Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: «ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ»
  • [03] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [04] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ
  • [06] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ»
  • [07] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.500 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΘΗΝΑ 2004»
  • [08] ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [09] «ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ...» ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΡΑ
  • [10] ΕΤΟΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ ΤΟ 2004
  • [11] ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΤΟ 2004
  • [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [13] ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
  • [14] ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [15] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 118 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ
  • [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [17] ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ
  • [19] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [20] Ο ΤΖΕΒΑΝΤ ΑΛΙΧΟΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [21] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΙΡΑΝ
  • [22] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Η Β.ΚΟΡΕΑ
  • [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ «PARMALAT»
  • [24] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [25] Β΄ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

  • [01] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 28 Δεκεμβρίου 2003 (10:21 UTC+2)

    Ιρανοί επίσημοι λένε πως ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το πρωί του Σαββάτου τις νοτιοανατολικές περιοχές του Ιράν ξεπερνά τις 20.000.

    Πέντε χιλιάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια στην ιστορική πόλη Μπαμ, λένε οι αρχές .

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την πόλη ότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων περιορίζονται.

    Συνεργείο διάσωσης από τη Γερμανία μπόρεσε και ενετόπισε μόνον ένα άτομο που είχε επιζήσει χθες όλη την ημέρα, λέγει ο ανταποκριτής του BBC.

    Οι τραυματίες είναι πάνω από 50.000 και δεκάδες χιλιάδες πέρασαν την παγωμένη νύχτα στην ύπαιθρο.

    Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη σεισμόπληκτη περιοχή με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο δρόμο που οδηγεί στην περιφερειακή πρωτεύουσα Κερμάν.

    Η ιρανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

    Τις επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζει ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν που απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα.

    Μεταξύ των χωρών που δήλωσαν έτοιμες να ανταποκριθούν είναι η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία.

    Αρχιτεκτονικό διαμάντι

    Στο επίκεντρο του σεισμού -και της καταστροφής- βρέθηκε η αρχαία πόλη Μπαμ, ένα από τα λίκνα του περσικού πολιτισμού.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν, Μοχάμεντ Αλί Καρίμι δήλωσε ότι δυο νοσοκομεία και το ιστορικό κέντρο της πόλης -ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ιράν και πόλος έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο- ισοπεδώθηκαν, το ίδιο και το 60% των πλινθόκτιστων σπιτιών της.

    Η αρχαία Μπαμ, που αποτελούσε σταθμό για τα καραβάνια που ακολουθούσαν τον «δρόμο του μεταξιού», ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο για το κάστρο της που είχε χτιστεί εδώ και 2.000 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο πλινθόκτιστο συγκρότημα στον κόσμο.

    Το μέγεθος της ζημιάς στο κάστρο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, εκφράζονται όμως φόβοι ότι το κάστρο -θεωρούμενο ένα από τα διαμάντια της αρχιτεκτονικής του αρχαίου κόσμου- έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

    Το Ιράν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1991 ο Εγκέλαδος έχει προκαλέσει το θάνατο 17.600 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53.000.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: «ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ»

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, είναι σίγουρος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, «όπου και να πάει ο Κ. Σημίτης, αν και όταν αναλάβει οποιοδήποτε άλλο αξίωμα θα πετύχει».

    Ο κ. Δ. Ρέππας, αν και υποστηρίζει ότι προς στιγμήν «ουδείς στο ΠΑΣΟΚ θέτει με επίσημο τρόπο ζήτημα αλλαγής ηγεσίας», πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή «απέδειξε ότι είναι κυρίαρχος της πολιτικής ζωής και επιβεβαίωσε τη θέση του πως "εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ σ' εμάς"».

    * Πώς εισπράξατε εσείς τη φράση του πρωθυπουργού «θα διαμορφώσω και θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει»;

    - Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη νέα εκλογική νίκη. Και για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το στόχο, είπε χαρακτηριστικά πως θα ανησυχήσει και θα δυσαρεστήσει, τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται, τους βουλευτές της Ν.Δ. Αυτό θα γίνει με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, που παραμένει κυρίαρχος της πολιτικής ζωής. Ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε τη θέση του πως εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ σ' εμάς. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομιλία του πρωθυπουργού αποτελεί μια πλήρως συγκροτημένη πολιτική βάση, τόσο για την αντίκρουση της κριτικής της αντιπολίτευσης όσο και για τις δικές μας θετικές απαντήσεις στις προσδοκίες και τις προκλήσεις αυτής της περιόδου.

    * Τελικώς, ο κ. Σημίτης παίζει με τα νεύρα μας ή πράγματι δεν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με τον προσωπικό ρόλο του; Αυτός ήταν πάντοτε υπέρ των καθαρών λύσεων.

    - Ουδείς στο ΠΑΣΟΚ θέτει με επίσημο και πολιτικά αναγνωρίσιμο τρόπο ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Πολύ περισσότερο αφού ο πρωθυπουργός ακόμη και σε δυσμενείς για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται ως ο καταλληλότερος κυβερνήτης. Η σχετική συζήτηση εισήχθη στο ΠΑΣΟΚ από κέντρα και φορείς που ίσως αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Δηλαδή, να στερηθεί το ΠΑΣΟΚ το ισχυρότερο όπλο του. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να μετατραπεί σε σχολιαστή των σχολιαστών της πολιτικής του, ούτε σε απολογούμενο επί θεμάτων τα οποία άλλοι δημιουργούν και συντηρούν. Σε κάθε περίπτωση αυτός επιλέγει τον τρόπο και τον χρόνο για να πει και να κάνει ό,τι είναι χρήσιμο για την προοπτική της χώρας και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και όχι ό,τι θα ικανοποιεί, θα δικαιώνει τη στάση των αναιτίως διαδοχολογούντων.

    * Ενδεχόμενη αλλαγή στην κορυφή δεν θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ευάλωτο στην κριτική ότι επιχειρεί άρον άρον μια μεταβολή για να διασωθεί εκλογικά;

    - Ο πρωθυπουργός έχει σφραγίσει με το έργο του την πορεία της χώρας. Η πολιτική παρουσία του δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, είναι απαραίτητη για τη χώρα. Γι' αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να καταφύγει σε τεχνάσματα που έστω και εμμέσως συγκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης για αγαθά και αξίες που διακυβεύονται στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εχουμε επιστημονική αντίληψη για την κοινωνική εξέλιξη και όχι διοικητική και αστυνομική. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας για μια Ελλάδα που κινείται μπροστά και πάει ψηλά, αποτελεί τη συλλογική ταυτότητά μας και αυτή παραμένει αυθεντική και γι' αυτό αμετάβλητη.

    * Τι ταιριάζει περισσότερο στον κ. Σημίτη εφόσον επιλέξει την αποχώρηση: ένα πόστο στην Ευρώπη ή η κορυφαία θέση στο πολιτειακό σύστημα;

    - Η μελλοντολογία είναι γοητευτική. Συχνά όμως οδηγεί στον τέλειο αποπροσανατολισμό, με αποτέλεσμα την αντιστροφή των ειδώλων. Δηλαδή, η εικασία να γίνεται πραγματικότητα και η πραγματικότητα εικασία. Σε τελευταία ανάλυση, αν και όταν ο πρωθυπουργός αναλάβει οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, είναι βέβαιο πως θα επιτύχει εξίσου. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το να επιτύχεις αυτό που διεθνώς αποκαλείται «ελληνικό θαύμα»: Η Ελλάδα της υπανάπτυξης και των ελλειμμάτων, της απόκλισης και της αναξιοπιστίας, να γίνει η Ελλάδα της ανάπτυξης, της ασφάλειας, του κύρους, η Ελλάδα της ΟΝΕ.

