Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΕΛΙΤ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ
  • [02] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ
  • [03] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 3,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ;
  • [04] ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΝΙΑ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
  • [06] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ
  • [07] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΛΙΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΨΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΡΑΝΤΑΡ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
  • [09] ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝ
  • [11] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ
  • [12] ΣΤΑ 30,23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΓΟΡΑ Α/Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ι.Χ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [14] ΤΑ "ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΠΙΕΣΑΝ ΤΟ Χ.Α
  • [15] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ 17 ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [16] ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ
  • [17] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΙΚΡΙΤ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [18] ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [20] ΑΥΛΑΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ -
  • [21] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [22] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 28-23 ΤΗΝ ΦΡΕΝΤΡΙΚΣΤΑΝΤ
  • [23] ΟΜΙΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
  • [24] ΜΙΛΙΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ: ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΙΖΩ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [25] Ο ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.
  • [26] ΣΤΟΥΣ 17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ
  • [27] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΛΛΗΨΗ 47 ΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ
  • [28] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [29] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ο ΑΜΠΑΣ
  • [30] Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΛΥΝΘΟΥ
  • [31] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
  • [32] ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΟΙ "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [33] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ Λ. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [34] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

  • [01] ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΕΛΙΤ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (13:55 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση μερίδας των συγκατηγορουμένων του προκάλεσαν οι ισχυρισμοί που διατύπωσε κατά την απολογία του ο Πάτροκλος Τσελέντης.

    Ειδικότερα, ο φερόμενος ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, όταν κλήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή να σχολιάσει τα όσα ισχυρίστηκε ο Τσελέντης, τόνισε ότι ο «Ταινίας» έχει κάνει συναλλαγή με τις αρχές.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «είναι ευφυής άνθρωπος ο Τσελέντης. Κατάλαβε ότι για να γίνει συναλλαγή πρέπει να μιλήσει για το Γιωτόπουλο».

    Σε αντίστοιχη ερώτηση που του υποβλήθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπογράμμισε ότι η απολογία είναι προϊόν συναλλαγής, τονίζοντας ότι κάποια από αυτά που ισχυρίζεται ο Τσελέντης είναι αληθή και κάποια άλλα ψευδή.

    Από την πλευρά του, ο Χριστοδουλος Ξηρός χαρακτήρισε ''θλιβερή κατάσταση'' την απολογία Τσελέντη και τον αποκάλεσε «Μπακατσελέντη» θέλοντας έτσι να κάνει παραλληλισμό της απολογίας του με την κατάθεση του Κώστα Μπακατσέλου, ο οποίος αναγνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως συμμετέχοντα στη δολοφονία Μομφεράτου.

    «ΕΛΙΤ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΪΚΟΣ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ»

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής δεύτερης μέρας της απολογίας του και απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο Πάτροκλος Τσελέντης αναφέρθηκε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, για τον οποίο εξέφρασε την άποψη ότι όσο διάστημα τον έζησε, ενεργούσε για ιδεολογικούς και μόνο λόγους και όχι προσχηματικά.

    Αποκάλεσε δε το Γιωτόπουλο "κάτι σαν ελίτ", ενώ τόνισε ότι αποδεχόταν το διάλογο αλλά δεν αποδεχόταν απόψεις και συμπεράσματα άλλων.

    Αναφερόμενος στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Τσελέντης είπε ότι ήταν λαϊκός άνθρωπος, πεισματάρης, ηθικός αλλά και κλειστός.

    Παράλληλα, ο Τσελέντης διατύπωσε την κατηγορηματική θέση ότι η ''17Ν'', όσο ο ίδιος παρέμενε μέλος της, δεν είχε γυναίκες μέλη, ενώ είπε ότι δε γνωρίζει τους Θεολόγο Ψαραδέλλη και Γιάννη Σερίφη.

    Όσον αφορά στο συγκατηγορούμενό του Νίκο Παπαναστασίου, ο Τσελέντης είπε οτι τον είχε δει κάποιες φορές κατά το πρώτο διάστημα της συμμετοχής του στη ''17Ν'' σε κάποιες συζητήσεις, ωστόσο, δεν τον ανέφερε ως συμμετέχοντα σε καμία ενέργεια της οργάνωσης.

    Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ "17Ν"

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία της "17Ν", λέγοντας ότι τα μέλη της είχαν επαναλαμβανόμενες προκαθορισμένες συναντήσεις κάθε μήνα σε ανοιχτά μέρη και χρησιμοποιούσαν συνθηματική γλώσσα, ενώ είχαν ρητή εντολή να μη χρησιμοποιούν τηλέφωνα για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

    Τόνισε δε ότι όσο ήταν μέλος της οργάνωσης, η "17Ν" είχε πολλά κρησφύγετα, τα οποία δεν ήταν στο σύνολό τους γνωστά στο κάθε μέλος. Ακόμη αναφέρθηκε στους κανόνες της οργάνωσης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση τραυματισμού μέλους της, η εντολή ήταν να μη εγκαταλειφθεί σε καμία περίπτωση το τραυματισμένο μέλος.

    «Αν ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς θα έπρεπε να τον πάρουμε μαζί μας, ενώ εάν ήταν σοβαρότερος τραυματισμός να τον πάμε με αυτοκίνητο, να τον αφήσουμε έξω απο νοσοκομείο και να φύγουμε αμέσως», είπε χαρακτηριστικά.

    [02] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

    Τζακάρτα, 5 Αυγούστου 2003 (14:52 UTC+2)

    Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Αμπντούλ Τζαλίλ, την έκρηξη που σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Μάρριοτ στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω απο 70.

    Οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη σε αυτοκίνητο - βόμβα που είχε σταθμεύσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε υπόγειο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, μετέδωσε το BBC.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ρόιτερς ο διοικητής της αστυνομίας στην Τζακάρτα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκπρόσωπος κοντινού νοσοκομείου είπε ότι εκεί μεταφέρθηκαν 70 άτομα, τα περισσότερα με ελαφρά τραύματα. Το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πρεσβείες και κρατικές υπηρεσίες, έχει εκκενωθεί.

    Η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου καθώς και πολλά οχήματα του ήταν σταθμευμένα κοντά στην είσοδο τυλίχθηκαν στις φλόγες τη στιγμή κατά την οποία πελάτες και προσωπικό πανικόβλητοι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο. Η είσοδος του ξενοδοχείου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι πέντε πρώτοι όροφοι τους οποίους έχουν καλύψει πυκνά σύννεφα καπνού. Δημοσιογράφος από το ραδιοφωνικό σταθμό Ελ Σίντα της Τζακάρτα είπε ότι είδε τέσσερις καμένες σορούς στο δρόμο, κοντά σε δύο απανθρακωμένα αυτοκίνητα. Η έκρηξη σημειώθηκε δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί από τις δικαστικές αρχές της Τζακάρτα η ετυμηγορία για τον έναν από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο ιμάμης Αμπου Μπακάρ Μπασίρ, ηγέτης της ισλαμικής ομάδας Τζεμά Ισλαμίγια η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων. Από την ημέρα που σημειώθηκε η πολύνεκρη επίθεση, τα μέτρα ασφαλείας στην Ινδονησία έχουν αυξηθεί αλλά οι αρχές είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επανάληψης τέτοιων επιθέσεων.

    [03] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 3,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ;

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (10:13 UTC+2)

    Κοντά στο 3,8% εκτιμάται ότι παρέμεινε και τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, συνεπεία κυρίως των επιβαρύνσεων από τη διεθνή ανατίμηση των καυσίμων. Η εκτόξευση του αργού πετρελαίου στα 32 δολάρια ανά βαρέλι αναμένεται να ακυρώσει τα οφέλη από τις μειώσεις στα οπωροκηπευτικά και να «φρενάρει» την αποκλιμάκωση του τιμάριθμου για έναν ακόμη μήνα.

    Τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), αναλυτές επισημαίνουν ότι δυσμενώς αναμένεται να επιδράσει στον πληθωρισμό και η διολίσθηση της ισοτιμίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

    Σε ό, τι αφορά στα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, οι τιμές τους αν και παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές- ακολούθησαν τον Ιούλιο πορεία μικρής αποκλιμάκωσης, λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά, αλλά και της αύξησης της προσφοράς για εποχικούς λόγους.

    Στο μεταξύ, το τοπίο σε ό, τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά στους επόμενους μήνες, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ήδη ότι ο τιμάριθμος θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή θα σημειώσει μόνο οριακή υποχώρηση.

    Στο σκηνικό αυτό, τα «μαντάτα» είναι μάλλον αρνητικά για το οικονομικό επιτελείο, καθώς αν ο πληθωρισμός παραμείνει όντως στα συγκεκριμένα επίπεδα και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, τότε στο τέταρτο θα χρειαστεί υποχώρησή του στο 2,75%, για να επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% το 2003._

    [04] ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΝΙΑ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (23:22 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, στο Σχινιά η τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Εφήβων-Νεανίδων παρουσία της προέδρου του ''Αθήνα 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου και του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA) Ντένις Οσβαλντ.

