Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [03] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΤΕΝΑΣ
  • [05] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2004
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [08] ΥΠΕΘΑ: Η Ν.Δ. ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ APACHE ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [09] ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΤΡΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [12] ΞΙΦΙΑΣ: ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
  • [13] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [14] ΑΝΑΝ: "ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 50-50"
  • [15] ΜΝΗΝΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΑ
  • [17] ΣΤΑ 107,3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2004
  • [19] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΗ 10ΛΕΠΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΡΙΚΟΥΣ
  • [20] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ
  • [21] Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΝ Τ.ΛΕΜΟΝΗ
  • [22] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ
  • [23] ΠΣΑΤ: 10ΛΕΠΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [24] ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
  • [25] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΕΓΚΟΝ ΚΡΕΝΤΣ
  • [26] ΙΤΑΛΙΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΟΥ ΜΕ ΓΕΡΑΝΟ
  • [27] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
  • [28] ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [29] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
  • [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [31] Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΠ. ΤΣΙΤΣΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΗΜΙΣΜΕΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (18:18 UTC+2)

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για έναν θεσμό που θα εγγυάται στις τράπεζες προκειμένου να παίρνουν δάνεια οι επιχειρήσεις, αφού νωρίτερα αξιολογηθούν από το Ταμείο.

    Στην επόμενη πενταετία προβλέπεται να επωφεληθούν από το Ταμείο δεκαπέντε ως δεκαοκτώ χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

    Μιλώντας στα εγκαίνια ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλοί μισθοί, απασχόληση και καλύτερη ποιότητα εργασίας.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε το ταμείο εγγυοδοσίας ως μοχλό ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις επισήμανε ο υπουργός ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος και υπογράμμισε τη σημασία του νέου χρηματοπιστωτικού θεσμού, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαιρετίζοντας την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, είπε τα εξής:

    «Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

    Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ, όχι μονάχα γιατί βρίσκομαι σε έναν καινούργιο χώρο, έναν καινούργιο χώρο που δείχνει ότι η Διοίκηση φεύγει από τη ρουτίνα των σκονισμένων και σκοτεινών χώρων της γραφειοκρατίας.

    Με ιδιαίτερη χαρά είμαι εδώ, γιατί μια παλιά προσπάθεια, μια παλιά επιδίωξη, ένα αίτημα που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, να υπάρχει ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας για τους μικρομεσαίους γίνεται πραγματικότητα.

    Τα σημερινά εγκαίνια του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων αποτελούν ένα μικρό δείγμα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Εμείς θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η επιχείρηση πάνω στην οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Είναι εκείνη η οποία δίνει δυναμική στην οικονομία της χώρας μας και εξασφαλίζει την απασχόληση.

    Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλων βιομηχανιών με οικονομίες κλίμακος. Είναι προπαντός μια χώρα μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, μια χώρα όπου ανθεί η επιχειρηματικότητα. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15», μεγαλύτερο από το 26% του εργατικού δυναμικού. Και αυτό δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Ο Έλληνας έχει στην κουλτούρα του την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, τη θέληση να διευθύνει ο ίδιος μια δουλειά που του ανήκει. Δημιουργούμε συνεχώς νέες επιχειρήσεις, πολύ περισσότερες από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως ανέφερα προηγουμένως, η οικονομία μας βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Γι' αυτό και είναι λογικό ότι ο στόχος ο δικός μας είναι να διευκολύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Θέλουμε να ορθοποδήσουν, να μεγαλώσουν, να γίνουν ανταγωνιστικές. Όχι μονάχα μέσα στην Ελλάδα ή σε έναν περιορισμένο χώρο, αλλά και στη γειτονική περιοχή και την Ευρώπη.

    Θέλουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν τη χώρα μας περιφερειακή οικονομική δύναμη.

    Θέλουμε να παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία.

    Θέλουμε να αποκτήσουν εξωστρέφεια, εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Θέλουμε να δικτυωθούν στην ευρύτερη περιοχή, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά τους και μέσω θυγατρικών εταιρειών.

    Πώς γίνονται όλα αυτά; Όλα αυτά απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές. Εμείς εφαρμόζουμε ήδη συγκεκριμένες πολιτικές σ' αυτή την κατεύθυνση. Το κεντρικό στοιχείο μιας πολιτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αυτών που έχουν έως 30 άτομα προσωπικό. Τις επιχειρήσεις αυτές, πολλές φορές, ο τραπεζικός τομέας τις αγνοεί, γιατί συνήθως είναι νέες επιχειρήσεις, χωρίς φήμη και προϊστορία στην αγορά, που δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να αναπτυχθούν, να έχουν κέρδη, δεν παρέχουν τα εχέγγυα στις Τράπεζες για μια επιτυχημένη δραστηριότητα. Και εκείνο που συμβαίνει τις περισσότερες φορές, δεν έχουν τις εμπράγματες ασφάλειες, τις οποίες ζητά το τραπεζικό σύστημα.

    Εδώ είναι, θα έλεγα, μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση που το σύστημα της ελεύθερης αγοράς αποτυγχάνει στο διαμεσολαβητικό ρόλο του. Αποτυγχάνει στο να παράσχει τη βοήθεια για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες και δικαιολογημένα- φοβούνται τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και επομένως χρειάζεται μια άλλη παρέμβαση.

    Γι' αυτό και η κυβέρνηση παρεμβαίνει και δημιουργεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Θέλω να επαναλάβω αμέσως αυτό που είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος πριν, ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν είναι ένας Οργανισμός, ο οποίος χειρίζεται τα θέματα με βάση κυβερνητικές οδηγίες, είναι και αυτός ο Οργανισμός μια Τράπεζα, μια ειδική Τράπεζα με ειδικό στόχο τη βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο ρόλος του κράτους είναι, επομένως, καθοριστικός. Η εγγύηση, την οποία παρέχει το Ταμείο στο δάνειο του οφειλέτη, μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες και κατόπιν τούτου αυτές είναι πρόθυμες να προβούν σε χορηγήσεις δανείων που χρειάζονται οι μικρές αυτές επιχειρήσεις.

    Το Ταμείο αυτό αποτελεί για μας, εδώ στη χώρα μας, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, μια καινοτομία. Όμως, όπως κάθε καινοτομία χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια και χρειάζεται ακόμη να δούμε με κριτικό βλέμμα, με ανοιχτό βλέμμα όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν στην πρώτη φάση της λειτουργίας του.

    Όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τον κ. Δασκαλόπουλο, θέσαμε ορισμένους κανόνες. Υπάρχει μια συμφωνία με τις Τράπεζες και από τη συμφωνία και τους κανόνες αυτούς, προκύπτει πώς χορηγούνται οι εγγυήσεις του Ταμείου. Θέλουμε οι εγγυήσεις να βοηθούν τόσο τους δανειστές, όσο και τους οφειλέτες κυρίως και να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στους δυο αντισυμβαλλόμενους: την Τράπεζα και το μικρό επιχειρηματία.

    Θα παρακολουθήσουμε πώς αποδίδουν οι κανόνες και αν χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές, θα τις κάνουμε, για να επιτευχθεί αυτό το οποίο επιζητούμε. Τι επιζητούμε; Να χρηματοδοτούνται εκείνοι που το αξίζουν. Να παίρνουν εγγύηση αυτοί που παρουσιάζουν ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό, ένα πρόγραμμα δράσης, για το οποίο υπάρχει επεξεργασία το πώς θα πραγματοποιηθεί. Χρειάζεται αξιοπιστία στην πρόταση του επιχειρηματία και τότε οι Τράπεζες θα τον δανείσουν και τότε θα τον στηρίξει και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Όποια πρόταση δεν έχει αξιοπιστία, όποια και να είναι η εγγύηση του κράτους, δεν προχωρεί.

    Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

    Αυτή η δραστηριότητα δεν είναι η μόνη ενέργεια, στην οποία έχουμε προβεί σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως ακούσατε πριν, σήμερα συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πολιτική μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κοιτάξαμε τα σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα. Κοιτάξαμε πώς ξεπερνιόνται αυτά τα προβλήματα και αν ο τρόπος που ακολουθούμε είναι ικανοποιητικός ή όχι.

    Συζητήσαμε τις πολιτικές.

    Πολιτικές που μειώνουν το ενεργειακό κόστος με φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    Πολιτικές που μειώνουν τη γραφειοκρατία στην ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα πολλά πιστοποιητικά που έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά πάντα υπάρχουν, τις πολλές διαδικασίες.

    Πολιτικές που σταθεροποιούν το φορολογικό πλαίσιο. Και πράγματι, θα αναφερθώ πιο κάτω, υπάρχουν πολλές αποφάσεις, οι οποίες βοηθούν φορολογικά τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

    Πολιτικές που διασφαλίζουν ανοιχτές αγορές και ανταγωνισμό με ίσους όρους. Προσφέρουν εκπαίδευση και κατάρτιση, ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας. Υποστηρίζουν την έρευνα και την καινοτομία. Κινητοποιούν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

    Θα σταθώ σε ορισμένες πολιτικές. Και θα σταθώ σε μία, η οποία είναι καθοριστική για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία. Είναι η φορολογική:

    Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές των εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών από 40% στο 35%, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών από το 35% στο 25%, των ατομικών επιχειρήσεων από το 45% στο 40%.

    Δώσαμε τη δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού στο 35% των κερδών.

    Μειώσαμε τους φόρους μεταβίβασης επιχειρήσεων από γονείς σε παιδιά ή από σύζυγο σε σύζυγο. Και θέλω να θυμίσω ακριβώς αυτό το θέμα του φόρου κληρονομιάς, που δημιουργούσε ένα τεράστιο άγχος στους μικρομεσαίους, γιατί οποιοσδήποτε θάνατος σήμαινε ότι ίσως δεν επιζήσει η επιχείρηση, λόγω του ύψους της φορολογικής επιβάρυνσης. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει πια.

    Μειώσαμε τη φορολογική μνήμη από 10 χρόνια σε 3.

    Ελαφρύναμε πολλές επιχειρήσεις από το άγχος των πανωτοκίων.

    Καταργήσαμε τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών.

    Καταργήσαμε ελέγχους που συναρτώνται με την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης, τα λεγόμενα «τεκμήρια» στη γλώσσα του φορολογικού ελέγχου.

    Η απόρριψη των βιβλίων παύει να είναι πρόβλημα για τους σωστούς επιχειρηματίες, γιατί γίνεται με αντικειμενικό τρόπο.

    Μειώσαμε τον όγκο των θεωρημένων εντύπων κατά 80%.

    Αυτές είναι οι πλευρές της φορολογικής μεταρρύθμισης και της φορολογικής ελάφρυνσης και αυτή την πορεία θέλουμε να τη συνεχίσουμε για την επόμενη 4ετία:

    Έχουμε ήδη δηλώσει ότι ο συντελεστής κερδών θα μειωθεί σταδιακά άλλες 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2008. Και το έχουμε δηλώσει γιατί θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και να ξέρει ο κάθε επιχειρηματίας ποια ακριβώς θα είναι η πολιτική μας τα επόμενα χρόνια. Όχι αφηρημένες και γενικές εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό είναι ένα τμήμα, ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα.

    Υπάρχει και ένα δεύτερο τμήμα το οποίο θέλω να αναφέρω ως παράδειγμα. Είναι η έρευνα στις επιχειρήσεις, πώς αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πώς μπορεί να βοηθηθεί, ώστε οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν καινοτομίες. Γιατί έτσι μονάχα μπορούν να επικρατήσουν στην αγορά. Και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, μέσω των προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Αλλά και στη δικτύωση των επιχειρήσεων, στην επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών, έχουμε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότησε περίπου 220 επιχειρησιακά σχέδια πανεπιστημιακής έρευνας, τα οποία πιθανόν να καταλήξουν στη δημιουργία 20 έως 30 επιχειρήσεων.

    Επίσης έχουν δημιουργηθεί τέσσερις θερμοκοιτίδες, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Όταν λέμε «θερμοκοιτίδες», εννοούμε ένα περιβάλλον ή δραστηριότητες, που θα επιτρέψουν να αναπτυχθούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζονται στην έρευνα και στην καινοτομία.

    Υπάρχει και ένας άλλος πολύ χαρακτηριστικός αριθμός, για το πώς εξελίσσεται η ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ζούμε στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, που στηρίζεται στην κοινωνία της γνώσης. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας, κάτι που παλιά στην Ελλάδα ήταν μακρινή επιδίωξη. Σήμερα το 92% των επιχειρήσεων κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 94%. Δεν είμαστε μακριά, αν και όταν ξεκινήσαμε, ήμαστε πολύ μακριά. Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες μας έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Υπήρχε ένα πρόγραμμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ ήταν η ονομασία του και το πρόγραμμα αυτό υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχές.

    Το συμπέρασμα, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, είναι ότι και σ' αυτό τον τομέα έχουμε προχωρήσει σημαντικά. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκφραση «η Ελλάδα έχει κάνει άλματα». Έχει μπει στην πρώτη κατηγορία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της ευρωζώνης, όπως ξέρουμε, αλλά για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο και αυτό θέλουμε για να συγκλίνουμε γρήγορα στο μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών και αυτό θέλουμε- πρέπει να έχουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Να έχουμε επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη εγχώρια αξία και κέρδη. Γιατί όταν έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και κέρδη, τότε οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να συμβάλλουν σε περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και σε υψηλούς μισθούς: Απασχόληση και καλύτερη ποιότητα εργασίας.

    Εμείς, όπως είπα στην αρχή, στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση στη χώρα μας, γιατί η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Είναι εκείνη η οποία μας επέτρεψε και θα μας επιτρέψει στα χρόνια που έρχονται να φτάσουμε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και όσον αφορά την απασχόληση και όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο και όσον αφορά τις δυνατότητες της χώρας.

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας είναι ένας μοχλός σ' αυτή την επιδίωξη.

    Είμαι βέβαιος πως θα αποδειχθεί ένας πολύ επιτυχημένος μοχλός και σας εύχομαι καλή επιτυχία».

    Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, στη σύντομη εισαγωγική παρέμβασή του, είπε τα εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Χαίρομαι, γιατί σας υποδέχομαι στο υπουργείο Ανάπτυξης, σ' αυτούς τους νέους χώρους, των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση. Χθες, σ' αυτούς τους νεόδμητους χώρους, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Και το λέω αυτό, γιατί τόσον η χθεσινή, όσο και η σημερινή εκδήλωση δείχνουν την πολυμέρεια και τις πολύπτυχες δραστηριότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα και κάθε πρόκληση στους επιμέρους τομείς ευθύνης του υπουργείου που είναι η βιομηχανία, το εμπόριο, η ενέργεια, η έρευνα, η τεχνολογία, ο τουρισμός, η επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Όμως, ιδιαίτερη σήμερα είναι χαρά μας, διότι με τα εγκαίνια έναρξης ουσιαστικά του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων βρισκόμαστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι εδώ, εκφράζοντας έτσι εμπράκτως την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε. Γι' αυτό και χαιρετίζω την παρουσία των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, όπως επίσης βέβαια και την παρουσία εκπροσώπων των Τραπεζών.

