Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [02] ΠΟΛΙΤΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩ-ΠΤΥΧΙΑ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ
  • [04] ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ
  • [05] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ "ΑΛΛΗ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ
  • [08] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [09] ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ "ΔΡΟΜΕΑ"
  • [10] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΓΓ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [11] ΣΤΗ PHILIP MORRIS ΤΟ 97,83% ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΑΚΕΛΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΤΩΝ
  • [13] ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ AEGEAN AIRLINES ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [14] ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [15] ΚΥΠΡΟΣ: ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΤΗΣ
  • [16] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΙΝΙ
  • [18] ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
  • [20] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [21] ΚΑΡΑΤΕ: ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΑ ΙΓ΄ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [22] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΡΩΝΗΣ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: OI ΔΙΑΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 13ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΔΥΟ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [25] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [26] ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [27] ΑΘΝΑΡ: ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΔΕΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [29] ΙΤΑΛΙΑ: "Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ"
  • [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [31] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ".ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [32] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ AMORES ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚ

  • [01] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 2 Δεκεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Η Τουρκία πλήρωσε σήμερα τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς από την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως μετέδωσε, η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο στις 12 Νοεμβρίου υιοθέτησε ψήφισμα προειδοποιώντας την Αγκυρα με λήψη μέτρων εναντίον της εάν δεν κατέβαλλε εντός μίας εβδομάδας τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το ΕΔΑΔ.

    Η Τουρκία πλήρωσε σε αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, γύρω στα 900.000 χιλιάδες δολάρια.

    Σε μια λακωνική του είδηση, το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε ότι η Τουρκία πλήρωσε στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου την αποζημίωση που επεδίκασε το ΕΔΑΔ, περιλαμβανομένου του τόκου.

    [02] ΠΟΛΙΤΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩ-ΠΤΥΧΙΑ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (11:13 UTC+2)

    Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η έγκριση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίας με την οποία αναγνωρίζονται τα πτυχία που δίδονται από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια εκτός Ελλάδος, τα οποία συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς φορείς του εσωτερικού.

    Τη σχετική τροπολογία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και σε περίπτωση έγκρισής της από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σ.σ. θα συζητηθεί στις 17 Δεκεμβρίου), αυτό θα σημαίνει ότι οι τίτλοι σπουδών που προσφέρουν στη χώρα μας οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τύπου κέντρων ελευθέρων σπουδών, που συνεργάζονται μέσω franchising με πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τα πτυχία αποφοίτων των ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

    Η παραπάνω τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δια μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία «ότι όλα τα κάνει συνειδητά», μιλώντας ταυτόχρονα για «διπλή τακτική» και «κρυφή ατζέντα».

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, εξέφρασε την πρόθεσή του και εφόσον χρειαστεί- να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των ΑΕΙ της χώρας μας.

    Η Νέα Δημοκρατία μετά την επικριτική στάση της κυβέρνησης πραγματοποίησε σύσκεψη χθες, στη Ρηγίλλης, με τη συμμετοχή των κ.κ. Παυλόπουλο, Σιούφα, Καλό, Χατζηδάκη, και Ρουσόπουλου, στη διάρκεια της οποίας προσδιορίστηκε αναλυτικά η θέση του κόμματος.

    Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για διαχρονική πολιτική ανευθυνότητα και κατάργηση στην πράξη της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι η τροπολογία του κ. Χατζηδάκη δεν θίγει τον κανόνα της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπογράμμισε ότι ''η πρωτοβουλία αυτή σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αναγνώριση των πτυχίων εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο της γνωστής χονδροειδούς κυβερνητικής προπαγάνδας''.

    Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για το εν λόγω θέμα υπήρξε παρέμβαση του γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ και πρώην υπουργού Παιδείας, Γιώργου Σουφλιάς από το ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται μετά το τροχαία ατύχημα που είχε το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Σουφλιάς συνέστησε να μην δεχθεί η ΝΔ την αναγνώριση των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

    Από την πλευρά του, το ΚΚΕ με χθεσινή ανακοίνωση, έκανε λόγο για «προκλητική παρέμβαση» της Νέας Δημοκρατίας για την «αναγνώριση των τίτλων που απονέμουν τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια στη χώρα μας», που όπως προσθέτει, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την πολιτική της Ε.Ε. για την απροκάλυπτη εισαγωγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην κατηγορία των εμπορευμάτων.

    [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Τα «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου», η υλοποίηση και οι προοπτικές τους ήταν το αντικείμενο σύσκεψης της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία των έργων που δίνουν ζωή στην περιφέρεια και το θέμα της διάθεσης των πόρων από το αποθεματικό του Γ' ΚΠΣ για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    «Βρισκόμαστε σε μια πορεία που αλλάζει τη ζωή στην ύπαιθρο, δημιουργεί με προσπάθεια καλύτερες συνθήκες, εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον σ' αυτούς που ζουν στην ελληνική ύπαιθρο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και αναφέρθηκε στην αγροτική πολιτική, αλλά και στις νέες υποδομές σε περιοχές, προκειμένου όπως είπε, να βγουν από την απομόνωση.

    Επισήμανε ότι οι συνολικές πιστώσεις για όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου αυξήθηκαν από 3,5 σε 6,5 δισ. ευρώ με το Γ' ΚΠΣ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν με το Κ.Π.Σ. που είναι σε εξέλιξη.

    Επίσης υπογράμμισε ότι η μέση στήριξη ανά καλλιεργούμενο στρέμμα γεωργικής γης είναι η υψηλότερη στη χώρα μας μεταξύ των 15 κρατών μελών της Ε.Ε., δηλαδή 63 ευρώ ανά στρέμμα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, τόνισε ότι έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τις οριζόντιες αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στην αγροτική παραγωγή, όπως τα κίνητρα για επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η πρόωρη συνταξιοδότηση ή τα κίνητρα για τους νέους αγρότες.

    «Τα προγράμματα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία τείνουν να αναπτύξουν τη ζωή της υπαίθρου. Καταρτίζονται και υλοποιούνται από τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες.

    Αφορούν μικρά έργα τοπικής εμβέλειας.

    Απευθύνονται όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά σε όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.

    Ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή και σε αγροτικές ανάγκες και σε μη αγροτικές ανάγκες», επισήμανε.

    «Οι επενδύσεις που ενισχύονται αφορούν και τη μεταποίηση της γεωργικής παραγωγής, τη δημιουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού, μιας βιβλιοθήκης, την ανάπλαση ενός οικισμού, την κατασκευή ενός μικρού δικτύου ύδρευσης, μικρούς δρόμους, την ενίσχυση τουριστικών εγκαταστάσεων και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και πολλά άλλα.

    Αυτά τα Προγράμματα εφαρμόζονται στο 75% της συνολικής έκτασης της χώρας μας, σε ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές και αφορούν 3 εκατ. κατοίκους της υπαίθρου. Ετσι αναβαθμίζουμε τη ζωή στην ύπαιθρο, βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης στο χωριό και βγάζουμε τους κατοίκους πολλών περιοχών από την απομόνωση.

    Μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει η υλοποίηση 500 και πλέον παρόμοιων έργων. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχει ήδη υλοποιηθεί και αναφέρω ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός τέτοιου Προγράμματος- η κατασκευή ενός κέντρου συναντήσεων - εστιατορίου στη Μύρινα της Λήμνου, ενώ ένα δεύτερο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά κατασκευάζεται ένα κτίριο για τη μετεγκατάσταση της βιοτεχνίας του Συνεταιρισμού Ζαχαροπλαστικής των Γυναικών της περιοχής και θα ακολουθήσει η προμήθεια καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού. Αρκετά έργα βρίσκονται στο τελικό στάδιο δημοπράτησης στην ίδια περιοχή :

    - ο εξοπλισμός του Ναυτικού Μουσείου της Νέας Κούταλης με ομοιώματα σκαφών,

    - το παρατηρητήριο στον Υγροβιότοπο Διαπορίου,

    - η ανάπλαση της παραλίας Κότσινα στο Μούδρο και η πρόσβαση στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

    Τα αναφέρω με συγκεκριμένα ονόματα, γιατί όλα αυτά είναι σε μια περιοχή και βοηθούν να αποκτήσει η περιοχή αυτή μια ιδιαίτερη νέα φυσιογνωμία.

    Εχουν εγκριθεί και εκεί άλλα έργα, όπως η κατασκευή αγροτουριστικών καταλυμάτων και ενός χώρου γευσιγνωσίας σε οινοποιείο στη Μύρινα, για τα κρασιά της Λήμνου.

    Αλλα παραδείγματα είναι οι Βασιλειές, στο Δήμο Καζατζάκη, στο Δήμο Θραψανού και στο Δήμο Επισκοπής του Νομού Ηρακλείου. Σε όλους αυτούς τους δήμους έχει ξεκινήσει η ίδρυση μονάδων κεραμικής, τουριστικών καταλυμάτων και κέντρων εστίασης. Στην Πιάνα, στη Δαβιά και στη Βυτίνα της Αρκαδίας χτίζονται αυτή τη στιγμή ξενοδοχειακές μονάδες», είπε ο κ. Σημίτης.

    «Οι συνολικές πιστώσεις για όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου αυξήθηκαν από 3,5 σε 6,5 δισεκατομμύρια με το Γ' Κ.Π.Σ., δηλαδή σχεδόν διπλασιάσθηκαν με το Κ.Π.Σ. που είναι σε εξέλιξη.

    Θέλω να θυμίσω τέλος ορισμένα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολιτικής μας, γιατί αυτή η πολιτική που σας παρουσιάζω είναι μια πολιτική για τον αγρότη και την ύπαιθρο, αλλά δεν είναι η μόνη πολιτική :

    - η μέση στήριξη ανά καλλιεργούμενο στρέμμα γεωργικής γης είναι η υψηλότερη στη χώρα μας μεταξύ των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (63 ανά στρέμμα),

    - το ποσοστό των εισπράξεών μας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των γεωργικών μας προϊόντων είναι κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο που αντιστοιχεί στο ποσοστό της παραγωγής μας στο σύνολο της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 4% από το σύνολο της παραγωγής της Ενωσης ανήκει στην Ελλάδα, αλλά εισπράττουμε πάνω από 6% των επιδοτήσεων),

    - το πραγματικό κατά κεφαλή γεωργικό εισόδημα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξήθηκε την τελευταία τριετία κατά 13,8%,

    και πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε εξασφαλίσει τους κοινοτικούς πόρους για τη γεωργία και την ύπαιθρο μέχρι το 2013.

    Υπάρχουν και τα μέτρα που εξαγγείλαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (τιμή πετρελαίου, σύνταξη Ο.Γ.Α., εξισωτική αποζημίωση, φορολογικές απαλλαγές). Όλα αυτά τα μέτρα θα προχωρήσουν, όπως ακριβώς το έχουμε δηλώσει, και δείχνουν το ενδιαφέρον μας για τον αγροτικό πληθυσμό.

    Ολα αυτά όπως και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, που συζητήσαμε σήμερα, είναι ενδείξεις ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία που αλλάζει τη ζωή στην ύπαιθρο, δημιουργεί με προσπάθεια καλύτερες συνθήκες, εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον σ' αυτούς που ζουν στην ελληνική ύπαιθρο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, τόνισε ότι στα πλαίσια των ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υπαίθρου εκτελούνται 6.500 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.363 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

    - 40 Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση 2.000 έργων.

    - 40 τοπικά προγράμματα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader+, συνολικού προϋπολογισμού 393 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση 3.000 έργων.

    - 46 Ολοκληρωμένα Προγράμματα στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), συνολικού προϋπολογισμού 470 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση 1.500 έργων.

    Συνολικά, είπε ο κ. Δρυς με τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη της υπαίθρου:

    - Εντάσσονται 10.000 σχέδια βελτίωσης ζωϊκής παραγωγής.

    - Ενισχύονται 12.500 νέοι αγρότες.

    - Στηρίζονται 700 επενδυτικά σχέδια μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

    - Υλοποιούνται 17 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

    - Ενισχύονται 46.000 δικαιούχοι αγρότες της πρόωρης συνταξιοδότησης.

    - Πριμοδοτούνται 126.000 δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης.

    Με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν γύρω στις 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε την επιπρόσθετη στήριξη των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, η οποία, όπως τόνισε, υποδεικνύεται από τη μέχρι σήμερα επιτυχή πορεία υλοποίησης και το ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον γι αυτά τα προγράμματα.

    Ανέφερε ότι η απορρόφηση πόρων εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση προωθείται μία σειρά ενεργειών στην κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στα προγράμματα προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Παράλληλα, εφαρμόζεται και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την προβολή και πληροφόρηση με στόχο την προσέλκυση ενδιαφερομένων.

    [04] ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (12:51 UTC+2)

    Οι γενικότερες εξελίξεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου και το πως αυτές επηρεάζουν τα ΜΜΕ και αξιοποιούνται από αυτά, θα παρουσιασθούν από το Διευθυντή Πληροφορικής του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ της Βοστόνης, Μιχάλη Μπλέτσα, στο 8ο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, με θέμα «Τα Βαλκανικά ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή». Στο συνέδριο, θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις και παρεμβάσεις τους διευθυντές, αρχισυντάκτες και επιτελικά στελέχη 60 και πλέον μέσων ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες.

    Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό χαρτί, που εφεύρε το Media Lab και πάνω στο οποίο πειραματιζόταν τα τελευταία 3 χρόνια, πρόκειται σύντομα να βγει στο εμπόριο, ενώ το πρωτοποριακό αυτό εργαστήριο, αυτή την περίοδο, συνεχίζει την έρευνα για την παρασιτική συλλογή ενέργειας. Ήδη, με βάση την έρευνα του Media Lab για τις πιεζοηλεκτρικές γεννήτριες, κυκλοφόρησε από εταιρία στην αγορά έναν κουρδιστό φορτιστή για κινητό τηλέφωνο.

    Εισηγήσεις τους για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ θα παρουσιάσουν στο συνέδριο κορυφαία στελέχη εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, πρακτορείων ειδήσεων αλλά και νέων μέσων που λειτουργούν στο διαδίκτυο, από την Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Μολδαβία, Σερβία Μαυροβούνιο. Επίσης, στο ρόλο των ΜΜΕ στην εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα αναφερθούν οι εκπρόσωποι ινστιτούτων από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Την έναρξη του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου του ΜΠΕ, θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης και θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης.

