Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ 6,1% ΑΠΟ 7,8% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [03] ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ Ο Μ.
  • [04] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [05] ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ"
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ
  • [07] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  • [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕQUAL" ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [10] "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΓΙΑ 5 ΕΚΑΤ.ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [11] ΧΟΛΚΕΡΙ: ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
  • [12] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [13] ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" Η ΜΙΡΑ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ
  • [14] ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [15] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Κ.ΑΝΑΝ
  • [16] ΣΚΟΝΤΑΨΕ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 0-0
  • [17] ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ
  • [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [19] Χ.ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ
  • [20] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [21] ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟΪΜΠΕΡ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS
  • [22] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
  • [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΟΣ...ΠΩΛΗΣΗ
  • [24] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [25] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
  • [26] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"
  • [27] ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [28] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 38α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

  • [01] ΣΤΟ 6,1% ΑΠΟ 7,8% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (11:05 UTC+2)

    Μείωση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου, ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έναντι του Κώστα Καραμανλή και περιορισμό της διαφοράς στην παράσταση νίκης, δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία «Κάπα Research» για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά στο 6,1% από 7,8% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,2% έναντι 33,1% του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας τα προβάδισμα αλλά εμφανώς εξασθενημένο.

    Από τα άλλα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 5,2% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ το οριακό 3%, το ΔΗΚΚΙ το 2,1% και το ΛΑΟΣ το 1,5%. Οι αναποφάσιστοι φθάνουν μόλις το 10,4%, καθ΄όσον ενισχύεται η συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος που φθάνει το 73,9% -όσων το ψήφισαν στις εκλογές του 2000- ενώ για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με 85,7%.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανίζεται με ενισχυμένο προφίλ και στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» αυξάνει την απόστασή του από τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή από 1,1% σε 3,4%. Ο κ.Σημίτης συγκεντρώνει 38,7% και ο κ.Καραμανλής 35,3%.

    Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», 53,5% προβλέπει τη Ν.Δ. και 31,4% το ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τη λεγόμενη παράσταση νίκης περίπου κατά 11 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας.

    Το 23,4% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την πορεία της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο κ.Σημίτης τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, το 9,1% πολύ ικανοποιημένο, ενώ το 37% εμφανίζεται καθόλου ικανοποιημένο κα ιτο 30,3% όχι και τόσο.

    Στην ερώτηση πως θα ήταν τα πράγματα στη χώρα αν ήταν η Ν.Δ. στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, το 34,5% απαντά ότι θα ήταν «περίπου τα ίδια», 30,7% «καλύτερα» και το 28,8% «χειρότερα». Οσον αφορά τις επιδόσεις του κ.Καραμανλή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 34% εμφανίζεται καθόλου ικανοποιημένο και το 25,8% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, ενώ ένα 8,9% εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένο.

    Οσον αφορά τη δημοτικότητα των δημοσίων προσώπων, προηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος με το συντριπτικό ποσοστό του 91,3% και ακολουθούν ο Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίος με 75,1% και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με 74,5%.

    Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Γιώργος Παπανδρέου με 69,9%, η Φώφη Γεννηματά με 62,5% και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 59,6%, ενώ τις αντίστοιχες θέσεις στη Ν.Δ. καταλαμβάνουν η Ντόρα Μπακογιάννη με 79,2%, ο Γιώργος Σουφλιάς με 65,9% και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος με 58,4%.

    [02] ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (17:59 UTC+2)

    "Λουκέτο" μπαίνει από αύριο, στις 6 τα ξημερώματα, στα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα. Οι βενζινοπώλες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις αντλίες καυσίμων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

    Πάντως, για αύριο στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να επανεξετάσουν το θέμα. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέλιος, δήλωσε χαρακτηριστικά για τις κινητοποιήσεις: «Μετά από τις εκτιμήσεις που έκανε το Δ.Σ. αποφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων και να κατέβει ο κλάδος σε απεργία από αύριο, στις 6 το πρωί, σε όλη τη χώρα. Τα πρατήρια θα είναι κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών. Εδώ και ένα χρόνο συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών ένα λανθασμένο σχέδιο για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, παρά το ότι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος απέδειξε με στοιχεία και επιχειρήματα ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή».

    «Εμείς επαναλαμβάνουμε και ενόψει της αυριανής συνάντησης που έχουμε στο υπουργείο Οικονομικών την πρόταση μας. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε οτιδήποτε στοχεύει στον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων αλλά διαφωνούμε στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου μέτρου. Θέλουμε τα βενζινάδικα στην Ελλάδα να γίνουν βενζινάδικα ευρωπαϊκού τύπου. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εφαρμόζουμε τριτοκοσμικά συστήματα», κατέληξε ο κ.Μακρυβέλιος.

