Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ
  • [02] ΣΕΒ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
  • [03] ΠΡΟΣ ENHMEΡΩΣΗ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ
  • [04] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ
  • [05] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
  • [06] MΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΠΡΑΞΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ Η ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [07] ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [08] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ
  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 9η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [10] ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΧΑ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ
  • [11] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ
  • [12] ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] Ο ΡΕΤΖΕΠΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΛ - ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [16] ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ "ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [17] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗΣ
  • [18] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  • [19] ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ
  • [20] ΦΩΣΤΗΡΑΣ- ΛΥΚΟΙ 0-2 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [22] ΔΙΔΥΜΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ
  • [23] ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ FORD ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [24] ΕΕ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ
  • [25] ΑΦΕΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ
  • [26] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΙΕΡ ΠΟΥΖΑΝΤ
  • [27] "ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝΤΡ΄ΑΝΘΙΣΕΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΜΑΡΑΘΕΙΤΕ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [28] "ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [29] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [30] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • [31] «ΜΕΡΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2003» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

  • [01] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (18:06 UTC+2)

    Για την εφαρμογή του νόμου 1828 για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Μόνο για το 2003 ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στους δήμους 2.310 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ποσό που παρουσιάζει αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2002.

    Στο ποσό αυτό, όπως είπε, θα προστεθούν είκοσι εκατομμύρια για πριμ παραγωγικότητας και 13 εκατομμύρια για τους δήμους των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και επαρχιών.

    Ο υπουργός ανέφερε μεν ότι καμία μελλοντική αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των δήμων δεν θα γίνει με ανακατανομή πόρων σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως δεν δεσμεύτηκε για το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν οι δήμοι για προηγούμενα χρόνια. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί η επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε τη ρύθμιση των χρεών των δήμων με δυνατότητα δανείου 15ετούς διάρκειας το οποίο θα έχει ευνοϊκούς όρους και αναμένεται να έχει επιτόκιο 5,7% έναντι 7,5% που προέβλεπε παλαιότερη ρύθμιση.

    Σχετικά με την μεταφορά στους δήμους των αρμοδιοτήτων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών διαβεβαίωσε ότι όσα ΚΕΠ λειτουργήσουν εντός του 2003 θα έχουν εγγυημένους πόρους. Ο υπουργός μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τη δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες διαβεβαιώνοντας για τη διάθεση των πόρων που απαιτούνται.

    Με αφορμή την επίθεση του Κώστα Καραμανλή κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για όψιμο ενδιαφέρον σημειώνοντας ότι η ΝΔ καταψήφισε όλες τις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ.

    [02] ΣΕΒ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (16:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Σημίτης υποσχέθηκε πως θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

    Εξάλλου, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με τιμές διαφόρων προϊόντων και ότι οι βιομήχανοι, από την πελυρά τους, υποσχέθηκαν ν' αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, ώστε να μειωθούν.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Τρία θέματα απασχολούν το ΣΕΒ αυτήν την εποχή. Είναι η ανταγωνιστικότητα, ο πληθωρισμός και η απασχόληση. Τα θέσαμε στον Πρωθυπουργό και συζητήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στηρίζει ο ΣΕΒ και προτείνει στην κυβέρνηση και οι οποίες ουσιαστικά αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα.

    Πέραν αυτού, ζητήσαμε από την κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση στις υποσχέσεις εν όψει των εκλογών. Ο πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ο ΣΕΒ, βεβαίως, δεν είναι αντίθετος σε μέτρα που θα στηρίξουν τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας, τις πραγματικά αδύνατες, αλλά αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τέτοια που θα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρωθυπουργός σάς ζήτησε να συγκρατήσετε τις τιμές;

    Ο. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε για τις τιμές. Εγινε συζήτηση για το θέμα των τιμών και του πληθωρισμού και νομίζω ότι υπάρχει μια ταύτιση απόψεων ότι σε ορισμένους χώρους που δε λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, έχουμε μια έξαρση των τιμών και η προσπάθεια θα είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός παντού.

    [03] ΠΡΟΣ ENHMEΡΩΣΗ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (18:20 UTC+2)

    Προς ενημέρωση και όχι προς έγκριση θα αποσταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κατάλογος των υποψηφίων ιεραρχών για τη μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Στο ανακοινωθέν, που ανέγνωσε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, τονίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος «υπερβαίνουσα εξ αγάπης τα δικαιώματα της Εκκλησίας μας, αποφάσισε να αποστείλει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον εγκεκριμένο υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της κατάλογο των εκλόγιμων όχι βέβαια προς έγκριση, αλλά προς απλή ενημέρωση».

    Παράλληλα, τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος με αδελφική διάθεση και ειλικρινή σεβασμό αποφάσισε να αποστείλει λεπτομερή επεξηγηματική επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην οποία παρουσιάζει την πραγματικότητα επί του θέματος, το οποίο ανέκυψε».

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Εκκλησία δεν υποχρεώνεται να στείλει τον κατάλογο ούτε προς έγκριση, ούτε προς ενημέρωση,

    Επισημαίνεται ότι ο πέμπτος όρος της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 τροποποιήθηκε κατόπιν κοινής συμφωνίας των δύο Εκκλησιών από τον Αύγουστο του 1929.

