Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 5Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [03] ΚΡΙΣΙΜΕΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΑΪΝΤΑΡ ΑΛΙΕΦ
  • [05] ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗΝ
  • [06] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
  • [07] Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
  • [08] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΡΟΔΟΠΗ - ΕΒΡΟ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [10] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ
  • [11] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [12] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ Ο.Α.
  • [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [15] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ
  • [16] ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 2 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 12ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [20] ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ
  • [21] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 93-85 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [22] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΚΗΣ
  • [23] ΕΓΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ
  • [24] Η "ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ" ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [25] ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [27] ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [28] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [29] "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [30] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΕ

    Λονδίνο, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Χωρίς συμφωνία για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Το σύστημα της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διευρυμένη Κοινότητα των 25 απεδείχθη το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διήμερων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

    Το BBC μεταδίδει ότι η Iσπανία και η Πολωνία, οι οποίες διατύπωσαν τις εντονότερες ενστάσεις, αρνούνται να δεχθούν την πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γαλλο-γερμανικού άξονα.

    Η Ισπανία και η Πολωνία βάσει της συμφωνία της Νίκαιας το 2000 έχουν τις ίδιες ψήφους με τη Γαλλία και τη Γερμανία παρά το γεγονός ότι έχουν μικρότερους πληθυσμούς.

    Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Γουίλιαμ Χόρσλεϊ χαρακτήρισε την αποτυχία της συνόδου «καταστροφική» για το μέλλον της ΕΕ.

    Ο Γουίλιαμ Χόρσλεϊ επικαλούμενος αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς είπε ότι η Γαλλία συνέβαλε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την άρνησή της να εξετάσει οποιουδήποτε είδους συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των ψήφων.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο διπλωματικές πηγές μετέδωσε ότι τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ιταλία σκοπεύουν να απευθύνουν από κοινού έκκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων όπως στα πανευρωπαϊκά δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών υποδομών αλλά και στον ευρωστρατό, όπου υπήρξε συμφωνία για ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών από κοινοτική δύναμη, σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ επιλέγει να μη δραστηριοποιηθεί.

    Στο θέμα του διευρωπαϊκού δικτύου υποδομών έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 14 μεγάλων έργων από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια, αν και κανένα από αυτά δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.

    Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα έχει επιχειρησιακά κέντρα στην Ισπανία και στην Ελλάδα και το επιτελείο του στην Ιταλία.

    Εξάλλου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως εάν επισπεύσουν τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην κοινότητα τον Ιανουάριο του 2007, προσδιορίζοντας έτσι για πρώτη φορά πότε ακριβώς προβλέπεται η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 5Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (12:11 UTC+2)

    Θερμό χαιρετισμό στους συνέδρους της Ε' Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ απεύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ.Χριστόδουλος. Ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους απόδημους, ενώ απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ «να αφήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ελεύθερο, να πάψει να κρατά τον Πατριάρχη δεσμώτη». Αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Κύπρου ως χώρα μέλους της ΕΕ, συγχαίροντας τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου που εργάστηκαν με επιτυχία για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλοι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων και της Ανατολής του ευρωπαϊκού κόσμου θα μετέχουν στην ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ελληνικότητας των αποδήμων ενώ τόνισε ότι αφετηρία τη διαπίστωση ότι η ελληνική γλώσσα και η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων είναι ανεκτίμητη περιουσία. Παράλληλα υποσχέθηκε να κρατήσει την πόρτα της Εκκλησίας ανοιχτή για να «συμπαρασταθούμε στα όνειρα και τα προγράμματα σας, με τα οποία θέλετε να κρατήσετε γαλανόλευκη την καρδιά τη δική σας και των παιδιών σας».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

    «Αγαπητοί μου,

    Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους προικισμένους και προκομμένους Έλληνες. Καλώς ήλθατε αδελφοί, καλώς ήλθατε στην αγαπημένη όλων μας Θεσσαλονίκη, τη μητέρα πόλη του διεθνικού Ελληνισμού από τα χρόνια του Αλεξάνδρου!

    Ο Κύριος εργάζεται για εμάς τα παιδιά του, κι έτσι, εσείς που οι πατέρες σας έφυγαν από την Ελλάδα ως μετανάστες, μας επισκέ-πτεσθε σήμερα ως καταξιωμένα μέλη του οικονομικού, του κοινωνικού, αλλά και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των νέων σας πατρίδων. Ο Κύριος εργάζεται και μέσα στις δύσκολες ώρες, και για τούτο η διαδρομή που έχει γίνει από τη μετανάστευση στη σημερινή συγκέντρωση, είναι διαδρομή που άρχισε με πόνο και αβεβαιότητα, αλλά έχει ήδη οδηγήσει σε υπερηφάνεια και χαρά.

    Σε αυτή σας τη διαδρομή, είχατε ως πρώτη μέριμνα τη δημιουργία ιερών ναών, ώστε να μπορείτε να εκκλησιάζεστε και να συνεργείτε υπό την σκέπη της Εκκλησίας. Ευ-λογημένη η κίνησή σας εκείνη, και απέδωσε καρπούς. Διότι η Εκκλησία, σας συγκέντρωσε στην αγκαλιά της, και φρόντισε για την πνευματική ενίσχυση και στήριξή σας στη νέα σας πατρίδα. Ευχόμεθα όλοι, εν μιά καρδία, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, να έχει την ευλογία του Κυρίου, ώστε να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις ελπίδες και τους αγώνες σας.

    Βεβαίως, τιμούμε ιδιαιτέρως όλους τους κληρικούς και τους Ιεράρχες της ομογένειας. Και πιστεύω πως όχι μόνο δεν θα θιγούν, αλ-λά όλοι θα χαρούν, αν μας δουν να κάνουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή να εκφράσουμε όλοι μαζί έναν ευχαριστήριο χαιρετισμό στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Ιάκωβο, αυτό το πρότυπο Ιεράρχου ομογενείας.

    Χαίρω διότι είναι τόσον ζωντανή ανάμε-σά μας η παρουσία της ομογένειας από την Αφρική, τη μαύρη και βασανισμένη από τους ρατσιστές ήπειρο. Αγάπη και ευχαριστίες οφείλουμε στον Πάπα και Πατριάρχη Αλε-ξανδρείας κ. Πέτρο, διότι ανύστακτα εργάζε-ται για την ειρήνη της εκεί Εκκλησίας και την προκοπή σας. Αναγνωρίζοντας αυτή τη με-γάλη προσπάθεια του Πατριαρχείου Αλεξαν-δρείας, η Εκκλησία της Ελλάδος συμπαρίστα-ται ηθικά και υλικά σε πολλά προγράμματά του.

    Αλλά το πρεσβύτερον όλων Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φέρει σήμερα στους ώμους του βαρύ σταυρόν.Ανεβαίνει το Γολγοθά του χω-ρίς να μιλά, όλοι όμως νιώθουμε τους στε-ναγμούς του. Μέσα στην κόλαση του πολέ-μου και του τρόμου, πορεύεται με την ελπίδα του εις Κύριον και την πεποίθηση πως όλοι το σκεπτόμαστε. Από του βήματος αυτού απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να αφήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύ-μων ελεύθερο, να πάψει να κρατά τον Πατρι-άρχη Ιεροσολύμων δεσμώτη. Ελπίζω και εύχομαι όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, όλοι οι χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες, να στηρί-ξουν με το ενδιαφέρον τους και με έντονες παρεμβάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση τον διωκόμενο Πατριάρχη. Προς τον ίδιον δε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο, χαιρε-τίζοντάς τον, του λέμε: «κράτει Πατριάρχη μας, γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν υπάρχει λαμπρότερος στέφανος από τον μαρτυρικό. Ασπαζόμεθα το χέρι σου!»

    Εκφράζω την χαρά μου και ευχαριστώ τον Κύριο, διότι η Κύπρος μας αναγνωρί-σθηκε ως χώρα μέλος της Ενωμένης Ευρώ-πης. Συγχαίρω τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου που εργάσθηκαν με τόση επιτυχία για το έργο αυτό. Ελπίζουμε όλοι ότι στο νέο της περιβάλλον η αγαπημένη Κύ-προς, θα κατορθώσει να αποτινάξει την τουρκική κατοχή και να ακολουθήσουν ώρες ευλογίας και για τις δύο εκεί κοινότητες.

    Ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετέχουν και οι άλλοι Ορθόδοξοι λαοί, οι λαοί των Βαλκα-νίων και της Ανατολής του ευρωπαϊκού κόσμου. Η Εκκλησία της Ελλάδος προσεύ-χεται ώστε η ενότητα της Ευρώπης να εξασφαλισθεί με βάση τον πολιτισμό.

