Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [02] ΑΝΑΝ: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ
  • [03] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΪΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [05] ΠΕΛΛΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
  • [09] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [10] ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΕΝΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
  • [11] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑIΩΣ: ΑΥΞΗΣΗ 13,3% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ
  • [12] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [13] ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ
  • [14] ΣΤΙΣ 90 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΑΚ
  • [15] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΟΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ
  • [17] ΟΡΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΣ Ε.Ε.
  • [18] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ
  • [20] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ
  • [22] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΒΑΣΔΕΚΗ ΚΑΙ ΒΟΓΓΟΛΗ
  • [23] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [24] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΜΕΛΟ
  • [25] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΝ
  • [26] ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ
  • [27] ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ''ΑΛΙ Ο ΧΗΜΙΚΟΣ''
  • [29] ΜΕ ΤΗ "ΜΗΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ
  • [30] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΕΡΤΑΠ
  • [31] ME ΚΕΤΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ
  • [32] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Γάζα, 21 Αυγούστου 2003 (14:54 UTC+2)

    Ένα ανώτερο ηγετικό στέλεχος του πολιτικού σκέλους της Χαμάς σκοτώθηκε σήμερα κατά την επίθεση με πυραύλους, την οποία πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις σε κατοικημένη περιοχή της Γάζας.

    Το θάνατο του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ επιβεβαίωσε η ίδια η Χαμάς, ενώ ιατρικές πηγές και Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ήταν σωματοφύλακές του.

    [02] ΑΝΑΝ: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 21 Αυγούστου 2003 (08:48 UTC+2)

    Την τελική ευθύνη για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ έχει η αμερικανοβρετανική συμμαχία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως τη νύχτα, ώρα Ελλάδος, έπειτα από τη βομβιστική επίθεση στην έδρα του Οργανισμού στη Βαγδάτη.

    Μιλώντας, για την επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, ο κ.Ανάν δήλωσε ότι «και οι δύο πλευρές έκαναν λάθη», αναφερόμενος στην απόρριψη που είχε προηγηθεί αμερικανικής πρότασης για επιπλέον μέτρα ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Παραμένει ο ΟΗΕ στο Ιράκ

    Στο τέλος της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε διακήρυξη στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η τρομοκρατική επίθεση και επαναλαμβάνει την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τον ιρακινό λαό. Πριν από την ανάγνωση του κειμένου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο.

    [03] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΪΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (17:07 UTC+2)

    Τις προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανασκεύασε πλήρως ο αυστραλός σύμβουλος ασφάλειας του «Αθήνα 2004», Πίτερ Ράιαν. Με νέες του δηλώσεις, αυτή τη φορά σε αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ράιαν σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Η ασφάλεια είναι βασική προτεραιότητα των διοργανωτών και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «οι διοργανωτές είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη». Εξάλλου επισήμανε ότι ο σχεδιασμός γίνεται με πολύ γοργό ρυθμό και υπογράμμισε ότι τα σχόλια για δήθεν προβλήματα είναι τελείως αβάσιμα.

    Ικανοποιημένη από τις νέες δηλώσεις Ράιαν δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. «Κανείς δεν πρέπει να είναι άστοχος σε ό,τι λέει» είπε η κ. Αγγελοπούλου και τόνισε πως σημασία έχει η Ελλάδα να δείξει του χρόνου τη σοβαρή προετοιμασία που έχει κάνει αυτό τον καιρό.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου λέγοντας πως η διοργάνωση είναι τεράστια πρόκληση για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα και το γεγονός αυτό δημιουργεί αμφιβολίες. «Πρέπει να περιμένουμε επιθέσεις μέχρι και το τέλος των αγώνων» είπε η κ. Παπανδρέου.

    [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (20:55 UTC+2)

    «Τα τελευταία γεγονότα στο Ιράκ και στα Παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν και πάλι ότι, όπου ιμπεριαλισμός, εκεί αίμα και βάσανα για τους λαούς», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Η κατάσταση θα χειροτερέψει, όσο θα συνεχίζεται η κατοχή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και όσο θα υπάρχει κάλυψη της κατοχής από τον ΟΗΕ», τονίζει το ΚΚΕ.

    «Όσοι, όπως η ελληνική κυβέρνηση, καταδικάζουν γενικώς τη βία, συγκαλύπτουν τους υπεύθυνους του αιματοκυλίσματος, που ασκούν την χειρότερης μορφής βία κατά των λαών του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Μόνο η αλληλεγγύη στους δύο λαούς αποτελεί χειροπιαστή στάση ειλικρίνειας, κι αυτήν ο λαός μπορεί και πρέπει να την εκφράσει πιο αποφασιστικά», καταλήγει.

    [05] ΠΕΛΛΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ

    Εδεσσα, 21 Αυγούστου 2003 (20:35 UTC+2)

    Μεγάλες καταστροφές σε αποθήκες με καπνά και καλλιέργειες προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι χτες το βράδυ στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κινδύνευσαν άνθρωποι.

    Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είναι η τέταρτη φορά φέτος που πλήττεται η παραγωγή τους από τα καιρικά φαινόμενα.

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (20:29 UTC+2)

    «Ουδείς πολίτης είναι δυνατόν να κρατηθεί προσωρινά πέραν του επταμήνου, χωρίς σχετικό βούλευμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, αναφερόμενος στην παράταση της κράτησης του κατηγορουμένου για συμμετοχή στη «17Ν», Ανέστη Παπαναστασίου.

