Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΙΟ ΗΠΙΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ
  • [02] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ
  • [04] ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΔ ΑΝΟΙΞΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [05] ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΔΙΕΘΥΝΣΗ
  • [06] Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ:ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [07] ΑΚΗΣ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ
  • [08] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ
  • [09] ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
  • [10] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
  • [11] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΡΤΟΓΑΝ-ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [13] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ;
  • [16] ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ
  • [17] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [18] 12 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [19] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET

  • [01] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΙΟ ΗΠΙΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (16:24 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Με το αναμενόμενο προεκλογικό κλίμα αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2004.

    Οι υπουργοί της κυβέρνησης επέκριναν τη ΝΔ για την αντιπολιτευτική της πολιτική ενώ υποστήριξαν ότι ο λαός θα την καταψηφίσει και πάλι στις επερχόμενες εκλογές.

    Αντίθετα οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν βέβαιοι για τη νίκη του κόμματος τους..

    «Όλοι έχουμε παρελθόν και παρών. Το μέλλον καθορίζεται από το παρελθόν και εσείς δεν έχετε τίποτα να επιδείξετε» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης απευθυνόμενος στη ΝΔ ενώ νωρίτερα είχε πει, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη τριετία διακυβέρνησης της.

    «Το 90 κάνατε κυβέρνηση με την αριστερά και αντί του μάνα δώσατε χολή. Γιατί εξανίσταστε όταν λέμε ότι γυρνάτε στο παρελθόν. ..Τρία χρόνια που είχατε τη διακυβέρνηση εφαρμόσατε τη πολιτική λιτότητας και του μηδέν συν μηδέν ίσον 14%».

    Τέλος ο κ Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην επιτυχία της ΕΛΑΣ με την σύλληψη της 17Ν κατηγορώντας την ότι κράτησε ιδιοτελή στάση.

    «Η Ελληνική αστυνομία ακόμα περιμένει περιμένει το μπράβο σας. Εσείς που λέτε ναι σε όλα πάρτα όλα αρνηθήκατε στην ΕΛΑΣ που απάλλαξε τη χώρα από ένα αγκάθι ένα μπράβο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταθέτει και φέτος έναν αναξιόπιστο προϋπολογισμό γιατί δεν την νοιάζει γνωρίζοντας ότι η ΝΔ είναι αυτή που θα κληθεί, ως κυβέρνηση να τον εφαρμόσει.

    Ακόμα μίλησε για αυτοκάθαρση που επιχειρεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ διώχνοντας γαμπρούς και υφυπουργούς αλλά και βάζοντας τον ΥΠΕΞ Γ Παπανδρέου να μιλάει όπως είπε από τον Βόλο κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος έδωσε έμφαση στο σημαντικό όπως είπε- νομοθετικό έργο του υπουργείου του με την ψήφιση σημαντικότατων ν/σ και μάλιστα με ευρύτατη συναίνεση.

    «Ψηφίσαμε σημαντικά ν/σ και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες όλων των συνταγματικών νόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 12 ν/σ τα οκτώ είχαν ομόφωνη ή ευρύτατη πλειοψηφία» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης μίλησε για προεκλογικό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό που ευνοεί όπως είπε σκανδαλωδώς το μεγάλο κεφάλαιο.

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ καλώντας τους αγρότες και τους μικρομεσαίους να ενωθούν στην εργατική τάξη και να φτιάξουν το δικό τους μέτωπο για να μαυρίσουν και τους δύο.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης έκανε λόγο για τον σημαντικότερο προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων που χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακή προοπτική, κοινωνική δικαιοσύνη, και δημοσιονομική πειθαρχία.

    «Με αυτόν τον προϋπολογισμό υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό για μια ισχυρή Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ Φωτιάδης.

    Τέλος έδωσε έμφαση στο κοινωνικό κράτος υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση το έχει ενισχύσει ενώ έφερε ως παράδειγμα τους μισθούς των εργαζομένων λέγοντας χαρακτηριστικά:

    « Το 90- 93 επί κυβέρνησης ΝΔ οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,5 % όταν οι ευρωπαϊκοί μισθοί εκείνη την περίοδο αυξήθηκαν κατά 4,5%. Αντίστοιχα οι μισθοί επί ΠΑΣΟΚ το 97 αυξήθηκαν κατά 21,5 όταν στην ΕΕ ήταν 0,7%.

    Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο που όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιόρισαν τους μισθούς τους προκειμένου να καταφέρουν την πραγματική σύγκλιση και καθηλώνοντας τους για μια δεκαετία εμείς τους αυξήσαμε».

    [02] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (13:01 UTC+2)

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της επικίνδυνης γρίπης «φουτζιάν» στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, που χαρακτηρίζει τα πρόσφατα ύποπτα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας «συνήθεις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος».

    Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο, τα περιστατικά που εμφανίστηκαν ως γρίπη ήταν συνήθεις λοιμώξεις του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού, από διάφορα ιογενή ή μικροβιακά αίτια και δεν συνιστούν επιδημία.

      Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση στο περιστατικό που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο παίδων ''Αγλαΐα Κυριακού'' και απασχόλησε τα Μ.Μ.Ε. ο εργαστηριακός ιολογικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε στα δύο επίσημα, διαπιστευμένα από το υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ειδικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο ''Παστέρ'' στην Αθήνα. Επομένως κάθε σύνδεση του περιστατικού αυτού με την εμφάνιση σε άλλες χώρες νέων τύπων ιού γρίπης, δεν έχει εργαστηριακά ελεγχθεί και τεκμηριωθεί, από τα επίσημα Κέντρα Αναφοράς.

    Όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο ο μηχανισμός ελέγχου επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, που λειτουργεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και των Εργαστηριακών Κέντρων Αναφοράς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είναι σε διαρκή ετοιμότητα ώστε άμεσα και έγκαιρα να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, από το οποίο και θα παρέχεται η ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ

    Ουάσινγκτον, 20 Δεκεμβρίου 2003 (10:02 UTC+2)

    Την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, εξέφρασαν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλέρ, μεταδίδει το BBC.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα «νέο κόσμο απαλλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία». Ο Μπλερ είπε ότι η Λιβύη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι θα επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από διεθνείς επιθεωρητές. «Η απόφαση του Μουαμάρ Καντάφι είναι ιστορική και θαρραλέα και γι' αυτό την επικροτώ» υπογράμμισε ο Τόνι Μπλέρ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση της Τρίπολης διαπραγματεύονταν το ζήτημα επί εννέα μήνες.

    [04] ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΔ ΑΝΟΙΞΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Διατεθειμένος να άρει το βέτο στο θέμα της επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, φαίνεται πως είναι ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του κατά τη διάρκεια γεύματος του Οικονομικού Επιτελείου του κόμματος.

    «Σ' αυτές τις εκλογές ο Σαμαράς θα μείνει εκτός ΝΔ. Είναι οριστικό. Μετά τις εκλογές μπορεί να πάρει κυβερνητική θέση. Θα δούμε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του κ.Σαμαρά που δημοσιεύεται αύριο στο περιοδικό «Κ» της κυριακάτικης «Καθημερινής». Σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή τμήμα της βάσης της ΝΔ αντιδρά στο ενδεχόμενο επιστροφής του Α.Σαμαρά και εκτίμησε πως μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι ηπιότερα για τον πρόεδρο της ''Πολιτικής Ανοιξης'' εφόσον έχει κάνει και την αυτοκριτική του.

    Στη συνέντευξη ο κ.Σαμαράς γνωστοποιεί την πρόθεσή του να επιστρέψει άνευ όρων στη Νέα Δημοκρατία, εάν κληθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή. «Δεν ξέρω αν θα πολιτευτώ τώρα, ξέρω ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή στον τόπο», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «θα βοηθήσω την παράταξη όπως έκανα και το 2000».

    Ο πρόεδρος της -αδρανούσης- Πολιτικής Άνοιξης παραδέχεται ότι θα χειριζόταν διαφορετικά ορισμένα πράγματα, ότι δεν θα διακινδύνευε να βάλει την τότε κυβέρνηση στον «πειρασμό» των πρόωρων εκλογών και δηλώνει ότι σέβεται εκείνους που έχουν πικρίες από τον ίδιο. «Όλα τα έχω σκεφτεί, και έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Η ιστορία γράφεται όμως μία φορά. Δεν ξαναγράφεται», αναφέρει.

    Ο κ.Σαμαράς αποφεύγει να μιλήσει για τον κ.Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Όσον αφορά τον Κ.Μητσοτάκη αν μιλήσω για τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του θα μου καταλογιστεί σκοπιμότητα, αν μιλήσω για τις αντιφάσεις και τα ελαττώματά του θα μου καταλογιστεί εμπάθεια».

