Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΙ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [04] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
  • [05] ΕΣΕΕ: ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ 35ΩΡΟΥ
  • [06] ΓΙΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η ΝΔ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.
  • [08] ΝΕΕΣ ΕΞΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΕΣΔΔΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ - ΠΟΡΑΖ
  • [10] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΑΒΕΠΕ Α.Ε. "ΒΑΡΑΓΚΗΣ"
  • [11] ΕΒΕΑ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 35ΩΡΟΥ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 1/3 ΤΩΝ ΜΜΕ
  • [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 58.000 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
  • [14] ΜΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ
  • [16] ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ
  • [17] "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ KONGRA- GEL
  • [18] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ
  • [19] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΕ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΑΛΑΤ
  • [20] ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΑΡΚΟ - ΒΕΡΟΙΑ 1-0
  • [22] ΤΕΝΙΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] Α1 ΒΟΛΕΪ: Η ΠΛΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜVP ΤΗΣ 19ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] ΟΙ "ΕΚΛΕΚΤΟΙ" ΤΟΥ Γ. ΚΩΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [25] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [26] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [27] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ "ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ"
  • [28] ΕΠΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ
  • [29] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ
  • [30] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [31] Η "ΑΡΚΑΔΙΑ" ΤΟΥ ΣΤΟΠΑΡΝΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΜΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Ηράκλειο, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

    «Δεν αφήνουμε την εξέλιξη της χώρας όπως η συντηρητική παράταξη σε κάποιον 'αυτόματο πιλότο'. Η εξέλιξη της χώρας είναι αποτέλεσμα της δικιάς μας βούλησης, του δικού μας σχεδίου και η εξέλιξη αυτή τον τελευταίο καιρό ήρθε με τρόπο μη αναμενόμενο για όλους εκείνους που δεν καταλαβαίνουνε ότι σε εμάς στο ΠΑΣΟΚ ισχύει ένα άλλο κριτήριο από τη συντηρητική παράταξη. Ότι εμείς έχουμε γνώμονα εκείνο που συμφέρει την πρόοδο του τόπου. Εκείνο που συμφέρει την πρόοδο της παράταξης, για να μπορέσει η παράταξη να υλοποιήσει τις ιδέες τις πεποιθήσεις, τις αξίες της. Και επειδή προχωρούμε ενωμένοι, μαζί είναι σίγουρο ότι η νίκη στις 7 του Μάρτη θα είναι δική μας. Θα είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, θα είναι η νίκη της προόδου», τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον υποδέχθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, οι υφυπουργοί Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, Ολυμπιακών Εργων, Νάσος Αλευράς, Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης.

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (13:16 UTC+2)

    Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διασφάλιση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού στην πορεία προς τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την προεκλογική περίοδο, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    "Είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε, να επιβάλουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Για να γίνει αυτό πρέπει:

    -Πρώτον, να διασφαλιστεί η απόλυτη βεβαιότητα του κράτους. Για παράδειγμα είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται μόλις χτες 7 ρουσφετολογικά νομοσχέδια.

    -Δεύτερον, να τηρηθεί το Σύνταγμα, οι κανόνες του Συντάγματος για την αντικειμενική ενημέρωση-παρουσίαση των γεγονότων, για το σεβασμό της δεοντολογίας και για την προβολή όλων των κομμάτων, όλων των απόψεων.

    -Τρίτον, πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία προεκλογική συζήτηση μεταξύ των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή και τουλάχιστον τρεις εφ' όλης της ύλης συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

    -Τέταρτον, οι πολίτες απαιτούν σεβασμό γι αυτό οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε και να σεβαστούμε το περιβάλλον από την ρύπανση και την ηχορύπανση.

    Εμείς θέλουμε ένα διάλογο ο οποίος θα είναι σύγχρονος, ειλικρινής, πολιτισμένος, χωρίς ύβρεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη. Ενα διάλογο που θα επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και στις λύσεις που προτείνουμε για την αντιμετώπισή τους"

    [03] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΙ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Άγκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (12:09 UTC+2)

    Στην Αγκυρα φτάνει το απόγευμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μαζί με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Άγκυρας το 1963.

    Τον κ. Πρόντι θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επαφές στο πρωθυπουργικό μέγαρο και μετά θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

    Αργότερα ο κ. Πρόντι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς και θα μιλήσει στην ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Η εφημερίδα «Χουριέτ», αναφερόμενη στην επίσκεψη του κ. Πρόντι στην Άγκυρα, επισημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των επαφών του θα αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

    Ο κ. Πρόντι έχει επισημάνει ότι η Τουρκία προέβη σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν, ενώ αναφερόμενος στα κριτήρια της Κοπεγχάγης υπογράμμισε ότι αυτά ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει τονίσει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εξετάσει το θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των άλλων ελλείψεων στην Τουρκία, θα ετοιμάσει στα τέλη του φθινοπώρου μία έκθεση. Για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είχε αναφέρει ότι την τελευταία λέξη θα την πει το Συμβούλιο.

    [04] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Την πρώτη του εμφάνιση θα κάνει σήμερα ο εκλογικός συνδυασμός "Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο". Η παρουσίαση του συνδυασμού θα γίνει σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο (στις 12 μ.μ.) και θα είναι παρόντα όλα τα ηγετικά στελέχη του ψηφοδελτίου συνεργασίας της αριστεράς.

    Την ενίσχυση της αριστεράς από τους ενεργούς πολίτες ζήτησε ο Γιάννης Μπανιάς (μιλώντας το πρωί στον "Άλφα"). "Είναι προϋπόθεση και εγγύηση για την υπεράσπιση των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των εργαζομένων, μέσα και έξω από τη Βουλή", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "η ενίσχυση αυτή πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ενεργών πολιτών που δεν ανέχονται να τους θεωρούν και να τους μεταχειρίζονται ως υπηκόους, οπαδούς, χειροκροτητές και παθητικούς τηλεθεατές".

    Δ. Χατζησωκράτης: Συστράτευση

    Σε συστράτευση κάλεσε και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (που μίλησε στο "Μέγκα"), λέγοντας χαρακτηριστικά: "ας σκεφθούν όλοι τι μπορεί να σημαίνει αύριο μία Βουλή με μόνο τους δύο εταίρους του δικομματισμού και με ένα αυτιστικό πολιτικό κόμμα, δηλαδή το ΚΚΕ, στη γωνία" - η αναφορά του στο ΚΚΕ προκάλεσε την τηλεφωνική παρέμβαση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Μάκη Μαϊλη.

