Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΛΙΝΤ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΝΔ - ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
  • [03] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
  • [04] ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ "ΠΑΣΟ" ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
  • [05] Η Ε.ΚΑΤ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • [06] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "ΦΑΡΑΝ"
  • [07] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΛΠ ΣΕ ΑΘΗΝΑ -
  • [09] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΒΒΕ - ΧΚΘ
  • [10] ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ 9 ΝΟΜΟΥΣ
  • [11] ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΒΕ
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [14] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ - ΟΜΗΡΟΥ
  • [15] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΞΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ HADEP
  • [16] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ
  • [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΕ ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [18] ΣΤΗΝ 16αδα ΤΟΥ ΟΠΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ
  • [19] Ν.Δ.: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΕ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΟΝΤΟ"
  • [20] ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΤΑΠ ΠΑΟΚ
  • [21] ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΤΟ Η ΑΕΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [22] ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ 4η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [23] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [24] ΙΑΠΩΝΙΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 10.500 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
  • [25] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [27] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [28] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [29] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΚΘΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ
  • [31] 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΛΙΝΤ

    Στοκχόλμη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Πάνω από 1200 προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για την κηδεία της υπουργού Εξωτερικών, Άννα Λιντ η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Στην τελετή που έγινε στο δημαρχείο της Στοκχόλμης παρευρέθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδος καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, μετέδωσε το ΒΒC.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επεβλήθησαν σε μεγάλα τμήματα του κέντρου της Στοκχόλμης και απαγορεύθηκαν όλες οι πτήσεις πάνω από την σουηδική πρωτεύουσα.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Λαρς Γκρένσκογκ δήλωσε ότι πρόκειται «για την μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας από την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Όλαφ Πάλμε», ο οποίος δολοφονήθηκε το 1986.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είχε αρχικώς ανακοινώσει ότι θα μετέβαινε στην κηδεία, αλλά τελικά το ταξίδι του ανεβλήθη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών από το πέρασμα του τυφώνα Ίζαμπελ.

    Στον επικήδειο λόγο του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον εξήρε τον χαρακτήρα της εκλιπούσης και την πίστη της στις αρχές της δικαιοσύνης και ισότητας.

    «Η Άννα ήταν μια δροσερή πνοή για την πολιτική. Πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Πρότυπο μητέρας, συζύγου, φίλης και συναδέλφου. Μας έχει τραυματίσει η απώλεια της. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε την Άννα και να θρηνήσουμε όλοι μαζί τον άδικο και παράλογο θάνατό της», είπε μεταξύ άλλων στο επικήδειο λόγο του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον.

    Ακολούθησαν ομιλίες του Ευρωπαίου επιτρόπου Κρις Πάτεν και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, ο οποίος αποχαιρέτησε με ένα κλαδί ελιάς τη φίλη και συνάδελφο Αννα Λιντ.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΝΔ - ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

    Ηγουμενίτσα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (12:40 UTC+2)

    Του απεσταλμένου μας Νίκου Ρούμπου

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα απαντήσει με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις που σημαδεύουν την τετραετία 2004- 2008 εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του νέου λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

    «Αυτό το έργο δεν είναι μακέτα», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγκαινιάζει έργα μακέτες και υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει καθημερινά πως δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να επανιδρύσει το κράτος στα μέτρα της. Πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε επάξια στο ύψος των περιστάσεων που η νέα πραγματικότητα της χώρας αλλά και η νέα διεθνής πραγματικότητα επιβάλλει και απαιτεί. Σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο δεν έχει θέση η διγλωσσία, η σύγχυση και ο λαϊκισμός που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε βέβαια η υποταγή στις αξιώσεις της κομματικής βάσης για γρήγορους διορισμούς".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ντροπή ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής να χαρακτηρίζει πάρκιγκ παιδιών τα ολοήμερα σχολεία και αναρωτήθηκε: "είναι πάρκιγκ η μάθηση και παρκαδόροι οι δάσκαλοι; Είνια ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα".

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κυβέρνησης στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και επανέλαβε πως η κύρια προτεραιότητα της νέας τετραετίας θα είναι η επιτάχυνση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης. Για το ΕΚΑΣ είπε ότι από 110 ευρώ που είναι σήμερα, το 2008 θα φτάσει στα 200 ευρώ. Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ από 552 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει στα 700 ευρώ και η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 170 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 ευρώ.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου είπε ότι το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα έργο πνοής και βγάζει από την απομόνωση την Ήπειρο. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου προϋπολογισμού 21 δισεκατομμυρίων δραχμών. Για τη δεύτερη φάση προϋπολογισμού 15 δις δραχμών στο πρώτο εξάμηνο του 2005 προβλέπεται ότι θα έχει οριστεί ο ανάδοχος.

    Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι υπερσύγχρονο, άψογο τεχνολογικά και οι χώροι εξυπηρέτησης των επιβατών είναι όπως των αεροδρομίων.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης επεσήμανε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εξυπηρετεί κάθε χρόνο 1.200.000 επιβάτες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

    Μέλη και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με συνθήματα και πυροτεχνήματα.

    Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Εμποτρικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, οι πρώην υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης , Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεκούρας, ο νομάρχης Θεσπρωτίας Ηλίας Λιάκος και εκπρόσωποι τον τοπικών αρχών.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Φίλες και φίλοι,

    Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εδώ στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σ ένα από τα μεγάλα έργα, που αλλάζουν το πρόσωπο της Ελλάδας και δίνουν νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιοχής.

    Η Ελλάδα θα απαντήσει με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις, που σημαδεύουν την τετραετία 2004-2008. Προχωράμε με Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση σε τρεις μεγάλους στόχους:

    · Στην υλοποίηση της Χάρτας Σύγκλισης.

    · Στην οριστική επίλυση των εθνικών θεμάτων.

    · Στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Ισχυρή Ελλάδα, η Ισχυρή Κοινωνία, η Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών είναι ο αδιαπραγμάτευτος στόχος μας.

    Σε μια εποχή υψηλής ρευστότητας και ανασφάλειας στο διεθνή χώρο θωρακίζουμε ολόπλευρα την οικονομία της χώρας με το Ευρώ. Αναβαθμίζουμε το κύρος και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας: Με την Προεδρία της Ένωσης επιτελέσαμε ένα τεράστιο έργο με ευθεία αναφορά στο κοντινό μέλλον: Ενισχύσαμε τη δυνατότητά μας να επηρεάζουμε πιο αποφασιστικά όλες τις επικείμενες εξελίξεις: Στα εθνικά θέματα. Στα θέματα των κοινοτικών πόρων. Στα αγροτικά θέματα. Στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Οι επιτυχίες της Προεδρίας είναι μια επένδυση, που απέδωσε πολλά και μπορεί να αποδώσει περισσότερα για τη χώρα από το 2004 και μετά.

    Μαζί με τα ολυμπιακά έργα, υλοποιούμε χιλιάδες μεγάλα και μικρά έργα υποδομής σ όλη τη χώρα. Αλλάζει η περιφέρεια παντού. Νέες δυνατότητες ανάπτυξης γίνονται πραγματικότητα.

    Έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ένωση για το 2003. Με την ισχυρή ανάπτυξη μειώνουμε την ανεργία, που βρίσκεται τώρα στο 8,9%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών. Με την ισχυρή ανάπτυξη αυξάνουμε τα πραγματικά εισοδήματα με ρυθμό αύξησης σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της Ένωσης έτσι, βήμα προς βήμα κλείνουμε την ψαλίδα με την Ένωση στις απολαβές. Με την ισχυρή ανάπτυξη μειώνουμε αισθητά τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών.

    Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, που γνώρισε ποτέ η χώρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Στην παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος. Μια νέα καθημερινότητα δημιουργείται με τα ολοήμερα σχολεία σ όλη τη Ελλάδα. Με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με τη «Βοήθεια στο Σπίτι».

    Αυτά είναι επιτεύγματα που συγκροτούν τη νέα εικόνα, τη νέα καθημερινότητα, τη νέα πραγματικότητα της Ελλάδας. Αυτή η νέα πραγματικότητα ανήκει σ όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις. Δεν είναι υπόθεση μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, της κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να υπερασπίζουμε με τις επιλογές μας όσα όλοι μαζί χτίζουμε με κόπο και θυσίες. Κανένας Έλληνας δεν είναι διατεθειμένος να δει τη χώρα να γυρίζει πίσω και να χάνει όσα κατέκτησε μέχρι σήμερα. Σφυρηλατούμε μια Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση. Οι απαιτήσεις στο επίπεδο της σοβαρότητας και του υπεύθυνου προγραμματισμού αυξάνονται για όλους μας. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει χρέος να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά για το μέλλον. Με θετικές θέσεις. Με δημιουργικό λόγο. Με σύγχρονες και συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε επάξια στο ύψος των περιστάσεων, που η νέα πραγματικότητα της χώρας, αλλά και η νέα διεθνή πραγματικότητα επιβάλλει και απαιτεί. Σ αυτό το νέο πλαίσιο δεν έχει θέση η διγλωσσία, η σύγχυση κι ο λαϊκισμός, που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε βέβαια η υποταγή στις αξιώσεις της κομματικής βάσης για γρήγορους διορισμούς: Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να επανιδρύσει το κράτος στα μέτρα της. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει καθημερινά πως δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα. Μόνο το πρόγραμμα, η σκληρή δουλειά, η συστηματική προσπάθεια υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού λαού:

    Ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΟΝΕ.

    Έμοιαζε ανέφικτο για δεκαετίες, κι όμως προχωρήσαμε στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Φαινόταν ανέφικτο ακόμα και πριν ένα χρόνο, αλλά η διεύρυνση της Ένωσης ξεκίνησε και με την Κύπρο.

    Ήταν όραμα μακρινό κι άπιαστο για την Ελλάδα, αλλά αναλάβαμε, προετοιμαζόμαστε και προχωράμε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Ελλάδα των μειωμένων δυνατοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Να συνεχίσουμε σ αυτή την πορεία και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.

    Όπως κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι και φέτος ανακοινώσαμε με ευθύνη και συνέπεια την οικονομική και εισοδηματική πολιτική του 2004. Εμμένουμε στη σταθερότητα. Η σταθερότητα είναι η κύρια προϋπόθεση της ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι η κύρια προϋπόθεση για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος. Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετασχηματίζουν την ισχυρή ανάπτυξη σε αναδιανομή εισοδήματος και σε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ανάμεσα στα μέτρα, που ανακοινώσαμε συμπεριλαμβάνεται:

    Η ενίσχυση της οικογένειας, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε πόλη διαφορετική από τον τόπο διαμονής των γονέων με 1000 ευρώ το χρόνο ανά φοιτητή.

    Η πρόσληψη 25.000 ατόμων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα.

    Η μείωση του φόρου, που πληρώνεται κατά την αγορά νέου αυτοκινήτου κατά 20% περίπου.

    Η μείωση της τιμής του πετρελαίου παραγωγής για τους αγρότες από 245 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα, στα 21 ευρώ.

    Η αύξηση της βασικής αγροτικής σύνταξης. Το 2000 η βασική αγροτική σύνταξη ήταν 127 ευρώ. Σήμερα είναι 170 ευρώ και αυξάνεται στα 200 ευρώ το μήνα από την 1η Ιανουαρίου.

    Η αύξηση του ΕΚΑΣ. Το 2000 το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ήταν 61 ευρώ. Σήμερα είναι 110 ευρώ και αυξάνεται στα 140 ευρώ το μήνα από την 1η Ιανουαρίου. Για όσους δικαιούνται να πάρουν το σύνολο του ΕΚΑΣ, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με το ΕΚΑΣ θα φτάνει τα 552 ευρώ.

    Οι συντάξεις δεν είναι μεγάλες και γι αυτό η πολιτική μας είναι να τις αυξάνουμε κάθε χρόνο σε ποσοστό υψηλότερο απ όλες τις αυξήσεις μισθών. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε.

    Με το κοινωνικό πακέτο των μέτρων ύψους 1,7 δις ευρώ ξεπερνάμε σε κοινωνικές δαπάνες το μέσο όρο της ΕΕ. Συγκλίνουμε σ αυτόν τον τομέα και δεν είναι ο μόνος. Για παράδειγμα η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους για το 2004, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λισσαβόνα το 2000 για τους υπολογιστές και την ηλεκτρονική δικτύωση των σχολείων.

    Αλλά φυσικά υπάρχουν ελλείψεις και δυσκολίες σε πολλά πεδία. Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι πιο οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας δικαίως προσδοκούν και απαιτούν περισσότερη ασφάλεια, ταχύτερη και μεγαλύτερη βελτίωση. Γι αυτό θέτουμε ως πρώτο στόχο το στόχο της σύγκλισης. Για την επόμενη τετραετία 2004-2008, κύρια προτεραιότητά μας είναι η επιτάχυνση της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης της χώρας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Για να έχει ο Έλληνας πολίτης και τα παιδιά του συνεχώς περισσότερες ευκαιρίες, τις ίδιες που έχουν και οι άλλοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για να έχει ο Έλληνας πολίτης μια προοπτική ασφάλειας και ευημερίας παρόμοια με εκείνη των πολιτών της Ε.Ε..

    Για να έχει η Ελλάδα και ρόλο και λόγο στις διεθνείς εξελίξεις.

    Η Χάρτα Σύγκλισης είναι ο «οδικός χάρτης» για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, για την οριστική αλλαγή της Ελλάδας. Είναι η εγγύηση της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για το μέλλον.

    Θέτουμε ως στόχους τη μείωση της συνολικής ανεργίας στο 6% το 2008. Της ανεργίας των γυναικών στο 8%.

    Την αύξηση της παραγωγικότητας και των μισθών, ώστε να προσεγγίσουν το 90% του μέσου όρου της Ε.Ε. το 2008 από το 80% που είναι σήμερα.

    Δεσμευόμαστε:

    Σε ένα «συμβόλαιο ένταξης» του ανέργου στην αγορά εργασίας. Σε κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, με τη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων έως 15%.

    Στη στήριξη των εισοδημάτων, με μέσες μισθολογικές αυξήσεις ίσες με το μισό του ρυθμού ανάπτυξης συν το στόχο του πληθωρισμού.

