Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η
  • [02] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [03] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [05] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΩΝ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΙΣΧΥΡΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [08] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
  • [09] ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΠΡΕΣΠΕΙΑ" Ο ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
  • [10] ΜΕ ΑΝΟΔΟ 1,32% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 3,48 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 1.777 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [12] ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [13] ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [14] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ
  • [15] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΚΙΡΚΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ
  • [18] ΔΥΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [20] ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΟΥΤΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Ο ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ
  • [22] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [23] Γ. ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΟΣ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
  • [24] ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
  • [25] ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ "ΠΕΝΤΧΑΟΥΣ"
  • [26] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 3.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [27] ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Ο Α. ΣΒΑΡΤΣΕΝΕΓΚΕΡ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [28] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΟΕ Η ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΕΕ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ
  • [29] ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΧΕΒΡΟΝΑ
  • [30] ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [31] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΑΡΑ ΘΙΝ' ΑΛΟΣ 2003»

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (14:24 UTC+2)

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται πλέον όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ώστε εάν χρειαστεί να παρθούν έκτακτες αποφάσεις σχετικά με τις εξελίξεις από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας.

    Ήδη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έστειλε δύο ειδικά ελικόπτερα στην περιοχή, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών αλλά και εκείνες της περίθαλψης των τραυματιών. Παράλληλα, το κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε στο νησί άρχισε το συντονισμό των ενεργειών των αρχών, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει και στο να επικρατήσει ήρεμο κλίμα μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί.

    Είναι χαρακτηριστικό πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί καμία ακύρωση κράτησης τουριστών σε νησί του Ιονίου κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τραυματιών από τον ισχυρό σεισμό ανήλθε στους 35, από τους οποίους μόνο η κατάσταση των τριών κρίθηκε ως σοβαρή.

    Εξάλλου, εκτός από τη Λευκάδα, όπου καταγράφηκαν σημαντικές ζημίες, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου δεν προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημίες, πέρα από περιορισμένες κατολισθήσεις βράχων.

    Πάντως, για μία ακόμη φορά, αμέσως μετά την εκδήλωση της δόνησης, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ μερίδας Ελλήνων σεισμολόγων.

    Συγκεκριμένα, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, διατύπσε την άποψη ότι από την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας, που εξελίσσεται από το πρωί, θα μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση για το αν ο πρωινός ήταν ο κύριος σεισμός στη Λευκάδα. Τόνισε, επίσης, ότι «στατιστικά έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ακολουθήσει ένας ισχυρός μετασεισμός, ακόμη και 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ».

    Αναφερόμενος στη διαφορά ως προς το μέγεθος που έδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο κατέγραψε τη δόνηση στα 5,9 Ρίχτερ, σε αντίθεση με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κατέγραψαν τη δόνηση στα 6,4 Ρίχτερ, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε:

    «Η Πάτρα δεν μπορεί να υπολογίσει καλά το μέγεθος κι αυτό είναι γνωστό. Το μέγεθος του σεισμού ήταν από 6,2 μέχρι 6,4 Ρίχτερ, όπως τον κατέγραψαν και τα ξένα ινστιτούτα».

    Περαιτέρω, συνέστησε στους Έλληνες και ξένους τουρίστες που βρίσκονται στο νησί να είναι προσεκτικοί στις ακτές και να αποφεύγουν το κολύμπι στη θάλασσα, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επικίνδυνα κύματα από τη σεισμική δραστηριότητα.

    «Αν ο σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ θα είχε πέσει η μισή πόλη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών Ακης Τσελέντης, ο οποίος επιμένει ότι το μέγεθος του πρωινού σεισμού στη Λευκάδα ήταν 5,9 και όχι 6,4 Ρίχτερ.

    Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις του κ. Παπαζάχου, τόνισε ότι «σέβομαι την ηλικία και την προσφορά του και δεν μου επιτρέπεται να αντιπαρατεθώ» και πρόσθεσε: Έχω 17 όργανα στην περιοχή και ξέρω τι λέω».

    Κατηγόρησε τους συναδέλφους από τα Γεωδυναμικά Ινστιτούτα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης ότι τηλεφωνήθηκαν και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους ως προς την εκτίμηση του μεγέθους του σεισμού. «Δεν είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία να πάρουν στο τηλέφωνο και το φουκαρά της Πάτρας, που κάθεται εδώ και ξενυχτάει», είπε χαρακτηριστικά.

    Εκτίμησε δε ότι «είναι νωρίς ακόμη να δώσουμε στοιχεία για το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δυο μέρες για να δούμε πω εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα».

    [02] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (07:23 UTC+2)

    Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου προχωρεί η Τροχαία, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου. Τα μέτρα αυτά, που αφορού φορτηγά αυτοκίνητα με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόννου, θα ισχύσουν από σήμερα το απόγευμα έως και την Κυριακή.

    Τα μέτρα

    Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 και από 16:00 έως 21:00.

    Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισού, την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15:00 έως 22:00.

    Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), την Πέμπτη 14 Αυγούστου και από 16:00 έως 21:00.

    Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση), την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15:00 έως 22:00.

    Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας από το 11ο χιλιόμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 από 16:00 έως 21:00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Κυριακή 17 Αυγούστου από 15:00 έως 22:00.

    Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιόμ. αυτής, στο ρεύμα εξόδου, την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 από 16:00 έως 21:00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15:00 έως 22:00.

    Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εξόδου, από τη Λάρισα (χ.θ. 356) μέχρι τα όρια Νομού Πιερίας (χ.θ. 399) την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 και από 16:00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15:00 έως 22:00.

    Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωση της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

    [03] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

    Μυτιλήνη, 14 Αυγούστου 2003 (14:43 UTC+2)

    Τραγωδία σήμερα τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Λέσβου, όταν ξύλινη λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 39 λαθρομετανάστες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία παιδιά, μια γυναίκα και ένας άνδρας, ενώ οι Λιμενικοί περισυνέλεξαν σώα 32 άτομα (22 άνδρες, 7 γυναίκες και τρία παιδιά).