    Χορηγοί στο συνέδριο είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΕΟΤ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, η Εγνατία Οδός, ο ΟΤΕ, το ΥΜΑΘ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

    [05] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    «Η Κυβέρνηση σήμερα, για μία ακόμη φορά, επιχειρεί, δια του Εκπροσώπου της, κ. Πρωτόπαπα, να μεταθέσει τις ευθύνες που βαραίνουν την ίδια αποκλειστικά για τη σημερινή δραματική κατάσταση στην Παιδεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για το ότι σήμερα τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, ενώ κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το νόμο. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για το ότι σήμερα πάνω από 70.000 νέοι Έλληνες και νέες Ελληνίδες φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάποια απ' αυτά αμφιβόλου ποιότητας, με τεράστια οικονομική αιμορραγία για τις οικογένειές τους και τη Χώρα», πρόσθεσε.

    «Όλα τ' άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι η μόνη και μόνιμη καταφυγή εκείνων που, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση απέναντι στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα που οι ίδιοι εξέθρεψαν», κατέληξε.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ "ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ"

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    «Ο πρωθυπουργός, σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακάλυψε την «άλλη Ελλάδα», τους ξεχασμένους Ελληνες της Περιφέρειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Οκτώ χρόνια, έκλεινε τα μάτια του σε μια πραγματικότητα, που αναδεικνύουν αξιόπιστα στοιχεία της Ε.Ε. και βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι της υπαίθρου: τις ανισότητες και τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, τα δραματικά αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τη συνεχή μείωση του εισοδήματος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής», υπογράμμισε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι «οι ξαναζεσταμένες υποσχέσεις το μόνο που αναδεικνύουν είναι αποτυχία».

    «Οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, τα έργα και οι ημέρες τους μαρτυρούν την αναξιοπιστία τους», είπε.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    ''Ο κ. Χατζηδάκης απέδειξε ότι ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα του, δεν διστάζουν για προεκλογικά και μικροκομματικά οφέλη να παραπλανήσουν τους χιλιάδες νέους των κέντρων ελευθέρων σπουδών και τις οικογένειές τους, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ότι έχει δρομολογηθεί η αναγνώριση των ''πτυχίων'' τους», δήλωσε εκ μέρους της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Κατηφόρης.

    Με αφορμή την ανακοίνωση Τύπου του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη σχετικά με ''την αναγνώριση των διπλωμάτων άλλων κρατών μελών της Ε.Ε'', ο κ. Κατηφόρης επισήμανε:

    Η έκθεση στην οποία κατέθεσε την τροπολογία ο κ. Χατζηδάκης (έκθεση Ζάπαλα), αφορά την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγνώριση επαγγελματικών και όχι ακαδημαϊκών προσόντων. Ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζει ότι η αναγνώριση των πανεπιστημιακών διπλωμάτων ως ακαδημαϊκών προσόντων, είναι θέμα αρμοδιότητας των κρατών μελών. Του υπενθυμίζουμε την απάντηση που έλαβε από τον Επίτροπο Μπολκενστάιν σε ερώτησή του για την εφαρμογή από την Ελλάδα της Οδηγίας 89/48:

    ''Δεν υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που να επιβάλλουν την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων. Οι αρχές των κρατών μελών έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν την ακαδημαϊκή αναγνώριση των προσόντων πριν επιτρέψουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και μπορούν να αξιολογούν εάν και κατά πόσο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης του κατόχου ενός διπλώματος αντιστοιχεί στο επίπεδο που απαιτεί η εθνική νομοθεσία. Είναι, επίσης, ελεύθερες να ορίσουν τους κανόνες που διέπουν αυτό το είδος διαδικασίας''.

    Η τροπολογία του εγκρίθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 15 υπέρ και 13 κατά. Για τους γνωρίζοντες και ένας από αυτούς πιστεύουμε ότι είναι ο κ. Χατζηδάκης, η οριακή αυτή πλειοψηφία είναι πιθανότατο να ανατραπεί όταν η έκθεση θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ε.Κ. τον Δεκέμβριο του 2003».

    Ο κ. Κατηφόρης σημείωσε ότι η έκθεση Ζάπαλα, βρίσκεται στην φάση της πρώτης ανάγνωσης (διαδικασία συναπόφασης). «Πρώτη ανάγνωση, σημαίνει ότι το κείμενο που θα υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ε.Κ, πιθανότατα θα επανέλθει στο Συμβούλιο, για να επιστρέψει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δεύτερη ανάγνωση, ενώ μπορεί να οδηγηθούμε και στην διαδικασία της συνδιαλλαγής», τόνισε.

    «Η αναφορά του κ. Χατζηδάκη στον κίνδυνο καταδίκης της Ελλάδας από τη μη συμμόρφωσή της στην Οδηγία 89/48 είναι παραπλανητική γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αντιστροφή του προβλήματος. Πράγματι, από τη στιγμή που έχουμε πρόταση νέας Οδηγίας το θέμα δεν είναι η εφαρμογή ή όχι της παλιάς οδηγίας, αλλά η θεσμοθέτηση μιας νέας Οδηγίας, χωρίς τα προβλήματα της παλιάς», υπογράμμισε ο κ. Κατηφόρης.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης τα παρακάτω σχετικά με το ζήτημα:

    «Η τροπολογία του κ. Κουκιάδη έθετε ως προϋπόθεση αναγνώρισης τίτλων που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση, την παροχή της αντίστοιχης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η τροπολογία του κ. Χατζηδάκη, δεν θέτει καμία προϋπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να δημιουργεί μια επιχείρηση που θα την αυτοχαρακτηρίζει εκπαιδευτικό ίδρυμα κι ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο άλλης χώρας έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων να προσφέρει τίτλους πανεπιστημιακούς.

    Σήμερα η συνεργασία ξένων πανεπιστημίων με τα κέντρα ελευθέρων σπουδών περιορίζεται σε πανεπιστήμια ορισμένων χωρών. Αν αυτή η πρακτική γενικευτεί αύριο και οποιοδήποτε πανεπιστήμιο από τις 25 χώρες έχει ανάγκη εσόδων, θα μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με οποιοδήποτε τέτοιον φορέα και να προχωρεί στη μαζική παραγωγή πτυχίων.

    Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να θέσει κάθε πολίτης, και στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ΝΔ, είναι το αν στην κοινωνία που οραματιζόμαστε η παιδεία θα συνιστά πλήρως εμπορευματοποιημένο αγαθό ή δημόσιο αγαθό για το οποίο το κράτος θα έχει την τελική ευθύνη ελέγχου των όρων προσφοράς της.

    Αν γίνει δεκτό το πρώτο, τότε η παιδεία θα περάσει στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το ευρωπαϊκό πολιτιστικό μοντέλο και θα ανήκει στο πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής αγοράς και όχι της εκπαίδευσης.

    Δεν είναι άλλωστε σύμπτωση, το ότι η έκθεση Ζάπαλα συζητείται στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    [08] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Δύο χιλιάδες αριστούχους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων βράβευσε σήμερα η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο του Μετς.

    Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί θεσμό για την Αθήνα ενώ μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους νέους και τις νέες της Αθήνας που αρίστευσαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αλλά και για τους καθηγητές των σχολείων της Αθήνας που αγωνίζονται καθημερινά για να δουν τα παιδιά να προοδεύουν και να προκόβουν.