    * Πριν καν ανοίξει το παιχνίδι έχει προεξοφληθεί η έκβασή του. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα έχει, λέτε, αντίπαλο;

    - Βλέπετε, λοιπόν; Φτάνουμε να συζητούμε τώρα, όχι μόνο για το παιχνίδι της διαδοχής, αλλά και το αποτέλεσμα της διαδικασίας της διαδοχής. Γνωρίζετε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή στελεχών. Οσο για αντιπάλους, αυτοί είναι εκτός των γραμμών του ΠΑΣΟΚ. Η συνεργασία και η άμιλλα δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη δημοκρατική διαδικασία. Και η δημοκρατική διαδικασία είναι μια απαράβατη αρχή λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του. Η δημοκρατική διαδικασία σέβεται αυτούς που τη σέβονται και τιμά αυτούς που την τιμούν. Σε αυτό μεταξύ άλλων οφείλουμε τη σημαντική παρουσία μας στην πολιτική σκηνή τόσα χρόνια.

    * Ο Κ. Καραμανλής δηλώνει αδιάφορος για το ποιος θα είναι απέναντί του στις εκλογές. Πιστεύει ότι θα κερδίσει.

    - Η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής πίστευαν ότι δεν θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ, αλλά ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ. Πίστευαν ότι αδυνατούμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους ενόψει του Γ' ΚΠΣ, αλλά το Γ' ΚΠΣ εξελίσσεται και είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που γνώρισε η Ελλάδα. Πίστευαν ότι η απόφαση του Ελσίνκι συνιστά εθνική υποχώρηση και δεν διασφαλίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και η Ελλάδα ισχυρότερη από ποτέ. Πίστευαν ότι μπορεί να ανακληθεί η απόφαση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, αλλά εμείς προετοιμάζουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή είναι η προβλεπτική ικανότητα της ηγεσίας της Ν.Δ. Ανάλογη είναι και η προβλεπτική ικανότητά της για τις επόμενες εκλογές.

    * Σ' όλους τους τόνους λέτε ότι μια νίκη της Ν.Δ. θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Καλά, μόνο εσείς μπορείτε να κυβερνάτε; Δεν έχει δίκιο η Ν.Δ. να σας κατηγορεί για «καθεστωτισμό»;

    - Μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί μόνο με συνθήματα και επιθυμίες. Απέναντι στη δική μας προγραμματική πρόταση, ουδείς αντίλογος, ουδεμία εναλλακτική πρόταση. Απέναντι στην αλήθεια του έργου μας, η Ν.Δ. με το ψέμα των λόγων της προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση σε ένα πεδίο που φανερώνει απολύτως αντιδημοκρατική νοοτροπία. Ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καθεστώς που πρέπει να ανατραπεί. Ετσι, προσβάλλει τους θεσμούς και υποτιμά τους πολίτες και την ελεύθερη επιλογή τους. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για να δώσει δύναμη σε κάθε πολίτη και για να διασφαλίσει την προσωπική αξιοπρέπεια και αυτοτέλεια καθενός. Το ΠΑΣΟΚ του ΑΣΕΠ, των ανεξάρτητων αρχών, της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, του σύγχρονου κοινωνικού κεκτημένου, των θεσμών συνεννόησης και κοινωνικής εμπιστοσύνης. Και το κατηγορεί η Ν.Δ. που αντέδρασε λυσσαλέα σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία μας, προσκολλημένη στις πολιτικές τού «κατόπιν ενεργειών μου», του «δεν μιλώ σε απεργούς», του «το κράτος είστε εσείς», δηλαδή η αστυνομία, «των δικών μας παιδιών», του «0+0 = 14». Ο λαός είναι κυρίαρχος, αυτός αποφασίζει και έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε την κρίση του.

    * Στο παρελθόν είχατε επιδείξει αξιοζήλευτη ικανότητα στο να διευρύνεστε αμφίπλευρα. Σήμερα τίποτα. Γιατί;

    - Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πλειοψηφική δύναμη χάρη και στην ανοικτή επικοινωνία με τις δημιουργικές δυνάμεις που κινούνται στις κομματικές παρυφές του και αντιλαμβάνονται την πολιτική όχι απλώς σαν μια διαδικασία καταγραφής απόψεων, αλλά κυρίως σαν δύναμη διακυβέρνησης για την αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο. Στελέχη αυτής της κατηγορίας σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν παρουσία και συμμετοχή μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Και στην κεντρική πολιτική σκηνή εκφράζεται ανάλογα αυτή η σύγκλιση. Απλούστατα επειδή οι εκλογές απέχουν χρονικά, η συζήτηση για τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχει ακόμη λάβει την έκταση που αναμένεται να λάβει κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει εύρος η αναφορά του ΠΑΣΟΚ σε δυνάμεις που μέχρι τώρα βρίσκονται έξω από την παραδοσιακή εκλογική βάση του.

    [03] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2003 (10:14 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι κάτοικοι της Σερβίας για να εκλέξουν τα νέα μέλη του κοινοβουλίου. Πρόκειται για τις δεύτερες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές που διενεργούνται στη δημοκρατία αυτή μετά την πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Περίπου 6,6 εκατομμύρια ψηφοφόρων θα εκλέξουν τους 250 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 υποψήφιοι από 19 κόμματα και συνδυασμούς.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

    Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 τοπική ώρα.

    Ε.Π.

    [04] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (10:47 UTC+2)

    Γενικά αίθριος καιρός με εξασθενημένους ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται σήμερα σε όλη τη χώρα, όπου το πρωί θα επικρατήσει παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από μείον 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία από 0 μέχρι 15 βαθμούς.

    Στα νησιά προβλέπεται ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες από 8 - 16 βαθμούς, ενώ οι ίδιες συνθήκες αναμένονται σε Αττική (5 15 βαθμούς) και Θεσσαλονίκη (0 12 βαθμούς).

    Αύριο Δευτέρα, προβλέπονται βροχές και χιόνι στα κεντρικά και τα βόρεια και βροχές ή καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα, ισχυρούς βοριάδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας, ενώ αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

    [05] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:53 UTC+2)

    Έντονη είναι η ανησυχία της κοινής γνώμης για το υψηλό κόστος των ολυμπιακών έργων και εδραιωμένη η πεποίθηση ότι θα το επωμισθούν οι πολίτες, όπως προκύπτει από τμήμα της συνδρομητικής έρευνας «Tάσεις» της MRB του Δεκεμβρίου, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Kαθημερινής». Aπό την ίδια έρευνα προκύπτει, επίσης, πως οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών εκτιμούν ότι λόγω των έργων για τη διοργάνωση διευρύνονται οι περιφερειακές ανισότητες στη χώρα, ενώ πτωτική είναι η πορεία της δημοτικότητας της προέδρου του «Aθήνα 2004» κ. Γιάννας Aγγελοπούλου, συγκρινόμενη με αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από ένα χρόνο.

    Eιδικότερα, σε σχέση με το τμήμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε αποκλειστικά για την «K», στο ερώτημα εάν «το κόστος των ολυμπιακών έργων είναι τεράστιο και θα το πληρώσουν οι πολίτες», το 80,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ μόλις το 1,3% διαφωνεί. Oμως, από άλλες συναφείς ερωτήσεις προκύπτει πως παρά την ανησυχία για το κόστος των ολυμπιακών έργων η κοινή γνώμη προσεγγίζει μάλλον θετικά τη διοργάνωση: το 61,8% θεωρεί πως οι «οι Oλυμπιακοί Aγώνες είναι υπόθεση όλων μας», το 59,3% ότι «είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας ότι οργανώνει τους Oλυμπιακούς Aγώνες», το 56,7% ότι «τα ολυμπιακά έργα δημιουργούν υποδομές αναγκαίες για τη χώρα» και το 39,6% πως «όλα τα έξοδα που έχουν γίνει αξίζουν τον κόπο για τις στιγμές χαράς και περηφάνιας που θα ζήσουμε κατά τη διάρκεια των Aγώνων».

