Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: "ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [02] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΟΥΕΛ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [03] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 7,8% ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ
  • [05] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ
  • [06] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17ΧΡΟΝΟΣ ΛΗΣΤΗΣ
  • [07] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [09] 35ΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • [10] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Ι.Χ.
  • [11] ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ INFORMATICS
  • [12] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ 2004
  • [13] ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ FORTHNET ΚΑΙ ΛΑΝ-ΝΕΤ
  • [14] ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
  • [15] ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΙΑ ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [19] ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΤΙΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ 73-75 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [21] ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] ΠΕΡΑΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο ΠΑΟΚ (0-3)
  • [23] "ΕΚΛΕΨΕ" ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΟΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [25] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [26] ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [27] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ Ο ΚΑΝΤΙΡΟΦ
  • [28] ΜΠΟΥΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
  • [29] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΕΡΕΖΑΣ

  • [01] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: "ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (10:53 UTC+2)

    «Η ειρήνευση μεταξύ οικουμενικού πατριάρχη και αρχιεπισκόπου πρέπει να βρεθεί μέσα στο πλαίσιο του νομικού και λειτουργικού status που υπάρχει τα τελευταία 75 χρόνια». Αυτή είναι η άποψη του Π. Ευθυμίου.

    Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», κάνει έκκληση στα κόμματα να αποφύγουν την παρέμβαση στην κρίση, «που θα περιέπλεκε το πρόβλημα» και εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πραγματοποιηθεί συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου, «σε εύθετο χρόνο». Δηλώνει, τέλος, σίγουρος για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, γιατί «τις εκλογές τις κερδίζουν οι θετικές προτάσεις».

    *Η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραμένει μεγάλη. Το θαύμα δεν φαίνεται να πραγματοποιείται. Θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με μοναδικό στόχο την αξιοπρεπή-μικρή ήττα;

    -Το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στις εκλογές με μοναδικό στόχο μια νέα νίκη. Μια νέα νίκη η οποία θα στηρίζεται στο πρόγραμμα 2004-2008 αλλά και σε ένα ιδιαίτερα θετικό κυβερνητικό απολογισμό έργου σε όλα τα επίπεδα, είτε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, είτε στα εθνικά όπως η Κύπρος, είτε στα θέματα του κοινωνικού κράτους και των μεγάλων υποδομών, αλλά και στα θέματα που απασχολούν καίρια τον πολίτη, όπως για παράδειγμα το θέμα της ασφάλισης. Λίγο έχει αναδειχθεί ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχει συνδέσει το ασφαλιστικό σύστημα με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως το 2030. Αυτό το έργο είναι η εγγύηση ότι η «κοινωνική χάρτα», ο πυρήνας δηλαδή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για το 2004-2008 αποτελεί την πιο ασφαλή προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε πολίτη.

    *Ομως οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι δεν έχετε πείσει για κάτι τέτοιο...

    -Κάθε φορά στις δημοσκοπήσεις κερδίζει η Νέα Δημοκρατία και κάθε φορά στις εκλογές κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές αλλάζει η φύση της δημόσιας συζήτησης και ο χαρακτήρας των συμπεριφορών των πολιτών. Ολες οι δημοσκοπήσεις κατ' ουσίαν είναι υπόδειξη προς το ΠΑΣΟΚ να βελτιώνει τις πολιτικές του, σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνεται ένα θετικό ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου ότι ο πολίτης, την ημέρα της κάλπης, προσέρχεται σε μία κρίσιμη απόφαση για τα επόμενα 4 χρόνια. Και επειδή τις εκλογές τις κερδίζουν οι θετικές προτάσεις, το μόνο κόμμα που προβάλλει με σχέδιο, με όραμα, με θέσεις, έργο και αξιοπιστία είναι το ΠΑΣΟΚ, και το μόνο κόμμα που έχει ηγεσία αντίστοιχη είναι το ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη.

    *Στη συζήτηση για τη διαδοχή του Κώστα Σημίτη (όταν γίνει) όλοι είναι σίγουροι ότι ο νέος αρχηγός θα είναι ο Γ. Παπανδρέου. Συμφωνείτε;

    -Δεν υπάρχει πιο λανθασμένη συζήτηση από αυτή για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μία και μόνη πραγματικότητα, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία φυσική ηγεσία στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη. Ο Κώστας Σημίτης δεν είναι απλώς ο ηγέτης του κόμματος μέσα από τα συνέδρια, δεν είναι μόνο ο ηγέτης της λαϊκής εντολής μέσα από τις εκλογές, αλλά, όλοι έχουμε συνείδηση ότι είναι ένας ηγέτης που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της παράταξής του. Απηχεί στην κοινή συνείδηση, ακόμα και στον καλόπιστο συντηρητικό πολίτη, ως μία δύναμη ασφάλειας, σταθερότητας, ευθύνης. Από την ώρα που η τετραετία 2004-2008 θα είναι τετραετία μεγάλων στόχων αλλά και μεγάλων ρίσκων ο Κ. Σημίτης προβάλλει ως εγγύηση και για τη χώρα και για κάθε πολίτη.

