Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΪ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
  • [02] ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΨΗΦΙΣΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [05] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [06] 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΘΜΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ
  • [07] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [08] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [10] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ- ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
  • [11] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ REM SEE
  • [12] ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΣΤΟ Χ.Α
  • [14] CITIGROUP: ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [15] ΣΩΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [16] ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΠΔΧ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ
  • [18] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ HDZ
  • [19] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΙΛΟΤΟΥ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ Η ΑΕΚ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ
  • [24] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΥ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
  • [25] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΙΤ ΠΟΛ
  • [26] ΚΑΚΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [27] ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ "ΜΙΣ ΚΟΣΜΟΣ 2003"
  • [28] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΦΥΛΑΡΧΟΣ
  • [29] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"
  • [32] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [33] ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [34] ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΤΝ ΚΡΗΤΗ

  • [01] ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΪ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (10:43 UTC+2)

    Στις 9 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος Μιχ. Μαργαρίτης, ύστερα από δικαστική διάσκεψη 9 ημερών και ακροαματική διαδικασία 165 συνεδριάσεων, θα ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Η απόφαση για τις 85 υποθέσεις θα διαγράφει και το πλαίσιο των ποινών. Διαφορετικές εκτιμήσεις από νομικούς, αγωνία στα κελιά του Κορυδαλλού.

    Η ετυμηγορία των δικαστών, έπειτα από ακροαματική διαδικασία 162 ημερών, ολοκληρώνει, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα δίκη, ο ποινικός χαρακτήρας της οποίας συχνά επικαλύφθηκε από τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης.

    Οι δικαστές θα αποφανθούν αύριο επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων, για καθεμία από τις 85 υποθέσεις και για καθένα από τα χιλιάδες επί μέρους αδικήματα (2.500 είναι μόνο τα κακουργήματα), διαγράφοντας παράλληλα και το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

    Μετά την ανάγνωση της απόφασης, θα διακοπεί η συνεδρίαση, ώστε να ετοιμάσει ο εισαγγελέας την πρότασή του επί των ποινών.

    Ολοι περιμένουν ένα αναλυτικό και τεκμηριωμένο νομικά κείμενο, που θα συνεκτιμά, χωρίς προκαταλήψεις, ανταποδοτικές λογικές ή υποθετικές παραδοχές, το αληθινό (δικονομικά) και το πραγματικό (ιστορικά).

    Τα σοβαρότερα νομικά προβλήματα ήταν:

    1. Η «νομιμοποίηση» και ευρεία αποδεικτική χρήση, ως μοναδικών στοιχείων σε βάρος άλλων συγκατηγορουμένων τους και μάλιστα με δέλεαρ την παροχή ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, στους «συνεργαζόμενους» με τις αρχές.

    Θα θεσμοθετηθεί, άραγε, μια μεγάλης κλίμακας παρέκκλιση από την ισχύουσα αρχή «ένοχος ένοχον ου ποιεί» με αμφισβητούμενης αξιοπιστίας ομολογίες ή θα ακολουθηθεί η δοκιμασμένη οδός, της κατά αδίκημα και πρόσωπο συνδυασμένης με άλλα αποδεικτικά μέσα, τεκμηρίωσης των συγκεκριμένων κατηγοριών;

    2. Η αξιοποίηση των προανακριτικών και ανακριτικών απολογιών κατηγορουμένων, που αργότερα τις ανακάλεσαν στο δικαστήριο, δεν φαίνεται να εμποδίζει τους δικαστές να τις λάβουν υπόψη τους, στη διαμόρφωση της δικανικής τους πεποίθησης.

    Ηδη έχουν απορρίψει τις αιτιάσεις του Σάββα Ξηρού για χρήση ψυχολογικής βίας κατά την παραμονή του στον Ευαγγελισμό, αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί παράνομο τον εξαναγκασμό κάποιου στην αυτοενοχοποίηση.

    3. Η τεκμηρίωση της ηθικής αυτουργίας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, του φερόμενου ως αρχηγού της 17Ν, αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα, απαιτητικά και ενδιαφέροντα κεφάλαια της απόφασης, λόγω των αντιφατικών και αμφισβητούμενων (έντονα εκ μέρους του) δεδομένων.

    Προαπαιτεί συνδυασμό διαφόρων, πειστηρίων (χειρόγραφων διορθώσεων σε προκήρυξη, πλαστών ταυτοτήτων, αποτυπωμάτων, ύποπτων κλειδιών), ανακληθεισών «απολογιών» και ομολογιών «μετανοημένων».

    Παράλληλα προϋποθέτει γενικότερες νομικές θεωρίες και κατασκευές, για το «ηγετικό προφίλ» ενός άφαντου, προϋπάρχοντος αρχηγού.

    4. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, μετά την εισαγγελική πρόταση, ότι θα απαλλαγούν, για διαφορετικούς λόγους, από τις κατηγορίες, ο Γιάννης Σερίφης και ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    Η αθώωση όμως λόγω παραγραφής του Γ. Σερίφη, τον καθιστά οιονεί όμηρο άλλων, υπερατλαντικών ορέξεων. Δεν αποκλείεται πάντως η αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.

    5. Στο δικαστήριο δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο σε βάρος της Αγγελικής Σωτηροπούλου, πλην του επίμαχου δακτυλικού αποτυπώματος, που να τεκμηριώνει την κατηγορία της συμμετοχής.

    Η περίεργη και αντιφατική μαρτυρία γυναίκας που επιχείρησε να τη συνδέσει με την υπόθεση Σόντερς, δεν στάθηκε στο ακροατήριο.

    6. Σίγουρη θεωρείται η αναγνώριση ελαφρυντικού και η σημαντική μείωση των ποινών, στους τρεις «μετανοημένους» (Τσελέντη, Κονδύλη,Τέλιο), ενώ ερωτηματικά προκαλεί η θέση απέναντι στο Θ. Σερίφη.

    7. Η πιθανή αναγνώριση πολιτικών κινήτρων στη δράση των μελών της 17Ν θα είναι μάλλον θεωρητική, ερμηνευτική προσέγγιση και όχι δικονομική θεμελίωση ελαφρυντικών που μειώνουν την ποινή η οποία επιβάλλεται.

