Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [02] ΕΥΧΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ
  • [03] ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ Η Ρ. ΣΤΑΘΕΑ
  • [04] ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ-ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [05] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: "ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
  • [06] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • [07] ΣΥΝ: ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [08] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΒΛΑΠΤΕΙ Η ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ
  • [09] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ
  • [10] ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΩΝ ΝΕΟ 13ΜΕΛΕΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΧΑΕ
  • [11] ΕΛΓΑ: ΣΤΙΣ 22 ΚΑΙ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 6.430 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 38,6% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 2.000 ΣΕ 5 ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
  • [14] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
  • [15] ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ
  • [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ
  • [18] Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [21] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ
  • [22] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [23] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [24] ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΟΕ Ο ΝΤΕΝΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [25] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ
  • [26] Ο ΚΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [27] ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΑΜΕΤ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ
  • [28] ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [29] ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ
  • [30] ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ''ΔΗΜΗΤΡΙΑ''
  • [31] ΤΕΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ "ΠΑΙΓΝΙΟΝ ΠΑΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (12:21 UTC+2)

    Η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν τα μεγαλύτερα βήματα των τελευταίων σαράντα χρόνων στις μεταξύ τους σχέσεις, υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Τούρκος ομόλογος του Αμπνουλάχ Γκιουλ παρατήρησε ότι από το 2000 γίνονται άκρως θετικά βήματα και θα συνεχιστούν.

    Οι δύο υπουργοί έκαναν δηλώσεις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τη σταθερή βούληση και αποφασιστικότητα των δύο χωρών να προχωρήσουν στη διαδικασία της βήμα προς βήμα προσέγγισης.

    "Εχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, έχουμε συμβάλει στην άμβλυνση της έντασης", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:"Το μήνυμα είναι να μάθουμε από τα προβλήματα του παρελθόντος, να τα επεξεργαστούν οι ιστορικοί, αλλά εμείς είμαστε εδώ για το σήμερα και το αύριο. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε οι νέες γενιές να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία".

    Βήμα βήμα χτίστηκε η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, που είχαν σχέσεις δυσπιστίας και έφτασαν στο χείλος του πολέμου τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν σε θέματα χαμηλής πολιτικής δημιουργούν το υπέδαφος για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα.

    Ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι είναι ολοφάνερη και αμοιβαία η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών οι δύο χώρες που βρίσκονται στις ακτές του Αιγαίου, η μία απέναντι από την άλλη, να επιλύσουν τα προβλήματα τους με ειρηνικό τρόπο και κατανόηση. "Αυτό που ενθαρρύνει τις δύο κυβερνήσεις είναι η βούληση των δύο λαών να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Οταν υπάρχει επιθυμία και βούληση και από τις δύο πλευρές για κάτι καλύτερο, τότε υπάρχουν οι δυνατότητες να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο", είπε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα υπογράφτηκαν αρκετές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται σε εφαρμογή. Είναι ικανοποιητική η εξέλιξη στο επίπεδο της Οικονομικής συνεργασίας (το ύψος των εμπορικών συναλλαγών είναι 1 δισ. δολάρια) και του τουρισμού (250.000 Ελληνες τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος την Τουρκία).

    Ο κ. Γκιουλ έφτασε στις 11.30 το πρωί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, και τον υποδέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών και εντάσσεται στο πλαίσιο των δύο συναντήσεων που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κάθε χρόνο, μία στην Ελλάδα και μία στην Τουρκία.

    Στις συνομιλίες που θα έχουν οι δύο υπουργοί θα κάνουν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας προσέγγισης των δύο χωρών. Θα συζητήσουν για τις ελλληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

    Ο κ. Γκιουλ θα υπογράψει τη Δήλωση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και εξέφρασε τη χαρά της Τουρκίας γιατί μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα, θα διοργανώσει το 2004 τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] ΕΥΧΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (12:38 UTC+2)

    Ευχητήριο τηλεγράφημα απέστειλε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, με αφορμή την ονομαστική εορτή του τελευταίου.

    Το τηλεγράφημα είναι διατυπωμένο σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρωτόκολλο και ο κ.Βαρθολομαίος εύχεται στον Αρχιεπίσκοπο «ακλόνητον υγεία προς συνέχιση της υψηλής προσφοράς σας για την αγιοτάτη εκκλησία της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό αλλά και όλη την Ορθοδοξία».

    Ο κ.Χριστόδουλος, το μεσημέρι, δέχτηκε ευχές από τους πολίτες για την ονομαστική του εορτή στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

    Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος το πρωί μετά το τέλος της λειτουργίας στη Μητρόπολη Αθηνών είπε: «Επικεφαλής της εκκλησίας είναι ο Ιησούς Χριστός και όχι φυσικό πρόσωπο, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει». Ο κ.Χριστόδουλος υποστήριξε πως μόνο σε άλλες ετερόδοξες εκκλησίες υπάρχουν ορατές κεφαλές και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του υποστηρίζοντας πως «μετά το Θεό στηριζόμαστε στο λαό».

    [03] ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ Η Ρ. ΣΤΑΘΕΑ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2003 (22:39 UTC+2)

    Την μετάθεση της Ρουμπίνης Σταθέα σε κατώτερη θέση είχαν αποφασίσει οι προϊστάμενοι της στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, λίγα 24ωρα πριν δώσει τέλος στη ζωή της, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύζυγος της εκλιπούσης, Παναγιώτης Τζαβάρας.

    Ο σύζυγος της Παναγιώτης Τζαβάρας υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση αυτή ήταν η χαριστική βολή.

    Ο Παναγιώτης Τζαβάρας, σε δηλώσεις του μίλησε για αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολου Φωτιάδη στο σπίτι της Ρουμπίνης Σταθέα από το βράδυ της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου, με σκοπό να την πείσει να ανακαλέσει την απόφαση της να μην γίνουν κατεδαφίσεις στο Λαγονήσι.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το ίδιο βράδυ τηλεφώνησε στην Ρουμπίνη Σταθέα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Κανελλόπουλος, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των κατεδαφίσεων, μιλώντας σε έντονο ύφος.

    Στις 7 Οκτωβρίου η Ρουμπίνη Σταθέα συναντήθηκε με τον κ. Φωτιάδη στο υπουργείο Οικονομικών και παρέδωσε τον φάκελο με τα τέσσερα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

    Οπως επισήμανε ο κ. Τζαβάρας, το βράδυ της Πέμπτης, τηλεφώνησε στην Ρουμπίνη Σταθέα η τμηματάρχης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Δήμητρα Τρυφωνοπούλου και της είπε: «Θα σου δώσω ένα χαρτί που θα σε ξελασπώσει». Αργότερα της τηλεφώνησε ξανά και την ενημέρωσε ότι επρόκειτο να την μεταθέσουν από την Ανατολική Αττική στα κεντρικά γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και σε κατώτερη θέση.