    [03] ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον ελληνικό λαό «για το διεθνή διασυρμό της χώρας στον οποίο πρωταγωνίστησε» ζητά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου από το βήμα της 68ης ΔΕΘ περί αναφοράς για διαφθορά στο ελληνικό δημόσιο σε έκθεση της ΕΚΤ, που διαψεύδει με δημοσίευμά της η «Ημερησία».

    Με σημερινή δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγορεί τον κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του για παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του καταλογίζει ότι «υπόσχεται περισσότερο κοινωνικό κράτος, με πόρους που θα προέλθουν από την κατάργηση του».

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη έχει ως εξής:

    Κατά την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία μεταδόθηκε και από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Καραμανλής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο -δικό του- όριο ανευθυνότητας και προχειρότητας. Στον κατάλογο των κατά καιρούς δηλώσεων που έχει κάνει για την Οικονομία, οι οποίες έχουν διαψευστεί παταγωδώς, (όπως για παράδειγμα ότι δεν θα μπούμε στην ΟΝΕ) προσέθεσε μια νέα. Ισχυρίσθηκε ότι βάσει έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το κράτος σπαταλά άσκοπα 10 δις. ευρώ ετησίως. Συνέχισε δε ισχυριζόμενος ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα ασκούσε ο ίδιος αν ποτέ γινόταν Πρωθυπουργός θα στηριζόταν και θα αντλούσε πόρους από αυτό ακριβώς το ποσό.

    Λίγες ημέρες μετά αποδεικνύεται ότι:

    Δεν υπάρχει καμία έκθεση αυτού του περιεχομένου της ΕΚΤ, σύμφωνα με γραπτή διαβεβαίωση της διευθύντριας τύπου και ενημέρωσης της ΕΚΤ προς την εφημερίδα «Ημερησία». Η ίδια η κ. Κ. Σούλλερ σε γραπτή δήλωση της, αναφέρει «το έγγραφο στο οποίο υποθέτω ότι αναφέρεστε, δεν είναι Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα κείμενο(κείμενο εργασίας Ν". 242...»)

    Στο σχετικό κείμενο λοιπόν υπάρχει ένας πίνακας στον οποίο επιχειρείται να υπολογισθεί η «σπατάλη» πόρων ανά χώρα. Στον πίνακα αυτό με βάση τον υπολογισμό των συντακτών του κειμένου τι αποκαλύπτεται; Αποκαλύπτεται ότι με βάση τους ίδιους τους συντάκτες αυτού του κειμένου εργασίας, η Ελλάδα φαίνεται λιγότερο «σπάταλη» από χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Φιλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Δανία. Αν το Ελληνικό δημόσιο «σπαταλά» όπως πιστεύει και δηλώνει ο κ.Καραμανλής 10 δις, τότε σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο, η Γερμανία σπαταλά 278 δις, η Γαλλία 271 δις, η Ιταλία 206 δις, η Σουηδία 75 δις. Στην ουσία μια πιο λεπτομερής ανάλυση του κειμένου αποκαλύπτει ότι η σύγκριση «σπατάλης πόρων» που επιχειρεί το κείμενο ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνει μέρος του κοινωνικού κράτους το οποίο στην Ευρώπη είναι σαφώς πιο αναπτυγμένο από τις ΗΠΑ.

    Φτάσαμε λοιπόν στο ιστορικό παράδοξο: ο κ. Καραμανλής υπόσχεται περισσότερο κοινωνικό κράτος, με πόρους που θα προέλθουν από την κατάργηση του.

    Ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τι διαβάζουν, όχι μόνο παραπληροφορούν τον Ελληνικό λαό, αλλά έρχονται με απύθμενη θρασύτητα και προχειρότητα να πουν στους Έλληνες ότι τεκμηριώνουν την πολιτική τους για τη χώρα πάνω σε ένα χονδροειδές ψεύδος, που κανένας άλλος σε όλη την Ευρώπη πριν από αυτούς δεν είχε καταλάβει, παρά το γεγονός ότι το κείμενο αυτό είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό.

    Η ελάχιστη πράξη ευθύνης του κ. Καραμανλή, μετά τις αποκαλύψεις, είναι να σταματήσει να σιωπά και να κρύβεται, να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό, για το διεθνή διασυρμό της χώρας στον οποίο πρωταγωνίστησε.

    [04] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Βαγδάτη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Νέα επίθεση Ιρακινών ανταρτών κατά αμερικανικών στόχων σημειώθηκε χθες βράδυ σε φυλακή δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 13.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων, η επίθεση έγινε με όλμους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

    Με τη νέα επίθεση, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ ανέρχεται στους 164, από την 1η Μαΐου όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου.

