Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
  • [02] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 28.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [03] ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [04] Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [05] MHNYMA TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΤΟ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΩΤΗΡΕΛΗ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΩΤΗΡΕΛΗ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [11] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ
  • [12] ΟΤΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΤΑ
  • [13] ΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΧΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 2.250 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [14] ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΑΝΟΔΙΚΟ «ΠΑΡΤΙ» ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ 2003
  • [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2006-2009
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ-ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΡΠΟΖΗΣ
  • [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ
  • [23] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΒΑΖΕΧΑ
  • [24] ΣΤΙΒΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004
  • [25] O Σ. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΖΑ
  • [26] ΠΡΟΘΥΜΗ Η ΒΟΡ. ΚΟΡΕΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ
  • [27] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [28] ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [29] ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "QANTAS"
  • [30] ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [31] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΛΜΑΝΑΚ 2004"
  • [32] Ο Κ.ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΣΤΟ "ΚΑΤΩΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ"
  • [33] ΚΡΑΣΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 8.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [34] Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
  • [35] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΚΑΡΤΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

  • [01] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (11:28 UTC+2)

    Ο Κώστας Σημίτης έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων, είναι πολιτικός υψηλού ήθους, πρωτοφανούς στην ελληνική πολιτική ζωή, και θα πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις στο χρόνο που θα κρίνει και με τον τρόπο που θα επιλέξει, επισήμανε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως το Κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται κρίσιμες καταστασεις, να ξεπερνάει δυσκολίες, κι αυτό θα συμβεί και τώρα.

    "Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει έναν κυβερνήτη ο οποίος κατόρθωσε τα τελευταία 8 χρόνια να πάει τη χώρα μπροστά, να πάει την ελληνική κοινωνία προς την πρόοδο, ο Κώστας Σημίτης είναι ένας ηγέτης, ένας πολιτικός υψηλού ήθους και νομίζω ότι θα αποτελέσει πρότυπο για τις νέες γενιές. Χρειαζόμαστε πολιτικούς πρότυπα, σύμβολα για τη νέα γενιά, για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας", είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε.του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη συνάντηση πήραν μέρος η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Χρύσα Αράπογλου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και ο υπεύθυνος Οργανωτικού του Κινήματος, Λευτέρης Κατσικαρέλης. Η συνάντηση αφορούσε την προετοιμασία της εκλογικής μάχης για το επόμενο δίμηνο, ενώ έγινε κι ένας απολογισμός του μέχρι τώρα έργου.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει μάθει να δίνει μάχες. Μάχες για την Ελλάδα, μάχη μαζί με τους πολίτες για την πρόοδο και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας", είπε ο κ. Χρυσοχοίδης και αναφερόμενος στις επερχόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ παρατήρησε:"Εχουμε μάθει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι η δημοκρατική παράταξη είναι μια μεγάλη παράταξη που μπορεί και πρέπει και τα επόμενα χρόνια να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας"..

    Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε διάταξη μάχηςκαι μετά τις γιορτές θα οργανωθούν και οι επιτροπές στήριξης του εκλογικού αγώνα, ούτως ώστε σε κάθε νομό να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να στηρίξει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία.

    Στη διάρκεια της συνάντησης οι γραμματείς των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν την εικόνα της Κυβέρνησης και του Κόμματος σε κάθε Νομό και σημείωσαν ότι αυτή έχει βελτιωθεί.

    Μετά το τέλος της ο κ. Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις. Είπε στους δημοσιογράφους ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη ανασύνταξη, έχει αστείρευτες δυνάμεις και θα δικαιώσει την πορεία των τελευταίων χρόνων.

    [02] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 28.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (10:49 UTC+2)

    Περισσότεροι από 28.000 σοροί είχαν συνδεθεί, μέχρι το πρωί της Τρίτης από τα ερείπια της πόλης Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία του Ιράν, ενώ στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης εξέφρασε την εκτίμηση πως στον σεισμό ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι.

    Καθώς εξέλειπαν οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, ορισμένα από τα σωστικά συνεργεία προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την πόλη, την οποία επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί.

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί υποσχέθηκε πως η πόλη, που ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη από το σεισμό, θα ανοικοδομηθεί μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

    Δέσμευση για βοήθεια

    Στο μεταξύ οι έξι χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, αποφάσισαν να παράσχουν οικονομική αρωγή στο Ιράν, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για αποστολή εφοδίων και χρημάτων προς αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου.

    Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.

    Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εμπόδια.

    [03] ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2003 (06:27 UTC+2)

    Στην εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας πως το ΔΗΚΟ, ο κόσμος, οι ιδέες και οι αρχές του είναι το γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο βρίσκει στήριγμα για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες αυτές.

    Σε σύντομη ομιλία του στην πρωτοχρονιάτικη εορτή του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιεστικοί πάνω σε εμάς''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 30 Δεκεμβρίου 2003 (09:49 UTC+2)

    Πριν από τη λήξη της τετραετούς εντολής της κυβέρνησής του, τον Οκτώβριο του 2006, θα επιλυθεί η ελληνο-σκοπιανή διένεξη για το όνομα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι διατύπωσε τη θέση αυτή χθες, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους πενήντα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της χώρας. Είπε μάλιστα ότι «ο χρόνος είναι με το μέρος μας, καθώς όλο και περισσότερα κράτη χρησιμοποιούν το συνταγματικό μας όνομα» και επισήμανε ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα πολιτικό και εθνικό θέμα, αλλά και θέμα ασφαλείας, καθώς η μη επίλυση της διένεξης για το όνομα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες ομάδες, όπως ο ΑΝΑ, που υποστηρίζουν ότι αν μία χώρα δεν έχει αναγνωρισμένο όνομα, τότε όλα τα άλλα ζητήματα που αυτή χειρίζεται παραμένουν ανοιχτά.

    Ε.Π.

    [05] MHNYMA TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Το στίγμα του 2004 δίνει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα συνιστούν το αποτέλεσμα της σκληρής προσπάθειας του λαού μας και αντικατοπτρίζουν το μέτρο της ευθύνης μας απέναντι στο μέλλον.

    Ο κ. Κακλαμάνης εύχεται σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες υγεία, ευτυχία και προκοπή.

    Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του κ. Κακλαμάνη :

    «Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και προκοπή.

    Το 2004 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

    Δύο γεγονότα με ιστορική σημασία θα δεσπόσουν αυτή τη χρονιά: η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.

    Και τα δύο, αν και έχουν σαφώς διαφορετική ιστορική βαρύτητα, πιστοποιούν την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του ελληνισμού, την εδραίωση της Δημοκρατίας, την ανάπτυξη της Οικονομίας και την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

    Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής προσπάθειας του λαού μας και των ορθών επιλογών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας από τη Μεταπολίτευση.

    Γι' αυτά τα επιτεύγματα όλοι οι ΄Ελληνες δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερηφάνεια και να αντικρίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και προσήλωση στο πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

    Αυτές οι επιτυχίες μας αποτελούν ταυτοχρόνως και το μέτρο της ευθύνης μας απέναντι στο μέλλον.

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνεπούς πορείας υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου από το σύνολο των δυνάμεων του ελληνισμού.

    Μιας πορείας, που χαρακτηρίζεται από τη σταθερή προσήλωση στην ειρήνη, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των κατοίκων της Κύπρου.

    Αυτή την προσήλωση θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε και τώρα, που πλησιάζει η ώρα της ιστορικής δικαίωσης των αγώνων του κυπριακού λαού.

