Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
  • [02] Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ
  • [03] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΓΣΕΕ
  • [06] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ
  • [07] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΝΔ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [08] ΒΟΛΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [09] ΑΚΗΣ:ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • [10] Ο Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
  • [12] ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ
  • [14] ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ
  • [15] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ:Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΔΠΔ ΤΟΝ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Γ.ΛΙΑΝΗΣ
  • [21] ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΜΕ ΟΥΝΤΕΖΕ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [24] ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΣΕΛΑΝΤΕΡ
  • [25] ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [26] ΜΟΥΣΑΡΑΦ:ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ
  • [27] ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ FLASH AIRLINES
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ "ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ"

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

    Διδυμότειχο, 17 Ιανουαρίου 2004 (15:49 UTC+2)

    Προσκλητήριο για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα ελπίδα, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την περιοδεία του στο νομό Έβρου. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε ανοιχτές συγκεντρώσεις στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, ενώ σταμάτησε στο Σουφλί όπου του έκαναν υποδοχή οι κάτοικοι τους χαιρέτησε και συνομίλησε μαζί τους. Στο Σουφλί, μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών τον υποδέχθηκε και ο μουφτής του νομού Έβρου, με έδρα το Διδυμότειχο, Μεχμέτ Σερίφ Δαμάτογλου.

    Στις ομιλίες του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νεολαία, τις γυναίκες, τους αγρότες και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δίπλα τους. Υπενθύμισε πως τη σύνταξη την καθιέρωσε πρώτος ο παππούς του Γεώργιος Παπανδρέου και εξήρε το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, ενώ δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Σχετικά με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο από τα μέλη του κόμματος αλλά και φίλους, είπε πως είναι κάτι πρωτόγνωρο και με τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία αυτή οι πολίτες θα δηλώσουν συμμετοχή για την επόμενη μέρα.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την υποδοχή των πολιτών και τις ανοικτές συγκεντρώσεις που έγιναν και τις χαρακτήρισε ξέσπασμα και πάθους της ελπίδας για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Η Θράκη έστειλε το μήνυμα είπε και είναι μήνυμα νίκης του ΠΑΣΟΚ. Πριν από το Σουφλί, στον Προβατώνα Έβρου, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη, εκτός προγράμματος, στην 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, στο στρατόπεδο «Δελαγραμμάτικα». Στο στρατόπεδο αυτό είχε υπηρετήσει ο ίδιος ένα μέρος της θητείας του, το 1978, και σήμερα θυμήθηκε εκείνες τις μέρες στην ξενάγηση που του έκανε, στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, ο υποστράτηγος Δημήτριος Γράψας.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη, επισκέφθηκε σήμερα και το Περιβαλλοντικό Κέντρο, στο δάσος της Δαδιάς.

    [02] Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ "ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ"

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αποτυπώνεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρίας «Μέτρον Ανάλυσις», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», από την οποία προκύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος έλληνας πολιτικός με 70%, ενώ δεύτερος με μεγάλη διαφορά βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με 56,8% και ακολουθούν: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 46,3%, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος με 46,1%, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 36%, ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής με 34%, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 26% και τελευταίος ο πρόεδρος του «ΛΑΟΣ» Γ. Καρατζαφέρης με 18%.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αρνητική εικόνα που έχουν οι ερωτηθέντες για τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς η μεγαλύτερη αρνητική άποψη υπάρχει για τον Κώστα Καραμανλή, με 37,9% ενώ αντίστοιχα η άποψη αυτή για τον Γ. Παπανδρέου είναι μόλις 26,6%.

    Το 54% των ερωτηθέντων, βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Γεωργίου Παπανδρέου για την πρωθυπουργία, θεωρεί όμως ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 34% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει την πολιτική που ακολούθησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [03] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να κινήσει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα κρίνοντας ότι ήταν ελλιπής η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 99/70/ΕΚ σχετικά με την εργασία ορισμένου χρόνου.

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο της αρμόδιας Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου επισημαίνει τα εξής: "Μετά από διαδοχικές επαφές με τις υπηρεσίες της ελληνικής διοίκησης, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνουν ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δεν εξασφαλίζει πλήρως τη μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει στην Ελληνική Δημοκρατία προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης".

    Παράλληλα, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι το προεδρικό διάταγμα που ορίζει τις προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξαιρεί μεγάλες κατηγορίες συμβασιούχων όπως οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ΕΡΤ κλπ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά επικαλείται νομικό κενό καθώς μετά την πρόσφατη αναθεώρησή του, το Σύνταγμα δεν καλύπτει την μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστου χρόνου.

    Πάντως, σύμφωνα με την κοινοτική διαδικασία, η ελληνική πλευρά έχει προθεσμία δυο μηνών προκειμένου να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής. Αν δεν υπάρξει απάντηση ή εάν η απάντηση κριθεί μη ικανοποιητική τότε η Επιτροπή μπορεί να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στη χώρα μας, διαδικασία που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση την Πέμπτη στην Αθήνα μεταξύ κοινοτικών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων του υπουργείου εργασίας.

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (09:09 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του δηλώνοντας σίγουρος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές εξήγγειλε σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Πύργου ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά επίθεση στην κυβέρνηση για αδιαφάνεια και για προσπάθεια «να γαντζωθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο» και σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, έκανε εμμέσως λόγο για μη δημοκρατικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι «καλούν τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν κάτι που έχουν προαποφασίσει».

    Τα πυρά του κ. Καραμανλή δεν απέφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ χωρίς να τον κατονομάσει αλλά να τον φωτογραφίζει με τον χαρακτηρισμό «ο διάδοχος του κ. Σημίτη», τονίζοντας ότι δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που ο ίδιος παραδέχθηκε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «παριστάνει τον καινούργιο ενώ είναι από τους μακροβιότερους υπουργούς». Ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις τού κόμματός του και να έρθει σε επαφή με τις παραγωγικές τάξεις και τους κατοίκους των περιοχών.

    Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένει η Ρηγίλλης την απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το αν θα είναι ξανά ή όχι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Την Παρασκευή, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Νίκος Γκελεστάθης, γνωστοποίησε την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή και ο Κώστας Καραμανλής του απέστειλε επιστολή με την οποία τον ευχαριστεί για την προσφορά του.

    Όπως όλα δείχνουν, η επιστροφή Αβραμόπουλου στη ΝΔ αναμένεται να γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Μέχρι την Τρίτη άλλωστε θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων στη Ρηγίλλης και η ανακοίνωσή τους θα γίνει άμεσα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο είχε σήμερα το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές εξέθεσαν στον κ. Στεφανόπουλο τα αιτήματά τους, ενόψει και της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και τον προσκάλεσαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες.

    Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και κύρια θέματα συζήτησης η μείωση χρόνου εργασίας και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ παρουσίασε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενόψει της πρώτης συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα σύμβαση εργασίας. Πέραν της σταδιακής μείωσης εργασίας από τις 40 ώρες που είναι σήμερα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις 8%, ενίσχυση των νεοπροσλαμβανομένων και προστασία των εργασιακών σχέσεων.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι για το ίδιο θέμα εκκρεμεί συνάντηση και με τη ΝΔ, προκειμένου να ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση, όπως ακριβώς έκανε και στο ΠΑΣΟΚ.

    Οσον αφορά στο θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι πρέπει επιτέλους να πάψει η ομηρία των εργαζομένων και να μονιμοποιηθούν.

    [06] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

    Νέα Υόρκη, 17 Ιανουαρίου 2004 (15:48 UTC+2)

    Πολικό ψύχος σαρώνει το βορειανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη θερμοκρασία να κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα ετών.

    Το θερμόμετρο έδειξε -40 βαθμούς Κελσίου στη Βοστώνη και -31 στη Νέα Υόρκη, όπου οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εκτός εάν πρόκειται για πολύ μεγάλη ανάγκη, καθώς το δέρμα μπορεί να παγώσει τελείως σε λιγότερο από 30 λεπτά.

    Σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην κατανάλωση ρεύματος. Οι αυξημένες ανάγκες έχουν οδηγήσει τις Αρχές στη σκέψη για περιοδική διακοπή της ηλεκτροδότησης για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

    Το δριμύ ψύχος, που προήλθε από τον Καναδά, όπου οι άνθρωποι είναι περισσότερο συνηθισμένοι στο κρύο σε σχέση με τους Αμερικανούς, αναμένεται να διαρκέσει ως το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας.

    [07] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΝΔ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη ΝΔ «έκπληκτη» και «αμήχανη» καθώς έχει ενοχληθεί πάρα πολύ επειδή δεν μπορεί να ελέγξει αλλά ούτε καν να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

    «Νομίζω ότι έχει την υποχρέωση να συμβάλει σε έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο όχι βέβαια για να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει τον τόπο, αλλά για να έχει τη δική της συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα. Γιατί και η αντιπολίτευση παίζει το δικό της πολύ σημαντικό θεσμικό δημοκρατικό ρόλο», είπε.

    [08] ΒΟΛΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» θα βρει στήριξη στις επόμενες εκλογές, καθώς ότι θα είναι αποφασιστική απάντηση σε όλους εκείνους που θέλουν τους εργαζόμενους παρίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες της συγκέντρωσης στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, στελεχών των κοινωνικών κινημάτων και εργαζομένων, με θέμα την προεκλογική παρέμβαση του συνδυασμού.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε με υπεκφυγές να παρακάμψει το θέμα που αφορά την ενότητα της Αριστεράς.

    «Όταν από την πλευρά της ΝΔ εμφανίζονται ως φιλελεύθερη παράταξη, όταν από την πλευρά του κ. Παπανδρέου εμφανίζονται ως δημοκρατική παράταξη, αναζητώντας και στους τίτλους όρους που μεταξύ τους μοιάζουν, είναι σαν να θέλουν να κόψουν και να ράψουν την Ελλάδα στα μέτρα της παραταξιακής αυτής πόλωσης», τόνισε και διερωτήθη: «Δεν υπάρχει αριστερή παράταξη στην Ελλάδα;».

    «Μπροστά στην πρωτοφανή κινητοποίηση των ισχυρών κέντρων να επιβάλλουν τον απόλυτο δικομματισμό με τη μορφή ενός διπολισμού παρατάξεων», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «η Αριστερά θα πρέπει να απαντήσει ως μια μεγάλη, ενωμένη παράταξη που διαθέτει και μνήμη και δύναμη για να επηρεάσει τις εξελίξεις;».  «Συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση η κ. Παπαρήγα ή όχι;», είπε, «εμείς το θέλουμε και απόδειξη ότι το θέλουμε είναι η δημιουργία του ΣΥΝ Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο που διεκδικεί την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων στις επόμενες εκλογές». «Η κ. Παπαρήγα το θέλει;», ξαναρώτησε.

    [09] ΑΚΗΣ:ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2004 (18:17 UTC+2)

    «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου χρειαζόμαστε νέες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    «Όλοι μας προσαρμοζόμαστε σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Ο πολιτικός φορέας που θα καταφέρει να πείσει ότι διαθέτει πρόγραμμα και ότι έχει να προτείνει νέες πολιτικές οι οποίες θα απαντήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, αυτός νομίζω ότι θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη του», ανέφερε ο υπουργός.

