Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [02] ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ SUNDAY TELEGRAPH
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [04] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ" ΜΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΟΥΑΧΡΙ
  • [05] ΔΕΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [06] Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [07] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
  • [08] ΕΩΣ ΤΟ 2006 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΣΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΗΒΑ
  • [09] Ι.Χ. ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ 34ΧΡΟΝΟ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [11] ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ
  • [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ EXPO
  • [14] ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [15] ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΡΑΛΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΓΔΜ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [18] ΜΠΡΟΥΝΣ: Η ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ
  • [19] H E.E. ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΙΦΟΥΝΑΣ Ο ΠΑΟΚ, 4-1 ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ
  • [22] Β΄ΕΘΝΙΚΗ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΣΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ Ο ΗΛ. ΑΡΜΕΝΗΣ
  • [25] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΛΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ Η CIA
  • [26] ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ "ΦΩΣ" ΤΗΣ ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ Η ΙΤΑΛΙΑ
  • [27] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 45 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [28] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΡΗΝΟ - 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [29] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

  • [01] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (13:14 UTC+2)

    Εβδομάδα κινητοποιήσεων θα είναι η ερχόμενη για τους κλάδους που αφορούν την εκπαίδευση, τα σώματα ασφαλείας και τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

    Αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΤΕΙ και τους εκπροσώπους των διδασκόντων με τους οποίους θα συζητήσει τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και τα μισθολογικά τους αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση της τάξης του 10%. Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κρίνει τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους, κάτι που θα αποφασιστεί στις συνελεύσεις τους την Τρίτη.

    Την ίδια ημέρα θα συνέλθει σύνοδος των πρυτάνεων πανεπιστημίων, στην οποία θα εξεταστεί η περαιτέρω στάση τους και ο τρόπος που θα χειριστούν το θέμα περικοπών των αποδοχών των διδασκόντων στη διάρκεια της απεργίας, το οποίο έθεσε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου. Την επόμενη μέρα θα συνεδριάσουν οι συνδικαλιστές των καθηγητών των ΑΕΙ.

    Επίσης, τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία για να εξετάσουν το ενδεχόμενο απεργίας τους.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων κινούνται εξάλλου και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί), οι οποίοι ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση για αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, θέτοντας ως προθεσμία την 6η Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας (11.00-14.00) οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, μετά την άκαρπη συνάντηση της Παρασκευής με τον κ.Χριστοδουλάκη.

    Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποφάσισαν πεντάωρες στάσεις εργασίας (10.00-15.00) κάθε Πέμπτη, ξεκινώντας από τις 9 Οκτωβρίου, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους από το υπουργείο Οικονομικών για διπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος, ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Στάσεις εργασίας (8.00-11.00 και 17.00 με 20.00) εξήγγειλε για την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών, η οποία κατήγγειλε τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ότι καταφεύγει σε παράνομες διαδικασίες για την κάλυψη αναγκών των πτήσεων.

    [02] ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ SUNDAY TELEGRAPH

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Μια ημέρα μετά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post περί σημαντικών ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph έρχεται να ανακυκλώσει το χθεσινό δημοσίευμα.

    «Λιγότερο έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ελλείψεις στην ελληνική ασφάλεια έχουν αφήσει τους Αγώνες ευάλωτους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, τόσο με συμβατικές βόμβες όσο και με χημικά ή βιολογικά όπλα» ισχυρίζεται η εφημερίδα, η οποία επικαλείται τις ίδιες απόρρητες αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλέστηκε και η Washington Post.

    Αναφέρει, μάλιστα, ότι σε μια περίπτωση, μια έγκυος κατάφερε να περάσει από τον έλεγχο του αεροδρομίου μια ψεύτικη βόμβα, ενώ σε άλλη ψεύτικα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε φέριμποτ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (15:30 UTC+2)

    της Ολγας Ορφανίδου

    "Ο Εβρος πρέπει να αποκτήσει μια περιφερειακή πολιτική. Μια πολιτική ικανή να συγκρατεί τους πολίτες στον τόπο της. Ο Εβρος μπορεί να μετεξελιχθεί σε κομβικό σημείο δράσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βασικός αξονας της οικονομικής πολιτικής είναι η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής περιφερειακής Ανάπτυξης. Για να πετύχει αυτός ο στόχος θα πρέπει να ιδρυθεί ενας αναπτυξιακός οργανισμός της περιφέρειας, όπου θα συμμετέχουν Επιμελητήρια και Εργατικό Κέντρο". Τα παραπάνω τόνισε, σήμερα, από την Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις παραγωγικές τάξεις του νομού Εβρου, ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας "Επιχειρούμε να επενδύσουμε στην εννοια της εμπιστοσύνης. Πιστεύω στην διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ πολίτη και κράτους,πολίτη και πολιτικής. Γι αυτό και η πρώτη απογοήτευση που σας ετοιμάζω είναι ότι δεν θα μοιράσω υποσχέσεις. Η εμπιστοσύνη ξεπερνάει τα κομματικά σύνορα. Θεωρώ πως ο λαικισμός και οι υποσχέσεις για όλα και για όλους,δεν είναι τίποτε άλλο παρά περιφρόνηση προς τους πολίτες". Και κατέληξε: "Αν θέλουμε να επενδύσουμε στην εννοια εμπιστοσύνη αυτό που χρειάζεται είναι σεβασμός στον άλλο.Οι πολίτες εχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Ζητούν αξιοπιστία ,σχέδιο, ζητούν χρόνο, όραμα, ζητούν πολιτικές που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελεσματικότητα και προσωπικό οραμα της ΝΔ είναι να πετύχουμε μαζί ένα αλμα αποτελεσματικότητας και ποιότητας".

    Ανφερόμενος στον Αναπτυξιακό νόμο ο πρόεδρος της ΝΔ ειπε ότι αυτός πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: ενίσχυση της περιφέρειας, ενίσχυση της απασχόλησης, σταθερότητα και διάρκεια και να μην διαχωρίζει παλαιές και νέες.

    Νωρίτερα στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης κ. Ν.Δαστερίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του νομού και τόνισε ότι χρειάζονται γενναία μέτρα για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της απασχόλησης που βασανίζει τον Εβρο.

    Στο πλάισιο της περιοδείας του στον νομό, ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κκ Ανθιμο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Νομάρχη Εβρου κ. Ν.Ζαμπουνίδη ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού καθώς και για το "στρατηγικό σχέδιο ΕΒΡΟΣ 2010" το οποίο εχει σαν στόχο την ανάπτυξη του νομού, δημιουργώντας ένα ευοίωνο μέλλον για τους κατοίκους του.

    [04] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ" ΜΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΟΥΑΧΡΙ

    Ντόχα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Επανεμφάνιση της οργάνωσης «αλ Κάιντα» του διαβόητου σαουδάραβα Κροίσου, Οσάμα μπιν Λάντεν, σηματοδοτεί το νέο ηχητικό μήνυμα που μετέδωσαν τα αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα «αλ Τζαζίρα» και «αλ Αραμπίγια», στο οποίο ακούγεται ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Αΐμαν αλ Ζαουάχρι, να καλεί τους Πακιστανούς να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν από την εξουσία τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο ηχογραφημένο μήνυμα, ο Ζαουάχρι κατηγορεί επίσης τους Αμερικανούς ότι έχουν επιδοθεί σε μια «σταυροφορία» κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων.

    Είναι το δεύτερο ηχογραφημένο μήνυμα του υπαρχηγού της «αλ Κάιντα» που μεταδίδεται σε διάστημα ενός μήνα. Το προηγούμενο είχε μεταδοθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν για τη δεύτερη «μαύρη» επέτειο των χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για πρόσφατο μήνυμα, καθώς υπάρχουν αναφορές τόσο στο πρόσφατο ταξίδι του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στην Ινδία, όσο και στην παραίτηση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς έφτασε στα "χέρια" των δυο αραβόφωνων καναλιών η κασέτα με το μήνυμα του υπαρχηγού της "αλ Κάιντα".

    [05] ΔΕΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της σημερινής του επίσκεψης στο Κιλκίς.

    «Η κυβέρνηση πίστεψε ότι με τις εξαγγελίες που έκανε και με την βοήθεια της προπαγάνδας των διαπλεκόμενων με αυτήν, μεγάλων ΜΜΕ, ότι θα μπορέσει να αλλάξει την κοινή γνώμη. Αν αυτό γινόταν πιστεύω ότι θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές. Τώρα όμως που βλέπουν ότι ο κόσμος, πείσμωσε, ακόμη περισσότερο, δεν θα πάει σε εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

    Σε ερώτηση για τις πιθανότητες συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, ο κ. Τσοβόλας σχολίασε: «H ενότητα των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων είναι κίνηση στρατηγικής επιλογής μας. Είναι όμως γνωστό, ότι ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ δεν θέλουν την συγκρότηση του μετώπου ενάντια στον νεοφιλελεύθερο δικομματισμό, γιατί, δήθεν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Το ΔΗΚΚΙ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου και τις επόμενες ημέρες θα σταλούν οι εγκύκλιοι για την διενέργεια των διαδικασιών σε όλους του νομούς της χώρας».

    Για τα δε δημοσίευμα που φέρουν το ΔΗΚΚΙ να συμμετέχει στη δημιουργία του «Δημοκρατικού Μετώπου», με τον Στέλιο Παπαθεμελή, άλλους βουλευτές- πρώην και νυν- του ΠΑΣΟΚ και την ΕΔΗΚ δήλωσε άγνοια.

    [06] Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την περιφερειακή, αλλά και την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στις παραγωγικές δυνάμεις του Εβρου.

    Ολόκληρη η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Πρόεδρε, για τη φιλοξενία που μας παρέχετε. Να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την παρουσία σας και ξεχωριστά εκείνους που είχαν την καλοσύνη να συμβάλουν στον κοινό μας προβληματισμό. Αλλωστε, πιστεύω ότι αυτές οι συναντήσεις κυρίως έχουν ως στόχο να σας ακούμε οι συνεργάτες μου κι εγώ, να παίρνουμε ιδέες. Θα σας έλεγα ότι δοκιμάζουμε πιλοτικά έναν καινούργιο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, είναι μια άσκηση διακυβέρνησης.

    Προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι σωτήρες, παντογνώστες δεν υπάρχουν. Στόχος μας είναι να διαρθρώσουμε όσο καλύτερα μπορέσουμε τους διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ μας, ώστε έστω και από διαφορετικές οπτικές γωνίες ή και από διαφορετικές καμιά φορά ιδεολογικές πολιτικές αφετηρίες να μπορούμε να πετυχαίνουμε μια στοιχειώδη συμφωνία στην ιεράρχηση κάποιων προτεραιοτήτων και, βέβαια, να τις υλοποιούμε με μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

    Αλλωστε, θα τολμούσα να σας πω ότι πρωταρχική έννοια αυτής της επικοινωνίας, είναι να επενδύσουμε στην έννοια της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την εκλογική προτίμηση. Η εμπιστοσύνη ξεπερνά τα κομματικά σύνορα ή ακόμα και την πολιτική προδιάθεση ή αφετηρία. Πιστεύω, και θέλω να το επικοινωνήσω αυτό μαζί σας ότι άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, στη βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου και της προσπάθειας σύμπτωσης σε κάποιες βασικές προτεραιότητες. Πιστεύω βαθειά στη διαμόρφωση μίας νέας σχέσης πολίτη και πολιτικής, πολίτη και κράτους.

    Γι' αυτό η πρώτη απογοήτευση που σας ετοιμάζω είναι πως δεν θα σας μοιράσω υποσχέσεις. Και από νοοτροπία και από την πολιτική σχολή, από την οποία προέρχομαι, έχω αποστροφή στην εύκολη υιοθέτηση αιτημάτων και μάλιστα σε μια περίοδο που ανεπισήμως πάντως έχει χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως ''προεκλογική'' δεν θα εξαντλήσω την επικοινωνία μου μαζί σας, υιοθετώντας μία σειρά από ζητήματα και μάλιστα ελαφρά τη καρδία. Θεωρώ πως ο λαϊκισμός και οι υποσχέσεις για όλους και για όλα, σε τελική ανάλυση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά περιφρόνηση προς τους πολίτες. Και αν θέλουμε να επενδύσουμε στην έννοια ''εμπιστοσύνη'', το πρώτο που χρειάζεται είναι σεβασμός στον Άλλον, σεβασμός στην άλλη άποψη.

    Βαθειά πεποίθησή μου είναι πως οι πολίτες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, έχουν χορτάσει από αναμασημένες υποσχέσεις και μάλιστα υποσχέσεις που μένουν στα χαρτιά κι εκείνο που ζητούν είναι αξιοπιστία. Ζητούν σχέδιο, ζητούν πρόγραμμα, ζητούν όραμα, αν θέλετε, αλλά ρεαλιστικό όραμα. Ζητούν πολιτικές, που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Προσωπικό μου όραμα είναι να πετύχουμε μαζί ένα άλμα αποτελεσματικότητας και ποιότητας.

    Αν δεχθούμε ότι περίπου τα 30 χρόνια από το '74 μέχρι σήμερα με τη συμβολή όλων δεν είναι η ώρα τώρα να αρχίσουμε την κουβέντα ποιος περισσότερο, ποιος λιγότερο - πετύχαμε κάποια σημαντικά πράγματα, εμπεδώθηκε η Δημοκρατία στον Τόπο μας, που δεν ήταν ιστορικά εξασφαλισμένο σε προηγούμενες εποχές Και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτός ο κύκλος κλείνει κι ένας καινούργιος κύκλος, μια καινούργια εποχή έρχεται, που επιτακτικά ζητά κάποια καινούργια πράγματα.

    Τα καινούργια μεγάλα στοιχήματα για τον Τόπο μας, για τους πολίτες, για τα κόμματα, για όλους μας, είναι η καλύτερη ποιότητα στη δημόσια ζωή μας και είναι υψηλότερος, πολύ υψηλότερος δείκτης αποτελεσματικότητας στις πρωτοβουλίες μας, κυρίως εκεί όπου συμμετέχει το κράτος, που κατά τα ψέματα είναι, πράγματι, ο μεγάλος ασθενής. Μιλώ για το κεντρικό κράτος. Μ' αυτήν την έννοια, γυρνώ για μια στιγμή στη λέξη ''εμπιστοσύνη'', εμείς προσεγγίζουμε τους πολίτες πέρα και πάνω από τις κομματικές τους προτιμήσεις. Γιατί ξέρουμε ότι, αν και εφόσον μας εμπιστευτούν στη διακυβέρνηση της χώρας, θα χρειαστούμε τη στήριξη όλων, ακόμα και εκείνων που δεν θα μας ψηφίσουν.

    Τώρα, έρχομαι σε λίγο πιο συγκεκριμένα πράγματα. Είναι διαπιστωμένο απ' όλους, είναι κοινοτοπία να επαναλαμβάνεται, ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος μας συνολικά, είναι η ανεργία και οι αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς πιστεύουμε σε μια διαφορετική οικονομική πολιτική απ' αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα. Θεωρούμε και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σα το πω απερίφραστα ότι η σημερινή οικονομική πολιτική έχει αποτύχει ή, αν θέλετε, γίνεται συγκροτημένη οικονομική πολιτική. Ενας από τους λόγους που βλέπουμε τη διόγκωση των προβλημάτων, τα οποία υπό μορφή κύκλων αναφέρθηκαν, είναι διότι καθυστέρησαν ή δεν έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να γίνουν. Αισθάνομαι, όμως, την ανάγκη, λόγω κυρίως επικαιρότητας, απ΄ αυτό το βήμα να στείλω ένα μήνυμα. Και το μήνυμα είναι ότι μιλώντας για διαρθρωτικές αλλαγές και, κυρίως, για αποκρατικοποιήσεις, εννοούμε γνήσιες και καθαρές αποκρατικοποιήσεις. Το λέω αυτό, γιατί δημιουργείται έντονα η αίσθηση ότι εκείνο που επιχειρείται είναι ένα πωλητήριο της κρατικής περιουσίας. Με άλλα λόγια, ξεπουλούν και μάλιστα όσο όσο, κυρίως για να εισπράξουν και να καταναλώσουν. Και θέλω να πω ότι οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια.

    Πρώτον, η διαδικασία της αποκρατικοποίησης να χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια, από ίσους όρους μεταξύ των υποψηφίων.

    Δεύτερον, να προάγεται ο ανταγωνισμός, που είναι καίριο, κύριο στοιχείο για τη λειτουργία των αγορών και την ανάπτυξη.

    Τρίτον, να προκύπτει βελτίωση του τρόπου διοίκησης και αυτό κυρίως σημαίνει το management στον ιδιωτικό τομέα. Αλλιώς δεν είναι αποκρατικοποίηση. Αλλιώς είναι μετοχοποίηση, όπου απλώς η Κυβέρνηση, το κράτος προσπαθεί να προσποριστεί κάποιους πόρους να καλύψει τρύπες.

    Τέταρτον, τα έσοδα να είναι ανάλογα του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που μεταβιβάζεται. Κι εδώ έχουμε δει περιπτώσεις ''Softex'' λίγο παλαιότερα, Σκαραμαγκάς πιο πρόσφατα που περίπου ισχύει αυτό που είπα και χθες, ότι ο αγοράζων πληρώνεται και ο πωλών πληρώνει.

    Πέμπτον, να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, και

    Εκτον, κατά το δυνατόν, να διευρύνονται οι επιλογές των καταναλωτών.

    Η αίσθησή μου είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τις αποκρατικοποιήσεις - θα το πω ευθέως είναι επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δείχνει η πρακτική και οι διαθέσεις. Είναι απαξίωση της πραγματικά φιλελεύθερης πολιτικής, που χρειάζεται ο Τόπος. Και για να μιλούμε με καθαρές κουβέντες, θα σας πω ότι οι αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και ρευστοποίηση δημόσιας περιουσίας, που λαμβάνονται στο σκοτάδι χωρίς κανόνες διαφάνειας, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, συμφωνίες χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς, θα επανεξετασθούν στην τελευταία τους λεπτομέρεια. Αυτό πρέπει να το πω από τώρα, ρητά, για να είμαστε συνεννοημένοι: Καμιά παρανομία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή ή ανεκτή.

    Γνωρίζουμε και το γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός από την απόκλιση της χώρας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει μεγάλη απόκλιση και των ελληνικών περιφερειών. Δεν είναι τυχαίο, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ότι έξι στις έντεκα πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης είναι ελληνικές. Και ακόμα, με στοιχεία πάλι της Ε.Ε., περίπου 2 στις 10 ελληνικές οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν προσπαθώ να δραματοποιήσω καταστάσεις, αλλά θα υπάρχουν κάποιες αδήριτες πραγματικότητες. Κανείς δεν λέει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Οτι δεν προόδευσε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά το ερώτημα είναι με τι ρυθμούς προόδευσε, με τι συγκριτικές τάσεις έναντι των άλλων και, βέβαια, τι μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν αυτά τα χρόνια.

    Ο χάρτης της καθημερινότητας του πολίτη, δείχνει σήμερα μια Ελλάδα ουραγό ανάμεσα στους εταίρους της, σε όλους τους κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    - Στην ανταγωνιστικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θέλω να σας κουράσω με αριθμούς, αλλά ειδικά ο δείκτης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι τραγικός τα τελευταία χρόνια.

    - Στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την απασχόληση, τις κοινωνικές ανισότητες.

    - Δείχνει μια Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του δημόσιου χρέους, του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της ανεργίας, της εγκληματικότητας, δυστυχώς και της διαφθοράς.

    - Η ανισοκατανομή του εθνικού εισοδήματος, αποδεικνύεται από την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ξεχασμένοι από την Κυβέρνηση νομοί, μεταξύ των οποίων να είμαστε ειλικρινείς - είναι και ο Έβρος.

    Την πραγματική κατάσταση που βιώνει ο τόπος σας την γνωρίζετε πολύ καλύτερα από τον καθένα. Και θα είμαι ο τελευταίος που θα επιχειρούσε να σας πει τι συμβαίνει σε κάτι που βιώνετε. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η έξαρση της ανεργίας, τα αδιέξοδα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι ελλείψεις ή οι καθυστερήσεις στην παραγωγή βασικών υποδομών, αναγκάζουν, σχεδόν κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότερους κατοίκους να φεύγουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, μια εξέλιξη που θα την χαρακτήριζα επικίνδυνη, κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την επείγουσα ανάγκη να αποκτήσει και ο Εβρος μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική. Και χαίρομαι άκουσα πριν και είδα και σε διάφορα σημειώματα που μου έδωσαν οι συνεργάτες μου ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες, αλλά το ζήτημα είναι να τις θέσουμε γρήγορα σε εφαρμογή. Μια πολιτική, δηλαδή, ικανή να συγκρατεί τους κατοίκους στον τόπο τους, αντί να τους διώχνει. Να τους προσφέρει μια ποιότητα ζωής, η οποία να εγγυάται στοιχειωδώς τουλάχιστον την πρόοδο ή την ευημερία για κάθε οικογένεια.

