Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
  • [02] ΔΕΣΜΕΥΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [03] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [04] ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΑΪΦΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2004 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [07] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ
  • [08] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [09] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΙΟ
  • [10] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΡΑΛΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ
  • [14] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ:Η ΑΓΚΥΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
  • [16] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [17] ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΧΑΜΑΚΟ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [18] Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • [19] ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΥΣΙΑΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 77-70 ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕ 67-62 ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [21] ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ
  • [23] ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ- ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [24] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • [26] ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Ρώμη, 4 Οκτωβρίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το σχέδιο Συντάγματος επιδέχεται βελτιώσεις, αποσαφηνίσεις και διορθώσεις με στόχο να γίνει η ΕΕ πιο αποτελεσματική και να χαρακτηρίζεται από καλύτερη λειτουργία στο εσωτερικό της, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη λήξη της εναρκτήριας συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία θα οριστικοποιήσει τη μορφή και το περιεχόμενο του πρώτου Συντάγματος της Ευρώπης.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι το σχέδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη χωρίς μεγάλες τροποποιήσεις και χωρίς αλλοίωση της βασικής αρχιτεκτονικής του όπως προέκυψε στις εργασίες της Συνέλευσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε,  οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στη Συνέλευση δεν είναι ιδανικές, προέκυψαν όμως μέσα από ένα δημοκρατικό σώμα, με δημοκρατικές διαδικασίες μετά από διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε αυτή την ισορροπία που φάνηκε δυνατή.

    Όσον αφορά στην πορεία των εργασιών της Διακυβερνητικής, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «έχουμε διάθεση συμβιβασμού ώστε να προωθήσουμε λύσεις που μπορεί να είναι αποδεκτές», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε να ανοίξουμε ένα ''κουτί της Πανδώρας'' από το οποίο κινδυνεύουν να βγουν λύσεις χωρίς πραγματική βάση που θα οδηγήσουν σε ατέρμονες συζητήσεις». Ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί αρχηγοί κρατών εξέφρασαν το φόβο ότι με την πρακτική αυτή «διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξηλώσουμε το ύφασμα που δημιούργησε η Συνέλευση».

    Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Σημίτης, απαιτούνται βελτιώσεις που θα προωθούν το δημοκρατικό χαρακτήρα του Συντάγματος, ιδίως το κοινωνικό περιεχόμενο των πολιτικών της ΕΕ, την ισορροπία ανάμεσα στους θεσμούς και την ισότητα ανάμεσα στα κράτη μέλη . Ο πρωθυπουργός τάχθηκε ακόμη υπέρ της επέκτασης της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική με ασφαλιστικές, όμως, δικλείδες, για τα ζωτικά συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους.

    Προσέθεσε δε ότι ένας από τους στόχους που θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι όχι μόνο η νομισματική σταθερότητα αλλά και η πλήρης απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τον κ.Σημίτη θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ισότητα στα θεματικά συμβούλια μεταξύ των κρατών μελών και να ενισχύσουμε την αρχή της αλληλεγγύης στη άσκηση της κοινής εξωτερική πολιτικής ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. «Θα πρέπει να υπάρχουν επίτροποι που θα μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους τουλάχιστον στα θέματα που χειρίζονται οι ίδιοι», τόνισε.

    Περαιτέρω, επεσήμανε ότι η αποδοχή του νέου Συντάγματος θα αποτελέσει ένα μοχλό για την ιστορική ενοποιητική διαδικασία που άρχισε σήμερα και μπορεί να οδηγήσει σε μια Ευρώπη που θα λειτουργεί καλύτερα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σημίτης είπε ότι η ρήτρα αλληλεγγύης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Συντάγματος αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στις ρυθμίσεις αυτές.

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζίπ Ταγίπ Ερτογάν και συμφώνησαν στην ανάγκη ανάγκη να προχωρήσουν τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έκανε γνωστό ο κ.Σημίτης, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου ο τούρκος υπουργός εξωτερικών.

    Τέλος ο κ.Σημίτης συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ με τον οποίο συζήτησε θέματα αγροτικής πολιτικής, με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους οποίους συζήτησε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη εμπρόθεσμα χωρίς πολλές τροποποιήσεις στο σχέδιο Συντάγματος που υπέβαλε η Συνέλευση. 

    [02] ΔΕΣΜΕΥΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2003 (10:48 UTC+2)

    Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η ανάπτυξη και η προκοπή του τόπου, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και δεσμεύεται για αλλαγές που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα.