    [02] ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (12:09 UTC+2)

    Τα πρώτα χιόνια άρχισαν να πέφτουν από νωρίς το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το κρύο είναι τσουχτερό. Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί ψιλοβρέχει, ενώ στα περίχωρα, πέφτει χιόνι και χιονόνερο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

    Τα πρώτα χιόνια έπεσαν το πρωί στο Νομό Φλώρινας, ακόμη και μέσα στην πόλη, ενώ χιονίζει και στα ορεινά των Νομών Κοζάνης και Καστοριάς. Παράλληλα, χιονίζει τόσο στα ορεινά του Νομού όσο και μέσα στην πόλη του Κιλκίς, ενώ στην υπόλοιπη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία επικρατεί κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες.

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τα τυχόν προβλήματα που δημιουργηθούν από την επιδείνωση του καιρού.

    [03] ΨΗΦΙΣΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (10:13 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο στη Μόσχα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λιουντμίλα.

    Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Πούτιν είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη φιλο-κρεμλινική παράταξη Γιεντινάγια Ρόσια (Ενωμένη Ρωσία), η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά στις εκλογές.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (15:54 UTC+2)

    Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, λέγοντας πως με την ένταξη της γείτονος στην ευρωπαϊκή οικογένεια «θα δούμε καλύτερες ημέρες από πολιτικής αλλά και από εκκλησιαστικής απόψεως».

    «Θα έχουμε ακόμη περισσότερη άνεση και περισσότερες λειτουργίες εδώ στη Μικρά Ασία, στα αγιασμένα αυτά χώματα που θα μας επανασυνδέσουν με τις ρίζες μας, που θα μας επανασυνδέσουν με τις μνήμες των πατέρων των προγόνων μας» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε δηλώσεις του από τα Μύρα της Λυκίας.

    «Να μην έχουμε φόβους να ανοίξουμε τις καρδιές μας και τις πόρτες μας και τους ορίζοντές μας, και να νιώθουμε ότι όλοι ό,τι κι αν πιστεύουμε, όπου κι αν ανήκουμε, ανήκουμε στην ίδια πανανθρώπινη οικογένεια» πρόσθεσε.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στο όραμα της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ίσως ουτοπικό να το πει κανείς σήμερα, αλλά νομίζω ότι πορευόμεθα προς τας Ηνωμένας Πολιτείας της Ευρώπης και όχι πλέον της Αμερικής».

    [05] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Βέβαιος για νίκη του ΠΑΣΟΚ- με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη- στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εμφανίστηκε από την Καβάλα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του κυβερνώντος κόμματος ως έναν ιδιόρρυθμο διάλογο της κοινής γνώμης με το ΠΑΣΟΚ.

    «Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη πηγαίνει για νίκη στις εκλογές που έρχονται» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος είπε πως μέσα από τις δημοσκοπήσεις, «οι Ελληνες δεν συνομιλούν με τη Ν.Δ.», αλλά στρέφονται προς το ΠΑΣΟΚ, , ασκούν κριτική, αξιώνουν βελτιώσεις, θέλουν το ΠΑΣΟΚ να συμπληρώσει κενά, να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, να είναι πιο αποτελεσματικό».

    «Θέλουν το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση και την δική του πολιτική να εφαρμόζεται για τη χώρα» υποστήριξε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «εμάς μας εμπιστεύεται το σύνολο του ελληνικού λαού χρόνια τώρα γιατί ξέρει ότι είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, κυβέρνηση του τόπου, κυβέρνηση του ελληνισμού».

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους πέντε μήνες που μας χωρίζουν έως τις εκλογές της άνοιξης, που θα γίνουν, όπως είπε, στο τέλος της τετραετίας, ως πέντε κρίσιμους μήνες διαρκών πρωτοβουλιών και αποφάσεων, «μέσα στους οποίους θα εφαρμοστούν πολλά σημαντικά μέτρα και θα εμφανιστούν ολοκληρωμένα στα μάτια των πολιτών πολλά και μεγάλα έργα».

    Αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της κυβέρνησης, ο υπουργός άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία τόσο για τη στάση της στο θέμα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στο θέμα του ΑΣΕΠ. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "παλαιοκομματικές , ρουσφετολογικές αντιλήψεις" και παραποίηση των βασικών δεδομένων του δημόσιου λόγου για λόγους προεκλογικής δημαγωγίας.

    [06] 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΘΜΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ

    Πάτρα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο στο πορθμείο του Ρίου. Το Σωματείο ναυτεργατών του πορθμείου πραγματοποιεί αύριο τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, λόγω έκτακτης γενικής συνέλευσης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας, στο διάστημα της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετηθούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά από πλοία με προσωπικό ασφαλείας.

    [07] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για τον σοβαρό τραυματισμό του 22χρονου στην Κρήτη ζητά με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΝ, καταδικάζοντας το περιστατικό.

    «Ο ΣΥΝ εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης αστυνομικού εναντίον του νεαρού στο Ρέθυμνο και ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία έχουν οδηγήσει στον απάνθρωπο μακρύ κατάλογο των αθώων θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας.. Πέραν της ατομικής ευθύνης, πρέπει να αναζητηθούν και οι γενικότερες ευθύνες προϊσταμένων και πολιτικών αρχών που κατά καιρούς ανέχονται και συγκαλύπτουν αυτές τις πρακτικές» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [08] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Την ενίσχυση του ΚΚΕ στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση ζήτησε η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, στο Περιστέρι.

    «Όσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο γρήγορα θα δυναμώσει και θα διευρυνθεί το ρεύμα ριζοσπαστισμού στην χώρα μας, άρα και η δυνατότητα να ματαιώνονται ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικούνται κάποιες κατακτήσεις. Θέλουμε περισσότερη δύναμη όχι για αυτοϊκανοποίηση, αλλά για να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Το ισχυροποιημένο ΚΚΕ θα είναι ένα δυνατό αποκούμπι για το λαό, για το κίνημα, για την νεολαία» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Κάλεσε δε σε καθολική λαϊκή αντίσταση απέναντι στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, αλλά και του δικομματισμού, όπως αυτός εκφράζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ειδικότερα για τον δικομματισμό υπογράμμισε ότι «δεν είναι πρόβλημα μόνο και μόνο γιατί δύο κόμματα συγκεντρώνουν την μερίδα του λέοντος των ψήφων», αλλά είναι πρόβλημα «γιατί δύο κόμματα με την ίδια στρατηγική, με την ίδια κατά βάση τακτική μπορούν να υπηρετήσουν το καπιταλιστικό σύστημα μέσω της εναλλαγής στη διαχείριση της εξουσίας ή και μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας».

