Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [02] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [03] Ο ΟΗΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [04] ΔΗΚΚΙ: ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ
  • [09] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [10] Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ
  • [11] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ THΣ ΕΕΤΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
  • [12] ΔΩΔΕΚΑ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [13] ΑΡΓΥΡΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ
  • [14] Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [15] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [17] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΟΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ
  • [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
  • [19] ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [20] ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ "ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΚΟΛΦ"
  • [21] ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΛΟΝΓΚ ΚΑΙ ΜΙΛΙΣΙΤΣ
  • [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ "ΝΑΝΣΙ ΕΒΑΝΣ" ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΤΩΝ
  • [24] ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΝΩΝ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
  • [26] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΥΡΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [27] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Κ.
  • [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΛΗ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ
  • [30] ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ
  • [31] "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [32] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ
  • [33] Δ' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Α.ΜΕ.Α

  • [01] ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (00:03 UTC+2)

    Σε όλο το νομό Αττικής επεκτείνεται η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με την αναστολή των αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    Η έρευνα που θα διενεργήσει η εισαγγελέας Ελενα Ραϊου δεν θα αφορά μόνο την περιοχή αρμοδιότητας της Ρουμπίνης Σταθέα, αλλά όλο τον νομό Αττικής.

    [02] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2003 (17:54 UTC+2)

    Συμβιβαστική πρόταση για το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης θα εκπονήσει η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την παρουσιάσει στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση των πρωινών εργασιών της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Σημίτης, από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, γι΄ αυτό και θα προετοιμαστεί συμβιβαστική πρόταση. Στόχος, κατά τον πρωθυπουργό, είναι να γίνουν αποτελεσματικές ρυθμίσεις ώστε η Ένωση να έχει ευελιξία, κύρος, φωνή και παρουσία στη διεθνή σκηνή.

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επισήμανε πως αντικείμενό της ήταν η επικείμενη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αλλαγή πλαισίου στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και υπογράμμισε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φιλολογία για τριμερείς συναντήσεις.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι του έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε για δήλωσή του ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για το θέμα. Απαντώντας, σημείωσε πως εννοούσε απλώς ότι στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του 2004 που αρχίζουν οι Ολυμπιακοί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για το θέμα και πρόσθεσε: «δεν υπονοούσα τίποτε από αυτό που φανταστήκατε για την ικανότητα της άλλης πλευράς». Η αναφορά αυτή αποτέλεσε αφορμή για σχόλια εκ μέρους των δημοσιογράφων ενώ σε νέο διευκρινιστικό του σχόλιο ο κ. Σημίτης είπε: «ελπίζω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα».

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη σύνοδο των Βρυξελλών έγινε λόγος για το Μεσανατολικό και την κατάσταση στο Ιράκ. Συγκεκριμένα μετέφερε τις επισημάνσεις υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Ιράκ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή χαοτική και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται για την Ελλάδα θέμα συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Ερωτηθείς για τη απόφαση του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναθέσει στον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ την εκπροσώπησή του στη Σύνοδο ο κ. Σημίτης σχολίασε ότι η κίνηση αυτή δείχνει την καλή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας και έχει περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η εκπροσώπηση αφορά τις συζητήσεις επί των συμπερασμάτων που έχουν ήδη γίνει από σήμερα.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας που εξετάζει τα θέματα του ευρωπαϊκού στρατηγείου και της ευρωπαϊκής άμυνας.

    Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας στις συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης του εξαμήνου θητείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπέρ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της. Ακόμη επισήμανε ότι στην προεδρία πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες ενώ στα επιμέρους θεματικά συμβούλια να οργανωθεί ομαδική προεδρία τριών κρατών. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας ώστε να εκφράζεται και η πλειοψηφία των κρατών μελών και η πλειοψηφία του πληθυσμού της Ένωσης. Για την αναθεώρηση τέλος του Συντάγματος είπε πως η ΕΕ δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη συμφωνία όλων και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αναθεώρησης που θα επιτρέπει προσαρμογές με έναν πιο εύκολο τρόπο.

    [03] Ο ΟΗΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Αυτή η "διπλωματική νίκη" των ΗΠΑ σύμφωνα με τους αναλυτές ενισχύει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκτήσει αξιοπιστία ώστε να επιτύχει την ανοικοδόμηση του Ιράκ και να διευκολύνει το έργο των αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

    Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε κοινή στάση και είχαν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ, χωρίς όμως να συνεισφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

    Αυτό άφησαν να εννοηθεί με τις δηλώσεις τους ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησε με το Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ και τον κ. Σρέντερ να τηρήσουν κοινή στάση, οι λεπτομέρειες της οποίας - είπε - θα γίνουν γνωστές την Παρασκευή.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το τελευταίο σχέδιο της Ουάσινγκτον αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι ΗΠΑ κατάφεραν επίσης να κερδίσουν τις ψήφους της Κίνας και του Πακιστάν και της Συρίας, η οποία αποτελεί την μόνη αραβική χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα είχε αντιταχθεί σθεναρά στην αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ.

    [04] ΔΗΚΚΙ: ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    «Ακόμα και τα μάρμαρα του Παρθενώνα που η επιβεβλημένη επιστροφή τους από την Μ. Βρετανία αποτελεί εθνικό στόχο για την Ελλάδα, ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση έχει εντάξει στις μικροκομματικές της προεκλογικές ανάγκες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Παπασίμος.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κ. Παπασίμος είπε ότι ο μοναδικός στόχος της κυβέρνησης, όπως και αυτός του άλλου πόλου του δικομματισμού της Ν.Δ., είναι ο αποπροσανατολισμός και η χειραγώγηση του ελληνικού λαού στο πλαίσιο του αδιέξοδου νεοφιλελεύθερου δικομματισμού.

    «Ομως οι Ελληνες πολίτες με κριτικό πνεύμα θα δώσουν μέσα από την δημοκρατική τους αντίσταση στις κάλπες, καίριο χτύπημα σε όλους αυτούς, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από την σημερινή παρακμή», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    "Ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο τα μάρμαρα του Παρθενώνα να βρίσκονται στην πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

    "Οι Έλληνες κατανοούν απόλυτα ότι οι τρεις μήνες που μεσολαβούν από τις εκλογές ως τους Ολυμπιακούς -με την παρεμβολή και των ευρωεκλογών- δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα", πρόσθεσε.

    "Αλλά η Ν.Δ. δυστυχώς επιχειρεί και πάλι να απαξιώσει τους εθνικούς μας στόχους, συρρικνώνοντάς τους στο επίπεδο των μικροκομματικών προεκλογικών επιδιώξεων", κατέληξε.

    [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα στις 3μμ, σε ηλικία 87 ετών ο πρώην βουλευτής και υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα το 1950, επανεξελέγη με την ΕΡΕ έως το 1964 και μετά τη μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ έως το1989.

    Διετέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υφυπουργός Οικισμού και Μεταφορών, ενώ χρημάτισε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας με αναπνευστικά προβλήματα. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο, στις 3μμ, στον ιερό ναό του αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    «Ο αείμνηστος Μανώλης Κεφαλογιάννης υπήρξε ένας αγνός πατριώτης, ένας άξιος πολιτικός, ένας πραγματικός ήρωας. Αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, προσέφερε πολλά στο δημόσιο βίο και την πατρίδα. Φεύγει πλήρης ημερών και έργων, έχοντας κερδίσει την αναγνώριση, το σεβασμό και την αγάπη φίλων και πολιτικών αντιπάλων», πρόσθεσε.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Aθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Για αδιέξοδη πολιτική εκποίησης όλων των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την ανακοίνωση για προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σχολίασε ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα και ζήτησε τη διατήρηση της αυτονομίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη:

    «Η κυβέρνηση εμμένει στην αδιέξοδη πολιτική της εκποίησης όλων των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και με μοναδικό στόχο τη στήριξη των εσόδων του ετοιμόρροπου προϋπολογισμού.

    Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2004 επιβεβαιώθηκε ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δυστυχώς χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβέρνησης και ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Είναι εντελώς αναξιόπιστο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σοβαρής συζήτησης για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών.