    Τέλος, δηλώνει πως αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πικρίες, αλλά σημειώνει ότι και ο ίδιος έχει πικραθεί γιατί συκοφαντήθηκε για ανυπόστατα πράγματα. «Το θέμα είναι αν μπορούμε να δούμε πέρα από τις ανθρώπινες πικρίες μας. Αλίμονο αν στις παραμονές μιας τόσο σημαντικής μάχης εμείς ασχολούμαστε με πικρίες προ δεκαετίας», αναφέρει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στο γεύμα των βουλευτών που μετέχουν στα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος για την οικονομική πολιτική υπό τον συντονιστή Γ. Αλογοσκούφη λίγες ημέρες μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τις θέσεις του περί περιοριστικής και σφιχτής πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γεύμα έγινε συζήτηση και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις του, αλλά όπως παρατηρούσαν οι βουλευτές που συμμετείχαν, ήταν πολύ ηπιότερες και δέχθηκε και τις απόψεις τους για την αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα, καθώς και για την κοινωνική διάσταση που επιδιώκει να δώσει η ΝΔ.

    [05] ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (00:04 UTC+2)

    Το σενάριο του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με νεκρούς και τραυματίες προετοιμάζεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Εθνος» με έγγραφο του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ζητάει από κάθε φορέα να καταγράψει τι μπορεί να διαθέσει σε ενδεχόμενο τέτοιο χτύπημα.

    Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να καταγραφούν οι διαθέσιμοι πόροι να εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις για να ζητηθεί συνδρομή από άλλες χώρες και να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την εμπλοκή άλλων χωρών.

    Το κύριο βάρος στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, από πλευράς υπουργείων, θα σηκώσουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμα και μια μεγάλη εκκένωση περιοχής και να φιλοξενήσει τον κόσμο σε στρατόπεδα, σε περίπτωση μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος.

    Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έχει, επίσης, την ευθύνη για την φύλαξη σε αέρια, στεριά και θάλασσα σε συνεργασία πάντα με άλλα υπουργεία.

    Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει την ευθύνη για την ανίχνευση, την απολύμανση και την εκκένωση χώρων σε περίπτωση, χημικού, βιολογικού ή πυρηνικού χτυπήματος.

    Μεγάλη θα είναι και η συνδρομή του υπουργείου Υγείας. Τα νοσοκομεία πρέπει να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε εξειδικευμένο προσωπικό και φάρμακα μέχρι τις 5 Ιανουαρίου για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν χημικό ή βιολογικό χτύπημα.

    Τέλος, στο έγγραφο του κ. Νασιάκου τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας ειδικού επιχειρησιακού φορέα για τον τομέα της υγείας.

    [06] Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ:ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ΔΗΚΚΙ θα μπει και πάλι στην Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Σε αυτά τα 8 χρόνια, ανέφερε ο κ.Τσοβόλας, υπήρξαν και νικηφόρες μάχες αλλά και ήττες. «Αυτά όμως που δεν ηττήθηκαν ποτέ είναι η πολιτική και ιδεολογική μας συνέπεια καθώς και το πολιτικό ήθος. Επίσης, ουδέποτε ηττήθηκε το πολιτικό φρόνιμα και η αγωνιστικότητα μας», είπε.

    Αναφερόμενος στις εκλογές της άνοιξης επεσήμανε ότι «σημασία δεν έχει να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς, αλλά να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη δικομματική πολιτική», καθώς, όπως είπε, υπάρχει μια δεκατετράχρονη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται και σήμερα από τη Ν.Δ. και το ΠαΣοΚ.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΔΗΚΚΙ για τη «δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου εξουσίας ενάντια στο νεοφιλελεύθερο δικομματισμό», σημειώνοντας ότι «ένα δημοκρατικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα πρέπει να ικανοποιεί την αξίωση, σύμφωνα με την οποία, το μέλλον πρέπει να ανήκει σε όλους τους ΄Ελληνες και όχι μόνο στους οικονομικά ισχυρούς».

    Όσον αφορά, τέλος, στο προϋπολογισμό του 2004 που συζητείται στη Βουλή, έκανε λόγο για «ένα προϋπολογισμό της μιζέριας, που δίνει προεκλογικά κάποια ψίχουλα στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους, για να τα πάρουν μετά τις εκλογές οι μονομάχοι του δικομματισμού χοντρά και πάλι από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

    [07] ΑΚΗΣ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2003 (15:45 UTC+2)

    Την άποψη ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πριν από τις εκλογές διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτή την περίοδο είναι να αναδείξει το ΠαΣοΚ τις σύγχρονες πολιτικές με τις οποίες θα δοθούν λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων του Ελληνικού λαού.