    «Ο δικομματισμός εγκλωβίζει, εμποδίζει τη λαϊκή ενότητα και συσπείρωση, ποκτά μεγάλη ιδεολογική υπεροπλία, συσκοτίζει τον ορίζοντα ως προς την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης. Καλούμε σε καθολική λαική αντίσταση - αντίθεση προς τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, στην παιδεία και στην υγεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα» πρόσθεσε.

    «Το ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επικρίνουν την πρόταση μας δεν μας κάνει εντύπωση. Το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Την πρότασή μας απορρίπτουν και εκείνες οι δυνάμεις στη χώρα μας που δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τη δοκιμασμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη δήθεν αριστεροανανεωτική αντιδογματική πρόταση. Το πάγιο επιχείρημα - πρόσχημά τους είναι ο ρεαλισμός, δόγμα τους η ανανέωση, καραμέλα -ιδιαίτερα προεκλογική- η αριστερή ενότητα» συνέχισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    «Τα πράγματα θα είναι χειρότερα εφόσον τα λαϊκά στρώματα, αν και αγανακτισμένα και δυσαρεστημένα, παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην επιστρέψει η ΝΔ. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ δίνεις το δικαίωμα να συνεχισθεί αμείωτη και να γίνει ακόμα χειρότερη η σημερινή πολιτική. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν λαϊκά στρώματα ψηφίσουν τη ΝΔ, προκειμένου να τιμωρήσουν και να δώσουν μάθημα στο ΠΑΣΟΚ. Όσο συνεχίζεται να μεταγγίζει το ένα κόμμα ψήφους στο άλλο, τόσο θα μεγαλώνει η περιπέτεια του ελληνικού λαού» κατέληξε.

    [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Β1 ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «ΠΑΙΔΕΙΑ 1η επιλογή- Η Ελλάδα επενδύει στη γνώση», ο Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης.

    «Η εκπαίδευση σήμερα έχει χάσει πολλά από τα ποιοτικά της στοιχεία, ενώ η δήθεν "δωρεάν παιδεία" κατάντησε δυσβάστακτο βάρος για χιλιάδες οικογένειες. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τις αλλεπάλληλες και κατ' όνομα μόνον μεταρρυθμίσεις όχι μόνο επέβαλλαν σε συνεχείς δοκιμασίες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά αντιμετώπισαν το χώρο ως πεδίο προώθησης κομματικών και προσωπικών φιλοδοξιών» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Αφού επισήμανε τα διαχρονικά και αδιέξοδα, όπως είπε, προβλήματα της παιδείας, καθώς και τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση, την απασχόληση και την πρόοδο.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία, τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση και συμφωνία τιμής με κάθε νέο και νέα, με κάθε πολίτη. Είναι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και σύγχρονο που υπηρετεί ένα σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης μακρόπνοο, όπως ακριβώς απαιτεί και η κοινωνία, πρόσθεσε.

    «Είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε μετωπικά αντίθετοι στον άκρατο κομματισμό και την αναξιοκρατία, στις αδιαφανείς διαδικασίες και τη διαφθορά, αλά και το διαχωρισμό των πολιτών με ετικέτες. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιστρατεύεται σαν πρόσχημα. Η Δημοκρατία απαιτεί προσφορά , απαιτεί ρήξεις με τη στασιμότητα και τη συντήρηση αναχρονιστικών δομών. Σε αυτή τη συλλογική ανάγκη , η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει την ευθύνη να ανταποκριθεί» κατέληξε.

    [10] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ- ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Τα θέματα της περιφερειακής ασφάλειας και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η δράση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, όπως επίσης η ενεργειακή, τεχνολογική και τουριστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Συρίας, αλλά και τα θέματα της γενικότερης διμερούς οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου με την πολιτική ηγεσία της Συρίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος βρέθηκε χθες και σήμερα στη Δαμασκό, μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Δαμασκό ο Α. Τσοχατζόπουλος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ ελ Ασαντ, και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Πετρελαίου και Μεταλλικών Πόρων, Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ηλεκτρισμού, Άμυνας και Τουρισμού.

    Ο σύρος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα, ζήτησε από τον υπουργό να μεταφέρει τις απόψεις και τις θέσεις της Δαμασκού τόσο προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ώστε κατά την επικείμενη επίσκεψή του να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως για τα θέματα της περιφερειακής ασφάλειας, της ειρήνευσης και σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει μέσα από τη δράση της διεθνούς τρομοκρατίας ως νέα προβλήματα της περιοχής. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Όσον αφορά το θέμα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, οι κύριοι Ασαντ και Τσοχατζόπουλος συμφώνησαν ότι αποτελεί πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας για όλους τους λαούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η συριακή πλευρά τόνισε ότι τάσσεται σταθερά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και της δράσης της, δεν μπορεί όμως να την αντιμετωπίσει μόνη της χωρίς βοήθεια από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, από την οποία ζητεί πολιτική και στη συνέχεια πρακτική στήριξη και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, καθώς ανησυχεί έντονα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    Στη συνάντηση των δυο ανδρών συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί το Ισραήλ στο συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «η Κυβέρνηση Σαρόν φαίνεται να έχει επιλέξει τη σύγκρουση και τη βία ως μέσο για την επίλυση του προβλήματος, δρόμος, όμως, που ιστορικά έχει αποδειχθεί αδιέξοδος. Ως εκ τούτου, ζητούνται πρωτοβουλίες, ζητείται η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα του ΟΗΕ, για να μπορέσουμε και στο Παλαιστινιακό να ανοίξει ο δρόμος για την ειρηνική, δημοκρατική, αποδεκτή από όλους πολιτική λύση. Είναι δεδομένο ότι θέματα κατοχής, όπου υπάρχουν, όπως στην Κύπρο, το Ιράκ ή στη Συρία, απαιτούν πολιτικές δημοκρατικές λύσεις και η προσπάθεια του ΟΗΕ είναι η κυρίαρχη δυνατότητά μας στην οποία πρέπει να στραφούμε για να μπορέσουμε να έχουμε ρεαλιστικές λύσεις».

    ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Τσοχατζόπουλου στη Συρία υπεγράφησαν δύο Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Δαμασκό, που αφορούν στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, όπως και στη συνεργασία στην έρευνα και την τεχνολογία. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί με τη συριακή στην έρευνα, την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου σε περιοχές της Συρίας. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η συριακή κυβέρνηση θα ενημερώσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό τις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς της έρευνας, εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου στη Συρία.

    Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, πρώτιστο ενδιαφέρον των δύο χωρών είναι, επίσης, στη βάση των αποφάσεων της πρώτης Διάσκεψης για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, η προώθηση της ολοκλήρωσης του ενεργειακού δακτυλίου τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, στο πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο χωρών προβλέπεται η ενίσχυση της κατασκευής του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω Συρίας προς Τουρκία και από εκεί προς Ελλάδα και χώρες της ΕΕ.

    Όσον αφορά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι περιλαμβάνει τους εξής επιμέρους τομείς : Αγροτική έρευνα και τεχνολογία τροφίμων, γεωεπιστήμες, ρηγματολογία πετρελαίου, σεισμολογία, περιβάλλον, ενέργεια, επιστήμες υλικών, φυσική, χημεία, βιομηχανικές τεχνολογίες, επιστήμες υγείας, ιατρική, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, βιοτεχνολογία, χημικά και φαρμακευτικά, πολιτιστική κληρονομιά.

    Τέλος, όσον αφορά στη συνεργασία Ελλάδας και Συρίας στον τουρισμό, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προβλέπεται η πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης τουριστικού περιεχομένου των δύο πλευρών κατά την επίσκεψη του προέδρου Ασαντ στην χώρα μας, στόχος της οποίας θα είναι να έρθουν σε επαφή οι τουριστικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις των δύο χωρών, ώστε να διευκολυνθεί η ενίσχυση της δημιουργίας τουριστικού προϊόντος στην περιοχή της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου.

    [11] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ REM SEE

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:57 UTC+2)

    Με συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας των χωρών που συγκροτούν την REM SEE (Περιφερειακή Αγορά Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες του δεύτερου Υπουργικού Συμβουλίου των χωρών μελών της REM SEE.

    Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη ομολόγων του Υπουργών και των αντιπροσωπειών που τους συνοδεύουν.

    Οι εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί, με ομιλία του κ.Τσοχατζόπουλου και θα ακολουθήσουν οι εισαγωγικές ομιλίες του προεδρεύοντος αυτή την περίοδο της REM SEE, Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μ. Γκιουλέρ, καθώς και της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου αρμόδιας για την Ενέργεια, Λογιόλα ντε Παλάθιο, και του Ειδικού Συντονιστή για το σύμφωνο σταθερότητας στα Βαλκάνια Ερ. Μπουσεκ. Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Υπουργών.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης και οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με ομιλίες της κ. ντε Παλάθιο, καθώς και των κυρίων Γκιουλέρ και Τσοχατζόπουλου,

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την περυσινή απόφαση της Συνόδου της REM SEE, είναι η χώρα φιλοξενίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κραοτίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Μολδαβίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Μ.Βρετανίας, Σουηδίας, Σουηδίας, Τουρκίας και Ελλάδας.

    [12] ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Την αισιοδοξία τους για την πορεία της Σοφοκλέους στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκφράζουν αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του όγκου συναλλαγών κατά τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και η αισθητή μείωση κατά τις πτωτικές, προοιωνίζουν για τον γενικό δείκτη τιμών, τη διάσπαση των 2.200 μονάδων.

    Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και η βελτίωση της τεχνικής εικόνας των περισσοτέρων μετοχών, ιδιαίτερα αυτών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την περασμένη εβδομάδα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, διέσπασε δύο φορές εβδοσυνεδριακά τοι φράγμα των 2.200 μονάδων, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από την ένταση των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά. Το γεγονός ότι ο δείκτης δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την περιοχή των 2.200 μονάδων, αποδίδεται από τους αναλυτές, σε τεχνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο δείκτης κινείται πλέον προς ολοταχώς σε νέο υψηλό, το επίπεδο των 2.326 μονάδων, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης εκτιμούν ότι θα πρέπει να διασπαστούν ξανά οι 2.150 μονάδες. Στηρίξεις παρέχουν τα επίπεδα των 2.150 και 2.100 μονάδων, ενώ αντιστάσεις βλέπουν στην περιοχή των 2.200 και 2.320 μονάδων.

    Πάντως, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ο δείκτης δεν κατορθώσει να αναρριχηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, τότε η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν θα παρουσιάσει και ιδιαίτερη μεταβολή ως προς τη γενική της εικόνα.

    Το "κέντρο βάρους" τοποθετείται στην πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, ένα αναμονή νέων εξελίξεων στην εταιρία, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της Vodafone, και κυρίως της τιμής της συγκεκριμένης μετοχής, αν και φαίνεται να προβληματίζει τους θεσμικούς επενδυτές, ωστόσο πολλοί βλέπουν άνοδο στην τιμή των τηλεπικοινωνιών το προσεχές διάστημα.

    Ωστόσο, για να σημειωθεί πραγματική άνοδο στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα πρέπει κατά τους αναλυτές η ενίσχυση της ζήτησης να διαχυθεί και στην περιφέρεια, προκειμένου να εισρεύσουν στην αγορά νέα κεφάλαια.

    Σε ό,τι αφορά την παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, αναλυτές υποστηρίζουν δημιουργεί και αυτή τα προβλήματά της στην ελληνική αγορά, ωστόσο επισημαίνουν ότι ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, το κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά στη Σοφοκλέους.

    Κοινή συνιστώσα για όλους τους αναλυτές και χρηματιστηριακούς παράγοντες, εξακολουθεί να παραμένει το γεγονός ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα συνεχίσει να επηρεάζεται άμεσα από την τροχιά των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

    [13] ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Χωρίς το μέρισμα χρήση από την 1η Ιουλίου του 2002 έως και την 30η Ιουνίου του 2003, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, θα είναι από αύριο διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό του Χ.Α, οι μετοχές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

    [14] CITIGROUP: ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:04 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι ξένες κεφαλαιαγορές θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία στο 2004, διατυπώνουν αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι δίνουν τον ψήφο της προτίμησής τους στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

    Παρόλο που ο επενδυτικό οίκος εκτιμά ότι οι μετοχές είναι ακριβές, ωστόσο υποστηρίζει ότι το momentum των εταιρικών αποτελεσμάτων θα προσφέρει στους τίτλους αποδόσεις κατά διψήφιο ποσοστό υψηλότερες των ομολόγων.

