Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΟΝΟ ΜΙΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ. ΕΙΡΗΝΗ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ,
  • [03] Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ
  • [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ECOFIN.
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ Ν.Α.
  • [08] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ 12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
  • [09] Ν.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ
  • [10] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [11] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ INTRALOT ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ MINERVA ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [14] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΩΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 25% ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 12ΜΗΝΟ
  • [16] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [17] ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ
  • [18] ΦΙΣΕΡ: "ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [19] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΤΕΛΟΣ Ο Λ.ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [22] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ Ο ΝΤ.ΝΤΟΥΜΙΤΡΙΟΥ
  • [23] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ Τ.ΜΠΑΡΤΟΝ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [25] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [27] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΔΕΣΜΟΥΣ ΣΑΝΤΑΜ ΜΕ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [28] ΣΤΟΥΣ 36 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [29] ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ BALKAN FUND
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΟΥ
  • [32] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • [33] O ΟΤΑΡ ΙΟΣEΛΙΑΝΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [34] Η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ" ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΜΠΟΖΗ ΣΤΟ "ΠΕΡΑΝ"

  • [01] ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 24 Νοεμβρίου 2003 (09:13 UTC+2)

    Στους 32 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη διάρκεια της νύχτας, σε φοιτητική εστία πανεπιστημίου της Μόσχας, που φιλοξενεί κυρίως αλλοδαπούς φοιτητές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ρωσικής αστυνομίας.

    Είκοσι οκτώ νεκροί βρέθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, τρεις μπροστά από τη φοιτητική εστία και ένα άτομο υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κιρίλ Μαζούριν στο πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών είχε αναφέρει ότι οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών είναι 28 και οι τραυματίες 127. Σύμφωνα με την αστυνομία στην πτέρυγα του κτιρίου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά διέμεναν 272 άτομα.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΟΝΟ ΜΙΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ. ΕΙΡΗΝΗ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (11:24 UTC+2)

    Η προοπτική για όλους τους λαούς και τα κράτη των Βαλκανίων είναι μόνο μία. Η ειρήνη, η σταθερότητα και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη σημερινή του ομιλία του στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της Βαλκανικής πολιτικής της Ελλάδας και αναλυτικά στοιχεία για τη πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

    Η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, είπε ο πρωθυπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι η ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα αξιοποιεί τις δυνάμεις της για να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Για να σταματήσουν οι διεθνοτικές συγκρούσεις για να περιοριστεί το οργανωμένο έγκλημα. Για να λειτουργήσουν οι οικονομίες της περιοχής, για να πραγματοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της.

    Αυτό το μήνυμα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι το υιοθετεί. Και γι' αυτό συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη των Βαλκανικών κρατών. Γι΄ αυτό κατάρτισε και εφαρμόζει το ΕΣΟΑΒ.

    Η Ελλάδα αγωνίζεται για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των δυτικών Βαλκανίων κύρωσε τις συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης της Κροατίας και της FYROM με την Ε.Ε. και προώθησε τις συνομιλίες για την κατάρτιση μιας αντίστοιχης συμφωνίας της Ε.Ε με την Αλβανία.

    Παρατήρησε ότι η Ελλάδα μέχρι το 1999 ήταν μια χώρα που λάμβανε βοήθεια. Σήμερα έγινε μια από τις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη και μια συνέπεια αυτής της μεγάλης επιτυχίας, της θεαματικής εξέλιξης ήταν να γίνει μια από τις 22 χώρες του ΟΟΣΑ και ειδικότερα της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας και χρηματοδοτεί έργα για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των Βαλκανίων και ανάπτυξη είπε σημαίνει λιγότερη λαθραία μετανάστευση, λιγότερο οργανωμένο έγκλημα, λιγότερο λαθρεμπόριο ανθρώπων, λιγότερες διεθνοτικές συγκρούσεις, περισσότερη σταθερότητα και ειρήνη.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ταχεία και αποτελεσματική την εξέλιξη του ΕΣΟΑΒ και επικαλέστηκε την ικανοποίηση που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας Μαυροβουνίου. Το κύριο σκέλος του ΕΣΟΑΒ είναι τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομής που αποτελούν το 79% του συνολικού προγράμματος και ήδη έχουν γίνει αποδεκτά 23 τέτοια έργα. Το 20% του συνολικού προγράμματος αποτελούν οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και το 1% συγκροτεί το ταμείο των μικρών έργων.

    Το ΕΣΟΑΒ είναι συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά 6 επωφελούμενες χώρες (Σερβία- Μαυροβούνιο, FYROM, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2006. Το κοινοτικό κεκτημένο, είπε ο κ. Σημίτης, παρέχει την εγγύηση ότι τα χρήματα της Ελλάδας, τα χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού δεν θα σπαταληθούν.

    Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανακαίνιση που έγινε πρόσφατα στο κτίριο που στεγάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι το κτίριο είχε εγκαινιαστεί το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και παρατήρησε ότι συμβολίζει την ιστορία, το παρόν, αλλά και το μέλλον των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας.

    Τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση προσφώνησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του ΕΣΟΑΒ και εκθείασε το γεγονός ότι η Ελλάδα από χώρα που λάμβανε βοήθεια σήμερα είναι σε θέση να προσφέρει.

    Παραβρέθηκαν οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ Γιώργος Λυσσαρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, το μέλος του Εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ Δήμητρης Θάνος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Κριθαρίδης, βουλευτές και δήμαρχοι περιφερειακών δήμων, εκπρόσωποι φορέων και παράγοντες της οικονομικής ζωής.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Επιτρέψτε μου πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, να κάνω μια σύντομη αναφορά στο χώρο που φιλοξενεί τη σημερινή μας εκδήλωση. Το λαμπρό αυτό κτίριο εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1930. Και, ανακαινισμένο, το εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος στις 27 του περασμένου Οκτωβρίου. Συγχαρητήρια κ. Μπακατσέλο για το έργο αυτό, για το οποίο, όπως γνωρίζω, καταβάλατε πολλούς κόπους και προσπάθειες.

    Κύριες και κύριοι, αυτό το κτίριο συμβολίζει την ιστορία, το παρόν, αλλά και το μέλλον των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Αν ανατρέξουμε στις αρχές του 20ου αιώνα, θα διαπιστώσουμε ότι η πόλη αυτή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Το σιδηροδρομικό δίκτυο, που ένωνε τη Θεσσαλονίκη με την κεντρική Ευρώπη, και το λιμάνι της, που ήταν κέντρο για το υπερπόντιο εμπόριο, προσέδωσαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτήρα κομβικού κέντρου. Έτσι, από τις δεκάδες πρωτοπόρες επιχειρήσεις του παρελθόντος, φθάσαμε σήμερα στις εκατοντάδες σύγχρονες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νότιο-ανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας την ευημερία στην πατρίδα μας και προωθώντας την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καταλληλότερος χώρος από αυτόν του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για μια εκδήλωση αφιερωμένη στα Βαλκάνια και την ανάπτυξή τους, όπως η σημερινή.

    Τον Μάρτιο του 2002 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με τρικομματική συναίνεση (ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν. Δ., ΣΥΝ.) το νόμο 2996 για το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ένα φιλόδοξο πενταετές σχέδιο 550 εκατομμυρίων Ευρώ, που αφορά έξι επωφελούμενες χώρες (Σερβία/Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη).

    Στη συνέχεια καταρτίστηκαν, μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκαν, υπογράφηκαν και, τελικώς, τον Απρίλιο του 2003 κυρώθηκαν οι σχετικές συμβάσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις επωφελούμενες βαλκανικές χώρες. Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα κύρωσε τις συμβάσεις αυτές πρώτη, τον Ιανουάριο του 2003. Το περιεχόμενο των συμβάσεων θεμελιώθηκε στο κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και στην πιο σύγχρονη αναπτυξιακή αρχή του Ο.Η.Ε., την εταιρικότητα (partnership). Το κοινοτικό κεκτημένο παρέχει ήδη την εγγύηση, ότι τα χρήματα της Ελλάδας, τα χρήματα από το υστέρημα του Έλληνα και της Ελληνίδας φορολογουμένων, τα 550 εκατομμύρια Ευρώ δεν θα σπαταληθούν. Αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, για τη βοήθεια στους ανθρώπους, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις υποδομές. Από την άλλη πλευρά, η αρχή της εταιρικότητας βοηθά να οργανώνεται η ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών, κι όχι απλώς βάσει των προτεραιοτήτων της δότριας χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδας.

    Οργανώσαμε, λοιπόν, νομικά την εφαρμογή του Προγράμματος βάσει εκείνων των αρχών που εξασφαλίζουν, λειτουργικότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Λειτουργικότητα για να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, διαφάνεια για να προστατευθούν οι πόροι και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρωθούν τα έργα και να εμπεδωθεί στη συνείδηση των βαλκανικών λαών ο ειρηνικός, σταθεροποιητικός και αναπτυξιακός ρόλος της Ελλάδας.

    Στους μήνες που ακολούθησαν την κύρωση των συμβάσεων, η εξέλιξη του Προγράμματος υπήρξε ταχεία και αποτελεσματική. Αυτή είναι άλλωστε και η γνώμη των Βαλκανίων συνομιλητών μου , όπως διατυπώνονται στις διμερείς συναντήσεις μας. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, λίγους μήνες πριν ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας μου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη του Ε.Σ.Ο.Α.Β. Και ακριβώς την ίδια ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σερβίας/Μαυροβουνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

    Κυρίες και κύριοι, θα αναφερθώ με λεπτομέρειες στην εφαρμογή του Προγράμματος, δίνοντας στοιχεία σχετικά και με τις τρεις κατηγορίες έργων και δράσεων που εμπεριέχει.

    Το Ε.Σ.Ο.Α.Β. εφαρμόζεται μέσω τριών δράσεων. Πρόκειται για τις ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις, τα μικρά έργα και, κυρίως, τα μεγάλα έργα στον τομέα των υποδομών.

    Οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν το 20% του συνολικού Προγράμματος. Δηλαδή περίπου 106 εκατομμύρια Ευρώ. Ήδη έχουν εγκριθεί και πραγματοποιούνται είκοσι εννέα (29) τέτοιες ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις. Ο ρυθμός κατάθεσης και νέων αιτήσεων είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικός. Που σημαίνει ότι το Ε.Σ.Ο.Α.Β., ως προς αυτήν του την πτυχή, εξελίσσεται αποτελεσματικά και θα ολοκληρωθεί κατά 100%. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλές από αυτές τις επενδύσεις (οι δεκατέσσερις από τις είκοσι εννέα) προέρχονται από τη Βόρειο Ελλάδα, όπως π.χ. η Alumil Μυλωνάς, ή τα Πλαστικά Θράκης.

    Το 1% του Προγράμματος συγκροτεί το Ταμείο Μικρών Έργων. Πρόκειται για έργα χαμηλού οικονομικού κόστους, με μεγάλη όμως ορατότητα στις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μικρών έργων είναι η αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων, η συγχρηματοδότηση δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, η κατασκευή μιας αίθουσας διδασκαλίας σε ένα σχολείο κ.ο.κ. Τα έργα αυτά προτείνονται, προωθούνται και ήδη εκτελούνται από τους Πρέσβεις μας στις έξι βαλκανικές χώρες του Ε.Σ.Ο.Α.Β. Είκοσι εννέα (29) τέτοια ωφέλιμα για τις τοπικές κοινωνίες κι ορατά, ως προς την ελληνική χρηματοδότηση, έργα εκτελούνται έως αυτή τη στιγμή. Κι αξίζει να σημειωθεί, πως τα έργα αυτά δεν γίνονται μόνο στις πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών. Γίνονται και σε μικρούς δήμους και κοινότητες, η επιλογή των οποίων προκύπτει από τις διεισδυτικές αξιολογήσεις των διπλωματικών μας αρχών στις βαλκανικές χώρες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το δεύτερο σκέλος του, το Ε.Σ.Ο.Α.Β. εφαρμόζεται με γρήγορους ρυθμούς. Κι είναι απολύτως βέβαιο, πως το Ταμείο Μικρών Έργων πολύ πριν το 2006, δηλαδή πολύ πριν τη λήξη του συνολικού Προγράμματος, θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

    Τρίτον και, πλέον σημαντικό, κύριες και κύριοι, σκέλος του Ε.Σ.Ο.Α.Β. είναι τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομής, που αποτελούν το 79% του συνολικού Προγράμματος. Που αποτελούν, μ άλλα λόγια, τον κυρίως κορμό του Προγράμματος. Κατά τις συμφωνίες που υπογράψαμε η επωφελούμενη χώρα προτείνει ένα έργο κι η Ελλάδα το αξιολογεί, και το αποδέχεται ή το αρνείται. Έως τώρα έχουν υποβληθεί εξήντα προτάσεις μεγάλων έργων. Κάθε χώρα προτείνει μέσω του Εθνικού της Συντονιστή, ιεραρχώντας με τα δικά της κριτήρια τις προτεραιότητές της.

    Ήδη η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ έχει αποδεχθεί είκοσι τρία (23) τέτοια έργα. Δέκα (10) το πρώτο εξάμηνο του 2003 και ακόμη δεκατρία (13) πριν από λίγες ημέρες. Ως προς τα πρώτα δέκα (10) έργα η αξιολόγηση των αιτήσεων που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατέληξε στο συμπέρασμα, πως μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, αν οι επωφελούμενες βαλκανικές χώρες συμπληρώσουν τους φακέλους με τα τεχνικά στοιχεία που υπολείπονται.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας δηλαδή Εθνικός Συντονιστής του Ε.Σ.Ο.Α.Β., προσπαθεί να βοηθήσει τους βαλκάνιους εταίρους, κατανοώντας τα προβλήματά τους. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιληφθεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης κρατών που βρίσκονται σε μετάβαση, όπως π.χ. οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Και, συνεπώς, η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί κοντά στους βαλκάνιους εταίρους της, κατανοώντας τους και δίχως να δημιουργεί προβλήματα. Με σκληρή δουλειά και προσπάθεια από την πλευρά μας ως προς τα πρώτα μεγάλα έργα του Ε.Σ.Ο.Α.Β. η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

    α) Ο Διάδρομος 10. Πρόκειται για τον πανευρωπαϊκό οδικό άξονα, ο κορμός του οποίου θα συνδέει την κεντρική Ευρώπη, Αυστρία και Ουγγαρία, με το Αιγαίο, και συγκεκριμένα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και με την Φλώρινα, Ένα τμήμα του θα φθάνει στην Σόφια (Νίς-Σόφια) κι ένα άλλο τμήμα του θα καταλήγει στην Αδριατική. Αναμφισβήτητα ο άξονας αυτός είναι η βέλτιστη διαδρομή με όρους ελαχιστοποίησης της απόστασης, του χρόνου και του κόστους και μεγιστοποίησης της αξιοπιστίας και της ασφάλειας. Πρόκειται σαφώς για ένα οραματικό έργο. Η Σερβία/Μαυροβούνιο μας πρότεινε να συγχρηματοδοτήσουμε το τμήμα του Διαδρόμου 10 από τη Νις έως τα σύνορα με την πΓΔΜ, καταβάλλοντας 108 εκατομμύρια Ευρώ. Αποδεχθήκαμε με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Σ.Ο.Α.Β., να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Με τη συμπλήρωση του σχετικού φακέλου από τη Σερβική κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο όπως έχουμε συμφωνήσει η εφαρμογή του έργου θα ξεκινήσει. Και ταυτοχρόνως, θα συγκληθεί στο Βελιγράδι διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Διάδρομο 10, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Διεθνούς Τράπεζας, ενδιαφερομένων κατασκευαστικών εταιριών και οποιουδήποτε άλλου κράτους, ή κρατικού ή ιδιωτικού φορέα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Να σημειωθεί, πως πέραν της συνεργασίας μας με την Σερβία, για το Διάδρομο 10 συνεργαζόμαστε διμερώς και με άλλες χώρες. Π.χ. εδώ στη Θεσσαλονίκη στις 4 Νοεμβρίου συναντήθηκαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ουγγαρίας με θέμα, δηλαδή το Διάδρομο 10 και τις εξελίξεις ως προς το έργο αυτό. Το συγκεκριμένο λοιπόν έργο με τη δουλειά μας, με την επιμονή μας, με την προσπάθειά μας και με την πίστη μας στην αναγκαιότητά του υπάρχουν πολλές ελπίδες να ξεκινήσει σύντομα. Έτσι άλλωστε αντιλαμβανόμαστε εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση, τα αναπτυξιακά προγράμματα. Όχι ως ευκαιρία να σπαταλούμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού κάνοντας διεθνείς δημόσιες σχέσεις, αλλά με πρόγραμμα και σχεδιασμό, βασιζόμενοι στο κοινοτικό κεκτημένο. Γιατί μόνον έτσι θα πιάσουν τόπο τα χρήματα του Έλληνα και της Ελληνίδας φορολογουμένων. Γιατί μόνον έτσι θα γίνουν τα έργα, γιατί μόνον έτσι θα γίνουν βήματα για την ανάπτυξη, για το καλό όλων των κρατών των Βαλκανίων και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

    β)Θα αναφερθώ, κύριες και κύριοι, σε ένα ακόμη οραματικό έργο του Ε.Σ.Ο.Α.Β., τον εκσυγχρονισμό του παραδουνάβιου λιμένος του Λομ. Ο λιμένας Λομ αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 7 (του Δούναβη δηλαδή) και βρίσκεται κοντά στη συμβολή του Δούναβη με τον πανευρωπαϊκό άξονα 4 (Βερολίνο Κωνσταντινούπολη). Ο εκσυγχρονισμός του λιμένα Λομ αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για το δίκτυο μεταφορών της Βουλγαρίας, αλλά συγχρόνως σημαντικό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου που ενώνει σήμερα το Δούναβη με τον λιμένα της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και του ιδιωτικού τομέα που θέλουν να έχουν ανάμιξη στο συνολικό αυτό έργο της σύνδεσης του Αιγαίου με το Δούναβη. Και ενημερώνουμε την επιχειρηματική κοινότητα, πως στο τέλος του 2003 ή στην αρχή του 2004 θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου. Το ανακοινώσαμε άλλωστε και στη βουλγαρική πλευρά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βούλγαρου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    γ) Επιτρέψτε μου τώρα, κυρίες και κύριοι, να αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένα από τα υπόλοιπα μεγάλα έργα του Ε.Σ.Ο.Α.Β. Στο Μαυροβούνιο, συγχρηματοδοτούμε την κατασκευή ενός νοσοκομείου. Στην Αλβανία χρηματοδοτούμε δύο μεγάλα έργα που αφορούν αφενός την κατασκευή της οδικής αρτηρίας Kονίσπολης Σαράντα και αφετέρου την κατασκευή του μεθοριακού σταθμού στην Koνίσπολη. Αναμένουμε τη συμπλήρωση των προτάσεων εκ μέρους των βαλκάνιων εταίρων μας για να ξεκινήσουμε τη χρηματοδότηση. Kαι όταν λέμε πως περιμένουμε, δεν εννοούμε πως τηρούμε παθητική στάση. Δουλεύουμε γι αυτό. Στο Κοσσυφοπέδιο ολοκληρώνεται η ανακαίνιση δύο ναών, που βομβαρδίστηκαν κατά τον πρόσφατο πόλεμο. Το έργο αυτό μας το ζήτησε ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, κατά την επίσκεψή μου στο Βελιγράδι, τον Μάιο του 2002. Και τον επόμενο μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια αυτών των ναών. Η Ρουμανία μας ζήτησε να χρηματοδοτήσουμε την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το σύνολο των προγραμμάτων της. Και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη χρηματοδότηση αυτής της δράσης. Τέλος, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών, στο Σεράγεβο. Εκεί που θα στεγαστούν τα κοινοβούλια και των τριών κοινοτήτων, που λίγα χρόνια πριν είχαν επιδοθεί σε μια καταστροφική και πολύνεκρη εμφύλια διαμάχη. Έχει λοιπόν ξεκινήσει ένα έργο που συγκροτεί και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό του ρόλου της Ελλάδος στα Βαλκάνια. Ανακατασκευάζεται ένα κτίριο η εικόνα του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου όταν βομβαρδιζόταν κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

    Κυρίες και κύριοι, σας απασχόλησα ήδη με αρκετές λεπτομέρειες. Προσπάθησα όμως έτσι να αναδείξω, με τεκμηριωμένο τρόπο, την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια. Και πρέπει αμέσως να προσθέσω, πως πλάι στο Ε.Σ.Ο.Α.Β., που είναι ένα κρατικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα, κατ έτος εξελίσσονται εκατοντάδες έργα μέσω της κοινωνίας των πολιτών. Των μη κυβερνητικών οργανώσεων δηλαδή, τη δράση των οποίων συγχρηματοδοτεί το Υπουργείο Εξωτερικών με βάση το 2ο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας (2002-2006), που επικεντρώνεται πρώτον στα Βαλκάνια, δεύτερον σε χώρες της Μέσης Ανατολής και τρίτον στις χώρες του Νότιου Καυκάσου.