    [10] Ο Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στη Θράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Όλοι είμαστε υπέρ της ειρήνης στην περιοχή, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επ΄ ωφελεία των δύο λαών. Άλλωστε, είναι ένα θέμα το οποίο συζήτησε δύο φορές, πέρυσι στην Άγκυρα, ο Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Παπανδρέου, όμως, φάσκει και αντιφάσκει, διότι ο ίδιος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, είναι ένας από τους τρεις, βασικούς υπεύθυνους που, μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, υπέγραψαν εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία δεσμεύουν τη χώρα με το πρωτοφανές ποσό των 18 τρισ. δρχ. για τα επόμενα δέκα χρόνια».

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Για αδράνεια απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των βενζινοπωλών κατηγορεί την Κυβέρνηση η Oμοσπονδία Bενζινοπωλών Eλλάδος, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας -όπως και της Ένωσης Bενζινοπωλών Nομού Aττικής- συνεδριάζει εκτάκτως αύριο προκειμένου να λάβει σχετικές αποφάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί προειδοποιητική απεργία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι βενζινοπώλες δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. «Υπάρχει ένας σταθερός και μόνιμος κοινωνικός διάλογος μεταξύ των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και του κράτους. Για το θέμα των ταμιακών μηχανών, που τα πρατήρια έχουν ήδη τοποθετήσει, θα έχουμε διάλογο και πιστεύω ότι θα βρούμε απάντηση», είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι σε 14 νομούς οι τιμές της βενζίνης είναι πολύ υψηλότερες από τη μέση πανελλαδική τιμή ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει και ο κρατικός έλεγχος, προκειμένου να περιοριστούν τέτοιες συμπεριφορές, υπενθυμίζοντας ότι παραπέμφθηκαν ορισμένοι νομοί στην επιτροπή ανταγωνισμού, «διότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το ότι βρίσκονταν είτε σε νησιά, είτε σε παραμεθόριες περιοχές, ανέβαζαν ανεξέλεγκτα τις τιμές».

    [12] ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 16 Ιανουαρίου 2004 (22:44 UTC+2)

    Σε νέα υψηλά έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα εντυπωσιακά κέρδη τριμήνου αμερικανικών κολοσσών καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, ότι ανάλογα θα είναι και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν τις προσεχείς εβδομάδες ευρωπαϊκές εταιρίες.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,71% και διαμορφώθηκε στις 4.487,90 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 1,24%, αναρριχήθηκε στις 3.671,80 μονάδες. Στις 4.111,64 μονάδες «σκαρφάλωσε» ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 1,05%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 1,02% έκλεισε στις 2.381,64 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,40%, στις 20.610,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 1,13% βρέθηκε στις 5.694,50 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 1,73% ανερχόμενος στις 357,55 μονάδες.

    Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα σ τον κλάδο των ημιαγωγών, με την ASMΙ να ενισχύεται κατά 10%, λόγω της αύξησης των παραγγελιών της. Κατά 4,4% ενισχύθηκε η ASML και η STMicroelectronics κατά 2,3%.

    Υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο του δολαρίου, καθώς πωλούν μεγάλο μέρος των προϊόντων τους στις ΗΠΑ. Η DaimlerChrysler ενισχύθηκε κατά 5% και κατά 2,5% η Volkswagen.

    Η αναβάθμιση της ΕΜΙ Group από τη Goldman Sachs σε «outperform» (προσδοκίες για άνοδο) και σε «buy» (αγορά) από τη UBS έφερε στη μετοχή της κέρδη 9,1%.

    Ανοδικά κινήθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, σε κλίμα φημολογίας ότι επίκειται συγχώνευση της Commerzbank (+0,37%) με την HVB (+4,19%).

    Όμως, σημαντικές απώλειες, της τάξης του 9,77% εμφάνισε η προβληματική ελβετική εταιρία εξεύρεσης εργασίας Adecco. Η εταιρία, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση δύο στελεχών της.

    [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2004 (22:42 UTC+2)

    Καμία ανησυχία δεν χρειάζεται για την τύχη της ελεύθερης έκτασης της περιοχής Λαγονησίου, καθώς εξασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολιτών για ελεύθερη χρήση και αξιοποίηση της αναβαθμισμένης πλέον έκτασης, με σαφή επιπλέον επίσημη εγγύηση της Πολιτείας για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης τρίτου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος με αφορμή δημοσιεύματα και αντιδράσεις κατοίκων κατά του τουριστικού συγκροτήματος Grand Resort Lagonisi.

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός η έκταση αυτή προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα της Λαυρεωτικής και προορίζεται αποκλειστικά για έργα πρασίνου, ναυταθλητικές και λουτρικές εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των επισκεπτών σε μόνιμη βάση στην παραπάνω έκταση και στις εγκαταστάσεις της αποτελεί βασική προϋπόθεση των έργων ανάπλασής της.

    Για το θέμα σχετική επιστολή απέστειλε η διοίκηση της ΕΤΑ στο Δήμο Θορικού, όπως επίσης και στη σχετική συνάντηση με τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ.Τσοχατζόπουλο, η μίσθωση της έκτασης αυτής στην γειτνιάζουσα επιχείρηση τουριστικού συγκροτήματος αποβλέπει να διασφαλιστεί το αναβαθμισμένο περιβάλλον της συγκεκριμένης έκτασης και της χρήσης της, μια και αυτό συνάδει και με το συμφέρον της τουριστικής μονάδας.

    «Η επένδυση στο συγκρότημα Λαγονησίου είναι μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις της χώρας, έχει κριθεί ότι είναι από τις καλύτερες διεθνώς και προάγει τον τουρισμό και την εθνική οικονομία, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Αναβαθμίζει παράλληλα δεσμευτικά βάσει των όρων της σύμβασης το περιβάλλον για τους κατοίκους της περιοχής και επιπλέον αποδίδει οικονομικά οφέλη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άνω των 400.000 ευρώ ετησίως».

    [14] ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ Ο.Α.

    Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2004 (22:16 UTC+2)

    Παρατάθηκε μέχρι την 15η Απριλίου 2004 η προθεσμία για την υποβολή του υπομνήματος μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταπαντήσει στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Η περαιτέρω πίστωση χρόνου αποφασίστηκε από το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τον ισχυρισμό ότι είχε δεχτεί χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος. Η διοίκηση του εθνικού μας αερομεταφορέα υπέβαλε δική της προσφυγή, προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσκομίζοντας παράλληλα όλα τα στοιχεία που ενίσχυαν την δική της θέση.

    Σημειώνεται ότι αρχική ημερομηνία είχε ορισθεί η 10η Απριλίου 2003, προθεσμία που παρατάθηκε από το Δικαστήριο τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, σε συνέχεια αντίστοιχων αιτημάτων των πληρεξουσίων δικηγόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αιτιολογία τον μεγάλο όγκο των εγγράφων, των δικαιολογητικών και των υποστηρικτικών στοιχείων- που προσκόμισε η Ολυμπιακή Αεροπορία, σε υποστήριξη της προσφυγής της- και την πολυπλοκότητα των νομικών θεμάτων που ανακύπτουν από τους νομικούς ισχυρισμούς της τελευταίας

    [15] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ:Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΔΠΔ ΤΟΝ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 17 Ιανουαρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, δήλωσε ότι λίγο πριν τη δολοφονία του, ο σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς είχε υποσχεθεί να παραδώσει στο ΔΠΔ τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς

    «Δυο εβδομάδες πριν από το θάνατό του, μου είπε ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στο στρατό και την αστυνομία και μου υποσχέθηκε ότι την άνοιξη θα είχα τον Μλάντιτς», ανέφερε η ντελ Πόντε.

    Ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε στις 12 Μαρτίου από ελεύθερους σκοπευτές, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στο Βελιγράδι. Στο εδώλιο κάθονται 22 κατηγορούμενοι από τους συνολικά 36 στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς. Οι 14 δικάζονται ερήμην. Ο Ζβένταν Γιοβάνοβιτς, ένας από τους κατηγορουμένους υποστήριξε ότι σκότωσε το σέρβο πρωθυπουργό για να τον εμποδίσει να παραδώσει και άλλους σέρβους «αγωνιστές» στο ΔΠΔ.

    Ο στρατηγός Μλάντιτς κατηγορείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).  

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2004 (11:41 UTC+2)

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η απάντηση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, καθώς και το Κυπριακό, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλεται επίσης η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Αγκυρα και η κατάσταση των οικονομικών του κράτους.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αντιδράσεις - φωτιά για τα καύσιμα'' γράφει ότι σε κλείσιμο δρόμων από αγανακτισμένους πολίτες οδηγεί ''η κοινωνικά ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης'' για αύξηση της τιμής των καυσίμων στην καρδιά της χειμερινής περιόδου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον είπε ότι οι ΗΠΑ εισηγήθηκαν στην Τουρκία να είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις αν θέλει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κατά πόσον η Τουρκία έχει επιδείξει την αναγκαία πολιτική θέληση για λύση.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Η 'Χαραυγή' απειλεί Υπουργούς'' γράφει ότι η εφημερίδα ''Χαραυγή'', εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, ''ανοικτά απειλεί και εκβιάζει υπουργούς επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίζει δημοσιογραφικές επιτυχίες'' και πως το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι έντονη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, καθώς ετοιμάζεται μεγάλη άσκηση. Ανάμεσα στα όπλα, σημειώνει η ''Μ'' περιλαμβάνονται και χημικά και για λόγους ασφαλείας έχει απομακρυνθεί από νευραλγικά πόστα το πολιτικό προσωπικό.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Φωνή λαού. Κινητοποιήσεις για καύσιμα'' αναφέρεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και αναφέρει ότι κάτοικοι χωριών στην περιοχή Τροόδους ετοιμάζονται για δυναμικά μέτρα αύριο, ενώ πολίτες των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων έκρουαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο επιδεινώνεται. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου προειδοποίησε ότι η Κύπρος δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΟΝΕ σε δυόμισι χρόνια εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Οργή λαού για τα καύσιμα'' γράφει ότι το πορτοφόλι του Κύπριου καταναλωτή θα δεχθεί καίριο πλήγμα λόγω των νέων αυξήσεων στα καύσιμα και προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή των καταναλωτών, καθώς γίνεται σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να θέσει τέρμα στο ''αναχρονιστικό σύστημα'' καθορισμού των τιμών των καυσίμων, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Σοκ στην αγορά - Φωτιά στις τιμές'' αναφέρεται στην αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών και γράφει ότι αυτό προκαλεί πάγωμα της αγοράς και έντονες αντιδράσεις σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σημειώνει επίσης την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι ο όρος του ΓΓ του ΟΗΕ για εκ προοιμίου δέσμευση των δύο πλευρών για καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων δεν γίνεται αποδεκτός ούτε από την ε/κ ούτε από την τ/κ πλευρά.