    Σχολιάζοντας το σκεπτικό του εισαγγελέα για την κράτηση του Ανέστη Παπαναστασίου, ο κ. Παξινός έκανε λόγο για αυθαίρετη νομική κατασκευή που υπονομεύει και δυναμιτίζει τα θεμέλια του κράτους δικαίου.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ

    Βαρσοβία, 21 Αυγούστου 2003 (20:23 UTC+2)

    Tη σημασία της γνώμης της Εκκλησίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ώστε η ενιαία Ευρώπη να αναπτύξει όλες της τις δυνάμεις και να δείξει το αληθινό της πρόσωπο επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόπουλου που επισκέπτεται την Πολωνία. Ο κ. Κβασνιέφσκι εξέφρασε τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και επισήμανε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τη στιγμή της υπογραφής της πράξης προσχώρησης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας αλλά και στην αγαστή συνεργασία που έχουν αναπτύξει σε διάφορα ποιμαντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα οι δύο Εκκλησίες. Ο κ. Χριστόδουλος συνεχάρη τον κ. Κβασνιέφσκι για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, τόνισε ότι στην Ευρώπη επικρατεί πλήρης ελευθερία και ανεκτικότητα ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένες ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα προσδοκίες της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας, όπως είναι η επανάκτηση περιουσιακών της στοιχείων που είχαν δημευτεί στο παρελθόν.

    Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης «Μαγδιάνεκ» στην περιοχή Λούμπλιν, κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του στρατοπέδου και μίλησε για τις θηριωδίες και τις βαρβαρότητες που έχουν διαπραχθεί σε αυτόν τον τόπο. Τόνισε εξάλλου ότι εάν τα έθνη θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και να προοδεύσουν δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ενστερνιστούν τις πνευματικές και ηθικές αξίες.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (19:47 UTC+2)

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της παράνομης, όπως είπε, παρακράτησης των θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πλήρη οικονομική αυτάρκεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει τα έσοδα των δήμων να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Διεκδικούμε και αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και οπωσδήποτε επιστροφή των οφειλομένων στους δήμους, που είναι ένα τεράστιο ποσό, μια και πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν αδίκως, και παράνομα θα έλεγα εγώ, παρακρατηθεί», σημείωσε

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρης Κουκουλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Στις 26 Αυγούστου, η ΚΕΔΚΕ διοργανώνει έκτακτο συνέδριο μέσω του οποίου θα αναζητηθούν λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες.

    [09] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (20:48 UTC+2)

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο, καθώς επίκεινται ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.

    Το οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμό για το φόβο εκτίναξης του πληθωρισμού στα ύψη.

    Εκπρόσωποι της αγοράς έχουν δεσμευτεί για τις αυξήσεις στα σχολικά είδη, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η επιβολή πλαφόν 4% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται να επιβληθεί 10% αύξηση στα σχολικά είδη, από 2,55 έως 5% σε τρόφιμα, ελαιόλαδο και γαλακτομικά, 3% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Το τελευταίο 12μηνο σημείωσαν μεγάλη αύξηση οι τιμές στις πατάτες (64,9%), στα νωπά φρούτα (34,6%), στα νωπά λαχανικά (26,4%) και στα φρέσκα ψάρια (9,8%).

    Αύξηση 12,4% σημειώθηκε στα εισιτήρια πλοίων, 10,4% στην συντήρηση και στην επισκευή αυτοκινήτων, 9,6% στα τέλη κυκλοφορίας και 5,4% στα ενοίκια.

    [10] ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΕΝΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (20:36 UTC+2)

    Η δυνατότητα παροχής εγκρίσεων για εγχώρια σποροπαραγωγή ποικιλιών που δεν είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο, αλλά σε Καταλόγους άλλων χωρών και έως σήμερα εισάγονταν, δίνεται με απλές διαδικασίες, μετά από απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας , Βαγγέλη Αργύρη.

    Η έγκριση δίνεται πλέον στην ποικιλία και όχι στην επιχείρηση και αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό ποικιλιών φυτών μεγάλης καλλιέργειας, κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων, κηπευτικών και κονδύλων πατάτας προς φύτευση. Στη νέα υπουργική απόφαση καθορίζονται οι ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων έγκρισης, ώστε αυτές να κατατίθενται έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν την έναρξη των αναπαραγωγικών διαδικασιών.

    Επίσης, με άλλη απόφαση του κ. Αργύρη, θεσπίζεται τεχνικός κανονισμός καθορισμού ορίων για τον μετέλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού των κηπευτικών. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο μετέλεγχος του πολλαπλασιαστικού υλικού γινόταν τυχαία και όταν παρουσιάζονταν προβλήματα εκ των υστέρων.

    Με την εν λόγω απόφαση, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ξεκινά συστηματικούς μετελέγχους επί τη βάσει προκαθορισμένων ποσοστών αποκλίσεων, διασφαλίζοντας έτσι τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων των μετελέγχων.

    Στόχος είναι η ποικιλιακή καθαρότητα, η αξιοπιστία του χρησιμοποιούμενου πολλαπλασιαστικού υλικού από τους παραγωγούς και η πάταξη της παραεμπορίας.

    [11] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑIΩΣ: ΑΥΞΗΣΗ 13,3% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (16:48 UTC+2)

    Αύξηση κατά 13,3% σε σχέση με πέρυσι, σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα 85,8 εκατ. ευρώ.

    Τα προ φόρων κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς έφθασαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα 63,4 εκατ ευρώ, έναντι 58,7 εκατ ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο, αυξημένα κατά 8%. Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 63,3 εκατ ευρώ, έναντι 53,0 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,5%.

