Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΟΙΞΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 7
  • [02] K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ: ΠΑΙΧΤΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
  • [03] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΚΑΒΑΛΑ
  • [04] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΗΣ ΥΠΕΞ
  • [05] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
  • [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΓΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡ.
  • [07] ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [08] Μ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: "ΦΤΩΧΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΟΥ ΨΕΥΤΟΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [10] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Κ.Τ.
  • [12] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [13] ΕΩΣ ΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ
  • [14] ΣΤΗ ''ΣΑΡΑΝΤΗΣ'' ΤΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
  • [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 3,6 ΕΚ. ΛΙΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ
  • [20] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο 48ος ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
  • [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΕΚ 0-2
  • [23] ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [24] ΧΡ. ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ
  • [25] Ο ΣΑΑΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΕΕ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ
  • [26] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ" ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ ΤΗΣ FLASH
  • [27] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [28] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [29] Ο ΣΕΦΕΡ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [30] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ"
  • [31] Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ Ο ...ΡΟΪΔΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [32] ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΒΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [33] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ "EQUUS" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [34] ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

  • [01] ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΟΙΞΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (13:56 UTC+2)

    Την απόφαση του να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την επομένη των εκλογών και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Μαρτίου, επικαλούμενος το θέμα του Κυπριακού, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:"Θα παραμείνω πρωθυπουργός μέχρι την επομένη των εκλογών. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει αύριο για να αποφασίσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου".

    Ως προς τις πρόωρες εκλογές υπογράμμισε:"Εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μαρτίου. Η κυβέρνηση της χώρας έχει την υποχρέωση να χειριστεί τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και γι αυτό χρειάζεται μια νωπή λαϊκή εντολή".

    Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στις σημερινές αποφάσεις είπε ότι ως πρωθυπουργός τα τελευταία 8 χρόνια έχει υποχρέωση να προλάβει τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση.

    "Είμαι οκτώ χρόνια πρωθυπουργός. Εχω υποχρέωση να προλάβω τον κίνδυνο που απορρέει από παρόμοιες αντιλήψεις (περί αυτόματου πιλότου), τον κίνδυνο να σταματήσει ή να καθυστερήσει η πρόοδος της χώρας, διότι εγώ διαμόρφωσα το σχέδιο, εγώ κατηύθυνα την προσπάθεια και πιστεύω στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Γιατί το έργο μας πρέπει να έχει συνέχεια και οφείλω να εξασφαλίσω αυτήν τη συνέχεια", είπε ο κ. Σημίτης.

    Σημείωσε ότι οι σημερινές του αποφάσεις είναι συνέχεια των πρωτοβουλιών που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο (εκλογή νέου Ε.Γ. και νέου γραμματέα της Κ.Ε.) και επισήμανε την ανάγκη της ανανέωσης, λέγοντας πως ένα κόμμα και μια κυβέρνηση πρέπει να ανανεώνονται. Ο ηγέτης πρέπει να τολμά να δημιουργεί νέα δεδομένα και να είναι εκφραστής της ανανέωσης.

    "Ενα κόμμα εκσυγχρονισμού πρέπει να επιδιώκει περισσότερο από κάθε άλλο την ανανέωση και κυρίως να εφαρμόζει στην πράξη την ανανέωση που επαγγέλλεται", είπε. "Να μην παρασύρεται από τους χίλιους λόγους που πάντα προβάλλουν όσοι θέλουν να μονοπωλούν τις θέσεις στο διηνεκές. Ο εγωϊσμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά. Δυναμική και συνέχεια υπάρχει σε μια παράταξη όταν νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν ευθύνες".

    Ως προς το διάδοχό του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ηγετικά στελέχη με γνώση, πείρα και ικανότητα να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις και το απέδειξαν. Μια απόδειξη ήταν ο χειρισμός της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο του τα 8 χρόνια που είναι πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα έγινε ισχυρή χώρα. Εντάχτηκε στην ΟΝΕ, έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., αντιμετώπισε το θέμα της τρομοκρατίας, έκλεισε το θέμα της "βασιλικής περιουσίας", διαθέτει διπλωματική υπεροχή στην περιοχή, η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. και ανοίγει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο.

    Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έδειξε συναίνεση, ακόμα και σε μεγάλους στόχους, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, η Ν.Δ. πήρε ακραίες θέσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν στην πράξη.

    [02] K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ: ΠΑΙΧΤΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (14:22 UTC+2)

    "Πριν από λίγο έκλεισε ένας κύκλος, παίχτηκε η τελευταία επικοινωνιακή παράσταση, παράσταση άνευ ουσίας και περιεχομένου", σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Χαρακτήρισε "φυγή" την απόφαση του πρωθυπουργού να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε:"Με τη φυγή του ο ίδιος ο κ. Σημίτης ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Αποφάσισε να μην σταθεί εμπρός στον ελληνικό λαό για να του ζητήσει να αποτιμήσει την πολιτική του. Αρνείται να λογοδοτήσει για τα προβλήματα που συσσώρευσε η κυβέρνηση του. Στερεί έτσι από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να κρίνει τον ίδιο, αλλά δεν του στερεί την ευκαιρία να κρίνει τα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να κρίνει τα έργα και τις ημέρες του συστήματος εξουσίας. Του κατεστημένου που όλοι μαζί δημιούργησαν, που όλοι μαζί συντηρούν και θέλουν να συντηρήσουν".