    *Το 2005, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουμε πάλι εκλογές;

    -Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέονται οι προεδρικές εκλογές με εθνικές εκλογές. Αλλωστε, εμείς είχαμε τονίσει ότι πρέπει να αποσυνδέουμε κατά το δυνατόν τις εκλογές του προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις εθνικές εκλογές.

    *Καταλλαγή συστήνετε στους κ.κ. Βαρθολομαίο και Χριστόδουλο, αλλά δεν σας ακούνε. Ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου που επιφυλλάσσει στον εαυτό της η κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός για την Ορθοδοξία.

    -Τονίσαμε από την αρχή ότι η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό και σοβαρό ζήτημα. Χρειάζεται σωφροσύνη και προσοχή στους χειρισμούς, απ' όλους. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να προστεθεί στην εκκλησιαστική διαμάχη και μια πολιτική εμπλοκή, μια πολιτική διαμάχη. Γι' αυτό επισημάναμε από την αρχή ότι πολιτεία και κόμματα πρέπει να αποφύγουν εκείνη την παρέμβαση που θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Υπάρχει ήδη ένα status νομικό και λειτουργικό τα τελευταία 75 χρόνια, που στο πλαίσιό του μπορεί να βρεθεί λύση ειρήνευσης, καταλλαγής και συνεννόησης των δύο κορυφαίων θεσμών της Ορθοδοξίας. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, σε πνεύμα αγάπης, όπως αρμόζει στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

    *Η συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου έχει γίνει μείζον πολιτικό θέμα. Υπάρχει ακόμη λόγος που απαγορεύει στους δύο άνδρες να συναντηθούν;

    -Δεν θα έλεγα ότι μία συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου πρέπει να θεωρείται μείζον πολιτικό θέμα. Είναι κάτι που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο, διότι από την ώρα που δεν τίθενται θέματα τα οποία διαταράσσουν τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας, η Πολιτεία και η Εκκλησία μπορούν και πρέπει να έχουν σωστές, παραγωγικές και σταθερές σχέσεις συνεργασίας και κατανόησης.

    *«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», απαντά ο κ. Χριστοδουλάκης στις εκκλήσεις σας για περισσότερα χρήματα για την παιδεία. Ποια θα είναι η στάση σας;

    -Ο κρατικός προϋπολογισμός για την παιδεία το 2004 επανήλθε στο ύψος της αύξησης του 8% όπως ήταν το 2000, το 2001 και το 2002. Πράγματι, η φετινή χρονιά, το 2003, είχε ορισμένες δυσκολίες για τις οποίες όμως μιλήσαμε ανοιχτά. Το Δεκέμβριο του 2002 στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή είχα πει ότι η αύξηση για τη χρονιά που τώρα διατρέχουμε, το 2003, ήταν μόνο 6,7% έναντι του σταθερού 8% των προηγούμενων ετών. Η μείωση έγινε λόγω της γενικότερης συγκράτησης που επέβαλαν οι εξελίξεις που προβλέπαμε για το 2003, με κορυφαία την πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ, που επαληθεύτηκε. Αρα, επανερχόμαστε το 2004 στη σταθερή αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 8%, όπως και σε ακόμα περισσότερο ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για το 2004.

    *Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι πίσω από ορισμένες κινητοποιήσεις κρύβονται οι φιλοδοξίες των επικεφαλής συνδικαλιστών να πολιτευτούν με τη Νέα Δημοκρατία. Ισχύει αυτό για τις απεργίες των εκπαιδευτικών;

    -Αυτό θα φανεί, και μάλιστα με απόλυτη διαύγεια, στις εκλογές σε 6 μήνες. Τότε ο κόσμος θα κρίνει αν κάποιοι συνδικαλιστές δρουν υπέρ των συμφερόντων του κλάδου ή ετοιμάζουν την εκλογική τους καμπάνια.

    Επειδή, όμως, οι εκπαιδευτικοί είναι κλάδος με μεγάλη ωριμότητα, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να μετατρέψει τις δικές τους διεκδικήσεις σε μοχλό της δικής του κομματικής και ατομικής στρατηγικής.

    Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι για τον δάσκαλο και τον καθηγητή οι αυξήσεις που δίδονται είναι πολύ υψηλές σε σχέση με όποια οικονομική μεταχείριση είχε ο κλάδος από τη μεταπολίτευση. Από 1/1/2004 ο δάσκαλος και ο καθηγητής που διορίστηκαν τώρα, το Σεπτέμβριο του 2003, θα πάρουν αύξηση 37 χιλιάδες το μήνα. Ο εκπαιδευτικός που διορίστηκε πριν λίγο καιρό θα πάρει αύξηση 40 χιλιάδες.

    Ο εκπαιδευτικός στις μεσαίες κλίμακες θα πάρει αύξηση 50 χιλιάδες το μήνα και οι καταληκτικοί βαθμοί 57 χιλ. το μήνα. Οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι του μέτρου, και γι' αυτό μπορούν να κρίνουν αν αυτές οι αυξήσεις είναι «ψίχουλα» όπως λένε κάποιοι συνδικαλιστές ή αν υπήρξε μια ορατή προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην ανάγκη της οικονομικής βελτίωσης της θέσης τους.

