Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [02] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [03] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ
  • [05] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [06] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΣΚ
  • [07] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΣΤΟ 26% ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ
  • [10] ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [11] ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Η EUROPEAN PROFILES
  • [12] ΕΛΠΕ: ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ ΝΤΙΖΕΛ ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΚΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [13] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ
  • [14] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [15] ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [16] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ "ΟΥΤΡΙΝΣΚΙ ΒΕΣΝΙΚ"
  • [18] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "RADIKAL" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] ΣΤΟΥΣ «32» ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΣΤΟ ΟΠΕΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ
  • [20] Ο ΔΟΥΡΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [21] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [22] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [24] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ
  • [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΡΟΝ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • [26] ΔΙΕΓΡΑΦΗ Ο "ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗΣ" ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
  • [27] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [28] ΣΤΟΥΣ 158 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ.ΠΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ
  • [30] ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [33] "PETER PAN" ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

  • [01] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (12:48 UTC+2)

    Κατηγορηματικά αντίθετος στα σενάρια περί «δεξιάς παρένθεσης» με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας το 2005 εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση για τον εκλογικό νόμο. «Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και θα κερδίσει τις εκλογές του 2004», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε πως τα σενάρια «που αναφέρονται σε δεξιά παρένθεση ή σε εκλογές το 2005 δεν μας αφορούν. Εμείς θα συμβάλλουμε στην εκλογή του προέδρου και δεν παίζουμε με το θεσμό». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συμβολή θα είναι από θέση κυβέρνησης ή αντιπολιτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η αυτή θα γίνει σε κάθε περίπτωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικά στο ενδεχόμενο εκλογών με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας εκφράσθηκαν και οι κύριοι Ρέππας, Βενιζέλος, Πρωτόπαπας και Σηφουνάκης.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ.Σημίτης τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις εκλογές του 2008 και χαρακτήρισε πρόσχημα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η σχετική συζήτηση δεν πρέπει να γίνει πριν από τις εκλογές του 2004. «Θέλουν να μας επιβάλλουν μια ατζέντα απραξίας. Η ατζέντα απραξίας όμως δεν μας ταιριάζει. Κυβέρνηση εξ ορισμού σημαίνει πράξη, δράση, ενεργή κοινωνική παρουσία», πρόσθεσε ο κ.Σημίτης.

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Τις αλλαγές στον προτεινόμενο εκλογικό νόμο ενέκρινε ομόφωνα στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έχει πράξη, δράση και ενεργή παρουσία στην κοινωνία μέχρι τη στιγμή που κατά το Σύνταγμα θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Σχετικά με τα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης τα απέρριψε κατηγορηματικά λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ το 2005 θα συμβάλει ώστε να έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [02] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Ουάσιγκτον, 14 Νοεμβρίου 2003 (06:49 UTC+2)

    Η κατάσταση στο Ιράκ θα παραμείνει επί μεγάλο χρονικό διάστημα επικίνδυνη και οι χώρες που στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στις χώρες αυτές πρέπει να το κάνουν με τα μάτια ορθάνοιχτα, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η Ιαπωνία πάντως αποφάσισε, υπό τις παρούσες συνθήκες, να μη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    «Πρόκειται για μία επικίνδυνη χώρα, μία βίαιη χώρα. Είναι εδώ και καιρό επικίνδυνη χώρα και θα συνεχίσει πιθανότατα να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να συμμετέχει κανείς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τα μάτια ορθάνοιχτα», είπε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας επαναλαμβάνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν το Ιράκ παρά τις δυσκολίες. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ κατηγόρησε τους οπαδούς του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν ότι επιτίθενται εναντίον των στρατιωτών για να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν και να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

    [03] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

    Κωνσταντινούπολη, 14 Νοεμβρίου 2003 (10:46 UTC+2)

    Παρατείνεται η αγωνία στο εκκλησιαστικό. Καθώς η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες, θα θέσει στο "μικροσκόπιο" την απόφαση της Ιεραρχίας, μαζί και τη συνοδευτική επιστολή Χριστόδουλου, ενώ σήμερα το μεσημέρι οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος και Ξάνθης Παντελεήμων θα ενημερώσουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στη Μονή Πετράκη.

    Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη μαζί με τους δύο ιεράρχες -απεσταλμένους, παρουσία και του διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του πρώτου, μητροπολίτη Σεβαστείας Δημητρίου, διήρκεσε μόλις μισή ώρα και ήταν "τυπική". Η απόπειρα αποκρυπτογράφησης του όρου "τυπική" αποδεικνύει ωστόσο ότι δεν εμπεριέχει κοινό περιεχόμενο για όλες τις πλευρές. Πατριαρχική πηγή σημείωνε χαρακτηριστικά ότι οι απεσταλμένοι έγιναν μεν εγκαρδίως δεκτοί, πλην όμως ο κ. Βαρθολομαίος άσκησε "αυστηρότατη κριτική" για τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην άλλη όχθη, στην Αθήνα, άλλοι συνεργάτες του αρχιεπισκόπου συνιστούσαν υπομονή και άλλοι, χωρίς να αποκρύπτουν ότι κάθε πλευρά έθεσε τις απόψεις της, υποστήριζαν πως το κλίμα ήταν "πολύ καλό". (Πολλές φορές πάντως τέτοιου είδους... αισθήσεις έχουν διαψευσθεί στη συνέχεια από τα γραπτά κείμενα, τα οποία, ως γνωστόν, είναι αυτά αυτά που... μένουν). Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διατηρεί στενή επαφή με το Φανάρι, έλεγε μιλώντας στην εφημερίδα μας ότι ο Πατριάρχης ακόμη ακούει απόψεις, επιπλέον η ίδια πηγή πιστεύει ότι "και να θέλει το Πατριαρχείο, δεν μπορεί να κάνει πίσω". Ενώ για το χρόνο απάντησης θεωρεί ότι "χωρίς να είναι αναβλητικοί δεν θα σπεύσουν κιόλας". Σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή εξάλλου ο Κ. Σημίτης εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης, μαζί και τη θέλησή της να κλείσει το πρόβλημα κατά το δυνατόν γρήγορα και ανώδυνα.

    Υπέρ του Πατριαρχείου η Δωδεκάνησος

    Εν τω μεταξύ άλλος ένας φορέας της Αυτοδιοίκησης από περιοχή που εκκλησιαστικώς υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε χθες θέση υπέρ του. Σε ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου αναφέρει ότι "θεωρεί πλήγμα στη συνείδηση του δωδεκανησιακού λαού κάθε απόπειρα να απαξιωθεί ή ακόμα και να σπιλωθεί ο ρόλος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στον βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων".

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και διάλυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά και για την ιδιωτικοποίησή της, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, η οποία την απαξίωσε για να παραδώσει το φιλέτο στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά τη συνάντησή του με την Ενωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών.