    «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τότε κατανόησε τις βάσιμες αντιρρήσεις τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι με την Πράξη, όπως αρχικώς είχε διατυπωθεί, δεν ελαμβάνετο υπόψιν το Νομικό Καθεστώς της Ελλάδος και ουσιαστικώς εθίγετο απαραδέκτως η Αυτοκεφαλία της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, ο όρος αυτός έκτοτε ουσία καταργήθη. Οι δε ακολουθήσαντες Καταστατικοί Χάρτες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν περιέλαβαν ποτέ τέτοια διάταξη. Κατά την εποχή δε των αείμνηστων Πατριαρχών Αθηναγόρου και Δημητρίου ούτε υπ' αυτών εζητήθη ούτε περιελήφθη στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας η υποχρέωση να υποβάλλει κατάλογο υποψηφίων ιεραρχών προς έγκριση στο Πατριαρχείο, αλλά διατηρήθηκε μόνο η δυνατότητα του Πατριαρχείου να προτείνει και αυτό, δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στην Ιερά Σύνοδο υποψηφίους της επιλογής του, χωρίς τούτο, βέβαια, να σημαίνει υποχρέωσή της να τους δεχθεί ως υποψηφίους ή να τους ψηφίσει, πράγμα το οποίο και σήμερα ισχύει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξάλλου, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα της Ελλάδος, με αποφάσεις της Ολομέλειας του, επιβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει τον κατάλογο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς έγκριση», υπογραμμίζεται στο ανανακοινωθέν.

    Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι μητροπολίτες Αρτης, Ιγνάτιος και Κίτρους, Αγαθόνικος, υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να σταλεί κατάλογος στο Πατριαρχείο, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι υπόλοιποι.

    [04] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

    Aθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (15:46 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την αυστραλιανή για το θέμα της ταξιδιωτικής οδηγίας που πρόκειται να εκδώσει η τελευταία για τη χώρα μας. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως η αυστραλιανή πλευρά διεμήνυσε στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να διαγνώσει κάτι βαθύτερο στη συγκεκριμένη οδηγία, δεδομένου ότι παρόμοιες οδηγίες έχουν εκδοθεί για την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Στο μεταξύ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Αυστραλός πρέσβης στην Αθήνα προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα.

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου που έθεταν θέμα ασφάλειας της Ολυμπιάδας της Αθήνας, ο κ. Παπανδρέου τα συνέδεσε με οικονομικά συμφέροντα, δεδομένης και της παρούσας συγκυρίας και της διεξαγωγής διαγωνισμών για τον εξοπλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συζήτησε μαζί του ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, εν όψει της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου θα εξεταστεί κι αυτό το θέμα.

    [05] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (20:46 UTC+2)

    Τεράστιο σκάνδαλο χαρακτήρισε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον χαιρετισμό της στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    «Είναι κοινή συνείδηση ότι στην όξυνση του οικονομικού προβλήματος της ΤΑ έχει την συνδρομή της η παγιωμένη, κρατική προκλητική υποχρηματοδότηση, όπως και η παράνομη παρακράτηση θεσμοθετημένων από την Βουλή πόρων που οφείλει το κράτος, με ευθύνη αρχικά της κυβέρνησης της ΝΔ, που άνοιξε το δρόμο, και στην συνέχεια του ΠΑΣΟΚ που εμπέδωσε την κλοπή των οφειλομένων», τόνισε η κ. Παπαρήγα και εξέφρασε την άποψη ότι η η ΚΕΔΚΕ όφειλε προ πολλού να έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί η επιχορήγηση που θα λάβουν οι ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, ενώ δεν πρέπει να απεμποληθούν παλαιότερα αιτήματα όπως η χορήγηση του 8% του προϋπολογισμού.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η οξύτητα του οικονομικού προβλήματος δεν πρέπει να επισκιάσει το μείζον πολιτικό πρόβλημα, πού βρίσκεται και πού πάει ο θεσμός της ΤΑ, με τις νέες μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζονται, αλλά και με την χρησιμοποίηση των αλλαγών στην διοικητική δομή της χώρας».

    «Κατά την γνώμη μας η προτεινόμενη μείωση των περιφερειών και των νομών, των δήμων, οι άλλες αλλαγές που θα γίνουν, θα συμβάλλουν στην δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για την κρατική παρέμβαση και την δράση των εταιριών, ενώ θα αναπαράγουν σε τοπικό επίπεδο και την ρουσφετολογία και την γραφειοκρατία.

    Στην πραγματικότητα η νέα διοικητική δομή της χώρας θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του κανονιστικού, παρεμβατικού, δηλαδή εξουσιαστικού ρόλου του κράτους, στην ελαχιστοποίηση, τον μηδενισμό της δυνατότητας ή της προσπάθειας να υπάρξει ευελιξία, διαφοροποίηση, απόκλιση από τις κεντρικές επιλογές», ανέφερε.

    [06] MΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΠΡΑΞΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ Η ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    Πράξη ρουτίνας χαρακτήρισε την ταξιδιωτική οδηγία, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδώσει η Αυστραλία σε βάρος της χώρας μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    «Θεωρούμε αυτή την απόφαση για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας σαν μια πράξη ρουτίνας και γραφειοκρατίας, ως εσωτερική υπόθεση της Αυστραλίας και ένα θέμα που δεν μας επηρεάζει. Πρέπει να είμαστε απόλυτα ήρεμοι και βέβαιοι ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, και τώρα αλλά και κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων. Για μας, αυτού του είδους οι ταξιδιωτικές οδηγίες δεν έχουν καμιά σημασία», τόνισε.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η Αυστραλία έχει προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

    Τόνισε, δε, ότι η έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία με την αυστραλιανή κυβέρνηση για τα θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [07] ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (18:36 UTC+2)

    Την ανάγκη όλα τα τμήματα της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται σε εγρήγορση υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε σχετική εισήγησή του στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου. Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εκτιμά πως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για τις εκλογικές της ανάγκες και για να αναστρέψει το δυσμενές γι΄ αυτή κλίμα.