    «Γιατί τα κάνουμε, όμως, όλα αυτά;» μπορεί να αναρωτηθεί ένας Έλληνας πολίτης. «Γιατί η Ελλάδα δίνει αυτά τα χρήματά της στο εξωτερικό και δεν τα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της;». «Δεν υπάρχουν άραγε προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, και αφού υπάρχουν εμείς τι θέλουμε κι ανακατευόμαστε με τα προβλήματα των άλλων;». Σε αυτές τις ενδεχόμενες απορίες των συμπατριωτών μας, θέλω να δώσω σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις.

    Η Ελλάδα έως το 1999 ήταν μια χώρα που λάμβανε βοήθεια. Ήταν μια επωφελούμενη, μια λήπτρια χώρα. Λάμβανε κατά καιρούς χρήματα από διεθνείς οργανισμούς ή κι από μεμονωμένες χώρες. Κι είχε ανάγκη τα χρήματα αυτά για να αναπτυχθεί μετά από πολέμους, εμφυλίους πολέμους ή και λόγω των εσωτερικών της αδυναμιών. Όμως η χώρα εξελίχθηκε. Έγινε το 1981 κράτοςμέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ε.Ο.Κ. τότε, και στη συνέχεια έγινε μέλος της Ο.Ν.Ε. Πετύχαμε τους αναπτυξιακούς εθνικούς μας στόχους. Γίναμε μια από τις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη από πλευράς βιοτικού επιπέδου. Και μια συνέπεια αυτής της μεγάλης μας επιτυχίας, αυτής της θεαματικής μας εξέλιξης, ήταν να γίνουμε και μια από τις είκοσι δύο χώρες του ΟΟΣΑ και, ειδικότερα, της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (Development Assistance Committee), της D.A.C.. Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι και μέλη της D.A.C., δηλαδή της οργανωμένης προσπάθειας να καταπολεμηθεί η πείνα, η φτώχια, οι μεταδοτικές ασθένειες και να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Οι στόχοι αυτοί καθορίστηκαν στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., της χιλιετίας όπως αποκλήθηκε, στη Νέα Υόρκη το 2000 (για τη μείωση της παγκόσμιας φτώχιας στο ήμισυ, έως το 2015), στη διάσκεψη του Ο.Η.Ε. στο Moντερέϋ του Μεξικού το 2000 (για την αύξηση των συνεισφορών των εύπορων κρατών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες), καθώς και στο Γιοχάνεσμπουργκ και πάλι το 2002 (για την αειφόρο ανάπτυξη). Αυτό είναι, λοιπόν, το διεθνές πλαίσιο της αναπτυξιακής μας δράσης. Και μέσα στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή των εταίρων μας στα Βαλκάνια. Πολλοί από αυτούς μας λένε: «Μα γιατί στα Βαλκάνια, αφού δεν είναι ακριβώς αναπτυσσόμενα τα κράτη εκεί, είναι υπό μετάβαση, δεν είναι τα πιο φτωχά κράτη, είναι κράτη μεσαίου επιπέδου, ενώ υπάρχουν οι πραγματικά πολύ φτωχοί στην Αφρική ή στην Ασία ή στη Λατινική Αμερική». Η απάντηση μας είναι σαφής και απερίφραστη. Τα Βαλκάνια, ειδικά τα δυτικά Βαλκάνια, αποτελούνται από κράτη που μόλις πριν από λίγα χρόνια άλλαξαν πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ως εκ τούτου οι εξελίξεις εκεί, αν δεν προσεχθούν, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Κι αυτό διότι όπως είναι γνωστό στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν οι εθνοτικές συγκρούσεις, το οργανωμένο έγκλημα, οι αδυναμίες της μετάβασης από τις συνθήκες της κρατικής οικονομίας στις συνθήκες της οικονομίας της αγοράς και, τέλος, είναι ακόμη έντονα τα δεινά από τους δύο πρόσφατους «γιουγκοσλαβικούς» πολέμους.

    Γνωρίζουμε, κυρίες και κύριοι, πως όλα αυτά τα επιχειρήματά μας είναι αληθινά. Απεικονίζουν την πραγματικότητα. Γι αυτό και προσπαθήσαμε με επιτυχία να στρέψουμε την προσοχή των εταίρων μας προς τα δυτικά Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Και τα τελικά κείμενα στη Συνάντηση Κορυφής στη Χαλκιδική για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελούν σήμερα τη βάση της απάντησης σε όσους εταίρους μας δυσπιστούν στις αναπτυξιακές μας προτεραιότητες για τη Βαλκανική Χερσόνησο.

    Εμείς, κύριες και κύριοι, γνωρίζουμε πολύ καλά την Βαλκανική, γιατί είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της. Είμαστε κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά γεωγραφικά είμαστε χώρα των Βαλκανίων. Γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα αυτής της περιοχής. Η άριστη συνεργασία με τις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών, οι καθημερινές σχέσεις των Ελλήνων με τους λαούς της περιοχής και η παρουσία τριών χιλιάδων (3.000) ελληνικών επιχειρήσεων στα βαλκανικά κράτη μας καθιστούν ενήμερους όχι απλώς για τις εξελίξεις τους, αλλά και ως προς τις λεπτομέρειες, θετικές και αρνητικές, της καθημερινής τους ζωής. Η Ελλάδα ξέρει ακριβώς πως κτυπά ο σφυγμός όλων των βαλκανικών κρατών. Και ξέρουμε καλά πως για τα Βαλκάνια, για όλους τους λαούς και τα κράτη των Βαλκανίων, η προοπτική είναι μόνο μία: η ειρήνη, η σταθερότητα και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αγωνιζόμαστε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Κυρώσαμε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραγνωρίζοντας άλλα προβλήματα, κυρώσαμε την αντίστοιχη Συμφωνία της Ε.Ε. με την πΓΔΜ. Προωθήσαμε, στο μέτρο του εφικτού, τις συνομιλίες, ως προς την κατάρτιση μιας αντίστοιχης Συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αλβανία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Κι όλα αυτά γιατί πιστεύουμε, πως η ειρήνη και η σταθερότητα των Βαλκανίων δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Αυτά είναι τα «πιστεύω» μας, αυτές είναι οι απόψεις μας. Γι αυτό συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των βαλκανικών κρατών, γι αυτό καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε το Ε.Σ.Ο.Α.Β., το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ξέρουμε, όμως, πως πέραν από τις πολιτικές, πέραν από τα σχέδια ανάπτυξης, η βασικότερη προϋπόθεση για ειρήνη και σταθερότητα των Βαλκανίων είναι η φιλία των λαών τους. Και η φιλία αυτή εμπεδώνεται μέσα από την καθημερινή σχέση των ανθρώπων. Από τα δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών, από τις οικονομικές σχέσεις που παρέχουν πρόοδο και δεν δηλητηριάζουν με καχυποψία ή και φθόνο τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από την εταιρικότητα σε πολιτικό επίπεδο, μέσα από την πολιτιστική συνεργασία, μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι στα Βαλκάνια ζούμε 65.000.000 άνθρωποι και πως η ειρήνη, η σταθερότητα και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός θα κάνουν την περιοχή μας ελκυστική από όλες τις απόψεις: πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Η Ελλάδα, η οποία έχει πρόσφατες τις μνήμες από την εποχή που ήταν λήπτρια και όχι δότρια χώρα, θυμάται καλά ορισμένους που την βοηθούσαν, αλλά που η πρακτική και η συμπεριφορά τους παρήγαγαν μίσος και διχόνοιες. Γι αυτό και η Ελλάδα είχε παραδείγματα προς αποφυγήν από το παρελθόν της και ξέρει πώς να λειτουργήσει, πώς να συμπεριφερθεί και πώς να προωθήσει την αναπτυξιακή και την ευρωπαϊκή της πολιτική με τους βαλκάνιους εταίρους της. Και κάτι ακόμη. Απευθύνομαι αυτή τη φορά στους δύσπιστους ως προς όλα τα ανωτέρω επιχειρήματα. Σ αυτούς που νοούν το εθνικό συμφέρον μόνο μέσα στα σύνορά μας και που δεν εμπιστεύονται το νόημα μιας αναπτυξιακής πολιτικής που αφορά ευρύτερες περιοχές, όπως εν προκειμένω η Βαλκανική Χερσόνησος. Και γι αυτούς υπάρχει απάντηση. Ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει κατ αρχάς λιγότερη λαθραία μετανάστευση. Δηλαδή λιγότερα κύματα παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει λιγότερο οργανωμένο έγκλημα. Δηλαδή λιγότερη εγκληματικότητα και στην Ελλάδα, δηλαδή λιγότερο εισαγόμενο έγκλημα. Ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει λιγότερο λαθρεμπόριο ανθρώπων. Δηλαδή λιγότερο λαθρεμπόριο παιδιών, γυναικών και εργασίας. Ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει περισσότερες διευκολύνσεις για μας τους Έλληνες. Δηλαδή κι εμείς οι ίδιοι θα είμαστε χρήστες ή θα ωφελούμαστε π.χ. από τον Διάδρομο 10, που θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό η οποία ολοκληρώνεται και με την Ιόνια Οδό, που θα ενώσει την Ήπειρο με τη Μεσσηνία. Ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει λιγότερες διεθνοτικές συγκρούσεις, που στην περιοχή μας ακολουθούν συνήθως τη λογική του συνδρόμου του «ντόμινο», ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει λιγότερες έχθρες. Δηλαδή περισσότερη σταθερότητα και ειρήνη, και άρα λιγότερες αμυντικές δαπάνες και, συνεπώς, περισσότερη ευημερία για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Ανάπτυξη στα Βαλκάνια, με άλλα και λίγα λόγια, σημαίνει πως γα όλους τους νομούς της Βορείου Ελλάδας το παλιό μειονέκτημα της γεωγραφικής εγγύτητας με τις άλλες βαλκανικές χώρες, θα μετατραπεί σε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: τον πολλαπλασιασμό της ανάπτυξης μέσω των ευκαιριών που οι κοινωνίες των γειτονικών κρατών προσθέτουν στις δικές μας.