    Σε ότι αφορά την κατάσταση της υγείας της Ακίλα αλ Χασιμί, που δέχθηκε χθες επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά, αυτή παραμένει κρίσιμη, καθώς στη διάρκεια της νύχτας υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση.

    [05] ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ"

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Δυο εκδηλώσεις με αφορμή την αυριανή «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» διοργανώνει ο Συνασπισμός στην Αθήνα, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να συμμετάσχουν.

    Συγκεκριμένα, στις 11:30π.μ στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, στην έξοδο του Μετρό και στις 6μμ στην Πλατεία Καλογήρων στην έξοδο του Μετρό Δάφνης θα υπάρχει παράσταση παντομίμας.

    Εξάλλου, στην κεντρική εκδήλωση, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, στις 12:00, θα παραστεί και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Να αναζητήσει «άλλους τρόπους προβολής» συνέστησε στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας σημερινές επικριτικές δηλώσεις του υφυπουργού κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, από την Ουκρανία.

    [07] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Σουηδία πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Θα συναντηθεί συναντηθεί με την Σουηδό ομόλογο του, Λένι Μιορκλουντ, με την οποία θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δυο χωρών.

    Επίσης ο κ.Παπαντωνίου θα έχει επαφές με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας, Εσκιλ Ερλανσον και Ούρμπαν Αλιν, στο Κοινοβούλιο.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    «Παραπέμπουμε τον κ. Χρυσοχοϊδη στη χθεσινή μας απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και του συνιστούμε να διαβάσει με μεγαλύτερη προσοχή την απαντητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εκθέτει την σπατάλη του δημοσίου χρήματος και τη διαφθορά της Κυβέρνησης Σημίτη». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος στις σημερινές δηλώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της 68ης ΔΕΘ περί αναφοράς για διαφθορά στο ελληνικό δημόσιο σε έκθεση της ΕΚΤ.

    [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕQUAL" ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αλεξανδρούπολη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Το κοινοτικό πρόγραμμα "Equal", για την υποστήριξη και προσαρμοστικότητα των ΜΜΕ και των εργαζομένων στη ΒΑ Ελλάδα, που υλοποιείται στις δυο Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Ροδόπης-Εβρου και Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της διευρυμένης ΝΑ Ροδόπης Εβρου, Χρ Χατζόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, Ν.Παπαβασιλείου και ο συντονιστής του προγράμματος υποστήριξης, Γ Σταμπουλής.

    Εκτός από τις δυο Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με το παράρτημα της Ξάνθης, Σύνδεσμοι Βιομηχανιών ΑΜΘ, ΚΕΚ και φορείς από τα νησιά Λέσβο και Λήμνο.

    "Η πρωτοβουλία "Equal" ξεκίνησε το 2002 , έχει διάρκεια μέχρι το 2004 και στόχος είναι να μπορέσει να ενισχύσει κύρια τις επιχειρήσεις σε νέες μεθόδους οργάνωσης και λειτουργίας", τόνισε ο κ.Χατζόπουλος και ανέφερε ότι από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί στην Ελλάδα -και ήταν παρα πολλές- εγκρίθηκαν γύρω στις 40 και μια από αυτές ήταν στην Βόρειο Ελλάδα. "Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα συμβάλλει σ' αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ΕΕ , από την πλευρά των κρατών μελών αλλά και των τοπικών φορέων να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και βέβαια να γίνουν πιο βιώσιμες οι υπάρχουσες επιχειρήσεις", είπε ο κ.Χατζόπουλος και πρόσθεσε: "Η υπόθεση της ανάπτυξης δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν ενισχυθούν αυτοί οι τομείς. Επιδίωξή μας είναι να οργανώσουμε σωστά αυτό το πρόγραμμα".

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαβασιλείου, πρόεδρος Αναπτυξιακής Σύμπραξης των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χαρακτήρισε την κοινοτική πρωτοβουλία "Equal", ως τη σημαντικότερη παρέμβαση της ΕΕ για τα θέματα της απασχόλησης, καταπολέμησης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. "Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μοναδική ευκαιρία καθώς επιβεβαιώνει την ικανότητα τοπικών φορέων να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν σημαντικές κοινοτικές πρωτοβουλίες", είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των νήσων Λήμνου και Λέσβου μέσω της δικτύωσης των τοπικών φορέων, "θα εμπεδωθεί κατ' αρχήν η συνεργασία μεταξύ τους και οι πιλοτικές εφαρμογές που θα υλοποιηθούν θα αποτελέσουν απαρχή για επόμενες πιο προωθημένες παρεμβάσεις των φορέων". "Μ' αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να συμβάλλουμε στον επιθυμητό στόχο της σύγκλησης της περιοχής και της χώρας μας με τα ευρωπαικά πρότυπα", κατέληξε.