    «Το όψιμο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν. Αντιθέτως, αποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα ακολούθησε λανθασμένη πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα απαντά σε όλες τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη με πειστικά επιχειρήματα και βρίσκεται δίπλα στους πολίτες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη δυναμικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας στις περιοδείες του Κώστα Καραμανλή στα Γρεβενά (στις 28 & 29/8) και στη Θεσσαλονίκη, στην επαφή του με τους πολίτες στους Δήμους Αμπελοκήπων και Χορτιάτη (στις 1 & 2/9).

    [08] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (17:22 UTC+2)

    Κατεπείγουσα εγκύκλιο με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα από ηλεκτροπληξία εξέδωσε το ΣΕΠΕ, προς όλες τις κατά νομό διευθύνσεις, με την οποία ζητά να ελεγχθούν εντός 15 ημερών όλες οι οικοδομές κατά νομό της αρμοδιότητάς τους.

    Επίσης ζητά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ηλεκτροδότησης των εργοδαξίων, καθώς και στην υποχρέωση των εργολάβων να ενημερώνουν τη ΔΕΗ και μέσα σε ένα μήνα ζητά να αποσταλούν προς την κεντρική διοίκηση του Σώματος Επιθεωρητών όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους, καθώς και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

    Με αφορμή το πρόσφατο εργατικό ατύχημα ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Χρόνης Πολυχρονίου, επισημαίνει ότι:

    «Δεν είναι το πρώτο, είναι το πέμπτο ατύχημα που συμβαίνει από την αρχή του έτους. Άλλοι πέντε συνάνθρωποί μας, εργαζόμενοι, χάθηκαν ανυποψίαστοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας των άμεσων και υπευθύνων από το νόμο αρμοδίων ατόμων.

    Η επανάληψη του ίδιου τύπου ατυχήματος, φανερώνει την παντελή έλλειψη ευθύνης των εργολάβων για λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας. Το ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν ενημερώνεται η ΔΕΗ, όπως οφείλεται, από τους εμπλεκόμενους στις κατασκευές εργολάβους, μηχανικούς ή τον κύριο του έργου για τη λήψη των προβλεπομένων από τη νομοθεσία μέτρων ασφαλών πρακτικών εργασίας».

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 9η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (17:03 UTC+2)

    Από τις 5 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), στην οποία θα συμμετάσχουν οι διοικήσεις 11 μεγάλων λιμανιών της χώρας μας. Πρόκειται για την ένατη κατά σειρά συνεδρίαση του οργάνου, αλλά για την πρώτη που θα φιλοξενήσει η πόλη-έδρα της Ενωσης.

    Προς τιμήν των διοικήσεων των 11 λιμανιών, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες, η διοίκηση του ΟΛΘ ΑΕ, που ήταν και ο εμπνευστής της ίδρυσης της Ενωσης, θα παραθέσει δείπνο, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 11 το βράδυ στην Αποθήκη Γ' του Λιμανιού.

    Στις 10 το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Αντώνης Βαφειάδης και ο διευθύνων συμβουλος, Απόστολος Γενίτσαρης, θα υποδεχτούν στο κτίριο της Διοίκησης του ΟΛΘ, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος θα επισκεφτεί το λιμάνι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.ΛΙΜ.Ε._

    [10] ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΧΑ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (16:47 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος, έστω και με μικρά κέρδη της τάξης του 0,20%, έκοψε το "νήμα" της σημερινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 2.256,09 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.247,27 και των 2.274,48. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε σταθεροποιητικό χαρακτήρα, προκειμένου ο δείκτης να αφομοιώσει τα παρόντα επίπεδα τιμών.

    Αν και στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης δέχτηκε αρκετές πιέσεις, ωστόσο κατάφερε να κλείσει με κέρδη, χάρη στις τοποθετήσεις στο "δεικτοβαρή" κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και στο ευνοϊκό κλίμα στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Οι αγοραστές απορρόφησαν τελικά την προσφορά τίτλων, που ήταν αρκετά μεγάλη, λόγω των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων προς αποκομιδή κερδών.

    Πάντως, μειωμένη σε σύγκριση με το μέσο όρο των 10 προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν σήμερα η αξία των συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 152,8 εκατ. ευρώ. Παρά το θετικό πρόσημο του δείκτη, στο "ισοζύγιο" ανοδικών-πτωτικών τίτλων επικρατούσαν οι δεύτεροι, γεγονός που δίδει το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 143 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 165 πτωτικών και 73 στάσιμων.

    Την εικόνα της συνεδρίασης αποτύπωσε και η πορεία των δεικτών FTSE. Kατά 0,34% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι πτώσης σε ποσοστό 0,97%, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και απωλειών 0,13% για τον SMALL CAP-80 της μικρής. Κατά 0,07% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE-140.

    Μικτή ήταν η εικόνα των κλαδικών δεικτών, καθώς οι επτά εξ αυτών έκλεισαν με κέρδη και οι υπόλοιποι με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 1,55%, σημείωσε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών. Κατά 1,43% ενισχύθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, έναντι κερδών της τάξης του 1,87% για την Cosmote (που ανακοίνωσε το πρωί αυξημένα αποτελέσματα εξαμήνου) και ανόδου 1,38% για τον τίτλο της Vodafon-Panafon.

    Με κέρδη έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βιομηχανιών (0,19%), του χονδρικού εμπορίου (0,60%), του λιανικού εμπορίου (0,47%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,08%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,04%) και των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,35%). Στον αντίποδα, τις πιο αισθητές απώλειες, της τάξης του 1,44%, κατέγραφε ο δείκτης των βασικών μετάλλων, ακολουθούμενος από εκείνον των συμμετοχών, ο οποίος υποχωρούσε κατά 0,75%.