    "Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και όπου η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί την σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον μας, εσείς, οι νέες και οι νέοι της Αθήνας, φαίνεται ότι έχετε αντιληφθεί πλήρως τις απαιτήσεις του νέου αυτού περιβάλλοντος και ότι είστε αποφασισμένοι να ανταποκριθείτε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σ' αυτές. Η επιτυχία σας, για την οποία σας βραβεύουμε σήμερα, το αποδεικνύει περίτρανα" είπε απευθυνόμενη στους μαθητές η κ. Μπακογιάννη.

    Παράλληλα τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εκπαιδευτικό σύστημα να αναπτύσσει την δημιουργική κρίση των μαθητών, αλλά και να τους αφήνει τον ελεύθερο χρόνο ακόμα και να τους ενθαρρύνει να ασχοληθούν με δραστηριότητες εξωσχολικές για να γευτούν όλες τις χαρές που έχει να τους προσφέρει η νεαρή τους ηλικία.

    "Οφείλουμε να παράσχουμε στους νέους μας όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους και για να διακριθούν σε όποιον τομέα αποφασίσουν να ακολουθήσουν στο μέλλον" πρόσθεσε.

    [09] ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ "ΔΡΟΜΕΑ"

    Aθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον κοινωφελή οργανισμό «Ελλάδα Καθαρή» και την γερμανική εταιρεία Kδrcher, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος καθαρισμού της πόλης, εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμούαναπαλαίωσης σε ορισμένα αθηναϊκά μνημεία του 19ου και 20ου αιώνα.

    Πρώτο αντικείμενο εργασιών είναι ο «Δρομέας» του έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.

    Σε δηλώσεις της η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιθεώρησε τις εργασίες καθαρισμού του «Δρομέα», επισήμανε ότι είναι μεγάλη χαρά ο «Δρομέας» βασικό σύμβολο της πόλης των Αθηνών, να καθαρίζεται και να ξαναβρίσκει τη χαμένη του λάμψη.

    [10] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΓΓ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου και του υφυπουργού Δ. Γεωργακόπουλου η τελετή παράδοσης και παραλαβής των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, με τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο να αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντά του στη θέση του απερχόμενου Δημήτρη Γεωργαράκη.

    «Έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε κάποια πράγματα που θα αφήσουν κάποιο στίγμα ελπίζουμε θετικό», τόνισε ο νέος γενικός γραμματέας, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειές του δεν ξεκινούν από το μηδέν.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι στις βασικές προτεραιότητες της του υπουργείου είναι η προώθηση της πολιτικής για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η έναρξη της λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας του ΕΟΤ, που θα έχει αποκλειστικότητα για τη διαφήμιση, με συμμετοχή των φορέων και της περιφέρειας, η αξιοποίηση της νέας δομής της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις νέες αρμοδιότητες και το νέο πλαίσιο ευθύνης, και η υποστήριξη των Περιφερειακών Διευθύνσεων

    Οσον αφορά στην προβολή του τουριστικού προϊόντος ο υπυργός έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες των διαγωνισμών, καθώς για το δημιουργικό σκέλος έχουν επιλεγεί οι εταιρίες, οι οποίες θα υλοποιήσουν την τουριστική προβολή από φέτος το Δεκέμβριο. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επικύρωσής του για την καμπάνια τουριστικής προβολής, καθώς επίσης έχουν επιλεγεί οι σχετικές εταιρίες, έτσι μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καμπάνια πανευρωπαϊκά.

    Από την πλευρά του ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Δ.Γεωργαράκης ανέφερε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει ένα μακρύ και ευοίωνο δρόμο μπροστά του, επισημαίνοντας ότι στο σύνολο του τομέα αυτή τη στιγμή κινούνται επενδύσεις της τάξεως του 1 τρισ. σε υψηλά ποιοτικά προϊόντα, είτε από τις διαδικασίες της ΕΤΑ, είτε απ' το αναπτυξιακό νόμο, είτε απ' την ολυμπιακή προοπτική. Τόνισε ακόμη ότι «ο τομέας του τουρισμού ανέβηκε ένα σοβαρό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφθασε μέχρι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας», μετά την επιτυχή σύνοδο υπουργών τουρισμού επί Ελληνικής Προεδρίας στην Κρήτη.

    [11] ΣΤΗ PHILIP MORRIS ΤΟ 97,83% ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Τις διαδικασίες για την απόσυρση της μετοχής της Παπαστράτος ΑΒΕΣ από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να κινήσει η Philip Morris, καθώς διαθέτει πλέον το 97,830% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας.

    Σύμφωνα με την επιστολή της Philip Morris προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, η οποία άρχισε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2003 και έληξε την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2003, τη Δημόσια Πρόταση αποδέχθηκαν μέτοχοι της Παπαστράτος που κατέχουν συνολικό αριθμό 1.140.893 μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,273% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Παπαστράτος.

    Η εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση των μετοχών που προσφέρθηκαν και η καταβολή του Προσφερόμενου Τιμήματος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πληροφοριακό Δελτίο το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 23 Οκτωβρίου 2003.

    Η Philip Morris ανακοίνωσε επίσης ότι από την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης της Δημόσιας Πρότασης την 15 Οκτωβρίου 2003 έως και τη 2.12.2003, έχει αγοράσει χρηματιστηριακώς συνολικά 3.780.908 μετοχές που αντιστοιχούν σε 14,160% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Παπαστράτος. Κατά συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των μετοχών οι οποίες προσφέρθηκαν στα πλαίσια της Δημόσιας Πρότασης, η Philip Morris θα κατέχει συνολικά 26.121.421 μετοχές οι οποίες αντιστοιχούν σε 97,830% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Παπαστράτος.

    [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΑΚΕΛΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα διενεργούνται πλέον οι έλεγχοι των δικαιολογητικών πληρωμής εξαγωγικών επιστροφών για τις επιχειρήσεις των οποίων η έδρα βρίσκεται στους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας).

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ με την ενέργεια αυτή ικανοποιείται από τη διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), αίτημα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων εξαγωγικών επιστροφών από την κεντρική υπηρεσία του.

    Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ οι φάκελοι των επιστροφών, σε πρώτη φάση για τις επιχειρήσεις των οποίων η έδρα βρίσκεται εντός των Νομών που καλύπτει η Περιφερειακή Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ελέγχονται και θα κλείνουν στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα αποστέλλονται υπηρεσιακά στο Λογιστήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα ώστε να γίνεται η πίστωση του λογαριασμού της εξαγωγικής επιχείρησης με το ποσό της εξαγωγικής επιστροφής.

    Σταδιακά θα υπάρξει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ελέγχου φακέλων εξαγωγικών επιστροφών και για τις επιχειρήσεις των λοιπών περιοχών της Βορείου Ελλάδος που δικαιούνται εξαγωγικών επιστροφών, ενώ σταδιακά επίσης θα γίνει και η αποκέντρωση άλλων αρμοδιοτήτων (έκδοση πιστοποιητικών, κ.λ.π.) που σχετίζονται με τις εξαγωγικές επιστροφές τόσο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στις άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού.