    Σχετικά με το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι γνωστή η θέση μας ότι το Τ.Τ. πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως τράπεζας των μικροαποταμιευτών. Δεν δικαιολογούνται εσπευσμένες κινήσεις, από καθαρά εισπρακτικά κίνητρα, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει από τέτοιες κινήσεις να υπάρξει μείωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια τραπεζική αγορά, κάτι που θα καταλήξει εις βάρος των καταναλωτών. Οι όποιες διαδικασίες μετοχοποίησης πρέπει να είναι διαφανείς και να συμβάλουν στην τήρηση αυτών των προϋποθέσεων και όχι να προχωρούν με μόνο γνώμονα την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο».

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Το Νομό Δράμας επισκέφτηκε ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θεόφιλος Λεονταρίδης στο πλαίσιο του προγράμματος περιοδειών της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Λεονταρίδης συναντήθηκε με τον Νομάρχη Δράμας κ. Ευμοιρίδη, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Τζήμα, τα μέλη της ΝΟΔΕ Δράμας και φορείς του Νομού, όπου συζήτησαν τα προβλήματα του Νομού και της πόλης.

    Ειδικότερα συζητήθηκαν τα αγροτικά προβλήματα του Νομού, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος μετά και από τις μεγάλες φετινές ζημιές, τα αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, τεύτλα, σιτηρά κ.λπ.), η μεγάλη ανεργία και η αποβιομηχάνιση που πλήττει το Ν. Δράμας.

    Επίσης, ο κ. Λεονταρίδης μίλησε για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου, στην Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του Ν. Δράμας.

    Κοινή διαπίστωση του Νομάρχη Δράμας, του Δημάρχου και των φορέων του Νομού που διατύπωσαν στον κ. Λεονταρίδη, ήταν η αρνητική πορεία του Νομού Δράμας με την μεγάλη ανεργία που υπάρχει (πάνω από 25%), το κλείσιμο Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών μονάδων, η φθίνουσα πορεία στον αγροτικό τομέα, η έλλειψη υποδομών και εγγειοβελτιωτικών έργων.

    Βασικές επιδιώξεις της περιοχής είναι η προσπάθεια να εξομοιωθούν τα κίνητρα που δίδονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο με την Θράκη, η ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ, η δημιουργία κατάλληλων υποδομών στον αγροτικό τομέα για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, η ίδρυση μονάδων μεταποίησης, η βελτίωση των οδικών αξόνων και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

    Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά από τον διάλογο που είχε με τους φορείς του Νομού Δράμας, έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που προδιαγράφουν σίγουρη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και για την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

    [09] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Νευρικότητα επικρατεί από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μία σειρά θετικών νέων για την οικονομία και τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών IBM και Caterpillar.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις των ανέργων μειώθηκαν κατά 4.000 -στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών- και διαμορφώθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου στις 384.000, έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 388.000. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων που αποτελεί πιο σταθερό μέτρο σύγκρισης μειώθηκε κατά 4.250 και διαμορφώθηκε στις 390.750 που αποτελεί επίσης το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε άνοδο 0,4% το Σεπτέμβριο, ποσοστό αντίστοιχο των εκτιμήσεων, έναντι της υποχώρησης κατά 0,1% τον Αύγουστο.

    Ο δείκτης-«κλειδί» για τη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,3%, τον Σεπτέμβριο όσο δηλαδή και τον προηγούμενο μήνα, ενώ εξαιρουμένων των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν άνοδο 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων ο αμερικανικός κολοσσός κατασκευής υπολογιστών IBM ανακοίνωσε μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ότι τα καθαρά του κέρδη στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 1,8 δισεκ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή έναντι 1,7 δισεκ. δολ. ή 99 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Ωστόσο τις προσδοκίες των επενδυτών διέψευσε η αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 9%. Η μετοχική τιμή της IBM καταγράφει απώλειες της τάξης 3,84%

    Η Caterpillar ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τριμήνου αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών. Η μετοχή της σημειώνει «βουτιά» της τάξης του 7,30%.

    Ακόμη, η Nokia επιβεβαίωσε την αύξηση των μεγεθών στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο οι προβλέψεις της για χαμηλότερα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο και οι επίσης χαμηλές πωλήσεις, υποδηλώνουν τη διατήρηση των πιέσεων στις τιμές των κινητών, εν μέσω μάλιστα ισχυρού ανταγωνισμού. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 3,31 ποσοστιαίες μονάδες.

    Τέλος, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2003 στα 95 σεντς - 1,05 δολάρια ανά μετοχή, από το ποσό των 70 σεντς. Ο τίτλος ενισχύεται κατά 1,24%

    Στο σκηνικό αυτό, στις 7.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε σε ποσοστό 0,22% και διαμορφωνόταν στις 9.781,04 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 1,943.46 αυξημένος κατά 0,22% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,23%, στις 1.049,12 μονάδες.

    Σ.Α.

    [10] Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ξένους υποστηρικτές της ελληνικής υποψηφιότητας για την EXPO 2008 θα αναζητήσουν τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Εξωτερικών ανάμεσα στα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών, που θα συμμετάσχουν στην επόμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Ιανουάριο του 2004.

    Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εγκατάσταση περιπτέρου για την προβολή της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης στους χώρους της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης «η Σύνοδος του Ιανουαρίου κρίθηκε ως πιο πρόσφορη από εκείνη του Οκτωβρίου, γιατί θα συμμετάσχουν σε αυτή περισσότερες αντιπροσωπείες κρατών».

    Η παρουσία της ελληνικής πρότασης για την ΕΧΡΟ στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα αποτελέσει μία μόνο από τις δράσεις προβολής, αλλά και τις ελληνικές αποστολές, που θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό τους αμέσως επόμενους μήνες, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο της απόφασης για τη μεταφορά κονδυλίου ύψους 1,044 εκατ. ευρώ από το ΥΜΑΘ στη ΔΕΘ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τον κ.Καστανίδη το συγκεκριμένο ποσό θα αποδεσμευτεί σύντομα και συγκεκριμένα μετά την υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη (η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών). Θα καλύψει δε δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και αυτές που αναμένεται να γίνουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

    Στο μεταξύ όπως διευκρίνισε ο κ.Καστανίδης το προαναφερθέν κονδύλιο καλύπτει σχεδόν το σύνολο της πίστωσης που ενεγράφη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2003, για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της ΔΕΘ Α.Ε., σχετικών με τη διεκδίκηση της EXPO 2008. Ουσιαστικά, υπολείπονται μόλις 75.000 έως 80.000 ευρώ, τα οποία εγγράφονται στην πίστωση του ΥΜΑΘ, προς κάλυψη τυχόν νέων αναγκών.

    Υπενθυμίζεται, ότι η διάταξη του νόμου, βάσει της οποίας θα μπορούν να γίνονται οι μεταβιβαστικές πληρωμές από το ΥΜΑΘ προς τη ΔΕΘ Α.Ε., ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, οπότε απέμενε η υπογραφή της ΚΥΑ, για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Το τελικό κείμενο της ΚΥΑ, που φέρει ήδη την υπογραφή του κ.Καστανίδη, εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης (ΣΕΔ) της Παγκόσμιας Έκθεσης.

    ΑΛ.Γ.

    [11] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ THΣ ΕΕΤΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας Vodafone-Πάναφον προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσον αφορά στην αναδιαμόρφωση των χρεώσεων για τα εταιρικά «πακέτα» που χρησιμοποιούν οι νέοι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας για τη δρομολόγηση κλήσεων σε κινητά δίκτυα, κατόπιν καταγγελίας των εταιρειών ALGONET, FORTHNET, LANNET, NET ONE, TELEDOME, TELEPASSPORT και VIVODI.

    Συγκεκριμένα, η αναδιαμόρφωση που επιθυμούσε να εφαρμόσει η εταιρεία Vodafone-Παναφον αφορούσε σε αύξηση της χρέωσης από 0,087 σε 0,186 ευρώ το λεπτό (για κλήσεις προς κινητό VODAFONE-Παναφον) στις περιπτώσεις όπου η κίνηση θα υπερέβαινε τα 1000 λεπτά ανά μήνα για κάθε σύνδεση.