    Η ανατροπή της λέμβου έγινε γνωστή, όταν γύρω στις 3.45 τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής Σκάλα Μυστεγνών, στη βόρεια πλευρά του νησιού, τηλεφώνησαν στο τοπικό λιμεναρχείο, λέγοντας ότι στα ανοιχτά ακούν φωνές που καλούσαν σε βοήθεια.

    Προηγουμένως, όμως, στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ είχε γνωστοποιήσει την παράνομη μεταφορά με τηλεφώνημα άγνωστος Αφγανός άνδρας, τονίζοντας ότι τη μεταφορά περίπου 20 λαθρομεταναστών πραγματοποιούσαν τρεις Τούρκοι δουλέμποροι.

    Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ πραγματοποιούνται έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων αγνοουμένων, που επέβαιναν στην ξύλινη βάρκα.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (11:36 UTC+2)

    Ανατιμήσεις εξακολουθούν να σημειώνονται στην ελληνική αγορά καυσίμων, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για συγκράτηση των τιμών, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποθάρρυνση των κερδοσκόπων (όπως π.χ, η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, σε περιοχές με αδικαιολόγητα υψηλές τιμές).

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, από τις 4 έως τις 11 Αυγούστου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης "σκαρφάλωσε" κατά 0,7 λεπτά, ενώ της σούπερ αμόλυβδης κατά σχεδόν 1 λεπτό, στο 0,861 ευρώ από 0,852 ευρώ. Μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στη βενζίνη σούπερ και το ντίζελ.

    Πάντως, το θέμα των "τσιμπημένων" τιμών της αμόλυβδης απασχολεί έντονα τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, δεδομένου ότι αυτές βρίσκονται σταθερά στην "ανηφόρα", ακολουθώντας πορεία ανάλογη με εκείνη των διεθνών τιμών πετρελαίου μπρεντ.

    Συγκεκριμένα, η αμόλυβδη πωλείται σήμερα ακριβότερα κατά 8 λεπτά ακριβότερα από τις 2 Ιουνίου οπότε και είχε βρεθεί στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων μηνών (0,697 ευρώ), ενώ παράλληλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους όπου ήταν στα 0,695 ευρώ.

    [05] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ

    Σέρρες, 14 Αυγούστου 2003 (20:42 UTC+2)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην τακτική ανακρίτρια Σερρών ο 21χρονος αρτεργάτης Κωνσταντίνος Αντίκογλου, που δολοφόνησε τα ξημερώματα της περασμένη Κυριακής το μόλις δύο μηνών αβάπτιστο αγοράκι του

      Ο 21χρονος ομολόγησε την πράξη του και από τα λεγόμενα του προέκυψε ότι την είχε προσχεδιάσει. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε μετά την απόλυση του από το αρτοζαχαροπλαστείο, στο οποίο εργαζόταν.

    Ο Κωνσταντίνος Αντίκολγου θα υποβληθεί αργότερα σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, καθώς μέχρι στιγμής αυτό δεν επιτράπηκε από τη εισαγγελία Σερρών. Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης θα διαβιβαστεί στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

    Ο 21χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (19:39 UTC+2)

    Δύο Γεωργιανούς τσαντάκηδες, τον Σ.Α., 19 ετών και των Ν.Ε., 21 ετών, συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης.

    Οι δράστες, ενεργώντας από κοινού και κινούμενοι σε μοτοσικλέτα άρπαξαν τρεις τσάντες από πεζές στις Συκιές και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίες περιείχαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και είδη προσωπικής χρήσης, συνολικής αξίας 400 ευρώ.

    Σε μία περίπτωση οι δράστες έσυραν την γυναίκα στο οδόστρωμα και την τραυμάτισαν ελαφρά.

    Οι δράστες διέθεσαν τα κλοπιμαία για αγορά ναρκωτικών ουσιών, των οποίων είναι χρήστες.

    Ο Σ.Α. ήδη έχει οδηγηθεί και κρατείται ως υπόδικος στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, με βάση ένταλμα προσωρινής κράτησης εκδοθέντος από ανακριτή.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΙΣΧΥΡΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Λευκάδα, 14 Αυγούστου 2003 (19:37 UTC+2)

    Τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 12.41, 15.18 και 18.09 στη Λευκάδα ενώ δεκάδες άλλες που έχουν καταγραφεί δεν ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

    Από τη σεισμική δόνηση τραυματίστηκαν ελαφρά περίπου 50 άτομα, ενώ διαψεύδεται η πληροφορία για νεκρό. Τέσσερα άτομα που έχουν τραυματιστεί σοβαρότερα νοσηλεύονται με κατάγματα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας.

    Κατέρρευσαν μερικώς ένα κτίριο, στην πόλη της Λευκάδας και 20 λιθόκτιστες κατοικίες στην περιοχή Λαζαράτα, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ακατοίκητες Αναφέρθησαν καταπτώσεις βράχων σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο, ενώ έχει αποκλειστεί ο δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Νικήτα. Για προληπτικούς λόγους από τη γέφυρα που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με Λευκάδα δεν διέρχονται βαρέα οχήματα.

    Ελαφρές ζημιές υπέστησαν αρκετά κτίρια μεταξύ των οποίων και πτέρυγα του νοσοκομείου οι ασθενείς της οποίας μετεφέρθησαν σε προκατασκευασμένα κτίσματα στην αυλή του νοσοκομείου. Μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν φτάσει στο νησί για να καταγράψουν τις ζημιές.

    Ζημιές αναφέρθηκαν και στην Κεφαλονιά, όπου κατέρρευσε μια παλιά οικία στη θέση Χαρβάτα του δήμου Παλλίκης, ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στους δρόμους Αργοστολίου-Σάμης και Αργοστολίου-Φισκάρδου.

    Μεταφέρθηκαν στη Λευκάδα 80 σκηνές από την Αθήνα και 100 από τα Ιωάννινα και 10 σκηνές από την αεροπορική βάση του Άκτιου. Οι σκηνές αναμένεται να στηθούν αύριο στο γήπεδο της Λευκάδας.

