Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΠΟ 23 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ
  • [02] ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • [04] Γ. ΔΡΥΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΕΞΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [05] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
  • [08] ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
  • [09] ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • [10] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 136.000 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [11] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ SEAFARM
  • [12] ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ''ΛΑΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ''
  • [13] ΚΛΙΜΑ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [14] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ
  • [15] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΚΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΔ
  • [16] ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ PKK ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [17] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΖΕΡ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [20] Ο ΝΤΑΡΙΟ ΣΜΟΓΕ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [21] Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 98-66 ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [22] ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΧΛΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [23] ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [24] Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [25] ΡΩΣΙΑ: Η Β. ΚΟΡΕΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΞΑΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [26] ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [27] ANAKAMΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [28] Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΖΗΤΑ ΠΙΣΩ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ
  • [29] ΟΠΕΚ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [30] ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [31] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
  • [32] ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ "ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ 2003"
  • [33] ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

  • [01] ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΠΟ 23 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Είκοσι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, διατυπώνουν τη διαφωνία τους στο άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών. Οι 23 αυτοί βουλευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Θ. Πάγκαλος, θεωρούν, όπως προκύπτει από το κείμενο της επιστολής, ότι θίγονται από το άνοιγμα των κωδικών, ενώ ο πρώην υπουργός, Θ. Πάγκαλος, φέρεται να δηλώνει ότι δεν έχει ποτέ παίξει στο Χρηματιστήριο.

    Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Δ. Γκούσκος, Φρ. Παπαδέλλης, Α. Φούρας, Θ. Πάγκαλος, Ν. Στρατηλάτης, Τ. Χωρέμης, Ι. Θωμόπουλος, Δ. Αλαμπάνος, Ι. Βαϊνάς, Ευτ. Κοντομάρης, Ν. Κατσέλη, Ν. Φλώρος, Χ. Τσιόκας, Φ. Ιωαννίδης, Π. Κουρουμπλής, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Δασκαλάκης, Σ. Στολίδης, Π. Κατσιλιέρης, Δ. Λιτζέρης, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Παπαθεμελής και Π. Κρητικός.

    Για τους ελέγχους αυτούς υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές (Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.), αναφέρουν οι βουλευτές και καλούν τα όργανα αυτά να προχωρήσουν σε οποιουσδήποτε ελέγχους.

    Το κείμενο

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής των 23 βουλευτών έχει ως εξής:

    "Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συντείνει στη διαφάνεια του δημόσιου βίου και πιστεύουμε πως οι ουσιαστικοί έλεγχοι των πεπραγμένων και της οικονομικής ανέλιξης, όσων κατείχαν δημόσιες θέσεις τα τελευταία χρόνια, επιβάλλονται. Η Βουλή οφείλει να θεσπίσει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο άμεσα. Δεν υπερψηφίζουμε τις συζητούμενες τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πιστεύουμε ως έχουν έντονα δημαγωγικά στοιχεία, σοβαρές νομοτεχνικές ατέλειες και στοχεύουν σε μικροπολιτική εκμετάλλευση. Αφετέρου, η πρόσκλησή μας να δηλώσουμε ότι εξουσιοδοτούμε τα αρμόδια όργανα να ερευνήσουν τις χρηματιστηριακές μας συναλλαγές, πέραν του γεγονότος πως αρκετοί από εμάς δεν έχουμε τέτοιες συναλλαγές, μας θίγει, γιατί θέτει σε αμφιβολία την αξιοπιστία των δηλώσεών μας περί "πόθεν έσχες". Υπάρχει άλλωστε η νομική ευχέρεια και τ' αρμόδια όργανα για να ελέγξουν την ακρίβεια των δηλώσεών μας. Ας ενεργοποιηθούν ν' ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους κι εφόσον προκύψουν θέματα προς διερεύνηση να κληθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να τις δώσουν. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να μετατίθεται το βάρος του δημοσίου βίου, κατά τρόπο έντονα παραπλανητικό, μόνον στον έλεγχο των βουλευτών.