    "Τώρα που οι πολιτικές οικογένειες, μπροστά στις εσπευσμένες εκλογές, επιδιώκουν όλες την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, θα ήταν καταστροφικό, στο όνομα των υπαρκτών προβλημάτων και των όποιων διαφορετικών απόψεων, οι αριστεροί να θεωρούν ότι έχουν την πολυτέλεια για μία διαφορετική στάση πέρα από τη συστράτευση, κρατώντας για μετά όλες τις ενστάσεις και διαφορές τους με αποφάσεις της ηγεσίας", υπογράμμισε ο Δ. Χατζησωκράτης και συνέχισε: "η αριστερά, η πολιτική μας οικογένεια, και μάλιστα η ανανεωτική και ριζοσπαστική, αυτό το κοινό μας σπίτι, ο δημόσιος χώρος μας, πρέπει πρώτα απ' όλα να υπάρξει κοινοβουλευτικά. Για να μπορέσει να είναι συμμέτοχος όλων των πολιτικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη χώρα στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό".

    [05] ΕΣΕΕ: ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ 35ΩΡΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    «Η περίοδος που διανύουμε διακρίνεται από θερμό προεκλογικό κλίμα, το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι το απαιτούμενο για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών θεμάτων που αφορούν το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για το 35ωρο και την αύξηση των μισθών κατά 8%,

    «Οι Συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που διεξάγονται στην χώρα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν διασφαλίσει την μακροβιότερη εργασιακή ειρήνη και το ανάλογο κλίμα συναίνεσης που οδήγησε στην υπογραφή πολλών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Κατά συνέπεια τα αιτήματα της ΓΣΕΕ θα συζητηθούν κατά τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, στα πλαίσια υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα στις 19/01/04», επισήμανε ο κ. Αρμενάκης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι η εμπλοκή των κομμάτων σε αυτή την διαδικασία δεν γίνεται κατανοητή και θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση και στρέβλωση του περιεχομένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων παρά θετικά αποτελέσματα.

    «Τα θέματα αυτού του περιεχομένου αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα και συναίσθηση ευθύνης και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν να τα χειρίζονται με ιδιαίτερη φερεγγυότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο κ. Αρμενάκης.

    [06] ΓΙΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Aθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Για απύθμενη ανευθυνότητα κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την εισαγωγή νομοσχεδίων στη Βουλή το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για πρόχειρα νομοσχέδια ενώ χαρακτήρισε κορυφαίο παράδειγμα ανευθυνότητας τη συζήτηση του εκλογικού νόμου.

    Παράλληλα μίλησε για έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκτάκτων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταγγέλλοντας «φθηνό εμπόριο ελπίδων». Υπενθύμισε τέλος τη θέση της ΝΔ υπέρ της μετατροπής σε συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τα εξής:

    « Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, επιχειρεί ματαίως βέβαια- να δικαιολογήσει την απύθμενη κυβερνητική ανευθυνότητα. Το μόνο που καταφέρνει, με τα νομοθετικά γονατογραφήματα της τελευταίας στιγμής που εισάγει η Κυβέρνηση στη Βουλή, είναι να επιτείνει την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης και να εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση, με τη μορφή χιονοστιβάδας, καταθέτει πρόχειρα νομοσχέδια στη Βουλή, τα οποία άλλωστε δεν πρόκειται να ψηφίσει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος. Κορυφαίο όμως παράδειγμα της ανευθυνότητας, και της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, είναι η συζήτηση στη Βουλή του εκλογικού νόμου, μέσα στην προεκλογική περίοδο! Πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος τελικώς φυλλορρόησε σαν δένδρο το φθινόπωρο, και δεν του έχει μείνει τίποτε απολύτως, ούτε φύλλο συκής!

    Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την αρχική θέση της Νέας Δημοκρατίας: Η Κυβέρνηση, εκτός από την ανυπαρξία πολιτικής, δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς και την επιχείρηση υποβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Και όλα αυτά βεβαίως θα βαρύνουν καταλυτικά στην συνείδηση του Ελληνικού Λαού κατά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Σ' ό,τι αφορά το ζήτημα των εκτάκτων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εδώ είναι που ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κινείται μεταξύ ανευθυνότητας, υποκρισίας και απαράδεκτου εμπαιγμού της αγωνίας των εργαζομένων. Όταν η Νέα Δημοκρατία, εγκαίρως ήδη από το 1998 και αυτό παραμένει πάντοτε η πάγια θέση της- είχε τονίσει ότι πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι κατά καιρούς Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το είχαν προκλητικά και ανεύθυνα αρνηθεί. Σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αφήνει να φανεί ότι ''συζητεί το θέμα''! Δηλαδή πότε; Προ των εκλογών, απλώς και μόνο για να κάνει ένα φθηνό εμπόριο ελπίδων, απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται και αγωνιούν για την εργασία τους και τις οικογένειές τους. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική και αυτή είναι η ευαισθησία που ευαγγελίζεται ο εκκολαπτόμενος νέος Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου;

    Πιστεύαμε ότι, τουλάχιστον την τελευταία στιγμή, το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της θα προσπαθούσαν να περισώσουν όποιο υπόλειμμα πολιτικής αξιοπρέπειας τους έχει απομείνει. Φαίνεται ότι ο πανικός τους μπροστά στην εκλογική ήττα δεν τους αφήνει να σκεφθούν ούτε αξιοπρέπεια, ούτε σεβασμό της αγωνίας των εργαζομένων, ούτε προστασία των θεσμών, ούτε το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού, το οποίο ταιριάζει στην προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουμε

    Αυτό είναι το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ, με τα πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία του. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα καταδικάσει ο Ελληνικός Λαός με την ετυμηγορία του».

    [07] ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η ΝΔ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    «Με τις εξαγγελίες της, η ΝΔ, περί ανατροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κατάργηση των Πε.Σ.Υ.Π., των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και των διοικήσεων των νοσοκομείων, δημιουργεί έντονες ανησυχίες και ερωτηματικά στους πολίτες, ως προς το μέλλον του Ε.Σ.Υ., σαν να επρόκειτο ποτέ να της δοθεί η εντολή από το λαό να τις εφαρμόσει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόγραμμα υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Στεφανής εκτίμησε πως «δια μέσου της κατάργησης αυτού του συστήματος διαφαίνεται, αν και δεν διατυπώνεται σαφώς, μια τάση ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων».

    Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «το αποκεντρωμένο σύστημα υγείας καταργείται και αυτό αντικαθίσταται με την υπαλληλική δομή μιας γενικής διεύθυνσης που υπάγεται στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, δηλαδή στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης». 