    Δύο γιατροί του υπουργείου Υγείας που θα μεταβούν στο νησί και ο νομίατρος θα προβούν στους αναγκαίους ελέγχους για να διαπιστωθεί αν το νερό είναι κατάλληλο

    Αρκετοί από τους τουρίστες διέκοψαν τις διακοπές τους και εγκατέλειψαν τη Λευκάδα.

    Προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Με εντολή του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Βερελή, έγινε εκτροπή των κλήσεων του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Λευκάδας μέσω του ΟΤΕ Αγρινίου

    [08] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

    Τήνος, 14 Αυγούστου 2003 (17:57 UTC+2)

    Mε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο του καταδρομικού "Ελλη", παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος αρχίζουν το απόγευμα στην Τήνο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 15ης Αυγούστου και της επετείου των 63 χρόνων από τον τορπιλισμό της «Ελλης». Στις 8.30 το βράδυ θα τελεστεί μεγάλος πολυαρχιερατικός εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, λιτάνευση στην πόλη της Τήνου της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης και ρίψη στεφάνων στον υγρό τάφο του «Έλλη». Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο Ναός της Ευαγγελίστριας Τήνου και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμά της αποτελούν σημείο αναφοράς για τον νεότερο Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, καθώς η εύρεση της θαυματουργής εικόνας τον Ιανουάριο του 1823 στην κρίσιμη στιγμή της κορύφωσης του αγώνα για την ανεξαρτησία θεωρήθηκε ως αποκάλυψη της Θείας συγκατάβασης για την απελευθέρωση.

    Το Ίδρυμα στην Τήνο συστήθηκε τον Ιανουάριο του 1825 με τη δημοσίευση της διαθήκης των πρώτων επιτρόπων του Ιερού Ναού και ιδρυτών του προσκυνήματος. Από το 1835 είναι αυτοτελές και αυτοδιοίκητο, στηρίζει το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, συμβάλλει στις μεγάλες εθνικές προσπάθειες και αναπτύσσει θρησκευτική, εκπαιδευτική, φιλανθρωπική, κοινωφελή και πολιτιστική δραστηριότητα.

    Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο έχει και έναν δεύτερο χαρακτήρα, αυτόν της επετείου των 63 χρόνων από τον τορπιλισμό του καταδρομικού του ελληνικού στόλου «Έλλη» που στις 15 Αυγούστου του 1940 ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου για απόδοση τιμών κατά την εορτή της Παναγίας, τορπιλίστηκε από υποβρύχιο που εκτελούσε εντολές της τότε φασιστικής ιταλικής κυβέρνησης.

    Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση πριν από τον πόλεμο που ακολούθησε και εκτιμήθηκε ότι έγινε σκόπιμα στην Τήνο διότι ο Ναός της Ευαγγελίστριας υπήρξε πάντοτε κέντρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας από την εποχή του αγώνα για την ανεξαρτησία. Λίγους μήνες αργότερα ο ελληνικός στρατός νίκησε τον ιταλικό στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας.

    Το στρατιωτικό μέρος των τελετών τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

    [09] ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΠΡΕΣΠΕΙΑ" Ο ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (15:40 UTC+2)

    Στο μοναστήρι της Παναγιάς της Σουμελιώτισσας στο Βέρμιο θα βρίσκεται αύριο 15/8 ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Καστανίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Τη Δευτέρα, 18/8, στις 9.00, ο ΥΜΑ-Θ θα κηρύξει την έναρξη του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Μηχανικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

    Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της επόμενης εβδομάδας, ο υπουργός θα έχει συνεχείς επαφές και συναντήσεις με φορείς της πόλης με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την άφιξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στη Θεσσαλονίκη.

    Την Παρασκευή 22/8 ο κ. Καστανίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου θα βρίσκεται στην Κοζάνη, έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Καστανίδης θα έχει αρχικά συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας και στη συνέχεια θα δεχθεί και θα συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα).

    Στη 1.00 το μεσημέρι, στο κτίριο της Περιφέρειας, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ η επίσκεψη του υπουργού στην Κοζάνη θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις επαφές που θα έχει με τις 5μελείς γραμματείες των νομαρχιακών επιτροπών της περιοχής.

    Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο 23/8, ο κ. Καστανίδης θα βρίσκεται στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου και θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2003».

    [10] ΜΕ ΑΝΟΔΟ 1,32% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (16:23 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη, της τάξης του 1,32%, έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 2.190,81 μονάδες, χάρη και στις μαζικές τοποθετήσεις, που εκδηλώθηκαν ένα εικοσάλεπτο πριν από τη λήξη (αρχικά στους τίτλους των τραπεζών και στη συνέχεια σε όλο το φάσμα των μετοχών).

    Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά ο δείκτης "φλέρταρε" εκ νέου με το φράγμα των 2.200 μονάδων, φτάνοντας ως και τις 2.197,14. Η αξία των συναλλαγών προσέγγισε τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 266 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 63 πτωτικών και 52 στάσιμων.

    Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τίτλους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και τα εντυπωσιακά κέρδη του ασφαλιστικού κλάδου (+5,00%), έδωσαν το δυναμικό στίγμα της σημερινής συνεδρίασης, παρά την αυριανή αργία του Δεκαπενταύγουστου.

    Με κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Kατά 1,43% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι ανόδου σε ποσοστό 1,05%, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και κερδών 2,38% για τον SMALL CAP-80 της μικρής. Κατά 1,47% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE-140.

    Με κέρδη έκλεισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον των διυλιστηρίων, ο οποίος υποχώρησε οριακά, κατά 0,04%. Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 5%, σημείωσε, όπως προαναφέρθηκε, ο δείκτης των ασφαλειών, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους της πληροφορικής (3,05%), των κατασκευών (2,24%) και των τροφίμων-ποτών (2,17%).