    Οριακή πτώση, σε ποσοστό 0,04%, σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών, παρά τα κέρδη της Εθνικής (0,10%), της Alpha Bank (0,10%) και της Εμπορικής (0,32%). Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 7,14%, κατέγραφε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, μετά το ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών, ενώ ο τίτλος της Γενικής υποχωρούσε κατά 1,32%, συνεπεία πιθανόν των ανεπιβεβαίωτων μέχρι στιγμής φημών, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την τράπεζα από πλευράς επίδοξου στρατηγικού συμμάχου.

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (-0,04%), των διυλιστηρίων (-0,49%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,49%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-0,14%), των εταιριών επενδύσεων (-0,24%), των κατασκευών (-0,24%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,34%), της παράλληλης αγοράς (-0,10%), της πληροφορικής (-0,75%) και των τροφιμων και ποτών -0,36%)._

    [11] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (16:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρόντος του γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και μετά τη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Με το Προεδρείο του ΣΕΒ, όπως και με τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο για να δούμε από κοινού, συναινετικά, αλλά και με αποτέλεσμα, το πώς θα διαμορφωθεί, τα επόμενα χρόνια, στη χώρα μας, ο χάρτης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    »Πιστεύουμε ότι τα τρία αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα για όλους:

    Ανάπτυξη χωρίς απασχόληση είναι ένα άδειο πουκάμισο.

    Απασχόληση χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατη.

    Ανάπτυξη και απασχόληση χωρίς να προσέχουμε την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την πρόοδο όλων μέσα σ' αυτό το νέο σχήμα θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

    »Έτσι, λοιπόν, πρέπει να έχουμε ένα συντεταγμένο, ισορροπημένο σχέδιο που θα δίνει πλεονεκτήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει σε κάθε βήμα, σε κάθε κίνηση και ένα κοινωνικό μέρισμα. Ένα μέρισμα απασχόλησης, ένα μέρισμα περισσότερης αλληλεγγύης και στήριξης.

    »Όλο αυτό το σχέδιο της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να ανακοινώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης και μετά, είναι ένα σχέδιο το οποίο εκτυλίσσεται σαφέστατα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας, της συνεχιζόμενης προσπάθειας για μείωση του χρέους και για έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.

    »Σε καμία περίπτωση οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές, τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής δεν πρόκειται να βρεθούν εκτός του δημοσιονομικού σχεδιασμού. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει η στήριξη της κοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης να αντανακλά την πρόοδο του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο πρέπει διαρκώς να πηγαίνουν μαζί: Και ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και αλληλεγγύη».

    [12] ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 27 Αυγούστου 2003 (20:57 UTC+2)

    Δύο αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απήχθηκαν σήμερα από τον Αβντιλ Γιακούπι, ο οποίος είναι γνωστός ως οπλαρχηγός «Τσακάλα» και εμφανίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ως ένας από τους ηγέτες, της αλβανικής ομάδας «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΝΑ).

    Ο Γιακούπι είπε στο ραδιόφωνο Free Europe ότι η απαγωγή των δύο αστυνομικών συνέβη κοντά στην πόλη Κουμάνοβο και πρόσθεσε ότι θα απελευθερώσει τους αστυνομικούς, σλαβομακεδονικής εθνικότητας, μόνον αν οι αρχές ασφαλείας, αφήσουν ελεύθερο τον Αβνι Ατζετι, που συνελήφθη για πρόσφατες «τρομοκρατικές ενέργειες στο Κουμάνοβο.

    Ο Γιακούπι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ είπε στο ραδιόδωνο ότι σήμερα το πρωί στις 11 τοπική ώρα δύο αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του στο Κουμάνοβο και αυτός με τους συντρόφους του, τους πήραν ομήρους αφού τους αφόπλισαν. Ο οπλαρχηγός τόνισε ότι η αστυνομία έχει διορία μέχρι την Παρασκευή στις 8 το βράδυ για να απελευθερώσει τον ομοεθνή του Ατζετι που κατηγορείται ότι τοποθετούσε βόμβες στο Κουμάνοβο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι γίνονται ενέργειες για την απελευθέρωση των αστυνομικών, για τους οποίους ισχυρίζεται ότι ο ένας είναι σλαβομακεδονικής και ο δεύτερος αλβανικής εθνικότητας και τη σύλληψη του ''Τσακάλα''.

    Ο ΑΝΑ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2001 από ακραίους αλβανικούς κύκλους της ΠΓΔΜ, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν την διεθνοτική συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία είχε δοθεί τέλος στις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο έχει χαρακτηρίσει τον ΑΝΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και έχει απαγορεύσει την δραστηριότητα του.

    [13] Ο ΡΕΤΖΕΠΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 27 Αυγούστου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, κάλεσε τους Σέρβους κατοίκους να παραμείνουν στην περιοχή, που αποτελεί από το 1999 έδαφος υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Ρετζέπι είπε ότι οι Σέρβοι είναι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και ότι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στις πατρογονικές τους εστίες.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Αλβανόφωνος πρωθυπουργός επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το σερβικό θύλακα της Μπίτσα, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου την Τρίτη ένας Σέρβος δέχθηκε ένοπλη επίθεση.

    Πάντως ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι οι Σέρβοι που έχουν απομείνει στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη λήξη του πολέμου το 1999 δέχονται απειλές και επιθέσεις από την Αλβανόφωνη πλειοψηφία.