    Tο κόστος

    Aξιοσημείωτο είναι πως η ανησυχία για το κόστος των έργων είναι ιδιαίτερα αυξημένη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠAΣOK, αν και οι τελευταίοι εμφανίζονται να προσεγγίζουν με ελαφρά θετικότερο τρόπο έναντι των ψηφοφόρων της N.Δ. συνολικά τους Aγώνες. Eιδικότερα, στο ερώτημα «εάν το κόστος των ολυμπιακών έργων είναι τεράστιο και θα το πληρώσουν οι πολίτες», από τους ψηφοφόρους του ΠAΣOK θετικά απαντάει το 77,1%, ενώ από τους ψηφοφόρους της N.Δ. το 83,2%. Aντιθέτως, στο ερώτημα «εάν οι Oλυμπιακοί Aγώνες είναι υπόθεση όλων μας» θετική απάντηση δίδει το 71,5% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK και μόλις το 57,7% της N.Δ. Eνώ, τέλος, στο ερώτημα εάν τα ολυμπιακά έργα δημιουργούν υποδομές απαραίτητες για τη χώρα, οι θετικές απαντήσεις από τον χώρο του ΠAΣOK ανέρχονται στο 65,1% και από της N.Δ. στο 51%.

    Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσε για λογαριασμό της «K» η MRB, «εάν σκεπτόμενοι τη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων αισθάνεσθε ή όχι ανησυχία σε σχέση με τις ανισότητες που δημιουργούνται ανάμεσα στην Aθήνα και την περιφέρεια», καθώς προκύπτει σαφώς πως εκτός Λεκανοπεδίου, και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους Aγώνες ως υπόθεση που αφορά το σύνολο της χώρας, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ωφελημένη είναι μόνον η πρωτεύουσα.

    Eιδικότερα, στην Aθήνα οι εκφράζοντες «μεγάλη ανησυχία» για τις ανισότητες που δημιουργούνται περιορίζονται στο 17,8%. Aντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 61,7%, στις αστικές περιοχές στο 49,7% και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές στο 53,6%. Mάλιστα, όσοι δηλώνουν ανησυχία έχουν «διακομματική προέλευση», καθώς τα σχετικά ποσοστά δεν είναι έντονα διαφοροποιημένα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠAΣOK και αυτών της N.Δ. «Mεγάλη ανησυχία» δηλώνει ότι έχει το 39,7% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK και της 46,6% της N.Δ. και «καμία ανησυχία» το 39,8% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK και το 23,8% αυτών της N.Δ.

    \Tέλος, όπως προκύπτει από το τμήμα της δημοσκόπησης της MRB, που ήταν «κοινής λήψεως», πτωτική πορεία καταγράφει η δημοτικότητα της προέδρου της Oργανωτικής Eπιτροπής του «Aθήνα 2004» κ. Γιάννας Aγγελοπούλου, παρότι η γενική εντύπωση και ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό της παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Eιδικότερα, οι «θετικές κρίσεις» για την κ. Γιάννα Aγγελοπούλου από το 60,3% σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2002 περιορίζονται τώρα στο 48,6%. Aντιθέτως, οι «αρνητικές κρίσεις» έχουν αυξηθεί από το 13,4% στο 23,6%.

    Πάντως, όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να διατυπώσουν τη γνώμη τους για τους έως τώρα χειρισμούς της κ. Γιαννας Aγγελοπούλου το 58,1% τους αποτιμά ως «πολύ καλούς ή καλούς». Eπίσης, «μεγάλη εμπιστοσύνη» στις ικανότητες της προέδρου της Oργανωτικής Eπιτροπής εκφράζει το 24,7% και «αρκετή» το 43,3%. Yπενθυμίζεται ότι η έρευνα της MRB είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε από τις 18 Nοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε δείγμα 2.000 ατόμων.

    [06] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ»

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Ο γραμματέας της N.Δ. Bαγγέλης Mεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην «Kαθημερινή», χαρακτηρίζει τυχοδιωκτική την επιχειρούμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠAΣOK και σημειώνει πως «η άρχουσα τάξη και τα συμφέροντα που στηρίζουν τον κ. Σημίτη, μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα αντιδρούν και προωθούν τον Γιώργο Παπανδρέου». Kαι προσθέτει ότι «πρόκειται για μια απλή αλλαγή ρόλων την οποία αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και την αντιμετωπίζει με περιπαικτική διάθεση». Tονίζει δε ότι «η κοινωνία δεν ενοχλείται τόσο από τα πρόσωπα· ενοχλείται και θέλει να αλλάξει τον μηχανισμό νομής της εξουσίας του ΠAΣOK, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα κράτος που υπηρετεί την άρχουσα ομάδα και όχι τον πολίτη».

    O γραμματέας της Kεντρικής Eπιτροπής της Nέας Δημοκρατίας κ. Bαγγέλης Mεϊμαράκης, σχολιάζοντας τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο ΠAΣOK και στην κυβέρνηση, τονίζει ότι «ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι συνυπεύθυνος για τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΠAΣOK, καθώς είναι εν ενεργεία υπουργός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού καθ' όλην τη διάρκεια της θητείας του κ. Σημίτη. O ίδιος», προσθέτει, «συνυπογράφει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και στήριξε την πολιτική αυτή ενώ ουδέποτε διαχώρισε τη θέση του».

    Oσον αφορά την επιστροφή των εκτός της Nέας Δημοκρατίας ευρισκομένων στελεχών, ο κ. Mεϊμαράκης τονίζει ότι «πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις», προσθέτοντας ότι «κάθε πρόσωπο έχει το δικό του ειδικό βάρος». Aναφερόμενος στις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει η Nέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, υπογραμμίζει την ανάγκη μεγέθυνσης των επενδύσεων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να αντιμετωπισθεί η ανεργία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Eπισημαίνει ακόμη ότι αποτελεί μύθο πως η δημοσιονομική πειθαρχία απειλεί τους μισθούς των εργαζομένων και υποστηρίζει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ η ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας οδηγεί στην αύξηση των μισθών.

    O γραμματέας της Kεντρικής Eπιτροπής της Nέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει αδυναμία στο σημερινό σύστημα των κομμάτων να αναγνωρίσουν και να προωθήσουν νέους ανθρώπους στην πολιτική, γι' αυτο, σημειώνει, χρειάζεται πολλή δουλειά και πολλή συζήτηση, για να βρεθούν τρόποι ώστε οι νέοι, ικανοί και με όρεξη για δουλειά να ασχοληθούν με την πολιτική.