    Τα νέα δεδομένα κάνουν σαφές ότι ο Έβρος μπορεί, πράγματι, να μετεξελιχθεί σε κομβικό σημείο για την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Είναι αλήθεια. Η γεωγραφική θέση, που, όπως κάποιος εκ των προλαλησάντων είπε ότι κάποτε θεωρείτο μειονέκτημα, σήμερα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα και προς τις Παρευξείνιες Χώρες και προς τον Βαλκανικό χώρο, σε χώρες που είτε μπαίνουν τώρα, είτε θα μπουν στο μέλλον στην Ε.Ε. Υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς, για να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

    Βασικός άξονας αυτής της νέας θεώρησης, της νέας οικονομικής πολιτικής που προτείνουμε, είναι η εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Για να το πετύχουμε αυτό, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να ιδρύσουμε έναν νέο θεσμό. Εμείς αυτόν τον θεσμό τον ονομάζουμε Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας, κυρίως όχι από θεσμολαγνεία, αλλά γιατί θέλουμε να συνθέσουμε μέσα σ' αυτούς τους Οργανισμούς τις απόψεις συνολικά της τοπικής κοινωνίας, με βαρειά συμμετοχή των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων των άλλων παραγωγικών φορέων: επιμελητηρίων, εργατικών κέντρων και άλλων αυτή τη στιγμή δεν απαριθμώ αποκλειστικά τους συμμετέχοντες, απλώς σας δίνω την κεντρική ιδέα, που είναι η προσπάθεια να συνθέσουμε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, που λέει το εξής απλό: Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τις βασικές προτάσεις τις ξέρουν καλύτερα οι τοπικές κοινωνίες, παρά οποιοσδήποτε γραφειοκράτης στην Αθήνα. Δεν έχω απέχθεια με τους εξειδικευμένους επιστήμονες, τους τεχνοκράτες. Είναι χρήσιμοι. Αλλά είναι βέβαιο ότι ξέρουν λιγότερο αυτό που μια τοπική κοινωνία και οι άνθρωποι που ζουν εκεί, και μάλιστα εκείνοι που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία, ξέρουν πολύ καλύτερα. Και θέλω εδώ να αναφερθώ στον αναπτυξιακό νόμο. Είναι, πράγματι, ένα τεράστιο θέμα. Θα σας πω, λοιπόν, ότι για μας είναι αντικείμενο διεξοδικού διαλόγου, με όλους τους φορείς. Μπορώ, όμως, να σας θέσω 4 βασικά χαρακτηριστικά, που πιστεύω ότι πρέπει να έχει ένας αναπτυξιακός νόμος.

    - Το πρώτο είναι ότι στη σημερινή ειδικά συγκυρία πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια έντονη τάση ενίσχυση της περιφέρειας.

    - Το δεύτερο είναι να μην κάνει διακρίσεις, τεχνητές κατά την άποψή μας, μεταξύ νέων και παλαιών επιχειρήσεων.

    - Το τρίτο σωστό είναι να έχει ως κριτήριο την ενίσχυση της απασχόλησης. Και

    - Το τέταρτο να έχει σταθερότητα και διάρκεια. Οι νόμοι που αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο ή ανά διετία ή τριετία, δεν είναι νόμοι. Ενθαρρύνουν μόνο τους κερδοσκόπους τους αετονύχηδες, αν θέλετε. Το ίδιο ισχύει και για τα φορολογικά. Οταν το φορολογικό πλαίσιο αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, όταν το κράτος γίνεται αναξιόπιστο και φορολογεί, για παράδειγμα, αναδρομικά, ποιο είναι το μήνυμα που δίνει στους πολίτες; Γίνε πιο ξύπνιος από το κράτος, να το κοροϊδεύεις. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ίδιο το κράτος. Αρα, προτιμότερο είναι να έχεις ένα νόμο, που μπορεί να έχει ατέλειες, αλλά να δημιουργεί την αίσθηση της συνέχειας, της συνέπειας, της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας, παρά να ανατρέπεις θεσμούς, που δεν έχουν προλάβει καν να ωριμάσουν. Παρενθετικά το λέω, αυτή είναι και η άποψή μου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Βλέπω πολύ καχύποπτα όλες αυτές τις διαρροές, να το πούμε μέχρι στιγμής ή μισόλογα, περί νέων πειραματισμών. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ιδέες ή καλές ιδέες, αλλά κάτι για να αλλάξει πρέπει πρώτα να εμπεδωθεί. Και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τώρα εμπεδώνεται. Αυτή είναι η άποψή μου. Και γι' αυτό παίρνω την ευκαιρία, παρότι δεν θα επεκταθώ σ' αυτό κ. Νομάρχη, συγχωρέστε με, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα θα πω ότι εμείς θα στηρίξουμε τον θεσμό ''με νύχια και με δόντια''.

    Φίλες και φίλοι,

    Έχετε δίκιο στις επισημάνσεις σας για τις ελλείψεις βασικών υποδομών. Είναι αλήθεια αυτό. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει, να σπρώξουμε ώστε να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η Εγνατία Οδός έχει γίνει γεφύρι της Αρτας. Θέλω να τονίσω απλώς ότι, όταν μιλάμε για Εγνατία, να αναφερόμαστε πάντα στους κάθετους άξονες, γιατί Εγνατία χωρίς κάθετους άξονες, δεν θα την απαξιώσουμε εμείς, αλλά είναι λιγότερο από το 50% της αξίας της. Αρα, Εγνατία και κάθετοι άξονες, στη συγκεκριμένη περίπτωση Αλεξανδρούπολης Ορμενίου.

    Μέγα θέμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το είπατε, περιττεύει να κάνω αναφορές που έχουν ήδη γίνει.

    Και, επίσης, είναι πολύ μεγάλης σημασία προτεραιότητα η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου. Ο λόγος φαντάζομαι είναι κατανοητός σε όλους σας, περισσότερο ίσως και από τον ομιλούντα. Ενας από τους λόγους του κόστους είναι το θέμα της ενέργειας.

    Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι για μας εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα, κυρίως διακρατικής φύσης, αλλά νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μια ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση αυτή.

    Δυο λέξεις για τον τουρισμό. Σας παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή. Και διαπίστωσα, παρότι δεν γνωριζόμαστε, ότι έχουμε πολύ κοινές αντιλήψεις, στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην αξιοποίηση του Δέλτα, της Σαμοθράκης κ.λπ., αλλά τα αφήνω απέξω αυτά, γιατί τα γνωρίζετε. Εκείνο που θα σας πω είναι καίριας στρατηγικής επιλογής η επισήμανση, ''όχι πια ήλιο και θάλασσα δυο μήνες το καλοκαίρι''. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τουρισμό υψηλής ποιότητας. Στον φθηνό τουρισμό οι ανταγωνιστές μας είναι πια καλύτεροι. Είναι πιο φθηνοί, να το πω απλά. Οι γείτονες, αλλά και άλλοι στη Μεσόγειο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι μια ποιοτική τουριστική πολιτική, που κυρίως θα στηρίζεται στον πολιτισμό και σ' άλλες εναλλακτικές μορφές, αλλά στον πολιτισμό. Η Αυστρία είναι μια χώρα χωρίς ήλιο ή θάλασσα, χωρίς ωραίες ακτές, χωρίς παραδεισένια νησιά, χωρίς Κυκλάδες, χωρίς Ιόνιο. Υπάρχει ο μύθος ότι προσφέρει χειμερινό τουρισμό, όμως έχει τριπλάσιους τουρίστες το καλοκαίρι. Ξέρετε γιατί; Γιατί πουλάει πολιτισμό. Και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Άλλες προτεραιότητες, επίσης, είναι τα θέματα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις στις υποδομές, στην ενίσχυση των υποδομών στο χώρο της Υγείας. Τα είπατε, δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω με λεπτομέρειες, για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για την ενίσχυση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και, βεβαίως, των Κέντρων Υγείας Δικαίων, Ορεστιάδας, Σουφλίου, Φερών και Σαμοθράκης.

    Κύριε Πρύτανη,

    Πέρα από τα φιλόφρονα λόγια σας, με τον δικό σας τρόπο, αγγίξατε κι εσείς μια πολύ ευαίσθητη χορδή. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα Παιδείας το οποίο, άλλωστε, το παρουσιάσαμε πριν από λίγο καιρό. Να πω απλώς ότι ιδιαίτερα μας συγκινεί και προσωπικά με εμπνέει η προοπτική η χώρα μας, αλλά και το Δημοκρίτειο, το διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως ξέρετε εδώ και χρόνια έχουμε πει, να προσφέρει υπηρεσίες παιδείας στην ευρύτερη περιοχή. Εάν δεχόμαστε ότι το μέλλον της χώρας δεν είναι η βαρειά βιομηχανία και αν ακόμα υποτεθεί ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα πολύ αμφιλεγόμενη και με πολλά ερωτηματικά, πριν από 30 χρόνια αυτό το τρένο έχει φύγει. Στον τομέα των υπηρεσιών είναι που μπορεί να γίνουμε πρωταγωνιστές, με υπηρεσίες που περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, και την Παιδεία. Θέλω, λοιπόν, να διεισδύσω στο μυαλό σας, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, φυτεύοντάς σας μια, νομίζω, πολύ σημαντική ιδέα. Η παιδεία και, κυρίως η τριτοβάθμια, δεν είναι μόνο για να φτιάξει καλούς χαρακτήρες, εξειδικευμένους επιστήμονες, να προσφέρουμε καλά εφόδια στους νέους Ελληνες να μπορούν να σταθούν στον ανταγωνιστικό κόσμο της Ευρώπης και ευρύτερα, αλλά και ως αναπτυξιακή προοπτική προσέλκυσης σημαντικών πόρων στη χώρα μας. Ο στόχος είναι μέγας. Συμφωνώ, επίσης, σε μια καίρια επισήμανση: Η εκπαίδευση είναι βασικός αναπτυξιακός μοχλός.

    Η μεγαλύτερη, ίσως, οικονομική και κοινωνική πληγή στην περιφέρεια, και στη Θράκη και τον Έβρο, είναι η έλλειψη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής. Εκείνο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι οι ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, οι τάσεις που επικρατούν στην Ε.Ε., κατά βάση αγνοούνται ότι έχουν σχεδόν διαλυθεί οι υπηρεσίες στήριξης του αγρότη. Οτι μετατράπηκε η Αγροτική Τράπεζα σε νόμιμο τοκογλύφο. Ότι η συμμετοχή του αγροτικού προϊόντος στο ΑΕΠ μειώνεται συνεχώς.