    Από την Θεσσαλονίκη, λοιπόν, από την έδρα της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Σ.Ο.Α.Β., μετά από ενάμισι χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος θέλω να στείλω το μήνυμα, ότι η ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα αξιοποιεί τις δυνάμεις της για να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Για να σταματήσουν οι διεθνοτικές συγκρούσεις, για να περιοριστεί το οργανωμένο έγκλημα. Για να λειτουργήσουν οι οικονομίες της περιοχής. Για να πραγματοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της. Κι αυτό το μήνυμα της Κυβέρνησης, αυτό το μείζον πολιτικό μήνυμα, έχει έμπρακτα αποδείξει πως το υιοθετεί και το στέλνει επίσης, προς όλες τις κατευθύνσεις, η ελληνική κοινωνία: δηλαδή οι επιχειρηματίες και η κοινωνία των πολιτών. Ειρήνη, λοιπόν, σταθερότητα και προσανατολισμός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγάλο μήνυμα της Ελληνικής Πολιτείας. Δηλαδή τόσο του ελληνικού κράτους, όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

    [03] Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Ο Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι επιθυμεί να παραμείνει στην πατρίδα του, τη Γεωργία, ενώ ευχαρίστησε θερμά τη Γερμανία που προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει.

    Η συνέντευξη του κ. Σεβαρντνάντζε δόθηκε σε ανταποκριτή της γερμανικής τηλεόρασης από την αίθουσα υποδοχής της προεδρικής κατοικίας που βρίσκεται έξω από την Τιφλίδα.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής νατοϊκών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Με αυτή την κατηγορηματική διαβεβαίωση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, διέψευσε από τα Γρεβενά, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, τις φήμες που θέλουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στα επίπεδα της ηλεκτρονικής ομπρέλας να εμπλέκονται σε θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει η χώρα μας.

    Ο υπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «υπάρχει θέμα συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων με ξένες υπηρεσίες, ξένες δυνάμεις- και νατοϊκές και από τρίτες χώρες- έτσι ώστε να έχουμε μία ροή πληροφόρησης και ένα σύστημα προστασίας, που να είναι σε θέση να μας προστατεύσει από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή».

    Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι οι ασφαλέστεροι αγώνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας στο στράτευμα, στο επίπεδο ασφαλείας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ένδειξη πως η Ελλάδα είναι συγκεκριμένος στόχος.

    [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ECOFIN.

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (11:40 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και συζήτησε για την απογευματινή συνεδρίαση του ECOFIN στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί αν η Γερμανία θα εφαρμόσει το σύμφωνο σταθερότητας και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα της επιβάλει κυρώσεις στην περίπτωση που δεν θα το εφαρμόσει.

    Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Σημίτης κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία και προτείνει να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα για την παρακολούθηση της κατάστασης χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιβολή άμεσων μέτρων σε βάρος τη Γερμανίας. Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γερμανό καγκελάριο. Όπως είπε, ο κ. Σημίτης, το γεγονός αυτό δείχνει πώς αλλάζουν τα πράγματα και το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Γερμανία ζητά να μην εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας διότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με τα πολλαπλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη.

    Οπως επισημαίνει, σε απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΑΤΕΙ/Θεσσαλονίκης στις 12 Νοεμβρίου τονίζεται ότι το ίδρυμα αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα σε βαθμό που αν στη χορηγηθείσα χρηματοδότηση δεν υπάρξει συμπληρωματική πλέον του 40% της αρχικής, η λειτουργία του θα γίνει προβληματική και θα κινδυνεύει να διακοπεί.

    Επίσης στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα κυκλοφοριακής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, αφού γίνεται μόνο με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που συνήθως δεν επαρκούν, ενώ παράλληλα η διαδρομή που διανύεται είναι επικίνδυνη. Το ίδρυμα αντιμετωπίζει ακόμη κτιριακό πρόβλημα με στενότητα χώρων και σοβαρές φθορές του αρχικού παλαιού κτιρίου.

    Επιπλέον η Συνέλευση του ΑΤΕΙ/Θ θέτει το εύλογο αίτημα να διασφαλιστεί ότι θα περάσει στο ίδρυμα η αποκλειστική κυριότητα των εγκαταστάσεων, που θα έχουν κτισθεί σε περίπτωση ανάληψης της EXPO, στο μέρος του οικοπέδου που το ίδιο θα έχει παραχωρήσει.

    Η βουλευτής του ΣΥΝ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν θα εξασφαλιστούν οι πόροι και τα μέσα για την απρόσκοπτη λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας προς όφελος των 28.000 φοιτητών και των 2.000 εργαζομένων και αν προβλέπεται συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επίλυση της κυκλοφοριακής σύνδεσης του ΑΤΕΙ με τη Θεσσαλονίκη και την αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

    Ζητά τέλος να πληροφορηθεί αν προβλέπεται σε περίπτωση ανάληψης της EXPO να δοθούν οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν σε οικόπεδο του μετά την τέλεση της EXPO.

    [07] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Με το συμπληρωματικό ποσό των 5.400.520 ευρώ χρηματοδοτείται για το έτος 2003 το πρόγραμμα κατασκευής σχολικών κτιρίων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πέτρου Ευθυμίου.

    Το ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίσθηκε σύμφωνα με τα διατυπωθέντα αιτήματα της Ν.Α. Θεσσαλονίκης και με βάση τους πίνακες των εκτελουμένων και δημοπρατηθέντων έργων που διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Παιδείας μέσω σχετικών υπομνημάτων του Νομάρχη Θεσσαλονίκης.

    Με την ως άνω απόφαση, χρηματοδοτείται η συνέχιση όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάσει των τηρούμενων, από τη Ν.Α., στοιχείων, που ετέθησαν στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας.

    Αναλυτικά χρηματοδοτούνται τα παρακάτω έργα: Δημ. Σχ. στο οικόπεδο του 8ου Αμπελοκήπων, Δημ. Σχ. Επανομής (12/θ), 13ο Δημ. Σχ. Ευόσμου (12/θ), 9ο-97ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης (14/θ-Ψυχάρη 8), 30ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης, 100ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης, 109ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης, 3ο-5ο Ν/Γ Θέρμης, Δημ. Σ. Καλοχωρίου-Γυμναστήριο-Ν/Γ, Δημ. Σχ. Πανοράματος Ν. 751, Δημ. Σχ. Προχώματος, 13ο Δημ. Σχ. Σταυρούπολης, Κατασκευή μεμονωμένων αιθ. Ν/Γ, Δημ. Σχ. Ν. Ραιδεστού Δ. Θέρμης, 1ο Ειδ. Σχ. & Ειδικό για παιδιά με αυτισμό, Μελέτη Σχολ. Συγκροτήματος Φιλίππου Δ. Αμπελοκήπων, Αντικατάσταση στέγης στο Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ., 4/θ Νηπιαγωγείο Πεύκων, Δημ. Σχ. Δρυμού, 12ο Ν/Γ Σταυρούπολης, 1ο-5ο Γυμν.-ΤΕΕ Αμπελοκήπων, Γυμνάσιο Σίνδου & Γυμναστήριο, 3ο Γυμν. Σταυρούπολης, Κατασκευή μεμονωμένων αιθ. Γυμναστηρίων σε σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης, Επισκευές ΤΕΛ Ευκλείδη (β΄φάση), 1ο Γ-Λ Θεσσαλονίκης (μελέτη & επισκευή διατηρητέου), 4ο Γυμνάσιο Χαριλάου, Γυμν. Ωραιοκάστρου (αποπεράτωση), Εκκλησιαστικό Λύκειο Θεσσαλονίκης (μελέτη & κατασκευή), Επισκευή Διδακτηρίων, Επεμβάσεις άμεσης ανάγκης, Έξοδα μελετών γεωτρήσεων, 3ο Δημ. Σχ. Περαίας (12/θ+ 2/θ Ν/Γ), Δημ. Σχ. Δρυμού (6/θ), 1ο-5ο Γυμν.-ΤΕΕ Αμπελοκήπων (Π12), 15ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης (Π11), 2ο Δημ. Σχ. Πεύκων (12/θ+2/θ Ν/Γ), 1ο Δημ. Σχ. Θέρμης (Π2+ΑΠΧ),1ο-2ο Γ-Λ Σταυρούπολης, 66ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης (12/θ+2θ Ν/Γ), 1ο-2ο Δημ. Σχ. Κουφαλίων (προσθήκη λειτουργικών χώρων 2 ΑΠΧ), Δημ. Σχ. Μελισσοχωρίου (Π3+ΑΠΧ), 16ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Π6+ΑΠΧ), Κατασκευή μεμονωμένων αιθ. Νηπ/γείων, Αγορά οικοπέδου στην Παλιά Λαχαναγορά Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Με την πρόσθετη χρηματοδότηση των 5.400.520 Ευρώ, η συνολική χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας για έργα σχολικής στέγης για το έτος 2003 στη Θεσσαλονίκη, ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 21.579.414 ευρώ.