    Σημειώνεται ότι η κ. Τρυφωνοπούλου κατέθεσε ήδη στην ασφάλεια και αύριο πρόκειται να καταθέσει στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση. Σήμερα τέθηκε σε αναγκαστική άδεια, με απόφαση του κ. Φωτιάδη.

    Ο σύζυγος της Ρουμπίνης Σταθέα αποκάλυψε ότι επιχείρησε να προσεγγίσει και την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, ωστόσο από το γραφείο της υπουργού του απέκλεισαν οποιαδήποτε παρέμβαση της κ. Παπανδρέου. Ο κ. Τζαβάρας είπε ότι η σύζυγος του δεν γνώριζε την κ. Παπανδρέου, απλώς είχε ανταλλάξει χειραψία μαζί της σε προεκλογική συνεστίαση γύρω στο 1996.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τα αυθαίρετα, αλλά και για το θάνατο της Ρουμπίνης Σταθέα. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή για τη γραφολογική εξέταση των επιστολών της Ρουμπίνης Σταθέα.

    [04] ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ-ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβιβ, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης εισέβαλαν αργά το βράδυ μονάδες του ισραηλινού στρατού, καταλαμβάνοντας καίρια σημεία σε απόσταση ενός έως δύο χιλιομέτρων περιμετρικά του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ και επιβάλλοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    [05] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: "ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ"

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Alpha στις 20 Οκτωβρίου έγιναν καταγγελίες που αφορούσαν σκανδαλώδεις πράξεις και παραλήψεις δισεκατομμυρίων δραχμών αναφορικά με τα Εθνικά Κληροδοτήματα, που αναδεικνύουν τη σήψη και τη διαφθορά που κυριαρχεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Αδάμ Ρεγκούζας σε ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

    «Κατατέθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για εκποίηση ακινήτων που ανήκουν σε ιδρύματα σε εξευτελιστικές τιμές με εικονικούς διαγωνισμούς και άλλες λαθροχειρίες που «βγάζουν μάτια». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι νεοκλασικό ακίνητο στην Πλάκα πουλήθηκε έναντι έξι εκατ. δραχμών όταν η αξία του ξεπερνούσε τα εβδομήντα εκατ. δραχμές. Επίσης τεράστια έκταση στο όμορφο Βάϊ οικοπεδοποιήθηκε αντί πινακίου φακής, ενώ η ιστορική οικία Αλ. Σβώλου στο κέντρο της Αθήνας πουλήθηκε μόλις 32 εκατ. δραχμές», υπογράμμισε ο κ. Ρεγκούζας.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι ο ένας από τους τρεις υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατήγγειλαν τα παραπάνω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δέχτηκε επανειλημμένα απειλές και ανώνυμα τηλεφωνήματα που τον απειλούσαν για την ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, ενώ και οι τρεις υπάλληλοι αποσπάστηκαν από το υπουργείο.

    Ο κ. Ρεγκούζας ρωτά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τι απαντάει για τις καταγγελίες και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης «να επανεξετάσει αυτές τις αμαρτωλές διοικητικές πράξεις και να αποκαταστήσεις τις ζημιές που υπέστη το Δημόσιο».

    [06] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Για κατάργηση στην πράξη του δημοσιονομικού ελέγχου και κάθε άλλου είδους ελέγχου και πλαστογράφηση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας.

    Ο κ. Ρεγκούζας έκανε επίσης λόγο για διαρκή κυβερνητική προσπάθεια να παραπλανήσει τους Ελληνες, την Ε.Ε. και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και κάλεσε την κυβέρνηση "να σταματήσει τον κατήφορο που μειώνει την ποιότητα της δημοκρατίας και να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών".

    Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με τη με αριθμό 7943/31-03-2003 ερώτηση που απευθύναμε, μέσω της Βουλής, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ζητούσαμε να μας γίνουν γνωστά τα ακόλουθα:

    Γιατί η Κυβέρνηση προχώρησε παράνομα, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε σύσταση του με αριθμό 234339/0 ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος και τίτλο «έσοδα αποκρατικοποιήσεων του ΟΤΕ» ενώ αργότερα με αντιλογισμό έγινε «έσοδα αποκρατικοποιήσεων γενικά»;

    Γιατί ο λογαριασμός αυτός δεν εμφανίζεται στον ετήσιο Ισολογισμό του Κράτους και κινείται εκτός Προϋπολογισμού;

    Ποιες αγορές μετοχών του ΟΤΕ έγιναν, δια αυτού του λογαριασμού, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

    Ποιες πληρωμές δαπανών έγιναν αναλυτικά, μέσω αυτού του λογαριασμού, από το 1999 μέχρι σήμερα;

    Η κυβέρνηση που έτσι εννοεί και υπηρετεί τη δημοκρατία, τότε δεν απάντησε.

    Με νέα ερώτησή μας, την με αριθμό 8149/03-04-2003, ρωτούσαμε για τον ίδιο λογαριασμό:

    Γιατί έγιναν οι ακόλουθες πληρωμές, εκτός Προϋπολογισμού, σε χρέωση αυτού του λογαριασμού;

    Αριθμός Πρωτοκόλλου Λήπτης Ποσό (δρχ.)

    2084445/10298/28-11-97 Ο.Γ.Α. 20.000.000.000

    2086964/10727/9-12-97 Ο.Σ.Κ. 1.000.000.000

    2088053/10857/15-12-97 Ν.Α.Τ. 8.240.000.000

    2/67817/0025/3-10-2000 ΕΚΕΦΕ (Επιχορήγηση) 500.000.000

    2/79000/0025/15-11-2000 ΕΟΜΕΧ (Δαπάνη μισθοδοσίας) 800.000.000

    2/88298/0025/28-12-2000 Ι.Κ.Α. (Για συντάξεις ΟΛΠ και ΟΛΘ) 8.590.000.000

    Γιατί έγινε αλλαγή, με τη μέθοδο του αντιλογισμού, στην ονοματολογία του λογαριασμού αυτού; Ποιοι λογαριασμοί τηρούνται από την Κυβέρνηση εκτός Προϋπολογισμού αλλά και Ισολογισμού του Κράτους;

    Η κυβέρνηση με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2/20348/0025/22-04-2003 απάντησε γενικόλογα λέγοντας: Οι καταβολές στον ΟΓΑ, ΟΣΚ, ΝΑΤ, ΕΚΕΦΕ, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΚΑ, έγιναν από διαθέσιμα της ΔΕΚΑ, χωρίς να εξηγεί «το γιατί εκτός Προϋπολογισμού» και γιατί από το προϊόν αποκρατικοποιήσεων πληρώνονται καταναλωτικές δαπάνες.

    Εστω και αργά η κυβέρνηση σε παρόμοια ερώτηση του ΣΥΝ στις 11-09-2003, αποκάλυψε τον εαυτό της δίνοντας στοιχεία δαπανών που πληρώθηκαν, παράνομα και εκτός Προϋπολογισμού.