    Η ώρα της έναρξης μιας νέας πορείας της Κύπρου ως ισότιμου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλους της οικογένειας της Ευρώπης των λαών και των αρχών, που από κοινού πάντοτε υπερασπίσαμε. Των αρχών της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πνεύματος στη βάση του οποίου οικοδομήθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός.

    Η Ολυμπιάδα της Αθήνας θα γίνει μια παγκόσμια γιορτή της ανθρωπιάς και της νεολαίας. Μια ευκαιρία να αναδειχθούν και πάλι συναισθήματα και αξίες που άντεξαν στη φθορά του χρόνου και στην υπονόμευση της εμπορευματοποίησης.

    Οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι και της παράδοσής μας και των απαιτήσεων που έχουν από εμάς όλοι οι άνθρωποι, παντού στον κόσμο, που συμμερίζονται αυτές τις αξίες. Και αποτελούν τη ζωντανή ελπίδα της ανθρωπότητας για ένα διαφορετικό μέλλον, καλύτερο από το σημερινό ζοφερό παρόν.

    Ένα μέλλον, όπου θα κυριαρχούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργασίας των κρατών και των λαών, με στόχο την κοινή πρόοδο.

    Γι' αυτό το μέλλον αγωνίζεται σήμερα ο λαός μας, σε μια περίοδο κατά την οποία κυριαρχούν η βία, η επιβολή του «δικαίου των ισχυρών», η τρομοκρατία, η ανισότητα και η φτώχεια σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

    Δεν είναι εύκολος αυτός ο αγώνας. Συχνά, μάλιστα, είναι και άνισος. Είναι, όμως, ένας αγώνας δίκαιος. Και δίνει αξία στην ίδια την ηθική υπόσταση του ανθρώπου. Και ελπίδα για το μέλλον.

    Σ' αυτό το μέλλον, στην πρόοδο και την προοπτική του λαού μας και, κυρίως, της νέας γενιάς, ας αφιερώσουμε, αυτές τις ημέρες των γιορτών, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

    Αλλά και στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας, είτε οικονομικής, είτε κοινωνικής και απαιτούν από εμάς να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας να οικοδομούμε συνεχώς μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Ας ευχηθούμε και ας εργαστούμε όλοι ενωμένοι, ώστε το 2004 να αποτελέσει την αφετηρία μιας καλύτερης εποχής για την Ελλάδα, για το λαό μας, για ολόκληρο τον κόσμο".

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Για κενές περιεχομένου αλλαγές ονομάτων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ.

    «Σημίτης και Παπανδρέου συμπράττουν ευκαιριακά με την μάταιη προσδοκία να μειώσουν την έκταση της νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    «Είναι όμως γνωστό ότι με τυχοδιωκτικές πολιτικές πρακτικές δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό ούτε επηρεάζεται η λαϊκή ετυμηγορία. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην πολιτική ζωή του Τόπου απλές αλλαγές ονομάτων κενές περιεχομένου», υπογράμμισε.

    [07] ΤΟ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΩΤΗΡΕΛΗ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Στις καταγγελίες που διατύπωσε στην χθεσινή επιστολή παραίτησής του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.), Γιώργος Σωτηρέλης, απαντάει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σωτηρέλης διατύπωσε αιχμές στην επιστολή του κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου και των συνεργατών του. Εκανε λόγο για αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές στην ανάθεση των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του Σύρου Κοσκοβόλη από την προεδρία της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τονίζεται ότι ο καθηγητής κ. Σωτηρέλης έσπευσε να διοχετεύσει στον Τύπο την επιστολή παραίτησης πριν την παραλάβει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Περαιτέρω, σημειώνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου, στην εποπτεία του οποίου ανήκει το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, «από την αρχή αποδέχθηκε και υλοποίησε άμεσα τις προτάσεις του κ. Σωτηρέλη για το νέο καθεστώς λειτουργίας του Ι.Α.Α. και παρέσχε τόσο στον ίδιο προσωπικά ως Πρόεδρο όσο και στο Ι.Α.Α. γενικότερα κάθε αναγκαία στήριξη για την κανονική και απρόσκοπτη επιτέλεση του έργου του».

    «Ουδέποτε ο υπουργός, είτε ο ίδιος προσωπικά είτε με άμεσους συνεργάτες του, εμπλέχθηκε με οποιοδήποτε τρόπο σε ζητήματα ή δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Ούτε εξουσιοδότησε ή επέτρεψε σε κανέναν να ενεργεί ή να συμπεριφέρεται ως «τοποτηρητής» του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Το Ι.Α.Α. διοικείται από πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από αξιόλογα και εγνωσμένου κύρους πρόσωπα, και είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες ή διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους κατά το χειρισμό των διαφόρων θεμάτων.

    Ο κ. Σωτηρέλης, για λόγους που τον αφορούν, έσπευσε να παραιτηθεί από την παραπάνω θέση και η παραίτησή του αυτή έγινε δεκτή. Αυτό, όμως, που ξενίζει είναι η εκφορά του λόγου του στην επιστολή παραίτησης και οι ασυνήθιστα οξείς προσωπικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του υπουργού και στενών συνεργατών του στο υπουργείο. Και ιδίως η ατυχής σύνδεση της επιστολής παραίτησής του με την πρόσφατη μη ανανέωση της θητείας προσωπικού του φίλου ως προέδρου της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, η οποία ασφαλώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα αναληθή και συκοφαντικά παρατίθενται στο υστερόγραφο της επιστολής. Τέτοιες λογικές και πρακτικές που υπονοεί ο επιστολογράφος δεν αφορούν και δεν αγγίζουν στο παραμικρό τον υπουργό, του οποίου είναι γνωστή η πορεία στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας καθώς και η αταλάντευτη στάση του στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος», υπογραμμίζεται.

    «Αλλωστε, η γενική, αόριστη και ατεκμηρίωτη αναφορά, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, σε δήθεν στήριξη «τεραστίων και στυγνών οικονομικών συμφερόντων», πρόδηλα στοχεύει στη νέα ηγεσία της ενοποιημένης ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, την οποία αδικεί κατάφωρα και κατασυκοφαντεί», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    Καθήκοντα προέδρου του Ινστιτούτου ανέλαβε ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΠΥΕΘΑ, πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Νεζερίτης.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Στη διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε στους 200 γέροντες που φιλοξενούνται στο Χαρίσειο Γηροκομείο, στη Θεσσαλονίκη.

    «Τα έχουμε πει όλα κατά κόρον και τώρα περιμένουμε τις εξελίξεις, περιμένουμε τις καταστάσεις, οι οποίες διαμορφώνονται. Όλοι επιθυμούμε να δώσουμε τον αγώνα για την επόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ με τους καλύτερους δυνατούς όρους, με συσπείρωση, με σοβαρότητα, με αυτοπεποίθηση και με έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο, που αναφέρεται στα πραγματικά προβλήματα του τόπου και των ανθρώπων. Γιατί νομίζω ότι εκεί θα κριθεί και το έργο και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Μας συμφέρει ως ΠΑΣΟΚ να στρέφουμε το ενδιαφέρον στην ουσία της πολιτικής γιατί έχουμε πολλά να αναδείξουμε και πολλά να προτείνουμε», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΩΤΗΡΕΛΗ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Στο θέμα της παραίτησης του πρόεδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων Γιώργου Σωτηρέλη επανήλθε με νεότερη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Αν ο κ. Πρωτόπαπας δεν το κατάλαβε, θα επαναλάβουμε ότι είναι κυβερνητικό στέλεχος, αυτός που καταγγέλλει ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στηρίζει και καλύπτει «στυγνά οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζητούν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, πλουτίζουν στις πλάτες τους. Ας αφήσει λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις υπεκφυγές και ας απαντήσει επί της ουσίας», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση κατ' επανάληψη έχει τοποθετηθεί δημόσια, με τεκμηριωμένα στοιχεία, για την απόλυτη διαφάνεια και την πλήρη τήρηση των προβλεπομένων νομίμων διαδικασιών στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ Θεόδωρου Ρουσόπουλου για την παραίτηση του πρόεδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, Γιώργου Σωτηρέλη.