    Κύριε διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος, επιτρέψτε μου να πω ότι η παρουσία σας στα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σηματοδοτεί την καλή συνεργασία, την οποία επιδιώκει το Ταμείο Εγγυοδοσίας με τις Τράπεζες, εις τρόπον ώστε να καταστεί δυνατή και εφικτή η κάλυψη των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν βιώσει την εμπειρία ενός όχι και τόσο ένδοξου παρελθόντος, όσον αφορά τη σχέση τους με το τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιστεύουμε πως η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει τις εκατέρωθεν προϋποθέσεις μίας μεγαλύτερης ευχέρειας, άνεσης, ευελιξίας, σιγουριάς και ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται, κατά τον προσφορότερο τρόπο τα θέματα, που αφορούν την πιστοληπτική ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την από μέρους τους δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, θέματα τα οποία απασχολούν κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι σηματοδοτείτε με την παρουσία σας εδώ την αφετηρία μιας νέας συνεργασίας.

    Εμείς ενδιαφερόμαστε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα ήταν η μέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Συζητήθηκαν οι συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης σ' αυτόν τον τομέα και δόθηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την πολιτική στήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Και ασφαλώς εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ για να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα αυτού του νέου και άκρως σημαντικού χρηματοπιστωτικού θεσμού, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως ακριβώς και οι Τράπεζες. Και το τονίζω αυτό για να μην θεωρηθεί από κάποιους ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του οποίου εγκαινιάζουμε σήμερα τη λειτουργία του, είναι κάποιο (ας μου επιτραπεί η έκφραση) κυβερνητικό ή υπουργικό «μαγαζί».

    Με αυτές τις σκέψεις, και αφού πρώτα εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους τους παριστάμενους, θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό που μας τιμά με την παρουσία του να προσέλθει στο βήμα».

    Προηγήθηκε σύντομη ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Ιωάννη Δασκαλόπουλου, ο οποίος είπε τα εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της κυβερνήσεως, κύριοι υπουργοί, κύριοι υφυπουργοί, κύριοι διοικητές, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τραπεζών, κύριοι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Φορέων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κυρίες και κύριοι,

    Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σάς καλωσορίζω στην εκδήλωση αυτή που γίνεται με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Ταμείου.

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας είναι ένας νέος θεσμός για τη χώρα μας και έχει ως σκοπό τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στη χρηματοπιστωτική αγορά. Είναι γνωστό ότι οι μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι πολύ μικρές, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ατομική επιχειρηματικότητα, καθώς και οι νεοϊδρυόμενες, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους στην αγορά, με συνέπεια να θεωρούνται πολλές φορές μειωμένης φερεγγυότητας και έτσι να περιορίζεται η δυνατότητα απόκτησης χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων.

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας αποτελεί τον κατάλληλο εγγυοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών. Με το μηχανισμό αυτό καθιερώνεται νέα φιλοσοφία στις κρατικές εγγυοδοσίες που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον αναλογικό επιμερισμό του κινδύνου. Σημαντικό μέρος του κινδύνου αυτού, 40% έως 70% αναλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, παρέχοντας εγγυήσεις και αντεγγυήσεις στα Πιστωτικά Ιδρύματα υπέρ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν στη δανειοδότησή τους, ενώ βέβαια παραμένει στις Τράπεζες η ευθύνη για την αξιολόγηση της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων.

    Ήδη το Ταμείο είναι έτοιμο ως Οργανισμός πλέον να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ειδικότερα, έχει εισπράξει το σύνολο του μετοχικού του κεφαλαίου των 100 εκατομμυρίων , διαθέτει την απαραίτητη διαρθρωτική και λειτουργική οργάνωση (κανονισμό παροχής εγγυήσεων, κανονισμό λειτουργίας, λογιστικό και μηχανογραφικό σύστημα), έχει αποκτήσει την εταιρική του ταυτότητα και εγκαταστάθηκε σε νέα γραφεία, στην οδό Αμαλίας 26.

    Έχει προσλάβει Γενικό Διευθυντή με διαδικασίες δημοσιότητας και αξιοκρατικά κριτήρια και ολοκληρώνει τη στελεχιακή του συγκρότηση, καθώς και την αναγκαία υλικοτεχνική του υποδομή. Και τέλος έχει διαμορφώσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σχέδιο σύμβασης που θα αποτελέσει τη βάση συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου και των Τραπεζών.

    Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει το Ταμείο, βελτιώνοντας έτσι την πιστοληπτική τους ικανότητα, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητάς τους.

    Καλούμε επίσης τις Τράπεζες να συνεργαστούν με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, γεγονός που τους παρέχει τη δυνατότητα να διευρύνουν την πελατεία τους στην κατηγορία αυτή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους στο είδος αυτό των δανείων.

    Τελειώνοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου εκφράζει τις ευχαριστίες του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλο για το συνεχές ενδιαφέρον και τη στήριξή του στη λύση των προβλημάτων που συναντήσαμε κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο λειτουργίας.

    Επίσης ευχαριστούμε τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Καλαφάτη, τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Λεονταρίτη, τον ειδικό γραμματέα Ανταγωνιστικότητας κ. Διακουλάκη, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βοήθειά τους γενικότερα και την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ώστε να εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σας ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ τον υπουργό Ανάπτυξης να πάρει το λόγο».

    [02] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Ουάσινγκτον, 17 Δεκεμβρίου 2003 (23:57 UTC+2)

    «Το ελληνικό δικαστικό σύστημα ανήγγειλε την απόφασή του και τις ποινές. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι οι καταδικασθέντες θα τις εκτίσουν στην ολότητά τους. Τώρα που αυτό το κεφάλαιο έφθασε στο τέλος του, πιστεύουμε ότι είναι σωστό και σημαντικό να στραφούμε στον πόνο και το δράμα των θυμάτων και των οικογενειών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς για τις ποινές που υπέβαλλε το δικαστήριο για τα μέλη της «17 Νοέμβρη».

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοση ορισμένων εκ των καταδικασθέντων, ο κ. Μπάουτσερ παρέπεμψε και πάλι στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν η καταδίκη των μελών της «17 Νοέμβρη» συμβάλλει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανέφερε: «Φυσικά βλέπουμε ως συνολικά θετική διαδικασία τις έρευνες για τη 17Ν, τη σύλληψη πολλών από τους ηγέτες, την ικανότητα να τους δικάσουν, και τώρα, ελπίζουμε, να τους βάλουν στην φυλακή, για πάρα πολύ καιρό. Αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν για τη διασφάλιση της ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους Έλληνες πάνω σε αυτό».

    [03] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (23:34 UTC+2)

    Σε θετικό κλίμα διεξήχθηκε η συνάντηση που είχαν στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρα Θωμά Συνοδινό.

    Όπως μετέδωσε η ΕΤ-3, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διαμηνύσει στην Εκκλησία της Ελλάδας ότι δεν προτίθεται να αφαιρέσει ούτε να προσθέσει ονόματα στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων για τις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Ελευθερούπολης,

    Πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρουν ότι το Φανάρι δεν αναζητά στην κρίση με την Εκκλησία της Ελλάδας νικητές και ηττημένους.