    Η αυτοαποκάλυψη αυτή αποτυπώνει:

    Τη συστηματική παραβίαση της συνταγματικής και έννομης τάξης.

    Την κατάργηση στην πράξη του δημοσιονομικού ελέγχου και κάθε άλλου είδους ελέγχου.

    Την πλαστογράφηση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα τους δείκτες: «Δημοσίου Ελλείμματος» και «Δημοσίου Χρέους».

    Τη διαρκή κυβερνητική προσπάθεια να παραπλανήσει τους Έλληνες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς.

    Οτι η Κυβέρνηση τελικά κρατά διπλά και τριπλά βιβλία στην δημοσιονομική διαχείριση.

    Τέλος την καθεστωτική και αλαζονική νοοτροπία που έχει διαμορφωθεί, από την μακρόχρονη διαχείριση της εξουσίας.

    Εάν ακόμη συνυπολογίσει κανείς τους αυθαίρετους, ατεκμηρίωτους και χωρίς καμία πιστοποίηση υπολογισμούς υποτιθέμενων πλεονασμάτων ασφαλιστικών οργανισμών, στα μη φορολογικά έσοδα και τους συνεχείς και επώδυνους δανεισμούς του κράτους, τότε δεν χρειάζεται να ασχοληθεί ή να σχολιάσει τα κομπογιαννίτικα τεχνάσματα των σημερινών πρωταθλητών της αλχημείας και της επαίσχυντης προπαγάνδας.

    Καλούμε την κυβέρνηση, να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο που μειώνει την ποιότητα της δημοκρατίας και υπονομεύει πραγματικά το μέλλον της χώρας και να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών. Στις όποιες κρίσεις οι πολίτες δίνουν συνήθως τις λύσεις που υπαγορεύονται από τις περιστάσεις. Ας το σεβαστούν επιτέλους οι σημερινοί κυβερνώντες και ας πράξουν το αυτονόητο. Είναι ξεκάθαρο, δεν μπορούν πλέον με ψέματα να συνεχίσουν να κυβερνούν».

    [07] ΣΥΝ: ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Την ανάγκη στήριξης και θωράκισης νομικά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και αναδιαμόρφωσης του μοντέλου της αθλητικής δικαιοσύνης επισημαίνει ο ΣΥΝ.

    Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι τα προβλήματα του επαγγελματικού αθλητισμού παραμένουν, ότι η εξαγγελθείσα εξυγίανση παραμένει κενό γράμμα και ότι τα φαινόμενα της απαξίωσης, των άδειων κερκίδων, της βίας, της απομάκρυνσης των υγιών φιλάθλων εντείνονται.

    «Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εμφανίσθηκε ως προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, ώστε να μπει τάξη στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αν μάλιστα είχε λειτουργήσει με διαφάνεια, όπως ο Συνασπισμός εξακολουθεί να ζητά, η Ε.Ε.Α. θα ήταν πιο αποτελεσματική και δεν θα υπήρχαν αμφισβητήσεις για το αδιάβλητο του έργου της», τονίζει ο ΣΥΝ.

    Υπογραμμίζει ότι «το έργο της Ε.Ε.Α. έχει μπλοκαριστεί, υπονομεύεται η αξιοπιστία της από κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να την εμπλέξουν στις μικροκομματικές τους αντιθέσεις κι από την ατολμία της αθλητικής ηγεσίας να εφαρμόσει το νόμο».

    «Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η Ε.Ε.Α. πρέπει να στηριχθεί, να θωρακισθεί νομικά και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, απρόσκοπτα, να φέρει σε πέρας το έργο της. Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη αναδιαμόρφωσης του μοντέλου της αθλητικής δικαιοσύνης, και αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων των θεσμικών της οργάνων.

    Ταυτόχρονα είναι ανάγκη, η Γ.Γ.Α. να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες των Συνδέσμων φιλάθλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [08] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΒΛΑΠΤΕΙ Η ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Η κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας, «είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να λυθεί μέσα στα πλαίσια της Εκκλησίας, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς.

    «Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ανάμειξη των κομμάτων σε τέτοια θέματα περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις του πρόεδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη του κ. Καραμανλή με τους συνεργάτες της αποφασίστηκε η ΝΔ να παραμείνει πιστή στη γραμμή της για την τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    [09] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΕΝΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση τοπικών παραγόντων και γονέων της Νέας Μηχανιώνας απέναντι στο ενδεχόμενο να γίνει σημαιοφόρος ο Οδυσσέας Τσενάι, τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    «Η εθνική επέτειος είναι ημέρα μνήμης για αξίες και οράματα. Είναι ημέρα συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης. Ιδιαίτερα κοινωνίες προσφύγων, όπως της Νέας Μηχανιώνας πρέπει να ευαισθητοποιούνται με αφετηρία τις δικές τους εμπειρίες ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή», υπογραμμίζεται.

    «Είναι καιρός στο πρόσωπο του Οδυσσέα Τσενάι να τιμήσουμε τον δικό μας Ελληνα μετανάστη, τον δικό μας Ελληνα πρόσφυγα και να σηκώσουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά της φιλίας και της αλληλεγγύης και όχι σκιάχτρα και φαντάσματα του μακρινού παρελθόντος», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    [10] ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΩΝ ΝΕΟ 13ΜΕΛΕΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΧΑΕ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Το νέο 13μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ) εξέλεξε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η πρώτη μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

    Ειδικότερα, τα μέλη που πρότειναν οι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ και εξελέγησαν είναι οι: Παναγιώτης Αλεξάκης, Παναγιώτης Βλασιάδης, Παναγιώτης Βοϊλής, Ιάκωβος Γεωργάνας, Μαρίνος Γιαννόπουλος, Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος, Λεωνίδας Θεόκλητος, Νικόλαος Καραμούζης, Γεώργιος Μιχελής, Χρήστος Σπανός και Απόστολος Ταμβακάκης. Ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά, μέλη εξελέγησαν οι κ.κ. Νικόλαος Απέργης και Νικόλαος Μυλωνάς.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποσοστό άνω του 90% των συμμετεχόντων μετόχων ενέκριναν την αρχική πρόταση των τραπεζών και των θυγατρικών τους που ελέγχουν άνω του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα αντικαταστήσει το απερχόμενο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της τροποποίησης του Καταστατικού που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση και της καταχώρησής της στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών. Η θητεία του νέου Συμβουλίου ορίσθηκε διετής.

