Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [02] ΣΤΟ 80% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ
  • [03] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤ
  • [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [06] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [07] ΤΟ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΤΗΣ PALCO
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ
  • [10] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
  • [11] ΕΕ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΕΠΕ
  • [12] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [13] ΣΤΑ 195,4 ΔΙΣ. Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [14] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [16] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ Τ/Κ
  • [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ SRS
  • [19] ΤΟ ΣΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ
  • [20] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΩΝ SPORT EVENTS
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟY - ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ
  • [22] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [23] ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΑ ΔΙΑΣΧΙΣΟΥΝ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [24] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΤΖΙΜ ΙΣΤΟΝ
  • [25] Ο ΓΟΥΕΣΛΙ ΚΛΑΡΚ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [26] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤ-ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑ
  • [27] Η ΣΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [28] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΑΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
  • [29] ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [30] "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ Γ' ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
  • [33] Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [34] ΒΡΑΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Την προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στην επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με βάση το σχέδιο Ανάν, επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου.

    "Είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης με διαδικασία εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ", είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σημίτης κι επανέλαβε πως ο στόχος είναι μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, αφού η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Λευκωσία και Αθήνα προσβλέπουν στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσα στο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνομιλίες με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο κ. Σημίτης. Η αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζεται και η Αγκυρα εξακολουθεί να τον υποστηρίζει πλήρως, παρατήρησε. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ψηφοφορία που θα γίνει στα κατεχόμενα στις 10 Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις περαιτέρω εξελίξεις.

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, όλα εξελίσσονται ομαλά και μπορεί απρόσκοπτα να λειτουγήσει ως μέλος της Ε.Ε. από την 1η Μαίου του 2004.

    Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν κοινές απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία και την ενταξιακή πορεία, τόνισε ο κ. Σημίτης και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος αποδέχτηκε πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και μέσα στο Φθινόπωρο θα επισκεφθεί και επισήμως την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το ενδιαφέρον τους και σημείωσε ότι περιμένει θετική ανταπόκριση και από άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στην επίλυση του Κυπριακού.

    [02] ΣΤΟ 80% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει η συμμετοχή των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην πενθήμερη αποχή που ξεκίνησαν από χθες οι πανεπιστημιακοί της χώρας, έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ και μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση για τα οικονομικά του κλάδου.

    Όπως τόνισε στο ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χασάπης, το ποσοστό συμμετοχής των διδασκόντων του Ιδρύματος στην πενθήμερη αποχή φτάνει το 80%, ενώ σχεδόν σε όλα τα Τμήματα έχουν πραγματοποιηθεί οι γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

    Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται και η γενική συνέλευση του Συλλόγου των καθηγητών της Ιατρικής, του μεγαλύτερου τμήματος του ΑΠΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνδικαλιστικό όργανο της Ιατρικής θα αποφασίσει τη συμμετοχή στην αποχή, χωρίς όμως να υποχρεώσει τους διδάσκοντες να συμμετάσχουν υποχρεωτικά σε αυτήν.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμμετοχή των καθηγητών του Ιδρύματος στις κινητοποιήσεις του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ενθουσιασμός και αποφασιστικότητα για κοινό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Υπενθυμίζεται ότι οι πανεπιστημιακοί ζητούν την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των δύο επιδομάτων (διδακτικής προετοιμασίας και ερευνητικού) με ταυτόχρονη αύξηση 20% -εντός της προσεχούς διετίας- στις αποδοχές τους

    Στον αέρα η εξεταστική

    Το μάρμαρο στην κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται ότι πληρώνουν οι φοιτητές, οι οποίοι τουλάχιστον αυτήν την εβδομάδα θα χάσουν τα μαθήματα της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις τις επόμενες μέρες στις διαπραγματεύσεις πανεπιστημιακών-κυβέρνησης και προχωρήσουν οι πρώτοι σε αποχή διαρκείας, όπως διαμήνυσαν, τότε οι φοιτητές θα μιλούν για χαμένη εξεταστική.

    Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διεξάγονται μόνο οι εξετάσεις από καθηγητές που δεν συμμετέχουν στην απεργία, ενώ έχει παρθεί απόφαση να γίνουν οι εξετάσεις σε οριακές περιπτώσεις φοιτητών που βρίσκονται επί πτυχίο και έχουν προγραμματίσει μεταπτυχιακές σπουδές ή έχουν κληθεί από το Στρατό για να υπηρετήσουν τη θητείας τους.

    «Δεν θέλαμε να ταλαιπωρήσουμε αυτούς τους φοιτητές και να πληρώσουν αυτοί τη διένεξη κυβέρνησης-πανεπιστημιακών», σχολίασε σχετικά ο κ. Χασάπης.

    Κρίσιμες γενικές συνελεύσεις

    Όσο για το μέλλον των κινητοποιήσεων στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν συνελεύσεις των συλλόγων των διδασκόντων των Πανεπιστήμιων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

    Στο ΑΠΘ η γενική συνέλευση θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι (στο αμφιθέατρο του Τμήματος Τοπογράφων του Πολυτεχνείου). Ο κ. Χασάπης σημείωσε ότι "είμαστε σε διαρκή αγωνία" και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσων, που στην προκειμένη περίπτωση -σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΟΣΔΕΠ- θα λάβει τη μορφή της επ' αόριστον αποχής των πανεπιστημιακών από τα καθήκοντά τους.

    Στ Τ.

    [03] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤ

    Στοκχόλμη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Η σουηδική αστυνομία αναγνώρισε τον ύποπτο της δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών Αννας Λιντ και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, ωστόσο η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται.

    Νωρίτερα, δύο εφημερίδες υποστήριξαν ότι ο άνδρας συνελήφθη, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από την αστυνομία. Η Λιντ έπεσε θύμα επίθεσης την περασμένη Τετάρτη και υπέκυψε στα πολλαπλά τραύματα που έφερε από μαχαίρι.