    Τη φιλοσοφία όλου του προγράμματος ανέλυσε ο Γ. Σταμπουλής, συντονιστής του έργου υποστήριξης. "Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε μ' αυτό το εργο είναι να κάνουμε δοκιμές σε επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να δοκιμάσουμε στο δικό μας επιχειρησιακό περιβάλλον νέες μεθόδους, που σε αλλα μέρη του πλανήτη εφαρμόζονται με επιτυχία . Η σκέψη μας ,όταν σχεδιάζαμε αυτό το πρόγραμμα ήταν να δούμε ποια ηταν τα προβλήματα και ποιους τρόπους θα βρούμε να τα αντιμετωπίσουμε ώστε οι δοκιμές αυτές να μετατραπούν σε καθημερινή πρακτική. Η φιλοσοφία αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κυρίως μέσα από αυτήν την ανταγωνιστικότητα στην διατήρηση των θέσεων εργασίας", τόνισε. "Το εργο που υλοποιούμε περιλαμβάνει αυτές τις δοκιμές και την αξιολόγηση τους, αλλά προσδοκούμε στην αρχή της επόμενης χρονιάς οι ιδιοι οι εταίροι με μικρές αλλαγές και κυρίως με προσθήκες να επανυποβάλλουμε το πρόγραμμα στο δεύτερο κύκλο αυτής της κοινοτικής πρωτοβουλίας, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί σε 6 μήνες, ώστε αυτές οι δοκιμές που θα γίνουν τώρα,να γίνουν σε εκείνο τον δεύτερο κύκλο σε ευρύτερο επίπεδο", κατέληξε

    -Ο.Ο.-

    [10] "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΓΙΑ 5 ΕΚΑΤ.ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (14:42 UTC+2)

    Ειδική υπηρεσία «εσωτερικού ελέγχου» για 23.000 υπαλλήλους και εφοριακούς αλλά και νέους «Ράμπο» για τους φορολογούμενους, προβλέπει νομοσχέδιο, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία, θα ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο αυτό για το «πόθεν έσχες» των ιδιωτών είναι διαφορετικό και ανεξάρτητο από το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά την κοινή διαπίστωση φορολογουμένων αλλά και διεθνών οικονομικών οργανισμών ότι η διαφθορά ενδημεί, μεταξύ άλλων και στους χώρους των φοροελεγκτικών οργάνων, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των 23.000 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ανατίθεται σε «Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου», κατά το πρότυπο, προφανώς, της παρόμοιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

    Επίκαιρη καινοτομία του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των ιδιωτών ανατίθεται τώρα σε ειδικό και νεοϊδρυόμενο τμήμα του ΣΔΟΕ που θα διενεργεί, δειγματολοπτικά, τακτικούς φορολογικούς ελέγχους στους πολίτες.

    Εξαιτίας των αδυναμιών του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου μέχρι σήμερα δεν γινόταν κανένας έλεγχος του πόθεν έσχες, ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν γινόταν κανένας έλεγχος του «πόθεν έσχες». Τώρα, όπως δηλώνει ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κανελλόπουλος, «με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, υποψήφιοι για έλεγχο θα είναι 5 εκατ. φορολογούμενοι που υποβάλλουν δηλώσεις», αλλά οι έλεγχοι θα είναι μόνο μερικές δεκάδες κάθε χρόνο».

    Εξηγώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ο Γ. Κανελλόπουλος αναφέρει ότι έλεγχος «πόθεν έσχες» σε ιδιώτες γίνεται, μέχρι σήμερα, μόνον με υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να ορίζει σε ποιους συγκεκριμένους ιδιώτες θα γίνει , ποιοι υπάλληλοι θα τον διενεργήσουν και ποιος ο λόγος που του υπαγορεύει. «Αν ο λόγος δεν αναφέρεται, ούτε η υπουργική απόφαση μπορεί να προσβληθεί ως αναιτιολόγητη και να ακυρωθεί, με αποτέλεσμα να μην γίνει τελικά ο έλεγχος».

    Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι: Ασχέτως του αριθμού των προσώπων που θα ελεγχθούν, υποψήφιοι προς έλεγχο θα είναι τα 5.000.000 Ελλήνων φορολογουμένων. Θα ελέγχεται μόνον τυχαίο δείγμα, το οποίο θα εξάγεται όπως περίπου και το δείγμα για τον έλεγχο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, π.χ. με βάση ψηφίο του ΑΦΜ. Οι έλεγχοι θα είναι μερικές δεκάδες κάθε χρόνο. Θα είναι όμως εξονυχιστικοί.

    Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους 23.000 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αυτή θα έχει δυο σημαντικές αρμοδιότητες: Πρώτον, τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων με βάση τυχαίο δείγμα που θα ορίζεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (ηλικία, αριθμός μητρώου, ΑΦΜ, αριθμός ταυτότητας). Δεύτερον, την μελέτη νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, καθώς και τη μελέτη των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων, για να διαπιστωθεί αν οι διατάξεις ή οι μετακινήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα καταχρήσεων και διαφθοράς, οπότε και εισηγείται αλλαγές. Π.χ. έχει προβλεφθεί με διάταξη η δυνατότητα της επιχειρήσεως να μετατρέψει το μηχανισμό φορολογικής μνήμης που διαθέτει σε χειρόγραφη.

    Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ότι κάθε μήνα επιχειρηματίες μεταβαίνουν στις εφορίες και καταργούν την ηλεκτρονική μνήμη, επαναφέροντας το χειρόγραφο σύστημα. Οι εφοριακοί υποπτεύονται ότι οι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν καταγραφή των συναλλαγών τους ή ότι επιθυμούν να κάνουν εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το οποίο η ηλεκτρονική μνήμη καθιστά απαγορευτικό, καταλήγει το δημοσίευμα.

    [11] ΧΟΛΚΕΡΙ: ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ

    Βελιγράδι, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι είναι ζήτημα ημερών η έναρξη του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας διατύπωσε ο επικεφαλής της UNMIK, Χάρι Χόλκερι, μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Ο Χόλκερι, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής, την Τρίτη και την Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι θα ζητήσει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του για την έναρξη του διαλόγου.

    Επανέλαβε δε ότι η ατζέντα του διαλόγου θα είναι αυτή που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επί Ελληνικής Προεδρίας και θα περιλαμβάνει ζητήματα που άπτονται των ενεργειακών προβλημάτων, της επιστροφής των προσφύγων, αλλά και της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο επικεφαλής της UNMIK, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα προεδρεύσει του διαλόγου, είπε ακόμη πως θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερους εκπροσώπους από κάθε πλευρά, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία του διαλόγου.

    [12] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (17:36 UTC+2)

    Οι κατηγορίες της δολοφονίας του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς, και της απόπειρας δολοφονίας του ηγέτη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, θα απαγγελθούν στον κρατούμενο στις φυλακές της Χάγης πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και σε εννιά άλλα άτομα, μέσα στην εβδομάδα, μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Στο μεταξύ, ο Εισαγγελέας αναμένεται να παρουσιάσει, αύριο, στο ειδικό δικαστήριο για τις υποθέσεις που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, τα αποτελέσματα της έρευνας για τις δυο αυτές υποθέσεις.

    [13] ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" Η ΜΙΡΑ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Την προεδρία της Σερβίας ενδέχεται να διεκδικήσει η πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς και σύζυγος του κρατούμενου στις φυλακές της Χάγης τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου επικαλούμενος δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος της Μάρκοβιτς, η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, που οι φήμες την θέλουν να έχει καταφύγει στη Ρωσία, ενδέχεται να βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

    «Εάν θα κατέβει ή όχι (στις εκλογές) εξαρτάται μεταξύ άλλων από τη θέση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος θα μας προτείνει κάποιον υποψήφιο προς στήριξη» δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου ο Ζίβοζιν Στάνιτς.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Μάρκοβιτς καταζητείται, καθώς εκκρεμεί εις βάρος της ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, ο Στάνιτς παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποια τεχνικά, όπως χαρακτηριστικά είπε, προβλήματα που θα ξεπεραστούν, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός πως η καταζητούμενη Μάρκοβιτς δεν έχει ουσιαστική επαφή με το κόμμα της στο Βελιγράδι.

    [14] ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (14:36 UTC+2)

    Επιδίωξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ όσον αφορά την Κύπρο, είναι να αναπτυχθεί ένας ''εντατικός διακοινοτικός διάλογος'' για την υπέρβαση των όσων χωρίζουν τις δύο κοινότητες ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες συμφιλίωσης και επανένωσης της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ, Γιώργος Χριστοφίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης και της συμμετοχής του στο διήμερο συνέδριο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την υπογραφή της σχετικής διακήρυξης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ''η Κύπρος να επανενωθεί πριν την 1η Μαϊου 2004 που θα ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες με κοινή ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων''.