    Σχετικά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Μαρτίου εμφανίστηκε ικανοποιημένος και υπογράμμισε:"Επίμονα ζητήσαμε εκλογές για το εθνικό συμφέρον και επιτέλους προσδιορίστηκαν εκλογές. Οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ αφορούν το ίδιο και μόνο. Στις εκλογές, όμως, στις εκλογές που έρχονται, κρίνονται πολιτικές, αποδίδονται ευθύνες, συλλογικές ευθύνες, αξιολογούνται επιδόσεις, γίνονται επιλογές".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η σημερινή εξέλιξη είναι άμεσο αποτέλεσμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, της αγανάκτησης, των αδιεξόδων που προκάλεσε η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στο σύνολο της κοινωνίας. Η κοινωνία στρέφεται σήμερα στην παράταξη της Ν.Δ. και εναποθέτει το αίτημα της για ένα καλύτερο μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης. Για μια νέα πολιτική, για μια νέα διακυβέρνηση.

    [03] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 7 Ιανουαρίου 2004 (11:36 UTC+2)

    Δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα για Καβάλα, καθώς ο διάδρομος του αεροδρομίου Καβάλας καλύφθηκε από στρώμα πάγου.

    Τα χιόνια που έπεσαν τις τελευταίες ώρες στο νομό Καβάλας προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στα ορεινά και η νομαρχία έριξε τόνους αλατιού για να αποφευχθεί η ολισθηρότητα στους δρόμους.

    Ωστόσο όλα τα θαλάσσια δρομολόγια από την Καβάλα για τη Θάσο διεξάγονται κανονικά.

    [04] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΗΣ ΥΠΕΞ

    Στοκχόλμη, 7 Ιανουαρίου 2004 (11:50 UTC+2)

    Ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Άνα Λιντ ομολόγησε ότι διέπραξε το έγκλημα, σύμφωνα με το δικηγόρο του. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 25χρονου, Πέτερ Άλτθιν είπε ότι ο Μιχαήλ Μιχάιλοβιτς ομολόγησε χθες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

    Ο Μιχαήλοβιτς κρατείται από τις 24 Σεπτεμβρίου. Είχε συλληφθεί δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία της 46χρονης Λιντ, την οποία μαχαίρωσαν μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ. Ο Μιχαήλοβιτς δήλωσε αθώος αλλά ομολόγησε ενώ ο συνήγορός του δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ομολογία του Γιουγκοσλάβικης καταγωγής Σουηδού, στο φάκελο του οποίου υπάρχουν καταδίκες για επιθέσεις, παράνομη κατοχή όπλων και για εγκληματικές απειλές. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του μήνα και είναι πιθανόν για τον Μιχαήλοβιτς να καταδικαστεί ισόβια, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με την εισαγγελική Αρχή, τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση του DNA σε ίχνη που βρέθηκαν στο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία ταιριάζουν με εκείνα που βρέθηκαν στα ρούχα του Μιχαήλοβιτς.

    [05] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Άνω Λιοσίων περιμένει να οριστεί η ακριβής ημέρα και ώρα συνάντησης με ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να τους θέσουν τα μέλη του το εργασιακό ζήτημα, που υπάρχει στον δήμο τους.

    Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, το Σωματείο είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, τα οποία είχαν εκφράσει την συμπαράστασή τους στα αιτήματά τους.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργάνου, Άννα Τσαβούκα, ήδη στις 31-12-03 μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- επιδόθηκαν οι 210 απολύσεις εργαζομένων του δήμου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η επίδοση των απολύσεων άλλων 300 ατόμων, που εργάζονται στις Δημοτικές επιχειρήσεις.

    Την ίδια στιγμή ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο, το νέο κύμα απολύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις των Άνω Λιοσίων, να φτάσει και τα 430 άτομα.

    «Η μόνιμη απάντηση του δημάρχου σε εμάς είναι πως προβαίνει σε απολύσεις γιατί δεν έχει λεφτά», είπε το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Άνω Λιόσια.

    Μ. Τσουβαλά

    [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΓΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Τεγέα, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατεδάφιση της πατρικής οικίας του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Τεγέας.

    «Η αυθαίρετη και παράνομη αυτή πράξη, που προσβάλλει τη μνήμη του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και του φιλειρηνικού αισθήματος του Τεγεατικού λαού, δεν θα γίνει αιτία υποστολής της σημαίας της ειρήνης αλλά αφορμή για μεγαλύτερους αγώνες για την προάσπιση της ειρήνης και των δημοκρατικών θεσμών» σημειώνεται στο Ψήφισμα.

    Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύεται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το εν λόγω οικόπεδο να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να αποτελέσει χώρο απότισης τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη, παράλληλα με το οικόπεδο όπου θα στηθεί ο ανδριάντας και θα δημιουργηθεί το μουσείο του αγωνιστή. Καλεί τέλος τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατεδάφισης και να αποδοθούν ευθύνες.

    [07] ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Οι νέοι αντιδήμαρχοι για το 2004 ορίστηκαν στον δήμο Νίκαιας, από τον δήμαρχο, Στέλιο Μπενετάτο.

    Έτσι, ο Γιάννης Αγγελινιάδης ορίστηκε υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα καθαριότητας.

    Ο Χριστόδουλος Αμανατίδης ορίστηκε υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τα θέματα παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης. Επίσης, ο αντιδήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη για την συντήρηση των παιδικών χαρών, για τα θέματα, που αφορούν την δημοτική συγκοινωνία και για την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

    Η Μαρία Ζαγοραίου-Ζεϊμπέκογλου ορίστηκε αντιδήμαρχος στον τομέα πρασίνου και περιβάλλοντος.