    Οι εργαζόμενοι, οι Ιπτάμενοι Συνοδοί και Φροντιστές, τόνισε ο κ. Τσοβόλας, έχουν απόλυτα δίκιο στον αγώνα τους, γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει, μέσω της νέας εταιρείας, να μειώσει και τις αποδοχές σημαντικά αλλά και τα δικαιώματά τους, πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό, αλλά και παράνομο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ διαβεβαίωσε, τους εκπροσώπους της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών, για την αμέριστη συμπαράσταση του Κινήματος στον αγώνα τους και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τη Δημοκρατία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που ισχύουν.

    [05] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στις 4.15μμ, στο 14° χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεντίνας - Λαγκαδά. Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης δύο ΙX. επιβατικά αυτοκίνητα συγκρούσθηκαν μετωπικά και εκδηλώθηκε φωτιά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και άλλα δύο να τραυματιστούν ελαφρά.

    [06] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΣΚ

    Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές (τον Ιούνιο του 2004) σε όλες τις χώρες μέλη απασχόλησε τη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση των θέσεων τους που θα κορυφωθούν με το Συνέδριο τους το οποίο θα πραγματοποιηθεί 23-24 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Τσοχατζόπουλος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα διεθνή συνάντηση για την πορεία του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην εποχή μας, ενώ στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές θα περιληφθούν και ημερίδες με ευρωπαϊκή ατζέντα για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, την προοδευτική πολιτική σε επίπεδο παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και την δημοκρατική ανάπτυξη, την τεχνολογία και την καινοτομία ως στοιχεία ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Ανέφερε ακόμη ότι το προεδρείο του ΕΣΚ εξέτασε την πορεία των εργασιών της Διακυβερνητικής, χαιρετίζοντας τις διατάξεις του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και αναγνωρίζουν την ανάγκη σταθερής διαρκούς οικονομικής μεγέθυνσης, με σκοπό την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική οικονομία της αγοράς.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης πολιτικές και προτάσεις που θα δυναμώσουν τους όρους της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη άμεσα, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.

    Οσον αφορά την αυτοτελή ανάπτυξη ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και τις σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε την ανάγκη επιλεκτικής προώθησής της από τις χώρες που συμφωνούν και αύξησης των πόρων που αυτή συνεπάγεται.

    Κληθείς να εκτιμήσει αν μπορεί ανατραπεί ο συσχετισμός - η συντηρητική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι στη σύνοδο του προεδρείου του ΕΣΚ εκφράστηκε αισιοδοξία ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα μπορεί να ξαναγίνει το κόμμα της πλειοψηφίας.

    «Βέβαια, σε αυτήν την αισιοδοξία και σε αυτήν την πίστη δεν υπολείπεται και η Ελλάδα, η οποία διεκδικεί να συμβάλλει και αυτή το μερίδιό της, εξασφαλίζοντας μία νέα εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε μαζί με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής παράταξης να σηματοδοτήσουμε ότι η νέα πορεία προς το 2010 θα είναι και πάλι προοδευτική και δημοκρατική, με τους πολίτες και τους λαούς στο επίκεντρο των προσπαθειών, με έναν ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον και προπαντός μια αποτελεσματικότητα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που θα δικαιώνει τους πολίτες με ευημερία, πρόοδο και ασφάλεια. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά», είπε.

    [07] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίστηκαν σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο οι δύο Μητροπολίτες που πήγαν στο Φανάρι για να επιδώσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το επίσημο κείμενο της απόφασης της Ιεραρχίας.

    Η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος ενημερώθηκε σήμερα από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, έναν από τους δύο Ιεράρχες που μετέφερε χθες την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας στον κ. Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Ευστάθιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για επίλυση της διένεξης ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, αν και όπως είπε, η συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, αφού οι δύο Αρχιερείς δεν είχαν τέτοια εξουσιοδότηση.

    «Μπορεί να μη συναντιόμαστε στα σημεία, συναντώνται όμως οι καρδιές μας», τόνισε. «Δεν υπάρχει Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο», υπογράμμισε.

    Ο Μητροπολίτης Σπάρτης χαρακτήρισε τιμητική την υποδοχή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδας και είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκτίμησε την πρωτοβουλία της Ιεραρχίας να αποστείλει την απόφασή της με δύο Μητροπολίτες και όχι ταχυδρομικώς.

    Ο κ. Ευστάθιος τόνισε ότι είναι κοινός ο πόνος και κοινός ο προβληματισμός και δήλωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη και την στενοχώρια του γιατί έφθασαν τα πράγματα εδώ που έφθασαν.

    «Ο σεβασμός προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και η αγάπη της προς την θυγατέρα Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και ο κοινός πόνος και η επιθυμία να έχουμε άριστη συνεργασία, τροφοδοτούν την ελπίδα μου για εκτόνωση», είπε ο Μητροπολίτης Σπάρτης.

    Ο κ. Ευστάθιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο ανεξάρτητα από την απάντηση του Πατριαρχείου, να προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, στην εκλογή των νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως.

    Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία αναμένεται να οριστεί για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Στο Φανάρι πάντως εξακολουθεί να υπάρχει δυσφορία, αφού, όπως εκτιμούν, Αρχιερείς η πρόταση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν κομίζει τίποτα καινούριο σε σχέση με αυτά που ήδη έχει απορρίψει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Μια μικρή συμβολή στην ιστορική μνήμη φιλοδοξεί να αποτελέσει η έκθεση ντοκουμέντων από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνει, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε σήμερα στο κτίριο του «Ελληνικού Λογοτεχνικού Αρχείου» (Θεοφίλου 13) , περιλαμβάνει ανακοινώσεις του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το τελευταίο μήνυμα που εξέπεμψε ο σταθμός, διακηρύξεις αντιδικτατορικών οργανώσεων, δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες από ιστορικά γεγονότα (δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη, δίκες του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης), έναν πολύγραφο, καθώς και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βομβών από αντιστασιακές οργανώσεις.

    Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Δ.Ι.Α., Νίκος Καλογερόπουλος η Εταιρία θα αξιοποιήσει το υλικό που έχει στη διάθεση της για την έκδοση λευκώματος αντιστασιακή δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Το λεύκωμα αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2004.

    Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και υπογράμμισε ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία η αντίσταση.

    «Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να διατηρήσουμε το αντιστασιακό φρόνημα. Με τη μονοκρατορία μιας μόνο χώρας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Γίνονται επιθέσεις χωρίς λόγο, δεν υπολογίζεται το διεθνές δίκαιο, συντάγματα και νόμοι, ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, επομένως πρέπει να οργανωθεί ο κόσμος και να αντιδράσει», σημείωσε.

