Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2004
  • [02] ΤΟ 78% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΕΝΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ 17Ν
  • [03] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
  • [04] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
  • [05] Ν.Δ.: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [06] ZIUA: Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2004
  • [09] Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΗΝ
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΡΜΗΣ-ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ"
  • [11] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • [14] ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΑΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΙΑ
  • [16] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ
  • [17] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΝΙΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ 10 ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ
  • [19] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [20] ΟΙ 20 ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Ο.ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [21] ΜΕ 10 ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΠΑΟ - ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο
  • [23] Ο ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ
  • [25] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [26] ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ISAF ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [27] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [28] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ
  • [29] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ
  • [30] ΒΡΑΔΙΑ ΕΘΝΙΚ ΚΑΙ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [31] Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] "ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [33] 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (14:15 UTC+2)

    Κατατέθηκε σήμερα στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004, το οποίο ενσωματώνει τα έξοδα για το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης και τις νέες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ προβλέπει καθαρά έσοδα 41,420 δισ. ευρώ και δαπάνες 42,550 δισ.

    Πέραν των κοινωνικών μέτρων, το κέντρο βάρους του νέου προϋπολογισμού φαίνεται ότι τοποθετείται στην ενίσχυση της ανάπτυξης, όπως καταδεικνύεται και από τον στόχο που τίθεται, η ελληνική οικονομία να "τρέξει" με ρυθμό 4,2% το επόμενο έτος. Προς την ίδια κατεύθυνση, προβλέπεται αύξηση 7% για τις επενδύσεις, αλλά και άνοδος των εξαγωγών κατά 6,7%, έναντι πρόβλεψης για εισαγωγές αυξημένες κατά 4,7%.

      Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, "στον προϋπολογισμό του 2004 ενσωματωνονται οι στρατηγικές επιλογές, που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανεργίας και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου".

    Οι στόχοι, προσθέτει ο υπουργός, είναι εφικτοί. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Σε ο,τι αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό προβλέπεται να μειωθεί το 2004 στο 98,5% του ΑΕΠ, έναντι του 101,7% του 2003. Οι βασικοί στοχοι της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2004 είναι η προαναφερθείσα συγκράτηση του χρέους, αλλά και του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,2% του ΑΕΠ και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική διαχείρισης με εκείνη του 2003. Κύριος στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του υφιστάμενου δημόσιου χρέους.

    ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

    ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ

    Στο μέτωπο των δαπανών των υπουργείων, τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με συνολικές πιστώσεις 5,589 δισ. ευρώ και ακολουθούν τα υπουργεία Παιδείας ( 4,831 δισ. ευρώ) και Υγείας 4,184 (δισ. ευρώ) . Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 15,7% εμφανίζουν οι δαπάνες του υπουργείου Αιγαίου, οι οποίες όμως δεν θα ξεπεράσουν το επόμενο έτος τα 26 εκατ. ευρώ.

    Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ύψος του οποίου ορίστηκε για το επόμενο έτος στα 9,250 δισ. ευρώ (από 8,600 δισ. ευρώ φέτος) τα περισσότερα κονδύλια θα απορροφήσουν τα συγκοινωνιακά έργα (2,139 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα ολυμπιακά, με δαπάνες μέσω του ΠΔΕ ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

    Εντυπωσιακή αύξηση 10,2% προβλέπεται για τις εισπράξεις από ΦΠΑ (14,659 δισ. ευρώ) ενώ παρά τη μείωση κατά 20% (σε μέσα επίπεδα) των τελών ταξινόμησης ο εν λόγω κωδικός εσόδων εμφανίζει πρόβλεψη αύξησης 15,7% φέτος και 2,1% το επόμενο έτος προφανώς εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων που αναμένονται.

    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Στο μεταξύ, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι για το 2004 η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ανάλογο με το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες κινήσεις θα μπουν στην "αφετηρία". Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενέστερη αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, δηλαδή αυτές θα γνωστοποιηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου του 2003.

    Υπενθυμίζεται πάντως ότι, σύμφωνα και με τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, ως το τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει η μεταβίβαση του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό εταίρο, η διάθεση επιπλέον ποσοστού 15,7% των μετοχών της ΔΕΗ με δημόσια εγγραφή, η εισαγωγή της ΕΤΑ στο χρηματιστήριο με τη διάθεση του 25% των μετοχών της και αντίστοιχη κίνηση για τα ΕΛΤΑ. Επιπλέον, μέσα στο 2003 αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η μεταβίβαση του 20% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ , κυριότητα ΑΤΕ και δημοσίου, σε στρατηγικό σύμμαχο._

    [02] ΤΟ 78% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΕΝΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ 17Ν

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Ενόχους θεωρεί το 78% των ελλήνων τους 19 κατηγορουμένους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας VPRC που έγινε σε δείγμα 1.193 ατόμων άνω των 18 ετών από 10 24 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ημερησία». Αντίθετα, μόλις το 2,3% των ερωτηθέντων πιστεύει στην αθωότητα τους, ενώ το 19,7% εμφανίζεται επιφυλακτικό.

    Ειδικότερα για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το 44% απαντά ότι μάλλον είναι ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» έναντι του 17,9% που πιστεύει ότι δεν είναι. Επιφυλακτικό να δώσει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι το 36,5%, ενώ μόνο το 1,6% πιστεύει πως η οργάνωση δεν έχει αρχηγό.

    Όσον αφορά τα εγκλήματα της οργάνωσης το 33,3% πιστεύει ότι μάλλον είναι πολιτικά, ενώ το 46,5% τα θεωρεί μάλλον ποινικά. Το 20,2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα.

    Πάντως μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης 65% δεν ενδιαφέρεται για τη δίκη των κατηγορουμένων της «17 Νοέμβρη» σε αντίθεση με το 31,7% που εκδηλώνει ενδιαφέρον γι αυτήν. Σχετικά με τη δίκη που συνεχίζεται στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το 55,5% του δείγματος θεωρεί ότι η δίκη είναι δίκαιη, έναντι του 22,9% που πιστεύει πως μάλλον δεν είναι.

    [03] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

    Ουάσινγκτον, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά θα πρέπει να αποφεύγει πρωτοβουλίες που ενδέχεται να προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Ο "οδικός χάρτης", το ειρηνευτικό σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εξακολουθεί πάντα να ισχύει παρά την ένταση στην περιοχή, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο κ. Μακλίλαν χαρακτήρισε την επίθεση του Σαββάτου στη Χάιφα ''πράξη καταδικαστέα και επονείδιστη'' και επισήμανε ότι το Ισραήλ ''έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά θα πρέπει πάντα να γνωρίζει τις συνέπειες των πράξεών του''.

    Σε ερώτηση, πώς σχολιάζει την επίθεση του Τελ Αβίβ κατά της Συρίας, ο κ. Μακλίλαν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον κάλεσε το Ισραήλ και τη Συρία ''να αποφεύγουν κάθε πράξη που θα μπορούσε να εντείνει την εντάσεις και να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις''.