    Στη σταδιακή μείωση της φορολογίας εισοδήματος από 40% στο 35% μέχρι το 2008.

    Ενισχύουμε τις «στοχευμένες πολιτικές» στις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Δεσμευόμαστε:

    Στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ώστε να προσεγγίσουν το 30% του ΑΕΠ το 2008, πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Το ΕΚΑΣ από 110 ευρώ σήμερα στα 200 ευρώ το 2008. Η κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ συν ΕΚΑΣ στα 700 ευρώ το 2008 από 552 ευρώ σήμερα. Η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ από 170 ευρώ που είναι σήμερα το 2008 θα φτάσει τα 300 ευρώ. Μια αγροτική οικογένεια θα έχει τουλάχιστον 600 ευρώ κατώτατη σύνταξη, το 2008.

    Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος και δεσμευόμαστε:

    Στην αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας από 2,7% σήμερα στο 4% του ΑΕΠ.

    Στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2008.

    Στόχος μας είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού δυναμικού της οικονομίας για να αποτελέσει πηγή επενδύσεων, ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, καθώς και εργαλείο για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των περιφερειών. Δεσμευόμαστε:

    Στην περαιτέρω διοικητική απλοποίηση.

    Στη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού πλαισίου με την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Στη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 30% μέχρι το 2008.

    Στόχοι μας η σαφής βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας. Δεσμευόμαστε:

    Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών που θα αποδώσουν έσοδα 1-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2008.

    Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το πλέγμα υποδομών σε όλη την επικράτεια. Δεσμευόμαστε:

    Στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων εθνικής σημασίας με έμφαση στη διασύνδεση της περιφέρειας.

    Στόχος μας είναι καμία ελληνική περιφέρεια να μην υπολείπεται του 65% του μέσου όρου της Ε.Ε. ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ, καμία περιφέρεια να μην έχει ανεργία πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες άνω του μέσου όρου της χώρας. Για τη σύγκλιση των περιφερειών και την ουσιαστική στήριξη της γεωργίας και της υπαίθρου δεσμευόμαστε:

    Για την ανάπτυξη της γεωργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, με κοινοτική χρηματοδότηση που ήδη εξασφαλίσαμε έως το 2013 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

    Στόχος μας είναι η «διοικητική σύγκλιση» με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η εμπέδωση μιας νέας σχέσης κράτους- πολίτη. Δεσμευόμαστε:

    Στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού και διοικητικού συστήματος. Με μία νέα περιφερειακή συγκρότηση και την ολοκλήρωση της αποκέντρωσης των αναπτυξιακών επιλογών.

    Στην δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Κάναμε την αρχή με τα ΚΕΠ, που εξυπηρετούν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ως το 2008, όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τη Διοίκηση θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά ή μέσω των ΚΕΠ.

    Κεντρικός στόχος μας είναι η ενίσχυση του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και των ευκαιριών όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι νέοι και οι νεοεισερχόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, οι γυναίκες, ο κύκλος της οικογένειας είναι οι ωφελημένοι της πολιτικής μας.

    Στόχος μας να ενισχύσουμε αποφασιστικά και καθοριστικά τη συμμετοχή των χαμηλών οικονομικά ομάδων στην ανάπτυξη: ένα κοινωνικό κράτος με εγγυημένους πόρους, για αξιοπρεπή διαβίωση και ασφάλεια. Η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη για όλους.

    Η Χάρτα στηρίζεται σε ένα μέρισμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας: Να μειώνουμε το δημόσιο χρέος και να καταβάλλουμε όλο και μικρότερα κεφάλαια για τόκους. Να συνεχίζουμε την ισχυρή ανάπτυξη σε περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Το σχέδιο για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση την επόμενη τετραετία συνοψίζεται σε μια φράση: Η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει και να ενισχύσει την οικονομική πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης προχωρώντας στο μέλλον με λυμένα τα εθνικά της θέματα.

    Η πορεία προς τη σύγκλιση είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η οριστική επίλυση των εθνικών μας θεμάτων με βάση όλα αυτά που οικοδομήσαμε αυτά τα χρόνια είναι μείζον στόχος με καταλυτική επίδραση στο μέλλον μας. Για να εμβαθύνουμε την κοινωνική δικαιοσύνη καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό για την πιο Ισχυρή Ελλάδα. Διανύσαμε μια μεγάλη διαδρομή, το δυσκολότερο στοίχημα όμως για την πιο Ισχυρή Ελλάδα, είναι το διπλό στοίχημα του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται μπροστά μας. Κι αυτό το στοίχημα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε πως είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται.

    Ενταγμένη στην προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση είναι η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σηματοδοτούν το «πριν» και το «μετά» της Ελλάδας σ όλους τους τομείς. Με σκληρή και συστηματική δουλειά κατοχυρώνουμε τους όρους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Έχουμε διαψεύσει όσους καλλιεργούσαν τη μιζέρια και την ηττοπάθεια με επίκεντρο την προετοιμασία. Έχουμε κάνει άλματα, αλλά δεν εφησυχάζουμε ως την τελετή λήξης.

    Τι θα γίνει μετά την Ολυμπιάδα; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται διαρκώς. Καταρχήν μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μετά το 2004 και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες σε πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η προβολή της Ελλάδας και των νέων δυνατοτήτων της θα ευνοήσει τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα.

    Μετά τους Αγώνες στρέφουμε σχεδόν το σύνολο των πόρων που χρησιμοποιήσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε έργα. Προωθούμε χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα με αμείωτους ρυθμούς σχεδόν ως το τέλος της δεκαετίας. Όσοι λοιπόν κινδυνολογούν και ισχυρίζονται ότι δήθεν μετά την Ολυμπιάδα σταματούν όλα τα έργα κι έρχεται κάποια «καταστροφή» στην οικονομία προσπαθούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό. Στον ορίζοντα υπάρχει μια τετραετία ισχυρής και ισόρροπης ανάπτυξης, αν κάνουμε τις σωστές επιλογές, με το σωστό σχέδιο. Κι αυτό το σχέδιο είναι η Χάρτα Σύγκλισης.

    Γι αυτό και εξειδικεύουμε τη Χάρτα Σύγκλισης για κάθε περιφέρεια της χώρας μας χωριστά. Κάθε περιφέρεια θα έχει δική της Χάρτα, με συγκεκριμένους στόχους, δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα. Στόχος μας είναι να αποφασίσουμε και να εφαρμόσουμε σε κάθε περιφέρεια της χώρας ένα ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Ένα ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

    Το έργο μας για την περιφερειακή ανάπτυξη προχωρά με γρήγορα βήματα. Η πολλαπλασιαστική επίδραση όλων των μεγάλων έργων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της χώρας γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή.