    Σημειώνεται ότι, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας παρουσιάζονται αυξημένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, τα προ φόρων κέρδη του δευτέρου τριμήνου του 2003, τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας, αυξήθηκαν κατά 26,8%. Σε σύγκριση δε με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα προ φόρων κέρδη του δευτέρου τριμήνου του 2003, τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας, αυξήθηκαν κατά 14,5%.

    "Η βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών εσόδων κατά 14,5% σε ετήσια βάση, ενώ η αύξηση των δαπανών λειτουργίας παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (+4,1%). Σε σύγκριση με το ύψος του 2ου τριμήνου του 2002, τα καθαρά έσοδα του 2ου τριμήνου 2003 είναι αυξημένα 12,9%, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας έχουν διατηρηθεί στάσιμες (0,0%)", διευκρίνιζεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της επίδοσης του πρώτου εξαμήνου του 2003 για τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς είναι:

    -Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή μετά από φόρους κατά 13,3%.

    -Η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη «Κόστος προς Έσοδα» στο 60,4% έναντι 66,5% το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    -Η περαιτέρω ενίσχυση του καθαρού περιθωρίου τόκων κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,46%.

    -Η αύξηση των καθαρών εσόδων προμηθειών κατά 14,9%.

    -Η αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κατά 19,0% και η ταυτόχρονη βελτίωση της σύνθεσής του.

    -Η αύξηση των καταθέσεων και ομολόγων ΕΤΒΑbank από πελάτες (χωρίς τα repos) κατά 14,0%, ενώ με τα repos η αύξηση είναι 7,3%.

    -Η διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλά επίπεδα (10,87% εκτίμηση).

    Στο μεταξύ, στο τέλος Ιουνίου οι χορηγήσεις της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσαν αύξηση κατά 19,0% και ανήλθαν σε 9.712 εκατ ευρώ από 8.163 εκατ ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2002. Aποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των χορηγήσεων ήταν η ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής τους στο σύνολο του ενεργητικού σε 62,5% (από 54,9% πέρυσι), σε βάρος κυρίως των ομολόγων (19,3% από 27,0% πέρυσι). Έτσι, η πολιτική σταδιακής διεύρυνσης των πιο αποδοτικών στοιχείων του ενεργητικού ακολουθείται με συνέπεια.

    Το σύνολο των δανείων προς ιδιώτες (καταναλωτικά - στεγαστικά), στο τέλος Ιουνίου του 2003, αποτελούσε το 28,5% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, με τα στεγαστικά δάνεια να εμφανίζουν υψηλό ρυθμό αύξησης 50,3%. Τα δάνεια προς μεσαίες-μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία αντιπροσωπεύουν το 36,7% του συνόλου των χορηγήσεων και τα δάνεια προς ΜΜΕ το 34,8%.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Ομίλου σημείωσαν σημαντική βελτίωση και διαμορφώθηκαν σε 4,0% των χορηγήσεων έναντι 4,6% πέρυσι (το 50% περίπου προέρχεται από την ETBAbank). Οι σωρευτικές προβλέψεις καλύπτουν το 89,0% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ελληνική τραπεζική αγορά, έναντι 82,7% στο τέλος Ιουνίου του 2002. Σημειώνεται επίσης ότι οι σχηματισμένες προβλέψεις υπερκαλύπτουν το σύνολο των επισφαλών δανείων, όπως επίσης τις προβλέψεις που απαιτούνται σύμφωνα με την ΠΔ/ΤΕ 2513/2003.

    Οι καταθέσεις, τα repos και τα ομόλογα (ETBAbank) από πελάτες διαμορφώθηκαν σε 10.689 εκατ ευρώ έναντι 9.964 εκατ ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2002, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 7,3% και αντιπροσωπεύουν το 71,3% του ενεργητικού, έναντι 69,7% πέρυσι. Ειδικότερα, το σύνολο των καταθέσεων και ομολόγων από πελάτες, εκτός των repos, ανήλθε σε 8.700 εκατ ευρώ έναντι 7.634 εκατ ευρώ το Ιούνιο του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,0%, ενώ τα repos την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 14,6%.

    Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 1.242 εκατ ευρώ (αφαιρουμένων των ιδίων μετοχών και μετά από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου μετοχών ομολόγων σε τρέχουσες τιμές), έναντι 1.239 εκατ ευρώ το Μάρτιο του 2003. Τα Ίδια Κεφάλαια που αντιστοιχούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου του 2003 διαμορφώθηκαν σε 540 εκατ ευρώ έναντι 558 εκατ ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2003 δεν περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια αποθεματικά ύψους 22,4 εκατ ευρώ που αποδόθηκαν στη νέα εταιρεία «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές» λόγω απόσχισης του κλάδου και η οποία δεν ενοποιείται λόγω του γεγονότος ότι δεν ανήκει στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Επιπρόσθετα, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων δεν περιλαμβάνει τα κέρδη της περιόδου.

    [12] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (16:46 UTC+2)

    Σε απόσταση αναπνοής από το ενδοσυνεδριακό ζενίθ του και με νέο ρεκόρ έτους έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), δεχόμενος ώθηση από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και ιδίως για εκείνη της Εθνικής Τράπεζας.

    Πάντως, τα blue chips δεν ήταν τα μόνα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού τοποθετήσεις σημειώθηκαν σε όλους τους κλάδους και ιδίως στο λιανικό εμπόριο και τις ασφάλειες, με αποτέλεσμα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να κλείσει στις 2.276,47 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,92 %. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 2.240,41 και των 2.276,90.