    Η ''Χαραυγή'' με σημερινό τίτλο ''Εναρξη με Ανάν'' γράφει πως σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν και ότι το τελετουργικό της έναρξης και η συμφωνία για τα διαδικαστικά προγραμματίζεται να γίνει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα από τον ίδιο τον κ. Ανάν ενώ οι ουσιαστικές συνομιλίες στην Κύπρο στην παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού αναφέρεται στις επαφές στην Κούβα της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ενημερώνοντας τον Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, είπε ότι η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004, είναι πολύ δύσκολη.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται και αυτή πρωτοσέλιδα στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και γράφει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών προειδοποίησε χθες ότι η αύξηση θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές άλλων προϊόντων, καθώς και να δώσει την ευκαιρία για νέα κρούσματα αισχροκέρδειας. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι χθες ο τουρκικός στρατός τάχθηκε υπέρ της λύσης του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου 2004, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε για δυσκολίες που υπάρχουν.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πως προχωρούν αμνησία και απόρρητο'' ότι προχωρά προς τελική ρύθμιση η φορολογική αμνηστία, ενώ παραπέμπονται σε δεύτερο χρόνο τα θεσμικά ενισχυτικά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο για την Αθήνα όπου θα έχει τη Δευτέρα συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για καθορισμό των επόμενων κινήσεων στο Κυπριακό.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' με τίτλο ''Ενώπιον των ευθυνών της'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν στην Τουρκία Ρομάνο Πρόντι τέθηκε η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της για λύση του Κυπριακού και σημειώνει ότι ο κ. Πρόντι υπογράμμισε στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι η μη εξεύρεση λύσης θα είναι μεγάλο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλού προβάλλει άρθρο του Προέδρου του ΣΚ ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος κάλεσε όλους να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 17 Ιανουαρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Η επιχείρηση "Σιδερένια Δίκτυα" της αλβανικής αστυνομίας αποτελεί το πρωτοσέλιδο θέμα όλων των σημερινών εφημερίδων. Τα "Σιδερένια Δίκτυα", όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας κ. Τόσκα, αποτελεί ουσιαστικά μόνο την αρχή της επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας σε όλες τις πόλεις της χώρας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, των παράνομων δραστηριοτήτων και της διαφθοράς.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας, κ. Ιμπράϊ τις προηγούμενες μέρες κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία (πάνω από 60 ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια, διαμερίσματα) ατόμων οι οποιοι έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες ή καταζητούνται από την αστυνομία. Επίσης, η αστυνομία στο Δυρράχιο προχώρησε στην κατάσχεση δύο μονάδων παραγωγής και επισκευής ταχύπλοων, καθώς και 50 ταχύπλοων σκαφών, τα οποία θεωρούνται ως προϊόν παράνομης δραστηριότητας των ιδιοκτητών τους.

    Τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    *"Σέκουλι": "Συνεχίζεται η επιχείρηση ''Σιδερένια Δίκτυα' της αστυνομίας".

    *"Αλμπάνια": "Λουκέτο σε ξενοδοχεία και μπαρ των μαφιόζων".

    * "Κόχα Γιον": "Η αστυνομία κατάσχεσε ξενοδοχεία, μπαρ και ταχύπλοα των όσων κατηγορούνται για παράνομες δραστηριότητες".

    * "Γκαζέτα Σκιπτάρε": "Υπουργός Δημόσιας Τάξης: 'Η επιχείρηση της αστυνομίας θα συνεχιστεί' ".

    * "Ριλίντια Ντεμοκράτικε": "Σόου της κυβέρνησης με την αστυνομική επιχείρηση 'Σιδερένια Δίκτυα' ".

    * "Ζέρι ι Πόπουλιτ": "Αποφασισμένη η κυβέρνηση στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος".

    - Κλέαρχος Λιάτης-

    [18] ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 17 Ιανουαρίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε χθες, για δέκατη φορά, αίτημα για την αποφυλάκιση Κούρδων πρώην βουλευτών, της Λεϊλά Ζάνα και τριών συναδέλφων της, η δίκη των οποίων επαναλαμβάνεται με την κατηγορία της υποστήριξης της κουρδικής αυτονομιστικής εξέγερσης. Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας απέρριψε το αίτημα των Λεϊλά Ζάνα, Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ, οι οποίοι καταδικάστηκαν το 1994 σε κάθειρξη 15 ετών, αλλά η δίκη τους επαναλαμβάνεται από τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο των νέων διαδικασιών που εφαρμόζει η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατηρητές στην αίθουσα του δικαστηρίου διαμαρτυρήθηκαν όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση, αναγκάζοντάς τον να εκκενώσει την αίθουσα. Μεταξύ αυτών που διαμαρτυρήθηκαν ήταν η βαρόνη Έμμα Νίκολσον, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του σώματος αυτού. Η Λεϊλά Ζάνα έχει τιμηθεί το 1995 με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης που απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο. Η απόρριψη της απελευθέρωσης των τεσσάρων αποφασίστηκε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε. Ρομάνο Πρόντι εκφώνησε λόγο στο τουρκικό κοινοβούλιο και ζήτησε την απελευθέρωση της Ζάνα. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και μια κυβερνητική παρέμβαση θα αντέβαινε στους κανόνες της Ε.Ε.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2004 (23:15 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε πως εάν η Τουρκία επιθυμεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να κάνει και παραχωρήσεις.

    Οπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT2, ο κ. Γουέστον είπε πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αλλαγή του σχεδίου Ανάν, εκτός και αν οι δύο πλευρές συμφωνούν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Γ.ΛΙΑΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, προκειμένου να συναντηθεί με αθλητικούς παράγοντες του νομού Έβρου.

    Ο Υφυπουργός θα εγκαινιάσει το Κλειστό Γυμναστήριο Ορεστιάδας. Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Άννα Βερούλη, ο Ολυμπιονίκης Κώστας Γκατσιούδης, η ομάδα πετοσφαίρισης της Ορεστιάδας, καθώς και τοπικοί φορείς.

    [21] ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Με το ντέρμπι των "αιωνίων" θα ξεκινήσει η νέα χρονιά στην Α1 βόλεϊ ανδρών. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται στη 17η αγωνιστική την πρώτη για το 2004 στο πρωτάθλημα. Η νίκη είναι το μοναδικό ζητούμενο και για τους δύο, όπως άλλωστε σε όλους τους αγώνες σε όλα τα αθλήματα μεταξύ των δύο συγκεκριμένων αντιπάλων. Κανείς δεν έχει περιθώρια απώλεια βαθμού και πολύ περισσότερο οι "πράσινοι", που θα έχουν τη συμπαράσταση των οπαδών, που θα γεμίσουν τον "Τάφο του Ινδού".

    Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός με νίκη σήμερα βρίσκεται αγκαλιά με την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, αλλά και με σημαντικό ψυχολογικό αβαντάζ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

    Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής:

    Σήμερα

    19:00 Μετς: Παγκράτι - Αρης

    19:00 Ρέθύμνο: Ρέθυμνο - Εθνικός Αλ.

    19:00 Κατσάνειο: Ηρακλής - Νίκαια

    21:15 Λεωφόρος: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

    Αύριο Κυριακή

    16:00 Ορεστιάδα: Ορεστιάδα - ΕΑ Πατρών

    17:00 Ζοφριά: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

     

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Διεξάγεται σήμερα και αύριο η 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών του μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός, μετά από τη νίκη του επί της Σκίπερ Μπολόνια στη δεύτερη παράταση (118-114) υποδέχεται στα Πατήσια το Μαρούσι, που για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ χαρακτηρίζεται "κορυφής".

    Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη με μόλις μία ήττα στο ελληνικό πρωτάθλημα, θέλει να αποδείξει ότι δίκαια βρίσκεται στην κορυφή και με την κατάκτηση των δύο βαθμών θα είναι πολύ κοντά στο να τερματίσει πρώτη και στην κανονική περίοδο. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός θέλει να πάρει ρεβανς για την ήττα του αγώνα του πρώτου γύρου (είχε διεξαχθεί πριν τρεις βδομάδες), αλλά και να δείξει ποιος είναι το "αφεντικό" στο ελληνικό μπάσκετ.

    Οι άλλοι δύο "Ευρωπαίοι" (της Ευρωλίγκα) δοκιμάζονται αύριο εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός παίζει με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, ενώ η ΑΕΚ αντιμετωπίζει εκτός έδρας το δυνατό Περιστέρι. Σήμερα έχουμε και το ντέρμπι της Θεσσαλόνικης, ¶ρης - Ηρακλής.

    Το πρόγραμμα:

    Σήμερα: 4.30 μ.μ. Μακεδονικός - Ηλυσιακός, 5.00 μ.μ. Πανιώνιος - Ηράκλειο, 7.00 μ.μ. Απόλλων Π. - Ιωνικός ΝΦ, 7.00 μ.μ. ¶ρης - Ηρακλής (Supersport), 9.00 μ.μ. Παναθηναϊκός - Μαρούσι (Supersport).

    Αύριο Κυριακή: 5.00 μ.μ. ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (ΕΤ-1), 7.00 μ.μ. Περιστέρι - ΑΕΚ (ΕΤ-1).

    [23] ΜΕ ΟΥΝΤΕΖΕ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2004 (22:53 UTC+2)

    Τελικά θα ενισχύσει με την παρουσία του τον ΠΑΟΚ ο Ιφεάνι Ουντέζε ο οποίος πήρε τριήμερη άδεια από τη νιγηριανή ομοσπονδία ποδοσφαίρου για να δώσει το παρών στο παιχνίδι με το Αιγάλεω.

    Κατά τα άλλα ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το μεσημέρι την προετοιμασία του και ταξίδευσε με 20 παίκτες στην Αθήνα. Στην αποστολή δεν μετέχει ο τιμωρημένος Βαγγελής, ενώ κανονικά το παρών θα δώσουν οι Ατματσίδης, Βοσκαρίδης, Θεοδωρίδης, Καραδήμος, Καπαγιαννίδης, Ουντέζε και Γαρπόζης. Εκτός απροόπτου ο κ. Αναστασιάδης θα χρησιμοποιήσει τους Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Κουτσόπουλο, Βόκολο, Χασιώτη, Ουντέζε, Κούτση, Καρυπίδη, Χάγκαν, Σαλπιγγίδη και Γιασεμή.

    [24] ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΣΕΛΑΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2004 (22:50 UTC+2)

    Ελεύθερος μετά την προσφυγή που κατέθεσε στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών

    Διαφορών έμεινε σήμερα ο πρώην παίκτης του Αρη Μάγκνους Σελάντερ. Ετσι ουσιαστικά- άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή του συμβολαίου του με τον Ηρακλή. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, ο παίκτης θα υπογράψει συμβόλαιο ενός έτους συν έξι μηνών ακόμα με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον αγώνα με την

    Καλλιθέα. Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα παίξει ο Φοφόνκα που είναι τιμωρημένος (συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ) και οι Μπαχράμης και Διλμπέρης που είναι ανέτοιμοι.

    Οι 19 παίκτες που μετέχουν στην αποστολή είναι οι: Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Κατσαμπής, Ιωάννου, Δρούγας, Κιάσσος, Νεμπεγλέρας, Κουχάρσκι, Μουράτι, Μίετσελ, Μαχλάς, Χολφάιν, Παντελής Καπετάνος, Κώστας Καπετάνος, Κελπέκης, Λαγός, Νατσούρας, Ξενίδης, Πουρσανίδης.

    [25] ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 17 Ιανουαρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Το υπουργείιο υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι εμφανίσθηκαν δυο νέα κρούσματα της ασθένειας της άτυπης πνευμονίας, SARS. Σύμφωνα με το BBC τα δυο νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην επαρχία Γκουάνγκντογκ στις νότιες περιοχές της χώρας.

    Μία εκ των δυο ασθενών εργαζόταν σε εστιατόριο όπου είχαν βρεθεί ίχνη του ιού της άτυπης πνευμονίας σε κλουβιά για γάτες. Ο δεύτερος που είναι επιχειρηματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Τα δυο νέα κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για το 2004 στα 3. Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πάντως ότι τα συμπτώματα της ασθένειας αυτή την φορά φαίνεται να είναι ηπιότερα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα όταν πρωτοεμφανίστηκε το SARS.