    [04] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΤΕΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη ο 46χρονος Ανδρέας

    Χτενάς, ο οποίος στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος στην πόλη της Καβάλας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 46χρονος δραπέτης αναγνωρίστηκε από αστυνομικούς σε

    καφετέρια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν με μια γυναίκα και οδηγήθηκε στην ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

    Μέχρι στιγμής από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν εκδόθηκε ανακοίνωση για τη σύλληψη, αλλά το γεγονός επιβεβαιώνεται από αστυνομικές πηγές.

    Ο Χτενάς κατηγορείται ότι διέπραξε αιματηρή ληστεία σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή

    πυροβολισμών με αστυνομικούς. Διέφυγε στην Τουρκία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Ανδριανούπολη και πρόσφατα οι αρχές της γειτονικής χώρας τον εξέδωσαν στην

    Ελλάδα.

    Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, ο 46χρονος κατάφερε να διαφύγει, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, από τα κρατητήρια, πηδώντας από το παράθυρο της

    τουαλέτας. Για την υπόθεση απόδρασης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί σε

    διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί, στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης, που

    διενεργείται από την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας.

    Εκτός από την εμπλοκή του στις ληστείες τραπεζών οι αστυνομικές αρχές ερευνούν

    και το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε υποθέσεις ανεξιχνίαστων δολοφονιών που έγιναν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

    [05] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2004 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του στη Βουλή.

    «Ο προϋπολογισμός του 2004 είναι πλασματικός, ως προεκλογικός. Δίνει ψίχουλα στους άνεργους και τους συνταξιούχους για να τα πάρει πολλαπλάσια μετά τις εκλογές. Είναι ένας προϋπολογισμός που θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την πραγματική παραγωγική οικονομία και θα αυξήσει την ανεργία, τα ελλείμματα καθώς και το δημόσιο χρέος», τόνισε.

    «Η χώρα χρειάζεται έναν τελείως διαφορετικό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πραγματική ανάπτυξη, με απασχόληση και κοινωνική προστασία», υπογράμμισε.

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Βόλος, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    «Με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κινήματος έχουμε άψογη συνεργασία και αυτό αποδεικνύεται καθημερινώς από τις επιτυχίες που έχουμε στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να εισέλθει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας λόγω των σεναρίων περί διαδοχολογίας για να συμπληρώσει, τόνισε ότι «έχουμε μια συνεχή και σημαντική επαφή με τον Έλληνα πολίτη και καμία εσωστρέφεια δεν υπάρχει».

    «Δουλεύουμε ενωμένοι για να προχωρήσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και να προετοιμαστούμε μετά από την ουσιαστική συζήτηση, την κριτική, να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά για την επόμενη τετραετία μας», υπογράμμισε.

    Εξάλλου, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε συσπείρωση γύρω από τον Κώστα Σημίτη για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια μεταξύ δημάρχων και δυνάμεων της Αστυνομίας έγιναν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπροσώπων των ΟΤΑ στη Βουλή.

    Στην συγκέντρωση, που έγινε με αφορμή την έναρξη στη Βουλή της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2004, συμμετείχαν δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής, καθώς και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος.

    Τα επεισόδια συνέβησαν όταν οι δήμαρχοι επιχείρησαν να μπουν στην Βουλή, με αποτέλεσμα να εμποδιστούν από άντρες της Αστυνομίας.

    Οι αψιμαχίες έτειναν να πάρουν επικίνδυνη τροπή, με χειροδικίες, που σημειώθηκαν αλλά, με την επέμβαση των ψυχραιμότερων τα χειρότερα αποσοβήθηκαν και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.

    Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία των δημάρχων μπήκε στην Βουλή με σκοπό να επιδώσει υπόμνημα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

    Στο υπόμνημα, που επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα, μεταξύ άλλων ζητείται:

    -Να γίνει πλήρης εφαρμογή του νόμου 1828/89 για τα οικονομικά των ΟΤΑ, καθώς με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του 2002 έχει διαπιστωθεί απόκλιση 200 εκατ. Ευρώ.

    -Να αποδοθεί το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ του 2003, δηλαδή 50 εκατ. Ευρώ και να μην μεταφερθεί στο 2004.

    -Να αποδοθούν οι πόροι, που έχουν παρακρατηθεί κατά τα παρελθόντα έτη.

    -Να κατατεθεί η τροπολογία για την άρση του καταλογισμού σε βάρος των αιρετών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην οποία έχουν συνυπογράψει όλα τα κόμματα της Βουλής.

    -Να αποδοθούν οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση για τις νέες αρμοδιότητες.

    Μ.Τ.

    [08] ΥΠΕΘΑ: Η Ν.Δ. ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ APACHE ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    «Η Νέα Δημοκρατία, μετά την αποκάλυψη των ψευδών στοιχείων που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη ερώτησή της για την αγορά των ελικοπτέρων ΑΗ-64D Apache, επανέρχεται για μια ακόμη φορά στο θέμα και με νέες ψευδολογίες και παραπλανητικά στοιχεία, επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με αφορμή την κατάθεση επερώτησης από βουλευτές της Ν.Δ. για το θέμα της προμήθειας των ελικοπτέρων Apache.

    Σχετικά με όσα αναφέρονται στην επερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισημαίνονται τα εξής:

    «Στην επερώτηση επιχειρείται η σύγκριση της προσφερόμενης τιμής για 24 ελικόπτερα με την τιμή αγοράς 12 ελικοπτέρων. Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι άλλες τιμές επιτυγχάνει κανείς όταν παραγγέλνει διπλάσια ποσότητα από ένα προϊόν. Δεν φαίνεται όμως να το κατανοούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάλιστα διατείνονται ότι είναι και «υπουργοί εν αναμονή». Επιπλέον αποκρύπτουν ότι και για τα 12 Ε/Π είναι αναγκαίο να προμηθευτούμε την ίδια υποδομή με αυτή των 24 Ε/Π.

    Στην επερώτηση δημιουργείται εσκεμμένη σύγχυση μεταξύ Ρ&Α (Price and Availability) και LOA (Letter of Acceptance). Αποκρύπτεται, έτσι, το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε LOA της αμερικανικής κυβέρνησης για την αγορά των E/Π, αλλά P&A, που ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία για σύγκριση τιμών. Ομως, όπως αναφέρεται στις «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Εφαρμογή του ΠΔ 284/89», άρθρο 61, που αφορούν τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οποίες, μάλιστα, εξέδωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1992, οι ενδεικτικές τιμές που αναφέρονται στα P&A, πρέπει να προσαυξάνονται σε ποσοστό 55% προκειμένου να πλησιάζουν την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί οι τιμές P&A είναι ενδεικτικές τιμές και δεν συμπεριλαμβάνουν μια σειρά από πρόσθετα κόστη, όπως μεταφορικά, εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, κόστη προσθέτων εγγυήσεων κ.α. Ανάλογα κόστη επιβαρύνουν και τα υποσυστήματα του Ε/Π, όπως τα ραντάρ και οι κινητήρες.

    Η Επιτροπή των αξιωματικών που αξιολόγησε την προσφορά της κατασκευάστριας εταιρίας έκανε αναλυτική σύγκριση των τιμών που πρόσφερε η Boeing και των τιμών του P&A καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι τιμές της πρώτης είναι χαμηλότερες κατά 5% περίπου.

