Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 75ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤτΕ
  • [03] ΟΙ ΗΠΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΟΕ
  • [05] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΧΩΔΕ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [07] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΛΑΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ
  • [08] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΤΑΙΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [10] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"
  • [11] ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Α.
  • [12] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • [13] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 2.163 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΔΕΣΣΑΣ
  • [15] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • [17] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [19] ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [21] ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΟΛΕ ΣΚΟΜΠΟΕ
  • [22] Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΚΑΡΑΤΕ: 3Η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [24] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ "ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 2003"
  • [25] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [26] "ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [28] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ
  • [29] "ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] ''ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ'' ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [34] ΟΙ "ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΣΤΟ ΑΠΘ

  • [01] ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Το κείμενο τεσσάρων σημείων που ταυτίζεται με την πρόταση της Αθήνας προς το Φανάρι για την εκτόνωση των μεταξύ τους σχέσεων εγκρίθηκε σήμερα από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και θα υποβληθεί προς έγκριση από την ιεραρχία που θα συνεδριάσει τις επόμενες τρεις ημέρες.

    Το κείμενο αυτό είχε τεθεί στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των δύο εκκλησιών. Σε αυτό προτείνεται, μεταξύ άλλων, να αποστέλλεται στο Φανάρι ο κατάλογος των υποψηφίων μητροπολιτών για τις μητροπόλεις των νέων χωρών με την ένδειξη «σύμφωνα με το νόμο». Επίσης προτείνεται να μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις μητροπόλεις των νέων χωρών ως αρχιεπίσκοπος και πατριάρχης και να μη γίνεται μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ως ποιμενάρχου.

    Στο μεταξύ την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκάλεσαν οι δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο Πατριαρχείο ότι σπρώχνει στα άκρα την αντιπαράθεσή του με την Εκκλησία της Ελλάδος. Σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται ως ύβρις και καλείται ο κ. Μητσοτάκης να σκεφτεί αν η Κρήτη, που, κατά το Πατριαρχείο, υπάγεται εκκλησιαστικά σε αυτό, αντιμετώπιζε πρόβλημα σε σχέση με την κυριαρχία της ελληνικής πολιτείας.

    Εξάλλου το Πατριαρχείο αναφέρει ότι οι συνομιλίες που έγιναν στον Πειραιά μεταξύ αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Φαναρίου, διακόπηκαν γιατί η Εκκλησία της Ελλάδας εμφάνισε κείμενο που αμφισβητεί την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη.

    Σχολιάζοντας την κρίση στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ευχήθηκε να βρεθούν λύσεις.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 75ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤτΕ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (12:14 UTC+2)

    Την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τους εποπτικούς μηχανισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και την ανεξάρτητη αρχή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, επεσήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Οπως είπε, είναι σημαντικό οι αρχές αυτές να συνεργάζονται αρμονικά, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα διατήρησης της σταθερότητας του χρηματοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το σημαντικότερο έργο της ΤτΕ είναι πλέον η εποπτεία των τραπεζικών συστημάτων και η διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Κατά την τελετή εορτασμού των 75 χρόνων από την ίδρυση της ΤτΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ.Σημίτης επεσήμανε πως η εμπειρία των τελευταίων χρόνων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διασύνδεση του χρηματοοικονομικού τομέα με τον πραγματικό τομέα της οικονομίας είναι ισχυρή.

    "Όταν λοιπόν ένας κλάδος του χρηματοοικονομικού τομέα αντιμετωπίζει προβλήματα μπορεί να συμπαρασύρει όλον τον υπόλοιπο τομέα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το ρυθμό ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, πέραν της εποπτείας του τραπεζικού τομέα που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση ενίσχυσε τις εποπτικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχεδιάζει τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών. Είναι σημαντικό οι αρχές αυτές να συνεργάζονται αρμονικά", συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, υπενθύμισε ότι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα ως αντιπρόεδρός της, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, συμμετέχει στη χάραξη της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

    ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ο κ.Σημίτης επανέλαβε ακόμη ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας παραμένει η επίτευξη της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης. "Προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα υποδομών που γνώρισε η οικονομία μας μεταπολεμικά. Ταυτόχρονα, απελευθερώνουμε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιωτικοποιούμε δημόσιες επιχειρήσεις και εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιμέρους αγορών. Οι λέξεις ανταγωνισμός και ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο καθημερινό λεξιλόγιο της πολιτικής μας", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικές κατακτήσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. "Το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα έχει κάνει άλματα. Σήμερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ο πρώτος ή δεύτερος ψηλότερος στην Ευρώπη. Αυτό δεν μας αρκεί. Θέλουμε να συνεχιστεί. Εργαζόμαστε σκληρά για τη νέα μεγάλη κατάκτηση: Την επίτευξη της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης", τόνισε.

    Πραγματοποιώντας ιστορική αναδρομή, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι πολλοί σήμερα θεωρούν αυτονόητη τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, αφού χρειάστηκε να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    "Όλοι όσοι εργαστήκαμε γι΄ αυτόν τον σκοπό ξέρουμε ότι η εικόνα στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ήταν πολύ διαφορετική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα ήταν σε τροχιά αποσταθεροποίησης και απόκλισης από την Ε.Ε και λίγοι μπορούσαν να υποθέσουν ότι στο τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα γίνονταν μέλος της ΟΝΕ. Εμείς, όμως, δείξαμε αποφασιστικότητα. Υλοποιήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και, μάλιστα, χωρίς να υπονομεύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Εξασφαλίσαμε τη συναίνεση όλων των πολιτών και συνδυάσαμε το πρόγραμμα εξυγίανσης με πολιτικές που στόχευαν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και με τη σταθερή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, πετύχαμε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, και η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΟΝΕ", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά και στην 75ετή ιστορική διαδρομή της ΤτΕ.

    "Αυτά τα 75 χρόνια μας δίδαξαν πολλά για το τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει μια κεντρική τράπεζα. Πάνω απ' όλα, μας δίδαξαν ότι η νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική πολιτική είναι παράγοντες αλληλένδετοι για την επίτευξη και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και την ευημερία της χώρας. Σε μια οικονομία οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην αξία του νομίσματος. Στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα των νομισματικών αρχών να διαφυλάσσουν τη σταθερότητα των τιμών και να προάγουν την ευημερία της Ένωσης", πρόσθεσε ο κ.Σημίτης._

    [03] ΟΙ ΗΠΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 3 Νοεμβρίου 2003 (10:25 UTC+2)

    Η κυβέρνηση Μπούς τονίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ, παρά την χθεσινή επίθεση εναντίον Αμερικανικού μεταγωγικού ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 στρατιώτες και να τραυματιστούν 21 άλλοι. Ήταν η αιματηρότερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες «τραγικές μέρες», όπως τις χαρακτήρισε, στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπούς είναι αποφασισμένος να κερδίσει το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι δύο αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ, πετούσαν κοντά στη Φαλούζα όταν το ένα απ' αυτά επλήγη με τουλάχιστον 2 πυραύλους.