    Ακόμη, ο Αντώνης Στρίγκος ορίστηκε υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα οικονομικών και διοίκησης του δήμου.

    Σημειώνεται πως και οι τέσσερις αντιδήμαρχοι έχουν την ευθύνη και για την τέλεση πολιτικών γάμων, καθώς και για την υπογραφή αδειών και δηλώσεων τελέσεως γάμου.

    [08] Μ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: "ΦΤΩΧΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΟΥ ΨΕΥΤΟΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ"

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    «Ηταν γνωστό, σε αυτούς που είχαν γνώση και μνήμη του ΠΑΣΟΚ, ότι ο Κ. Σημίτης ήταν ανεπαρκής να ανταποκριθεί στη δυναμική των καιρών, να φέρει το νέο γιατί ήταν παλιό πριν αναλάβει», τονίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

    «Εμείς προειδοποιήσαμε τους πολίτες και τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης για την ουσία, το ύφος και το ήθος αυτού του εφήμερου ψευτοεκσυγχρονιστικού φαινομένου. Βλέπουμε σήμερα την άποψή μας, ακόμη μια φορά, να δικαιώνεται. Δυστυχώς σε συνθήκες πολιτικής και ηθικής φτωχοποίησης της χώρας», επισημαίνει και προσθέτει:

    «Μια προπαγάνδα που δεν συνηθίζεται στις δημοκρατίες, δεν μπορεί να καλύψει ένα πολύ φτωχό απολογισμό. Οταν όμως ο Κ. Σημίτης και ο επανεμφανισθείς παλιός διάδοχος της δεκαετίας του '80, Γ. Παπανδρέου, χρειάζονται τέσσερα ευρωπαϊκά πακέτα για να ολοκληρώσουν την Εγνατία οδό και όχι μόνον την Εγνατία, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με ευρωπαϊκές επιδόσεις, ούτε για το νέο στην διακυβέρνηση της χώρας αλλά για το πολύ παλιό που μεταμορφώνεται».

    Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρει ότι η δυναμική των καιρών μετά τις μεγάλες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές αλλαγές επέτρεπαν στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα ιστορικού τύπου άλμα και να καλύψει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Αντί όμως την θεμελίωση έστω των προϋποθέσεων γι' αυτό το άλμα, η χώρα έμεινε σε βηματισμούς του παλιού, σε σημειωτόν, σε τέλμα.

    Το χάσμα, η απόσταση με την Ευρώπη διευρύνθηκε. Η Ελλάδα έπεται πλέον όχι μόνον της Πορτογαλίας αλλά και της Σλοβενίας και της Τσεχίας. Βρίσκεται σε στασιμότητα και υποχώρηση όταν οι νέοι Εταίροι επιταχύνουν.

    Αντί για θεμέλια η οικονομία στηρίζεται σε πήλινα πόδια και στον αέρα της Σοφοκλέους. Ο βαθμός διαφθοράς στο δημόσιο βίο και το λεγόμενο κόμμα αυξήθηκε με ποσοστά παγκοσμίων ρεκόρ», τονίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Την αντίθεσή τους στη λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το τοπικό συμβούλιο Ολυμπιάδας του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα της Στρατονίκης Χαλκιδικής. Παράλληλα γνωστοποιούν ότι θα αντιδράσουν σε κάθε προσπάθεια επαναλειτουργίας της μεταλλουργίας.

    Όπως σημειώνεται σε Δελτίο Τύπου του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, «στις 12 Δεκεμβρίου το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Η Σύμβαση της μεταβίβασης θα κυρωθεί με Νόμο, όπως προβλέπεται σ'αυτή και όπως ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου του Υφυπουργού κ. Πάχτα στις 12 Δεκεμβρίου. Μελετήσαμε το κείμενο της Σύμβασης και διαπιστώσαμε ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεώνεται επί ποινή αναστροφής της μεταβίβασης «να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού». Από άλλα σημεία τόσο της Σύμβασης Μεταβίβασης όσο και του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και TVX HELLAS γίνεται σαφές ότι επαναδραστηριοποιείται το πρόγραμμα χρυσού στην Ολυμπιάδα».

    Το Τοπικό Συμβούλιο Ολυμπιάδας δηλώνει ότι παραμένει ακλόνητο στην πάγια από 15ετίας θέση του κατά της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα, όπως αυτή δικαιώθηκε από τις αποφάσεις 598/99 και 1,2,3/2000 της Επιτροπής Αναστολών και της 613/2002 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

    Εξάλλου το Τοπικό Συμβούλιο της Επιτροπής Αγώνα της Στρατονίκης Χαλκιδικής με αφορμή την ανακοίνωση, από τον κ. Πάχτα, της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε Νέο Επενδυτικό Σχήμα επισημαίνει: «Δηλώνουμε στην Κυβέρνηση και στους νέους επίδοξους δυναμιτιστές της Στρατονίκης ότι θ' αγωνισθούμε με κάθε μέσο για να μη πέσει ούτε ένα φουρνέλο κάτω από τα σπίτια μας, τις Εκκλησιές και το Σχολείο μας. Έχουμε γευτεί την αστυνομική βία, την κατοχή των ΜΑΤ, το ξύλο και τις Δικαστικές διώξεις. Είμαστε πλέον έμπειροι και αποφασισμένοι».