    Σε ότι αφορά τα 16 Ε/Π του Κουβέιτ, η LOA μεταξύ του Κουβέιτ και των ΗΠΑ για την αγορά των 16 ΑΗ-64D Apache έχει ημερομηνία 31 Αυγούστου 2002 και υπεγράφη την 1η Σεπτεμβρίου 2002. Η LOA ήταν ύψους 870 εκατ. δολαρίων, ενώ παράλληλα, υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση, για εκπαίδευση κ.λπ. ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Το τελικό κόστος κτήσης των Ε/Π του Κουβέιτ δεν μπορεί να προκύψει από τους αυθαίρετους υπολογισμούς της ΝΔ. Όπως φαίνεται από τον επίσημο πίνακα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου το κόστος αγοράς των 16 ΑΗ-64D Apache μαζί με τα σχετικά οπλικά συστήματα ξεκίνησε από 692 εκατ. δολάρια το 1994, έφθασε τα 800 εκατ. δολάρια το 1998 για να καταλήξει στα 2,1 δισ. δολάρια το 2002.

    Η αίτηση υποβολής προσφοράς προς την κατασκευάστρια εταιρία για την αγορά των 12 ελληνικών Ε/Π προέβλεπε ποσοστό συμπαραγωγής 10% και σε περίπτωση που αυτό δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί, προέβλεπε την αύξηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων κατά 40%, όπερ και εγένετο. Ετσι, προσφέρθηκαν Αντισταθμιστικά Ωφελήματα πιστωτικής αξίας 140%, όπως προβλέπεται στην αίτηση υποβολής προσφοράς και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα. Η μη επίτευξη ΕΠΑ 10% (ποσοστό συμπαραγωγής) οφείλεται στο γεγονός ότι για τόσο μικρό αριθμό ελικοπτέρων είναι ασύμφορη η ανάπτυξη γραμμής κατασκευής εξαρτημάτων του κυρίως προγράμματος, στο οποίο πάντα αναφέρεται η ΕΠΑ και τα υποκατασκευαστικά ΑΩ κατηγορίας 1. Για τον ίδιο λόγο, στη σύμβαση αγοράς προβλέφθηκε υποκατασκευαστικό έργο κατηγορίας 2, ονομαστικής αξίας 8 εκατ. δολαρίων, το οποίο ανατίθεται σε διάφορες εγχώριες εταιρίες.

    Ολες οι εταιρίες που ανέλαβαν υποκατασκευαστικό έργο από την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν έδρα την Ελλάδα και δεν έχουν καμία σχέση με off shore».

    «Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η σύμβαση ήταν απολύτως συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο. Πλήρη και αναλυτικά στοιχεία θα κατατεθούν στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, με την συνεχιζόμενη ψευδολογία και σκανδαλολογία, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να εκθέτει τον εαυτό της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    [09] ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    To ΔΣ του ΧΑ κατά την σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία των εταιριών ''ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ A.E.'' για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ''ΕΤΒΑ LEASING Α.Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ'', της ''ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ Α.Ε.'' για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των στρατηγικών επενδυτών Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Α.Ε. & THRUSH INVESTMENTS LTD, της ''ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ Α.Ε.'', για την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    H εταιρία ''ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Α.Ε.'' προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 5.765.760 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 4,40 τις οποίες θα λάβουν οι μέτοχοι της απορροφώμενης ''ΕΤΒΑ LEASING Α.Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ'' (1 παλαιά μετοχή θα ανταλλαγεί με 0,333333333 νέες μετοχές). Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρίας ''ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ A.E.'' θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν (18.495.000 κοινές ονομαστικές μετοχές) με νέα ονομαστική αξία ευρώ 4,40.

    Η εταιρία ''ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ Α.Ε.'' προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 12.317.500 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και τιμή διάθεσης ευρώ 0,40.Σύμφωνα με αυτό δύο μέτοχοι θα καταβάλουν ευρώ 4.927.000 εκ των οποίων ποσό ευρώ 3.670.000 αποτελεί κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και ποσό ευρώ 1.157.000 θα διατεθεί για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ''ΠΕΤΡΙΔΗΣ Α.Ε.''.

    Το ΔΣ, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών, εφιστά την προσοχή του επενδυτικού κοινού, διότι τα προβλήματα της εταιρίας παραμένουν και είναι σημαντικά, η δε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν επαρκεί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

    H εταιρία ''ΕΛΒΙΕΜΕΚ Α.Ε.'' προβαίνει σε επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της και στην εισαγωγή των 6.722.100 κοινών ονομαστικών μετοχών όπως αυτές έχουν προκύψει από τις μεταβολές του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το διάστημα αναστολής διαπραγμάτευσης.

    Επισημαίνεται ότι, η διαπραγμάτευση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποϋλοποίησης όλων των μετοχών της εταιρίας και ότι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης τους θα ενταχθούν στην ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης "υπό επιτήρηση" για ένα μήνα σύμφωνα με την απόφαση 44.

    Το ΔΣ του ΧΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 97.271 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ''ALPHA BANK A.E.'' που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Στελέχη της Τράπεζας

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.000.000 νέων, δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ''ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.''.

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 12.603 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ''Ο. ΔΑΡΙΓΚ & Σ.Ι.Α. Α.Β.Ν.Ε.'' που προέκυψαν από μετατροπή 50 Ομολογιών από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο

    Το ΔΣ ενημερώθηκε κατά την σημερινή του συνεδρίαση:

    Για την μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας ''ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ.'' από 3,12 Ευρώ σε 2,55 Ευρώ.

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ''ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.'' από 1,1739 Ευρώ σε 1,40 Ευρώ.

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ''ΑΛΥΣΙΔΑ Α.Β.Ε.Ε.'' από 1,38 σε 1,47 Ευρώ.

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας ''ΞΙΦΙΑΣ Α.Ε. - ΙΧΘΥΗΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ'' από Ευρώ 0,5869 σε 0,59

    Για το πληροφοριακό σημείωμα της εταιρίας ''ΝΤΡΟΥΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ A.E.Β.Ε.'' για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιρειών ''ΠΟΛΥΜΕΤ Α.Β.Ε.Ε.'' & ''ΗΛΙΟΣ Α.Β.Ε.Χ.''.

    Για το πληροφοριακό σημείωμα της εταιρίας ''HΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.'' για την απόσχιση του ηλεκτρολογικού κλάδου της εταιρίας και εισφορά αυτού στην κατά 100% θυγατρική της εταιρία ''ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ'' καθώς και μεταβολής της κύριας δραστηριότητας της. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρίας όπως παρατίθονται στο πληροφοριακό σημείωμα ο κύκλος εργασιών για την χρήση 2003 θα ανέλθει στο ποσό των 2.235χιλ. ευρώ που προέρχεται μόνο από τον κλάδο ακίνητης περιουσίας.

    [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Η άνοδος για όγδοο συνεχή μήνα του δείκτη Ifo, ο οποίος απεικονίζει την εμπιστοσύνη των γερμανών επιχειρηματιών στο μέλλον της οικονομίας τους, για όγδοο συνεχή μήνα σημαίνει και τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, έδωσαν ώθηση στις χρηματαγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Οι βασικοί δείκτες τιμών στις κυριότερες κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου άγγιξαν νέα υψηλά έτους.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,99% και διαμορφώθηκε στις 4.397,30 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 0,67%, αναρριχήθηκε στις 3.503,21 μονάδες. Στις 3.870,88 μονάδες «σκαρφάλωσε» ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,61%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,92% διαμορφώθηκε στις 2.190,13 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,46%, στις 20.407,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 1,11% βρέθηκε στις 5.415,80 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 0,83% ανερχόμενος στις 328,59 μονάδες.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στήριξε και ο πετρελαϊκός κλάδος, ακολουθώντας τις τιμές του αργού που κινούνται κοντά στα υψηλότερα του εννεαμήνου, πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο κρύος χειμώνας στις ΗΠΑ, άδειασε τα αποθέματα. Η BP να ενισχύθηκε κατά 2,3%, η Royal Dutch κατά 1,8% και η Shell κατά 1,1%.

    Κατά 2,7% ενισχύθηκε η Allianz, μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την Lehman Brothers σε «equal-weight».

