Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [04] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ «ΤΖΟΚΕΡ»
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ
  • [07] ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [08] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗΝ
  • [11] ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ
  • [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑ, ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ, ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ
  • [13] ΕΚΤ:ΣΤΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ
  • [14] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ
  • [15] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΣΤΑ 4,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ ΣΤΟ 2003
  • [16] ΠΓΔΜ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
  • [17] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΔΝΤ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΒΡΑΝΙΣΚΟΦΣΚΙ
  • [19] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΕΡΟΙΑ - ΚΑΒΑΛΑ 2-0
  • [22] ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [25] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΣTA XANIA H ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ
  • [26] Ο ΣΑΡΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΜΕΤΡΑ
  • [27] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΠΛΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ
  • [28] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [29] ΗΠΑ: ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ
  • [30] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΙΡΑΚ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [31] ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ "ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΟΥ" ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ
  • [32] "ΑΠΩΛΕΙΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ "ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [33] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"
  • [35] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

    Λάρισα, 12 Ιανουαρίου 2004 (14:26 UTC+2)

    Αποστολή Στέλιος Τζιαμαντάνης

    «Όλοι σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και να έχουμε την αίσθηση ότι δημιουργούμε, αλλάζουμε την κοινωνία, δημιουργούμε μία Ελλάδα διαφορετική που πάει πιο ψηλά και πιο μπροστά». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Ευαγγελισμού - Λεπτοκαρυάς, στην παραλλαγή Αξιού και τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα.

    Παρουσία του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή, στελεχών της κυβέρνησης, της διοίκησης του ΟΣΕ και δεκάδων οπαδών του κινήματος, που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα», επισημαίνοντας ότι «αυτό το καινούριο που ξεκινήσαμε πρέπει να το συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς και με προσπάθεια».

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο έργο τονίζοντας ότι «πριν από λίγα χρόνια αυτό θα έμοιαζε με όνειρο απατηλό». Αντίθετα, όπως είπε, το έργο αυτό αποτελεί απτό δείγμα ότι οι Έλληνες μπορούν και έχουν την ικανότητα. «Η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει σε πάρα πολλά σημεία και πλευρές. Έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, επειδή σε πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής γίνονται σημαντικές αλλαγές».

    Κατά αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δημιουργούνται νέες δυνατότητες σε επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στη χώρα μας και διανοίγονται νέες προοπτικές στους τομείς του Τουρισμού και των Επικοινωνιών. Υπογράμμισε δε την ανάγκη η χώρα μας να επιδιώξει το ταχύτερο δυνατό τη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο σταθμό της Λάρισας δεκάδες οπαδοί του ΠΑΣΟΚ του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, φωνάζοντας το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Ο πρωθυπουργός μετέβη στην πόλη της Λάρισας με ειδική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, η οποία είχε ξεκινήσει από το σταθμό της Θεσσαλονίκης.

    ΣΤΙΣ 22/1 ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, γνωστοποίησε ότι στις 22 Ιανουαρίου θα υπογραφεί με την τουρκική κυβέρνηση το πρωτόκολλο επέκτασης της Εγνατίας Οδού μέχρι την Κωνσταντινούπολη, κάτι που όπως είπε είναι επιθυμία και της ΕΕ.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα υποδομής που γίνονται στο σιδηρόδρομο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «σιδηροδρομική Εγνατία» που θα συνδέει τη Φλώρινα με το Ορμένιο του νομού Έβρου.

    Παράλληλα, όπως είπε, ένα μεγάλο έργο που εντάσσεται στις προτεραιότητες της ΕΕ και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, είναι αυτό του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας.

    «Το έργο, που θα ολοκληρώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, θα συνδέει τα Γιάννενα με την Ηγουμενίτσα, την Κοζάνη με τα Γρεβενά και την Καλαμπάκα και τα Γιάννενα με την Καλαμάτα», τόνισε ο κ. Βερελής.

    ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Το έργο εντάσσεται στο ευρύτατο πρόγραμμα ανάπτυξης σύγχρονων υποδομών του ΟΣΕ και στόχος του είναι να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καινούριας εποχής.

    Η νέα γραμμή Ευαγγελισμού - Λεπτοκαρυάς μήκους 36 χιλιομέτρων, είναι διπλή, σηματοδοτούμενη, με έτοιμη υποδομή ηλεκτροκίνησης και κατασκευάστηκε με βάση ότι πιο σύγχρονο σε υψηλή τεχνολογία, επιτρέποντας ταχύτητες μέχρι και 250 χιλιόμετρα ανά ώρα, μετά την ηλεκτροκίνησή της.

    Η κατασκευή της νέας γραμμής, μαζί με τη νέα γέφυρα Αξιού, μήκους 660 μέτρων, έχει συνολικό μήκος 6 χιλιόμετρα. Οι δυο σήραγγες, μία στον Πλαταμώνα, μήκους 4,3 χιλιομέτρων και μία στα Τέμπη, μήκους 5,5 χιλιομέτρων είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

    Με την παράδοση της νέας γραμμής, και σε συνδυασμό με τις σήραγγες, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ανάπτυξης αυξημένων ταχυτήτων, καθώς και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και νέα σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού Θεσσαλονίκη Δομοκός σε 1 ώρα και 35 λεπτά. Η δε διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη θα γίνεται πλέον σε 4 ώρες και 30 λεπτά.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (15:19 UTC+2)

    Την πίστη του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές διακήρυξε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μιλώντας προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός.

    Ο κ. Καραμανλής, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως η κοινωνία υιοθετεί τις θέσεις της παράταξής του και τόνισε πως η ΝΔ δεν σηκώνει σημαίες ευκαιρίας.

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του έχει ως εξής:

    "Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία μιας μεγάλης πορείας για την παράταξη, για τον τόπο μας, για την ελληνική κοινωνία. Προχωρούμε με πίστη, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα χωριστά για τη μεγάλη συμβολή σας στη δυναμική αυτή πορεία.

    Η προσφορά σας στη διαμόρφωση των θέσεων και του προγράμματός μας, οι πρωτοβουλίες σας για την ανάδειξη και την επίλυση κοινωνικών και τοπικών προβλημάτων, οι δράσεις σας, μέσα και έξω από τη Βουλή, υπήρξαν αναμφίβολα αποτελεσματικές, υπεύθυνες, δημιουργικές.

    Η στρατηγική μας, βασισμένη στην πολιτική αντίληψη του μεσαίου χώρου, τον πολιτικό πολιτισμό μας, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της φιλελεύθερης επιλογής, δικαιώνεται στη συνείδηση των Ελλήνων.

    Είναι μια σημαντική προσφορά Δημοκρατίας. Προσφορά της Νέας Δημοκρατίας: Η κοινωνία υιοθετεί τις θέσεις μας. Η πολιτική μας συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Ο ίδιος, γυρνώντας ασταμάτητα (και όχι μόνο προεκλογικά) ολόκληρη την Ελλάδα ακούω τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όλα τα τελευταία χρόνια, καλεί τους εκπροσώπους των εφτά κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και ακούει τις θέσεις τους. Ακούμε διαρκώς την κοινωνία. Ξέρουμε ότι οι πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, απαιτούν αλλαγή πολιτικής.

    Ζητούν μια νέα διακυβέρνηση, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Αξιώνουν από τους πολιτικούς να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι από τα προβλήματά τους και όχι ανεύθυνα, ο ένας απέναντι στον άλλον. Αυτήν την πολιτική δεν τη δέχτηκε ποτέ, την πολέμησε, το ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα δεν μπορεί να την κάνει πράξη.

    Στην προηγούμενη συνάντησή μας, μπροστά στις ακραίες επιθέσεις που εξαπολύονταν εναντίον μας, είχα τονίσει πως ''δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί η πολιτική ζωή σε ζούγκλα''. Είπα πως ''δεν παίζουμε στο ταμπλό που διάλεξαν''. Ότι ''η κοινωνία κουράστηκε από τις στείρες αντιπαραθέσεις και τις διχαστικές κραυγές''. Ότι '' η ιδεολογία και ο πολιτικός πολιτισμός μας επιβάλλουν εμμονή στο μέτρο και τη μετριοπάθεια''. Ότι ''σε κάθε βήμα μας, ακούμε τη φωνή του απλού πολίτη που αξιώνει σεμνότητα και ταπεινότητα''.

    Σας είχα πει ότι ζητώ να μείνουμε σταθερά στη στρατηγική μας αυτή. Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνω και σήμερα. Και το τονίζω. Το υπογραμμίζω. Εμείς δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Επιμένουμε αταλάντευτα στις αρχές και τις ιδέες μας. Αναδεικνύουμε και υπηρετούμε τα ''θέλω'', αλλά και τις αρχές της ελληνικής κοινωνίας. Την ουσία και την ποιότητα της πολιτικής και της Δημοκρατίας:

    · Στηρίξαμε τις εθνικές υποθέσεις και ενισχύσαμε τη διαπραγματευτική θέση της Χώρας μας. Τόσο με τις δράσεις μας (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), όσο και με τον πολιτικό λόγο μας.

    · Αναδείξαμε, με αδιάσειστα στοιχεία, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η Κυβέρνηση που φεύγει. Τα κρυφά ελλείμματα, τα μυστικά χρέη, τα διπλά βιβλία.

    Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Η Χώρα μας υποβαθμίζεται στη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Η Οικονομία μας παραμένει η φτωχότερη στην Ευρωζώνη. Η Αγροτική Οικονομία χειμάζεται. Ο Τουρισμός σημειώνει κάμψη.

    Ο βιομηχανικός ιστός αποδυναμώνεται. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ασφυκτιούν από τα δάνεια και τα πανωτόκια. Χρωστούν έξι φορές περισσότερα απ' ό,τι πριν έξι χρόνια. Το επίσημο δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 180 δισ. ευρώ.

    Η κυβέρνηση δανείζεται για να καταναλώσει προεκλογικά και στέλνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες βουλιάζουν στα δανεικά. Πάνω απ' όλα, στην τετραετία που κλείνει, φέραμε στο επίκεντρο της πολιτικής τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Τις μεγάλες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. Την έξαρση της ανεργίας που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι το 1981.

    Σταθήκαμε κοντά στους οικονομικά ασθενέστερους, τους κοινωνικά αδύναμους, τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, τους πολύτεκνους, την εργαζόμενη μητέρα, το χαμηλοσυνταξιούχο, τον ξεχασμένο αγρότη. Αναδείξαμε τα προβλήματα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας.

    Στην τετραετία που φεύγει φέραμε στην επιφάνεια το βασικό πρόβλημα του τόπου, που είναι αιτία και εστία δημιουργίας όλων των άλλων προβλημάτων: Το κράτος που κομματικοποιήθηκε και υπηρετεί μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Που σπαταλά χωρίς να παράγει. Που υπονομεύει, αντί να στηρίζει την ανάπτυξη.