    Σε άρθρό του στην εφημερίδα "Ημερησία", ο πρωθυπουργός στέλνει ένα σαφές μήνυμα αλλαγών προς το καλύτερο, με άμεσες δράσεις: Η γραφειοκρατία θα παταχθεί με την κατάργηση των πολλαπλών αδειοδοτήσεων, οι οποίες αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενα νέο, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ο Αναπτυξιακός Νόμος θα αποτελέσουν τα ισχυρά κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η ανάπτυξη και η προκοπή του τόπου. Να εδραιώσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και το δαιμόνιο του Ελληνα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι με το νέο προϋπολογισμό - που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα - διασφαλίζεται η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. "Ακρογωνιαίος λίθος του προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. Η πρόβλεψη αυτή συμπίπτει με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παραδοσιακά είναι φειδωλό στις αισιόδοξες προβλέψεις", υπογραμμίζει.

    "Με το νέο προϋπολογισμό", επισημαίνει ο πρωθυπουργός, "προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας και κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και απασχόληση, για μεγαλύτερη ευημερία μέσα σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής ρευστότητας".

    "Στο σχέδιο προϋπολογισμού", αναφέρει ο πρωθυπουργός, "αποτυπώνεται, επίσης, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχίζει την καθοδική του πορεία".

    "Η Ελλάδα", σημειώνει ο κ. Σημίτης, "δεν έχει ούτε την πολυτέλεια, αλλά ούτε και κανένα όφελος να παρεκκλίνει από τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκτήσουμε αξιοπιστία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είμαστε αποφασισμένοι να τη διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε. Αυτή η αξιοπιστία μας δίνει κύρος και φωνή, μας δίνει διαπραγματευτική ισχύ στην πορεία της Ενωσης, στην εξωτερική της πολιτική, στη διανομή των κοινοτικών πόρων".

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρωθυπουργός τονίζει ότι "η Ελλάδα επενδύει στην Ολυμπιάδα. Επενδύουμε σε μια Ολυμπιάδα με υψηλή απόδοση. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν με τρόπο αποτελεσματικό ώστε η παγκόσμια κοινότητα να σχηματίσει μια θετική εικόνα για τη χώρα μας, την εικόνα μιας χώρας που μπορεί, τολμά και πετυχαίνει".

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τονίζει: "Στόχος μας είναι η ασφάλεια στην πορεία της οικονομίας, τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία".

    [03] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2003 (09:37 UTC+2)

    Στον "ρυθμό" των απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα. Από Δευτέρα απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής.

    Προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 6 Οκτωβρίου και 48ωρη για τις 16 και 17 του ίδιου μήνα εξήγγειλε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΟΕ-ΟΤΑ με οικονομικά και κλαδικά αιτήματα.

    Αρχίζουν επίσης νέες κινητοποιήσεις αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, οι οποίοι ζητούν να αναγνωριστεί η εργασία τους επικίνδυνη και ανθυγιεινή. Οι Ομοσπονδίες των τριών σωμάτων ασφαλείας αποφάσισαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη απο τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, να μοιράζουν φέιγ βολάν, με περιεχόμενο σχετικό με την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την εργασία τους επικίνδυνη και ανθυγιεινή, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Στη συνέχεια το τριήμερο 8,9 και 10 Οκτωβρίου θα γίνει πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι γεωτεχνικοί και οι κτηνίατροι παρά την σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, απειλώντας με συλλήψεις εκείνους που δεν θα συμμορφωθούν. Η ΑΔΕΔΥ τους καλύπτει για 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας ενώ σήμερα απεργούν τα ταξί της Αθήνας και συνέρχεται γενική συνέλευση του κλάδου με τη συμμετοχή των αυτοκινητιστών ταξί της επαρχίας, οι οποίοι απεργούν στις 8 και 9 Οκτωβρίου.

    [04] ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΑΪΦΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Χάιφα, 4 Οκτωβρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 20 τραυματίσθηκαν από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε εστιατόριο στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ, μεταδίδει το BBC.

    Πιστεύεται ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και τουλάχιστον πέντε παιδιά. Ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο βομβιστής αυτοκτονίας αυτοπυρπολήθηκε όταν έφθασε στο σημείο, ενώ το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο δημοφιλές εστιατόριο Μαξίμ στην παραλία της Χάιφα, όπου συνήθως συχνάζει πολύς κόσμος.

    Η επίθεση στη Χάιφα είναι η πρώτη τέτοιου είδους από τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν σημειωθεί δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, επιφέροντας το θάνατο 15 ατόμων.

    Βοηθός του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, απέδωσε τις ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει μέτρα εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ, κατεδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μία κλιμάκωση της βίας.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά τον αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, εν όψει της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ.