    Πάντως, οι σουηδικές αρχές εντόπισαν ίχνη γενετικού υλικού (DNA) στο καπέλο που φορούσε ο δράστης όταν μαχαίρωσε την Λιντ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, το δείγμα του DNA δεν ταιριάζει με κάποια από τα δείγματα που περιλαμβάνονται στην εθνική βάση δεδομένων της χώρας.

    Ωστόσο, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα και δεν είναι βέβαιο ότι συνδέονται με το δημοψήφισμα.

    Ο φερόμενος ως δράστης είναι λευκός με μακριά μαύρα μαλλιά, φαβορίτες και με αθλητικό ντύσιμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν ίχνη αίματος, τα οποία δεν ανήκουν στην εκλιπούσα.

    [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    ''Στην πολιτική συνεκτιμώνται τα νέα δεδομένα και οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί προκειμένου να διαμορφώνονται επωφελείς λύσεις'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εκκρεμότητα στις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε δε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα Σκόπια και να υπάρχει μια σχέση ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε».

    Ειδικότερα σε ερώτηση που αναφερόταν στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του '91 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το εθνικό συμφέρον συμβαδίζει με τη διαμόρφωση μιας ''κοινά αποδεκτής λύσης. Μόνον ανόητοι δεν καταλαβαίνουν σήμερα ότι πρέπει να συνεκτιμώνται (σε μια απόφαση που ελήφθη προ 12ετίας) τα νέα δεδομένα και οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί και το γεγονός ότι έχει αλλάξει όλη η περιοχή. Δεν είμαστε σε κενό πολιτικής, οι εξελίξεις βρίσκονται σε συνάρτηση. Μας ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημα με τα Σκόπια χωρίς να σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας και συμπλήρωσε πως το θέμα της ονομασίας είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και τα συζητάμε. «Όλα συνεκτιμώνται στη διεθνή πολιτική, την οποία αξιολογείς κάθε φορά, προκειμένου να καθορίσεις τη στρατηγική σου. Εάν μπορούσε να βρεθεί μια λύση, που θα έλυνε αυτό το πρόβλημα και η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή, θα θεμελιωνόταν μια σχέση ειρήνης, συνεργασίας με τη γείτονα χώρα», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Να διαβάζει καλύτερα τις ομιλίες του αρχηγού της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή συνέστησε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Θόδωρο Ρουσόπουλο.

    Συγκεκριμένα απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

    ''Πρώτον, ευχαριστούμε τον κ. Ρουσόπουλο για την αποστολή των εγγράφων.

    Δεύτερον, του συνιστούμε να διαβάζει καλύτερα τις ομιλίες του αρχηγού του.

    Τρίτον, παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του κ. Καραμανλή:

    'Το εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν ΣΔΟΕ, με τη σημερινή μορφή του, καταργείται.'....''

    [06] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    «Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο ο κ. Πρωτόπαπας να προβαίνει σε επιθετικές, υβριστικές, αλλά και έωλες δηλώσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Το ίδιο έκανε και σήμερα. Αυτή τη συνήθειά του μπορούμε να την αποδώσουμε σε μία σειρά από λόγους:

    Είτε επειδή οι υπηρεσίες του Υπουργείου του ακολουθούν τον, παγιωμένο για την δημόσια διοίκηση, κανόνα και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

    Είτε επειδή ο ίδιος δεν ασχολείται με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή με τα κείμενα, τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    Είτε, τέλος, επειδή σκοπίμως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραποιεί την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Για να τον αποτρέψουμε από νέες άστοχες δηλώσεις, όπως οι σημερινές για το ΣΔΟΕ, του αποστέλλουμε την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 68ης Δ.Ε.Θ.», επισήμανε.

    [07] ΤΟ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την ανάγκη να μείνει το ΣΔΟΕ μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση επισημαίνει η ηγεσία του Σώματος και χαρακτηρίζει «κατάφωρα άδικη κατηγορία» τα όσα ειπώθηκαν σε βάρος του Σώματος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο των δηλώσεων του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ αναφέρεται:

    «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή επειδή λειτουργεί "με τρόπο εκβιαστικό εις βάρος επιχειρήσεων και συχνότατα με πολιτική στόχευση". Ως παράδειγμα δε ανέφερε εταιρεία δημοσκοπήσεων η οποία δέχθηκε έλεγχο του ΣΔΟΕ την επαύριον ευνοϊκής για τη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπησής της.

    Επειδή πρόκειται για κατάφωρα άδικη κατηγορία και για την αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνουμε ότι:

    Το ΣΔΟΕ από ιδρύσεώς του (1997) λειτουργεί με αντικειμενικό τρόπο στην άσκηση των καθηκόντων που η πολιτεία του έχει αναθέσει. Η αποδοχή του έργου του από την ελληνική κοινωνία μαρτυρεί του λόγου του αληθές».

    Ο προγραμματισμός του ΣΔΟΕ καθορίζεται στις αρχές κάθε χρόνου με στοιχεία που εξάγει από το Taxis και ακολούθως επεξεργάζεται. Είναι γνωστό ότι το εύρος των ελέγχων του εκτείνεται σε όλα σχεδόν τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας.

    Στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τον τελευταίο περίπου χρόνο έχουμε διενεργήσει τους εξής ελέγχους στις Metron Analysis (2/10/2002), MRB Hellas (4/10/2002), MWG Alco (25/6/2003) και Martel (26/6/2003)».