    Πιστεύουμε πως το συντομότερο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση και η Βουλή, οφείλουν ν' αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία επέκτασης των ρυθμίσεων περί "πόθεν έσχες", κυρίως δε αποτελεσματικού ελέγχου της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων για όσους έχουν υπηρετήσει σε θέσεις στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση".

    Και ο Σ. Βαλυράκης

    Την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθεί η «υποχώρηση της δημοκρατικής λειτουργίας και η αδυναμία συμμετοχής των βουλευτών σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», ζητεί ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σ. Βαλυράκης.

    «Ενώ η συζήτηση που προβάλλεται αφορά στην εντιμότητα των πολιτικών, υποβαθμίζεται το πρόβλημα που είναι η απώλεια της αυτονομίας της πολιτικής και η υποταγή της στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», σημειώνει ο βουλευτής Χανίων σε ανοικτή επιστολή του προς τους συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφέρει ότι «ο κ. Σημίτης ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας, ως θιασώτης της συλλογικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων». Παρόλα αυτά, προσθέτει ο κ. Βαλυράκης, παρακολουθούμε φαινόμενα που παραπέμπουν στην «ενός ανδρός αρχή» με την έννοια της προσωπικής διαχείρισης των εξουσιών.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    «Ισχύουν απολύτως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι αποφάσεις που έλαβε με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, σημειώνοντας πως «η πρωτοβουλία για την υποβολή του ΄΄πόθεν έσχες΄΄ θα γίνει πράξη και οι δηλώσεις θα δοθούν στο γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Νικο Λεβογιάννη».

    Απαντώντας σεερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να λάβει μέτρα κατά των βουλευτών που συνυπέγραψαν τη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ζήτημα. Οταν έρθει η ώρα, όλοι θα καταθέσουν τις δηλώσεις τους ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν φθάνει να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνει».

    Τι λένε οι βουλευτές της ΝΔ

    -Ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη που τόσο διαφημίστηκαν, αποδεικνύονται κενές περιεχομενου και επιβεβαιώνουν ότι οδηγούν σε συγκάλυψη.

    -Ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο κ. Σημίτης με την επιστολή αυτή παίρνει ένα ηχηρο ράπισμα, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να ενοχοποιείται ούτε το χρηματιστήριο ούτε οι βουλευτές. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι την ευθύνη για το σκάνδαλο του Χρηματιστηριου την έχει η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της δημόσιας διοίκησης που διαχειρίστηκαν τεράστια ποσά.

    -Ο Β. Πολύδωρας χαρακτήρισε ως πομφόλυγα την πρόταση του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι χρειάζεται θεσμική θωράκιση και ανέφερε ότι οι θερινές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομενου και του εκλογικού νόμου δείχνουν ότι είναι αδειανό πουκάμισο.

    [02] ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, συγκάλεσε για το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Καστανίδης.

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων που συνεχίζουν την αποχή τους, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων που έλαβε η ηγεσία της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (15:11 UTC+2)

    Τις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η ευελιξία και επιτάχυνση της τοπικής ανάπτυξης, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για το Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    Επισημαίνοντας ο κ. Σημιτής ότι "το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα, εξάντλησε πια τα όρια του", τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση των αποκαλούμενων μητροπολιτικών δήμων, ενώ θα επέλθουν αλλαγές και στη λειτουργία των νομαρχιών και των περιφερειών.

    Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - συζήτησε την προοπτική ίδρυσης μητροπολιτικών διοικήσεων σε ευρύτερες περιοχές, (π.χ. στο πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών - Πειραιώς και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης), τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την οργάνωση της περιφέρειας και τη συμβολή των δήμων στην εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ.

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ως εξής:

    «Εξετάσαμε σήμερα θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού χτες συνάντησα τους εκπροσώπους της. Υπάρχουν δήμοι που λειτουργούν πολύ καλά, υπάρχουν όμως και δήμοι οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα. Αλλά υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα. Οι δήμοι, επειδή οι συνθήκες αλλάζουν, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της απαιτητικής εποχής μας. Να επιταχύνουν την τοπική ανάπτυξη, να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο έχουν, με βάση το Σύνταγμά μας, αλλά και με βάση την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    »Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήσαμε λοιπόν το Νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος ήδη αποτελεί αντικείμενο εποικοδομητικού διαλόγου με την ΚΕΔΚΕ και θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο διαλόγου έως ότου καταθέσουμε το σχέδιο του στη Βουλή, στην ολομέλεια, το φθινόπωρο, για ψήφιση.