    [07] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.500 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΘΗΝΑ 2004»

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:42 UTC+2)

    Πάνω από 5.500 άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων, θα προσλάβει ο οργανισμός «Αθήνα 2004» στους 8 μήνες που απομένουν μέχρι την τελετή έναρξης.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων του «Αθήνα 2004», Διαμαντή Νικολάου, που μίλησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο οργανισμός, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, θα αναγκαστεί μέσα στους επόμενους μήνες να αναζητήσει έκτακτο προσωπικό ύψους των 5.785 υπαλλήλων. Αυτός ο αριθμός είναι μάλιστα άμεσα συγκρίσιμος με τις Ολυμπιάδες της Ατλάντα και του Σίδνεϊ, όπου αντίστοιχα απασχολήθηκαν 5.000 και 5.300 έκτακτοι εργαζόμενοι. Το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του «Αθήνα 2004» αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους θερινούς μήνες. Πάνω από το 60% των προβλεπόμενων συμβάσεων, ή περίπου 3.600 θέσεις, θα αφορά απασχόληση για χρονικό διάστημα τριών και τεσσάρων μηνών, με ημερομηνία έναρξης τον Ιούλιο και τον Ιούνιο του 2004 αντίστοιχα. Μεγάλες θα είναι και οι ανάγκες στελέχωσης του οργανισμού και κατά το μήνα Απρίλιο με 919 προσλήψεις να πραγματοποιούνται το συγκεκριμένο διάστημα.

    Οι όροι απασχόλησης για όσους εξασφαλίσουν μία «χρυσή» θέση θα είναι όντως ολυμπιακών διαστάσεων. Για τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προβλεφθεί μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.310 ευρώ, ενώ για όσους είναι απόφοιτοι λυκείου το αντίστοιχο νούμερο φτάνει τα 1.000 ευρώ, ποσά που σίγουρα ξεπερνούν κατά 30% τον μέσο όρο της αγοράς. Σε έρευνα της εταιρείας συμβούλων KPMG, τα νεαρά στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών εμφανίζονται να έχουν μέσο μεικτό μισθό ύψους 937 ευρώ, με το αντίστοιχο νούμερο για τον πρωτοδιοριζόμενο υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Δημόσιο να πλησιάζει τα 1.170 ευρώ μηνιαίως.

    Τι όμως θα γίνουν οι εργαζόμενοι του «Αθήνα 2004» αφού ολοκληρωθούν οι Αγώνες; Ο κ. Νικολάου επισημαίνει ότι για τα «μόνιμα» στελέχη του οργανισμού έχει προβλεφθεί η δημιουργία γραφείου διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, προκειμένου να βρουν εναλλακτική απασχόληση μετά το πέρας των Αγώνων, ενώ για τα «έκτακτα στελέχη» η απασχόλησή τους στους Αγώνες θα τους εξασφαλίσει πρόσθετα εφόδια για τη γρήγορη και ομαλή ένταξή τους στην αγορά.

    Όμως, πολλοί διευθυντές προσωπικού μεγάλων εταιρειών εμφανίζονται να αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η ρηχή ελληνική αγορά εργασίας θα μπορέσει να απορροφήσει τους περίπου 8.000 εργαζόμενους που θα απελευθερώσει ο «Αθήνα 2004» μετά το Σεπτέμβριο, τη στιγμή μάλιστα που, όπως επισημαίνει ο HR manager μεγάλης εταιρείας τροφίμων, «αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε μισθούς και συνθήκες που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά».

    [08] ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Τα δύο ονόματα με τη βαριά ιστορία, που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας, σκιαγραφεί σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

    «Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν μια ιδιότυπη σχέση με το παρελθόν. Μολονότι και οι δύο οφείλουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή πρωταγωνιστική θέση τους στο πολιτικό τους «τζάκι», λένε ότι δεν τους απασχολεί το χθες και προσβλέπουν μόνο στο αύριο της χώρας.

    Αναμφίβολα όμως, αν όπως όλα δείχνουν, βρεθούν αντιμέτωποι στο μπαλκόνι, τότε τα φορτισμένα ονόματά τους δεν μπορεί παρά να παίξουν ρόλο στην εκλογική συμπεριφορά. Πολιτικοί αναλυτές κι επικοινωνιολόγοι, μ' αφορμή τα σενάρια των ημερών, κάνουν προβολή στο μέλλον και επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το χαρακτήρα που θα έχει η αντιπαράθεση των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων. Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους που σύντομα θα διασταυρωθούν...

    1. Το επώνυμο Παπανδρέου εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στα λαϊκά στρώματα, στα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στο ΠΑΣΟΚ κι ένα μέρος τους δείχνει ήδη να στρέφεται προς τη Ν.Δ. Αντίστροφα, το επώνυμο Καραμανλής ασκεί επίδραση σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν προσεγγίσει μόλις τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Το «ονοματεπώνυμο», εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, θα μετρήσει στην ψήφο! Ομως η εκλογική συμπεριφορά του κάθε πολίτη ξεχωριστά καθορίζεται από πιο σύνθετους παράγοντες και η σχέση των δύο με την «πολιτική κληρονομιά» των οικογενειών τους δεν πρόκειται να εκφραστεί ευθύγραμμα στην κάλπη:

    -Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αυστηρό κι απόμακρο προφίλ του θείου του. Αντίθετα, εμφανίζεται με πιο λαϊκό και «καθημερινό» πρόσωπο και τα πολιτικά ανοίγματά του προς το κέντρο και την αριστερά εκτιμάται ότι θα τον βοηθήσουν εκλογικά.

    -Ο υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, δεν έχει το προφίλ του «λαϊκού ηγέτη» που είχε ο πατέρας του. Ομως δείχνει άνεση στην επικοινωνία του με τον κόσμο. Επίσης, με τις ήπιες πολιτικές θέσεις του μπορεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς.

    Αντίθετα, οι φιλοαμερικανικές θέσεις του, κρατούν σε απόσταση μεγάλο μέρος των οπαδών της αριστεράς.

    2. Ο Γ. Παπανδρέου έχει επικριθεί πολλές φορές επειδή σε σημαντικές μάχες στο εσωτερικό της χώρας είτε βρισκόταν σε ταξίδι εκτός Ελλάδος, είτε δεν πήρε συγκεκριμένη θέση.

    -Το γεγονός όμως ότι δεν είναι γνωστές οι απόψεις του μπορεί, όπως εκτιμούν επικοινωνιολόγοι, να μετατραπεί από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα: Να ενισχύσει, δηλαδή, το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το τι μπορεί να κρύβει αυτό το «άγνωστο» και οι προτάσεις που θα καταθέσει να ακουστούν με μεγαλύτερη προσοχή από τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Κ. Καραμανλής, οι οποίες θα θεωρούνται ήδη γνωστές.

    -Από την άλλη, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον νυν υπουργό Εξωτερικών να «συνθέσει» αντιλήψεις ώστε να λειτουργήσει πολυσυλλεκτικά αφού το άθροισμα θα βγαίνει εξαιρετικά «θολό».

    -Επίσης, δεν θα μπορεί να κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «δεν έχει πρόγραμμα» όταν θα εμφανίζεται στο δικό του στο «παρά 5».

    3. Μολονότι ο Γ. Παπανδρέου είναι κατά 5 χρόνια μεγαλύτερος από τον Κ. Καραμανλή (το 1952 γεννημένος ο πρώτος, το 1957 ο δεύτερος), σε περίπτωση αναμέτρησης ο υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής ενός νέου σκηνικού στο οποίο ο Κ. Καραμανλής και ο Κ. Σημίτης αποτελούν, υποτίθεται, στοιχείο του πρόσφατου «παρελθόντος».

    -Ομως δεν θα είναι εύκολο να πείσει ότι επιχειρεί «φυγή προς τα εμπρός», όταν ο ίδιος συμμετείχε στην κυβέρνηση σε κορυφαίες θέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς συμμετείχε στη λήψη και στην εφαρμογή όλων των σημαντικών αποφάσεων ως πρωτοκλασάτος υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

    4. Ως πρόσωπα, Κώστας και Γιώργος είναι εντελώς διαφορετικά και δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τους φαντασθεί να κάνουν παρέα εκτός πολιτικής:

    -Ο Κ. Καραμανλής έχει ευχέρεια λόγου, είναι επιθετικός όταν χρειάζεται και πιστεύεται ότι θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις προσωπικές αντιπαραθέσεις, στο μπαλκόνι, στη Βουλή και πρωτίστως στην TV.