    [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΟΕ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Η Ν.Δ. προτίθεται να καταργήσει το ΣΔΟΕ, αλλά όχι και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, διευκρινίζει σε δήλωσή του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς.

    «Είναι γνωστό ότι είχα την επιμέλεια για το προγραμματικό μέρος της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ και επομένως έχω προσυπογράψει τη δήλωσή του ότι ''καταργείται το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή''», επισημαίνει σε δήλωσή του.

    «Στη χθεσινή μου συνέντευξη στη ΝΕΤ είπα ότι είναι λάθος η φράση ''καταργείται το ΣΔΟ'' υπό την έννοια ότι έτσι καταργείται ο έλεγχος και διότι είναι η μισή φράση. Τόνισα ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι και ανέλυσα τη θέση της Ν.Δ. ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ανασυγκροτηθεί, θα εκσυγχρονιστεί, θα εμπλουτισθεί με προσωπικό και υποδομή και φυσικά δεν θα είναι κομματικό όργανο, όπως εν πολλοίς είναι σήμερα», τονίζει ο κ. Σουφλιάς και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει το «άσπρο μαύρο».

    «Επιτέλους θα πρέπει οι κυβερνώντες να σεβαστούν κάποιους κανόνες ενόψει των εκλογών, προπάντων να σεβαστούν την αλήθεια την οποία αποζητά ο Ελληνικός λαός και να σταματήσουν να κάνουν ''το άσπρο μαύρο''. Με τέτοιες μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να διασωθούν από την ήττα», υπογραμμίζει.

    [05] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΧΩΔΕ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    «Η Εγνατία Οδός πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και να ολοκληρωθεί ως κλασσικό δημόσιο έργο. Η κυβέρνηση έχει χρέος και για λόγους που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ευαίσθητων περιοχών αλλά και στην γεωπολιτική σημασία του άξονα αυτού, να διασφαλίσει τώρα τις αναγκαίες πιστώσεις για την προώθηση του έργου. Και η λύση βεβαίως δεν μπορεί να εξευρεθεί σε δεσμευμένες πιστώσεις για τον Δυτικό Αξονα της χώρας, η εκτέλεση του οποίου καθυστερεί κατά τρόπο απαράδεκτο».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Κιλκίς Σ. Τσιτουρίδης κατά την επίσκεψη κλιμακίου του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σε εργοτάξια της Εγνατίας Οδού στο Νομό Ιωαννίνων.

    Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο μετείχαν επίσης ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης Γ. Τρυφωνίδης, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., οι βουλευτές Ιωαννίνων Κ. Τασούλας και Στ. Καλογιάννης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντ. Μπέζας, ο Δ. Παπαγιαννίδης, Γραμματέας του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και ο Θ. Δραγκιώτης, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Ε., είχε συναντήσεις με τη Διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε., τον Νομάρχη Ιωαννίνων, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου της Ηπείρου.

    Ο κ. Τσιτουρίδης, σε εκδήλωση που οργάνωσε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κλιμακίου , το Τ.Ε.Ε. - Τμήμα Ηπείρου, ανέπτυξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής των δημοσίων έργων στη χώρα μας.

    «Η ουσιαστική ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσα από τα αναγκαία έργα υποδομής που, λόγω των ολυμπιακών προτεραιοτήτων και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος στον τομέα των δημοσίων έργων, έχουν καθυστερήσει σημαντικά , είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ο κ. Τσιτουρίδης.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Οι βιώσιμες δημόσιες προμήθειες και κατ' επέκταση η βιώσιμη ανάπτυξη, απασχολούν τις εργασίες της διήμερης συνάντησης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, στη Βίλα Καζούλη, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Η συνάντηση συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN DESA) και το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), το Διεθνές Συμβούλιο Τοπικών Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών (ICLEI) και την πρωτοβουλία τοπικών αυτοδιοικήσεων με τον τίτλο Coalition 21 και το ΕΚΠΑΑ.

    Στη συνάντηση εργασίας συμμετέχουν πάνω από 50 εμπειρογνώμονες από 17 χώρες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Από ελληνικής πλευράς τη συνάντηση παρακολουθούν εκπρόσωποι υπουργείων, συνδέσμων τοπικής αυτοδιοίκησης, βιομηχανικών συνδέσμων και επιμελητηρίων, του Οργανισμού Αθήνα 2004 και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Η διημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. Το διεθνές αυτό πρόγραμμα, που είναι δεκαετούς διάρκειας, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της Παγκοσμίου Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Γιοχάνεσμπουργκ (Σεπτέμβριος 2002). Το θέμα εξετάστηκε περαιτέρω σε διεθνή συνάντηση που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ στο Μαρακές τον Ιούνιο του 2003, όπου τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία των δημόσιων προμηθειών για την προώθηση βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.

    Στη συνάντηση αυτή, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, οι Ελληνες εκπρόσωποι είχαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο, αφού εκπροσώπησαν με επιτυχία τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο δημόσιος τομέας και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια προώθησης και διάδοσης των περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων και υπηρεσιών, που αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Τις εργασίες επίσης χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Μ. Μοδινός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία των «πράσινων δημόσιων προμηθειών για την αναδιάρθρωση διαφόρων τομέων, όπως του βιομηχανικού και γεωργικού τομέα και των μεταφορών.

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα προωθηθούν σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, όπως στη Σύνοδο της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Νέα Υόρκη, Μάιος 2004), με στόχο την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

    [07] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΛΑΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    «Η εξέλιξη στο θέμα των αεροδιαδρόμων αποτελεί κόλαφο κατά της κυβέρνησης Σημίτη, για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα, για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και της αεροπλοΐας στο Αιγαίο», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ., βουλευτής Αχαϊας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    «Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική των μονομερών παραχωρήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν βρίσκει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας Τουρκίας σε ό,τι αφορά τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο.

    «Ετσι, σήμερα φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία να εκβιάζει την χώρα μας, αρνούμενη να υπογράψει την Επιστολή Συμφωνίας (LOA) για τους αεροδιαδρόμους που περνούν από τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, αν πρώτα δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συνδιαχείριση του Αιγαίου», υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    «Hδη, η μονομερής κατάργηση, με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τον περασμένο Αύγουστο, του αεροδιαδρόμου J60 που περνούσε πάνω από την Λήμνο, σε συνδυασμό με την άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει τη συμφωνία, θα ενισχύσει την παραβατική συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στη συγκεκριμένη ζωτική για τα συμφέροντά μας περιοχή του Αιγαίου».