    [04] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (14:11 UTC+2)

    Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας με τους εκπροσώπους των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων του δημοσίου, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και χαρακτηριστικό είναι πως η συνάντηση κράτησε μόλις δέκα λεπτά.

    Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, τους ζήτησε να σταματήσουν την απεργία για να αρχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από τους γεωτεχνικούς. Η απεργία συνεχίζεται, σήμερα και αύριο με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών παράνομη και καταχρηστική.

    Ο κ.Δρυς αμέσως μετά τη συνάντηση με τους γεωτεχνικούς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα συνάντηση με τους εκπροσώπους των γεωτεχνικών από τους οποίους ζήτησα να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου, να επανέλθουν κανονικά στις δουλειές τους και να συνεχίσουμε τον διάλογο για την επίλυση των θεμάτων. Η Ομοσπονδία δυστυχώς δεν συμφώνησε με αυτά, θεωρεί ότι τα αιτήματα που έθεσε πρέπει να ικανοποιηθούν και χωρίς την ικανοποίηση αυτή δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας».

    Ο εκπρόσωπος των απεργών γεωτεχνικών από την πλευρά του ανέφερε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά: «Αυτά τα προϊόντα κινούνται στην αγορά επειδή ακριβώς δεν περνάνε από τους συγκεκριμένους ελέγχους, συνολικά από τον κρατικό μηχανισμό και τις ανάλογες υπηρεσίες που υπάρχουν. Δεν είναι οι γεωτεχνικοί υπεύθυνοι για όλα αυτά τα προϊόντα».

    Πάντως, εξαιτίας της απεργίας των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων του δημοσίου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Παρατηρούνται ελλείψεις σε κρέατα, φρούτα, λαχανικά και ψάρια ενώ υπάρχουν και ανατιμήσεις. Η κίνηση, όπως υποστηρίζουν οι κρεοπώλες, στις αγορές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 40% ενώ αρκετά ψηλά κινούνται οι τιμές σε αρνιά, κατσίκια και κοτόπουλα.

    [05] Ν.Δ.: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Ευθύνες στον υπουργό Ανάπτυξης επιρρίπτει ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. βουλευτής Μαγνησίας Αθ. Νάκος, για τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Λεκανοπεδίου και τον καλεί να δώσει άμεσα εντολή για να συντηρήσει η ΔΕΗ τα δίκτυα.

    «Τα χαράματα της Δευτέρας νέα εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος έγινε σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου: Μαρκόπουλο, Λαύριο, Σπάτα (περιλαμβανομένου και του Αεροδρομίου) Βάρη, Παλλήνη, Ψυχικό, Παγκράτι, Ν. Σμύρνη, Πατήσια, Κολωνός, Λόφος Σκουζέ κ.λ.π.

    Παρά τις κατά καιρούς εφευρισκόμενες δικαιολογίες και γι' αυτές τις διακοπές μια είναι η αιτία: η ανεπαρκής συντήρηση του δικτύου γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης από τη ΔΕΗ. Τα ίδια και χειρότερα μάλιστα συμβαίνουν και στο Δίκτυο Διανομής της ΔΕΗ», υπογραμμίζει ο κ. Νάκος.

    «Εχουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη την ολέθρια για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και γενικά για την ομαλή λειτουργία του Λεκανοπεδίου τακτική της ΔΕΗ, η οποία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, εν όψει τις νέας μετοχοποίησης, έχει περικόψει συνεργεία και κονδύλια από τη συντήρηση των δικτύων», τονίζει και προσθέτει:

    «Καλούμε τον υπουργό Ανάπτυξης να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να ζημιώνει τις επιχειρήσεις. Να σταματήσει να εκθέτει τη χώρα, εν όψει μάλιστα της διενέργειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται ότι η δυσφήμηση από αυτά τα συμβάντα ακυρώνει τις πανάκριβες προσπάθειες προβολής της χώρας;

    Τον καλούμε επίσης να δώσει εντολή να συντηρήσει, όπως έχει υποχρέωση η ΔΕΗ τα δίκτυα, τώρα, άμεσα πριν είναι πολύ αργά».

    [06] ZIUA: Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ο κακοποιός Κωνσταντίνος Πάσσαρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια για διπλή δολοφονία και ληστεία από δικαστήριο του Βουκουρεστίου ζήτησε να μεταφερθεί μόνιμα στην Ελλάδα ανέφεραν πηγές του Ρουμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφημερίδα ZIUA.

    Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο Πάσσαρης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την μεταφορά του για να βρίσκεται «κοντά στην οικογένεια του» ώστε να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε από τις ρουμανικές αρχές.

    Το Εφετείο του Βουκουρεστίου θα αποφανθεί αν ο Πάσσαρης μπορεί να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα πάντως με τη ρουμανική ποινική νομοθεσία, η μεταφορά του κρατουμένου μπορεί να γίνει για μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν έρευνες για αδικήματα τα οποία κατηγορείται ο Πάσσαρης στην Ελλάδα.

    Ιωάννα Ράντου

    [07] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα και την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, κατά τη σημερινή- καθιερωμένη- ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    «Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας και της έντασης στην Μέση Ανατολή, μετά την νέα τρομοκρατική επίθεση στην Χάιφα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων Ισραηλινών πολιτών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς επίσης και μετά την επίθεση της Ισραηλινής αεροπορίας στην Συρία» είπε χαρακτηριστικά.

    Καταδίκασε δε τόσο την «τρομοκρατική επίθεση στη Χάιφα» όσο και την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο έδαφος της Συρίας, ως παραβιάζουσα το διεθνές δίκαιο, και επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από το «Κουαρτέτο» και με αυστηρή προσήλωση στις υποχρεώσεις των δύο μερών.

    [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004 γιατί ο κόσμος «θέλει να υπάρχει σταθερότητα», ξεκαθάρισε μιλώντας στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Νίκο Λεβογιάννη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Εκτίμησε δε ότι η οικονομία «πάει καλά», ενώ ζήτησε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναλύουν στον ελληνικό λαό την πολιτική της κυβέρνησης ώστε να γίνεται αυτή κατανοητή.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λεβογιάννης, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, την καλύτερη οργάνωση και τη συμμετοχή των βουλευτών στα κλιμάκια που επισκέπτονται την περιφέρεια.

    Σύμφωνα με τον κ. Λεβογιάννη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Κ.Ο. λειτουργεί πάρα πολύ καλά, ενώ το προεδρείο ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή των βουλευτών, «γιατί αυτοί είναι η αιχμή του δόρατος, γιατί αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιφορτίζονται με τα προβλήματα και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και σε επίπεδο περιφέρειας και σε γενικότερο επίπεδο».