    -Ο Γ. Παπανδρέου έχει χαμηλό και συναινετικό προφίλ. Οι θέσεις που έχει πάρει κατά καιρούς (ναρκωτικά) αλλά και το life style του (τζόκινγκ, ο πρώτος που έκανε εμφάνιση με «λάπτοπ» σε κομματική συνεδρίαση) του δίνουν πόντους σε νεότερες ηλικίες.

    -Επίσης, μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι στη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής περιόδου θα τον βλέπουμε συχνά με «ζιβάγκο» και πουλοβεράκι όπως έγινε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βόλο.

    5. Τέλος, ο χαρακτηρισμός «ανεπάγγελτος» που χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ κατά του Καραμανλή είναι πολύ δύσκολο πλέον να ακουστεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    «Αν ο Παπανδρέου μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει εργαστεί μόνο διοικώντας υπουργεία, ο Καραμανλής μπορεί εύκολα να αντιτείνει ότι έχει διοικήσει επί 7 χρόνια με επιτυχία ένα μεγάλο κόμμα», όπως λέει γνωστός επικοινωνιολόγος», καταλήγει η εφημερίδα.

    [09] «ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ...» ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΡΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δείχνει ότι το 42,9% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «θετικό» είτε «μάλλον θετικό» το έργο της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, τον ένα χρόνο παραμονής της στο δημαρχιακό αξίωμα και ένα μόλις 10% «αρνητικό» και «μάλλον αρνητικό».

    Όμως το 31,6% δηλώνει «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και το 15,5% «ούτε θετικό ούτε αρνητικό», ποσοστά που δείχνουν ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι περιμένουν το έργο της.

    Αξιοσημείωτο (αλλά και κάπως ανησυχητικό) είναι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα (48%) και στη βόρεια Ελλάδα (42,6%) έχουν περισσότερο θετική γνώμη για το έργο της Ντόρας απ' όσο οι κάτοικοι της Αττικής (37%). Στοιχείο που μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι στη διαμόρφωση γνώμης για το έργο μετράει η γενικότερη αίσθηση που καλλιεργείται για τη δραστηριότητα της δημάρχου (ΜΜΕ, διεθνείς επαφές κ.λπ.).

    Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, «θετικό» χαρακτηρίζει το έργο της το 34,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους οπαδούς της Ν.Δ. είναι 61%.

    Η Ντόρα, σημειώνει η εφημερίδα, ποτέ δεν έκρυψε ότι οι φιλοδοξίες της δεν εξαντλούνται με την απλή καταγραφή της στην πολιτική ιστορία ως μιας καλής δημάρχου. Γι' αυτό, άλλωστε, από τους πρώτους μήνες στη νέα της θέση άρχισαν και οι συζητήσεις για το... πότε θα επιστρέψει στη Ρηγίλλης. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής το έχει αφήσει ανοιχτό για μετά τους Ολυμπιακούς, ενώ πρόσφατα επανήλθε, απαντώντας «θα δούμε», στο ερώτημα αν η Ντόρα θα εξαντλήσει τη δημαρχική θητεία της.

    [10] ΕΤΟΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:16 UTC+2)

    Ετος φορολογικών διευκολύνσεων και ελαφρύνσεων θα είναι το 2004 για όλους τους Ελληνες φορολογούμενους, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή οι σχετικές προβλέψεις του νόμου 3091/2002 που έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει δρομολογήσει μέρος των προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Οι αλλαγές αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τα εισοδήματα των οποίων θα φορολογηθούν με νέο τρόπο από το νέο έτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", ο φόρος θα προσδιοριστεί με δύο νέες κλίμακες, μία για μισθωτούς και συνταξιούχους και μία για όλους τους άλλους φορολογούμενους. Από το φόρο που θα προκύψει από αυτές τις κλίμακες θα αφαιρεθούν ορισμένα ποσά ως μειώσεις φόρου.

    Τα αφορολόγητα ποσά αυξήθηκαν από 8.400 ευρώ σε 10.000 ευρώ για την πρώτη κλίμακα και από 7.400 ευρώ σε 8.400 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ τα ποσά αυξάνονται κατά 1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, κατά 2.000 ευρώ για το δεύτερο και κατά 10.000 για τρία παιδιά.

    Επιπλέον, καταργήθηκε ο φόρος ιδιοκατοίκησης για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία και καθιερώθηκε νέο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης για κατοικίες άνω των 200 τ.μ. (ιδιόκτητη ή μισθωμένη), καθώς και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μία πηγή εισοδήματος.

    Μετατράπηκαν από εκπτώσεις του καθαρού εισοδήματος σε μειώσεις φόρου οι ιατρικές δαπάνες, οι δαπάνες ενοικίου κύριας κατοικίας και κατοικίας των σπουδαστών, η δαπάνη φροντιστηρίων, τόκων, στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

    Διατηρήθηκε η έκπτωση από το εισόδημα των τόκων των στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, για δάνεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2002, καθώς και η μείωση φόρου για προστατευόμενα παιδιά, μισθωτούς και συνταξιούχους παραμεθόριων περιοχών.

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Από το 2004 θα επωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις, από μεταβολές και ελαφρύνσεις που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και από το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ετσι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Για τις επιχειρήσεις με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας, ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών τους θα γίνεται μόνο λογιστικά, ενώ ο εξωλογιστικός προσδιορισμός θα διατηρείται μόνο για τις περιπτώσεις που τα βιβλία θα κρίνονται ανεπαρκή ή ανακριβή. Θεσπίζεται συντελεστής φορολογίας, μειωμένος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

    Παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα καθαρά κέρδη των χρήσεων 2004 - 2008, ως ποσοστό 35% του συνόλου των αδιανέμητων κερδών τους και για τη χρήση του 2003 με συντελεστή 50%. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας στα επόμενα 3-5 χρόνια ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων, αυξάνεται σε 300.000 ευρώ το όριο του ποσού του φόρου ή προστίμου που καταβλήθηκε αχρεωστήτως και επιστρέφεται από το δημόσιο. Μειώνονται από 200% σε 100% τα ποσοστά φόρων για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις κ.α.

    Για τους αγρότες προβλέπεται να απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης και τον φόρο κληρονομιών όταν αγοράζουν ή κληρονομούν εκτάσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν το 2004 για τα εισοδήματα του 2003 με νέα κλίμακα φόρου με αφορολόγητο ποσό 8.400 ευρώ και πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά (9.400 ευρώ για ένα παιδί και 10.400 για δύο και 18.400 για τρία). Επίσης μεταβάλλεται ο τρόπος προσδιορισμού των καθαρών τους κερδών.

    ΤΕΚΜΗΡΙΑ

    Τέλος, από το 2004 θα τεθούν σε εφαρμογή οι μεταβολές του νόμου 3091/2002 στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και κτήσης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και αυτές που προβλέπονται από το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή (νέο τεκμήριο για κύρια κατοικία πάνω από 200 τ.μ., αύξηση εμβαδού σε 150 τ.μ. για δεύτερη κατοικία, κατάρηγηση τεκμηρίου για σκάφη αναψυχής μέχρι 10 μέτρα, για δίτροχα, για αυτοκίνητα κ.α.)