    Το κράτος της παρέας, της γραφειοκρατίας, της κακοδιοίκησης, της διαφθοράς. Το κράτος των κομματικών αξιωματούχων (με έξι, εφτά, ακόμη και δέκα θέσεις ο καθένας) την ώρα που ο νέος τεχνοκράτης, ο νέος πτυχιούχος ψάχνει, μα δεν βρίσκει δουλειά. Το κράτος που απεικονίζεται στην Ολυμπιακή της χρεοκοπίας, στον ΟΣΕ της σπατάλης και της ταλαιπωρίας, στον ΟΤΕ της διαπλοκής.

    Σταθήκαμε μετωπικά αντίθετοι στη διαφθορά. Αποδείξαμε:

    · Παράνομες μεθοδεύσεις.

    · Αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς.

    · Διαπλοκές και εξαρτήσεις.

    - Που στοιχίζουν τεράστιους πόρους στην οικονομία.

    - Που πλήττουν τα συμφέροντα φορολογούμενων και καταναλωτών.

    - Που πιέζουν αφόρητα την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας.

    Είπαμε και το επαναλαμβάνω ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, θέτουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της διαφθοράς:

    · Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής και πρώτα απ' όλα, το λεγόμενο ''μαθηματικό τύπο'', που εξέθρεψε μια βιομηχανία στημένων προσφορών για προαποφασισμένες συμβάσεις.

    · Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για πλήρη έλεγχο ύποπτων συμβάσεων που αφορούν αμυντικούς εξοπλισμούς και όχι μόνον.

    · Απαιτούμε να σταματήσει η άρον - άρον εκποίηση δημόσιας περιουσίας, (και αναφέρομαι ειδικότερα στην υπόθεση της Γενικής Τράπεζας). Οι διαδικασίες που ακολουθούνται ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης. Δεν εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζομένους, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, τα συμφέροντα των εν ενεργεία και των συνταξιούχων στρατιωτικών. Και απέναντι σ' όλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να σιωπά. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποχρεούται να πάρει θέση. Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα, αλλά και σε ό,τι αφορά τους νόμους που εκκολάπτουν τη διαφθορά και στηρίζουν τη διαπλοκή. Είναι αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και δεν μπορεί να σιωπά.

    Είμαστε σήμερα σε κομβικό σημείο. Η κοινωνία, η Νέα Εποχή, ο κόσμος που αλλάζει δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο του μέλλοντος. Οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία τους απαιτούν μια νέα διακυβέρνηση. Απαιτούν μια άλλη πολιτική, που να διασφαλίζει καλύτερες ημέρες για όλους.

    Για μας, η νέα διακυβέρνηση είναι αίτημα και δέσμευση. Αίτημα της κοινωνίας και δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το κοινωνικό αίτημα για ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα μιας ολόκληρης περιόδου που κλείνει.

    Είναι το αίτημα των πολιτών για μία κοινωνία αλληλεγγύης, δίκαιη και συνεκτική. Μια κοινωνία με ασφάλεια και ευημερία. Με αυτοπεποίθηση και πίστη. Με ελπίδα και εμπιστοσύνη.

    Η νέα διακυβέρνηση είναι το αίτημα των πολιτών να κλείσουμε τον κύκλο της Μεταπολίτευσης και να ανοίξουμε μια νέα περίοδο συναινετικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής. Η Νέα Διακυβέρνηση είναι έννοια, απολύτως συγκεκριμένη:

    · Σημαίνει σαφείς προτεραιότητες σε κρίσιμους τομείς πολιτικής, που αφορούν τη ζωή του πολίτη.

    · Σημαίνει ρεαλιστικές προγραμματικές δεσμεύσεις, συνέπεια και φερεγγυότητα.

    · Σημαίνει διαφάνεια, σεβασμό των νόμων, τήρηση σταθερών και καθαρών κανόνων, κοινών για όλους.

    · Σημαίνει διακυβέρνηση με βάση αρχές και αξίες.

    Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει εδώ. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι δεν μπορεί να χάνουμε άλλο χρόνο. Δεν έχουμε το περιθώριο για καμία παράταση στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών.

    Δεν μπορεί το ίδιο να φέρει το διαφορετικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε για άλλους πειραματισμούς, ούτε για πολιτικές χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία, χωρίς προσανατολισμό και πυξίδα.

    Η Νέα Εποχή απαιτεί μια νέα σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Σχέση βασισμένη στις έννοιες ''συμμετοχή'', ''σύνθεση'', ''συναίνεση'', ''εμπιστοσύνη''. Είναι ανάγκη οι πολίτες και οι πολιτικοί να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον. Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε καλύτερες ημέρες για όλους.

    Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων και γι' αυτό αισιοδοξούμε. Έχουμε όραμα ρεαλιστικό για την Ελλάδα του μέλλοντος. Όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο για την πραγμάτωσή του:

    · Πρώτος πυλώνας της στρατηγικής μας, είναι η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Στο σημείο αυτό θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο διάδοχος του κ. Σημίτη ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει τη θέση μας για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων. Καλούμε τον Πρωθυπουργό, καλούμε την Κυβέρνηση, καλούμε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση. Και αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν το λέω ούτε με επιθετικότητα, ούτε με καμιά τακτική σκοπιμότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν, έστω με μεγάλη καθυστέρηση υιοθετούνται και δικαιώνονται οι ορθές θέσεις μας. Όμως, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί εμφάνιζαν αυτό τον στείρο αρνητισμό τόσα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με ευκολία εξαπέλυαν συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον μας. Σωστή είναι η θέση. Και καλά κάνουν και όποιοι από αυτούς την υιοθετούν, έστω και τώρα. Οφείλουν όμως μια εξήγηση.

    · Δεύτερος πυλώνας, η Επανίδρυση του Κράτους. Η μετάβαση σ' ένα κράτος ακομμάτιστο, φερέγγυο και αποτελεσματικό, κοντά σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει.

    · Τρίτος πυλώνας, η εφαρμογή Νέας Οικονομικής Πολιτικής με:

    - Διαρθρωτικές αλλαγές.

    - Νέο φορολογικό σύστημα.

    - Νέο αναπτυξιακό νόμο.

    - Στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας. Του αγροτικού κόσμου, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του Τουρισμού.

    Οι πυλώνες αυτοί οδηγούν γρήγορα και σίγουρα σ' ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος, που να νοιάζεται για:

    - Τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

    - Την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους.

    - Τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων.

    - Την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    - Την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας.

    Από το πρώτο κιόλας εξάμηνο παίρνουμε μέτρα που σηματοδοτούν μια νέα πορεία:

    1ον: Δημιουργούμε Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο να χρηματοδοτείται από ειδικό κωδικό του Προϋπολογισμού, για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Οι πόροι που διατίθενται από το κράτος να καταλήγουν στους δικαιούχους και όχι στους διαχειριστές.

    2ον: Οι άνεργοι νέοι και νέες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, γεγονός που θα συνεπάγεται φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

    3ον: Οι νέες και νέοι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μας, εφόσον είναι άνεργοι, θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για την στήριξή τους από τον ΟΑΕΔ.

    Μας ρωτούν πού θα βρούμε πόρους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Απαντούμε ευθέως:

    · Στην Ελλάδα, εκείνοι που ξεφεύγουν από τα όρια της φτώχειας, χάρη στις κρατικές δαπάνες, είναι μόλις 2%, όταν στις χώρες της Ε.Ε, με τα ίδια ποσοστά δαπανών, ξεφεύγουν από το όριο της φτώχειας τέσσερις φορές περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και με τους ίδιους πόρους, μπορούμε να τετραπλασιάσουμε το κοινωνικό προϊόν.

    · Στην Ελλάδα (όπως επισημαίνει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών) το 30% των δαπανών για τη Υγεία χάνεται στην κακοδιοίκηση και τη διαφθορά. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και με τους ίδιους πόρους, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά 30% τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

    · Στην Ελλάδα (όπως επισημάνει έρευνα της Ε.Κ.Τ.) χάνονται 10 δισ. ευρώ (3,5 τρισ. δρχ.) κάθε χρόνο στη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι με ένα τέτοιο κατεστημένο δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος.

    · Η Ελλάδα (όπως επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια) κατρακυλά συνεχώς στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πληρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Πληρώνουν διπλά. Πληρώνουν μίζα και γρηγορόσημο. Σημαίνει πως όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται, όταν παραμένουν σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, οι ίδιοι άνθρωποι στην εξουσία. Δεν αλλάζουν τα πράγματα από εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

    Στην προηγούμενη συνάντησή μας είχα υπογραμμίσει ότι ο έννοιες που καθορίζουν τη σχέση μας με τους πολίτες είναι ξεκάθαρες. Είναι:

    - Η εργατικότητα.

    - Η αξιοσύνη.

    - Η σεμνότητα.

    - Η μετριοπάθεια.

    - Ο σεβασμός στον αντίπαλο.

    Επικεντρώνουμε τον πολιτικό λόγο μας σε αμιγώς πολιτικές διαφορές. Ρίχνουμε το βάρος της προσπάθειάς μας στην προβολή των θέσεων, του προγράμματος και του ρεαλιστικού οράματός μας για την Ελλάδα του 2010 και μετά. Αντίπαλοί μας δεν είναι τα πρόσωπα.

    Αντίπαλοί μας είναι όλα εκείνα που κάνουν τους Έλληνες να είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη. Είναι τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινής ζωής των πολλών. Η αδυναμία των οικονομικά ασθενέστερων να βρουν τις υπηρεσίες Υγείας που χρειάζονται.

    Τα τεράστια βάρη της δήθεν δωρεάν παιδείας. Το άγχος μπροστά το φάσμα της ανεργίας. Η ακρίβεια. Η ταλαιπωρία στους δρόμους. Η διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το σύστημα εξουσίας.

    Αντίπαλοι μας είναι όσα υπονομεύουν τις προσδοκίες της κοινωνίας, της ελληνικής οικογένειας, του κάθε πολίτη. Και οι αντίπαλοι αυτοί δεν είναι ούτε αόρατοι, ούτε δυνατότεροι από εμάς. Αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

    Αυτά που αντιμετωπίζει ο πολίτης στον καθημερινό στίβο της ζωής του. Αυτό το έργο αναλαμβάνουμε από τις 8 του Μάρτη. Και στο έργο αυτό θα ανταποκριθούμε με όλη τη δύναμή μας. Είναι δέσμευση.

    Θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται αισιοδοξία και ασφάλεια για την ημέρα που ξημερώνει. Να είναι αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση. Να μην αγωνιούν για τη δουλειά τους. Να είναι πιο σίγουροι για τη δυνατότητα απασχόλησης των παιδιών μας.

    Έχουμε πει (και μάλιστα όταν μαίνονταν οι εναντίον μας επιθέσεις) ότι δεν θα ακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο της οξύτητας, της πόλωσης και του φανατισμού. Θέλω να πιστεύω πως ο διάδοχος του κ. Σημίτη θα έρθει στις θέσεις μας.

    Μπορεί να εκφράζει τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής, στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Πιστεύω, όμως, πως μπορεί να συμφωνήσει σε πέντε βασικούς άξονες για την προεκλογική περίοδο, στους οποίους να ανταποκριθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις:

    · Πρώτον: Θέλουμε να διασφαλιστεί η απόλυτη ουδετερότητα του κράτους κατά την προεκλογική περίοδο.