    Στο πιο αιματηρό πρόσφατο επεισόδιο δύο Σέρβοι έφηβοι δολοφονήθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία στρατευμάτων της νατοϊκής πολυεθνικής δύναμης.

    Η έκκληση του κ. Ρετζέπι συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση που γίνεται στο σερβικό κοινοβούλιο για το Κοσσυφοπέδιο.

    Σε σχέδιο διακήρυξης που έχει κυκλοφορήσει στο Βελιγράδι το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας, κάτι που απορρίπτουν οι Αλβανοί κάτοικοί του.

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Σκόπια, 27 Αυγούστου 2003 (20:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Πολωνία.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι ενημερώθηκε για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον πολωνικό στρατό και ειδικότερα για την μονάδα ειδικών επιχειρήσεων την οποία προγραμματίζει να συγκροτήσει και ο σκοπιανός στρατός.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΛ - ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 27 Αυγούστου 2003 (20:36 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ, που επισκέπτεται τα Σκόπια.

    Στις συνομιλίες τονίστηκε ότι οι σχέσεις μεταξύτ ων δύο χωρών αναπτύσσονται ευνοϊκά και ότι η Ουγγαρία θα υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις

    Στις 29 και 30 του μήνα ο πρόεδρος της Ουγγαρίας θα συμμετάσχει στο φόρουμ που θα γίνει στην Οχρίδα με θέμα τον διάλογο των πολιτισμών.

    [16] ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ "ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αγκυρα, 27 Αυγούστου 2003 (20:20 UTC+2)

    Εντονα ενοχλημένη από την απόφαση της Διεθνούς Ναυτιλιακής Οργάνωσης «ΙΜΟ» να απαγορεύσει σε 36 τουρκικά πλοία να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), επειδή δεν πληρούσαν τα διεθνή στάνταρτς, είναι η Τουρκία.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Turkiye, ο υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι μετά αυτή την απόφαση της «ΙΜΟ», στο εξής θα θέσει και η Τουρκία σε εφαρμογή ακριβώς το ίδιο μέτρο για τα ξένα πλοία που περνούν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε περίπτωση που δεν πληρούν τα στάνταρτς.

    [17] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (20:56 UTC+2)

    Αρνητική ήταν η απάντηση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στην πρόταση του Ηρακλή. Ετσι έσβησε η αισιοδοξία που διακατείχε τις τελευταίες ημέρες τους διοικούντες του Γηραιού, αφού οι περισσότεροι ήταν σίγουροι για την καταφατική απάντηση του νεαρού παίκτη. Ο διεθνής άσος μελετώντας την πρόταση που του είχε γίνει την προηγούμενη Δευτέρα απέρριψε την προσφορά και δήλωσε ότι δεν θέλει να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ηρακλή.

    [18] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την παρουσίαση του έργου «Τρωάδες» - «Εκάβη» από την Ειρήνη Παππά στη Ρώμη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε και για τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    "Το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου που είναι ένα έργο του Σαντιάγκο Καλατράβα, δεν είναι απλά και μόνο ένα μεγάλο τεχνικό έργο που εντάσσεται στην ολυμπιακή προετοιμασία. Είναι το μεγάλο αρχιτεκτονικό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής και κατά την συνάντησή μας με τον κ. Οσβαλντ, οι τεχνικές εργασίες ανέγερσης έχουν αρχίσει και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι", τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: "Ο ανάδοχος του έργου, οι τεχνικές μας υπηρεσίες και οι τεχνικοί σύμβουλοι, μας διαβεβαιώνουν ότι το έργο εξελίσσεται κανονικότατα και είναι ένα έργο το οποίο είναι επίσης προϊόν διεθνούς συνεργασίας. Γιατί μετέχουν όπως ξέρετε και Ιταλοί και Γερμανοί υπεργολάβοι, φυσικά και ελληνικές τεχνικές εταιρείες και θα έχουμε στην Ελλάδα ένα μνημείο εποχής, όπως έχουν και πολλές άλλες χώρες που έχουν επιλέξει το έργο του Σαντιάγκο Καλατράβα για το σκοπό αυτό.

    Ξέρετε ότι στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης ο δημόσιος χώρος θα κατασκευαστεί με σχέδια του Καλατράβα και η τελευταία γέφυρα που μετά από πολλούς αιώνες γίνεται στην Βενετία, γίνεται επίσης σε σχέδια του Σαντιάγκο Καλατράβα. Άρα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι και υπερήφανοι γιατί θα διαθέτουμε αυτό το μνημείο της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Οσο για τις εργασίες ολοκλήρωσης του Ολυμπιακού Σταδίου ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Επειδή δεν έχετε ίσως εξοικείωση με τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας, σας λέω ότι στον χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν εξελίξει πάρα πολλές εργολαβίες. Γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Διαμορφώνεται το κεντρικό στάδιο διαμορφώνεται το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο, το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ. Όλα αυτά συντονίζονται μεταξύ τους, διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος και επιπλέον γίνεται η λεγόμενη αισθητική και λειτουργική ενοποίηση.

    Άρα, προχωρούμε πολλά έργα ταυτόχρονα και αυτή τη στιγμή σας δίνω μία απάντηση για το τελευταίο έργο που είναι η αισθητική ενοποίηση, γιατί η αισθητική ενοποίηση βέβαια πρέπει να έρθει να επικαλύψει όλα τα άλλα έργα υποδομής τα οποία γίνονται και τα οποία πηγαίνουν πολύ καλά".

    [19] ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (19:49 UTC+2)

    Η Νίκη Βόλου κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά ο ΠΑΟ πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο γήπεδο του Βόλου και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού (2-0) στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι «πράσινοι» προκρίθηκαν στη συνέχεια του θεσμού.