    «Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς μία επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, επί ζημία των νομίμων δικαιωμάτων και ευθυνών που έχει η Ελλάδα αναφορικά με τον έλεγχο της περιοχής εντός του FIR Αθηνών», σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    [08] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΤΑΙΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση, η οποία έχει συνηθίσει να παίζει με τις λέξεις αντί να παράγει πολιτική, επιχειρεί να κάνει το ίδιο και με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. απαντώντας σ' ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με τις δηλώσεις του Γιώργου Σουφλιά για το ΣΔΟΕ.

    «Ας αντιληφθεί ο παρωχημένος πια προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης ότι ματαίως αναζητεί να βρει στοιχεία εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη είναι εκείνη που παρέχει πεδίο καλλιέργειας πανσπερμίας απόψεων, το οποίο και θυμίζει πραγματικό περιβόλι», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Η σπουδαιότητα του ρόλου της Ελλάδας προς την κατεύθυνση συμφιλίωσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων με στόχο την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού υπογραμμίσθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων με βουλευτές του Ισραηλινού Κοινοβουλίου (ΚΝΕΣΕΤ) και μέλη της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ.

    Ο επικεφαλής της Διακομματικής Αντιπροσωπείας, αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου «ως μοναδικού εργαλείου για την αντιμετώπιση των διαφορών και εξέφρασε την ελπίδα «η νέα -υπό διαμόρφωση- Κυβέρνηση των Παλαιστινίων να προωθήσει τον Οδικό Χάρτη της Διεθνούς Κοινότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Επίσης τόνισε, ότι η Ελλάδα κρατά δίκαιες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Οι Ισραηλινοί βουλευτές ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους γύρω από τις θέσεις των κομμάτων τους, σε ό,τι αφορά τόσο τον Οδικό Χάρτη όσο και τις συμφωνίες της Γενεύης, ενώ αναγνώρισαν τη συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της ειρήνης.

    Το πρωί οι Ελληνες βουλευτές επισκέφθηκαν τον ορθόδοξο οικισμό έξω από τη Βηθλεέμ.

    [10] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Σε τροχιά σημαντικής επιτάχυνσης της υλοποίησής του κινείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιάννης Καλογήρου.

    Η επιτάχυνση, σημείωσε, αφορά πρώτα απ' όλα την απορρόφηση πόρων, την υπογραφή συμβάσεων και την ένταξη έργων. «Τους τελευταίους 10 μήνες διανύσαμε απόσταση ίση με αυτήν που είχε διατρέξει το Πρόγραμμα τα δύο πρώτα χρόνια της εφαρμογής του. Ηδη εντοπίζονται στους τομείς της εκπαίδευσης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κατάρτισης, της εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων τα πρώτα απτά αποτελέσματα του Προγράμματος», υπογράμμισε.

    Ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι δεν έχουν καμία βάση τα όσα λέγονται περί κινδύνου απώλειας πόρων και επισήμανε ότι όσοι επιμένουν να επικαλούνται τέτοιες υποθέσεις, φαίνεται ότι έχουν ελλιπή πληροφόρηση. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι δαπάνες σήμερα έχουν φθάσει στα 231 εκατ ευρώ (αντιστοιχούν στο 9,7% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος) και έχει ήδη καλυφθεί από το Μάιο του 2003 ο στόχος της απορροφητικότητας, όπως ετέθη από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κανόνας ν+2) και στο εξής επιδιώκεται η επίτευξη του απαιτητικότερου στόχου του 2004. Εως τις 31 Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να υπερκαλυφθεί ο στόχος του 2003 κατά 100%

    Ενδεικτικό της επιτάχυνσης του Προγράμματος είναι ότι μέσα στο 2003 κινητοποιούνται (προκήρυξη/ αξιολόγηση/ σύμβαση) πρόσθετοι πόροι σε σχέση με αυτούς που είχαν κινητοποιηθεί τα πρώτα δύο χρόνια που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του Προγράμματος

    Ο κ. Καλογήρου έδωσε απαντήσεις στα πιο χαρακτηριστικά ερωτήματα που αιωρούνται στην αγορά ή διατυπώνονται στη σχετική αρθρογραφία. Τόνισε ότι το Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας δεν είναι συγκρίσιμο με τα άλλα μονοθεματικά τομεακά Προγράμματα ή Περιφερειακά Προγράμματα του Γ ΚΠΣ διότι:

    - Είναι ένα μικρό ΚΠΣ αφού εμπλέκει στην υλοποίηση του όλους τους φορείς του Δημόσιου τομέα και δεκάδες χιλιάδων επιχειρήσεων, είναι δηλαδή ένα είδος «Προγράμματος των Προγραμμάτων, το οποίο εμφανίζει αρκετές σύνθετες πλευρές και σημαντικές δυσκολίες.

    - Απαιτεί συμπληρωματικές οργανωτικές, θεσμικές και διοικητικές αλλαγές καθώς και αλλαγές νοοτροπιών τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στις επιχειρήσεις

    Ο τελικός στόχος του Προγράμματος δεν είναι η εμφύτευση πληροφοριακών συστημάτων ή η επίλυση γενικότερων προβλημάτων της αγοράς, αλλά η ανάπτυξη μιας κρίσιμης μάζας χρηστών, υποδομών, ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ανθρωπίνων δικτύων και υποστηρικτικών μηχανισμών που συνδέονται με την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, είπε.

    «Στο τέλος του δρόμου θα έχουμε επιτύχει, αν έχουμε πολλές ηλεκτρονικά παρεχόμενες σε πραγματικό χρόνο υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, αν έχουμε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υιοθετούν το ηλεκτρονικό επιχειρείν, αν έχουμε γρήγορες φθηνές και προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες, αν έχουμε επαρκές πολιτισμικό και ιστορικό ψηφιακό περιεχόμενο, αν στη χρήση (ποιοτική και ποσοτική) των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν στην υγεία και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση χρησιμοποιούμε πιο ορθολογικά τους διαθέσιμους πόρους και βελτιώνουμε ταυτόχρονα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο πρώτος λόγος ανήκει στους χρήστες», τόνισε.

    Για την περαιτέρω διάχυση των νέων τεχνολογιών η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πλαισίου διαλειτουργικότητας Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημόσιου Τομέα), εκπόνησης μελέτης για το Outsourcing (εναλλακτικό σχήμα υλοποίησης έργων πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση), ολοκλήρωσης κειμένου στρατηγικής για τα Υπερυπολογιστικά Πλεγματα (Grids), που αποτελούν τα δίκτυα του μέλλοντος και επικαιροποίησης της Λευκής Βίβλου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Η επιτάχυνσης της πορείας της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας συμβάλλει ώστε εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι που θα διατεθούν, κυρίως, στους τομείς: της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης μεταξύ άλλων και στο χώρο της Υγείας, του Πολιτισμού, των Μικρομσαίων Επιχειρήσεων με έμφαση στην Περιφέρεια, της Ερευνας και της Καινοτομίας, σημείωσε.