    «Δίνουμε προτεραιότητα σε αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται με έργο και αποτελεσματικότητα, με συγκεκριμένες επιλογές παρέμβασης και δεν θα προωθηθεί αν ρίξουμε το βάρος μας σε υποθετικά σενάρια, τα οποία μπορεί να έχουν το ενδιαφέρον τους, αλλά αποπροσανατολίζουν από την βασική κατεύθυνση παρέμβασης, δουλειάς και δράσης που χρειάζεται αυτήν την εποχή από όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο κ.Τσοχατζόπουλος πραγματοποίησε την καθιερωμένη περιοδεία του, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, στα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στην εικόνα που συνάντησε στην αγορά επεσήμανε ότι οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μεγάλη προσφορά προϊόντων, σε διάφορες τιμές και ποιότητες.

    «Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια σταθεροποίηση των τιμών και όπως δείχνει η εξέλιξη του τιμαρίθμου κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση έναντι των προηγούμενων μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι και φέτος ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο επίπεδο του 3,4 με 3,5%. Αυτό εκφράζει και την ανάγκη που υπάρχει ο καταναλωτής να κινηθεί με ενδιαφέρον», ανέφερε.

    [08] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Στο θέμα της διαδοχολογίας, των δημοσκοπήσεων και του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαιρέτησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη την εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Παλιννοστούντων Ομογενών, που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών και εξέφρασε τη χαρά του για τη διατήρηση της παράδοσης από τους νέους.

    Ερωτηθείς για το θέμα της διαδοχολογίας ο υπουργός απάντησε: «Τώρα έχουμε μπει στην περίοδο των εορτών, έχουμε βέβαια την μάχη του προϋπολογισμού που πρέπει να δώσουμε, με το ΠΑΣΟΚ να πιστεύει στη νίκη και κυρίως να πιστεύει στα πεπραγμένα του, σ αυτά που έχει κάνει για την χώρα και τους έλληνες πολίτες. Να νοιώθει επίσης και την ευθύνη του γι αυτά που πρέπει να κάνει την επόμενη τετραετία, αλλά έως εδώ. Από κει και πέρα πρέπει να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό την ηρεμία που χρειάζεται για να ζήσει ωραία τις μέρες των γιορτών»

    Για το θέμα δημοσκόπησης που πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο ο κ. Βενιζέλος είπε: «Έρευνες υπάρχουν πολλές θα τις δούμε και όταν τις δούμε θα τις σχολιάσουμε. Οι έρευνες είναι για να τις μελετάμε. Δεν είναι επιφανειακές όσο νομίζουν κάποιοι».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα με την έκθεση Outlook είπε ότι «το θέμα αυτό το χειρίσθηκαν τα αρμόδια όργανα, που δεν είναι κρατικά όργανα. Είναι όργανα του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κόσμου και αυτοί πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο. Δεν υπαγορεύει η πολιτεία ενέργειες των καλλιτεχνικών διευθυντών».

    Τέλος, για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΠΑΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «΄Όταν δω τα στοιχεία όλα, όταν έχουν συντελεσθεί όλες οι νομικές πράξεις τότε θα εκφρασθώ. Τις τελευταίες μέρες εξάλλου έχω μιλήσει για το θέμα αυτό και δεν έχω να πω τίποτε πριν δω να συντελούνται όλα τα αναγκαία νομικά γεγονότα».

    [09] ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2003 (13:18 UTC+2)

    Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα ενώ αύριο θα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων το καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να κάνει τις αγορές της "τελευταίας στιγμής" από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ το ίδιο ωράριο θα ισχύσει και για την προηγούμενη της Πρωτοχρονιάς.

    Για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου κηρύχθηκε αργία. Το Σάββατο 27 του μηνός, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το βράδυ, ενώ την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά. Τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου το ωράριο που θα ισχύσει είναι 9.00-20.30. Όσον αφορά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, αργίες θα είναι η 1η και τη 2η Ιανουαρίου (σε αντικατάσταση της Κυριακής 21/12), ενώ το Σάββατο 3 του μηνός τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 4 μετά το μεσημέρι.