    Αυξημένη ήταν και η αξία των συναλλαγών, που ξεπέρασε κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 222,4 εκατ., ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 273 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 51 πτωτικών και 57 στάσιμων. Την εικόνα της συνεδρίασης αποτύπωσε και η πορεία των δεικτών FTSE. Kατά 2,45% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι ανόδου σε ποσοστό 1,97%, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και κερδών 1,32% για τον SMALL CAP-80 της μικρής. Κατά 2,23% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE-140.

    Με κέρδη -σημαντικά στις περισσότερες περιπτώσεις- έκλεισαν και όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 5,80%, σημείωσε ο δείκτης των εταιριών λιανικού εμπορίου, ακολουθούμενος από εκείνους των ασφαλειών (5,05%) και των τραπεζών (3,79%). Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου συνδέονται κυρίως με τις τοποθετήσεις στις μετοχές της Eθνικής (5,20%) και σε μικρότερο βαθμό της Αlpha Bank (2,95%).

    Ενισχυμένος έκλεισε και ο "δεικτοβαρής" κλάδος των τηλεπικοινωνιών (0,83%).Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Vodafon-Panafon (2,08%), ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε επίσης ο τίτλος του ΟΤΕ (0,90%). Αντίθετα, με απώλειες τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Cosmote (-0,36%).

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,31%), των βιομηχανιών (1,45%), των διυλιστηρίων (0,69%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,86%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,96%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (2,59%), των εταιριών επενδύσεων (2,46%), των κατασκευών (2,12%), της κλωστοϋφαντουργίας (3,39%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,96%), της παράλληλης αγοράς (1,04%), της πληροφορικής (2,54%), των συμμετοχών (2,06%), των τροφίμων και ποτών (0,51%), των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,54%) και του χονδρικού εμπορίου (1,86%)._

    [13] ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2003 (15:19 UTC+2)

    Αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ ή 2,64% σημείωσε από το τέλος Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου το ενεργητικό της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 31 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

    Η ανοδική αυτή πορεία στο συνολικό ενεργητικό συνοδεύτηκε και από αύξηση μεριδίων κατά 2,83%, καθώς επίσης και από συνολικές εισροές κεφαλαίων ύψους 442 εκατ. ευρώ. Για αυτό το χρονικό διάστημα (31/7/18/8) αξίζει επίσης να τονισθούν τα ακόλουθα:

    -Η αύξηση ενεργητικού των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού κατά 4,49% και των μεριδίων τους κατά 1,18%. Οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ.

    -Η αύξηση ενεργητικού των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού κατά 4,80% και των μεριδίων κατά 12%, που συνοδεύτηκαν και από σημαντικότατες εισροές κεφαλαίων ύψους 242,7 εκατ. ευρώ.

    -Η αύξηση ενεργητικού των Μικτών Α/Κ Εσωτερικού κατά 3% και μεριδίων κατά 2,23%, καθώς επίσης και εισροές κεφαλαίων ύψους 80 εκατομ. ευρώ.

    -Αυξήσεις ενεργητικών και μεριδίων με αντίστοιχες εισροές κεφαλαίων σημειώθηκαν και σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες υποκατηγορίες εξωτερικού, με πιο αξιοσημείωτη την συμπεριφορά των Διεθνών Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (+9,17% ενεργητικό, +11% μερίδια) και των Μικτών Α/Κ Εξωτερικού (+16,37% ενεργητικό, +13% μερίδια).

    -Εισροές κεφαλαίων ύψους 72 εκατομ. ευρώ σημειώθηκαν στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού, όπως και αυξήσεις ενεργητικών και μεριδίων (1,60% και 1,40% αντιστοίχως), μιας κατηγορίας που χαρακτηρίστηκε από έντονη διακίνηση κεφαλαίων (εισροών-εκροών). ιδιαιτέρως τις τελευταίες δύο μέρες της εξεταζόμενης περιόδου.

    -Η αύξηση της μέσης αριθμητικής απόδοσης των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού, έναντι της 31ης Ιουλίου, κατά 4,79 εκατοστιαίες μονάδες, η οποία και διαμορφώθηκε στις 24,06% από την αρχή του έτους από 19,27%. Σημειώνεται ότι 49 Α/Κ εκ των 68 της κατηγορίας σημείωναν στις 18 Αυγούστου αποδόσεις που υπερέβαιναν από την αρχή του έτους το 20% και κυμαίνονταν από 20% έως 49%. Τα υπόλοιπα 19 Α/Κ σημείωναν αποδόσεις άνω του 10%. Σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.Α, που το διάστημα 31/12-18/8 (δηλαδή από την αρχή του έτους) σημείωσε άνοδο 28,32%, 17 Αμοιβαία Κεφάλαια είχαν καλύτερη απόδοση.

    -Αυξήσεις των μέσων αριθμητικών αποδόσεων, έναντι της 31ης Ιουλίου, σημείωσαν επίσης τα Μετοχικά Εξωτερικού (7,94% από την αρχή του έτους), τα Διεθνή Μετοχικά (11,88%) και τα Μικτά Εξωτερικού (10,89%).