    «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δεν είναι κατευθυνόμενοι, αλλά προγραμματισμένοι και αφορούν στους πάντες, χωρίς καμία προκατάληψη και πολιτική σκοπιμότητα. Γι' αυτούς τους λόγους είναι αναγκαίο το ΣΔΟΕ να μείνει μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς δεν εξυπηρετεί καθόλου τη λογική του και το σκοπό της ύπαρξής του», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΤΗΣ PALCO

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, ζήτησαν από τον υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, οι 500 απολυμένες εργάτριες της Palco, που πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Ο κ. Ρέππας υποσχέθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την εκπαίδευση και κατάρτιση των απολυμένων, οι οποίες θα λάβουν πρόσθετη μοριοδότηση για την πρόσληψη τους στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Ενημερωτική επίσκεψη στα γραφεία του ΟΑΣΘ πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας με την ευκαιρία της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

    Ο κ. Βούγιας συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδη στα γραφεία του συλλόγου και στη συνέχεια με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του Οργανισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο Χαράλαμπο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον κ. Βούγια για την επέκταση των αστικών συγκοινωνιών στο Νομό Θεσσαλονίκης, την ανανέωση και επέκταση του στόλου των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, τη διαδικασία πρόσληψης νέων οδηγών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Μέσα Μεταφοράς λόγω του οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βούγιας υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την επέκταση του μέτρουτων λεωφορειοδρόμων και τον έλεγχο του ωραρίου των φορτοεκφορτώσεων με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και συνεχάρη τον ΟΑΣΘ για τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσής του. Ακόμη ο κ. Βούγιας απέδωσε εύσημα για την ομαλή έναρξη της επέκτασης των αστικών συγκοινωνιών και για τη δρομολόγηση των μίνι λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, θέματα που προώθησε και ο ίδιος από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ζήτησε τέλος την όσο το δυνατόν συντομότερη κυκλοφορία των δύο οχημάτων που θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και τη συνολική αύξηση του στόλου με νέα λεωφορεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των περιφερειακών δήμων της πόλης.

    [10] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Με δύο αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία των πληγέντων από το σεισμό της Λευκάδας.

    Ειδικότερα, οι κάτοικοι που επλήγησαν στους Νομούς Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ως τις 29 Αυγούστου σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και με ελάχιστη δόση 100 ευρώ.

    Επίσης θα μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις ΦΠΑ και άλλων φόρων έως τα τέλη Φεβρουαρίου χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις.

    [11] ΕΕ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΕΠΕ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Το νέο καθεστώς ενίσχυσης για τη δημιουργία Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Περιοχών ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Η έγκριση προβλέπει πως η δημόσια επιχορήγηση φθάνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που προβλέπεται στο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Ελλάδα, με συνέπεια η χώρα μας να εξασφαλίζει επιπλέον πιστώσεις για τη δημιουργία νέων ΒΕΠΕ και την ολοκλήρωση υποδομών σε ήδη υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές.

    Τα νέα ποσοστά ανάλογα με τις περιφέρεια της χώρας έχουν ως εξής :

    -για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας (για τις περιοχές Α και Β αυτών) το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 35%

    -για τις περιοχές Γ,Δ των παραπάνω περιφερειών, το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 35,1% και 40% αντίστοιχα

    -για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας τα ποσοστά είναι 40 ή 50% ανάλογα την περιφέρεια.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τη χώρα μας, καθώς η εξασφάλιση των ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου επιχορήγησης αναμένεται να δώσει ώθηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία βιομηχανικών υποδομών».

    Όπως είπε, το υπουργείο ξεκινά άμεσα την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων του ΕΠΑΝ που αφορούν τις υποδομές αυτές, για την επίτευξης του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

    Το νέο καθεστώς ενίσχυσης θα ισχύσει με την ψήφιση τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται στο πλαίσιο του Νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Με την έγκρισή του, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την υλοποίηση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν την αναμόρφωση και δημιουργία βιομηχανικών υποδομών στη χώρα μας. Αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση του μέτρου για την αναβάθμιση υπαρχουσών ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, την Καβάλα και την Λαμία, όπως και έργων πυροπροστασίας στις ΒΙΠΕ Κομοτηνής Ιωαννίνων Λάρισας Λαμίας Ξάνθης Κιλκίς, συνολικής δαπάνης 65εκ ευρώ. Επίσης με την ανωτέρω ενεργοποίηση θα πραγματοποιηθούν και νέες ΒΕΠΕ.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το νέο καθεστώς απελευθερώνει συνολικά 167 εκ ευρώ για παλιά και νέα έργα που υπάγονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και ταυτόχρονα ενεργοποιεί αντίστοιχες πιστώσεις στα περιφερειακά προγράμματα (ΠΕΠ) με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για ιδιώτες επενδυτές.

    [12] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Κοινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν σήμερα στον Πειραιά τα διοικητικά συμβούλια της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη βιομηχανία των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    Τα δύο διοικητικά συμβούλια διαπίστωσαν ότι ο ελληνικός εφοπλισμός εξακολουθεί να διατηρεί σταθερά κυρίαρχη θέση στο στίβο των θαλασσίων μεταφορών, με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσής του. Αντιπροσωπεύει το 18,3% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε τόνους DW έναντι 17,8% του προηγούμενου έτους, ενώ η ναυτιλία υπό τα εθνικά χρώματα το 37,38 του κοινοτικού συνόλου, προηγούμενη κατά είκοσι εκατομμύρια τόνους από τον επόμενο στόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επίσης διαπιστώθηκε η σταθερή αύξηση της ναυτιλιακής προσόδου, ως αποτέλεσμα τη διαγραφόμενης τάσης για συσπείρωση γύρω από το εθνικό νηολόγιο και τη ναυτιλιακή διαχείριση από τον εθνικό χώρο. Το πρώτο τετράμηνο του 2003 ανήλθε στα 4 δισεκατομμύρια 606,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 300 εκατομμύρια (7,8%) από το αντίστοιχο τετράμηνο του περασμένου χρόνου.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, η είσοδος στην ΕΕ της Κύπρου και της Μάλτας, καθώς και η διεθνής κατάσταση της ναυτιλίας και τα μέτρα για την επιτάχυνση της απόσυρσης των δεξαμενόπλοιων μονού τοιχώματος.  

    Τα δύο συμβούλια επεσήμαναν την αναγκαιότητα ανάληψης από την Ελλάδα πρωτοβουλιών και μια ηγετικής στάσης, ώστε με συντονισμένες ενέργειες πολιτείας και εφοπλισμού στην ΕΕ και στους Διεθνείς Οργανισμούς να χαραχθεί η μελλοντική πορεία της ναυτιλιακής πολιτικής πάνω σε προγραμματισμένες εμποροοικονομικές βάσεις, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της ποιότητας του στόλου και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

    Η επόμενη συνάντηση των συμβουλίων της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2004.