    [05] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2004 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ηράκλειο, 4 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2004 και ότι νικητής θα είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠαΣοΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το Ηράκλειο

    «Εμείς έχουμε ένα σχεδιασμό που ξεκινά εδώ και 3,5 χρόνια από τότε που πήραμε την εντολή από τον Ελληνικό λαό να κυβερνήσομε για τρίτη φορά την Ελλάδα. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα εξελίσσεται και στο τέλος της τετραετίας την Άνοιξη του 2004 οι Έλληνες πολίτες θα αξιολογήσουν και θα κρίνουν το έργο αυτό. Ένα έργο που άλλαξε την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά την Ελληνική κοινωνία, είναι μια μεγάλη προσφορά στη χώρα. Μια χώρα που γίνεται όλο και περισσότερο ισχυρή και ένας πολίτης που αισθάνεται όλο και περισσότερο κοντά στην Ευρώπη», ανέφερε.

     «Είμαι βέβαιος», τόνισε «ότι όλο αυτό το έργο μας θα αξιολογηθεί σωστά από τον πολίτη. Η ελληνική κοινωνία έχει ένα αλάνθαστο αισθητήριο και κριτήριο να αξιολογεί τις πολιτικές δυνάμεις».

    «Είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια την Ελλάδα και τους πολίτες και θα συνεχίζομε να το κάνομε με σχέδιο με όραμα για το μέλλον», κατέληξε.

    [06] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ

    Ρώμη, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο θα είναι σε θέση είτε σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, είτε μόνο του να αναλαμβάνει επιχειρήσεις του Ευρωστρατού μετά από συνεννόηση συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

    Ο σχεδιασμός ανατέθηκε σε ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί στις επόμενες εβδομάδες και θα αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία τη Βρετανία, την Ιταλία που ως Προεδρεύουσα χώρα θα ετοιμάσει τα σχέδια ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας και ιδιαίτερα του Ευρωστρατού και την Ελλάδα.

    «Είναι προφανές ότι τη συζητάμε στην προοπτικής μιας, όπως λέγεται στο λεξιλόγιο της Ε.Ε. ''δομημένης συνεργασίας'', μιας διευρυμένης συνεργασίας, δηλαδή μιας ομάδας που θα ανοικτή σε όλους», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε πρώτη φάση δεν θα μπορούν να μετέχουν όλες οι χώρες λόγω έλλειψης των αναγκαίων προϋποθέσεων και δυνατοτήτων. Προσέθεσε δε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τις σχέσεις του ευρωπαϊκού κέντρου με το αντίστοιχο του ΝΑΤΟ.

    Περαιτέρω, ο κ.Παπαντωνίου έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα και η Σουηδία ανακοίνωσαν μία κοινή πρωτοβουλία, για την ενσωμάτωση στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των γυναικών.

    Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή από όλους και θα περιληφθεί σε ειδική απόφαση που θα εγκριθεί σε επίσημο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας το Νοέμβριο στις Βρυξέλλες.

    Τέλος, ο έλληνας υπουργός γνωστοποίησε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από το Γερμανό ομόλογό του -κατά τη μεταξύ τους συνάντηση- ότι το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων από τα ναυπηγεία της HDW θα υλοποιηθεί πλήρως και δεν θα επηρεαστεί από την πρόθεση του βασικού μετόχου (Banc one) να πουλήσει τα ναυπηγεία.

    [07] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ

    Αλεξάνδρεια, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Σειρά επαφών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μαριούπολη και το Λίχτενσταϊν είχε από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Π. Ταμβάκης, προωθώντας την επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Διασπορά.

    Ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος εξελέγη πριν από μερικούς μήνες μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος στο Λίχτενσταϊν από 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, στην οποία επισήμανε θέματα που απασχολούν την βάση του Απόδημου Ελληνισμού.

    Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου, όπου παρουσίασε έναν γενικό απολογισμό εκτιμήσεων σχετικά με τομείς ευθύνης του, όπως η Νεολαία, ενώ παράλληλα ενημέρωσε το 11μελές για τις εξελίξεις σε θέματα αρμοδιότητάς του.