    Σε ερώτηση εάν διατυπώθηκαν τυχόν σκέψεις για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λεβογιάννης είπε ότι δεν έγινε μεν τέτοια συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία.

    [09] Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Τον Αύγουστο του 2004 και ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η Αττική θα διαθέτει το πλέον αναβαθμισμένο ξενοδοχειακό προϊόν στην Ευρώπη, καθώς οι ξενοδόχοι επενδύουν σημαντικά ποσά στη βελτίωση και την αναβάθμιση των ξενοδοχείων τους. Για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων θα δαπανηθούν περισσότερα από 900 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρώ θα επενδυθούν για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων. Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής θα αυξηθεί κατά 9,5% με την προσθήκη 5.000 νέων κλινών.

    Αυτά τονίστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στην Αθήνα στελέχη της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής για την ξενοδοχειακή υποδομή της Αττικής και την τουριστική κίνηση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χαρακτήρισαν δε ως ελάχιστη τη συμβολή κρατικών ή ευρωπαϊκών πόρων στα παραπάνω ποσά.

    Για τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων στην Αττική τονίστηκε ότι σημειώνεται πτώση, που για το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους φτάνει το 12,5% και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στα 25-30 εκατομμύρια Ευρώ. Όπως επισημάνθηκε, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες για αυξημένη κίνηση κατά την προολυμπιακή περίοδο. Οι πληρότητες της Αττικής, προολυμπιακά, υπολείπονται των αντιστοίχων του Σύδνεϊ κατά 15-20%.

    Για τη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων της ανέρχεται στο 10% σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του περασμένου έτους.

    Κατά τους Ξενοδόχους, τα αίτια της πτώσης στις διανυκτερεύσεις εντοπίζονται στο ότι τα νέα έργα και οι υποδομές δεν έχουν προβληθεί καθόλου στο εξωτερικό, στη μηδαμινή τοπική προβολή της Θεσσαλονίκης μέσω των προγραμμάτων, που χρηματοδοτεί ο Ε.Ο.Τ., στην υποβάθμιση της «τουριστικής όψης» της Αθήνας, «εξαιτίας της πλημμελούς έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης, αστυνόμευσης του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσφημιστικών περιθωριακών δραστηριοτήτων, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές πόλεις».

    Οι Ξενοδόχοι Αττικής επέρριψαν ευθύνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, κατηγορώντας τους για έλλειψη τουριστικής στρατηγικής. Ανέφεραν δε ότι η Αθήνα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που δεν διαθέτει γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών.

    Οι προτάσεις των Ξενοδόχων «για την αντιστροφή της κακής πορείας του ελληνικού τουρισμού», αφορούν στην εξασφάλιση «σοβαρών» κονδυλίων για τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής και της χώρας γενικά, καθώς και στη θεσμοθέτηση οργάνου χειρισμού κρίσεων και τουριστικών προβλημάτων.

    Κ. Κούτρα

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΡΜΗΣ-ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα αποκομίσουν οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ερμής-προςβάσιμη επιλογή» που υλοποιείται από την «Αθήνα 2004» σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των Ολυμπιακών πόλεων.

    Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, οι επιχειρήσεις μπορούν με απλές και όχι ιδιαίτερα δαπανηρές παρεμβάσεις να κάνουν τον χώρο τους προσβάσιμο στα εμποδιζόμενα στην κίνηση άτομα (άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, γονείς που συνοδεύουν παιδιά με καροτσάκι), που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποτελούν το 50% του πληθυσμού. Εξάλλου, το 12% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία.

    Tην υποστήριξη του στο πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανίδης, τονίζοντας ότι οι 4.000 αθλητές που θα έρθουν στη χώρα μας για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να έχουν την αίσθηση του αποκλεισμού.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια ευκαιρία για την αλλαγή της νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας.

    Η διευθύντρια των Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 Ιωάννα Καρυοφύλλη, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Ερμής-προςβάσιμη επιλογή» είναι πρωτοπόρο για την ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων και του Παραολυμπιακού κινήματος.

    Στόχος του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις μέσα από παρεμβάσεις λογικού κόστους να βελτιώσουν τη δυνατότητα προσέγγισης των εμποδιζομένων ατόμων, να αποκτήσουν προσβάσιμους χώρους υγιεινής και προσβάσιμο εξοπλισμό (π.χ. ψύκτες, τηλέφωνα κοινού).

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα ακολουθήσει ο έλεγχος των επιχειρήσεων, μέσα από ερωτηματολόγια και αυτοψία από επιτροπές, στις οποίες θα συμμετάσχουν και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Σε όσες επιχειρήσεις «περάσουν το τεστ» θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή πιστοποιητικό και ειδικό αυτοκόλλητο σήμα προσβασιμότητας, το οποίο θα τοποθετηθεί στις προθήκες τους.

    Η προκήρυξη, η αίτηση και τα λοιπά έντυπα συμμετοχής στο πρόγραμμα διατίθενται από το Τμήμα Μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (τηλέφωνα 2310 370 180-1), καθώς και στις ιστοσελίδες του Επιμελητηρίου (www.ebeth.gr) και της «Αθήνα 2004 (www.athens2004.com). Η προθεσμία για την υποβολή των συμμετοχών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2003).

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος, ενώ παραβρέθηκε η Παραολυμπιονίκης Μαρία Καλπακίδου

    [11] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Τέσσερις εισηγμένες εταιρίες, η EFG Eurobank Ergasias Α.Ε., τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ), ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε (ΔΟΛ) και η Πλαίσιο Computers A.E.B.E., παρουσιάστηκαν σε επενδυτική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Τις προοπτικές και τη δυναμική του Τραπεζικού Ομίλου ΕFG Eurobank Ergasias παρουσίασε ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων, Γιάννης Τεγόπουλος.

    Ο κ. Τεγόπουλος τόνισε ότι η νέα οργανωτική δομή της τράπεζας, η οποία σχεδιάστηκε στη βάση των σύγχρονων και αποτελεσματικών προτύπων τραπεζικής λειτουργίας, εξασφαλίζει την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των πωλήσεων και των σταυροειδών πωλήσεων (cross-selling) στους ιδιώτες, εταιρικούς και θεσμικούς της πελάτες, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕFG Eurbank Ergasias.

    Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο Ομιλος έχει προχωρήσει στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της σερβικής Postbanka και στην αύξηση του ποσοστού που κατέχει στη ρουμανική Bank Post, ενώ συμμετέχει έμμεσα στη βουλγαρική Post Bank με ποσοστό 43%. Στόχος της EFG Eurobank Ergasias είναι η ανάδειξη των τραπεζών αυτών σε ιδρύματα υψηλών προδιαγραφών λειτουργίας μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων τεχνολογίας και τη διάθεση καινοτόμων προϊόντων.

    Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το Α' εξάμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 16,5% ως αποτέλεσμα κυρίως της ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων (21,8%) και της ανάκαμψης των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις κεφαλαιαγορές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας επέτρεψε την αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2003 κατά 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002.

    Το 2003 η EFG Eurobank Ergasias επιλέχθηκε ως η «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» από το διεθνούς φήμης αμερικανικό περιοδικό «Global Finance», διάκριση την οποία λαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ ανακηρύχθηκε από το ίδιο περιοδικό ως η «Καλύτερη Διαδικτυακή Τράπεζα».

    Στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ), όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο, αναφέρθηκε ο Υπεύθυνος Επενδυτικών Σχέσεων Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα μεγέθη των αγορών αξιών και παραγώγων, από τις οποίες ο Ομιλος αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, ενώ ανέλυσε τα οικονομικά του στοιχεία και παρουσίασε τους σημαντικότερους δείκτες διάρθρωσης και αποδοτικότητας.

    Για τον εν εξελίξει λειτουργικό ανασχεδιασμό του Ομίλου των εταιριών της ΕΧΑΕ είπε ότι από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί η μετεξέλιξη της ΕΧΑΕ σε έναν πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και κερδοφόρο οργανισμό.

    Στις δραστηριότητες του ΔΟΛ αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Χατζηκόκκινος Ο κ. Χατζηκόκκινος υπογράμμισε την ιδιαίτερα θετική πορεία τόσο του εκδοτικού κλάδου όσο και των συνολικών εμπορικών και οικονομικών μεγεθών του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 και τόνισε την δυναμική και τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης που διαγράφονται για τον Ομιλο.

    Την Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρίας Γιώργος Γεράρδος δίνοντας έμφαση στο ξεχωριστό επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί η εταιρία και το οποίο τη διαχωρίζει, όπως είπε, από τους συναφείς κλάδους. «Η επιτυχία μας οφείλεται στο πρωτοποριακό για τα δεδομένα της αγοράς πολυκαναλικό σύστημα διανομής που εφαρμόζουμε, δηλαδή στις πωλήσεις μέσω καταστημάτων, προϊοντικών καταλόγων, ηλεκτρονικού καταστήματος και του ειδικού τμήματος εξυπηρέτησης επιχειρήσεων (business to business)», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις μελλοντικές προοπτικές του Πλαισίου, ο κ. Γεράρδος υπογράμμισε ότι αυτές βασίζονται στον τρόπο που οι 3 βασικές κατηγορίες προϊόντων του (προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, τηλεφωνίας και ειδών γραφείου) διακινούμενες μέσα από 4 διαφορετικά κανάλια διάθεσης διαμορφώνουν 12 ανεξάρτητες , δυναμικά αναπτυσσόμενες-αλλά και σε περιόδους ύφεσης αλληλοϋποστηριζόμενες-επιχειρηματικές μονάδες.

    [12] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    «Προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004, που κατατέθηκε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων, Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας πως το προσχέδιο αυτό «ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα».

    Αφού τονίζει πως «με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2004 επιβεβαιώνεται ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα», ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει πως «η σημερινή κυβέρνηση χάνει και την τελευταία της ευκαιρία να συμβάλει θετικά στην πορεία της οικονομίας».

    Υποστηρίζει δε ότι «η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

    Προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνει πως τα κύρια ζητούμενα για μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική είναι τρία και συγκεκριμένα:

    - Αποκατάσταση της ειλικρίνειας και της διαφάνειας στους λογαριασμούς του δημοσίου, με εγκατάλειψη της δημιουργικής λογιστικής που δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση.

    - Υιοθέτηση μίας συνεπούς πολιτικής συγκράτησης των αυξήσεων των καταναλωτικών δημοσίων δαπανών και μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο.

    - Άμεση προώθηση ενός νέου φορολογικού καθεστώτος. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα, σε διαφορετική φιλοσοφία φορολογικών ελέγχων, σε σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και σε ελαχιστοποίηση των αδικιών του συστήματος.

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Στην προσέλκυση νέων και μεγάλων επενδύσεων, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών, στην τόνωση των επενδύσεων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην απλούστευση των διαδικασιών παροχής των κινήτρων, στοχεύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος καταρτίστηκε και προωθείται για κατάθεση στο κοινοβούλιο.

    Το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Της κατάθεσής του προηγήθηκε πολύμηνος κοινωνικός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πολλές από τις απόψεις των οποίων ελήφθησαν υπόψη.

    Καταρτίστηκε με βάση τις μεταβολές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχουν σημειωθεί από την εποχή της ψήφισης του προηγούμενου νόμου (1998) μέχρι σήμερα.

    Ειδικότερα, καταρτίστηκε με βάση τη ραγδαία μείωση του κόστους του χρήματος, με την πτώση των επιτοκίων, την μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου που σχετίζεται κυρίως με τα πλεονεκτήματα και τη νομισματική ασφάλεια που παρέχει η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την θεαματική αύξηση των επενδυτικών δαπανών του Κράτους για την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (περίπου 6% του ΑΕΠ).

    Επίσης, κατά την κατάρτισή του, λήφθηκαν υπόψη οι δυνατότητες ενίσχυσης που παρέχονται στις επιχειρήσεις από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε προγράμματα εκτός του Αναπτυξιακού νόμου, οι ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική διατήρησής τους στα επίπεδα αυτά και κατά τα επόμενα χρόνια.

    Παράλληλα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος καταρτίστηκε με βάση τα σημαντικά μέτρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και την εξασφάλιση εξωτερικών συνθηκών ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και των υποδομών, τόσο του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όσο και του Γ' ΚΠΣ.

    Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με το νέο Αναπτυξιακό νόμο είναι οι ακόλουθες:

    -Βελτίωση κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις και άλλες που προωθούν εταιρίες με διεθνοποιημένη δραστηριότητα. Αποσύνδεση της επιχορήγησης από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η άρση του περιορισμού ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15.000.000 ευρώ) για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων στις εξής περιπτώσεις:

    -Όταν το κόστος της επένδυσης είναι άνω των 40.000.000 ευρώ και δημιουργούνται τουλάχιστον 200 νέες θέσεις απασχόλησης. Το μέτρο αφορά μεγάλες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου η προσέλκυση των οποίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.

    -Όταν το κόστος της επένδυσης είναι άνω των 15.000.000 ευρώ και δημιουργούνται τουλάχιστον 75 νέες θέσεις απασχόλησης και η επένδυση πραγματοποιείται από επενδυτικό φορέα του οποίου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στην διεθνή αγορά στον τομέα της μεταποίησης (ελάχιστος κύκλος εργασιών στην αλλοδαπή 30 εκ. ευρώ).

    Με το μέτρο αυτό γίνονται ελκυστικότερα τα κίνητρα για την προσέλκυση κυρίως διεθνών επενδυτών που θα αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας λόγω της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και της γεωγραφικής της θέσης και θα συμβάλλουν, εκτός των άλλων και στη διεύρυνση των εξωτερικών συναλλαγών της.