    [14] ΣΤΙΣ 90 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2003 (19:20 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 90 μονάδων ανήλθε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ωθούμενος από τη θετική παρουσία των πλείστων ''βαριών χαρτιών'' και των τίτλων της περιφέρειας.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,61%, κλείνοντας στις 90,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 600 χιλιάδες λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,98% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 372,32 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΟΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη από τον Απρίλιο να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τουρκικές θέσεις αναφορικά με τα ψευδοδικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως το θέμα των λεγόμενων δικαστηρίων έχει εξεταστεί από τον Απρίλιο του 2003 και υπάρχει από τότε ομάδα και έτοιμη επιχειρηματολογία, πολύ πριν αναφέρουν το θέμα τα ΜΜΕ το Μάιο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΠΓΔΜ: ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ

    Σκόπια, 21 Αυγούστου 2003 (16:02 UTC+2)

    Στην επόμενη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες, θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συγκρότηση ταξιαρχίας ειδικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα συμμετέχει σε πολυεθνικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπόρις Τραϊκοφσκι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

    Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο κ.Τραϊκοφσκι, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Αμυνας, Εσωτερικών, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μέτοντι Σταμπολισκι.

    [17] ΟΡΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2003 (14:25 UTC+2)

    Οριακή μείωση των εξαγωγών από την Κύπρο προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2003 μειώθηκαν σε 0,06 δισ. ευρώ από τα 0,07 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2002.

    Οι εισαγωγές κατά τους μήνες Ιανουάριος-Μάρτιος παρέμειναν σταθερές στα 0,5 δισ. ευρώ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2003 (14:16 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο και ακολούθως θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (20:49 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθούν οι εθνικές ομάδες νεανίδων και εφήβων της ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας πάλης για τα παγκόσμια πρωταθλήματα που θα γίνουν εκεί. Τις προσπάθειες των αθλητών θα παρακολουθήσει από κοντά και ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ Γιώργος Ποζίδης, ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριές μας σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.

    Οι νεάνιδες αναχωρούν για την γειτονική χώρα αύριο, 22 Αυγούστου, και η ομάδα αποτελείται από τις αθλήτριες Ελένη Τακουρίδου (44 κιλά), Χρυσάνθη Παπαδοπούλου (48 κιλά), Ευγενία Σταματάκου (51 κιλά), Ζωή Αθανασιάδου (55 κιλά), Χριστίνα Σκουλίδα (59 κιλά), Αγάπη Χριστοδουλάκη (63 κιλά), Μερσίνη Δήμου (67 κιλά) και Ευθυμία Χατζιτζίβα (72 κιλά). Υπεύθυνος προπονητής της ομάδας είναι ο Γιάννης Αθανασιάδης.

    Η ζύγιση για τις νεάνιδες είναι στις 23 του μηνός και οι αγώνες στις 24 και 25.

    Οι έφηβοι της ελληνορωμαϊκής θα «πετάξουν για την Τουρκία το Σάββατο 23 Αυγούστου και οι αθλητές που συγκροτούν την ομάδα είναι οι: Στέφανος Παπαστεργίου (55 κιλά), Απόστολος Μανουιλίδης (60 κιλά), Λεωνίδας Δημητράκης (66 κιλά), Ευστάθιος Παπαγερίδης (74 κιλά), Θεόδωρος Τουνουσίδης (84 κιλά), Στέφανος Σεβαστιάδης (96 κιλά) και Θεόδωρος Ποζίδης (120 κιλά). Υπεύθυνος προπονητής της ομάδας είναι ο Αριστείδης Ρουμπινιάν. Η ζύγιση για τους αθλητές θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 του μηνός και οι αγώνες από τις 25 έως τις 28 του μηνός.

    Η αποστολή των εφήβων της ελευθέρας θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη στις 26 Αυγούστου και μαζί της θα «πετάξει για τη γειτονική χώρα και ο εξεπσιονέλ διαιτητής Γιώργος Χαμάκος.

    [20] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (20:46 UTC+2)

    Συνέλευση των αρχηγών αποστολών ΕΟΕ 196 χωρών, που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, διοργανώνει από αύριο και μέχρι τις 24 Αυγούστου η γενική διεύθυνση διεθνών σχέσεων της Αθήνα 2004.

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνέλευσης θα κηρύξει η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι αρχηγοί αποστολών ΕΟΕ εξέφρασαν την επιθυμία και πρόκειται να ενημερωθούν αντίστοιχα για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και τον σχεδιασμό της Αθήνα 2004 από τους γενικούς διευθυντές διεθνών σχέσεων Διονύση Γάγγα, αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, μεταφορών Παναγιώτη Πρωτοψάλτη, καταλυμάτων Σωτήρη Βάο, καθώς και από τον επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Yποστράτηγο Βασίλη Κωνσταντινίδη.

    Στη συνέλευση θα λάβουν μέρος συνολικά 395 αρχηγοί αποστολών και εκπρόσωποι ΕΟΕ, καθώς και εκπρόσωποι των Οργανωτικών Επιτροπών των Ολυμπιακών Αγώνων ΤΟΡΙΝΟ 2006 και ΠΕΚΙΝΟ 2008. Πρόκειται για τη σημαντικότερη συνάντηση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Κωστίκος ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας των νέων για τα δύο φιλικά με την Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί την Τρίτη 26 Αυγούστου (17:30) στο γήπεδο Σκοπού Σερρών και ο δεύτερος δύο μέρες αργότερα (17:00) στο γήπεδο Ηράκλειας Σερρών.