    Η τροποποίηση του άρθρου 2 του Καταστατικού περί επέκτασης του σκοπού της εταιρείας, που αναβλήθηκε ελλείψει της αυξημένης απαρτίας των 2/3 που απαιτεί ο νόμος, θα γίνει σε επαναληπτική Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    [11] ΕΛΓΑ: ΣΤΙΣ 22 ΚΑΙ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 6.430 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Στις 22 και 24 Οκτωβρίου 2003 θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α αποζημιώσεις ύψους 6.054.204 ευρώ , σε 6.430 παραγωγούς 35 Νομών της χώρας, για ζημιές που προκλήθηκαν στην φυτική παραγωγή , κατά την περίοδο Μαρτίου Μαΐου 2003 και αφορούν καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από παγετό και σε εσπεριδοειδή , λαχανικά, σιτηρά από παγετό, χαλάζι , πλημμύρες, ανεμοθύελλες.

    Οι αποζημιώσεις αυτές σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού αφορούν στους Νομούς :

    Αιτωλοακαρνανίας , Αρκαδίας , Αχαΐας , Βοιωτίας , Γρεβενών , Δωδεκανήσου , Έβρου , Ευβοίας , Ηλείας , Ημαθίας , Ηρακλείου , Θεσσαλονίκης , Καβάλας , Καρδίτσας , Καστοριάς , Κιλκίς , Κοζάνης , Κυκλάδων , Λακωνίας , Λάρισας , Λασιθίου , Μαγνησίας , Μεσσηνίας , Ξάνθης , Πειραιά , Πέλλας , Πιερίας , Πρέβεζας , Ρεθύμνου , Ροδόπης , Φθιώτιδας , Φλώρινας , Φωκίδας , Χαλκιδικής , Χανίων.

    Επίσης χορηγήθηκαν ενισχύσεις ύψους 3.822.247 ευρώ , σε 4.400 δικαιούχους παραγωγούς 22 Νομών της χώρας και αφορούν απώλειες Πάγιου και Φυτικού κεφαλαίου καθώς και απώλεια Φυτικής παραγωγής , για ζημιές στα ροδάκινα, στις ελιές, στα αμπέλια και στα αμύγδαλα από ακραία καιρικά φαινόμενα του προγράμματος FROGY (ζημιές ΠΣΕΑ).

    Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν στους Νομούς :

    Αρκαδίας , Αττικής , Βοιωτίας , Ευβοίας , Ημαθίας , Ηρακλείου , Θεσσαλονίκης , Καβάλας , Καρδίτσας , Κιλκίς , Λάρισας , Λασιθίου , Μαγνησίας , Πειραιά , Πέλλας , Πιερίας , Ρεθύμνου , Σερρών, Τρικάλων , Φθιώτιδας , Χαλκιδικής , Χανίων.

    Τέλος, καταβλήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. σε 413 κτηνοτρόφους από όλη την χώρα , αποζημιώσεις ύψους 307.515 ευρώ , που αφορούν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο , κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2003.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 38,6% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Κατά 38,6% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του Ομίλου κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου 30 Σεπτεμβρίου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002 και ανήλθαν σε 39,5 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2002. Οι τιμολογηθείσες πωλήσεις του Ομίλου κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 29,8% και ανήλθαν σε 36,6 εκατ. ευρώ από 28,2 εκατ. ευρώ το 2002.

    Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,103 εκατ. ευρώ από 1,482 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2002, σημειώνοντας αύξηση 41,9%.

    Άρχισε, εξάλλου, η εισαγωγή και διάθεση των αγροτικών ελαφρών φορτηγών Isuzu, ενώ η αντικατάσταση των υπεραστικών λεωφορείων και οι πωλήσεις τρακτέρ μέσω των επιδοτήσεων των αγροτών για επενδύσεις προχωρούν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η αρχική εκτίμηση της εταιρίας για τα αποτελέσματα του 2003 αναθεωρείται από 3,2 εκ. σε 3,8 εκ. περίπου, αυξημένα κατά 30% έναντι του 2002.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρία ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές και αγροτικά, χωματουργικά & βιομηχανικά αυτοκινούμενα μηχανήματα.

    [13] ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 2.000 ΣΕ 5 ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Οριστική ή προσωρινή αφαίρεση επαγγελματικών αδειών και χρηματικά πρόστιμα 2.000 ευρώ, επέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Λαϊκών Αγορών στους πωλητές της Δ' Λαϊκής Αγοράς Αθηνών, οι οποίοι παρεμπόδισαν τον έλεγχο στην λαϊκή αγορά Ιλισίων στις 16 Οκτωβρίου 2003.

    Οι ποινές έχουν ως ακολούθως:

    - Στους πωλητές Χρήστο Ευαγγελάτο του Αναστασίου και Χρήστο Μουλά του Στυλιανού ποινή οριστικής ανάκλησης της επαγγελματικής του άδειας.

    - Στον Βασίλειο Μουλά του Στυλιανού ποινή εξάμηνης απομάκρυνσης από τον χώρο των λαϊκών αγορών και επιβολή προστίμου ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής θα γίνει οριστική ανάκληση της επαγγελματικής του άδειας (αφαίρεση).

    - Στους Σωτήριο Μελισσάρη του Γεωργίου και Ιωάννη Γκολφινόπουλο του Νικολάου ποινή πεντάμηνης απομάκρυνσης από τον χώρο των λαϊκών αγορών και επιβολή προστίμου ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής θα γίνει οριστική ανάκληση της επαγγελματικής του άδειας (αφαίρεση).

    Οι επαγγελματίες πωλητές έχουν δικαίωμα ένστασης.

    [14] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Μετά από μακρά συζήτηση με όλους τους φορείς της αγοράς προωθείται στο επόμενο χρονικό διάστημα για κατάθεση στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντικειμενικοποίηση των ελέγχων για τον προσδιορισμό των φόρων.

    Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα του προσδιορισμού με διοικητικές πράξεις των δαπανών που εκπίπτουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των λογιστικών διαφορών.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει μέσα στο Νοέμβριο και θα ισχύει από τη χρήση του 2004.

    Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται:

    1. Η αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων

    Καταργούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις και αντικαθίστανται με μόρια για:

    - την επιλογή των υποθέσεων που θα ελέγχονται

    - την εφαρμογή συντελεστών αποτελεσμάτων εσόδων και δαπανών για τον

       προσδιορισμό των αποτελεσμάτων του ελέγχου και των φόρων

    2. Η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών

    -Καταργούνται τα πιστοποιητικά που χρειάζονταν για αγορά και πώληση ακινήτων και αντικαθίστανται με μια υπεύθυνη δήλωση ο έλεγχος της οποίας θα γίνεται από την αρμόδια ΔΟΥ δειγματοληπτικά.

    -Η πληρωμή των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα γίνεται στα ΕΛΤΑ με ταχυπληρωμή ώστε να αποφεύγεται η μετάβαση στην Εφορία και η σπατάλη χρόνου για τον πολίτη.

    -Η κατάργηση της αρμοδιότητας των ΔΟΥ για αγορά και πώληση αυτοκινήτων. Όλη η διαδικασία μεταβιβάζεται στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία ενισχύεται με πόρους.