    «Την έκθεση την διοργανώσαμε με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου για να τιμήσουμε την εξέγερση. Είναι μια μικρή συμβολή στην ιστορική μνήμη. Γιατί όπως λέει και ο Κούντερα ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», υπογράμμισε, μιλώντας στο ΜΠΕ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Δ.Ι.Α, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

    «Η έκθεση προβάλλει το αντιστασιακό πνεύμα. Δεν διαλέξαμε καθόλου τυχαία το σύνθημα «Διότι δεν συνεμορφώθην». Είναι μια έκθεση γι' αυτούς που δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις, τη βία, τη βαρβαρότητα της Χούντας. Είναι για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι», τόνισε.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερνά από τις 10πμ έως τις 2μμ και από τις 5μμ έως τις 8μμ.

    [09] ΣΤΟ 26% ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η απορρόφηση Κοινοτικών πόρων μέσω του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έφθασε στο 26%.

    Οι εισροές Κοινοτικών πόρων έφθασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση 2.585 επενδύσεων εκσυγχρονισμού τουριστικής υποδομής, 219 ενεργειακών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 1.100 επιχειρηματικών σχεδίων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, 820 επιχειρήσεων νεανικής επιχειρηματικότητας και 630 γυναικείας επιχειρηματικότητας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (31/12/2003) του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν υποβληθεί για ένταξη στα επιχειρησιακά προγράμματα περίπου 11.830 προτάσεις έργων και δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 21 δισ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του Γ ΚΠΣ. Από τα 11.830 έργα και δράσεις έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στα επιχειρησιακά προγράμματα περισσότερα από 10.710 έργα.

    [10] ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (17:32 UTC+2)

    Τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους ξένους επιχειρηματίες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα έχουν και οι βορειολλαδικές επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας καλούνται να συμμετάσχουν στην έκθεση ελληνικών καινοτόμων προϊόντων, που προγραμματίζει στην Αθήνα ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του Athens Business Club, το οποίο καλύπτει και τα έξοδα μεταφοράς και συμμετοχής.

    Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, που παράγουν εξαγώγιμα και δυνητικά εξαγώγιμα καινοτόμα προϊόντα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην έκθεση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, επικοινωνώντας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)._

    [11] ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Η EUROPEAN PROFILES

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Την υλοποίηση του έργου "Εκπαίδευση αναβάθμιση δεξιοτήτων για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στη Ρουμανία", που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλαβε μετά από διεθνή διαγωνισμό η εταιρία συμβούλων European Profiles Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Quality & Reliability A.E.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας, το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία 01- Πληροφορική και την γαλλική Louis Berger S.A., ενώ το συνολικό ύψος του φθάνει στο ποσό των 953.000 ευρώ και διάρκειας 18 μηνών.

    Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων 800 ατόμων που εργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ρουμανίας σε 11 περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε οργανισμούς (Ο.Τ.Α., Μ.Κ.Ο. κ.α.) που παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας.

    Η εκπαίδευση θα καλύψει τις νέες θεσμικές αλλαγές του υπουργείου, καθώς και σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας των νέων θεσμών. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση όλων των σχετικών υπαλλήλων του υπουργείου.

    Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ρουμανίας στοχεύει, καταρτίζοντας το προσωπικό του, να αναβαθμίσει τις κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας και να συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί σήμερα το 44% του συνολικού πληθυσμού της χώρας

    [12] ΕΛΠΕ: ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ ΝΤΙΖΕΛ ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΚΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Τη νέα μονάδα αποθείωσης πετρελαίου ντίζελ στο διυλιστήριο των ΟΚΤΑ στα Σκόπια, εγκαινίασε σήμερα η διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Η νέα μονάδα, ύψους επένδυσης 22,5 εκατ. ευρώ μαζί με τα περιφερειακά της έργα, έχει δυναμικότητα παραγωγής 1300 τόνων αποθειωμένου ντίζελ ημερησίως.

    Η λειτουργία της μονάδας θα περιορίσει το θείο που περιέχεται στο ντίζελ κάτω από τα 350 ppm, ενώ οι νέες προδιαγραφές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προβλέπουν μείωση στα 2000 ppm από την 1η Ιανουαρίου του 2004, έναντι 5000 ppm σήμερα.

    Το νέο, φιλικότερο προς το περιβάλλον ντίζελ, ικανοποιεί και τις σημερινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Με την επένδυση αυτή, η ΟΚΤΑ μπορεί να ικανοποιήσει την τοπική αγορά με το eco-diesel Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, παράλληλα με τη νέα αμόλυβδη βενζίνη που ήδη παράγει.

    Στην τελετή των εγκαινίων, που συνέπεσε με τη συμπλήρωση 25 χρόνων της ΟΚΤΑ, παραβρέθηκαν εκτός της διοίκησης της σκοπιανής εταιρίας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Γ. Μωραΐτης και Αθ. Καραχάλιος αντίστοιχα. Από την πλευρά της Π.Γ.Δ.Μ., την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Dragoljub Matovski.

    "Είναι προφανής η θετική επίπτωση που έχουν τα νέα καθαρά καύσιμα στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η μονάδα αποθείωσης έχει τη δυνατότητα παραγωγής ντίζελ 50 ppm θείου, χωρίς πρόσθετες επενδύσεις, που πρόκειται να ισχύσουν στην Ευρώπη το 2005", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

    Yπενθυμίζεται ότι, από το 1999, η ΕΛ.ΠΕΤ. Βαλκανική και η ΟΚΤΑ που ανήκουν στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια έχουν επενδύσει συνολικά στην Π.Γ.Δ.Μ. 37 εκατ. δολ. για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Διυλιστηρίου των Σκοπίων, ενώ τα άμεσα επενδυτικά προγράμματα προβλέπουν πρόσθετα έργα εκσυγχρονισμού του Διυλιστηρίου και ανάπτυξης δικτύου πρατηρίων στη γείτονα χώρα.

    ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

    Η 25η επέτειος από τη λειτουργία της ΟΚΤΑ σηματοδοτήθηκε επίσης από τη χορήγηση έξι υποτροφιών σε ισάριθμους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων. Οι υποτροφίες που χορηγεί η Ελληνικά Πετρέλαια και η ΟΚΤΑ αφορούν σπουδές μάνατζμεντ και χημική μηχανική.

    Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει αποφασίσει τη χορήγηση σειράς υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε υπηκόους περιοχών που δραστηριοποιείται, όπως τα Σκόπια, το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, τα Τίρανα και τη Σόφια.

    «Θεωρούμε ότι πέρα από τις εμπορικές και παραγωγικές επενδύσεις μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, εξίσου σημαντικές είναι και οι επενδύσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν σχετίζονται άμεσα με την παιδεία, τη μόρφωση και την επιστημονική εξειδίκευση της νέας γενιάς», τόνισε ο Γ. Μωραΐτης κατά την τελετή απονομής στα Σκόπια.

    [13] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Παρατείνεται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφάπαξ με έκπτωση της τάξης του 50% στις προσαυξήσεις καθυστερημένης εξόφλησης.