    Πέρυσι περισσότεροι από 770 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο από την ασθένεια. Το Κινεζικό Υπουργείο Υγείας πάντως κάλεσε τις υγειονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη την επικράτεια καθώς λόγω των αργιών πολύς κόσμος ταξιδεύει.

    [26] ΜΟΥΣΑΡΑΦ:ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ

    Ισλαμαμπάντ, 17 Ιανουαρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, κάλεσε τον λαό του να εξαπολύσει «ιερό πόλεμο» κατά του εξτρεμισμού τον οποίο χαρακτήρισε «κατάρα» για την χώρα του, μετέδωσε το BBC.

    Η έκκληση του στρατηγού Μουσάραφ πραγματοποιήθηκε από το βήμα του κοινοβουλίου από όπου εκφώνησε λόγο για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία πριν τέσσερα χρόνια.

    Η ομιλία του Πακιστανού προέδρου διεκόπη αρκετές φορές από τις διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης.

    Ο κύριος Μουσάραφ αναφέρθηκε και στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και τόνισε την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος με την Ινδία.

    Η ομιλία του πραγματοποιείται δυο βδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο που του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2007.

    Ο κύριος Μουσάραφ υποσχέθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

    [27] ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 17 Ιανουαρίου 2004 (15:15 UTC+2)

    Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δυο Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο. Η επίθεση εκδηλώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, μετέδωσε το BBC.

    Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρέψουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, συναντάται την Δευτέρα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει το αμερικανικό σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας σε διορισμένη κυβέρνηση μέχρι την 1η Ιουλίου.

    Οι Σιίτες που αποτελούν το 60% του πληθυσμού έχουν εναντιωθεί στα αμερικανικά σχέδια ζητώντας την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές ποια θα είναι η απάντηση του κυρίου Ανάν στην αμερικανική πρόσκληση.

    Το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικού κράτους στα βόρεια διαμερίσματα του Ιράκ. Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την "εδαφική ακεραιότητα ενός ενιαίου Ιράκ". Νωρίτερα ανώτατος Τούρκος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στο Ιράκ με εθνικά κριτήρια τότε «το μέλλον μπορεί να αποδειχθεί αιματηρό».

    Εν τω μεταξύ ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, διέταξε την διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες. Στο παρελθόν διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία είχαν καταγγείλει κρούσματα κακομεταχείρησης. Περίπου 9 χιλιάδες Ιρακινοί κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

    [28] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ FLASH AIRLINES

    Κάιρο, 17 Ιανουαρίου 2004 (10:05 UTC+2)

    Εντοπίστηκε χθες βράδυ το ένα από τα δυο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους της Flash Airlines, το οποίο συνετρίβη στις 3 Ιανουαρίου λίγο μετά την απογείωσή του από το Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου και στοίχισε τη ζωή σε 148 ανθρώπους, οι 134 από τους οποίους ήταν Γάλλοι τουρίστες.

    Το μαύρο κουτί περισυνελέγη από το γαλλικό ρομπότ Scorpio και παραδόθηκε στις αιγυπτιακές αρχές.

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ "ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2004 (22:45 UTC+2)

    Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου με τίτλο «Ανώνυμες Ιστορίες» παρουσιάστηκε απόψε σε εκδήλωση στην αποθήκη Δ' στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

    Το βιβλίο, που κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Λιβάνη, κινείται στο χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος και περιγράφει μέσα από τις σπονδυλωτές δραματικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, πέντε απλών πολιτών, την κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από το 1922 έως το 1957.

    Για το τρίτο βιβλίο του πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου μίλησαν ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

    Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε πολιτικός συντάκτης πέρασε στη λογοτεχνία και άφησε ένα έργο και δημιούργησε μία αίσθηση, επισήμανε ωστόσο ότι ο Γιώργος Παπαχρήστος έχει τις «αποδράσεις» του, που είναι σημαντικές και αξιοσημείωτες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόλογο του βιβλίου, ο οποίος, όπως είπε, είναι ένα κείμενο με απίστευτο χιούμορ, το οποίο αποτελεί ένα μονόπρακτο.

    Επισήμανε ότι το βιβλίο είναι η τραγωδία του ελληνισμού, περιγράφει τις ιστορίες ανωνύμων ανθρώπων που περνούν τα μύρια βασανιστήρια και δίνουν αίμα για τη χιλιομπαλωμένη πατρίδα.

    Σημειώνοντας ότι οι ιστορίες των πρωταγωνιστών δεν είναι επινοημένες, αλλά ο συγγραφέας τις έχει ακούσει από τα θύματα των περιόδων και τις έχει απλώσει με το γράψιμό του, τόνισε ότι ο Γιώργος Παπαχρήστος δεν θέλησε κάνοντας τις περιγραφές να περάσει στο στάδιο της λογοτεχνίας, επειδή υπάρχουν συνταρακτικά προηγούμενα κείμενα και επειδή είναι δημοσιογράφος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ευθεία επιλογή του συγγραφέα ήταν να μείνει στην ουσία των γεγονότων και μην ξεφτίσει ούτε για μία στιγμή και για το λόγο αυτό γράφει ωμά, μιλάει για απερίγραπτα βασανιστήρια, δεν προσπαθεί να αμβλύνει κάπως τα πράγματα, παρότι σε έναν εμφύλιο πόλεμο έχουν και οι δύο πλευρές μερίδιο ευθύνης.

    Χαρακτήρισε τέλος το βιβλίο συνταρακτικό και συνέστησε κυρίως στους νέους να το διαβάσουν, γιατί μέσα από ένα διάφανο ρεπορτάζ κάνει και ένα μάθημα ιστορίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαχρήστου έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από τα δύο προηγούμενα βιβλία του, καθώς εμφανίζεται ως ιστορικό μυθιστόρημα.