    [13] ΣΤΑ 195,4 ΔΙΣ. Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Κατά 0,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 195,4 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου (στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής).

    Αναλυτικότερα. σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 195,4 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 393,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 48,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 251 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 68 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη κοντά στο μηδέν, ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν επίσης σχεδόν μηδενική (έναντι 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

    III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) μειώθηκε κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 131,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [14] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ανοδικά κινείται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, εν αναμονή της νομισματικής κίνησης της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), στις 21:15 ώρα Ελλάδος.

    Η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο στη μεταπολεμική οικονομική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα συνοδευτικά σχόλια του Άλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την αγορά εργασίας, με τις προσδοκίες της αγοράς να παρουσιάζονται συγκρατημένα θετικές.

    Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης- «κλειδί» για τη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σημείωσε τον Αύγουστο αύξηση 0,3%, έναντι ανόδου 0,2% τον Ιούλιο, κρατώντας απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μιας αποπληθωριστικής κρίσης.

    Επιπλέον, έρευνα της Manpower απέδειξε ότι το ποσοστό επιχειρηματιών που αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις κατά το τέταρτο τρίμηνο, είναι μεγαλύτερο εκείνου που προβλέπει περικοπές θέσεων εργασίας.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Titan, έπειτα από την ανακοίνωση εξαγοράς της έναντι του ποσού των 1,8 δισ. δολαρίων από τον αμερικανικό κολοσσό αμυντικών συστημάτων Lockheed Martin, η μετοχή του οποίου πάντως κινείται σε αρνητικό πεδίο.

    Μετά την Chrysler, εξάλλου, και η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor κατέληξε σε συμφωνία με το συνδικάτο των εργαζομένων στα εργοστάσιά της και πλέον μένει η General Motors να ολοκληρώσει κι εκείνη τις αντίστοιχες συνομιλίες της. Οι μετοχές της Ford σημειώνουν αξιόλογα κέρδη.

    Σε θετικό πρόσημο και ο τίτλος της United Parcel Service Inc.έπειτα από την αναβάθμιση της σύστασής του από τη Merrill Lynch σε «buy» από «neutral», όπως και η μετοχή της Micron Technology Inc., την οποία η First Albany Corp. αναβάθμισε σε «strong buy» από «buy».

    Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,48% και διαμορφωνόταν στις 9.493,93 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας ''σκαρφάλωνε'' στις 1.865,32 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,06% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,62% στις 1.021,15 μονάδες.

    Σ.Α.

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Με την ελπίδα όπως καθοριστεί μια ημερομηνία στην οποία όλοι οι πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να γιορτάζουν μια κοινή εορτή, δικοινοτικές ομάδες οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που αρχίζουν από την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ και κορυφώνονται την 30η Σεπτεμβρίου, όπου θα εορτασθεί η ''Ημέρα της Ειρήνης της Κύπρο''.

    Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Συντονιστής Δικοινοτικών Ομάδων Νίκος Αναστασίου, οι δικοινοτικές ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ακόμη μια πολιτική λύση στο Κυπριακό, γι' αυτό και επανειλημμένα τονίζουν πως το έργο των πολιτών είναι σημαντικό πριν, κατά και μετά τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης του προβλήματος.

    Η σειρά εκδηλώσεων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυμαίνονται από επίδειξη των παλαιότερων παραδόσεων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, όπως το ψήσιμο του καφέ, μέχρι και τη συμβολική διακίνηση γαϊδουριών με διαβατήρια από και προς τα κατεχόμενα, εις απάντηση παλαιότερης δήλωσης του Ραούφ Ντενκτάς ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν Κύπριοι αλλά μόνο κυπριακά γαϊδούρια.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Αμοιβή ύψους 10.000 δολαρίων θα δίνεται σε όποιον έχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με εγκληματίες Ναζί που διαμένουν στη Ρουμανία. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Εφραίμ Ζούροφ, αντιπρόσωπο του αμερικανικού κέντρου «Σίμον Βίζενταλ», ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε σε εφαρμογή στη Ρουμανία την επιχείρηση «Τελευταία ευκαιρία», έρευνα για τον εντοπισμό των ναζί.

    Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από τη Γενική Εισαγγελία της χώρας, η οποία και συμφώνησε στη δημιουργία ειδικής μονάδας στους κόλπους του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη ναζί που κατοικούν στη Ρουμανία.

    Σύμφωνα με τον Ζούροφ, εκατοντάδες εγκληματίες πολέμου διαμένουν ακόμη στη χώρα.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ Τ/Κ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ο διεθνής παράγοντας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και σχεδόν όλες οι (ξένες) χώρες δεν δέχονται ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μερικής άρσης των περιορισμών στην διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αποτελεί λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Δώρος Θεοδώρου.

    Σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσίασε τη δέσμη μέτρων των διαφόρων υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκύπριων, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Θεοδώρου είπε πως η κυβέρνηση έδειξε την καλή της θέληση να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους με μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των σχέσεων των απλών ανθρώπων, στην βελτίωση της κατάστασης των Τουρκοκύπριων, πάντοτε όμως, με τη βασική αρχή του σεβασμού των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των νόμων και των οδηγιών της Ε.Ε.

    ''Τα επιχειρήματα και η λογική του Ντενκτάς για το αδύνατο της ειρηνικής συμβίωσης διαλύθηκαν και νέες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί που δεν μπορεί να μην συνυπολογιστούν στη λύση. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ούτε οι Τουρκοκύπριοι ούτε οι έποικοι αισθάνονται ότι ρίζωσαν στα κατεχόμενα. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση όλων των Ελληνοκύπριων που έχουν επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Αισθάνονται ότι βρίσκονται εκεί προσωρινά. Οι Ελληνοκύπριοι αποδείχθηκε ότι έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της ρίζας μετά την άρση αυτών των περιορισμών'', πρόσθεσε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ SRS

    Βελιγράδι, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Πρόταση μομφής κατά της σερβικής κυβέρνησης κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) στη Βουλή της Σερβίας εκφράζοντας με την κίνηση αυτή τη δυσαρέσκειά του για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.