    [14] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η πώληση παιδιών από τις οικογένειες τους και κάλεσε την Υπηρεσία για την Προστασία Παιδιών να δράσει κατά του φαινομένου.

    Ο Ναστάσε τόνισε ότι τα παιδιά δεν είναι εμπόρευμα για να τα πουλήσει ή να τα νοικιάσει ο γονιός τους.

    Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η ρουμανική Υπηρεσία Προστασίας των Παιδιών (ANPC) ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας, μετά την ανακάλυψη σε ένα χωριό της νότιας Ρουμανίας, ανηλίκων που έχουν πουληθεί από τις οικογένειές τους.

    Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών, σύμφωνα με τους γονείς τους πουλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2002 σε έναν αγρότη στο χωριό Γκοστίνου της νότιας Ρουμανίας, αντί 110 ευρώ και ενός χοίρου.

    Οι γονείς, που ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στην Τσεπελνίτα της βορειοανατολικής Ρουμανίας, έχουν 15 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε ιδρύματα.

    Μετά από έρευνες αποκαλύφθηκε ότι στην ίδια περιοχή οι γονείς νοικιάζουν τα παιδιά τους για να εργάζονται σε αγρότες και πολλά από αυτά τα έχει πάρει υπό τη προστασία της η πολιτεία.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Παρά το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έχει μόνο αναγνωριστεί από την ίδια την κατοχική δύναμη, η ύπαρξή του συνιστά σοβαρότατο εμπόδιο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απαιτούν η όποια λύση να προνοεί για δύο κράτη με δύο χωριστές οντότητες, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε σημερινή του ανακοίνωση, καταδικάζοντας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Αφού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν επανειλημμένα διακηρύξει την αποφασιστικότητά τους να διαπραγματευτούν για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, το ΑΚΕΛ σημειώνει πως ''ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφεί και να ασκήσει τις πιέσεις του στην Αγκυρα, ώστε επιτέλους να διαφοροποιήσει τη φιλοσοφία και την πολιτική της στο Κυπριακό και να συνεργαστεί για επίλυση του προβλήματος''.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν από την 1η Μαϊου 2004 για να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ε.Ε.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι είκοσι χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το παράνομο κρατίδιο όχι μόνο δεν πέτυχε αναγνώριση, αλλά επιπλέον η διεθνής κοινότητα επιμένει στην εξεύρεση λύσης που να ενώνει την Κύπρο και να καταργεί το ψευδοκράτος.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την ανακήρυξη του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους και επαναδιακηρύσσει την σταθερή θέση του για μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Το ΔΗΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα την ΕΕ και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν με περισσότερη αυστηρότητα και αποφασιστικότητα την τουρκική αδιαλλαξία, τις τουρκικές μεθοδεύσεις και αιτιάσεις.

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει την προκλητική, παράνομη και επεκτατική ενέργεια της Αγκυρας να προχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η φετινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει την Κύπρο σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και την Ε.Ε. να στέλλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία ότι η συμβολή της στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει τη δική της ευρωπαϊκή πορεία.

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει πως είκοσι χρόνια μετά η αποσχιστική πολιτική της Αγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΔΗ, ''οι προσεχείς εκλογές στα κατεχόμενα με τις διαρκείς παρεμβάσεις του τουρκικού κατεστημένου έχουν καταδείξει ότι η αποσχιστική πολιτική καταπιέζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αντιστρατεύεται την πολιτική της βούληση''.

    Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί σταθμό στην αλυσίδα των έμπρακτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Τουρκία, αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες σε σημερινή ανακοίνωσή τους με την οποία καταδικάζουν την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    ''Οι παραβιάσεις αυτές δυστυχώς θα συνεχιστούν, αφού η τουρκική πολιτική παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαδικασιών ψηφοφορίας στα κατεχόμενα'', σημειώνουν οι ΝΕΟ και προσθέτουν πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ ''αποτελούν επιβεβαίωση των πάγιων επιδιώξεων της Τουρκίας και δίνουν απάντηση σε όσους τρέφουν αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πρόσωπο''.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με αφορμή την αυριανή θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους τονίζει την ανάγκη για συνέπεια, σύνεση, ευθύνη και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών, ''στη βάση της δυναμικής που πηγάζει από τη θέληση των πολιτών για εξεύρεση λύσης που να σέβεται όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα, σε μια κοινή πατρίδα''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι Οικολόγοι καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους - προτεκτοράτου της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο και καταθέτουν ''τη σταθερή και αμετάθετη θέση για αγώνα μέχρι την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμη και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    Η ανάγκη απεγκλωβισμού των Τουρκοκύπριων από τις στείρες προσεγγίσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η ανάγκη χάραξης μιας κοινής πορείας για το μέλλον είναι τώρα πιο έντονη από ποτέ, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, με την οποία καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    ''Η αποσχιστική τακτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη οδήγησε στη σημερινή κατάσταση με ένα παράνομο καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, που έχει εγκλωβίσει και στερήσει πλήθος δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, έχει στερήσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων και αποτελεί τροχοπέδη στο μέλλον της Κύπρου'', αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επαλξη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν με τη διατήρηση όμως στοιχείων του ετοιμάζει η Αγκυρα και αυτό έχει τη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah» 8 βασικά σημεία του νέου σχεδίου είναι:

    Στο νησί θα εισαχθεί η δομή δύο κρατών.

    Οι περιοχές που θα δοθούν στους Ελληνοκύπριους θα έχουν μεγαλύτερη έκταση, από την έκταση των περιοχών που είχαν προταθεί να δοθούν από τον Ντενκτάς.

    Η Αμμόχωστος θα ανοίξει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

    Θα δοθούν αποζημιώσεις στους Ελληνοκύπριους που θα αποφασίσουν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους στον Βορρά.

    Το σχέδιο προβλέπει ότι αντί να δοθεί η Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους θα τους δοθούν περιοχές νοτίως της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου.

    Η Καρπασία θα ανοίξει για την εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων, κάτι που επί μονίμου βάσεως αρνείτο να συζητήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Θα παραμείνουν δύο αεροδρόμια στους Τουρκοκυπρίους.

    Θα ενδυναμωθεί το status της Ελλάδας Τουρκίας και Βρετανίας ως εγγυητριών δυνάμεων.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Αγκυρα δεν σχεδιάζει να λύσει το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου 2004 και τονίζεται ότι οι συνεχείς υπαναχωρήσεις για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με μία ταυτόχρονη αποτυχία να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι το εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία. «Η εθνική καταστροφή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Η επικρατούσα άποψη στην τουρκική κυβέρνηση είναι ότι η Αγκυρα πρέπει να επιλύσει το Κυπριακό ταυτόχρονα με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Οι δηλώσεις που έκανε ο Ντενκτάς, αναφέρει ο αρθρογράφος, καταδεικνύουν ότι το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή μετά τις ''εκλογές''. Τονίζει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψής του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα δηλώσει ότι δεν πρόκειται η Τουρκία ποτέ να εγκαταλείψει την Κύπρο γιατί η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση και για τη χώρα και για την κυβέρνηση του AKP.