    [10] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις καταγράφονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, έπειτα από τη χθεσινή άνοδο του Nasdaq στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις προσεχείς ανακοινώσεις των εταιρικών κερδοφοριών τετάρτου τριμήνου, αλλά και στα μηνιαία στοιχεία που αφορούν στην ανεργία, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων ''βουτιά'' 15,92% πραγματοποιεί η μετοχή της εταιρίας JDA Software, η οποία προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων, εξαιτίας πολλών συμφωνητικών εξαιτίας πολλών συμφωνητικών πωλήσεων που αναβλήθηκαν.

    Σημαντικές απώλειες 8,81% καταγράφει η μετοχή της εταιρίας λιανικής Circuit City, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της με χρόνο λειτουργίας πάνω από ένα έτος, υποχώρησαν 2% το Δεκέμβριο.

    Πτώση 1,70% σημειώνει η μετοχή της BellSouth, καθώς η UBS υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «neutral» (ουδέτερη στάση) από «buy» (αγορά), κυρίως λόγω της υποχώρησης της μετοχής της εταιρίας κατά 23% από τα μέσα Οκτωβρίου.

    Στον αντίποδα κατά 12,61% ενισχύεται η μετοχή της Nortel Networks, καθώς η UBS αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «buy» από «neutral» και αναθεώρησε παράλληλα την τιμή στόχο στα 6 από τα 5 δολάρια.

    Κέρδη 2,34% σημειώνει η μετοχή της φινλανδικής κατασκευάστριας εταιρίας κινητών τηλεφώνων Nokia, ύστερα από την αναβάθμισή της σε «overweight» από «neutral», από την JP Morgan. Σε «buy» αναβάθμισε τη Nokia και η Dresdner Kleinwort Wasserstein.

    Στις 18.25 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,53% και διαμορφωνόταν στις 10.482,81 μονάδες, o Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με οριακές απώλειες 0,04% βρισκόταν στις 2.056,58 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 υποχωρούσε στις 1.118,60 μονάδες, μειωμένος κατά 0,45%.

    [11] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Κ.Τ.

    Βρυξέλλες, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Η συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2004, λόγω της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας. Παρόμοια αύξηση σημείωσε και η συμμετοχή της Ιρλανδίας, Ολλανδίας και Βρετανίας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, οι αυξήσεις αυτές ήταν για την Ελλάδα από 2,06% του κεφαλαίου της ΕΚΤ σε 2,16%, για την Ιρλανδία από 0,85% σε 1,02%, και για την Ολλανδία από 4,28% σε 4,43%.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση πάντως εμφανίζει η Βρετανία της οποίας η συμμετοχή από 14,68% ανέβηκε στο 15,98%, δείγμα της ευημερούσας οικονομίας της χώρας σε σύγκριση προς τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η συμμετοχή των δύο τελευταίων στο κεφάλαιο της ΕΚΤ μειώθηκε από 24,49% σε 23,40% για τη Γερμανία και από 16,83% σε 16,52% για τη Γαλλία.

    Πρόκειται για την πρώτη πενταετή αναθεώρηση της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, που είχε προσδιοριστεί για πρώτη φορά το 1998.

    Η αύξηση της συμμετοχής στο κεφάλαιο της ΕΚΤ αυτών των τεσσάρων χωρών από 1ης Ιανουαρίου εφέτος δείχνει την καλή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται κατά την παρούσα συγκυρία.

    Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ --και αυτά που δεν συμμετέχουν στην ΟΝΕ και το ευρώ-- είναι μέτοχοί της. Η εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ κάθε χώρας-μέλους πραγματοποιείται βάσει δύο παραγόντων: κατά 50% από τον πληθυσμό της κάθε χώρας στο συνολικό κοινοτικό πληθυσμό και κατά 50% από το ΑΕΠ (κάθε χώρας) επί του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

    [12] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης, υπέγραψε απόφαση για ένταξη μικρών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα "Ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων".

    Ειδικότερα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος, αφορά χιλιάδες μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της χώρας.

    Παράλληλα, το Πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 εκ.ευρώ και αποσκοπεί στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων (business plans) δύο ετών, για την τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών τους, την προώθηση της καινοτομίας, την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους και την βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

    Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις θα χορηγηθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων από μεταποιητικές επιχειρήσεις με τουλάχιστον τριετή διάρκεια λειτουργίας, με απασχολούμενο προσωπικό από 0 έως 50 άτομα και μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας μέχρι 7 εκ. ευρώ (2.38δισ.δρχ.).

    Ωστόσο, η δράση στήριξης των Μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων προβλέπει την επιχορήγηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων σε ποσοστό μέχρι και 40% του προτεινόμενου συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου, ο οποίος δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 28.000 ευρώ και να μην υπερβαίνει τα 440.205,43 ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις με έδρα και δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους που περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος και πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού επιχείρησης ως μικρομεσαίας. Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων κύκλων του Προγράμματος (2001-2002) εντάχθηκαν συνολικά 1.103 επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 247,4 εκ. ευρώ.

    Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα προς συμπλήρωση έντυπα καθώς και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης (www.ypan.gr), ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2004 στους αρμόδιους ενδιάμεσους φορείς.

    [13] ΕΩΣ ΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΜΕ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Στην υπογραφή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος "Ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων", που αφορά χιλιάδες μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της χώρας, προχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, έως τις 29 Φεβρουαρίου.

    Το πρόγραμμα είναι συνολικού προυπολογισμού 110 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, μέσω της ενίσχυσης ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων (business plans) δύο ετών, για την τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών τους, την προώθηση της καινοτομίας, την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους και την βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

    Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις θα χορηγηθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων από μεταποιητικές επιχειρήσεις με τουλάχιστον τριετή διάρκεια λειτουργίας, με απασχολούμενο προσωπικό από 0 έως 50 άτομα και μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας μέχρι 7 εκ.ευρώ.