    Κέρδη 3,2% σημείωσε η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων Areva, καθώς η κοινοπραξία που έχει συστήσει με την Siemens κέρδισε ένα έργο αξίας 3 δισ. δολαρίων στη Φινλανδία.

    [11] ΤΡΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Δύο αναπτυσσόμενοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, αυτός της Ασπίς Bank και εκείνος της Marfin Bank, αλλά και η μεγάλη γαλλική τράπεζα Societe Generale υπέβαλαν σήμερα δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Γενικής Τράπεζας στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου.

    Οι τρεις αυτές τράπεζες είχαν προεπιλεγεί και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού όπου οι υποψήφιοι είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία από το χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τον οίκο Rothschild, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς.

    Συγκριτικό πλεονέκτημα της Γενικής θεωρείται το δίκτυό της που ξεπερνά τα 100 καταστήματα και η ισχυρή πελατειακή της βάση που την καθιστούν ελκυστική για την είσοδο στη λιανική τραπεζική αγορά.

    Οι Γάλλοι φέρονται να επιδιώκουν τη συγχώνευση της Τράπεζας, ώστε να λειτουργήσει ως θυγατρική της Societe Generale, καταργώντας την επωνυμία της Γενικής Τράπεζας, ενώ οι έλληνες «μνηστήρες» έχουν δηλώσει ότι στις προθέσεις τους είναι να λειτουργήσει η Γενική αυτόνομα ή έστω ως μέλος του τραπεζικού τους ομίλου, διατηρώντας ωστόσο τον τίτλο της.

    Σημαντική παράμετρος για την Κυβέρνηση θεωρείται η διασφάλιση των συμφερόντων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που σήμερα είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας με ποσοστό 38%, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους σε σχέση με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, καθώς και με την ακολουθούμενη διαδικασία.

    [12] ΞΙΦΙΑΣ: ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η παράλληλη διαδικασία, της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό σχήμα της Ξιφίας ΑΕ και της περαιτέρω μετάβασης στο άρθρο 44 του αναπτυξιακού νόμου, όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρίας απαντώντας σε επιστολή του Χ.Α.

    Η εταιρία εκτιμά ότι οι ανωτέρω κινήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπει ο νόμος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία μας θα κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Αναπτυξιακό Νόμο 1892/90 όπου εντάσσεται.

    Περαιτέρω η διοίκηση της Ξιφίας επισημαίνει ότι η παρατήρηση του ορκωτού λογιστή-ελεγκτή σχετικά με τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής, αναφέρεται στο ότι η εταιρία δεν τηρεί αναλυτική λογιστική καθώς δεν υπάρχει σχετική φορολογική υποχρέωση.

    «Με την ολοκλήρωση της παραπάνω αναφερόμενης διαδικασίας η σχετική παρατήρηση θα θεραπευτεί άμεσα. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας παραμένει αμετάβλητο και ανέρχεται σε 45 περίπου εκατομμύρια Ευρώ. Από αυτά, 28 αφορούν τραπεζικό δανεισμό, 1.5 το Ελληνικό δημόσιο, 1.2 ασφαλιστικούς οργανισμούς και 14.3 προμηθευτές και διάφορους πιστωτές. Τέλος, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας σημαντικό γεγονός που δύναται να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας μας», αναφέρεται στην επιστολή.

    [13] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Θετικό κλίμα επικρατεί από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την εβδομαδιαία ανεργία, ενώ άνοδο για έκτο μήνα τους τελευταίους επτά σημείωσε ο «δείκτης των δεικτών».

    Ειδικότερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατά την εβδομάδα που έληξε το περασμένο Σάββατο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 22.000 στις 353.000, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2001. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που αποτελεί πιο σταθερό μέτρο σύγκρισης κατά «έπεσε» κατά 2.250 στις 361.750. Μεταξύ των εταιριών που έχουν κάνει προσλήψεις, συγκαταλέγονται η Best Buy και η Agilent Technologies. 

    Στο μεταξύ ο σύνθετος δείκτης των βασικών οικονομικών μεγεθών που καταρτίζει το νεοϋορκέζικο Conference Board -απαρτίζεται από δέκα επιμέρους μακροοικονομικά μεγέθη- και ο οποίος απεικονίζει την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους επόμενους έξι μήνες ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο η UBS αναθεώρησε της σύστασή της για τις μετοχές της Wal- Mart και της American Express σε «buy» (αγορά) από «neutral» (ουδέτερη στάση). Η J.P. Morgan αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Honeywell σε «overweight» (αύξηση θέσεων) από «neutral» (ουδέτερη στάση). Η μετοχή της Wal-Mart ενισχύεται κατά 2,02%, της American Express κατά 3,27%)και της Honeywell κατά 3,73%.

    Υψηλότερα κινείται και ο κλάδος λιανεμπορίου. Άνοδο της τάξης του 5,23% σημειώνει η μετοχή της Bed Bath & Beyond, καθώς η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2003 και ανακοίνωσε κερδοφορία καλύτερη των εκτιμήσεων για το προηγούμενο τρίμηνο.

    Εξάλλου, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου σχεδόν διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Ο τίτλος της ωστόσο υποχωρεί κατά 1,29%.

    Παράλληλα, απώλειες της τάξης τους 3,66% καταγράφει η μετοχή της Morgan Stanley, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε με ρυθμούς χαμηλότερους των προβλέψεων. Πάντως, τα κέρδη της αυξήθηκαν, ενώ η εταιρεία αύξησε και το μέρισμά της. Στην πτώση συμπαρασύρονται και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, όπως η Lehman Brothers, η οποία υποχωρεί σε ποσοστό 0,69% και η Bear Stearns που σημειώνει απώλειες 1.21%.

    Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,58% και διαμορφωνόταν στις 10.204,45 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 1.943,41 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,15% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500, σημείωνε άνοδο 0,62%, ανερχόμενος στις 1.083,11 μονάδες.

    Σ.Α.

    [14] ΑΝΑΝ: "ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 50-50"

    Νέα Υόρκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Στάση αναμονής θα συνεχίσει να τηρεί στο κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα κατεχόμενα.

    Αυτό άφησε να εννοηθεί, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ, λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία του τέλους του έτους.

    «Μόνο στην Κύπρο μπορούσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα 50-50», είπε χαριτολογώντας ο Κόφι Ανάν, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει πόσο σύντομα είναι δυνατό να σχηματιστεί κάποια «διακυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΜΝΗΝΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Μνημόνιο για την Κοινωνική Πολιτική και Ενσωμάτωση υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 10 προσχωρούσες χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, ενώ συνυπέγραψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Επίτροπος, Aννα Διαμαντοπούλου.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου υπογράμμισε ότι για την ετοιμασία του Κοινού Μνημονίου Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, το οποίο με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά συνυπέγραψε σήμερα με την Επίτροπο κ. Διαμαντοπούλου και τους συναδέλφους υπουργούς των εντασσόμενων χωρών, ακολουθήθηκε μια διαδικασία σημαντική και επίπονη, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης της Ε.Ε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

    Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Εκκληση στα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, έκανε σήμερα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος είπε ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1 Μαΐου, 2004.

    Σε συνέντευξη Τύπου, πριν την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο και ενόψει των συναντήσεων που θα έχει στην Τουρκία, ο κ. Γουέστον είπε πως το σχέδιο Ανάν είναι ''το μόνο ρεαλιστικό όχημα'' που θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τις επαφές του στα κατεχόμενα, αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά σημείωσε επίσης ότι αρκετοί Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί συμμερίζονται τις θέσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με το πώς προχωρούμε για λύση.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα κατεχόμενα μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε πως παραμένει πολιτικά ασταθής, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να ενθαρρύνει Τουρκοκύπριους αρχηγούς να προχωρήσουν σε συνομιλίες.