    »Περιορίζω την ανακοίνωσή μου στο να αναφέρω τις βασικότερες πρωτοβουλίες που διατυπώνουμε σε αυτό τον Κώδικα. Πρωτοβουλίες που θέλουμε να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών για καλύτερη λειτουργία, μεγαλύτερη διαφάνεια και εξυπηρέτηση του πολίτη.

    »Το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα, εξάντλησε πια τα όρια του. Για αυτό και αναμορφώνουμε την εσωτερική δομή του δήμου, αναβαθμίζουμε το δημοτικό συμβούλιο, τη δημαρχική επιτροπή και καθιερώνουμε την εσωδημοτική δημοκρατία. Ενισχύουμε έτσι τη νομιμοποίηση των δημοτικών αρχόντων αλλά και την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

    »Διαπιστώνουμε ότι ο νέος δήμος πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς την οργάνωσή του και να έχει ένα διαφορετικό σχήμα ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις, σε κάθε σημείο της χώρας. Δεν μπορεί να είναι όλοι οι δήμοι το ίδιο σε μια χώρα η οποία παρουσιάζει τόσες πολλές διαφορετικές ανάγκες και έχει υποχρέωση ο δήμος να αναλάβει τόσες διαφορετικές δράσεις.

    »Η λειτουργία ενός σύγχρονου δήμου πρέπει να είναι αποκεντρωμένη, πρέπει να είναι διαφανής. Ο έλεγχος των ΟΤΑ, τόσο ο προληπτικός, όσο και ο κατασταλτικός γίνεται υποχρεωτικός, επειδή για εμάς η διαφάνεια συνιστά θεμελιώδη αρχή για τη λειτουργία των δήμων και θέλουμε να ελέγξουμε, όπως και οι ίδιοι οι δήμοι, σπατάλες και κακοδιαχείριση.

    »Ο νέος σύγχρονος δήμος για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να λειτουργεί με βάση ένα τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα και θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό ειδικότερα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, ανάπτυξης υπηρεσιών και οικονομικό προγραμματισμό.

    »Εκσυγχρονίζουμε ριζικά και απλοποιούμε το πλαίσιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις. Θα προσφέρουμε έτσι περισσότερο και θα αποφύγουμε τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις.

    »Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών επιβάλλει τη σύμπραξη περισσοτέρων δήμων. Η ανάγκη αυτή γίνεται προφανής στις περιοχές αστικής ανάπτυξης, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τις συγκοινωνίες, την πολιτική προστασία, τις υποδομές. Ότι δεν μπορεί να πετύχει ένας δήμος μπορεί να το πετύχουν περισσότεροι μαζί, πολύ πιο αποτελεσματικά. Για αυτό προωθούμε με βάση τις γεωγραφικές ενότητες και τις επαρχίες τις διαδημοτικές συνεργασίες, τις Συμπολιτείες όπως τις ονομάζουμε.

    »Τέλος η λειτουργία του δήμου, όπως η χρήση των πόρων, οφείλει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πόροι.

    »Χτες συζήτησα με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέλω πολύ σύντομα να επαναλάβω ορισμένα, πιστεύω, σημαντικά σημεία.

    »Υπάρχουν νέες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η δημοτική αστυνομία, τα Κέντρα πληροφόρησης του Πολίτη και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Και αυτές οι αρμοδιότητες, αλλά και όσες άλλες έχουν μεταφερθεί θα λειτουργήσουν και θα χρηματοδοτηθούν και από την κυβέρνηση.

    »Το ειδικό πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, το οποίο βοηθά τους δήμους σε αναπτυξιακές δραστηριότητες θα γίνει μόνιμος θεσμός και θα έχει ένα μόνιμο κορμό από πόρους, οι οποίοι θα προέλθουν από ειδικές δράσεις των υπουργείων, οι οποίες θα συνενωθούν.