    «Η ΝΔ επέλεξε να εμφανίζει ως καινοφανή, αυτά τα οποία αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα ή αποτελούν ήδη ένα κεκτημένο ή βρίσκονται σε μια προχωρημένη εξέλιξη πραγματοποίησης. Υπάρχουν και μερικά άλλα όπως επί παραδείγματι ο υγειονομικός χάρτης, όπως αναφέρεται, -λάθος, εκεί θα πρέπει να είναι ο χάρτης υγείας, δεν είναι υγειονομική διάταξη ο χάρτης-, είναι εν εξελίξει, έχει θεσμοθετηθεί».

    Σχετικά με τη Δημόσια Υγεία ο κ. Στεφανής ανέφερε: «Η ολοκληρωμένη πρότασή μας την οποία καταθέσαμε στη Βουλή και αφορά στη Δημόσια Υγεία, είναι γνωστό πως πριν από μόλις λίγες εβδομάδες έγινε νόμος, που περιλαμβάνει τον υγειονομικό χάρτη και  εφαρμόζεται ταχύρυθμα».

    Υπογράμμισε ότι αναφέρεται από τη ΝΔ «η δήθεν καινοτόμος πρόταση ίδρυσης Αστικών Κέντρων Υγείας, ενώ ήδη 16 τέτοια Κέντρα Υγείας βρίσκονται ή σε ολοκλήρωση ή σε εξέλιξη και προγραμματίζονται κι άλλα».

    «Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και άλλες συναφείς προτάσεις είναι ήδη εισηγμένες στο προαναγγελθέν από τον Οκτώβριο του 2003 και πρόσφατα κατατεθέντος στη Βουλή νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε πρώτη ανάγνωση υπάρχουν ομοιότητες αλλά και μερικές βασικές διαφορές του δικού μας νομοσχεδίου με το προτεινόμενο σχέδιο από τη ΝΔ, ιδιαίτερα ως προς τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού», σημείωσε.

    «Υπάρχουν και άλλα καινούρια πράγματα όπως το θέμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών ή της εκπαίδευσής τους, που αναφέρω ως ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία μετά από ακόμα πιο προσεκτική μελέτη θα έχουμε και άλλα σχόλια και άλλες παρατηρήσεις», κατέληξε.

    [08] ΝΕΕΣ ΕΞΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΕΣΔΔΑ

    Aθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Να εφαρμοστούν νέες εξάμηνες συμβάσεις αποκλειστικά στο ήδη απασχολούμενο προσωπικό των ΚΕΠ ζητά η κυβέρνηση από τους δημάρχους και τους νομάρχες της χώρας.

    Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για την στελέχωση των ΚΕΠ με μόνιμο προσωπικό, αλλά λόγω της επίσπευσης των εκλογών ανεστάλη αυτή η διαδικασία. Παράλληλα σημείωσε πως δεδομένου ότι οι συμβάσεις των ήδη απασχολούμενων στα ΚΕΠ λήγουν το διάστημα Φεβρουαρίου Μαρτίου, έχουν εξασφαλιστεί εδώ και καιρό οι απαιτούμενες πιστώσεις για νέες εξάμηνες συμβάσεις από το πρόγραμμα «Η Κοινωνία της Πληροφορίας», ώστε η συνέχεια και η λειτουργία των ΚΕΠ να είναι απρόσκοπτη».

    «Τα ΚΕΠ είναι ένας θεσμός που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του πολίτη, ακριβώς επειδή, όπως λένε όλες οι μετρήσεις, οι εργαζόμενοι παντός χρώματος εργάστηκαν αποτελεσματικά όλο αυτό το διάστημα. Εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη του πολίτη όλοι οι εργαζόμενοι είτε έχουν, είτε δεν έχουν χρώμα κομματικό, πράγμα το οποίο εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι εντάξει ο θεσμός. Γι' αυτό το λόγο ζητάμε οι νέες εξάμηνες συμβάσεις που θα υπογραφούν από τους δημάρχους και τους νομάρχες με το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ΚΕΠ να απευθύνονται αποκλειστικά στο ήδη απασχολούμενο προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπίστης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, πρόσθεσε πως μόνο στα θέματα της Στρατολογίας, εξυπηρετήθηκαν ήδη από τα ΚΕΠ 4.500 περιπτώσεις σε λίγες εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, ο υπουργός εξήγγειλε ότι δρομολογούνται νέα μέτρα που θα δώσουν άλλη δυναμική στην προσπάθεια ταχύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.

    Έτσι, καταργείται η επικύρωση των φωτοαντιγράφων και αντικαθίσταται από μια και μόνο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο πολίτης θα βεβαιώνει την γνησιότητα των εγγράφων αυτών. «Στόχος της Πολιτείας είναι η τελική μείωση των διαδικασιών επικύρωσης τουλάχιστον κατά 50%» τόνισε ο υπουργός.

    Ακόμη, ανακοίνωσε πως καταργείται, με διάταξη νόμου, που θα εντάξει το Υπουργείο στον εκλογικό νόμο, ο διαδοχικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας από τα ΚΕΠ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που ίσχυε μέχρι σήμερα και αντικαθίσταται από έναν και μόνο έλεγχο που θα διενεργεί το ίδιο το ΚΕΠ για λογαριασμό της αρμόδιας Υπηρεσίας.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ - ΠΟΡΑΖ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας με τον υπουργό Εσωτερικών του Ισραήλ Αβραάμ Πόραζ.

    Ο κ. Πολύδωρας επισήμανε μετά τη συνάντηση ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το Ισραήλ.

    «Οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ τηρούνται και θα τηρούνται και αύριο, με τη μέγιστη δυνατή βελτίωση σε πολλούς τομείς συνεργασίας, για την ειρήνη στην περιοχή και για τη συνεργασία των κρατών και των λαών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, τον τουρισμό και στον πολιτισμό», είπε.

    [10] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΑΒΕΠΕ Α.Ε. "ΒΑΡΑΓΚΗΣ"

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ασφυκτική πίεση δέχεται από τα εισαγόμενα προϊόντα η ελληνική αγορά επίπλων οικιακής χρήσης. Το διάστημα 1998-2002 η εγχώρια παραγωγή συρρικνώθηκε, με μέσο όρο 5,3% ετησίως. Την ίδια περίοδο «εξωφρενική» αύξηση, κατά 150% κατέγραψε η «κατανάλωση» εισαγόμενων επίπλων στην Ελλάδα.

    Επίσης, περιορισμένες εμφανίζονται οι εξαγωγικές δραστηριότητες του κλάδου. Κύριος προορισμός των ελληνικών επίπλων στο εξωτερικό παραμένει η Κύπρος. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σταθερή ετήσια μείωση της τάξης του 14% στις ελληνικές εξαγωγές επίπλων οικιακής χρήσης.