    Η δράση στήριξης των ΜΜΕ και ΠΜΕ προβλέπει την επιχορήγηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων σε ποσοστό μέχρι και 40% του προτεινόμενου συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου, ο οποίος δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 28.000 ευρώ και να μην υπερβαίνει τα 440.205,43 ευρώ.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις με έδρα και δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους που περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος και πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού επιχείρησης ως ΜΜΕ.

    Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων κύκλων του Προγράμματος (2001-2002) εντάχθηκαν συνολικά 1.103 επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 247,4 εκατ.ευρώ.

    [14] ΣΤΗ ''ΣΑΡΑΝΤΗΣ'' ΤΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Στην εξαγορά του 29,4% των μετοχών της πολωνικής εταιρίας Pack Plast International S.A., αντί τιμήματος ύψους 2.006.000 ευρώ, προχώρησε η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, κατέχοντας έτσι συνολικά το 99,4% της πολωνικής εταιρίας. Ο τζίρος της Pack Plast International S.A. αναμένεται να φθάσει στα 30 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2003, ενώ τα κέρδη της προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 500.000 ευρώ.

    Με την εξαγορά αυτή, η Σαράντης ελέγχει πλήρως την Pack Plast International S.A. και δίνει τη δυνατότητα στη διοίκησή της να προχωρήσει σε ένα δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης στην αγορά της Πολωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο εισαγωγής της Pack Plast International S.A. στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας.

    Παράλληλα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2003, με αποφάσεις των αντίστοιχων διοικητικών συμβουλίων αποφασίστηκε η συγχώνευση, με βάση τις διατάξεις του ν. 2166/93 της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, με τις θυγατρικές της εταιρείες Sanitas Sanitas A.E., Pet Leaders A.E., Lobelin Pharmacare A.E., Π.Α. Γιαννας Α.Ε., Domonotura A.E. δια απορροφήσεως των θυγατρικών από τη μητρική. Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31/12/2003. Οι ανωτέρω θυγατρικές ανήκουν κατά ποσοστό 100% στη μητρική Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, «με την κίνηση αυτή, η Σαράντης επιτυγχάνει σημαντικές συνέργιες και μείωση του κόστους λειτουργίας του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει σημαντικές δυνάμεις ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο και θα αξιοποιηθεί για να στηρίξει το αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου στην Α. Ευρώπη.

    [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 7 Ιανουαρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Συνάντηση Κορυφής θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη συνάντηση υπό την προεδρία του προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο αρχηγός του Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκέκ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 11 - 13 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου.

    Ο κ. Καστανίδης στη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει επαφές και θα ανταλλάξει απόψεις σε θέματα που αφορούν τα δυο υπουργεία, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 3,6 ΕΚ. ΛΙΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 3.6 εκ. λίρες προς τους Τουρκοκύπριους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε, η απόφαση λήφθηκε μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών. Το σύνολο των μέτρων αυτών υπολογίζεται σε 3.6 εκ. λίρες ετησίως, ενώ μέχρι σήμερα η δαπάνη για βοήθεια προς Τουρκοκύπριους ανέρχεται γύρω στα 10 εκ. λίρες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Με μοχλό ανόδου τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που σημείωσε σήμερα σημαντική αύξηση 5,26% (7 σεντ), το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κινήθηκε ανοδικά για έκτη στη σειρά συνάντηση, ανεβάζοντας τα συνολικά του κέρδη σε ποσοστό 8,1%.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,98%, κλείνοντας στις 85,88 μονάδες που αποτελεί την υψηλότερη του τιμή από τις 6 Νοεμβρίου, όταν βρισκόταν στις 86,28 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες, λόγω του εντυπωσιακού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών. Μεγάλη άνοδο που ανήλθε σε ποσοστό 3,83% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 353,12 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λευκωσία, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως δεν νομίζει ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο θα επηρεάσει σε οποιοδήποτε βαθμό τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κληθείς να πει αν η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις οποιεσδήποτε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα''.

    Πρόσθεσε πως ''στόχος είναι πάντοτε η αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις για προώθηση του στόχου της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για την βράβευση των καλύτερων αθλητών του 2004 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε μία λαμπρή τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 19.30, στο Βελλίδειο, παρουσία των αρχών της πόλης, εκπροσώπων της εκκλησιαστικής, πολιτειακής, εκπαιδευτικής και διπλωματικής ηγεσίας και σύσσωμου του αθλητικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος «ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απονείμει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τα βραβεία «Μέγας Αλέξανδρος», που συνοδεύονται και από τα χρηματικά έπαθλα που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία, ως επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν, αλλά και ως την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση για τις αγωνιστικές τους προσπάθειες στο μέλλον».

    Στην επίσημη τελετή στο Βελλίδειο, η οποία θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα βραβευθούν οι αθλητές :

    1. Καλύτερος αθλητής για το 2003, ο Δημοσθένης Ταμπάκος του "ΑΓΕΜΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την πρώτη θέση-χρυσό μετάλλιο- στα Τελικά Οργάνων στους Κρίκους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής και για την πρώτη θέση στα Τελικά Οργάνων στους Κρίκους και την έκτη στα Τελικά Οργάνων στο Δίζυγο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής.

    2. Καλύτερη αθλήτρια για το 2003, η Αναστασία Κελεσίδου του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ για την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο αγώνισμα της Δισκοβολίας.