    · Δεύτερον: Θέλουμε απευθείας δημόσιο διάλογο όλων των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται είτε στη Βουλή, είτε στην Ευρωβουλή. Να υπάρξουν τόσες συναντήσεις διαλόγου, (ακόμη και κατά θεματικές ενότητες) όσες χρειάζονται για να γνωρίζει ο Έλληνας τις θέσεις μας.

    · Τρίτον: Να συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Να συζητήσουμε για όλα: Για την Οικονομία, την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία, την Υγεία, το κράτος.

    · Τέταρτον: Μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Στις συζητήσεις που οργανώνονται στην τηλεόραση να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

    · Πέμπτον: Να αποκλείσουμε τις προσωπικές επιθέσεις. Εμείς καλούμε όλα τα Μέσα να ανταποκριθούν στη θέση αυτή. Το ίδιο ζητούμε να πράξει και ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ. Να παρέμβει πριν και όχι μετά. Να αποτρέψει, και όχι να εμφανιστεί στα μετόπισθεν και κατόπιν να καταδικάζει και να αποδοκιμάζει.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Έστειλα, ήδη σήμερα, επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Παπανδρέου. Σ' αυτήν αναφέρομαι πιο ειδικά στις προτάσεις μας αυτές για ένα νέο πολιτικό πολιτισμό στην προεκλογική περίοδο.

    Θέλω ακόμα να επισημάνω ότι, όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, έτσι και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τοποθετηθεί στα ζητήματα που συζητούνται τώρα στη Βουλή. Να αναλάβει τις θεσμικές ευθύνες που του μεταβιβάστηκαν. Να πάρει θέση απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη Δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό. Ιδίως μάλιστα σ΄ ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο.

    Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η αλλαγή εκλογικού νόμου στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου αποτελεί εκδήλωση πολιτικού καιροσκοπισμού. Δέχεται ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να συνδέσει την αφετηρία της νέας διαδρομής του με τέτοιες μεθοδεύσεις;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο:

    - Θέλουμε τους ίδιους ανθρώπους που κυβέρνησαν επί 20 χρόνια, ή μία νέα διακυβέρνηση με μια νέα ομάδα ανθρώπων;

    - Θέλουμε συνέχεια ή αλλαγή πολιτικής;

    - Θέλουμε συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής Σημίτη, ή μια νέα διαφορετική πολιτική, επικεντρωμένη στον άνθρωπο όπως εκφράζεται από τη Ν.Δ;

    - Θέλουμε να μείνουμε στην εποχή της συντηρητικής διαχείρισης, ή να πραγματώσουμε μια δημοκρατία ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες;

    Αυτό είναι διακύβευμα των εκλογών, αλλά κάποιοι προσπαθούν να το σκεπάσουν με μία εκκωφαντική επικοινωνιακή επιδρομή. Για ένα όμως να είστε σίγουροι: Δεν θα τα καταφέρουν. Και ο λόγος είναι απλός. Είναι η πανίσχυρη κοινωνική συμμαχία, που ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

    Στο διάστημα που ακολουθεί μας περιμένει πολύ δουλειά, όλους. Χρειάζεται να αναπτύξουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στα θέματα ουσίας. Να είναι σε όλους τους πολίτες σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το ερώτημα αν θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους και η ζωή των παιδιών τους.

    Σε όλες τις συζητήσεις μας θέτουμε τα μεγάλα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Επιβάλλουμε, με ενιαίο, ήπιο, και υπεύθυνο λόγο, τη βασική πολιτική ατζέντα. Ακολουθούμε πιστά τις αρχές της Παράταξής μας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

    Και κάτι ακόμα: Προσφέρει πολλά εκείνος από εμάς που προσθέτει ψήφους στη Νέα Δημοκρατία και όχι εκείνος που παίρνει τις περισσότερες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα. Κρίνεται από την ικανότητα να δίνει λύσεις.

    Η πολιτική κρίνεται απ' τη συνέπεια και την αξιοπιστία της. Σ' αυτά ακριβώς βρίσκεται η δική μας δύναμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η δύναμή μας είναι στην πολιτική, στο πρόγραμμά μας, στις θέσεις μας, στη συνέπειά μας, στην αξιοπιστία μας.

    Η δύναμή μας είναι οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε στα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Γι' αυτά συζητούμε. Και εδώ θέλω να δώσετε όλο το βάρος στην επικοινωνία σας και με τους πολίτες και στα ΜΜΕ: Στις θέσεις μας, στο πρόγραμμά μας, στο ρεαλιστικό μας όραμα για την Ελλάδα του αύριο.

    Αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο και σεβαστό απ' όλους. Στην Κυβέρνηση που θα συγκροτήσουμε δεν θα έχει θέση η αλαζονεία και το ''εγώ''. Η κυβέρνησή μας θα αποτελείται από μια συνεκτική, αποτελεσματική και φρέσκια ομάδα ικανότατων και σεμνών ανθρώπων, με φρέσκες ιδέες και φρέσκες προτάσεις, όπου θα κυριαρχεί το ''εμείς''.

    Η Ελλάδα αλλάζει, σε λίγο, σελίδα. Αλλάζει γιατί το επιβάλλουν τα ''θέλω'' και τα ''απαιτώ'' των πολιτών της. Αλλάζει γιατί αυτό είναι το αίτημα κάθε τοπικής κοινωνίας, στα αστικά κέντρα, την περιφέρεια, την ύπαιθρο. Αλλάζει γιατί αυτό απαιτεί το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα.

    Αλλάζει γιατί οι πολίτες απαιτούν συμμετοχικές μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν αλλαγές που θα παράγουν αποτέλεσμα στη βελτίωση της ζωής κάθε οικογένειας. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και θα γίνουν ακόμη πιο γνωστές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πρόγραμμά μας είναι καλά μελετημένο, ρεαλιστικό και τολμηρό.

    Εκεί που χρειάζεται θα κάνουμε τομές. Εκεί που επιβάλλεται θα κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις. Εκεί που κρίνεται αναγκαίο θα διατηρήσουμε όσα αποδίδουν και λειτουργούν. Θέλω εδώ να είμαι ξεκάθαρος: Εμείς δεν μηδενίζουμε και δεν ισοπεδώνουμε τίποτε.

    Όπου έγιναν βήματα θετικά, το αναγνωρίζουμε. Εμείς δεν έχουμε πάθος για την εξουσία, αλλά πάθος για τους ανθρώπους δίπλα μας. Έχουμε χρέος να φέρουμε μια Νέα Διακυβέρνηση, όχι για να κερδίσει το κόμμα, αλλά για να ωφεληθεί ο Τόπος. Ερχόμαστε για να προσθέσουμε. Ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε. Ερχόμαστε για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Μια ισχυρότερη Ελλάδα. Με ισχυρότερους όλους τους Έλληνες.

    Αυτό είναι το χρέος μας. Και στο χρέος αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Το όραμα και η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, καθορίζονται από τις ανάγκες, από τις προσδοκίες, τα αιτήματα που θέτει η ίδια η ελληνική κοινωνία.

    Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο. Είναι μήνυμα ισχυρής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή. Η πολιτική υπεροχή μας είναι δεδομένη. Σκοπός μας είναι τώρα η διεύρυνση της κοινωνικής συμμαχίας για μια νέα διακυβέρνηση. Για μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

    Πριν κλείσω αυτή τη συνάντησή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας μεταφέρω κάτι από την εμπειρία που είχα χθες, συζητώντας με νέους ανθρώπους. Για μένα αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία.

    Βεβαίως, το έχουμε κάνει πολλές φορές. Αλλά κάθε φορά, τουλάχιστον εγώ, κερδίζω πάρα πολλά απ' αυτό. Θέλω να σας μεταφέρω λοιπόν δύο απλά μηνύματα από ένα διάλογο που έγινε ελεύθερα, χωρίς προκαταλήψεις, με ειλικρίνεια.

    Το πρώτο μήνυμα είναι ότι είναι καλή γενιά αυτή. Παιδιά με όνειρα, παιδιά με όραμα, παιδιά με μεράκι για δουλειά και τη φιλοδοξία να προκόψουν. Και είναι δικό μας χρέος να μην τους απογοητεύσουμε. Είναι δικό μας χρέος να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα γι' αυτούς τους ανθρώπους, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

    Και το δεύτερο μήνυμα. Δυσπιστούν για την πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Έχουν ερωτηματικά. Και έχουν δίκιο. Γιατί τραυματίστηκαν από τον ξύλινο λόγο και τις διχαστικές κραυγές. Πληγώθηκαν από τις εύκολες προεκλογικές, ιδίως, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Έχουν πληγωθεί από αλαζονικές συμπεριφορές, την υπεροψία, την έπαρση, την οίηση, την αλαζονεία της εξουσίας.

    Ίσως η μεγαλύτερη προσφορά που καλούμαστε να κάνουμε στον τόπο είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και λέω την εμπιστοσύνη τους και όχι την ψήφο τους. Γιατί αριθμητικά μπορεί να μη λέει τίποτα αυτό, αλλά ποιοτικά κάνει τεράστια διαφορά.

    Το χρέος το δικό μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Να είναι οι ενεργοί πολίτες, οι πρωτοπόροι στο χτίσιμο μιας καλύτερης Ελλάδας του αύριο. Αυτό είναι το χρέος μας και γι' αυτό πρέπει να δείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό.

    Καλή δύναμη σε όλους και καλή επιτυχία".

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Για μήνυμα νίκης που έρχεται από όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε νέους και νέες που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στα γραφεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει μια «περήφανη νίκη» στις 7 Μαρτίου, τονίζοντας ότι από την επομένη το Κίνημα θα ανοίξει νέους δρόμους για μια νέα εποχή.

    Κάλεσε δε τους νέους να συμμετάσχουν σε αυτό τον αγώνα για τη νίκη, ο οποίος, όπως τόνισε, θα είναι ένας ωραίος, ευγενικός αγώνας, με σεβασμό στον πολίτη, από τον οποίο κερδισμένος θα βγει ο τόπος, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της νέας γενιάς, για να πετύχουμε μια ανοιχτή κοινωνία κι ένα κοινωνικό πρότυπο απασχόλησης για όλους, συμμετοχής για όλους, παιδείας για όλους.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στη συγκεντρωμένη νεολαία, τόνισε τα εξής:

    «Νέες και νέοι,

    το μήνυμά σας είναι το μήνυμα της νίκης που έρχεται από όλη την Ελλάδα, όλες τις γειτονιές της χώρας, αλλά έρχεται με το δυναμισμό της νέας γενιάς που σήμερα εσείς εκπροσωπείτε με αυτή την πρωτόγνωρη παρουσία εδώ στα γραφεία της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο ενθουσιασμός σας δεν είναι μόνο ενθουσιασμός για τον αέρα της νίκης, είναι για την ελπίδα του αύριο. Ξετυλίγεται μια νέα Ελλάδα, μια νέα εποχή και θέλω μαζί με τη νεολαία να κάνουμε τα βήματα, να προχωρήσουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από γραφειοκρατικές αντιλήψεις και να απελευθερώσουμε τις μεγάλες δυνάμεις αυτής της κοινωνίας. Τη δύναμη της νέας, του νέου, της νέας γενιάς της χώρας, για να μπορέσουμε ακριβώς η Ελλάδα να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Ο πολίτης ακόμη πιο ενεργός και ο νέος να έχει φωνή, να έχει λόγο για το αύριο.