    «Η αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων του Προγράμματος αποτελεί υπόθεση όλων των εμπλεκομένων τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούν να αξιοποιήσουν τη ζήτηση που δημιουργείται- μαζί και με τις πολλαπλασιαστικές της επιδράσεις- για να εξειδικευτούν θεματικά, να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κόσμο της τεχνολογίας και της έρευνας και να ανοίξουν μια νέα προοπτική για τον κλάδο ως βασικής πηγής ανάπτυξης στη δεκαετία που διανύουμε», ανέφερε ο κ. Καλογήρου.

    [11] ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, "Εκτέλεση, συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων μηχανών θαλάσσης μικρών σκαφών αναψυχής. Έκδοση επαγγελματικών αδειών για τους εργαζόμενους στις σχετικές εργασίες", υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, με γνώμονα την προστασία των ιδιοκτητών μικρών σκαφών, είτε πρόκειται για αθλητές είτε για απλούς λάτρεις της θάλασσας

    Με βάση το προωθούμενο σχέδιο Προεδρικό Διάταγμα, οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την εγκατάσταση συντήρηση και επισκευή μηχανών και παρελκόμενων μικρών σκαφών αναψυχής, θα πρέπει να είναι κάτοχοι ειδικής άδειας, η απόκτηση της οποίας προυποθέτει τη διενέργεια εξετάσεων από ειδική επιτροπή που θα καθορίσει το υπουργείο.

    Η θέσπιση των αδειών αυτών επιβάλλεται, καθώς με την διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας θα υπάρχει ευρεία χρήση των σκαφών αυτών, αλλά και διότι τα εν λόγω σκάφη κινούνται σε χώρους (λίμνες, θάλασσα) όπου οι κίνδυνοι για τους χρήστες τους από κακή λειτουργία ή βλάβη της μηχανής είναι τεράστιοι.

    [12] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Νοεμβρίου 2003 (17:39 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διεθνοποιημένης οικονομίας, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης" διοργανώνει αύριο το βράδυ σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης η εφημερίδα ''Ναυτεμπορική'' στο πλαίσιο της εξόρμησής της στην Ελληνική Περιφέρεια και σε συνδυασμό με την εκδοση αφιερώματος για τη Θράκη.

    Κεντρικοί Ομιλητές θα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτας, ο Βουλευτής της Ν.Δ. -τομεάρχης Εθνικής Οικονομίας Ν. Νικολόπουλος, ο γεν. γραμματέας της Περιφέριας ΑΜ-Θ Ζαφείρης Σακελλάρης, ο γεν. διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Περλεπές.

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχάνων ΑΜ-Θ, της Ενωσης Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης και των τοπικών Συνδέσμων και Επιμελητηρίων Θράκης.

    Ο.Ο.

    [13] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 2.163 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003 (16:48 UTC+2)

    Μέχρι τη Σοφοκλέους έφτασε ο ούριος άνεμος που πνέει από το πρωί στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου και ο γενικός δείκτης τιμών παίρνοντας ώθηση και από το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο για βαριά χαρτιά, όσο και για τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης, αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.163,54 μονάδων.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκοψε το νήμα της συνεδρίασης, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,99% και διαμορφώθηκε, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 2.163,18 μονάδες, ενώ το χαμηλότερό του συνάντησε στο επίπεδο των 2.128,16 μονάδων.

    Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στην ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν η διατήρηση του κλίματος ευφορίας καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, αλλά και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για επιλεγμένους τίτλους της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικός ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε τελικά στο ποσό των 192,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30.566.431,08 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν τα πιο σημαντικά ήταν δύο της EFG Eurobank-Ergasias, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα στα 14,84 ευρώ και 14,88 ευρώ, ένα της Εθνικής, ύψους 2.976.000,00 ευρώ, στα 18,60 ευρώ κι ένα της ΔΕΗ, 2.405.000,00 ευρώ στα 18,50 ευρώ.

    Ανοδική τροχιά διέγραψε η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, αφού ο αριθμός τους ανήλθε σε 315 μετοχές, έναντι μόλις 30 πτωτικών και 36 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών Κλωνατεξ (17,58%), ΑΝΕΚ (11,65%), Εμπορικός Δεσμός (11,48%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,40%) και Κλωστήρια Ναούσης (10,82%).

    Στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισε η Μαθιός Πυρίμαχα (14,23%). Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,22, στα 18,50 ευρώ, διαψεύδοντας τους αναλυτές που την ήθελαν στο επίκεντρο.

    ΚΛΑΔΟΙ

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με ηγέτη το Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 3,50%. Ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 2,21% και ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, που ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,15%.

    Ο δείκτης ASE 20 των επιλεγμένων Blue chips σημείωσε, επίσης, σημαντική άνοδο της τάξης του 2,04%, συνεπεία της ιδιαίτερα θετικής πορείας των τραπεζικών τίτλων (2,26%), αλλά και των μετοχών των τηλεπικοινωνιών (1,70%).

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον κλάδο των τραπεζών, αισθητή άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των Εγνατία (3,70%), Αττικής (3,54%), Εθνικής (3,22%), Κύπρου (3,04%), Εμπορικής (2,63%) και Πειραιώς (2,24%).

    Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ξεχώρισε η μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ η οποία και εκτινάχθηκε κατά 8,23% και ακολούθησαν οι Vodafone-Panafon (2%), ΟΤΕ ΑΕ (1,87%), Cosmote (1,.82%) και της Fothnet (1,54%).

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν στο σύνολό τους και οι κλαδικοί δείκτες, με δύο από τους κλάδους, μάλιστα, να τρέχουν με ρυθμό άνω του 5%. Πρόκειται για τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας (6,01%) και των ασφαλειών (5,57%). Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,40%), Κλωστήρια Ναούσης (10,82%), Εριουργία Τρία Α (7,25%) και Πλαστικά Θράκης (6,25%).

    Από τον κλάδο των ασφαλειών, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν οι μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (8,77%), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (6,25%) και της Εθνικής ΑΕΕΓΑ (5,14%).

    Εντυπωσιακή άνοδο, υψηλότερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (4,53%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων και των συμμετοχών, οι οποίοι ενισχύθηκαν αμφότεροι σε ποσοστό της τάξης του 4,31%.

    Κέρδη υψηλότερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των βασικών μετάλλων (3,20%), των ειδών λύσεων πληροφορικής και των κατασκευαστικών (αμφότεροι 2,85%), του χονδρικού εμπορίου (2,39%) και των βιομηχανιών (2,37%).

    Κατά 1,97% ενισχύθηκε ο κλάδος της παράλληλης αγοράς, κατά 1,94% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 1,89% του λιανικού εμπορίου, κατά 1,71% των τροφίμων και ποτών και κατά 1,33% της πληροφορικής.