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ "ΟΥΤΡΙΝΣΚΙ ΒΕΣΝΙΚ"

    Σκόπια, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε στη δημοσιογράφο Σόνια Κραμάρσκα της εφημερίδας "Ουτρίνσκι Βέσνικ" από δικαστήριο των Σκοπίων με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.

    Είναι η πρώτη φορά που επιβάλεται μία τόσο αυστηρή ποινή σε δημοσιογράφο στα χρονικά της ΠΓΔΜ και αυτό το γεγονός προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις απ' όλα τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα από την Ενωση Δημοσιογράφων, η οποία έστειλε μια διαμαρτυρία που δημοσιεύεται στην εφημερίδα και μεταξύ των άλλων, τονίζει ότι σέβεται μεν τις αποφάσεις του δικαστηρίου επισημαίνει όμως πως η καταδίκη αυτή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου πλήττει τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την φιλελευθεροποίηση των ΜΜΕ.

    Το πρωτοδικείο των Σκοπίων επέβαλε πρόστιμο 20.000 δηναρίων στη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ», Σόνια Κραμάρσκα, για σχόλιο της στην εφημερίδα που δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2001, αμέσως μετά τη λήξη των ενόπλων συγκρούσεων, στο οποίο στρέφονταν κατά του τότε πρόεδρου της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ.

    Σχολιάζοντας συνέντευξη του τότε γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, η δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον κ. Αντοφ ως "ψεύτη και πολιτικό δίχως αρχές".

    Στη συνέντευξη του ο κ. Ρόμπερτσον τόνιζε ότι έλαβε την υπόσχεση του Αντοφ ότι θα συνεδριάσει η Βουλή τρεις μέρες μετά τον αφοπλισμό των Αλβανών του ΟΝΑ. Πέρασαν όμως 20 ημέρες και η Βουλή δεν συνεδρίασε, υπογράμμιζε ο Ρόμπερτσον στη συνέντευξη του. Στη συνέχεια δήλωνε ότι θέλει ακόμη να πιστεύει ότι ο Αντοφ είναι άνθρωπος με αρχές και εκπληρώνει τις υποσχέσεις του.

    Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" γράφει ότι τα τελευταία χρόνια υποβλήθηκαν εκατοντάδες μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων και εφημερίδων για συκοφαντία και εξύβριση διαφόρων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Το ρεκόρ στις μηνύσεις κατέχει ο πρώην πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ. Ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι δικαστικές αποφάσεις δεν ήταν καταδικαστικές για τους δημοσιογράφους.

    [18] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "RADIKAL" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σχεδιάζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελληνοκυπριακή πλευρά λίγο πριν τις ''εκλογές'' για να διατηρήσει τη θέση του ως διαπραγματευτή και εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων.

    Αυτό υποστηρίζεται σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Radikal», στο οποίο υπενθυμίζεται ότι ο Ντενκτάς έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού και υπάρχουν αντίστοιχες ενέργειες και στην Αγκυρα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο τα δύο σχέδια, Ντενκτάς και Αγκυρας, θα εναρμονισθούν και θα παρουσιασθούν στους Ελληνοκυπρίους και στη διεθνή κοινή γνώμη. Το πρόβλημα που παραμένει είναι εάν αυτό το νέο σχέδιο έχει ομοιότητες με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο αρθρογράφος στη συνέχεια παρουσιάζει, όπως αναφέρει, κάποιες πραγματικότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Κυπριακό.

    «Οι Ελληνοκύπριοι θα ενταχθούν στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου 2004.

    Η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή, ευνοεί τους Ελληνοκύπριους και γι' αυτό το λόγο δεν είναι εύκολο να πεισθούν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Το αδιέξοδο και η διαίρεση στο νησί, πάλι ευνοεί τους Ελληνοκύπριους που πιστεύουν ότι αυτό τους δίνει την άνεση και τη δύναμη είτε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τούς Τουρκοκυπρίους είτε να απομακρύνουν και αποξενώσουν την Τουρκία από την Ευρώπη.

    Η τουρκική πλευρά, αρνούμενη να δεχθεί να συζητήσει το σχέδιο Ανάν πριν την Κοπεγχάγη, έχασε την μοναδική ευκαιρία να εξευρεθεί μία αποδεκτή για την Αγκυρα λύση στο Κυπριακό. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν είναι εύκολο να διασφαλισθεί αντικειμενικότητα και ισορροπία στις συνομιλίες.

    Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Ντενκτάς θέλει αληθινά να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων που καταδεικνύουν ότι ο Ντενκτάς δεν επιθυμεί τη λύση στο νησί».

    Απώτερος σκοπός του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι να επιβιώσει τις δύσκολες ημέρες μέχρι την 1η Μαΐου του 2004. «Είναι ικανός να παρουσιάζει όσα σχέδια νομίζει ότι χρειάζονται μόνο και μόνο για τη δική του επιβίωση», τονίζεται στο άρθρο.

    [19] ΣΤΟΥΣ «32» ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΣΤΟ ΟΠΕΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Την πρόκριση για τους «32» του απλού ανδρών στο πινγκ πονγκ, στο τουρνουά της Δανίας, που συνεχίζεται στο ’αρχους, πήρε το απόγευμα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Στην πρώτη φάση του κυρίως ταμπλό κέρδισε τον νεαρό Σουηδό Μάγκνους Μολίν (νούμερο 73 στον κόσμο) με 4-1 σετ (11-5, 13-11, 8-11, 14-12, 11-4). Στους «32» ο πρωταθλητής μας θ' αντιμετωπίσει τον Κο Λάι Τσακ από το Χονγκ Κονγκ.

    Στο απλό γυναικών και στον πρώτο της αγώνα στο κυρίως ταμπλό η Αρχοντούλα Βολακάκη είχε τηνατυχία να πέσει πάνω στην Κροάτισσα Ταμάρα Μπόρος. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2002 στο διπλό, βρίσκεται στο νούμερο '8' της παγκόσμιας

    κατάταξης και μετά από 7 Κινέζες είναι η πρώτη Ευρωπαία που κατέχει τόσο ψηλή θέση στον σχετικό πίνακα. Η αθλήτρια του Πέρα Αθηνών πάλεψε δύο σετ, αλλά ηττήθηκε φυσιολογικά

    με 4-0 σετ (5-11, 8-11, 11-13, 5-11).

    Στο διπλό ανδρών ο Καλλίνικος Κρεάνγκα με τον Κώστα Παπαγεωργίου αποκλείστηκαν στη φάση των προκριματικών. Αφού πέρασαν χωρίς αγώνα τον γύρο των «128», έχασαν στους «64» από τους Κροάτες Ζόραν Πρίμορατς και Ρόκο Τόσιτς με 3-1 σετ (8-11, 8-11,12-10, 8-11).