    »Επίσης για να βοηθήσουμε ορισμένους δήμους που είναι υπερχρεωμένοι θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση χρεών με δανεισμό και όρους ευνοϊκούς. Ο ευρωπαϊκός χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ισχύσει και στη χώρα, είναι γενικοί κανόνες οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη. Τέλος θέλω να τονίσω ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι οι μισθοί και οι υποχρεώσεις των υπαλλήλων τους αφορούν κυρίως στους ίδιους.

    Σήμερα δεν περιοριστήκαμε μόνο σε αυτό. Συζητήσαμε την προοπτική ίδρυσης μητροπολιτικών διοικήσεων σε ευρύτερες περιοχές, π.χ. στο πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών - Πειραιώς και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    »Αναφερθήκαμε στη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διότι και αυτή πρέπει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για την ανάπτυξη. Συζητήσαμε την οργάνωση της περιφέρειας και όλα αυτά τα θέματα μαζί με τα θέματα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν αντικείμενο και άλλων συζητήσεων και αντικείμενο διαλόγου.

    »Τέλος αναφερθήκαμε στην προσφορά ή στη συμβολή που πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι νομαρχίες στην εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ. Καλώ τους νομάρχες και τους δημάρχους να πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, το οποίο σήμερα προγραμματίζεται να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται μελέτες, δράσεις να ξεκινήσουν να γίνουν.

    »Ολα γύρω μας αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Στο θεσμικό περιβάλλον που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε διαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών και να προσαρμόζουμε τους θεσμούς σε αυτές τις νέες ανάγκες, ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης. Πιστεύουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, σε ένα σημαντικό βήμα, ώστε ο πολίτης να έχει στήριξη στον τόπο που ζει και η στήριξη αυτή να είναι συνεχής, να είναι ποιοτική να ικανοποιεί τις ανάγκες του".

    [04] Γ. ΔΡΥΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΕΞΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Μπροστά σε 600 και πλέον στελέχη, συνεταιριστικά και αγροτικά του ΠΑΣΟΚ, παρουσία της ηγεσίας του (πρόεδρος Κ. Σημίτης, γραμματέας Μιχ. Χρυσοχοίδης) και πολλά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανέλυσε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Δρυς.

    Με ιδιαίτερη έμφαση, αναφέρθηκε στις ριζικές αλλαγές που επιφέρει η νέα ΚΑΠ σημειώνοντας ότι, κατ' αρχήν καθιερώνει το "εισόδημα ασφάλειας" κατά το πρότυπο των μέχρι τώρα ισχυόντων "τιμών ασφαλείας" για τα διάφορα προϊόντα.

    Με αναλυτικό τρόπο, ο κ. Δρυς, παρουσίασε τους νέους όρους που προσδιορίζουν την ΚΑΠ της Ε.Ε., όπως είναι η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, η πολλαπλή συμμόρφωση σε κανόνες φιλικούς προς το περιβάλλον και την ευζωϊα των ζώων και η μείωση των επιδοτήσεων, από την οποία - όπως επισήμανε - εξαιρείται το 92% των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Δρυς παρουσίασε το σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει 6 μέτρα και θα εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος του 2004, όπως είπε, σε μια "πορεία προς τους Αγρότες", ώστε όλοι οι Ελληνες γεωργοί να ενημερωθούν για τη νέα ΚΑΠ. Στη συνέχεια, ο υπουργός Γεωργίας έκανε ένα μίνι απολογισμό για το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, κατά την τελευταία διετία.

    [05] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    «Μόνο για την ταμπακέρα δεν μίλησε ο πρωθυπουργός. Και η ταμπακέρα είναι τα χρέη του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή εκείνα που αποτελούν έσοδά της, αλλά που οι κυβερνήσεις έχουν παρακρατήσει, ενώ τα έχουν εισπράξει», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία σχολιάζεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    «Αποτέλεσμα είναι να στρέφονται οι δήμοι και οι νομάρχες προς τον λαό, για να τον αφαιμάξουν επιπροσθέτως», τονίζει το ΚΚΕ και σημειώνει ότι το ίδιο γίνεται και με τις παρεχόμενες αρμοδιότητες.