    Καθώς έλεγε και ο Οικουμενικός Πατρι-άρχης κ. Βαρθολομαίος το 1994 μιλώντας στους Ευρωβουλευτές,«Διακονούμεν παράδο-σιν δέκα και επτά αιώνων μεριμνών και αγώνων διά την σωτηρίαν και ενότητα του πολιτισμού της Ευρώπης. [...] η πολιτική ενότης, χωριζομένου του πολιτισμού, δηλαδή του θεμελίου νοήματος των ανθρωπίνων σχέσεων, είναι αδύνατον να οδηγήσει εις το κατόρθωμα της ενιαίας Ευρώπης.» Και προ-σέθεσε με έμφαση: «Η σκοπουμένη ενότης των λαών της Ευρώπης δεν δύναται να συν-τελεσθεί παρά μόνον ως ενότης εν τη κοινωνία κοινού νοήματος του βίου, ενοει-δούς στόχου των ανθρωπίνων σχέσεων».

    Αυτήν ακριβώς την διδαχή του Οικου-μενικού Πατριάρχου, αυτό ακριβώς το δίδαγ-μα της ιστορίας, μεταφέρει και η Εκκλησία μας δια του προσώπου μου στην Ευρώπη: Μιλώντας σε Ευρωβουλευτές, τόνισα ότι «Το ζητούμενο για την Εκκλησία είναι να παρα-μείνει η Ένωση ευρωπαϊκή, έκφραση του ευ-ρωπαϊκού πολιτισμού. Εδώ και πολλούς αι-ώνες, οι Ευρωπαίοι συμφωνούμε ότι Ευρώπη δεν είναι ένας γεωγραφικός όρος. Η Ευρώπη είναι πολιτιστικό μόρφωμα, και από αυτό αποκτά τη γεωπολιτική σημασία της. Εάν δεν σεβαστούμε αυτό το γεγονός, δεν οικοδο-μούμε την Ευρώπη αλλά μια νέα οντότητα, ξένη, και πιθανώς εχθρική, προς την Ευρώπη και τον πολιτισμό της.»

    Ευχόμαστε να προχωρήσει και να ολο-κληρωθεί η ένωση της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε μιαν ανέφελη εποχή. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που δημιουρ-γούνται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι: πως θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε, όχι σαν ανάμνηση αλλά ζωντανή, την ελληνικότητά μας. Κι αυτό το ερώτημα το έχουμε τόσο για όσους φεύγουν από την Ελλάδα και εγκα-θίστανται σε άλλη χώρα μόνιμα ή για αρκετά χρόνια, όσο και για όσους μένουν στην πα-τρίδα ζώντας τις αλλαγές του βίου σε αυτήν.

    Όπως γνωρίζετε, όλο και περισσότεροι Έλληνες εγκαθίστανται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι πια κοντά τους η εκκλη-σιά και το σχολείο. Το ερώτημά μας λοιπόν είναι: πως θα διατηρήσουν οι Έλληνες αυτοί, και κυρίως τα παιδιά τους, την ψυχή τους ελληνική;

    Κατ΄αρχήν, άς δούμε το πρόβλημα στις αληθινές του διαστάσεις: δεν μπορούμε να μένουμε Έλληνες υπό τον όρον ότι είμαστε μόνοι μας, κλεισμένοι στα νησιά και τα βουνά μας. Αυτό, άλλωστε, έχει πάψει πλέον να είναι πραγματικότητα.

    Η Ελλάδα η ίδια, βαθμιαία και σταθερά μεταβάλλεται. Όταν φύγατε από την Ελλά-δα, οι πρεσβύτες από σας και οι γονείς σας, αφήσατε πίσω σας μια χώρα ομοιογενή από άποψη εθνοφυλετική αλλά και θρησκευτική. Αυτή η εικόνα αλλάζει συνεχώς. Η Ελλάδα είναι ήδη καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι δεν είναι Ορθόδοξοι, και οι περισσότεροι ούτε καν χριστιανοί. Η ομοιογένεια της Ελλάδος αποτελεί παρελθόν. Συμμαθητές του ελλη-νόπουλου σήμερα, δεν είναι μόνο άλλα ελλη-νόπουλα. Τα κοινά πολιτιστικά χαρακτη-ριστικά και οι κοινοί τρόποι, δεν είναι πια κάτι αυτονόητο.

    Όλοι θα πρέπει πια να συνειδητοποιή-σουμε ότι η εθνική μας ταυτότητα δεν απει-λείται διότι κάποιοι ξένοι θέλουν να μας την καταργήσουν. Απειλείται από εμάς τους ίδι-ους. Απειλείται κάθε φορά που χρησιμοποι-ούμε βάναυσα τη γλώσσα μας, κάθε φορά που λησμονούμε την ιστορία μας, κάθε φορά που περιφρονούμε τον χώρο μας, την κοινω-νία μας, την ανθρωπιά μας.

    Η εθνική ταυτότητα δεν είναι μια κατά-θεση στην τράπεζα? είναι ένα συνεχώς δημι-ουργούμενο νόημα βίου. Όσο σεβόμαστε τη γλώσσα μας χρησιμοποιώντας τη σωστά και μαθαίνοντας τα λογοτεχνικά μνημεία, η ταυτότητά μας ενισχύεται. Όσο μαθαίνουμε την ιστορία μας και διδασκόμεθα από αυτήν, η ταυτότητά μας γίνεται δύναμη δημιουρ-γική. Όσο μεριμνούμε για το περιβάλλον μας, τη λειτουργική και την αισθητική του, όσο αρνούμαστε την ατομικότητα και τη μο-ναξιά και ζούμε την κοινότητα και την εκ-κλησία, όσο καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε άνθρωποι παρά μόνο στο βαθμό που δεν μας νοιάζει μόνον ο εαυτός μας, τότε η εθνική μας ταυτότητα γίνεται πλούτος και χορηγός ζωής.

    Η Εκκλησία της Ελλάδος οργανώνεται να δώσει μεθοδικά τον αγώνα της.

    Πρώτος μας στόχος είναι η συμπαράταξη με όσες δυνάμεις στην Ευρώπη επιθυμούν τον σεβασμό των εθνικών ταυτοτήτων των λαών μας. Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να προτείνουμε ρεαλιστικά μέτρα, με τα οποία η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να βαθύνει την ενότητά της, και ταυτόχρονα να διασώσει τις ιδιαιτερότητες των λαών της. Το melting pot δεν είναι μονόδρομος. Η διατή-ρηση του ευρωπαϊκού πλούτου, δηλαδή της εθνικής ταυτότητας και των γλωσσών της Ευρώπης, είναι δυνατή. Η πολυμορφία δεν αντιβαίνει στην ενότητα.

    Η Εκκλησία μας έχει ως αφετηρία τη διαπίστωση ότι η ελληνική γλώσσα και η εθνική ταυτότητά μας, είναι ανεκτίμητη πε-ριουσία των Ελλήνων όπου γης, και όχι προ-νόμιο των Ελλήνων της Ελλάδος. Γι αυτό ακριβώς, φρονεί ότι δεν υπάρχει εθνικό έργο τόσης σημασίας όσο το να βοηθήσει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα και την όλη ταυτότητά τους.

    Αυτό, δεν σημαίνει ότι μόνον η δική μας εθνική ταυτότητα έχει αξία. Κάθε λαός έχει την περιουσία του, που του δίνει η ταυτότητά του. Έτσι, ζητήσαμε και έχουμε ήδη τη συμ-παράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα πρώτο πρόγραμμα, που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε σε όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους, για τη σημασία της επιβίωσης και ενίσχυσης της εθνικής κληρονομιάς κάθε λαού. Θα συνεχίσουμε προτείνοντας μέτρα που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τον άξονά μας: προχωρούμε στην ενότητα ενισχύ-οντας την ταυτότητα.

    Σας ενημερώνω γι αυτά, διότι ξέρουμε πόσο υπερήφανοι είστε για την εθνική σας ταυτότητα, και σας συγχαίρουμε γι αυτό. Παραδειγματιζόμαστε από την πίστη και την εμμονή σας.

    Είναι υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελ-λάδος να μη λησμονεί τους αγώνες σας, είναι χρέος της να κάνει ό,τι της ζητηθεί και το μπορεί, για να επιτύχετε στα σχέδιά σας, για να είναι η ομογένεια φορέας πνεύματος ελ-ληνικού. Και σας υπόσχομαι ότι θα κρατώ προσωπικώς ανοιχτή την πόρτα της Εκκλη-σίας μας, για να συμπαρασταθούμε στα όνειρα και τα προγράμματά σας, με τα οποία θέλετε να κρατήσετε γαλανόλευκη την καρδιά τη δική σας και των παιδιών σας.

    Αγαπητοί μου ομογενείς, σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε όλοι μας Χριστούγεννα. Εύχομαι όλοι να τα περάσετε με χαρά και αφθονία, με όλη σας την οικογένεια ενωμένη και προσευχόμενοι εις Κύριον. Αλλά σας πα-ρακαλώ να θυμηθείτε όλοι κατά τις ώρες της εορτής, ότι την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που στενάζουν. Ο πόλεμος και η οργανωμένη βία βυθίζουν καθημερινά τον κόσμο στο αίμα. Παρακαλώ να θυμηθεί-τε τους πάσχοντες ανθρώπους, και τις ημέρες των Χριστουγένων να κάνετε κάτι γι αυτούς. Θυμηθείτε τους στην προσευχή σας. Θυμηθείτε τους στο εορταστικό τραπέζι σας. Μάθετε και τα παιδιά σας ότι κανείς δεν είναι αληθινά ευλογημένος, αν δεν μεριμνά για τους ανήμπορους. Ότι κανείς δεν είναι πλούσιος, αν δεν μπορεί να χαρίσει. Κι ότι κανείς δεν είναι αληθινά χαρούμενος, αν δεν θέλει να μοιραστεί με τους άλλους τη χαρά του.