    [15] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Κ.ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (14:15 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θα συνεχίσει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στα θέματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ακόμη και αν υπάρξει νίκη της αντιπολίτευσης στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και υποδειχθεί νέος συνομιλητής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, αναχωρώντας το πρωί για την Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η 58η συνέλευση των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ιακώβου ερωτηθείς για το τι προβλέπεται από την συνάντηση του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, είπε πως θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και θα εκφραστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέχει πολύ από τις θέσεις αυτές. Ανέφερε πως εάν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς πως ''το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και θα μένει νεκρό'' καθώς και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιουλ, ''θα επηρεάσουν το περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχει ο Τ.Παπαδόπουλος με τον ΓΓ του ΟΗΕ''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΣΚΟΝΤΑΨΕ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 0-0

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Σκόνταψε ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη μπορεί να ήταν κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο και να είχαν πλήθος ευκαιριών όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο τέρμα και να πάρουν τη νίκη από την Προοδευτική, για την 4η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 0-0.

    Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στο γήπεδο και από τα πρώτα λεπτά έδειξε αποφασισμένος να πετύχει ένα τέρμα, παρά το γεγονός ότι η Προοδευτική παρατάχθηκε αμυντικά. Στο 13' χάθηκε μια καλή ευκαιρία με τον Σλάτζαν Σπάσιτς και στο 16' με τον Γιώτη Εγκωμίτη. Στο 30' ο Γιώργος Κούτσης τραυματίστηκε και ο Αγγελος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε γρήγορη αλλαγή. Τη θέση του στην ενδεκάδα πήρε ο νεαρός Καρυπίδης.

    Στην επανάληψη, η Προοδευτική ήταν αυτή που είχε μια καλή ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Στο 49' το σουτ του Αντωνόπουλου βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΟΚ και η μπάλα βγήκε άουτ. Μετά από αυτό, οι ασπρόμαυροι συνέχισαν να πιέζουν και έχασαν πολλές ακόμη ευκαιρίες. Η ομάδα του Κορυδαλλού κρατούσε καλά στην άμυνα και στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος.

    Σημειώνεται πως ο Αγγελος Αναστασιάδης παρακολούθησε την αναμέτρηση από τη Θύρα 1 και όχι από τον πάγκο της ομάδας, λόγω της τιμωρίας του από τον αθλητικό δικαστή.

    [17] ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όλων των Ολυμπιακών κατηγοριών που διεξάγεται στο Κάντιζ της Ισπανίας.

    Ο έλληνας πρωταθλητής της ιστιοπλοίας στην 11η και τελευταία ιστιοδρομία πήρε την 7η θέση.

    [18] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Από φωτοβολίδες που πέταξαν οπαδοί του Παναθηναϊκού προκλήθηκε φωτιά στα πλαστικά καθίσματα του γηπέδου.

    Επίσης, λίγες ώρες νωρίτερα άγνωστοι δράστες έκαψαν στην οδό Φιλελλήνων ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

    [19] Χ.ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

    Ξάνθη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Η ήττα από τον Αρη στο γήπεδο Χαριλάου, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε το άτυχο αποτέλεσμα, απογοήτευσε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ξάνθης, Χρήστο Πανόπουλο, ο οποίος με ανακοίνωση του σήμερα αναθεώρησε τους στόχους της ομάδας. Ο κ.Πανόπουλος υποστήριξε πως επιδίωξη του θα πρέπει να είναι η παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία, καθώς η Ξάνθη στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις έναν βαθμό.

    Ωστόσο με την ανακοίνωση του ο κ.Πανόπουλος στηρίζει τον προπονητή, Νίκο Καραγεωργίου. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΑΕ Ξάνθης αναφέρει: "Πριν από δύο χρόνια στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος βλέποντας την εμφάνιση της ομάδας είχα δηλώσει ότι στόχος είναι η αποφυγή του υποβιβασμού και όχι η έξοδος στο Κύπελλο UEFA. Σήμερα τέσσερα παιχνίδια μετά την έναρξη του πρωταθλήματος είμαι αναγκασμένος να δηλώσω αυτό που κάθε Ελληνας φίλαθλος βλέπει: Η ομάδα αυτή, την χρονιά που διανύουμε δεν μπορεί να μην έχει ένα και μοναδικό στόχο. Την αποφυγή του υποβιβασμού. Ζητώ συγνώμη από τους φιλάθλους μας για τους λανθασμένους στόχους που οριοθέτησα, τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις της ομάδας με διέψευσαν παταγωδώς".

    "Επειδή για τον προπονητή μας πολλά ακούστηκαν, αρκετά γράφτηκαν και θα γραφτούν με τα άσχημα αποτελέσματα που θα έρθουν θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής: Ο κ. Καραγεωργίου θα παραμείνει προπονητής για τα επόμενα χρόνια. Μέσα από τα λάθη που πρώτος εγώ και όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από μένα κάνουμε, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτά και να κάνουμε λιγότερα. Στόχος είναι: Να δημιουργήσουμε μια ομάδα με αξιοπρέπεια, εγωισμό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία που αγωνίζεται".