    Η διοργάνωση θα αποτελέσει το πρώτο τεστ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

    Η τελετή έναρξης άρχισε με την παρέλαση των 557 αθλητών, από 45 χώρες, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων FISA 2003, από τις 6 έως και τις 9 Αυγούστου. Ακολούθησαν οι ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    «Σήμερα - με την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Εφήβων, περνάμε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μας», δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου προσερχόμενη στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.

    «Πριν ένα χρόνο φιλοξενήσαμε με επιτυχία την Αθλητική Διοργάνωση της Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Εφέτος θα δοκιμαστούμε στην παράλληλη διοργάνωση πολλών αγώνων σε πληθώρα εγκαταστάσεων.

    Με την πρώτη από τις 7 αθλητικές διοργανώσεις του εφετινού Αυγούστου, σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε στην πράξη την επιχειρησιακή ετοιμότητά μας σε πολλούς τομείς και να εκπαιδευθούν όλοι σε πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε του χρόνου να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Αγώνες», υπογράμμισε.

    Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» χαρακτήρισε το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά «παράδειγμα διάσωσης και ανάδειξης ενός βιότοπου» αλλά και μία σημαντική αθλητική εγκατάσταση που επιβεβαιώνει τη σημαντική κληρονομιά που θα αφήσουν οι Αγώνες στην Ελλάδα.

    «Υποδεχόμαστε εδώ 700 αθλητές της κωπηλασίας από 40 χώρες, και θα κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να αγωνιστούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», πρόσθεσε.

    Ξενάγηση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στο Σχινιά από τον Μ. Σίμιτσεκ

    Νωρίτερα ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Ο κ. Σίμιτσεκ έκανε μια σύντομη αναφορά στην εγκατάσταση του Σχινιά, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται σε αυτήν:

    «Αυτή τη στιγμή, απασχολούνται στην εγκατάσταση συνολικά 962 άτομα, 155 από το έμμισθο προσωπικό, 150 εθελοντές και 657 που αφορούν την ασφάλεια και εξωτερικούς συνεργάτες».

    Οσον αφορά στους διαπιστευμένους, όπως ανέφερε ο κ. Σίμιτσεκ «Μέχρι τώρα έχουμε 642 άτομα. Από αυτούς οι 436 είναι αθλητές και οι 175 επίσημοι, ενώ αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν μέχρι να αρχίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την Τετάρτη. Σχετικά με τις αποστολές, ήδη έχουν αφιχθεί οι 31 από τις 46 χώρες που θα λάβουν μέρος».

    Η εγκατάσταση παραδόθηκε στις 27 Ιουλίου στην Οργανωτική Επιτροπή, που πρόσθεσε τις προσωρινές κατασκευές, οι οποίες πάντως το επόμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα υπάρχουν, καθώς όλες οι υπηρεσίες θα στεγαστούν σε κεντρικό κτίριο που βρίσκεται προς αποπεράτωση.

    Συνολικά στην εγκατάσταση «δοκιμάζονται» 26 λειτουργικοί τομείς, με στόχο να εκπαιδεύσουν το δυναμικό τους και φυσικά να δουλέψουν όχι μόνο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μαζί με τον κ. Σίμιτσεκ παραβρέθηκαν ο Ανδρέας Τσοχαντάρης, Γενικός Διευθυντής Αγωνιστικών Εγκαταστάσεων της ΑΘΗΝΑ 2004, ο Φώτης Σκούντζος, υπεύθυνος της εγκατάστασης του Σχινιά και ο Νίκος Γκομώλης, υπεύθυνος των Υπηρεσιών Τύπου της εγκατάστασης.

    Σημειώνεται ότι αύριο στα γραφεία της εταιρίας θα ανοίξει τις πύλες του το MOC (Main Operation Center) μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ταυτόχρονα οι λειτουργίες όλων των εγκαταστάσεων στην προσπάθεια να καταγράφονται και να επιλύονται τα προβλήματα που προκύπτουν.

    Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο Σχινιά (δυνατός αέρας που είναι απαγορευτικός για τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων) ο κ. Σίμιτσεκ τόνισε πως αν αυτές διατηρηθούν, η ώρα έναρξης των αγώνων θα μετατοπίζεται, μετά από απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, από τις 08.30 στις 06.30 όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι λιγότερο έντονα.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου θα έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Σίμιτσεκ τόνισε:

    «Θα είναι το καλύτερο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας του κόσμου. Ακόμα και σήμερα με τις τέντες, καλύπτει πολλά περισσότερα από όσα χρειάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και 100% τις αγωνιστικές απαιτήσεις».

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (20:51 UTC+2)

    Την ευχή να διαρκέσει η περίοδος ειρήνης που διανύουμε, να μην υπάρχουν πόλεμοι και να επιλύονται οι διαφορές με ειρηνικό τρόπο εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το φυλάκιο της Ψιλής Αμμου στη Σάμο και παρέστη σε τελετή εγκαινίων μετεγκατάστασης στρατιωτικής μονάδας στο Ηραίο.

    Ο κ. Χριστόδουλος μίλησε για το αγαθό της ειρήνης και επισήμανε ότι λαός και εκκλησία εύχονται η ειρήνη να διαμορφώνει και να χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των λαών.

    «Θα έπρεπε στις βραχονησίδες να υπάρχουν μικρά εκκλησάκια για να εδραιώσουμε την παρουσία μας σε αυτές, ανέφερε, κατά την επίσκεψή του στο Μνημείο Πεσόντων Σαμίων και το παρακείμενο παρεκκλήσιο του Αγιου Χρυσόστομου Σμύρνης.

    Κατά τη διάρκεια του αγιασμού στη νέα στρατιωτική μονάδα ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι εκκλησία και στρατός και είναι στρατευμένοι σε έναν κοινό αγώνα.

    «Ο αγώνας της εκκλησίας είναι πνευματικός και του στρατού για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του έθνους. Τόσο ο στρατός όσο και η εκκλησία μάχονται για τα ίδια ιδανικά, παρά το γεγονός ότι ενίοτε είναι διαφορετικοί οι στόχοι τους», είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία που ζουν τα παιδιά μας είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε μέσα τους τα μεγάλα ιδεώδη της φυλής μας. Οι λαοί που δεν έχουν αξίες δεν έχουν καμία θέση μέσα στην ιστορία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών διαπίστωσε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και είπε χαρακτηριστικά: ''Ηρθα με τη διάθεση για να σας εμψυχώσω αλλά εδώ εμψυχώνομαι ο ίδιος. Εδώ τα αντανακλαστικά λειτουργούν».

    [06] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (19:08 UTC+2)

    Σώοι είναι οι 159 επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος του επιβατηγού τουριστικού σκάφους "Κέλι Κρουζ", στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 16.55' στο μηχανοστάσιο του επιβατηγού τουριστικού σκάφους, ενώ έπλεε ανοικτά της περιοχής Αγ. Αιμιλιανός στο Πόρτο Χέλι.

    Οι 159 επιβάτες, όλοι καλά στην υγεία τους παρελήφθησαν με ασφάλεια από το επιβατηγό τουριστικό σκάφος «Μπάρμπα Γιάννης» και μεταφέρθηκαν στο Πόρτο Χέλι.

    Τα τρία μέλη του πληρώματος έχουν επιβιβασθεί σε περιπολικό του λιμενικού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του σκάφους μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    [07] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΛΙΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΨΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Χίος, 5 Αυγούστου 2003 (17:45 UTC+2)

    Ένταση επικράτησε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Χίου, όπου οι αλιείς του νησιού προσπάθησαν να εμποδίσουν φορτηγό-ψυγείο εισαγωγέα που φέρνει ψάρια από την Τουρκία να βγει από το τελωνείο, τονίζοντας ότι η χαμηλή τιμή στην οποία διατίθενται, πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο τους. Μάλιστα, οι αλιείς, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Alpha, ζήτησαν να ζυγιστεί εκ νέου η ποσότητα των ψαριών στην ιχθυόσκαλα του νησιού για να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα της εισαγωγής.

    Από την άλλη πλευρά ο εισαγωγέας ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμος και ότι εισάγει 400 εως 450 κιλά ψάρια, τα οποία διαθέτει στις ψαροταβέρνες της περιοχής δρώντας σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που επιτρέπει την εισαγωγή μικρής ποσότητας ψαριών για τοπική κατανάλωση. Εξάλλου, υποστηρίζει ότι φέρνει ψάρια που οι Τούρκοι πιάνουν με ανεμότρατα, δηλαδή όχι ανταγωνιστικά της παράκτιας αλιείας, αφού η ΕΕ απαγορεύει αυτή την εποχή το ψάρεμα με ανεμότρατα στις χώρες μέλη της.

    Οι ψαράδες της Χίου αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη οικονομική κρίση. Η μεγάλη εισαγωγή ψαριών, ιδιαίτερα από τη Σενεγάλη και το Μαρόκο, που έρχονται σε πολύ χαμηλές τιμές, έχουν περιορίσει κατά πολύ την πελατεία τους. Η έλευση ψαριών και από την Τουρκία στην τοπική αγορά, ήταν γι΄ αυτούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

    [08] ΡΑΝΤΑΡ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (17:30 UTC+2)

    Μέτρα, λαμβάνει η Τροχαία για τους οδηγούς εκείνους που αγνοούν φωτεινούς σηματοδότες και κώδικα οδικής κυκλοφορίας ευελπιστεί να βάλει η Τροχαία με 24ωρες περιπολίες στις αθηναϊκές λεωφόρους.

    Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, Παναγιώτης Αδαμίδης, περιπολικά της Τροχαίας με αναμμένους τους φάρους θα πραγματοποιούν περιπολίες επί 24ωρου βάσεως στις λεωφόρους ταχείς κυκλοφορίας, καθώς, όπως επεσήμανε, το διάστημα που η Αθήνα είναι άδεια, παρατηρείται το φαινόμενο οι οδηγοί να πατούν, αδικαιολόγητα, περισσότερο το γκάζι.

    Οι κυριότερες λεωφόροι όπου θα υπάρχουν περιπολικά θα είναι η εθνική οδός στον Κηφισό, η λεωφόρος Βουλιαγμένης, η Ποσειδώνος, η Συγγρού, και τμήματα της Αθηνών Σουνίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για την αστυνόμευση των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας του λεκανοπεδίου ελήφθη ύστερα από το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στον Κηφισό.

    [09] ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (17:12 UTC+2)

    Το Συντονιστικό Οργανώσεων και Κοινοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), με ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί, υπενθυμίζει ότι - όπως δήλωσαν η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και η Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά/Τσιγγάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, - σημαντικός αριθμός Ρομά στην Ελλάδα ζουν σε κατάσταση «απαρτχάιντ», σε φυλετικά διαχωρισμένα γκέτο που είναι σε πλήρη αντίθεση με άλλες οικιστικές περιοχές της Ελλάδας

    Μια από τις χειρότερες μορφές του απαρτχάιντ, ισχυρίζεται το ΣΟΚΑΔΡΕ, αποτελούν πρόσφατες δικαστικές διώξεις κατά των Ρομά γιατί «τολμούν» να ζουν σχεδόν μόνιμα σε άθλιους καταυλισμούς, όπου άμεσα ή έμμεσα τους έβαλε η πολιτεία, προφανώς αντί να περιφέρονται αενάως ως «πλανόδιοι νομάδες» που τους αποκαλεί ενίοτε και ρατσιστικά η πολιτεία. Τελευταίο και πιο κραυγαλέο παράδειγμα η επικείμενη δίκη 27 Ρομά στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου, στις 22 Σεπτεμβρίου 2003. Κατηγορούνται πως «το χρονικό διάστημα από τέλος Νοεμβρίου 1998 έως 17/6/1999, στη θέση 'Γλυκειά' Ναυπλίου με πρόθεση παρέβησαν επιτακτική υγειονομική διάταξη Α5/696/1983 και συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρα στεγάσματα χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής και χωρίς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στο χώρο εγκαταστάσεων.

    Η αναφερόμενη υγειονομική διάταξη απαγορεύει «την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων (αθίγγανοι κλπ.) χωρίς σχετική άδεια σε οποιασδήποτε περιοχή» και επιτρέπει την «προσωρινή εγκατάσταση των πιο πάνω με πρόχειρα στεγάσματα (σκηνές κλπ) σε ειδικά καθορισμένες περιοχές ύστερα από ειδική απόφαση του Νομάρχη». Μια ματιά στη δικογραφία δείχνει, όμως, πως «το 1986 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδος αποφάσισε την δημιουργία καταυλισμού και εγκατέστησε στο χώρο αυτό τους αθιγγάνους της περιοχής ο δε καταυλισμός αυτός εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα.» Άρα οι Ρομά δεν εγκαταστάθηκαν χωρίς, αλλά με, άδεια της Νομαρχίας. Ακόμα χειρότερα, στη δικογραφία φαίνεται ότι, στις 21/6/1999, οι ίδιοι Ρομά δικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα και αθωώθηκαν. Έκτοτε, δεν φαίνεται να επιδόθηκαν ποτέ στους Ρομά πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Αντίθετα ο Δήμος Νέας Τίρυνθας, όπως και άλλοι 106 Δήμοι, εμφανίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει καταθέσει το 2002 πρόταση «στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων», γεγονός που σημαίνει πως η πολιτεία έχει πρόγραμμα οριστικής (μετ)εγκατάστασής τους.

    Κατά συνέπεια, τονίζει το ΣΟΚΑΔΡΕ, η ποινική τους δίωξη είναι καταχρηστική.

    [10] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (20:22 UTC+2)

    Το 75% του συνολικού προϋπολογισμού της πρώτης δέσμης των προκηρύξεων του ΕΠΑΝ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα») κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκτός Αττικής, δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Διακουλάκης κατά τη διάρκεια ημερίδας στα Χανιά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Αγροτικού Αυγούστου 2003.

    Δίνοντας τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΕΠΑΝ, ανέφερε ότι σε σύνολο 40 προκηρύξεων μέχρι σήμερα, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί 8.513 προτάσεις από τις 17.864 που υποβλήθηκαν, ενώ συνεχίζουν να είναι ανοικτές 12 προκηρύξεις ειδικών δράσεων για την υποβολή πρόσθετων προτάσεων.

    «Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) δίνει σαφή προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρότερων επιχειρήσεων τόσο με την παροχή άμεσων χρηματοδοτήσεων όσο και με την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση των εργαλείων πολιτικής στον τομέα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ο κ. Διακουλάκης τόνισε ότι το 75% του συνολικού προϋπολογισμού της πρώτης δέσμης των προκηρύξεων του ΕΠΑΝ κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκτός Αττικής, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προτεραιότητα που δίνει το ΕΠΑΝ και το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμμετοχή επιχειρήσεων από την Κρήτη στο ΕΠΑΝ, εντόπισε ότι σε σύνολο 900 προτάσεων που μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί από το ΕΠΑΝ αντιστοιχούν 130 εκατ. ευρώ.

    [11] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (17:36 UTC+2)

    Από αύριο Τετάρτη αρχίζει η διαπραγμάτευση της μετοχής της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Η εισαγωγική τιμή διαπραγμάτευσης ορίστηκε στα 6,30 ευρώ ανά μετοχή που είναι και το ανώτατο όριο του εύρους τιμών.

    [12] ΣΤΑ 30,23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΓΟΡΑ Α/Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (16:56 UTC+2)

    Στο ποσό των 30,23 δισ. ευρώ σκαρφάλωσε η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο τέλος του Ιουλίου, παρουσιάζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 3,44%, έναντι του Ιουνίου και αύξηση μεριδίων 0,85%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Από την αρχή του 2003, η αγορά εμφανίζει αύξηση ενεργητικών 4,85 δισ. ευρώ ή 19,12%.

    Ειδικότερα, κατά τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε εκροή κεφαλαίων ύψους 651,8 εκατ. ευρώ, με έμφαση -κατά σειρά- στα Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Εσωτερικού (266,15 εκατ. ευρώ), στα Μικτά Εσωτερικού (161,3 εκατ. ευρώ), στα Μετοχικά Εξωτερικού (120,8 εκατ. ευρώ), στα Ομολογιακά Εξωτερικού (82,3 εκατ. ευρώ) και στα Μετοχικά Εσωτερικού (39,5 εκατ. ευρώ).

    Σημαντικές αυξήσεις ενεργητικών, παρουσιάστηκαν στα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού, στα Διεθνή Διαχειρίσεως Διαθεσίμων, στα Μετοχικά Εξωτερικού και στα Μικτά Εξωτερικού, οφειλόμενες, εκτός άλλων, και στην ίδρυση νέων Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

    Σημειώθηκε σημαντική αύξηση ενεργητικών των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού (+13,16%), οφειλόμενη κυρίως στην αύξηση των τιμών των μετοχών, η οποία συνοδεύθηκε και από εισροή κεφαλαίων 40 εκατ. ευρώ.

    Ανοδική τροχιά εμφάνισε εντός του Ιουλίου η μέση αριθμητική απόδοση των 68 Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού, κατά 13,73 εκατοστιαίες μονάδες, φθάνοντας σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2003 στο 19,27%, έναντι 5,54% του τέλους του προηγούμενου μήνα.

    Αντίστοιχα κινήθηκαν και Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού, με μέση αριθμητική απόδοση, από την αρχή του έτους, της τάξης του 9% και μεταβολή έναντι του Ιουνίου κατά 3,21 εκατοστιαίες μονάδες.

    Το σύνολο των Μετοχικών και των Μικτών Εσωτερικού και Εξωτερικού πέρασαν σε θετικές αποδόσεις. Ειδικότερα, 29 Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού παρουσιάζουν αποδόσεις άνω του 20%, εκ των οποίων 25 έχουν υψηλότερες του 20% μέχρι 28% και τέσσερα εμφανίζουν αποδόσεις από 31,37% έως 41,39%.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός του μήνα λειτούργησε και η νέα εταιρία διαχειρίσεως, «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο-ΕΛΤΑ ΑΕΔΑΚ», με τρία νέα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού υπό διαχείριση (Ομολογιακό, Διαχ. Διαθεσίμων και Μικτό).