    Με άλλη ρύθμιση στον νέο αναπτυξιακό νόμο, προβλέπεται η αύξηση της επιχορήγησης ανά δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας. Αναπροσαρμογή κατά 34% της επιχορήγησης και επιδότησης leasing ανά δημιουργούμενη νέα θέση απασχόλησης, από 45.000 ευρώ σε 60.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τουρισμού, προβλέπεται η αύξηση από 4.500.000 ευρώ σε 10.000.000 ευρώ του ενισχυόμενου κόστους επενδύσεων ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων.

    Αναφορικά με τις επενδύσεις για νέα και εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας προϊόντα, προβλέπεται η αποσύνδεση της επιχορήγησης και επιδότησης leasing από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για τις επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων παραγωγής αποκλειστικά νέων προϊόντων ή/και προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και η άρση του περιορισμού ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15.000.000 ευρώ) για τις περιπτώσεις αυτές.

    Για την βελτίωση κινήτρων για «Παλαιές επιχειρήσεις (άνω της πενταετίας), ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά στην καθιέρωση της δυνατότητας δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις του Ν.2601/98.

    Ειδικότερα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν Ειδικό Αφορολόγητο Αποθεματικό μέχρι 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών τους με την προϋπόθεση πραγματοποίησης ισόποσης τουλάχιστον αξίας επένδυσης μέσα στην επόμενη τριετία.

    Επιπλέον, προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης των «παλαιών επιχειρήσεων με κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση) στις περιπτώσεις πραγματοποίησης επενδύσεων επέκτασης που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Η παρεχόμενη ενίσχυση στις περιπτώσεις αυτές ισούται με αυτήν που δικαιούνται οι «νέες επιχειρήσεις μειωμένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    Αναφορικά με τις υστερούσες περιοχές, προβλέπεται η αύξηση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου που κατανέμονται στις περιοχές με κριτήριο την αναπτυξιακή τους υστέρηση.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τη συντόμευση καταβολής επιχορηγήσεων, απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών καταβολής της επιχορήγησης με:

    -Την καθιέρωση της καταβολής της επιχορήγησης σε μία δόση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη λειτουργίας της.

    -Τη δυνατότητα καταβολής μέρους της επιχορήγησης με την υποβολή εγγυητικής επιστολής Τράπεζας πριν την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη λειτουργίας της.

    -Τον καθορισμό δεσμευτικών προθεσμιών για τον έλεγχο των επενδύσεων και την καταβολή της επιχορήγησης.

    -Τη συστηματική καταγραφή των υποχρεώσεων του επενδυτικού φορέα και την ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους του για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων στοιχείων ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το περιεχόμενο και να συντομευτεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των ελέγχων.

    Σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό και την βελτίωση των διαδικασιών, προβλέπεται η κατάργηση του κινήτρου της επιδότησης τόκων μεσομακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων. Τα συνεχώς μειούμενα επιτόκια απομείωσαν τη σημασία του κινήτρου.

    Περαιτέρω αντικειμενικοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης με τη βελτίωση του συστήματος βαθμολόγησης και την αύξηση των συντελεστών βαρύτητας της εξαγωγικής επίδοσης και της προστιθέμενης αξίας για τις μεταποιητικές επενδύσεις. Εξορθολογισμός του τρόπου βαθμολόγησης των τουριστικών επενδύσεων στις οποίες παρέχονται οριζόντια κίνητρα πανελλαδικά.

    Συστηματοποίηση του ελέγχου τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των επενδυτικών φορέων μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση.

    Προβλέπεται επίσης η απλούστευση των ενδιάμεσων διαδικασιών μετά την υπαγωγή της επένδυσης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και μέχρι την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας με:

    -την καθιέρωση εξ' αρχής ενός συγκεκριμένου ικανού χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση της επένδυσης και την έναρξη λειτουργίας της με δυνατότητα παράτασης μόνο για λόγους ανώτερης βίας.

    -την εξέταση της αναμόρφωσης του κόστους της επένδυσης κατά τη διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας της.

    -τον περιορισμό των τροποποιήσεων των όρων της απόφασης υπαγωγής.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των ενδιάμεσων τροποποιήσεων και περιορίζονται σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων και της απορρόφησης.

    Για τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), προβλέπεται η θέσπιση της υποχρέωσης μη διακοπής εργασιών και τήρησης των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα των διασυνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεις.

    Εκτός των αναφερόμενων ρυθμίσεων προς την ίδια κατεύθυνση, στοχεύουν και επί μέρους δευτερεύουσες παρεμβάσεις καθώς επίσης και η μετά την ψήφισή τους κωδικοποίηση των διατάξεων του νόμου ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο, κατανοητό, εύχρηστο και αποτελεσματικό εργαλείο της αναπτυξιακής πολιτικής.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ

    ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων που προτίθενται να υλοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις, ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ (άνω των 10 δισ. δραχμών), οι οποίες εντάσσονται σε επιλέξιμες δραστηριότητες του Αναπτυξιακού Νόμου, πέραν των ενισχύσεων που προβλέπονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, καθορίζεται σταθερός φορολογικός συντελεστής 25% επί των καθαρών κερδών για χρονικό διάστημα 10 ετών. Στην ευνοϊκή αυτή διάταξη υπάγονται νέες επιχειρήσεις.

    Επιπρόσθετα, ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων αυτών θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες, αποκλειστικά από ειδική μονάδα Μεγάλων Επενδύσεων, που ιδρύεται στο ΕΘΕΚ και η οποία θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία στον έλεγχο μεγάλων και διεθνών επιχειρήσεων. Τυχόν ζητήματα που προκύπτουν από ελέγχους θα επιλύονται από ανεξάρτητη Επιτροπή, με συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΕΒ, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές δημιουργείται ευνοϊκό πλαίσιο για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων, συμβάλλοντας στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτών.

    Υφιστάμενες επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση στο σύνολο των κερδών τους, εφόσον οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις είναι μεγαλύτερες από το πάγιο ενεργητικό της υφιστάμενης επιχείρησης.

    [14] ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΑΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών οικονομικού και νομικού ελέγχου, καθώς επίσης και την λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οριστικοποιήθηκαν οι κινήσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ στη Μεγαλόνησο.

    Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας Glory Leisure Holdings Ltd σε ποσοστό 90%, έναντι του ποσού των 16 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σχετικά διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ.

    Η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο των αθλητικών στοιχημάτων στην Κύπρο, κατέχοντας ηγετική θέση σε αυτήν, μέσω δικτύου 91 πρακτόρων, από τους οποίους οι 32 είναι και πράκτορες της ΟΠΑΠ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις ελεγχθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2002, η εταιρία παρουσίασε κέρδη πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 1,9 εκατ. ευρώ περίπου.