    Οπως προκύπτει από την έκθεση «Prospects for Financial Markets» που εξέδωσε τον Δεκέμβριο ο επενδυτικός οίκος, Citigroup, οι αναλυτές της προτείνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2004 την επενδυτική στρατηγική που ακολούθησαν και φέτος, και η οποία απέδωσε.

    Ειδικότερα, οι αναλυτές του εν λόγω οίκου, συνιστούν την υιοθέτηση θέσης long στις μετοχές, έναντι των ομολόγων, αναμένοντας ένα «ράλι ανάκαμψης», όπως το ονομάζουν, ενώ προτείνουν στους επενδυτές να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στις μετοχές εταιριών που εμφανίζουν βελτίωση του περιθωρίου κερδοφορίας, αλλά και πωλήσεις στις αγορές που ευνοήθηκαν κατά το bear market.

    Η Citigroup δεν θεωρεί πως οι μετοχές είναι φθηνές, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, αυτές διαπραγματεύονται με P/E 19 και για αυτό και εκτιμούν ότι οι ανησυχίες για τις αποτιμήσεις θα περιορίσουν την ανοδική δυναμική, όπως συνήθως συμβαίνει, εξάλλου στο δεύτερο έτος της ανάκαμψης.

    Ωστόσο, οι ίδιοι δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο βουτιάς στα ομόλογα, αντίστοιχης με αυτή του 1994 και διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η άνοδος των κερδών των επιχειρήσεων θα αποδειχθεί αρκετή, για να οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε σημαντικά κέρδη, έναντι των ομολόγων.

    Αναφερόμενη στις επιμέρους περιοχές, η Citigroup σημειώνει πως η αμερικανική οικονομία, που έδωσε το έναυσμα της ανάκαμψης, συνεχίζει να εμφανίζει δομικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων χωρών του G7, τόσο στον τομέα της ευελιξίας, όσο και στην ανάπτυξη της τάσης.

    Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της προχωρούν στην υποβάθμιση των ΗΠΑ, αναθεωρώντας την ουδέτερη στάση, και αναμένοντας πλέον πορεία κατώτερη των προβλέψεων, καθώς πιστεύουν πως το momentum των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ευνοήσει όσες αγορές έχουν μείνει μέχρι τώρα πίσω.

    Στον αντίποδα, οι αρμόδιοι οικονομικοί αναλυτές της Citigroup, προχωρούν στην αναβάθμιση των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης, αναμένοντας πιο θετική πορεία, ενώ διατηρούν ουδέτερη τη σύστασή της για την Ιαπωνία.

    Στους επιμέρους κλάδους, ο οίκος προτιμά το χρηματοοικονομικό στις ΗΠΑ και αυτό των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη, ενώ αντιθέτως, αναμένει δυσχερείς επιδόσεις από τον αμερικανικό κλάδο κοινής ωφέλειας, τους κυκλικούς κλάδους στην Ιαπωνία και τον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων στο 2004, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης (στο 1,5%), κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ στην Ευρώπη, αναμένεται διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα (2%) μέχρι και το τέλος του 2004.

    [15] ΣΩΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Σώοι βρέθηκαν οι δυο τούρκοι τεχνικοί που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος.

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει πολιτική διάσταση.

    [16] ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΠΔΧ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 7 Δεκεμβρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Ειδικός ανακριτής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βρίσκεται στα Σκόπια και συλλέγει στοιχεία με τα οποία η Χάγη σκοπεύει να στηρίζει δύο κατηγορητήρια για εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στην ΠΓΔΜ στη διάρκεια των συγκρούσεων του 2001.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας της Χάγης, Φλόρανς Χάρτμαν, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Α-1 των Σκοπίων ότι πράγματι «άνθρωποι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εργάζονται στον τόπο όπου διαπράχτηκαν τα εγκλήματα (ΠΓΔΜ)» διευκρίνισε, όμως, ότι «στη δημοσιότητα δεν θα δοθούν σχετικά στοιχεία, διότι είναι απόρρητα και μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας».

    Η κυρία Χάρτμαν ειπε ότι η μία έρευνα αφορά τα εγκλήματα σε βάρος Αλβανών και η άλλη τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν σε βάρος Σλαβομακεδόνων.

    Κύκλοι στο υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και στη Γενική Εισαγγελέα στα Σκόπια επιβεβαιώνουν ότι η Χάγη ενδιαφέρεται για το θάνατο Αλβανών αμάχων στο χωριό Λιούμποτεν, κατά την επέμβαση των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και για την απαγωγή και την κακοποίηση Σλαβομακεδόνων υπαλλήλων κατασκευαστικής εταιρίας έξω από το Τέτοβο.

    Ε.Π.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

    Ζάγκρεμπ, 7 Δεκεμβρίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Συμφωνία για κοινή δράση στον τομέα της αποναρκοθέτησης υπέγραψαν στο Ζάγκρεμπ ο επικεφαλής του κροατικού Κέντρου Αποναρκοθέτησης, Οτο Γιούνγουιρθ και ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράν, αρμόδιος για την ασφάλεια, Αλι Ασγκχάρ Αχμάντι.

    Το κροατικό Κέντρο Αποναρκοθέτησης δεσμεύτηκε με τη συμφωνία να παρέχει συμβουλές στις ιρανικές αρχές, με στόχο αυτές να ακολουθήσουν τα κροατικά πρότυπα για την περίθαλψη θυμάτων ναρκών και για την εκπαίδευση των πολιτών ως προς την προστασία τους από νάρκες.

    Τις επόμενες μέρες στο Ιράν θα σταλεί μία συσκευή εντοπισμού ναρκών κροατικής κατασκευής, καθώς η Τεχεράνη ενδιαφέρεται για την προμήθεια σχετικών συσκευών.

    Ε.Π.