    Η ΕΕΤΤ με την εν λόγω απόφαση επέβαλε στην εταιρεία Vodafone-Παναφον τη μη εφαρμογή της αναδιαμόρφωσης των χρεώσεων κρίνοντας ότι θα οδηγούσαν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού και σε αδυναμία των νέων παρόχων σταθερής τηλεφωνίας να ανταγωνισθούν τα εταιρικά πακέτα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (ΕΚΤ) προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες για τον τερματισμό κλήσεων σε κινητά δίκτυα.

    Επίσης η ΕΕΤΤ για τη συγκεκριμένη απόφαση έλαβε υπόψη της τα υπάρχοντα υψηλά τέλη τερματισμού προς κινητό δίκτυο που εφαρμόζονται στη Διασύνδεση και τις χαμηλές χρεώσεις των ΕΚΤ προς εταιρικούς πελάτες.

    Σημειώνεται ότι οι νέοι πάροχοι προκειμένου να είναι εφικτή η επικοινωνία των συνδρομητών τους με τους συνδρομητές των ΕΚΤ, έχουν δύο επιλογές:

    -τη διασύνδεση των δικτύων τους είτε απευθείας με τα δίκτυα των ΕΚΤ είτε με το δίκτυο κάποιου άλλου παρόχου το οποίο λειτουργεί ως διαβιβαστικό δίκτυο

    -τη χρήση των συσκευών GSM-gateways (GSM-gws) όπως τα FCTs.

    Οι νέοι πάροχοι χρησιμοποιούν τα εταιρικά «πακέτα» που προαναφέρθηκαν σε συνδυασμό με τα GSM-gws προκειμένου να δρομολογούν κλήσεις οι οποίες ξεκινούν από σταθερό σημείο με προορισμό συνδρομητές ΕΚΤ, με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος που θα απαιτούνταν για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών μέσω Διασύνδεσης.

    Η ΕΕΤΤ, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, ότι θα προβεί στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος στοχεύοντας στη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε σχετική Δημόσια Διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου 2003.

    [12] ΔΩΔΕΚΑ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Συνολικά 12 εταιρίες εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τη Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, όπως προκύπτει από κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ειδικότερα πρόκειται για τις:

    -Wexford Capital LLC (με εκπροσώπηση από τον Ν. Βερνίκο)

    -7 Group Plc (Azzura Air)

    -Chrysler Aviation Inc.

    -BCI Aircraft Leasing

    -Century Aeron Aviation Group

    -Cuzcatlan Partners LLC

    -Airline Consultants Consortium

    -Golden Aviation Holdings SA (με εκπροσώπηση από τον κ.Ρέστη)

    -Olympic Investors LLC

    -Westwood Holdings (με εκπροσώπηση από την EFG Telecis Finance)

    -Iberia

    -European Economic Development Corp (EEDC) (με εκπροσώπηση από τον κ. Rodolfo Oechslin)

    Οι τρεις τράπεζες που είναι σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης της Νέας Ολυμπιακής (Εθνική-Εμπορική-Alpha Bank) θα αξιολογήσουν το ενδιαφέρον και θα αποστείλουν επιστολές στους επενδυτές για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Iberia με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίστηκε να διαψεύδει την πληροφορία για το ενδιαφέρον της ισπανικής αεροπορικής εταιρίας.

    Από την πλευρά τους οι τρεις τράπεζες -σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης έκαναν γνωστό ότι η Iberia εκδηλώθηκε επίσημο ενδιαφέρον, και για το λόγο αυτό συμπεριελήφθη στη λίστα, καθώς και ότι μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρξε ανάκληση του ενδιαφέροντός της.

    [13] ΑΡΓΥΡΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Με αφορμή την έκδοση εντολών πληρωμής της κοινοτικής ενίσχυσης ελαιολάδου για την περίοδο 2002-2003, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, ο Υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών για την διαδικασία υλοποίησης των πληρωμών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ.Καραμίχας, ο Πρόεδρος της Ελαιουργικής Μ.Γαβαλάς, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γ.Γωνιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Κ. Σκιαδάς.

    Ο κ.Αργύρης ανακοίνωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι πληρωμές των ελαιοπαραγωγών να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν οι πληρωμές έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους πρώτους 28.008 παραγωγούς, ενώ έχουν αποσταλεί οι σχετικές καταστάσεις για 278.000 συνολικά παραγωγούς οι φάκελοι των οποίων προετοιμάζονται από τις αντίστοιχες οργανώσεις.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πληρωμές για τους παραγωγούς ελαιολάδου περιόδου 2002-03 ξεκίνησαν κανονικά, σήμερα πρώτη ημέρα του νέου οικονομικού έτους FEOGA, «κι' αυτό δείχνει τη συνέπεια των αρμόδιων αρχών στη δέσμευση που η κυβέρνηση είχε αναλάβει έναντι των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών».

    Η διαδικασία που ξεκινάει για πρώτη φορά τόσο νωρίς αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Το Υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν λάβει μέτρα για την άμεση πληρωμή των φακέλων προκαταβολής που υποβάλλονται. Ο ρυθμός πληρωμής θα εξαρτηθεί από την πρόοδο υποβολής των φακέλων από τις Οργανώσεις Παραγωγών, την Ελαιουργική και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Η πληρωμή των ενισχύσεων ελαιολάδου για πρώτη φορά γίνεται μετά από καθολικό διασταυρωτικό έλεγχο όλων των παραγωγών. Για την έλεγχο χρησιμοποιούνται μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων και τα στοιχεία του μητρώου ελαιοπαραγωγών.

    Οι ποσότητες που θα λάβουν ενίσχυση, είναι αυτές που δόθηκαν στην Ε.Ε. από το υπουργείο γεωργίας, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του κλάδου και υιοθετήθηκαν από την Διαχειριστική Επιτροπή Ελαιολάδου. Με την διαδικασία αυτή θα καταβληθεί συνολικά ενίσχυση σε 458.202 τόνους ελαιολάδου με συνολική ενίσχυση 194 δισ. δραχμές.

    Στόχος του Υπουργείου είναι η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς και η εξασφάλιση, μέσα από τους ελέγχους, ότι η καταβολή τους γίνεται στους δικαιούχους για τις ποσότητες που πραγματικά παρήγαγαν.

    [14] Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί προέβλεψε, σήμερα, ότι θα υπάρξουν ''σοβαρές επιπτώσεις'' στην περίπτωση που τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις φθάσουν στο ιρακινό έδαφος και τόνισε ότι αν τελικά φθάσουν στο Ιράκ Τούρκοι στρατιώτες προτίθεται να παραιτηθεί από το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Τουρκική Βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκατάσταση σταθεροποίησης της χώρας αλλά το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ έχει απαγορεύσει να φθάσουν στο Ιράκ στρατιωτικές δυνάμεις από μεταπολεμικές χώρες.

    Ο Μπαρζανί επισήμανε ότι δεν είναι μόνον οι Κούρδοι που είναι αντίθετοι στην τουρκική παρουσία στο Ιράκ και τόνισε ότι αν φθάσουν Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ, εκείνος θα υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

    Ο Μπαρζανί ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος μετέχει με πέντε ακόμα Κούρδους στο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ.

    [15] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Βελιγράδι, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Τον τόπο που μαρτύρησε και βασανίστηκε ο Ρήγας Φεραίος, επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευσε στο Βελιγράδι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής στον πρωτομάρτυρα της Επαναστάσεως του 1821, τον Ελληνα οραματιστή της Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Στεφανόπουλος με έκδηλη τη συγκίνηση επισκέφθηκε τον πύργο Νεμπόισα στο πάρκο Καλεμέγκνταν του Βελιγραδίου, όπου φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του και κατέθεσε ένα δάφνινο στεφάνι. Στη συνέχεια σταμάτησε για λίγα λεπτά στον ανδριάντα του Ρήγα σε κεντρικό δρόμο της σερβικής πρωτεύουσας που φέρει το όνομά του.

    Σε ομιλία του στο δημαρχείο της σερβικής πρωτεύουσας, ο κ. Στεφανόπουλος ανέλυσε την ιστορία και την πορεία του Ρήγα Φεραίου, τονίζοντας ότι «προδόθηκε, όπως πολλοί σπουδαίοι άνδρες».