    Πρόκειται για ένα αναδρομικό συνθετικό ρεπορτάζ που απευθύνεται με το όχημα του λογοτεχνικού λόγου στο ευρύτερο δυνατό κοινό. Είναι ένα μυθιστόρημα της ήττας, μία τομή στην πολιτική ιστορία της χώρας, μία πολύ κρίσιμη τριακονταετία, μία ιστορική διαδρομή που οδηγεί από μία ήττα την Μικρασιατική Καταστροφή σε μία άλλη ήττα, την ήττα της Αριστεράς στον εμφύλιο πόλεμο.

    "Είναι ουσιαστικά οι δύο ήττες, οι οποίες μακροπρόθεσμα λειτούργησαν ως δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα. Η Μικρασιατική Καταστροφή, η προσφυγιά και η ενσωμάτωση των προσφύγων οδήγησε στη Νέα Ελλάδα, στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της χώρα μας, η δε ήττα στον εμφύλιο επέτρεψε στη χώρα να ακολουθήσει μεταπολεμικά με όλη τη θλίψη των πόνων μία αδιατάρακτη δυτική πορεία, η οποία με τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού μας επιτρέπει να κάνουμε σύγκριση με την πορεία των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής που είχαν άλλη διαδρομή και μας επιτρέπει να πούμε ότι και αυτή οδήγησε σε ένα τελικά ιστορικά καλύτερο αποτέλεσμα", είπε.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο συγγραφέας ακολουθεί την κρατούσα, τη διαδεδομένη προοδευτική αριστερή αντίληψη για τις κρίσιμες αυτές ιστορικές περιόδους κάτι που ως λογοτεχνική σύμβαση είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς την έμπνευση στην τέχνη, τη δίνει η ταλαιπωρία, η ήττα, η σχέση με τις πιο τραγικές στιγμές και όψεις της ανθρώπινης περιπέτειας.

    Τόνισε ότι το βιβλίο αναφέρεται σε τυπικές ιστορίες που ανταποκρίνονται στο κοινό βίωμα σημειώνοντας ότι στην ουσία επιχειρείται η σύνθεση του κοινού συλλογικού βιώματος και της κοινής συλλογικής μνήμης, όπως αυτή έχει διατηρηθεί μέχρι τώρα για την κρίσιμη περίοδο του μεσοπολέμου, του πολέμου και του μεταπολεμικού μεταεμφυλιακού κράτους.

    Επισήμανε ότι το βασικό ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας είναι πως είναι δυνατόν οι απλοί άνθρωποι να μετατρέπονται σε υλικό της ιστορίας, να ενσωματώνονται μέσα στη ροή της ιστορίας και ταυτόχρονα να διατηρούν την ψυχή, τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους, την προσωπικότητά τους, τη μοναξιά τους, η οποία κορυφώνεται ενώπιον της μόνης βέβαιης εξέλιξης που είναι ο θάνατος ως κοινή μοίρα.

    Αναφερόμενος στους ήρωες του βιβλίου τόνισε ότι το κοινό στοιχείο που τους χαρακτηρίζει είναι η απλή και αξιοθαύμαστη αίσθηση αξιοπρέπειας σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία διασταυρώνονται.

    Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης τόνισε ότι ο Γιώργος Παπαχρήστος υπαινίσσεται ότι μέσα στον ορυμαγδό της ιστορίας οι μάζες των ανωνύμων χάνονται, εξαφανίζονται από τις αποφάσεις των ολίγων επωνύμων και αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι ένα είδος συναξαρίου ανωνύμων αγίων. Προσπαθεί μέσα από την καταγραφή κάποιας συμβολικής οικογένειας να διασώσει τη μνήμη των πολλών που έχουν χαθεί.

    Ανέφερε ότι οι ήρωες εμπλέκονται μέσα στη φρίκη του εμφυλίου και μέσα από τις περιπέτειές τους ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να σταθμεύσει στα πιο κρίσιμα σημεία αυτής της εποχής, να δείξει τι γινόταν στη Μακρόνησο, στην Ηπειρο και αλλού. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι αποτέλεσαν τον ανώνυμο κιμά της ιστορίας, η οποία ιστορία καθορίστηκε από λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις ολίγων επωνύμων, είπε.

    Σημείωσε ότι το βιβλίο έχει πολλαπλές αναγνώσεις και ότι τελικά ο συγγραφέας θέλει να πει ακόμη ότι οι ανώνυμοι άνθρωποι κάνουν ανώνυμες ιστορίες και ίσως δεν είναι η ιστορία αυτή που μένει, αλλά μένει μόνο η ίδια αφήγηση.

    Ο Γιώργος Παπαχρήστος τόνισε ότι δεν είχε καμία φιλοδοξία να ξαναγράψει την ιστορία, αλλά θέλησε να αναφερθεί στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, σ' αυτούς που κατά σύμπτωση ανήκουν στην άλλη μισή Ελλάδα, στην ηττημένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα η οποία έδωσε το όνειρό της, το όραμά της, την ίδια της ζωής προκειμένου να σταθεί αυτή η πατρίδα στα πόδια της. Το δυστύχημα, είπε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι η προσφορά υπήρξε η ίδια η πατρίδα δεν αποτίμησε την προσφορά τους, αλλά επιφύλαξε για αυτούς ό,τι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει.

    "Το βιβλίο είναι βασισμένο στη θεωρία που εγώ την πιστεύω, άλλοι όχι. Οτι την ιστορία τη γράφουν ανώνυμοι, οι επώνυμοι, οι ηγέτες απλώς τη διαχειρίζονται", είπε.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου, για το οποίο επρόκειτο να μιλήσει και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αλλά λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε να παραστεί, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, βουλευτές του Νομού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 January 2004 - 19:13:50 UTC