    [10] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (11:05 UTC+2)

    Την προστασία των δανειοληπτών, από αθέμιτους όρους και κρυφές επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με νομοσχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει η κυβέρνηση.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάληψη σειράς εξουσιών από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον έλεγχο των τραπεζών. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει προκειμένου να ενημερώνονται οι δανειολήπτες και να φωτιστούν τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» που υπάρχουν στις συμβάσεις, που υπογράφουν οι καταναλωτές με τις τράπεζες για τη σύναψη των δανείων και την έκδοση καρτών.

    Επίσης, έλεγχος θα γίνεται και στην παραπλανητική διαφήμιση δανείων και καρτών και στις «απρόσκλητες» πωλήσεις που γίνονται από υπαλλήλους τραπεζών μέσω τηλεφώνου. Ακόμα, θα ελέγχονται οι μέθοδοι καθορισμού των επιτοκίων, καθώς και η εφαρμογή της νομοθεσίας και των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

    [11] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΡΤΟΓΑΝ-ΝΤΕΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 20 Δεκεμβρίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Ως ''κινήσεις εντυπωσιασμού'' με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τη δημόσια αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και το θέμα του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά παραμένει έτοιμη για έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, όποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ένα γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται και από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον κ. Ανάν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 20 Δεκεμβρίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων τάχθηκε υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή με πρόταση έξι Εργατικών βουλευτών και ενός Συντηρητικού και το οποίο αναφέρεται στο αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες της τ/κ "αντιπολίτευσης" προς μια λύση που θα κάνει δυνατή την ένταξη της Κύπρου ως ενωμένης νήσου τον Μάιο του 2004 ύστερα από 30 χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 20 Δεκεμβρίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Ιστορική συμφωνία συνήψε το μοναδικό κόμμα των Σέρβων της Κροατίας με την εθνικιστική Δημοκρατική Ένωση της Κροατίας, το κόμμα που πλειοψήφησε στις εκλογές του Νοεμβρίου, μεταδίδει το BBC.

    Με τη συμφωνία αυτή, αναγνωρίζεται στην σερβική μειονότητα το δικαίωμα επιστροφής, έως το τέλος του 2004, των περιουσιών που έχασαν στην διάρκεια του πολέμου στις αρχές του '90. Σε αντάλλαγμα το κόμμα της σερβικής μειονότητας θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη εβδομάδα. Το σερβικό κόμμα της Κροατίας ελπίζει ότι θα ικανοποιήσει και ένα δεύτερο μεγάλο αίτημα του που είναι η κατάργηση ταξιδιωτικής βίζας με την Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 20 Δεκεμβρίου 2003 (09:30 UTC+2)

    Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το σχέδιο Ανάν και για το θέμα του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία του ζητεί την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και η ίδρυση της Ανανεωτικής Κίνησης από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην επιστολή Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων, στο θέμα της αποφυλάκισης των αλλοδαπών και στο θέμα που προέκυψε σε σχέση με τη συμφωνία των Κυπριακών Αερογραμμών με ιδιωτική εταιρεία για διαφημιστική καμπάνια.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ευθεία σύγκρουση Ντενκτάς - Ερντογάν'', αναφέρεται στη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς ''να αλλάξει ύφος και συμβούλους'', αλλά και στην αντίδραση του Τ/Κ ηγέτη ότι το σχέδιο Ανάν είναι αυτοκτονία και ότι δεν πρόκειται να το διαπραγματευτεί ποτέ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι κανείς δεν αμφισβητεί την εταιρεία που κέρδισε τη συμφωνία για διαφημιστική καμπάνια των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά το κατά πόσον ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία και εάν η συμφωνία ήταν η συμφέρουσα για τις ΚΑ.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Οργή πολυτέκνων κατά κυβέρνησης'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των πολυτέκνων από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του νερού''. Προσθέτει ότι οι πολύτεκνοι με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για αδικία και προειδοποιούν για μέτρα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι χωρίς ανησυχίες δέχθηκαν στο ΔΗΣΥ την εξαγγελία ίδρυσης της Ανανεωτικής Κίνησης από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη. Προσθέτει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να εκφράζει απόψεις.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Πόλεμος στα παρασκήνια'' και γράφει ότι εικόνα σύγχυσης αλλά και σύγκρουσης παρουσιάζει η τουρκική πολιτική σκηνή. Προσθέτει ότι η Αγκυρα δείχνει να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόσωπο ενόψει των ευρωπαϊκών της επιδιώξεων, κάτι που δεν συνάδει με τις θέσεις και τις τακτικές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται στην ίδρυση της Ανανεωτικής Κίνησης από τον Αλέκο Μαρκίδη, η οποία έχει ως επίκεντρο τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, την ομαλή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ με την όσο είναι εφικτό συμμετοχή των Τ/Κ, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων και την ανανέωση της πολιτικής ζωής.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καίνε οι τιμές στην αγορά'' ότι σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Η κατάσταση για τους Κύπριους καταναλωτές αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω με την έλευση του νέου χρόνου, οπόταν και θα επιβληθούν αυξήσεις στα τέλη διάφορων υπηρεσιών, όπως έκδοσης ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών μεταβίβασης. Αλλού γράφει ότι τη διαφωνία του προς την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να μην απονεμηθεί χάρη ενόψει των γιορτών κυρίως σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Κύπρο εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Βάζουν χέρι στην κυριαρχία" και αναφέρεται σε συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα για το Κυπριακό υπό τον Πρόεδρο Σεζέρ ενώπιον του οποίου θα τεθεί το σχέδιο που ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ με βασικό άξονα την κυριαρχία. Αλλού γράφει ότι η απόφαση της Βουλής για παράταση των υπηρεσιών των έκτακτων γιατρών, νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού "άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τους υπόλοιπους έκτακτους που υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία παρόλο ότι το ενδεχόμενο για αναπομπή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ένα πιθανό σενάριο το οποίο μπορεί να απεύχονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι την ίδια ώρα όμως τους προβληματίζει έντονα".