    Τα στοιχεία αυτά επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΕΠΕ Α.Ε. «Βαράγκης» Δημήτρης Βαράγκης, εκφράζοντας την ανησυχία του, για το μέλλον της ελληνικής αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης.

    Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο του Σ.Ε.Β. στην Αθήνα, ο κ. Βαράγκης μίλησε, για τη φετινή συμμετοχή της εταιρίας του στη Διεθνή Έκθεση της Κολωνίας IMM 2004, με ένα εντυπωσιακό περίπτερο, στο οποίο θα υπάρχουν οι δημιουργίες τεσσάρων Ελλήνων σχεδιαστών.

    Ο κ. Βαράγκης επισήμανε ακόμη, το γεγονός ότι το 63% της εγχώριας παραγωγής οικιακών επίπλων κατασκευάζεται από μικρές εταιρίες, οι οποίες δεν διαθέτουν τα μέσα να προφυλαχθούν από την επιθετική πολιτική των ξένων εταιριών του κλάδου, που «βλέπουν την Ελλάδα ως Ελντοράντο».

    «Προσπαθούμε να κάνουμε το ελληνικό έπιπλο μόδα» είπε, σχολιάζοντας την αρχή που θα κάνει η «Βαράγκης» στην Κολωνία, για καθιέρωση στην ευρωπαϊκή αγορά μιας πλήρους, πρωτοποριακής και μοναδικής συλλογής σύγχρονου επίπλου.

    Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β. Οδυσσέας Κυριακόπουλος χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή της εταιρίας και επισήμανε ότι αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία στον χώρο της ελληνικής μεταποίησης, που επιβεβαιώνει ότι η Ελληνική Βιομηχανία χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή αγορά.

    Κ. Κούτρα

    [11] ΕΒΕΑ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 35ΩΡΟΥ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 1/3 ΤΩΝ ΜΜΕ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Τη βιωσιμότητα τουλάχιστον του ενός τρίτου των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) θα υπονομεύσει ενδεχόμενη καθιέρωση του 35ώρου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

    Όπως υποστηρίζει, περίπου 300 χιλιάδες ΜΜΕ θα κινδυνεύσουν άμεσα με λουκέτο και μαζί με αυτές αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι, κι αυτό γιατί η εφαρμογή του 35ωρου θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 30%, σε μια περίοδο όπου οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

    «Σε μια περίοδο που η χώρα οφείλει να αναζητήσει με ποιους τρόπους θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, να αυξηθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αποκτήσει πλεονέκτημα η χώρα μας στο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, να μειωθεί το κόστος που επιβαρύνει τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανησυχία προκαλούν στον επιχειρηματικό κόσμο ορισμένες απόψεις περί υιοθέτησης της πρότασης για εφαρμογή του 35ωρου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.

    [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 58.000 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 58.000 ευρώ για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλή ενέκρινε επίσης το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.) των κοινών μετοχών της εταιρίας FHL Mermeren Combinat AD στην Ελληνική Αγορά Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (Ε.ΑΓ.Α.Κ.)

    Η FHL Mermeren Combinat AD είναι θυγατρική της Mάρμαρα Κυριακίδης και εδρεύει στην ΠΓΔΜ. Η έγκριση που δόθηκε, σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της Ε.ΑΓ.Α.Κ., μιας νέας αγοράς του Χ.Α. που δημιουργήθηκε με το νόμο 2533/97 και απευθύνεται σε εταιρίες που έχουν την έδρα τους και δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές. Τα ΕΛ.ΠΙΣ. είναι διαπραγματεύσιμες αξίες που αντιπροσωπεύουν μετοχές που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές εταιρίες.

    Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 8.000 ευρώ στην εταιρία Aστρα ΑΕΕΧ διότι η ονομαστική αξία αναφοράς των μετοχών επί των οποίων είχε συνάψει σύμβαση πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς υπερέβη το 50% των τοποθετήσεων της εταιρίας επί των μετοχών αυτών.

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 24.000 ευρώ στην εταιρία Μarket Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και 12.000 ευρώ στην εταιρία Μerit Α.Χ.Ε για παραβάσεις της απόφασης 2/213 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορούν τις συναλλαγές με πίστωση (margin account).

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 14.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΛΔΕ στην ΑΕΛΔΕ «Αλφα Ωμέγα», ενώ αποφάσισε και την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της.

    -Την απαγόρευση λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ «Hold & Buy» και «Trias Finance» που εδρεύουν στην Αθήνα, επειδή μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις που έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    -Τον διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις εταιρείες «Άτλας Χρηματιστηριακή» και «Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος».

    -Την έγκριση του προγράμματος και το περιεχόμενο εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τα πρόσωπα που ασχολούνται με τη διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Αύξηση κατά 2,9% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Nέων Kτιρίων Kατοικιών του μηνός Οκτωβρίου 2003, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2002, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο 2003), ο δείκτης σημείωσε αύξηση 0,1%, έναντι αυξήσεων 0,2% και 0,1% , που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2002 και 2001.

    Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου '02 - Οκτωβρίου '03 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου Νοεμβρίου '01 - Οκτωβρίου '02 παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι αυξήσεων 2,2% και 2,5%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας 24-11-03, λόγω της απεργίας του προσωπικού της Γ. Γ. ΕΣΥΕ.

    [14] ΜΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Πρόσκαιρα αποδείχτηκαν τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, καθώς παρά την ενθουσιώδη εκκίνηση της αγοράς, που έφερε το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών πάνω και από το ψυχολογικό φράγμα των 2.500 μονάδων, οι πωλητές πήραν αιφνιδιαστικά το "πάνω χέρι", κατά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

    Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις σε ισχυρά blue chips (όπως η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η ΔΕΗ), που συμπαρέσυραν σε πτώση την "ευάλωτη" περιφέρεια, αλλά και η κίνηση σημαντικών πακέτων μετοχών, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης.

    Ως αποτέλεσμα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 2.481.00 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση, σε ποσοστό 0,05%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 2.473,19 και των 2.509,39 μονάδων. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 298 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων πάνω από 46,7 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές).

    Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 99 ενισχύθηκαν, έναντι 217 πτωτικών και 68 στάσιμων. Απώλειες κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 0,03 μονάδες υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,23% και 0,47% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 0,08% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Tην κατιούσα ακολούθησε και η πλειοψηφία των κλαδικών δεικτών, με εξαίρεση έξι, που έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Πρόκειται για τους δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (1,32%), των ασφαλειών (0,33%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,36%), των επενδύσεων (0,11%), των συμμετοχών (0,31%) και του χονδρικού εμπορίου (0,18%).

    Στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, που παρουσίασε και τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή, η άνοδος ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών στις μετοχές των εταιριών ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (10,15%), FHL KYΡΙΑΚΙΔΗΣ (5,52%), ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (3,16%), ΒΕΤΑΝΕΤ (0,92%) και ΤΙΤΑΝ (0,43%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 1,90%, σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, αντανακλώντας τις ισχυρές πιέσεις στους τίτλους του ΜΟΥΖΑΚΗ (-5,13%), της ΕΛΦΙΚΟ (-3,96%), της ΤΕΞΑΠΡΕΤ (-2,97%), των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ (-2,21%) και των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-2,11%).

    Με απώλειες έκλεισαν επίσης οι δείκτες των τραπεζών (-0,20%), των τηλεπικοινωνιών (-0,07%), των βασικών μετάλλων (-0,20%), των βιομηχανιών (-0,35%), των διυλιστηρίων (-0,76%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-1,45%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-1,09%), των κατασκευών (-0,67%), του λιανικού εμπορίου (-0,15%), της παράλληλης αγοράς (-0,63%), της πληροφορικής (-1,32%) και των τροφίμων-ποτών (-1,04%). Κατά 1,67% υποχώρησε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλ. ταχύτητας.

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Απότομο "γύρισμα" πραγματοποίησε σήμερα ο κλάδος των τραπεζών, καθώς αν και αρχικά πρωταγωνίστησε στην άνοδο, στη συνέχεια συνεισέφερε τα μέγιστα στην πτώση. Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,04%) και σε μικρότερο βαθμό της ALPHA BANK (-0,82%), εξανέμισαν τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη. Με πτώση έκλεισε και ο τίτλος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,18%).

    Ανεπαρκή για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις αποδείχτηκαν τα μικρά κέρδη της ΕΘΝΙΚΗΣ (0,17%), η εντυπωσιακή άνοδος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ (4,03%) και η ικανοποιητική πορεία της EFG EUROBANK (0,71%). Kατά 2,87% ενισχύθηκε ο τίτλος της ΓΕΝΙΚΗΣ, στον απόηχο της χτεσινής ανακοίνωσης της SOCIETE GENERALE για τα μελλοντικά της σχέδια, όσον αφορά στην ελληνική τράπεζα.

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, η πτώση ήταν αποτέλεσμα, κυρίως, των πιέσεων στη μετοχή του ΟΤΕ (-0,16%), αλλά και της συντηρητικής πορείας των COSMOTE και ΛΑΝ ΝΕΤ, που έκλεισαν στα χτεσινά επίπεδα. Ενισχυμένη κατά 0,35% έκλεισε η μετοχή της FORTHNET.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών, ξεχώρισαν οι τίτλοι των εταιριών ΥΙΟΙ ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (11,79%), PLIAS (11,54%) και ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (10,15%). Αντίθετα, τις πιο αισθητές απώλειες κατέγραψαν κατά σειρά οι μετοχές των SEX FORM (-9,20%), CENTRIC MULTIMEDIA (-8,89%) και ΞΙΦΙΑΣ (-6,38%). Πτώση σε ποσοστό 1,08%, σημείωσε ο τίτλος της ΔΕΗ._

    ΑΛ.Γ

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΥΖΑΝ

    Αγκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Κατάλογος με ονόματα δικαστών, εισαγγελέων και εμπειρογνωμόνων που φέρονται να εξαγοράστηκαν από την οικογένεια Ουζάν, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών Αρχών, ήρθαν στο φως, μετά από έρευνα που έγινε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Ομίλου της γνωστής αυτής τουρκικής οικογένειας.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Vatan, η αποκωδικοποίηση των ονομάτων, που έγινε με ειδικά μηχανήματα, κράτησε ένα μήνα.

    [16] ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Μια σπείρα, η οποία προέβαινε στην οργάνωση ενεργειών εξαγοράς της Δικαστικής Εξουσίας, εξάρθρωσαν οι τουρκικές αρχές, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου της γείτονος.

    Μετά τη χθεσινή μάλιστα είδηση της Hurriyet ότι ο ο Ερσίν Παμούκσουζερ, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Τσουκούροβα καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Show TV, Σανέρ Αγιέρ, ετέθησαν υπό κράτηση με την κατηγορία ότι «αποπειράθηκαν να επηρεάσουν τις δικαστικές αποφάσεις με ρουσφέτι», ο σημερινός Τύπος αναφέρει ότι κατά την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Άγκυρας, οι συλλήψεις έφθασαν τις 12.

    Η συγεκριμένη σπείρα χρησιμοποιούσε για τους επιχειρηματίες τον κωδικό «πελάτης» και για τους δικηγόρους-μεσολαβητές για την εξαγορά, τον κωδικό «αγγελιοφόρος».

    [17] "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ KONGRA- GEL

    Αγκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που συντάσσουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται το κουρδικό κόμμα PKK/KADEK που μετονομάστηκε σε KONGRA-GEL. Αυτό αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Hurriyet, επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα.

    [18] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ

    Αγκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Μετά από θητεία 12 ετών θα μπορούν οι υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να συνάψουν γάμο με αλλοεθνείς, σύμφωνα με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Radikal, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο τίθεται ως προϋπόθεση για τη σύναψη τέτοιου γάμου, υπηρεσία επί μια 12ετία στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντί της 7ετίας που προβλέπονταν μέχρι τώρα.

    Όσον αφορά τις προϋποθέσεις που ζητούνται από το πρόσωπο που έχει ξένη υπηκοότητα και με το οποίο πρόκειται να συναφθεί γάμος, αυτές βάσει της εγκυκλίου έχουν ως εξής :

    - Γνώση της τουρκικής.

    - Υιοθέτηση της τουρκικής κουλτούρας και των τουρκικών ηθών και εθίμων.

    - Αρμόζουσα παρουσία.

    - Μη ύπαρξη οποιουδήποτε κωλύματος από απόψεως ασφαλείας.

    Επίσης τίθεται ως προϋπόθεση η θετική έκφραση γνώμης για το γάμο από τον πρεσβευτή εφόσον ο ή η υπάλληλος υπηρετεί στο εξωτερικό ή στελέχους του Υπουργείου σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή, εφόσον ο ή η υπάλληλος υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία.