    3. Καλύτερη ομάδα για το 2003 η Γυναικεία Ομάδα Πετοσφαίρισης του Φιλαθλητικού που κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος και έφερε το τρόπαιο μετά από πολλά χρόνια και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο 48ος ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί στη Νέα Σμύρνη ο 48ος Αγώνας ανωμάλου δρόμου ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Κ. Κοτζιά και είναι ενταγμένος στη σειρά Γύροι των Πόλεων που έχει θεσπίσει ο ΣΕΓΑΣ.

    Τον αγώνα που θα διεξαχθεί στους δρόμους της Νέας Σμύρνης με αφετηρία και τερματισμό το Στάδιο του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ., διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Σμύρνης, ο Πανιώνιος ΓΣΣ και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πειραιά, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

    Πρόκειται για τον τρίτο αγώνα της σειράς Γύροι των Πόλεων, μετά τον «Γύρο Βόνιτσας» και τον «Γύρο Θυσίας» στα Καλάβρυτα που προηγήθηκαν και τους οποίους κέρδισαν ο Μιχάλης Γελασάκης με την Παγώνα Νίκα.

    [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΕΚ 0-2

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    «Καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι που έγινε στον Εύοσμο η ΑΕΚ, κερδίζοντας τον Αγροτικό Αστέρα με 2-0. Έτσι ο επαναληπτικός αγώνας του κυπέλλου που θα γίνει στην Αθήνα θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

    Οι παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν δυνατά και έδειξαν ότι ήθελαν να πάρουν τη νίκη. Στο 54' ο Πετκόφ άνοιξε το σκορ, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Τσιάρτα.

    Οι γηπεδούχοι άξιζαν κάτι καλύτερο, αφού κατά διαστήματα έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο και δικαιούνταν κάποιου τέρματος.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ταπαντζας.

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Τσικνίσογλου, Μπάρμπας, Μπενίσκος, Βελόνης, Μπεκιάρης, Κοσμίδης, Σαμολαδάς (63` Χαντούρης), Τάιντος, Τσάτσος, Καλιάκης (70` Στεφανίδης), Παπαγιαννόπουλος (55` Τελιάδης).

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Πετκόφ, Ζαγοράκης, Μόρας, Κάππος, Ναλιτζής (85` Τόσκας), Κασάπης (50` Κρέικ), Τσιάρτας, Λυμπερόπουλος (62` Οκκάς), Κωστένογλου, Κατσουράνης.

    [23] ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Με το βλέμμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας και το μυαλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ξεκίνησε η προετοιμασία της εθνικής ομάδας πυγμαχίας, στο αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά. Δεκαοχτώ πυγμάχοι προπονούνται πρωί και απόγευμα, υπό τις οδηγίες των Ομοσπονδιακών προπονητών, Πίο Εφραΐν Μαρτίνεθ Σίλβα και Πανταζή Μαρκάκη.

    Η προετοιμασία των Ελλήνων πυγμάχων θα συνεχιστεί με διπλές προπονήσεις μέχρι και τις 20 του μήνα. Εκείνη την ημέρα, αναμένεται στη χώρα μας η αποστολή της Εθνικής Ρουμανίας που θα πραγματοποιήσει κοινές προπονήσεις με τους Έλληνες πυγμάχους, μέχρι το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια, οι Ρουμάνοι, μαζί με 10-12 δικούς μας αθλητές, θα αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, για να συνεχίσουν εκεί την κοινή τους προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας.

    Οι αγώνες, που θα γίνουν από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου, αποτελούν παράλληλα και αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η αποστολή για τη Ρουμανία θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση της ομάδας, ενώ η τελική ομάδα που θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό, θα οριστικοποιηθεί κατά την παραμονή της ομάδας στη Ρουμανία.

    [24] ΧΡ. ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Ο μεγάλος μεταγραφικός στόχος του ΠΑΟΚ για την τρέχουσα περίοδο είναι αναμφίβολα ο Χρήστος Μαλαδένης. Ο πρώην, καθώς δείχνουν τα πράγματα, παίκτης της ΑΕΚ μίλησε για το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την φυγή του από την Ενωση.

    «Μακάρι να ήταν στο χέρι μου να έρθω στον ΠΑΟΚ. Μου έχουν γίνει προτάσεις από αρκετές ομάδες, αλλά και από το εξωτερικό. Προτιμώ να μείνω στην Ελλάδα, λόγω της οικογένειάς μου. Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές για μένα και τις κινήσεις που θα κάνω», τονίζει ο Χρήστος Μαλαδένης, ο οποίος μίλησε και για το διαζύγιό του με την ΑΕΚ: «Δεν έκανα προσφυγή γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου. Δεν θέλω να φύγω από μια ομάδα που έπαιξα πολλά χρόνια, ως εχθρός».

    Για την περιβόητη μαύρη λίστα της ΑΕΚ, ο Χρήστος Μαλαδένης επισήμανε: «Από ό,τι κατάλαβα και με τους ανθρώπους που μίλησα από τη διοίκηση δεν υπάρχει μαύρη λίστα. Η μόνη μαύρη λίστα είναι αυτή που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι».

    [25] Ο ΣΑΑΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΕΕ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

    Βερολίνο, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάατ, που επισκέπτεται το Βερολίνο, ζήτησε από την Ευρώπη να ασκήσει πιέσεις κατά του Ισραήλ ώστε να σταματήσει την ανέγερση της γραμμής διαχωρισμού στη Δυτική Οχθη.