    [02] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΟΥΕΛ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (15:41 UTC+2)

    Την αναβολή της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, στην Αθήνα επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    «Απ' ότι πληροφορηθήκαμε, ο κ. Πάουελ έχει ένα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και ανειλημμένες υποχρεώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας, διευκρινίζοντας ότι «είχαμε πει από την Πέμπτη, ότι έχει ένα πολύ βαριά φορτωμένο πρόγραμμα και ότι υπάρχει πιθανότητα τελικά να μην μπορέσει - όπως ήθελε και θέλαμε και εμείς - να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία ούτε επίσημη ούτε προγραμματισμένη ήταν».

    Νωρίτερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ότι ο ίδιος δεν έχει «δεν έχει καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει ότι θα γίνει η επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Αθήνα, στο άμεσο μέλλον».

    [03] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 7,8% ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (11:01 UTC+2)

    Tο προβάδισμα της N.Δ. έναντι του ΠAΣOK αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της «Kαθημερινής», από την οποία προκύπτει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τρία από τα μείζονα προβλήματα όπως τα αξιολογούν οι πολίτες, δηλαδή την ανεργία, την παιδεία και την υγεία.

    Aπό το ίδιο ερώτημα συνάγεται πως οι Oλυμπιακοί Aγώνες, παρά την υπερπροβολή τους ως «μείζον εθνικό θέμα» από την κυβέρνηση, ιεραρχούνται ως πρόβλημα μόλις από το 0,8% των ερωτηθέντων.

    H έρευνα της MRB καταγράφει προβάδισμα της N.Δ. στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου της τάξης των 7,8% ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠAΣOK, ενώ ο κ. K. Kαραμανλής προηγείται του κ. K. Σημίτη στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με οριακή διαφορά 0,7%. Tο προβάδισμα της Nέας Δημοκρατίας αιτιολογείται από τρεις παραμέτρους:

    Tον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συσπείρωσης τον οποίο διατηρεί σε αντίθεση με το ΠAΣOK, την απ' ευθείας μετακίνηση του 10% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος του 2000 προς τη N.Δ. και από το γεγονός ότι πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει σαφώς στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.

    Eπίσης, είναι αξιοσημείωτο πως το ΠAΣOK έχει μειώσει την «ψαλίδα» από τη N.Δ. κατά 0,5 έναντι του περασμένου.

    Aπό το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου της MRB προκύπτει, επίσης, ότι βέβαιη πρέπει να θεωρείται στην επόμενη Bουλή η είσοδος του KKE, ενώ και ο ΣYΝ υπερβαίνει στη δημοσκόπηση το 3% που επιτρέπει την εκπροσώπηση στο νέο Kοινοβούλιο.

    H διατήρηση της μεγάλης διαφοράς της N.Δ. έναντι του ΠAΣOK οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, στον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό συσπείρωσης της εκλογικής της βάσης που ανέρχεται στο 92,9%, ενώ, αντιθέτως, αυτή του ΠAΣOK παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει ατύπως σε προεκλογική περίοδο και κινείται στο 71,4%.

    O δεύτερος είναι το ποσοστό της τάξης του 10% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK των εκλογών του 2000 που μετακινείται απ' ευθείας προς τη N.Δ., ενώ αντίστροφη πορεία ακολουθεί μόλις το 0,7%.

     

     

     

     

    [04] ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (10:13 UTC+2)

    Κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά την βροχόπτωση και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, επικρατεί από το πρωί στην Καβάλα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Ελλάδας. Μάλιστα, κατά τις πρωινές ώρες, στις ορεινές περιοχές έπεφτε και χιονόνερο.

    Στο μεταξύ, οι ισχυροί είναι άνεμοι που πνέουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, έντασης 5-6 μποφόρ ανατολικοί, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των θαλάσσιων δρομολογίων από την Καβάλα για τον Πρίνο Θάσου και αντίστροφα.  

    Οι κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέδωσαν ειδικά δελτία για τους οδηγούς, συνιστώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνεπεία της ολισθηρότητας που παρουσιάζουν τα εθνικά και τα επαρχιακά οδικά δίκτυα.

    [05] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο με θέμα «Πρόοδοι στη διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων» διοργανώνει η επιστημονική επιτροπή του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 23 και 24 Οκτωβρίου.

    Το συνέδριο συγκεντρώνει πληθώρα ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και απευθύνεται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και νοσηλευτές, καθώς από κοινού καλούνται να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότατες παθολογικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές που προκαλούν οι λοιμώξεις.

    Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και ελεύθερες ανακοινώσεις, Θα πραγματοποιηθεί, παράλληλα, ειδικό συμπόσιο με τίτλο «Ρωτήστε τους γιατρούς» και θέμα τα νέα αντιβιοτικά.

    Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Παναγιώτης Συμεωνίδης, και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ο καθηγητής Παθολογίας, Μενέλαος Παπαδημητρίου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν το πρωί της Πέμπτης, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει στις 19:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

    Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με μία μουσική παράσταση ειδικά για τους συνέδρους, στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «από τον φωνογράφο στις 33 στροφές» του Γιώργου Παπαστεφάνου.

    [06] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17ΧΡΟΝΟΣ ΛΗΣΤΗΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιώς εναντίον 17χρονου από τη Δραπετσώνα, ο οποίος λήστεψε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και χτύπησε με σιδηρογροθιά μια 23χρονη υπάλληλο, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

    Ο 17χρονος θα οδηγηθεί το πρωί της Τρίτης στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

    [07] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Κύκλωμα που προωθούσε ανήλικους αλλοδαπούς στην πορνεία εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Αττικής στο Κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι ιδιοκτήτες μπαρ της πρωτεύουσας προσλάμβαναν ανήλικους αλλοδαπούς, τους οποίους φωτογράφιζαν γυμνούς και στη συνέχεια τους προωθούσαν να συνευρίσκονται ερωτικά με θαμώνες.

    Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ συνολικά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων Ελλήνων και δύο Αλβανών, οι οποίοι κατηγορούνται για μαστροπεία κατά συναυτουργία, πορνογραφία ανηλίκων, διευκόλυνση ακολασίας άλλων, ασέλγεια με ανήλικο και άλλα αδικήματα.

    [08] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Ικανοποίηση, αλλά όχι εφησυχασμός, θα πρέπει να επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία από το προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Η πορεία προς τις εκλογές, που συνδιοργάνωσαν η ΟΝΝΕΔ και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας στη Χαλκιδική και αναφερόμενος, ο κ. Μεϊμαράκης είπε μεταξύ άλλων: «Αν και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μας χαροποιούν, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Το ορατό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας και να εντείνουμε τον αγώνα μας σε όλη την επικράτεια. Έτσι μόνο θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, για να προσφέρουμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες τη νέα και αποτελεσματική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος».

    Στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας και ασχολείται μόνο με τη διαχείριση της προσωπικής του παρουσίας και την διατήρησή του στην εξουσία. Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός, παίζοντας την τελευταία τους πράξη στο ''πολιτικό θέατρο του εκσυγχρονισμού'', που υπάρχει μόνο και μόνο για να έχουν ρόλο, εισπράττουν την αδιαφορία των πολιτών. Οι υποσχέσεις πανικού και η παροχολογία αφήνουν ασυγκίνητους τους πολίτες. Η λαϊκή απαίτηση για αλλαγή πορείας από μια άλλη Κυβέρνηση, σβήνει και τα τελευταία επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κ. Σημίτη, ο οποίος θα προστρέξει και πάλι στα γνωστά κέντρα στήριξης για την πολιτική του επιβίωση».

    [09] 35ΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα το πρωί, από τη θαλάσσια περιοχή λιμένα Ηρακλείου, η 35χρονη Κουταντου Κωστούλα

    Η σορός της 35χρονης μεταφέρθηκε για νεκροψία και νεκροτομή, ενώ προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

    [10] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Ι.Χ.

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (15:21 UTC+2)

    Oριστικό τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδόν για το σύνολο των αυτοκινήτων βάζει το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών 26 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους.

    Mόνο ένας ελάχιστος αριθμός ακριβών και υπερπολυτελών αυτοκινήτων που η εργοστασιακή τους αξία υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ θα εξακολουθήσουν να έχουν τεκμήριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», η τελική διάταξη του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Bουλή μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει τα εξής:

    1.Πλήρη κατάργηση της τεκμαρτής δαπάνης για τα αυτοκίνητα που έχουν αποκτηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992.

    2. Πλήρη κατάργηση του τεκμηρίου διαβίωσης για αυτοκίνητα μέχρι 14 φορολογήσιμους ίππους (2.000 κυβικά εκατοστά) που έχουν αποκτηθεί από την 1η Iανουαρίου 1993 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2003. H κατάργηση αυτή ισχύει για κάθε αυτοκίνητο που διαθέτει η οικογένεια. Δηλαδή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αυτοκίνητων που μπορεί να διαθέτει ένας φορολογούμενος δεν θα επιβαρύνεται με τεκμήριο αρκεί να είναι μέχρι 14 ίππους.

    3.Πλήρη απαλλαγή από το τεκμήριο για αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν από 1-1-1993 έως 31-12-2003, είναι άνω των 14 φορολογήσιμων ίππων και η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία τους μειωμένη λόγω παλαιότητας από 7% έως 67% δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Kαι το μέτρο αυτό ισχύει για κάθε αυτοκίνητο της οικογένειας.

    4.Aυτοκίνητα που θα αποκτηθούν από την 1η Iανουαρίου 2004 και μετά απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης εφόσον η εργοστασιακή αξία τους μειωμένη λόγω παλαιότητας είναι μέχρι 50.000 ευρώ.