    Αν ληφθεί υπόψιν ότι επίκειται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή από τον ΟΣΚ δύο σχολικών συγκροτημάτων στην Καλαμαριά με πρόσθετους πόρους συνολικού ύψους 3.941.200 ευρώ, τότε το σύνολο των πόρων που αφορούν τα έργα στην Ν.Α. Θεσσαλονίκης ανέρχονται στο ύψος των 25.520.614 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει σημαντικά το ύψος των 7 δισ. δρχ. που είναι το συμφωνημένο ποσό βάσει του ειδικού προγράμματος της Ν.Α. Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου έκανε και την ακόλουθη σχετική δήλωση:

    «Είμαι βέβαιος ότι ο συνδυασμός της συνεργασίας της Νομαρχίας μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθούμε και ο προγραμματισμός των Δήμων της Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του ΟΣΚ μπορούν να οδηγήσουν στην εξάλειψη της διπλοβάρδιας στη Θεσσαλονίκη το 2006».

    [08] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ 12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ένας στους τρεις πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών θα προσβληθεί στη ζωή του από κάποια μορφή καρκίνου και για τον έναν από αυτούς, αυτό θα αποβεί μοιραίο.

    Όσον αφορά στην Ελλάδα, που θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα μεσαίου μεγέθους, το κόστος της περίθαλψης των ογκολογικών αρρώστων ανέρχεται ετησίως σε 270 εκατομμύρια Ευρώ.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ελισάβετ Κυπαρίδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ογκολογίας, που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στην Αθήνα.

    Σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, οι οργανωτές του Συνεδρίου, την ευθύνη της διοργάνωσης του οποίου αναλαμβάνει κάθε δυο χρόνια ένα από τα τέσσερα ογκολογικά νοσοκομεία στη χώρα μας- τρία στην Αθήνα (’γιοι Ανάργυροι, ’γιος Σάββας, Μεταξά) και ένα στη Θεσσαλονίκη (Θεαγένειο)-, αναφέρθηκαν στο τεράστιο κόστος, που συνεπάγεται σήμερα η εμφάνιση και η αντιμετώπιση του καρκίνου για τις σύγχρονες κοινωνίες.

    Το κόστος είναι τόσο κοινωνικό και αφορά στους πρόωρους θανάτους, όσο και οικονομικό για την αντιμετώπιση της νόσου, επισήμανε η κα Κυπαρίδου από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο ’γιοι Ανάργυροι, που έχει φέτος την κύρια ευθύνη της διεξαγωγής του Συνεδρίου.

    Το συνεχώς αυξανόμενο αυτό κόστος οδηγεί τα κράτη, ανά τον κόσμο, στην αναζήτηση και διαμόρφωση νέων πρακτικών πολιτικής για τον καρκίνο. Επίσης, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να διαμορφώσουν νέες πρακτικές καταπολέμησης του καρκίνου.

    Δημιουργούνται δε νέες, διαφοροποιημένες συνθήκες για τους ερευνητές, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και τους ασθενείς, για τους οποίους θα διαμορφωθούν νέοι όροι, για την πρόσβασή τους σε σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

    «Καιρός να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», σύμφωνα με τους διοργανωτές του Συνεδρίου, οι οποίοι κάλεσαν τα Μ.Μ.Ε. να μην «κρύβουν» τον καρκίνο πίσω από «ορισμούς», όπως αυτόν της «επάρατης νόσου».

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ε. Σαμαντάς, αναφέρθηκε στη νέα κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ενώ, όπως είπε, στη δεκαετία του ΄80 οι Έλληνες καρκινοπαθείς οδηγούντο για νοσηλεία στο εξωτερικό, μια δεκαετία αργότερα τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία, που δημιουργήθηκαν στη χώρα, μπόρεσαν να κρατήσουν για περίθαλψη τους πάσχοντες στην Ελλάδα.

    Στη Συνέντευξη Τύπου, επισημάνθηκε επίσης, ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αλλάξει δραματικά η θεραπεία του καρκίνου, τα δε τελευταία χρόνια οι όλες προσπάθειες επικεντρώνονται γύρω από τα φάρμακα μοριακής στόχευσης.

    Μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων του Συνεδρίου, είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (E.O.R.T.C.) κ. Eggermont, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αντικαρκινικών Νοσοκομείων και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Gustave Roussy δηλ., του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου στην Ευρώπη, κ. Tursz,

    Κ. Κούτρα

    [09] Ν.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Για εξαγγελία προθέσεων, γενικολογίες και ασάφειες κάνει λόγο η Διοικούσα Επιτροπή Νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της, στην οποία σχολιάζεται η ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    «Για μία ακόμη φορά ο κ. Σημίτης ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μας εξαγγείλει προθέσεις. Επανέλαβε τον προγραμματισμό που υπάρχει εδώ και περίπου δύο χρόνια για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, χωρίς ωστόσο να δώσει την παραμικρή εξήγηση ούτε για το πότε θα εκταμιευθούν, αλλά ούτε και για το πώς θα δαπανηθούν τα 550 εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών που έχουν διατεθεί. Ολες οι δράσεις αφήνονται για το μέλλον, που μπορεί να είναι και μακρινό», τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται:

    «Με γενικολογίες και ασάφειες ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού αυτού».

    [10] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής Δυτικής Μακεδονίας.

    Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση που βιώνουν λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, για τις συντάξεις πείνας, και την ακρίβεια που κατατρώει το πενιχρό εισόδημά τους.

    Οπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Ε.Κ.Θ. οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ (Τρίαινα) - ΤΑΕ - Τύπου και Χάρτου Μετάλλου ΟΣΕ (Μακεδονίας Θράκης) Δημοσίου και ΟΤΑ), η κατώτατη σύνταξη παραμένει για το ΙΚΑ 390 ευρώ, ενώ για το ΤΕΒΕ και τα άλλα ταμεία δεν ξεπερνά τα 330 ευρώ.

    Επισημάνθηκε ότι οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τα πρόσθετα μέτρα κατά της κοινωνικής ασφάλισης που περιέχονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δήλωση πρόκληση, όπως την χαρακτηρίζουν του υφυπουργού Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου περί μοντέλου εύπορου συνταξιούχου που πρέπει να ανατραπεί, καθώς και ότι η λύση για βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι η παράταση του ενεργού βίου.

    Επιπλέον εκφράστηκε η αντίθεση των συνταξιούχων στην παραχώρηση αδειών σε ιδιώτες για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που όπως εκτιμούν θα αλώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΙΚΑ με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους και τα ταμεία τους. Οι συνταξιούχοι είναι αντίθετοι και στη συμφωνία κυρίων της κυβέρνησης, μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη περί παγώματος στην τιμή των φαρμάκων μέχρι τέλους του χρόνου τονίζοντας ότι αυτή προβλέπει αυξήσεις χωρίς περιορισμούς από το 2004.

    Οι συνταξιούχοι διεκδικούν κατώτατη σύνταξη στα 705 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, δίκαιη ρύθμιση της διαδοχικής ασφάλισης, καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση, μείωση της συμμετοχής τους στην αγορά φαρμάκων κατά 10%, άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και αύξηση των κονδυλίων κοινωνικών δαπανών στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

    [11] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (17:40 UTC+2)

    Ενθαρρυντική εκκίνηση πραγματοποίησαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ένεκα της αισιοδοξίας που επικρατεί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη της τάξης του 0,55% και διαμορφωνόταν στις 9.681,13 μονάδες και ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 0,90%, 'σκαρφαλώνοντας' στις 1.910,84 μονάδες.

    Αισθητή άνοδο σημείωνε η μετοχή της Time Warner, που αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και σήμερα την πώληση του δισκογραφικού της τμήματος σε όμιλο επενδυτών με επικεφαλής τον Edgar Bronfman αντί 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές, έχουν μετριαστεί σημαντικά οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων και οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ θα διατηρηθεί.

    Σημειώνεται ότι στο τριήμερο που προηγείται του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) θα δοθούν στη δημοσιότητα τα οριστικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη Νοεμβρίου και ο δείκτης δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα στην περιοχή του Σικάγου.

    Στο μεταξύ, μεθαύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα στην περιοχή του Σικάγου ο οποίος εκτιμάται ότι σημείωσε μικρή άνοδο. Την ίδια μέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ (γνωστή ως beige book).

    Ε.Α.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ INTRALOT ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Intralot στο 9μηνο του 2003, με τον κύκλο εργασιών του να φθάνει στο ποσό των 254,1 εκατ. ευρώ, έναντι 227,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 11,9%.

    Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ενισχύθηκαν στο συγκεκριμένο διάστημα σε ποσοστό της τάξης του 22,3% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 77,7 εκατ. ευρώ, από 63,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2002 και τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 24,2%, φθάνοντας σε 87,8 εκατ. ευρώ, από 70,7 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι στις ενοποιημένες καταστάσεις του ομίλου, περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των θυγατρικών εταιριών του στο εξωτερικό, ενώ επισημαίνεται ότι ο υπολογισμός των μεγεθών είναι με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

    Ανάλογη τροχιά διέγραψαν και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, σε επίπεδο μητρικής, με τον τζίρο της να φθάνει στο 9μηνο του 2003 στο ποσό των 80 εκατ. ευρώ, έναντι των 64,3 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο (αύξηση 24,5%). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 27,1% και ανήλθαν σε 53 εκατ. ευρώ, από 41,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2002

    Σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 254,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 87 εκατ. ευρώ.

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν στη Ελλάδα οι δραστηριότητες της Intralot, με την αύξηση του τζίρου του παιχνιδιού «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, του ΟΠΑΠ που οργανώνει η εταιρία στοιχημάτων και ανήλθε στο ποσό των 1,223.9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16,2% σε σχέση με το 9μηνο του 2002.