    Το αντιπολιτευόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα στην επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής αναφέρει ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική ολέθρια για τα βασικά εθνικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα του λαού και ότι σε κανέναν τομέα του κοινωνικού βίου δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος.

    Οι Ριζοσπάστες εκτιμούν ακόμη ότι η κυβέρνηση της Σερβίας δεν έχει πρόγραμμα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στο Κοσσυφοπέδιο και την κατηγορεί ότι καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    [19] ΤΟ ΣΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ

    Τίρανα, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΔΚ) Αλβανίας παρουσίασε χθες σε συγκέντρωση οπαδών του στη Χειμάρα τον υποψήφιο Δήμαρχο του κόμματος στην πόλη αυτή Γιώργο Γκόρο. Στην εκδήλωση παρέστησαν και οι βουλευτές του κόμματος Λιμόζ Ντιζντάρι και Πέτρο Κότσι.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει στις εκλογές, ενώ ο βουλευτής του ΣΚ Πέτρο Κότσι, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Κεπαρό Χειμάρας είπε στους παρευρισκόμενους: "Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας ανάμεσα στην πολιτική των συντάξεων και στην πολιτική των επενδύσεων", αφήνοντας αιχμές για τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ ότι μοιράζει υποσχέσεις σχετικά με τις συντάξεις από την Ελλάδα, ενώ ο Γκόρο υπόσχεται επενδύσεις.

    Κλ. Λιάτης

    [20] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΩΝ SPORT EVENTS

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 20:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη θα βραβεύσει τους εθελοντές που συμμετείχαν στα sport events του Αυγούστου 2003.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εθελοντισμού, οι αιτήσεις υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 έφτασαν τις 110.596 στις 15 Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα δεδομένα του Σύδνεϋ.

    Είναι ενδεικτικό ότι οι Αυστραλοί βασίσθηκαν σε συνολικό αριθμό 75.000 υποψηφίων, από τους οποίους αναζήτησαν τους 52.000 Εθελοντές, σύμφωνα με τον αρχικό τους σχεδιασμό, αριθμός που περιορίστηκε στα 48.000 άτομα, μετά από αναθεώρηση του σχεδιασμού τους, ενώ τελικά διαπιστεύθηκαν και έλαβαν στολή 45.500 Εθελοντές.

    Η Αθήνα 2004 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνολικά πάνω από 75.000 προσωπικές συνεντεύξεις και περίπου 30.000 συνεντεύξεις μέσω e-mail και αλληλογραφίας (για όσους κατοικούν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να προσέλθουν στην έδρα της Αθήνα 2004). Ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 28.000 συνεντεύξεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι συνεντεύξεις στις άλλες τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις, με πρώτη την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η Πάτρα.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟY - ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από σχετικό αίτημα της ΕΠΟ, συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

    Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Εκφράστηκε μάλιστα η αγωνία και από τις δύο πλευρές για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ παρουσιάστηκε ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων, με αιχμή δύο βασικά σημεία: Τη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας να διασφαλίσει, με την ακώλυτη λειτουργία των θεσμικών της οργάνων και δη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), την απόλυτη διαφάνεια στη νομική, οικονομική και εμπορική λειτουργία των ΠΑΕ και την ανάγκη, η λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας και δη της Ε.Ε.Α., να μην αλλοιώνει, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, το αγωνιστικό σκέλος των πρωταθλημάτων, την ευθύνη διεξαγωγής των οποίων έχουν η ΕΠΑΕ και η ΕΠΟ.

    Συμφωνήθηκε, στις αμέσως επόμενες μέρες, η ΕΠΟ να καταθέσει στον Υπουργό Πολιτισμού, πρόταση, η οποία θα στοχεύει στη μόνιμη αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως αυτά περιγράφονται από την ελεγκτική διαδικασία της Ε.Ε.Α., συνολικά ή κατά περίπτωση.

    [22] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (20-21/9) διεξάγεται το τουρνουά χειροσφαίρισης "Σταύρος Ορφανίδης" με την συμμετοχή των ομάδων της Καστοριάς, του Αρη, της Δράμας και των Ποντίων Κιλκίς '89.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα του τουρνουά είναι:

    Σάββατο (16:15) Καστοριά- Ποντίων Κιλκίς, (18:30) Αρης- Δράμα

    Κυριακή (10:15, μικρός τελικός) ηττημένοι 1ης ημέρας, (12:15, τελικός) νικητές 1ης ημέρας.

    [23] ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΑ ΔΙΑΣΧΙΣΟΥΝ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Πέντε διεθνείς αθλητές με κινητική αναπηρία, μεταξύ των οποίων και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Σύδνεϋ Κωνσταντίνος Φύκας, και δυο προπονητές - κολυμβητές πρόκειται να διασχίσουν το Αιγαίο πέλαγος, κολυμπώντας από το Σούνιο ως τη Μήλο.

    Ο κολυμβητικός αυτός μαραθώνιος, με το διακριτικό όνομα «Αιγαίαθλον», θα λάβει τη μορφή σκυταλοδρομίας. Η εκκίνηση θα δοθεί στη θέση Καβοκολόνες του Σουνίου νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 20 Σεπτεμβρίου και ο διάπλους θα ολοκληρωθεί το σούρουπο της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη των Αιγαιαθλητών στον Αδάμαντα της Μήλου. Ενδιάμεσοι σταθμοί του διάπλου θα αποτελέσουν οι νήσοι Κύθνος , Σέριφος, Σίφνος και Κίμωλος.

    Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία των αθλητών και πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη στήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, έναν ακριβώς χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (17 28 Σεπτεμβρίου 2004).

    Στόχος του Αιγαίαθλου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα των αθλητών με αναπηρία. Παράλληλα, θα προβληθεί ο τοπικός πολιτισμός και οι φυσικές ομορφιές των νησιών σταθμών, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών και κοινωνιών στο εγχείρημα.