    5. Για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Iανουαρίου 1993 και μετά η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του πρώτου έτους κυκλοφορίας μειώνεται από 7% έως 70% ανάλογα με την παλαιότητα.

    6. Kαταργείται ο ειδικός τρόπος προσδιορισμού του τεκμηρίου διαβίωσης για τα τζιπ για τα οποία πλέον θα ισχύει το ίδιο καθεστώς με τα επιβατικά.

    [11] ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ INFORMATICS

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Μεθαύριο αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χ.Α οι 4.108.200 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Ινφορμάτικς Η/Υ Α.Ε.Β.Ε..

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές αυτές, προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, κατά 1.232.460 ευρώ, υπέρ των παλαιών μετόχων, με καταβολή μετρητών.

    [12] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (14:08 UTC+2)

    Στο ποσό των 470 εκατ. ευρώ περίπου, ανέρχεται στη συγκεκριμένη περίοδο η δημόσια επένδυση για τα ολυμπιακά έργα και αυτά του πολιτισμού και αθλητισμού που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    "Η Ολυμπιακή Θεσσαλονίκη του 2004 είναι το πρώτο βήμα για τη νέα μεγάλη πρόκληση της πόλης, τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008-που θα την προικοδοτήσει με υποδομές ανάλογες με αυτές της Αθήνας", επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα, πρότεινε τα έργα της Θεσσαλονίκης 2008 να προωθηθούν με βάση τη νομοθεσία περί Ολυμπιακών έργων, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει συγκεντρωθεί.

    Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος, η Θεσσαλονίκη ναι μεν έχει κάθε λόγο να απαιτεί έργα, θεσμούς και προσοχή, αλλά όπως επεσήμανε, "δεν φτάνει η απλή διεκδίκηση". Θα πρέπει, όπως είπε, και η πόλη να μπορεί να σχεδιάζει και να επιβάλλει τις αναγκαίες αποφάσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο Δήμος και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της πόλης, αρκούνται στην παρακολούθηση και την κριτική, ενώ άφησες και αιχμές, λέγοντας ότι, "δεν αναλαμβάνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες, που να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν προκαλούν απλώς εντυπώσεις".

    Επισημαίνεται ότι η σημερινή πολιτική εκδήλωση, με τίτλο «Το ΠΑΣΟΚ και θέλει και μπορεί», συνέπεσε με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής παρουσίας του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Η πρωτοβουλία να οργανώσει μια τέτοια πολιτική εκδήλωση, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, έχει ως στόχο την κινητοποίηση και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

    [13] ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ FORTHNET ΚΑΙ ΛΑΝ-ΝΕΤ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2003 (11:30 UTC+2)

    Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα διαπραγματεύονται από αύριο οι μετοχές των εισηγμένων εταιριών FORTHNET και ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ.

    H Forthnet μετατίθεται στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών από αυτόν της Πληροφορικής και η ΛAN-NET AEBET από των «Σημαντικών Aλλαγών Δραστηριότητας».

    Στο μεταξύ, η Eπιτροπή Tαξινόμησης, αφού μελέτησε διεξοδικά τις δηλώσεις των εταιριών και αφού έλαβε υπόψιν την κύρια οικονομική δραστηριότητα τους, αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος αλλαγής ή τροποποίησης του υφισταμένου κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

    [14] ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (11:20 UTC+2)

    Βορειοελλαδίτες εταίρους αναζητούν οι επτά Πακιστανοί επιχειρηματίες, που θα επισκεφτούν στις 22 Οκτωβρίου το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Την πακιστανική επιχειρηματική αποστολή θα υποδεχτεί στη μιάμιση μετά το μεσημέρι η διοίκηση του ΕΒΕΘ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ανακαινισμένου κτιρίου του Επιμελητηρίου.

    Οι επτά επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στην αποστολή δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: βαμβακερά υφάσματα, αθλητικά είδη, χειροποίητα χαλιά, υποδήματα, χειρουργικά και οδοντιατρικά εργαλεία, δερμάτινα ενδύματα και αντικείμενα.

    Οι ενδιαφερόμενοι να συναντήσουν τα μέλη των αποστολής, μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων του ΕΒΕΘ και να δηλώσουν συμμετοχή έως και αύριο.

    [15] ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Μαδρίτη, 19 Οκτωβρίου 2003 (17:39 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκθέσει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η Τουρκία στην Κύπρο δεδομένης της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004 και των ευρωπαϊκών επιδιώξεων της Τουρκίας, ενόψει του γεγονότος ότι Ε/Κ και Τ/Κ επιθυμούν στην μεγάλη τους πλειοψηφία να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοστομίδης που μιλούσε σε παρέμβαση του στο Φόρουμ Φορμεντόρ της Ισπανίας, για διενέξεις Μεσογείου, ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στην Κύπρο, ''ένα ιδιαίτερα σοβαρό μεσογειακό πρόβλημα, το κλειδί για την λύση του οποίου'', όπως τόνισε, ''κρατά η Τουρκία αφού συνεχίζεται η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2003 (17:35 UTC+2)

    Είναι δύσκολο να ηττηθούν οι δυνάμεις της διχοτόμησης στις ''εκλογές'' των κατεχομένων, γιατί έχουν σοβαρότατα στηρίγματα από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ισπανία, όπου μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ισπανού ομολόγου του και απαντώντας σε ερωτήσεις για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ωστόσο την ευχή για νίκη των δυνάμεων της ''αντιπολίτευσης''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΙΑ ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ

    Σεράγεβο, 19 Οκτωβρίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 78 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος ηγήθηκε των βόσνιων μουσουλμάνων στον πόλεμο του 1992-'95.