    [13] ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ AEGEAN AIRLINES ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Για την περιοχή των Βαλκανίων «ανοίγει φτερά» η Aegean Airlines, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε την σύνδεση της Αθήνας με τα Σκόπια 5 φορές την εβδομάδα από την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

    Οι πτήσεις από Αθήνα θα αναχωρούν Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 22:10. Οι πτήσεις από Σκόπια θα αναχωρούν Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 05:40.

    [14] ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Άγκυρα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, μετά τη συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, που υπεγράφη σήμερα στην Αγκυρα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Κεμάλ Ουνακιτάν

    Ειδικότερα, με τις διμερείς φορολογικές συμβάσεις, οι οποίες έχουν ως βάση το πρότυπο μοντέλο του ΟΟΣΑ, τα δύο συμβαλλόμενα κράτη συμφωνούν πότε, πώς, με ποιο συντελεστή θα φορολογήσουν ή θα απαλλάξουν εισοδήματα τα οποία κάτοικοι του ενός κράτους αποκτούν από οικονομικές δραστηριότητες στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος.

    Τα σημαντικότερα σημεία της σύμβασης που υπεγράφη σήμερα είναι τα εξής:

    -Κριτήριο φορολόγησης των ναυτιλιακών κερδών από τις διεθνείς μεταφορές, ή σημαία του πλοίου. Έτσι τα ελληνικά πλοία δεν θα καταβάλουν φόρο 6,5% στο ναύλο από Τουρκία.

    -Συμφωνήθηκε η φορολόγηση των μερισμάτων στην Τουρκία, πέραν της φορολόγησης των κερδών που ισχύει και στην Ελλάδα, με συντελεστή 15% (16,5% για τουρκικές επιχειρήσεις). Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση φορολόγησης ανάμεσα στις τουρκικές και τις ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία. Οι τουρκικές επιχειρήσεις ενθαρρύνονται έτσι να επενδύουν στην Ελλάδα εφόσον εδώ υπάρχει μόνο φορολογία κερδών 35% σήμερα και δεν επιβάλλεται φόρος επί των μερισμάτων.

    -Συμφωνήθηκε η εφαρμογή του Branch Tax με συντελεστή 15% όσο και στη φορολογία μερισμάτων. Σύμφωνα με αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανοίγουν υποκαταστήματα και όχι εταιρείες στην Τουρκία θα φορολογούνται με 15% στα διανεμόμενα κέρδη.

    -Συμφωνήθηκε η φορολόγηση στη χώρα προέλευσης των οδικών μεταφορών για φορτηγά που περνούν Transit και παίρνουν φορτίο από Ελλάδα ή Τουρκία.

    -Συμφωνήθηκε η φορολόγηση των τόκων με 12%.

    -Συμφωνήθηκε η φορολόγηση των κερδών από ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω αντιπροσώπων.

    -Συμφωνήθηκε η φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτούν επιχειρήσεις που ασκούν εξωχώριες δραστηριότητες όταν αυτές οι δραστηριότητες διαρκούν πάνω από 30 ημέρες.

    -Συμφωνήθηκε δεκάμηνη περίοδος απαλλαγής από φορολογία των κερδών των κατασκευαστικών εταιρειών για κατασκευαστικές εργασίες. Η τουρκική πλευρά ζητούσε περίοδο απαλλαγής 18 μήνες.

    -Συμφωνήθηκε η εφαρμογή του TAX sparing 12% για τα δύο κράτη και αφορά δάνεια ελληνικών τραπεζών για υποδομές και κυρίως βαριά βιομηχανία. Ισχύει για πέντε χρόνια μόνο και υπάρχει αμοιβαιότητα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να αυξηθούν οι ροές κεφαλαίων ανάμεσα στις δύο χώρες για αναπτυξιακούς.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, τον υπουργό εξωτερικού εμπορίου Κιουσάτ Τούζμαν και έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

    Σ.Α.

    [15] ΚΥΠΡΟΣ: ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΞΥΝΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Συνολικά 30 νάρκες κατά προσωπικού, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες σε πέντε εστίες καταστράφηκαν στη σημερινή τελετή στο πεδίο βολής της Ξυντούς στη Βυζακιά, με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη της διαδικασίας καταστροφής ναρκών κατά προσωπικού όπως ορίζει η Συνθήκη της Οττάβας.

    Τις πέντε εστίες των ναρκών πυροδότησαν διαδοχικά ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Χρυσόστομος Σέας, γεωργός ο οποίος έχασε παλαιότερα το πόδι του ενώ εργαζόταν στο χωράφι του στη νεκρή ζώνη, η Τζούντι Γιούλιαμς, τιμηθείσα με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης της Διεθνούς Εκστρατείας για Απαγόρευση Ναρκών κατά προσωπικού, και ο Βόλφγκανγκ Πέτρις, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αυστρίας στα Ηνωμένα Εθνη και ο Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Διάσκεψης της Συνθήκης της Οττάβας.

    Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείο Αμυνας, οι τύποι των ναρκών που καταστράφηκαν στη σημερινή τελετή είναι Μ2Α3, μεταλλική νάρκη βάρους 2,3 κιλών με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ βάρους 220 γραμμαρίων, Μ16, μεταλλική νάρκη βάρους 3,6 κιλών με εκρηκτική ΤΝΤ βάρους 450 γραμμαρίων, ΜS 50 πλαστική νάρκη βάρους 176 γραμμαρίων με εκρηκτική ύλη Τ4 βάρους 40 γραμμαρίων, επίσης GLD112 πλαστική νάρκη βάρους 100 γραμμαρίων με εκρηκτική ύλη Τ4 βάρους 30 γραμμαρίων.

    Οι πιο πάνω τύποι ναρκών εκτίθενται εξάλλου σε ειδικό χώρο μπροστά από το χώρο των επισήμων.

    Η Εθνική Φρουρά έχει 48.000 νάρκες σε αποθήκες ενώ έχει άλλες 4.600 στρωμένες στα ναρκοπέδια.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει 11 ναρκοπέδια στρωμένα στη νεκρή ζώνη ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά 27.

    Από το 1983 η Κύπρος έχει άρει 10 ναρκοπέδια ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταστρέψει 11.000 νάρκες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Την επανάληψη των δημοτικών εκλογών σε 130 εκλογικά κέντρα της αλβανικής πρωτεύουσας αποφάσισε το Εφετείο των Τιράνων.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από εξέταση της έφεσης του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη δημαρχία των Τιράνων Σπαρτάκ Γκέλα δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα τη νοθεία που πραγματοποίησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών της 12ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκέλα, πραγματικός νικητής των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα ήταν ο ίδιος και το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πήρε μια πολιτική απόφαση κηρύσσοντας ως νικητή τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Τίρανα Μουσά Ουλκίνι δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης ο λαός των Τιράνων θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και επιτυχία και αυτή τη νέα πρόκληση. Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση του ιδίου και του κόμματός του ότι και μετά την επανάληψη των εκλογών ο νυν δήμαρχος Εντι Ράμα θα αναδειχθεί και πάλι νικητής.