    Για το Δίκτυο Νεολαίας ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι «έχει άμεση επαφή με τους νέους και νέες της διασποράς μας, και τα ακούσματά τους αποτελούν σημαντική βάση ώστε να διατηρήσουμε την επαφή μας όχι μόνο με την βάση του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά πολύ περισσότερο με τις διαφορετικές γενιές και νοοτροπίες του οικουμενικού ελληνισμού». Επίσης, ενημέρωσε το Προεδρείο για τις εξελίξεις στην συνεργασία με το περιοδικό Ελληνική Διασπορά, το οποίο στην προσεχή έκδοση πρόκειται να επικεντρώσει την ύλη του στο έργο του ΣΑΕ καθώς και τις εξελίξεις στην συνεργασία με την Ολυμπιακή Αεροπορία, που προγραμματίζεται να φιλοξενήσει το έντυπο στις πτήσεις της. Ενημέρωσε επίσης το Προεδρείο για την Έκθεση Ομογενειακού Τύπου που θα παρουσιαστεί στην Αλεξάνδρεια από 25 έως 28 Οκτώβρη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας, Μελέτης και Αρωγής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που τιμά τους εργάτες της ενημέρωσης, σημερινούς και παλαιότερους αγωνιστές του Ομογενειακού Τύπου, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι η παρουσία τους και η δουλειά τους κάτω από αντιξοότητες καθόρισε σε βαθμό σημαντικό και την δική μας συλλογική συνείδηση του Αποδήμου.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ συμμετείχε με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Α. Άθενς και μέλη του Προεδρείου, στην αποστολή του ΣΑΕ στην Μαριούπολη, όπου στις 20 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του Ιατρικού Κέντρου του ΣΑΕ.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ο κ. Ταμβάκης είχε συνάντηση εργασίας στην Αθηναϊκή Λέσχη, όπου παρακάθισαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο Αιγυπτιακής Φιλίας, κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Γιώργος Φλωρεντής και ο εκπρόσωπος της Κοινότητας στην Ελλάδα, κ. Τάκης Καφατσάκης.

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Καμαλάκη, αποσκοπούσε σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση αναφορικά με τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την εφαρμογή του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια», που χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΞ και στοχεύει στην διατήρηση και αναζωογόνηση του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια, χρησιμοποιώντας ως καταλύτη το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπυ.

    Με την επιστροφή του στην Αλεξάνδρεια στις 3 Οκτωβρίου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ συμμετείχε στη γενική συνέλευση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου της πόλης, ο οποίος μετά από τρεις δεκαετίες απέκτησε αμιγές ελληνικό Δ.Σ., αποτέλεσμα της δραστήριας κινητοποίησης τα τελευταία χρόνια, των κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Αιγύπτου και της ομογένειας.

    Δ.Ρ.

    [08] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Στην παραπέρα θωράκιση της δικτατορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με δήθεν δημοκρατικό μανδύα, στοχεύει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που το σχέδιό του συζήτησε σήμερα στη Ρώμη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

    Όπως επισημαίνεται τίποτα καλό δεν προμηνύει αυτή η εξέλιξη για τους εργαζόμενους, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέπραξε σε αυτή την εντεινόμενη αποκρουστική επίθεση κατά των λαών.

    «Με το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος ενοποιούνται σε ένα νομικό κείμενο όλες οι μέχρι τώρα αντιλαϊκές, κατασταλτικές συνθήκες (Μάαστριχτ, Άμστερνταμ, Νίκαια), που τόσα βάσανα και αδιέξοδα έχουν δημιουργήσει στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα. Το σχέδιο Συντάγματος που επεξεργάστηκε η σύνοδος, ως βάση συζήτησης, θεσμοθετεί τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την κούρσα εξοπλισμών, τη νομιμοποίηση της προληπτικής στρατιωτικής επέμβασης σε μια χώρα με το πρόσχημα της τρομοκρατικής απειλής. Οι επιμέρους αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών μελών, για τον αριθμό των επιτρόπων και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, είναι αντιθέσεις που δεν αφορούν στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Περαιτέρω επισημαίνεται ότι στην υποστήριξη του ευρωσυντάγματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνη της, αλλά έχει τη στήριξη της ΝΔ και την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΝ, που επίσης είχαν ψηφίσει υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ, του ευρωστρατού, της ΟΝΕ, του ΕΥΡΩ.

    «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν με κάθε τρόπο το μέλλον που τους ετοιμάζουν. Να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των χιλιάδων διαδηλωτών στις άλλες χώρες. Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του κάθε κόμματος στην Ελλάδα, τόσο στο θέμα του ευρωσυντάγματος όσο και συνολικά της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

    Χίος, 4 Οκτωβρίου 2003 (13:39 UTC+2)

    Προτεραιότητα για το υπουργείο Αιγαίου αποτελεί η ανάδειξη και προώθηση νέων βιώσιμων μορφών τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, υπογράμμισε ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Τουρισμού "Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον"  που διοργανώνει στη Χίο σήμερα και αύριο, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Σχεδιασμός, Διοίκηση Και Πολιτική Του Τουρισμού", της Σχολής Επιστημών Της Διοίκησης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Σηφουνάκης επισήμανε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας γνήσιας οικολογικής συνείδησης.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, Κώστας Κατσιγιάννης τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

    Τις δράσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου για την υλοποίηση ενός ισορροπημένου και βιώσιμου προγράμματος ανάπτυξης του τουρισμού, παρουσίασε ο νομάρχης, Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

    Σημειώνεται ότι διακεκριμένοι επιστήμονες του τουρισμού από Γαλλία, Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Ιταλία, Τουρκία, Νορβηγία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ισπανία, Φινλανδία, αλλά και Ελλάδα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχουν στο συνέδριο παρουσιάζοντας σημαντικές εισηγήσεις και μελέτες σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

    [10] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΡΑΛΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 3 Οκτωβρίου 2003 (21:31 UTC+2)

    Η απρόσμενη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των επενδυτών στα χρηματιστήρια εκατέρωθεν του Ατλαντικού, καθώς αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ηγέτιδα οικονομία ενδεχομένως δεν κινδυνεύει από την επιστροφή στην ύφεση.

    Οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών, δεχόμενοι ευεργετικές επιδράσεις και από κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Ειδικότερα, πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης, παρέμεινε τον Σεπτέμβριο, για τρίτο συνεχή μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης, "τρέχοντας" μάλιστα με τους γοργότερους ρυθμούς των τελευταίων 17 μηνών.

    Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 53,6 μονάδες, έναντι 52 τον Αύγουστο. Η αύξηση αυτή υπερέβη ακόμη και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο στις 52,5 μονάδες

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν άνοδο- έπειτα από οκτώ μήνες- κατά 57.000 το Σεπτέμβριο, ενώ από τους οικονομολόγους αναμενόταν πτώση κατά 25.000. Να σημειωθεί ότι αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και τα αρχικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις εργασίας του προηγούμενου μήνα. Υπήρξε μείωση κατά 41.000 των θέσεων εργασίας και όχι κατά 93.000.

    Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας δεν αυξήθηκε στο 6,2% όπως προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, στο 6,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τον μήνα Σεπτέμβριο.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 1,54% και διαμορφώθηκε στις 4.274,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με κέρδη 3,24%, αναρριχήθηκε στις 3.296,36 μονάδες. Εντυπωσιακά κέρδη 4,34% κατέγραψε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη και διαμορφώθηε στις 3,419.00 μονάδες.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 1,16% διαμορφώθηκε στις 2.104,90 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 1,78%, στις 18.977,00 μονάδες, και στην Ζυρίχη, ο δείκτης SMI με κέρδη 2,47% σκαρφάλωσε στις 5.203,10 μονάδες

    Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από την παρατηρούμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

    Η μετοχική τιμή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 10,6% λαμβάνοντας ώθηση και από την αναβάθμισή της από τη Merrill Lynch.

    Αξιόλογα κέρδη, πάνω από 5%, κατέγραψε επίσης η μετοχή της Nokia. Aναλυτής της Nomura International αναβάθμισε την επενδυτική του πρόταση για τη φινλανδική μετοχή σε «αγορά» από «ουδέτερη» εκτιμώντας ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση.

    [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

    Λευκωσία, 3 Οκτωβρίου 2003 (21:15 UTC+2)

    Κύπρος και Ελλάδα προχώρησαν σήμερα στη μονογραφή διακρατικής συμφωνίας για διατήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και στην υπογραφή δυο πρωτοκόλλων για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της βιομηχανίας.

    Τη συμφωνία και τα πρωτόκολλα μονόγραψαν και υπέγραψαν το απόγευμα στη Λευκωσία ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από σύσκεψη στην οποία παρακάθισαν αντιπροσωπείες των δυο χωρών με επικεφαλής τους υπουργούς.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Η προσεχής περίοδος θα αποτελέσει μια σημαντική φάση συζητήσεων και διαλόγου για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό εξαρτάται κυρίως από την πολιτική βούληση της Τουρκίας και την ικανότητά της να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

    ''Φαίνεται σε όλους ότι θα έχουμε μια σημαντική περίοδο συζητήσεων και διαλόγου μπροστά μας'', σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Ημερίδας με θέμα ''Η Σοσιαλδημοκρατία στην Κύπρο και την Ευρώπη τον 21ο αιώνα'', που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Άγκυρα, 4 Οκτωβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα με απόφασή του πρόταση για ακύρωση των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών που έγιναν πέρυσι στη χώρα, αποκλείοντας έτσι την προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    Μετά μετά την ετυμηγορία του τουρκικού ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που επικύρωσε μια καταδίκη πρώην ηγετών του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του DEHAP για συμμετοχή στις εκλογές με πλαστά δικαιολογητικά κατατέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συνολικά έξι ενστάσεις από το Εργατικό Κόμμα, το Κόμμα Ορθού Δρόμου, το Νέο Κόμμα και από τρεις πολίτες. Το Εργατικό Κόμμα, το Νέο Κόμμα και οι τρεις πολίτες ζήτησαν την ακύρωση των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου ενώ το Κόμμα Ορθού Δρόμου ζήτησε την ακύρωση των ψήφων του DEHAP.

    Κάποιοι εκτιμούσαν ότι το εκλογικό συμβούλιο ενδεχομένως θα ακύρωνε τα αποτελέσματα των εκλογών ή θα ζητούσε περιορισμένη ανακατανομή κοινοβουλευτικών εδρών.