    Ο Ιζετμπέκοβιτς μετείχε στην συλλογική προεδρία της μεταπολεμικής Βοσνίας- Ερζεγοβίνης έως το 2000, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική λόγω προβλημάτων υγείας.

    [18] ΠΓΔΜ: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Σκόπια, 19 Οκτωβρίου 2003 (15:44 UTC+2)

    Αυστηρότερο είναι το νέο νομοσχέδιο για τα πολιτικά κόμματα που συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ και θα συζητηθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανεξάρτητης ΠΓΔΜ ο γενικός εισαγγελέας θα έχει το δικαίωμα να εισηγηθεί υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας ενός κόμματος, αν διαπιστωθεί ότι με το καταστατικό του, το πρόγραμμά του ή με τη δράση του αποσκοπεί στην κατάρριψη του καθεστώτος, καλεί σε ένοπλη εξέγερση ή καλλιεργεί το εθνικό, θρησκευτικό και φυλετικό μίσος.

    Επίσης, για πρώτη φορά ένα κόμμα θα υποχρεούται να διαγράφεται πρώτα από τον επίσημο κατάλογο πολιτικών κομμάτων, αν επιθυμεί να ενωθεί με άλλη παράταξη.

    Ε.Π.

    [19] ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΤΙΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2003 (15:20 UTC+2)

    Την τελετή εγκαινίων της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Μορφολογία Καθαρόαιμων Σκύλων, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμης Ευθυμίου. Την έκθεση διοργάνωσε ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου στην Τουριστική Παραλία ΚΟΤ Γεροσκήπου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση υποστηρίζει πολύπλευρα αυτές τις εκδηλώσεις γιατί η σωστή εκτροφή και εκπαίδευση των σκύλων δημιουργεί ζώα με «χαρακτήρα, σκοπό και προορισμό».

    Η προστασία των σκύλων, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι στόχος όλων μας και η συνεχής πληροφόρηση του καθενός για τα κυνολογικά θέματα μάς επιτρέπει να ενεργούμε σωστά για να διασφαλίζεται η υγεία και ευημερία τους.

    Η συμβίωση του ανθρώπου και ζώων συντροφιάς, κατά τον κ. Ευθυμίου, είναι μια αδήριτη ανάγκη, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί, αφού ο άνθρωπος χρειάζεται συντροφιά, ψυχική ηρεμία και κατανόηση στα προβλήματα της καθημερινής του ζωής.

    Αναφερόμενος στη σημασία της διεθνούς έκθεσης, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, τόνισε ότι «στην Κύπρο γίνεται σωστή δουλειά στον τομέα της εκτροφής σκύλων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων στον τομέα της κυνολογίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

    Καταλήγοντας τόνισε ότι η 7η Διεθνής Έκθεση Μορφολογίας Καθαρόαιμων Σκύλων συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και στην ευαισθητοποίηση του, ενώ με τη συμμετοχή και από άλλες χώρες δίνεται μια άλλη διάσταση στην όλη προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ 73-75 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Με ένα καλάθι διαφορά, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το κλειστό της Νέας Σμύρνης κερδίζοντας με 75-73 τον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά και έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τον Κορωνιό πήραν το προβάδισμα. Βρέθηκαν να κερδίζουν ακόμη και 10 πόντους στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η αγωνιστική ανωτερότητα του Πανιωνίου συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ετσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ 46-37 υπέρ του Πανιωνίου. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Πανιώνιος θα κέρδιζε το παιχνίδι στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης μίλησε η αξία του Ταπούτου που πέτυχε εύκολα καλάθια και έδωσε το προβάδισμα και μαζί τη νίκη στην ομάδα του.

    Κορυφαίος παίκτης των νικητών ήταν ο Χρήστος Ταπούτος που σημείωσε 22 πόντους, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισαν οι Γιαννούλης και Ντάγκλας που σημείωσαν από 15 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 25-15, 46-37, 61-53, 73-75

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπαρλάς 2, Πετρόπουλος, Σπανός, Σταυρακόπουλος 3, Ντάγκλας 15, Χαγκίνας, Βάλτερς 4, Χένιακ 4, Φαλέκας 8, Ουότσον 10, Κορωνιός 12, Γιαννούλης 15

    ΑΕΚ: Λόλις 6, Νικολαϊδης 4, Ζήσης 2, Ταπούτος 22, Χατζής 10, Τζένκινς 11, Γλυνιαδάκης 10, Αντιτς 4, Παπαϊωακείμ 6.