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ι.Χ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (16:55 UTC+2)

    Σε ανοδική πορεία κινήθηκαν και τον Ιούλιο οι πωλήσεις των ΙΧ αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και ανήλθαν στις 25.938 μονάδες, αυξημένες κατά 5,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Ωστόσο, η άνοδος αυτή, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2002, αντιστρέφεται, καθώς καταγράφεται μια σημαντική πτώση της τάξης του 10,9%, με βάση τα στοιχεία του συνδέσμου. Στο επτάμηνο του 2003, οι πωλήσεις των ΙΧ αυτοκίνητων, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 5,4%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. 

    Στον πίνακα των πωλήσεων, η Toyota κρατάει τα σκήπτρα με 2.521 πωλήσεις, έχοντας απολέσει ωστόσο σε ποσοστό της τάξης του 4,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2002, ενώ δεύτερη έρχεται η Hyundai με 2.180 αυτοκίνητα και αύξηση 12,3% συγκριτικά με πέρσι.

    [14] ΤΑ "ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΠΙΕΣΑΝ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (16:35 UTC+2)

    Στο κενό έπεσαν και σήμερα οι προσπάθειες του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να αναρριχηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, συνεπεία των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα βαριά χαρτιά και ιδιαίτερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που χτες ήταν ο πρωταγωνιστής της ανόδου.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, απώλειες της τάξης του 0,41% και διαμορφώθηκε στις 2.182,00 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.162,06 και 2.199,52 μονάδων.

    Υψηλός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 216,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12.258.529,98 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α, οι 192 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 138 πτωτικών και 50 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών HITECH AE (17,39%), Βαρβαρέσος ΑΕ (11,83%), Ξιφίας και Microland (κατά 11,76% αντίστοιχα), Interfish Ιχθυοκαλλιέργειες (11,61%) και ΒΙΟΣΩΛ ΑΒΕ (11,58%), ενώ στον αντίποδα, αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι Αλυσίδα ΑΒΕΕ (11,63%), Ευρωπαϊκή Πίστη (7,27%), Ξυλεμπορία ΑΤΕΝΕ (6,71%), ΒΙΣ (6%) και Centric Multimedia (5,92%).

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,68%, συνεπεία των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες (0,79%) και τις τράπεζες (0,42%).

    Οι μετοχές των εταιριών που πλαισιώνουν τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο υποχώρησαν κατά 1,23% ο ΟΤΕ ΑΕ, 0,19% η COSMOTE και 0,67% η ΠΑΝΑΦΟΝ-VODAFONE. Από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι ETBA Βank (1,74%), Εμπορική (1,19%) και Alpha Bank (1,22%).

    Πτώση της τάξης του 0,21% εμφάνισε και ο δείκτης FTSE/ASE 140, ενώ στον αντίποδα, κατά 1,27% ενισχύθηκε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και 0,78% ο Mid 40 της μέσης.

    Μεταξύ των 21 επιμέρους δεικτών, οι έξι διέγραψαν πτωτική τροχιά. Πρόκειται για τους κλάδους των ασφαλειών (1,50%), των διυλιστηρίων (0,56%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,03%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,14%), των κατασκευαστικών (0,50%) και της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (0,16%).

    Υψηλή άνοδο εμφάνισε ο κλάδος των κλωστοϋφαντουργίας (4,74%), συνεπεία των ισχυρών τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Βαρβαρέσος ΑΕ (11,83%), Κλωστήρια Ναούσης (11,83%), ΤΕΞΑΠΡΕΤ ΑΕ (10,73%) και Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ (4,05%).

    Αισθητή άνοδο εμφάνισε και ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (3,08%), λόγω των μεγάλων τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Καθημερινή ΑΕ (11,14%) και Αττικές Εκδόσεις (6,37%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών (1,53%), του λιανικού εμπορίου (1,18%) και των τροφίμων και ποτών (1,08%).

    Κατά 0,94% ενισχύθηκε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,93% του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,72% των βασικών μετάλλων, κατά 0,40% των επενδύσεων και κατά 0,32% των βιομηχανιών, ενώ τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,27%) και της παράλληλης αγοράς (0,01%).

    [15] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ 17 ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2003 (20:19 UTC+2)

    Δεκαεφτά μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνήλθαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν τονίζοντας πως υποστηρίζουν την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και της έδωσαν το μήνυμα ότι θα είναι δίπλα της.

    Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Turkiye» η τουρκική κυβέρνηση, πραγματοποίησε γιγαντιαία βήματα στο δρόμο προς την Ε.Ε., με τους νόμους που εξέδωσε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας, κ. Μετέ, δήλωσε τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυβέρνηση. Η Τουρκία με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε μέχρι σήμερα, έδειξε τη βούλησή της για την Ε.Ε. Τώρα έχει φθάσει η σειρά της Ε.Ε.».

    Εξ' άλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης (IKV), κ. Ογουτσού, τόνισε: «Η Τουρκία προσπαθεί με αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό να αναπληρώσει το χρόνο που έχασε όσον αφορά το στόχο της Ε.Ε., που είχε καθορίσει πριν από 40 χρόνια».

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η «Cumhuriyet» στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Υποστήριξη στο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής». Στο δημοσίευμα τονίζεται πως 17 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν να υποστηρίζουν όλα τα βήματα της κυβέρνησης τα οποία θα επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα ένταξης στην Ε.Ε. και επεσήμαναν ότι προέχων στόχος της Τουρκίας είναι αυτός.

    [16] ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2003 (20:04 UTC+2)

    Το θέμα του Ιράκ κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Ινδό ομόλογό του Γιασουάντ Σίνχα.

    Οι δύο υπουργοί στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, επεσήμαναν πως έχουν την γνώμη ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να παίξουν περισσότερο αποτελεσματικό ρόλο στην αναδόμηση του Ιράκ.

    Ο Ινδός ΥΠΕΞ τόνισε πως και στη χώρα του η κυβέρνηση συζητά το θέμα αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ και είπε πως μπορεί να στείλουν στρατιώτες μόνο στην περίπτωση που θα είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση «θα μελετήσει» το αμερικανικό αίτημα για αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε καμία περίπτωση» η Τουρκία δεν θα δεχθεί «να γίνει χωροφύλακας των ΗΠΑ» στο Ιράκ.

    [17] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΙΚΡΙΤ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2003 (19:04 UTC+2)

    Αντίθετοι στην παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο Τικρίτ του Ιράκ είναι οι κάτοικοι της περιοχής σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet».

    Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται ότι το Τικρίτ του Ιράκ ενδέχεται να είναι η περιοχή στην οποία θα ασκήσουν καθήκοντα οι Τούρκοι στρατιώτες και ότι ο λαός του Τικρίτ, σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε για την παρουσία εκεί Τούρκων στρατιωτών είπε: «Θα θεωρήσουμε τους Τούρκους στρατιώτες καταληψίες. Θα υποστείτε τις ίδιες επιθέσεις τις οποίες υπόκεινται οι Αμερικανοί».

    Ο λαός της περιοχής έχει τη γνώμη ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να παρασύρουν την Τουρκία στον βούρκο. Ο Ιρακινός δάσκαλος της Ιστορίας Ζουχέρ Βεβζί τόνισε: «Δεν έχει σημασία εάν οι στρατιώτες θα είναι μουσουλμάνοι. Η κατάληψη είναι κατάληψη».

    [18] ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 5 Αυγούστου 2003 (18:38 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η τουριστική κίνηση στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της χώρας, μεταδίδει το BBC.

    Μόνο το μήνα Ιούλιο, πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τα τουρκικά θέρετρα στη Μεσόγειο. Πιστεύεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν επισκεφθεί την Τουρκία πάνω από 15 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα αφήσουν στη χώρα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η τουριστική άνθιση στην Τουρκία έδωσε ανάσα στις ξενοδοχειακές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και στον τομέα των μεταφορών που είχε απελπιστικά χαμηλές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    Δημοσιεύματα του τουρκικoύ Τύπου ανέφεραν ότι το διάστημα, το Μάρτιο και τον Απρίλιο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης καθώς υπήρχαν φόβοι για εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο του Ιράκ. Όμως η «μαύρη» αυτή περίοδος έφθασε στο τέλος της, όπως έλεγαν οι τουρκικές εφημερίδες. Κάτοικοι των αραβικών χωρών και της κοινοπολιτείας αποτελούν την πλειοψηφία των τουριστών που επιλέγουν τις τουρκικές ακτές για τις διακοπές τους.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2003 (18:33 UTC+2)

    Η Τουρκία ως γείτονας του Ιράκ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε από την Αγκυρα ο ειδικός εκπρόσωπος επί Θεμάτων Ιράκ των Ηνωμένων Εθνών, Σέρτζιο Ντε Μέλο.

    Ο κ. Ντε Μέλο σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ υπογράμμισε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση του Ιράκ.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ζήτησε «το θέμα της αποστολής δυνάμεων από την Τουρκία στο Ιράκ να εκλαμβάνεται σαν μία ενέργεια που θα αποτελεί ρόλο στην αναδόμηση του Ιράκ, στα πλαίσια μίας ευρείας πολιτικής εικόνας».