    Όσον αφορά το Στιγμιαίο Λαχείο «ΞΥΣΤΟ, η σύμβαση του οποίου έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003, οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ Η εταιρία έχει λάβει μέρος, μέσω κοινοπραξίας, στον διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη της διεξαγωγής του Στιγμιαίου Λαχείου για τα επόμενα 5 χρόνια, και αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2003, η εταιρία συνεχίζοντας την επεκτατική πολιτική της στις διεθνείς αγορές, υπέγραψε στη Χιλή, μέσω της θυγατρικής Intralot de Chile, δύο σημαντικές νέες συμβάσεις εξαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης δύο χρόνων.

    Η πρώτη υπεγράφη με τον κρατικό οργανισμό «Polla Chilena de Beneficencia και αφορά την διάθεση και διαχείριση των παιχνιδιών του οργανισμού μέσω Internet, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (εναλλακτικά δίκτυα πώλησης).

    Η δεύτερη υπεγράφη με την Χιλιανή εταιρία εκκαθάρισης συναλλαγών Servipag και περιλαμβάνει την διεξαγωγή πληρωμών λογαριασμών και άλλων οικονομικών συναλλαγών μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της Intralot.

    Η σύμβαση αυτή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς η Intralot είναι η 2η εταιρία του κλάδου της διεθνώς που εισέρχεται στον τομέα αξιοποίησης των on-line δικτύων των πελατών της για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (non-lottery transactions), γεγονός που της προσδίδει επιπλέον ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την περαιτέρω επέκταση της.

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Στην Ρουμανία, οι πωλήσεις των παιχνιδιών VLT (Videolottο) σημείωσαν στο τρίτο τρίμηνο του 2003 αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το προηγούμενο του τρέχοντος έτους.

    Στην Γιουγκοσλαβία, τα αριθμολαχεία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ και τα παιχνίδια προκαθορισμένου στοιχήματος σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς αύξησης.

    Στην ΠΓΔΜ ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του on-line συστήματος στα πρακτορεία του κρατικού οργανισμού «Lotarija na Makedonija και αναμένεται η έναρξη λειτουργίας πριν το τέλος του έτους.

    Στην Βουλγαρία, η Eurofootball με την έναρξη λειτουργίας του νέου on-line συστήματος αύξησε κατά 100% τις πωλήσεις της εταιρίας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης, η εταιρία επεκτείνει το δίκτυο της και σχεδιάζει να λανσάρει 2 νέα παιχνίδια προκαθορισμένου στοιχήματος μέχρι το τέλος του έτους.

    Στην Πολωνία, συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου της Pollot και τα 3 στιγμιαία λαχεία έχουν τοποθετηθεί πλέον σε 4.500 σημεία πώλησης σε όλη την επικράτεια. Στόχος της εταιρίας είναι τα σημεία πώλησης να φτάσουν το 15.000 εντός του 2004.

    Στην Μολδαβία, η θυγατρική εταιρία Loteria Moldovei έκλεισε μια σημαντική συμφωνία με την VOXTEL, την μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας και θυγατρική της France Telecom, για την διεξαγωγή του παιχνιδιού Super Loto (5/35) μέσω μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα (SMS). Επίσης, η εταιρία προχωρά στην αναβάθμιση του δικτύου της και, εντός του έτους, θα ξεκινήσει την εγκατάσταση των πρώτων τερματικών Videolotto, καθώς και την διεξαγωγή παιχνιδιών προκαθορισμένου στοιχήματος.

    Στην Τουρκία η Intralot, σε συνεργασία με τον Όμιλο Turkcell, προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής με την επωνυμία Libero SA. Η βασική δραστηριότητα της εταιρίας είναι η παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού μέσω εναλλακτικών δικτύων πώλησης (σταθερή-κινητή τηλεφωνία, ψηφιακή τηλεόραση και το Internet). Για την παροχή των υπηρεσιών της η Libero SA θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο της Turkcell, η οποία κατέχει το 70% της τοπικής αγοράς.

    Επισημαίνεται ότι οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, που ενοποιούνται στον ισολογισμό της εταιρίας, αποτελούν ήδη το 18,3% του κύκλου εργασιών του, δημιουργώντας ισχυρή βάση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά προμηθευτών συστημάτων και υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

    [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ MINERVA ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (17:18 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 59% σημείωσαν στο 9μηνο του 2003 τα καθαρά κέρδη της εταιρίας Αφοι Ι. & Β. Λαδένης Α.Ε. Minerva Βιομηχανικής Πλεκτικής και Ενδυσης και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 891 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Ανοδική τροχιά διέγραψε και ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, ο οποίος στο συγκεκριμένο διάστημα ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,5% και διαμορφώθηκε στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ, από 14,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2002.

    Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 43% σε σχέση με το 9μηνο του 2002

    [14] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΩΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Με κέρδη της τάξης του 0,84% τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και διαμορφώθηκε στις 2.135,27 μονάδες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στα "βαριά χαρτιά", αλλά και σε επιλεγμένους κλάδους της μέσης και μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης αποτέλεσε ο ισχνός τζίρος, αλλά και το στενό εύρος διακύμανσης για το δείκτη της Σοφοκλέους, ο οποίος ενδοσυνεδριακά κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 2.121,34 και 2.135,76 μονάδων. Πάντως, η αύξηση του τζίρου, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά, η οποία σήμερα εμφάνισε μια σταθερή κα ουδέτερη εικόνα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υποτονικός ήταν σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 98,4 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο του τζίρου, τα 9.468.400,00 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, με τα σημαντικότερα να είναι αυτά των EFG Eurobank -Ergasias, ύψους 5.145.540,00 ευρώ στα 13,47 ευρώ και του ΑΛΤΕΡ, προϋπολογισμού 1.953.120,00 ευρώ στα 2,60 ευρώ.

    Θετική ήταν εικόνα παρουσίασαν και οι μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, αφού 200 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 94 πτωτικών, ενώ 89 παρέμειναν αμετάβλητες. Τη σημαντικότερη άνοδο εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΒΙΣ (8,86%), ΚΕΚΡΟΨ (7,72%), Μαθιός Πυρίμαχα (7,39%) και ΑΝΕΚ (7,14%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι Ξυλεμπορία (6,09%) και της Καραμολέγκος (5,83%).

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Σε θετικό πεδίο κινήθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει ο Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,16%. Ακολούθησαν ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,88%, ο FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε κατά 0,87% και ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 0,66%.

    Κέρδη κατέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να επιδεικνύει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του δεύτερου. Συγκεκριμένα ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του1,16 %, συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των Πειραιώς (+2,80%), Alpha Bank (+2,28%), ETBA Bank (+1,82%) και της Τράπεζας της Ελλάδος (+1,02%). Πάντως, σημαντική πτώση εμφάνισαν οι μετοχές των Αττικής (3,80%) και της Γενικής (2,01%).

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε άνοδο κατά 0,84%, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των Forthnet (+1,66%) και του ΟΤΕ ΑΕ (+1,28%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση τρεις από αυτούς, που διέγραψαν πτωτική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών - τσιμέντων, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 1,32%, συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών, ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ (πο), που υποχώρησε κατά 1,07% και το κοινό προνόμιο της ίδια μετοχής, που σημείωσε κάμψη κατά 2,45%.

    Την πτώση ακολούθησαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών και της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας, που τερμάτισαν καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,53% και 0,56% αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο της τάξης του 2,35%, σημείωσε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΧΑΛΚΟΡ (5%), ΕΛΒΑΛ (3,06%) και της Σιδενόρ (2,66%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των κατασκευαστικών (1,89%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,80%) και των επενδύσεων (1,33%).

    Κατά 0,99% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 0,96% των βιομηχανιών, κατά 0,94% των συμμετοχών, κατά 0,92% των διυλιστηρίων, κατά 0,81% της πληροφορικής, κατά 0,63% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,39% της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,34% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,33% του χονδρικού εμπορίου και κατά 0,24% της παράλληλης αγοράς. Οριακή άνοδο της τάξης του 0,08% σημείωσε ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά τους οποίους, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αφού όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν αξιόλογα νέα, ικανά να πυροδοτήσουν ανοδική αντίδραση στη Σοφοκλέους.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι κατά τις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να επικρατήσει το σχετικό ουδέτερο κλίμα των τελευταίων συναλλαγών. Ειδικότερα, κάνουν λόγο για συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, με διατήρηση των σχετικά χαμηλών όγκων συναλλαγών, ως κύριο χαρακτηριστικό.

    Παράλληλα, οι ίδιοι εκτιμούν πως, δεδομένου ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα των εταιρικών ανακοινώσεων 9΅ήνου, το επενδυτικό κοινό αναμένεται να επικεντρωθεί στη γνωστοποίηση των κερδών των εταιριών.

    Πάντως, κύριος εξωτερικός παράγοντας επιρροής του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένεται να συνεχίσει να είναι η πορεία των διεθνών αγορών, αναφέρουν οι αναλυτές.

    ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

    Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει, ότι τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική κεφαλαιαγορά έχει γυρίσει σε πτωτική, με όλους τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και MACD να έχουν δώσει σήματα πωλήσεων.

    Η διατήρηση των 2.100 μονάδων ως βάση στήριξης τις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα ενισχύσει την πιθανότητα δημιουργίας νέου σχηματισμού συσσώρευσης στο γνώριμο εύρος τιμών μεταξύ 2.080 2.130 μονάδων, επίπεδο το οποίο θα απαιτήσει κάποιο αρνητικό νέο για να διασπασθεί.

    Η πτωτική κίνηση από τις 2.200 μονάδες έχει αφήσει εκκρεμότητες καθοδικών χασμάτων (2.155 2.165) όπου προσδιορίζεται η πρώτη περιοχή αντίστασης πριν από οτιδήποτε άλλο σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση.

    Στο σκηνικό αυτό, όπως υποστηρίζουν, η αύξηση των συναλλακτικών όγκων για την απορρόφηση της προσφοράς στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μονόδρομο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα κληθούν και πάλι να στηρίξουν την αγορά.

    Συμπερασματικά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Magna Trust, η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα θα κινηθεί σε επίπεδο Γ. Δείκτη σταθεροποιητικά, με μειωμένη μεταβλητότητα τιμών, παρακολουθώντας στενά τις διακυμάνσεις των ξένων αγορών και αναζητώντας εκεί τις αφορμές κίνησης και την τάση που θα ακολουθήσει.