    Άνοδο της τάξης του 1,36% και 1,53% αντίστοιχα σημείωσαν οι δύο "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Τα κέρδη του πρώτου συνδέονται κυρίως με τις τοποθετήσεις στις μετοχές της Eθνικής (1,33%), της Εμπορικής (2,05%) και σε μικρότερο βαθμό της Αlpha Bank (0,33%), ενώ εντυπωσιακή άνοδο (4,10%) σημείωσε σήμερα η ASPIS, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της για το εξάμηνο. Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Cosmote (2,87%), ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε και ο τίτλος του ΟΤΕ (1,82%). Σταθερή παρέμεινε η μετοχή της Vodafon-Panafon.

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,30%), των βιομηχανιών (1,02%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,40%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,20%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (0,51%), των εταιριών επενδύσεων (0,18%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,69%), του λιανικού εμπορίου (1,74%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,26%), της παράλληλης αγοράς (1,66%), των συμμετοχών (1,37%), των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,09%) και του χονδρικού εμπορίου (1,97%)._

    [11] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 3,48 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 1.777 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (15:32 UTC+2)

    Αποζημιώσεις ύψους 3,481 εκατ. ευρώ καταβάλλει από σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 1.777 παραγωγούς των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, για ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2002.

    Οι αποζημιώσεις, που θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσω των καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αφορούν σε καταστροφές σε ανθοκομικά, ελιές και λαχανικά.

    Εξάλλου, από τις 18 Αυγούστου 2003 θα καταβληθούν σε 397 κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα αποζημιώσεις ύψους 259.931 ευρώ, που αφορούν σε απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο Απριλίου- Μαίου του 2003. Οι παραπάνω αποζημιώσεις θα καταβάλλονται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

    Τέλος, ήδη από χτες καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. σε 45 παραγωγούς των νομών Ηρακλείου και Χανίων, αποζημιώσεις ύψους 118.136 ευρώ, για ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή, από παγετό, ανεμοθύελλα και χαλάζι κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2003 (σε λαχανικά και ελιές). Οι παραπάνω αποζημιώσεις καταβάλλονται επίσης μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών.

    [12] ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (14:32 UTC+2)

    Σε 30% τροποποιείται από την Τρίτη η παράμετρος της κεντρικής μεταβλητότητας (fixed volatility), που λαμβάνει υπόψη του το RIVA για τον υπολογισμό των περιθωρίων ασφάλισης παράγωγων προϊόντων στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid 40.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αγοράς παραγώγων του ΧΑ και της ΕΤΕΣΕΠ, η αλλαγή αυτή θα ισχύσει για τις ανοιχτές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνεδρίαση της 19/8/2003.

    [13] ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (14:27 UTC+2)

    Δύο νέα καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα, τα οποία εντάσσονται στη σειρά «ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS», διαθέτει από τη Δευτέρα στην αγορά η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την προσφορά πολλαπλών επενδυτικών επιλογών στους πελάτες της

    Πρόκειται για ειδικής μορφής προθεσμιακές καταθέσεις, που παρέχουν εγγύηση για το 100% του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη. Παράλληλα, προσφέρουν δυνατότητα μεγαλύτερης απόδοσης από τα απλά καταθετικά προϊόντα, εξαρτώμενης από την πορεία των οικονομικών δεικτών, που συνδέονται με την επένδυση. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 14.500 ευρώ.

    Τα δύο νέα προϊόντα της σειράς αυτής προσφέρονται στο επενδυτικό κοινό μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας, από τις 18 Αυγούστου μέχρι και τις 22 του ιδίου μηνός. Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά των νέων αυτών επενδυτικών προϊόντων συνοψίζονται στα εξής:

    «ΚΕΦΑΛΑΙΟPLUS EUR/USD STEP UP (ΙΙ)»

    Πρόκειται για επένδυση με απόδοση που συνδέεται με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου Η.Π.Α. Το προϊόν έχει διάρκεια 4 μήνες, με έναρξη την 25/8/2003 και λήξη την 12/12/2003. Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη απόδοση (ετησιοποιημένη):

    -5% αν την 11/12/2003 η ισοτιμία EUR/USD (όπως δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15.30 ώρα Ελλάδος) σημειώσει άνοδο κατά 4% τουλάχιστον, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ισοτιμία κατά την έναρξη του προϊόντος.

    -2,50% αν την 11/12/2003 η ισοτιμία EUR/USD (όπως δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15.30 ώρα Ελλάδος) σημειώσει άνοδο κατά 2% τουλάχιστον, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ισοτιμία κατά την έναρξη του προϊόντος.

    «ΚΕΦΑΛΑΙΟPLUS ΜΙΚΤΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ (ΙΙΙ)»

    Επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με Μικτό Χαρτοφυλάκιο, που αποτελείται κατά 50% από τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE/ASE-20 και κατά 50% από το 10ετές Ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη 20/5/2013 και κουπόνι 4,60%. Η διάρκεια του προϊόντος είναι 3 έτη, με έναρξη την 25/8/2003 και λήξη την 25/8/2006.

    Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη τη μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ:

    -Της Ελάχιστης Εγγυημένης Απόδοσης 3,10% για όλη τη διάρκεια του προϊόντος (ισοδύναμη ετήσια απόδοση: 1,008%)

    -Του 50% της Απόδοσης του χαρτοφυλακίου την 24/8/2006 (ημερομηνία τελευταίας παρατήρησης).

    Έτσι, σύμφωνα με την τράπεζα, ο επενδυτής μπορεί να ωφεληθεί είτε από την άνοδο των χρηματιστηρίων σε περίπτωση έντονης οικονομικής ανάκαμψης είτε από τη άνοδο της τιμής των ομολόγων, ειδικά μετά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών τους.Ενημέρωση για τα νέα αυτά προϊόντα παρέχεται από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζας στο Internet www.nbg.gr .

    [14] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

    Βρυξέλλες, 14 Αυγούστου 2003 (13:51 UTC+2)

    Στάσιμη παρέμεινε στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat).

    Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%, έναντι 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να είναι ακόμη και μηδενικός (αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα κυμανθεί από 0% έως 0,4%).

    Κάπως καλύτερη αναμένεται να είναι η κατάσταση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οπότε - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,2%-0,6%.