    Αυτό που είναι σημαντικό ''στο ευρωπαικό πλαίσιο είναι να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός, και για να το καταφέρουμε θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει η ανέγερση του τείχους που στήνεται στο κέντρο των παλαιστινιακών εδαφών'', τόνισε ο κ. Σάατ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    ''Το τείχος και η κατάπαυση του πυρός είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα'', πρόσθεσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ.

    Ο Σάατ που είχε συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν χθες θα συναντηθεί αύριο με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο στο Λονδίνο και την Παρασκευή με τον Ιρλανδό Μπράιαν Κόεν στο Δουβλίνο, η χώρα του οποίου ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ από τις αρχές Ιανουαρίου.

    [26] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ" ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ ΤΗΣ FLASH AIRLINES

    Κάιρο, 7 Ιανουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Το σήμα του δεύτερου μαύρου κουτιού του μοιραίου Μπόινγκ 737 της εταιρίας τσάρτερ Flash Airlines που συνετρίβη το Σάββατο στην Ερυθρά Θάλασσα εντοπίστηκε αργά σήμερα το απόγευμα, αλλά βρίσκεται σε βάθος, όπως και το άλλο κουτί, πολύ μεγάλο για να ανασυρθεί άμεσα, ανακοίνωσε το γαλλικό ναυτικό.

    Σήμα που προέρχεται, σύμφωνα με τις ομάδες έρευνας, από το πρώτο μαύρο κουτί εντοπίστηκε την Τρίτη. Ομως και τα δύο κουτιά βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 400 μέτρων, δηλαδή εκτός βεληνεκούς του ρομπότ ''Ακίλε'' που διαθέτει το ναυτικό που πραγματοποιεί τις έρευνες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 7 Ιανουαρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνεχάρη σήμερα με τηλεφώνημα του το νέο πρόεδρο της Γεωργίας που εξελέγη την Κυριακή, τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Ο πρόεδρος τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο Σαακασβίλι για να τον συγχαρεί για τη νίκη του", δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Σκοτ Μακλίλαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Βρυξέλες, 7 Ιανουαρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Γεωργία, μετά από την επίσκεψή του στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

    Η Ευρωπαική Ενωση καλωσόρισε τις απόψεις των διεθνών παρατηρητών ότι οι γεωργιανές προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής επέδειξαν ''αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες εκλογές'' αλλά εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο εκπρόσωπος του επίτροπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει τις δραστηριότητές της στη Γεωργία και ότι προετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια και να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με τη χώρα αυτή.

    [29] Ο ΣΕΦΕΡ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βρυξέλες, 7 Ιανουαρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, θα επισκεφθεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας την Βοσνία και το Κόσοβο στο πρώτο επίσημο ταξίδι του ως γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, έγινε γνωστό από ένα αξιωματούχο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες.

    Ο κ. ντε Χοπ Σέφερ που ανέλαβε την Δευτέρα τα νέα του καθήκοντα θα ''βρίσκεται στη Βοσνία και το Κόσοβο την Πέμπτη και την Παρασκευή'' όπου θα επισκεφθεί τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στις δύο αυτές περιοχές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο γενικός γραμματέας θα κάνει σύντομα και μια επίσκεψη στο Αφγανιστάν όπου το ΝΑΤΟ έχει αποστειλει 5.700 άνδρες του (Isaf) στην Καμπούλ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [30] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (13:37 UTC+2)

    Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αντανακλάσεις: Η Ηχώ των χρωμάτων και των σκιών» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στο καφέ Γκαλερί «Έντεχνον».

    Συμμετέχουν οι φωτογράφοι M. Emin Altan, Δημήτρης Προκοπίου, Αναστασία Δημητριάδη, Στέφανος Λάππας, Θανάσης Ράπτης, Χριστίνα Παπαφράγκου Silva Bingaz, Δημήτρης Καραθανάσης.

    Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Aspects of Balkan Photography Θεσσαλονίκη 2004.

    [31] Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ Ο ...ΡΟΪΔΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (12:28 UTC+2)

    Το μονόπρακτο του Αντώνη Νικολή «Ο Εμμανουήλ και ο Ροϊδης» παρουσιάζει ο Σταμάτης Φασουλής από την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

    Ο ήρωας του έργου είναι ένας άνθρωπος σημαδεμένος ήδη από το όνομά του: Εμμανουήλ Ροϊδάς - όχι Ροϊδης-, συμβολαιογράφος μονομανής με το πνεύμα του Ροϊδη που έχει θέσει ως στόχο ζωής να φέρει σε επαφή το πνεύμα και το ύφος του συγγραφέα με τις πλατιές μάζες των Ελλήνων μέσω διαδικτύου.

    Ο μονόλογος του κ. Εμμανουήλ διαπλέκεται με την μονομανία του Ροϊδη σε ένα διακεκριμένο ταξίδι, θριαμβευτικό όσο και άδοξο, για να σχολιάσει όλους και όλα, να εμπεδώσει την προσωπική και κοινωνική έρημο, να καταργήσει την επικοινωνιακή δυνατότητα ακόμα και με αυτόν τον υπολογιστή, τον μόνο πραγματικό συνομιλητή του ήρωα.

    [32] ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΒΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Την πρώτη του εκδήλωση για το 2004 διοργανώνει αύριο 8 Ιανουαρίου το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Νέας Υόρκης, με ένα ρεσιτάλ έντεχνου και παραδοσιακού ελληνικού τραγουδιού με την Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια από το ρεπερτόριό της, ενώ ο Κώστας Βόμβολος θα την συνοδεύσει στο πιάνο.