    Η απόσταση από το Σούνιο ως τη Μήλο είναι 145 χλμ. (78 ναυτικά μίλια). Ωστόσο, η απόσταση που αναμένεται να καλύψουν οι Αιγαιαθλητές στην πενθήμερη σκυταλοδρομία τους υπολογίζεται σε 160 -170 χλμ. (85-92 ναυτικά μίλια), καθώς εξαρτάται από τα ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουν κατά τον διάπλου.

    Οι Αιγαιαθλητές θα κολυμπούν καθημερινά από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις (χωρίς βοηθητικά μέσα όπως βατραχοπέδιλα ή τεχνητά μέλη). Θα συνοδεύονται από φουσκωτό και σκάφη με εκπαιδευμένα πληρώματα και ιατρική υποστήριξη.

    Στο Αιγαίαθλον συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Φύκας (χρυσός Παραολυμπιονίκης), καθώς και οι διεθνείς Παραολυμπιακοί αθλητές Σάκης Κωστάρης, Μαριάννα Μπατσαλιά, Νίκος Πατεράκης, Γιάννης Χατζήμπεης. Συμμετέχουν, επίσης, οι κολυμβητές-προπονητές: Γιώργος Μαθάς (διέσχισε τη Μάγχη) και Πέτρος Τσιάλλας (για πολλά χρόνια πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων). Όλοι οι Αιγαιαθλητές έχουν προηγούμενη εμπειρία σε κολυμβητικούς μαραθώνιους ανοιχτής θάλασσας.

    Χορηγοί του Αιγαίαθλου είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος (ΝΟΕ) και οι εταιρίες GM Yachting και adidas. Το εγχείρημα στηρίζουν οι δήμοι: Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Μήλου, τα επαρχεία Μήλου και Κύθνου καθώς και η κοινότητα Κιμώλου.

    [24] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΤΖΙΜ ΙΣΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Εντυπωσιασμένος από το sport event της Τοξοβολίας που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον περασμένο Αύγουστο δηλώνει για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Τζιμ Ιστον στο επίσημο site του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ιρλανδίας.

    «Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη εγκατάσταση από όλες», υποστηρίζει ο κ. Ιστον και συνεχίζει: «Η φιλοξενία του αγωνίσματος σε αυτό το ιστορικό στάδιο, οπωσδήποτε προσδίδει μια άλλη διάσταση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως θεσμός αποτελούν ήδη μια μοναδική εμπειρία για κάθε αθλητή. Το γεγονός ότι οι αθλητές της τοξοβολίας θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε αυτό το πανέμορφο μαρμάρινο στάδιο όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα αποτελέσει μια συναρπαστική εμπειρία και για τους θεατές, τόσο αυτούς που θα βρίσκονται στο στάδιο, όσο και εκείνους που θα παρακολουθούν τους αγώνες από την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι το θέαμα που θα παρουσιάσουμε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο θα είναι μοναδικό και θα μας κάνει όλους υπερήφανους».

    Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στο Καλλιμάρμαρο ο κ. Ιστον παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά μεταβλητές. «Είχαμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε συνολική εικόνα του τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων: ισχυροί άνεμοι, πλήρης άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες. Και σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις όλα πήγαν καλά», τόνισε.

    [25] Ο ΓΟΥΕΣΛΙ ΚΛΑΡΚ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αρκάνσας, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ο πρώην στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, ο οποίος διετέλεσε διοικητής των Νατοϊκών Δυνάμεων στην Ευρώπη αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών που θα διεξαχθούν το 2004.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς, ο Κλαρκ, ο οποίος θα είναι ο 10ος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την απόφαση του στην περιοχή Little Rock του Αρκάνσας.

    Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Κλαρκ δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για να κατέβει στις εκλογές.

    [26] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤ-ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

    Στοκχόλμη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε αργά σήμερα το απόγευμα ότι έχει αναγνωριστεί ο άνδρας που εικάζεται ότι είναι ο δολοφόνος της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών, Αννας Λιντ, μετέδωσε το Ρόυτερς. ''Εχουμε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για έναν άνδρα'', τόνισε στον Τύπο η εκπρόσωπος της αστυνομίας χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Πληροφορίες που δημοσιεύονται σε τοπική εφημερίδα και διέρρευσαν από την αστυνομία, αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν άνδρα 35 ετών που ανήκει στην ακροδεξιά και τον οποίο είχαν μαγνητοσκοπήσει οι κάμερες του πολυκαταστήματος λίγη ώρα πριν επιτεθεί στην υπουργό.

    [27] Η ΣΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Δαμασκός, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Η Συρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, εφόσον οι αμερικανικές απαιτήσεις αποδειχτούν «λογικές», δήλωσε σήμερα ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σαρέχ στο AFP.

    «Οι αμερικανικές απαιτήσεις είναι πολλές, αλλά η Συρία είναι διατεθειμένη να αρχίσει συνομιλίες αν αυτές αποδειχτούν λογικές», δήλωσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του θα είναι από τις πρώτες που θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ με την προϋπόθεση ότι οι αξιώσεις τους θα είναι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, και αφού βρεθεί μία δίκαιη λύση για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα, όπως επίσης και για τη διακυβέρνηση του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χθες στο Κουβέιτ πως η κυβέρνησή του περιμένει συνεργασία από την πλευρά της Συρίας.

    [28] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΑΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ

    Λονδίνο, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Νέος κύκλος καταθέσεων ξεκίνησε στην έρευνα του δικαστή λόρδου Χάτον, στόχος της οποίας είναι ο εντοπισμός των συνθηκών που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον καθηγητή Ντειβιντ Κέλι, συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Αμύνης για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο δικαστής Χάτον έκανε σαφές ότι προτίθεται να διερευνήσει σε βάθος τον ρόλο της Ντάουνινγκ Στριτ στην εκπόνηση του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ, στον οποίο η κυβέρνηση Μπλερ βάσισε εν πολλοίς την απόφαση να συμμετάσχει στον πόλεμο.