    [18] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ HDZ

    Ζάγκρεμπ, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, που εξασφάλισαν έδρα στο Κοινοβούλιο της Κροατίας συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του πρώην κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, προσέγγισε η Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ), στο πλαίσιο των προσπαθειών της για διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

    Το HDZ ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Στη Βουλή μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 76 εκ των 152 βουλευτών και χρειάζεται τουλάχιστον έναν ακόμα βουλευτή για να διασφαλίσει πλειοψηφία. Όμως, η Βέσνια Σκούλιτς, ο Λιούμπο Γιούτσιτς και ο Μίρκο Φιλίποβιτς, παρότι ανεξάρτητοι βουλευτές, παρέμειναν πιστοί στους Σοσιαλδημοκράτες και αρνήθηκαν την πρόταση συνεργασίας του αρχηγού του HDZ, Ιβο Σάναντερ.

    Ε.Π.

    [19] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΙΛΟΤΟΥ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Ζάγκρεμπ, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:51 UTC+2)

    Πολλαπλά σοβαρά τραύματα υπέστη ένας 56χρονος Κροάτης, όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος που κυβερνούσε έπεσε κοντά στην πίστα της αθλητικής λέσχης Λούτσκο, έξω από το Ζάγκρεμπ.

    Ο Λιούμπομιρ Χράνιετς είχε κατασκευάσει μόνος του το αεροσκάφος, με το οποίο πετούσε συχνά. Χθες όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του και λόγω βλάβης στο κινητήρα το αεροσκάφος έπεσε λίγο μετά την απογείωση, από ύψος 30 μέτρων.

    Ο Χράνιετς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην κλινική τραυματολογίας στο Ζάγκρεμπ. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν σταθερή την κατάστασή του.

    Ε.Π.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ Η ΑΕΚ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Σε ρυθμούς «ρελαντί» η ΑΕΚ επιβλήθηκε 3-0 της Ξάνθης, σε αγώνα για την 13η αγωνιστική της Α' εθνικής, επιστρέφοντας στις νίκες μετά το στραβοπάτημα της τελευταίας εβδομάδας στον αγώνα με τον Πανηλειακό (0-1).

    Με αυτή τη νίκη οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέμειναν ζωντανή στην κούρσα του τίτλου, παίρνοντας ταυτόχρονα μια ψυχολογική «ντόπα» ενόψει του τελευταίου αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό.

    Ο αγώνας κρίθηκε στο πρώτο 45λεπτο όταν η Ένωση κατάφερε να επιβληθεί πλήρως της Ξάνθης, η οποία κατέβηκε στο τερέν με αποκλειστικό στόχο να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της.

    Αυτήν η επιδίωξή της όμως πήγε από νωρίς «στράφι», καθώς στο 16' ο Λυμπερόπουλος έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ. Στο 31', ο Οκκάς μετά από ωραία προσπάθεια έκανε το σουτ και αφού η μπάλα βρήκε στον Ζαπρόπουλο και πήρε ύψος, κατέληξε στα δίχτυα του Γκραντέλ.

    Μετά την ανάπαυλα η ΑΕΚ συνέχισε το επιθετικό της μονόλογο και έχασε ένα τσουβάλι ευκαιρίες (53', 55', 70') για να αυξήσει το δείκτη του σκορ. Το τελικό σκορ έγραψε στο 74' ο Λάκης έπειτα από εξαιρετική πάσα του Ζαγοράκη.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Η εμπειρία των παικτών του ΠΑΟΚ και η κλάση του Γιούρκοβιτς ήταν τα δυο στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα προς το μέρος των παικτών του «Δικεφάλου» που πήραν μια σπουδαία νίκη με 97-81 στο κλειστό των Ιλισίων κόντρα στον Ηλυσιακό, για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ.

    Οι παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς παρέμειναν στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας και ισοβαθμούν με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, πάντως, έχει ένα παιχνίδι λιγότερο.

    Πάντως, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ προκειμένου να πάρει το ροζ φύλο αγώνα. Ο Ηλυσιακός, χάρη στον εντυπωσιακό Γουϊλι Ντιν, ο οποίος σταμάτησε στους 38 βαθμούς με επτά εύστοχα τρίποντα, ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ο αγώνας κρίθηκε στο τελευταίο 5λεπτο όταν ο ΠΑΟΚ πέτυχε ένα σερί 11-0 και πέρασε μπροστά με 83-78 στο 38΄. Σε αυτό το σημείο οι γηπεδούχοι παρέδωσαν τα όπλα τους, επιτρέποντας στους φιλοξενούμενους να πετύχουν 14 πόντους στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα, για να γράψουν το τελικό 97-81.

    Πρώτοι σκόρερ από πλευράς ΠΑΟΚ ήταν οι Γιούρκοβιτς (26π.), Βασιλειάδης (21π.), Οκούνσκι (18π) και Μουλαομέροβιτς (17π). Από πλευράς γηπεδούχων κορυφαίος ήταν ο Ντιν (38π) και τον ακολούθησε σε απόδοση ο Λονγκ (17π.).

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Τρίτωσε το καλό για τον Ιωνικό, καθώς μετά τη νίκη με 4-1 επί του Ακράτητου και την ισοπαλία 1-1 με την Προοδευτική, κέρδισε σήμερα στη Νεάπολη με 4-2 τον Πανηλειακό, σε αγώνα για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, κάνοντας άλλο ένα βήμα για την παραμονή του στην κατηγορία.

    Αν και καρδιοχτύπησαν στην αρχή του αγώνα, οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση -κυρίως στο β' ημίχρονο- και η επικράτηση τους θεωρείται δίκαιη.

    Η ομάδα της Ηλείας άνοιξε νωρίς το σκορ, στο 8ο λεπτό, με γκολ του Αρβανίτη και τρία λεπτά αργότερα, είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της, αλλά ο Μπεκάι είπε «όχι» στο τετ α τετ με τον Θωμαΐδη. Ο γκολκίπερ του Ιωνικού κατέβασε τα ρολά του και στο 14' σε σουτ του Σπυρόπουλου, διατηρώντας "ζωντανή" την ομάδα του.