    [11] ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:53 UTC+2)

    Eνδιαφέρον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά άρχισαν να εκδηλώνουν ξένοι επενδυτές από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ κάποιοι αναζητούν και ευκαιρίες ανάμεσα σε εταιρείες που ενδεχομένως να επωφεληθούν από την τέλεση των Oλυμπιακών Aγώνων. Αυτό επεσήμανε στην «Kαθημερινή», ο υπεύθυνος ανάλυσης ελληνικών μετοχών της UBS κ. Στέργιος Σουγιούτζογλου, που πρόσθεσε ότι, εκτός από την Oλυμπιάδα, τα άλλα σημαντικά ζητήματα για τη Σοφοκλέους το 2004 είναι βεβαίως οι εκλογές και η προετοιμασία για την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων (IAS) που θα πρέπει να γίνει από το 2005. Γενικά είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη «ορατότητα» για το ποιες θα είναι οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων το 2005, ενώ υπάρχει ικανοποιητική εμπιστοσύνη για τη χρονιά που ξεκινάει.

    Tέσσερις είναι οι ελληνικές μετοχές που συγκεντρώνουν την προτίμηση της UBS και παίρνουν σύσταση «αγοράς» από τις δεκαπέντε (με την εισηγμένη στη Nέα Yόρκη Stet Hellas) που παρακολουθεί. Πρόκειται για τις «Γερμανός», «Tιτάν», Alpha και Πειραιώς. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα μειώθηκε σε «ουδέτερη» η σύσταση για τις μετοχές του OΠAΠ και της Folli Follie επειδή η τιμή στην αγορά προσέγγισε την τιμήστόχο.

    Συνολικά, η UBS εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η ελληνική αγορά έχει αυξητική τάση εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του πληθυσμού με μετανάστες από τα Βαλκάνια. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας δρα ευεργετικά τόσο στην κινητή τηλεφωνία, όπου προσφέρει περιθώρια επέκτασης, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός διείσδυσης έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και στις τράπεζες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απ' όπου θα επηρεαστούν και οι εξελίξεις στη Σοφοκλέους, τα κύρια ζητήματα που ενδιαφέρουν τα χρηματιστήρια για το 2004 είναι η εξέλιξη στα επιτόκια της EKT, η σχέση δολαρίου - ευρώ και το επίπεδο αποτιμήσεων των μετοχών.

    Η UBS περιμένει μικρή αύξηση των επιτοκίων, που θα είναι όμως αρκετή για να προσφέρει στις ευρωπαϊκές καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα ομόλογα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004. Oι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών γίνονται κατά μέσο όρο με 13-14 φορές τα κέρδη τους έναντι 17-18 στις HΠA κάτι που πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει απότομα. H αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι έφτασε το 22% το 2003, ενώ προβλέπεται ότι θα περιοριστεί ελαφρά, αλλά παραμένοντας καλή, στο 17%, για το 2004. Aυτό θα μεταφραστεί σε μια μετριοπαθή αύξηση των τιμών τους κατά περίπου 10%.

    [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Υποτονικές οι συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους, παρά το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ξένες αγορές οδηγώντας τες στην καταγραφή υψηλών τιμών δεκαεννεαμήνου.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει απαθές, καθώς οι όποιοι «ενεργοί» παίκτες παρέμειναν επικεντρωμένοι στην προσπάθεια κατοχύρωσης υπεραξιών, στην πραγματοποίηση πακέτων, προσυμφωνημένων πράξεων και «γυρισμάτων».

    Ο γενικός δείκτης παραμένει σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.190-2.225 μονάδων, με τη διόρθωση που μεσολάβησε να τον έχει οδηγήσει χαμηλότερα των 2.200 μονάδων, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το περιορισμένο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε επιλεγμένους τραπεζικούς τίτλους με αιχμή τις Alpha, Πειραιώς (και οι δύο κατέγραψαν νέες υψηλότερες τιμές έτους), αλλά και την Εθνική Τράπεζα και ορισμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΧΑΕ, για την οποία η Εθνική Χρηματιστηριακή θέτει νέα υψηλότερη τιμή-στόχο, στα 7,1 ευρώ. Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και για ορισμένες ακόμη μετοχές όπως είναι οι Hyatt, Πλαίσιο, Folli-Follie, Ολυμπιακή Τεχνική και Ιντραλοτ.

    Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι διαχειριστές στην πλειονότητά τους εμφανίζονται ικανοποιημένοι με ενδεχόμενο «κλείσιμο» της χρονιάς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Εκτιμούν, δε, ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2004, η αγορά μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

    Αυτό σημαίνει πως για τις εναπομείνασες συνεδριάσεις δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές μεταβολές στη στάση των εγχώριων θεσμικών και των ξένων διαχειριστών. Οι τελευταίοι άλλωστε απέχουν διακριτικά αυτή την περίοδο από τη Σοφοκλέους. Ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση του γενικού δείκτη θα μπορούσε να τον οδηγήσει προς τις 2.225 μονάδες.

    [13] ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:43 UTC+2)

    Δέκα μετοχές με πρωταγωνιστική διάθεση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, για την επόμενη χρονιά, τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, σκιαγραφεί σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Τράπεζες και λιγότερο πλέον τηλεπικοινωνίες, μετά την επικείμενη αποχώρηση της Vodafone, συνιστούν το βασικό πυρήνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και η πορεία των επιμέρους μετοχών επηρεάζει το γενικότερο επίπεδο της αγοράς.

    Από κει και πέρα, το 2004 το ενδιαφέρον εστιάζεται σε συγκεκριμένες εταιρείες, που για το 2004 παίζουν τα δικά τους «στοιχήματα» που μπορεί να αποδειχθούν κερδοφόρα για τους επενδυτές.

    *Coca-Cola/3E: Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών της εταιρείας το 2003 βασίστηκε στην αύξηση των τιμών, στην ανάκαμψη της ζήτησης λόγω καλύτερων κλιματικών συνθηκών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται και στη συμπίεση του κόστους παραγωγής. Η στρατηγική της διοίκησης εστιάζεται στις εξαγορές συμπληρωματικών κλάδων όπως εμφιαλωμένων νερών σε διάφορες χώρες και στην ορθολογικοποίηση του κόστους. Οι βασικές αγορές -κλειδιά για την εταιρεία είναι η Ελλάδα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας (συνεισφέρει το 11%), η Ιταλία (συνεισφέρει το 13%) και η πολλά υποσχόμενη -λόγω πληθυσμού 40 εκατ. κατοίκων- Πολωνία.

    *ΔΕΗ: Παραμένει από τις βασικές επιλογές εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο αμυντικός χαρακτήρας της επιχείρησης (μονοπωλεί την αγορά ενέργειας και ο ανταγωνισμός δεν ανησυχεί τη διοίκηση μέχρι το 2005) συνοδεύεται από δυναμικά στοιχεία όπως οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των κερδών και η ελκυστική αποτίμηση.

    *ΟΠΑΠ: Η μονοπωλιακή θέση που έχει στην αγορά και ο χαμηλός βαθμός επενδύσεων της εξασφαλίζει ισχυρές χρηματικές ροές, που αποδίδονται στους μετόχους μέσω σταθερά υψηλών μερισμάτων. Ο ΟΠΑΠ αναμένει πρόσθετα έσοδα από το νέο παιχνίδι ΚΙΝΟ, το οποίο λειτουργεί ήδη σε πιλοτική μορφή, και από τη νέα αγορά στην Κύπρο. Η χρονιά για τον ΟΠΑΠ μπορεί να έχει εμπόδια, δεδομένου ότι θα γίνει γνωστή η απόφαση της διαιτησίας με την Ιντραλότ. Επίσης, ο ανταγωνισμός με την είσοδο ξένων εταιρειών έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς αμφισβητείται το μονοπώλιο του οργανισμού.