    «Η συνέχιση της απαράδεκτης προσπάθειας της Ν.Δ. να συντηρήσει, επίπλαστα και τεχνητά, μία παραφιλολογία σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο εθνικά, δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί από όλους τους Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [11] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (18:22 UTC+2)

    Κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία αλλάζει ο τρόπος είσπραξης, από τους κτηνοτρόφους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ (0,5%), υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας.

    Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2004, η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ (0,5%) του Ζωικού Κεφαλαίου, θα εισπράττεται με βάση τη δήλωση Εκτροφής Ζωικού Κεφαλαίου και όχι επί της αξίας πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων.

    Με την εφαρμογή του νέου τρόπου ασφάλισης δεν θα παρακρατείται πλέον η εισφορά 0,5% επί των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Σε περίπτωση που λόγω μη πληροφόρησης ή εκ παραδρομής γίνει κράτηση της εισφοράς 0,5% επί του τιμολογίου τότε θα υπάρξει άμεση επιστροφή από τον ΕΛΓΑ στον παραγωγό του παρακρατηθέντος ποσού ή συμψηφισμός του με το οφειλόμενο ποσό που προκύπτει από τη Δήλωση Εκτροφής Ζωικού Κεφαλαίου.

    Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται κάθε χρόνο να υποβάλλουν στον ΕΛΓΑ σε ειδικά έντυπα Δήλωση Εκτροφής για τις εξής κατηγορίες:

    -Αιγοπρόβατα, επιλέξιμα σύμφωνα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, υποχρεωτικώς ασφαλιζόμενα

    -Βοοειδή και άλλα είδη ζώων, υποχρεωτικώς ασφαλιζόμενα

    -Λοιπά είδη ζώων, προαιρετικώς ασφαλιζόμενα

    Οι δηλώσεις Εκτροφής μετά την αποδοχή τους, επέχουν θέση προσωρινής Ασφαλιστικής Ενημερότητας για το έτος για το οποίο υποβλήθηκαν.

    Η οριστική Ασφαλιστική Ενημερότητα εκδίδεται από τον ΕΛΓΑ σε ειδικό έντυπο και χορηγείται σε όσους κτηνοτρόφους εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον οργανισμό, είτε με απευθείας κατάθεση του οφειλόμενου ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του, είτε με εντολή-εξουσιοδότηση του κτηνοτρόφου προς τον ΕΛΓΑ για να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό από το λογαριασμό που τηρεί ο κτηνοτρόφος στην ΑΤΕ.

    Η κατοχή Ασφαλιστικής Ενημερότητας, η οποία ισχύει για ένα έτος, καθιστά αυτόματα τον κτηνοτρόφο δικαιούχο διεκδίκησης αποζημίωσης ή και κρατικής ενίσχυσης από τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση ζημιάς του ζωικού του κεφαλαίου και είναι απαραίτητη για την θεώρηση από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ φορολογικών στοιχείων διακίνησης προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    [12] ΟΤΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΤΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Από αύριο τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, ενώ η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις και στις κλήσεις από σταθερό προς τα κινητά. Ειδικότερα, για κλήσεις από σταθερό ΟΤΕ προς κινητό (Cosmote, Q-Telecom, Telestet, Vodafone), ο χρόνος ελάχιστης χρέωσης μειώνεται στα 30 δευτερόλεπτα.

    Επιπλέον, η ελάχιστη χρέωση στο μερίδιο του ΟΤΕ, από 0,026 για τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, διαμορφώνεται σε 0,020 για τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα και μετά εφαρμόζεται χρέωση ανά δευτερόλεπτο με τιμή 0,04 ανά λεπτό ομιλίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Ετσι, η μέση μείωση στο μερίδιο του ΟΤΕ ανέρχεται πλέον σε 34%.

    Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων τιμολογιακών μεταβολών, είναι συνολική μέση μείωση στη χρέωση των κλήσεων από σταθερό ΟΤΕ προς κινητό, που ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 10%.

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα νέα τιμολόγια που τίθενται σε ισχύ από αύριο 31 Δεκεμβρίου 2003, στις αστικές κλήσεις παραμένει χρέωση 0,026 ανά λεπτό ομιλίας για τα 2 πρώτα λεπτά και μετά ισχύει χρέωση ανά δευτερόλεπτο ανάλογα με τη ζώνη χρέωσης - Ημέρα, Βράδυ, Σάββατο, Κυριακή.

    Στις υπεραστικές κλήσεις ισχύει χρέωση 0,026 για τα πρώτα 25 δευτερόλεπτα χρόνου ομιλίας την ημέρα, 28 δευτερόλεπτα το βράδυ και το Σάββατο και μετά ισχύει χρέωση ανά δευτερόλεπτο ανάλογα με τη ζώνη χρέωσης. Την Κυριακή οι υπεραστικές κλήσεις θα χρεώνονται ως αστικές.

    Στο μεταξύ, οι πελάτες του ΟΤΕ, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα νέα διευρυμένα οικονομικά προγράμματα ΟΤΕπιλογές και ΟΤΕπιχειρώ, τα οποία προσφέρουν επιπλέον μειώσεις μέχρι και 35% σε αστικές, υπεραστικές, διεθνείς και κλήσεις προς κινητό καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες των οικιακών, επιχειρησιακών και εταιρικών πελατών.

    [13] ΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΧΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 2.250 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (16:50 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), διασπώντας μάλιστα το ψυχολογικό φράγμα των 2.250 μονάδων, εξέλιξη που θεωρείται αποτέλεσμα των έντονων τοποθετήσεων σ' όλο το φάσμα των μετοχών.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ξεκίνησε συγκρατημένα πλην θετικά τη συνεδρίαση κι αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα αμφιταλαντεύτηκε γύρω από την περιοχή των 2.230 μονάδων, κατόρθωσε να το υπερβεί το επίπεδο αυτό και αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά.

    Συγκεκριμένα, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,86% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο ύψος των 2.252,98 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, σκαρφάλωσε έως τη ζώνη των 2.254,00 μονάδων, ενώ το ναδίρ του συνάντησε στις 2.220,74.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υψηλότερος, έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων, ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 152,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 32.579.696,80 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Θετική τροχιά διέγραψε και η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς 282 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, έναντι μόλις 39 πτωτικών και 61 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο τιμής κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές των εταιριών, ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ (11,11%), ΙΧΘ/ΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ (10,13%), και KEGO (9,94%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι τίτλοι της ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,67%) και της Τεχνοδομής (7,41%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Αισθητή άνοδο, υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 2,24%, εξαιτίας των τοποθετήσεων στα χαρτιά των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.

    Εκρηκτική άνοδο σημείωσε ο δείκτης των τραπεζών (+3,31%), αντλώντας τα κέρδη του από τις τοποθετήσεις σε μετοχές των Alpha Bank (4,34%), ΕΤΕ (4,10%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (3,01%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,66%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (2,37%), ΚΥΠΡΟΥ (2,33%) και ΕFG (2,14%).