    [21] ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Καστοριά, η οποία κέρδισε τον Θρασύβουλο με 2-1 και έπιασε κορυφή μετά και την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη (0-1) πέτυχε η Θύελλα Πατρών σε βάρος του Ποντιακού Ν. Σάντας, ενώ τη γλυκιά γεύση της νίκης γνώρισε και πάλι η Δόξα Δράμας που κέρδισε με 3-0 τον Βύζα Μεγάρων.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Θρασύβουλος Φυλής-Καστοριά 1-2

    Αγιος Δημήτριος-Μαρκό 1-1

    Δόξα Δράμας-Βύζας Μεγάρων 3-0

    Ατσαλένιος-Λεωνίδιο 1-0

    Ποντιακός Νέας Σάντας-Θύελλα Πατρών 0-1

    Λάρισα-Κιλκισιακός 3-2

    Ηλυσιακός-Χαλκίδα 3-0

    Βέροια-Αχαρναϊκός 1-1.

    Η βαθμολογία: Καστοριά 11, Ηλυσιακός 10, Βύζας Μεγάρων 9, Δόξα Δράμας 9, Ατσαλένιος 8, Θρασύβουλος 7, Λάρισα 7, Λεωνίδιο 6, Κιλκισιακός 6, Βέροια 6, Λύκοι 5, Χαλκίδα 5, Μαρκό 5, Αχαρναϊκός 5, Ρόδος 4, Θύελλα Πατρών 4, Αγιος Δημήτριος 2, Αγροτικός Αστέρας 0, Καβάλα 0.

    [22] ΠΕΡΑΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο ΠΑΟΚ (0-3)

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Ηθελε την νίκη και τελικά την πήρε ο ΠΑΟΚ ο οποίος επιβλήθηκε σχετικά εύκολα στο Ηράκλειο με 3-0 σε βάρος του ΟΦΗ. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ειδικά μετά την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Αυτό πάντως που πόνεσε περισσότερο το Δικέφαλο είναι ότι μέσα σε πέντε λεπτά (39'-44') έχασε τρεις παίκτες. Μάρκος, Εγκωμίτης και Σπάσιτς εγκατέλειψαν τον αγωνιστικό χώρο τραυματίες έπειτα από σκληρά μαρκαρίσματα και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι την μεγαλύτερη ζημιά έχει ο Μάρκος (ρήξη χιαστών). Στο 44' ο Σαλπιγγίδης με δυνατό πλασέ άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ, ενώ σε μια αντεπίθεση που έγινε στο 70' ο νεαρός Γιαννιτσανάκης εκμεταλλεύθηκε την αμυντική αδράνεια των γηπεδούχων και έκανε το 2-0. Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 77' με τον Χάγκαν.

    Ο διαιτητής Νταμπώσης (Πιερίας) έδειξε κίτρινες κάρτες στους Χάγκαν, Ντεγιάνοφ και Κώτσιο, ενώ στο 77' τον Ζντένεκ Σκιάζνι για διαμαρτυρία.

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Κολιτσιδάκης (75` Χρυσάφης), Σολίς, Δέντσας (60` Σοάρες), Μπελεβώνης (60` Σταυρακάκης), Κώτσιος, Ντεγιάνοφ, Μπικόφσκι, Νεοφύτου, Ρουμπάκης, Κουνενάκης.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Βόκολος, Σαλπιγγίδης, Χάγκαν, Χασιώτης, Κούτσης, Μάρκος (Καρυπίδης 44`), Εγκωμίτης (Ζαβαντίας 42`), Φουτσίνι, Σπάσιτς (Γιαννιτσανάκης 39`), Κουτσόπουλος.

    [23] "ΕΚΛΕΨΕ" ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Στο προτελευταίο λεπτό της αναμέτρησης η Χαλκηδόνα κατάφερε να πάρει τους βαθμούς της νίκης, χάρις το όμορφο γκολ που σημείωσε ο Κόγιογλου. Επικράτησε με 3-2 του Ιωνικού στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής και πρόσθεσε άλλους τρεις βαθμούς στην βαθμολογία της.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 32' με τον Μανουσάκη. Και πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στο 36' και πάλι ο Μανουσάκης έγινε ο δημιουργός του δεύτερου γκολ, αφού έγινε ο κάτοχος της μπάλας, την έδωσε στον Κορακάκη και αυτός στον Ζαχαρόπουλο που πλάσαρε από κοντά κάνοντας το 2-0. Ο Ιωνικός αντέδρασε και μείωσε σε 2-1, με κεφαλιά του Ξανθόπουλου. Στο 82' ο Οφρυδόπουλος ισοφάρισε για τον Ιωνικό σε 2-2, για να διαμορφωθεί το τελικό 3-2 στο 89' με τον Κόγιογλου.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Δημήτρης Τακίδης που έδειξε κίτρινη κάρτα μόνο στον Εμπεντέ.