    *Hyatt: Η εταιρεία διαθέτει -κατά τους αναλυτές- ένα πολλά υποσχόμενο περιουσιακό στοιχείο, που δεν είναι άλλο από το Καζίνο της Πάρνηθας (κατέχει το 70% της εταιρείας συμμετοχών ATHENS RESORT CASINO Α.Ε., που με τη σειρά της ελέγχει το 49% της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε.). Τα έσοδα από τη λειτουργία του καζίνου θα αρχίσουν να φαίνονται στον ενοποιημένο ισολογισμό της Hyatt από το 2004.

    *Intralot: Η εταιρεία διευρύνει τις πηγές εσόδων από το εξωτερικό, καθώς υπέγραψε νέες διεθνείς συμβάσεις (πολιτεία Νεμπράσκα στις ΗΠΑ και Ρουμανία) για την οργάνωση και διαχείριση τυχερών παιχνιδιών. Η διοίκηση προσδοκά ότι οι δραστηριότητες του εξωτερικού θα συνεισφέρουν το 50% των συνολικών εσόδων το 2005 από 25% το 2003.

    *Folli-Follie: Εταιρεία που παράγει κοσμήματα και αξεσουάρ με διεθνή καριέρα. Κέρδισε τη μάχη με την επιδημία SARS, στην Ασία, που είχε επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στην περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική, με πολυεθνική παρουσία, εταιρεία είναι η Κίνα.

    Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία 100 σημείων πώλησης στην Κίνα από 16 που είναι σήμερα. Υπάρχει επίσης σενάριο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, καθώς έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τη δυτική πλευρά του Ατλαντικού.

    *ΚΑΕ: Η διοίκηση των ΚΑΕ θα αποφασίσει το 2004 τι θα κάνει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει στο ταμείο της. Θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση εξαγορών ή θα επιστραφούν στους μετόχους, είναι δύο πιθανά σενάρια. Η εταιρεία αναμένει πρόσθετα έσοδα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο από την αύξηση της κίνησης στους συνοριακούς σταθμούς και στο αεροδρόμιο, όσο και μέσω της διάθεσης αναμνηστικών-διαφημιστικών προϊόντων του 2004 από τη θυγατρική «Εύσημον».

    *Γερμανός: Περιμένει μεγαλύτερα έσοδα από τα δίκτυα καταστημάτων που διαθέτει στο εξωτερικό (Πολωνία, Σκόπια, Ρουμανία, Βουλγαρία) και ενίσχυση κερδοφορίας από τη συμμετοχή του στα ΚΑΕ.

    Προετοιμάζει διάφορες προωθητικές ενέργειες στοχεύοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και νέες συμφωνίες στο βιομηχανικό κομμάτι της κατασκευής μπαταριών. Στον ισολογισμό θα αρχίσουν να φαίνονται οι τζίροι και τα κέρδη από τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια κατασκευής μπαταριών.

    *Φουρλής: Οι προσδοκίες λειτουργίας του καταστήματος ΙΚΕΑ την ερχόμενη άνοιξη στην Αττική (από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά ειδών οικιακού εξοπλισμού στην Ευρώπη) και οι προσπάθειες για εξυγίανση του ισολογισμού του Ομίλου (Κωτσόβολος) έχουν θέσει τη μετοχή στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Παράγοντας ανάσχεσης των προσδοκιών θεωρείται το βάρος του δανεισμού του ομίλου.

    *ΕΧΑΕ: Ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει τα έσοδα της ΕΧΑΕ είναι ο τζίρος του χρηματιστηρίου. Η εταιρεία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο μετοχών, η αξία του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά από την άνοδο των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η πορεία της μετοχής της θα εξαρτηθεί: α) από το τι θα κάνει την υψηλή ρευστότητα των 240 εκατ. ευρώ (θα επιστραφεί μέρος της στους μετόχους;) και β) από τον τζίρο του χρηματιστηρίου το 2004.

    [14] ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:43 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκτός από ένα μεγάλο διεθνές γεγονός, έχουν κυρίως επιχειρηματικές προεκτάσεις. Οχι πια στο κομμάτι των υποδομών, καθώς τα ολυμπιακά έργα ολοκληρώνονται, όσο στην κατανάλωση. Η Εγνατία Χρηματιστηριακή αφιέρωσε μέρος της ανάλυσης για τις προοπτικές του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξεχώρισε ορισμένες εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν. Παρατήρησε δε, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις χωρών που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς αυξήθηκε η παρουσία των ξένων και ο τζίρος των χρηματιστηρίων (σε αυτή την περίπτωση ευνοείται και η ΕΧΑΕ):

    * Τηλεπικοινωνίες: Το όφελος περνάει μέσα από την αύξηση των τελών περιαγωγής (roaming). Οι ξένοι επισκέπτες που θα χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο θα χρεώνονται εμμέσως και από τις εγχώριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

    Αναμένεται επίσης αύξηση πωλήσεων της καρτοκινητής, καθώς πολλοί ταξιδιώτες θα θελήσουν να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο για να το χρησιμοποιήσουν στη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα.

    Το κακό είναι ότι η Vodafone, που ίσως αποδειχθεί η πλέον ωφελημένη, λόγω αναγνωριμότητας, δεν θα είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το παρήγορο είναι ότι ο όμιλος του ΟΤΕ θα ωφεληθεί τόσο στην κινητή τηλεφωνία (Cosmote) όσο και μέσω της αυξημένης κίνησης στη σταθερή τηλεφωνία.

    Στον ίδιο χώρο οφέλη μπορεί να αποκομίσει και ο Γερμανός, καθώς διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο στην κινητή τηλεφωνία.

    * Τρόφιμα: Η αύξηση του τουρισμού αναμένεται να ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Η Coca Cola λόγω της υψηλής αναγνωρισιμότητας αναμένεται να είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του κλάδου. Επίσης, η Νίκας που είναι η μεγαλύτερη αλλαντοβιομηχανία της χώρας, αναμένει καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τροφοδοτεί σειρά από εστιατόρια, χώρους μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία και αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

    * Επιβατηγός ναυτιλία: Το όφελος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να προέλθει μόνο από τα δρομολόγια εσωτερικού και της Αδριατικής, λόγω αύξησης της κίνησης, αλλά και των ναύλων στις γραμμές της Αδριατικής.

    Αυξημένες ανάγκες

    * Ενέργεια: Κερδίζει τόσο λόγω της γενικότερης ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών σε ενέργεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αρκετές εταιρείες προσβλέπουν σε κέρδη από τα συμβόλαια που έχουν συνάψει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ελπίζουν σε κάθετη απογείωση της κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της αύξησης των πωλήσεων των ολυμπιακών προϊόντων (θυγατρική Εύσημον). Ο Σαράντης έχει αναλάβει τη διανομή του ολυμπιακού αρώματος.

    Η διοίκηση εκτιμά πρόσθετες πωλήσεις 2-3 εκατ. το 2004, ενώ μέχρι τώρα οι πωλήσεις έχουν ανέλθει σε 1,5 εκατ. ευρώ. Η Jumbo έχει αναλάβει την κατασκευή και διάθεση 150 παιχνιδιών που φέρουν τα ολυμπιακά σήματα. Οι πωλήσεις από αυτά υπολογίζονται σε10 εκατ. ευρώ.