    Σημειώνεται ότι στις δημοτικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου ο Εντι Ράμα αναδείχθηκε νικητής με 20.000 ψήφους διαφορά

    Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Εφετείου, ο πρόεδρος του κόμματος Σαλί Μπερίσα είχε ζητήσει την επανάληψη των δημοτικών εκλογών σε όλα τα εκλογικά κέντρα στα Τίρανα.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΙΝΙ

    Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, τον Αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος αντικαθιστά τον ασθενούντα πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η συνάντηση έγινε παρουσία του υφυπουργού Προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης Πάολο Μποναϊούτι και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ιταλικής Προεδρίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί ορισμένων πτυχών του Σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, επί των οποίων η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Το κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα περιλαμβάνει μια παράγραφο για την Κύπρο με την οποία αναμένεται να υπενθυμίζεται η προτίμηση της Ε.Ε. για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. και να καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη να ξαναρχίσουν συνομιλίες στη βάση των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που έχει προετοιμάσει η Ιταλική Προεδρία, στην παράγραφο που αφορά την Κύπρο αναφέρεται ότι "υπάρχουν καλές προοπτικές για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης μέχρι την 1η Μαϊου 2004, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ". Επίσης, η ΕΕ "επαναλαμβάνει την προθυμία της να συμπεριλάβει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της ΕΕ".

    Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να υποστεί κάποιες επουσιώδεις αλλαγές στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπρόσωπων που θα προετοιμάσει αυτή την εβδομάδα το τελικό σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (12-13 Δεκεμβρίου), το οποίο θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

    Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες από το Σατιρικό Θέατρο και το τουρκοκυπριακό δημοτικό θέατρο ανεβάζουν από κοινού το έργο του σύγχρονου Τούρκου σατιρικού συγγραφέα Χαλτούν Τανέρ ''Σκάσε...και κάνε τη δουλειά σου'', κάνοντας έτσι πραγματικότητα το πιο πρωτοποριακό και μεγάλο όραμα στον τομέα του πολιτισμού στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

    Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το ερχόμενο Σάββατο στο Σατιρικό Θέατρο στον Στρόβολο και είναι αφιερωμένη στον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών από τον θάνατό του.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τη συνδρομή του Δήμου Καστοριάς στην διοργάνωση της ελληνικής διαδρομής της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας ζητά με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Καστοριάς Δημήτρη Παπουλίδη ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων του «Αθήνα 2004» Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Ο κ. Σίμιτσεκ αναφέρει ότι η πόλη της Καστοριάς περιλαμβάνεται στους σταθμούς του ελληνικού σκέλους της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας πριν από την άφιξή της στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας για την τελετή έναρξης των Αγώνων της 28ης Ολυμπιάδας. Παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο να γιορτάσει την επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα και ζητά την παροχή μιας σειράς υποστηρικτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Δήμου και άλλων τοπικών αρχών.

    Γνωστοποιεί ακόμη ότι οι σχετικές λεπτομέρειες θα τεθούν σε επίσκεψη εκπροσώπων του «Αθήνα 2004» στην Καστοριά και τονίζει ότι προσδοκά τη συνδρομή του Δήμου στο όλο εγχείρημα ώστε η φλόγα της Ελλάδας να ενώσει πραγματικά τον κόσμο.

    [21] ΚΑΡΑΤΕ: ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΑ ΙΓ΄ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Όμορφο θέαμα πρόσφεραν οι νεαροί καρατέκα, οι οποίοι πήραν μέρος στα ΙΓ΄ Αλεξάνδρεια, που διεξήχθησαν στο κλειστό γυμναστήριο Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη. Στους αγώνες υπήρχε έντονος συναγωνισμός, αφού οι 257 παίδες και οι 264 κορασίδες, διεκδίκησαν με πάθος μια θέση στο βάθρο.

    Οι πρώτοι νικητές είναι:

    Κάτα: Παίδες: Γιώργος Θώμος (1987), Δημήτρης Δημητρίου (1988), Νίκος Αρνάρης (1989), Αργύρης Βλαχούτσικος (1990), Κώστας Παραστατίδης (1991), Ανδρέας Μπούρης (1992), Παύλος Τοπαλίδης (1993), Χρήστος Σελήνης (1994).

    Κορασίδες: Αλεξάνδρα Κυριάκη (1987), Κυριακή Τσαμουρίδου (1988), Γεωργία Φραγκογιάννη (1989), Ευσταθία Σπανοθύμιου (1990), Δέσποινα Κωνσταντινίδου (1991), Φρόσω Κανελλοπούλου (1992), Αντωνία Τσαμουρίδου (1993), Παρασκευή Γιαννέλου (1994).

    Κούμιτε: Παίδες: 1987: Χρήστος Παπανικολάου (60), Νίκος Πορύχης (65), Γιώργος Θώμος (70), Γιάννης Τσιάρας (+70). 1988: Δημήτρης Κλαδάκης (55), Λευτέρης Λαζαρίδης (60), Μιχάλης Παγγέλας (65), Βασίλης Αλατζάς (+65). 1989: Δημήτρης Γκουντούλας (50), Περικλής Καραβαγγέλης (55), Κωνσταντίνος Κοταρίδης (60), Κώστας Ξηρομερίτης (+60). 1990: Σωτήρης Ρίμπας (40), Βαγγέλης Κλαδάκης (45), Παναγιώτης Σιδηρόπουλος (50), Νίκος Κιούρτσης (55), Δημήτρης Οκτωνιάτης (+55). 1991: Ηλίας Στέκας (35), Νίκος Βουλγαρόπουλος (40), Αριστογένης Δόβας (45), Αλέκος Κεντρής (50), Γιώργος Παπαθεωδόρου (+50).

    Κορασίδες: 1987: Ελένη Νέστορη (55), Εφη Αετού (+60). 1988: Αναστασία Παπαϊωάννου (55), Κυριακή Στεφάνου (+55). 1989: Ροδάνα Κωτσιαρίδου (50), Βασιλική Καραπλιάγκου (55), Ρώνια Τοπαλίδου (+55). 1990: Παναγιώτα Σπανοθύμιου (40), Ελένη Τζιουβάρα (+45). 1991: Κατερίνα Πλαστράκη (40), Πανωραία Αρνάρη (45), Μαρία Αλατζά (45).

    [22] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΡΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου, συγγενείς, πολλοί αθλητικοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές συνόδεψαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Τουρώνη στην τελευταία του κατοικία. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα.

    Επικήδειους εκφώνησαν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρης Γουσίδης.

    Αν και ο Γιώργος Τουρώνης δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Αρη, εντούτοις σήμερα παραβρέθηκαν στην κηδεία του παίκτες του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή (ο Αγγελος Αναστασιάδης άλλαξε την ώρα προπόνησης για να μπορέσει να παραβρεθεί στην κηδεία), αλλά και πολλοί παράγοντες των δύο συλλόγων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Τουρώνης, πέθανε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή του σε κλινική με πρόβλημα στην καρδιά (ανεύρυσμα αορτής).

    Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1938 στη Βέροια. Σπούδασε φυσικός στην Ιταλία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Επί αρκετά χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής στην τεχνική εκπαίδευση, πριν τον κερδίσει η δημοσιογραφία.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: OI ΔΙΑΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 13ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (17:51 UTC+2)

    Ο κ. Καρατζάς του συνδέσμου Εύβοιας θα διευθύνει την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, ενώ το παιχνίδι Ηρακλή- Προοδευτικής θα διαιτητεύσει ο κ. Τεροβίτσας του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας.