    Η Εκκλησία της Ελλάδος προσπαθεί να βρίσκεται στο πλευρό όσων υποφέρουν. Δεν υπάρχει λόγος και δεν έχω την πρόθεση να σας απασχολήσω με απολογισμό της κοινω-νικής δράσης της. Αλλά πριν μόλις λίγες μέρες ήμουν στη Συρία, όπου με την ευλογία του Πατριάρχη Αντιοχείας αγαπητότατου και σεβαστού μου κ. Ιγνατίου θεμελίωσα ένα σχολείο, δωρεά της οργάνωσης της Εκκλησίας μας «Αλληλεγγύη». Και είδα στα μάτια των ανθρώπων, στα μάτια των παιδιών, την ευγνωμοσύνη γιατί τους χαρίζαμε όχι κάποιο κτίριο, αλλά την ελπίδα και την ταπεινωμένη τους ανθρωπιά. Γιατί ο πόλεμος και η βία, δεν είναι μόνο βόμβες, δεν είναι μόνο θάνα-τος και ακρωτηριασμοί και αίμα και πόνος και κλάμα ασταμάτητο, αλλά είναι και πεί-να, και εγκατάλειψη και απόγνωση και εξου-θένωση και ταπείνωση.

    Αγαπητοί μου, δεν θέλω να υπερασπίσω μια πολιτική. Θέλω να υπερασπίσω όμως με όλες μου τις δυνάμεις την ειρήνη. Και πι-στεύω ότι είστε όλοι μαζί μου σε αυτό. Θα ήθελα να τελειώσω την ομιλία μου παρακαλώντας σας να ανάψει στου καθενός σας την καρδιά ένα κεράκι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ένα κεράκι για να βλέπει το φως του Θεού κάθε παιδάκι.

    Σας σφίγγω στην αγκαλιά μου.»

    [03] ΚΡΙΣΙΜΕΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Κρίσιμες εκλογές, διεξάγονται την Κυριακή στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, όπου 141.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι από την Τουρκία προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα «κυβέρνηση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Πρόκειται για τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογές στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων, επειδή έχουν προσλάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.

    Το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας θα κρίνει, σε κάποιο βαθμό, το μέλλον των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και την τύχη της προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Στις βουλευτικές εκλογές των Τουρκοκυπρίων συμμετέχουν συνολικά επτά κόμματα, αλλά μόνο τα τέσσερα έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν το ποσοστό του 5% που είναι το κατώτατο όριο για να μπουν στη «βουλή».

    Στις εκλογές παίρνουν μέρος:

    -Το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» (ΚΕΕ), με αρχηγό τον «πρωθυπουργό» Ντερβίς Ερογλου. Ιδρύθηκε από τον Ντενκτάς το 1975, είναι εθνικιστικό και βρίσκεται από τότε στην εξουσία. Η βάση του κόμματος αποτελείται από ακραίους Τουρκοκύπριους εθνικιστές και έποικους από την Τουρκία. Στις προηγούμενες εκλογές εξασφάλισε 40,33% των ψήφων, αλλά στις αυριανές εκλογές θα είναι έκπληξη αν ξεπεράσει το 33%.

    -Το «Δημοκρατικό Κόμμα», με αρχηγό τον υιό Ντενκτάς, Σερντάρ, ιδρύθηκε το 1992 και ήταν αποτέλεσμα διάσπασης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Στις εκλογές του 1998 πήρε 22,61%. Στις αυριανές εκλογές το κόμμα του υιού Ντενκτάς αναμένεται να βγει αποδυναμωμένο. Οι μετρήσεις τού δίνουν ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 8-12%.

    -Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, με αρχηγό τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι το παλαιότερο εν ζωή τουρκοκυπριακό κόμμα. Ιδρύθηκε το 1970 και είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν και στις εκλογές του 1998 πήρε μόλις το 13,38% των ψήφων, αναμένεται πως αύριο θα ανταγωνιστεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για την πρώτη θέση. Το ΡΤΚ αναφέρεται σε ποσοστά πέραν του 40% και οτιδήποτε κάτω του 35% θα θεωρηθεί ήττα.

    -Το «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» είναι ένας συνασπισμός του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης με άλλα μικρότερα κόμματα και οργανώσεις. Αρχηγός του κινήματος είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εκφράζει την πιο ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό. Αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ακόμη και ως έχει, βρίσκεται σε ρήξη με τον στρατό για τις επεμβάσεις του στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων και είναι επικριτικός προς την τουρκική κυβέρνηση για τη στήριξη που δίνει στον Ντενκτάς. Το 1998 πήρε το 15,36% αλλά στις δημοτικές εκλογές του 2001 έχασε τη μισή του δύναμη υπέρ του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Εκτιμάται πως με τη δυναμική παρουσία του, το νέο κίνημα ανέκτησε τα ποσοστά που έχασε το 2001. Στις αυριανές εκλογές αναμένεται να πάρει ποσοστό γύρω στο 15%.

    -Το κόμμα «Λύση - Ενταξη», με αρχηγό τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα, με στόχο να αποσπάσει ψηφοφόρους από το χώρο της Δεξιάς, οι οποίοι επιθυμούν τη λύση, αλλά δεν ψηφίζουν κόμματα της Αριστεράς.

    [04] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΑΪΝΤΑΡ ΑΛΙΕΦ

    Κλίβελαντ, 13 Δεκεμβρίου 2003 (00:19 UTC+2)

    Σε κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, όπου νοσηλευόταν, εξέπνευσε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) σε ηλικία 80 ετών ο πρώην πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ.

    Ο Αλίεφ είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας από την προεδρική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου και στην προεδρία του Αζερμπαϊτζάν ανήλθε ο γιος του, Ιλχάμ.

    Νοσηλευόταν στην κλινική του Κλίβελαντ από τις 6 Αυγούστου με καρδιακή ανεπάρκεια και προβλήματα στα νεφρά.

    Πρώην αρχηγός της KGB στη σοβιετική εποχή, ανήλθε στην κορυφή της δημοκρατίας αυτής ως πρώτος γραμματέας του κόμματος στο Αζερμπαϊτζάν πριν γίνει μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚ της ΕΣΣΔ.

    Αφότου τέθηκε στο περιθώριο από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στα τέλη της δεκαετίας του '80 εξελέγη πρόεδρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν το 1993 έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα.

    [05] ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Την πρώτη του κανονική συνεδρίαση μετά το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ,που εγινε πρίν από δέκα ημέρες στη Θεσσαλονίκη,πραγματοποίησε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ στην Αλεξανδρούπολη ,με 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη του.

    Τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν στη διάθεση πόρων στην Τ.Α απασχόλησαν για αρκετή ωρα το ΔΣ στη συνεδρίαση του.Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ Παν Κουκουλόπουλος ΄΄το μέλλον βρίσκεται στη φορολογική αποκέντρωση δηλαδή μια σειρά φόρων-όχι νέοι φόροι- πρέπει να δοθούν στους Δήμους και παράλληλα τα ποσά που δίνει στους δήμους ο κρατικός προυπολογισμός να μετατραπούν σε έναν λογαριασμό με τον οποίο θα συγκλίνουν οι ασθενέστεροι Δήμοι με τους υπόλοιπους όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη''.

    ΄΄Προσωπικά ειμαι ικανοποιημένος γιατί από το 2002 εως και το 2004,σε δυό αλλεπάλληλους προυπολογισμούς ,η φετινή μας κινητοποίηση ειχε αποτέλεσμα.Είναι 30% αυξημένοι οι πόροι για το δια΄στημα αυτό αλλά δεν μας λύνει φυσικά το πρόβλημα.Μετά τις γιορτές θα επισκεφθούμε ολους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις,ένα ντοκουμέντο που θα περιέχει τις πολύ προωθημένες θέσεις και δεσμέυσεις που ψηφίσαμε στη Θεσσαλονίκη και αφορούν τη δομή,την περιφερειακή αυτοδιοίκηση,την αυτοτέλεια,την οικονομική αυτοδυναμία με φορολογική αρμοδιότητα.''

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Γ.Αλεξανδρής δήλωσε΄΄Για την πόλη μας ,για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και για μένα προσωπικά είναι ιδιαίτερα τιμητική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ και σηματοδοτεί πολλά.Με τα νέα δεδομένα που εχουμε πλέον μετά το θεσμικό Συνέδριο της Ενωσης στη Θεσσαλονίκη,περιμένουμε τη ψήφιση του νέου Δημοτικού Κώδικα για να εργαστούμε με μεγαλύτερη προοπτική στην Τ.Α.''

    Μάλιστα ο κ Αλεξανδρής πρότεινε το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για το 2004 να πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη.