    3. Η υλοποίηση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στις αρχές Σεπτέμβρη

    -Απαλλαγή του τεκμηρίου για αγορά αυτοκινήτων εργοστασιακής αξίας μέχρι 50.000 ευρώ

    -Απαλλαγή από το φόρο επιχειρήσεων σε μικρά χωριά

    -Απαλλαγή των αγροτών από το φόρο μεταβίβασης κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής της αγροτικής γης

    -Ενίσχυση των οικογενειών με 1.000 ευρώ για κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε άλλη πόλη

    -Ενίσχυση ανέργων γονιών με 150 ευρώ που έχουν παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

    -Απαλλαγή από τη φορολογία των ιερών ναών

    4. Φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

    -Καθιερώνεται μειωμένος συντελεστής φορολογίας 25% για 10 χρόνια για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιήσουν επενδύσεις αξίας 30 εκ. ευρώ και πάνω

    -Υιοθετείται απλός τρόπος δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού για όλες τις επιχειρήσεις μέχρι 35%

    -Απαλλάσσεται η υπεραξία πώλησης ακινήτου από το φόρο σε εταιρείες χρηματοδοτικής μισθώσεως ώστε να ισχύει αποτελεσματικά το κίνητρο για την μεταβίβαση των ακινήτων.

    5.Τακτοποίηση διαφόρων ρυθμίσεων που συμπληρώνουν την φορολογική μεταρρύθμιση.

    [15] ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Λεμεσός, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Το πρώτο Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση που διοργανώθηκε χθες και σήμερα στη Λεμεσό από την Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τον Πληθυσμό απηύθυνε επείγουσα έκκληση για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών για καταπολέμηση των παράνομων ενεργειών που σχετίζονται με τη μη ομαλή μετανάστευση, όπως είναι η παράνομη και λαθραία διακίνηση ατόμων.

    Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα, το Φόρουμ υπογράμμισε πως ''οι κυβερνήσεις Μεσογειακών και άλλων ενδιαφερομένων ευρωπαϊκών κρατών προτρέπονται να αναλάβουν νέα δράση, με στόχο να πετύχουν μια ομαλή και νόμιμη μετανάστευση προς όφελος των μεταναστών, των αγορών εργασίας και της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης όλων των εμπλεκόμενων χωρών και περιοχών''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Την ομόφωνη απόφαση της Ισπανικής Γερουσίας να εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Χουάν Χοσέ Λούκας Χιμένεθ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Λουίσα Ρούντι.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας αφού ευχαρίστησε για την απόφαση αυτή, ενημέρωσε τον κ. Χιμένεθ για το κυπριακό, καθώς και για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ προς όφελος όλων των Κυπρίων και αν δυνατόν πριν από την 1η Μαϊου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 21 Οκτωβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Η Βρετανία δεν είναι διατεθειμένη να άρει το καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους πολίτες εξαιτίας του υψηλού αριθμού λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στο Βουκουρέστι, Κουίντον Κουέιλ. Το Λονδίνο αποφάσισε να συνεχίσει να ισχύει η έκδοση βίζας για τους Ρουμάνους παρά το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2001 οι Ρουμάνοι ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες-μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν.

    Ο κ. Κουέιλ είπε ότι αν η Ρουμανία επιτύχει την ένταξη της στην ΕΕ τότε θα αρθεί το μέτρο αλλά τόνισε ότι πρέπει το Βουκουρέστι να καταφέρει να ελέγξει την παράνομη είσοδο Ρουμάνων πολιτών σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως και η Βρετανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 21 Οκτωβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Η Ιταλία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρουμανίας να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια για να επιτύχει την ένταξη της στην ΕΕ, δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.

    Ο κ. Τσιάμπι από το Βουκουρέστι όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη τόνισε ότι η Ιταλία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2003 θα βοηθήσει τη Ρουμανία στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να επιτύχει το κλείσιμο και άλλων κεφαλαίων με την ΕΕ.

    Ο Ιταλός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογο του Ιον Ιλιέσκου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη που παρέχει η Ρώμη στο Βουκουρέστι ώστε να επιτύχει την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους. Σημειώνεται ότι η Ιταλία αποτελεί τον κύριο βασικό επενδυτή στην ρουμανική αγορά.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 21 Οκτωβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Στις χθεσινές συνομιλίες του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, με την τουρκική ηγεσία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του σημερινού τουρκικού Τύπου.

    Σε δημοσίευμα της Yeni Safak -σε εσωτερική σελίδα- με τον πολύστηλο τίτλο «Άσκηση πιέσεων από τις Η.Π.Α. για το Κυπριακό», που αναφέρεται στις χθεσινές επαφές του ειδικού εκπροσώπου των Η.Π.Α. για το Κυπριακό, Thomas Weston, στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τ/ΥΦΥΠΕΞ Ζιγιάλ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακών Υποθέσεων του Τ/ΥΠΕΞ, Ερτουγρούλ Απακάν και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, σημειώνονται:

    - Κατά τις συνομιλίες, ο κ. Weston ζήτησε να μην επέμβει κανείς στις ''εκλογές'' που θα διεξαχθούν στις 14 Δεκεμβρίου στην ''ΤΔΒΚ'' και κυρίως ο Ντενκτάς.

    - Η τουρκική πλευρά εξέφρασε την ενόχλησή της επειδή παρουσιάζεται η Τουρκία και ο Ντενκτάς ως δήθεν εμπόδια στη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή που προσκάλεσε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές, αλλά η Ε/Κ πλευρά πρόβαλε αντιρρήσεις με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα σήμαινε αναγνώριση της ''ΤΔΒΚ''.

    - Επίσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης ζήτησε να επιδειχθεί επιμονή μετά τις εκλογές για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Σχεδίου Ανάν, ο δε κ. Ζιγιάλ τόνισε στον κ. Weston ότι: «Το Σχέδιο αποτελεί απλώς και μόνο δήλωση προθέσεων και τίποτε παραπάνω». Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να προχωρήσει στην εξεύρεση δίκαιης λύσης και υπενθύμισε τη δήλωση του Πρωθυπουργού Ερντογάν περί παροχής υποστήριξης στο Σχέδιο Ανάναπό πλευράς Τουρκίας.

    Στη συνάντηση δόθηκε το 'μήνυμα' ότι ²επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης η οποία θα εξασφαλίζει να μην υπάρξει περίπτωση στο μέλλον δημιουργίας συνθηκών σύγκρουσης, ώστε να μην χρειασθεί επέμβαση της Τουρκίας².

    Στις επαφές Γουέστον στην Άγκυρα αναφέρεται και δημοσίευμα της Cumhuriyet με τον τίτλο «Προειδοποίηση στις Η.Π.Α. για το Κυπριακό», όπου σημειώνονται:

    Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ζιγιάλ και τον κ. Απακάν, ο κ. Weston εξέθεσε τις προσδοκίες του για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο στην ''ΤΔΒΚ'' και οι οποίες θα αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης τόνισε ότι για τις Η.Π.Α. το Σχέδιο Ανάν βρίσκεται ακόμη στο 'τραπέζι' και ζήτησε τη συμβολή της τουρκικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης.