    Ο Μάριτς, στο 30', με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟ (0-1). Από αυτό το σημείο η Νίκη Βόλου ανέβασε την απόδοσή της και έπαιξε στα ίσα τους «πράσινους». Στο 45' βρέθηκε κοντά στο γκολ, όταν σουτ του Μάντα σταμάτησε στο δοκάρι του Νικοπολίδη. Αυτό που δεν έγινε στο 45' έγινε στο 48', όταν ο Κόφφας με κεφαλιά ισοφάρισε για του Βολιώτες (1-1).

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Νταμπώσης. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Γκούμα, Πέτρου, Νούσια, Κόφφα και Γκάγκα.

    ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Κοντοβάς, Χατζής, Πέτρου, Αναστασιάδη, Μάντα, Κόφφας, Παππάς, Νούσιας (66` Μπολάνο), Λέτσιο (81` Ζαρκάδας), Τσέροβιτς (90` Τσάγγαρης), Γκάγκας.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Μικαέλσεν, Γκούμας, Μορίς, Κυριάκος (45` Σαπάνης), Κωνσταντινίδης, Μινχ, Βλάοβιτς (64` Βαζέχα), Κωνσταντίνου, Μπασινάς, Μάριτς (72` Ζουτάουσκας).

    [20] ΦΩΣΤΗΡΑΣ- ΛΥΚΟΙ 0-2 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (19:30 UTC+2)

    Οκτώ λεπτά ήταν αρκετά για να κρίνουν το ματς. Τελικά, δύο γκολ που μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο, έδωσαν τη νίκη στους Λύκους που κέρδισαν με 0-2 τον Φωστήρα, στο γήπεδο του Ταύρου, και σε συνδυασμό με το 2-1 της πρώτης συνάντησης εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στη β` φάση του κυπέλλου Ελλάδος.

    Το αρχικό 0-1 έγινε με δυνατό σουτ του Γεωργιάδη στο 55', για να διαμορφωθεί το τελικό 0-2 στο 68' με κεφαλιά από τον Δημητριάδη.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (19:15 UTC+2)

    Η πρόκριση είχε κριθεί από το πρώτο παιχνίδι. Όμως, σήμερα, η Κασσάνδρα έφυγε από τον θεσμό του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο με ψηλά το κεφάλι. Κέρδισε με 2-1 την Προοδευτική, όμως δεν προκρίθηκε, αφού στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση γνώρισε την ήττα με 6-1.

    Για τους παίκτες της Κασσάνδρας τα τέρματα πέτυχε ο Σακελλαρίδης στο 40' και στο 60', ενώ για την Προοδευτική μείωσε στο 89' με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Ζαίμι.

    Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο κ. Καλόπουλος

    ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Στογιάννης, Χατζηζήσης, Σακελλαρίδης, Μπουέλε, Φυναντίδης, Μπάμπαλης, Κωστής, Κορμαρής, Ιωαννίδης, Αθανασιάδης, Τσιόκας.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Καλαμάκης, Σαμαράς, Πουλόπουλος, Νταγκουνάκης, Καρανικόλας, Αγγελόπουλος, Σιδηρόπουλος, Αρχοντούλης (46` Ανδράλας), Ρας (66` Ζαίμι), Χανιώτης (37` Τσαγκαρέλης), Χατζηγεωργαλής.    

    [22] ΔΙΔΥΜΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ

    Φοίνιξ, 27 Αυγούστου 2003 (20:45 UTC+2)

    Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν ένα ζευγάρι στο Φοίνιξ της Αριζόνας που κρατούσε τα δύο δίδυμα πεντάχρονα αγοράκια του κλεισμένα σε γεμάτα με κατσαρίδες κλουβιά επί είκοσι ώρες την ημέρα, αναφέρει το BBC σε ρεπορτάζ του.

    Η αστυνομία πιστεύει ότι η μητέρα των παιδιών τα έβγαζε από τα κλουβιά μόνο όταν γύριζε από την δουλειά της.

    Οι γονείς συνελήφθησαν για κακοποίηση παιδιών και ορίστηκε εγγύηση στα 243.000 δολάρια.

    Η μητέρα των παιδιών Εστελβίνα Ροντρίγκεζ είπε στη αστυνομία ότι η κακή κατάσταση της υγείας του 69-χρονου συζύγου της Λουίς δεν του επέτρεπε να φροντίζει επαρκώς τα παιδιά. Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχαν βγει στο δρόμο και δέχθηκαν επίθεση από σκύλο, και τα είχε κλείσει στο κλουβί για την δική τους προστασία.

    Σύμφωνα με μία γειτόνισσα του ζεύγους τα δίδυμα αγόρια δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν το μπάνιο, να περπατάνε ή να μιλάνε.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα αυτοσχέδια κλουβιά των παιδιών που περιείχαν μόνο ένα στρώμα και μία κουβέρτα ήταν γεμάτα με ακαθαρσίες και κατσαρίδες.

    Τα αγόρια, που δεν φαίνονται να είναι σε καλή σωματική κατάσταση και ο 8χρονος αδερφός τους ο οποίος τριγυρνούσε ελεύθερα στο σπίτι- είναι υπό την προστασία της Κοινωνικής Πρόνοιας.

    Κοινωνικοί Λειτουργοί είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν το σπίτι μετά από καταγγελίες για αμέλεια, αλλά βρήκαν τα παιδιά σε καλή υγεία να παίζουν έξω.