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπεντε, Ντάγκας, Σίμος, Δήμος, Μικές, Κατεμής, Κοζανίδης, Μανουσάκης, Κορακάκης, Αντερσον, Ζαχαρόπουλος

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Πέρες, Ξανθόπουλος, Οφρυδόπουλος, Μάντζιος, Φερεκίδης, Μακόρ, Λετιέρι, Μαρκομιχάλης (49' Κονέ), Τσιμπλίδης, Φρούσος (58΄Αφάς).

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΟΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Θρίαμβος για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Εκανε επίδειξη δύναμης και κέρδισε εύκολα στις Σέρρες τον Πανσερραϊκό με 4-1 και παρέμεινε για άλλη μια αγωνιστική αήττητος στην κορυφή της βαθμολογίας μετά και την ολοκλήρωση της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής.

    Μεγάλη σε έκταση νίκη πέτυχε και η Κασσάνδρα που κέρδισε με 5-0 τον Φωστήρα, ενώ με το ίδιο σκορ επιβλήθηκε στο Λιτόχωρο ο Ποσειδών Ν. Πόρων σε βάρος του Ατρόμητου Αθηνών.

    Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής είναι:

    Πανσερραϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς 1-4

    Νίκη Βόλου-Εργοτέλης 2-0

    Λεβαδειακός-Απόλλων Αθηνών 1-4

    Κασσάνδρα-Φωστήρας 5-0

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Ατρόμητος Αθηνών 5-0

    Πατραϊκός-Παναχαϊκή 1-0

    Εθνικός Αστέρας-Γιάννινα 2-1

    Καλαμάτα-Κέρκυρα 0-2.

    Η βαθμολογία: Καλαμαριά 19, Κέρκυρα 14, Κασσάνδρα 12, Λεβαδειακός 11, Εργοτέλης 10, Ποσειδών Πόρων 9, Φωστήρας 8, Πανσερραϊκός 8, Καλαμάτα 8, Απόλλων Αθηνών 8, Νίκη Βόλου 7, Πατραϊκός 7, Εθνικός Αστέρας 7, Ατρόμητος 5, ΠΑΣ Γιάννενα 5, Παναχαϊκή 1.

    [25] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Λονδίνο, 19 Οκτωβρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα σοβαρά όταν δύο βαγόνια υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου εκτροχιάστηκαν κατά την είσοδο του συρμού στον σταθμό Κάμντεν Τάουν του Λονδίνου.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας σε διάστημα λίγων μόλις 24ώρων. Συγκεκριμένα, πριν από δύο ημέρες, είχε εκτροχιαστεί ένας άλλος συρμός μεταξύ των σταθμών Χάμερσμιθ και Μπάρονς Κορτ,στο δυτικό Λονδίνο,εξαιτίας μίας σπασμένης σιδηροτροχιάς.

    [26] ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 19 Οκτωβρίου 2003 (14:46 UTC+2)

    Προσκλητήριο προς εκατοντάδες εφέδρους, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε σήμερα το Ισραήλ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα τρόμου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σημειώνοντας ότι λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, όταν υπάρχει ανάγκη, γίνεται επιστράτευση εφέδρων.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται έξαρση των βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή, που οδηγούν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να θέσει τέλος στη διαμάχη και το αιματοκύλισμα στην περιοχή.

    [27] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ Ο ΚΑΝΤΙΡΟΦ

    Γκρόζνι, 19 Οκτωβρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τσετσενία, Αχμάντ Καντίροφ, σήμερα, περίπου δυο εβδομάδες μετά την εκλογή του, μέσα από μια διαδικασία που, κατά το Κρεμλίνο, υπήρξε ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Η κατάσταση στην Τσετσενία εξακολουθεί, ωστόσο, να παραμένει τεταμένη. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκε η τοποθεσία της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επίθεση από τους αντιφρονούντες.

    [28] ΜΠΟΥΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Ουάσιγκτον, 19 Οκτωβρίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Ως απόδειξη της ανάγκης να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, το νέο ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, με το οποίο ο διαβόητος σαουδάραβας Κροίσος καλεί τους Ιρακινούς σε «ιερό πόλεμο».

    «Το μήνυμα του μπιν Λάντεν θα πρέπει να αποδεικνύει στον καθένα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, ότι εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος για τις ελεύθερες χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

    Στο μήνυμα του αρχηγού της αλ Κάιντα, που μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», καλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από το Ιράκ, ενώ εκτοξεύονται παράλληλα απειλές για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αμερικανικών και άλλων στόχων.

    [29] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΕΡΕΖΑΣ

    Βατικανό, 19 Οκτωβρίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και παρακολούθησαν την τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Την τελετή παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μούσα Τζαφέρι, ο υπουργός Πολιτισμού, Μπλάγκογια Στεφάνοφσκι, ο δήμαρχος των Σκοπίων Ρίστο Πένοφ και εκπρόσωποι της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

    Η τελετή σηματοδότησε την κορύφωση των εορτασμών της 25ης επετείου από την ανάρρηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β.

    Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 October 2003 - 18:13:48 UTC