδή όπου θα αποτελέσει τμήμα ενός διαφορετικού συνόλου και θα ενταχθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο όπου βρισκόταν αρχικά με στόχο ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής να προσεγγίσει , στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, έναν πολιτισμό του παρελθόντος.

    Η έκθεση κλείνει με μια περιήγηση μέσω touch screen στην ιστορία των μουσείων από τις συλλογές της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα στη δημιουργία των μουσείων στο πλαίσιο του δυτικού πολιτισμού των νεώτερων χρόνων και την εξέλιξη τους μέσα από τις διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσας σε κάθε εποχή και σε κάθε κράτος.

    Στόχος του μουσειολογικού προγράμματος του Μουσείου είναι να παρουσιάσει τη ζωή στο Βυζάντιο στο σύνολό της, από τον ιδιωτικό βίο ως την οργάνωση της κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής και την πενυματική και καλλιτεχνική ανάπτυξη. Τα αντικείμενα που εκτίθενται παρουσιάζονται σε θεματικές εκθέσεις, όχι τόσο ως αυτοτελή έργα τέχνης, όσο ως μαρτυρίες ενός πολιτισμού. Παράλληλα, ο βυζαντινός πολιτισμός τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, μεταξύ της αρχαιότητας που προηγήθηκε και του νεοελληνικού πολιτισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε κατόπιν.

    Συγκεκριμένα, τα εκθέματα εντάσσονται στις εξής συγκεκριμένες εκθεσιακές ενότητες: Παλαιοχριστιανικός Ναός, Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία, Από τα Ηλύσια Πεδία στον χριστιανικό Παράδεισο, Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών, Οι δυναστείες των βυζαντινών αυτοκρατόρων, Το βυζαντινό κάστρο, Συλλογές Ντ. Παπαστράτου και Δ. Οικονομοπούλου, Το λυκόφως του Βυζαντίου, Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο, Ανακαλύπτοντας το παρελθόν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 January 2004 - 19:14:14 UTC