    [15] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Αυγούστου 2003 (20:29 UTC+2)

    Περίπου 1.200 Γερμανοί τουρίστες έχουν επισκεφθεί τη Ρουμανία κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, 30% περισσότεροι από πέρσι.

    Σύμφωνα με το γνωστό γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο ΤUI, ο αριθμός των Γερμανών τουριστών αναμένεται να διπλασιαστεί το 2004.

    Το ΤUI θα αυξήσει τις δραστηριότητες του στη Ρουμανία το 2004, περιλαμβάνοντας περισσότερα ξενοδοχεία και ξεναγήσεις στο πρόγραμμα του.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2003 (18:46 UTC+2)

    Θετικά έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση πριν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, με το Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στο επίπεδο των 87 μονάδων.

    Η αγορά κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 87,18 μονάδες. Μειωμένη ωστόσο παρουσιάστηκε σε σχέση με χθες η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στις 273 χιλιάδες λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,95% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 361,64 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΚΙΡΚΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Αγκυρα, 14 Αυγούστου 2003 (18:46 UTC+2)

    Ρέει και πάλι από χθες το μεσημέρι το πετρέλαιο στον αγωγό Κιρκούκ- Γιουμούρταλικ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της γείτονος, που επικαλούνται τα σχετικά δημοσιεύματα, είχε περιορισθεί η ποσότητα του πετρελαίου που διοχετεύονταν από τον αγωγό, το 1991, μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είχε σταματήσει τελείως μετά την πρόσφατη επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [18] ΔΥΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2003 (18:44 UTC+2)

    Δύο Διασυνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου δημιουργούνται στην Κύπρο στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και των ευθυνών της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας μέρος των εξωτερικών συνόρων αποτελεί και η Κύπρος.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2003 (18:42 UTC+2)

    Ο υψηλότερος βαθμός σεβασμού των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων απονέμεται στην Κυπριακή Δημοκρατία από την οργάνωση ''Freedom House'', που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο ''Freedom in the World 2003''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΟΥΤΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (19:57 UTC+2)

    Τον 30χρονο γκαρντ, Γιάννη Σιούτη απέκτησε σήμερα το Περιστέρι. Ουσιαστικά αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μετά την απόκτηση του 25χρονου, Δημήτρη Μακρή. Ο Γιάννης Σιούτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για έναν χρόνο και από τη Δευτέρα θα τεθεί στην διάθεση του Ελληνα προπονητή, Αργύρη Πεδουλάκη.

    «Οι άνθρωποι του Περιστερίου ήθελαν να έρθω στην ομάδα και αυτό με οδήγησε στην απόφαση να συμφωνήσω. Είναι μια σοβαρή ομάδα, με σταθερή διοίκηση, πολύ καλούς παίκτες και έναν εξαιρετικό προπονητή. Στη νέα μου ομάδα θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατόν. Ολοι οι παίκτες και η διοίκηση έχουν υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες και μέσα από σκληρή δουλειά είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να τις υλοποιήσουμε», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Γιάννης Σιούτης.

    [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Ο ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (19:41 UTC+2)

    Την πεποίθησή του ότι τελικά η ΑΕΚ θα πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σε βάρος της Γκρασχόπερς εξέφρασε σήμερα ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς κατά την επιστροφή της ομάδας από την Ελβετία.

    «Χάσαμε ένα παιχνίδι που μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη τύχη. Τις επόμενες ημέρες δεν θέλω άγχος. Το αποτέλεσμα είναι πονηρό, αλλά θα προσπαθήσουμε να το ανατρέψουμε πάση θυσία», ανέφερε ο τεχνικός της ΑΕΚ και συνέχισε: «Σαν ομάδα είμαστε καλύτερη, αλλά πρέπει να το αποδείξουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Πάντα έλεγα ότι ο τίτλος του φαβορί δεν μας βοηθά. Αν η ΑΕΚ είναι σοβαρή και αυτή που πρέπει να είναι και είναι τότε μπορούμε να περάσουμε».

    [22] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (18:49 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ εφήβων ηττήθηκε από τη Βουλγαρία με 3-0 σετ (25-21, 25-23, 25-20) στο δεύτερο αγώνα της για το Βαλκανικό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βελιγράδι, ενώ στον τρίτο αγώνα θα αντιμετωπίσει τη Μολδαβία.

    Ο προπονητής Αρης Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε τους Παρασκευαϊδη, Ωρολογά, Ριζόπουλο, Κούλα, Παντακίδη, Ε. Γκόρτσανιουκ / Πελτέκη (λ), Κιτσαντά, Παπασιδέρη, Αναστασίου, Νταντή, Τσαντάρμα.

    Σε άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Moλδαβία - Αλβανία 3-0 Γιουγκοσλαβία - Ρουμανία 3-0, Τουρκία - ΠΓΔΜ 3-0.

    [23] Γ. ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΟΣ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (18:25 UTC+2)

    Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου για τη νέα αγωνιστική χρονιά έδωσε σήμερα ο προπονητής του Αρη, Γιάννης Μιχαλίτσιος. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός αναφέρθηκε επίσης και στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας.

    «Στις προτεραιότητές μου είναι ο επαναληπτικός του κυπέλλου με τη Μαρκό, γιατί ακόμη δεν ξέρω πόσοι παίκτες θα είναι στη διάθεσή μου. Δεν ξέρω ακόμη αν θα εκδοθούν τα δελτία και γι' αυτό αναλόγως θα δω και ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσω στο φιλικό με την Κασσάνδρα το απόγευμα του Σαββάτου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μιχαλίτσιος και συνέχισε: «Πρόθεσή μου είναι να παίξουν όσοι δεν έχουν δελτία, μαζί με κάποιους παίκτες από τη δεύτερη ομάδα, επειδή χρειάζονται να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Τη Δευτέρα θα έχω την ίδια ομάδα που είχα στον πρώτο αγώνα του κυπέλλου με δύο προσθήκες. Τον Αγγελο Διγκόζη και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Πάντως τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται, γίνονται χιλιάδες, αλλά τώρα που μπήκαμε στο χορό, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