    Παράλληλα, η ΟΠΑΠ ΑΕ απέκτησε και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής εταιρίας Glory Technology Ltd, έναντι τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ, από την Glory Worldwide Holdihgs Ltd.

    Η εταιρία δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας υλικού εξοπλισμού και λογισμικού για την αποδοχή και διεκπεραίωση στοιχημάτων και λοιπών τυχερών παιχνιδιών. Η απόκτηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν άσκησης από την ΟΠΑΠ Α.Ε. σχετικού δικαιώματος προαίρεσης που προέβλεπε η συμφωνία με την Glory Worldwide Holdihgs Ltd για την απόκτηση ελέγχου στην εταιρεία Glory Leisure Holdin gs Ltd.

    Με την ολοκλήρωση των εξαγορών αυτών, που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της για επιλεκτική επέκταση σε διεθνές επίπεδο, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην Κύπρο, σε μιά αγορά όπου το προκαθορισμένο στοίχημα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο.

    Αποκτά δε τεχνογνωσία, τόσο στο προκαθορισμένο στοίχημα, όσο και στην τεχνολογία υλικού εξοπλισμού και λογισμικού για την αποδοχή και διεκπεραίωση στοιχημάτων και λοιπών τυχερών παιχνιδιών, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επέκταση και σε άλλες χώρες, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    [15] ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΙΑ

    Αγκυρα, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Φωτιά έχει ξεσπάσει από νωρίς το απόγευμα στο νησάκι Αντιγόνη στα Πριγκιποννήσια στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απειλώντας δασική έκταση και πολλές κατοικίες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται. Η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται.

    Ο διευθυντής της Δασολογικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, Φαρούκ Τσέμπι δήλωσε ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο αλλά συνεχίζεται ακόμη το έργο για την κατάσβεσή της.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χωματερή του νησιού, σύμφωνα με πληροφορίες και από τους ισχυρούς ανέμους γρήγορα πήρε διαστάσεις. Κάποιοι όμως μιλάνε για εμπρησμούς που σχετίζονται με το νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών.

    Ο δήμαρχος των Πριγκιπόννησων, Κοσκούν Οζντεν είπε ότι η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της.

    Ο Οζντεν πρόσθεσε ότι ένας αμαξάς υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε ενώ έξι σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί από τη φωτιά.

    [16] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Σε επιφυλακή έθεσε τμήματα του στρατού το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, εν αναμονή της απόφασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, όπως αναφέρεται σε έκτακτο δελτίο της επισκόπησης τουρκικού Τύπου NTA.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της γείτονος διέταξε ορισμένες μονάδες που αναμένεται να αποσταλούν στο Ιράκ να προβούν σε «σχεδιασμό δυνάμεων», προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [17] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, λέγοντας ότι οι επισκέψεις που πραγματοποιεί στα νέα μέλη της Ε.Ε. εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ενωσης από τη χώρα του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει αύριο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα ακούσει τα σχόλια της κυπριακής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

    Τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, τον οποίο καλωσόρισε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ και πολυμελής αντιπροσωπεία.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι αυτή ''είναι καλή στιγμή να βρισκόμαστε στην Κύπρο'', σημειώνοντας ότι λαμβάνει χώρα ''μια σημαντική εξέλιξη, η επανένωση της Ευρώπης, μια νέα εξέλιξη στην Ευρώπη του 21ου αιώνα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΝΙΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ 10 ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ

    Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Η πορεία της προετοιμασίας των υπό ένταξη χωρών ενόψει της έναρξης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπεύθυνου για την Περιφερειακή Πολιτική της Κοινότητας Γάλλου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ και των αρμοδίων υπουργών των 10 χωρών. Στη συνάντηση την Κύπρο εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας αφού έχει υιοθετηθεί σχεδόν όλη η απαιτούμενη για την προσαρμογή της νομοθεσία, η οποία αρχίζει σταδιακά να τίθεται σε ισχύ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και δυσκολίες, κυρίως λόγω του λίγου χρόνου που απομένει, δεδομένου ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες από την 1η Ιανουαρίου, υποβάλλοντας και τα προς χρηματοδότηση προγράμματα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Διαβεβαίωση για τη συμπαράσταση των χωρών τους προς τους αγώνες της Κύπρου εκφράζουν ηγέτες κρατών προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε συγχαρητήρια μηνύματα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εκφράζει τη δέσμευση της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΟΙ 20 ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Ο.ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (13:18 UTC+2)

    Τους 20 εκλεκτούς για τον αγώνα με τη Βόρειο Ιρλανδία, στις 11 Οκτωβρίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ. Η αποστολή της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου δεν περιελάμβανε εκπλήξεις καθώς ο γερμανός προπονητής αποφάσισε να κινηθεί σε γνώριμα πρόσωπα.

    Οι ποδοσφαιριστές που κάλεσε ο Οτο Ρεχάγκελ για την αναμέτρηση με τη Βόρειο Ιρλανδία, που θα κρίνει και την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004, είναι οι: Αντζας, Βενετίδης, Γεωργιάδης, Ζαγοράκης, Κατεργιαννάκης, Κατσουράνης, Καφές, Καψής, Μπασινάς, Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Τσάρτας, Φύσσας, Νικολαίδης, Νταμπίζας, Βρύζας, Γιαννακόπουλος, Δέλλας, Καραγκούνης και Χαριστέας.

    Η αποστολή της Εθνικής Ανδρών θα συγκεντρωθεί αύριο το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και ο Οτο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ στο Ελληνικό.

    [21] ΜΕ 10 ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (13:10 UTC+2)

    Με πέντε έφηβους και πέντε νεάνιδες θα πάρει μέρος η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της άρσης βαρών που ξεκινάει την Τετάρτη στη Βαλένθια της Ισπανίας.

    Την ελληνική αποστολή αποτελούν οι έφηβοι: Θεοχάρης Χατζίδης (56κ), Αλέξανδρος Χατζίδης (62κ), Γιώργος Κουζούκας (77κ), Παναγιώτης Αναστασιάδης (+105κ), Δημήτρης Παπαγερίδης (+105κ) και οι νεάνιδες: Μαρία Πιπιλιαρίδου (48κ), Χαρίκλεια Καστρίτση (58κ), Μαρία Παναγιωτίδου (63κ), Βασιλική Κασάπη (+75κ), Αικατερίνη Ροδίτη (+75κ).

    Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων άρσης βαρών θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΠΑΟ - ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (00:58 UTC+2)

    Στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής παρέμεινε ο Παναθηναϊκός μετά το νικηφόρο πέρασμά του από τη Νέα Ευκαρπία με 1-0 σε βάρος του Ηρακλή. Κατά πόδας ακολουθεί ο Ολυμπιακός ο οποίος με χατ-τρικ του Καστίγιο επιβλήθηκε με 4-1 του ΟΦΗ.