    Πάντως, κοινή συνιστώσα για όλους τους αναλυτές, είναι το ότι οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών βάζουν φρένο στην προοπτική ουσιαστικής ανόδου για το γενικό δείκτη τιμών της Σοφοκλέους.

    Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Οι αναλυτές θεωρούν βίαιη καθοδική διάσπαση τη διάτρηση της ζώνης στήριξης των 2.140-50 μονάδων. Αυτή η εξέλιξη ανέστρεψε τη βραχυχρόνια τάση σε πτωτική. Η τέως στήριξη των 2.150 μονάδων καθίσταται πλέον επίπεδο αντίστασης, που κατά τους ίδιους, θα πρέπει να ξεπεραστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε να διατηρηθούν οι ελπίδες προσέγγισης των προηγούμενων υψηλών και συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

    Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, η ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων προσφέρει σημαντική στήριξη και κατά συνέπεια οι περισσότεροι προσδοκούν συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η διάσπαση των 2.100 μονάδων θα οδηγήσει πιθανότατα σε βαθύτερη διόρθωση με πιθανότητες επαναφοράς του γενικού δείκτη τιμών, στις 2.000 μονάδες.

    [15] ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 25% ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 12ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (16:28 UTC+2)

    Αυξήσεις έως και 25% σε 76 αγαθά ευρείας κατανάλωσης, διαπίστωσε ότι πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο 12μηνο, το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση τις επίσημες τιμοληψίες.

    Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2002 έως και τον περασμένο μήνα, οι τιμές, στο 70%, ακολούθησαν την ανιούσα, ενώ στον αντίποδα, πτωτικά έως και 23%, κινήθηκαν οι τιμές σε 21 προϊόντα. Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, καταγράφηκαν, με βάση τις τιμοληψίες, στο 40% των 108 προϊόντων που παρακολουθεί στενά το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι προμηθευτές του οργανωμένου λιανεμπορίου δεν έχουν κοινοποιήσει τιμοκαταλόγους χονδρικής με ανατιμήσεις.

    Απο την πλευρά τους, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι από την 1η Δεκεμβρίου και έως το τέλος του 2003, οι βιομηχανίες και οι εισαγωγικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να γνωστοποιούν και επισήμως τις αυξήσεις, στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν από τις αρχές του 2004.

    [16] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Δεκαπέντε άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του Νομάρχη Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Τα 15 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν κατόπιν εντολής της ομάδας τεσσάρων Εισαγγελέων που διενεργούν ανακρίσεις σχετικά με τις βομβιστικές ενέργειες, οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της παροχής βοήθειας και υπόθαλψης τρομοκρατών.

    [17] ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Αγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Τρεις Τούρκοι φέρονται να έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της πιθανής εμπλοκής σε επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Πέμπτη, στο Κιρκούκ, όπου βρήκαν τον θάνατο 7 άτομα και άλλα 40 τραυματίσθηκαν.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Milliyet, επικαλούμενη ιρακινές πηγές, τρεις ύποπτοι με τουρκικά διαβατήρια έχουν συλληφθεί και βρίσκονται υπό κράτηση για την επίθεση αυτοκτονίας, που στόχο είχε τα αρχηγεία του PUK και του KDP στο Κιρκούκ.

    [18] ΦΙΣΕΡ: "ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Την ανάγκη η Τουρκία και η Γερμανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολεμήσουν τον «κοινό εχθρό» της τρομοκρατίας, τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη γείτονα.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε το σοκ που ένιωσε στο άκουσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις διαφόρων αναλυτών, ότι δηλαδή η Τουρκία επελέγη ως στόχος λόγω του κοσμικού- δυτικού τύπου- χαρακτήρα της, ο κ. Φίσερ δεν απέκλεισε και αυτή την εκδοχή, αλλά διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τους στόχους και τις προθέσεις των τρομοκρατών.

    Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στόχοι της οποίας, όπως είπε, δεν γίνονται μόνο απλοί πολίτες, αλλά και θεμελιώδεις αρχές, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και επισήμανε πως η Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2004 θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [19] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η πειρατεία σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Σμύρνη- Ουσάκ, στη γειτονική Τουρκία, καθώς, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο δράστης άφησε τελικά ελεύθερο τον όμηρο.

    Συγκεκριμένα, ο νεαρός άνδρας που εισέβαλε στο λεωφορείο και με την απειλή όπλου πήρε ως όμηρο έναν από τους ιδιοκτήτες του λεωφορείου, εξαφανίστηκε σε δασώδη περιοχή κοντά στα χωριά Αϊβατζίκ και Αχάτ της επαρχίας Αφιόν, αφού προηγουμένως απελευθέρωσε τον Ουμίτ Ουτσόγλου, ο οποίος επέστρεψε στο Ουσάκ, μετά την ολιγόωρη αυτή περιπέτεια.

    [20] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Στις πτώσεις επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από δύο ημέρες ανοδικής αντίδρασης την προηγούμενη εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να καταδεικνύει αδυναμία να διατηρήσει τα κεκτημένα των τελευταίων δύο ημερών.

    Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,23%, κλείνοντας στις 83,22 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στις 291 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων μετοχών της εταιρείας Muskita Aluminium Industries καθώς και των Κυβερνητικών Χρεογράφων GJ01.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,1% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 335,72 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΤΕΛΟΣ Ο Λ.ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (13:29 UTC+2)

    Χωρίζουν οι δρόμοι του Λευτέρη Σούμποτιτς και του Ολυμπιακού. Ο «Πίξι» είχε συνάντηση με τον Σωκράτη Κόκκαλη, μετά την ήττα της ομάδας μπάσκετ από τον Ηρακλή στο Ιβανόφειο, και του ζητήθηκε να λυθεί κοινή συναινέσει το συμβόλαιο.

    Οι ερυθρόλευκοι γνώρισαν ένα νέο άτυχο αποτέλεσμα, αυτή τη φορά από τον Ηρακλή που αγωνίστηκε με αρκετά νεαρά παιδιά και πλέον βρίσκονται στην 4η θέση της βαθμολογίας της Α1 με 14 βαθμούς.

    [22] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ Ο ΝΤ.ΝΤΟΥΜΙΤΡΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (13:12 UTC+2)

    Παρελθόν από την ομάδα του Ακράτητου αποτελεί ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, καθώς το Δ.Σ. της ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον ρουμάνο τεχνικό.

    Το «διαζύγιο» ήρθε μετά την τελευταία βαριά ήττα της ομάδας από τον Ιωνικό με σκορ 4-1, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ο Ακράτητος βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με 6 βαθμούς.

    [23] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (11:55 UTC+2)

    Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει κανονικά αύριο το πρωί για την Τουρκία, παρά τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Οι παίκτες του Δικεφάλου θα αντιμετωπίσουν την Τετάρτη την ΡΤΤ Ανκαρα για την FIBA Europe League.

    Ο Μπάνε Πρέλεβιτς προσπαθεί να τονώσει τη ψυχολογία των καλαθοσφαιριστών του, μετά το άτυχο αποτέλεσμα με τον Απόλλωνα Πατρών για το πρωτάθλημα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ανήκει πια στο παρελθόν και όλοι κοιτούν μπροστά. Προτεραιότητα για τους ασπρόμαυρους έχει η αναμέτρηση της Ευρώπης, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ντέρμπι με τον Αρη.

    Ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δώσει εισιτήρια στον Αρη για τον αγώνα του πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ Τ.ΜΠΑΡΤΟΝ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (11:48 UTC+2)

    Με νέο προπονητή, τον αμερικανό Τσαρλς Μπάρτον, η ομάδα μπάσκετ του ’ρη αναχώρησε τα ξημερώματα για την Πολωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει την Πολόνια Βαρσοβίας, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της FIBA Europe League.

    Ο Τσαρλς Μπάρτον πήρε τη θέση του Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο οποίος από χθες αποτελεί οριστικά παρελθόν από τους κίτρινους. Ο Αλεξανδρής ήταν υπό αμφισβήτηση τόσο από τον κόσμο όσο και από τη διοίκηση, λόγω των κακών εμφανίσεων και των αρνητικών αποτελεσμάτων.

    Επομένως, με τον Τσαρλς Μπάρτον στον πάγκο οι παίκτες του Αρη θα επιδιώξουν να φύγουν νικητές από την Πολωνία. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πιθανό να μην αγωνιστεί ο Τόμπι Μπέιλι που τραυματίστηκε στο γόνατο και ακολουθεί θεραπευτική αγωγή, ώστε να είναι έτοιμος για το ντέρμπι του πρωταθλήματος που ακολουθεί με τον ΠΑΟΚ.

    [25] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003 (11:22 UTC+2)

    Με ανεβασμένο ηθικό, μετά τις τελευταίες καλές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ αναχώρησε το πρωί για την Ισπανία προκειμένου να αντιμετωπίσει αύριο, στις 9:45 το βράδυ, τη Λα Κορούνια, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Champions League.

    Οι παίκτες της Ένωσης θα επιδιώξουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα από την πρωτοπόρο της Πριμέρα Ντιβιζιόν, απαλλαγμένοι από το βαθμολογικό άγχος. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά την αναχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" δήλωσε πως η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο ματς θα πρέπει να υπερασπιστεί την ιστορία της αλλά και την Ελλάδα.

    «Η ΑΕΚ έχει ιστορία, έχει όνομα, έχει Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ελπίδες για πρόκριση στο UEFA, όμως δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Αν κερδίσουμε ή αν πάρουμε ισοπαλία θα είναι καλό για το πρεστίζ μας. Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να παίξουν με πάθος και με δύναμη για να κερδίσουν», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο σερβοέλληνας τεχνικός.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Τιφλίδα, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας Κόμπα Ναρσεμασβίλι παραιτήθηκε σήμερα, όπως μετέδωσε το ΒΒC. Ο Ναρσεμασβίλι ήταν επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και μαζί με τον πρώην πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχε κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η πρόεδρος της Βουλής, Νίνο Μπουρτζανάτζε, που ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής προέδρου, υποσχέθηκε τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών εντός 45 ημερών.