    Ειδικότερα οι διαιτητές της 13ης αγωνιστικής είναι:

    Αιγάλεω- Αρης: Μαζαράκης (Κεφαλλονιάς)

    Καλλιθέα- ΟΦΗ: Μποροβήλος (Αρκαδίας)

    Ολυμπιακός- Χαλκηδόνα: Γερμανάκος (Αθήνας)

    ΑΕΚ-Ξάνθη: Δούρος (Κορίνθου)

    ΠΑΟΚ- Πανιώνιος: Καρατζάς (Εύβοιας)

    Ιωνικός- Πανηλειακός: Ζωγράφος (Αθήνας)

    Ακράτητος- ΠΑΟ: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Ηρακλής- Προοδευτική: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνίας).

    [24] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΔΥΟ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Δύο εξ αναβολής παιχνίδια για τη 2η αγωνιστική θα διεξαχθούν αύριο στην Πάτρα και τον Εύοσμο. Συγκεκριμένα η Θύελλα υποδέχεται στην Πάτρα την Καβάλα, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας θα αντιμετωπίσει στον Εύοσμο τους Λύκους.

    Ειδικότερα το αυριανό πρόγραμμα είναι:

    15:00 (''Φώτης Αραβαντινός'') Θύελλα Πατρών-Καβάλα

    15:00 (Αγροτικού Αστέρα) Αγροτικός Αστέρας-Λύκοι.

    [25] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Διακυμάνσεις καταγράφονται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών κερδών από το χθεσινό ράλι, που οδήγησε τον Dow Jones και τον S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών και τον Nasdaq στο ζενίθ 23 μηνών.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η PepsiCo ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 750 θέσεις εργασίας για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική, καθώς και ότι θα κλείσει ορισμένες εγκαταστάσεις της. Ο τίτλος της σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 1.09%.

    Από το τεχνολογικό κλάδο η Merrill Lynch αναθεώρησε θετικά τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα και την κερδοφορία του τετάρτου τριμήνου της Intel κατά 4,5% και 11% αντίστοιχα, ενώ η Thomas Weisel επιβεβαίωσε τη σύσταση «outperform» (προσδοκίες για άνοδο) για μετοχή της εταιρίας, η οποία σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,47%.

    Κέρδη 1,76% σημειώνει η μετοχή της Bank One, καθώς η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε equal weight από underweight, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή στόχο για την τράπεζα κατά 5 δολάρια, στα 47.

    Εξάλλου, εν αναμονή της ανακοίνωσης την Παρασκευή των στοιχείων για την απασχόληση του Νοεμβρίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν αύξηση των θέσεων εργασίας για τέταρτο συνεχή μήνα, η εταιρία κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Challenger, Gray & Christmas ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις σημείωσαν τον Νοέμβριο υποχώρηση σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο του έτους

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της οι αμερικανικές επιχειρήσεις απέλυσαν 99.452 εργαζόμενους το Νοέμβριο ενώ ο αντίστοιχος αριθμός τον Οκτώβρη έφτασε τους 171.874 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το επίπεδο απολύσεων τον Οκτώβριο ήταν και το υψηλότερο του τελευταίου 12μήνου.

    Μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην απόλυση 1,14 εκατ. εργαζομένων, 17% λιγότερες από τις 1.37 εκατ. που ανακοινώθηκαν το πρώτο 11μηνο του 2002.

    Στις 8.30 ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε μικρές απώλειες 0,12% και διαμορφωνόταν στις 9.883,16 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας σημείωνε άνοδο 0,22% στις 1.993,77 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 βρισκόταν στις 1.070,29 μονάδες, οριακά ενισχυμένος κατά 0,02%.

    [26] ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Διαψεύδει ο στρατός των ΗΠΑ πληροφορίες περί θανάτου ή σύλληψης του Αζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου του ανατραπέντος καθεστώτος μετά τον τον Σαντάμ στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ.

    «Μεγάλη επιχείρηση εναντίον πολύ ύποπτου στόχου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Κιρκούκ και είναι πολύ πιθανό ο Ιμπραχίμ να έχει συλληφθεί ή σκοτωθεί» δήλωνε στο Reuters ο Μοουφάκ αλ Ρουμπάγιε, στέλεχος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης.

    Το απόγευμα όμως Αμερικανός στρατηγός της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας δήλωσε τελικώς απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι ο Ιζάτ Ιμπραχίμ «σε καμία περίπτωση δεν συνελήφθη στην σημερινή αποστολή».

    Ο Ιμπραχίμ έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με 10 εκατ. δολάρια και θεωρείται οργανωτής των επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων σε Σαμάρα και Τικρίτ.

    Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης έπεσε νεκρός το μεσημέρι από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο σημείο διέλευσης αμερικανικού κονβόι νοτίως της Σαμάρα.

    [27] ΑΘΝΑΡ: ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθούν οι ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, λίγη ώρα μετά τις κηδείες των επτά ισπανών πρακτόρων, που σκοτώθηκαν αργά το Σάββατο νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    "Η υποχώρηση ποτέ δεν μπορεί να είναι η επιλογή απέναντι στην τρομοκρατία", τονίστηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό, που μιλούσε στη Βουλή.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία των επτά πρακτόρων. "Εδωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν άλλους'', δήλωσε ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ντανιέλ Ροντρίγκες παρουσία του βασιλιά Χουάν Κάρλος, της βασίλισσας Σοφίας, του πρίγκιπα διαδόχου Φελίπε, του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μελών του υπουργικού συμβουλίου και ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

    Η τελετή στο αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας CNI στην Μαδρίτη έγινε χωρίς την παρουσία κόσμου, αλλά μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

    [28] ΔΕΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 2 Δεκεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Εξι άτομα, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, συνελήφθησαν στο Καίμπριτζ, στην κεντροανατολική Βρετανία, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του 2000, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

    Η σύλληψη τεσσάρων ανδρών νωρίτερα στο νοτιοδυτικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας έγινε στο πλαίσιο υπόθεσης "σχετιζόμενης με την διεθνή τρομοκρατία", μετέδωσε το Ρόυτερς. Συνολικά δέκα άτομα έχουν συλληφθεί σήμερα σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία.

    [29] ΙΤΑΛΙΑ: "Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ"

    Ρώμη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Η ''Πρωτοβουλία της Γενεύης'' δεν αντικαθιστά τον ''οδικό χάρτη'', το επίσημο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    Η ''Πρωτοβουλία της Γενεύης'' είναι ''μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών'', δήλωσε ο Φρατίνι, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή ''δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μια εναλλακτική στον 'οδικό χάρτη', καθώς αυτό θα σήμαινε το θάνατό του'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε κατά την άφιξή του στη Νάπολη για την 6η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη τη διεξαγωγή στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στη Ρώμη δύο διεθνών διασκέψεων για τη Μέση Ανατολή.

    [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων. Χώρος των εκδηλώσεων θα είναι το Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής».

    Στις 16 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Ο Αη Βασίλης είναι αψού» από το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες. Την επομένη το απόγευμα θα γίνει τελετή βράβευσης των επιτυχόντων των αποφοίτων των Λυκείων του Δήμου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2003. Θα ακολουθήσει χριστουγεννιάτικο μουσικό πρόγραμμα και σύντομο αφιέρωμα στον ποιητή Κωστή Παλαμά για τα 60 χρόνια από τον θάνατό του.

    Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου το απόγευμα θα δοθεί μουσικοχορευτική συναυλία από το Ωδείο Αμπελοκήπων με θέμα «Ελληνικός Κινηματογράφος» ενώ την επομένη το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 550 χρόνια από την Άλωση της Πόλης θα παρουσιάσει εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

    Χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση με ύμνους και κάλαντα από τα τμήματα μουσικής της Νεανικής Εστίας του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου το απόγευμα. Λίγο αργότερα η χορωδία ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Αποστόλου Ιωαννίδη, θα παρουσιάσει βυζαντινούς ύμνους Χριστουγέννων και Θεοφανίων.

    Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα θα παρουσιαστεί εορταστικό μουσικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τραγούδια και κάλαντα από όλο τον κόσμο με τη χορωδία του Ελληνογαλλικού κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει παράσταση χορού από το τμήμα μοντέρνου χορού του Δήμου Αμπελοκήπων.

    Την επομένη, Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι θα γίνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων του Δήμου και το απόγευμα θα δοθεί συναυλία από τα τμήματα του Ωδείου Αμπελοκήπων.

    [31] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ".ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (12:18 UTC+2)

    Το νέο της βιβλίο "Γυναίκες, Διαδρομές στο Χρόνο" θα παρουσιάσει η συγγραφέας, Σμαρώ Γιαννακοπούλου την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο βιβλιοπωλείο Παρατηρητής.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και δημοτικός σύμβουλος, Τάσος Κουράκης, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Γιάννης Μυλόπουλος, η επιχειρηματίας Αγγελική Νταλιάνη, η σύμβουλος τοξικοεξάρτησης, Μαρία Αγγέλου και η συγγραφέας.

    Το βιβλίο αναφέρεται σε αληθινές ιστορίες γυναικών, προεχρόμενες από διαφορετικούς τόπους, με διαφορετικές διαδρομές, τις οποίες η συγγραφέας συνάντησε σε διαφορετικές στιγμές της ζωής της. Είναι γυναίκες που δοκιμάστηκαν, αντέδρασαν, έπεσαν θύματα, προσπέρασαν ή προσπεράστηκαν από την εποχή τους με φανερά, ωστόσο, τα σημάδια των συγκρούσεων.

    Μέσα από τις διηγήσεις περνούν με κινηματογραφικό τρόπο οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και καταγράφεται η εξέλιξη του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας. Ερμηνεύει τη γυναικεία σκέψη και συμπεριφορά και αντανακλά μία πραγματικότητα που βιώνεται από πολλές όμοιές τους, καθώς η μία γενιά διαδέχεται την άλλη.

    [32] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

    Ηράκλειο, 2 Δεκεμβρίου 2003 (12:00 UTC+2)

    Διεθνές συνέδριο με θέμα "Νίκος Καζαντζάκης ο Παγκόσμιος" διοργανώνει στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυσή της.

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δήμο "Νίκος Καζαντζάκης", το μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Κένρο Κρητικής Λογοτεχνίας.

    Προσκεκλημένοι είναι εννέα ειδικοί μελετητές του έργου του Καζαντζάκη (καθηγητές πανεπιστημίων, συγγραφείς, φιλόλογοι, δημοσιογράφοι) από όλες τις ηπείρους, οι οποίοι θα μιλήσουν στην ελληνική γλώσσα για την υποδοχή του έργου του κατά γεωγραφικές περιοχές και για επιμέρους θέματα.

    [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ AMORES ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2003 (11:57 UTC+2)

    Μουσική παράσταση με τη συμμετοχή του σχήματος κρουστών Amores από τη Βαλένθια της Ισπανίας διοργανώνει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο χώρο του Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30), ο Ελληνοϊσπανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Ισπανίας.

    Παράλληλα με τη μουσική παράσταση, συνεχίζεται η έκθεση αντιγράφων διάσημων πινάκων ζωγραφικής του Μουσείου Πράδο στους χώρους της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

    Το σχήμα Κρουστών Amores αποτελείται από τέσσερις μουσικούς με επικεφαλής τον Jesus Salvador "Chapi", έναν από τους πλέον διάσημους και καταξιωμένους παγκοσμίως δημιουργούς στο χώρο των κρουστών μουσικών οργάνων. Οι μουσικές παραστάσεις του σχήματος εμπνέονται από τις κλασσικές ισπανικές παραδοσιακές φόρμες με ποικίλες επιρροές από σύγχρονους δημιουργούς όπως ο De Mey, o Peck και ο Cosentino, αλλά ακόμη και από κλασσικούς της παγκόσμιας μουσικής όπως ο Μπαχ.

    Το συγκρότημα έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά σχήματα στο είδος τους, ενώ το από το 2001 μέχρι σήμερα τους απονέμεται κάθε έτος το Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής στην Ισπανία, και το 2002 τους απενεμήθη το Βραβείο Σκηνικής Παρουσίας.

    Στη μοναδική παράστασή τους στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις τελευταίες τους μουσικές παραστάσεις Tinajas και Confluencias στην οποία θα περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά και βραβευμένα τους έργα.

    [34] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Ολες τις νέες ελληνικές παραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους που συμμετείχαν στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι σινεφίλ σε πρώτη προβολή, από τις 5-11 Δεκεμβρίου, στο Τριανόν Filmcenter.

    H πρωτοβουλία είναι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

    Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου

    19:30. Πνοή της Γης, του Πάνου Καρκανεβάτου (67')

    21:00. Ενα τραγούδι δε φτάνει, της Ελισάβετ Χρονοπούλου (118')

    23:00. Οι Θεατρίνες, του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη (88')

    Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου

    19.30. Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία, του Αλέξανδρου Παπαηλιού (75')

    21:00. Γαμήλια Νάρκη, του Δημήτρη Ινδαρέ (95')

    23:00. Ολο το βάρος του κόσμου, του Θάνου Αναστόπουλου (123')

    Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου

    19:30. Ο Δρόμος προς τη Δύση, του Κυριάκου Κατζουράκη (80')

    21:00. Μεταμφιεσμένη Γυναίκα, του Κώστα Αριστόπουλου, (77')

    23:00. Κόκκινη Πέμπτη, του Χρίστου Σιοπαχά, (113')

    Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου

    19:30. Ο Χάρος βγήκε Παγανιά, του Αλέξανδρου Κολλάτου (77')

    21:00. Κλαις; του Αλέξανδρου Βούλγαρη, (100')

    23:00. Μην Περνάς, Ανάβει Κόκκινο, της Ισαβέλλας Μαυράκη (95')

    Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου

    19:30. Μία Υπέροχη Μέρα, του Ντίνου Μαυροειδή, (96')

    21:00. Στο Χάνι, του Γιώργου Μπακόλα, (80')

    23:00. Να μ' αγαπάς, του Ανδρέα Θωμόπουλου, (100')

    Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου

    19:30. Πνοή της Γης, του Πάνου Καρκανεβάτου (67')

    21:00. Kalabush, των Αδωνι Φλωρίδη, Θεόδωρου Νικολαΐδη, (90')

    23:00. Βαρέα Ανθυγιεινά, του Αντώνη Παπαδόπουλου, (95')

    Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου

    19.30. Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία, του Αλέξανδρου Παπαηλιού (75')

    21:00. Μάτια από Νύχτα, του Περικλή Χούρσογλου (100')

    23:00. Οταν Χορέψουμε Μαζί, του Αδριανού Γεωργαντά (100')


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 December 2003 - 19:13:55 UTC