    Η Θεσπρωτία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Θεσπρωτία, μία από τις περιοχές που μέχρι σήμερα φερόταν να υστερεί σε πολλές στατιστικές κάνει σήμερα μία νέα αρχή με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Σ αυτό το υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό έργο επενδύσαμε μέχρι τώρα 62 εκατ. , αλλά το όφελος στη Θεσπρωτία, στην Ήπειρο και στη χώρα υπερβαίνει κατά πολύ αυτό το ποσό. Σε λίγους μήνες, άνοιξη του 2004, κάποιος που αποβιβάζεται με το όχημά του στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική Εγνατία μέχρι τους κήπους στον Έβρο. Η απόσταση Ηγουμενίτσα Γιάννενα θα καλύπτεται συνολικά σε 81 χλμ, από τα οποία τα 49, θα είναι έτοιμα χιλιόμετρα της Εγνατίας. Με το χρόνο, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηγουμενίτσας, της Θεσπρωτίας, θα αυξάνονται όσο οι διασυνδέσεις της χώρας εξαπλώνονται προς τα Βαλκάνια, την Ανατολή και τη Δύση χάρη στην Εγνατία και το νέο λιμάνι. Με αυτά τα έργα δημιουργούνται θέσεις για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή. Το Λιμάνι Ηγουμενίτσας, η λειτουργική Εγνατία, η Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου γίνεται πια φανερό ότι αρχίζουν να συνθέτουν μια νέα εικόνα της χώρας και μια νέα πραγματικότητα για τους πολίτες της. Μια εικόνα που δε σταματά να εμπλουτίζεται με νέα έργα, όπως αυτά της Ιόνιας οδού, που ξεκίνησαν με τις Παρακάμψεις Άρτας-Φιλιππιάδας και Αγρινίου και συνεχίζονται με την επιλογή αναδόχου μέσα στο 2004.

    Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής οικονομικής δραστηριότητας με την Αλβανία. Για την ακρίβεια έχουμε προβλέψει την οδική διασύνδεση Σαγιάδων με τους Άγιους Σαράντα με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). Και θέλω εδώ να διευκρινίσω, ότι μετά από εποικοδομητική συνεργασία με την αλβανική πλευρά, την περιμένουμε να υποβάλει συμπληρωμένο το φάκελο του έργου.

    Συνεχίζουμε με επιμονή να εργαζόμαστε και για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας που συνάντησαν εμπόδια. Παράλληλα συνεχίζουμε να προγραμματίζουμε για το μέλλον.

    Για τη Θεσπρωτία δίνουμε λύσεις σε σημαντικά τοπικά θέματα που εμφάνισαν δυσκολίες. Συνεχίζουμε το αρδευτικό έργο Μαργαριτίου, την κατασκευή του δρόμου Πλαταριά-Καρτέρι (Παραλιακή οδός Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας) και του Βιοτεχνικού Πάρκου με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Διασφαλίσαμε στο ΠΕΠ Ηπείρου πόρους για την ολοκλήρωση των έργων ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Σπουδαστικής Εστίας. Δώσαμε το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός.

    Παράλληλα προγραμματίζουμε την ένωση του νέου λιμανιού με τις παλιότερες λιμενικές υποδομές και τη διάνοιξη διαύλου στο νέο λιμάνι, ώστε να είναι εφικτή η ταυτόχρονη διέλευση δύο πλοίων. Ήδη εκπονείται μελέτη γι αυτή, τη Β΄ Φάση ανάπτυξης του Νέου Λιμανιού, τα έργα της οποίας χρηματοδοτούνται με πόρους της τάξης των 44 εκατ. . Διασφαλίσαμε ακόμα εθνικούς πόρους για την επέκταση του νοσοκομείου Φιλιατών, ενώ άμεσα πρόκειται να δημοπρατηθεί και το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) Ηγουμενίτσας.

    Στη Θεσπρωτία λειτουργούν 10 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, δίνοντας απάντηση στη γραφειοκρατία, απλοποιώντας τη σχέση πολίτη και Διοίκησης. Λειτουργούν επίσης 13 μονάδες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - του επιτυχημένου προγράμματος στήριξης ηλικιωμένων και ατόμων, που χρειάζονται βοήθεια. Στη Θεσπρωτία λειτουργούν 21 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και 9 ολοήμερα Νηπιαγωγεία. Σύγχρονες υπηρεσίες, που αλλάζουν την καθημερινότητα και οι οποίες είναι έργο αυτής της 4-ετίας, υπάρχουν και λειτουργούν στη Θεσπρωτία όπως και σ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Το 2004 είναι χρονιά σταθμός για την Ελλάδα και τον ελληνισμό των τελευταίων 30 χρόνων. Το 2004 είναι ορόσημο για την πορεία μεγάλων εθνικών και κοινωνικών στόχων. Η νέα τετραετία είναι μια περίοδος μεγάλων στόχων και γι αυτό τη χαρακτηρίζει το υψηλό ρίσκο. Είναι μια τετραετία υψηλού ρίσκου γιατί θα κριθούν μεγάλοι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι μέσα σ ένα ρευστό κι αβέβαιο διεθνές περιβάλλον: Γιατί θα κριθούν τα εθνικά θέματα. Γιατί θα κριθεί το «μετά» των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί θα κριθεί η σύγκλιση σ όλους τους τομείς. Γιατί θα κριθεί η σύγκλιση που πετυχαίνει τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, την ολόπλευρη ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά αδύναμων. Η αλλαγή που θέλουμε, θα την πραγματοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί με νέα εθνική αυτοπεποίθηση και με τη σιγουριά και την ασφάλεια, με το ενωτικό πνεύμα, που εγγυάται και διασφαλίζει η μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο κέντρο της πολιτικής σκηνής προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμεύεται με τη Χάρτα Σύγκλισης και εγγυάται Αλλαγή με Ασφάλεια. Αλλαγή με Σιγουριά. Μια κοινωνία Ανάπτυξης και Ευημερίας για όλους. Σας ευχαριστώ.

    [03] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    «Η δήλωση του κ. Πρωτόπαπα καθιστά εμφανές ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει προεπιλέξει να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    «Δεν θα την ακολουθήσουμε. Την αφήνουμε μόνη της στο χθες. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον, για όλους τους Ελληνες», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [04] ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ "ΠΑΣΟ" ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    O υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μανώλης Στρατάκης διέψευσε δημοσίευμα του "Aγγελιοφόρου", σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο αποφάσισε να περιοριστούν ο χρόνος και οι διαδρομές με το "πάσο" το οποίο χρησιμοποιούν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μόνο κατά τις ώρες του σχολείου και μόνο στις γραμμές όπου βρίσκονται τα σχολικά συγκροτήματα.

    "Δεν επέρχεται καμία αλλαγή σε ότι αφορά την ισχύ των καρτών μέσω των οποίων οι μαθητές έχουν μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε ισχύει και σε όλη την Ελλάδα", επισήμανε ο κ. Στρατάκης.

    Τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν πήρε καμία απόφαση που να αλλάζει το καθεστώς το οποίο ισχύει εδώ και χρόνια και πως έδωσε εντολή στον ΟΑΣΘ να μην εγκριθεί καμία αλλαγή και να συνεχίσουν να ισχύουν όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα για τους μαθητές της Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η έκπτωση στα μαθητικά εισιτήρια θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλες τις διαδρομές των αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ και σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

    Ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνεται: «θεωρούμε ότι επικράτησε η λογική αφού οι μαθητές έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις και εκτός σχολικών συγκροτημάτων (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες) και θα ήταν εντελώς παράλογο να επιβαρυνθεί κι άλλο ο οικογενειακός προϋπολογισμός των εργαζομένων γονιών με έξοδα μετακίνησης των παιδιών τους».