    Στο διπλό γυναικών η Αρχοντούλα Βολακάκη με την Κατερίνα Ντουλάκη έχασαν στον αγώνα για πρόκριση στο κυρίως ταμπλό. Στη φάση των «64» κέρδισαν τις Δανέζες Τζέιν Γένσεν/Μπόμαν Αν Καρίν με 3-2 σετ (11-3, 9-11, 11-2, 8-11, 11-8) αλλά στον γύρο των «32» γνώρισαν την ήττα από τις Χουάνγκ Γι Χούα/Λι Γιουν Φενγκ από την κινεζική Ταϊπέι με 3-1 σετ (11-9, 4-11, 8-11, 10-12). Τέλος, η Μαρία Μοίρου και η Ζέινα Σαμπάν από την Ιορδανία οι οποίες αγωνίστηκαν μαζί στο διπλό, δεν κατάφεραν τίποτα ουσιαστικό. Στον πρώτο αγώνα των προκριματικών έχασαν εύκολα από τις Γιαπωνέζες Τερούμι Νισιμούρα/Γιούκο Γουατανάμπε με 3-0 σετ (5-11, 6-11, 7-11) και αποκλείστηκαν.

    [20] Ο ΔΟΥΡΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Ο Γιώργος Δούρος θα διευθύνει το φιλικό αγώνα των εθνικών ομάδων ανδρών Αλβανίας-Εσθονίας, ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο. Ο κ. Δούρος ορίστηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ύστερα από σχετικό έγγραφο της Π.Ο. Αλβανίας, που απευθύνθηκε στην Ομοσπονδία για να διαθέσει έναν διεθνή διαιτητή.

    [21] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Συνέντευξη του Οτο Ρεχάγκελ φιλοξενείται στο site της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ 2006, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στην Γερμανία. Στη συνέντευξή του, ο προπονητής της εθνικής Ελλάδας, αναφέρεται στα δυνατά και αδύνατα σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο βαθμό δυσκολίας μέχρι να φτάσει η Εθνική στην πρόκριση, με δεδομένο ότι στους δύο πρώτους αγώνες της σημείωσε ισάριθμες ήττες, αλλά και στο αν η επιτυχία του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν πιο δύσκολη από την κατάκτηση του γερμανικού τίτλου με τη Βέρντερ Βρέμης.

    «Οι Ελληνες είχαν και έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο ταλέντο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά τους έλειπε το ομαδικό πνεύμα και η πειθαρχία. Σ΄ αυτούς τους τομείς δούλεψα κι εγώ. Επιπλέον, μόνο οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν κάποια σημασία στην Ελλάδα. Η εθνική Ομάδα δεν κατείχε υψηλή θέση στη συνείδηση του κοινού, κυρίως όμως λόγω της έλλειψης επιτυχιών. Αυτό ήταν και για μένα το δυσκολότερο εγχείρημα», τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Επρεπε να πείσω άπαντες και καθέναν ξεχωριστά να δεσμεύσουν και αφιερώσουν πλήρως τον εαυτό τους στην εθνική ομάδα. Επρεπε να δώσω στους παίκτες να καταλάβουν πως η επιτυχία με τους συλλόγους μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ενώ αν η Εθνική Ομάδα βγει μπροστά και πετύχει, τότε θα γίνει παγκοσμίως γνωστό. Ημασταν τυχεροί γιατί οι περισσότεροι παίκτες της Εθνικής Ομάδας ζουν στην Αθήνα κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή».

    Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με δύο ήττες ο κ. Ρεχάγκελ επισήμανε: «Για μένα μετράει πάντα το αποτέλεσμα που υπάρχει στο τέλος της προσπάθειας. Δεν ένιωθα ευφορία ούτε όταν βρεθήκαμε επικεφαλής του ομίλου αργότερα. Γνωρίζω από τη Μπουντεσλίγκα ότι οι κατακτήσεις στόχων έρχονται και απονέμονται στο τέλος. Όλα τα άλλα είναι θεωρητικά. Είπα στους παίκτες ότι ήταν σαν να συμμετείχαμε σε έναν αγώνα 800 μέτρων. Μετά τα πρώτα 200 μέτρα έπρεπε να κατανοήσουμε ότι δεν είχαμε κατορθώσει και πολλά. Οι ήττες από την Ισπανία στην έδρα μας και την Ουκρανία εκτός δεν ήταν λόγος ανησυχίας για μένα, αλλά όλοι οι άλλοι ήταν νευρικοί. Τους είπα: «να έχετε υπομονή». Μετά νικήσαμε στα αποκαλούμενα ως εύκολα παιχνίδια και ξαναμπήκαμε στο σωστό δρόμο. Στη συνέχεια ακολούθησε η περίφημη νίκη επί της Ισπανίας εκτός έδρας και πλέον όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι απίστευτα χαρούμενοι για τη συμμετοχή στο EURO 2004 μετά από 24 χρόνια».

    Κάνοντας μια μικρή σύγκριση για το αν ήταν περισσότερο δύσκολη η πρόκριση της Ελλάδας στην τελική φάση του EURO 2004 ή η κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Βέρντερ Βρέμης ο κ. Ρεχάγκελ επισήμανε: «Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Σ΄ ένα σύλλογο έχεις τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 34 αγώνες που θα δώσεις να χτίσεις κάτι. Στην Ελλάδα ο αποκλειστικός μας στόχος ήταν η πρόκριση στο EURO 2004. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είχε θέσει την πρόκριση ως προϋπόθεση σε μένα. Παίξαμε καλά εναντίον της Ουκρανίας, αλλά ο αγώνας με την Ισπανία ήταν η κορυφαία στιγμή μας καθώς αυτοί ήταν πάνω απ΄ όλους τους άλλους στον όμιλο».

    [22] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Με συναντήσεις εργασίας στην έδρα της Αθήνα 2004, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη αξιωματούχων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA) στην Αθήνα.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος της FINA Κόρνελ Μασιλέσκου και ο επίτιμος γραμματέας Μπαρτόλο Κονσόλο σήμερα το πρωί επισκέφτηκαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ. Αργότερα στην έδρα της Αθήνα 2004, ενημερώθηκαν από τον εντεταλμένο σύμβουλο Σπύρο Καπράλο, τον διευθυντή τομέα υγρού στίβου Πέτρο Τσιάλα και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για την εξέλιξη στη προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Τουρνουά Υγρού Στίβου.

    Ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς της φιλοξενίας, της διαπίστευσης, των μεταφορών, της αθλητικής ενδυμασίας, της εγγραφής των αθλητών και των αγωνιστικών διοργανώσεων.