    Η τουρκική πλευρά με τη σειρά της, αναφερόμενη στις εκλογές στην ''ΤΔΒΚ'', τόνισε ότι η πρόσκληση παρατηρητών από πλευράς της αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης καθώς και ότι είναι άτοπες οι ανησυχίες της Ε/Κ πλευράς περί αναγνώρισης της ''ΤΔΒΚ'' κατ' αυτόν τον τρόπο.

    Τόνισε ακόμη ότι οι συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό θα επαναρχίσουν μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην ''ΤΔΒΚ'', υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος της τουρκικής πλευράς επί του προκειμένου είναι η ²διζωνικότητα ίσοις όροις² καθώς και ότι επιβάλλεται να υπάρξουν εγγυήσεις τόσο για τη στρατιωτική ασφάλεια στο νησί όσο και για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος, στις επαφές Γουέστον αναφέρεται και η Radikal, τονίζοντας ότι ο κ. Γουέστον κατά τις συνομιλίες του υπογράμμισε πως το Σχέδιο Ανάν διατηρεί ακόμη για τις Η.Π.Α. το χαρακτήρα σημείου αναφοράς για το Κυπριακό καθώς και ότι εξέφρασε ανησυχία για τη μαζική παραχώρηση της ιθαγένειας της ''ΤΔΒΚ'' σε πρόσφυγες από την Τουρκία, στις παραμονές των εκλογών που θα διεξαχθούν προσεχώς εκεί.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργο Σπανουδάκη είχε σήμερα ο προπονητής της ομάδας, Ευγένιος Γκέραρντ. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η άσχημη πορεία του Γηραιού στα τελευταία τρία παιχνίδια, στα οποία γνώρισε ισάριθμες ήττες. Το συμπέρασμα από την σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών ήταν ότι στο εξής οι παίκτες, αλλά και η τεχνική ηγεσία θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο πρωτάθλημα.

    Λίγο αργότερα ο κ. Γκέραρντ είχε συνάντηση με τους παίκτες, όπου τους μετέφερε αυτά που συζήτησε με τον κ. Σπανουδάκη. Αυτά που ειπώθηκαν έγιναν εκ νέου αντικείμενο συζήτησης και μεταξύ των παικτών για μία περίπου ώρα στα αποδυτήρια.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Φοφόνκα πήρε κανονικά μέρος στην προπόνηση, σε αντίθεση με τον Μίετσελ που ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Ο Νατσούρας υποβλήθηκε σήμερα σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι υπέστη κάκωση στο μηνίσκο και θα πρέπει να ακολουθήσει χαλαρό πρόγραμμα προπόνησης για τις επόμενες 10 μέρες.

    [21] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Αποχαιρετάει το πρωτάθλημα της Β' εθνικής ο Φωστήρας. Και αυτό γιατί ο αθλητικός δικαστής έκανε δεκτή την αίτηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να μην του χορηγήσει το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμετοχής λόγω χρεών προς ποδοσφαιριστές που δεν ξοφλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Η απόφαση του αθλητικού δικαστή είναι εφέσιμη και αναμένεται η διοίκηση του Φωστήρα να ασκήσει έφεση. Το ζητούμενο όμως είναι το θα κάνει η ΕΠΑΕ, η οποία ακόμη δεν έχει πάρει την τελική απόφαση αν στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής θα παραμείνουν 15 ομάδες ή θα περάσει στην αντικατάσταση του Φωστήρα.

    [22] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα και γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες αναχωρεί αύριο για την Γαλλία η εθνική ομάδα καράτε, η οποία θα πάρει μέρος στο 3ο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων και νέων (άνδρες, γυναίκες), που θα διεξαχθεί στη Μασσαλία (24-26/10).

    Η ελληνική ομάδα έχει προετοιμαστεί μ' εντατικούς ρυθμούς, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται στην ιδανικότερη κατάσταση, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τον εθνικό προπονητή Γιάννη Κανέλλη. Οι Έλληνες αθλητές, εξάλλου, έχουν δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες και τα μετάλλια δεν αποτελούν κάτι το απαγορευτικό γι' αυτούς.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απαρτίζουν οι: Έφηβοι: Μιχάλης Κουρόγλου (κάτα), Γιάννης Σύλλας (55 κ.), Φίλιππος Βασιλείου (60), Θοδωρής Γιαπαλάκης (65), Μιχάλης Γκαστάλης (70), Γιάννης Μπατανίδης (75), Κώστας Μπίκας (+75).

    Νέοι: Χρήστος Δαμάσκος (70), Βιτάλιι Ταταρίδης (75), Διονύσης Παναγιωτακόπουλος (80), Σπύρος Μαργαριτόπουλος (+80), Αλέξια Καρυπίδου (60).

    [23] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων για την ανάληψη της διοργάνωσης του 2009 που ανέδειξε νικήτρια πόλη την Πεσκάρα με ψήφους 49 έναντι 37 της Πάτρας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε: «Είναι φανερό ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Είχαμε τον πιο πλήρη φάκελο. Ετσι η κυβέρνηση άφησε ακόμη μια ευκαιρία να πάει χαμένη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και ελληνικής περιφέρειας που δημιούργησε η πολιτική και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα».

    [24] ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΟΕ Ο ΝΤΕΝΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Την έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής επισκέφθηκε το απόγευμα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ. Ο τελευταίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπη Νικολάου, τον γενικό γραμματέα της ΕΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο και τα μέλη της ΕΟΕ κ.κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο, Γιάννη Βασιλειάδη, Μανώλη Κατσιαδάκη, Βούλα Πατουλίδου και Νίκο Φιλάρετο, συζήτησε θέματα που αφορούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την προετοιμασία των αθλητών.

    [25] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΤΑΙΑΝΑΣ

    Λονδίνο, 21 Οκτωβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα κάθε ενδεχόμενο διενέργειας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το θάνατο της Νταιάνας, την επομένη της δημοσίευσης μιας επιστολής της πριγκίπισσας, όπου αναφέρει ότι φοβάται ότι θα πέσει θύμα προσχεδιασμένου δυστυχήματος.

    «Οπως γνωρίζουν όλοι, οι γαλλικές αρχές διενεργούν μια σε βάθος έρευνα. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτε επαναλαμβάνοντας τις έρευνες, εδώ στη Βρετανία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, που πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, με την πριγκίπισσα Νταιάνα τον Αύγουστο του 1997, ζήτησε χθες από τη βρετανική κυβέρνηση να διενεργηθεί δημόσια έρευνα για το τραγικό συμβάν.