    [05] Η Ε.ΚΑΤ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Να αυξήσουν τη χρήση των αστικών συγκοινωνιών που αποτελούν την πιο οικονομική και πιο γρήγορη λύση σε σχέση με το αυτοκίνητο ενθαρρύνει όλους τους πολίτες η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) με αφορμή την "Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο".

    "Η "Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο" αποτελεί μια καλή αφορμή να εγκαταλείψουν οι πολίτες τα Ι.Χ. τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποδήλατα, αλλά και το περπάτημα. Σκοπός είναι να ευασθητοποιηθούν όλοι, ούτως ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν πρώτη επιλογή τους στην καθημερινότητά τους και όχι λύση ανάγκης", τονίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Σημειώνεται όμως ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί και το κράτος αναπτύσσοντας δίκτυα αστικών συγκοινωνιών και γενικότερα βελτιώνοντας τις συνθήκες, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των ατυχημάτων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι αυτό το λόγο την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Κοζάνη και Ηράκλειο, ώστε να γίνει σύγκριση και συσχετισμός των ποσοστών, με τα υπάρχοντα δεδομένα μετρήσεων και να διαπιστωθεί η επίδραση της "Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο" στο περιβάλλον.

    Εξήντα ελληνικές πόλεις ανάμεσα στις 700 ευρωπαϊκές θα γιορτάσουν την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στις 22 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία των πόλεων εκδηλώσεις συμβολικού χαρακτήρα που στόχο θα έχουν τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και προτύπων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Αγγλία, που δεν περιορίζεται σε συμβολικού χαρακτήρα πράξεις, αλλά δρα ενεργά, καθώς για κάθε αυτοκίνητο που θα κυκλοφορεί στο κέντρο του Λονδίνου θα επιβάλλεται πρόστιμο 5 λιρών.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στην "Ευρωπαϊκή Ημέρα" χωρίς αυτοκίνητο είναι:

    Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Φινλανδία.

    [06] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "ΦΑΡΑΝ"

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Για τις 4 Φεβρουαρίου του 2004 αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων για την κατάρρευση της φαρμακοβιομηχανίας «Φαράν», στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 εργαζόμενοι.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης, καθώς ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Φαράν», Δημήτρης Κάτσικας, 87 ετών, εισήχθη εσπευσμένα πριν από δύο μέρες στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, με γαστρορραγία και συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

    Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τον 87χρονο διαπίστωσε ότι πάσχει από γεροντική άνοια και γαστρεντερίτιδα.

    [07] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Φλώρινα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Το νέο κτιριακό συγκρότημα του 1ου ΤΕΕ εγκαινίασε σήμερα στη Φλώρινα ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ως δυναμικό παράγοντα εξέλιξης και προόδου της χώρας. «Τα ΤΕΕ είναι ο άλλος πυλώνας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκεσούλης.

    Το νέο κτίριο του 1ου ΤΕΕ Φλώρινας διαθέτει 15 αίθουσες μαθημάτων, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 9 εργαστήρια, βιβλιοθήκη και γυμναστήριο ενώ έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Νωρίτερα ο κ. Γκεσούλης μετέβη στην Κοζάνη όπου εγκατέστησε τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

    [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΛΠ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Σε συμφωνία  με τον πολυεθνικό εκπαιδευτικό οργανισμό Intercollege Globaltraining, για την από κοινού διοργάνωση προγραμμάτων πρακτικής Εκπαίδευσης και Εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) κατέληξε το Περιφερειακό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Χρηματιστηριακών Υπηρεσιών (Π.ΚΕΚ.Χ.Υ.) Η κοινή διοργάνωση των προγραμμάτων είναι υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).

    Ο όμιλος της Globaltraining είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς για τα ΔΛΠ στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην εισαγωγή ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα ΔΛΠ στην Ελλάδα από το 1996, και ο οποίος σήμερα παρέχει «Προγράμματα Πρακτικής Εκπαίδευσης και Εφαρμογής των ΔΛΠ» σε μεγάλο αριθμό ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και λογιστικών / ελεγκτικών οίκων.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του Π.ΚΕΚ.Χ.Υ. και της Globaltraining, υπό την αιγίδα του Χ.Α., αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για προσφορά πρακτικής εκπαίδευσης και βοήθειας στις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες από διεθνούς επιπέδου ειδικούς στο θέμα των ΔΛΠ, και εμπίπτει στην γενικότερη προσπάθεια  του Χ.Α. για τη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία του για την επερχόμενη υιοθέτηση των ΔΛΠ στην Ελλάδα.

    Τα εν λόγω προγράμματα θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης θα έχει έναρξη τον Οκτώβριο 2003 και λήξη τον Δεκέμβριο 2003.

    [09] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΒΒΕ - ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Επενδυτική ημερίδα κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνει η παρουσίαση της Εμπορικής Τράπεζας και των εταιριών Ευρωσύμβουλοι και Frigoglass διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Καβάλα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) και το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Χ.Κ.Θ.).

    Στόχος της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς επενδυτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του έτους σε όλη την Ελλάδα, είναι η αξιόπιστη πληροφόρηση και ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό σε θέματα που άπτονται της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και γενικότερα της εξάπλωσης της χρηματιστηριακής και επιχειρηματικής ιδέας και παιδείας.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Ελευθέριος Καλταπανίδης, ενώ θα ακολουθήσουν δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις των εταιρειών και συζήτηση.

    [10] ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ 9 ΝΟΜΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Σε ισχύ τίθεται από τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας και για τρεις ημέρες η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα σε εννέα νομούς της χώρας, όπου έχουν παρατηρηθεί σημαντικές υπερτιμολογήσεις.

    Συγκεκριμένα επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή όλων των τύπων καυσίμων (αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη, σούπερ, και πετρέλαιο κίνησης) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, την Άρτα, τα Γιάννενα και τα Δωδεκάνησα, για τους τρεις τύπους βενζίνης στην Κέρκυρα και για την αμόλυβδη στο νομό Κυκλάδων.

    Το ύψος του πλαφόν ανά τύπο καυσίμου είναι: αμόλυβδη 0,778 ευρώ ανά λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 0,892 ευρώ, σούπερ 0,829 ευρώ, και πετρέλαιο κίνησης 0,681 ευρώ ανά λίτρο. Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα ισχύος του πλαφόν θα πραγματοποιηθούν τιμοληψίες στους παραπάνω νομούς και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν συμμορφωθεί θα επιβληθεί νέο πλαφόν.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχαζόπουλος, οι τιμές των καυσίμων θα είναι αυξημένες στις περιοχές που θα εφαρμοσθεί το πλαφόν κατά 1 λεπτό σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης στην Αττική προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς.

    «Προχωρήσαμε στην έκδοση της σχετικής απόφασης που οριοθετεί ως ανώτατο όριο τιμής καυσίμων στους συγκεκριμένους αυτούς νομούς σε μια τιμή καυσίμων που βρίσκεται 1 λεπτό παραπάνω από τη μέση τιμή καυσίμων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι ώστε να έχουμε για 4 εβδομάδες -έτσι προβλέπεται η διατήρηση αυτής της οροφής -ως μια απάντηση στη συμπεριφορά επιχειρήσεων οι οποίες θέλουν να αγνοούν τις γενικές ρυθμίσεις και τους κανόνες που έχομε συμφωνήσει», ανέφερε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Όσον δε αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κυμανθεί στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και πιθανόν να είναι κάτω από 0,30 λεπτά το λίτρο.