    "Οσον αφορά τους ποδοσφαιριστές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι, αν δεν το έχουν κάνει ακόμα, πως υπάρχουν και άλλες Ελληνικές ομάδες που μπορούν να κάνουν καριέρα οι οποίες όχι μόνο πληρώνουν καλύτερα συμβόλαια αλλά πληρώνουν και στην ώρα τους. Μέσα στον επόμενο καιρό θα φανεί αν οι ποδοσφαιριστές μας θα πρωταγωνιστήσουν με τη Skoda Ξάνθη ή σε άλλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος γιατί πιθανόν η Skoda Ξάνθη να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα συμβόλαια τους".

    [20] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Αήττητος συνεχίζει την πορεία του στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας ο Απόλλων Καλαμαριάς και παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά το τέλος της 4ης αγωνιστικής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε στην Πάτρα την Παναχαϊκή με σκορ 1-0.

    Με νίκες προχώρησαν επίσης ο Λεβαδειακός που επικράτησε εκτός έδρας επί του Ατρόμητου με 1-0 και ο Φωστήρας που κέρδισε στα Ιωάννινα τον τοπικό ΠΑΣ με σκορ 2-0. Ακόμη η Κέρκυρα επιβλήθηκε επί του Πανσερραϊκού με 2-1, παρ' ότι η ομάδα των Σερρών ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Β' εθνικής έχουν ως εξής:

    Ατρόμητος Λεβαδειακός 0-1

    ΠΑΣ Γιάννινα Φωστήρας 0-2

    Καλαμάτα Κασσάνδρα 0-0

    Παναχαϊκή Απόλλων Καλαμαριάς 0-1

    Εργοτέλης Απόλλων Αθηνών 1-0

    Κέρκυρα Πανσερραϊκός 2-1

    Νίκη Βόλου Ποσειδών Νέων Πόρων 3-2

    Εθνικός Αστέρας Πατραϊκός 1-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.Απόλλων Καλαμαριάς 12

    2.Λεβαδειακός 10

    3.Πανσερραϊκός 7

    4.Φωστήρας 7

    5.Κέρκυρα 7

    6.Εργοτέλης 6

    7.Καλαμάτα 5

    8.Κασσάνδρα 5

    9.ΠΑΣ Γιάννινα 4

    10.Ατρόμητος 3

    11.Πατραϊκός 3

    12.Εθνικός Αστέρας 3

    13.Νίκη Βόλου 3

    14.Απόλλων Αθηνών 2

    15.ΑΕ Ποσειδών 2

    16.Παναχαϊκή 1

    *Η Νίκη Βόλου έχει δύο παιχνίδι λιγότερα

    *Φωστήρας και Ατρόμητος έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    Λεβαδειακός Απόλλων Καλαμαριάς

    Φωστήρας Ατρόμητος

    Απόλλων Αθηνών Παναχαϊκή

    Κασσάνδρα ΠΑΣ Γιάννινα

    Πανσερραϊκός Εργοτέλης

    Ποσειδών Ν.Πόρρων Καλαμάτα

    Πατραϊκός Κέρκυρα

    Νίκη Βόλου Εθνικός Αστέρας

    [21] ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟΪΜΠΕΡ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS

    Βερολίνο, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Επιβεβαίωνουν τα exit polls τις προβλέψεις για επικράτηση της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) του Εντμουντ Στόιμπερ στις εκλογές που διεξήχθησαν, σήμερα, στη Βαυαρία, για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα exit polls, που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, το κόμμα του Στόιμπερ φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 61,5%, ενώ αντίθετα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περιορίζεται στο 19%.

    [22] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

    Λα Παζ, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός συγκρούσεων στη Βολιβία, μεταξύ στρατιωτών και χωρικών που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να εξάγει φυσικό αέριο, μεταδίδει το BBC.

    Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Βολιβίας, οι χωρικοί είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή Ουαρισάτα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ, ενώ οι χωρικοί καταγγέλλουν τον στρατό ότι τους επιτέθηκε.

    Οι χωρικοί λένε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου αλλά η διάθεσή του για τις ανάγκες των φτωχών Βολιβιανών.

    Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την έκτη μέρα διαδηλώσεων κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να εξάγει το αέριο.

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι η εξαγωγή του αερίου προβλέπεται να γίνει μέσω λιμανιών της Χιλής που ανήκαν στη Βολιβία μέχρι τον μεταξύ τους πόλεμο το 1879.

    [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΟΣ...ΠΩΛΗΣΗ

    Βαγδάτη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Η διορισμένη από τις ΗΠΑ διοίκηση του Ιράκ εξήγγειλε προτάσεις που προβλέπουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να εξαγοράζουν τον πλήρη έλεγχο των όλων ιρακινών επιχειρήσεων -με μόνη εξαίρεση την πετρελαϊκή βιομηχανία- μεταδίδει το BBC.