    Φαίνεται, επίσης, η αδιαφορία, η ανικανότητα - εσείς βάζετε τον τίτλο το έλλειμμα αγροτικής πολιτικής, στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Κυβέρνηση το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ. Παρότι ασκούσαμε ως χώρα την Προεδρία στην Ε.Ε., βρέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης όλα τα μεσογειακά προϊόντα, εκείνα δηλαδή που μας αφορούν. καπνός, βαμβάκι, λάδι, οπωροκηπευτικά, περίπου τα Ύ, λίγο κάτω από το 75% της συνολικής παραγωγής μας. Και εδώ, είπατε πριν, ορθώς ανησυχείτε και για τα τεύτλα. Γιατί, αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών, τρεις προσεγγίσεις: η λιγότερη κακή, η μεσαία κι η πιο επώδυνη. Εν πάση περιπτώσει, αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε ότι δεν έπρεπε τα μεσογειακά προϊόντα να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης. Από τη δική μας πλευρά, θα το παλέψουμε, αλλά κρούω τον κώδωνα, ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας, όσο ακόμα μπορούμε να το παλέψουμε. Επίσης, υπάρχει ζήτημα με τους νέους κανονισμούς για τα μεσογειακά προϊόντα, που προωθούνται αυτήν την εποχή στις Βρυξέλλες. Εδώ έχω διαπιστώσει μια καίρια διαφωνία με την Κυβέρνηση εδώ. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μόνον ένας το επιχειρεί και αυτός δεν νομίζω με ιδιαίτερη αξιοπιστία. Όμως είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορείς συνέχεια να λες σε όλα ''ναι''. Δεν είσαι για να προσπαθείς να γίνεις αρεστός σε άλλους. Κάθε πλευρά δίνει σκληρές μάχες για τα συμφέροντά της. Δεν θέλω να φτάσω στο ακραίο ότι οι Γάλλοι τρεις φορές πήγαν να τινάξουν στον αέρα όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για να υπερασπιστούν τα αγροτικά τους συμφέροντα, που στο κάτω κάτω της γραφής αφορούν λιγότερο από 6% του πληθυσμού.

    Δεν λέω, λοιπόν, ότι θα τα κερδίσουμε όλα, αν βάλουμε 10 στόχους. Αλλά σίγουρα δεν θα βγαίνουμε διαρκώς χαμένοι και γδαρμένοι. Γι' αυτό, με έχετε ακούσει και το έχω πει πολύ καθαρά ότι, όχι ως εύκολη εξαγγελία, ούτε για δημιουργία εντυπώσεων, ότι με ιδιαίτερη ευθύνη δεσμεύομαι στο να πρωταγωνιστήσω, αν με την ψήφο του ελληνικού λαού αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη, στην υπόθεση υπεράσπισης και διαπραγμάτευσης των προϊόντων της αγροτικής οικονομίας μας στις Βρυξέλλες. Δεν υπόσχομαι ότι θα κερδίζουμε πάντα. Να το κάνω αυτό σαφές. Αλλά πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε τη μάχη. Σίγουρα θα διασφαλίσουμε πολύ περισσότερα και, πάντως, δεν θα χάνουμε τη μία μετά την άλλη τις υποθέσεις με εθνικό ενδιαφέρον όπως είχε γίνει τα τελευταία χρόνια. Και πίσω απ' αυτό, οφείλω να σας πω, κρύβεται μια ακόμη σκέψη: Ισχυρή Ελλάδα, χωρίς ισχυρή περιφέρεια δεν γίνεται. Ισχυρή Ελλάδα σε κάποιες περιοχές, γύρω ή μέσα στο κέντρο των αστικών συγκροτημάτων, όχι σε ολόκληρο το αστικό συγκρότημα, στα κέντρα, τα τετράγωνα των αστικών συγκροτημάτων, δεν γίνεται. Που σημαίνει ότι ισχυρή Ελλάδα δεν γίνεται και χωρίς ισχυρή αγροτική οικονομία. Δεν είναι ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μόνο αγροτική οικονομία. Είναι και πολλά ακόμα. Και σήμερα, βεβαίως, πρέπει να γίνει και διασπορά και διάχυση δραστηριότητας. Αλλά, πλανάται πλάνην οικτρά, όποιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς αγροτική οικονομία. Εχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμά μας. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Θέλω να σας τονίσω μόνο μερικές βασικές προτεραιότητες, κατά την άποψή μας.

    Πρωτ' απ΄ όλα, ο μετασχηματισμός του Υπουργείου Γεωργίας σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με προσπάθεια αποκέντρωσης υπηρεσιών. Να το πω πολύ απλά, ότι ο τεχνικός σύμβουλος πρέπει να είναι στο χωράφι. Δεν έχει καμία δουλειά να τριγυρνάει στο Υπουργείο Γεωργίας ως γραφιάς ή γραφειοκράτης υπάλληλος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εάν δεχόμαστε ότι πέρα απ' όλα τα μέτρα ανακούφισης, βελτίωσης των όρων παραγωγής, μείωσης του κόστους παραγωγής και όλα τα άλλα, ο κύριος στόχος είναι να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, δηλαδή προϊόντα με επωνυμία, με ονομασία προέλευσης, με πιστοποίηση, με τυποποίηση εκεί έχει ευθύνη και ο παραγωγός. Αλλά πριν αναζητήσουμε την ευθύνη του παραγωγού, πρέπει να τον καθοδηγήσουμε. Να τον πληροφορήσουμε και να του δώσουμε κίνητρα να πάει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δεν το κάνει το σημερινό Υπουργείο Γεωργίας.

    Σημαίνει, επίσης, τη δραστική παρέμβαση στην Αγροτική Τράπεζα, ώστε να παίξει τον πραγματικό της ρόλο. Εμείς, όπως ξέρετε, πιστεύουμε στην απελευθέρωση του τραπεζικού τομέα. Η μόνη εξαίρεση είναι η Αγροτική Τράπεζα. Η Αγροτική Τράπεζα διατηρεί τον βασικό δημόσιο χαρακτήρα της, γιατί παίζει εξ ορισμού έναν διαφορετικό ρόλο. Η Αγροτική Τράπεζα δεν είναι μία ακόμη ανταγωνιστική εμπορική τράπεζα. Δημιουργήθηκε, για να προσφέρει στους αγρότες ευνοϊκότερους όρους, χρηματοδότησης. Εάν είναι απλώς να γίνει άλλη μία τράπεζα εμπορική στον ανταγωνισμό, δεν χρειάζεται. Υπάρχουν, ήδη, πολλές και καλές. Ελληνικές, ξένες σήμερα πια όπως ξέρετε τα σχήματα είναι μεικτά. Την Αγροτική Τράπεζα την θέλουμε, βεβαίως, μετά από εξυγίανση και εκσυγχρονισμό. Βεβαίως, χωρίς καθεστωτικά παιχνίδια να παριστάνει τον κομματικό εγκάθετο στα Χρηματιστήρια, αλλά την θέλουμε να προσφέρει καλύτερους όρους στους αγρότες. Και μέσα σ' αυτό, επειδή αναφέρθηκε από κάποιον, είναι και η ρύθμιση για τα πανωτόκια. Γνωρίζετε την πρότασή μας, δεν έγινε δεκτή: Καμία οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    Μια λέξη ακόμη για τα αγροτικά: η ανάγκη ίδρυσης Εθνικού Φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων. Η σπατάλη, η απώλεια, η κακοδιαχείριση του νερού, των υδάτινων πόρων της χώρας, είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες και κυρίως στα ζητήματα κόστους παραγωγής, γιατί, αφού 10 χρόνια μας έβριζε η Κυβέρνηση, τελικά, ορισμένα απ' αυτά τα υιοθέτησε πρόσφατα. Οπότε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τουλάχιστον αυτό είναι σωστό, μιλώ κυρίως για το ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα.

    Κι έρχομαι να πω δυο λέξεις για τα ΚΠΣ. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τον τόπο, κυρίως για την περιφέρεια πια και μέχρι στιγμής δεν πάνε καλά. Αποδεικνύεται καθημερινά και στοιχειοθετημένα ότι έχουν χαθεί σημαντικοί πόροι από το Β΄ ΚΠΣ. Είπα μερικά πράγματα χθες, δεν θα τα επαναλάβω. Αλλά δεν πάει καλά και το Γ' ΚΠΣ. Και το λέω γιατί όλοι μας, ασχέτως πολιτικών προτιμήσεων, πρέπει να επιμείνουμε και να βάλουμε τις φωνές στο σημείο αυτό. Ειδικά το Γ' ΚΠΣ έχει και κάποιους περιορισμούς, που είναι ιδιαίτερα σκληροί στη διαδικασία της απορρόφησης. Εκείνοι που ασχολούνται τα γνωρίζουν. Το γεγονός, δηλαδή, ότι, αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η πραγματική απορρόφηση δεν ξεπερνά ούτε περίπου το 10%, μέχρι και τις 10 Ιουνίου, είναι ανησυχητικό καμπανάκι. Οπως, επίσης, ότι τριάντα από τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για τον Έβρο έχουν μηδενική απορρόφηση. Αρα κάτι πρέπει να γίνει και γρήγορα, άμεσα.

    Δυο λέξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πραγματική πολιτική απασχόλησης, η πιο σημαντική, προβλέπει τη στήριξη της ΜμΕ επιχείρησης. Επτά στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις ΜμΕ. Αυτός ο δείκτης είναι του ΟΟΣΑ, όχι ελληνικός. Στην Ελλάδα αυτό ισχύει πολύ περισσότερο. Γιατί η αυταπασχόληση στη μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα είναι σχεδόν το σύνολο. Το 99% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 1.500.000 είναι οι εργαζόμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα σας πω μόνο ένα: Ξέρετε πόσα αντικίνητρα υπάρχουν σήμερα, για να προσλάβει μια ΜμΕ έναν άνθρωπο; Απίστευτα. Μου τα εξηγούσε, πριν από λίγες μέρες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕ, και είναι πραγματικά ανατριχιαστικό. Είναι περίπου σαν να λένε στις επιχειρήσεις αυτές: Μη προσλάβετε. Ένα άλλο ζήτημα είναι η μη πρόσβαση της ΜμΕ σε κοινοτικά προγράμματα. Ελάχιστος αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα και μόνο ένα 3,5% του Γ' ΚΠΣ κατευθύνεται στις ΜμΕ.

    Γνωρίζετε, επίσης, τα τεράστια προβλήματα για τη φορολογική τους αντιμετώπιση. Τα αντικειμενικά κριτήρια, η συνάφεια, σήμερα το ΣΔΟΕ με τις γνωστές πρακτικές. Εκείνοι που ασχολούνται στον χώρο, τα ξέρουν καλύτερα. Δεν είναι ανάγκη να τα επαναλαμβάνω εγώ. Και, βέβαια, η γραφειοκρατία. Εκανα ήδη μια νύξη πριν από λίγο. Αλλά θα σας πω ότι, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η χώρα μας έχει τις πιο γραφειοκρατικές, τις πιο χρονοβόρες και τις πιο ακριβές διαδικασίες σ' ολόκληρη την Ευρωζώνη για την ίδρυση επιχειρήσεων. Αυτό τα λέει όλα.