    Ολγα Ορφανίδου

    [06] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία ,διατήρηση,ανάπτυξη και γενικά την ορθολογική αειφορική διαχείρηση των υδατικών πόρων ,ηταν το συμπέρασμα που προέκυψε από το Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα ΄΄Υδατικοί Πόροι ,πρόβλημα και λύση ''που πραγματοποιήθηκε χθές και σήμερα στην Αλεξανδρούπολη .

    Όπως ειπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ Β.Παπανδρέου κηρύσσοντας την εναρξη των εργασιών΄΄Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για την διαχείρηση των υδάτων.Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος που προσαρμόσθηκε στην Ευρωπαική Οδηγία.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ εχει πλέον τον συντονισμό και την ευθύνη για τις δράσεις.Χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε περιφερειακό επίπεδο στην δημιουργία των αναγκαίων θεσμικών οργάνων για την συνολική διαχείρηση των υδάτων.Κύρια διαφοροποίηση από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση είναι ότι η περιβαντολλογική διάσταση αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία για την διαχείρηση των υδάτων.''και πρόσθεσε΄΄Στην χώρα μας σύμφωνα με εκθεση του ΟΑΣΑ τα υπόγεια και τα επίγεια υδατα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες.Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές αλλά ειμαστε πρώτοι στα νερά κολύμβησης και στις καθαρές ακτές,αλλά και στα νερά των ποταμών ,λιμνών και τα υπόγεια και τα επίγεια ειμαστε σε καλή κατάσταση''και καταλήγοντας τόνισε΄΄Χρειάζεται όμως να επιταχύνουμε τα βήματα μας για την σωστή διαχείρηση,ώστε να προλάβουμε την ελλειψη νερού σε μεγαλύτερο βαθμό σε αυτό που παρατηρείται σήμερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.''

    Από την πλευρά του ο Καθηγητής Διαχείρησης Υδατικών Πόρων του ΑΠΘ κ Γιάννης Μυλόπουλος ειπε΄΄Η απουσία πολιτικής διαχείρησης του νερού στη χώρα μας,εχει κάνει φανερές τις επιπτώσεις της τόσο στο περιβάλλον,οσο και την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ,εχοντας συσσωρεύσει προβλήματα και αδιέξοδα.Τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται κατά προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες από την αποψη του υδατικού ισοζυγίου περιοχές,όπως είναι τα νησιά,οι παράκτιοι υγρότοποι και υδροφορείς.Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι επιπτώσεις της κακής διαχείρησης του νερού θα αργήσουν να εμφανισθούν.''και κατέληξε΄΄Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα διαχείρισης του νερού απέχει πολύ από το να εχει τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας,αφού ουτε την ανάπτυξη μπορεί να συντηρήσει,με τη μη ικανοποίηση των αναγκών σε νερό κυρίως στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό,αλλά ουτε και την περιβαλλοντική προστασία και διατήρηση των υδατικών συστημάτων μπορεί να εγγυηθεί διαχρονικά ,με τους υγρότοπους να εξαφανίζονται,τους υδροφορείς να υποβαθμίζονται και τα ποτάμια και τις λίμνες να εξαντλούνται και να στερεύουν.Είναι σαφές λοιπόν σήμερα ότι η διαχχείρηση των υδατικών πο΄ρων θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί προκειμένου να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας.''

    Το Συνέδριο διοργάνωσε η ΝΑ Ροδόπης Εβρου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την Ε.Ν.Α.Ε,υπό την αιγίδα των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ,Γεωργίας,Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας Θράκης.

    Ολγα Ορφανίδου

    [07] Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Tην πρόθεση της Nέας Γενιάς για συνεχή στήριξη και ενίσχυση του Φεστιβάλ του Aρδα, των υποδομών που δημιουργούνται εκεί, αλλά και λοιπών νεολαιίστικων δράσεων που σχεδιάζονται σε όλο το νομό, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Nέας Γενιάς, κ. Γεώργιος Σακελλίων, ο οποίος, επισκεπτόμενος τη Nομαρχία Έβρου, είχε συνάντηση με τον κ. Nίκο Zαμπουνίδη, καθώς και με Nομαρχιακούς Συμβούλους κάτω των 40 ετών.

    O κ. Zαμπουνίδης αναφερόμενος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται στον Aρδα, οι οποίες συγκεντρώνουν νεολαία από όλη την Eλλάδα, αλλά και τις βαλκανικές χώρες, τόνισε τη σημασία δημιουργίας ποικίλων υποδομών στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ παράλληλα εξήρε τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Nέας Γενιάς στην όλη προσπάθεια.

    Oι εκδηλώσεις του Aρδα ξεκίνησαν σε συνεργασία του OΠAΠ με τη Nέα Γενιά το 1995. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, προσπαθούμε να κτίσουμε μόνιμες υποδομές σε αυτή την περιοχή. Δημιουργούμε λοιπόν το Bαλκανικό και Παρευξείνιο Kέντρο Nέων στην περιοχή του Aρδα. Σε αυτό το φορέα ζητήσαμε να συμμετέχει και πάλι η Nέα Γενιά, γιατί εκφράζει ουσιαστικά τους νέους ανθρώπους, αλλά τώρα πλέον έχουμε και τη Bουλγαρία και την Tουρκία. Έχουμε συμφωνήσει και σε ένα αρχικό ποσό που θα συμμετέχει σε μόνιμη βάση, με προγραμματική σύμβαση η Nέα Γενιά. Aυτός ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει Kοινοτικά προγράμματα για το περιβάλλον, για την οικονομία και τα ναρκωτικά, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, πέρα από την στήριξη που θα έχει για τα λειτουργικά του έξοδα από τη Nέα Γενιά, τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση και τους Δήμους. Θέλουμε να στήσουμε δομές για όλο το χρόνο, όχι μόνο για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, αλλά για όλη τη χρονιά, που θα αναφέρονται σε πολλά ζητήματα της νεολαίας και μας βοηθά ιδιαίτερα το χωριό που στήνεται στον Aρδα, μέσα από το Yπουργείο Oικονομικών, που έχει προϋπολογισμό 1,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

    O Nομάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση του προγράμματος INTERREG III, μέρος του οποίου αφορά σε κοινές δράσεις μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας, ενώ το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων φτάνει στα 65 εκατομμυρίων ευρώ. O κ. Zαμπουνίδης υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα, μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις, να δούμε σοβαρά το Nησί της Eιρήνης και της Φιλίας πάνω στο Δίλοφο, το οποίο είναι ένα νησάκι, μέσα στην κοίτη του ποταμού, που ανήκει κατά τα 2/4 στην Tουρκία, κατά το 1/4 στη Bουλγαρία και κατά το 1/4 στην Eλλάδα, προτείνοντας τη δημιουργία υποδομών, ώστε οι νεολαίες των τριών χωρών να έχουν έναν ακόμη κοινό τόπο συνάντησης, όπου ο καθένας, με τη δική του κουλτούρα και τις δικές του πολιτιστικές καταβολές, θα βρίσκει κοινά σημεία επικοινωνίας και ψυχαγωγίας με νέους από τις γειτονικές χώρες.

    [08] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΡΟΔΟΠΗ - ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη απο τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κατηφόρη, Ιωάννη Κουκιάδη και Μανώλη Μαστοράκη.

    Στόχος της επίσκεψη -δεύτερης την τελευταία διετία ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους δύο ακριτικούς νομούς- ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και η ενημέρωση τους για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματισθεί δύο εκδηλώσεις με θέμα "Οι προκλήσεις σε μια Ευρώπη που μεγαλώνει".

    Η πρώτη έγινε την Παρασκευή 12/11/2003 στην Κομοτηνή (ώρα 18:30, αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου) και η δεύτερη το Σάββατο στις 19:00 στην Ορεστιάδα (αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου).

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Κατηφόρης, τόνισε ότι "είναι σημαντικό για τους ευρωβουλευτές, να συναντούν τους πολίτες της περιφέρειας και να ακούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και χρήσιμο για τους πολίτες να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή".

    Την Παρασκευή, οι τρεις ευρωβουλευτές, είχαν στην Κομοτηνή συναντήσεις με τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ Έβρου και Ροδόπης, με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό και τον Μουφτή Ροδόπης κ. Μέτσο Τζεμαλί.

    Συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο και στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη κ. Ζαφείρη Σακελλάρη, τον Νομάρχη κ. Αριστείδη Γιαννακίδη και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Αναστάσιο Βαβατσικλή.

    Σήμερα Σάββατο 13/11/2003 οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τον Καποδιστριακό Δήμο Τριγώνου, το συνοριακό χώρο του Ορμενίου και τα χωριά Πετρωτά και Πεντάλοφο. Το μεσημέρι είχαν συνάντηση με φορείς και κατοίκους του Δήμου Δικαίων.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Από το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος με δώδεκα (12) θέματα στην ημερήσια διάταξη.