    Με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, οι Νικαιώτες πέρασαν στο προσκήνιο και μέσα σε τρία λεπτά έφεραν τα πάνω-κάτω στον αγώνα. Στο 30', ο Μακόρ με κεφαλιά ισοφάρισε για τον Ιωνικό, ενώ στο 33', ο Κινγκ Φερέιρα με σουτ «κεραυνό» έκανε το 2-1. Οι φιλοξενούμενοι δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα τους και στο 43' έφτασαν στην ισοφάριση με γκολ του Θωμαΐδη.

    Η υπεροχή του Ιωνικού ήταν καθολική στο δεύτερο 45λεπτο και με δυο γκολ του Ξανθόπουλου, στο 56' και στις καθυστερήσεις του αγώνα, έφτασε στην κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης.

    [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Η Καστοριά και η Λάρισα θριάμβευσαν στη σημερινή 13η αγωνιστική της Γ' Εθνικής και σε συνδυασμό με την βαριά ήττα της Μαρκό ανέβηκαν στις δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

    Οι «γουναράδες» νίκησαν εύκολα με 4-1 τον ουραγό Ποντιακό Νέας Σάντας, ενώ οι «βυσσινί» άλωσαν τον Εύοσμο νικώντας με 2-1 τον Αγροτικό Αστέρα. Την ίδια ώρα, η Μαρκό γνώριζε βαριά ήττα από το Λεωνίδιο με 4-1.

    Επεισοδιακός αγώνας στη Ρόδο, όπου η τοπική ομάδα ηττήθηκε με 4-3 από τον Άγιο Δημήτριο, ενώ η Βέροια στις καθυστερήσεις του αγώνα πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, κάμπτοντας την αντίσταση του Θρασύβουλου με 1-0.

    Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής είναι το «παρθενικό» γκολ του Ποντιακού Νέας Σάντας στο πρωτάθλημα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής:

    Καστοριά-Ποντιακός Νέας Σάντας 4-1

    Αγροτικός Αστέρας-Λάρισα 1-2

    Λεωνίδιο-Μαρκό 4-1

    Ρόδος-Αγιος Δημήτριος 3-4

    Βέροια-Θρασύβουλος Φυλής 1-0

    Αχαρναϊκός-Ηλυσιακός 0-0

    Χαλκίδα-Ατσαλένιος 1-0

    Καβάλα-Βύζας 0-0

    Θύελλα Πατρών-Δόξα Δράμας 1-0

    Κιλκισιακός Λύκοι διεκόπη

    Η βαθμολογία (13η αγων.)

    1. Καστοριά (11αγ.) 26

    2. Λάρισα 24

    3. Μαρκό (12αγ.) 23

    4. Ατσαλένιος 21

    5. Θρασύβουλος 20

    6. Ρόδος (11αγ.) 19

    7. Ηλυσιακός (11αγ.) 19

    8. Δόξα Δράμας 19

    9. Βέροια 19

    10. Θύελλα Πατρών 18

    11. Χαλκίδα 17

    12. Λεωνίδιο (12αγ.) 16

    13. Λύκοι (11αγ.) 15

    14. Αγιος Δημήτριος (12αγ.) 15

    15. Βύζας Μεγάρων (12αγ.) 13

    16. Αχαρναϊκός (11αγ.) 11

    17. Καβάλα (5αγ.) 8

    18. Κιλκισιακός (11αγ.) 6

    19. Αγροτικός Αστέρας (5αγ.) 4

    20. Ποντιακός Ν.Σ. (10αγ.) 0

    [24] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΥ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

    Κιλκίς, 7 Δεκεμβρίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Η συνεχής χιονόπτωση στο Κιλκίς στάθηκε η αφορμή για τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στον τοπικό Κιλκισιακό και τους Λύκους.

    Ο αγώνας διεκόπη στο 67' με απόφαση του διαιτητή Γιώργου Κωστάκου κι ενώ το σκορ ήταν 1-1. Ο διαιτητής σημείωσε στο φύλλο αγώνα όταν το χιόνι σκέπασε ολοκληρωτικά τον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτές οι γραμμές του «τερέν» και να δυσκολεύεται το έργο των ποδοσφαιριστών.

    Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αγώνας θα γίνει αύριο και θα συνεχιστεί από το 67ο λεπτό με τις ίδιες συνθήκες και το ίδιο σκορ.

    [25] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΙΤ ΠΟΛ

    Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Σαφές προβάδισμα στο Κόμμα Ενωμένη Ρωσία που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δίνουν τα πρώτα έξιτ πολ, στη Ρωσία, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της Δούμας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες σφυγμομετρήσεις, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία (του Μπόρις Γκριζλόφ) έρχεται πρώτο με ποσοστό 37%, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα ακολουθεί με 15%, χάνοντας σημαντικό μέρος της δύναμής του. Τρίτο έρχεται το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα του υπερεθνικιστή κ. Ζιρινόφσκι που φτάνει στο 12%.

    [26] ΚΑΚΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βερολίνο, 7 Δεκεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας παραδέχτηκαν πως η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την έγκριση ενός νέου Συντάγματος για μια διευρυμένη Κοινότητα, μπορεί να αποτύχει, όπως μεταδίδει το BBC.

    Μετά από συνάντηση στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είπαν ότι το κυριότερο επίμαχο σημείο πόσοι ψήφοι θα αντιστοιχούν σε κάθε χώρα- παραμένει χωρίς λύση.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να εμμένει σε αλλαγή του παρόντος συστήματος ψηφοφορίας επειδή πιστεύει ότι με αυτό δίνεται υπερβάλλουσα επιρροή σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πολωνία. Ένα εναλλακτικό σύστημα ψηφοφορίας που προτάθηκε δεν έτυχε έγκρισης.

    [27] ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ "ΜΙΣ ΚΟΣΜΟΣ 2003"

    Πεκίνο, 7 Δεκεμβρίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Η 19χρονη Ιρλανδή, Ροζάνα Ντέιβιντσον, κόρη του διάσημου τραγουδιστή Κρις Ντε Μπεργκ, είναι η νικήτρια του διαγωνισμού «Μις Κόσμος 2003» που διοργανώθηκε στην Κίνα. Η 19χρονη καλλονή άφησε στη δεύτερη θέση την Μις Καναδά και στην τρίτη την Μις Κίνα.

    Ο διάσημος πατέρας της 19χρονης Ροζάνα δήλωσε ενθουσιασμένος για τη νίκη της κόρης του και ιδιαίτερα περήφανος για τη διάκρισή της.