    [14] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ:Η ΑΓΚΥΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Την πεποίθηση πως οι δηλώσεις του αρχηγού του στρατού της Τουρκίας Αϊτάκ Γιαλμάν επιβεβαιώνουν τη θέση ότι η Αγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία υποστηρίζουν τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης

    ''Η Τουρκία, η Αγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία υποστηρίζουν τις θέσεις Ντενκτάς. Αυτό νομίζω πρέπει να καταγραφεί και θεωρώ ότι οι δηλώσεις του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτή τη θέση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού ότι αν οι Ε/Κ δεν συμφωνήσουν σε αυτά που η Τουρκία θέλει για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, τότε αυτή ξέρει και άλλους τρόπους να το επιβάλει.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Ρώμη, 4 Οκτωβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στο τέλος της ημέρας τα κράτη μέλη της ΕΕ που συζητούν το προσχέδιο της συνταγματικής συνθήκης για τη διευρυμένη Ευρώπη θα επικεντρωθούν σε τέσσερα ή πέντε βασικά θέματα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν, ο Πρόεδρος είπε πως αρκετοί από τους ομιλητές τόνισαν πως δεν πρέπει να παραμείνουν στα δεσμά των εθνικών συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά να εξεταστεί το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Ρώμη, 4 Οκτωβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Η αρχή της ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής όλων των κρατών μελών της ΕΕ στις εργασίες της Ενωσης θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του κατά την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που ξεκίνησε σήμερα στη Ρώμη με σκοπό την εξέταση του προσχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι η Κύπρος θα έχει ενεργό συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για εξεύρεση τελικών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα και ότι η συμβολή της θα είναι εποικοδομητική στην όλη διαδικασία.

    Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για ολοκλήρωση της εργασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και είπε ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΧΑΜΑΚΟ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΦΠ και νυν αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης, Θόδωρο Χαμάκο τα έβαλε η διοίκηση της Ομοσπονδίας, αλλά και οι Ολυμπιονίκες του αθλήματος που βρίσκονται στο Κρετέϊγ της Γαλλίας όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    Και αυτό γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ο κ. Χαμάκος ούτε στιγμή να επιλύσει τα προβλήματα των Ελλήνων Ολυμπιονικών. «Ο κ. Χαμάκος δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για την εθνική ομάδα, αλλά ούτε και για τους; Ολυμπιονίκες. Τελικά είναι αντιπρόεδρος της ΦΙΛΑ για την Ελλάδα ή για τον εαυτό του. Μάλιστα ούτε ήρθε να μας χαιρετίσει», δηλώνει αγανακτισμένος από την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Γαλλία ο Ολυμπιονίκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος ο οποίος χρειάστηκε να αγοράσει εισιτήρια στην μαύρη αγορά για να παρακολουθήσει τους αγώνες.

    Αντίθετα τους αγώνες δεν είδαν, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήρια, ο Μπάμπης Χολίδης και ο Ιάκωβος Κωνσταντινίδης (παρέμειναν στο ξενοδοχείο), ενώ πρόβλημα για να μπει στο γήπεδο αντιμετώπισε και ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Γιώργος Ποζίδης.

    [18] Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η ΜΕΝΤ. Κέρδισε δια περιπάτου τον ΚΑΟΔ με 99-81 και άφησε θετικές εντυπώσεις για την συνέχεια. Η έκπληξη της πρεμιέρας έγινε από τον Δούκα, ο οποίος κέρδισε στην παράταση (ο κανονικός αγώνας έληξε 74-74) με 85-81 το Παλιό Φάληρο, το οποίο φάνηκε αποδυναμωμένο εν συγκρίσει με πέρυσι. Η Νήαρ Ηστ αποδείχτηκε ανώτερη από τον Παπάγου και κέρδισε εύκολα με 59-51. Τη νλίκη γεύτηκε και η Χαλκίδα που επιβλήθηκε του Κολοσσού Ρόδου με 88-81.

    Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας είναι:

    Nήαρ Hστ-Παπάγου 59-51

    Ανω Λιόσια-Oλύμπια 71-75

    MENT-KAOΔ 99-81

    Ξάνθη-Πανελλήνιος 64-73

    AΓEXαλκίδας-Kολοσσός Ρόδου 88-81

    Λάρισα-Iωνικός N. 93-77

    Δούκας-Π. Φάληρο 85-81 (παρ., κ.α.: 74-74)

    Η βαθμολογία: Νήαρ Ηστ 2, Ολύμπια 2, ΜΕΝΤ 2, Πανελλήνιος 2, ΑΓΕΧ 2, Λάρισα 2, Δούκας 2, Παπάγου 1, ΔΑΣΑΛ 1, ΚΑΟΔ 1, Ξάνθη 1, Κολοσσός Ρ. 1, Ιωνικός Νικ. 1, Π. Φάληρο 1.