    Με βραδύτερο ρυθμό, πλην αισθητά ανοδικό, έτρεξε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,53%, εξαιτίας της αύξησης των κερδών των μετοχών των ΛΑΝ-ΝΕΤ (2,50%), Cosmote (2,28%) και ΟΤΕ (2,15%). Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε σήμερα νέες μειωμένες τιμές στις κλήσεις από σταθερό προς κινητά.

    Κατά 2,13% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης, έναντι κερδών 2,05% για τον Small Cap 80 της μικρής και 1,65% για τον σαραντάρη της μέσης.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε εορταστική ατμόσφαιρα κινήθηκαν και οι κλαδικοί και επιμέρους δείκτες, που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο σύνολό τους με θετικό πρόσημο. Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, τα κέρδη του οποίου ανήλθαν στο +3,88%.

    Η προσοχή των επενδυτών ήταν σήμερα στραμμένη στις μετοχές των εταιριών ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (8,54%), ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (6,38%), Κλωστήρια Ναούσης (6,33%), ΕΛΥΦ (4,89%) και Βαρβαρέσος (4,44%).

    Μεγάλα κέρδη της τάξης του 3,11% αποκόμισε και ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, με τους αγοραστές να επικεντρώνονται στις μετοχές των εταιριών Τεχνικές Εκδόσεις (7,14%), ΔΟΛ (5,71%), Εκδόσεις Λυμπέρη (4,04%), ΙΜΑΚΟ (3,54%) και Χαϊδεμένος (3,77%).

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 3,08% σημείωσε και ο δείκτης ασφαλειών, ως αποτέλεσμα της ισχυροποίησης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (4,50%), Ευρωπαϊκή Πίστη (4,48%) και Εθνική ΑΕΕΓΑ (2,52%).

    Κέρδη υψηλότερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (2,63%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (2,39%) και των συμμετοχών (2,32%).

    Θετική ποσοστιαία μεταβολή, υψηλότερη της μιας μονάδας, εμφάνισαν κατά σειρά οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (1,87%), της πληροφορικής (1,61%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,48%), των τροφίμων και ποτών (138%0, των επενδύσεων (1,32%), της παράλληλης αγοράς (1,25%) και των κατασκευαστικών (1,01%).

    Τη μικρότερη άνοδο παρουσίασαν οι δείκτες των βιομηχανιών (0,83%), των βασικών μετάλλων (0,49%), των διυλιστηρίων (0,63%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,29%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,32%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία, αλλά και η δυναμική που εμφάνισε η ελληνική κεφαλαιαγορά, σαφώς και αιφνιδιάζει τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν να επαναληφθεί η χτεσινή εικόνα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον υποτονικό και χαμηλό τον όγκο των συναλλαγών.

    Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των αρμόδιων αναλυτών του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά το διάστημα 2006-2009, αναζωπύρωσαν και αναθέρμαναν το ενδιαφέρον των επενδυτών, σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία του συγκεκριμένου ζωτικού για την οικονομία τομέα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών του διεθνούς οργανισμού, η ελληνική οικονομία θα εμφανίζει στο διάστημα από το 2006 έως και το 2009 την υψηλότερη ανάπτυξη, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό βάζει φρένο στις ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και τη λήξη του Γ΄ ΚΠΣ.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών του ΟΟΣΑ, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έως το 2009, ανεβάζουν την ανάπτυξη στο 3,1%, υπό την προϋπόθεση ότι και στο μέλλον θα συνεχιστεί η άσκηση της ίδιας οικονομικής πολιτικής.

    Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, σε ό,τι αφορά στα βαριά χαρτιά, αναμένεται να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις, λόγω των νέων σεναρίων για πιθανές συνεργασίες, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τη Γενική Τράπεζα.

    [14] ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΑΝΟΔΙΚΟ «ΠΑΡΤΙ» ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Μ' ένα εντυπωσιακό και συνάμα απρόσμενο για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ανοδικό «πάρτι», το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις του 2003, που χαρακτηρίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ως μία καλή χρηματιστηριακή χρονιά.

    Ωθούμενη από το θετικό κλίμα που επικράτησε και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και παρά την έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων, η Σοφοκλέους ξεκίνησε συγκρατημένα ανοδικά τη συνεδρίαση και την ολοκλήρωσε με σημαντικά κέρδη.

    Με οδηγό τα βαριά χαρτιά, όπου συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις, και καθώς βελτιώθηκε και ο όγκος των συναλλαγών σε σύγκριση με τις προηγούμενες «εορταστικές» συνεδριάσεις, η αγορά κινήθηκε ανοδικά σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Μάλιστα, οι επιθετικότερες εντολές αγοράς σε Εθνική και Alpha Bank την τελευταία μισή ώρα οδήγησαν το γενικό δείκτη πάνω από τις 2.250 μονάδες και παρέσυραν στην άνοδο κι ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    Έτσι, ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε τελικά σημαντικά κέρδη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 1,86%, στις 2.252,98 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Χαρακτηριστικό της σημερινής, έντονης ανοδικής πορείας του γενικού δείκτη του ΧΑ είναι και το γεγονός ότι, τελικά, και οι 4 δείκτες της κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

    Ο FTSE/ASE 20 κατέγραψε τα εντυπωσιακότερα κέρδη που ανήλθαν σε 2,24%, ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής, που σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,05%, ενώ ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης ανήλθε κατά 1,65%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η συνολική τους εικόνα αντικατόπτριζε και σήμερα πιστά την πορεία του γενικού δείκτη. Αυτό διότι, με το κλείσιμο της συνεδρίασης και οι 22 δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισαν, κατά σειρά, οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (+3,88%) και των τραπεζών (+3,31%), ενώ με τα μικρότερα έκλεισαν εκείνοι των μη μεταλλικών ορυκτών (+0,32%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,29%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, και αυτή ήταν σήμερα ανάλογη της έντονης ανοδικής πορείας του ΧΑ. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο ανήλθαν τελικά σε 279 και περιορίστηκαν σε 41 εκείνες με αρνητικό, ενώ 62 παρέμειναν στάσιμες.

    Ικανοποιητικός, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους κατάφερε να ξεπεράσει εύκολα τα 120 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση στο ποσό των 152,6 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Το χτεσινό πάρτι στην Wall Street και το σημερινό στην Ιαπωνία, καθώς και η διατήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, συνηγόρησαν για μία θετική έξοδο του 2003 και από τη Σοφοκλέους.

    Πάντως, οι αναλυτές δεν περιμένουν και πολλά πράγματα για τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ υποστηρίζουν πως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα εξακολουθήσει να εστιάζεται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση

    Η EFG Eurobank Securities εκτιμά ότι η Σοφοκλέους και για τις επόμενες συνεδριάσεις θα κινηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, με τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια να προσφέρουν υποστήριξη, ενώ η Alpha Finance διαπιστώνει ότι η αγορά, ελλείψει νέων, παραμένει συνδεδεμένη με τις διεθνείς αγορές, στις οποίες, πάντως, το κλείσιμο του έτους προοιωνίζει τη διατήρηση θετικού μομέντουμ.

    Η Εθνική ΑΧΕ αναμένει και για επόμενες συνεδριάσεις σταθεροποίηση με χαμηλούς όγκους. Από την πλευρά της, η Marfin Hellenic εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω νέων σεναρίων για πιθανές συνεργασίες, καθώς και εν αναμονή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τη Γενική Τράπεζα.