    Φίλες και φίλοι,

    Αυτή σας σήμερα η παρουσία είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλους μας. Μας δίνει δύναμη για τη μεγάλη μάχη, όχι των εκλογών, αλλά τη μάχη μετά τις εκλογές, ως κυβέρνηση να ξαναρχίσουμε ένα μεγάλο έργο. Να ξεκινήσουμε ανανεωμένη μια μεγάλη πορεία, μαζί σας, με τη νεολαία. Μια πορεία που ονειρεύεται η χώρα μας, μια πορεία που οραματίζεται ο νέος και η νέα. Και σας θέλω κοντά. Σας θέλω κοντά σε αυτή την πορεία, σας θέλω μαζί σε αυτή την πορεία. Γιατί πάνω στον δικό σας δυναμισμό θα μπορέσουμε να κάνουμε τις τομές, τις αλλαγές, την Ελλάδα που εσείς θέλετε, την Ελλάδα που όλοι μας θέλουμε.

    Φίλες και φίλοι,

    Τώρα ξεκινάει ένας ωραίος αγώνας, ένας αγώνας που θα είναι όμορφος, θα είναι ευγενικός, θα είναι πολιτικός, θα σέβεται τη συνείδηση του πολίτη, του νέου ανθρώπου, θα είναι ωραία η αντιπαράθεση, και από αυτή την αντιπαράθεση πρώτα απ' όλα θα κερδίσει η ίδια η Ελλάδα, ο ίδιος ο ελληνικός λαός, ο ίδιος ο νέος ο άνθρωπος. Και είμαι σίγουρος ότι με τον δικό σας ενθουσιασμό προχωράμε για μια περήφανη νίκη στις 7 Μαρτίου του 2004. Ανοίγοντας νέους δρόμους από τις 8 Μάρτη για μια νέα εποχή. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι κοντά σας, ότι θα παλέψω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη χώρα πράγματι μια χώρα ανοιχτή κοινωνία με συμμετοχή και λόγο του νέου ανθρώπου, απελευθερώνοντας αυτές τις τεράστιες δυνάμεις που έχετε εσείς, παλεύοντας για ένα κοινωνικό πρότυπο απασχόλησης για όλους, συμμετοχής για όλους, παιδείας για όλους. Θα παλέψω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη χώρα πράγματι μια χώρα ανοιχτή κοινωνία με συμμετοχή και λόγο του νέου ανθρώπου, απελευθερώνοντας αυτές τις τεράστιες δυνάμεις που έχετε εσείς, παλεύοντας για ένα κοινωνικό πρότυπο απασχόλησης για όλους, συμμετοχής για όλους, παιδείας για όλους».

    [04] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, επανέλαβε σήμερα πως η Ελλάδα δε θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, σχολιάζοντας δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

    «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα δεν θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Αποστέλλουμε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και θα συνεχίσουμε σταθερά την ανθρωπιστική μας πολιτική για την ανακούφιση του ιρακινού λαού», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

    [05] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ «ΤΖΟΚΕΡ»

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Στους ρυθμούς της αποψινής κλήρωσης του «τζόκερ» κινείται σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων, καθώς το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ αναμένεται να αποφέρει, στους νικητές της 1ης κατηγορίας, κέρδη υψηλότερα των 9 εκατ. ευρώ (πάνω από 3 δισεκατομμύρια δραχμές).

    Μέχρι και αργά το απόγευμα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ήταν γεμάτα από κόσμο που κατέθετε δελτία συμμετοχής για παιχνίδι του «τζόκερ», καθώς τα αλλεπάλληλα τζακ ποτ που σημειώθηκαν ανέβασαν σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα το ποσό που θα μοιραστούν οι νικητές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλήρωση του «τζόκερ» επρόκειτο να γίνει χτες το βράδυ, όμως ο συνωστισμός παικτών στα πρακτορεία και το «μπλοκάρισμα» του ηλεκτρονικού συστήματος υποδοχής των δελτίων ανάγκασε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να δώσει παράταση.

    Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να δοκιμάσουν αλλά και να προκαλέσουν την τύχη τους, έχουν χρόνο να συμπληρώσουν δελτίο μέχρι και απόψε στις 20.00, ενώ η κλήρωση που θα αναδείξει τον υπερτυχερό/ούς θα γίνει δύο ώρες αργότερα, στις 22.00.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Τη σημασία του ρόλου και της αποστολής των Ελλήνων ομογενών στις κοινωνίες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη συνάντηση με το Προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ).

    «Σήμερα η μεγάλη πρόκληση για τον Ελληνισμό, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο πυρήνα των χωρών που διαμορφώνουν τη νέα Ευρώπη, είναι να δράσουμε και να επηρεάσουμε για το καλό της ανθρωπότητας με τις αρχές και τις αξίες μας, συνεργαζόμενοι δημιουργικά και συμβιώνοντας ειρηνικά με τους άλλους λαούς», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης προσθέτοντας ότι «πρωταρχική σημασία για τους Ελληνες ομογενείς έχει η πρόοδος, η ευτυχία και η ανάπτυξη των κοινωνιών, όπου ζουν».

    Τα μέλη της ΠΑΔΕΕ ενημέρωσαν τον κ. Κακλαμάνη για την πορεία της Ενωσής τους, εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει σε λίγους μήνες στο Ναύπλιο, για τις επιτυχίες των ελλήνων ομογενών που έχουν αναλάβει δημόσια αξιώματα στις χώρες διαμονής τους καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Το Προεδρείο της ΠΑΔΕΕ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος ήταν παρών στην συνάντηση, για τις άοκνες προσπάθειες στήριξης του έργου τους.

    Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης συνεχάρη το Προεδρείο για τις επιτυχίες αλλά και για τη συμβολή του στην υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και διαβεβαίωσε τα μέλη της ΠΑΔΕΕ ότι η Βουλή των Ελλήνων θα παραμείνει συμπαραστάτης της αποστολής τους.

    [07] ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

    Απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο αρκετών νομών της βόρειας Ελλάδας. Αύριο τα σχολεία στα Γρεβενά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα λειτουργήσουν κανονικά. Στη Φλώρινα τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν στις 9μμ, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Στην Ευρυτανία ένα χωριό παραμένει αποκλεισμένο, στη Φθιώτιδα έξι, στο νομό Λάρισας εφτά και στο νομό Γρεβενών πέντε.

    [08] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Το ΔΗΚΚΙ έχει ζητήσει και πριν λίγο καιρό, αλλά και διαχρονικά να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων, σε θεματικές ενότητες έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού για όλα τα μεγάλα θέματα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    «Είναι άλλωστε αυτό η στοιχειώδης υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας, ώστε να υπάρξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και συζήτηση επί σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών θεμάτων που απασχολούν το λαό και τη χώρα», επισήμανε ο κ. Τσοβόλας.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Με τη δέσμευση ότι θα έχει στενή συνεργασία με τους βουλευτές και αφού συζήτησε για τα προβλήματα που απασχολούν την περιφέρεια ζητώντας να του στείλουν γραπτά σημειώματα με τα αιτήματά τους, έφυγε από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Ηταν μία συνάντηση, που όπως δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά, είχε συμβολική σημασία. Ο κ. Παπανδρέου έφθασε γύρω στις 3 και 10. Προτίμησε να ανέβει από τις σκάλες για να πάει στο γραφείο του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Νίκου Λεβογιάννη, που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της Βουλής.

    Επισκέφθηκε όλα τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι τον περίμεναν στους διαδρόμους για να του σφίξουν το χέρι. Μία υπάλληλος του χάρισε μία ανθοδέσμη, ενώ στις ευχές τους για νίκη απαντούσε με χαμόγελο "είμαστε αισιόδοξοι".

    Κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα ο κ. Παπανδρέου συζήτησε - σύμφωνα με πληροφορίες - για την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή, αλλά και της Βουλής, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια, καθώς και για τη νέα προσπάθεια που πρέπει να γίνει από τους βουλευτές υπό το φως των νέων δεδομένων.

    Κάποια από τα μέλη του προεδρείου έθεσαν στον κ. Παπανδρέου τα προβλήματα των αγροτών, όπως το θέμα της επιδότησης του ελαιολάδου, αλλά και το πρόβλημα των πανωτοκίων τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Παπανδρέου άκουσε τα αιτήματά τους και τους ζήτησε να τα υποβάλλουν με γραπτά σημειώματα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα έχει στενή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και κατ' ιδίαν με τους βουλευτές.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους αισιόδοξος για τη νέα προσπάθεια προσθέτοντας ότι η σημερινή του επίσκεψη έχει συμβολική σημασία.

    Σε ερώτηση τι απαντά στην πρόσκληση του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή για "ένα προεκλογικό αγώνα με ήθος και με πολιτικές" ο κ. Παπανδρέου σημείωσε:

    "Πιστεύω ότι θα κάνουμε έναν πολύ ωραίο εκλογικό αγώνα. Εγώ πάντα πίστευα ότι πρέπει να δεσμευθούμε πάνω σε μεγάλα ζητήματα και να οδηγηθούμε σε συναινέσεις και συνθέσεις. Χαίρομαι που ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα".

    Οπως είπε μάλιστα ο κ. Παπανδρέου μεγάλα ζητήματα είναι μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος - όπως είπε - πρέπει να μην έχει διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά να παράγει πολιτική, ο έλεγχος της διαφάνειας και οι αρχές και το ήθος που πρέπει να υπάρχουν στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Νίκος Λεβογιάννης αφού μίλησε για νεανικό ενθουσιασμό και κέφι για δουλειά που υπάρχει στο κόμμα πρόσθεσε:

    "Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται. Του μεταφέραμε αυτό το κλίμα το αγωνιστικό που υπάρχει, αυτή η πρωτοφανής και αυθόρμητη συσπείρωση όχι μόνο από τους ψηφοφόρους, αλλά και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Συζητήσαμε επίσης ζητήματα που αφορούν την Κ.Ο. του Κινήματος και την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή στη νέα εποχή που διαμορφώνεται".

    Ν. Θωμά

    [10] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    «Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικότητα. Οι Ελληνίδες και οι Eλληνες που τη βιώνουν καθημερινά αξιώνουν καθαρές θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», τόνισε ο επρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Οταν στο ΠΑΣΟΚ τις βρουν και τις συμφωνήσουν μεταξύ τους, οι πολίτες θα αξιολογήσουν ποιοι έχουν τα εχέγγυα της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Θα κρίνουν ποιοί μπορούν να εγγυηθούν την πραγματική αλλαγή που ζητούν οι Ελληνες και έχει ανάγκη ο τόπος», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Οσον αφορά τον κ. Πρωτόπαπα, νοιώθει σήμερα ώριμος να απαντήσει, χωρίς περιστροφές στο απλό ερώτημα που του έχουμε θέσει: Είναι υπέρ ή κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων;», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [11] ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Κάλεσμα στους Βρετανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη σημερινή ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με θέμα «Ελλάδα: Περιφερειακό Οικονομικό Κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

    Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Ρόμπερτ Φιντς, καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι ελληνικών και βρετανικών επιχειρήσεων, επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων των δύο χωρών.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής την τελευταία οκταετία, ανέλυσε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στην επόμενη περίοδο.