    Στην τρίτη θέση της κατάταξης ανέβηκε το Αιγάλεω, που με τη σημερινή νίκη με 1-0 στον Κορυδαλλό κόντρα στην Προοδευτική, συμπλήρωσε τέσσερις σερί νίκες στο πρωτάθλημα.

    Θύμα της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής έκπληξης της φετινής σεζόν έπεσε η ΑΕΚ που ηττήθηκε εντός έδρας με 2-1 από τη νεοφώτιστη Χαλκηδόνα.

    Βατερλό για τον Άρη, ο οποίος γνώρισε την ήττα με 4-0 στο «Ελ Πάσο» από την Καλλιθέα, ενώ Ακράτητος και Πανηλειακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2. Το Σάββατο, ο Πανιώνιος έκαμψε την αντίσταση του Ιωνικού με 2-0, ενώ ο ΠΑΟΚ αρκέστηκε στο βαθμό της ισοπαλίας με την Ξάνθη (1-1).

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής:

    Προοδευτική Αιγάλεω 0-1

    Ηρακλής Παναθηναϊκός 0-1

    ΠΑΟΚ Σκόντα Ξάνθη 1-1

    Ιωνικός Πανιώνιος 0-2

    Ολυμπιακός ΟΦΗ 4-1

    ΑΕΚ Χαλκηδόνα 1-2

    Ακράτητος Πανηλειακός 2-2

    Καλλιθέα Άρης 4-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 16

    2. Ολυμπιακός 15

    3. Αιγάλεω 12

    4. ΠΑΟΚ 11

    5. Πανιώνιος 10

    6. ΑΕΚ 9

    7. Ηρακλής 8

    8. Χαλκηδόνα 8

    9. ΟΦΗ 7

    10. Αρης 7

    11. Προοδευτική 6

    12. Καλλιθέα 6

    13. Πανηλειακός 5

    14. Ακράτητος 5

    15. Ιωνικός 3

    16. Ξάνθη 2

    Η επόμενη αγωνιστική (19/10)

    Αιγάλεω Παναθηναϊκός

    Πανηλειακός Προοδευτική

    Πανιώνιος Ηρακλής

    Σκόντα Ξάνθη Ακράτητος

    Χαλκηδόνα Ιωνικός

    ΟΦΗ ΠΑΟΚ

    Άρης ΑΕΚ

    Ολυμπιακός Καλλιθέα

    [23] Ο ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (00:34 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε δηλώσεις του μετά την ήττα με 2-1 από τη Χαλκηδόνα.

    «Είμαι έτοιμος για όλα. Ευθύνες έχω πρώτα απ' όλα εγώ. Δεν πάει άλλο. Η διοίκηση έχει τον τελευταίο λόγο. Υπάρχει και εγωισμός. Με αυτή τη συμπεριφορά δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τους στόχους μας. Μένουμε σε υποσχέσεις, δεν έχουμε ούτε αποτελέσματα, ούτε καλό παιχνίδι. Κάτι πρέπει να γίνει, για το καλό της ΑΕΚ», τόνισε ο «Ντούσκο».

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003 (00:21 UTC+2)

    Γκολ, βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Ακράτητος και Πανηλειακός, οι οποίοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2, στα Ανω Λιόσια, σε παιχνίδι για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

    Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ στο 27' με πλασέ του Θωμαϊδη, όμως στο 63' ήρθε η απάντηση του Ακράτητου με κεφαλιά του Στεφανίδη. Οι φιλοξενούμενοι ξαναπήραν το προβάδισμα στο 69' με γκολ που σημείωσε ο Σωτήρχος, όμως στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων δέχθηκαν την ισοφάριση από τον Σκούφαλη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανηλειακός έχασε πέναλτι στο 23' με τον Ταραλίδη.

    [25] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Τελ Αβιβ, 6 Οκτωβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός, που στρατοπεδεύει σε αμφιλεγόμενη μεθοριακή περιοχή με το Λίβανο, βομβάρδισε σήμερα τις παρυφές χωριού στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε το Ρόυτερς. Από το βομβαρδισμό επλήγησαν βόρεια προάστια της μεθοριακής πόλης Κφαρ Σούμπα στο νότιο Λίβανο. Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [26] ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ISAF ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Καμπούλ, 6 Οκτωβρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ συμφώνησε σήμερα, για πρώτη φορά, σε μια περιορισμένη επέκταση του πεδίου δράσης της πολυεθνούς ειρηνευτικής του δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF) πέρα από την Καμπούλ και σε άλλες επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσαν διπλωμάτες από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες.

    Η συμφωνία επιτρέπει στη Γερμανία, που ηγείται της πολυεθνούς δύναμης, να στείλει 450 στρατιώτες στην επαρχία Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν, μόλις το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει αυτή τη διεύρυνση της εντολής της ISAF, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Διπλωμάτες δήλωσαν πως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις για το σχέδιο, αλλά δεν μπλόκαραν την απόφαση.

    [27] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Βρυξέλες, 6 Οκτωβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας ''πρέπει να διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου'', δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Συρίας.

    ''Σε μια περιοχή που διέρχεται κρίση, όπως είναι η Μέση Ανατολή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε επιχείρηση που πραγματοποιείται να οδηγεί στην μείωση και όχι στην αύξηση της έντασης'', επισήμανε ο ίδιος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ''ενώνει τη φωνή της με εκείνους που εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία'' μετά την ισραηλινή επιδρομή.

    ''Απαράδεκτη'' χαρακτήρισε η Βρετανία την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Συρίας και τόνισε πως σηματοδοτεί μια νέα ''κλιμάκωση'' των συγκρούσεων.

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης κατήγγειλε την ''απαράδεκτη αυτή επίθεση'' που αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση και μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Αμπντελαζίζ Μπελκαζίζ.

    [28] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ

    Ουάσινγκτον, 6 Οκτωβρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Με μικρή άνοδο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε κέρδη 0,18% και ο Nasdaq 0,27%.

    Η μετοχή της Motorola, μεταξύ των πρώτων δέκα κατασκευαστριών τσιπ για κομπιούτερ, αυξήθηκε 7% πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά τη δήλωση ότι θα αυτονομήσει τη μονάδα ημιαγωγών, η οποία θα διαπραγματευεται ξεχωριστά στο χρηματιστήριο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι εταιρικές κερδοφορίες θα είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα. Η παραγωγός αλουμινίου Alcoa, είναι πρώτη που θα ανακοινώσει αύριο αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ των συνιστωσών του Dow Jones.