    Ο κ. Γκιουλ είπε: «Στην περίπτωση που πιστέψουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, τότε μπορεί να δείτε ανάλογες εξελίξεις».

    Η συνάντηση Γκιουλ Ντε Μέλο προβάλλεται και από την «Milliyet» με την επισήμανση ότι ο κ. Γκιουλ είπε στον Ειδικό Εκπρόσωπο επί Θεμάτων Ιράκ των Ηνωμένων Εθνών ότι η Τουρκία δεν θέλει να θεωρηθεί ως δύναμη κατοχής στο Ιράκ.

    Ο κ. Γκιουλ μετά τη συνάντηση τόνισε: «Εμείς επιθυμούμε να βοηθήσουμε στο θέμα της ασφάλειας και της υποδομής. Παρουσιάσαμε στις ΗΠΑ κατάλογο σχετικά με αυτά που μπορούμε να κάνουμε». Υπογράμμισε ακόμη πως η Τουρκία δεν επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα στο Ιράκ ως αστυνομική δύναμη και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να παρουσιασθούμε σαν κατοχική δύναμη».

    Ο κ. Ντε Μέλο επισήμανε ότι το θέμα που προέχει είναι η ασφάλεια. «Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό αδικημάτων. Προέχει η στρατιωτική δύναμη. Η Τουρκία μπορεί να παίξει ρόλο στο θέμα της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

    Η «Sabah» αναφέρει ότι στη συνάντηση Γκιουλ Ντε Μέλο έγινε ο εξής διάλογος:

    Μέλο: Ποια είναι η άποψη της Τουρκίας για το μέλλον του Ιράκ;

    Γκιουλ: Στη νέα διοίκηση του Ιράκ θα πρέπει να λάβουν μέρος όλοι. Για να δείτε επί τόπου τις δικές μας δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση, μπορείτε να ανοίξετε ένα γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία.

    Μέλο: Εάν οι εργασίες προχωρήσουν έτσι όπως επιθυμούμε, η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση του Ιράκ.

    Γκιουλ: Δεν θα μεταβούμε στο Ιράκ για να αναλάβουμε αστυνομικά καθήκοντα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς θα μας αντιμετωπίσει ο ιρακινός λαός στην περίπτωση που μεταβούμε τώρα στο Ιράκ. Δεν θέλουμε να εκληφθούμε ως δύναμη κατοχής. Κατά τη γνώμη σας, πώς θα εκληφθεί η Τουρκία αν μεταβεί στο Ιράκ;

    Μέλο: Τα Ηνωμένα Εθνη είναι εκτός της Δύναμης Συνασπισμού. Οι Τούρκοι στρατιώτες άσκησαν καθήκοντα με επιτυχία στη Βοσνία. Ο λαός ήταν πολύ ικανοποιημένος από τους Τούρκους στρατιώτες. Αν δούμε το θέμα απ' αυτή την άποψη, ο ιρακινός λαός θα αντιμετωπίσει άκρως θετικά τους Τούρκους στρατιώτες.

    Γκιουλ: Το Ιράκ έχει ανάγκη και από ασφάλεια και από έργα υποδομής.

    Μέλο: Μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για το Ιράκ η περίπτωση της δύναμης χωροφυλακής. Αυτό σας το λέω σαν ιδέα. Εχετε εμπειρία όσον αφορά τη δύναμη αυτή. Ισως την αξιολογήσετε. Ομως, για ένοπλη αστυνομική δύναμη και για δύναμη χωροφυλακής μπορεί να μην είναι επαρκής η απόφαση 1483.

    [20] ΑΥΛΑΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας εφήβων - νεανίδων ανοίγει νωρίς αύριο το πρωί στη νεόκτιστη εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας, στο Σχινιά, μια εγκατάσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας και Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης.

    Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελεί για την «Αθήνα 2004» την πρεμιέρα των Aθλητικών Διοργανώσεων του 2003, οι οποίες θα αποτελέσουν μια γενική δοκιμή σε όλα τα επίπεδα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η εκκίνηση θα δοθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς ο δυνατός άνεμος που επικρατεί στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τις πρωινές ώρες, είναι απαγορευτικός για τη διεξαγωγή των αγώνων.

    Ως εκ τούτου η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης του αγωνιστικού προγράμματος κατά δύο ώρες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η εκκίνηση της πρώτης κούρσας θα δοθεί στις 6.30, ενώ η έναρξη της τελευταίας κούρσας της πρώτης ημέρας έχει προγραμματιστεί για τις 9.20.

    Τα ελληνικά πληρώματα τρέφουν μεγάλες φιλοδοξίες για διάκριση σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Συν τοις άλλοις, τα 25 μέλη της ελληνικής ομάδας (16 έφηβοι και 9 νεανίδες) θα έχουν το προνόμιο να εγκαινιάσουν το νέο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας.

    «Πάντα η πρώτη κούρσα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση είναι σημαντική για όλους, πόσο μάλιστα τώρα που το πρόγραμμά μας πήγε δύο ώρες πίσω» δήλωσε  ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χρόνης Βλασταρίδης. Και συμπλήρωσε: 

    «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελεί για όλους ένα πολύ σημαντικό αγωνιστικό τεστ, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και θα δοκιμαστούμε. Ομως επειδή και ο στίβος είναι καινούριος, πρέπει να καταγράψουμε τη «συμπεριφορά» που θα έχουν τα σκάφη σε αυτές τις αγωνιστικές συνθήκες. Στην προπόνηση που κάναμε στα Γιάννενα εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, επιδιώξαμε να τρέξουμε και με δυνατό άνεμο, όποτε αυτό ήταν εφικτό, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που θα συναντούσαμε ανάλογες καιρικές συνθήκες στην Αθήνα. Επειδή πρόκειται για διοργάνωση Εφήβων και Νεανίδων εκτιμώ ότι όλα τα παιδιά θα αιφνιδιαστούν από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς ,για παράδειγμα, δεν έχουμε κάνει ποτέ αγωνιστικό τεστ με τέτοιο καιρό».

    Η νέα εγκατάσταση είναι εξαιρετική από κάθε άποψη. Γενικώς έλειπε ένα τέτοιο κωπηλατοδρόμιο, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από όλη την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε και μετά τους αγώνες, ώστε να έχουμε διπλό όφελος».

    Στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων - Νεανίδων έχουν προγραμματιστεί καιρού επιτρέποντος συνολικά 35 κούρσες σε 12 εκ των 14 κατηγοριών, που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

    Στη διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 566 αθλητές και αθλήτριες από 45 χώρες. Αναλόγως των συμμετοχών, σε κάποια αγωνίσματα το πλήρωμα που τερματίζει πρώτο στη σειρά του, θα προκρίνεται απ' ευθείας στην εξάδα του τελικού. Σε άλλα αγωνίσματα, το πλήρωμα που τερματίζει πρώτο προκρίνεται στη δωδεκάδα των ημιτελικών, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα κριθούν από τα repechage (δεύτερη ευκαιρία) της Πέμπτης.

    Από ελληνικής πλευράς θα αγωνιστούν αύριο και τα επτά πληρώματα της εθνικής ομάδας, τέσσερα στους Εφήβους και τρία στις Νεανίδες.

    ΕΦΗΒΟΙ:

    Διπλό σκιφ (Νίκος Γκουντούλας-Απόστολος Γκουντούλας).

    Τετραπλό σκιφ (Ακης Παππάς-Γιάννης Τσάμης-Γιώργος Μπεγνής και Νίκος Μένης).

    Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου (Πανταζής Τσούσης-Γιάννης Τσίλης - Λυκούργος Ζαφείρης - Απόστολος Κουρκούμπας).

    Τετράκωπος με πηδαλιούχο (Παναγιώτης Βλάχος-Θάνος Τσόχας-Κώστας Λισγάρας-Βαγγέλης Τσουρτσούλας και πηδαλιούχος ο Δημήτρης Θεοδωρίδης).

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ

    Διπλό σκιφ (Ιωσηφίνα Καραμαούνα-Σούλα Μπούγλα).

    Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου (Βιβή Κοθεκίδου-Μαρία Ευαγγέλου).

    Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου (Ευη Νάτση - Λαμπρινή Τσολάκου - Χαριτίνη Οικονόμου - Αλεξάνδρα Τσιάβου).

    [21] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2003 (20:52 UTC+2)

    Το Κέντρο Διοίκησης Αγώνων (MOC Main Operations Centre) το επονομαζόμενο και «στρατηγείο» των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε τη λειτουργία του σήμερα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, στη Νέα Ιωνία.