    «Το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Η πάλη για την απόδοση των παρακρατημένων είναι χρέος κάθε δήμαρχου, νομάρχη και συμβούλου, που δεν σκοπεύει να παραδώσει τα πάντα υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (20:38 UTC+2)

    «Οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι εκείνοι που εξαγγέλλουν και υπόσχονται λίγο πριν από τις εκλογές, όλα όσα όφειλαν να έχουν υλοποιήσει εδώ και χρόνια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι η οικονομία υπονομεύεται από την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Αν αυτό ονομάζεται εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής, τότε ασφαλώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πώς αντιλαμβάνεται αυτή η Κυβέρνηση τη διαχείριση της καθημερινότητας και στο πώς οραματίζεται το μέλλον του τόπου», είπε και πρόσθεσε:

    «Ας πάψει, επιτέλους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η πρόοδος της συνεργασίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το υπουργείο Εξωτερικών στην Αλβανία, όπως και πιθανές νέες μορφές συνεργασίας και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων μέσω της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας που παρέχει η Ελλάδα στις χώρες αυτές, όπως προβλέπεται από την Επιτροπή Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC) του ΟΟΣΑ.

    Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί μια από τις υψηλές προτεραιότητες της DAC για παροχή επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

    [08] ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της κυκλοφορίας στα βασικά εθνικά δίκτυα από ελικόπτερα της αστυνομίας εφαρμόζει από αύριο και για όλο τον Αύγουστο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και γενικότερα η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιούνται συνεχείς πτήσεις με τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων τα τρία της Αστυνομίας και το τέταρτο μισθωμένο με το πλήρωμά του από την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Το ένα θα επιτηρεί την περιοχή του νομού Αττικής, το δεύτερο την εθνική Αθηνών -Λαμίας από την Αθήνα μέχρι την Πελασγία και το τρίτο την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών. Το τέταρτο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και θα επιτηρεί τη συμπρωτεύουσα και το εθνικό δίκτυο από τη Λάρισα μέχρι την Καβάλα.

    Στα τέσσερα ελικόπτερα θα επιβαίνουν αξιωματικοί της Τροχαίας που θα έχουν απευθείας επικοινωνία με περιπολικά στο έδαφος για να δίνουν κατευθύνσεις για την καλύτερη αστυνόμευση.

    Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και στο τέλος του Αυγούστου θα εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα μισθωθούν άλλα δύο ελικόπτερα από την Ολυμπιακή Αεροπορία για ένα χρόνο, ώστε το πρόγραμμα να εφαρμόζεται μόνιμα και σε όλη τη χώρα.

    [09] ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Την εκδημία του πρώην μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Σπυρίδωνα, κατά κόσμον Σπυρίδωνα Κυβετού, ανήγγειλε σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος.

    Ο εκλιπών, που είχε παραιτηθεί για λόγους υγείας πριν από λίγους μήνες από τη Μητρόπολη, γεννήθηκε το 1919 στη Ζάκυνθο και χειροτονήθηκε διάκονος το 1944 και πρεσβύτερος το 1956. Το ίδιο έτος αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Μεσσηνίας από το 1958 έως το 1974 και ως καθηγητής στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας από το 1956 έως το 1971. Μητροπολίτης Ζιχνών εξελέγη το 1974.

    Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου Ζιχνών και εν συνεχεία η σορός του εκλιπόντος ιεράρχου θα ενταφιασθεί στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών.

    Ο εκλιπών ιεράρχης έτυχε πολλών διακρίσεων για την εθνική και κοινωνική του δράση και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στο θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας για την οποία και συνέγραψε πολλά βιβλία.

    [10] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 136.000 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Σε 136.000 ευρώ ανέρχεται συνολικά το ποσό των προστίμων για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.   

    Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην εταιρία ALPHA ΑΕΔΑΚ για παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας των ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΧ.

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 8.000 ευρώ στην εταιρία ARROW AEEX και 8.000 ευρώ στην εταιρία ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕΧ διότι η ονομαστική αξία αναφοράς των μετοχών επί των οποίων είχαν συνάψει σύμβαση πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς, υπερέβη το επιτρεπόμενο 50% των τοποθετήσεων της εταιρίας επί των μετοχών.

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην εταιρία EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕΕΧ διότι το περιθώριο ασφάλισης επί των συναλλαγών σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα υπερέβη το επιτρεπόμενο 6% των ιδίων κεφαλαίων της.

    -Την επιβολή προστίμου ύψους 59.000 ευρώ στην εταιρία EUROCORP ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., 12.000 ευρώ στην εταιρία ΑΞΟΝ ΑΧΕ και 24.000 ευρώ στην εταιρία RATE CAPITAL ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ.

    Περαιτέρω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

    - Την άδεια λειτουργίας στην εταιρία ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΕΔ Ε.Ε.Α.Π.

    - Την τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας Συστήματος Aϋλων Τίτλων. Με την τροποποίηση

    αυτή ο ειδικός διαπραγματευτής παραγώγων εκτός της μερίδας επενδυτή αποκτά στο ΣΑΤ νέα μερίδα, η οποία ονομάζεται μερίδα ειδικού διαπραγματευτή παραγώγων, όπου καταχωρεί αποκλειστικά αξίες που προκύπτουν από την εκκαθάριση συναλλαγών που διενεργεί στην αγορά παραγώγων και από την εκκαθάριση συναλλαγών σε αξίες που διενεργεί για την κάλυψη κινδύνων τους οποίους αναλαμβάνει.

    - Την προσωρινή αναστολή κατ' εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 της λειτουργίας της εταιρίας ΑΜΡ ΑΕΛΔΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη επειδή διαπιστώθηκαν, ύστερα από έλεγχο, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    - Με αφορμή υποβολή αιτημάτων από τις εταιρίες DOMUS AEEX και ΟΡΤΙΜΑ ΑΕΕΧ για μεταβολή σκοπού, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τη μεταβολή αυτή επειδή οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου είναι εταιρίες αποκλειστικού σκοπού και έχουν εισαχθεί στο Χ.Α με ειδική διαδικασία.

    [11] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ SEAFARM

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Στην καταγγελία της σύμβασης κοινοπρακτικού δανείου της Seafarm Ionian Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε., διαχειρίστρια του οποίου είναι η Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησαν οι πιστώτριες Τράπεζες.

    Σύμφωνα με επιστολή της εισηγμένης προς τις χρηματιστηριακές αρχές με την εξέλιξη αυτή το υπόλοιπο κεφαλαίου και τόκων του δανείου καθίσταται μεν απαιτητό, πλην όμως δεν επηρεάζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, δεδομένου ότι δεν επίκειται απόπειρα είσπραξης του ποσού αυτού και οι εν λόγω προσπάθειες συνεχίζονται.

    Επίσης έχει διακοπεί και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής που είχε εκδοθεί σε βάρος της εταιρείας από μία εκ των τραπεζών του κοινοπρακτικού δανείου.

    Τέλος, η Seafarm γνωστοποιεί ότι μετά την παραπάνω εξέλιξη οι διαταγές πληρωμές σε βάρος της εταιρείας που είναι σε εκκρεμότητα προς τακτοποίηση ανέρχονται συνολικά σε 558.000 ευρώ και αφορούν οφειλές από διάφορα θέματα.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Seafarm η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει θέσει σε επιτήρηση τη διαπραγμάτευση της μετοχής της.