    [15] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 118 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

    Τίρανα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:19 UTC+2)

    Κανονικά διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές σε 118 εκλογικά κέντρα των Τιράνων για την ανάδειξη του δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ επικαλούμενο ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερτον Σινάνι, δήλωσε ότι τη σημερινή διαδικασία εποπτεύουν 66 ξένοι και 180 αλβανοί παρατηρητές, καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών.

    Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του νυν δημάρχου των Τιράνων, Εντι Ράμα- είναι υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος- και του Σπάρτακ Γκέλα, υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:17 UTC+2)

    Χαμηλή ήταν τις πρώτες δύο ώρες της ψηφοφορίας η προσέλευση των Σέρβων ψηφοφόρων στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελεύθερων Εκλογών και Δημοκρατίας (CeSID) του Βελιγραδίου, παρατηρητές του οποίου επιβλέπουν την ψηφοφορία, από τις 7:00 ως τις 9:00 τοπική ώρα το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν μόνο 250.000 ψηφοφόροι, που αποτελούν το 3,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων.

    Στο Κοσσυφοπέδιο, όπου το πρωί άνοιξαν 247 εκλογικά κέντρα για τις σερβικές βουλευτικές εκλογές, ως τις 10:00 τοπική ώρα ψήφισαν το 3,26% των 97.763 ψηφοφόρων.

    Ε.Π.

    [17] ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:49 UTC+2)

    Με 80 ψήφους υπέρ η Βουλή της ΠΓΔΜ νομιμοποίησε την περασμένη Παρασκευή τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χάρι Κόστοφ, πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε ότι με την τροποποίηση του άρθρου 17 του Συντάγματος, οι υποκλοπές θα είναι νόμιμες σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή θα κριθούν χρήσιμες για τη διενέργεια ερευνών που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

    Κατά την ψηφοφορία, την τροποποίηση του άρθρου 17 στήριξαν και οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE.

    Ε.Π.

    [18] ΠΓΔΜ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

    Σκόπια, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:37 UTC+2)

    Αρχισε χθες στο πεδίο ασκήσεων Κρίβολακ του στρατού της ΠΓΔΜ η καταστροφή των πυρομαχικών και των εκρηκτικών που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης επιχείρησης αφοπλισμού.

    Η διαδικασία θα πραγματοποιείται καθημερινά ως και την προσεχή Τετάρτη. Θα καταστραφούν συνολικά 60 οβίδες, 797 χειροβομβίδες, 247 νάρκες, 1.151 πυροκροτητές, 165 κιλά εκρηκτικής ύλης και 100.219 κομμάτια φυσιγγίων διαφορετικού διαμετρήματος.

    Τα όπλα που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης αφοπλισμού θα καταστραφούν στα χυτήρια της εταιρίας «Makstil» μετά την Πρωτοχρονιά.

    Ε.Π.

    [19] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια στη σεισμόπληκτη περιοχή του Μπαμ, στο Ιράν, απέστειλε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου, Ερτάν Γκιονέν, το συνολικό κόστος της τουρκικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο Ιράν θα ανέλθει σε 566,6 δισ. δολάρια.

    Στο Ιράν βρίσκεται, επίσης, κι ένα τουρκικό συνεργείο διάσωσης, αποτελούμενο από 15 μέλη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, 30 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων από το υπουργείο Υγείας και δυο μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου. Στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ιράν έσπευσαν και 65 εθελοντές από την Κωνσταντινούπολη.

    [20] Ο ΤΖΕΒΑΝΤ ΑΛΙΧΟΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:08 UTC+2)

    Σήμερα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο 34χρονος Βόσνιος Τζέβαντ Αλίχοζιτς, ο παίκτης που θα καλύψει το κενό του Αλεξάντερ Οκούνσκι στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Τον ύψους 2,08 σέντερ επέλεξε ο ίδιος ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

    Ο Αλίχοζιτς, αφού τελειώσει με τα τυπικά- ιατρικές εξετάσεις και υπογραφή συμβολαίου- θα ενσωματωθεί με τους νέους συμπαίκτες του στην προπόνηση.

    Ο Αλίχοτζιτς έγινε γνωστός με τη φανέλα της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ ενώ τη σεζόν 1998-'99 αγωνίστηκε στην Τουρκία με τα χρώματα της Ούλκερ.

    [21] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΙΡΑΝ

    Λευκωσία, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:34 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Σάγιεντ Μοχάμεντ Χαταμί, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διαβίβασε στον ιρανό ομόλογό του τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συμφορά που έπληξε τη χώρα αυτή και για τις χιλιάδες θύματα από τον πρόσφατο σεισμό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης προς τον πρόεδρο Χαταμί την απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της περιοχής της πόλης Μπαμ, ύψους 100.000 δολαρίων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Η Β.ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 28 Δεκεμβρίου 2003 (11:06 UTC+2)

    Ετοιμη δηλώνει η Βόρεια Κορέα για συμμετοχή σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2004, επιβεβαιώνοντας έτσι δήλωση που έκανε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι.

    Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της έναρξης των διαπραγματεύσεων στις οποίες θα πάρουν μέρος η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ρωσία.

    [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ «PARMALAT»

    Μιλάνο, 28 Δεκεμβρίου 2003 (10:46 UTC+2)

    Συνελήφθη χθες στο Μιλάνο ο Καλίστο Τάντσι, ιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Parmalat, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικού σκανδάλου.

    Οι δραστηριότητες του 65χρονου Τάντσι αποτελούσαν αντικείμενο έρευνας από τις 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι αρχές δεν είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του. Τελικά το ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η εισαγγελία της Πάρμας, όπου βρίσκεται η έδρα της Parmalat. Χθες το δικαστήριο της Πάρμας κήρυξε την Parmalat σε κατάσταση χρεοκοπίας κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εταιρείας.

    [24] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (10:39 UTC+2)

    Αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας των Φιλιππίνων και η 14χρονη κόρη του σκοτώθηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της κατοικίας τους, στην πόλη Κοταμπάτο, 960 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. Τρία ακόμη παιδιά του Μάξιμο Παμίλιαν, ελεγκτή του υπουργείου Παιδείας, τραυματίστηκαν από τα θραύσματα της χειροβομβίδας.

    Η αστυνομία διενεργεί έρευνα προκειμένου να διευκρινίσει αν η επίθεση οφείλεται στην θέση που διατηρούσε ο Παμίλιαν στο υπουργείο ή σε προσωπικούς λόγους.

    [25] Β΄ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

    Πόλη της Γουατεμάλας, 28 Δεκεμβρίου 2003 (10:34 UTC+2)

    Πέντε εκατομμύρια ψηφοφόρων της Γουατεμάλα προσέρχονται σήμερα στις κάλπες του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που προκρίθηκαν στον β΄ γύρο: τον Αλβάρο Κολόμ, ο οποίος χαρακτηρίζεται κεντροαριστερός και τον Οσκάρ Μπέργκερ, που χαρακτηρίζεται πιο συντηρητικός και θεωρείται ως ο επικρατέστερος. Τις εκλογές παρακολουθούν απεσταλμένοι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

    Ο νικητής θα διαδεχθεί τον Αλφόνσο Πορτίγιο, ο οποίος είχε εκλεγεί το 1999, ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Μετώπου της Γουατεμάλας, ενός λαϊκιστικού κόμματος που ίδρυσε ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Εφρέν Ρίος Μοντ.

    Υπενθυμίζεται ότι στον α' γύρο ο 57χρονος Οσκάρ Μπέργκερ, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (34,48%), ενώ ο αντίπαλός του, Αλβάρο Κολόμ κέρδισε το 26,48% των ψήφων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 December 2003 - 10:38:19 UTC