    Είναι, λοιπόν, φανερό ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική για τις ΜμΕ. Ένα φορολογικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, που να τις διευκολύνει να είναι σταθερό πριν απ' όλα, να έχει διάρκεια χρόνου δηλαδή - να ενταχθούν στη Νέα Οικονομία και τα κοινοτικά δεδομένα. Τα φορολογικά κίνητρα απασχόλησης να επεκταθούν και στις μικρές επιχειρήσεις. Το Γ' ΚΠΣ να είναι πιο φιλικό προς τις ΜμΕ. Και, βέβαια, να επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης των προγραμμάτων, με στόχο να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να περιοριστεί το όριο της υποχρεωτικής απασχόλησης, για να μπουν και οι πιο μικρές επιχειρήσεις στα προγράμματα.

    Φίλες και φίλοι,

    Θα κλείσω με αναφορά σε δύο θέματα, λίγο πιο ειδικά: Το ένα έχει να κάνει με τους νεοπρόσφυγες αδελφούς μας. Θέλω να επισημάνω ότι για μας είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του Ελληνισμού. Δεν θα κάνω ιστορικές αναφορές, τις ταλαιπωρίες τις οποίες ιστορικά έχουν περάσει. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δικαιούνται και εμείς έχουμε χρέος να τους προσφέρουμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας και, πάντως, καλύτερους όρους ταχύτερης ένταξης στην κοινωνία μας. Είναι απαράδεκτο να συναντούν την αδιαφορία του επίσημου κράτους. Ούτε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ξένοι, να αναγνωρίζονται μεν ως Έλληνες, αλλά να αντιμετωπίζονται ως ξένοι στην ίδια τους την Πατρίδα. Και θέλω να κάνω εδώ μια επισήμανση: Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ εχθρική στους Ελληνες νεοπρόσφυγες. Εκείνο που επεσήμανα ήταν η καταστρατήγηση ενίοτε των νόμων. Γιατί αυτό οδηγούσε σε ακρότητες. Οχι μόνο με τα θέματα εκλογικής συμπεριφοράς. Σε τελική ανάλυση, σε ακρότητες, με την έννοια των παρεξηγήσεων μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία. Εμείς ξεκινήσαμε την πολιτική της παλιννόστησης - και ήταν στρατηγική επιλογή και σωστή επιλογή αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί σε όποιες καθυστερήσεις για εκείνη την περίοδο. Επισημάναμε και επισημαίνουμε τις καθυστερήσεις έκτοτε, κυρίως της πρακτικής εφαρμογής για την πλήρη ένταξη, αλλά είναι μύθος, διαστρέβλωση και ψέμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εχθρικά διακείμενη. Και μ' ενοχλεί ξεχάστε τα εκλογικά και τα πολιτικά - αφάνταστα εθνικά αυτός ο υπαινιγμός που γίνεται για πονηρούς, μικροπολιτικούς λόγους. Εκείνο, όμως, που θέλω να πω γι' αυτό το θέμα είναι ότι εμείς επαγγελλόμαστε, πριν από όλα ένα πράγμα: Πρέπει κάποτε να εφαρμόζεται ο νόμος. Αλλιώς δεν θα γίνουμε ποτέ ούτε ευνομούμενη κοινωνία, ούτε πραγματική Ευρώπη.

    Και το άλλο ειδικότερο θέμα που θέλω να πω αφορά τη λαθραία είσοδο οικονομικών προσφύγων, γενικά στη χώρα, αλλά διαλέγω να το πω εδώ, γιατί, όπως ξέρετε, θεωρείται μια από τις βασικές ''πύλες''. Αναγνωρίζω, βεβαίως, ότι γίνονται προσπάθειες, κυρίως όργανα της τάξης, αλλά, πραγματικότητα είναι ότι ο Έβρος θεωρείται περίπου ιδανικός τόπος εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και αποκτά τραγικές διαστάσεις, με τον θάνατο, πριν λίγες μέρες, 25 ανθρώπων. Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτουργεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό πρέπει να μας οδηγήσει όλους να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, είτε με πρακτικές του ίδιου του ελληνικού κράτους, είτε με αναφορά στην Ευρώπη. Κάποτε η Ε.Ε. πρέπει να αντιληφθεί ότι Ευρώπη σημαίνει και κοινά σύνορα. Και αν δεν είναι έτοιμη ακόμη να εφαρμόσει μια κοινή αμυντική πολιτική δεν θέλω να πάω αλλού το θέμα, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη. Ότι είναι κοινή ευθύνη όλων μας να υπερασπιζόμαστε το νόμο και τα κοινώς συμφωνηθέντα από κοινού.

    Αγαπητοί φίλοι,

    Κλείνω λέγοντας το εξής. Εγώ πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Σας είπα και πριν, πιστεύω ότι κλείνει ένας κύκλος. Δεν ισοπεδώνουμε. Γίνανε πράγματα σημαντικά. Αλλά, αυτή τη στιγμή, παρουσιάζονται, και μάλιστα με επιτακτική ανάγκη, νέες, μεγάλες προτεραιότητες. Και θέλω, επίσης, να σας πω ότι πιστεύω στις ικανότητες των Ελλήνων. Αρκεί να βρούμε έναν κώδικα συνεννόησης. Πριν απ' όλα και ως θεμέλιο τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Ακούω διάφορα περί 4ετίας ''υψηλού ρίσκου''. Εγώ θα σας πω καθένας δικαιούται να λέει ό,τι θέλει, γιατί τα πιστεύει ή τα λέει από σκοπιμότητες. Εγώ πιστεύω ότι αυτά είναι φωνές από το χθες και εκείνο που καλούμαστε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε για μια νέα προοπτική δημιουργίας, προκοπής για τον τόπο. Να σας το πω με πολύ απλά ελληνικά: Ελάτε να γεννήσουμε ξανά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που δεν γεννάει, δεν παράγει πλούτο, δεν φεύγει μπροστά. Μπορούμε να το κάνουμε. Ελάτε να το κάνουμε. Χωρίς ούτε δραματικές εξαγγελίες, ούτε μεγάλες υποσχέσεις, ούτε τρυκ και εντυπωσιασμούς. Εμείς πιστεύουμε ότι, όταν μια ολόκληρη κοινωνία, ένας ολόκληρος λαός, είναι αποφασισμένος να κερδίσει το μέλλον του, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το όραμα, χειροπιαστό, ρεαλιστικό όραμα, το αγκαλιάζουν σήμερα όλοι οι πολίτες. Γι' αυτό θα κλείσω με μια πολιτική επισήμανση: Ολη μας η προσπάθεια, είναι να στείλουμε το μήνυμα σ' όσους γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας, να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ρεύμα. Δεν μιλώ εκλογικά. Βεβαίως, μας ενδιαφέρει το εκλογικό, είναι αυτονόητο. Αλλά μας ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο ένα ρεύμα, που, κατά βάση, θα συμφωνεί σ' αυτές τις βασικές αρχές. Είναι λιγότερο σημαντικό το τι θα ψηφίσει το κάθε κύτταρο αυτού του κοινωνικού ρεύματος. Το βασικό είναι να συναντηθούμε στα μεγάλα αιτούμενα της εποχής που ανατέλλει. Και γι' αυτό θέλω να σας πω ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δηλώνω αισιόδοξος. Να είστε καλά.

    [07] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, από τη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    Την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου θα απασχολήσουν κυρίως τα εξής θέματα: Διακυβερνητική, Ιράκ Μέση Ανατολή, Προετοιμασία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οκτωβρίου, Θέματα μετανάστευσης, συνόρων και ασύλου, Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (Π.Γ.Δ.Μ. Επιχείρηση ΑΡΤΕΜΙΣ) και Μη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής.

    [08] ΕΩΣ ΤΟ 2006 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΣΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΗΒΑ

    Λαμία, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Την επέκταση του Πανεπιστημίου Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, που έχει έδρα τη Λαμία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιβαδειά, ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι μέχρι το 2006 θα συσταθεί ένα νέο πανεπιστημιακό τμήμα στη Λιβαδειά καθώς επίσης ένα τμήμα ΤΕΙ στη Θήβα.

    Όπως είπε, τα τμήματα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ξεχωριστών ιδρυμάτων στις εν λόγω πόλεις, ενώ εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους οι επιστημονικές επιτροπές θα καταθέσουν προτάσεις για το γνωστικό αντικείμενο των νέων τμημάτων.

    [09] Ι.Χ. ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ 34ΧΡΟΝΟ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 34χρονος Γεωργιανός στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Το ατύχημα συνέβη χθες λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στην οδό Θεσσαλονίκης στο ύψος του ΟΑΣΕ, και νεκρός είναι ο Νόνα Μαντουϊσβίλι, κάτοικος στη ζωή Ωραιοκάστρου. Το ΙΧ οδηγούσε η Χ.Δ. ετών 24.

    Από το Τ.Ο.Τ.Α. Θεσσαλονίκης διενεργείται προανάκριση.

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Να προχωρήσει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος για την ανακούφιση των εργαζομένων και την αποζημίωση και ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου κονσερβοποιίας της Βόρειας Ελλάδας, που δέχθηκε φέτος ισχυρό πλήγμα λόγω της κακοκαιρίας, καλεί την κυβέρνηση ο Συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής & Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σαλαγκούδης.

    «Η κατάσταση στον κλάδο της Κονσερβοποιίας ροδάκινου είναι δραματική. Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κατέστρεψαν την πρωτογενή παραγωγή. Η άλλοτε ανθούσα, πολύτιμη για την Εθνική Οικονομία, επιχειρηματική δραστηριότητα κινδυνεύει να χαθεί για την πατρίδα μας» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σαλαγκούδης.

    Καλεί δε την κυβέρνηση «να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει υποσχεθεί για την ανακούφιση των εργαζομένων και την αποζημίωση και ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να διασωθεί η πολύτιμη για την Εθνική Οικονομία δραστηριότητα και να τονωθεί η οικονομία των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Λάρισας».

    [11] ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Το Δήμο Πολιχνίτου Λέσβου θα επισκεφθεί αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζοπουλος, προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα με θέμα : «Σχέδιο νόμου του ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας».

    [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (14:50 UTC+2)

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πράγματι ανάγκη να ενταχθούν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια της χώρας και σε κάθε κλάδο, για να μπορέσουμε να υπερβούμε τα μειονεκτήματα που υπάρχουν σήμερα στη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας όσον αφορά τις ΜΜΕ, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας και τόνισε ότι η πολιτική επιλογή των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης για ανταγωνιστικότερη ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να στηριχθεί στις ΜΜΕ.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ.Τσοχατζόπουλου έχει ως εξής:

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πράγματι ανάγκη να ενταχθούν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια της χώρας και σε κάθε κλάδο, για να μπορέσουμε να υπερβούμε τα μειονεκτήματα που υπάρχουν σήμερα στη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας όσον αφορά τις ΜΜΕ. Οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Οι ηγέτες της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, κατέληξαν στο ότι η προσπάθεια για μια ανταγωνιστικότερη και παραγωγικότερη ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να στηριχτεί στις ΜΜΕ.