    [23] ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ FORD ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Νέα Υόρκη, 27 Αυγούστου 2003 (20:44 UTC+2)

    Η Ford διόρισε πρόεδρο των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων τον Λιούις Μπουθ, ως τώρα πρόεδρο της Mazda, η οποία ανήκει κατά το ένα τρίτο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μπουθ εγκαταλείπει την ιαπωνική θυγατρική της Ford μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας την αποστολή να επαναφέρει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της υπ' αριθμόν δύο αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην κερδοφορία.

    Ο ευρωπαϊκός τομέας της Ford έχει υποστεί πλήγμα από τη μειωμένη ζήτηση, τη στροφή των καταναλωτών σε φτηνότερα μοντέλα και τον σκληρό ανταγωνισμό των τιμών.

    Στη Mazda, τον Μπουθ θα αντικαταστήσει ο Χιζακάζου Ιμάκι.

    Ο προκάτοχος του Μπουθ, Μάρτιν Λιτς, που παραιτήθηκε πριν δύο εβδομάδες, φημολογείται ότι συνομιλεί με την Fiat, για την ανάληψη ηγετικής θέσης.

    [24] ΕΕ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Λονδίνο, 27 Αυγούστου 2003 (20:41 UTC+2)

    Παρατηρητές της Ευρωπαικής Ενωσης στις προεδρικές εκλογές της Ρουάντας ανέφεραν ότι μπορεί οι εκλογές να μην εκπλήρωσαν πλήρως όλους τους κανόνες που αφορούν τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, αλλά αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα κατάσταση προς την δημοκρατία για την κεντροαφρικανική αυτή χώρα.

    Η ευρωπαική αντιπροσωπεία παρατηρητών στις εκλογές της Ρουάντας ήταν η μεγαλύτερη όλων και αριθμούσε 70 πρόσωπα. Αντιπροσωπείες απέστειλαν η Νότια Αφρική, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ιαπωνία και η Αφρικανική Ενωση.

    Στην προεδρία της χώρας επανεξελέγη με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ο απερχόμενος πρόεδρος Πολ Καγκάμε.

    [25] ΑΦΕΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ

    Βρυξέλλες, 27 Αυγούστου 2003 (19:59 UTC+2)

    Ο Ιρανός διπλωμάτης, που συνελήφθη στις Βρυξέλλες ως ύποπτος συμμετοχής στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής ασφαλιστικής εταιρίας ΑΜΙΑ στο Μπουένος Αιρες το 1994, Σαϊντ Μπαγκμπάν, αφέθηκε τελικά ελεύθερος λόγω της βουλευτικής του ασυλίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

    Ο Ιρανός φερόμενος ως τρομοκράτης συνελήφθη σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο.

    [26] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΙΕΡ ΠΟΥΖΑΝΤ

    Παρίσι, 27 Αυγούστου 2003 (19:18 UTC+2)

    Ο Γάλλος πολιτικός Πιέρ Πουζάντ πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοινώθηκε στην Τουλούζ σήμερα από συγγενείς του, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Πουζάντ ηγήθηκε 52μελούς κοινοβουλευτικής ομάδας στις βουλευτικές εκλογές του 1956, ''εισάγοντας'' στη γαλλική πολιτική σκηνή τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, το κίνημα του οποίου ηγήθηκε μετεξελίχθησε σε εθνικιστικό και αντισημιτικό.

    Στις εκλογές του 1956 ο Λεπέν εξελέγη με τον Πουζάντ βουλευτής για πρώτη φορά και ήταν επίσης ο νεαρότερος βουλευτής εκείνης της γαλλικής βουλής.

    Το κίνημα του Πουζάντ ονομάστηκε ''Ενωση για την Αμυνα των Εμπόρων και των Βιοτεχνών''.

    [27] "ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝΤΡ΄ΑΝΘΙΣΕΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΜΑΡΑΘΕΙΤΕ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (16:22 UTC+2)

    Η μουσική παράσταση «Θέλετε δέντρ' ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε» θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

    Πρόκειται για μια μουσικοποιητική παράσταση η οποία παρουσιάστηκε για δύο συνεχείς σεζόν στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express της Αμαξοστοιχίας Θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ» της Τατιάνας Λύγαρη.

    Δεκατρείς Έλληνες συνθέτες (Μηνάς Αλεξιάδης, Γιώργος Ανδρέου, Μιχάλης Γρηγορίου. Βασίλης Δημητρίου, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Ηλίας Λιούγκος, Νότης Μαυρουδής, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Μιχάλης Χριστοδουλίδης) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηθοποιού να μελοποιήσουν παλιούς και νεότερους Ελληνες ποιητές, από Σαπφώ και Σοφοκλή μέχρι Βιζυηνό, Σεφέρη, Εμπειρίκο και Γκανά, Κωσταβάρα και Καψάλη. Το αποτέλεσμα ήταν 13 νέα τραγούδια.

    Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με τη χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας.

    [28] "ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003 (16:20 UTC+2)

    Το "Ενθύμιον Σμύρνης" θα παρουσιάσει απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» η ορχήστρα "Εστουδιαντίνα" της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και οι Ελένη Βιτάλη, Μπάμπης Τσέρτος και Σοφία Παπάζογλου.

    H ορχήστρα "Εστουδιαντίνα" εξειδικεύεται στην ερμηνεία της λαϊκής και λόγιας μουσικής παράδοσης της Σμύρνης και της Πόλης.

    Το "Ενθύμιον Σμύρνης" είναι μία ξεχωριστή συναυλία η οποία φιλοδοξεί να μεταφέρει στο κοινό τη μελωδία, το άρωμα και τη χάρη της Σμυρναίικης και Πολίτικης μουσικής παράδοσης.