    [19] ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΥΣΙΑΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 77-70 ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Παίζοντας μπάσκετ ουσίας, ο Ηρακλής κέρδισε σχετικά εύκολα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος τον ΠΑΟ με 77-70. Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση έκανε απλά το παιχνίδι της και μπόρεσε από το δεύτερο δεκάλεπτο να πάρει μια μικρή διαφορά την οποία διατήρησε μέχρι και το τέλος. Βρέθηκε μάλιστα, δύο λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, να προηγείται ακόμη και με 12 πόντους.

    Σε πολύ καλή ημέρα για τον Ηρακλή βρέθηκε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που έδειξε το δρόμο της νίκης. Αλλωστε είχε λόγους να το κάνει αυτό, την στιγμή που επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στην ομάδα που τον ανέδειξε.

    Κορυφαίος παίκτης από τον Γηραιό, εκτός από τον Παπαδόπουλο που πέτυχε 18 πόντους ήταν ο Παυλίδης και ο Ηλιάδης. Αντίθετα από τους «πράσινους» διακρίθηκε ο Μπατίστ που πέτυχε 19 πόντους, καθώς και ο Χατζηβρέττας.

    Τα δεκάλεπτα: 21-21, 40-30, 58-57, 77-70

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Λευτέρης Κακιούσης): Μπάκναλ 7, Μιλόσεβιτς, Καλαιτζίδης, Ηλιάδης 15, Σφέικος, Αποστολίδης 4, Παυλίδης 18, Ψωμάς-Λυμπάρης, Διαμαντίδης 9, Παπαδόπουλος 18, Κούβελας 6  

    ΠΑΟ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 13, Καλαϊτζής, Παπανικολάου 3, Λάκοβιτς 14, Μπατίστ 19, Χατζηβρέττας 16, Μίντλετον 2, Τσαρτσαρής, Σάκοτα, Τζόουνς 3.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕ 67-62 ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Ηθελε τους βαθμούς της νίκης το Περιστέρι και τελικά τους πήρε. Πέρασε νικηφόρα (67-62) στην πρεμιέρα της Α1 μπάσκετ ανδρών από το κλειστό της Ν. Σμύρνης και κέρδισε δίκαια τους πρώτους δύο βαθμούς στον βαθμολογικό πίνακα.

    Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν καλύτερη καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είχε τον πλήρη έλεγχο της μπάλας μέσα και έξω από την ρακέτα. Ειδικά μετά την απουσία των παικτών του Πανιωνίου, Γιαννούλη και Ουότσον. Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο Καθρέλ που πέτυχε 22 πόντους, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισε ο Ντάγκλας που σημείωσε 14 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 17-23, 36-34, 53-53, 62-67. 

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιώργος Καλαφατάκης): Πετρόπουλος, Σπανός 9, Σταυρακόπουλος 9, Ντάγκλας 14, Χαγκίνας 7, Βάλτερς 5, Χένιακ 13, Χέλιγουλ, Φαλέκας 4, Μαντζάνας, Βλαχόπουλος

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Αργύρης Πεδουλάκης): Κούρτοβιτς, Παπαμακάριος 7, Σιούτης 2, Πελεκάνος 8, Στιούαρτ 20, Νάκιτς 6, Χίζνιακ 2, Καθρέλ 22, Μακρής.

    [21] ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 2-0 σε βάρος του Ιωνικού στο γήπεδο της Νεάπολης πέτυχε ο Πανιώνιος, με αποτέλεσμα η ομάδα της Ν. Σμύρνης να διατηρήσει και σήμερα (6η αγωνιστική) το αήττητο στο φετινό πρωτάθλημα της Α' εθνικής.

    Το αρχικό 0-1 έγινε με τον Παρόντι στο 55' με δυνατό κοντινό σουτ, ενώ ο Κόντης στο 78' με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 0-2. Την εσχάτη των ποινών σφύριξε ο κ. Κεμπερίδης στην ανατροπή του Μελαμπιανάκη από τον Κλίμεκ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κεμπαρίδης. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Βλτσεκ, Μάντζιο, Ξανθόπουλο, Ντρόμπνι και Λετιέρι.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάϊ, Πέρεζ, Φερεκίδης, Μάντζιος (45' Οφριδόπουλος), Λετιέρι, Αφάς (72' Ρεάλ), Σιμόνε, Μακόρ, Τσιμπλίδης (65΄ Μελαμπιανάκης), Ξανθόπουλος, Φρούσος.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Ραγκουέλ, Μαγέφσκι (59΄ Τζουλιάνο), Τζιωρτζόπουλος, Σμίλιανιτς, Γιαννόπουλος, Βλτσεκ, Πίνο (84΄ Τζιώλης), Παρόντι (62΄ Κλίμεκ), Κόντης, Λιολίδης.