    «Η Ελλάδα αποτελεί την καθοδηγητική δύναμη στην ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αντικειμενικά αναδεικνύεται ως το κέντρο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Η χώρα μας αποτελεί κέντρο των διευρωπαϊκών δικτύων στην περιοχή, τόσο όσον αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα δίκτυα, όπως μεταφορών, τηλεπικοινωνιών κ.λ.π., εξασφαλίζοντας τη διασύνδεση των αγορών και της οικονομίας των χωρών αυτών με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αγορές και την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά. Ολα αυτά αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε, εξάλλου, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση ιδιαίτερης ανάπτυξης, καθώς η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σταθερά τη ζήτηση για κατανάλωση και επενδύσεις σε υψηλά επίπεδα, με στόχο να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας και με δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε σημαντικό το ενδιαφέρον των βρετανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, καθώς και για συνεργασία στο χώρο των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου υπάρχουν κοινά προγράμματα μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία να αποτελέσουν κοινό αντικείμενο επενδυτικής οικονομικής δραστηριότητας για τις ΜΜΕ στις δύο χώρες. «Υπάρχουν μια σειρά από βρετανικές εταιρίες, που με μορφές θυγατρικών επιχειρήσεων ή σε συνεργασία με αντίστοιχες Ελληνικές, είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους. Εμείς από την άλλη πλευρά, ενδιαφερόμαστε να ανοίξουμε τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Και για αυτό, έχουμε προχωρήσει και σε μια σειρά μέτρων με τα οποία διευκολύνουμε αυτή την εξέλιξη, αντιμετωπίζοντας γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα, που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας», είπε .

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε, επίσης, αναλυτικά στη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, καθώς και στην προσπάθεια εναρμόνισης του ελληνικού φορολογικού συστήματος με τα ισχύοντα στην Ε.Ε., ενώ τόνισε τη σημασία της επιτυχούς προώθησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης επιμέρους αγορών, αναφέροντας ως παραδείγματα την αγορά τηλεπικοινωνιών και την αγορά ενέργειας και επισήμανε ότι στην προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής είναι η εισαγωγή με γρήγορο ρυθμό των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο αντίστοιχα την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας συνολικά.

    Επισήμανε ακόμη ότι στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας στην επόμενη περίοδο, πρώτος στόχος τίθεται ασφαλώς η συνέχιση της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά, από την άλλη πλευρά, και η αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. «Η Ελλάδα κατευθύνεται σήμερα σταθερά πλέον από την παραγωγή προϊόντων χαμηλής τεχνολογίας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον» τόνισε.

    Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις βρετανικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες ενεργειακών επενδύσεων που ανοίγονται στην χώρα μας , τόσο σχετικά με την κατασκευή τριών νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο από ιδιώτες παραγωγούς, όσο και σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας Ελλάδας, όπου επίκειται η σχετική δημοπρασία για την κατασκευή του Ελληνικού τμήματος.

    Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο τουρισμός, αποτελώντας έναν από τους παραγωγικότερους και ανταγωνιστικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είναι ο χώρος που επενδύει για το μέλλον ιδιαίτερα η ελληνική κυβέρνηση. Αφού ανέφερε επίσης ότι η Ελληνική τουριστική πολιτική προωθεί την αναβάθμιση τόσο των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας, υπογράμμισε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην διοικητική δομή και οργάνωση του Ελληνικού τουρισμού. «Ζητούμε την υποστήριξη της ενημέρωσης της κοινωνίας αυτής της χώρας. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αυξήσουμε την παρουσία μας και στην Βρετανία σε ενημέρωση και προβολή, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας. Παράλληλα, δημιουργούμε κίνητρα ρεαλιστικά, ώστε οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελληνική τουριστική αγορά και να μπορέσουν να επενδύσουν» επισήμανε ο Α. Τσοχατζόπουλος.

    Επιπλέον αναφέρθηκε στην υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, την χρησιμότητά τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας , τονίζοντας ότι «το μεγάλο όφελος θα προκύψει για τη χώρα μας πραγματικά μετά από αυτούς, θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής, ενώ θα μπορέσει να αξιοποιηθεί συστηματικά και η προβολή της χώρας μας που θα έχει γίνει διεθνώς σε σχέση με την διοργάνωση της Ολυμπιάδας.

    Επίσης, είπε ότι η ολοκλήρωση των πληρωμών για τα έργα των Αγώνων σχεδόν κατά 80% μέχρι και την πραγματοποίησή τους δίνει πραγματικά σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη με νέες επενδύσεις που θα στηριχθούν στην αξιοποίηση των νέων πλεονεκτημάτων που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει. Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην Αθήνα, όπως και στις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, αποτελούν την βάση μιας παραγωγικότερης και ανταγωνιστικότερης λειτουργίας του τουρισμού μας κατά προτεραιότητα, αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μετά το 2004. Για αυτό και ενδιαφερόμαστε π.χ. για την Θεσσαλονίκη σε σχέση με την EXPO 2008, να ακολουθηθεί μια αντίστοιχη διαδικασία, ένα master plan που θα προβλέψει από τώρα νομοθετικά τη δέσμευση για το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών παρεμβάσεων καθώς και των έργων υποδομής που χρειάζονται για την πόλη σε σχέση με την πραγματοποίηση της Εκθεσης. Αυτό που έγινε επί επτά χρόνια για την Αθήνα, θα γίνει τώρα αντίστοιχα και για την Ελληνική περιφέρεια», είπε.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Λονδίνου Ρ. Φιντς, καθώς επίσης και με ομάδες Βρετανών επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.

    [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑ, ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ, ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Απορροφήθηκαν πλήρως, προς το τέλος της συνεδρίασης, οι απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ο γενικός δείκτης (ΓΔ) τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ο οποίος κατέγραψε οριακά κέρδη, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων.

    Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται περίπου ως επεισοδιακή, καθότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην έναρξη, λόγω τεχνικών προβλημάτων, παρατάθηκε η ώρα λειτουργίας, ο δείκτης είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα και μόλις τα τελευταία της συνεδρίασης έκλεισε, έστω και οριακά, με θετικό πρόσημο και παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν πτώση.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, συμπεριλαμβάνονται, εξάλλου, και η ενίσχυση του τζίρου, προς το τέλος των συναλλαγών, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε υποτονικός, έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων, το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το ΓΔ, αλλά και το γεγονός ότι για ακόμη μία συνεδρίαση, οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πτωτική τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξης του 0,04% και διαμορφώθηκε στις 2.404,33 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ υποχώρησε έως το επίπεδο των 2.377,88 μονάδων, ενώ συνάντησε το υψηλότερό του, στην περιοχή των 2.409,27 μονάδων.

    Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, αφού δέκα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα ΟΑΣΗΣ.

    Οι όποιες συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί στο διάστημα των 10 πρώτων λεπτών θεωρήθηκαν ως μη γενόμενες, ενώ η συνεδρίαση στην ελληνική κεφαλαιαγορά ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε υποφερτά επίπεδα διαμορφώθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στα 136,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 7.851.248,68 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών του ΟΤΕ, ύψους 2.982.500,00 ευρώ, στα 11,93 ευρώ και της Cosmote, προϋπολογισμού 1.178.000,00 ευρώ, στα 11,78 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 123 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 167 πτωτικών και 94 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Μαθιός Πυρίμαχα (17,93%), Κυριακούλης (17,71%), Βέρνικος Κόττερα (11,74%), ΕΡΓΑΣ (11,54%) και της Μπαλλής Χημικά (10,26%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (11,07%), Ευρωπαϊκή Πίστη (10,205) και ΛΑΝΑΚΑΜ (9,52%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Την κατιούσα ακολούθησαν οι περισσότεροι από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τον Mid 40 της μέσης, ο οποίος και τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,28%, ως αποτέλεσμα της έντασης των τοποθετήσεων σε μετοχές εταιριών που τον απαρτίζουν.

    Ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, υποχώρησε κατά 0,13%, λόγω των πιέσεων στις τράπεζες, τις οποίες και αντιστάθμισε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, έναντι απωλειών 0,06% για τον FTSE/ASE 140 και οριακής πτώσης 0,03% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Με απώλειες της τάξης του 0,30% έπεσε η αυλαία για τον κλάδο των τραπεζών, απόρροια των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των ASPIS (4,22%), ΓΕΝΙΚΉΣ (3,15%), ΕΤΕ (1,80%), ΤτΕ (1,74%) και της Αττικής (1,35%).

    Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Μετοχικού Ταμείου του Στρατού, εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για την τύχη του διαγωνισμού της Γενικής.

    Πάντως, μέχρι την Τετάρτη το αργότερο αναμένεται τελικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού κατή τη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο ή μεθαύριο, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με το διαγωνισμό της Γενικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα το δ.σ. του ΜΤΣ αναμένεται να πάρει αποφάσεις όσον φορά στην αποδοχή ή μη της προσφοράς της Societe Generale.

    Πιο συντηρητική πορεία ακολούθησε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, υποχωρώντας οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,05%, με απώλειες να καταγράφουν οι μετοχές των Forthnet (1,05%) και της ΛΑΝ-ΝΕΤ (0,45%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι κλαδικοί και επιμέρους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς από τους συνολικά 22, τελικά οι 11 έκλεισαν με θετικό κι άλλοι τόσοι με αρνητικό πρόσημο.

    Ειδικότερα, πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (0,80%), των κατασκευαστικών (0,73%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,64%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,52%), της παράλληλης αγοράς (0,50%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (0,32%), των επενδύσεων (0,16%) και των βασικών μετάλλων (0,08%).

    Αντιθέτως, μεγάλη άνοδο εμφάνισε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1,88%), αντανακλώντας τα κέρδη του στην ένταση των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Χ.Κ ΤΡΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (3,07%), ΔΟΛ (2,33%), Χαϊδεμενος (1,93%) και της Καθημερινής (1,53%).

    Κατά 0,56% ενισχύθηκε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,45% των συμμετοχών, κατά 0,39% των διυλιστηρίων, κατά 0,29% της πληροφορικής, κατά 0,23% της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,21% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και κατά 0,18% των ασφαλειών. Τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (0,10%) και των βιομηχανιών (0,05%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το momentum στο ΧΑ παραμένει έντονα ανοδικό.

    Τα "κλειδιά" για την τροχιά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι κατά τους αναλυτές η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

    Ως προς το ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων, αυτό σημειώνεται ότι παραμένει εστιασμένο κυρίως σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, ενώ στις ξένες αγορές πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι μετοχές τεχνολογίας.