    Η πολιτική αυτή επιλογή πρέπει να εκφραστεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βαίνει συνεχώς βελτιούμενη τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο περίπου 3-3,5%. Όμως, αυτό δεν μας βοηθάει να ανέβουμε σε υψηλά ευρωπαϊκά επίπεδα. Επιδιώκουμε τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ανάπτυξης και η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα γύρω στο 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας ξεκίνησε για την Ελλάδα από πολύ χαμηλότερο επίπεδο, γιαυτό και η όποια σημαντική αύξηση έχουμε στην ανταγωνιστικότητά μας σταθερά τα τελευταία χρόνια, δεν επαρκεί για να φτάσουμε ψηλά στο εσωτερικό της Ε.Ε. και επομένως έχουμε ακόμη δρόμο μακρύ μπροστά μας για να διανύσουμε.

    Αυτό το δρόμο δεν θα τον προχωρήσει ο καθένας μόνος του. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αξιοποιώντας την τεχνολογία, τη γνώση και την καινοτομία, ώστε να έχουμε ποιότητα τόσο στα προϊόντα, όσο και στις υπηρεσίες.

    Είναι εντυπωσιακό ότι στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς είχαμε αύξηση των εξαγωγών μας γύρω στο 8%. Από τα στοιχεία του 2002 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και αφορούν 230.000 επιχειρήσεις, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά μεταξύ του εμπορίου και της βιομηχανίας, που μάλιστα εκφράστηκε πρόσφατα και με τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, μια και διαπιστώνεται ότι και στη φετινή χρονιά, τη δεύτερη από την εισαγωγή του Ευρώ, υπάρχουν ακόμη μια σειρά προϊόντα με τιμές που είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

    Συζητήσαμε το φαινόμενο αυτό με τους εκπροσώπους τόσο των βιομηχανιών όσο και του εμπορίου και υπάρχει αποδοχή από όλους σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας, ομαλοποίησης της αγοράς και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, να συμβάλουμε όλοι μαζί να ομαλοποιηθούν και οι τιμές. Διότι η οικονομική ανάπτυξη χωρίς σταθερές τιμές, δεν οδηγεί σε βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτό ακριβώς, αυτή την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος που αφορά ιδιαίτερα τις ΜΜΕ, καθώς αυτές υφίστανται τον εντονότατο ανταγωνισμό από τις μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις ΜΜΕ σε αυτό τον έντονο ανταγωνισμό, γιατί η συμμετοχή και αυτών είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση ομαλών και σταθεροποιημένων τιμών.

    Οι τιμές στις αγορές δεν ρυθμίζονται με βάση νόμους και αποφάσεις, αλλά από την προσφορά και τη ζήτηση, ενώ ο ανταγωνισμός είναι δεδομένος. Θέλουμε όμως να υπάρχει γνήσιος ανταγωνισμός, δεν αποδεχόμαστε την προνομιακή και καταχρηστική θέση και συμπεριφορά ορισμένων που διαμορφώνουν με αυτό τον τρόπο τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Πρόσφατο παράδειγμα οι καπνοβιομηχανίες που λειτούργησαν ως καρτέλ, πράγμα που δεν το αποδεχόμαστε γιατί υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας και σε τελική ανάλυση και το εισόδημα των εργαζομένων. Και γιαυτό η Κυβέρνηση παρέπεμψε τις καπνοβιομηχανίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η λειτουργία πραγματικά απελευθερωμένων αγορών με ίσους όρους για όλους, είναι αίτημα ιδιαίτερα των ΜΜΕ, που δεν ζήτησαν ποτέ προνομιακή θέση και μεταχείριση στις αγορές. Η Πολιτεία έρχεται εδώ με 18 προγράμματα του ΕΠΑΝ Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης να στηρίξει τις ΜΜΕ για ανανέωση του εξοπλισμού τους, για τον εκσυγχρονισμό τους, για εξοικονόμηση ενέργειας και άλλους στόχους.

    Οι ελληνικές ΜΜΕ είναι στην πλειοψηφία τους μικρές και οικογενειακές. Χρειαζόμαστε, οι νέοι άνθρωποι που θα ενταχθούν ή θα δημιουργήσουν ΜΜΕ, να μπουν σε ένα νέο κλίμα επιχειρηματικότητας, με αξιοποίηση της τεχνολογίας, πληροφορικής, καινοτομίας, ώστε να μπορέσει η επιχείρηση αυτή να βρει το δρόμο της ανταγωνιστικότητας. Γιαυτό έχουμε σειρά προγραμμάτων για την υποστήριξη των νέων, καθώς και ειδικότερα των νέων γυναικών, όπως και των ΑΜΕΑ, που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες.

    Η Πολιτεία παρεμβαίνει και ρυθμίζει τις αγορές, παρεμβαίνει επίσης και διαμορφώνει προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων. Το κράτος έχει ρόλο, δεν είναι θεατής. Δεχόμαστε τις αγορές, αλλά ρυθμιζόμενες, όχι ανεξέλεγκτες. Ζητούμε κοινωνικό έλεγχο και στήριξη και προστασία των συμμετεχόντων στις αγορές, τόσο του μικρομεσαίου επιχειρηματία και του εμπόρου, όσο και του πολίτη-καταναλωτή. Διότι σε τελική ανάλυση είναι κοινό συμφέρον και του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, να υπάρξει φθηνή τιμή, ποιοτικά καλό προϊόν και σε επάρκεια στην αγορά. Αυτή είναι μια πολιτική, που την στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια. Δεν πιστεύουμε σε θαύματα, δεν αλλάζουν ξαφνικά όλα, όμως η σταθερή διαρκής εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα δώσει ορατά θετικά αποτελέσματα.

    Προωθούμε συνεχώς ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση για την χαλάρωση του πτωχευτικού δικαίου. Αυτός ο «βραχνάς» για την ελληνική αγορά, πρέπει να φύγει. Όποιος πτώχευσε για μια φορά, χωρίς δόλο ή πρόθεση, πρέπει να μπορεί να ξαναμπεί στην αγορά. Επίσης, καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του χρόνου και του κόστους δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Έχουμε εξασφαλίσει καλές προϋποθέσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να προχωρήσουμε πράγματι σε μια τομή σε αυτό το θέμα.

    Επίσης, υπολογίζουμε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα μπορέσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΤΕΜΠΕ, μετά από ένα χρόνο εντατικής προετοιμασίας και προεργασίας, που θα έρθει να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές απαιτήσεις 35-40.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχοντας μάλιστα ήδη στα ταμεία του 100 εκατ. Ευρώ.

    Οι ΜΜΕ θα στηριχτούν συνολικά αποτελεσματικότερα, εφόσον μπορέσουμε να τις υποστηρίξουμε το ίδιο πέραν του κέντρου, στην περιφέρεια. Η ίδρυση των 52 Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) στην έδρα του κάθε Νομού και η λειτουργία των 13 Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) στην έδρα της κάθε Περιφέρειας, συνδεδεμένα μάλιστα μεταξύ τους και στελεχωμένα με το κατάλληλο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, δημιουργούν ένα πυραμιδικό δίκτυο υποστήριξης, τεχνολογικής και αναπτυξιακής, σε κάθε ΜΜΕ και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να μπει στον αγώνα της επιχειρηματικότητας.

    Είναι η εποχή που χρειαζόμαστε συμφωνίες, γιατί έχουμε κοινούς στόχους. Χρειαζόμαστε συμφωνίες μεταξύ Πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, διότι έχουμε κοινό στόχο να κρατήσουμε υψηλούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσουμε το παραγόμενο και συνεχώς βελτιούμενο ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας, που χρειάζεται όμως δουλειά, απασχόληση. Δουλειά για όλους, σημαίνει ανάπτυξη για όλους, που με τη σειρά της σημαίνει δυνατότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία. Και αυτό για να γίνει θέλουμε δυνατές, ποιοτικές, ανταγωνιστικές ΜΜΕ».

    [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ EXPO

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (14:33 UTC+2)

    Η ασφάλεια του πολίτη σε κάθε επίπεδο και η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική μεγέθυνση είναι τα μηνύματα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση μέσα από τη διοργάνωση της EXPO 2008, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε χθες στη Θεσσαλονίκη τις εργασίες του Διήμερου Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Μητέρα Γη: Η Γνώση της γης, Γεωργία, Διατροφή», που διοργάνωσε η εκτελεστική Γραμματεία διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008 σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

    Η δήλωση του κ.Τσοχατζόπουλου έχει ως εξής:

    «Ήταν πραγματικά ένα πολύ πετυχημένο συμπόσιο, που μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, αλλά και να πάμε κατευθείαν στην καρδιά των θεμάτων που θα προωθήσει η Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας την ΕΧΡΟ του 2008. Τα μεγάλα μηνύματα που πήραμε σήμερα είναι, πρώτον, ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μια προτεραιότητα στην ποιότητα της εξέλιξης της παραγωγής στον 21ο αιώνα. Δεύτερον, το γεγονός ότι η τεχνολογία και η γνώση είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και τρίτο ότι η ασφάλεια της διατροφής στη σύγχρονη εποχή παίζει καθοριστικό ρόλο. Έτσι το μήνυμα που θέλουμε, με τη σειρά μας, να περάσουμε μέσα από τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ, είναι ότι: «Προωθούμε την ασφάλεια του πολίτη σε κάθε επίπεδο και συγχρόνως διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για μια οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική μεγέθυνση, σταθερή για τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι τα μηνύματα που θέλουμε να στείλει η ΕΧΡΟ του 2008 από τη Θεσσαλονίκη. Οι συζητήσεις, οι εργασίες και ο διάλογος με τόσους διεθνείς εκπροσώπους συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να επιβεβαιωθεί αυτό το πόρισμα».

    [14] ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (11:53 UTC+2)

    Παρά τις προσπάθειες αντίδρασης στη ζώνη των 2.000-2.020 μονάδων η Σοφοκλέους έκλεισε για άλλη μια φορά με εβδομαδιαίες απώλειες. Ειδικά η συνεδρίαση της Παρασκευής οδήγησε την αγορά μια ανάσα από την ψυχολογική διάσπαση των 2.000 μονάδων κλείνοντας στις 2.001,50.

    Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός ολόκληρη την εβδομάδα, γεγονός που από τη μία δηλώνει την απροθυμία των επενδυτών να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα και από την άλλη την αποφυγή τοποθετήσεων από τους έχοντες ρευστότητα, πιθανώς διότι περιμένουν την αγορά χαμηλότερα. Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι η κύρια στήριξη βρίσκεται στη ζώνη των 1.900 μονάδων και μόνο ψυχολογικής σημασίας είναι η προσπάθεια αντίδρασης στις 2.000 μονάδες. Παρ' όλα αυτά εδώ και δέκα ημέρες είδαμε φιλότιμες προσπάθειες να διατηρηθεί ο γενικός δείκτης με το 2 μπροστά. Σε τέσσερις συνολικές ενδοσυνεδριακές διασπάσεις των 2.000 μονάδων είχαμε αντίδραση, κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου εμφανίζονταν αγοραστές με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να εξανεμίζονται οι απώλειες. Την Παρασκευή όμως αυτό δεν συνέβη. Ο γενικός δείκτης στο "καμπανάκι" βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας (αν και μεσοσταθμικά κατάφερε να κλείσει υψηλότερα).