    Η δήμαρχος Βελιγραδίου Ραντμίλα Χρουστάνοβιτς επισήμανε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Σερβίας, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη μαρτυρική πορεία του Ρήγα Φεραίου, αλλά και τη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν του ζητήθηκε να επιτεθεί η Ελλάδα κατά της Σερβίας στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: «Η Ελλάς είναι πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».

    Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι «για λόγους πολιτικούς και ηθικούς πρέπει όλες οι χώρες των Βαλκανίων που πιστεύουν στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να γίνουν μέλη της».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία Σερβίας Μαυροβουνίου.

    Στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς, με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ο κ. Στεφανόπουλος μετέφερε το μήνυμα του ελληνικού λαού και της ηγεσίας του ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών στο Βελιγράδι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχημένη επίσκεψη και τις επαφές που είχε στο Βελιγράδι και επανέλαβε ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. και τις δομές της είναι ανοιχτός για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Από την πλευρά του ο κ. Μάροβιτς ευχαρίστησε τον κ. Στεφανόπουλο για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και τόνισε ότι από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Ελλάδας είναι η νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας Βελιγραδίου η εδραίωση και περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Σκόπια, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Τη Σερβία-Μαυροβούνιο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Σβέτοζαρ Μάροβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

    Όπως δήλωσε ο κ. Τράικοφσκι στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η οικονομική συνεργασία και ειδικότερα η κατασκευή του «Διαδρόμου 10».

    [17] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΟΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Οκτωβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Θετική ήταν η ανταπόκριση των κομμάτων της ΠΓΔΜ στην πρόταση του πρόεδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος, Στόγιαν Αντοφ, να υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί κοινή έκκληση προς το λαό της χώρας για να βοηθήσει στη συγκέντρωση των παράνομων όπλων.

    Το μόνο κόμμα που δεν συμφώνησε είναι το DPA του Αρμπεν Τζαφέρι.

    [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

    Βουκουρέστι, 16 Οκτωβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, ύψους 158 εκατ. δολαρίων, δανείου που είχε εγκριθεί για τη Ρουμανία το 2001.

    Με την απόφαση αυτή, το Βουκουρέστι κατάφερε να ολοκληρώσει για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια μία συμφωνία με το ΔΝΤ.

    Η 18μηνη συμφωνία είχε υπογραφεί ανάμεσα στη Ρουμανία και στο ΔΝΤ στις 31 Οκτωβρίου του 2001, και ορίζει την παροχή δανείου συνολικού ύψους 431 εκατομμυρίων δολαρίων στο Βουκουρέστι.

    Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, σε ανακοίνωση του, συγχαίρει τη Ρουμανία για την υλοποίηση του οικονομικού της προγράμματος σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας και τονίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθωρισμός και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

    Η Ρουμανία είναι μέλος του ΔΝΤ από τις 15 Δεκεμβρίου του 1972.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    «Ξόρκισαν» το κακό στην Ξάνθη, με τον αγιασμό που πραγματοποίησε η διοίκηση λίγο πριν την απογευματινή προπόνηση. Η άσχημη εμφάνιση της Ξάνθης στο φετινό πρωτάθλημα έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τους "ακρίτες" που πλέον ζητούν την βοήθεια του Θεού για να περάσουν τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Οι τραυματισμοί οι οποίοι έχουν σημειωθεί από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον προπονητή, Νίκο Καραγεωργίου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις τιμωρίες των Μπαϊκαρά, Παπαδημητρίου, Ζωγραφάκη και Καλλιμάνη που σε πολλές αναμετρήσεις «έδεσαν» τα χέρια του προπονητή.

    Το παιχνίδι εναντίον του Ακράτητου το ερχόμενο Σάββατο φαντάζει ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει η Ξάνθη μια νέα αρχή στην μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρώσει κάποιους βαθμούς. Το μόνο ευχάριστο στην ομάδα είναι η επιστροφή του Δημήτρη Ζωγραφάκη στις προπονήσεις και όπως όλα δείχνουν θα δώσει το παρών στο σαββατιάτικο παιχνίδι.

    [20] ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ "ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΚΟΛΦ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ένα από τα πλέον σύγχρονα γήπεδα γκολφ της Eυρώπης, το γήπεδο της εταιρείας «Kρητικά Γκολφ», το οποίο βρίσκεται στην Xερσόνησο Hρακλείου, θ΄ ανοίξει και επίσημα τις πύλες του στις 19 Oκτωβρίου (11.00), όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια.

    Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρόν στελέχη του πολιτικού, επιχειρηματικού και αθλητικού κόσμου της χώρας. Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης. Aμέσως μετά την τελετή θα διεξαχθεί «όπεν» τουρνουά, στο οποίο θα πάρουν μέρος 90, περίπου, golfers, μεταξύ των οποίων και οι εθνικές ομάδες των ανδρών και γυναικών της χώρας μας.

    Mαζί με τους υπόλοιπους αθλητές θ' αναμετρήσει τις δυνάμεις του και ο ασημένιος Oλυμπιονίκης της άρσης βαρών, Λεωνίδας Kόκκας, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο ασχολείται συστηματικά με το «άθλημα των μπαστουνιών», ενώ θα παρευρεθεί και η παγκόσμια πρωταθλήτρια της άρσης βαρών, Mαρία Xριστοφορίδου (κάτοχος 43 μεταλλίων από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα).

    Tο γήπεδο του γκολφ, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα ανατολικά από το Διεθνές Aεροδρόμιο Hρακλείου «Nίκος Kαζαντζάκης», αναμένεται να συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης και την προσέλκυση υψηλού οικονομικού επιπέδου τουριστών. H επένδυση ξεπέρασε τα 16.140.870 ευρώ (5.500.000.000 δραχ.) ενώ στη σύνθεση της εταιρείας μετέχουν 35 μέτοχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα μεγαλύτερα τουριστικά συγκροτήματα της Kρήτης.

    [21] ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΛΟΝΓΚ ΚΑΙ ΜΙΛΙΣΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν οι μπασκετμπολίστες Αρτ Λονγκ (Ηλυσιακός) και Ιγκόρ Μίλισιτς (Ηράκλειο) έπειτα από δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης. Ωστόσο η αποκάλυψη της είδησης δεν απασχόλησε τον Μέμο Ιωάννου που σκέφτεται να τον αντικαταστήσει, καθώς ο μπασκετμπολίστας έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μόνο για έναν μήνα.

    Από την άλλη ο Ιγκόρ Μίλισιτς, βρέθηκε θετικός στην ουσία στανοζολόλ, η οποία συγκαταλέγεται στα στεροειδή. Στο άκουσμα της είδησης, τόσο ο προπονητής όσο και η διοίκηση του Ηρακλείου ήδη άρχισαν να ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του.

    [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ "ΝΑΝΣΙ ΕΒΑΝΣ" ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Με στόχο να έχουν καλή παρουσία και να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα για την πρόκριση, αναχωρούν αύριο στο εξωτερικό, οι τρεις ομάδες που το Σάββατο και την Κυριακή θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό πινγκ πονγκ στον 2ο γύρο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου

    «Νάνσι Έβανς» ανδρών.

    Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Πέρα Αθηνών (Κώστας Λαγογιάννης, Γιάννης Κορδούτης, Νίκος Κεσκίνογλου), μετέχει στον 5ο όμιλο και μεταβαίνει στην Ουγγαρία για να παίξει με τη γηπεδούχο Σομπάτελι Βάζουτας, την τσέχικη Νίνο Πράχα και την αυστριακή Τάρνερσχαφτ Ίνσμπρουκ. Ο Κυπελλούχος Ελλάδας, Ολυμπιακός (Γιάννης Βλοτινός, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιάννης Γεωργαντάς, Λευτέρης Μάκρας), βρίσκεται στον 4ο όμιλο και πηγαίνει στο Μπορντό, για ν' αντιμετωπίσει τη γηπεδούχο SAG Σεστάς (η γαλλική ομάδα στην οποία έπαιζε μέχρι πέρσι ο Ντανιέλ Τσιόκας), την Ισραηλινή Μακάμπι Χολόν και την αυστριακή Βεστ Λιντς.