    Οι ποδοσφαιριστές που κάλεσε ο κ. Κωστίκος είναι οι: Ορέστης Καρνέζης (ΟΦΗ), Θοδωρής Ντουγέρογλου (Ολυμπιακός), Θανάσης Μουλόπουλος (Εθνικός Αστέρας), Κώστας Γεροντίδης (Ηρακλής), Αλέξανδρος Τζιώλης (Πανιώνιος), Γρηγόρης Παπαζαχαρίας (Ηρακλής), Βασίλης Τοροσίδης (Ξάνθη), Πλάτων Καρακατσάνης (Ξάνθη), Ιορδάνης Ορφανίδης (Καβάλα), Στέλιος Ηλιάδης (Καλαμαριά), Ματθαίος Θωνιάτης (Πατραϊκός), Χρήστος Οξύζογλου (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Πλιάγκας (Μαρκό), Παναγιώτης Κόρμπος (Χαλκηδόνα), Παναγιώτης Λαγός (Ηρακλής), Γουίλιαμ Αντωνιάδης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Γραβάνης (Πατραϊκός), Παντελής Ελευθεριάδης (Κοζάνη), Αλέξανδρος Βλαστός (ΟΦΗ), Αντώνης Βλάχος (Ολυμπιακός), Κώστας Σουλίδης (Ηρακλής). 

    [22] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΒΑΣΔΕΚΗ ΚΑΙ ΒΟΓΓΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (20:41 UTC+2)

    Στο Παρίσι βρίσκονται από το μεσημέρι δύο ακόμη αθλήτριές μας προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που ξεκινά το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για την Ολγα Βασδέκη (τριπλούν) και την Κατερίνα Βόγγολη (δισκοβολία) που συνοδεύονται από τους προπονητές, Παναγιώτη Μαρκιανίδη, Μιχάλη Ζησόπουλο και Πλούταρχο Σαρασλανίδη.

    Σημειώνεται ότι η αναχώρηση του δεύτερου γκρουπ της ελληνικής αποστολής για Παρίσι έγινε με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών, αφού αντί για τις 9.50 που ήταν προγραμματισμένη πραγματοποιήθηκε τελικά στις 13.50.

    [23] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Παρίσι οι εργασίες του συνεδρίου της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, στις οποίες παρίσταται και ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή. Στην αντιπροσωπεία μετέχει και ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του ΣΕΓΑΣ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

    Στο συνέδριο κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι εκπρόσωποι της επιτροπής γυναικών από 2 σε τρεις κι έτσι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της IAAF θα γίνουν 28. Συγκεκριμένα, στο προσεχές συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια (2005) στο Ελσίνκι, θα γίνουν εκλογές με υποψήφιες μόνο γυναίκες, από τις οποίες θα επιλεγεί μία για να συμμετάσχει στο ΔΣ. Από το ίδιο συνέδριο θα ψηφιστεί και η επίσημη απόφαση για μόνιμη τριπλή εκπροσώπηση από το 2007, στην Επιτροπή Γυναικών της IAAF.

    Ακόμη, από το συνέδριο πέρασε και η επικύρωση του Παγκόσμιου Κώδικα κατά του ντόπινγκ ο οποίος είχε ήδη εγκριθεί από το συμβούλιο της IAAF, ενώ από τον πρόεδρο της διεθνούς Ομοσπονδίας Λαμίν Ντιάκ, έγινε και η παρουσίαση του Προγράμματος Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Αθλητισμού για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    [24] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΜΕΛΟ

    Παρίσι, 21 Αυγούστου 2003 (20:14 UTC+2)

    Στη Γαλλία πρόκειται να ενταφιαστεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο ντε Μέλο, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο την Τρίτη σε επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Ένα Μπόινγκ 707 από τη Βραζιλία είναι καθοδόν για την παραλαβή της σορού από τη Βαγδάτη.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία έχει οριστεί για τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οικογένεια του νεκρού.

    [25] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βαγδάτη, 21 Αυγούστου 2003 (19:41 UTC+2)

    Μία τρομοκρατική ομάδα, που εκτιμάται ότι διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, η Ανσάρ αλ-Ισλάμ, είναι ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για την επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, σύμφωνα με εκπρόσωπους του Πενταγώνου.

    Όπως μετέδωσε το CNN, τις τελευταίες δυο βδομάδες οι αρχές είχαν ενδείξεις ότι η ομάδα Ανσάρ αλ-Ισλάμ σχεδίαζε μία μεγάλη επίθεση στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή στο Ιράκ, Πόλ Μπρέμερ, η ομάδα αυτή είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επίθεση της Τρίτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 24 άτομα.

    Ο Μπρέμερ πρόσθεσε επίσης ότι η ίδια ομάδα μπορεί να έχει πραγματοποιήσει και την επίθεση της 7ης Αυγούστου στην Πρεσβεία της Ιορδανίας. «Πολλοί τρομοκράτες από την Ανσάρ αλ-Ισλάμ, καθώς και άλλες ομάδες, εκτιμάται ότι έχουν εισχωρήσει στο Ιράκ μετά τον πόλεμο, από χώρες όπως το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη», υποστήριξε ο Μπρέμερ.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους του Πενταγώνου, η βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ ήταν πιο προηγμένη από εκείνες που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας οι οπαδοί του Σαντάμ. Ωστόσο, πιστεύεται ότι και τα μέλη της πρώην παραστρατιωτικής οργάνωσης του Ιράκ Μουχραμπαχάτ διαθέτουν την απαραίτητη πείρα και τις γνώσεις, ώστε να πραγματοποιήσουν ανάλογα τρομοκρατικά χτυπήματα.

    [26] ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 21 Αυγούστου 2003 (19:26 UTC+2)

    Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έχουν γίνει οι κατεξοχήν στόχοι των πολέμιων της αναδιοργάνωσης των χωρών που έχουν πληγεί από τους πολέμους. Σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς που μπορούν να αμυνθούν, οι υπάλληλοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων αποτελούν εύκολο στόχο για αυτούς που επιθυμούν να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια για σταθερότητα και αναδόμηση μετά την ανατροπή των καθεστώτων του Σαντάμ Χουσείν και των Ταλιμπάν.