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ετοιμοι για συνομιλίες'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την αποστολή της οποίας επιβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ζητά την επανεμπλοκή του κ. Αννάν στο Κυπριακό για επανέναρξη συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι θετικά απάντησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην επιστολή που έλαβε από τον κ. Ανάν σχετικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και με την οποία υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, που σχετίζονται με την επανέναρξη της διερευνητικής διαδικασίας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και την εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997.

    Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η Ευρώπη σταματά στην Πράσινη Γραμμή" προβάλλει στο κύριο θέμα συνέντευξη του Ιρλανδού Πρεσβευτή στο ΚΥΠΕ, ο οποίος προειδοποίησε για προβλήματα που θα προκύψουν για την Τουρκία, τους Τ/Κ αλλά και την ε/κ πλευρά καθώς η πράσινη γραμμή θα καταστεί "σύνορο" ανάμεσα στην ΕΕ και το έδαφος που δεν ανήκει στην Ενωση. Αναφέρεται επίσης στην έρευνα που διεξήγαγε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, που κατέδειξε ότι οι υπεραγορές της Πάφου είναι οι ακριβότερες.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απαγορεύουν τη διαφήμιση;'' ότι διατάξεις του Νόμου περί Καταναλωτικής Πίστης φαίνεται να ακυρώνουν τη δυνατότητα ραδιοτηλεοπτικής διαφήμισης, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να ευνοεί την εφαρμογή αυτού του νόμου που τελικά οδηγεί σε κατάργηση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής διαφήμισης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την πρώτη συνάντηση πριν το τέλος του χρόνου θα έχουν η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και η κοινοπραξία Alterra Consortium που κέρδισε το διαγωνισμό για την ανέγερση των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο BOT.

    Η 15μερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανακατατάξεις'' αναφέρεται στο κομματικό τοπίο της Κύπρου, σημειώνοντας πως οι διεργασίες αναμένεται να κορυφωθούν στους πρώτους μήνες του νέου έτους. Αναφέρεται στην χθεσινή ίδρυση της Ανανεωτικής Κίνησης από τον Αλέκο Μαρκίδη, στην ίδρυση πολιτικής Κίνησης του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, αλλά και στην υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004 από τους ΕΔΗ, και το ΑΔΗΚ. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο συντονισμό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ;

    Αγκυρα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (23:00 UTC+2)

    Ο αρχηγός του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος» στα κατεχόμενα της Κύπρου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συνεχίζει να επιμένει στο θέμα της παραίτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, από τη θέση του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, με το επιχείρημα ότι αυτά τα καθήκοντα πρέπει να τα ασκεί ο επικεφαλής της ''κυβέρνησης'' που έχει την πολιτική ευθύνη.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, πάλι, τόνισε ότι δεν επιμένει να διατηρεί την ιδιότητα του διαπραγματευτή και ότι παραπέμπει το θέμα προς μελέτη στον ''αρχιεισαγγελέα'', δημιουργώντας την εντύπωση ότι ενδεχομένως θα παραιτηθεί από την αποστολή αυτή.