    Οσο για το μέλλον της ομάδας και τους στόχους που έχει θέσει; «Ηξερα ότι έφυγαν πολλοί παίκτες. Υπήρχε ένας βασικός κορμός, αλλά δεν υπήρχαν δελτία για το γνωστό λόγο κι έτσι αγωνιστήκαμε με σύνθεση ανάγκης στον πρώτο αγώνα. Η ομάδα δεν έχει αρκετά παιχνίδια και φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο, όταν τα παιδιά κουράστηκαν, ενώ δεν μπορούσαμε να κάνουμε και αλλαγές. Τη Δευτέρα το ματς δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς παίζουμε με κλειστές πόρτες και δεν ξέρουμε αν θα λυθεί το πρόβλημα των δελτίων. Ωστόσο είμαι ικανοποιημένος από την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι παίκτες μου στις προπονήσεις. Ειλικρινά εκπλήσσομαι και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Τα οικονομικά προβλήματα επηρεάζουν. Η γκρίνια δεν έχει τελειώσει και οι ποδοσφαιριστές έχουν δίκιο. Στο γήπεδο όμως δείχνουν ότι είναι επαγγελματίες. Αν αφήσουν τον εαυτό τους θα εκτεθούν και το ξέρουν και γι' αυτό καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια θα φανεί και στο γήπεδο», τόνισε ο κ. Μιχαλίτσιος και κατέληξε λέγοντας: «Αν λυθούν τα προβλήματα θα κάνουμε μία αξιοπρεπή πορεία. Φέτος δεν έχουμε μεγάλους στόχους, αλλά να δημιουργήσουμε μια ομάδα με διάρκεια και στο μέλλον να πετύχουμε κάτι καλύτερο», ολοκλήρωσε ο νέος προπονητής του Αρη.

    [24] ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (17:18 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Μανωλάς ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας ελπίδων για το φιλικό παιχνίδι με την αντίστοιχη της Σουηδίας στις 20 Αυγούστου στην πόλη Καρλ Σταντ (19.00 ώρα Ελλάδος).

    Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θ΄ αναχωρήσει για τη Σουηδία την Τρίτη 19 Αυγούστου με πτήση τσάρτερ και θα επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Ανέστης Αγρίτης (Αιγάλεω), Γιάννης Αμανατίδης (Στουτγκάρδη), Γιώργος Αμπάρης (Ηρακλής), Σπύρος Βάλλας (Ολυμπιακός), Αρης Γαλανόπουλος (Καλαμάτα), Κλέοπας Γιάννου (Ολυμπιακός), Φανούρης Γουνδουλάκης (Καλαμάτα), Τάσος Δέντσας (ΟΦΗ), Παντελής Καπετάνος (Ηρακλής), Ευθύμης Κουλουχέρης (Ολυμπιακός), Γιώργος Κούσας (Αρης), Παναγιώτης Λαγός (Ηρακλής), Βαγγέλης Μόρας (ΑΕΚ), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Βασίλης Σπέρτος (Αρης), Κώστας Στεφανής (Παναχαϊκή), Βαγγέλης Τσιώλης (Πανηλειακός), Γιώργος Φωτάκης (Αιγάλεω), Γιάννης Χρυσάφης (ΟΦΗ).  

    [25] ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ "ΠΕΝΤΧΑΟΥΣ"

    Νέα Υόρκη, 14 Αυγούστου 2003 (16:12 UTC+2)

    Σε δυσχερή οικονομική θέση έχει περιέλθει η εταιρία που εκδίδει επί 43 χρόνια το αμερικανικό ανδρικό περιοδικό «Πέντχαους» και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», ο εκδοτικός οίκος "Penthouse"-Verlag General Media, στον οποίο ανήκει το «Πέντχαους», κατέθεσε σε δικαστήριο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του, καθώς τα έσοδά του μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 53%.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα χρέη του εκδοτικού οίκου, ο οποίος ανήκει σε ποσοστό 85% στον 72χρονο Bob Guccione, που τον ίδρυσε το 1965, ανέρχονται σε 64 εκατ. δολάρια. Πάντως, η διεθνής έκδοση, το «Πέντχαους Ιντερνάσιοναλ» δεν προχώρησε σε ανάλογη κίνηση.

    Το «Μπλούμπεργκ» επισημαίνει επίσης ότι κινδυνεύει να βγει σε δημοπρασία και το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του περιοδικού. Το κτίριο είναι πενταώροφο, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στην ανατολική 67η λεωφόρο και η αξία του εκτιμάται περί τα 15 εκατ. δολάρια.

    [26] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 3.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 14 Αυγούστου 2003 (15:30 UTC+2)

    Καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες άρχισαν να υποχωρούν στις βόρειες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τουλάχιστον 3.000 άτομα πέθαναν σ' ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας του καύσωνα.

    Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής υπηρεσίας Υγείας, από τις 25 Ιουλίου μέχρι σήμερα πάνω 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ο θάνατός τους οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στον καύσωνα, που έπληξε τη χώρα με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ζαν-Φρανσουά Ματεΐ, έκανε λόγο για επιδημία και τόνισε πως «η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με την περίπτωση του Σικάγο το 1995. Τότε, εξαιτίας του καύσωνα, είχαν πεθάνει 700 άνθρωποι μέσα σε τρεις μέρες».

    Εφιαλτικά είναι, όμως, και τα όσα μεταδίδουν οι γαλλικές εφημερίδες για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα νεκροτομεία αλλά και στις συνοικίες του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Λε Φιγκαρό» και της «Λε Παριζιέν», τα νεκροτομεία ακόμη και το μεγάλο του Παρισιού είναι ασφυκτικά γεμάτα από σορούς, ενώ οι συγγενείς των νεκρών αναγκάζονται να διατηρούν τα πτώματα των προσφιλών τους προσώπων πάνω από δύο μέρες μέσα στα σπίτια τους.