    Τη μικρότερη ανοδική ποσοστιαίας μεταβολή εμφάνισαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων (0,48%), των επενδύσεων (0,56%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,71%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε στη σημερινή συνεδρίαση γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για άνοδο, με οδηγό τη μετοχή του ΟΤΕ, ΅ε αφορ΅ή τα δη΅οσιεύ΅ατα σχετικά ΅ε την πρόθεση της κυβέρνησης για ανα΅όρφωση της εταιρίας, καθώς και λόγω της ανα΅ενό΅ενης απόκτησης του ποσοστού της Telenor στην Cosmote.

    Μερίδα αναλυτών, πάντως, εκτιμούσε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραμάτιζε στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, όλοι έβλεπαν ένταση της ενεργοποίησης των θεσμικών επενδυτών, ενώ όπως εκτιμούσαν το momentum είναι θετικό για τη Σοφοκλέους.

    Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από το γεγονός ότι η ολοκλήρωση σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

    Tα deals στον τραπεζικό τομέα, αλλά και οι ανακοινώσεις που επίκεινται για τα αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σημαντική κινητικότητα στη Σοφοκλέους, όχι μόνον κατά τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και γενικότερα στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Ετσι, σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική κίνηση, ο γενικός δείκτης τιμών θα δοκιμάσει διαδοχικά τα επίπεδα αντίστασης των 2.164, των 2.167-9 και των 2.176-8 μονάδων.

    Στον αντίποδα, αν ο δείκτης αλλάξει πρόσημο και διαγράψει τελικά πτωτική τροχιά, ενδέχεται να προσεγγίσει ενδοσυνεδριακά τα επίπεδα στήριξης στις 2.113 και ακραία στις 2.107-8 μονάδες, στο πλαίσιο και της σταθεροποιητικής του διακύμανσης.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά κινήθηκε σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς, με περιορισμένες διακυμάνσεις. Oπως σημειώνουν αναλυτές, η περιοχή μεταξύ 2.090 - 2.130 μονάδων διατηρήθηκε τον Oκτώβριο επί 19 συνεδριάσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τα θετικά νέα, τα οποία επηρέασαν τις ξένες αγορές.

    [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΔΕΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Εδεσσας εγκαινίασαν σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών-Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και Εμπορικής Ναυτιλίας Γεώργιος Πασχαλίδης, που επιβιβάστηκαν στο πρώτο δρομολόγιο του railbus, το οποίο εκτέλεσε τη συγκεκριμένη διαδρομή σε 1 ώρα και 15 λεπτά.

    Το railbus, στο οποίο επέβαινε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) Κωνσταντίνος Γιαννακός, έφτασε στον προορισμό του 40 λεπτά νωρίτερα από ό, τι απαιτούνταν μέχρι σήμερα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής.

    Η μείωση του χρόνου της διαδρομής αποτέλεσε καρπό των έργων που εκτελεί ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων για την προαστιακή εξυπηρέτηση από και προς τη Θεσσαλονίκη, τα οποία συντελούν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των περιφερειακών δικτύων της Βόρειας Ελλάδας.

    Εγκαινιάζοντας τη νέα γραμμή, ο κ. Βερελής επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη ευρύτερης χρήσης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΟΣΕ έχει δώσει νέα διάσταση και στις εμπορευματικές μεταφορές, οι οποίες φέτος παρουσιάζουν αύξηση 100% (ενώ ειδικά οι διεθνείς εμπορευματικές εμφανίζονται αυξημένες κατά 35%).

    Οπως τόνισε ο υπουργός, στο πλαίσιο αυτό, γίνονται επενδύσεις από τον ΟΣΕ για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και μια σειρά μεγάλα έργα. "Μια από τις μεγάλες γραμμές που προγραμματίζονται είναι αυτή που συνδέει την Πάτρα με τα σύνορα και αυτή που λέγεται η Σιδηροδρομική Εγνατία. Επίσης δυο μεγάλοι σιδηροδρομικοί άξονες κατασκευάζονται: Καλαμπάκα Κοζάνη Γιάννινα Ηγουμενίτσα και Γιάννενα Καλαμάτα, που αναβαθμίζει το εγκαταλελειμμένο δίκτυο της Πελοποννήσου", πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο κ. Βερελής υπενθύμισε ότι προγραμματίζονται προαστιακές μετακινήσεις με νέες γραμμές, όπως αυτές που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Έδεσσα κατά 40 λεπτά συντομότερα από ότι γινόταν μέχρι τώρα. "Όταν ολοκληρωθούν τα έργα που συνδέουν την Κοζάνη και τη Φλώρινα με τη Θεσσαλονίκη σε 2 ωρες και 15 λεπτά, συντομεύοντας τις διαδρομές αυτές κατά μιάμιση ώρα, πολλοί επιβάτες θα προτιμήσουν για τις μετακινήσεις τους το τρένο", κατέληξε.

    Από την πλευρά του, με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γεώργιος Πασχαλίδης, ζήτησε την αναβίωση της ιστορικής γραμμής Σκύδρας-Αριδαίας, που -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- θα ζωντανέψει την εσωτερική κυκλοφορία του νομού.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους σιδηροδρόμους της Βόρειας Ελλάδας, επειδή σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για τον καθημερινό πολιτισμό στην περιοχή. "Με αυτά τα νέα μέτρα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα στη Κεντρική Μακεδονία. Αλλάζει η σχέση των πολιτών σε ό,τι αφορά στη μετάβαση τους από την κατοικία τους στον τόπο εργασίας. Όλοι μας ζήσαμε τις εποχές εκείνες που μικρές διαδρομές γίνονταν σε τρεις και τέσσερις ώρες με παλαιό τροχαίο υλικό και αργές ταχύτητες", συμπλήρωσε

    Τέλος, ο κ. Γιαννακός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας γραμμής που ήταν κλειστή 12 μήνες, με το νέο απόκτημα του Οργανισμού, το railbus που έκανε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη Έδεσσα σε 1 ωρα και 15. "Με τον τρόπο αυτό κάναμε πράξη την υπόσχεση μας για σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με το τραίνο, σε χρόνους ανταγωνιστικούς, και μάλιστα με ένα μέσο που είναι φιλικό με το περιβάλλον", σημείωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι τα έργα που γίνονται στην περιοχή αφορούν στην πλήρη ανακαίνιση ή ανακατασκευή της γραμμής Πλατύ Νάουσα Σκύδρα Έδεσσα Αμυνταίο Φλώρινα / Κοζάνη. Μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών ο συνολικοί χρόνοι διαδρομής σε σχέση με τους ισχύοντες μέχρι σήμερα θα διαμορφωθεί ως εξής:

    *Θεσσαλονίκη Φλώρινα σε 2ωρες και 15 λεπτά, έναντι 3ώρες και 34 λεπτά και *Θεσσαλονίκη Κοζάνη σε 2ώρες και 12 λεπτά, έναντι 3 ώρες και 53 λεπτά.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βοσνάκης, ο νομάρχης Πέλλας Προκόπιος Σιβένας, ο δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά._

    [15] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αγκυρα, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Το δικαίωμα των χριστιανών στην Τουρκία, στη θρησκευτική παιδεία διεκδικεί το Φανάρι, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επίσκεψή του στον Σύνδεσμο Παραπληγικών, στην περιοχή Ατάκιοϋ της Κωνσταντινούπολης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Radikal, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ερώτηση εάν ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, κάποια διάκριση όσον αφορά στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αν αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, απάντησε: «Εμείς δεν θέλουμε κάτι το ιδιαίτερο. Ζητάμε τα δικαιώματά μας στον τομέα αυτό. Εκείνο που ζητάμε είναι να μην γίνεται διάκριση εναντίον μας. Διότι, μέχρι τώρα, ενώ γίνονται διευκολύνσεις όσον αφορά τη λειτουργία θρησκευτικών σχολών και θρησκευτικής παιδείας για τους μουσουλμάνους πολίτες, δεν υπάρχει η ίδια δυνατότητα για μας τους χριστιανούς πολίτες της χώρας αυτής. Επί 32 χρόνια έχουμε στερηθεί τη δυνατότητα αυτή και επιθυμούμε επανόρθωση».

    [16] ΠΓΔΜ: ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Σκόπια, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Σε πέντε χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Παούνοφσκι για κατάχρηση αρμοδιοτήτων.

    Ο κ. Παούνοφσκι ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και καταχράστηκε χρηματικό ποσό, που προοριζόταν για προμήθειες του στρατού, τις οποίες ανέθεσε σε συγγενικά του πρόσωπα.

    Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι ο ένας σε τεσσεράμισι χρόνια και ο άλλος σε τρία χρόνια φυλάκιση

    Επίσης, ο κ. Παούνοφσκι θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος το ποσό των 85.630.000 χιλιάδων δηναρίων, δηλαδή 1.381.129 ευρώ.

    [17] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 3 Νοεμβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Αποστάσεις από την πολιτική του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό φαίνεται να παίρνει για ακόμη μια φορά ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Radikal, ο τούρκος πρωθυπουργός, επέκρινε σε κάθε ευκαιρία τον Ντενκτάς, στη δεξίωση που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Σεζέρ για την 80η επέτειο από τη σύσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Σχετικά με τις δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που πρόκειται να μεταβεί στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ», φέρεται να είπε τα εξής: «Μας το επιβάλλουν με το ζόρι; Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν τον άνθρωπο. Αν σε συμφέρει, το κοιτάς και λες ναι. Αν δεν σε συμφέρει λες όχι αδελφέ μου και δεν το δέχεσαι. Εγώ, δεν συμμερίζομαι σε πολλά θέματα τις απόψεις αυτού του ανθρώπου. Οι δηλώσεις του αυτού του είδους, τον κάνουν και χάνει βαθμούς».

    Σύμφωνα πάντα με τη Radikal, εκείνη τη στιγμή ακριβώς, κάποιος από το πλήθος που ήταν γύρω στον Ερντογάν κατά την δεξίωση, ακούστηκε να λέει: «Ναι, αλλά υπάρχει αρκετά καλή υποστήριξη στον Ντενκτάς από το λαό». Τότε, ο Ερντογάν, με λίγο σπασμένη φωνή, είπε: «Το ξέρω, έχει υποστήριξη».

    Ο πρωθυπουργός Ερντογάν ολοκλήρωσε τα λόγια του σχετικά με τον Ντενκτάς, λέγοντας: «Δεν κάνει καθόλου σφυγμομετρήσεις. Ακόμη κι εγώ, στο κόμμα μου, έχω κάνει τρεις φορές σφυγμομέτρηση».

    [18] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Σκόπια, 3 Νοεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Η ηγεσία της ΠΓΔΜ επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις στο στρατό με στόχο την ταχύτερη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Το 2007 η αναλογία μεταξύ εφέδρων και εν ενεργεία στρατιωτών θα είναι 1/1, ενώ ο αριθμός των εφέδρων από 21.000 που είναι σήμερα θα μειωθεί στις 16.000. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Βλάντο Μπούτσκοφσκι και Ιλίνκα Μίτρεβα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μετόντι Σταμπολίσκι.

    Ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι οι προτεραιότητες για το 2004, δηλαδή μέχρι τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη θα είναι η επίσπευση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η φύλαξη των συνόρων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Τόνισε ιδιαίτερα την προτεραιότητα της συγκρότησης ειδικής στρατιωτικής μονάδας για δράση στο εσωτερικό της χώρας και αποστολές στο εξωτερικό.

    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη παρακολούθησαν άσκηση στρατιωτών που θα μεταβούν στο Ιράκ, στις αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για 30 στρατιώτες και αξιωματικούς, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν αυτούς που βρίσκονται στο Ιράκ εδώ και έξι μήνες.

    [19] ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Μειωμένος κατά περίπου 29,7%, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας για το 2004, ο οποίος προνοεί συνολικές δαπάνες ύψους 179.882.731 λιρών, σε σύγκριση με τα 255.734.021 του 2003.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας τόνισε ότι με τον μειωμένο προϋπολογισμό για την Αμυνα, η κυβέρνηση διαμηνύει στην Τουρκία και στους διεθνείς οργανισμούς ότι οι αποφάσεις της συνάδουν με τη γενικότερη της θέση για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Την πρώτη του νίκη στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ θα κυνηγήσει ο ΠΑΟ κόντρα στην Στουτγκάρδη. Αν το πετύχει τότε σίγουρα θα μπορεί να ελπίζει στη δεύτερη θέση στον όμιλό του.

    «Είναι ο πιο σημαντικός αγώνας στη διοργάνωση. Είναι αγώνας που μετά από αυτόν υπάρχεις-δεν υπάρχεις», τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟ, Ιτζάκ Σουμ και συνέχισε: «Θέλουμε τη νίκη για να ελπίζουμε στη δεύτερη θέση του ομίλου μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση και το αποδείξαμε στα παιχνίδια με τη Ρέιντζερς και τη Στουτγκάρδη. Θα ήθελα οι οπαδοί μας να είναι περήφανοι για αυτήν την ομάδα και να συνεχίσουν να την βοηθούν».

    Ο Ισραηλινός τεχνικός αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. «Πρέπει να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε. Αν η ομάδα χρειαστεί ενίσχυση τον Ιανουάριο θα γίνει και αυτό. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω τίποτε», δήλωσε ο κ. Σουμ.