    «Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανένας, αν τελικά ο Ντενκτάς λάβει αυτή την απόφαση», τονίζει σε άρθρο του ο επικεφαλής του γραφείου της «Milliyet» στην Αγκυρα Φικρέτ Μπιλά με τίτλο «Η απόφαση του Ντενκτάς».

    «Η παραίτησή του όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των συνομιλιών, διότι ως ''πρόεδρος Δημοκρατίας'' είναι αυτός ο οποίος θα επικυρώσει τελικά το αποτέλεσμα και επιπλέον θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία των συνομιλιών.

    Επίσης, εάν προκύψει κάποια απαράδεκτη κατάσταση ή έγγραφο για την ''ΤΔΒΚ'', έχει τη δικαιοδοσία να μην την επικυρώσει και να μην θέσει την τελική υπογραφή», σημειώνεται στο άρθρο.

    «Κατά την προσεχή διαδικασία, ο Ντενκτάς εγκαταλείποντας -όπως προτείνεται- τη νέα αποστολή σε καινούργιο διαπραγματευτή ή διαπραγματευτές, ενδέχεται να περιορισθεί μόνο στην άσκηση εποπτείας.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αφαιρέσει μια «προϋπόθεση» που θέτουν η Ε.Ε., οι Ελληνοκύπριοι, η ''αντιπολίτευση της ΤΔΒΚ'' και ακόμη η κυβέρνηση της Αγκυρας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    [16] ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ

    Βαγδάτη, 20 Δεκεμβρίου 2003 (12:54 UTC+2)

    Αμερικάνοι στρατιώτες σκότωσαν κατά λάθος τρεις ιρακινούς αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους δύο, τους οποίους πυροβόλησαν πιστεύοντας ότι είναι παράνομοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ιρακινός αστυνομικός.

    Το επεισόδιο έγινε σε σημείο ελέγχου 55 μίλια από την πόλη του Κιρκούκ ενώ δεν υπήρξε άμεση ανακοίνωση από τον αμερικάνικο στρατό.

    Στην ίδια περιοχή χθες το βράδυ ιρακινοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο ανθρώπους που προσπάθησαν να τοποθετήσουν βόμβα στο δρόμο, σε περιοχή 15 μίλια από το Κιρκούκ.

    [17] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 20 Δεκεμβρίου 2003 (10:41 UTC+2)

    Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 άτομα στις Φιλιππίνες όπου λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων εδώ και έξι μέρες δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, πολλοί αγνοούνται ακόμη και ήδη έχουν ανασυρθεί 35 άτομα.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν την ώρα των κατολισθήσεων και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 83. Περίπου 300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Για τη χειρότερη εμπειρία της ζωής τους κάνουν λόγο οι Αρχές, οι οποίες νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι ήδη οι νεκροί έχουν φτάσει στους 70. Ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και ειδικές βάρκες.

    [18] 12 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2003 (09:58 UTC+2)

    Δώδεκα άτομα, που επέβαιναν σε γερμανικό λεωφορείο, έχασαν τη ζωή τους και άλλα τριάντα πέντε περίπου τραυματίστηκαν σε δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον αυτοκινητόδρομο E19, κοντά στα Γαλλοβελγικά σύνορα.

    Tο δυστύχημα στις 05.30 (τοπική ώρα) όταν το λεωφορείο, με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, προσέκρουσε στο συνοριακό φυλάκιο του Ανζί, κοντά στην πόλη Μονς. Στη συνέχεια το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Μονς στο λεωφορείο πρέπει να υπήρχαν 49 άτομα, ενώ τα 35 απ΄αυτά διασώθηκαν ελαφρά τραυματισμένα.

    [19] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 20 Δεκεμβρίου 2003 (00:05 UTC+2)

    Μικτή εικόνα εμφάνισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.278,22 μονάδες, με άνοδο 30,14 μονάδων (0,29%), ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.951,02 μονάδες, με πτώση 5,16 μονάδων (0,26%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.088,66 μονάδες, μειωμένος κατά 0,52 μονάδες (0,05%).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 December 2003 - 19:13:33 UTC