    Πρόκειται για την κεντρική και πλέον καθοριστική, για όλη τη διοργάνωση, εγκατάσταση, καθώς αποτελεί την έδρα της Διοίκησης των Αγώνων, της επιτελικής ομάδας που έχει την ευθύνη και το «γενικό πρόσταγμα» των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το Κέντρο αυτό είναι συνδεδεμένο άμεσα (με εικόνα, ήχο και ηλεκτρονικούς υπολογιστές) με όλες τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις όπου διεξάγονται οι Αθλητικές Διοργανώσεις του Αυγούστου. Στο Κέντρο η επιτελική ομάδα (οι Γενικοί Διευθυντές / Διευθυντές, υπεύθυνοι των λειτουργικών τομέων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των Αγώνων, υπό τον Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων της «Αθήνα 2004» Μάρτων Σίμιτσεκ) ενημερώνεται για τα κρίσιμα θέματα που παρουσιάζονται σε οποιαδήποτε εγκατάσταση ή επιμέρους τομέα εγκατάστασης, ελέγχει κάθε σύστημα και κάθε δράση, συντονίζει και κατευθύνει, σε κάθε περίπτωση, τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων, και επιλύει τα θέματα που χρήζουν επίλυσης σε βαθμό υψηλότερο της εγκατάστασης.

    Αναφερόμενος στη δημιουργία του MOC ο Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων ο κ. Σίμιτσεκ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

    «Επιδιώξαμε και λειτουργήσαμε το Κέντρο Διοίκησης Αγώνων ένα χρόνο πριν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις προηγούμενες διοργανώσεις, γιατί θέλουμε να δοκιμάσουμε όλα τα συστήματα, αλλά και τους ανθρώπους σε πραγματικές συνθήκες Αγώνων. Φιλοδοξούμε και δεσμευθήκαμε να οργανώσουμε άρτιους Αγώνες. Το MOC είναι η "καρδιά" και ο "νους" των Αγώνων. Οφείλουμε να διαπιστώσουμε και εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους, να έχουμε κάνει το απαραίτητο check up. Και αυτό ήδη κάνουμε».

    Το Κέντρο Διοίκησης Αγώνων θα λειτουργήσει καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, έτσι ώστε τα στελέχη της ΟΕΟΑ να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία της Ολυμπιακής δομής επίλυσης θεμάτων, αλλά και να δοκιμαστεί όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε πραγματικές συνθήκες.

    Στην αίθουσα επιχειρήσεων του MOC, μια σειρά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έξη μεγάλες οθόνες (plasma), επτά κοινές οθόνες τηλεόρασης, επικοινωνία με σύστημα tetra κ.α. εξασφαλίζουν τη διαρκή επαφή με τους χώρους των Αθλητικών Διοργανώσεων, σε πραγματικό χρόνο (real time), εκμηδενίζοντας έτσι το χρόνο μεταξύ ενημέρωσης, απόφασης και εντολής, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται η περίπτωση του σφάλματος.

    Για την υποστήριξη του Κέντρου Διοίκησης Αγώνων, η ΑΘΗΝΑ 2004, σε συνεργασία με όλους τους επίσημους Χορηγούς τεχνολογικών συστημάτων (Schlumberger, Swatch, Xerox, Kodak, Panasonic) σχεδίασαν και δημιούργησαν το Κέντρο Επιχειρήσεων Τεχνολογίας (TOC Technology Operations Centre), μέσω του οποίου θα υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία επί 24ωρης βάσης, με όλες τις Αγωνιστικές και Μη-Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων Τεχνολογίας (TOC), με ένα αυτόνομο δίκτυο 212 υπολογιστών, 60 τηλεφωνικές γραμμές, 40 θέσεις εργασίας και πλήρη, αυτόνομη και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας (UPS), είναι αυτό που εξασφαλίζει την συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία με τα συστήματα και τα στελέχη κάθε εγκατάστασης. Μέσω αυτού θα ελέγχονται και θα ρυθμίζονται διαρκώς όλα τα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος αναφοράς συμβάντων, βάσει του οποίου ενημερώνεται το MOC.

    Το Κέντρο Διοίκησης Αγώνων, με τα υποστηρικτικά του συστήματα, αποτελεί ένα μοναδικό στα ελληνικά χρονικά εγχείρημα (τόσο από πλευράς εξοπλισμού, όσο και οργάνωσης), το οποίο θα αποτελέσει μια σημαντική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς τόσο η εγκατάσταση, όσο κυρίως η εμπειρία από τη λειτουργία του, μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας κατά τη μετά-Ολυμπιακή περίοδο.

    Στόχος της «Αθήνα 2004» είναι το MOC, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που θα το στελεχώσει, να δοκιμαστούν κατά τις επτά Αθλητικές Διοργανώσεις του Αυγούστου, και στις άλλες που θα οργανωθούν ως τον Ιούνιο του 2004, για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των συστημάτων και διαδικασιών του Κέντρου Διοίκησης Αγώνων, ώστε να επιτευχθεί η πλέον άρτια λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [22] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 28-23 ΤΗΝ ΦΡΕΝΤΡΙΚΣΤΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των γυναικών, νίκησε την Φρέντρικσταντ (Α1 κατηγορία Νορβηγίας) με 28-23 (ημ. 13-14) στο πλαίσιο της Ολυμπιακής προετοιμασίας που γίνεται στη Νορβηγία.

    Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Βέμη 1, Γιούπη 1, Σκάρα 5, Δωροθέου 2, Φωτιάδου 1, Καραντώνη 1, Πάτσιου 3, Σκουτέλα 2, Ποιμενίδου 5, Γκουζγκούνη 2, Σούσα 2, Λαφάρα 1.

    Ο Νορβηγός ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Οι αθλήτριες, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, βρήκαν τη δύναμη να κάνουν ένα σερί 6-0 και να τελειώσουν νικηφόρα το παιχνίδι. Αυτή η νίκη είναι ιδιαίτερα θετική. Εχουμε πολύ δουλειά ακόμα. Το γεγονός ότι καταφέρνουμε να ξεπερνάμε το εις βάρος μας σκορ μετράει πάρα πολύ».

    [23] ΟΜΙΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2003 (18:20 UTC+2)

    Στην 43η Διεθνή Σύνοδο για νέους μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που πραγματοποιείται στην Ολυμπία, μίλησε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθήνα 2004, Ιωάννης Σπανουδάκης, αναπτύσσοντας το θέμα «Αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες ως πηγές απασχόλησης».

    Ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι πλέον πολυδιάστατα γεγονότα, βεβαίως, πρωτίστως αθλητικά και πολιτιστικά, πλην όμως, με έντονες οικονομικές και τεχνολογικές επιδράσεις».

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, την κινητοποίηση, τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας που αναλαμβάνει μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

    Για την Ελλάδα, κατά τον κ. Σπανουδάκη, «τα οφέλη της χώρας καθώς και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα και στην οικονομία της, θα έλεγα πως μια επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας, θα έχει τουλάχιστον διπλάσιο θετικό αποτέλεσμα από εκείνο που είχε η Αυστραλία. Κι' αυτό γιατί η Αυστραλία πληθυσμιακά και οικονομικά έχει υπερδιπλάσια μεγέθη από τα αντίστοιχα της Ελλάδας».

    Οι κύριες οικονομικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθήνα 2004, είναι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση της απασχόλησης και η αύξηση της παραγωγικότητας.

    Βασικοί τομείς οι οποίοι επηρεάζονται και επηρεάζουν με τη σειρά τους την οικονομία της χώρας κατά την περίοδο της προετοιμασίας, είναι οι κατασκευαστικές και εξοπλιστικές δραστηριότητες για τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, αναγκαίας για την τέλεση των Αγώνων, όπως γηπέδων και σταδίων, του Ολυμπιακού Χωριού και των Χωριών Τύπου, του Κέντρου Τύπου και Τηλεόρασης, των Μέσων Μεταφοράς και άλλοι.

    Επίσης, δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, την κλωστοϋφαντουργία, τα αθλητικά είδη, τα προϊόντα διατροφής, την κατασκευή και εμπορία επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, ακόμη και εκδοτικές δραστηριότητες, επηρεάζονται σημαντικά και εξίσου σημαντικά επηρεάζουν τη γενικότερη οικονομία. Αναμφισβήτητα, ο τουρισμός είναι ο τομέας της οικονομίας που θα κορυφωθεί την περίοδο των Αγώνων.

    Όλα αυτά προϋποθέτουν, επεσήμανε ο κ. Σπανουδάκης, την κινητοποίηση ιδιαίτερα υψηλών κεφαλαίων, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως και ξένες επενδύσεις. Πριν από τους Αγώνες, για να διοργανωθούν επιτυχημένοι Αγώνες, αλλά και μετά τους Αγώνες, για να εκμεταλλευτούμε την επιτυχημένη διοργάνωση.

    [24] ΜΙΛΙΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ: ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΙΖΩ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2003 (18:02 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς. Ο Σέρβος πλέι μέικερ το απόγευμα θα έχει την πρώτη του γνωριμία με τους νέους του συμπαίκτες, ενώ δήλωσε ότι ανυπομονεί να βρεθεί στο τερέν και να πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση με τον Ολυμπιακό: «Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τη δουλειά μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Για μένα είναι τιμή που είμαι μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού κι αυτό δεν είναι απλά λόγια, αλλά κάτι που βγαίνει από μέσα μου. Είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου», τόνισε ο Μιλισάβλιεβιτς λίγο μετά την άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και συνέχισε: «Ξέρω ότι έχουν περάσει έξι χρόνια από την τελευταία φορά που η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα. Όταν φοράς τη φανέλα τέτοιων μεγάλων ομάδων όπως είναι ο Ολυμπιακός, δεν μπορείς παρά να θέτεις τους ψηλότερους στόχους και αυτοί δεν είναι άλλοι από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν θέλω όμως να υποσχεθώ τον τίτλο. Δεν είναι τίμιο να το κάνω. Μπορώ να υποσχεθώ όμως ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να τα καταφέρουμε. Στα λόγια μπορούμε να πούμε πολλά, το θέμα είναι να δείξουμε μέσα στο γήπεδο τι μπορούμε να κάνουμε».

    Ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς αναφέρθηκε και στον κόσμο του Ολυμπιακού: «Δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ για τους φίλους της ομάδας. Όλη η Ευρώπη ξέρει πόσο κοντά είναι στην ομάδα και πόσο την αγαπούν. Εμένα μου αρέσει μέσα στο παιχνίδι να επικοινωνώ με την κερκίδα και είμαι σίγουρος ότι φέτος θα ζήσουμε ξεχωριστές στιγμές με τον κόσμο του Ολυμπιακού».

    Αύριο και μεθαύριο οι «ερυθρόλευκοι» θα περάσουν από εργομετρικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας στη Σλοβενία. Η αναχώρηση για τη Ρόγκλα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής (13:00).

    [25] Ο ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

    Μόσχα, 5 Αυγούστου 2003 (20:33 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μιλήσει στην 58η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    «Είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών του Ο.Η.Ε και η μαζική προσπάθεια. Αυτό που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα είναι η αποκατάσταση και η ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων για την επίλυση κοινών ζητημάτων στα πλαίσια της παγκόσμιας σταθερότητας και συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

    Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. πραγματοποιείται κάθε έτος το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στην οποία βρίσκεται η έδρα του οργανισμού.

    [26] ΣΤΟΥΣ 17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

    Τζακάρτα, 5 Αυγούστου 2003 (20:21 UTC+2)

    Στους 17 νεκρούς και 137 τραυματίες ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών της βομβιστικής επίθεσης στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, σύμφωνα με το αμερικανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας.

    Ένας Αμερικανός, ένας Αυστραλός, ένας Μαλαισιανός και δύο ακόμη ξένοι ήταν μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που κατέστρεψε όλη την πρόσοψη του ξενοδοχείου των 33 ορόφων. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δύο Αμερικανοί υπήκοοι. Η αστυνομία της Ινδονησίας βρήκε τις πινακίδες του παγιδευμένου αυτοκινήτου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η αστυνομία έχει βρει τις πινακίδες του Τογιότα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση και ψάχνει να εντοπίσει πληροφορίες για τους δράστες και τον ιδιοκτήτη του φορτηγού», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας της Τζακάρτα.

    [27] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΛΛΗΨΗ 47 ΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ

    Τελ Αβίβ, 5 Αυγούστου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 47 άτομα, Ισραηλινούς και ξένους ακτιβιστές οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την επέκταση του «τείχους ασφαλείας» στην αυλή ενός Παλαιστινίου στο σπίτι του στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Καλκίγια.

    Από τους συλληφθέντες, οι έξι είναι Ισραηλινοί και οι 41 ξένοι που ανήκουν στο Κίνημα Διεθνούς Αλληλεγγύης. Η ομάδα των συλληφθέντων είχε κατασκηνώσει στην αυλή του Παλαιστινίου και εμπόδισε τον ισραηλινό στρατό, που είχε σκοπό να γκρεμίσει μία καλύβα για να χτίσει τείχος.

    [28] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Αμάν, 5 Αυγούστου 2003 (20:03 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν θα αποστείλει η Ιορδανία για ανακούφιση των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στο κέντρο της χώρας, από τις οποίες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη πηγή. Ένα αεροπλάνο εφοδιασμένο με τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό θα μεταβεί στην περιοχή της Κασσάλας.

    Τουλάχιστον εννέα Σουδανοί έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που άφησαν χιλιάδες άστεγους. Η κυβέρνηση του Χαρτούμ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Κασσάλα. Ο Σουδανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Ραχίμ Μοχάμεντ Χουσείν δήλωσε σήμερα πως χρειάζονται 150 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της πόλης.

    [29] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ο ΑΜΠΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 5 Αυγούστου 2003 (19:08 UTC+2)

    Αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ο παλαιστίνιος ομόλογός του, Μαχμούντ Αμπάς μετά από διαφωνία που προέκυψε σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων.

    Αν και η σημερινή συνάντηση είχε σκοπό να εξομαλύνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να δημιουργήσει ένα στέρεο έδαφος για την υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου «οδικός χάρτης», μάλλον είχε αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με όσα μετάδίδει το Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό υπάρχει σχέδιο για την άμεση αποφυλάκιση 339 κρατουμένων ενώ στο εγγύς μέλλον θα αποφυλακιστούν ακόμη 99 άτομα.

    Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι ζητούν να δοθεί αμνηστία σε 6000 κρατούμενους συμπατριώτες τους, λέγοντας πως αυτό θα αποτελέσει αντιπροσωπευτικό δείγμα της αφοσίωσης των Ισραηλινών στον «οδικό χάρτη», σύμφωνα με τον οποίο θα ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος μέχρι το 2005, στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ισραηλινούς από το 1967.

    [30] Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΛΥΝΘΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2003 (14:52 UTC+2)

    Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολύνθου που για πρώτη φορά εντάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις εκδηλώσεις "Πανσέληνος του Αυγούστου", θα παραμείνει ανοιχτός από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα στις 12 Αυγούστου, ημέρα της πανσέληνου.

    Το υπουργείο και ο δήμος Πολυγύρου διοργανώνουν τη βραδιά αυτή στον αρχαιολογικό χώρο εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική από το μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Δημούδη, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την αρχαία πόλη πάνω στο λόφο με το φως του φεγγαριού. Η είσοδος είναι δωρεάν.

    [31] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Καβάλα, 5 Αυγούστου 2003 (14:10 UTC+2)

    Με τρεις θεατρικές παραστάσεις και μία συναυλία τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται φέτος το 46ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Το Σάββατο 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στις 9.00 το βράδυ ο διεθνούς φήμης τενόρος Μάριος Φραγκούλης θα παρουσιάσει τραγούδια από μεγάλους Ελληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και τα καινούργια του τραγούδια, με τη συνοδεία της Σίας Κοσκινά και του Ανδρέα Σμυρνάκη.

    Στις 20 Αυγούστου στης 9.00 το βράδυ το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης) : (Τροφός) Μαρία Σαββίδου, (Παιδαγωγός) Γιώργος Δάμπασης, (Μήδεια) Ταμίλλα Κουλίεβα, (Κρέοντας), Δημήτρης Ήμελλος, (Ιάσονας) Γιάννης Μαυριτσάκης, (Αιγέας) Βασίλης Ανδρέου, (Άγγελος) Άρης Τρουπάκης, (Παιδιά της Μήδειας) Νικόλαος Λιναριτάκης-Λιοδάκης, Γιάννης Μπιλιάνης, Κλέαρχος Παπαγεωργίου.

    Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, βοήθησε τον Ιάσονα, αρχηγό της αργοναυτικής εκστρατείας, να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Ο Ιάσονας την πήρε μαζί του, παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο. Ο βασιλιάς της Κορίνθου Κρέοντας, θέλοντας να παντρέψει τον Ιάσονα με την κόρη του, αποφασίζει να διώξει τη Μήδεια από τη χώρα για να ευοδωθούν τα σχέδιά του. Μαθαίνοντας τα νέα, η Μήδεια εκφράζει στον Χορό την οργή της για τον εξευτελισμό της και την προδοσία του Ιάσονα στους όρκους του γάμου. Ο Κρέων την επισκέπτεται και της ζητά να φύγει αμέσως, ωστόσο μετά από παράκλησή της, της δίνει παράταση μιας μέρας. Με τον ίδιο εχθρικό τρόπο την αντιμετωπίζει και ο Ιάσων. Η Μήδεια συναντιέται με τον βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, ο οποίος είναι περαστικός από την Κόρινθο και του ζητάει βοήθεια. Ο Αιγέας την βεβαιώνει ότι θα της προσφέρει καταφύγιο στην πόλη του. Έχοντας εξασφαλίσει στέγη, η Μήδεια καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης.

    Την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ ανεβαίνει το έργο του Ευριπίδη «Ιων» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Ερμής: Δημήτρης Οικονόμου, Ίωνας: Χρήστος Λούλης, Κρέουσα: Λυδία Κονιόρδου, Ξούθος: Νίκος Καραθάνος, Γέροντας: Κοσμάς Φουντούκης, Υπηρέτες Α΄: Χρήστος Σαπουντζής, Στέφανος Κοσμίδης, Υπηρέτες Β΄: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Τακτικός, Αποστόλης Πελεκάνος, Γιώργος Φριντζήλας, Πυθία: Μαρία Καντιφέ, Αθηνά: Αννέζα Παπαδοπούλου.