    Η έκκληση του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ιδιοκτήτη των πολυκαταστημάτων Χάροντς και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Φούλαμ γίνεται μετά τη δημοσίευση επιστολής στο βρετανικό Τύπο, που αποδίδεται στην πριγκίπησσα Νταιάνα και χρονολογείται δέκα μήνες πριν το δυστύχημα στο Παρίσι.

    Στην επιστολή, η Νταιάνα εξέφραζε ανησυχία ότι κάποιος οργανώνει συνωμοτικό σχέδιο με σκοπό το θάνατό της, «σε αυτοκινητιστικό ατύχημα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο μπάτλερ της πριγκήπισσας, Πολ Μπάρελ, ως προδημοσίευση για το βιβλίο του που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε αποσπάσματα από το βιβλίο του Μπάρελ που δημοσιεύει η Ντέιλι Μίρορ, αναφέρεται ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου, σε γράμμα προς την Νταιάνα, της έλεγε ότι ο ίδιος και η βασίλισσα «αποδοκιμάζουν» τη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπώουλς.

    [26] Ο ΚΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 21 Οκτωβρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι έφθασε σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

    Η επίσκεψη του Κορέι είναι η πρώτη στην Αίγυπτο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

    [27] ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΑΜΕΤ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ

    Παρίσι, 21 Οκτωβρίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Το βραβείο Γκονκούρ 2003, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, απονεμήθηκε σήμερα στον συγγραφέα Ζακ Πιέρ Αμέτ για το μυθιστόρημά του "Η Μαιτρέσσα του Μπρεχτ" (εκδόσεις Albin Michel), ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αμέτ, κριτικός λογοτεχνίας στο "Le Point", σε διάστημα 40 χρόνων έχει γράψει 30 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα), ανάμεσά τους το "Ανθρωπος της Σιωπής" (L'Homme du Silence), "Εξομολογήσεις ενός κακομαθημένου παιδιού" (Confessions d' un enfant gate) και "Η ζωή μου, το έργο σου" (Ma vie, ton Oeuvre).

    [28] ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 21 Οκτωβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' διόρισε σήμερα 30 νέους καρδινάλιους στη διάρκεια μεγαλοπρεπούς τελετής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Είναι η ένατη φορά που ο 83χρονος ποντίφικας διορίζει νέους καρδινάλιους.

    Μετά τη τελετή διορισμού των 30 καρδινάλιων, ο Πάπας διορίζει ακόμη έναν καρδινάλιο το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί, που διενεργήθηκε εσπευσμένα καθώς ήταν προγραμματισμένη για το 2004, το κονκλάβιο (συνέδριο) απαρτίζουν 135 καρδινάλιοι, αριθμός ρεκόρ.

    Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής δεν αναδεικνύεται κάποιος καρδινάλιος ως ο πιθανός νέος Πάπας. Το κονκλάβιο απαρτίζεται κατά το ήμισυ από Ευρωπαίους καρδινάλιους, το ένα τρίτο των μελών προέρχεται από κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ το ποσοστό των Ιταλών έχει μειωθεί κατά 5%.

    [29] ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ

    Λονδίνο, 21 Οκτωβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Η ταινία "Θεϊκή Παρέμβαση" του Παλαιστίνιου Ελία Σουλεϊμάν, που είχε προβληθεί στο περασμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είχε διακριθεί με το Βραβείο Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) στο 55ο Φεστιβάλ των Καννών, θα είναι φέτος υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

    Όπως αναφέρει το BBC, η ταινία του Παλαιστίνιου δημιουργού κόπηκε από τις περσινές υποψηφιότητες, επειδή δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος. Τελικά η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση.

    [30] ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ''ΔΗΜΗΤΡΙΑ''

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων συνθέτει τον Κύκλο Ποικίλων Εκδηλώσεων των φετινών Δημητρίων, με κυρίαρχα στοιχεία την μουσική, τον χορό και τις γεύσεις. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη η ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, η οποία θα παρελάσει στους δρόμους της πόλης στις 28 Οκτωβρίου ενώ στις 29 του μηνός θα ακολουθήσει συναυλία της στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κέρκυρας διευθύνει ο αρχιμουσικός Δημήτριος Κάφυρης.

    Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, γνωστή στην Κέρκυρα ως «Παλαιά Φιλαρμονική», ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1840 από εκλεκτά μέλη της κερκυραϊκής κοινωνίας. Η ίδρυσή της εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα ίδρυσης λεσχών και εταιρειών που ανθούσε τότε στην Ευρώπη και που οι Κερκυραίοι γνώριζαν καλά, χάρις στην φοίτησή τους σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

    Το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας αποτελείται από μπάντα 150 μουσικών, μπαντίνα 90 μουσικών και ορχήστρα ελαφράς μουσικής και τζαζ 40 μουσικών. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τροφοδοτεί με μουσικούς την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ελληνική Ραδιοφωνία, τις Στρατιωτικές Μπάντες και συγκροτήματα μουσικής σε όλη την Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ακυρώνεται για λόγους υγείας η συναυλία για δύο πιάνα της Πηνελόπης Αργυροπούλου και της Γιάννας Μπότου, που ήταν προγραμματισμένη στον Κύκλο Ποικίλων Εκδηλώσεων των λη΄ Δημητρίων, για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    [31] ΤΕΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Η τέχνη ενάντια στον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του εικαστικού happening "Girl Power 2" που θα διαρκέσει από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας στην Αθήνα.

    Πρόκειται για μία έκθεση εικαστικών από 50 γυναίκες - είκοσι σύγχρονες εικαστικοί και 30 γνωστές Ελληνίδες οι οποίες θα δημοπρατήσουν τα έργα τους και θα διαθέσουν τα έσοδα στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

    Οι 20 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες θα παρουσιάσουν έργα τέχνης εμπνευσμένα από την προσωπική τους ερμηνεία της έννοιας "γυναίκα", μέσα από όλα τα είδη τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, design, video & multimedia.

    Οι υπόλοιπες 30 Ελληνίδες δεν κινούνται στο χώρο της τέχνης, ωστόσο θα ''υποδυθούν'' καλλιτεχνικό ρόλο για τις ανάγκες της εκδήλωσης και θα δημιουργήσουν δικά τους έργα σχετικά με τη γυναικεία φύση.

    To Girl Power ξεκίνησε τη δράση του το Δεκέμβριο του 2001 και μετά την επιτυχία που είχε θα πραγματοποιείται πλέον σε ετήσια βάση. Στόχος, να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και να αποτελέσει κύρια πηγή βοήθειας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ "ΠΑΙΓΝΙΟΝ ΠΑΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2003 (14:47 UTC+2)

    Τα παιχνίδια ως αντικείμενα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης για όλες τις ηλικίες και μέσο παιδαγώγησης και εξέλιξης της προσωπικότητας, ενώ ταυτόχρονα συνιστά μαρτυρία των παραδόσεων και των αξιών μιας κοινωνίας.