    [11] ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Οι ήπιες ρευστοποιήσεις είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

    Πτωτική τροχιά διαγράφουν οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών και των επιχειρήσεων μεταφορών, οι οποίες προσπαθούν να «συνέλθουν» από τον τυφώνα Ιζαμπέλ, που στο πέρασμά του παρέλυσε τις συγκοινωνίες.

    Σημαντικές απώλειες, πάνω από 6%, καταγράφει η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας υπολογιστών χειρός Palm, καθώς τα αποτελέσματά της στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές.

    Σε αρνητικό πρόσημο και η μετοχή της FedEx, μετά την υποβάθμισή της από την Morgan Stanley σε «equal weight» από «overweight».

    Στον αντίποδα κέρδη της τάξης του 7% σημειώνει ο τίτλος της εταιρίας αθλητικού εξοπλισμού Nike, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 98 σεντς ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η Credit Suisse First Boston αναβάθμισε την τιμή στόχο για τη μετοχή της εταιρίας στα 70 δολάρια από την προηγούμενη των 60.

    Κέρδη καταγράφει και η τηλεπικοινωνιακή AT&T, καθώς ο πρόεδρός της ανακοίνωσε ότι υπάρχει ακόμη χώρος για περαιτέρω μείωση του κόστους, αν και έχει προχωρήσει σε απολύσεις που αντιστοιχούν στο 9% του εργατικού δυναμικού της.

    Τέλος, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα αποτελέσματα της συνόδου της Ομάδας των 7 πλουσιοτέρων χωρών (G7), που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

    Στις 19.01 ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,17% και διαμορφωνόταν στις 9.643,05 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 1.903,95 μονάδες μειωμένος κατά 0,29% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,38% στις 1.035,64 μονάδες.

    Σ.Α.

    [12] ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Την παρέμβαση των υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών, ώστε σε συνεργασία με τους γεωτεχνικούς δημόσιους υπαλλήλους να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, ζητεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο οποίος επισημαίνει ότι οι εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε απόγνωση μετά από την κλιμάκωση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη πανελλαδική αποχή-απεργία των γεωτεχνικών.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από τις 16-09-03, ενώ οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι βρίσκονται στα γραφεία τους για τη διεκπεραίωση άλλων εργασιών, έχουν παραλύσει εντελώς οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ευπαθή προϊόντα να έχουν ήδη αλλοιωθεί και οι επιχειρήσεις να υφίστανται ζημίες από ακύρωση παραγγελιών και κατάπτωση ρητρών για μη έγκαιρες παραδόσεις.

    Επιπλέον, λόγω της αδυναμίας εισαγωγής πρώτων υλών, για ορισμένους κλάδους έχει επέλθει αποσυντονισμός ακόμη και της παραγωγής, κλάδοι της οποίας βρίσκονται στην αιχμή της δραστηριότητάς τους. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τα εποχιακά προϊόντα, όπως η κόκκινη πιπεριά που βρίσκεται ακριβώς στην περίοδο (20ήμερο) αιχμής της, για ορισμένα από τα οποία κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η σεζόν.

    Ο Σύνδεσμος ζητεί τον άμεσο ορισμό προσωπικού ασφαλείας για την εξυπηρέτηση της εισαγωγής και της εξαγωγής των ευπαθών αγροτικών προϊόντων και την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών και των γεωτεχνικών υπαλλήλων που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής, εξαγωγικής και εισαγωγικής δραστηριότητας σε σχέση με τα αγροτικά προϊόντα.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία για την υποστήριξη της στον παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.

    Σε συνέντευξη προς τον προς τον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας «Hόrriyet» ο Αραφάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι τώρα παρά ποτέ έχουν ανάγκη την συνέχιση και ενδυνάμωση αυτής της υποστήριξης και απευθυνόμενος προς την Αγκυρα είπε : «Κάντε την φωνή των Παλαιστινίων να ακουστεί σε όλο τον κόσμο».

    «Τα τεμένη στα Ιεροσόλυμα είναι ιερά και για τους Τούρκους. Αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό κατοχή. Μην μένετε σιωπηλοί. Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ», επισήμανε.

    [14] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ - ΟΜΗΡΟΥ

    Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ, δια του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, διαβεβαιώνει πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα στηρίξει την κυπριακή πολιτική ηγεσία στον άλλο εθνικό στόχο του Ελληνισμού που είναι η λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στο νησί, τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης, όσο και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισαν την ταύτιση απόψεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, αλλά και των επόμενων χρονικών σημείων που το επηρεάζουν.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ομήρου, με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΣ ΕΔΕΚ, το ΠΑΣΟΚ θα τιμηθεί για την προσφορά του στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 του ερχόμενου Νοεμβρίου, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΞΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ HADEP

    Αγκυρα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Έξι μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού (Hadep) συνελήφθησαν σήμερα στην περιοχή Γκαζιαντέπ στη νοτιανατολική Τουρκία γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες κράτησης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ανέφεραν εκπρόσωποι του κόμματος. Οι συλληφθέντες κρατούνται με το αιτιολογικό της συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση.

    Παράλληλα, τέσσερις πολίτες συνελήφθησαν και ανακρίνονται στο Τούντσελι, στην νοτιανατολική Τουρκία, γιατί έκαναν απεργία πείνας στην έδρα του κόμματος διαμαρτυρόμενοι για την απομόνωση του Οτζαλάν στο νησί-φυλακή, Ιμραλί.

    [16] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ

    Σαράγεβο, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με κάταγμα πλευρών, βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από εσωτερική αιμορραγία που παρουσίασε χθες, δήλωσε ο θεράπων ιατρός του, Ισμέτ Γκαβρανκαπετάνοβιτς.

    Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος της Βοσνίας εισήχθη στο νοσοκομείο στις 10 Σεπτεμβρίου έπειτα από λιποθυμία στο σπίτι του. Χθες παρουσίασε εσωτερική αιμορραγία στη θωρακική χώρα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΕ ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    O Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε αναμένεται στις επόμενες μέρες να στείλει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες επιστολή με πληροφορίες που στηρίζουν την σύνταξη μίας ευνοϊκής έκθεσης για την χώρα, ιδιαίτερα στο θέμα της λειτουργικής οικονομίας της Ρουμανίας.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Ναστάσε, το έγγραφο αυτό θα αναφέρει την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από ένα χρόνο για τη Ρουμανία συγκριτικά με την Βουλγαρία και μία αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί το 2003 στα θέματα που κάλυψε η πρώτη αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Ναστάσε, η αναφορά δεν αφήνει αμφιβολίες ότι η Ρουμανία έχει μία πλήρως λειτουργική οικονομία.

    Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα εκδώσει στις 5 Νοεμβρίου την ετήσια έκθεση της για την πρόοδο που έχει κάνει η Ρουμανία στην πορεία ένταξης της στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΤΗΝ 16αδα ΤΟΥ ΟΠΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Στη 16άδα του απλού προχώρησε σήμερα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στο Όπεν της Ιαπωνίας στο πινγκ πονγκ που συνεχίζεται στην πόλη Κόμπε. Έπειτα από εξαιρετική εμφάνιση κέρδισε με 4-0 σετ (11-7, 11-7, 11-7, 11-6) τον Τσέχο Πετρ Κόρμπελ, νούμερο 37 στην παγκόσμια κατάταξη και αύριο αντιμετωπίζει τον δυνατό νεαρό Κινέζο Κιου Γικ (νούμερο 27 στην παγκόσμια κατάταξη) για την 8άδα.

    Στον πρώτο γύρο του κυρίως ταμπλό, νίκησε χωρίς αγώνα, επειδή ο Ιταλός

    αντίπαλός του, Βαλεντίνο Πιατσεντίνι, δεν εμφανίσθηκε. Ο Κρεάνγκα είχε κατακτήσει πέρσι το τουρνουά της Ιαπωνίας και δείχνει ότι είναι σε θέση να επαναλάβει την επιτυχία του.

    Ο 31 ετών αθλητής, που κατέκτησε τον περασμένο Μάιο το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού, δήλωσε μετά την πρόκρισή του: «Σίγουρα θα προσπαθήσω να κερδίσω πάλι το τουρνουά. Αν και ο απώτερος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, δεν θα βάλω τον εαυτό μου υπό πίεση, στη δύσκολη διαδικασία επίτευξης του στόχου αυτού. Αυτή τη στιγμή, με απασχολούν μόνο οι εδώ αγώνες. Το Ιαπωνικό Όπεν είναι το τρίτο που συμμετέχω εφέτος από τα Προ Τουρ της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Έφτασα στους ημιτελικούς στο Κατάρ και στον δεύτερο γύρο στην Κορέα, μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Είναι η πρώτη μου συνάντηση με τον Κιου Γικ και αναμένεται αρκετά δύσκολη».

    Στο διεθνές ανοικτό πρωτάθλημα της Σόφιας, (25-28/9), θα λάβουν μέρος οι εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Κωστόπουλος και οι αθλητές Παναγιώτης Γκιώνης, Γιάννης Βλοτινός και Κώστας Παπαγεωργίου θα μεταβούν στη βουλγαρική πρωτεύουσα από την Οστράβα, την επόμενη μέρα του αγώνα με την Τσεχία για το Ευρωπαϊκό Λίγκ. Αντίθετα, ο Ντανιέλ Τσιόκας θα γυρίσει στην Αθήνα, γιατί πρέπει να υποστεί επέμβαση στα δόντια! Από την Αθήνα θα ταξιδέψουν την Τετάρτη για Βουλγαρία,

    οι αθλητές Κώστας Λαγογιάννης, Τάσος Ρηνιώτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι αθλήτριες Αρχοντούλα Βολακάκη, Χριστίνα Φίλη, Μαρία Μοίρου, Κατερίνα Ντουλάκη και ο ομοσπονδιακός προπονητής γυναικών Γιώργος Καρύτσας.

    [19] Ν.Δ.: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΕ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΟΝΤΟ"

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Για προεκλογικό εμπόριο ελπίδας σε «Ολυμπιακό Φόντο» έκανε λόγο η υπεύθυνη του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος για την «απασχόληση» ανέργων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    «Η κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, εμπλέκει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στους προεκλογικούς της σχεδιασμούς», υπογράμμισε.

    «Ειδικά, στον ευαίσθητο τομέα της ανεργίας η ανυπαρξία σχεδιασμού και πολιτικής για την απασχόληση, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί πότε με προγράμματα «κατάρτισης ανέργων υποψηφίων εθελοντών(!)», όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή (8034-1254/1-4-2003) και πότε με την εξαγγελία επιδότησης της πρόσληψης 5785 ανέργων για τις ανάγκες της Ολυμπιακής προετοιμασίας».

    «Η Νέα Δημοκρατία», είπε η κ. Πετραλιά, «είναι υπέρ της επαγγελματικής κατάρτισης και της επαγγελματικής αποκατάστασης την Ελλήνων, είναι όμως ευθέως αντίθετη με τον εμπαιγμό των ανέργων και το εμπόριο ελπίδας, που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις αυτές».

    «Γιατί οι σημερινές εξαγγελίες απασχόλησης 5.785 ανέργων για χρονικό διάστημα από 3 έως 11 μήνες δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημά τους, αλλά απόπειρα να τεθούν σε πολιτική ομηρία από την κυβέρνηση εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών», τόνισε.

    [20] ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΤΑΠ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ όσον αφορά την ολοκλήρωση του ρόστερ της ομάδας βόλεϊ. Μπορεί ο Ιάπωνας Κάτο, να βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο τεχνικός της ομάδας Γιώργος Χριστόπουλος ψάχνει τις πλέον κατάλληλες λύσεις για την ενίσχυση της ομάδας. Η επιμονή του ΠΑΟΚ στον Κολομβιανό Εσκομπάρ, δείχνει να δικαιώνεται, αφού ο Κολομβιανός έρχεται την Τετάρτη στην πόλη για να υπογράψει το συμβόλαιό του με την ομάδα. Αντίθετα παγώνει προς το παρών το θέμα του Καναδού Χαλντέιν, ο ΠΑΟΚ αναμένει τον Βραζιλιάνο Τοάλντο για να τον δει σε φιλικό παιχνίδι.

    Αύριο ο ΠΑΟΚ θα δώσει φιλικό παιχνίδι με την Βουλγαρική Λουκόιλ του Μπουργάς. Το φιλικό θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Πυλαίας και θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ πριν από την έναρξη του εγχώριου πρωταθλήματος βόλεϊ.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ο Νίκος Μπογονικολός το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ θα συσκεφτεί με τους στενούς του συνεργάτες τόσο για τα θέματα της ομάδας, όσο και για τα θέματα της pcard (είναι χορηγός της φανέλας) η οποία παρουσιάζει αύξηση καθημερινά με τις δελεαστικές προτάσεις και προσφορές προς τους κατόχους τους.

    [21] ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΤΟ Η ΑΕΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς θα έχει στη διάθεσή του για το ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟ τον Γρηγόρη Γεωργάτο, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Ετσι καθώς δείχνουν τα πράγματα θα καλύψει την αριστερή πλευρά της Ενωσης.

    Ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Μιχάλη Καψή που βρίσκεται σε άσχημη φυσική κατάσταση και δεν μπόρεσε να βγάλει τον αγώνα με την Λα Κορούνια για τον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ. Απόντες από το κυριακάτικο ντέρμπι θα είναι και οι τραυματίες Αμπονσά, Κασάπης και Λάκης.

    Η αποστολή που θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ και την οποία ανακοίνωσε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς απαρτίζεται από τους: Γεωργέα, Γεωργάτο, Ζαγοράκη, Ίβιτς, Κωστένογλου, Κατσουράνη, Κρέικ, Κάππο, Κωνσταντινίδη, Λυμπερόπουλο Ν., Μιχαηλίδη, Μπορμπόκη, Μόρα, Ναλιτζή, Οκκά, Ρούσεφ, Τσιάρτα, Τόσκα και Χιώτη.  