    [28] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΦΥΛΑΡΧΟΣ

    Βαγδάτη, 7 Δεκεμβρίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και ελέγχει τις επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων από κρησφύγετο σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσε ιρακινός φύλαρχος και οπαδός του έκπτωτου προέδρου της χώρας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αποκάλυψε δε ότι ο Σαντάμ είναι ο βασικός ενορχηστρωτής των αλλεπάλληλων αιματηρών επιθέσεων κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

    Ο αμπου Μοχάμεντ, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει πολεμήσει στο πλευρό του έκπτωτου ιρακινού ηγέτη, είπε ότι ο Σαντάμ είναι καλά στην υγεία του και πως επισκέπτεται συχνά Ιρακινούς που ζουν στις δυτικές περιοχές της χώρας. «Δεν υπάρχει φόβος γι' αυτόν στα δυτικά, γιατί οι άνθρωποι εκεί τον υπερασπίζονται και τον αγαπούν και δεν θα τον προδώσουν ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

    Μέλος του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αμπου Μοχάμεντ είπε ακόμη ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ προήδρευσε μιας συνάντησης δεκάδων στελεχών του κόμματος, στην πόλη Ραμάντι, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης, κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

    Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με έναν αποσχισθέντα μπααθικό, στις 8 Νοεμβρίου, την ίδια δηλαδή ημέρα που οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις είχαν καλέσει τους ηγέτες των ιρακινών φυλών στην ίδια πόλη προκειμένου να επεξεργαστούν τρόπους για να σταματήσουν τις αιματηρές επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

    [29] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ

    Λονδίνο, 7 Δεκεμβρίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Τη διενέργεια εξονυχιστικής έρευνας για τον χθεσινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού στην πόλη Γάζνι του Αφγανιστάν, από τις αμερικανικές δυνάμεις, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό εννέα παιδιών, ζήτησε ο ΟΗΕ. «Αυτό το περιστατικό, όπως και ανάλογα προηγούμενα περιστατικά, εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου (στην περιοχή» αναφέρει σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Λαχντάρ Μπραχίμι, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι, όπου πίστευαν ότι είχαν βρει καταφύγιο Ταλιμπάν, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής και δεν είχαν πληροφορίες ότι υπήρχαν παιδιά στην περιοχή της επίθεσης. Εξέφρασε δε τη λύπη του για το περιστατικό, για το οποίο, όπως είπε, διεξάγεται έρευνα.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2003 (16:13 UTC+2)

    Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Αεροπλάνου, που διοργανώνει η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή της 113 Πτέρυγας Μάχης.

    Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου , στις 20:00, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού και αεροπορικού υλικού και ζωγραφικής με θέμα το αεροπλάνο, που θα διαρκέσει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

    Τις μεσημβρινές ώρες της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου, αεροπλάνα της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης θα πετάξουν σε θεαματικούς σχηματισμούς πάνω από την πόλη, ενώ την επομένη, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορίας ημερίδα με θέμα «Αεροπορία, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

    Εξάλλου, μεταξύ 15-20 Δεκεμβρίου θα πετάξουν πάνω από την πόλη, σε σχηματισμό, τα δύο τελευταία εν ενεργεία αεροσκάφη DACOTA (DC-3) της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (15:02 UTC+2)

    Εκδήλωσε με θέμα την «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» διοργανώνουν την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Νομού Αττικής και ο «Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας» Αθηνών. Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:30 και θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Νομού Αττικής (Γ΄ Σεπτεμβρίου 110).

    [32] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2003 (10:47 UTC+2)

    Την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για Παιδιά, θα διοργανώσει στις 14 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης.

    Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του μουσείου και θα περιλαμβάνει τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τα ίδια τα παιδιά. Τα στολίδια του δέντρου είναι κατασκευασμένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στο Τελλόγλειο.

    Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, χριστουγεννιάτικα γλυκά και μικρο-αντικείμενα από το Πωλητήριο του Τελλογλείου θα διατίθενται στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, που διοργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα. Τα έσοδα από το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι θα διατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS.

    Η γιορτή θα κλείσει με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από τις χορωδίες του Εργαστηρίου Μουσικού Αυτοσχεδιασμού του Τελλογλείου και των Εκπαιδευτήριων Κοραής

    [33] ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2003 (10:31 UTC+2)

    Θησαυρός του 12ου αιώνα που αποτελείται από εννέα ασημένια πινάκια με επίχρυσο διάκοσμο, εκτίθεται στο διάστημα από αύριο έως και τις 18 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

    Τα εννέα πινάκια συγκροτούν τον μοναδικό γνωστό θησαυρό πολυτελών χρηστικών αντικειμένων της μεσοβυζαντινής περιόδου και ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στην οικοσκευή ενός βυζαντινού αρχοντικού σπιτιού. Ελάχιστα βυζαντινά αντικείμενα ανάλογης πολυτέλειας σώζονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού, λεία των σταυροφόρων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204.

    Πέρα από την αναμφισβήτητα υψηλή καλλιτεχνική τους αξία, η επιστημονική αξία αυτών των έργων για τους ερευνητές αλλά και το ελληνικό κοινό γενικότερα είναι εξαιρετικά σημαντική: χάρη σε αυτά φωτίζονται πτυχές της καθημερινής ζωής του Βυζαντίου, τις οποίες μέχρι τώρα ειδικοί υποψιάζονται μόνο από γραπτές πηγές ή από ευτελέστερα κεραμικά αντίγραφα.

    Τα τρία μεγαλύτερα βυζαντινά μουσεία της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη, το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονικης έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους προκειμένου αυτά τα έργα, που διατίθενται προς πώληση, να αγοραστούν και να παραμείνουν στην Ελλάδα ως σύνολο. Η πολιτεία πρόκειται να καλύψει το ήμισυ των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την αγορά τους, αλλά καθώς το ποσό είναι δυσβάσταχτο για τα ελληνικά μουσειακά ιδρύματα είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων. Πληροφορίες στο τηλ: 210-3671037

    [34] ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΤΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2003 (09:45 UTC+2)

    Κλειστό για το κοινό, θα παραμείνει από αύριο έως και τον Ιανουάριο του 2004 το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, λόγω εργασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 December 2003 - 19:14:05 UTC