    Τις τράπεζες βλέπει στο επίκεντρο και η Artion, η οποία αναμένει υποαπόδοση για τις επόμενες συνεδριάσεις στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Aspis Bank, η αγορά θα διατηρηθεί σε φάση συσσώρευσης με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ κατά την Eurocorp/Credit Lyonnais Group η Σοφοκλέους θα συντονιστεί με την πορεία των διεθνών αγορών.

    Η τεχνική ανάλυση της Euroxx, τέλος, διαπιστώνει στήριξη στις 2.190 μονάδες και αντίσταση στις 2.260 μονάδες για το γενικό δείκτη.. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2006-2009

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Αισιόδοξες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009 εκφράζουν οι αναλυτές του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

    Ειδικότερα, οι αρμόδιοι αναλυτές του οργανισμού, τοποθετούν τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3,1% για την περίοδο 2006-2009, αποδυναμώνοντας έτσι τα σενάρια περί καθίζησης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και τη λήξη του Γ΄ΚΠΣ.

    Ωστόσο, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών του διεθνούς οργανισμού για την πορεία του πληθωρισμού στη συγκεκριμένη περίοδο, αφού κάνουν λόγο για διατήρησή του στο 3%. Παράλληλα, προβλέπουν διατήρηση του ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ και επαναφορά της ανεργίας σε ανοδική τροχιά με διαμόρφωσή της στο 9% του εργατικού δυναμικού το 2009.

    Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009 θα είναι της τάξης του 3,1%, τη στιγμή που στην ευρωζώνη δεν θα υπερβαίνει το 2,3%.Για τα προηγούμενα χρόνια , η τελευταία έκθεση του οργανισμού περιείχε προβλέψεις ανάπτυξης 4% φέτος, 4,1% το επόμενο έτος και 3,6% το 2005.

    Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνουν οι νέες εκτιμήσεις των αρμόδιων αναλυτών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, αφού προβλέπουν ότι θα διευρυνθεί η ψαλίδα έναντι της ευρώζωνης, καθώς βλέπουν ότι θα διαμορφώνεται στο 3,2% το 2009, όταν στους 12 θα βρίσκεται στο 1,6%.

    Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2005 και στο ίδιο ύψος θα παραμένει και το 2009. Μάλιστα ο Οργανισμός επισημαίνει ότι « σημαντικά ελλείμματα παραμένουν στη Γαλλία και τη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα και την Ιρλανδία».

    Για το Δημόσιο χρέος, οι αρμόδιοι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού, εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 98% το 2005 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 83% του ΑΕΠ το 2009. Τέλος για τη ανεργία, βλέπουν ότι α βρίσκεται στο 8,8% του εργατικού δυναμικού το 2005, για να επανακάμψει στο 9% το 2009.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο και έθεσε τα χρονοδιαγράμματα για αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων, έτσι ώστε την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος να είναι έτοιμη να ενταχθεί επίσημα στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου επανέλαβε ότι η καταληκτική ημερομηνία για διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων είναι η 15η Μαρτίου, και εξήρε τη συνεργασία μεταξύ του γραφείου του και των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών.

    Για τις σοβαρότερες εκκρεμότητες που παρουσιάζει η Κύπρος, όπως αυτές καταγράφηκαν από την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα για τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και της Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Χατζηδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτά έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ-ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Κοινή θέση των δύο Δημοκρατικών Κομμάτων της Κύπρου, του ελληνοκυπριακού και του τουρκοκυπριακού είναι πως μόνο μέσω ειλικρινών συζητήσεων μπορεί να επιτευχθεί η λύση στο Κυπριακό και πως συναντήσεις, όπως η σημερινή στα γραφεία του ΔΗΚΟ, επιβάλλεται να συνεχιστούν σε πιο τακτικά διαστήματα.

    Σε δηλώσεις τους ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ και του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, όσο και ο Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασαν τη θέση ότι δεν μπορεί το σχέδιο Ανάν να τεθεί σε δημοψήφισμα χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει τις προτάσεις του τουρικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, εκτός και αν αυτές κατατεθούν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα διαφανεί κάποια αλλαγή της τουρκικής στάσης ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης που είχε στα γραφεία του ΑΚΕΛ αντιπροσωπεία του κόμματος, υπό το ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια, με αντιπροσωπεία το τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος, υπό τον αρχηγό του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στις ελεύθερες περιοχές.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση πολύ ειλικρινή και θερμή, ο κ. Ντενκτάς ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη φιλοξενία και εξέφρασε την άποψη πως ''συνέχιση αυτού του είδους διαπραγματεύσεων θα συμβάλει στην αλληλοκατανόηση με στόχο τη λύση''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων, το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μόλις αρθούν κάποια εμπόδια τότε θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη επιθυμία του κόμματος να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση στα γραφεία του Σερντάρ Ντενκτάς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην προτελευταία συνεδρίαση του 2003, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών.

    Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από μετοχές της περιφέρειας, κατάφερε να κρατήσει κέρδη της τάξης του 0,31% και να κλείσει στις 79,77 μονάδες. Η άνοδος του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στις 598 χιλιάδες λίρες οφείλεται στην πραγματοποίηση προσυμφωνημένων συναλλαγών που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες.

    Αντίθετα, σημαντική άνοδο της τάξης του 1,3% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 319,79 μονάδες, ως αποτέλεσμα των κερδών του τραπεζικού τομέα σε ποσοστό 1,5%.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΡΠΟΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη από το μεσημέρι βρίσκεται ο Κύπριος ποδοσφαιριστής Αλέξης Γαρπόζης, που την Παρασκευή αναμένεται να υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ.

    Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον υποδέχθηκε ο Αγαθοκλής Αγαθοκλέους, καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Νίκος Παπαβραμίδης. «Ευχαριστώ τους κ. Παγώνη, Γούμενο, Παπαβραμίδη και τον προπονητή του ΠΑΟΚ κ. Αναστασιάδη που συνηγόρησαν να έρθω στον ΠΑΟΚ. Η νέα μου ομάδα δεν είναι μικρή και ξέρω καλά που έρχομαι. Μιλάω τακτικά με τους Εγκωμίτη, Βοσκαρίδη και Γιασεμάκη και ξέρω το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, τους στόχους και οι στόχοι αυτοί είναι συνυφασμένοι με τους δικούς μου. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με φιλοδοξίες και με εκφράζει απόλυτα».

    Το απόγευμα το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ πήρε μέρος στην προπόνηση, ενώ λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε στους νέους συμπαίκτες του από τον, Αγγελο Αναστασιάδη.

    [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Στην κοινότητα Λεχόβου του νομού Φλώρινας θα διεξαχθεί από τις 4 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου το τουρνουά πινγκ πονγκ εφήβων- νεανίδων, παίδων-κορασίδων με την επωνυμία «Ανοικτό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λεχόβου 2004».

    Το τουρνουά διοργανώνουν από κοινού η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία

    Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και η Τοπική της Επιτροπή Μακεδονίας-Θράκης και σκοπό έχει αφενός την προβολή και διαφήμιση του πινγκ πονγκ στην επαρχία με τη συμμετοχή των καλύτερων ονομάτων ανά κατηγορία και αφετέρου τη διεξαγωγή όσο γίνεται περισσότερων παιχνιδιών για τους μικρούς σε ηλικία αθλητές, που πάντα έχουν ανάγκη τέτοιες διοργανώσεις.

    Εχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 80 αθλητές και αθλήτριες από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Μυτιλήνη. Το τουρνουά περιλαμβάνει μόνο το αγώνισμα του απλού και οι νεάνιδες αναμένεται να σχηματίσουν κοινό γκρουπ με τις κορασίδες, επειδή δεν έχουν πολλές συμμετοχές.

    Με εξαίρεση τους τρεις διεθνείς εφήβους του Ο.Α. Χανίων Μουτσάκη, Μαλλινάκη

    και Σγουρομάλλη, στο τουρνουά θα πάρουν μέρος όλα τα κορυφαία ονόματα των τεσσάρων

    κατηγοριών. Μεταξύ άλλων, θα αγωνιστούν, στους νέους ο Μάκρας (Ολυμπιακός), ο Κεσκίνογλου (Πέρα Αθηνών) και ο Κιούφης (Π.Κ.Δ.Ταύρου), στις νεάνιδες η Εξάρχου (ΔΑΟ Ταύρου) και η Γεωργοπούλου (Πέρα Αθηνών), στους παίδες ο Τσεγγενές (Παγώνα Πάτρας), ο Μανουσόφ (Πρόοδος), ο Χατζόγλου (ΔΑΟ Ταύρου) και ο Κανάσης (Πρόοδος) και στις κορασίδες η Παπαδάκη (Α.Ο. Πεύκης), η Χριστοφοράκη (Φοίνιξ Αγίας Σοφίας) και η Καλογηρά (Ο.Φ.Ν. Ιωνίας).

    [23] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΒΑΖΕΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Τελικά δεν φαίνεται να το βάζει κάτω ο άσος του ΠΑΟ, Κριστόφ Βαζέχα. Ο άνθρωπος που κατάφερε να νικήσει τον χρόνο όσον αφορά την αγωνιστική παρουσία του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Α' εθνικής, είχε το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αργύρη Μήτσου και τον τεχνικό διευθυντή, Βέλιμιρ Ζάετς και τους διεμήνυσε ότι θέλει να συνεχίσει για άλλους έξι μήνες την καριέρα του στην ομάδα.

    Λίγη ώρα μετά την συνάντηση του Κριστόφ Βαζέχα με τη διοίκηση της ομάδας, η ΠΑΕ ΠΑΟ επισημοποίησε με ανακοίνωση που εξέδωσε την ανανέωση της συνεργασία της. «H ΠΑΕ ΠΑΟ ανακοινώνει ότι η συνεργασία της με τον Κριστόφ Βαζέχα, κατόπιν κοινής επιθυμίας, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

    Από την πλευρά του ο Κριστόφ Βαζέχα τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση για την εκτίμηση που μου έδειξαν. Ημουν αποφασισμένος να σταματήσω τώρα το ποδόσφαιρο, αλλά τελικά αποφάσισα μετά την συζήτηση που είχαμε να συνεχίσω μέχρι και το καλοκαίρι».

    [24] ΣΤΙΒΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Σχεδόν δύο μήνες απομένουν μέχρι την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Βουδαπέστης. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των περισσοτέρων αθλητών και αθλητριών είναι στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον προσεχή Αύγουστο στην Αθήνα, πολλά είναι τα μεγάλα ονόματα που θα κάνουν την εμφάνισή τους στην διοργάνωση που φιλοξενεί από 5-7 Μαρτίου η ουγγρική πρωτεύουσα.

    Γεγονός είναι ότι ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και στην πορεία προς το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεσολαβούν αρκετές διοργανώσεις, εθνικού και ευρωπαϊκού χαρακτήρα με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να γίνονται τον Φεβρουάριο.

    Για τον Ιανουάριο, ξεχωρίζουν εντός συνόρων οι Ημερίδες που θα διεξαχθούν κυρίως στο κλειστό της Παιανίας, τα διασυλλογικά πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου στις 18 του μήνα και οι δύο αγώνες που υπολείπονται (11 και 31/1) για την ολοκλήρωση της εφετινής σειράς «Γύροι των Πόλεων» που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ.

    Τον Φεβρουάριο θα επικρατήσει μια αγωνιστική πανδαισία, αφού στις 7 θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού ανδρών-γυναικών, μία εβδομάδα αργότερα ακολουθεί το 2ο ευρωπαϊκό κύπελλο κλειστού στη Λειψία, ενώ για την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένα στην Παιανία τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα εφήβων-νεανίδων και Συνθέτων ανδρών-γυναικών και εφήβων-νεανίδων.

    Στις 21 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στην Παιανία το Βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού και την επόμενη ημέρα (22/2) το διεθνές μίτινγκ «Αθήνα 2004» που διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά ο ΣΕΓΑΣ και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου στίβου.

    Η αγωνιστική δραστηριότητα του μήνα ολοκληρώνεται με το πανελλήνιο πρωτάθλημα 50.000μ βάδην ανδρών (28/2) και το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου (29/2). Για τις 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί και η τελευταία Ημερίδα κλειστού της σεζόν στην Παιανία.

    Ετσι όλοι οι αγωνιζόμενοι θα έχουν μπει στην τελική ευθεία για το παγκόσμιο της Βουδαπέστης τον Μάρτιο, όπου όμως η αγωνιστική δραστηριότητα δεν σταματά, αφού για το μήνα αυτό είναι προγραμματισμένες και άλλες ενδιαφέρουσες αθλητικές διοργανώσεις. Ξεχωρίζουν στις 13 Μαρτίου το «4ο ευρωπαϊκό χειμερινό κύπελλο ρίψεων» και στις 20 του ίδιου μήνα το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου.

    [25] O Σ. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΖΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Δόξα Δράμας, Σάκης Ορφανίδης αναφέρθηκε σήμερα στη μεγάλη μεταγραφική επιτυχία της ομάδας του να αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού τον διεθνή παίκτη του Ολυμπιακού, Παρασκευά Αντζα.

    «Με τον παίκτη μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο του αγώνα της εθνικής και συμφωνήσαμε. Είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή που κάναμε σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. Η Δόξα είναι μεγάλη ομάδα και έρχεται ο Αντζας επειδή είναι δραμινός. Παράλληλα η ομάδα διαθέτει στις τάξεις της και τον Μαχαιρίδη που πρόκειται να αποτελέσει και σημαντική μονάδα», αναφέρει ο ισχυρός άνδρας της Δόξας και συνεχίζει: «Η ομάδα είναι αυτόνομη οικονομικά και δεν χρωστάει πουθενά. Ανάλογα με τα έσοδα κάνουμε και τις μεταγραφές. Οι κινήσεις μας φανερώνουν ότι θέλουμε να ανέβουμε στην Β' εθνική».

    [26] ΠΡΟΘΥΜΗ Η ΒΟΡ. ΚΟΡΕΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πεκίνο, 30 Δεκεμβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Κίνα επιβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο συνομιλιών με θέμα το τερματισμό του προγράμματος της πυρηνικών όπλων. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αντέδρασε συγκρατημένα στην Κινεζική ανακοίνωση λέγοντας ότι πρόκειται για περίπλοκο διπλωματικό θέμα που χρειάζεται υπομονή. Και πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τις συνομιλίες. Εκπρόσωπος του προέδρου Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες χωρίς όρους και συνεργάζονται και με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε πάντως ότι η διάλυση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική, μη αναστρέψιμη και επαληθεύσιμη.

    [27] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

    Tόκιο, 30 Δεκεμβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Μετά από συνομιλίες που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέικερ, η Ιαπωνία δήλωσε ότι ενδέχεται να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του Ιράκ, ενώ η Κίνα δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα.