    Τέλος, ο Α.Ο. Ταταύλα (Ανδρέας Τσιάμπος, Δημήτρης Ταντσούρας, Παναγιώτης Πετρής), που συμμετέχει στον 3ο όμιλο, ταξιδεύει στην ισπανική πόλη Κόρντομπα, όπου θ' αναμετρηθεί με τη γηπεδούχο Κλαμπ Καγιαζούρ Πριέγκο, την ολλανδική Μπονέμα Βέστα και την ιταλική Στεριλγκάρντα Τ.Τ.. Στον 3ο γύρο της διοργάνωσης θα προκριθεί μόνο η πρώτη ομάδα από κάθε Όμιλο. Γι' αυτό, το έργο της πρόκρισης είναι εξαιρετικά δύσκολο για όλους τους εκπροσώπους μας.

    Την κούραση από τους πολύ πρόσφατους αγώνες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Γιανγκουίν, «πλήρωσε» ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, στο 5ο κατά σειρά όπεν του «κλειστού» ιαπωνικού σιρκουί, που διεξάγεται στην Οζάκα. Στα προημιτελικά του τουρνουά έχασε με 4-0 σετ (8-11, 5-11, 7-11, 6-11) από τον Κροάτη Ζόραν Πρίμορατς (νούμερο 15 της παγκόσμιας κατάταξης), τον αθλητή που την περασμένη βδομάδα στην Κίνα είχε κερδίσει με 4-2 σετ.

    Στη φάση των «32» ο Κρεάνγκα κέρδισε τον Ιάπωνα Τοκιγιότσι με 3-1 σετ (11-8, 11-8, 10-12, 11-6) και στους «16» τον επίσης Ιάπωνα, βετεράνο Σέικο Ισέκι με 4-1 σετ (11-7, 11-4, 8-11, 11-6, 11-9). Το 5ο όπεν ολοκληρώνεται αύριο και το 6ο γίνεται αμέσως μετά

    (18-21/10), επίσης στην Οζάκα.

    [23] ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών θα μετάσχει σε διεθνές τουρνουά που θα γίνει στο Πόρτο της Πορτογαλίας από 28 Οκτωβρίου μέχρι 2 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα του τουρνουά έχει ως εξής: 28/10 23.00 Πορτογαλία Β - Βέλγιο, 29/10 13.00 Σλοβακία -Πορτογαλία Β, 30/10 23.00 Πορτογαλία Β - Ελλάδα, 31/10 21.30 Σλοβακία - Ελλάδα, 23.30 Πορτογαλία Α` - Βέλγιο, 1/11, 17.00 Βέλγιο - Ελλάδα, 19.00 Πορτογαλία Α` - Σλοβακία, 2/11 17.00 Σλοβακία - Βέλγιο, 19.00 Ελλάδα - Πορτογαλία.

    Ο Σουηδός ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ κάλεσε τους εξής αθλητές: Κώστας Τσιλιμπάρης, Δημήτρης Καφάτος, Γιώργος Ζαραβίνας, Γρηγόρης Χατσατουριάν, Νίκος Κοκολοδημητράκης, Γιώργος Χαλκίδης, Σάββας Καρυπίδης, Δημήτρης Τζιμούρτος, Ανδρέας Τρουπής, Νίκος Γραμματικός, Αλέξανδρος Κοτελίδας, Αλέξανδρος Αλβανός, Γιάννης Χρυσόπουλος, Σπύρος Μπαλωμένος, Βαγγέλης Βόγλης και Αλέξανδρος Βασιλάκης.

    Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τουρνουά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ούλφ Σέφερτ τόνισε: «Το ζητούμενο σ` αυτό το τουρνουά είναι να κατακτήσουμε δύο νίκες στα ματς με Βέλγιο και Σλοβακία και να χτυπήσουμε με αποφασιστικότητα και το παιχνίδι με την Πορτογαλία, η οποία προκρίθηκε για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Σλοβενία. Στην ομάδα κλήθηκαν οι παίκτες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην καλύτερη φυσική και αγωνιστική κατάσταση. Τους έχω παρακολουθήσει όλους. Τον Τρουπή και τον Γραμματικό τους είδα μόνο σε έναν αγώνα αλλά πιστεύω ότι είναι σε θέση να βοηθήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την Εθνική. Και για εκείνους που αγωνίζονται στο εξωτερικό έχω συλλέξει πληροφορίες. Ο Σπύρος Μπαλωμένος πέτυχε στον τελευταίο αγώνα της ομάδας του 12 τέρματα. Ο Βόγλης βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η ομάδα του Χρυσόπουλου, ισπανική Μπαλομάνο Μπαρακάλντο έχει πετύχει δύο νίκες και ο ίδιος έχει πάει πολύ καλά. Ο Βασιλάκης δεν έπαιξε στον τελευταίο αγώνα με τη Λέμγκο λόγω τραυματισμού. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος. Από τη Γερμανία πάντως μαθαίνω ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί σ` αυτό το τόσο δύσκολο πρωτάθλημα».

    [24] ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΝΩΝ

    Λονδίνο, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ορισμένες από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου συρρικνώνονται και ορισμένα από τα υψηλότερα βουνά κονταίνουν, αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Άτλαντα των Τάιμς.

    Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο της συρρίκνωσης των λιμνών στις κλιματικές μεταβολές, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην εντατική άρδευση, όμως το άλλο φαινόμενο, η συρρίκνωση των ορεινών όγκων είναι κάτι που δύσκολα εξηγείται.

    Στον αξιόπιστο αυτό Άτλαντα, το ύψος των μεγαλύτερων βουνοκορφών σε τρεις ηπείρους του πλανήτη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση πριν από τέσσερα χρόνια και αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακριβέστερων μεθόδων μέτρησης. Μεταξύ των βουνών που χάνουν ύψος είναι το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, το υψηλότερο της Αφρικής, το οποίο, με 5.892 μέτρα εμφανίζεται να έχει χάσει τρία μέτρα.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

    Τόκιο, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι θα έχει αύριο στο Τόκιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με κύρια επιδίωξη να εξασφαλίσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ιαπωνίας στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, η οικονομική συνδρομή του Τόκιο μέχρι το 2007 αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. δολάρια.

    Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί και η ελεύθερη διακύμανση των νομισμάτων εν όψει της συνόδου των ασιατικών χωρών (APEC) την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Μπους αναμένεται να ζητήσει από την ιαπωνική κυβέρνηση να περιορίσει την πολιτική των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έχουν στόχο της αποδυνάμωση του γιεν.

    Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική στο θέμα αυτό εν όψει των εκλογών της 9ης Νοεμβρίου.

    [26] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΥΡΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στα πέντε κύρια θεσμικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Σώματος Πατ Κοξ μιλώντας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες.

    Για τον ρόλο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Ο κ. Κοξ είπε ότι "θα είναι περισσότερο Προεδρεύων (Chairman ή Chairwoman) παρά Πρόεδρος (President). Δεν θα είναι ένας νέος αρχηγός κράτους αλλά ο Θεματοφύλακας της συνέχειας, ο υποκινητής της συναίνεσης και της συνοχής στην Ενωση. Αυτό που προτείνεται είναι ένα νέο αξίωμα όχι ένας νέος θεσμός». «Το Κοινοβούλιο επιζητεί να υπάρχει μεγαλύτερη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς να διαταράσσεται η θεσμική ισορροπία», τόνισε.

    Για την ειδική πλειοψηφία

    "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας και το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό της αποτέλεσμα, τη συναπόφαση, όπως προτείνεται από τη Συνέλευση. Θα αποτελεί πλέον τον κανόνα για όλες σχεδόν τις νομοθετικές διαδικασίες», επισήμανε και πρόσθεσε:

    "Δεν προτείνουμε έναν κατάλογο νέων τομέων λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία. Κάποιες στιγμές στην ιστορία της η Ενωση αναγνώρισε την ανάγκη να ενεργεί με ταχύτητα και να απαντά σε νέες προκλήσεις (π.χ. στην ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς)".