    Δεδομένης της αρνητικής κατάστασης στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία έχουν κάνει εδώ και μήνες ένα σημαντικό ράλι και αυτή την εποχή διορθώνουν ελαφρά, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς την επόμενη εβδομάδα. ¶λλωστε τα διεθνή οικονομικά νέα είναι ασαφή και, παρ' όλο που έχουμε αποφύγει την είσοδο σε παγκόσμια ύφεση, δεν έχουμε ακόμα πειστεί ότι οδηγούμεθα σε ανάπτυξη, τουλάχιστον όχι τόση όση έχουν προεξοφλήσει οι αγορές. Η τελευταία δημοσκόπηση του Economist έχει δώσει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 2,4% και 3,6% για τις ΗΠΑ για το 2003 και το 2004 ενώ στη ζώνη του ευρώ τα νούμερα αυτά είναι 0,5% και 1,7% αντίστοιχα. Υψηλή παραμένει και η ανεργία (κάτι που εμείς εδώ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι) στο 6,1% στις ΗΠΑ και στο 8,9% στην Ευρώπη από 5,8% και 8,4% που ήταν πέρυσι.

    Υπό το πρίσμα των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και με την αβεβαιότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας, που δεν έχει δείξει ακόμα με βεβαιότητα τον νικητή, το χρηματιστήριο θα δυσκολευθεί πολύ να κινηθεί έντονα ανοδικά. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών του καλοκαιριού για κλείσιμο έτους κοντά στις 3.000 μονάδες ήταν αβάσιμες και υπερφίαλες και είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν οι 2.500 μονάδες. Τώρα αμφιβάλλουμε και γι' αυτό ακόμα το συντηρητικό σενάριο και προτείνουμε στους επενδυτές του ΧΑΑ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά ο σημερινός εγκλωβισμός των επενδυτών στις 2.300 μονάδες είναι πιο επιζήμιος από αυτόν στις 6.000 μονάδες. Η υπενθύμιση παλιών κακών με τη διαρκή επανάληψή τους ριζώνει την αποστροφή του κόσμου από το χρηματιστήριο. Και η αγορά δεν μπορεί να παίζει μόνον με τους θεσμικούς. Είναι που λέμε "εν ου παικτοίς" ή, ακριβέστερα, "άνευ παιδίων"...

    [15] ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:04 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε εκλογική συμμαχία προχώρησαν, σήμερα, οι Φιλελεύθεροι και οι Δημοκρατικοί στη Ρουμανία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές.

    Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη Ρουμανία, η συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του ρουμανικού πολιτικού σκηνικού.

    Αμεση και σκληρή απέναντι στη νεογέννητη αυτή συμμαχία ήταν η αντίδραση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο ηγέτης του οποίου, Αντριαν Ναστάσε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του νέου πολιτικού σχήματος.

    Στο έγγραφο με το οποίο Φιλελεύθεροι και Δημοκρατικοί επισημοποίησαν τον «αρραβώνα» τους τονίζεται μεταξύ άλλων πως «δημιουργείται ένα σχήμα ικανό να νικήσει στις εκλογές (του 2004) και να κυβερνήσει με ικανότητα και ειλικρίνεια».

    Αναφέρεται δε πως σε περίπτωση νίκης, ο συνασπισμός αυτός θα θέσει τέλος στην «οδυνηρή μετα-κομμουνιστική μεταβατική περίοδο» και θα εντάξει τη Ρουμανία στις ευρωατλαντικές δομές.

    Ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Τράιαν Μπασέσκου, και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Τεοντόρ Στολογιάν, ανακοίνωσαν ακόμη πως αυτός που θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για λογαριασμό του συνασπισμού θα είναι ο πολιτικός εκείνος που θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τόσο τον Σοσιαλδημοκράτη, Αντριαν Ναστάσε, όσο και τον ηγέτη του Κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας, Βαντίμ Τουντορ.

    Ανακοινώνοντας τον «αρραβώνα» των κομμάτων τους, οι δυο ηγέτες εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι «οι περισσότεροι εκ των ρουμάνων πολιτών ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αβεβαιότητας» αλλά και για τη χαλάρωση της εμπιστοσύνης στο δημοκρατικό σύστημα. Δεσμεύτηκαν δε για πάταξη της διαφθοράς.

    Την ώρα που τα δυο κόμματα ανακοίνωναν τον «αρραβώνα» τους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συνεδρίαζε με σκοπό την προετοιμασία του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα της χώρας, που θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε καταφέρθηκε εναντίον του νέου πολιτικού συνασπισμού, λέγοντας πως δοκιμάζει «απεγνωσμένα» μια φόρμουλα που στερείται οποιασδήποτε ιδεολογίας. «Είναι ένα κλαμπ που θέλει να κοροϊδέψει για ακόμη μια φορά τους Ρουμάνους» είπε χαρακτηριστικά.

    [16] 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΡΑΛΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Εντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν το πρωί στην πόλη Στάρα Ζαγόρα στην ανατολική Βουλγαρία, όταν στη διάρκεια τοπικού ράλι αυτοκινήτων ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στους θεατές.

    Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα 11χρονο αγόρι και τρεις δημοσιογράφοι. Ο 54χρονος δημοσιογράφος, Εμιλ Νικόλοφ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης.

    Ο αγώνας διακόπηκε για μιάμιση περίπου ώρα, ωστόσο, οι διοργανωτές αρνήθηκαν να τον ακυρώσουν, επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό το ράλι ακυρώνεται μόνο σε περίπτωση δυστυχήματος με νεκρούς.

    Ε.Π.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΓΔΜ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Οχρίδα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (15:21 UTC+2)

    Συμφωνία για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της λίμνης Οχρίδας θα υπογράψουν το τέλος Οκτωβρίου η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, όπως συμφωνήθηκε χθες στη συνεδρίαση της διασυνοριακής επιτροπής για την προστασία της λίμνης, που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα.

    Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή εναλλακτικών συστήματος συλλογής των λυμάτων σε κατοικημένες περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο υπάρχον σύστημα συλλογής, αλλά και τον καθαρισμό των ποταμών που εκβάλλουν στη λίμνη μεταφέροντας γεωργικά φάρμακα.

    Επίσης, θα γίνει συλλογική αξιολόγηση της πανίδας στην λίμνη και, ανάλογα με τους πληθυσμιακούς αριθμούς των ειδών, θα ληφθούν μέτρα για την επίτευξη βιολογικής ισορροπίας.

    Ε.Π.

    [18] ΜΠΡΟΥΝΣ: Η ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ

    Πρίστινα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (15:14 UTC+2)

    Αν η ΠΓΔΜ επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να ξεχάσει τη συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών υπηκόων από το μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωσε ο απεσταλμένος της κοινότητας στα Σκόπια, Αλέξης Μπρουνς, σε συνέντευξή του στην αλβανόγλωσση εφημερίδα «Koha Ditore» της Πρίστινα.

    Ο πρέσβης τόνισε ότι η ΠΓΔΜ είναι μία από τις χώρες που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και κατά συνέπεια δεν πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη μίας εκ των επόμενων συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

    Ε.Π.

    [19] H E.E. ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (15:07 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στην Κροατία να είναι περισσότερο προσεκτική ως προς την πρόθεσή της να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της στη θάλασσα της Αδριατικής, δημιουργώντας ελεύθερη οικονομική ζώνη.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Ιβαν Σιμόνοβιτς, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες συνέστησαν στην κυβέρνηση να μη λάβει καμία απόφαση πριν από την μεσογειακή διάσκεψη για την αλιεία, που θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία στις 25 και 26 Νοεμβρίου.

    Ε.Π.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Την οδυνηρή διαπίστωση ότι ένας αγώνας δεν διαρκεί μονάχα ενενήντα λεπτά έκανε σήμερα η Προοδευτική στον αγώνα κόντρα στον Ακράτητο, που έληξε ισόπαλος 1-1, για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η ομάδα του Κορυδαλλού παρότι οδηγούσε το σκορ από το 27' με γκολ του Ζάιμι, δεν κατάφερε να προσθέσει άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα των πρόσφατων πετυχημένων αποτελεσμάτων και δέχθηκε στις καθυστερήσεις το γκολ της ισοφάρισης, με δράστη τον Ποζαπαλίδη του Ακράτητου, ο οποίος με εντυπωσιακό σουτ από τα 25 μέτρα "κρέμασε" τον γκολκίπερ Τζενάμο.

    Η «μοιρασιά» θεωρείται δίκαιο αποτέλεσμα καθώς οι φιλοξενούμενοι δεν αρκέστηκαν σε παθητικό ρόλο αντιθέτως «χτύπησαν» το παιχνίδι και ανταμείφθηκαν για τις επιθετικές τους προσπάθειες.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΙΦΟΥΝΑΣ Ο ΠΑΟΚ, 4-1 ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ

    Πύργο, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Σαν σίφουνας πέρασε από τον Πύργο ο ΠΑΟΚ, συντρίβοντας με το επιβλητικό 4-1 τον τοπικό Πανηλειακό, για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας, αποδεικνύοντας ότι συνήλθε από τις δυο εντός έδρας γκέλες σε Ελλάδα και Ευρώπη, με Προοδευτική (0-0) και Λιν (0-1), αντίστοιχα.

    Ταυτόχρονα, το συγκρότημα του Άγγελου Αναστασιάδη διατήρησε την καλή παράδοση που έχει όταν αγωνίζεται στην έδρα του Πανηλειακού, καθώς στις επτά τελευταίες επισκέψεις του μετράει αισίως πέντε νίκες και δυο ισοπαλίες.

    Οι Θεσσαλονικείς από νωρίς έδειξαν τα δόντια τους στους νεοφώτιστους και κυνήγησαν από την αρχή της αναμέτρησης κάποιο γκολ. Οι επιθετικές τους προσπάθειες ανταμείφθηκαν στο 18ο όταν ο Μάρκος με αριστερό σουτ από κοντινή θέση άνοιξε το σκορ. Οι γηπεδούχοι δεν πρόλαβαν καλά-καλά να συνέλθουν από το σοκ και δέχθηκαν και δεύτερο τέρμα. Έπειτα από λάθος ενέργεια του Τσιώλη, ο Σαλπιγγίδης δέχθηκε πάσα από τον νεαρό Γιαννιτσανάκη, σημειώνοντας το 2-0. Αυτό ήταν και το σκορ με το οποίο οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

    Μετά την ανάπαυλα ο Πανηλειακός μπήκε πιο δυνατα στο τερέν προσπαθώντας να μειώσει στο σκορ. Τόσο όμως ο Τσίγκας στο 50ο όσο και ο Σωτήρχος στο 59ο σε μοναδικές ευκαιρίες δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Ατματσίδη.