    Με την απόφαση να διερευνηθεί ο ρόλος της κυβέρνησης στην διαμόρφωση του φακέλου, ο δικαστής Χάτον, καταδεικνύει ότι θέλει να διευρύνει την έρευνα παρά την απολύτως συγκεκριμένη εντολή του έχει λάβει από τον Τόνι Μπλερ να σταθεί αυστηρά στις αιτίες του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

    Η έρευνα Χάτον πρωτοτύπησε, για μια ακόμη φορά, με την κατάθεση του επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ή ΜΙ6, Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ.

    Απόκρυψη ταυτότητας

    Ο επικεφαλής των Βρετανών κατασκόπων κατέθεσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ενώ ακουγόταν μόνο η φωνή του η οποία είχε αλλοιωθεί με ηλεκτρονικά φίλτρα.

    Ο C όπως είναι γνωστός στους κύκλους των κατασκόπων τήρησε ουδέτερη στάση, αν και παραδέχτηκε ότι ορισμένες διατυπώσεις του φακέλου ανησύχησαν ορισμένους ειδικούς της υπηρεσίας του.

    Τη Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής του ΒΒC, Γκρεγκ Ντάικ, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Βρετανίας εναντίον της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού οργανισμού.

    Ο γενικός διευθυντής του BBC υποστήριξε ότι η επίθεση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του επικεφαλής των Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από άλλα πιο σημαντικά ερωτήματα.

    [29] ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Το σχέδιο απόφασης σύμφωνα με το οποίο ζητείται από το Ισραήλ να ανακαλέσει την κατ'αρχήν απόφασή του για εκδίωξη του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, κατατέθηκε το απόγευμα επισήμως από την ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

    Το κείμενο αυτό, συνεγγυητές του οποίου είναι το Σουδάν που προεδρεύει της αραβικής ομάδας και η Συρία, μόνη αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μοιάζει με αυτό που κυκλοφορούσε ανεπίσημα από την Παρασκευή.

    Η κατάθεση του σχεδίου επιτρέπει στους συντάκτες του να αξιώσουν ν' αποτελέσει αντικείμενο ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που οι ΗΠΑ δεν το επιθυμούν.

    [30] "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ Γ' ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (14:34 UTC+2)

    Εκθεση των εκπαιδευτικών δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού "Παιχνίδια Πολιτισμού" στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των εικαστικών, των γραμμάτων και του κινηματογράφου ανοίγει τις πύλες της στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

    Η έκθεση διηγείται την εικοσαετή δραστηριότητα του υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργαζόμενων και εποπτευόμενων από αυτό φορέων, με σκοπό να συντάξουν έναν κώδικα επικοινωνίας που θα διευκόλυνε την επαφή του μεγάλου κοινού με τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας και θα διασφάλιζε τη συμμετοχή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Παρουσιάζει τους στόχους και τη μέθοδο των εκπαιδευτικών δράσεων και περιγράφει τη διαδικασία της "τέχνης για τη διδασκαλία του πολιτισμού".

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν έξι εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας δύο ωρών, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες (μέχρι 35 άτομα) από μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες κινηματογράφου, εικαστικών εργαστηρίων και στην αίθουσα - πλοίο "Επιβάτες στο πλοίο του χρόνου".

    Στην τελευταία αίθουσα θα λειτουργήσουν τα εξής προγράμματα:

    - "Επί Οίνοπι Πόντω, Ταξίδια στην Κρασάτη Θάλασσα" με θέμα τη ναυσιπλοϊα, τη ναυπηγική και το θαλάσσιο εμπόριο στην αρχαιότητα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ' δημοτικού έως Γ' λυκείου.

    - "Ταξίδια στις Βυζαντινές Θάλασσες" με θέμα τη ναυσιπλοϊα στους βυζαντινούς χρόνους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ' δημοτικού έως Γ' λυκείου

    - "Θαλασσινά ταξίδια στα νεώτερα χρόνια" με θέμα τη ναυσιπλοϊα στα νεώτερα χρόνια, το εμπόριο, τα ήθη και τα έθιμα τα σχετικά με τη θάλασσα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α'-ΣΤ' δημοτικού

    - "Βιβλιοταξίδια", όπου οι μαθητές διαβάζουν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων, απαντούν σε "παιχνιδοερωτήσεις" και γράφουν θαλασσινές ιστορίες. Το πρόγραμμα απευθύνετα σε μαθητές Δ'-ΣΤ' δημοτικού.

    Στην αίθουσα του κινηματογράφου παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Πάμε σινεμά;", όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη του κινηματογράφου και ειδικότερα τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης και της οπτικοακουστικής γλώσσας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα σε μαθητές της α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης.

    Τέλος, στην αίθουσα των εικαστικών εργαστηρίων παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Σκάμμα", όπου οι μαθητές κάνοντας "ανασκαφή" ανακαλύπτουν τα σύμβολα των χαμένων πόλεων που είναι θαμμένα στην άμμο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9 και 10 ετών σε ομάδες 14 ατόμων.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Ξεναγήσεις:

    Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00-14.00 και 18.00-20.00

    Σάββατο: 10.00-13.00

    Κυριακή: 10.00-14.00

    Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

    Δευτέρα-Παρασκευή: 9.30-11.30, 12.00-14.00 και 17.30-19.30

    Σάββατο: 10.00-12.00 και 12.00 - 14.00

    Κυριακή: 10.00-12.00

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν στο κοινό, ενώ για τη συμμετοχή σε αυτά είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με τη γραμματεία της έκθεσης (τηλ.2310-593.173)

    [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Αφιέρωμα την περσική κουζίνα παρουσιάζει ο χώρος γεύσεων και πολιτισμού Μίλητος στις 18 και 24 Σεπτεμβρίου στην προσπάθεια του να βρει και να αναδείξει τα συγγενικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας με τι κουζίνες των άλλων λαών. Το πλαίσιο του αφιερώματος θα σερβίρονται αντιπροσωπευτικά φαγητά και γλυκά της περσικής κουζίνας όπως το μουταμπάλ (ορεκτικό μελιτζάνας με ταχίνι, κύμινο, σκόρδο, ελιές και μαϊντανό), το κουκουγιέ σαμπσί (ομελέτα με σπανάκι κόλιανδρο, δυόσμο, άνιθο και ξηρούς καρπούς), το κορές φεϊζινγιάν ( φασιανός με καρύδια, κανέλα και χυμό ροδιού), το χαλαβά τεμάρ (γλυκό με χουρμάδες, καρύδια και αμύγδαλα) και το σερμπέτ (επιδόρπιο ποτό από μήλο και μπανάνες).