    Η θεώρηση αυτή στάθηκε αφορμή για την πρωτοβουλία της έκθεσης "Παίγνιον παίδων Ελλήνων" που διοργάνωσε η Σύγχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση με την υποστήριξη της ΕΡΤ3 και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 18.30 στη Μονή Λαζαριστών και θα διαρκέσει για ένα μήνα.

    Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα της πολύχρονης αναζήτησης της υπεύθυνης της Μοντεσσοριανής Εκπαίδευσης, Μαριάννας Βιλδιρίδη, και αριθμεί μέχρι σήμερα γύρω στα 1.000 παιχνίδια, που αποτελούν και το υλικό της παρούσας έκθεσης. Περιλαμβάνει ανακατασκευές παιχνιδιών από τον 4ο αιώνα π.Χ., δηλαδή παιχνίδια που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές παιδικών τάφων, καθώς και σε τόπους λατρείας κάποιων θεοτήτων ως αφιερώματα, ανακατασκευές παιχνιδιών του 20ου αιώνα από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες από όλη την Ελλάδα, καθώς και νέες προτάσεις παιχνιδιών.

    Στις ανακατασκευές παιχνιδιών ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι κατασκεύασαν αρκετά από τα παιχνίδια που έκαναν μικροί με τα ίδια υλικά, όπως ξύλο, σύρμα, τενεκέ και άλλα ευτελή υλικά, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση και μεταβίβαση της παράδοσης. Σε ότι αφορά τις νέες προτάσεις, εξίσου μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των νέων για το σχεδιασμό παιχνιδιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Η συλλογή αυτή, όπως προέκυψε και με τη συμμετοχή απλών ανθρώπων από όλη τη χώρα, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν την κοινωνική ζωή και τον ελληνικό πολιτισμό. "Το ελληνικό παιχνίδι συνιστά πολύτιμη μαρτυρία μίας κοινωνίας με διαχρονικές αξίες, με σεβασμό στους ανθρώπους και τις διαφορές τους και παράλληλα αποτύπωση εθίμων και παραδόσεων με μεγάλο εθνογραφικό ενδιαφέρον" επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου η κ.Βιλδιρίδη και πρόσθεσε ότι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι "ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει όταν του δίνεται το κατάλληλο πλαίσιο, δεν έχει χάσει το μεράκι, την εφευρετικότητα και τη διάθεσή του για προσφορά".

    Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Δημήτρης Κατσαντώνης, ανέφερε ότι ένας από τους ρόλους της τηλεόρασης είναι η ανάπτυξη του αισθητικού κριτηρίου των πολιτών μέσα από πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, που έχουν ένα κρίσιμο κοινωνικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. "Το παιχνίδι συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτών, στην εξέλιξη της προσωπικότητας, της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Μπορεί να δημιουργήσει προδιαθέσεις για τις στάσεις μας στη ζωή" υπογράμμισε. Εκτίμησε δε, ότι η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, όπως συμβαίνει σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες. "Εάν δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες η κοινωνία των πολιτών θα γίνει υπανάπτυκτη. Χρειάζεται η καλλιέργεια της αντίληψης ανάληψης πρωτοβουλιών" είπε.

    ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Το παιχνίδι θεμέλιο της ανθρώπινης προσωπικότητας", τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 18.30 στη Μονή Λαζαριστών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση.

    Ομιλητές θα είναι οι: Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Χρήστος Ζερεφός, Πέμυ Ζούνη, Νίκος Τρανός, Μαριάννα Βιλδιρίδη, Κατερίνα Ντυρογιάννη.

    Εξάλλου, στην έκθεση θα περιλαμβάνονται και οι αυτοσχέδιες κατασκευές της εικαστικής δημιουργού Vassiliki με τον τίτλο "Πολιτεία των Παιχνιδιών", την οποία δημιούργησε το 2000. Πρόκειται για μία εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση κατακλυσμένη από το σύμβολο του ρόμβου, το οποίο καλύπτει τόσο τα γλυπτά όσο και τις εγκαταστάσεις με μία εκθαμβωτική πολυχρωμία. Εμπεριέχει κίνηση, μουσική , λόγο και ποίηση που συνοδεύουν τις εικαστικές εγκαταστάσεις.

    Το έργο παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα, το Παρίσι και την Ελβετία και συνεχίζει να ταξιδεύει στις κυριότερες πόλεις του κόσμου. Μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άτομα. "Η έκθεση 'Παίγνιον παίδων Ελλήνων' πιστεύω ότι αφορά όλους εκείνους που ιχνηλατούν τις ψυχές τους και επιθυμούν να συνδεθούν μέσα από την εφευρετικότητα και δημιουργικότητα των αγαπημένων εκθεμάτων με τον εσωτερικό τους κόσμο", αναφέρει η καλλιτέχνης και τονίζει: "Οσον αφορά στα παιδιά, η εποχή μας τα καταδικάζει σε περιορισμένες συγκινήσεις και ταξίδια ηλεκτρονικά αποστερώντας τα έτσι από τις συγκινήσεις της πραγματικότητας, εφόσον το ενδιαφέρον τους έχει ήδη κερδίσει η εικονική πραγματικότητα του κυβερνοχώρου".

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Έκθεση και παρουσίαση της αρχιτεκτονικής πρότασης των Νεκτάριου Κεφαλογιάννη και Χρίστου Παπαστεργίου (αρχιτέκτονες ΕΜΠ) με θέμα: «Πολιτιστικό Κέντρο συνεργασίας και επικοινωνίας των λαών της Ευρώπης» διοργανώνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι ευρωβουλευτές Μυρσίνη Ζορμπά (ΠΑΣΟΚ) και Κωστής Χατζιδάκης (ΝΔ) και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 24-31 Οκτωβρίου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.

    Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, στις 24 Οκτωβρίου (11:30 πμ) και θα μιλήσουν οι ευρωβουλευτές Μυρσίνη Ζορμπά και Κωστής Χατζιδάκης, ο αντιπρύτανης ΕΜΠ Μανώλης Δρής και οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα θέματα διεπιστημονικής και πολυπολιτισμικής έρευνας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η εργασία που παρουσιάζεται είναι η διπλωματική των αρχιτεκτόνων στην αντίστοιχη Σχολή του ΕΜΠ. Αφορά το σχεδιασμό ενος πολυπολιτισμικού κέντρου που θα ερευνά και θα προβάλλει πλευρές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, προσπαθώντας να αναδείξει τα σημεία επαφής των επιμέρους πολιτισμών. Η εργασία δεν περιορίζεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά προσπαθεί να διατυπώσει το λειτουργικό πρόγραμμα του κέντρου όπως και το τύπος του οργανισμού που θα το υποστηρίζει. Περισσότερες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική πρόταση υπάρχουν στο δικτυακό τόπο: www.geocities.com/oneoff_architecture .


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 October 2003 - 18:13:53 UTC