    Ωστόσο, η εικόνα που παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους, επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις που διατύπωνε μερίδα χρηματιστών στην αρχή του 2004, οι οποίοι υποστήριζαν ότι φέτος είναι πολύ πιθανόν να λάβει τη σκυτάλη της ανόδου η περιφέρεια, αφού πλέον τα βαριά χαρτιά έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ως αποτέλεσμα του στηρίγματος που πρόσφεραν στη Σοφοκλέους κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2003.

    Πάντως, το ενδεχόμενο πτωτικής τάσης στο ΧΑ παραμένει ασθενές, ενώ το πιο πιθανό κατά τους αρμόδιους αναλυτές είναι η επικράτηση σταθεροποιητικών τάσεων, αλλά και η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Δικαιολογημένη και αναμενόμενη θεωρεί η διαγραμματική ανάλυση τη διόρθωση που έγινε τελευταία. Ωστόσο, υπογραμμίζεται από αρκετούς ότι διαπιστώνεται πλέον ισχυρότατο ανοδικό momentum που κάνει τη βραχυχρόνια διόρθωση να έχει πιθανότητα οξύ χαρακτήρα.

    Επισημαίνεται πως την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε νέο υψηλό για το ΓΔ στις 2.419,32 μονάδες. Εντυπωσιακή θεωρείται και η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών. Διαγραμματικά ο δείκτης διέσπασε βίαια ανοδικά την περιοχή αντίστασης που όριζε η ζώνη μεταξύ 2.300 και 2.330 μονάδων. Αυτό πραγματοποιήθηκε με περαιτέρω ενίσχυση του όγκου συναλλαγών και είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση επιτάχυνση της ανοδικής κίνησης. Ελάχιστος στόχος της τρέχουσας κίνησης είναι η περιοχή των 2.430 μονάδων και κατόπιν σημαντική αντίσταση εκτιμάται ότι θα απαντήσει ο ΓΔ στην περιοχή των 2.500-2.530 μονάδων.

    Μία διόρθωση τιμών όμως βραχυχρόνια, είναι πολύ πιθανή. Έτσι η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 2.350 μονάδων, ενώ αρκετοί, προτιμώντας τα ανοδικά χάσματα που δημιουργήθηκαν στην πρόσφατη κίνηση του μέσου όρου, χρησιμοποιούν σαν πιθανά επίπεδα στήριξης τις ζώνες μεταξύ 2.346,41 και 2.360,41 μονάδων, αλλά και το επόμενο κενό τιμών που βρίσκεται μεταξύ των 2.316,5 και 2.322,4 μονάδων.

    [13] ΕΚΤ:ΣΤΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Στην αύξηση του ποσού κατανομής για κάθε πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα διενεργηθεί το 2004, αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεβάζοντας τον πήχη στα 25 δισ. ευρώ, από 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Με το ποσό αυτό, λαμβάνεται υπόψη η αναμενόμενη αύξηση των αναγκών σε ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ το 2004. Το Ευρωσύστημα, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να παρέχει τον κύριο όγκο ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

    Το διοικητικό συμβούλιο ενδέχεται να προσαρμόσει εκ νέου το ποσό κατανομής στις αρχές του 2005, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [14] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Το "πράσινο" φως για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ, άναψαν στη σημερινή έκτακτη γενική τους συνέλευση, οι μέτοχοι της εταιρίας.

    Ειδικότερα, οι μέτοχοι της εταιρίας ενέκριναν τη διεύρυνση του εταιρικού σκοπού της Τέρνα, προκειμένου η επιχείρηση να ασχολείται με την ανάπτυξη θερμοηλεκτρικών σταθμών και την εκμετάλλευση λατομείων και αδρανών υλικών.

    [15] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΣΤΑ 4,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ ΣΤΟ 2003

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Στο ποσό των 4,8 δισ. ευρώ ανήλθαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2003 οι συνολικές εισροές κοινοτικών πόρων από το Γ΄ΚΠΣ και σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Πάχτα, εάν συνεχιστεί η πορεία με τους σημερινούς ρυθμούς, δεν αποκλείεται φέτος να απορροφηθούν άλλα 2,4 δισ. ευρώ.

    Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση 11.360 έργα από το σύνολο των 12.413 σχεδίων που έχουν υποβληθεί για έγκριση, ενώ το ποσοστό απορρόφησης, επί της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής φθάνει το 29%. Τα τομεακά προγράμματα (υπουργείων) καλύπτουν ένα ποσοστό απορρόφησης επί της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής 31%, ενώ τα περιφερειακά υπολείπονται (23%).

    Πάντως, ο κ. Πάχτας, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων λόγω καθυστερήσεων, αλλά μόνο λόγω αποκλίσεων από το φυσικό αντικείμενο (πορεία έργου).

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, ουσιαστικά έχει κλειδώσει το 70% του Γ'ΚΠΣ και ότι απομένει για την επόμενη κυβέρνηση ένα ποσοστό της τάξης του 30%.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός αυτό το υπουργείο δεν θα προλάβει να το καταθέσει στη Βουλή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, ο κ. Πάχτας τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις υπό το νέο επενδυτικό σχήμα θα αποδώσουν και θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας στην περιοχή. 

    [16] ΠΓΔΜ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Σκόπια, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ο διευθυντής των σκοπιανών τελωνείων, Λιούμπομιρ Μιχαήλοφσκι, διέψευσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις καταγγελίες του VMRO ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

    Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO Βλάτκο Γκιόρτσεφ παρουσίασε φωτογραφίες από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Στιπ, που έδειχναν μια εμπορική αμαξοστοιχία, ένα βυτίο και ένα φορτηγό, υποστηρίζοντας ότι γινόταν λαθρεμπόριο πετρελαίου παρουσία της αστυνομίας. Ο κ. Μιχαήλοφσκι υποστήριξε ότι στον σταθμό του Στιπ έγινε στις 12, 13, 14, 26 και 27 Δεκεμβρίου, μεταφόρτωση ανεπεξέργαστου λαδιού φαγητού για τις ανάγκες του εργοστασίου «Μπριλάντ».

    Τόνισε, δε, ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Στιπ δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για την μεταφόρτωση πετρελαίου.

    [17] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

    Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε τη σκληρή δουλειά που έχει επιτελέσει η Κύπρος με την οποία εξασφάλισε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο συνέστησε την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που όχι μόνο θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά θα το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο Jeroen Kremers, Εκτελεστικός Διευθυντής στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη όταν το έλλειμμα είναι κάτω του 3%, πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν σημαίνει κατ' ανάγκην άσχημα νέα για τον τομέα υπεράκτιων εταιρειών που φιλοξενεί το νησί και θεωρεί ότι οι κανονισμοί της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να υιοθετήσει και να εφαρμόσει καλύτερες πρακτικές στην επιτήρηση της οικονομικής αγοράς.

    Τις θέσεις αυτές διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κρέμερς μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο. Ο κ. Κρέμερς, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στο συμβούλιο του ΔΝΤ και είναι ένα από τα 24 μέλη του συμβουλίου, είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους με στόχο να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση της οικονομίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΓΔΜ: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΒΡΑΝΙΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για πρόκληση εθνικής και θρησκευτικής διχόνοιας ασκήθηκε κατά του Ζόραν Βρανίσκοφσκι, πρώην μητροπολίτη Βαρδαρίων-Βελεσσών, Ιωάννη.

    Ο Ζόραν Βρανίσκοφσκι συνελήφθη χθες, στη Μπίτολα, μαζί με άλλους 11 κληρικούς της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων που είχαν προσχωρήσει στο Σερβικό Πατριαρχείο. Στους υπόλοιπους 11 συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη έννομης τάξης. Οι συλληφθέντες είχαν μετατρέψει διαμέρισμα στη Μπίτολα σε χώρο λατρείας.

    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο Βρανίσκοφσκι θα εξακολουθήσει να είναι προφυλακισμένος ή θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ η εισαγγελία δήλωσε πως είναι ύποπτος διαφυγής.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Βρανίσκοφσκι εκδιώχθηκε τον Ιούλιο του 2002 από τη σύνοδο της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ, ενώ πέρσι ορίστηκε από τη Σερβική Εκκλησία ως έξαρχός της στην ΠΓΔΜ.

    [19] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Radikal.

    Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου η στρατηγική αυτή βρει αντανάκλαση στο «Έγγραφο σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες» - το οποίο συνέταξαν από κοινού το τουρκικό ΥΠΕΞ και το Γενικό Επιτελείο.

    Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής της τουρκικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ως εξής- σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Radikal:

    - Επιβάλλεται να διατηρηθεί η τουρκική ταυτότητα

    - Η διατήρηση της τουρκική ταυτότητας στην Κύπρο είναι σημαντικότερη από την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός «μηδενισμός της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων».

    - Πρώτα το Κυπριακό και μετά η ΕΕ. Η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί μεν να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το ζήτημα και να ακολουθήσει η ένταξη. Αλλά επιβάλλεται και στην ΕΕ να παράσχει υποστήριξη στη διατήρηση της τουρκικής ταυτότητας στη (λεγόμενη) «ΤΔΒΚ».

    - Το "πέρασμα" από τον Νότο στο Βορρά. Με το σχέδιο Ανάν προτείνεται ποσοστό 5% [όσον αφορά στην εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στη βόρεια Κύπρο] με σκοπό την εδραίωση της Ελληνοτουρκικής ισορροπίας στο νησί. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων αλλά αυτό το οποίο ενέχει σημασία είναι να μην επιτραπεί η εγκατάσταση στο "Βορρά" ατόμων από το "Νότο" πριν ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

    - Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων ανά περιοχές. Τα 'περάσματα' από το Νότο στο Βορρά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σταδιακά και ο τουρκικός πληθυσμός στις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι Ελληνοκύπριοι δεν θα πρέπει να περιέλθει σε θέση μειονότητας. Επιβάλλεται ο υπολογισμός του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα εγκατασταθούν ανά περιοχή.

    - Η "μετάφραση" της διατύπωσης "σαν τα οστά με τη σάρκα". Μεγάλη σημασία έχει η τήρηση ελαστικής στάσης αλλά και σιγουριάς (firm flexibility) στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η πρόσφατη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ Γκιούλ ότι η σχέση του τουρκικού ΥΠΕΞ με το Γενικό Επιτελείο είναι σαν τη "σχέση των οστών με τη σάρκα" θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως εξής : «Το τουρκικό ΥΠΕΞ αποτελεί τη σάρκα το δε Γενικό Επιτελείο τα οστά, τα οποία σχηματίζουν την ραχοκοκαλιά, η δε σάρκα προσδίδει ελαστικότητα».

    [20] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Αποστολή Ν. Ρούμπος

    Έτοιμος για διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, με βάση το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη και Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη.