    Πρόσφατη περίπτωση είναι η επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, με τραγικό απολογισμό το θάνατο 23 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Σέρτζιο ντε Μέλο.

    Στο Αφγανιστάν οι εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων κινδυνεύουν καθημερινά από μέλη του προηγούμενου καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Ο ΟΗΕ έχει ήδη αναστείλει τις οδικές αποστολές του στο μεγαλύτερο μέρος των νότιων επαρχιών του Αφγανιστάν, μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε φάλαγγες.

    [27] ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 21 Αυγούστου 2003 (19:03 UTC+2)

    Εκκενώθηκε νωρίς το απόγευμα για λόγους ασφαλείας το συνεδριακό κέντρο της Βαγδάτης, στο οποίο στεγάζεται το κέντρο Τύπου του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της AFP.

    Οι στρατιωτικοί ζήτησαν από όσους βρίσκονταν στο κτίριο να το εκκενώσουν.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τέτοια προληπτική ενέργεια, όμως αμερικανός στρατιώτης δήλωσε ότι το κτίριο πρέπει να ελεγθεί πριν να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να επιστρέψει.

    [28] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ''ΑΛΙ Ο ΧΗΜΙΚΟΣ''

    Βαγδάτη, 21 Αυγούστου 2003 (18:56 UTC+2)

    Ο εξάδελφος του Σαντάμ Χουσεϊν, Αλί Χασάν αλ-Μαζίντ, αποκαλούμενος «Αλί ο χημικός», ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος, είναι σώος και κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση αξιωματούχου της αμερικανικής Διοίκησης στο Ιράκ.

    Ο Αλ-Μαζίντ θεωρούνταν νεκρός από την αρχή του πολέμου.

    [29] ΜΕ ΤΗ "ΜΗΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (14:04 UTC+2)

    Στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν και φέτος οι εκδηλώσεις των Μερκουρείων που διοργανώνονται για ένατη συνεχή χρονιά από τον δήμο Συκεών από τις 24 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Η αυλαία των Μερκουρείων θα ανοίξει την Κυριακή στο Ανοιχτό Θέατρο του δήμου Συκεών με την «Μήδεια» του Ευριπίδη που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού.

    Θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (25/8), «Οι άθλιοι» του Β.Ουγκώ από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (26/8), «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (27/8), «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (28/8), «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (29/8), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (30/8), «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου 931/8), «Ο φιλάργυρος» Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (1/9), «Άλκηστις» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2/9), «Μήδεια» του Μπόστ από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και το Θέατρο Στοά (3/9), «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (4/9), «Λεύτερο ζευγάρι» του Ντάριο Φο από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου (5/9), «Το αθάνατο νερό» από το ΚΘΒΕ (7/9), την «Μικρή Πλατεία» του Γκολντόνι από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (8/9), «Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (9/9), «Μαρία η Πενταγιώτισσα» του Μποστ από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών (10/9) και «Ταρτούφος» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (11/9)

    [30] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΕΡΤΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (13:42 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη έρχεται το απόγευμα η νικήτρια του 28ου διαγωνισμού της Eurovision Τουρκάλα τραγουδίστρια Σερτάπ Ερένερ η οποία θα εμφανιστεί αύριο και μεθαύριο μαζί με τον Τριαντάφυλλο, τον Γ. Μαρίνη και του Σωκράτη του Fame Story στο Focus. Η δημοφιλής τραγουδίστρια έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο συνοδευόμενη από 14 μουσικούς και χορευτές.

    [31] ME ΚΕΤΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (12:26 UTC+2)

    Με τις συναυλίες του Τούρκου Μουαμμέρ Κετεντζόγλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα ανοίγει στις 24 Αυγούστου στις 8.30μμ η αυλαία των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο . Πριν από τη συναυλία στις 7.30 οι δρόμοι της Νεάπολης θα πλημμυρίσουν από τη μουσική της Φιλαρμονική του δήμου Τρίγλιας

    Στο πρόγραμμά της φετινής διοργάνωσης του περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό, εκθέσεις προϊόντων και γευσιγνωσία, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές του δήμου, με στόχο η περιοχή να αποτελέσει σημείο συνάντησης πολιτισμών, παραδόσεων και ιστορίας των χωρών της Βαλκανικής.

    Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

    -25/8: μουσικό χάπενινγκ με 12μελή ορχήστρα κρουστών στο πάρκο ρουμανικών στις 8.30 και θεατρική παράσταση "Ο Φιλάργυρος" με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 9.30.

    - 26/8: καντάδες στους δόρμους της Νεάπολης με παϊτόνι στις 8.00 και βραδιά παράδοσης με τραγούδια, χορωδίες, χορευτικά στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 8.00

    - 27/8: φιλαρμονική του δήμου Θέρμηςστους κεντρικούς δρόμους στις 7.30 και θεατρική παράσταση "Λυσιστράτη" στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 9.00

    - 28/8: θέατρο δρόμου - ξυλοπόδαροι στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά στις 6.00. Εντεχνο - λαϊκό πρόγραμμα από την Δέσποινα Φιλίππου, Μακεδονίτικα, βαλκανικά και θρακιώτικα κομμάτια από τα "Χάλκινα Πνευστά" και ορχήστρα από τη Σερβία με την πάντα "Underground Music" στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 8.30.