    Και όπως ορίζει ο κανόνας του ποδοσφαίρου όταν χάνεις ευκαιρίες δέχεσαι γκολ. Έτσι συνέβη και στον Πύργο. Η μπάλα τιμώρησε τον Πανηλειακό για τις χαμένες ευκαιρίες και στο 60ο ο Εγκωμίτης έπειτα από όμορφη προσπάθεια έκανε το 3-0 για την ομάδα του.

    Ο Πανηλειακός πέταξε «λευκή» πετσέτα και οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στην επίτευξη και τέταρτου γκολ με τον Σαλπιγγίδη. Το μόνο που κατάφεραν οι νεοφώτιστοι ήταν να πετύχουν το γκολ της τιμής με τον Τσίγκα, στις καθυστερήσεις του αγώνα, γράφοντας το τελικό σκορ.

    [22] Β΄ΕΘΝΙΚΗ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΣΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Την πρώτη απώλεια βαθμών υπέστη ο Απόλλων Καλαμαριάς στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 εκτός έδρας κόντρα στο Λεβαδειακό, στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

    Οι «Πόντιοι» παρότι προηγήθηκαν στο σκορ δέχθηκαν το γκολ της ισοφάρισης, που έμελλε να διαμορφώσει το τελικό σκορ. Πάντως, η "μοιρασιά" κάθε άλλο παρά απογοήτευσε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία πέρασε αλώβητη από μια ισχυρή έδρα, διατηρώντας ταυτόχρονα την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Στα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής, το παιχνίδι της ημέρας έγινε στη Σέρρες, όπου η τοπική ομάδα αντιμετώπισε τον νεοφώτιστο Εργοτέλη και αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2. Οι γηπεδούχοι βρέθηκα δυο φορές πίσω στο σκορ, αλλά είχαν τα ψυχικά αποθέματα να φτάσουν στην ισοφάριση και να πάρουν δίκαια το βαθμό της ισοπαλίας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής:

    Λεβαδειακός-Απόλλων Καλαμαριάς 1-1

    Πανσερραϊκός-Εργοτέλης 2-2

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Καλαμάτα 1-0

    Απόλλων Αθηνών-Παναχαϊκή 3-1

    Κασσάνδρα-Γιάννινα 1-0

    Πατραϊκός-Κέρκυρα 0-0

    Νίκη Βόλου-Εθνικός Αστέρας 0-0

    Φωστήρας-Ατρόμητος Αθηνών 2-2

    Ο βαθμολογικός πίνακας έπειτα από πέντε αγώνες διαμορφώνεται ως εξής:

    1.Καλαμαριά 13

    2.Λεβαδειακός 11

    3.Φωστήρας (4αγ.) 8

    4.Πανσερραϊκός 8

    5.Κέρκυρα 8

    6.Κασσάνδρα 8

    7.Εργοτέλης 7

    8.Ποσειδών Πόρων 5

    9.Καλαμάτα 5

    10.Απόλλων 5

    11.Νίκη Βόλου (3αγ.) 4

    12.Ατρόμητος (4αγ.) 4

    13.ΠΑΣ Γιάννενα 4

    14.Πατραϊκός 4

    15.Εθνικός Αστέρας 4

    16.Παναχαϊκή 1

    [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Καστοριά στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας. Οι «γουναράδες» πέρασαν σαν σίφουνες από την έδρα του Βύζα Μεγάρων κερδίζοντας με το ευρύ 4-0 και ανέβηκαν έτσι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Με το δεξί ξεκίνησε τις αγωνιστικές τις υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα και η νεοφώτιστη Δόξα Δράμας που επικράτησε εντός έδρας του Αχαρναικού με 2-0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής:

    Ατσαλένιος-Ρόδος 1-0

    Λύκοι-Βέροια 0-0

    Δόξα Δράμας-Αχαρναϊκός 2-0

    Βύζας Μεγάρων-Καστοριά 0-4

    Ηλυσιακός-Λάρισα 2-1

    Αγ. Δημήτριος-Θύελλα Πατρών 1-1

    Λεωνίδιο-Κιλκισιακός 0-1

    Ποντιακός Ν. Σάντας-Θρασύβουλος 0-1

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΠΑΕ ανέβαλε τις αναμετρήσεις Μαρκό-Αγροτικός Αστέρας και Καβάλα-Χαλκίδα, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα των ΠΑΕ Αγροτικός Αστέρας και Καβάλα, καθώς εκκρεμεί η υπόθεση του υποβιβασμού της Παναχαϊκής από τη Β' Εθνική.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ Ο ΗΛ. ΑΡΜΕΝΗΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (18:18 UTC+2)

    Στον πάγκο της Νήαρ Ηστ θα κάθεται ο Hλίας Aρμένης, ο οποίος υπέγραψε με την ομάδα της Καισαριανής συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

    «Ήρθα σε μια ομάδα και μία συνοικία με πλούσια μπασκετική παράδοση.

    Aυτό που μπορώ να πω τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι χρειάζεται δουλειά και μόνο δουλειά. O χρόνος μας πιέζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος», είπε ο Έλληνας κόουτς στις πρώτες του δηλώσεις στο «τιμόνι» της Νηαρ Ηστ.

    [25] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΛΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ Η CIA

    Ουάσιγκτον, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), απέρριψε τις κατηγορίες της ηγεσίας της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι οι πληροφορίες που είχε για οπλοστάσιο του Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου ήταν απαρχαιωμένες, μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής, Πόρτερ Γκος, και η αντιπρόεδρος Τζέιν Χάρμαν -που προέρχεται από το κόμμα των Δημοκρατικών- κατηγορούν τη CIA ότι χρησιμοποίησε παλαιά στοιχεία που χρονολογούνταν από το 1998, οπότε και αποχώρησαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών από το Ιράκ.

    Η νέα διαρροή έρχεται τη στιγμή που οι πληροφορίες που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο τελούν υπό έντονη αμφισβήτηση.

    Ο κ. Γκος και η κυρία Χάρμαν υποστηρίζουν ότι η CIA χρησιμοποίησε τα στοιχεία του 1998 μαζί με μερικές «νέες, αποσπασματικές ενδείξεις» όταν συνέταξε τις εκθέσεις της για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεϊν.

    «Ο ισχυρισμός ότι το Ιράκ συνέχισε να αναπτύσσει χημικά και βιολογικά όπλα παρέμεινε στατικός τα τελευταία δέκα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.

    Η απάντηση της CIA

    O εκπρόσωπος τύπου της CIA, Μπιλ Χάρλοου, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών εμμένουν στα στοιχεία και τις κρίσεις τους», τόνισε.

    Η CIA υποστηρίζει ακόμη ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας δεν αξιολόγησε επαρκώς το πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους.

    Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής εξέταζαν επί τέσσερις μήνες 19 τόμους απόρρητων εγγράφων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [26] ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ "ΦΩΣ" ΤΗΣ ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ Η ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία που προσπαθεί να συνέλθει από το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία της που άφησε σχεδόν ολόκληρη την χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως μεταδίδει το BBC.

    Το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας επανασυνδέθηκαν, εκτιμάται όμως ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετές ώρες προτού επιστρέψει και ο Νότος σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

    Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί έμειναν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα).

    Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

    «Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

    Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

    Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

    Τις πταίει ;

    Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της Ιταλίας από τη Γαλλία, η οποία με τη σειρά της απέδωσε τα προβλήματα στην κακοκαιρία.

    Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

    [27] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 45 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (17:11 UTC+2)

    Δέκα νεκροί και τουλάχιστον 45 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε το μεσημέρι σε πολυσύχναστη περιοχή της πόλης Φλορέντσια της Κολομβίας.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας- μαρξιστικό κίνημα γνωστό ως FARC.

    [28] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΡΗΝΟ - 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Κόμπλεντς, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (17:06 UTC+2)

    Πενήντα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δέκα σοβαρά, όταν τουριστικό πλοίο προσάραξε στον ποταμό Ρήνο, στη Γερμανία.

    Το ατύχημα σημειώθηκε κοντά στο Σαιντ Γκορ μεταξύ Μπίνγκεν και Κόμπλεντς και όπως ανακοινώθηκε από τη γερμανική αστυνομία οι δυο προπέλες του φαίνεται να αποκόπηκαν. Ο πλοίαρχος δεν μπόρεσε να το κατευθύνει με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε βράχους.

    Το ατύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι στάθμη του νερού σε ορισμένα σημεία του Ρήνου έχει κατέβει σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

    Το μήκος 70 μέτρων πλοίο «Λορελάι» βρισκόταν στο 554ο χιλιόμετρο του Ρήνου και μετέφερε 349 επιβάτες. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία διεκόπη στο Ρήνο.

    [29] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΙΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2003 (16:55 UTC+2)

    Την έκθεση των θησαυρών των βασικών τάφων των αρχαίων Αιγών καθώς και το πρώτο πωλητήριο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. εγκαινίασε, σήμερα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Βέροιας Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο υφυπουργός πολιτισμού κ.Νάσος Αλευράς, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ηλίας Φωτιάδης , ο νομάρχης Ημαθίας κ.Γιάννης Σπάρτσης, δήμαρχοι της περιοχής, η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη , ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Γιάννης Αντωνόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού , κ. Ανδρέας Βουγογιαννόπουλος.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βενιζέλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Η νέα μεγάλη, μόνιμη έκθεση της Βεργίνας είναι η γοητευτικότερη και η σημαντικότερη- κατά την γνώμη μου- έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, για να μην χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο γεωγραφικό μέτρο σύγκρισης.

    Πρόκειται για μια μυσταγωγία αρχαιολογική και είναι πραγματικά υποχρέωση κάθε Έλληνα, είναι υποχρέωση κάθε σχολείου , και θα έλεγα ότι είναι και ευκαιρία για

    κάθε επισκέπτη της χώρας να έρθει σ' αυτό τον χώρο και να μπει μέσα στο πνεύμα του ελληνικού Μακεδονικού Πολιτισμού, και μέσα σ' αυτήν την φιλοσοφία την ταφική των Μακεδόνων, δηλαδή μέσα στην αντίληψή τους για την σχέση με το θάνατο, για την σχέση με τον χρόνο, για την σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό.

    Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν διαμορφώσει οι αρχαιολογικές μας υπηρεσίες και εδώ στην Βεργίνα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γιατί λειτουργεί και μία πολύ σημαντική πανεπιστημιακή ανασκαφή αυτή που διηύθυνε επί χρόνια ο Μανόλης Ανδρόνικος».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 September 2003 - 18:14:22 UTC