    Στο πλαίσιο της συνεδρίασης - που σημειωτέον ότι πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη - υπήρξε η δυνατότητα για ενημέρωση, συζήτηση και συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για θέματα που αφορούν γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, εκτιμά ο Δήμαρχος Γιώργος Αλεξανδρής.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να προωθηθούν νέες προσλήψεις με δεδομένο τις διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες των Δήμων και τις ανάγκες που προκύπτουν.

    «Η ΚΕΔΚΕ εισηγείται θέματα σε όλα τα Υπουργεία γι' αυτό και θεωρώ πως η συνεδρίαση της στο Δήμο μας θα αποβεί πολλαπλά ωφέλιμη», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής.

    Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ολόκληρο το Ν. Εβρου.

    Θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2003:

    1. Προγραμματισμός ενεργειών της ΚΕΔΚΕ με βάση την απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου.

    Εισηγητής: κ. Π. Κουκουλόπουλος, Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ.

    2. Δημοτική Αστυνομία.

    Εισηγητής: κ. Ζ. Δοξαστάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών.

    3. Παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ επι του σχεδίου Νόμου περί αυθαιρέτων και οικοδομικών αδειών.

    Εισηγητής: κ. Ι.Αμοιρίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος.

    4. Συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ ΑΕ).

    Εισηγητής: κ. Ι. Αμοιρίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος.

    5. Απολογισμός του προγράμματος συνεργασίας ΚΕΔΚΕ - ΙΓΜΕ.

    Εισηγητής: κ. Ι. Αμοιρίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος.

    6. Συτήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των ορίων ηλικίας πρόσληψης μονίμου προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ βαθμού.

    Εισηγητής: κ. Ζ. Δοξαστάκης, Πρόεδρος Επιτροπής θεσμών.

    7. Εγκριση για ανάθεση μελέτης σχετικά με τα κριτήρια και την διαδικασία κατανομής της ΣΑΤΑ.

    Εισηγητής: κ. Ι. Χαραλάμπους, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών.

    8. Εγκριση της υπ' αριθ. 86/4771/20.11.03 απόφασης της Ε.Ε. για την αγορά μετοχών της ΠΕΤΑ ΑΕ, οι οποίες δεν έχουν διατεθεί κατά την διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

    Εισηγητής: κ. Π. Κουκουλόπουλος, Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ.

    9. Εγκριση αποφάσεων του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ.

    10. Θέματα Διεθνών Σχέσεων.

    Εισηγητής: κ. Α. Κοιμήσης, Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

    11. Ορισμός εκπροσώπων της ΤΑ σε διάφορα συμβούλια και επιτροπές.

    Εισηγητής: κ. Γ. Γιαννόπουλος Β΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ.

    12. Ορισμός Αντιπροέδρων των μονίμων Επιτροπών της ΚΕΔΚΕ.

    Εισηγητής: κ. Β. Ξένος.

    [10] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Υπεγράφη την Παρασκευή στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η σύμβαση μεταβίβασης του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας TVX HELLAS A.E. στην οποία ανήκε η εκμετάλλευση των Μεταλλείων της Χαλκιδικής.

    Η σύμβαση μεταβίβασης υπεγράφη για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου από τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Πάχτα και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Καλαφάτη και από τον κ. Δημήτριο Κούτρα εκπρόσωπο της κοινοπραξίας στην οποία περιέρχεται η επιχείρηση των Μεταλλείων, παρουσία του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου και του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου.

    Προηγήθηκε η υπογραφή σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της TVX HELLAS με την οποία περιήλθε η επιχείρηση των Μεταλλείων στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του οποίου μεταβιβάσθηκε στους νέους επενδυτές.

    Το νέο σχήμα αποτελούν ξένοι επενδυτές με ποσοστό 51% και Έλληνες επενδυτές με ποσοστό 49%.

    Οι ξένοι επενδυτές είναι:

    European Goldfieds: Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό σχήμα βασικοί μέτοχοι του οποίου είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες όπως:

    Rothshild Australia

    Deutsche Bank

    Dundee Bank (καναδική)

    Royal Bank of Kanada

    Global Mineral Resources (ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται σε εκμετάλλευση μεταλλευτικών επιχειρήσεων)

    Το ελληνικό σχήμα αποτελείται από Ελληνικές Κατασκευαστικές Εταιρίες με επικεφαλής την εταιρία ΑΚΤΩΡ και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια.

    Επίσης θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις (3) Δήμους της περιοχής (Δήμος Ακάνθου Σταγείρων, Δήμος Παναγίας και Δήμος Αρναίας).

    Το τίμημα για το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας που μεταβιβάζεται, ανέρχεται σε έντεκα εκατομμύρια ευρώ, καταβλητέο εφάπαξ τοις μετρητοίς.

    Επιπλέον ποσό ύψους έντεκα εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από την εταιρία Kinross Gold μητρική εταιρία της TVX Hellas προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων. Το συνολικό κόστος για την καταβολή των αποζημιώσεων και των αμοιβών του προσωπικού από τον Μάϊο 2003 μέχρι και το Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 17,6 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο πλαίσιο της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία θα κυρωθεί από τη Βουλή με τροπολογία που κατατίθεται εντός της ημέρας, οι νέοι επενδυτές υποχρεούνται εντός τριών μηνών να έχουν προωθήσει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες έναρξης της παραγωγικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο της σταδιακής αυτής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενους στα Μεταλλεία.

    Οι νέοι επενδυτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση το αργότερο εντός είκοσι τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση μεταβίβασης, να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, καθώς και για την κατασκευή λειτουργία εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού, συνοδευόμενο από τις αναγκαίες μελέτες. Το Ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξετάσει εντός δύο μηνών το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο και να προωθήσει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις το αργότερο εντός προθεσμίας δέκα μηνών.

    Για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας

    «Μετά από πολύμηνη και επίπονη προσπάθεια, ολοκληρώθηκε ένα νέο αξιόπιστο επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή μεγάλων ξένων επενδυτών και ελληνικών κεφαλαίων, το οποίο εγγυάται τη βιωσιμότητα των Μεταλλείων.

    Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης, η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες έφερε εις πέρας με επιτυχία ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, σε ελάχιστο χρόνο λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών δυσκολιών που συνεπάγεται η ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας.

    Με τη σύμβαση που υπογράφηκε διασφαλίζεται πλήρως η συντήρηση και επαναλειτουργία των Μεταλλείων της Κασσάνδρας.

    Διασφαλίζονται πλήρως οι εργαζόμενοι, στους οποίους καταβάλλονται οι αποζημιώσεις και αμοιβές από τον προηγούμενο Μάϊο μέχρι τώρα. Κυρίως διασφαλίσαμε τη συνέχεια της λειτουργίας των Μεταλλείων, που αποτελεί την κυριότερη πηγή οικονομικής ανάπτυξης σ΄ αυτή την περιοχή της Χαλκιδικής. Η Κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αποδεικνύει, πόσο πώς και για ποιους εργάζεται, ποιες υποχρεώσεις συναισθάνεται και ποια κοινωνικά συμβόλαια τιμά. Διαπράξαμε το πολιτικό και κοινωνικό μας καθήκον.

    Διαχειριζόμαστε τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου με μέριμνα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε ο κ.Πάχτας.

    [11] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Στο έργο του Δικτύου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης των Ελλήνων (ΠΑΔΕΕ) αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης κατά τη σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια της Ε΄ Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Πρώτος στόχος της ΠΑΔΕΕ, όπως τόνισε ο κ. Σγουρίδης, είναι η προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού παγκοσμίως. Ο δεύτερος στόχος, των ομογενών κοινοβουλευτικών είναι να προωθήσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως, καθώς επίσης και τη δρομολόγηση μιας κοινής στρατηγικής σε πολιτιστικά θέματα με κέντρα του ελληνικού πολιτισμού αυτά τα οποία υπάρχουν και αυτά που πρόκειται να ιδρυθούν. Παράλληλα, οι ομογενείς πολιτικοί, εργάζονται για τη δημιουργία ενός Δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας με τα 7 εκατ. των Απόδημων Ελλήνων που ζουν και εκλέγονται σε 140 χώρες της αλλοδαπής, συνεργασία με τα Κοινοβούλια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που διαβιούν στο εξωτερικό, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δευτερευόντως, επιδιώκεται η ανάπτυξη στενής συνεργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίων και των αντιστοίχων Επιτροπών Φιλίας Πολιτισμού των Κοινοβουλίων των χωρών όπου εκλέγονται οι Ομογενείς βουλευτές. Η ανάπτυξη διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες στις οποίες εκλέγονται οι ομογενείς βουλευτές και η παρουσία της Ένωσης αυτής σε διακοινοβουλευτικά φόρα, ώστε να αποκτήσει μια παγκόσμια εμβέλεια, είναι ένας ακόμη από τους σκοπούς της ΠΑΔΕΕ.. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σήμερα οι Ελληνικής καταγωγής βουλευτές ανά τον κόσμο υπερβαίνουν τους 150 και κάθε φορά που γίνονται εκλογές αυξομειώνεται ο αριθμός τους. Οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στην προώθηση του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τη διάδοση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στην προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [12] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Εκλογές (και άρα ξεκαθάρισμα πολιτικού τοπίου), Ολυμπιακοί Αγώνες (με τις μεγάλες προσδοκίες) και ξένες αγορές σε μεγάλα κέφια (προς το παρόν) φαίνεται να συνθέτουν στο γύρισμα του χρόνου την εικόνα των τριών Μάγων με τα δώρα για το ταλαιπωρημένο και πάντα δύσπιστο ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Όπως αναφέρεται σε ενδιαφέρουσα ανάλυση που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», το μείγμα υπάρχει, οι προσδοκίες αναπτύσσονται και είναι ζήτημα χρόνου να πάρει μπροστά η μηχανή, υποστηρίζουν οι ειδικοί της αγοράς.