    - 29/8: μουσικό χάπενινγκ με 12μελή ορχήστρα κρουστών στις γειτονιές της Νεάπολης στις 7.30. "Ακροβασίες" με το θίασο μαριονέτας "Ανταμα Πανταχου" στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου - Καφενείο στις 9.00, το μουσικό συγκρότημα "Χρονιρ", μοντέρνο χορευτικό της Νεάπολης, συναυλία με τις "Δυτικές Συνοικίες" στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 8.30

    - 30/8: μελωδίες της Ροδόπης και τραγούδια από το βουλγαρικό γκρουπ με τις 100 γκάιντες στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά στη 1.00 μμ και θέατρο δρόμου - ξυλοπόδαροι στις 6.00 μμ. "Ακροβασίες" με το θίασο μαριονέτας "Ανταμα Πανταχου" στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου - Καφενείο στις 9.00. Θρακιώτικοι χοροί, βουλγαρικά τραγούδια και "Κωμωδία Δρόμου με πλάνες και όνειρα" από το θέατρο Δρόμου βασισμένο στην Commedia dell' Arte από το σχολείο Γελωτοποιών, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 8.30.

    - 31/8: φιλαρμονική του δήμου Πολίχνης στους κεντρικούς δρόμους στις 7.30. Συναυλία με τις "Μάσκες", Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελένη Πέτα, πυροτεχνήματα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 8.30.

    Τη Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου θα γίνει λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Αντιθέσεις" με ελεύθερη είσοδο στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στις 9.00 το βράδυ. Εξάλλου, το φεστιβάλ από τις 25 μέχρι και τις 29 Αυγούστου θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις τα απογεύματα με πλούσιο παιδικό πρόγραμμα, όπως ψυχαγωγικά παιχνίδια, θέατρο με κλόουν, παντομίμα, ταχυδακτυλουργικά, θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών, παραστάσεις μαριονέτας, χορό, ζογκλερικά και παραδοσιακά ψυχαγωγικά παιχνίδια.

    [32] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2003 (09:27 UTC+2)

    Tην έκθεση «Κύπρος 1700-2000» θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις 6 Σεπτεμβρίου (12.30 το μεσημέρι) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Στην έκθεση , η οποία διοργανώνεται από το Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης , παρουσιάζεται ένα πανόραμα του κυπριακού πολιτισμού κατά την ιστορική περίοδο από τον 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας.

    Η αναδρομή αυτή στον κυπριακό πολιτισμό συμπεριλαμβάνει το μνημειακό έργο του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Διαμαντή Διαμαντή, «Ο Κόσμος της Κύπρου», συνοδευόμενο από όλα τα προσχέδιά του, τη μεγάλη έκθεση «Ταξιδιώτες Ζωγράφοι στην Κύπρο, 1700-1960», με συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας προερχόμενα από το Ίδρυμα Σεβέρη, ενώ παράλληλα θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό για την κυπριακή τέχνη από το αρχείο του ιστορικού της τέχνης Τώνη Σπητέρη, το οποίο έχει δωριθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

    Το έργο «Ο Κόσμος της Κύπρου» (διαστάσεων 18μΧ1.20μ), εκτός από τη σημαντική καλλιτεχνική του αξία, έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Κύπρο, καθώς αποδίδει με τον άμεσο τρόπο της τέχνης την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο νησί, λίγα χρόνια πριν από την τουρκική εισβολή. Θα εκτεθούν επίσης 7 έργα - δοκιμές του «Κόσμου της Κύπρου» και 73 σχέδια του Δ. Διαμαντή, τα οποία σχετίζονται με το εν λόγω έργο. Τα παραπάνω προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη της Κύπρου και από ιδιωτικές συλλογές.

    Η έκθεση «Ταξιδιώτες Ζωγράφοι στην Κύπρο, 1700-1960» περιλαμβάνει συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας από την Συλλογή Σεβέρη, μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο για τον κυπριακό πολιτισμό. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα από την βενετική περίοδο, χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, έπιπλα από την περίοδο της αγγλικής κατοχής, αντικείμενα από το Κυβερνείο, όπως η σημαία του τελευταίου Άγγλου κυβερνήτη, βιβλία περιηγητών στην Κύπρο από τον 18ο έως τα μέσα του 20ου αιώνα, 320 έργα (ελαιογραφίες, ακουαρέλες και μελάνι) από τον 18ο αιώνα και εξής, 20 στολές εποχής, πιστές αναπλάσεις περιβαλλόντων εποχής, κ. ά..

    Το τρίτο μέρος της έκθεσης «Κύπρος 1700-2000» περιλαμβάνει υλικό για τον πολιτισμό της Κύπρου, που προέρχεται από το αρχείο του Τώνη Σπητέρη. Το περιεχόμενο του παραπάνω αρχείου περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιδιόχειρα έγγραφα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Βάσου Καραγιώργη, αλληλογραφία του Τώνη Σπητέρη με τον Διαμαντή Διαμαντή, το υλικό της μεγάλης έκθεσης «Θησαυροί της Κύπρου» (επιστολογραφία, φωτογραφίες, προβολή στον τύπο κ.λπ.) που οργανώθηκε από τον Τώνη Σπητέρη στα 1964.

    Η έκθεση είναι αποτέλεσμα επιτυχούς συνεργασίας με την Κυπριακή Πρεσβεία - Το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και της Τράπεζας Κύπρου. Χορηγός Επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ΕΡΤ3.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 August 2003 - 18:13:52 UTC