    Το Τόκιο δήλωσε ότι θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του, ύψους 4ων και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρέους του Ιράκ αν κάνουν το ίδιο και οι άλλοι δανειστές της Βαγδάτης. Εξάλλου στο Ιράκ, αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 3 Ιρακινούς που τους επιτέθηκαν στη διάρκεια εφόδου στη Μοσούλη.

    [28] ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Bερολίνο, 30 Δεκεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Σε φάση ανάκαμψης βρίσκεται η γερμανική οικονομία. Αυτό προκύπτει από εμπειρική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας και στην οποία ρωτήθηκαν 43 οικονομικοί σύνδεσμοι πώς εκτιμούν τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, αλλά και πώς βλέπουν να διαγράφεται το μέλλον στους κλάδους τους.

      Τα μηνύματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά: 25 από τους 43 συνδέσμους που πήραν μέρος στην έρευνα χαρακτηρίζουν το κλίμα στον κλάδο τους σήμερα καλύτερο από ότι πριν από ένα χρόνο. Μόλις 5 οικονομικοί σύνδεσμοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση χειρότερη, ενώ13 θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Οπως εκτιμά και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας Γκέρχαρντ Φέλς, κυριότερος λόγος του μάλλον θετικού αυτού κλίματος είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως δε της αμερικανικής:

    "Η αμερικανική οικονομία διανύει μία φάση ανάνηψης και αυτό δίνει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές. Την ίδια ώρα όμως το δυνατό ευρώ τις αποδυναμώνει. Παράλληλα υπάρχει ένα θετικό κλίμα και στη Γερμανία, το οποίο οφείλεται κυρίως στα πακέτα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σρέντερ που προκάλεσαν ένα κύμα αισιοδοξίας στη χώρα, παρά τα όποια προβλήματα που τα συνόδευσαν. Οπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, σημασία έχει ότι υιοθετήθηκαν κάποια μέτρα, τα οποία δίνουν στους καταναλωτές ένα αίσθημα ασφάλειας. Γι΄αυτό πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2004 μία ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας".

    25 από τους 43 οικονομικούς συνδέσμους που ρωτήθηκαν αξιολογούν παρόμοια την κατάσταση. Προσδοκούν μία ελαφρά αύξηση της παραγωγικότητάς τους και των κερδών τους. Η αύξηση αυτή θα κυμανθεί ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα:

    "Πρόκειται κυρίως για τους κλάδους εξαγωγών", μας είπε ο κ. Φελς, "όπως η μηχανολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος της χημείας και της κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Δεν θεωρώ την επικείμενη ανάκαμψη σε αυτούς τους κλάδους εξαιρετική, ωστόσο θα είναι σημαντικότερη από ότι πριν από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα υπάρχουν και κάποια θετικά μηνύματα από την οικονομία της πληροφόρησης που όπως φαίνεται αρχίζει να ξυπνά από τον λήθαργο".

    Το σημαντικότερο βέβαια σε μία φάση ανάκαμψης είναι να λαμβάνονται παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του καλού αυτού κλίματος. Οπως εκτιμά ο κ. Φελς για να διατηρηθεί το παρόν κλίμα οι επιχειρήσεις οφείλουν να δουν στην αύξηση των εξαγωγών την αφορμή για μία νέα σειρά επενδύσεων. 16 από τους 43 συνδέσμους που ρωτήθηκαν, προτίθενται να επενδύσουν περισσότερα τη νέα χρονιά, 19 σκοπεύουν να έχουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό επενδύσεων με φέτος.

    "Ακολούθως", μας λέει ο κ. Φελς, "περιμένουμε μία αύξηση του ΑΕΠ, από 1,5 έως και 2 %. Και αυτό είναι σημαντικό, εάν σκεφθείτε ότι το 2003 οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνταν στο μηδέν. Δεν πρόκειται για μία μεγάλη ανάκαμψη, αλλά είναι μία αρχή για να βγούμε από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Πρόκειται λοιπόν για τα πρόθυρα μίας φάσης ανάκαμψης".

    [29] ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "QANTAS"

    Μελβούρνη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (17:58 UTC+2)

    Τα αεροπλάνα της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας «Qantas», θα φρουρούνται εν πτήσει από ειδικά εκπαιδευμένους φρουρούς, μετά τη σχετική συμφωνία της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης με τη διοίκηση της εταιρείας. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις για το κόστος της τοποθέτησης φρουρών στα αεροπλάνα της Qantas που καλύπτουν τη γραμμή της Σιγκαπούρης. Αναμένεται δε το μέτρο να επεκταθεί και στις αεροπορικές γραμμές Αμερικής και Καναδά.

    Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά τις νέες απειλές της Αλ Κάϊντα να επαναλάβει τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι απειλές υποχρέωσαν την κυβέρνηση της Γαλλίας να ακυρώσει, παραμονή των Χριστουγέννων, πτήσεις της Air France προς το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτόχρονα, οι αρχές των Ηνωμένων πολιτειών υποχρεώθηκαν να αναβαθμίσουν σε "πορτοκαλί" το βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

    Τα έξτρα μέτρα ελήφθησαν μετά τη διαβίβαση στην κυβέρνηση της Γαλλίας πληροφορία, για σχέδιο της διεθνούς τρομοκρατίας να πλήξει ταυτόχρονα στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπως είχε κάνε στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διέταξαν και την τοποθέτηση αισθητήρων βιοχημικών ουσιών στην περιοχή της Καλιφόρνιας, διότι οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους έκαναν λόγο για πιθανές επιθέσεις στις δυτικές ακτές κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

    Τα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας Delta στο αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης έκλεισαν επί 90 λεπτά την περασμένη Τετάρτη, εξ αιτίας παραβίασης του συστήματος ασφαλείας του αεροδρομίου από άγνωστη γυναίκα. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και από διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς επλανάτο η απειλή για νέες αιματηρές επιθέσεις από τα όργανα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιπ Ράντοκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκρινε αναγκαία τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, παρ' ότι ο υπουργός Τελωνείων, Κρις Έλισον, δήλωνε, ότι οι απειλές των τρομοκρατών υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης έξτρα μέτρων για τις πτήσεις από και προς την Αυστραλία.

    [30] ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Ντίσελντορφ, 30 Δεκεμβρίου 2003 (15:06 UTC+2)

    Η γερμανική οικονομία έδειξε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι κατά το τελευταίο 4ο του 2003 βγήκε από την κρίση, η οποία την ταλάνιζε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

    «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία ξεπέρασε το τελευταίο 4ο του 2003 τη σκληρή στασιμότητα των προηγούμενων χρόνων και βαδίζει ξανά προς την ανάπτυξη», επισημαίνει ο καγκελάριος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ».

    Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, η συνολική παραγωγή κινείται ανοδικά και η τάση στον τομέα των εξαγωγών παραμένει θετική, παρά την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    [31] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΛΜΑΝΑΚ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Κυκλοφόρησε για εικοστή πρώτη συνεχή χρονιά το ετήσιο «Ελληνικό και Διεθνές Αλμανάκ», το βιβλίο που συντάσσουν ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Κώστας Διγκαβές, ο γιος του Μανώλης Διγκαβές και Στελέχη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Περιέχει, από ημέρα σε ημέρα, τα σημαντικότερα ελληνικά και διεθνή γεγονότα του 2003, που αναφέρονται στον πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό χώρο και γενικότερα σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης περιέχει, τα πλήρη αποτελέσματα των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών του 2002, τα πεπραγμένα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέματα που αφορούν το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, το Σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ», το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης «ΓΑΙΑ», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καθώς και άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίας Ρεζάν με τον τίτλο «Για νέους δημοσιογράφους».