    Κάποιοι όμως δείχνουν να βιάζονται, γενικώς. Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησαν τις προάλλες οι βιομήχανοι, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο μια μακρά προεκλογική περίοδο παροχών και υποσχέσεων. Παροχές που βέβαια δεν άφησαν καθόλου νηστικούς ούτε τους ίδιους τους εκπροσώπους της οικονομικής ισχύος.

    Και φυσικά μετά τις απόψεις του ΣΕΒ ξέσπασε πολιτική θύελλα, καθώς στο προεκλογικό χρηματιστήριο όλοι θέλουν να πλειοδοτούν.

    ΕΤΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

    Τι γίνεται όμως με την ίδια τη Σοφοκλέους που όλοι οι παράγοντες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος τη θυμούνται και την κανακεύουν ή τη λοιδορούν μόλις σημάνει η ώρα των εκλογών;

    Γεγονός είναι ότι στα πρόθυρα του 2004, χαρακτηρισμένου και ως έτους μεγάλων προσδοκιών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας τσαλαβουτάει από τις... 2004 έως τις 2.204 μονάδες, έχοντας ωστόσο δρέψει μέσα στη χρονιά που φεύγει καρπούς περίπου 750 μονάδων από τα χαμηλά του Μαρτίου. Φιγουράρει μάλιστα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές σε ετήσια κέρδη με απόδοση 26%.

    Περισσότερο όμως και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ενδιαφέρον της αγοράς φαίνεται να εστιάζεται πλέον στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αρκετές φορές άλλωστε στο παρελθόν το Χρηματιστήριο έτρεφε τις εκλογές και οι εκλογές έτρεφαν το Χρηματιστήριο. Κάτι που έγινε ολοφάνερο στην περίπτωση της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης του 2000, η οποία διεξήχθη με γνώμονα κυρίως το αν θα κρατήσει ο γενικός δείκτης τις 5.000 μονάδες και σε δεύτερη μοίρα το αν θα διατηρηθεί ή όχι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Στη χρηματιστηριακή πιάτσα πάντως οι περισσότεροι προδικάζουν ότι και αυτή τη φορά το χαρτί των εκλογών θα παιχτεί στη Σοφοκλέους, και ίσως μάλιστα πιο δυνατά από ποτέ. Μόνο που αυτή τη φορά εικάζεται ότι θα λείψουν οι απόπειρες στήριξης τιμών και δείκτη, γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που τότε «έκαψαν» τα χέρια τους, ενώ επιπλέον δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε η διάθεση για τέτοιου είδους ανεπιτυχή πειράματα. Δεν διαφαίνονται όμως στον ορίζοντα ούτε οι σκληρές πολιτικές κόντρες που είχαμε ζήσει στο παρελθόν με επίκεντρο τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, αφού η Σοφοκλέους έχει απαξιωθεί τόσο πολύ που μόνο πληγές ξύνει όποιος ασχολείται μαζί της και με το κατάντημά της.

    Ολα θα γίνουν στα βουβά, ως φαίνεται. Αλλά ακόμη κι έτσι η αγορά στο σύνολό της τρέφει την κρυφή ελπίδα ότι οι επερχόμενες εκλογές θα τη βοηθήσουν να κινηθεί υψηλότερα, όχι τόσο από τις διαφορετικές πολιτικές που μπορεί να κομίσει μια αλλαγή κυβερνητικής φρουράς όσο από τον τερματισμό της αβεβαιότητας, αφού στο κάτω κάτω τα χρηματιστήρια διψούν για ξεκάθαρες λύσεις. Πάντως ήδη έχουν ξεχωρίσει στο ταμπλό οι πάλαι ποτέ «πράσινες», αλλά και οι «γαλάζιες» μετοχές...

    Ένα σαφές εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη δυναμική που δημιουργούν στην οικονομία και στον τουρισμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και το θετικό κλίμα στις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανόν ότι θα προσδώσουν χαρακτηριστικά ταχείας ανέλιξης στην ελληνική αγορά.

    Σε ποια αγορά όμως; Αυτή των 15-20 μετοχών που βγαίνουν στον αφρό και διαμορφώνουν δείκτη και κλίμα εδώ και πολλές πολλές συνεδριάσεις, αφήνοντας τις υπόλοιπες στον πάτο; Με μια κουβέντα, ναι. Οι ρουκέτες της περιφέρειας δεν πετούν πια και τα καλύτερα παιδιά έχουν πάει σπίτι!

    Τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματιστές διατυπώνουν ήδη αισιόδοξα σενάρια για άνοδο ως τις 2.500-3.000 μονάδες με ορίζοντα το τέλος του 2004. Πιστεύουν μάλιστα ότι η μεγαλύτερη δυναμική θα εκδηλωθεί ως το καλοκαίρι, με ζεστό ακόμη τον απόηχο των εκλογών και ολοζώντανες τις προσδοκίες των Ολυμπιακών. Εφόσον φυσικά βοηθήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα από το οποίο όλο και περισσότερο εξαρτάται πλέον το Χ.Α. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Σοφοκλέους δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από την κοινή μοίρα των ξένων αγορών -πόσο μάλλον όταν ήδη οι ξένοι ελέγχουν το 30% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.- και στην καλύτερη περίπτωση η υπεραπόδοση από τα επιμέρους χαρακτηριστικά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το +10% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές.

    Κανείς δεν αναμένει βέβαια ότι η νέα χρονιά θα κυλήσει ρόδινα και με το πρόσημο μονίμως θετικό. Αντίθετα μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι -όπως απροσδόκητα συνέβη στο πρώτο τρίμηνο του 2003 με τον πόλεμο στο Ιράκ- οι αγορές ίσως περάσουν έντονες αναταράξεις πριν εξασφαλίσουν μια θετικότερη πορεία.

    Προκλήσεις όπως ένας κύκλος ανόδου των επιτοκίων, η διάψευση των προσδοκιών σε σχέση με την ανάκαμψη των οικονομιών και των επιχειρηματικών κερδών, αλλά και η μόνιμη απειλή της τρομοκρατίας (σε συνδυασμό με την αλλοπρόσαλλη αμερικανική εξωτερική πολιτική) συνιστούν το αντίπαλο δέος σε σχέση με τις θετικές προοπτικές που διαβλέπουν και ασπάζονται στη φάση αυτή οι αναλυτές των αγορών.

    Και σε μια τέτοια περίπτωση υλοποίησης αρνητικών σεναρίων το μικρότερο κακό που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν η μεγάλη μεταβλητότητα και ίσως ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές των περισσότερων επενδυτικών προϊόντων.

    [13] ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ Ο.Α.

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2003 (14:50 UTC+2)

    Καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου του Ομίλου αναλαμβάνει η κ.Ιωάννα Παπαδοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στη θέση του κ. Διονύση Καλόφωνου ο οποίος έχει αναλάβει την προεδρεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όπως ανακοινώνεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Η κ. Παπαδοπούλου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς των Διεθνών Οικονομικών σχέσεων και της Διοίκησης Αερομεταφορών στην Ελλάδα και την Αγγλία. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Εργάσθηκε επί 12 έτη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Από το 2001 μέχρι σήμερα εργάσθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ως σύμβουλος σε θέματα αερομεταφορών.

    [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2003 (08:47 UTC+2)

    Σε «υπερδανεισμό» του ελληνικού Δημοσίου οδηγούν τα ταμιακά ανοίγματα που παρουσιάζει ο φετινός Προϋπολογισμός, αλλά και οι υψηλές δαπάνες για χρεολύσια, στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ».

    Τα δημοσιονομικά προβλήματα αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να υλοποιήσει και την αμφίβολη έκδοση των τριετών ομολόγων (1,4 δισ. ευρώ) την προσεχή Τρίτη.

    Η συγκεκριμένη δημοπρασία είχε προγραμματιστεί μεν, αλλά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέφερε μέχρι χθες ότι δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Προϋπολογισμού δεν υποχώρησαν, όπως ανέμενε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με αποτέλεσμα να υλοποιείται τώρα και αυτή η δημοπρασία προκειμένου να αντληθούν νέα κεφάλαια.

    Σημειώνεται ότι οι πιεστικές δανειακές ανάγκες οδήγησαν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να εκδώσει και έκτακτη σειρά Λαϊκών Ομολόγων, από την οποία αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου.