    [21] ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΟΛΕ ΣΚΟΜΠΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Και επίσημα προπονητής του ’ρη από το μεσημέρι είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής των «κιτρίνων», Όλε Σκόμποε. Το απόγευμα πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση. Ο κ. Σκόμποε είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη νέα του ομάδα στο ντέρμπι με τον Ηρακλή.

    Θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο των «κιτρίνων» στο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Περούτζια, ενώ ο κ. Παντζιαράς θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως βοηθός.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η ΠΑΕ Αρης αναφέρει: «H ΠΑΕ Αρης ανακοινώνει τη συνεργασία με το Δανό προπονητή και παλιά δόξα του συλλόγου, Ολε Σκόμποε. Ο Ολε Σκόμποε γεννήθηκε το 1949, είναι έγγαμος (με ενήλικα παιδιά), διαθέτει δίπλωμα προπονητή Α΄ FIFA (Ανώτατο επίπεδο-Δανία) και μιλάει εκτός από τη μητρική του γλώσσα, Γερμανικά, Αγγλικά, Νορβηγικά, Σουηδικά, Γαλλικά και έχει γνώση Ελληνικών».

    [22] Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 6ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της 6ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ ανδρών. Ηταν ο παίκτης που βοήθησε το Μαρούσι να κερδίσει στο ''παλατάκι'' τον ΠΑΟΚ. Ο νεαρός παίκτης συγκέντρωσε 41 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον γκαρντ του Ιωνικού ΝΦ, Ρόμπερτ Κόνλεϊ. Μέσα σε 26,5 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 18 πόντους (6/10 βολές, 3/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα), τρία ριμπάουντ, τρεις ασίστ και δύο κλεψίματα.

    [23] ΚΑΡΑΤΕ: 3Η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Με τις βαλίτσες γεμάτες μετάλλια επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη οι καρατέκα οι οποίοι πήραν μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων. Οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν 24 μετάλλια (6 χρυσά, 9 αργυρά, 9 χάλκινα), με 33 συμμετοχές. Η Ελλάς κατέλαβε την τρίτη θέση των αγώνων. Πρώτευσε η διοργανώτρια Τουρκία με 53 μετάλλια (20, 11, 22) και 62 συμμετοχές. Τη δεύτερη θέση πήρε η Σερβία/Μαυροβούνιο με 42 μετάλλια (6, 12, 24) και 72 συμμετοχές.

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι: Κάτα: Δημήτρης Ηλιάδης (1987), Σοφία Μαρίκα Λιβιτσάνου (1987). Κούμιτε: Βασίλης Παλαιολόγος (65, 1988), Νίκος Γιδάκος (55, 1988), Μαριάννα Κρεμμύδα (+55, 1988) και η ομάδα των παίδων (Μπίκας, Γιδάκος, Καραβασίλης, Παπανικολάου, Κοταρίδης, Νικολάου, Καφούρος).

    Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν οι: Κάτα: Φεβρωνία Σπύρου (1991), Κυριακή Τσαμουρίδου (1988), Αριστογένης Δόβας (1991), Βασίλης Παλαιολόγος (1988), Περικλής Καραβασίλης (1987) και η ομάδα των παίδων. Κούμιτε: Ρώνια Τοπαλίδου (+55, 1989), Αργυρώ Τσέλιου (55, 1987), Μιχάλης Παγγέλας (65, 1988).

    Χάλκινα μετάλλια πήραν οι: Κούμιτε: Ευαγγελία Βέρα Παπαγρηγοράκη (+ 60, 1987), Σοφία Μαρίκα Λιβιτσάνου (55, 1987), Βασιλική Καραπλιάγκου (55, 1989), Ελένη Βασιλείου (50, 1988), Αμαλία Βαλαδάκη (55, 1988), Δήμητρα Καραντάκη (60, 1987), Κων. Μπίκας (70, 1987), Γιάννης Καφούρος (55, 1989), Γκίκας Σελέγκος (65, 1987).

    Ευχαριστημένοι από την απόδοση της εθνικής ομάδας εμφανίσθηκαν οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί. «Οι επιτυχίες ήρθαν μετά από συντονισμένη δουλειά. Έχουμε άριστη συνεργασία. Θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον» τόνισε ο Σάββας Μαστραπάς. «Πήραμε μέρος με 33 αθλητές και κατακτήσαμε 24 μετάλλια. Αυτό σημαίνει πολλά. Τα παιδιά δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό», ανέφερε ο Στέλιος Σκαρογιάννης.

    «Οι επιτυχίες των παίδων έρχονται να συμπληρώσουν μια θετική πορεία που διανύει το ελληνικό καράτε τους τελευταίους μήνες. Η διοίκησή μας προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα, από την 1η Μαρτίου που αναλάβαμε, να δώσει στο άθλημα τη λάμψη που του αρμόζει. Με συντονισμένες κινήσεις θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΟΚ, Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος.

    [24] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ "ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Ο Ηρακλής κατέκτησε το «κύπελλο Ασβεστοχωρίου 2003», στο τουρνουά βόλεϊ γυναικών που διοργάνωσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου με χορηγό το Volley Store. Η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και το θέαμα που πρόσφεραν οι τέσσερις ομάδες. Ηταν άλλωστε το τελευταίο τους τεστ, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της Α2 και της Β' εθνικής κατηγορίας γυναικών.

    Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕΣΘ, Θανάσης Γεωργιάδης και Βαγγέλης Ντινόπουλος, ο προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών Δημήτρης Φλώρος και ο υπεύθυνος περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΟΠΕ, Κώστας Χαριτωνίδης.

    Τα αποτελέσματα: Κτησιφών-ΑΕ Λάρισας 3-0, Νέα Γενεά-Ηρακλής 1-3, Ηρακλής-ΑΕ Λάρισας 3-0, Νέα Γενεά-Κτησιφών 1-3, Νέα Γενεά-ΑΕ Λάρισας 2-3, Ηρακλής-Κτησιφών 3-0.

    Η βαθμολογία: Ηρακλής (9-1) 9, Κτησιφών Παιανίας (6-4) 6, ΑΕ Λάρισας (3-8) 2, Νέα Γενεά (4-9) 1.

    [25] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ισχυρές εκρήξεις και πυρά όλμων ακούστηκαν αργά το απόγευμα κοντά στην έδρα του αρχηγείου των ΗΠΑ στο κέντρο της Βαγδάτης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι μετά από ισχυρές εκρήξεις άκουσαν και ήχους πυρών όλμου που προέρχονταν από τη δυτική πλευρά του ποταμού Τίγρη, όπου το αμερικανικό αρχηγείο έχει καταλάβει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που κάποτε ανήκε στον τέως πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Εν τω μεταξύ τρία άτομα σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά σε τέμενος Σιιτών στην πόλη Καρμπάλα, 65 μίλια νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [26] "ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ να παραμείνουν στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί καθόλου στις απώλειες αμερικανών στρατιωτών και στη χθεσινή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 16 στρατιώτες, όταν αμερικανικό ελικόπτερο επλήγη από ιρακινό πύραυλο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι εχθροί μας στο Ιράκ θεωρούν ότι θα τραπούμε σε φυγή και γι' αυτό σκοτώνουν αθώους πολίτες αλλά η Αμερική δεν εγκαταλείπει ποτέ'', τόνισε ο κ. Μπους σε ομιλία του στο Μπίρμιγχαμ της Αλαμπάμα και υπογράμμισε ότι ''ενα ελεύθερο και ειρηνικό Ιράκ είναι άκρως χρήσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ''.