    Είπε ότι αύριο το πρωί θα παραλάβει την απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικές οι εξελίξεις στο Κυπριακό όταν οι δημοσιογράφοι επισήμαναν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικαλέστηκε αυτές τις εξελίξεις για να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Σε ερώτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης στα κατεχόμενα και τις εξελίξεις που σηματοδοτούν απάντησε: «Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τη δική μας πλευρά γιατί είναι ακόμα αβέβαιη η θέση της τουρκικής πλευράς. Η θέση μας παραμένει πάγια και σταθερή. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με βάση το Σχέδιο Ανάν. Για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη λειτουργικότητα του Σχεδίου, για να καταστεί πιο λειτουργικό και βιώσιμο. Έχω στείλει επιστολή στον κ. Ανάν στις 17 Δεκεμβρίου και αναμένουμε ποια θα είναι τελικά η τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς (περιλαμβάνω Τουρκία και Τουρκοκυπρίους) για να δούμε αν και αυτή θα ανταποκριθεί».

    Σε ερώτηση αν βλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου, που θα ενταχθεί και τυπικά η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε: «Ο χρόνος υπάρχει, αν υπάρξει και η πολιτική βούληση. Υπάρχει ο χρόνος, πάντως υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

    Σχετικά με τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Σχέδιο Ανάν, αλλά χρειάζεται δουλειά για να γίνει αποδεκτό, σχολίασε: «Είναι μια διαφορετική δήλωση από όσα έλεγε ως τώρα. Ότι το Σχέδιο είναι νεκρό και καμένο. Τώρα λέει είναι στο τραπέζι. Υπενθυμίζω και τη δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι είναι σημείο αναφοράς. Εμείς λέμε ότι είναι βάση για διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζω και παλιότερη δήλωση του κ. Ντενκτάς που είπε ότι πρέπει να προηγηθεί μια προκαταρκτική εργασία για να βρεθεί η σωστή βάση συζήτησης, χωρίς να κάνει αναφορά στο Σχέδιο Ανάν, όπως αναφορά στο Σχέδιο Ανάν δεν έκαναν και οι δύο δηλώσεις του κ. Ερντογάν, πρώτα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και ύστερα με τον κ. Ντενκτάς. Πάνω απ' όλα επισημαίνω τη δήλωση του κ. Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ότι μένει πολύ ικανοποιημένος και ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Ερντογάν. Τώρα ποιος έπεισε ποιόν;»

    Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τόσο κρίσιμες ώστε να δικαιολογούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, απάντησε: «Από την ημέρα που έχω εμπλακεί στο Κυπριακό όλες οι φάσεις είναι και σημαντικές και κρίσιμες. Όμως τώρα είναι μια περίοδος που μπορεί να διαγράψουν είτε πορεία προς τη λύση είτε άλλες δυσκολίες. Θεωρώ ότι είναι σημαντική αυτή η περίοδος. Κρίσιμη δεν μου αρέσει με την έννοια ότι αντιμετωπίζουμε κρίση και κινδύνους. Είναι σημαντική περίοδος».

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΕΡΟΙΑ - ΚΑΒΑΛΑ 2-0

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Αυτή τη φορά οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν εμπόδιο στη διεξαγωγή της αναμέτρησης Βέροιας - Καβάλας στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής. Τελικά οι γηπεδούχοι κέρδισαν με 2-0 χάρη στα γκολ που πέτυχαν ο Μαυρίδης στο 14' και ο Καφές στο 74'.

    Συνολικά τα αποτελέσματα της 18ης αγωνιστικής είναι:

    Βέροια-Καβάλα 2-0

    Χαλκίδα-Αγιος Δημήτριος 0-2

    Καστοριά-Κιλκισιακός 2-1

    Αγροτικός Αστέρας- Θύελλα Πατρών 3-1

    Αχαρναϊκός-Λεωνίδιο 2-0

    Ρόδος-Βύζας Μεγάρων 0-0

    Θρασύβουλος Φυλής- Μαρκό 3-0

    Ηλυσιακός-Δόξα Δράμας 2-1

    Λάρισα-Λύκοι 1-0

    Ποντιακός Νέας Σάντας- Ατσαλένιος 0-0.

    Η βαθμολογία: Καστοριά 38, Λάρισα 34, Θρασύβουλος 31, Ηλυσιακός 29, Μαρκό 29, Ρόδος 27, Ατσαλένιος 27, Δόξα Δράμας 26, Αγιος Δημήτριος 25, Βέροια 24, Αχαρναϊκός 23, Λύκοι 22, Χαλκίδα 22, Θύελλα Πατρών 21, Λεωνίδιο 20, Βύζας Μεγάρων 18, Αγροτικός Αστέρας 14, Καβάλα 12, Κιλκισιακός 8, Ποντιακός Ν.Σ. 8.

    [22] ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Χρήστος Καρυπίδης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την πορεία της ομάδας του, καθώς και για την σπουδαία εκτός έδρας νίκη σε βάρος του Ολυμπιακού στη Ριζούπολη.

    «Υπάρχει ενθουσιασμός, από τη νίκη. Σπάσαμε μια αρνητική παράδοση 15 ετών. Στα αποδυτήρια, υπήρχε ενθουσιασμός. Όμως πρέπει να σταματήσουμε εδώ και να έχουμε το μυαλό μας στο επόμενο παιχνίδι με το Αιγάλεω», τόνισε ο Καρυπίδης και συνέχισε: «Στην αρχή είχαμε πολλά προβλήματα. Είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα, όμως τώρα τα ξεπεράσαμε. Ο Αγγελος Αναστασιάδης, μας έδωσε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Μας ανέβασε την ψυχολογία μας. Επίσης έχουμε μια σοβαρή διοίκηση που μας δείχνει εμπιστοσύνη. Τώρα όλα λειτουργούν σωστά. Τα αποτελέσματα, δείχνουν πόσο καλή ομάδα είμαστε. Όμως ακόμα είναι νωρίς. Πρέπει να περιμένουμε τον Μάιο, για να δούμε αν έχουμε καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Το θετικότερο όλων, είναι το άριστο κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια. Όλα είναι καλά. Μετά έρχονται όλα τα άλλα οι προπονητές, οι παίκτες».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της ομάδας του στα παιχνίδια του β' γύρου: «Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα. Και είναι λογικό να υπάρχει πίεση. Η πίεση μεγαλώνει, όταν έρχονται θετικά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα. Εμείς απλά, θα προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Είναι νωρίς ακόμα. Μόλις ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος. Έχουμε μπροστά μας δύσκολα παιχνίδια, αρχής γενομένης το Σάββατο που παίζουμε εκτός έδρας με το Αιγάλεω».

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Τυνησία (στους άνδρες), καθώς και η γυναικεία ομάδα της Κένυας εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (13-29 Αυγούστου), μετά την ολοκλήρωση των προ-Ολυμπιακών τουρνουά Πετοσφαίρισης στα οποία συμμετείχαν.

    Έτσι οι προαναφερόμενες ομάδες προστέθηκαν στη Ρωσία στους άνδρες και τη Γερμανία στις γυναίκες που επίσης προκρίθηκαν πρόσφατα μέσα από την διαδικασία προ-Ολυμπιακών τουρνουά.

    Συγκεκριμένα, στον τελικό του προ-Ολυμπιακού τουρνουά Βόρειας Κεντρικής Αμερικής, οι ΗΠΑ νίκησαν την Κούβα 3-2 (21-25, 25-18, 24-26, 25-22, 15-13), ενώ στον τελικό του Ευρωπαϊκού προ-Ολυμπιακού τουρνουά ανδρών (Λειψία), η Ρωσία νίκησε την Ολλανδία 3-0 (25-19, 25-17, 25-16) και επίσης εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.

    Σημειώνεται ότι την πρόκριση για την Αθήνα, στους άνδρες, έχουν εξασφαλίσει οι Ελλάδα (διοργανώτρια), Βραζιλία, Ιταλία, Σερβία, Ρωσία, ΗΠΑ και Τυνησία, ενώ απομένουν συνολικά ακόμη 5 «εισιτήρια». Στο τελικό του Ευρωπαϊκού προ-Ολυμπιακού τουρνουά γυναικών (Μπακού), η Γερμανία νίκησε τη Τουρκία με 3-0 (25-22, 25-16, 25-07) και επίσης προκρίθηκε, ενώ οι γυναικείες ομάδες που θα αγωνιστούν το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι οι Ελλάδα, Κίνα, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κούβα, Γερμανία και Κένυα, ενώ παραμένουν «ανοιχτές» άλλες πέντε θέσεις.  

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Σε μαζική προσέλευση στα στάδια και γήπεδα όπου θα διεξαχθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο οι Παραλυμπιακοί Αγώνες του 2004, κάλεσε όλα τα μέλη του Ροταριανού ομίλου Αγρινίου ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Ρήγας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, ειδικά αφιερωμένης στους Παραολυμπιακούς και τον εθελοντισμό.

    Κατά την εκδήλωση, η γενική διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνα 2004 Ιωάννα Καρυοφύλλη παρουσίασε τόσο τα στοιχεία που συνθέτουν τη δεύτερη σε μέγεθος αθλητική διοργάνωση του πλανήτη μας, όσο και τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με αφορμή αυτούς τους Αγώνες, τόσο εντός των σταδίων και γηπέδων, όσο και ευρύτερα στην πόλη, δίνοντας έμφαση στα προγράμματα προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία, έργο που θα αποτελέσει μια από τις μεγάλες κληρονομιές που θα αφήσει στη χώρα η διοργάνωση.

    Ο Παραολυμπιονίκης, Θανάσης Μπαράκας αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν στην αθλητική προετοιμασία, με στόχο οι καλύτεροι να επιλεγούν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

    Ο Παραολυμπιονίκης Συμεών Παλτσανιτίδης αναφέρθηκε στα αισθήματα και τη σημασία που έχει στα άτομα με αναπηρία η συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι περιμένει τη στιγμή που θα πάρει το χρυσό μετάλλιο και θα ακουστεί ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος στο στάδιο, τονίζοντας ότι οι Έλληνες αθλητές περιμένουν από τους φιλάθλους να γεμίσουν τα στάδια και να ζήσουν μαζί τους τις μοναδικές στιγμές.

    Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ, τη συμμετοχή και τις πολύ σημαντικές διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών.

    [25] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΣTA XANIA H ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Υπό τις οδηγίες του εθνικού προπονητή, Γιώργου Λεβεντάκη και του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιώργου Μανιάτη, ξεκίνησε στα Χανιά η προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων δρόμου ανδρών και νέων. Πρόκειται για τους Μαρεντάκη Παναγιώτη, Μωραϊτάκη Μάρκο, Καρυμπίδη Μανώλη, Σκαλιδάκη Γιώργο (ΠΟΧ Τάλως), Μαλάτο Μηνά (ΠΟ Βόλος), Τέντσο Γιώργο (ΠΟ Βέλος), Καλουδάκη Νίκο (ΠΟΗ Κάστρο), Νικολάου Λευτέρη, Μελίσση Γρηγόρη (ΑΣΠ Ρόδα) και Λύμπα Θεόδωρο (Κρόνος Νίκαιας). Οι προπονήσεις θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιανουαρίου.

    Στα Χανιά επίσης, συνεχίζει την προετοιμασία, η εθνική μας ομάδα πίστας αντοχής, η οποία αποτελείται από τους Ελπιδοφόρο Ποτουρίδη, Βασίλη Γιαννιώση, Βασίλη Αναστόπουλο, Γιάννη Ταμουρίδη, Γιώργο Νίνο και Γιάννη Τσακουρίδη. Η προετοιμασία θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια η ελληνική ομάδα θ` αναχωρήσει για το Μάντσεστερ, όπου θα πραγματοποιήσει προπονήσεις ενώ θα πάρει μέρος και σε κάποιους προγραμματισμένους, για εκείνο το διάστημα, αγώνες.