    [29] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Με ένα ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού συνεχίζονται τα λη΄ Δημήτρια. Η Λιουντμίλα Ρεπάνη (πιάνο) και η Ελισσάβετ Καραμήτσιου (τραγούδι) παρουσιάζουν μια συναυλία με έργα Brahms, Schubert, Handel, Mozart, Weber, Gluck, Puccini και άλλων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον στις 10 Νοεμβρίου.

    [30] ΒΡΑΔΙΑ ΕΘΝΙΚ ΚΑΙ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Μια βραδιά με κέφι και ethnic ρυθμούς υπόσχονται στους οπαδούς της τζαζ μουσικής, δύο διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στην παγκόσμια μουσική σκηνή και φιλοξενεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην συναυλία που θα δοθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 09.00 μ.μ.

    Ο Αργεντινός διευθυντής ορχήστρας Εμίρ Σαούλ και ο σολίστας κλαρινέτου Μίλτος Μουμουλίδης θα ερμηνεύσουν σε μια κοινή εμφάνιση με την Κ.Ο.Θ. πρωτότυπα έργα που θα ταξιδέψουν το κοινό σε άλλες εποχές και ηπείρους, όπως στην ατμόσφαιρα της Αμερικής, της Αργεντινής αλλά και του Μεξικού του μεσοπολέμου.

    Η συναυλία θα ξεκινήσει με τις αργεντίνικες μελωδίες της «Εισαγωγής για τον κρεολό Φάουστ» που εμπνεύστηκε και συνέθεσε ο μουσικός παιδαγωγός Αλμπέρτο Χιναστέρα (1916-1983) συνδυάζοντας ρυθμικά στοιχεία της λαϊκής μουσικής με το ποίημα του Εστινάο ντελ Κάμπο και παρουσιάζεται σε Α΄ εκτέλεση.

    Το ευφάνταστο ορχηστρικό έργο «Σενσεμάγια» του ιδιότυπου Μεξικάνου Σιλβέστρε Ρεβουέλτας, επίσης σε πρώτη εκτέλεση, αποτελεί το πιο γνωστό μουσικό έργο του συνθέτη που η μοναδική ρυθμική ποιότητα και ο μουσικό πλούτο παραπέμπει στον δυναμισμό του «Bolero» του Ravel.

    Σε ρυθμούς swing, slow blues και boogie woogie αλλά και σε αυτοσχεδιασμούς τζαζ εναλλάσσεται το «Τζαζ κονσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα» του κορυφαίου αμερικανού μουσικού της εποχής Άρτυ Σο του οποίου το παίξιμο έχει συγκριθεί με εκείνο του Μπέννυ Γκούντμαν.

    Η «Σουίτα του Γκράν Κάνυον» του Φερντέ (Φερντιναντ) Γκροφέ αποτελείται από πέντε μέρη που μεταφέρουν στην μουσική σκηνή εικόνες από το τοπίο και την φύση του πανέμορφου φυσικού φαινομένου με την δεξιοτεχνία ενός από τους μεγαλύτερους τζαζίστες του προηγούμενου αιώνα, ανάμεσα στα έργα του οποίου συγκαταλέγεται και το «Mississippi» (1925) και το «Metropolis» ,(1928).

    [31] Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Πανόραμα ιδεών, πειραματισμών και υλοποιημένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, για τη δημιουργία πιο φιλόξενων χώρων κίνησης μέσα στις πόλεις, αποτελεί η έκθεση που θα παρουσιάσουν από τις 13 ως τις 27 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ).

    Την έκθεση θα παρουσιάσει την ημέρα των εγκαινίων, Δευτέρα 13/10 και ώρα 19.30, ο Francis Rambert, δημοσιογράφος, κριτικός αρχιτεκτονικής και επιμελητής της. Στο κτίριο του παλιού τελωνείου στο λιμάνι, οι επισκέπτες της έκθεσης, με τίτλο «Η Αρχιτεκτονική σε κίνηση», θα έχουν την ευκαιρία να δουν μεταξύ άλλων- ένα κτίριο που «ξεδιπλώνεται» ως συνέχεια του οδοστρώματος στο Άμστερνταμ, ένα μουσείο να ξεφυτρώνει στην καρδιά ενός σταθμού λεωφορείων στην Κόρδοβα, αλλά και γραφειακούς χώρους να προσαρτώνται σε μια γέφυρα στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου Α14 στη Ναντέρ

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2002 και έκτοτε περιοδεύει σε διάφορες πόλεις της υφηλίου, όπως το Ρότερνταμ, το Μπορντό, η Λυών, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Όσλο, αλλά και το Πεκίνο.

    Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ανέλαβε το Ινστιτούτο για την Πόλη σε Κίνηση, ένα ερευνητικό ίδρυμα με έδρα το Παρίσι, με στόχο να αφυπνίσει τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων και να διατρανώσει το «όχι» στους αφιλόξενους και απωθητικούς τόπους κίνησης των αστικών κέντρων.

    Οι κατεξοχήν δημόσιοι χώροι οφείλουν να είναι φιλικοί, να συνδυάζουν την αισθητική με τη λειτουργικότητα εξυπηρετώντας εξίσου το αυτοκίνητο, το δίτροχο, τον πεζό. Οι χώροι της νέας κινητικότητας, μεγάλοι οδικοί άξονες, χώροι στάθμευσης, σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν ξένα σώματα στην πόλη.

    Μακριά από την ρομαντική επίκληση μιας πόλης χωρίς «κίνηση», μιας πόλης που ουτοπικά απωθεί το αυτοκίνητο ως τον χειρότερό της εφιάλτη, η Έκθεση «Bouge l'Architecture», ξεδιπλώνει ένα πανόραμα ιδεών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, των χώρων όπου η πόλη κινείται.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.

    [32] "ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Οκτωβρίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Οι «Γιορτές Φθινοπώρου» ξεκίνησαν στην Αλεξανδρούπολη και θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο, περιλαμβάνοντας σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, υπό τη διοργάνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού της Νομαρχίας Έβρου.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκτός των άλλων, λογοτεχνικές βραδιές με Γ. Ξανθούλη και Ευγ. Φακίνου, γιορτές τσίπουρου, μουσική εκδήλωση τζάζ με το quarteto Μηνά Αλεξιάδη, έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη και έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Μελετζή.

    Στόχος των εκδηλώσεων είναι να φέρουν σε επαφή τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής και ιδιαίτερα τη νεολαία με τις λιγότερο προβαλλόμενες μορφές τέχνης οι οποίες αν και διαθέτουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνήθεις πολιτιστικές επιλογές των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

    [33] 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 6 Οκτωβρίου 2003 (12:23 UTC+2)

    To 5ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου.

    Το θέμα του Συνεδρίου είναι "Μυτιλήνη και Αϊβαλί (Κυδωνίες): Μια αμφίδρομη σχέση στο βορειοανατολικό Αιγαίο" και οι εργασίες του θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης.

    Συνδιοργανωτής είναι η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 October 2003 - 18:13:50 UTC