    [19] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΕ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΑΛΑΤ

    Αγκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Αποφασισμένος να συμβάλει τα μέγιστα στη λύση του Κυπριακού εμφανίζεται ο νέος «πρωθυπουργός» στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, τονίζει ότι ο ίδιος έκανε αυτό που του αναλογούσε, φέρνοντας στην «εξουσία» μια «κυβέρνηση» που επιθυμεί λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και καλεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να είναι έτοιμος για συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός έπραξε σε μεγάλο βαθμό αυτό που αναλογούσε στον ίδιο. Με τη συμπεριφορά που τήρησε υπέρ της λύσης, εξασφάλισε τη σύσταση ανάλογης Κυβέρνησης. Καλώ τον Παπαδόπουλο να ανταποκριθεί κατά τον ίδιο τρόπο και να είναι έτοιμος για τις συνομιλίες στη βάση του Σχεδίου Ανάν και για την επίλυση του Κυπριακού» είπε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος δε στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, ζήτησε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό τις συνομιλίες και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο τη λύση του προβλήματος, μέχρι τον Μάιο του 2004.

    Για τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και τη στάση που αυτός θα πρέπει να τηρήσει από εδώ και στο εξής, ο κ. Ταλάτ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είπα και στον Ντενκτάς ότι πρέπει να προβεί σε δηλώσεις για την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης. Το να παρουσιάσει ανάλογη συμπεριφορά, σκέπτομαι ότι είναι ιστορική του ευθύνη».

    Αναφορικά με τη στάση της Αγκυρας, σχολίασε ότι «η τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη συμβολή της και για το χρονοδιάγραμμα ΕΕ της Τουρκίας, αλλά και για το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού» επισημαίνοντας πως αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να επιταχυνθούν.

    Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα, ο νέος «πρωθυπουργός» έκανε λόγο για ανάληψη μιας ιστορικής ευθύνης από τον ίδιο και τους συνεργάτες του και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όταν πήραμε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, παραμείναμε άυπνοι επί μέρες με τους συνεργάτες μας. Πρόκειται για το ξεκίνημα ενός νέου αγώνα και χρονοδιαγράμματος. Για μία ευθύνη, σε μία πιο κρίσιμη περίοδο. Κατ' αρχήν θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυτό. Από αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι είμαι επιφορτισμένος με μία ιστορική ευθύνη. Θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, να ενωθούμε με όλο τον κόσμο και να σώσουμε το λαό αυτό από την ταλαιπωρία. Αισθάνομαι ότι έχω επωμισθεί όλες αυτές τις ευθύνες».

    Για τις σχέσεις της νέας «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα με την Τουρκία, υπογράμμισε: «Περιμένω οι σχέσεις μας με την τουρκική Κυβέρνηση να είναι πολύ καλές. Οι κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ επιθυμούσαν τη σύσταση της Κυβέρνησης και αυτή συστάθηκε. Θα πρέπει να συνεχισθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

    Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στις πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα και στο Κυπριακό, είπε: «Το ΣΕΑ τελικά θα προβεί σε κάποια εργασία στα πλαίσια των ευθυνών του. Προσδοκία μου είναι, η συμβολή της Τουρκίας στην πολιτική που χαράζεται. Επιθυμώ οι Τούρκοι, ως άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου, να συμβάλλουν στο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. που επέλεξαν. Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά».

    [20] ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Μετά από προσωπική παρέμβαση και πρόταση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για την κρίση που ταλαιπωρεί την ιστορική ομάδα του Αρη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό ης ομάδας, ζητώντας την επίλυση του πρωοβλήματος από την Πολιτεία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο αναφέρονται τα εξής: «Βλέποντας την άσχημη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ομάδα του Αρη και το τι επιφυλάσσει το μέλλον του - που κάθε άλλο παρά ευοίωνο φαίνεται - ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισαν ομόφωνα να δημοσιοποιήσουν την έντονη ανησυχία τους, συμπαραστεκόμενοι στο λαό του Αρη και να καλέσουν την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα ουσιαστικές ευθύνες της, έστω και την τελευταία στιγμή, να ρυθμίσει νομοθετικά και να διευκολύνει τον Αρη από τα προβλήματα που τον βαρύνουν αφού ακόμη και σήμερα απειλείται με υποβιβασμό από την επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μιας και αδυνατεί να καλύψει όχι μόνο το σύνολο των υποχρεώσεών του, αλλά ούτε ελάχιστο μέρος από αυτές, λόγω των χρεών που έχουν επισωρευτεί από τις άτυχες επιλογές των δήθεν σωτήρων του».

    Επίσης μετά από πρόταση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να παραβρεθεί στο αποψινό συλλαλητήριο του λαού του Αρη στην Καμάρα.

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΑΡΚΟ - ΒΕΡΟΙΑ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Ένα πέναλτι έκρινε το παιχνίδι του Μαρκό με τη Βέροια, στο πλαίσιο της 19ης αγωστικής του πρωταθλήματος Γ' Εθνικής. Το μετέτρεψε σε γκολ στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ο ποδοσφαιριστής του Μαρκό, Αγγος, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του. Ετσι μετά και από αυτή τη νίκη η ομάδα των Αθηνών «σκαρφάλωσε» στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 32 βαθμούς.

    Η 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής θα ολοκληρωθεί με το παιχνίδι της Καβάλας με τον Αγροτικό Αστέρα που θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι στην κορυφή της βαθμολογίας παραμένει η Καστοριά με 38 βαθμούς, ενώ την ακολουθούν η Λάρισα με 37 και ο Θρασύβουλος με 34.

    [22] ΤΕΝΙΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση της Λένας Δανιηλίδου με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες συμμετοχής της στο ΄Οπεν Αυστραλίας που αρχίζει την Δευτέρα στη Μελβούρνη. Η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια, που τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη στο τουρνουά του Χόμπαρτ, συνεχίζει την αποθεραπεία της κι' ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη για το πρώτο (χρονικά) τουρνουά Γκράν Σλάμ.

    Στο μεταξύ, με το δεξί ξεκίνησαν στα προκριματικά του ΄Οπεν Αυστραλίας ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης και ο Βασίλης Μαζαράκης. Ο πρώτος απέκλεισε τον Αμερικανό Κίμ, Νο 161 στον κόσμο, με 7-6, 7-5 και θα αντιμετωπίσει στον β' γύρο τον Ισπανό Λόπεζ, Νο 141.

    Ο Μαζαράκης πέρασε εύκολα με 6-0, 6-0 το εμπόδιο του Ιταλού Τενκόνι, που αγωνίστηκε με ανεμοβλογιά. Ο Μαζαράκης στον β' γύρο θα παίξει με τον Αυστριακό Εσάουερ, Νο 138 στον κόσμο.