    [22] Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ

    Χάιφα, 4 Οκτωβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων

    Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία 18χρονη Παλαιστίνια από την Τζενίν της Δυτικής Όχθης. 

    Ο παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι ζήτησε να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις σε αμάχους. «Ο κ. Κορέι ζητεί από τον παλαιστινιακό λαό και όλες τις εθνικές και ισλαμικές του οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τελείως αυτές τις ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες και βλάπτουν το νόμιμο και δίκαιο εθνικό μας αγώνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του κ.Κορέι.

    Τέλος, την επίθεση καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση με μία δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ρώμης. 

    «Η ιταλική προεδρία καταδίκασε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυστηρότητα τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα που προκάλεσε για ακόμα μία φορά πολλούς θανάτους και τραυματισμούς αθώων πολιτών», τονίζεται στην ανακοίνωση

    [23] ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ- ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 4 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ιταλοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Ρώμη.

    Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει από αστυνομικό κλοιό και να φτάσει στο συνεδριακό κέντρο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές έριχναν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

    Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν βίαια τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων.

    Ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μαντίλια έσπασε τις βιτρίνες καταστημάτων και μιας υπηρεσίας που παρέχει προσωρινή εργασία, σε νότια περιοχή της Ρώμης. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι από ένα κτίριο στην περιοχή έβγαινε καπνός.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 24 ανθρώπους, την ώρα που αυτοί έτρεχαν να φύγουν από την περιοχή όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια. Στο κέντρο της Ρώμης, πλήθος περίπου 300 διαδηλωτών πέταξε ρολά χαρτιού υγείας στην έδρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.

    [24] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 4 Οκτωβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Στη Βαγδάτη αμερικανικά στρατεύματα συνεπλάκησαν το Σάββατο με πρώην μέλη του ιρακινού στρατού που είχαν συγκεντρωθεί έξω από στρατιωτική βάση των ΗΠΑ για να λάβουν το μισθό τους

    Όπως μεταδίδει το BBC, οι συμπλοκές άρχισαν όταν ομάδα Ιρακινών κινήθηκε εναντίον των στρατευμάτων κατοχής πετώντας πέτρες, και στη συνέχεια αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.

    Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίσθηκαν πάνω από 20 συμπατριώτες του και δύο Αμερικανοί πεζοναύτες.

    Μερικοί από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν παρακείμενα καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

    Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες που μια διαδήλωση στην ιρακινή πρωτεύουσα καταλήγει σε αιματηρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Σε ξεχωριστό επεισόδιο που συνέβη το Σάββατο στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ ένας Ιρακινός διαδηλωτής έπεσε νεκρός από πυρά των στρατευμάτων κατοχής, όπως ανακοίνωσε Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νύκτας ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε βρει το θάνατο σε προάστιο της Βαγδάτης όταν η περίπολός του δέχθηκε επίθεση με οπλοβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων.

    [25] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ Η ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 4 Οκτωβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Η Γαλλία έχασε την προθεσμία να παράσχει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, μετέδωσε το BBC.

    Η προθεσμία είχε τεθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ζητούσε από τη Γαλλία να παρουσιάσει προτάσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος βάσει των συμφωνιών που υπάρχουν στην ευρωζώνη.

    Εάν η Γαλλία δεν συμβαδίσει με τις συμφωνίες θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα υποστεί κυρώσεις.

    Όμως, μετά τη λήξη της προθεσμίας, η Γαλλία δεν επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κοινότητας.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να λάβει μέτρα αμέσως. Παρ' όλα αυτά όμως αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη να πείσει τη Γαλλία να συμμορφωθεί.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία πρέπει να συμβαδίσει με τη συμφωνία που διέπει τις χώρες της ευρωζώνης και απαιτεί να μη βρίσκεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει προτάσεις και αιτήματα προς τη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να περιφρουρήσει το ευρώ.

    Όμως, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία θεωρεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της μπορεί να δικαιολογηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.

    Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι εάν υπάρξουν σκληρές απαιτήσεις, αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τη γαλλική οικονομία, αλλά και για την ευρωπαϊκή.

    [26] ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (23:18 UTC+2)

    Τα βραβεία του ελληνικού και διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 5ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή, το Σάββατο, στις 9μμ, στο ΕΚΘ.

    Τα βραβεία θα απονείμουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α Μειζονος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζουρνάς και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος.

    Το 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών (www.independent.gr) διοργάνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου του Ε.Κ.Θ και συμμετείχαν 158 σκηνοθέτες από 30 χώρες


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 October 2003 - 18:13:40 UTC