    Αλλά και τα νεκροταφεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Λιμπερασιόν», δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες αιτήσεις που υποβάλλονται καθημερινά για ταφή, με αποτέλεσμα μια πολύ απλή κηδεία να χρειάζεται έως και έξι μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

    Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία, εκεί διακομίζονται συνεχώς κατά εκατοντάδες ηλικιωμένοι με συμπτώματα θερμοπληξίας και αφυδάτωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ύστερα από εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ανακλήθηκαν οι άδειες όλων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ώστε ν' αντιμετωπίσουν τα χιλιάδες περιστατικά.

    [27] ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Ο Α. ΣΒΑΡΤΣΕΝΕΓΚΕΡ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΜΕ 42%

    Λος Άντζελες, 14 Αυγούστου 2003 (12:48 UTC+2)

    Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στο αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας των ΗΠΑ Καλιφόρνια ανέρχεται σε 193, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτετ Πρες.

    Βέβαια, συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, μόνον 135 διεκδικητές του αξιώματος. Πλην όμως και ο αριθμός αυτός ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί θεωρείται πολύ μεγάλος.

    Όσοι κι αν είναι οι επίδοξοι κυβερνήτες (μεταξύ άλλων, η πορνοστάρ Μέρι Κάρεϊ, ο εκδότης πορνοπεριοδικών Λάρι Φιλντ και ο κωμικός σε τηλεοπτικά σόου Λίο Γκάλαχερ, ο οποίος για να προκαλέσει το γέλιο των θεατών θρυμματίζει καρπούζια), όμως, ένας είναι εκείνος που ξεχωρίζει. Κι αυτό, όχι μόνο διότι είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος αλλά και επειδή είναι ο πιο πλούσιος από όλους τους υπόλοιπους.

    Ο λόγος για το γεννημένο στο Γκρατς της Αυστρίας, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του μπόντι μπίλντινγκ και νυν διάσημο ηθοποιό Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, 56 χρόνων, ο οποίος πέρσι δήλωσε στην εφορία εισοδήματα ύψους 57 εκατ. δολαρίων (περίπου 50 εκατ. ευρώ).

    Ο αποκαλούμενος και ως «Ο εξολοθρευτής» - από τους ρόλους που ερμήνευσε στις ομώνυμες ταινίες - έχει την υποστήριξη του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ, αλλά και του 42% των πολιτών της Καλιφόρνια, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε το ινστιτούτο Γκάλοπ για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού CNN και της εφημερίδας USA Today.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, αποδυναμωμένος εμφανίζεται και ο βασικός του αντίπαλος, ο υποψήφιος των δημοκρατικών και νυν κυβερνήτης της Πολιτείας, Γκρέι Ντέιβις, καθώς το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα τον καταψηφίσει, επειδή, όπως εκτιμά, δεν κατάφερε να τιθασεύσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της περιοχής.

    Ο ίδιος ο Σβαρτσενέγκερ φέρεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του. Μάλιστα, θέλοντας να δείξει πως θεωρεί σίγουρη την εκλογή του αλλά και ότι θα ρίξει το βάρος του στην εξάλειψη των οικονομικών προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα τον επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου.

    Πρόκειται για το δισεκατομμυριούχο Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος ανέλαβε να συγκροτήσει μια ομάδα από επιφανή οικονομικά στελέχη, τα οποία θα συμβουλεύουν τον «Εξολοθρευτή» κατά την προεκλογική του εκστρατεία και θα καταρτίσουν για λογαριασμό του πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών της Πολιτείας.

    Σχετικά με την επιλογή του από το Σβαρτσενέγκερ ο Μπάφετ δήλωσε: «Γνωρίζω τον Άρνολντ εδώ και χρόνια και είμαι σε θέση να ξέρω ότι θα γίνει ένας υπέροχος κυβερνήτης».

    Ο Μπάφετ θεωρεί ότι επίλυση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Καλιφόρνια έχει αποφασιστική σημασία για το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστήριξε πως «ο Άρνολντ είναι σε θέση να την τιθασεύσει».

    Μοναδικό πρόβλημα στην εικόνα που θέλει να περάσει προς τα έξω ο «Εξολοθρευτής» είναι ότι αν και ο ίδιος είναι δεδηλωμένος ρεπουμπλικάνος, τόσο η γυναίκα του, που είναι εγγονή του θρυλικού προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, όσο και ο Μπάφετ είναι στελέχη του δημοκρατικού κόμματος.

    [28] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΟΕ Η ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΕΕ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Βρυξέλλες, 14 Αυγούστου 2003 (12:08 UTC+2)

    Αργά χτες το βράδυ κατατέθηκε τελικά προς διαπραγμάτευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η συμβιβαστική θέση για τις επιδοτήσεις και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων, στην οποία κατέληξαν την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η συμφωνία, που αποτέλεσε καρπό εντατικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ενωσης, έπεσε στο "τραπέζι" του διαλόγου περίπου έναν μήνα πριν από την σύνοδο του Οργανισμού στο Κανκούν του Μεξικό. «Υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στον ΠΟΕ, Κάρλο Τρόγιαν, σύμφωνα τουλάχιστον με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Πάντως, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό. Η μόνη ουσιαστική πληροφορία που έχει διαρρεύσει είναι ότι αυτή αφορά κυρίως σε τρία βασικά κεφάλαια: τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, τις επιδοτήσεις στις εξαγωγές και την πρόσβαση στις αγορές.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή του ΠΟΕ για τα αγροτικά θέματα προτείνει την περικοπή των επιδοτήσεων κατά 60% την επόμενη πενταετία, αλλά η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη διαφωνούν με τη ρύθμιση, κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους.