    Τέλος, στο τουρνουά 10.000 δολαρίων του Ελ Σαλβαδόρ ο Σόλων Πέππας νίκησε τον Γκρούτερ (Σαλβαδόρ) 6-0, 6-2 και πέρασε στο β' γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει τον Κιντέρο (Κολομβία).

    [23] Α1 ΒΟΛΕΪ: Η ΠΛΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜVP ΤΗΣ 19ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Η Πλαγιαννάκου αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 19ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών στο βόλεϊ. Η παίκτρια του Απολλώνιου οδήγησε την ομάδα της σε νίκη 3-2 επί του Παναθηναϊκού κερδίζοντας 28 πόντους, 9 άσους, 73% στην υποδοχή σε 15 προσπάθειες, 62% στην επίθεση (18/29), 6 άμυνες και 1 μπλοκ.

    Ανά κατηγορία πρώτευσαν: πόντοι: Κιόση Ελένη (Αίας) 30, άσοι: Πλαγιαννάκου Μαρία (Απολλώνιος) 9, Υποδοχή: Μπάμπουλη Άγκι (Πανελλήνιος) 82%, επίθεση: Μέρτα Μπάρμπαρα (Μαρκόπουλο) 80%, άμυνες:Παρασκάκη Γιούλη (Ένωση Βύρωνα) 19, μπλοκ: Μέρτα Μπάρμπαρα (Μαρκόπουλο) 5, Index:Παπάζογλου Βασιλική (Πανελλήνιος) 0.53.

    [24] ΟΙ "ΕΚΛΕΚΤΟΙ" ΤΟΥ Γ. ΚΩΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Κωστίκος ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας νέων για το φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Ιταλίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς στις 21 Ιανουαρίου στις 14:45. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα καταλύσει από τις 19 του μήνα στο ξενοδοχείο «Φίλιππος».

    Οι παίκτες που κλήθηκαν από τον κ. Κωστίκο είναι οι ακόλουθοι: Ρόππας, Μανιάτης, Λάβδας, Γκαλίτσιος, Λισγάρας, Ηλιάδης, Περπερίδης, Μπαλάφας, Κρητικός, Μποσινάκης, Πεχλιβανίδης, Κάρδαρης, Πετρόπουλος, Σερέτης, Σικαλιάς, Χιντερίδης, Σαρηγιαννίδης, Χίρας, Κοιλιάρας και Στεργαλάς.

    [25] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 15 Ιανουαρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Στις 28 Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του δικαστή Χάτον για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά και τον μυστηριώδη θάνατο του βρετανού ειδικού σε σχετικά θέματα, Ντέιβιντ Κέλι.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο δικαστής Χάτον αναμένεται να ανακοινώσει στις 28 Ιανουαρίου τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με δηλώσεις του στην τηλεόραση.

    Στη διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων, ο δικαστής Χάτον εξέτασε περισσότερους από 74 μάρτυρες και μελέτησε χιλιάδες σελίδες σχετικών εγγράφων.

    [26] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 15 Ιανουαρίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σήμερα, αιφνιδιαστικά, στον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ένα 24ωρο μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιας καμικάζι στο φυλάκιο Ερέζ.

    Όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, οι αρχές του Ισραήλ θεώρησαν απαραίτητο τον αποκλεισμό "μετά την κατάσταση που διαμορφώνεται".

    Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας κρίθηκε αναγκαίος "με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται".

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι καθ' όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, η διέλευση στο Ισραήλ θα επιτρέπεται μόνο σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή για την εξυπηρέτηση ανάλογων αναγκών.

    [27] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ "ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ"

    Ρώμη, 15 Ιανουαρίου 2004 (16:14 UTC+2)

    Δύο καταζητούμενα, επί σειρά ετών, κορυφαία στελέχη των ιταλικών «Ερυθρών Ταξιαρχιών», η Ρίτα Αλγκρανάτι και ο Μαουρίτσιο Φαλέσι, που συνελήφθησαν χτες στο Κάιρο, βρίσκονται πλέον στα χέρια των διωκτικών αρχών της χώρας τους.

    Οι Αιγύπτιοι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν δήλωσαν ότι οι δύο Ιταλοί καταζητούμενοι προδόθηκαν από τα διαβατήριά τους, τα οποία, όπως είπαν, ήταν εμφανώς πλαστά.

    Η 46χρονη Ρίτα Αλγκρανάτι (έχει καταδικαστεί ερήμην για ανάμειξη στη δολοφονία Μόρο) και ο 49χρονος Μαουρίτσιο Φαλέσι (μέλος ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης), συνελήφθησαν λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Βηρυτό και αμέσως απελάθηκαν στην Ιταλία υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

    Η Αλγκρανάτι έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια δεσμά για τη συμμετοχή της στην απαγωγή και τη δολοφονία το 1978 του χριστιανοδημοκράτη ηγέτη και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο.

    Ο Φαλέσι έχει καταδικαστεί επίσης ερήμην σε ποινές κάθειρξης 11 και 23 ετών, για τη συμμετοχή του σ' έναν από τους ηγετικούς πυρήνες των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», τη «Μαχητική Κομμουνιστική Μονάδα», που δρούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές εκείνης του 1980.

    Η Ρίτα Αλγκρανάτι πιστεύεται, επίσης, ότι ήταν ηγετικό στέλεχος των «Ερυθρών Ταξιαρχιών». Είναι παντρεμένη με τον Αλέσιο Καζιμίρι, ο οποίος καταζητείται επίσης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες (φέρεται ότι είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Μόρο) και - σύμφωνα με τις ιταλικές διωκτικές αρχές - έχει καταφύγει στη Νικαράγουα.

    [28] ΕΠΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ

    Βαγδάτη, 15 Ιανουαρίου 2004 (15:52 UTC+2)

    Επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν από αμερικάνικα πυρά στην περιοχή της Βαγδάτης. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικάνικου στρατού οι έξι σκοτώθηκαν σε επεισόδιο στην πόλη Μπακούμπα και ο άλλος ένας κοντά στο Τικρίτ.

    [29] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

    Καράτσι, 15 Ιανουαρίου 2004 (15:41 UTC+2)

    Τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν από δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο του Καράτσι στο Πακιστάν. Ανάμεσά τους είναι και τρεις αστυνομικοί.

    Η πρώτη έκρηξη έγινε όταν δύο οδηγοί μοτοσικλετών πέταξαν αυτοσχέδια βόμβα σε κτίριο εκκλησίας και η δεύτερη ακολούθησε έπειτα από λίγα λεπτά, με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν αρκετές υλικές ζημιές.

    Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν ξανά την ίδια εμπειρία όταν σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 24 άτομα.