    ''Πιστεύω ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο ρεαλιστικό όχημα για να καταλήξουμε σε λύση,'' είπε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΑ 107,3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο για την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων την περίοδο 2004-2006.

    Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις προς την Κύπρο την προαναφερόμενη τριετία θα ανέλθουν σε 107,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις προς του αγρότες (επιδοτήσεις, ενισχύσεις, στήριξη αγορών).

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2004

    Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι το Μάιο 2004 διατύπωσε σήμερα ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, μετά από επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Τόνισε ωστόσο πως και τα τέσσερα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη στο πρόβλημα, εννοώντας προφανώς τις δύο πλευρές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, θα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι έχουν την πολιτική βούληση όχι μόνο να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά να καταλήξουν και να θέσουν την όποια συμφωνία, στη βάση του σχεδίου Ανάν, σε δημοψήφισμα.

    Ο κ. Γουέστον επανέλαβε ότι ρεαλιστικά ο μόνος τρόπος εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό παραμένει το σχέδιο Ανάν και σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά αρκετοί Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες ασπάζονται τη θέση των ΗΠΑ ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι η βάση για διαπραγματεύσεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε την κατάσταση στα κατεχόμενα πολιτικά ασταθή, αλλά τόνισε πως το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών θα πρέπει να ενθαρρύνει όλους τους ηγέτες να εργαστούν για λύση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΗ 10ΛΕΠΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Την ενεργό στήριξή του στην απόφαση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) για αποχή των αθλητικών συντακτών από την κάλυψη του πρώτου 10λέπτου όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων το προσεχές Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Δεκεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώνονται σε ελληνικά γήπεδα σε βάρος δημοσιογράφων, εκφράζει με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

    Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν για οποιοδήποτε μέσο ποδοσφαιρικές συναντήσεις το Σάββατο και την Κυριακή, να απόσχουν τα πρώτα δέκα λεπτά από την περιγραφή και την μετάδοσή τους.

    [20] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Τη στήριξη της διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ στο πρόσωπο του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος, Πέτρος Στάθης, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή μεταξύ του σέρβου τεχνικού και οπαδών της Ενωσης.

    «Ο Μπάγεβιτς είναι προπονητής με δυναμική προσωπικότητα και η καλύτερη δυνατή υποστήριξη όσον αφορά την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Εξακολουθώ να πιστεύω το ίδιο και τώρα. Ο Μπάγεβιτς επέστρεψε στην ομάδα για να πετύχει και να αποδείξει ότι δεν πρόδωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ.Στάθης υποστήριξε πως πρωταρχικός στόχος για την ΑΕΚ είναι η επιβίωση της εταιρίας με όποιο κόστος, επαναλαμβάνοντας ότι όποιος ποδοσφαιριστής της ομάδας δεν μπορεί να συνεχίσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι ελεύθερος να ζητήσει την αποχώρηση του.

    Επίσης, εξήγγειλε πολιτική λιτότητας σε πριμ και μεταγραφές, ενώ ο κ.Στάθης ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη να αποκτήσει τη διοίκηση της ΑΕΚ εάν μπουν σε ένα δρόμο τα οικονομικά της ΠΑΕ.

    [21] Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΝ Τ.ΛΕΜΟΝΗ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (14:34 UTC+2)

    Η διοίκηση της Καλλιθέας παρουσίασε σήμερα επίσημα το νέο προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας, Τάκη Λεμονή.

    «Έχω ακούσει πολλά καλά για την Καλλιθέα. Παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, όμως της λείπουν οι βαθμοί. Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας. Να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους», υποστήριξε ο Τάκης Λεμονής.

    Για την Καλλιθέα ακολουθεί το Σάββατο η εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

    [22] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (14:23 UTC+2)

    Με το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, κλείνει η αγωνιστική περίοδος του μοντέρνου πεντάθλου, για το έτος 2003.

    Στο πρωτάθλημα πρόκειται να συμμετάσχουν οι αθλητές - αθλήτριες που προκρίθηκαν στους προηγούμενους δύο Διασυλλογικούς Αγώνες της κατηγορίας.

    Το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί το αγώνισμα της ομαδικής σκυταλοδρομίας και την Κυριακή, 21 του μηνός, το ατομικό και ομαδικό αγώνισμα.

    [23] ΠΣΑΤ: 10ΛΕΠΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Σε αποχή από την κάλυψη του πρώτου 10λεπτου των ποδοσφαιρικών αγώνων το Σαββατοκύριακο καλεί τους δημοσιογράφους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στο παιχνίδι Αρης Ολυμπιακός.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ αναφέρει: «Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ αποφάσισε οι αθλητικοί συντάκτες, στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, να απέχουν από την κάλυψη του πρώτου 10λεπτου των ποδοσφαιρικών αγώνων του Σαββατοκύριακου».

    «Η απόφαση αυτή ελήφθη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα και με αφορμή τις βαρβαρότητες σε βάρος των αθλητικών συντακτών στο γήπεδο της Καλαμαριάς. Ελπίζουμε στη συμπαράσταση, ενίσχυση και βοήθεια δεδομένου ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αθλητικών συντακτών που πάνε στα γήπεδα».

    [24] ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 18 Δεκεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι ο Τζορτζ Ο. Μπους δεν έχει τη δικαιοδοσία να θέτει υπό κράτηση ως εχθρικό μαχητή Αμερικανό πολίτη που συλλαμβάνεται στη χώρα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το εφετείο της Νέας Υόρκης απεφάνθη ότι μόνο το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να νομιμοποιήσει αυτού του είδους την κράτηση και έδωσε εντολή στην αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερο εντός 30 ημερών τον Χοσέ Παντίγια, ο οποίος κρατείται από τον στρατό ως ύποπτος για το σχεδιασμό επίθεσης με ραδιενεργή ''βρώμικη βόμβα'' στις ΗΠΑ για λογιαριασμό της Αλ Κάιντα.

    Ο Παντίγια συνελήφθη πριν 18 μήνες στο αεροδρόμιο Ο' Χάρε του Σικάγο κατά την άφιξή του από το Πακιστάν και έκτοτε κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης σε ναυτική φυλακή.

    Ο Μπους διέταξε στις 9 Ιουνίου του 2002 την κράτηση του Παντίγια υπό το καθεστώς του ''μαχητή του εχθρού'', το οποίο επιτρέπει στη στρατιωτική δικαιοσύνη την κράτηση ενός υπόπτου χωρίς επίσημη απαγγελία κατηγοριών και χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρο.

    [25] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΕΓΚΟΝ ΚΡΕΝΤΣ

    Βερολίνο, 18 Δεκεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Ο Εγκον Κρεντς, ο τελευταίος ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας, αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε τα τέσσερα από τα εξήμισυ χρόνια κάθειρξης που του είχαν επιβληθεί για το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων κατά μήκος του Τείχους του Βερολίνου τη δεκαετία του '80 όταν ήταν επικεφαλής της ασφάλειας στη χώρα, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Ρόμπερτ Ούνγκερ.

    Ο Κρεντς αφέθηκε ελεύθερος με κάποια μορφή εγγύησης, ενώ μπορεί να συλληφθεί ξανά για κακή συμπεριφορά και δεν έλαβε χάρη, διευκρίνισε ο δικηγόρος του.