    Τέλος, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, θα γίνει η επιλογή των τεσσάρων αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ως γνωστόν θα διεξαχθεί στη Μόσχα. Η επιλογή θα γίνει από τους οκτώ αθλητές που παίρνουν μέρος στην προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας πίστας ταχύτητας, η οποία γίνεται στη Ρόδο (έως την 1η Φεβρουαρίου). Οι αθλητές αυτοί είναι οι Δημήτρης Γεωργαλής, Λάμπρος Βασιλόπουλος, Κλεάνθης Μπάργκας, Θανάσης Μαντζουράνης, Νίκος Αγγελίδης, Γιώργος Χειμωνέτος, Λάζαρος Σκούμπας και Κώστας Τρουλινός.

    [26] Ο ΣΑΡΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΜΕΤΡΑ

    Τελ Αβιβ, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν απείλησε ότι θα λάβει μονομερή μέτρα ''που θα προσφέρουν το μέγιστο της ασφάλειας στο Ισραήλ'', κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι αρνούνται να εφαρμόσουν τον ''οδικό χάρτη'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν να αρνούνται να τείνουν το χέρι για ειρήνη και έτσι θα πρέπει να λάβουμε μια σειρά μέτρων για να εξασφαλίσουμε το μέγιστο της ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και να μειώσουμε τις προστριβές με τους Παλαιστίνιους'', τόνισε ο κ. Σαρόν μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

    "Το Ισραήλ συνεχίζει να είναι προσηλωμένο στον οδικό χάρτη'', πρόσθεσε ο κ. Σαρόν στην ομιλία του που εγκρίθηκε με σαφή πλειοψηφία από τη Βουλή.

    [27] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΠΛΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ

    Βαγδάτη, 12 Ιανουαρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ερευνητική ομάδα αμερικανών ειδικών στα όπλα έφτασε σήμερα στο νότιο τμήμα του Ιράκ για να εξετάσει μια χημική ουσία που διέρρεε από βλήματα όλμου και που σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις ενδέχεται να είναι μια επιβλαβής χημική ουσία, ανακοίνωσε δανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Εν τω μεταξύ, Δανοί και βρετανοί στρατιώτες συνέλαβαν ένα ηγετικό στέλεχος του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ, το οποίο διηύθυνε έναν πυρήνα ανταρτών στο νότιο τμήμα του Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του συλληφθέντος.

    [28] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Ντάκκα, 12 Ιανουαρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που έγινε σε ένα μουσουλμανικό ιερό τόπο όπου υπήρχε πλήθος πιστών στο βορειανατολικό τμήμα του Μπανγκλαντές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε το Ρόυτερς. Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλο πανικό στο ιερό αυτό τόπο, στο Σιλχέτ.

    [29] ΗΠΑ: ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 12 Ιανουαρίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα να διατηρηθούν απόρρητα τα ονόματα και άλλα βασικά στοιχεία των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πήρε την απόφαση αυτή, αρνήθηκε να εξετάσει το κατά πόσον είναι συνταγματικό να παραμείνει μυστική η ταυτότητα των εκατοντάδων ανθρώπων που ανακρίνονται και κρατούνται ή έχουν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις.

    Το Δικαστήριο απέρριψε την εξέταση προσφυγής από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και άλλες οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι μυστικές συλλήψεις και κρατήσεις αποτελούν παραβίαση της ''Νομοθετικής Πράξης περί Ελευθερίας της Ενημέρωσης''.

    [30] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΙΡΑΚ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Βαγδάτη, 12 Ιανουαρίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Ιράκ έκαναν έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην κατεχόμενη από τις ΗΠΑ χώρα και να βοηθήσουν στην επίβλεψη της παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Ζητήσαμε από την Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στην εποπτεία και τον έλεγχο της πολιτικής, της συνταγματικής και της εκλογικής διαδικασίας'', δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στην Βαγδάτη με την Ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο.

    ''Συμμεριζόμεθα την άποψη για τον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ είναι κρίσιμη. '', υπογράμισε η Παλάθιο.

    [31] ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ "ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΟΥ" ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ

    Καλαμπάκι, 12 Ιανουαρίου 2004 (13:13 UTC+2)

    Το έθιμο του «κουρμπανιού» θα αναβιώσει και φέτος την ημέρα εορτασμού του Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου, στο χωριό Καλαμπάκι του νομού Δράμας, οι κάτοικοι του οποίου τηρούν την παράδοση των προγόνων τους, που καταγόταν από το Κρυόνερο Ανατολικής Θράκης.

    Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός έστελνε κάθε χρόνο, στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών, ένα ελάφι που το «θυσίαζαν» και το έκαναν «κουρμπάνι» - είδος φαγητού - που μοιραζόταν σε όλους τους κατοίκους. Το ελάφι ερχόταν κάθε χρόνο το ξημέρωμα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, ευλογούνταν από τον ιερέα και «θυσιαζόταν» νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπανατζήδες».

    Μια χρονιά το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπανατζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να αφήσουν το ελάφι να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Από τότε δεν ξαναφάνηκε ελάφι, ίσως επειδή, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους. Έκτοτε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιείται ταύρος ή αγελάδα.

    Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού του Καλαμπακίου ένα ζώο δεν είναι αρκετό, γι' αυτό χρησιμοποιούνται τρία.

    Πρώτα συγκροτείται, με τη φροντίδα και συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού. Οι «κουρμπανατζήδες» συγκεντρώνουν από τους κατοίκους προσφορές σε σιτάρι, καλαμπόκι ή χρήματα. Με τις προσφορές αυτές, αγοράζονται τα ζώα που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του «κουρμπανιού». Την παραμονή του πανηγυριού τοποθετούνται στο προαύλιο της εκκλησίας καζάνια, τα οποία έχουν προηγουμένως ετοιμάσει οι «κουρμπανατζήδες».

    Νωρίς το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, τα κρέατα, αφού ευλογηθούν από τον ιερέα, τοποθετούνται στα καζάνια για να βράσουν. Στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι. Όταν βράσει και το σπασμένα σιτάρι, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας οι «κουρμπανατζήδες» κερνούν όλο τον κόσμο που συμμετέχει στο πανηγύρι. Ακολουθεί χορός στην πλατεία με παραδοσιακά θρακιώτικα μουσικά όργανα. Αργά το μεσημέρι, αφού έχει ολοκληρωθεί η παρασκευή του «κουρμπανιού», χτυπούν οι καμπάνες, οι οποίες καλούν τον κόσμο να έρθει στο προαύλιο της εκκλησίας, για τη διανομή του.

    Μετά τη διανομή του, οι «κουρμπανατζήδες», μαζί με όλους τους προσκεκλημένους, ξεκινούν το χορό από το προαύλιο της εκκλησίας και τον οδηγούν στην πλατεία, όπου και τον συνεχίζουν με τη συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων.

    [32] "ΑΠΩΛΕΙΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ "ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (12:57 UTC+2)

    Την παράσταση «Απώλειες» από το Χοροθέατρο «Παρουσίες» της Μπέτυς Βυτινάρου παρουσιάζει το θέατρο Σοφούλη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, στις 21.00 το βράδυ.

    Συντελεστές

    Μουσική : Pink Floyd, Dead Can Dance, Prodigy, Die Krupps, Deep Purple, Kristine, Latenburk, Joe Cocker.

    Χορογραφία - Κοστούμια : Μπέττυ Βυτινάρου

    Βοηθός χορογράφου : Ράνια Πούλιου

    Φωτισμοί και ήχος : Ανέστης Ατακτίδης

    Σκηνικά : Παναγιώτης Μακρής

    Χορεύουν : Βοργιά Τζώρτζια, Μπέττυ Bυτινάρου, Καφαντάρης Κώστας, Γιώργος Μιχαηλίδης, Πούλιου Ράνια, Σκούφη Φανή.

    [33] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (12:55 UTC+2)

    Εφτά ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών θα προβληθούν στη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από αύριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Μεταξύ των σκηνοθετών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ο Παντελής Βούλγαρης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Ζέρβος. Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

    Τρίτη, 13 Ιανουαρίου

    «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη (1976). Παίζουν: Κώστας Τζούμας, Δημήτρης Πουλικάκος

    Τρίτη, 20 Ιανουαρίου

    «Μπραζιλέρο» του Σωτήρη Γκορίτσα (2001). Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

    Τρίτη, 27 Ιανουαρίου

    «Ιφιγένεια», του Μιχάλη Κακογιάννη (1976). Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς

    Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου

    «Αυτή η νύχτα μένει», του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1999). Παίζουν: Νίκος Κουρής, Αθηνά Μαξίμου

    Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου

    «Κιέριον», του Δήμου Θέου (1968). Παίζουν: Ανέστης Βλάχος, Δήμος Σταρένιος, Σταύρος Τορνές

    Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου

    «Ριζότο», της Ολγας Μαλέα (2001). Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κλέων Γρηγοριάδης, Αννα Μάσχα

    Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου

    «Στη σκιά του Λέμμυ Κώσιον», του Νίκου Ζερβου (2002). Παίζουν: Μιχάλης Ιατρόπουλος, Λάκης Κομνηνός, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Ελενα Ναθαναήλ.

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Το μυθιστόρημά του "Από τη μία εικόνα στην άλλη", από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιάσει την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ερατοσθένης Καψωμένος και ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Μάριος Σπηλιόπουλος.

    Την επόμενη Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, στις 8.00 το βράδυ, η Brenda Marder θα παρουσιάσει το επετειακό λεύκωμα για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με τίτλο "Οι φροντιστές της γης. Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και η Ελλάδα στον 20ο αιώνα", που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννης Στεφανίδης.

    [35] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2004 (11:03 UTC+2)

    Τριήμερο επιστημονικό συμπόσιο από την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου συνδιοργανώνουν στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το σωματείο Αγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών.

    Στο συμπόσιο θα τιμηθούν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, βυζαντινολόγος και ιδρυτής του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Birmingham της Αγγλίας, Anthony Bryer, και ο διδάκτορας Φιλοσοφίας, ιστορικός, βυζαντινολόγος και επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Αρχείο του Πόντου", Οδυσσέας Λαμψίδης.

    Σκοπός του συμποσίου είναι να αναδείξει και να παρουσιάσει τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν την ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού και δηλώνουν το στίγμα του, στα νεότερα χρόνια έως και τον 21ο αιώνα.

    Η τιμητική εκδήλωση και η παρουσίαση του έργου των καθηγητών θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 5.30 μ.μ., θα ακολουθήσει διάλεξη από τους ίδιους, τιμητική διάκριση και μουσικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες, που θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις των επιστημόνων σχετικά με τη γενικότερη ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα, ενώ την Κυριακή το συμπόσιο θα κλείσει με μία πρωινή καταληκτική συνεδρία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 12 January 2004 - 19:13:51 UTC