    [15] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ

    Άγκυρα, 13 Δεκεμβρίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Μιλλιέτ», δημοσιεύει γκάλοπ του Πανεπιστημίου «9η Σεπτεμβρίου», της Σμύρνης -που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, με 1764 ερωτηθέντες- σχετικά με την εμπιστοσύνη που τρέφει ο λαός στους θεσμούς, από το οποίο προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες τρέφουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι στους στρατιωτικούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

    Οι θεσμοί και τα ποσοστά αυτών που τρέφουν εμπιστοσύνη σ' αυτούς, έχουν ως εξής:

    Προεδρία της Δημοκρατίας: 18,98%, Ένοπλες Δυνάμεις: 16,71%, Πολιτικά κόμματα: 12,18%, Κυβέρνηση: 11,61%, Κοινοβούλιο: 10,76%, Μη κυβερνητικές οργανώσεις: 9,34%, Ιδιωτικός τομέας: 8,21%, Δικαιοσύνη: 4,25%, Πανεπιστήμια: 3,68%, Γραφειοκρατεία: 1,70%

    [16] ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 2 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Με λύπη τους τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν το θάνατο δύο μελών του αποσπάσματος της Αργεντινής της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου.

    Όπως ανέφερε σήμερα με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Μπράιαν Κέλι, ''δύο μέλη σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίσθηκε σοβαρά, σε ώρα καθήκοντος, όταν χθες βράδυ εξετράπη της πορείας του το όχημα στο οποίο επέβαιναν περιπολώντας σε χωματόδρομο απομακρυσμένης και λοφώδους περιοχής της ζώνης κατάπαυσης του πυρός''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 13 Δεκεμβρίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Η πρώτη μέρα του 6ου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτελεί το κύριο θέμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών των Τιράνων και των σημερινών εφημερίδων δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνέδρων απέδειξαν ξεκάθαρα με την συμπεριφορά της ότι είναι υπέρ του πρωθυπουργού και νυν πρόεδρου του κόμματος Φάτο Νάνο.

    Ο Νάνο κάλεσε όλα τα μέλη του ΣΚ να ξεκινήσουν αμέσως μετά από το Συνέδριο του κόμματος «την μεγαλύτερη πολιτική επιχείρηση στην ιστορία του πλουραλισμού της Αλβανίας- συζήτηση με όλους του Αλβανούς πολίτες σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν προκειμένου να βελτιώσουμε το έργο μας προς όφελος των πολιτών».

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών αλβανικών εφημερίδων είναι οι εξής:

    Κόχα Γιον: «Μαύρη αντίδραση στο ΣΚ- Οι οπαδοί του Νάνο σφυρίζουν τους αντιπάλους του Νάνο»

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: «Βόμβα σε ένα ταξί», «Σήμερα το συνέδριο θα εκλέξει πρόεδρο του ΣΚ»

    Σέκουλι: «Συνέδριο του ΣΚ-αντίπαλοι χαμηλώνουν τους τόνους»

    Αλμπάνια: «Συνέδριο του ΣΚ-Εκλογή του Νάνο στο αξίωμα του προέδρου του Κόμματος μια τυπική πράξη»

    Ζέρι ι Πόπουλιτ: «Σήμερα η ψηφοφορία για τον πρόεδρο του ΣΚ»

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε: «Το συνέδριο του ΣΚ-συνέδριο της κρίσης»

    Κοριέρι: «Νάνο, Μεϊντάνι, Ράμα-σήμερα η μάχη για το αξίωμα του προέδρου του ΣΚ».

    [18] ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2003 (11:32 UTC+2)

    Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψη που ελπίζεται να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πραγματοποιεί σειρά διμερών συναντήσεων με τα κράτη μέλη.

    Στις 12 (ώρα Κύπρου) αρχίζει η σύνοδος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 12ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη στο τελευταίο δευτερόλεπτο πήραν ο Ηρακλής σε βάρος του Αμαρουσίου (70-68) και το Ηράκλειο σε βάρος του Απόλλωνα Πατρών (103-101) στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Στο άλλο σημερινό παιχνίδι ο Αρης πέρασε σχετικά εύκολα από τη Ν. Σμύρνη κερδίζοντας τον Πανιώνιο με 93-85.

    Τα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων είναι:

    Hράκλειο- Aπόλλων Π. 103-101

    Πανιώνιος- Aρης 85-93

    Hρακλής- Mαρούσι 70-68.

    Αύριο

    Περιστερίου (17:00) Περιστέρι-ΠAOK

    Kορυδαλλού (18:00) Oλυμπιακός-Mακεδονικός

    Λουτρακίου (19:00) Iωνικός NΦ-Hλυσιακός

    Ανω Λιοσίων (21:00) AEK-Παναθηναϊκός.

    Η βαθμολογία: Μαρούσι 21, Ηρακλής 19, ΑΕΚ 18, Παναθηναϊκός 18, ΠΑΟΚ 18, Ηράκλειο 18, Αρης 18, Ολυμπιακός 17, Περιστέρι 16, Μακεδονικός 16, Απόλλων Πατρών 15, Πανιώνιος 15, Ηλυσιακός 14, Ιωνικός Ν.Φ. 14.

    [20] ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Μετά από ένα εκπληκτικό παιχνίδι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, το Ηράκλειο κέρδισε με 103-101 τον Απόλλωνα Πατρών. Μοιραίος παίκτης για την ομάδα της Αχαϊας ήταν ο Τζαμέιλ Τόμας, ο οποίος πήρε επιθετικό ριμπάουντ μετά από χαμένη βολή του Μπάρλου, αλλά αστόχησε στην εκπνοή να στείλει την μπάλα στα δίκτυα και το παιχνίδι στην παράταση.

    Σε πολύ καλή ημέρα από το Ηράκλειο βρέθηκε ο Τζόνσον που πέτυχε 38 πόντους, ενώ εξαιρετικά καλή απόδοση είχε και ο Φόρεστ (25π.). Από τον Απόλλωνα Πατρών διακρίθηκε ο Τόμας που σημείωσε 26 πόντους.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τζόνσον 38 (4), Παπαδάτος 11 (1), Φόρεστ 25, Πέττας 1, Αγγελάκης 1, Τσιριγωτάκης 12 (2), Βαρδαβάς 1, Λίνγκος 2, Μπάτσικ 12.

    ΑΠΟΛΛΩΝ Π.: Μπάρλος 6, Αργυρόπουλος 11 (1), Γεωργαλής 6, Τόμας 26 (4), Κουζμάνοβιτς 20 (4), Μαρμαρινός 3, Βάρντα 15, Γκρέγκοφ 3.

    [21] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 93-85 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Δεν «σκόνταψε» ο Αρης στη Ν. Σμύρνη. Κέρδισε σχετικά εύκολα τον Πανιώνιο με 93-85 και έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Η συγκεκριμένη ήττα ανάγκασε τον προπονητή της αθηναϊκής ομάδας, Γιώργο Καλαφατάκη να υποβάλλει την παραίτησή του, αγανακτισμένος από την άσχημη απόδοση των παικτών του.

    Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Νέστορας Κόμματος που σημείωσε 30 πόντους, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Τόμπι Μπέιλι (17π). Από τον Πανιώνιο ξεχώρισε ο Ντάγκλας που πέτυχε 29 πόντους.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπαρλάς 2, Μαντζανάς 3, Ντάγκλας 29 (5), Χένιακ 4, Φαλέκας 3 (1), Γουάτσον 9, Κορωνιός 14 (3), Γιαννούλης 21.

    ΑΡΗΣ: Πάρκερ 10 (1), Κόμματος 30 (3), Βετούλας 6, Μπέιλι 17 (2), Λικχολίτοφ 13, Στακ 12, Νίκιλα 5.

    [22] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλλε ο προπονητής του Πανιωνίου, Γιώργος Καλαφατάκης, αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης της ομάδας του με τον Αρη. Ο Ελληνας προπονητής θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, κ. Λιανό όπου και θα αποφασιστεί για το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η παραίτησή του.

    [23] ΕΓΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Στην Κρήτη για το αυριανό παιχνίδι με τον ΟΦΗ βρίσκεται η ΑΕΚ. Ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγεβιτς αισιοδοξεί ότι αύριο οι παίκτες του θα πραγματοποιήσουν καλή εμφάνιση, ανάλογη με αυτή της προηγούμενης αγωνιστικής με την Ξάνθη. Αλλωστε μια νίκη σε βάρος του ΟΦΗ θα βοηθήσει την ΑΕΚ να επανέλθει στο κυνήγι των στόχων που έχουν τεθεί στην αρχή της χρονιάς.

    Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μπορεί να βρίσκεται στην αποστολή, αλλά η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί από τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, οι υπόλοιποι δέκα αναμένεται να είναι οι: Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης, Κρέικ, Καψής, Μόρας, Κατσουράνης, Λάκης, Τσιάρτας, Οκκάς και Λυμπερόπουλος.

    Περίπου έξι ώρες διάρκεια είχε η εγχείριση, στην οποία επιβλήθηκε το πρωί ο Ιλια Ιβιτς, από τον νευροχειρουργό Θανάση Σεφερλή. Ο επιθετικός της ΑΕΚ θα επιστρέψει στην ενεργό δράση σε δύο μήνες.