    Πανάρχαιος ο περσικός πολιτισμός όπως και ο ελληνικός συναντήθηκαν στην πορεία των αιώνων άλλοτε μέσα από πολέμους και συρράξεις και άλλοτε μέσα από το εμπόριο και τη γλώσσα, όπως στο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες». Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του είδους των «συναντήσεων» ήταν ο αρωματισμός της ελιάς με μάραθο σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα.

    Δεν είναι ίσως γνωστό ότι το ρόδι που σπάμε για γούρι την Πρωτοχρονιά έχει πατρίδα την Περσία όπου οι ροδιές είναι αυτοφυείς. Ακόμη και οι καρποί του δέντρου pistacia, γνωστοί ως φιστίκια Αιγίνης (επειδή την Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγινα) προέρχονται από την Περσία. Αλλά και τα βερίκοκα και τα ροδάκινα πρωτοκαλλιεργήθηκαν στο Ιράν. Πολλά από αυτά τα γνώρισαν οι άνδρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα τα γνωρίσαμε μέσω των Αράβων. Ο γευστικός κώδικας της περσικής κουζίνας οριοθετείται ακόμη από μια σειρά υλικά και προϊόντα που έρχονται από μακριά: ο κρόκος, τα τριαντάφυλλα , το αρχαιοελληνικό καρδάμωμο, τα καρύδια και τα φιστίκια, τα άφθονα λαχανικά και τα όσπρια. Στοιχεία κοινά και με άλλους γειτονικούς αρχαίους λαούς και συγγενικά με πολλά από τα στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (13:22 UTC+2)

    Εκδήλωση με αφορμή την νέα έκδοση του Παραρτήματος του στη Οδησσό Kiriak Konstanti and Greek Painters in Odessa (Kiriak Konstanti και Έλληνες Ζωγράφοι στην Οδησσό) διοργανώνει στις 22 Σεπτεμβρίου (8μμ) ο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στους χώρους του στην Αθήνα.

    Για τον Έλληνα ζωγράφο της Οδησσού και τη σχολή του θα μιλήσουν ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Χρόνης Μπόστογλου, η επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Οδησσού Λουντμίλα Ερεμίνα και η διευθύντρια των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης Νέλλη Μισιρλή. Για το έργο του ΕΙΠ στην Οδησσό θα μιλήσει ο διευθυντής του εκεί παραρτήματος Σωφρόνης Παραδεισόπουλος.

    Το λεύκωμα Kiriak Konstanti and Greek Painters in Odessa, που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και τα ρωσικά , περιλαμβάνει τυπικά δείγματα Ελλήνων ζωγράφων της νοτιορωσικής σχολής που δημιουργήθηκαν στην Οδησσό στα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου. Δημοσιεύονται σ΄ αυτό για πρώτη φορά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα σε ιστορικά έγγραφα, αρχειακές φωτογραφίες , αυτόγραφα των ζωγράφων και άλλα τεκμήρια.

    [33] Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (13:15 UTC+2)

    Έκθεση χαλιών και υφαντών που κατασκευάστηκαν από νομαδικές φυλές του Αφγανιστάν , του Τουρκμενιστάν και της Περσίας θα φιλοξενήσει από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου ο χώρος γεύσεων και πολιτισμού Μίλητος. Η έκθεση διοργανώνεται από τη γκαλερί Ντόρα Πέγκα, μια από τις πιο δραστηριοποιημένες εταιρίες στο χώρου του ανατολίτικου χειροποίητου χαλιού η οποία έχει ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μονοπάτια της Ανατολής». Σκοπός των «Μονοπατιών της Ανατολής» είναι αφενός η γνωριμία με τους πολιτισμούς των χωρών της Ανατολής και η κατανόηση των δικών τους πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και αφετέρου η επίτευξη, με την μεταφορά πόρων και γνωστικού κεφαλαίου, της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και κοινότητες των χωρών αυτών.

    Η έλλειψη γραπτών πηγών και σταθερών τεκμηρίων εμποδίζει την μελέτη του φαινομένου του νομαδικού. Για τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο η νομαδική ζωή παραμένει μια άγνωστη και ανεξερεύνητη πτυχή μιας μυθικής οριεντάλ κουλτούρας. Η υφαντική τέχνη συνυφασμένη με τη νομαδική ζωή και παράδοση καταγράφει εικόνες και συναισθήματα της καθημερινότητας. Μία τέχνη που χρησιμοποιώντας κυρίως σύμβολα από την καθημερινή ζωή και τη δημιουργική φαντασία των νομάδων έρχεται να καλύψει το κενό των ιστορικών αναφορών.

    [34] ΒΡΑΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (11:30 UTC+2)

    Βραδιά Ευρωπαϊκής Ποίησης διοργανώνει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις 21.00 η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) του υπουργείου Πολιτισμού στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της για έκτη συνεχή χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ).

    Για το 2003 και το 2004 η ελληνική επιτροπή για τις ΕΗΠΚ όρισε το θέμα "Τόποι Αθλητισμού, Τόποι Πολιτισμού" με αφορμή τη διεξαγωγή στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Το βράδυ της εκδήλωσης θα γίνουν αναγνώσεις ευρωπαϊκής ποίησης σε ελληνική μετάφραση, ενώ θα είναι δυνατή η επίσκεψη στην έκθεση "Αρχαίες Αγροικίες σε σύγχρονους δρόμους" στην Κρυπτή Στοά της Αρχαίας Αγοράς. Η έκθεση θα συνεχιστεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

    Κάθε χρόνο οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τις εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με τα μνημεία και να εξοικειώνεται με την πολιτιστική κληρονομιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 16 September 2003 - 18:13:54 UTC