    [30] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Τη συμμετοχή των ελληνικών ταινιών σε σημαντικά διεθνή Φεστιβάλ, όπως του Ρότερνταμ, της Μονς και του Μονπελιέ, προετοιμάζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Ηδη στο φεστιβάλ του Palm Springs στις ΗΠΑ (8-19/1) συμμετείχε η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου "Θα το μετανοιώσεις" και στο φεστιβάλ του Μονπελιέ "Mediteranean Film Days" στη Γαλλία (16-25/1) η ταινία "Πάμε για ένα Ούζο" της Κλεώνης Φλέσσα.

    Στο φεστιβάλ της Angers στη Γαλλία (16-25/1) και στο πλαίσιο του τμήματος "Premier Plan" θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στις ταινίες του Σταύρου Τορνέ.

    Τον επόμενο μήνα δύο σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ θα υποδεχτούν καινούργιες ελληνικές ταινίες. Στο φεστιβάλ του Rotterdam (21/1-1/2) συμμετέχει η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Θάνου Αναστόπουλου "Ολο το βάρος του κόσμου", ενώ στο φεστιβάλ της βελγικής πόλης Μονς (13-20/2) η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ "Γαμήλια Νάρκη".

    [31] Η "ΑΡΚΑΔΙΑ" ΤΟΥ ΣΤΟΠΑΡΝΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2004 (14:12 UTC+2)

    Το έργο του Τόμ Στόπαρντ «Αρκαδία» θα παρουσιάσει σε πρώτο πανελλήνιο ανέβασμα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τις 23 Ιανουαρίου 2004 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Η «Αρκαδία» του Στόπαρντ, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του 20ου αιώνα, είναι ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας μέσα από ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες ρομαντισμό και σπαρταριστό χιούμορ.

    Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή-σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου- Παγκουρέλη, σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, κοστούμια της Φωτεινής Δήμου, φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου, μουσική επιμέλεια του Κώστα Σουρβάνου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ξένια Αηδονοπούλου, βοηθός σκηνογράφου - βοηθός ενδυματολόγου η Νατάσσα Ψάρρη και υπεύθυνος για την οργάνωση παραγωγής είναι ο Ηλίας Κοτόπουλος.

    Παίζουν με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Εραττώ Πίσση, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Δημήτρης Καρέλλης, Κωνσταντίνος Δανίκας, Γιώργος Ντουμούζης, Στέλλα Καζάζη, Χρήστος Γεωργίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Φίλιππος Σοφιανός, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Παπαδημητρίου.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 15 Ιανουαρίου 2004 (12:01 UTC+2)

    Εκθεση σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης με τη συμμετοχή δώδεκα νέων καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα οργανώνει στους χώρους του ο Νέος Σύλλογος Τέχνης Βερολίνου.

    Η έκθεση γίνεται με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Γερμανία και θα διαρκέσει από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη ομαδική έκθεση νέων Ελλήνων φωτογράφων που γίνεται στο εξωτερικό.

    Ο Νέος Σύλλογος Τέχνης Βερολίνου παρουσιάζει την έκθεση, στο πλαίσιο των ετήσιων αφιερωμάτων του στη φωτογραφική τέχνη διαφορετικών χωρών. Το φετινό αφιέρωμα στην Ελλάδα γίνεται με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στενό συνεργάτη του ΕΙΠ στο Βερολίνο επί σειρά ετών.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μανώλης Μπαμπούσης, Χριστίνα Καλμπάρη, Μελίνα Καμινάρη, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Κωνσταντίνου, Νίκος Μάρκου, Λία Ναλμπαντίδου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Πολυχρονάκης, Επαμεινώνδας Σχίζας, Πάνος Βαρδόπουλος, Νικολέτα Ζήση. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος του εκδοτικού οίκου Braus. Συγγραφείς των κειμένων του καταλόγου είναι ο Κώστας Αντωνιάδης, διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης εντάσσονται και οι ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:

    - 21 Ιανουαρίου: Εκθεση έργων της Χριστίνας Δημητριάδη, που ζει στο Βερολίνο

    - 11 Φεβρουαρίου: Ελληνική τέχνη video, επιλεγμένη από τον Μάνθο Σαντοριναίο, Κέντρο Ψηφιακής Τέχνης, Αθήνα. Παρουσίαση: Katja Albers, Video - Forum του Νέου Συλλόγου Τέχνης Βερολίνου.

    - 25 Φεβρουαρίου: "Ελληνική φωτογραφία κατά τον 20ο και τον 21ο αιώνα. Από το μυθικό στο εικονικό συγκείμενο". Διάλεξη του Matthiaw Harder, Βερολίνο.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Κέρκυρα, 15 Ιανουαρίου 2004 (11:11 UTC+2)

    Οι Ελληνες γιατροί του κόσμου εγκαινιάζουν έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου, με θέμα «Μαρτυρία-Ελπίδα σε γκρίζο φόντο», στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, από 18 έως 23 Ιανουαρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στις 17.30.

    [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Βέροια, 15 Ιανουαρίου 2004 (10:37 UTC+2)

    Για την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα του έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες "Δον Κιχώτης", σε θεατρική διασκευή του Μιχάλη Χατζάκη, στο Χώρο Τεχνών από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, οι παραστάσεις του οποίου θα διαρκέσουν όλο τον Ιανουάριο.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου, σκηνικά και κοστούμια Λίλας Καρακώστα, μουσική Πλάτωνος Ανδριτσάκη, χορογραφίες Σοφίας Αντωνιάδου και φωτισμούς Παναγιώτη Πελαλίδη.

    Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελενα Βουμβάκη, Αντώνης Μομπαϊτζής, Νίκος Μόσχοβος, Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης, Βιβή Νικοπούλου, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Μαρία Συριανού, Ηλίας Χριστόπουλος, Πόπη Ψαλτίδου.

    Ο συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547 1616) γεννήθηκε στη Μαδρίτη και θεωρείται πατέρας του μυθιστορήματος. Ηταν στρατιωτικός καριέρας, πολέμησε σε πολλές μάχες έλαβε μάλιστα μέρος και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), όπου και τραυματίστηκε πιάστηκε αιχμάλωτος, πουλήθηκε ως σκλάβος στο Αλγέρι και τέλος έζησε μία περιπετειώδη ζωή, γεμάτη δυστυχία, φτώχια και φυλακίσεις.

    Ο "Δον Κιχώτης" είναι το σημαντικότερο έργο του. Γράφτηκε στη διάρκεια των ετών 1605 - 1615 και αποτελεί, κατά τους μελετητές του έργου του, σταθμό της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 January 2004 - 19:13:58 UTC