    [22] ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ 4η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Με μοναδικό στόχο τη νίκη, ο Απόλλων Καλαμαριάς αντιμετωπίζει την Κυριακή στην Πάτρα την Παναχαϊκή. Η ομάδα του Εντουάρντο Αμορίν θέλει πάση θυσία τη νίκη για να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο Απόλλων Καλαμαριάς θα έχει τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Από την άλλη η Παναχαϊκή αντιμετωπίζει αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, γεγονός που κάνει την αποστολή τους αρκετά δύσκολη. Δύσκολη αποστολή κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών έχει και ο Λεβαδειακός στην Ριζούπολη, ενώ το θετικό αποτέλεσμα θέλει και ο Πανσερραϊκός με αντίπαλο την Κέρκυρα.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής είναι:

    Ατρόμητος Αθηνών - Λεβαδειακός

    Παναχαϊκή - Απόλλων Καλαμαριάς

    Γιάννινα - Φωστήρας

    Εργοτέλης - Απόλλων Αθηνών

    Καλαμάτα - Κασσάνδρα

    Κέρκυρα - Πανσερραϊκός

    Νίκη Βόλου - Ποσειδών Νέων Πόρων

    Εθνικός Αστέρας - Πατραϊκός.

    Ολοι οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 17:00.

    [23] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ

    Τόκιο, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Tην υποστήριξη του Τόκιο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιονιχίρο Κοϊζούμι.

    Η έκκληση του Μπους έρχεται τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις στην Ιαπωνία για το κατά πόσο πρέπει να αποσταλούν στο Ιράκ ιαπωνικές δυνάμεις και οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για ένα δεκάλεπτο και ο κ. Κοϊζούμι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της.

    [24] ΙΑΠΩΝΙΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 10.500 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

    Τόκιο, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Στην περικοπή τουλάχιστον 10.500 θέσεων εργασίας πρόκειται να προχωρήσουν οι μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση του κλάδου, ανακοίνωσε η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της χώρας, Financial Service Agency (FSA).

    Η Μιζούχο, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, ή το 14% του εργατικού δυναμικού της, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η FSA έχει ήδη ζητήσει από δεκαπέντε ακόμα τράπεζες να αναπτύξουν σχέδια ενίσχυσης των ισολογισμών τους, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.

    [25] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ παραδέχτηκε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Wall Steet Journal'', ότι υπάρχουν ''σοβαρά προβλήματα'' στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο του σχηματισμού μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

    Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι οι αμερικανοί θα παραμείνουν στο Ιράκ για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της μια κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία μιας δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης.

    [26] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε αργά το απόγευμα το κέντρο της Βαγδάτης αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [27] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Νέα Υόρκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη, Νάσερ αλ Κίντουα άνοιξε σήμερα το απόγευμα τις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, κατακρίνοντας έντονα την απειλή του Ισραήλ ''να εκδιωχθεί ο εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιάσερ Αραφάτ''.

    Ο Νάσερ αλ Κίντουα υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει 26 φορές βέτο για να μπλοκάρουν σχέδια απόφασης που κατηγορούσαν το Ισραήλ για την πολιτική του έναντι των Αράβων.

    Η έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης γίνεται λόγω του βέτο που άσκησαν την Τρίτη οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση αραβικού σχεδίου απόφασης που απαιτούσε από το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφαση εκδίωξης του Αραφάτ.

    [28] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (13:29 UTC+2)

    Το πρόγραμμα του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου από σήμερα έως την Κυριακή έχει ως εξής:

    Απόψε στις 19.30 ο κ Βενιζέλος θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Θεσσαλονίκης που διοργανώνουν ο δήμος Καλλιθέας και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης στο Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας. Στις 21.15 ο κ Βενιζέλος θα παρακολουθήσει στην Μονή Λαζαριστών την εκδήλωση «Μουσικές Γειτονιές, Αφιέρωμα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη» που διοργανώνει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού α.ε Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης.

    Αύριο στις 10 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμπελοκήπων στο δημαρχείο , στις 11.00 θα συναντηθεί συνάντηση με δημότες , στις 12.00 θα επισκεφτεί στο ΚΑΠΗ και στις 13.30 θα βρεθεί με φίλους για ούζο. Στις 19.00 θα δώσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δράμας ενώ στις 20.00 θα παρακολουθήσει την τελετή λήξης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

    Την Κυριακή στις 11 το πρωί θα παραστεί σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Β.Ελλάδος στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 12 θα εγκαινιάσει την έκθεση '' Παιχνίδια Πολιτισμού'' που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού στην Αποθήκη Γ΄ του ΟΛΘ ενώ στη 1 στον ίδιο χώρο θα έχει συνάντηση με τη Διαδημοτική Συνεργασία Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας Βορείου Δυτικού Τόξου Θεσσαλονίκης

    [29] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΚΘΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (11:32 UTC+2)

    Επαναλειτουργούν από τις 22 Σεπτεμβρίου τα εκθετήρια του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Τα εκθετήρια του Μουσείου περιλαμβάνουν θεματικές ενότητες όπως: τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφία, ολογραφία, τυπογραφία, σιδηρόδρομος, υφαντουργία, ραδιόφωνο, τηλεόραση, μετεωρολογία, διάστημα, ιατρική τεχνολογία, ηλεκτρική ενέργεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκθετήριο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Τα περισσότερα από τα εκθετήρια υποστηρίζονται από εφαρμογές multimedia όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες.

    [30] Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

    Πεκίνο, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (11:27 UTC+2)

    Στην 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου μετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα με δύο περίπτερα, ένα του γραφείου τύπου της πρεσβείας μας στην κινεζική πρωτεύουσα και ένα της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»

    Η Έκθεση, που έχει ως θέμα «Εκδόσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές», εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργήσει έως τις 21 του μήνα. Να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη της Έκθεσης τα βιβλία των ελληνικής συμμετοχής θα δοθούν στην Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πεκίνου και στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σαγκάης

    [31] 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (10:59 UTC+2)

    Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται φέτος το ανοιχτό οπτικοακουστικό φεστιβάλ «Παράξενη Οθόνη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν συνολικά 66 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ευρώπη με 83 ταινίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις εξής πέντε ενότητες: Διαγωνιστικό τμήμα με πειραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ νέων δημιουργών. Ανοιχτή Οθόνη με αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Ειδικές προβολές και αφιερώματα. Αφιέρωμα στον Άγγλο κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ και παράλληλα γεγονότα.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (10:00 UTC+2)

    Την πρώτη εικαστική της συλλογή παρουσιάζει η αυτοδίδακτη καλλιτέχνης Νάσια Λουκοπούλου-Τζωρτζίδη, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με έργα της τελευταίας πενταετίας στα οποία κυριαρχεί το χρώμα πολλές φορές σαν μοναδικός πρωταγωνιστής εκφράζοντας κυρίως συναισθήματα και επιθυμίες. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και συνδυάζοντάς τα, δημιουργεί το εκάστοτε αποτέλεσμα που αντανακλάται στα μάτια αυτών που το βλέπουν κάθε φορά.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου (8:30 μμ) όπου και θα προλογίσει ο αρχιτέκτων καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Κονταξάκης. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 3 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, Σάββατο και Κυριακή 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 September 2003 - 18:13:56 UTC