    [24] Η "ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ" ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 13 Δεκεμβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Η δίκη 14 ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν οργανώσει «σεξουαλικό πάρτι» για εκατοντάδες Ιάπωνες τουρίστες κατά τη διάρκεια μίας «ευαίσθητης» για τον κινεζικό λαό επετείου, άρχισε το Σάββατο στην Κίνα.

    Το συμβάν στην πόλη Ζουχάι στη νότια Κίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα η κινεζική κυβέρνηση να επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία.

    Περίπου 400 Ιάπωνες άνδρες και 500 Κινέζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έλαβαν μέρος στο τριήμερο «σεξουαλικό όργιο» που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης Ζουχάι.

    Το «σεξουαλικό πάρτι» τελείωσε την παραμονή της επετείου της ιαπωνικής επίθεσης του 1931 κατά της νοτιοανατολικής Κίνας. Η επίθεση αυτή ήταν η απαρχή της απάνθρωπης ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα.

    Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Κινέζοι και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ενθάρρυνση οργανωμένης πορνείας. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 12 μαστροποί και δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου.

    Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών είπε ότι δε γνωρίζει αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον Ιαπώνων πολιτών.

    [25] ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 13 Δεκεμβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους αμάχων στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» - γνωστή και ως «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Ο επικεφαλής του βρετανικού τμήματος της οργάνωσης, Στιβ Κρόσο, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC αναφέρθηκε στα πορίσματα της έκθεσης:

    «Κατά πρώτο λόγο υπήρξε χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, κάτι το οποίο προκάλεσε - θα λέγαμε - εκατοντάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.»

    «Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα των ερευνών μας ήταν αυτά που αποκαλούμε πλήγματα με σκοπό τον αποκεφαλισμό του ιρακινού καθεστώτος. Διαπιστώσαμε - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Πεντάγωνο - ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 50 επιχειρήσεις με στόχο την εξόντωση των ανωτάτων στελεχών του ιρακινού καθεστώτος. Και είναι σημαντικό το ότι κανένα από αυτά τα πλήγματα δεν τελεσφόρησε, σκοτώνοντας κάποιον από τους στόχους.»

    Κατά τη διάρκεια όμως αυτών των επιθέσεων βρήκαν το θάνατο δεκάδες άμαχοι, ίσως ακόμα και εκατοντάδες» λέει ο Στηβ Κρόσο, επικεφαλής του βρετανικού τμήματος της οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Γουότς

    «Παράνομες τακτικές»

    «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου απαγορεύονται ενέργειες που οδηγούν σε δυσανάλογες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, όπως επίσης είναι παράνομη και η χρήση όπλων αδιακρίτως κατά εμπολέμων και πολιτών», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτους όλους τους θανάτους αθώων θυμάτων.

    «Είναι απαράδεκτοι αλλά ορισμένοι είναι και παράνομοι, όταν παραδείγματος χάριν ρίχνονται βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχει ακριβής στόχευση του εμπολέμου που τυχόν κρύβεται εκεί».

    Οι ερευνητές της οργάνωσης πήγαν στις ιρακινές πόλεις και τα χωριά όπου είχε γίνει χρήση τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και διαπίστωσαν ότι σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι αμάχων.

    [26] ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Σκηνές αστυνομικής ταινίας σημειώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο που συνεδριάζουν οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με πρωταγωνιστές δύο κλασικούς «τσαντάκηδες».

    Οι δύο νεαροί είχαν αρπάξει την τσάντα μιας γυναίκας μπήκαν στο αυτοκίνητο, που προφανώς είχαν επίσης κλέψει, και ανέπτυξαν ταχύτητα. Για κακή τους τύχη, όμως, έπεσαν πάνω στους δεκάδες αστυνομικούς που φρουρούσαν τον περίγυρο του κτιρίου. Μόλις οι αστυνομικοί τους έκαναν νεύμα να σταματήσουν, ανέπτυξαν ιλιγγιώδη ταχύτητα παραβιάζοντας το οδόφραγμα υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ. Λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε ένα μικρό δρόμο πλησίον του κοινοτικού κτιρίου, ενώ μέσα υπήρχαν κηλίδες αίματος.

    Η αστυνομία ενημέρωσε αμέσως όλα τα νοσοκομεία των Βρυξελλών με αποτέλεσμα μετά από περίπου 30 λεπτά να συλληφθούν οι δύο κλέφτες σε ένα από αυτό, που πήγαν για πρώτες βοήθειες μόνοι τους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [27] ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 13 Δεκεμβρίου 2003 (10:59 UTC+2)

    Βιντεοκασέτα που έφτασε στο γραφείο του BBC στο Πακιστάν, το οποίο και δείχνει με λεπτομέρεια για πρώτη φορά την ανασυγκρότηση των Ταλιμπαν, οι οποίοι και δραστηριοποιούνται πλέον στις νότιες περιοχές του Αφγανιστάν.

    Οι Ταλιμπάν στο βίντεο που έστειλαν παρασκευάζουν αυτοσχέδιες βόμβες, μετά την απελευθέρωση Τούρκου μηχανικού, που απήγαγαν πριν από έξι εβδομάδες. Η κασέτα περιελάμβανε και τη σκηνή της απαγωγής.

    [28] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (15:23 UTC+2)

    Με παραμύθια, κάλαντα και χριστουγεννιάτικες κάρτες θα υποδεχτεί ο ΙΑΝΟΣ τα Χριστούγεννα, τo Σάββατο στις 20 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί (Αριστοτέλους 7).

    Ο παραμυθάς Στέλιος Πελασγός θα διηγηθεί την «Ιστορία της βασιλόπιτας» (εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ), η συγγραφέας Μαρίνα Παπαγιάννη θα αποκαλύψει την ιστορία του Χάρη, του μοναδικού παιδιού που ταξίδεψε με το έλκηθρο του Άι-Βασίλη (από το βιβλίο «Άγιε Βασίλη θα μου κάνεις μια χάρη;», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) και το καλλιτεχνικό σχήμα «Κρουστόφωνο» με παιδιά από την ορχήστρα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς θα τραγουδήσει «Κάλαντα του κόσμου» από το ομώνυμο CD του. Στην αρχή της γιορτής η Μαριάννα Βιλδιρίδη και τα παιδιά της Σύγχρονης Μοντεσοριανής Εκπαίδευσης θα στολίσουν με τα δικά τους οικολογικά παιχνίδια το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

    [29] "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (12:05 UTC+2)

    «Τα Χριστούγεννα του κυρ-Αλέξανδρου» είναι ο τίτλος του έργου που παρουσιάζει η ομάδα του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου στο Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 9μμ.

    Η παράσταση που είναι βασισμένη στα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανεβαίνει σε δραματουργική επεξεργασία- επιλογή κειμένων και μουσική Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, σκηνοθεσία Χρήστου Κωνσταντινίδη, σκηνικά Ευαγγελία Τασούδη.

    Συμμετέχει η παιδική χορωδία Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Διεύθυνση χορωδίας: Ιωσηφίνα Κατωφλίδου-Σταμούλη.

    Παίζουν η Μαράννα Καλαϊτζή και η Έλσα Αδαμαντίδου. Αφηγητές είναι ο Βασιλής Μποζίκης και η Σοφία Αναστασιάδου. Φωνή: Γιάννης Παλαμιώτης.Μουσική επί σκηνής: Αλέξανδρος Τριανταφύλλου-φυσαρμόνικα και Κώστας Χανής-κρουστά.

    Θα παρουσιαστούν τα διηγήματα: «Το χριστόψωμο», «Υπηρέτρα», «Άνθος του Γιαλού», «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [30] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ OUTLOOK

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2003 (00:13 UTC+2)

    «Tα ζητήματα που αφορούν την τέχνη, διαχρονικά, αλλά ιδίως τη σύγχρονη τέχνη είναι γεμάτα από αποχρώσεις, από αντιφάσεις, κανείς δεν μπορεί να προσεγγίζει τα θέματα αυτά απλουστευτικά, δημαγωγικά, κατά ένα τρόπο καταγγελτικό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις που προκαλούν ορισμένα έργα στην έκθεση «Outlook» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    « Όταν δεν συζητούμε τα θέματα αυτά με νηφάλιο τρόπο, όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη όλα τα δεδομένα και ιδίως όταν αγνοούμε την ιστορία και την πολιτική ιστορία και την ιστορία της τέχνης, οδηγούμαστε σε ακρότητες», τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «και η τέχνη συναντά ορισμένα όρια τα οποία θέτει είτε ο νόμος, είτε η κοινωνική δεκτικότητα».

    Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για φαινόμενα υστερίας, που υποβοηθούνται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

    Τόνισε, δε, ότι ο καλλιτέχνης του πίνακα που θεωρήθηκε ότι προσβάλει το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το Σταυρό, γιατί με την απόφαση συμφώνησε με την απόσυρση του έργου, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατευτεί η σχέση της έκθεσης και η σχέση της σύγχρονης τέχνης με την ευρύτερη κοινή γνώμη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 December 2003 - 19:13:48 UTC