    Η μεν ΕΕ κρίνει ότι η μείωση είναι πολύ μεγάλη, αν και αναλυτές αναφέρουν ότι έχει αναπροσαρμόσει τη στάση της μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα ευνοούσε την Ευρώπη. Τέλος, σύμφων με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πρόσβασης των προϊόντων τους στις δυτικές αγορές, καθώς αυτές είναι ήδη πολύ κλειστές, και κατηγορούν την ΕΕ και τις ΗΠΑ για άνιση αντιμετώπιση των προϊόντων τους._

    [29] ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΧΕΒΡΟΝΑ

    Χεβρόνα, 14 Αυγούστου 2003 (11:22 UTC+2)

    Ένας τουλάχιστον Παλαιστίνιος νεκρός από την ανταλλαγή πυρών στη Χεβρόνα το πρωί. Οι πληροφορίες φέρουν τον άντρα ως τον Μαχμουντ Σάιντερ, τοπικό αρχηγό της ισλαμικής Τζιχάντ, τον οποίο και καταζητούσαν οι Ισραηλινοί. Ωστόσο, οι πληροφορίες για το θάνατό του, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

    Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, οι στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα από το σπίτι και ανταπάντησαν με την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων. Αργότερα, μπουλντόζα του στρατού γκρέμισε το σπίτι του Σάιντερ.

    [30] ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2003 (20:09 UTC+2)

    Ζημιές σε μνημεία της Λευκάδας, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας.

    Στη Λευκάδα βρίσκονται ήδη κλιμάκια αρχαιολόγων, μηχανικών, συντηρητών και εργατοτεχνιτών της ΙΒ΄ ΕΠΚΑ, της 8ης ΕΒΑ της 6ης ΕΝΜ καθώς και τεχνικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης και Μελετών Μνημείων και της Διεύθυνσης Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού. ΄Εχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για τη προσωρινή στερέωση των μνημείων. Λαμβάνεται επίσης μέριμνα για την φύλαξη των μνημείων και γενικά για την αντιμετώπιση των ζημιών μέχρις ότου εκτονωθεί η σεισμική διέγερση στην περιοχή.

    Ζημιές, μικρής κλίμακας, έχουν προκληθεί και στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας καθώς ορισμένα από αυτά μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους και άλλα που ήσαν συγκολλημένα αποκολλήθηκαν. Ο μεγαλύτερος πάντως αριθμός των εκθεμάτων του Μουσείου Λευκάδας παρέμεινε ανέπαφος.

    [31] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΑΡΑ ΘΙΝ' ΑΛΟΣ 2003»

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2003 (14:01 UTC+2)

    Μουσικές, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Παρά θιν΄αλός 2003» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς «δίπλα στη θάλασσα, δίπλα στην αμμουδιά».

    Η φράση του Ομήρου χρωματίζει και τη φετινή διοργάνωση που θα φιλοξενήσει μικρασιάτικη μουσική και ρεμπέτικα τραγούδια από τους Χάρη Συμεωνίδη, Ντίλεκ Κοτς και Σόλωνα Λέκκα στις 27 Αυγούστου στην πλατεία Δημαρχείου, jazz ήχους από τις 28 ως τις 31 Αυγούστου στην Πλαζ Αρετσούς αλλά και συναυλίες του Νίκου Πορτοκάλογλου την 1η Σεπτεμβρίου, του Σωκράτη Μάλαμα στις 5 Σεπτεμβρίου, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και Χρόνη Αηδονίδη, στις 6 Σεπτεμβρίου και της Ελένης Καραϊνδρου στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Τις «Τρωάδες» θα παρουσιάσει στις 2 Σεπτεμβρίου το 6ο Λύκειο Καλαμαριάς στη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος ενώ από τις 4 ως τις 14 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η 3η Συνάντηση Εικαστικών στο διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα.

    Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 27/8 9.00μ.μ. ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    «Από την Σμύρνη ως τον Πειραιά και την Αμερική», μικρασιατικά, πολίτικα, ρεμπέτικα τραγούδια από τους :XΑΡΗ ΣΗΜΕΩΝΙΔΗ, ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ, ΣΟΛΩΝΑ ΛΕΚΚΑ

    ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

    -ΠΕΜΠΤΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ 28-31/8 9.00μ.μ.

    Τετραήμερη συνάντηση Jazz και Δημιουργικής Μουσικής

    28/8 wold music: ΠΑΥΛΟΣ Τρίο, APOPSIS, οι Τρίο ΒΑΛΚΑΝΟ

    29/8 fanky jazz, fusion: Μάκης Στεφανίδης τρίο, Jazz Colors, Γρηγόρης Τσάτσος Tρίο

    30/8 εναλλακτική jazz, be-bop, fusion: Sax Voyage, AKMON, Session

    31/8 regtime, contempo jazz¨: Petropoly, Tηλέμαχος Μούσας quintet, Captain Sung

    ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ : 8 ΕΥΡΩ

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 1/9 9.00μ.μ.

    Συναυλία ΝΙΚΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΤΙΜΗ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ 15 ΕΥΡΩ

    -ΤΡΙΤΗ 2/9 9.00μ.μ.

    «ΤΡΩΑΔΕΣ» θεατρική παράσταση 6ου λυκείου Καλαμαριάς ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    -ΠΕΜΠΤΗ 4/9 9.00 μ.μ.

    «ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ -03»

    Εγκαίνια 3ης Συνάντησης Εικαστικών διάρκεια έκθεσης : 4- 14/9

    4/9 9.30μ.μ.-συναυλία συγκροτήματος ΤANGOS A CUARTO

    7 & 14/9 9.30 μ.μ.- συναυλία συγκροτήματος «ΚΩΔΙΞ 1453» Κωστής Παπάζογλου

    ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/9 9.00μ.μ.

    Συναυλία ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΛΑΜΑ

    ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 15 ΕΥΡΩ

    -ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9 9.00 μ.μ.

    βραδιά παραδοσιακής μουσικής:

    EΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ

    Παίζουν οι μουσικοί: Μάνος Αχαλινωτόπoυλος, Ηρακλής Βαβάτσικας, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιώτης Κιουρτσόγλου,

    Ευάγγελος Καρίπης, Νικόλαος Καρατζάκος, Νίκος Φιλλιπίδης, Κώστας Φιλλιπίδης, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος,

    Κυριάκος Γκουβέντας, Γιάννης Ντρομπίδης.

    ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 15 ΕΥΡΩ

    -ΤΡΙΤΗ 9/9 9.00 μ.μ.

    «Βραδιά Πανσελήνου»

    Συναυλία ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ με την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΜΕΡΑΤΑ. Σολίστ : ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

    ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 20 ΕΥΡΩ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 August 2003 - 18:14:01 UTC