    [12] ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ''ΛΑΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ''

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Την υλοποίηση τεσσάρων λιμενικών έργων ανέλαβε το τελευταίο διάστημα η κατασκευαστική εταιρία Λάμδα Τεχνική ΑΕ, η οποία αποτελεί μέλος του Ομίλου της Παντεχνική ΑΕ και είναι κάτοχος εργοληπτικού πτυχίου της νέας 4ης τάξης του ΜΕΕΠ. Συγκεκριμένα, η Λάμδα Τεχνική ΑΕ ανέλαβε να κατασκευάσει το αλιευτικό καταφύγιο στον Μώλο του νομού Φθιώτιδος που είναι έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα κάνει και την ανακατασκευή του κρηπιδότοιχου στο λιμάνι της Κισάμου Κρήτης έναντι του ποσού των 2,9 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, η θυγατρική της Παντεχνική ΑΕ ανέλαβε μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων την κατασκευή του λιμενίσκου Μαύρης Λιμνώνας στα Σφακιά Κρήτης (β΄φάση) με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, αλλά και του λιμένα της Κυλλήνης, έργο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.

    Τα τέσσερα αυτά νέα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12,2 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, η Λάμδα Τεχνική ΑΕ πρόκειται σύντομα να υπογράψει τις συμβάσεις για την ανάθεση αυτοτελώς ή σε κοινοπρακτική μορφή σειράς νέων λιμενικών έργων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.

    Η Λάμδα Τεχνική ΑΕ, η οποία ανήκει κατά 80% στην εισηγμένη Παντεχνική ΑΕ, αποτελεί τον βραχίονα του ομώνυμου κατασκευαστικού Ομίλου στο χώρο των λιμενικών έργων καθώς διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη υποδομών αυτού του είδους.

    Τα τελευταία χρόνια η θυγατρική της Παντεχνική ΑΕ έχει συμμετάσχει στην κατασκευή ορισμένων σημαντικών λιμενικών έργων που έγιναν στη χώρα μας, όπως είναι η ανάπτυξη του λιμένα της Ζακύνθου (τραπεζοειδής προβλήτας), οι μαρίνες Μεσολογγίου, Ζακύνθου και Κατακόλου, η λιμενική εγκατάσταση υποδοχής κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Ζακύνθου, το καταφύγιο σκαφών στην κοινότητα Πλαταριάς και στις Οινούσσες κ.α.

    [13] ΚΛΙΜΑ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Η άνοδος του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,4%, η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στο Σικάγο και τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της ανεργίας δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στη Wall Street, καθώς αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για τη διατήρηση της ανάκαμψης της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, δηλαδή το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 2,4% δεύτερο τρίμηνο, έναντι του 1,4% το πρώτο τρίμηνο, μακριά από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,5%.

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο της ανεργίας, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκε στις 388.000, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 400.000.

    Περαιτέρω, ένδειξη ότι η βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να επεκτείνεται, αποτελεί και η αύξηση του μηνιαίου βιομηχανικού δείκτη της περιοχής του Σικάγου, ο οποίος σημείωσε άνοδο στο 55,9 τον Ιούλιο από 52,5 τον προηγούμενο μήνα, αν και οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για άνοδο στο 53,8.

    Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, βρίσκεται η μετοχή της Procter & Gamble, η οποία πραγματοποίησε «άλμα» σχεδόν 2 ποσοστιαίων μονάδων, έπειτα από την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του γίγαντα καταναλωτικών προϊόντων ανήλθαν στα 87 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο, έναντι των 77 σεντς στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Επίσης, ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil ανακοίνωσε κέρδη 62 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο, έναντι των 39 σεντς της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, υπερβαίνοντας κατά 7 σεντς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Στο σκηνικό αυτό και στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 1,58% και διαμορφωνόταν στις 9.345,57 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν κατά 1,80% και βρισκόταν στις 1.751,93 μονάδες, και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 με κέρδη 1,56% διαμορφωνόταν στις 1.002,89 μονάδες.

    Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της Walt Disney, με τους αναλυτές να αναμένουν υποχώρηση στα 16 σεντς ανά μετοχή, έναντι 17 σεντς πέρυσι.

    Σ.Α.

    [14] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ

    Φρανκρφούρτη, 31 Ιουλίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2,00%, 3,00% και 1,00% αντιστοίχως.