    Παράλληλα ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την υποστήριξη που προσέφερε στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του Γεωργιανού προέδρου.

    Πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τιφλίδας θα παραμείνει αναλλοίωτη, με σαφή προσανατολισμό προς την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ήδη υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα έθεσε ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σακασβίλι, ο οποίος πρωτοστάτησε στα χθεσινά γεγονότα.

    [27] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΔΕΣΜΟΥΣ ΣΑΝΤΑΜ ΜΕ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Ουάσιγκτον, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Μνημόνιο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που περιγράφει λεπτομερώς τις επαφές ανάμεσα στο Ιράκ και στην Αλ Κάιντα, δημοσιεύεται από τα περιοδικά «The Weekly Standard» και «Newsweek».

    Το εμπιστευτικό μνημόνιο, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2003, απευθύνει ο υφυπουργός Αμυνας Ντάγκλας Φέιθ σε υπευθύνους της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας.

    Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι πρώτες επαφές ανάμεσα στην ιρακινή υπηρεσία πληροφοριών (ISS) και την Αλ Κάιντα έγιναν ανάμεσα στο 1992 και το 1995 στο Σουδάν. Αλλες επαφές έγιναν στο Πακιστάν.

    Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Οσάμπα Μπιν Λάντεν είχε εκπαιδευτεί στην κατασκευή βομβών από τον ιρακινό στρατηγό Σαλίμ αλ Αχμεντ, ειδικό στον χειρισμό εκρηκτικών.

    [28] ΣΤΟΥΣ 36 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Τριάντα έξι είναι οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα σε φοιτητική εστία στη Μόσχα που φιλοξενούσε φοιτητές από το εξωτερικό, ενώ δέκα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 197. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    [29] ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Βιρτζίνια, 24 Νοεμβρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Σε θάνατο καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων της Βιρτζίνια ο 42χρονος Αμερικανός Τζον Αλεν Μοχάμεντ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για έναν από τους δέκα φόνους που έγιναν στην περιοχή της Ουάσιγκτον το 2002, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο βετεράνος του πολέμου του Κόλπου κρίθηκε ένοχος για το φόνο του Ντιν Μέγερς, από το Μέριλαντ, ο οποίος πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν σε πρατήριο καυσίμων τον Οκτώβριο του 2002. Ο Μοχάμεντ κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία, οπλοχρησία και σκευωρία. Οι δύο πρώτες κατηγορίες επισύρουν τη θανατική ποινή.

    Η δίκη του δεύτερου κατηγορουμένου στην υπόθεση, του Τζον Λι Μάλβο, συνεχίζεται σε άλλο δικαστήριο της Βιρτζίνια.

    [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ BALKAN FUND

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Με την απονομή των βραβείων στα τέσσερα σενάρια που διακρίθηκαν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Βαλκανικού Ταμείου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Balkan Fund), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 44ης διοργάνωσης. Το κάθε σενάριο θα ενισχυθεί με 10.000 ευρώ.

    Το πρώτο βραβείο δόθηκε στους Χρήστος Γεωργίου και Σρτζαν Κόλιεβιτς για την ταινία «Small Crime» (Ελλάδα) το δεύτερο στον Αρτάν Μιρανόλι για την ταινία «Τhe Journey» (Αλβανία), το τρίτο στην Γιασμίλα Ζμπάνιτς για την ταινία «Grbavica» και το τέταρτο στην σεναριογράφο της ταινίας «The Coat» (Τουρκία) Ατλαμαν Κούτλουγκ.

    Τα σενάρια επιλέγησαν από την κριτική επιτροπή από τα 11 συνολικά που συμμετείχαν στο εργαστήριο του Balkan Fund.

    «Αυτή η πρώτη προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του Balkan Fund είναι η επιβεβαίωση ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έπρεπε να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. Χαίρομαι που το διεθνές εργαστήριο ολοκληρώνεται σήμερα, με την πρώτη επιβράβευση των καλύτερων σχεδίων σεναρίων από τις χώρες των Βαλκανίων», είπε ο εμπνευστής του Balkan Fund, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Δημόπουλος και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής.

    Στο πλήθος των συμμετοχών που δέχτηκε η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Βαλκανικού Ταμείου, Χριστίνα Κάλλας: «Τα σχέδια που μας εστάλησαν ήταν πολλά και από αυτά προεπιλέγησαν τα 11, στα οποία αξίζει μια διάκριση. Πιστεύω ότι ακόμη και η συμμετοχή στο εργαστήριο που έγινε και ο διάλογος με τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ένα κέρδος για τους συμμετέχοντες».

    Οι βραβευθέντες

    Για μια «πολύ σημαντική διάκριση, η οποία από μόνη της είναι ικανή να βοηθήσει να προχωρήσει η ταινία» έκαναν λόγο ο Χρήστος Γεωργίου και ο Σρτζαν Κόλιεβιτς (για το Small Crime), ενώ ο Αρταν Μιρανόλι (The Journey) τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται προσπάθειες, όπως αυτή του Balkan Fund. «Ελπίζω να δικαιολογήσω το βραβείο», είπε η Γιασμίλα Ζμπάνιτς (Grbavica). «Τέτοια αγωνία είχα να νιώσω από τα 18 μου, όταν έδινα εξετάσεις. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που αυτή η βράβευση γίνεται στην Θεσσαλονίκη», είπε από την πλευρά της η Αλταμαν Κουτλούγκ (The Coat).

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    «Μοτίβα Μνήμης» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Παναγιώτας Σουντουλίδου, τα έργα της οποίας θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Συνδίκα 24.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

    [32] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Λόγω έκτακτης αλλαγής στο πρόγραμμα του υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, αύριο στις 4 το απόγευμα, όπως ανακοινώθηκε από το Ιδρυμα.

    [33] O ΟΤΑΡ ΙΟΣEΛΙΑΝΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    «Σέβομαι τον Σεβαρντνάτζε και δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο στην πατρίδα μου», είπε ο Πρόεδρος της διεθνους επιτροπής του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, γεωργιανός σκηνοθέτης Οτάρ Ιοσελιάνι στην ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Η λεγόμενη «βελούδινή επανάσταση» ήταν καλά οργανωμένη από την αντιπολίτευση και η λαϊκός ξεσηκωμός δεν ήταν παρά μία προγραμματισμένη «εκδήλωση», όπως έμαθα, είπε ο γνωστός σε όλο τον κόσμο σκηνοθέτης.

    Αυτές της ημέρες, που ο Οταρ Ιοσελιάνι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δεν έπαψε να έχει επαφές με τους συμπατριώτες του, αλλά και συνεργάτες του στη Γεωργία και τη Γαλλία. Οπως τον ενημέρωσαν, λέει, οι διαδηλωτές έφτασαν από την επαρχία της Γεωργίας στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, με πούλμαν και με ένα «μεροκάματο» των 25 δολαρίων στην τσέπη τους, για να συμμετάσχουν στην «επανάσταση».

    Ο Οτάρ Ιοσελιάνι τόνισε ότι ανησυχεί πολύ για το μέλλον της Γεωργίας, μιας χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής και όπου "παίζονται" πολλά πολιτικό - οικονομικά συμφέροντα. «Τα τελευταία χρόνια η ζωή στη Γεωργία ήταν πολύ δύσκολή για τον κόσμο. Για να καταλάβετε πόσο δύσκολή ήταν αρκεί να ξέρετε ότι η σύνταξη είναι μόνο επτά δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε προσπάθεια να στηρίξει το εθνικό νόμισμα αλλά δεν ευοδώθηκε».

    Ο κ. Ιοσελιάνι ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1982. Σήμερα κρατάει αποστάσεις από τα γεγονότα στη χώρα του, που τη δόξασε με τα τρυφερά και λυρικά του έργα.

    Είπε, επίσης, ότι είναι εύκολα να κάνεις κριτική στον Σεβαρντατζε, αλλά δύσκολο να βρεις λύση με καλή προοπτική για τον λαό της Γεωργίας.

    Σοφία Προκοπίδου

    [34] Η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ" ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΜΠΟΖΗ ΣΤΟ "ΠΕΡΑΝ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2003 (14:02 UTC+2)

    Την παρουσίαση του βιβλίου «Πολίτικη Κουζίνα», της Σούλας Μπόζη διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Ιανός στην 1η Δεκεμβρίου στις 7.30 μμς στο εστιατόριο «Το Πέραν». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Σούλα Μπόζη, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κολώνας και ο σκηνοθέτης Τάσος Μπαντής. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εδέσματα της πολίτικης κουζίνας.

    Πρόκειται για το πρώτο εμπεριστατωμένο, μοναδικό στο είδος του, βιβλίο για την ιστορία της πρώτης αστικής κουζίνας του νεότερου ελληνισμού, η οποία αναπτύχθηκε στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη και εμπεριέχει διατροφικές παραδόσεις και γευστικές αποχρώσεις 2.000 περίπου χρόνων. Ο αναγνώστης καλείται να χαθεί στο λαβύρινθο των αγορών, να πιει ούζο στα λαϊκά καπηλειά, να δοκιμάσει τις εκλεπτυσμένες γεύσεις των παραδοσιακών εστιατορίων και να εντρυφήσει στις απολαύσεις της πολίτικης κουζίνας μέσα από 250 αυθεντικές συνταγές.

    Η συγγραφέας και ερευνήτρια λαογραφίας Σούλα Μπόζη, μεγάλωσε στο Μακροχώρι και στο Πέραν. Σπούδασε Φιλοσοφική, στην Καλών Τεχνών και σε Θεατρική Σχολή Ενδυματολόγων. Εργάζεται ως λαογράφος, ενδυματολόγος, ερευνήτρια, κειμενογράφος σε εταιρείες σίτισης, μεταφράστρια και διαθέτει μία από τις πλέον άρτιες βιβλιοθήκες για τη λαογραφία, την ιστορία και τη γαστρονομία της Κωνσταντινούπολης. Επίσης υπήρξε ειδική σύμβουλος στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα»


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 November 2003 - 19:13:59 UTC