    "Το Κοινοβούλιο δέχεται ότι σε ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα πρέπει να διατηρηθεί η ομοφωνία, αλλά ως γενικός κανόνας το βέτο σε μία Eνωση 27 ή περισσοτέρων κρατών δεν αποτελεί δημοκρατική ασφαλιστική δικλείδα αλλά ένα βάρος γύρω από τον λαιμό της. Αυτοί που πιστεύουν σε μία πολιτική Ευρώπη πρέπει να της δώσουν τα μέσα για να ενεργεί πολιτικά", ανέφερε.

    "Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη μεταρρύθμιση της ειδικής πλειοψηφίας που προτείνεται από τη Συνέλευση, με τη μέθοδο της απλής-διπλής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα της Συνθήκης της Νίκαιας. Ενισχύεται έτσι η αποτελεσματικότητα κατά τη λήψη των αποφάσεων", υπογράμμισε.

    Για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    "Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Συνέλευσης. Εάν υπάρξουν τάσεις αλλαγής του αριθμού των εδρών που προτείνεται από τη Συνέλευση, το Κοινοβούλιο θα επιμείνει σε αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά τους κανόνες για την κατανομή των εδρών", είπε ο κ. Κοξ.

    "Μία σκοτεινή, κάτω από το τραπέζι, συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι ψήφοι στο Συμβούλιο ή οι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μοιραστούν σαν χριστουγεννιάτικα δώρα, θα υπονομεύσει το ευγενές εγχείρημα που έχουμε αναλάβει", σημείωσε.

    Για τον ρόλο του προτεινόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης

    "Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει θερμά την πρόταση αυτή, ως μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του Σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης. Το γεγονός ότι ο υπουργός θα είναι ένα από τα κύρια και ηγετικά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διασφαλίζει την απαραίτητη υπευθυνότητα έναντι του Κοινοβουλίου, ενώ η προεδρία των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων επικεντρώνει τη δουλειά των υπουργών στην καρδιά των διακυβερνητικών ευαισθησιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Αυτή η απαραίτητη υπευθυνότητα θα ενισχύει τον ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης", τόνισε.

    Επιπλέον υπογράμμισε ότι "το αξίωμα αυτό θα αποτελέσει το πείραμα για να αντιληφθούμε αν τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να δώσουν το μήνυμα, ότι δηλαδή είμαστε σοβαροί για να δράσουμε από κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Για τη σύνθεση της Επιτροπής

    "Η Συνθήκη της Νίκαιας έχει ήδη αναγνωρίσει ότι θα υπάρξει μια στιγμή κατά την οποία δεν θα έχουν όλα τα κράτη μέλη από έναν Επίτροπο. Αυτό είναι αποδεκτό, υπό τον όρο ότι όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση στην Επιτροπή σε μια ισότιμη βάση», είπε ο κ. Κοξ. «Η Συνέλευση αναζήτησε μια μέθοδο προκειμένου να συνδυάσει μία πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική Επιτροπή με την ίση εκπροσώπηση σε βάθος χρόνου. Η μέθοδος αυτή μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε, αλλά πρέπει να αποφύγουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση της Επιτροπής», πρόσθεσε.

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Κοξ τόνισε ότι "η Διακυβερνητική πρέπει να δώσει έμφαση στην καινοτομία και να μην επιστρέψει στη δεύτερη καλύτερη επιλογή: η συναίνεση που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της Συνέλευσης αποτελεί το πιο γερό θεμέλιο για να συνεχίσουμε".

    [27] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Κ.

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Δύο συζητήσεις συγκεντρώνουν το γενικό ενδιαφέρον από τη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που θα διεξαχθεί στις 20-23 Οκτωβρίου.

    Η πρώτη θα ακολουθήσει μετά από τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με κύρια θέματα την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο και τις επιπτώσεις της μετανάστευσης καθώς και την εξέλιξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο μια "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη" δηλαδή ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των επενδύσεων σε δύο βασικούς τομείς της ατζέντας της Λισσαβόνας: τα διευρωπαϊκά δίκτυα και την οικονομία της γνώσης. Το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από τον προεδρεύοντα κ. Μπερλουσκόνι.

    Η δεύτερη συζήτηση θα γίνει την Τρίτη και αφορά τον γενικό προϋπολογισμό της Ενωσης για το 2004. Οι σχετικές εκθέσεις Mulder (ΦΙΛ.,Ολ.) και Gill (ΕΣΚ, Ην.Βασ.), που εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή Προϋπολογισμών, εντάσσονται στη συνέχεια των θέσεων που είχαν εγκριθεί για το 2003 και έδιναν έμφαση στη χρηματοδότηση της διεύρυνσης.

    Στις γεωργικές δαπάνες, π.χ., τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στα συναφή περιβαλλοντικά θέματα καθώς επίσης στη διαφάνεια σχετικά με την προέλευση των προϊόντων. Στον τομέα των εσωτερικών δράσεων το βάρος πρέπει να πέσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε με τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού τους πλαισίου να υπάρξει αντίκτυπος και στην οικονομία των νέων κρατών μελών.

    Οι εξωτερικές δράσεις της Ενωσης συνεχίζουν να αποτελούν πηγή εντάσεων. Οι εισηγητές πιστεύουν ότι η χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση του Ιράκ πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες του ιρακινού λαού και να εκταμιευτεί με βάση μια πολιτική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο, στη συνάντηση που είχαν στις 7 Οκτωβρίου το Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο δεν υπήρξε συμφωνία. Επ' αυτού, η Επιτροπή Προϋπολογισμών θεωρεί ότι τα νέα προγράμματα δεν πρέπει να εφαρμοστούν σε βάρος των παλαιών προτεραιοτήτων της Ένωσης στην εξωτερική πολιτική, όπως είναι το Αφγανιστάν, η καταπολέμηση της φτώχειας και του AIDS.

    Αλλες συζητήσεις που επίσης συγκεντρώνουν το γενικό ενδιαφέρον είναι οι σχετικές με την έκθεση Brok (ΕΛΚ/ΕΔ, Γερ.) για τις βασικές πτυχές και τις θεμελιώδεις επιλογές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική για την Ασφάλεια σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές τους συνέπειες και με την έκθεση Menιndez del Valle (ΕΣΚ, Ισπ.) σχετικά με την ειρήνη και την αξιοπρέπεια στη Μέση Ανατολή. Α

    Αμφότερες αποτελούν πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση Brok επαναλαμβάνεται η θέση σχετικά με την ανάγκη να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οι στρατιωτικές, από τον προϋπολογισμό της Ενωσης. Εκφράζεται επίσης δυσαρέσκεια για τις βασικές επιλογές της ΚΕΠΠΑ και τονίζεται ότι η σχετική έκθεση του Συμβουλίου είναι απολύτως ακατάλληλη ως βάση του διαλόγου μεταξύ των δύο οργάνων καθόσον δεν προσδιορίζει σαφώς τις προτεραιότητες και δεν εξετάζει επαρκώς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζητεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η αμυντική ικανότητα της Ενωσης. Από το 2004 θα πρέπει να διαθέτει η Ενωση δύναμη 5.000 στρατιωτών σε διαρκή κατάσταση ετοιμότητας για επιχειρήσεις ανθρωπιστικές και διάσωσης. Από το 2009, η Ενωση θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξει μέσα στην Ευρώπη επιχειρησιακή ικανότητα ανάλογη με αυτή που ανέπτυξε στο Κόσοβο, είτε με το ΝΑΤΟ είτε αυτόνομα (οι περιοχές προτεραιότητας εντοπίζονται στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τον Νότιο Καύκασο, τη Νότια Μεσόγειο, τη Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή).

    Στην έκθεση Menιndez del Valle καλείται η ισραηλινή κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία και την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την ειρήνη. Σε περίπτωση αποτυχίας ζητείται να δοθεί διεθνής εντολή από τους ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία που να περιλαμβάνει την αποστολή και τη στάθμευση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Η επιτροπή ζητεί να παρασχεθεί σαφής και αταλάντευτη στήριξη στη νέα κυβέρνηση από την Παλαιστινιακή Αρχή, να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα αυτόνομα εδάφη, να μπει τέλος στις επιλεκτικές δολοφονίες, να παγώσουν οι εποικισμοί και η κατασκευή του τείχους ασφαλείας, να τερματιστεί ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών και να οργανωθεί η άμεση επιστροφή στα σύνορα του 2000.