    ''Είναι σημαντικό, είναι ζωτικής σημασίας που συνεχίζουμε να παραμένουμε εδώ, που προσπαθούμε να εκδιώξουμε τους Μπααθιστές και τους ξένους τρομοκράτες που βρίσκονται στη χώρα, που προσπαθούμε να εκδιώξουμε τους εγκληματίες του Σαντάμ Χουσέιν οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν την πτώση του'', τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    [27] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ρώμη, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η ιταλική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε την ''έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της'' για τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί το Ισραήλ απειλή για την ειρήνη και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα αυτό ''δεν αντανακλά τη θέση της ΕΕ''.

    ''Ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εξ ονόματος της προεδρίας της ΕΕ, εκφράζει την έκπληξή του και τη δυσαρέσκειά του για την εσφαλμένη ένδειξη που βγαίνει από τη σφυγμομέτρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'', αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ.

    ''Το αποτέλεσμα της σφυγμομέτρησης, σε μια αμφιλεγόμενη ερώτηση, δεν αντανακλά τη θέση της ΕΕ, η οποία εκφράζεται από τις επίμονες παρακλήσεις της σε πάρα πολλές περιστάσεις'', σημειώνει ο Φρατίνι.

    ''Η ΕΕ είναι ακόμη πιο δυσαρεστημένη καθώς έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι ο ισραηλινός πληθυσμός έχει πληγεί σκληρά από την τρομοκρατία'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [28] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ

    Μαδρίτη, 3 Νοεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός των Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η παρούσα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει ''άμεσα'' να γίνει εκεχειρία με το Ισραήλ.

    Ο Σάαθ, που είχε στην ισπανική πρωτεύουσα τετραήμερες επαφές με Παλαιστίνιους διπλωμάτες τοποθετημένους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανέφερε ότι ''η διεύρυνση της παλαιστινιακής κυβέρνησης επίκειται'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η διευρυμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπό την πρωθυπουργία του Αχμέντ Κορέι, θα εισέλθει αμέσως σε διαπραγμάτευση με την ισραηλινή κυβέρνηση για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, με απώτερο στόχο μία βιώσιμη διαρκή εκεχειρία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε ο Σάαθ.

    [29] "ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Τελ Αβιβ, 3 Νοεμβρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Οι ισραηλινές αρχές εκφράζουν ''τη λύπη και την αγανακτησή τους'' για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρίνει ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την πιο μεγάλη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο.

    ''Με μεγάλη μας λύπη μαθαίνουμε πως οι ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν το Ισραήλ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο'', επισημαίνει η ισραηλινή αποστολή στην ΕΕ σε ανακοίνωσή της στις Βρυξέλες.

    ''Είμαστε όχι μόνον λυπημένοι, αλλά και αγανακτισμένοι'', προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι οι ''Ευρωπαίοι δείχνουν να μένουν τυφλοί απέναντι στα δεινά των Ισραηλινών και στα θύματα που έχουν απο την πλευρά τους".

    "Αντ' αυτού, τοποθετούν το εβραϊκό κράτος κάτω από το επίπεδο του χειρότερου κράτους παρία και τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα για να βελτιώσει το διάλογό της με το Ισραήλ'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η έκθεση «Ελληνικές ιαματικές πηγές και θερμαλισμός στις αρχές του 20ού αιώνα» που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τη συμπαράσταση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι μεγάλες λουτροπόλεις της Ελλάδας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό των αρχών του 20ού αιώνα, και σύγχρονες φωτογραφίες, πολλές επιστημονικές μελέτες και βιβλία που γράφτηκαν για το θέμα αυτό, παλιές διαφημίσεις πηγών, ξενοδοχείων, εμφιαλωμένων ιαματικών νερών κ.α. Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στα Λουτρά Σέδες (Θέρμη) που ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από έγγραφα του δημοτικού αρχείου.

    Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών με θέμα «Ιαματικά και αστικά λουτρά του χθες».

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Συναυλία θα δώσει την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Χ. Ηλιάδης με σολίστ (πιάνο) τον Χ. Αγγελόπουλο. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Μουσική Εταιρεία Μακεδονίας και το Σύλλογο Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2003 το συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Βέτας Ιωαννίδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου το βράδυ στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου.

    [33] ''ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ'' ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Νοεμβρίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Γιορτές Φθινοπώρου", η Νομαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχίας Εβρου, θα παρουσιάσει την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης την παράσταση "Προς τας Κυρίας" της Ομάδας χορού ΝέΗΛΥΣ Θεσσαλονίκης της Κατερίνας Κερβανίδου.

    Είναι ένα από τα σημαντικότερα χορευτικά σχήματα της Ελλάδας και η παράσταση βασίζεται στο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη ΄΄Προς τας Κυρίας (1984) με το οποίο έστελνε το δικό του μήνυμα αναφορικά με τους ανδρες.

    Ποιος είναι ο μόνιμος βραχνάς στην καθημερινότητα της γυναίκας αναρωτιέται η Κατερίνα Κερβανίδου επικεφαλής της ομάδας ΝέΗΛΥΣ. Τι είναι εκείνο για το οποίο ψάχνει να βρεί απάντηση από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά δεν το έχει καταφέρει ακόμη; Η σχέση της με τον άνδρα. Και ακόμη, ο ίδιος ο άνδρας. Να τον κατανοήσει, να τον απομυθοποιήσει, να τον προσεγγίσει στις πραγματικές του διαστάσεις.

    Τέσσερις κοπέλες και τέσσερις άνδρες επί σκηνής δείχνουν με διασκεδαστικό τρόπο την αποψη που εχουν για τις σχέσεις των δυο φύλων.

    Ο.Ο.

    [34] ΟΙ "ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Η Χορωδία της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης «Μαΐστορες της Μακεδονίας», υπό τη διεύθυνση του Περικλή Μαυρουδή θα εμφανιστεί στις 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των συναυλιών βυζαντινής μουσικής των 38ων Δημητρίων.

    Η χορωδία ιδρύθηκε το 1990 και αναγνωρίσθηκε ως Ακαδημαϊκός Μουσικός Όμιλος, με την επωνυμία «Μαΐστορες της Μακεδονίας» με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 November 2003 - 19:13:55 UTC