    Ο Κρεντς, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την έκδοση εντολών προς τους φρουρούς των συνόρων να πυροβολούν όσους Ανατολικογερμανούς προσπαθούσαν να διαφύγουν, άρχισε να εκτίει την ποινή του τον Ιανουάριο του 2000.

    Το φθινόπωρο του 1989, ο Κρεντς είχε διαδεχθεί τον Εριχ Χόνεκερ στην ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας για λίγες εβδομάδες και είχε ανοίξει το Τείχος σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να στηρίξει τη δημοτικότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος.

    [26] ΙΤΑΛΙΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΟΥ ΜΕ ΓΕΡΑΝΟ

    Ρώμη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Δύο μηχανοδηγοί έχασαν σήμερα την ζωή τους όταν η επιβατική αμαξοστοιχία που οδηγούσαν συγκρούστηκε με ένα γερανό σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην Ρώμη, μετέδωσε το πρακτορείο Αnsa.

    Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν προς το παρόν τον λόγο για τον οποίο το τρένο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη-Βιτέρμπο, βρέθηκε σε λάθος σιδηροδρομική γραμμή. Κανένας από τους επιβάτες δεν έπαθε τίποτα.

    [27] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

    Ουάσιγκτον, 18 Δεκεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Νέα σφυγμομέτρηση του CNN και της εφημερίδας US Today δείχνει ότι διευρύνθηκε η διαφορά ποσοστών δημοτικότητας μεταξύ του προέδρου Μπους και του επικρατέστερου δημοκρατικού υποψηφίου, Χάουαρντ Ντην.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση ο κ. Μπους προηγείται του κ. Ντην στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά 23 εκατοστιαίες μονάδες. Η διαφορά αυτή ήταν μόνο 8 εκατοστιαίες μονάδες πριν τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η σφυγμομέτρηση έδειξε επίσης ότι το 60% των Αμερικανών πιστεύουν πως άξιζε τον κόπο η ανάμειξη των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς έφτασε το 63%. Πριν τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρισκόταν στο 54%.

    [28] ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Λονδίνο, 18 Δεκεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, ο σημερινός πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν θα δικαστεί απο ειδικό ιρακινό δικαστήριο και οτι το δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον του και θα αποφασίσει με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Σαντάμ Χουσείν πρέπει να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών, ο κ. αλ Χακίμ δήλωσε ότι το δικαστήριο θα έχει την ευθύνη να αποφασίσει σχετικά με την ποινή του. Από τη πλευρά του ο κ. Στρώ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ιρακινοί είναι σε θέση να δικάσουν δίκαια τον Σαντάμ Χουσείν.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι η έκρηξη φορτηγού, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα στη Βαγδάτη, ήταν ατύχημα και όχι βομβιστική επίθεση, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

    [29] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

    Kαλαμάτα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (17:41 UTC+2)

    Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης προκηρύσσει ο Δήμος Γαργαλιάνων Μεσσηνίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Αγαπήνεια 2004 (Ιούλιος 2004). Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί μπορούν να στείλουν ένα ποίημα που να μην υπερβαίνει τους 40 στίχους σε 7 αντίτυπα στο Δήμο Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Το θέμα του ποιήματος είναι ελεύθερο καθώς και η μορφή του (μοντέρνο ή παραδοσιακό).

    Τα ποιήματα που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό δεν θα επιστρέφονται μετά στους δημιουργούς. Θα δοθούν 3 χρηματικά βραβεία, 1ο βραβείο, 300 ευρώ, 2ο βραβείο 200 ευρώ, 3ο βραβείο 100 ευρώ, έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις.

    [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών διοργανώνουν αύριο στις 5.00 το απόγευμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στο πολυιατρείο της οργάνωσης (πλατεία Βικτωρίας).

    Κατά την εκδήλωση, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ιστιοπλοϊας, Αιμίλιος Παπαθανασίου, που πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο Fair Play από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, θα μοιράσει δώρα στα παιδιά.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από τις ιατρικές και κοινωνικές δράσεις του πολυιατρείου και τα "Προγράμματα της Διπλανής Πόρτας" μεριμνούν για την υγεία των μεταναστών τα τελευταία οχτώ χρόνια.

    [31] Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΠ. ΤΣΙΤΣΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (11:40 UTC+2)

    Τον σκηνοθέτη Απόστολο Τσιτσούλη παρουσιάζει αύριο στις 20.00 το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τη σειρά των εκδηλώσεων με τίτλο "Ενας Δημιουργός μία ταινία".

    Θα προβληθούν τα έργα του "Αμφίπολη" και "Γεώργιος ο Δεύτερος". Στις εκδηλώσεις αυτές οι σκηνοθέτες, που είναι μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, παρουσιάζουν το έργο τους και συζητούν με το κοινό.

    Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στο χώρο του ΜΚΘ, στην Αποθήκη Α΄ στο λιμάνι και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [32] ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (11:36 UTC+2)

    Την παράσταση "Τα Χριστούγεννα του Εμπενίζερ Σκρουτζ" ανεβάζει από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο "Οδού Χηλής" το Εργαστήρι θεατρικής Δημιουργίας του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Καλαμαριάς.

    Πρόκειται για την θεατρική προσαρμογή του γνωστού έργου του Τσάρλς Ντίκενς "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα", στο οποίο ο κακότροπος και τσιγγούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ αντιλαμβάνεται την αξία της αγάπης στη ζωή χάρη στα τρία Πνεύματα των Χριστουγέννων.

    Η σκηνοθεσία είναι της Αγγελικής Σαπάτρα και οι ώρες των παραστάσεων είναι για σήμερα και το Σάββατο στις 9.00 μμ και για την Κυριακή στις 8.00 μμ.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΗΜΙΣΜΕΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, θα αποτελέσει η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη μιας έκθεσης "μικρών έργων μεγάλων ζωγράφων" του αναστήματος του Turner η του Van Gogh που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη στις 8 το βράδυ και για λίγες ημέρες στο γνωστό χώρο "ΛογΩτέχνης", στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αλ. Σβώλου. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της πιο διάσημης μινιατούρας από την τετραλογία του Πικάσο "La Temperature", ο τεχνοχώρος "ΛογΩτεχνης" πρωτοπορεί και πάλι στην παρουσίαση μικρών έργων μεγάλων διεθνώς ζωγράφων.

    Στην φετινή έκθεση, θα παρουσιασθεί αυτή τη φορά η δεύτερη μινιατούρα "ο ήλιος της ζωής" από την περίφημη τετραλογία του Πικάσο. Ένα έργο που ως γνωστόν φιλοτέχνησε ο ζωγράφος για να κατακτήσει τη μεγάλη του αγαπημένη, την ποιήτρια Jaqueline Roque. Ενώ επίσης περιλαμβάνεται στην έκθεση κι ένα μικρό έργο του Τurner "ο φάρος της Χάβρης", που εκτίθεται για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα.

    Παράλληλα, η έκθεση περιλαμβάνει μινιατούρες του Van Gogh, το γνωστό και συγκλονιστικό σχέδιο "Donatello" του Henry Moore, αλλά και έργα του δικού μας πρωτοπόρου Ευρωπαίου εξπρεσιονιστή Μπουζιάνη, έργο του Παρθένη, του Μαλέα, του Παπαλουκά κ.α. από τη συλλογή Ευαγγελινού στο Λονδίνο.

    Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, θα δημοπρατηθεί με κλειστές προσφορές ένα έργο του Μπουζιάνη της Παρισινής του περιόδου, δωρεά του κ. Θάνου Ευαγγελινού. Τα έσοδα, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς του Βρεφοκομείου "Αγ. Στυλιανός".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 December 2003 - 19:13:52 UTC