    Επίσης, καταδικάζεται ρητά η παλαιστινιακή τρομοκρατία και καλείται ο Αραφάτ να ταχθεί υπέρ του οδικού χάρτη και να συμμετάσχει ενεργά στην εφαρμογή του. Τέλος, προτείνεται όπως μια νέα, οριστική, ειρηνευτική συμφωνία περιλάβει και τη σαφή οριοθέτηση των συνόρων των δύο κρατών και την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως Πολιτικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και ως διπλής πρωτεύουσας του Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, με διεθνές νομικό καθεστώς που θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων και των θρησκευτικών κοινοτήτων που υπάρχουν στην πόλη.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τρίτη, σε δεύτερη ανάγνωση και σύμφωνα με τη διαδικασία συναπόφασης, τεσσάρων εκθέσεων {Jarzembowski (ΕΛΚ/ΕΔ, Γερ.), Ainardi (ΕΕΑ/ΒΠΑ, Γαλ.), Savary (ΕΣΚ, Γαλ.), Sterckx (ΦΙΛ/Βελγ.)} που αποτελούν το λεγόμενο δεύτερο σιδηροδρομικό πακέτο. Προτείνεται το άνοιγμα του εμπορικού σιδηροδρομικού δικτύου το 2006, ως λύσης για την αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης του αριθμού των φορτηγών και της επέκτασης των οδικών και αεροπορικών μεταφορών, και του επιβατικού δικτύου το 2008. Ζητείται να αυξηθεί η ασφάλεια των σιδηροδρόμων με μέτρα που θα περιλαμβάνουν την εναρμόνιση των ωρών οδήγησης και των περιόδων ξεκούρασης των οδηγών, την επιμόρφωση του προσωπικού με τους κώδικες, την ορολογία και τις γλώσσες συνεννόησης, να εξοπλιστούν οι σιδηρόδρομοι με "μαύρα κουτιά" (πράγμα που απορρίπτει το Συμβούλιο) και να ενισχυθεί η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

    Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη διαδικασία διαβούλευσης, θα συζητηθεί και η έκθεση του κ. Evans (ΕΣΚ, Ην.Βασ.) σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας να εκδοθεί μια απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου για την πρόληψη και την καταστολή της εμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων. Η Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων χαιρέτισε με 31 ψήφους υπέρ και μία αποχή την ελληνική πρόταση αλλά πρότεινε και ορισμένες τροποποιήσεις. Η ελληνική πρόταση θεσπίζει κοινούς ορισμούς των αδικημάτων που θα περιληφθούν στο πεδίο της "εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων", το οποίο δεν καλύπτει μέχρι στιγμής τα αναπαραγωγικά όργανα και τα εμβρυϊκά κύτταρα, το αίμα και τα παράγωγά του, καθώς και τις ελάχιστες ποινές (10 έτη) για τα αδικήματα που γίνονται κάτω από επιβαρυντικές περιστάσεις. Η επιτροπή αποσαφήνισε τον ορισμό της παράνομης εμπορίας, τόνισε ότι υφίσταται ήδη νόμιμο και ρυθμισμένο εμπόριο για ιατρικούς σκοπούς (θεραπεία γονιμότητας) και θεωρεί ότι το "εμπόριο" αυτό δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί. Ζητείται η λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία των ανηλίκων, να ενταθεί η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη δωρεά οργάνων, να επιτραπεί η υπό όρους καταβολή αποζημίωσης στους δότες και να μη προβλέπεται η ποινική τους δίωξη καθόσον στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν πειστεί από εγκληματικά δίκτυα.

    Την Δευτέρα θα συζητηθεί επίσης και η έκθεση Maaten (ΦΙΛ, Ολ.) (πρόταση οδηγίας, συναπόφαση, 1η ανάγνωση) για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. Αναμένεται να υπάρξει σοβαρή αντιπαράθεση δεδομένου ότι η έκθεση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών με 29 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 2 αποχές. Η πλειοψηφία των μελών ζήτησε αυστηρότερους κανόνες ως προς την εμβέλεια της οδηγίας, τον ορισμό των υδάτων κολύμβησης και κυρίως την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ποιότητά τους σε όλη την Ένωση. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων την ανάρτηση σε κάθε παραλία ενός τεχνικού δελτίου ποιότητας του νερού, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πιο φιλική προς τους χρήστες, ζητεί όπως η επισήμανση αυτή γίνεται με ευκρινή τυποποιημένα σύμβολα που θα ενημερώνουν τους χρήστες για την τρέχουσα κατάσταση των υδάτων κολύμβησης.

    Από τις υπόλοιπες εκθέσεις που θα συζητηθούν ξεχωρίζουν:

    Η έκθεση Angelilli (ΕΕΕ, Ιτ.) σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων αξιοποίνων πράξεων.

    Η έκθεση Sacconi (ΕΣΚ, Ιτ.) σχετικά με την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την εφαρμογή του πρωτόκολλου του Κιότο.

    Η έκθεση Lange (ΕΣΚ, Γερ,) για την εκπομπή αερίων και σωματιδιακών ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα.

    Η έκθεση Rothley (ΕΣΚ. Γερ.) για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία οχημάτων.

    Η έκθεση Smet ((ΕΛΚ/ΕΔ, Βελγ.) για τα δικαιώματα των γυναικών.

    Η έκθεση Figueiredo (ΕΕΑ/ΒΠΑ, Πορτ.) για την ενιαία αλιευτική πολιτική.

    [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 16 Οκτωβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τα κινεζικά σεισμολογικά κέντρα, τα οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στην περιοχή που επλήγη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΛΗ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Με θεατρικές, εικαστικές και χορωδιακές εκδηλώσεις συνεχίζονται τα λη΄ Δημήτρια. H διοργάνωση γιορτάζοντας την τέχνη του Θεάτρου φιλοξενεί στους κόλπους της την πρεμιέρα της νέας παραγωγής της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, το έργο του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου και σε δραματουργική επεξεργασία Νικηφόρου Παπανδρέου. Η πρεμιέρα θα γίνει στο Θέατρο Αμαλία στις 22 Οκτωβρίου ενώ θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο των Δημητρίων ακόμη δύο παραστάσεις, στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, τα λη΄ Δημήτρια καλούν τους μικρούς θεατρόφιλους σε ένα γοητευτικό παραμύθι, τη «Νεράιδα» του Ζαν Ζιρωντού, που παρουσιάζει το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Η πρεμιέρα της παράστασης του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης δίνεται και εφέτος, στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στο Κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον», στις 11.30 το πρωί.

    Στον τομέα των εικαστικών εκδηλώσεων, τα λη΄ Δημήτρια εξερευνούν και αναδεικνύουν μέσα από την τέχνη πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια σπάνια και ενδιαφέρουσα συλλογή από έργα με απόψεις της Θεσσαλονίκης, σκηνές από την ζωή της πόλης που καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Περιηγητών Ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα» με έργα της Συλλογής Καλφαγιάν. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου.

    Στο πλαίσιο εξάλλου του Διεθνή Μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών, τα λη΄ Δημήτρια εξερευνούν την πολιτισμική διαχρονία της βυζαντινής μουσικής και την λόγια παράδοση της καθ' ημάς Ανατολής και παρουσιάζουν μια σειρά από συναυλίες βυζαντινής μουσικής. Συγκεκριμένα θα εμφανιστούν στις 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης «Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης» και η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

    [30] ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003 (16:16 UTC+2)

    «Πέρα από την καταστροφή. Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» είναι ο τίτλος της τελευταίας έκδοσης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα και το ρόλο τους στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

    Οι συγγραφείς Κ. Κατσάπης, Μ.Βαρλάς, Φ. Γεωργακοπούλου και Ι. Λαλιώτου, άντλησαν το υλικό του βιβλίου από την υπό έκδοση Ελληνική Μικρασιατική Εγκυκλοπαίδεια από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα, το φιλόδοξο πρόγραμμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Την έκδοση προλογίζει η πρώην αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φλορίντα Ρόχας Ροντρίγκεζ.