    Οι ριζικές αυτές μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των πρώην κρατικών επιχειρήσεων του Ιράκ.

    Κατά τον διορισμένο υπουργό Οικονομίας Καμέλ αλ-Κεΐλάνι οι αλλαγές αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στις ξένες τράπεζες να αγοράσουν τα ιρακινά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα ανεξαρτητοποιηθεί.

    Το Σάββατο η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα έχει έτοιμη την ολοκληρωμένη ανάλυσή της για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες του Ιράκ.

    [24] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 28 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστη αγορά του Κασμίρ, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής.

    Η βόμβα ήταν κρυμμένη στο κουτί ενός βίντεο που είχε σταλεί προς επιδιόρθωση σε κατάστημα ηλεκτρονικών της πόλης Ραζαούρι.

    Από την έκρηξη, για την οποία κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, σκοτώθηκε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο βοηθός του κι ακόμη ένα άτομο, ενώ επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [25] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

    Μαδρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (17:18 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην πόλη Βαλένθια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώνεται στη Βαλένθια τις τελευταίες πέντε μέρες.

    [26] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (16:21 UTC+2)

    Την έκθεση «Παιχνίδια Πολιτισμού», που διηγείται την εικοσαετή δραστηριότητα του υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργαζόμενων και εποπτευόμενων από αυτό φορέων, με σκοπό να συνταχθεί ένας κώδικας επικοινωνίας που θα διευκόλυνε την επαφή του μεγάλου κοινού με τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας και θα διασφάλιζε τη συμμετοχή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, εγκαινίασε, σήμερα, στον προβλήτα Α' του Λιμένα της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο υπουργός προέτρεψε τα σχολεία, αλλά και τους γονείς να επισκεφθούν με τα παιδιά τους το Λιμάνι, προκειμένου να δουν τι δυνατότητες κρύβουν τα εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα του ΥΠΠΟ και των φορέων του.

    Σε ό,τι αφορά στη σχολική διδασκαλία, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν λιγότερες ώρες εντατικής διδασκαλίας μέσα στην αίθουσα και περισσότερες ώρες έξω σε δράσεις πολιτισμού, καθώς, όπως είπε, «αυτό που γίνεται μέσα στην τάξη έχει περιορισμένη σημασία όταν δεν συνοδεύεται από επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού , γιατί το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να μάθει πράγματα, που καμιά διδασκαλία και κανένα εποπτικό μέσο μέσα στη αίθουσα δεν μπορεί να του προσφέρει».

    [27] ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (14:02 UTC+2)

    Το 7ο Διεθνές Συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της UNESCO, με θέμα "Διατηρώντας την κληρονομιά ζωντανή - εκπαίδευση και κατάρτιση για τη διαχείριση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς" πραγματοποιείται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

    Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν εκατοντάδες δήμαρχοι και εκπρόσωποι 188 ιστορικών πόλεων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό φόρουμ των νέων, ηλικίας 16 - 19 ετών, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν προγράμματα προστασίας των "εύθραυστων" ιστορικών πόλεων.

    Στο δίκτυο των 188 ιστορικών πόλεων ανήκει και η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία συμπεριελήφθη το 1988 στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η επιλογή τους έγινε από την Παγκόσμια Διαπολιτισμική Επιτροπή της UNESCO, με κριτήριο τη μοναδικότητα της πολιτιστικής παράδοσης, την αυθεντικότητα, την καλή κατάσταση των μνημείων και πάνω απ' όλα το διαχρονικό ρυθμό ζωής.

    [28] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 38α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (12:22 UTC+2)

    Ο κύκλος ελληνικής παράδοσης των φετινών 38ων Δημητρίων, που περιλαμβάνει παραδοσιακή ελληνική μουσική και χορό, ξεκινά σήμερα στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, με την εκδήλωση «Ταξιδεύοντας στον χρόνο με την ελληνική μουσική και τον χορό» από το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

    "Ταξιδεύοντας στον χρόνο με την Ελληνική Μουσική και τον Χορό" από το Βυζάντιο έως και σήμερα

    από το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Κυριακή 16 Νοεμβρίου

    Σεργιάνι στο φθινόπωρο της λαϊκής μας παράδοσης και ιστορίας

    από το Χορευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης "Ο Μύτικας"

    Δευτέρα 17 Νοεμβρίου

    Χοροί και Τραγούδια από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία

    από το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Τρίτη 18 Νοεμβρίου

    Χοροί και Τραγούδια της Ελλάδας

    από το "Λύκειον των Ελληνίδων" και το "Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης"


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 September 2003 - 18:13:59 UTC