    Η επαγγελματική σταδιοδρομία της Σαβίνας Γιαννάτου ξεκίνησε το 1979 με την εκπομπή του τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ "Εδώ Λιλιπούπολη" που δημιούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 1986, άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια.

    Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα του Performance and Communication Skills του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Μουσιγέτης. Οι μελωδίες που ερμηνεύει αποτελούν συγκερασμό επιρροών της ανατολής με τη μουσική του δυτικού κόσμου. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ τραγούδια. Σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικά είδη μουσικής και παραδόσεις. Ερμηνεύει επίσης σύγχρονη όπερα και μουσική σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

    Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το συγκρότημα "Primavera en Salonico" με το οποίο έχει ηχογραφήσει τους δίσκους "Ανοιξη στη Σαλονίκη", "Τραγούδια της Μεσογείου", "Παναγιές του κόσμου" και "Terra Nostra".

    Ο Κώστας Βόμβολος σπούδασε ακορντεόν και θεωρία στο Εθνικό Ωδείο. Εχει συνθέσει μουσική για περισσότερες από πενήντα θεατρικές παραστάσεις και είναι ο δημιουργός και κύριος εκτελεστής του συγκροτήματος "Primavera en Salonico".

    [33] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ "EQUUS" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (10:51 UTC+2)

    Από σήμερα μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου θα διαρκέσουν οι παραστάσεις του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ «Equus» - «Ιππέας» («Τέσσερα καλά πόδια για να σταθείς») σε χορογραφία της Aμάλια Μπέννετ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 21.00.

    Το «Equus» «Ιππέας» είναι ένα έργο για έξι χορευτές, βασισμένο στο θεατρικό έργο «Equus» του Πήτερ Σάφερ, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ενός παιδιού που τύφλωσε έξι άλογα, σε μια πράξη ανεξήγητης βίας. Ο ψυχολόγος που ανέλαβε να εξηγήσει αυτή την πράξη, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον φανταστικό κόσμο που είχε φτιάξει το παιδί, στον οποίο το κέντρο ήταν το άλογο (Equus στα λατινικά).

    Η χορογράφος Aμάλια Μπέννετ εμπνεύστηκε από τις εικόνες τεχνητής ουτοπίας της αμερικάνικης διαφήμισης. Η Άγρια Δύση, ο καουμπόη με το άλογο, είναι τα είδωλα μιας ουτοπίας που χρησιμοποιείται για να πουλήσει τσιγάρα. Δίπλα σ' αυτή την ουτοπία, η μικρή καθημερινή ζωή των χορευτών πάνω στη σκηνή μοιάζει ακόμη πιο μικρή, καθώς σκιάζεται από μια τεράστια εικόνα γιγαντοαφίσα του Ιππέα καουμπόη.

    Μόνο ένα εξαιρετικό ον, μπορεί με τη φαντασία του να φτιάξει τη δική του ουτοπία, την ουτοπία του Equus. Οι δύο ουτοπίες έρχονται αντιμέτωπες. Η σύγκρουση δημιουργεί αναστάτωση στην καθημερινή ζωή των χορευτών πάνω στη σκηνή, που γεμίζει από μικρές πράξεις βίας.

    Οι συντελεστές

    Χορογραφία: Aμάλια Μπέννετ

    Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλαν

    Κοστούμια: Νατάσσα Δημητρίου

    Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Γρίβας

    Φωτισμοί: Θοδωρής Καραπίντσιος

    Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου

    Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Σάββας Μπαλτζής, Έλενα Τοπαλίδου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πένυ Χριστοπούλου.

    [34] ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2004 (10:18 UTC+2)

    Δύο Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, το οποίο συνεχίζει για τρίτη συνεχή χρονιά σχετικά προγράμματά του, καθώς επίσης τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τις θεατρικές βραδιές, τον κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου, τις διαλέξεις και τα σεμινάρια.

    Συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο από τις 11.00 μέχρι τις 13.00, θα πραγματοποιείται το Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού για παιδιά, ηλικίας 7 11 ετών, υπό την εποπτεία του λέκτορα μουσικής παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

    Το εργαστήρι αυτό αποτελεί έναν τόπο συνάντησης των παιδιών με την έννοια της προσωπικής μουσικής δημιουργίας. Σε αντίθεση με την πρακτική της χρήσης μουσικών παιχνιδιών - που συνήθως παρακάμπτουν την ίδια την μουσική εστιάζοντας μόνο στα «υλικά» της- ο αυτοσχεδιασμός οδηγεί σε μια εμπρόθετη και προσωπική χρήση του ήχου και της σιωπής. Γίνεται εργαλείο έκφρασης, εργαλείο άρθρωσης μουσικού λόγου εν μέσω ακροατών, οι οποίοι ακούγοντας και συζητώντας μαθαίνουν να «διαβάζουν» τις μουσικές προθέσεις του δημιουργού. Και είναι αυτή ακριβώς η διαδικασία που ανοίγει το παράθυρο προς την εξερεύνηση της μουσικής ως έκφρασης του πολιτισμού.

    Επίσης, από την Κυριακή 11 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 θα πραγματοποιείται το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας για παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά με την καθοδήγηση ειδικών δασκάλων και με έναυσμα την έκθεση «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η αρχιτεκτονική και οι συλλογές του». Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής και του κολλάζ. Στο τέλος της περιόδου θα δοθεί Δίπλωμα Συμμετοχής σε όσα παιδιά παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 January 2004 - 19:13:55 UTC