    Ακόμη στο φετινό Αλμανάκ περιλαμβάνονται, τα ελληνικά και διεθνή βραβεία και φεστιβάλ (επιστήμη, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος), ενώ υπάρχει, πλήρης παρουσίαση όλων των ελληνικών και διεθνών αθλητικών γεγονότων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος, κολύμβηση, χάντμπολ, πόλο, γυμναστική, τένις κ.ά.).

    Τέλος, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με φωτογραφίες και σύντομα βιογραφικά σημειώματα αυτών που έφυγαν μέσα στη χρονιά, ειδικά κεφάλαια που αναφέρονται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον Κόσμο, ειδικό ένθετο στην αγγλική με τα σημαντικότερα γεγονότα του 2003, αφιερώματα που αφορούν την «Αθήνα 2004», το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τον ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης κ.ά.

    Στα είκοσι ένα χρόνια της ζωής του το «Αλμανάκ» κρίθηκε, επαινέθηκε και βραβεύθηκε από πρόσωπα και φορείς υψηλού επιστημονικού, δημοσιογραφικού, θρησκευτικού και κοινωνικού κύρους (Κων. Τσάτσος, Μιχ. Στασινόπουλος, Κων. Στεφανόπουλος, Γλ. Κληρίδης, Γ. Βασιλείου, Σπ. Κυπριανού, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πάπας Ιωάννης Παύλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίς Αθαν. Β. Μπότση, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου κ.ά.).

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέχρι σήμερα συγγραφικό έργο του Κώστα Διγκαβέ ξεπερνά τις 20.000 σελίδες (35 βιβλία).

    [32] Ο Κ.ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΣΤΟ "ΚΑΤΩΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2003 (13:08 UTC+2)

    Στο βιβλιοπωλείο του Μανώλη Μπαρμπουνάκη "Το Κατώι του Βιβλίου" (Αριστοτέλους 6) θα βρίσκεται στις 5 Ιανουαρίου, στις 8.00 το βράδυ ο Κώστας Ζουράρις, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του "Νυν...Αιωρούμαι", Θουκυδίδης Αρχέτυπος, από τις εκδόσεις "Αρμός", όπου θα συζητήσει με φίλους και θα υπογράψει τα βιβλία του.

    [33] ΚΡΑΣΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 8.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ουάσινγκτον, 30 Δεκεμβρίου 2003 (12:42 UTC+2)

    Ιχνη κρασιού, ηλικίας 8.000 χρόνων, δηλαδή σοδειάς της Λίθινης Εποχής, εντόπισε στον Καύκασο επιστημονική ομάδα του του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάτρικ Μακ Γκόβερν.

    Στα ευρήματα της περιοχής Σουλαβέρι της Δημοκρατίας της Γεωργίας, δεν βρέθηκε κρασί σε υγρή κατάσταση, αλλά κατάλοιπα οίνου που είχαν μείνει στο εσωτερικό πήλινων πιθαριών, που χρονολογούνται από την 6η και 5η χιλιετία π.Χ., όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα".

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα κατάλοιπα, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής όχι μόνο γνώριζαν την τέχνη της οινοποιίας, αλλά "εμφιάλωναν" κόκκινο κρασί με στόχο την παλαίωσή του. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν στο μούστο αντιβακτηριακά συντηρητικά από ρετσίνι για να διατηρείται το κρασί σε καλή κατάσταση περισσότερο χρόνο.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκόβερν, το κρασί εκείνης της εποχής είχε γεύση παρόμοια με αυτή της ελληνικής ρετσίνας, ενώ επρόκειτο για τα πρώτα κρασιά ποιότητας, αφού μέχρι τότε για τη φύλαξη του οίνου χρησιμοποιούνταν δερμάτινα ασκιά ή γύψινα δοχεία, που δεν επέτρεπαν μακρόχρονη συντήρηση. Ο καθηγητής συνδέει τα στοιχεία αυτά με τη διονυσιακή λατρεία των Ελλήνων και το Βάκχο των Ρωμαίων στο βιβλίο του "The search for the Origins of Viniculture".

    [34] Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (10:37 UTC+2)

    Η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης θα μεταδοθεί σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, το μεσημέρι της πρώτης ημέρας του νέου έτους, σε απευθείας μετάδοση από την αυστριακή πρωτεύουσα.

    Στην Ελλάδα τη συναυλία θα μεταδώσει στις 12.15 η ΕΤ1, μεταξύ δεκάδων εθνικών δικτύων από 40 χώρες που θα συνδεθούν με την κρατική αυστριακή τηλεόραση, η οποία την μεταδίδει κάθε χρόνο από το 1959.

    Την Ορχήστρα θα διευθύνει φέτος, για τέταρτη φορά, ο Ιταλός αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, που από το 1986 είναι διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου, και έχει ήδη διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης το 1993, το 1997 και το 2000.

    Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, στα περισσότερο από 100 χρόνια πορείας της (1892), ερμηνεύει πάντα έργα των Στράους και ιδιαίτερα του υιού Γιόχαν Στράους, ωστόσο φέτος θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα, με αφορμή τη συμπλήρωση το Μάρτιο 200 χρόνων από τη γέννηση του πατέρα Στράους. Παράλληλα, θα ερμηνευτούν και δύο έργα του Γιόζεφ Λάνερ.

    Στο πρόγραμμα της περσινής συναυλίας συμπεριλήφθηκε η «Πόλκα των Ελλήνων» προς τιμήν της Ελλάδας για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [35] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΚΑΡΤΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

    Βόλος, 30 Δεκεμβρίου 2003 (10:23 UTC+2)

    Τρεις μοναδικές παραστάσεις ζωντανών καρτούν με χάρτινα ρούχα, όπου οι χαρακτήρες επιλέγονται ειδικά για κάθε χώρα σύμφωνα με το πολιτιστικό της προφίλ, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στο Βόλο, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου του δήμου, στις 3, 4 και 5 Ιανουαρίου.

    Ο ηθοποιός, μίμος, κλόουν και σχεδιαστής μόδας Ennio Marchetto, έχει ετοιμάσει ένα σώου με πρωτοτυπία και χιούμορ, στο οποίο χρησιμοποιεί την τέχνη του ταχυδακτυλουργού, του μίμου και της μουσικής για να δώσει μία πολύχρωμη παράσταση, σε ένα ρεπερτόριο με πάνω από εκατό παγκοσμίως γνωστούς χαρακτήρες, έξυπνα διαλεγμένους από το χώρο του θεάματος, της πολιτικής και της εκκλησίας.

    Η πρώτη του ιδέα για τη δημιουργία ενός σώου αποκλειστικά δικού του γεννήθηκε μέσα από την αγάπη του για την κομέντια ντελ άρτε και τη συμμετοχή του στην προετοιμασία των κοστουμιών για το παραδοσιακό καρναβάλι της Βενετίας. Η απόφασή του όμως για τη δημιουργία ενός ολόκληρου "ρεπερτορίου" από χάρτινες φιγούρες, μιμούμενος τις χειρονομίες και τις κινήσεις των σταρ ήρθε καθώς παρατηρούσε μία χάρτινη Μέριλιν στην καφετέρια του πατέρα του, και πήρε σάρκα και οστά όταν μετά το τέλος μίας παράστασης γνώρισε τον άνθρωπο που έμελλε να γίνει ο πιο στενός του συνεργάτης για τα επόμενα χρόνια, τον Sosthen Hennekam.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 December 2003 - 19:13:50 UTC