    Χθες οι αξιωματούχοι της FINA επισκέφτηκαν διάφορα ξενοδοχεία στα οποία πρόκειται να φιλοξενηθούν οι αθλητές του Υγρού Στίβου.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο πραγματοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μετά τη συνάντηση η κ.Αγγελοπούλου τόνισε: «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρόοδο όλων των προγραμμάτων της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 και για ορισμένα θέματα τα οποία είναι επίκαιρα, όπως το θέμα της λειτουργίας της πόλης την περίοδο των Αγώνων. Ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό που δείχνει στους πολίτες ότι λαμβάνουμε υπόψη μας την άποψή τους και προετοιμάζουμε αυτές τις 17 ημέρες την Αθήνα, ούτως ώστε να μη δημιουργήσουμε εμπόδια και ο κόσμος να έχει διάθεση και να γιορτάσει και να συμμετέχει σ' αυτή την υπόθεση.

    Επίσης, τον ενημέρωσα για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις αλλά και για το σχέδιο και το όνειρο που έχουμε ως Οργανωτική Επιτροπή, εάν δηλαδή μπορεί η Αρχαία Ολυμπία να συμμετάσχει σ' αυτό το μεγάλο οικουμενικό εορτασμό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας που δε θέλει να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, να θυμίσουμε δηλαδή σε όλο τον κόσμο ότι από εδώ ξεκίνησαν όλα και είναι μια μοναδική ευκαιρία οι Ολυμπιακοί Αγώνες περνώντας από την Ελλάδα να σταματήσουν για λίγο και στην Ολυμπία".

    [24] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

    Τιφλίδα, 14 Νοεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε τους πολίτες της χώρας να σταματήσουν να καταβάλουν φόρους και τέλη, και τους δημόσιους υπαλλήλους να σταματήσουν να εργάζονται, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Καλώ όλους τους άλλους να σχηματίσουν ομάδες περιφρούρησης ενώπιον των κυβερνητικών κτιρίων για να εμποδίζουν τους υπευθύνους να πηγαίνουν στην εργασία τους», είπε ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Τιφλίδας, που ζητούν την παραίτηση του Γεωργιανού προέδρου.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γεωργιανό ομόλογό του Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε για την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα.

    [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΡΟΝ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Τελ Αβιβ, 14 Νοεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Στο Ισραήλ πρώην ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών επέκριναν δριμύτατα την πολιτική της χώρας έναντι των Παλαιστινίων.

    Σε κοινή συνέντευξή τους στην εφημερίδα του Ισραήλ «Γεντιότ Αχρονότ», τέσσερις πρώην διευθυντές της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας, προειδοποίησαν ότι η κατοχή των παλαιστινιακών περιοχών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το Ισραήλ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τα τέσσερα πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν ακόμα για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με Ισραηλινούς εποίκους.

    Στη συνέντευξή τους κατηγόρησαν ακόμα την κυβέρνηση Σαρόν ότι με την πολιτική που ασκεί υπονομεύει την προοπτική βιώσιμης λύσης στη Μέση Ανατολή με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του στρατού στρατηγός Μοσέ Γιαλόν εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του Ισραήλ λέγοντας ότι η αντιμετώπιση των Παλαιστινίων δημιουργεί αγανάκτηση και οδηγεί σε επιθέσεις ισλαμικών παραστρατιωτικών οργανώσεων κατά ισραηλινών στόχων.

    Αντιδράσεις

    Ανώτερη κυβερνητική πηγή στην οποία ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη χαρακτήρισε «απλοϊκή» την προσέγγιση των τεσσάρων πρώην επικεφαλών της Σιν Μπετ.

    «Η κατάσταση δεν είναι τόσο δυσοίωνη όσο την περιγράφουν. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Όποτε μπορούμε να χαλαρώσουμε την πίεση προς τους Παλαιστίνιους, το πράττουμε», δήλωσε το στέλεχος.

    Χαμάς: Διάλογος ναι, εκεχειρία...

    Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέι για το ενδεχόμενο σύναψης εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι οι προοπτικές για τον τερματισμό της βίας δεν είναι ευνοϊκές.

    «Δεν έχουμε αντιρρήσεις για διάλογο και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να μας πει», δήλωσε προς τους δημισιογράφους ο Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν.

    «Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει χώρος για εκεχειρία...»

    [26] ΔΙΕΓΡΑΦΗ Ο "ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗΣ" ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Βερολίνο, 14 Νοεμβρίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία (CDU), οι Χριστιανοδημοκράτες, ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διαγραφής από την κοινοβουλευτική τους ομάδα τον Μάρτιν Χόμαν, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε προβεί σε αντισημιτικά σχόλια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο κ. Χόμαν είχε παραλληλίσει τις ευθύνες των Γερμανών για το Ολοκαύτωμα με τα «εγκλήματα που διέπραξαν πολλοί Μπολσεβίκοι εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μαζικές εκτελέσεις κατά την ρωσική επανάσταση του 1917».

    Και είχε καταλήξει ότι οι Εβραίοι, όπως και οι Γερμανοί, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έθνος εγκληματιών»

    Πρόκειται για την πρώτη φορά που το CDU διαγράφει μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Κάτω Βουλή της Γερμανίας, τη Μπούντεσταγκ.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η -ξεχωριστή- διαδικασία αφαίρεσης της κομματικής ιδιότητας του κ. Χόμαν.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο, Ρέι Φέρλονγκ, μεταδίδει ότι η όλη υπόθεση κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην δημόσια εικόνα των Χριστιανοδημοκρατών.

    Η ηγεσία του CDU αρχικά δεν ήθελε να εισακούσει τις εκκλήσεις για τη διαγραφή του αμφιλεγόμενου βουλευτή, όμως τα σχόλιά του προκάλεσαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις ώστε εξαναγκάστηκε σε μια αμήχανη «στροφή 180 μοιρών».

    Η διαμάχη επισκίασε τις προτάσεις του κόμματος για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που το CDU προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

    [27] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Μαδρίτη, 14 Νοεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, πέντε εκατομμύρια Καταλανοί θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, έπειτα από 23 χρόνια εξουσίας του συντηρητικού εθνικιστή Zορντί Πουγιόλ.

    Οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα είναι ο Αρτούρ Αμάς, εκλεκτός του απερχόμενου προέδρου για τη διαδοχή του, και ο σοσιαλιστής πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης Πασκάλ Μαραγκάλ, μετέδωσε το Ρόυτερς. Αμφότεροι οι υποψήφιοι στη προεκλογική τους εκστρατεία ζητούν ένα νέο καθεστώς αυτονομίας για την επαρχία της Καταλονίας και νέες εξουσίες σε ότι αφορά τη το τομέα της φορολογίας, της μετανάστευσης και των διεθνών σχέσεων. Η ισπανική επαρχία ονειρεύεται να γίνει μια ευρωπαϊκή επαρχία ανεξάρτητη από τη Μαδρίτη.