    Ο Απόλλων έχει ξεγελάσει την Κρέουσα, κόρη του βασιλιά της Αττικής Ερεχθέα και της έχει κάνει ένα παιδί: τον Ίωνα. Μόλις ο Ίων γεννήθηκε, τον πήρε ο Ερμής και τον πήγε στους Δελφούς, όπου τον ανατρέφει η Πυθία. Η Κρέουσα, εξ' άλλου, παντρεύτηκε τον Ξούθο, ο γάμος όμως αυτός έμεινε άκαρπος. Ξούθος και Κρέουσα πηγαίνουν στους Δελφούς, αν συμβουλευθούν το μαντείο. Εκεί συναντάνε τον Ίωνα. Ο Ξούθος συμμορφώνεται με κάποιο χρησμό κι αποφασίζει να κάνει τον Ίωνα παιδί του, ενώ η Κρέουσα, ανίκανη να υποπτευθεί πως ο Ίων είναι το δικό της παιδί, νομίζει πως πρόκειται για παιδί του Ξούθου από άλλη γυναίκα και αποφασίζει να σκοτώσει τον νέο με δηλητήριο.

    Τέλος, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, ανεβαίνει η παράσταση «Ερχεσαι μαζί μου; Το παραμύθι με τα παραμύθια», σε σκηνοθεσία κείμενο της

    Κάρμεν Ρουγγέρη. Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) : Παπουτσωμένος Γάτος : Δημήτρης Αδάμης, Πινόκιο: Θέμης Βλάχος, Κακιά Βασίλισσα: Αθηνά Δόμβρου, Νεράιδα Νονά: Μέτη Καρατζά, Δον Κιχώτης: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Βαρόνος Μινχάουζεν: Σπύρος Κουβαρδάς, Γυμνός Αυτοκράτορας: Δημήτρης Κώτσαρης, Σκρουτζ: Σταύρος Μαυρίδης, Κοκκινοσκουφίτσα: Ράνια Παπαδάκου, Νεράιδα: Μαριάννα Πολυχρονίδη, Συγγραφέας: Ρούσης Στογιάννης, Κολοβή Αλεπού: Γιούλη Τσαγκαράκη.

    Το έργο αναφέρεται σε έναν νεαρό συγγραφέα που προσπαθεί να γράψει ένα θεατρικό έργο για παιδιά προκειμένου να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό. Γράφει, σκίζει, δεν τα καταφέρνει και απελπισμένος αποκοιμιέται. Τότε εμφανίζεται η καλή του νεράιδα και του υπόσχεται να τον βοηθήσει. Τον οδηγεί σε μία φανταστική πολιτεία-βιβλιοθήκη. Εκεί ο νεαρός συγγραφέας θα ξαναθυμηθεί βιβλία που διάβασε μικρός αλλά θα γνωρίσει και καινούργια που δεν ξέρει.

    Μέσα από κάθε βιβλίο που ανοίγει, ξεπετάγονται ήρωες γνωστοί και άγνωστοι, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Κολοβή Αλεπού (από τους μύθους του Αισώπου), ο Εβενέζερ Σκρουτζ (από τη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, ο Πινόκιο από το ομώνυμο παραμύθι, η Κακιά Βασίλισσα (από το παραμύθι η Χιονάτη και οι 7 νάνοι), η Νονά της Σταχτοπούτας, ο Γυμνός Αυτοκράτορας, ο Δον Κιχώτης, ο Βαρόνος Μινχάουζεν, η Χαλιμά, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Παπουτσωμένος Γάτος.

    Ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να φτιάξει ένα έργο με όλους αυτούς τους ήρωες των παραμυθιών Θα τα καταφέρει;

    Το σκηνικό της παράστασης μια φανταστική πολιτεία που μεταμορφώνεται σε μια δημοτική βιβλιοθήκη με πελώρια βιβλία κάθε βιβλίο και ένα σκηνικό από όπου ξεπετάγονται οι ήρωες των παραμυθιών.

    Τα κοστούμια, υπέροχα, παραμυθένια, που ντύνουν τους ήρωες, είναι σαν να δραπετεύουν μέσα από εικονογραφημένες σελίδες πασίγνωστων παραμυθιών. Η μουσική συνοδεύει το κάθε παραμύθι με τα δικά του τραγούδια και τις μελωδίες του.

    [32] ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΟΙ "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2003 (13:39 UTC+2)

    Στο αρχαίο Ωδείο Πάφου της Κύπρου ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στις 9 και 10 Αυγούστου η παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

    Την παράσταση σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης, τα σκηνικά είναι της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισουελ, η μουσική της Ελίζαμπεθ Σουέντος, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ξανθίας), Χρήστος Στέργιογλου (Διόνυσος), Χρήστος Σουγάρης (Ηρακλής), Σίμος Κακάλας (Νεκρός, Υπηρέτης), Γιάννης Χαρίσης (Χάρων), Γιώργος Συμεωνίδης (Αιακός),Μαρία Ιωαννίδου (Θεράπαινα), Ελένη Ουζουνίδου (Ξενοδόχα Α'), Μελίνα Αποστολίδου (Ξενοδόχα Β') Κώστας Σαντάς (Ευριπίδης), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αισχύλος).

    «ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ» (Δύο ελληνικά λαϊκά παραμύθια)

    Στο κάμπινγκ Παλιουρίου Χαλκιδικής στις 12 Αυγούστου και στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στις 15 Αυγούστου θα δοθεί η παράσταση «Το Αθάνατο Νερό».

    Η σκηνοθεσία-διασκευή είναι του Τάσου Ράτζου, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ερατώ Πίσση, Γιώργος Ρούφας, Κατερίνα Σαγιά, Άρης Τσαμπαλίκας, Άννη Τσολακίδου, Μαρία Φράγκου.

    [33] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ Λ. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2003 (13:38 UTC+2)

    Τα εξωτερικά γυρίσματα της νέας ταινίας του Λάκη Λαζόπουλου "Ρο 20" πραγματοποιούνται ήδη από την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

    Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωταγωνιστής Φώτης, καθηγητής Θεολογίας, ζει με τη γυναίκα του και τους γονείς τους. Το ζευγάρι προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει παιδί, ωστόσο η ερωτική ζωή του είναι ανύπαρκτη, αφού η ασφυκτική κατάσταση στο σπίτι δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

    Ενας ψυχολόγος στη Λάρισα κάνει τη διάγνωση, αλλά τη λύση δίνει ένας χασάπης, ο Ρο Είκοσι. Η πάθηση του Φώτη είναι "ψυχική ανικανότητα". Ο Φώτης μπορεί να κάνει έρωτα με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα εκτός από τη δική του. Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα ο κολλητός του φίλος Ηλίας, ο άνθρωπος που πάντα έχει να δώσει την κατάλληλη συμβουλή, στην κατάλληλη στιγμή. Από τη στιγμή της διάγνωσης αρχίζουν να διαδραματίζονται στην οθόνη τα παράδοξα.

    Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως στο κέντρο, στην παραλία, στο Επταπύργιο, στο Ναυτικό Ομιλο, στο ξενοδοχείο Hyatt, σε σχολείο στην οδό Αλεξανδρείας. Σήμερα έγιναν γυρίσματα στη συμβολή των οδών Ερμού - Βενιζέλου, ενώ αργότερα θα γίνουν στα Κάστρα. Αύριο μία σκηνή θα γυριστεί στην παραλία με πτώση του Λάκη Λαζόπουλου στο Θερμαϊκό.

    Η νέα ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το Μάρτιο του 2004, ενώ εκτός από τον Λάκη Λαζόπουλο παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Τάνια Τρύπη, Τζένη Μπότση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Αννα Παϊτατζή, Απόστολος Τότσικας, Δημήτρης Σταρόβας (στο ρόλο του Ρο 20). Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Κράβα και του Λάκη Λαζόπουλου.

    [34] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

    Καλάβρυτα, 5 Αυγούστου 2003 (10:35 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων διοργανώνει από 1 μέχρι 10 Αυγούστου το Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων, με τη συμμετοχή διάσημων σολίστων, μαθητών, αλλά και φίλων της μουσικής.

    Η διοργάνωση περιλαμβάνει συναυλίες και happenings στους δρόμους της πόλης, καθώς και καταξιωμένους καλλιτέχνες.

    Το πρόγραμμα των Συναυλιών έχει ως εξής:

    Δευτέρα- Παρασκευή, 4-8 Αυγούστου

    Συναυλίες Συνόλων Σεμιναρίου - "Jazz in the street"

    Παρασκευή, 8 Αυγούστου

    Ρεσιτάλ Σαξοφώνου του Frederick Hemke

    Σάββατο, 9 Αυγούστου

    Jazz Concert: Marvin Stamm (trumpet) - Bill Mays (piano)

    Κυριακή, 10 Αυγούστου

    Τελετή Λήξης - Συναυλία του "Millenium Brass Quintet"

    Στους χώρους διεξαγωγής του Σεμιναρίου, σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, λειτουργεί έκθεση με έργα Ελλήνων συνθετών για πνευστά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης λειτουργούν εκθέσεις μουσικών οργάνων, βιβλίων, αξεσουάρ κλπ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 August 2003 - 18:13:56 UTC