    Ε.Ρ.

    [31] "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (16:13 UTC+2)

    "Ο Μικρός Πρίγκιπας", το γνωστό αριστούργημα του Αντουάν Ντε Σαιντ - Εξυπερύ, που έχει περιπλανηθεί στο σύμπαν και στα χέρια εκατομμυρίων αναγνωστών του δικού μας πλανήτη, ως διήγημα, θα κάνει μία στάση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και θα ζωντανέψει τις εμπειρίες του, αυτή τη φορά ως θεατρική παράσταση.

    Το ταξίδι αυτό θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου στη σκηνή 'Σωκράτης Καραντινός' της Μονής Λαζαριστών για να πει όλα αυτά τα απλά και αυθόρμητα πράγματα που βγαίνουν από την ψυχή ενός μοναχικού, τρυφερού και αθώου παιδιού που ανακαλύπτει ότι "μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια".

    Είναι η τρίτη φορά που το ΚΘΒΕ ετοιμάζει μία παραγωγή για παιδιά και νέους (εκτός από τον "Παπουτσωμένο Γάτο" και το "Αθάνατο Νερό"), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, αλλά και της πολιτικής διαπαιδαγώγησης των θεατών. "Είναι πολύ επείγον για το ΚΘΒΕ να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο διαπαιδαγώγησης των θεατών. Το ΚΘΒΕ έχει πλέον πολιτική σε αυτό, όπως επίσης και στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, με τις ειδικές σχολικές παραστάσεις και τις επισκέψεις στα σχολεία" δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Βίκτωρ Αρδίττης, ο οποίος ανακοίνωσε για φέτος το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Ολυμπιακοί Λαβύρινθοι".

    Η διασκευή και σκηνοθεσία του έργου έγινε από τον Τάσο Ράτζο και η μεταφορά του στη σκηνή θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο επειδή επειδή προέρχεται από ένα εικονογραφημένο βιβλίο που έχει γοητέψει τους αναγνώστες του, αλλά και επειδή απευθύνεται σε απαιτητικούς θεατές, όπως τα παιδιά. "Η πώληση του βιβλίου αυτού συναγωνίζεται βιβλία όπως η Βίβλος και το Κοράνι. Είναι νομίζω το τρίτο σε αναγνωσιμότητα βιβλίο και μπορεί να θεωρηθεί ιερό στις μέρες μας" δήλωσε ο σκηνοθέτης, ο οποίος εξέφρασε συγκίνηση για τη ζεστασιά και την ανθρωπιά που αποπνέει. "Ολοι θέλουμε ανθρωπιά και αγάπη, να μας αγαπούν με περισσότερη υπευθυνότητα, να θυσιαστούν για μας" είπε.

    Ηδη, για τις παραστάσεις μέχρι την άνοιξη, έχουν προεγγραφεί να τις παρακολουθήσουν 17.000 μικροί θεατές, γεγονός το οποίο ο κ.Αρδίττης απέδωσε στην υπευθυνότητα του ΚΘΒΕ που δημιουργεί εμπιστοσύνη στο κοινό για την παραγωγή ποιοτικών παραστάσεων.

    Η υπόθεση

    Ο Μικρός Πρίγκιπας διηγείται πώς από μία παρεξήγηση έφυγε από τον μικρό του πλανήτη και με φίλους του τα αστερόπαιδα περιπλανήθηκε για ένα χρόνο στο σύμπαν, πηγαίνοντας σε διάφορους πλανήτες όπου είχε πολλές περιπετειώδεις συναντήσεις. Γνώρισε τόσους χαρακτήρες μεγάλων (τον επιχειρηματία, το βασιλιά, τον φαναρανάφτη κ.α.) όσους του έφταναν για να αποφασίσει ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ζήσει μαζί τους με τη ματαιοδοξία, την πλεονεξία, τα πλούτη και την στρατιωτική πειθαρχία τους. Εφυγε λοιπόν για να πάει σε έναν ακόμη πλανήτη, τη Γη. Εδώ συνάντησε πλάσματα όπως την αλεπού ή το φίδι που τον βοήθησαν να μάθει την ουσία της αληθινής ζωής. Ετσι μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στον πλανήτη του και στο αγαπημένο του τριαντάφυλλο, ξέροντας πια πολύ καλά πως ότι αγαπάς έχει σημασία και αξία.

    Ο Μικρός Πρίγκιπας, τρυφερός και αθώος μαθαίνει τη ζωή, τις αξίες και τις αλήθειες της, την αγάπη, τη φιλία. Ονειρεύεται, απογοητεύεται, ελπίζει και ανακαλύπτει ότι "μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια".

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Δώρα Δημητρό, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Παναγιώτης Κλίνης, Μερόπη Μορφούλη, Βασίλης Σπυρόπουλος, Λευτέρης Τεκτονίδης, Μαρία Τσικάρα, Θάνος Φερετζέλης

    Ε.Ρ.

    [32] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (14:52 UTC+2)

    Αναδρομική έκθεση κεραμικών έργων του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Δημήτρη Αργυρούδη εγκαινιάζεται αύριο στις 8 μμ στο γκαλερί Φλέμινγκ. Ο Δημήτρης Αργυρούδης (1946-2002) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Δράμα όπου ο πατέρας του διατηρούσε παραδοσιακό αγγειοπλαστείο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του οργάνωσε μαζί με τη γνωστή κεραμίστρια Μαρία Βογιατζόγλου την εγκατάσταση και λειτουργία του εργαστηρίου κεραμικής στην έδρα εσωτερικών χώρων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ με καθηγητή τον Δημήτρη Φατούρο. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

    [33] Δ' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Α.ΜΕ.Α

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2003 (13:27 UTC+2)

    Το Δ΄ Φεστιβάλ Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Ατόμων με Ειδικές Αναπηρίες διοργανώνει από αύριο μέχρι τις 19 Οκτωβρίου στο κτίριο της ΧΑΝΘ και στο Θέατρο Αυλαία η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κάτια Ζελομοσίδου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα επισήμανε ότι το έτος 2003 έχει οριστεί παγκόσμια ως έτος δράσεων υπέρ ατόμων με αναπηρίες (Α.με. Α) κινητικές και διανοητικές και εξήγησε ότι αλλαγή των όρων από άτομα με ειδικές ανάγκες σε άτομα με αναπηρίες έγινε μετά από επιθυμία και πρόταση των ιδίων ατόμων και των συγγενών τους και η ονομασία αυτή έχει κατοχυρωθεί πλέον από το ελληνικό Σύνταγμα.

    Το Φεστιβάλ θα αρχίσει αύριο στις 10.30 το πρωί με τα εγκαίνια έκθεσης με αντικείμενα που κατασκευάζονται σε εργαστήρια Α.με Α.όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης και έκθεσης ζωγραφικής ενώ στις 11.15 ο καραγκιοζοπαίχτης Μιχάλης Χατζάκης θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Καραγκίοζης και το στοιχειωμένο δεντρί». Το απόγευμα της ίδιας αλλά και τις επόμενης ημέρας από τις 4.30 μέχρι τις 19.00 θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικέ εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορωδιών , μουσικών σχημάτων, ζογκλέρ, κλόουν και κωμικών. Τέλος την Κυριακή το πρόγραμμα θα αρχίσει με την Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης και τον Ολυμπιακό Ύμνο από Α.με Α. και θα συνεχιστεί από τις 11 το πρωί έως τις 3μμ με ποδηλατοδρομίες, αγώνες δρόμου, επίδειξη μόδας με τη συμμετοχή των σχεδιαστών Άντριας, Κωνσταντίνου, Νικόλα και Σιμεόνι και των μανεκέν του Top Agency, απονομή μεταλλίων και διακρίσεων από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στους νικητές της ποδηλατοδρομίας και σε όσους βραβεύτηκαν στα Special Olympics, συναυλία του συγκροτήματος Roxy bitch και γλέντι με μουσικούς από το συγκρότημα των γονέων της ΣΥΓΟΝΕΠ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 October 2003 - 18:13:54 UTC