    [28] ΣΤΟΥΣ 158 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 14 Νοεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Δυο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, χθες από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στη πόλη Σαμάρα 110 χλμ βορείως της Βαγδάτης, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, η κατάσταση των τραυματιών χαρακτηρίζεται σοβαρή αλλά σταθερή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μετά την Πρωτομαγιά οπότε έληξαν οι εχθροπραξίες μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, 158 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [29] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ.ΠΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    ’γκυρα, 14 Νοεμβρίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Οι συλημένοι τάφοι και τα κατεστραμμένα κειμήλια της Αγίας Σοφίας έδειξαν για μία ακόμη φορά πόσο τραγική είναι η κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία το τουρκικό κράτος αδυνατεί να προστατεύσει. Την αδυναμία του τουρκικού κράτους σε αυτό το θέμα παραδέχτηκε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερκάν Μουμτζού ο οποίος σχολιάζοντας το γεγονός αυτό δήλωσε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει όσο τα ιστορικά αντικείμενα μένουν κλεισμένα στις αποθήκες.

    Ο κ Μουμτζού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της εφημερίδας «Χουρριέτ» για το αν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου ιστορικών χώρων ,όπως η Αγία Σοφία και το παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ, είπε ότι είναι δύσκολο να μπει κανείς στις αποθήκες αυτών των χώρων , αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και το άνοιγμα των αποθηκών μπορεί να είναι καταστροφικό για τα αντικείμενα που περιέχουν.

    Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα απομακρυνθούν οι σκαλωσιές που χρησιμοποιούνται για τα έργα που γίνονται στην Αγία Σοφία και πρόσθεσε « Κατά τη γνώμη μου ήταν μεγάλη τύχη που δεν είχε μπει κανείς στις αποθήκες της Αγίας Σοφίας. Αν δεν μπορείτε να προστατεύσετε τα ιστορικά αντικείμενα τότε το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο».

    Παράλληλα ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα δεν είναι σωστό και τόνισε ότι με τον νόμο 2863 που θα ψηφιστεί τον προσεχή μήνα θα γίνει μία επαναστατική αλλαγή στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στο μεταξύ ο βουλευτής Αδάνων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ατίλα Μπάσογλου κατέθεσε ερώτηση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στη οποία χαρακτηρίζει ως προδοσία το ότι αφέθηκαν να καταστραφουν τα ιστορικά κειμήλια στις αποθήκες του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και ζητά να μάθει πότε εξαφανίστηκαν ορισμένα από αυτά, αν η έρευνα που διενεργείται αφορά μόνο τους 14 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αν αυτή θα επεκταθεί στον παρελθόντα χρόνο και αν θα υπάρξει κάποιο σχέδιο για την προστασία των ιστορικών αντικειμένων

    [30] ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (13:48 UTC+2)

    Το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Πάρη Γκούνα, εμφανίζεται τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 38ων Δημητρίων.

    Στην μουσική παράσταση συμμετέχουν σημαντικοί έλληνες μουσικοί, όπως οι Πέτρος Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί), Αναστάσης Παπαθανασίου (τραγούδι), οι οποίοι θα συνοδεύονται από «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» και τους μουσικούς Ζήση Φτάκα (λαούτο) και Χρήστο Μπέτσιο (ντέφι). Θα χορέψουν τα μέλη του Τμήματος Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η παράσταση γίνεται σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι φίλοι των Κωφάλαλων Θεσσαλονίκης».

    Το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1989. Αποτελείται από 15 μέλη (9 χορωδοί σολίστ και 6 οργανοπαίκτες), οι οποίοι μελετούν συστηματικά τον εθνικό μας πλούτο, τον συνδυάζουν με το προσωπικό τους βιωματικό υλικό και δημιουργούν με συνέπεια και αυθεντικότητα ένα αξιόλογο μουσικό αποτέλεσμα. Το ρεπερτόριο του Συγκροτήματος τροφοδοτείται από την μουσική παρακαταθήκη όλων των Ελλήνων, από όποια περιοχή και αν κατάγονται.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Νοεμβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Έργα 15 διάσημων ελλήνων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων του Μυταρά, Φασιανού, Μητράκα και Γραβάλου, θα φιλοξενηθούν από 21 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Art Gallery στην Αλεξανδρούπολη.

    Η έκθεση γίνεται για να γνωρίσουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών.

    [32] "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (10:42 UTC+2)

    Το έργο του Ντάριο Φο "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" ανεβαίνει για τρεις μόνο παραστάσεις στις 21,22 και 23 Νοεμβρίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τη Λαϊκή Σκηνή Θεσσαλονίκης.

    Το έργο "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο, ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1974 από τον ίδιο τον συγγραφέα. Πρόκειται για μία κωμωδία που πραγματεύεται διαχρονικά θέματα από την επικαιρότητα της εποχής, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση: Αννα Βαρβαρέσου Τζόγια

    Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θανάσης Κεραμίδας

    Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Οικονόμου

    Μουσική: Μανόλης Ανδρουλάκης

    Ειδικές κατασκευές: Μέλιος Αδαμίδης

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Αθανασία Γεωργιάδου (Αντωνία), Μαρία Αλβανού (Μαργαρίτα), Δημήτρης Αραμπατζόγλου (Τζοβάνι), Παντελής Καραγιάννης (Αστυνομικός, Καραμπινιέρο), Νίκος Τυριτίδης (Λουίτζι), Μέλιος Αδαμίδης (Καραμπινιέρο β', Νεκροθάφτης, Γέρος).

    [33] "PETER PAN" ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2003 (10:26 UTC+2)

    Ο τελευταίος θίασος του εμπνευστή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, Jiri Srnec, εμφανίζεται στο θέατρο «Αχίλλειον» από τις 21 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανεβάζοντας την παράσταση «Peter Pan».

    Η γνωστή ιστορία του Πήτερ Παν και του Κάπτεν Χουκ στη Χώρα του Ποτέ αναβιώνει στη σκηνή του θεάτρου μέσα από τη τεχνική του Μαύρου Θεάτρου με στοιχεία κλοουνερί και παντομίμας. Πρόκειται για μία υπερπαραγωγή με 18 ηθοποιούς, που υποδύονται τα κεντρικά πρόσωπα, νεράιδες, χαμένα παιδιά, και επιχειρούν πτήσεις και άλλα «μαγικά» που είναι εφικτά μόνο στη Χώρα του Ποτέ.

    Ο Jiri Srnec γεννήθηκε το 1931 στο Zalov κοντά στην Πράγα. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, μουσικός συνθέτης, ζωγράφος αλλά κυρίως ποιητής, ο Jiri Srnec έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της τσέχικης θεατρικής σχολής.

    Το 1961 ανακάλυψε τυχαία την τεχνική στην οποία στηρίζεται σήμερα η φιλοσοφία του Μαύρου Θεάτρου, όταν πειραματιζόταν με τη γαλάζια λάμπα φθορισμού (black light) για την καλύτερη παρουσίαση της διατριβής του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και την Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 November 2003 - 19:13:53 UTC