    [29] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (15:44 UTC+2)

    Στην παράδοση ήταν αφιερωμένη η χθεσινή βραδιά στο δήμο Νεάπολης καθώς στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια του Πόντου από την Ποντιακή Εστία Νεάπολης, τη Χορωδία των ΚΑΠΗ, το Παραδοσιακό Χορευτικό Νεάπολης και το Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης. Το πρόγραμμα έκλεισε με το παραδοσιακό χορευτικό «DARTANIA» από τη Βόρεια Αλβανία.

    Επίσης χθες, στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Μνήμες του Πόντου» που διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, με την υποστήριξη της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει φωτογραφίες και cart postal εποχής.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το δήμαρχο Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλο, ενώ παρευρέθησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, το δημοτικό συμβούλιο, και εκπρόσωποι του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Επίσης στο πλαίσιο του Παιδικού Προγράμματος στο 1ο δημοτικό σχολείο της Νεάπολης παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Οι πανουργίες του Μπερτόλδου» από το δήμο Βασιλικών μπροστά σ' ένα κοινό εκατοντάδων παιδιών.

    Σήμερα Τετάρτη, 27 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με τη φιλαρμονική του δήμου Θέρμης στους κεντρικούς δρόμους της Νεάπολης, ενώ στη συνέχεια στις 9.00 το βράδυ στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο, το Θεατρικό Εργαστήρι Νεάπολης θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη και μουσική Άκη Γεροντάκη.

    Στο πλαίσιο του παιδικού προγράμματος, σήμερα στις 7 μ.μ. στο 1ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης, θα γίνει η επίδειξη των τμημάτων Judo του ΣΑΠΚ Νεάπολης, ενώ θα ακολουθήσει το πρόγραμμα «Νους υγιής εν σώματι υγιές» με παιδικά παιχνίδια, θεατρική παράσταση κ.ά.

    Αύριο, Πέμπτη 28 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 6 μ.μ. με θέατρο δρόμου και ξυλοπόδαρους από την Ομάδα Θεάματος «ΚΑΜΠΕΡ» που θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι στους δρόμους της Νεάπολης.

    Στη συνέχεια, στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο στις 8.30 μ.μ. η Δέσποινα Φιλίππου θα παρουσιάσει έντεχνο και παλιό λαϊκό πρόγραμμα, ενώ η βραδιά θα συνεχιστεί με μακεδονίτικους, βαλκανικούς και θρακιώτικους ήχους από τα «Χάλκινα Πνευστά Γουμένισσας» και το Θανάση Σέρκο.

    Τη βραδιά θα κλείσει η SLOBODAN SALIJEVICH ORCHESTRA από τη Σερβία, μία μπάντα με γνήσιους λαϊκούς οργανοπαίχτες, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στις ταινίες του Εμίλ Κοστουρίτσα.

    [30] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (14:41 UTC+2)

    Με τον τίτλο «Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι», η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν και φέτος τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις που γίνονται στο τέλος του καλοκαιριού.

    Ο χαρακτηριστικός τίτλος «Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι» προσδιορίζει το τέλος μιας εποχής και τον ερχομό μιας άλλης και όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Α. Γυφτόπουλος, «καλλιτέχνες της πόλης μας θα ξεναγήσουν τους Θεσσαλονικείς σε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια σύγχρονα και παραδοσιακά».

    Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου με τους Γιώργο Καλαϊτζή - Γιάννη Τσάμη και το συγκρότημά τους με ελληνικά - παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, Νησιώτικα, Σμυρνέικα, Μικρασιάτικα κ.λ.π., καθώς επίσης και επιλεγμένα τραγούδια από τον ευρύτερο ελληνικό έντεχνο χώρο.

    Στη συνέχεια, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Αβαγιανός, η Λίζα Τσιγκογιάννη, η Ρούλα Πάσχου και το συγκρότημά τους κλείνουν τις εκδηλώσεις με ένα μουσικό οδοιπορικό που περιλαμβάνει λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια και ταυτόχρονα ανανεώνουν το μουσικό ραντεβού μας για τον επόμενο χρόνο.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Κήπου, στις 21.00 .Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [31] «ΜΕΡΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2003» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2003 (13:33 UTC+2)

    Ανοίγει την Παρασκευή 29 Αυγούστου η αυλαία των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που οργανώνει και φέτος ο Δήμος Πυλαίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Φθινοπώρου 2003».

    Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραγωγές που θα παρουσιάζονται σχεδόν καθημερινά στις 9 το βράδυ στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει ο δήμαρχος Πυλαίας Βασίλης Καρτάλης.

    Ειδικότερα, στις 29 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας θα παρουσιάσει το έργο του Μολιέρου «Ζωρζ Νταντέν» ενώ την 1η Σεπτεμβρίου το «Ιδιόμελο» και «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» θα παρουσιάσουν μουσικές από την Ήπειρο ως τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τη Μακεδονία. Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάσει το έργο του Μπωμαρσαί «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου θα δώσουν συναυλία οι «Δυτικές Συνοικίες» ενώ για την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία από τους Μανώλη Λιδάκη και Ελένη Τσαλιγοπούλου. Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου ο Εταιρικός Θίασος θα παρουσιάσει το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω», την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα "Groove 4", και στις 13 Σεπτεμβρίου ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Πυλαίας θα πλημμυρίσει από τη λάτιν μουσική των Αroma Caribe. Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα "Tamama-Captain Sung & his electric Tangerine", την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία από το συγκρότημα «Αντιθέσεις» ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 20 Σεπτεμβρίου με τη θεατρική παράσταση «Τρέλα Πείνα και Κομπίνα» που θα παρουσιάσει ο θίασος του θεάτρου «Περοκέ».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 August 2003 - 18:13:51 UTC