    [15] ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΚΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΔ

    Χάγη, 31 Ιουλίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICTY) επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Σερβοβόσνιο πρώην δήμαρχο και γιατρό Μίλομιρ Στάκιτς καθώς κρίθηκε ένοχος για διώξεις και εξοντώσεις Μουσουλμάνων και Κροατών το 1992. Πρόκειται για την πρώτη ποινή ισόβιας κάθειρξης που επιβάλει το ΙCTY, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Στάκιτς κατηγορήθηκε για γενοκτονία, ωστόσο τελικά κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκστρατείας δίωξης εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών κατοίκων της πόλης Πρίγεντορ, όπου ήταν δήμαρχος.

    Ο Στάκιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη πολλών ατόμων από την πόλη, ή στην εξόντωσή τους, με τη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ομάρσκα το Μάιο του 1992.

    [16] ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ PKK ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Αγκυρα, 31 Ιουλίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασε η Αγκυρα στο σχέδιο των ΗΠΑ να εξοριστούν τα στελέχη του ΡΚΚ στη Νορβηγία, αναφέρει ο σημερινός τουρκικός τύπος.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hόrriyet» αρμόδιος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διατυπώνοντας την αντίδρασή του είπε: «Πηγαίνει η Αλ Καϊντα στη Νορβηγία, έτσι ώστε να πάνε και τα στελέχη του ΡΚΚ εκεί;».

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σχετικά με το θέμα είπε χθες ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».

    Επίσης, ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αγκυρα είπε για το θέμα: «Μίλησα με τους αρμοδίους της χώρας μου. Εκείνοι δεν έχουν καμία τέτοια πληροφορία».

    Η «Aksam» κάνει αναφορά στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ενόχληση στην Αγκυρα για το θέμα της εξορίας μελών του ΡΚΚ στη Νορβηγία».

    Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Αγκυρα, που μετέβη χθες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αμερικανο-κουρδικής Οργάνωσης Επικοινωνίας (ΑΚΙΝ), Νετζμεττίν Κερίμ που είπε πει στο γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ότι «ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ-KADEK, τα οποία δεν θα επωφεληθούν από τον Νόμο Επαναφοράς στην Κοινωνία θα εξοριστούν στη Νορβηγία» είπε: «Οι εν λόγω πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι καρποί φαντασίας».

    Η «Sabah» αναφέρεται επίσης στο ίδιο θέμα με τον τίτλο «Το σχέδιο για τη Νορβηγία διαψεύσθηκε από τρεις πλευρές» και γράφει ακόμη πως αρμόδιοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα χαρακτήρισαν τον ισχυρισμό ως «τελείως αβάσιμο».

    Ακόμη είπαν ότι η μοναδική φόρμουλα που σκέπτονται για την περίπτωση αυτή είναι τα στελέχη του ΡΚΚ να συλληφθούν και να σταλούν στην Τουρκία.

    [17] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 31 Ιουλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Στην πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ιλτέρ Τουρκμέν, που αρθρογραφεί στην «Hόrriyet» και στο τελευταίο άρθρο του είχε προτείνει για το σχέδιο Ανάν να αποφασίσει «ο λαός» του ψευδοκράτους απάντησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Συγκεκριμένα ο Ντενκτάς είπε ότι το δημοψήφισμα θα ήταν περιπέτεια και τόνισε

    ότι η συμφωνία που θα γίνει στην Κύπρο με βάση το σχέδιο Ανάν θα εξαλείψει όλα τα δικαιώματα της Τουρκίας στο νησί και θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους σε θέση μειονότητας που τίθεται υπό προστασία.

    Σύμφωνα με τη «Hόrriyet» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε: «Είναι αδικία να ζητείται δημοψήφισμα για ένα σχέδιο, εξ αιτίας του οποίου δεν θα μείνει ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο νησί σε διάρκεια 10-15 ετών. Ενώ μπορούμε να προστατεύσουμε το 'Κράτος' μας γιατί να προτιμήσουμε αυτούς τους τρόπους που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη 'χώρα' μας;».

    Επίσης τόνισε ότι «είναι αδικία να παρουσιάζεται το Κυπριακό μπροστά στην Τουρκία όσον αφορά την ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό που λέγεται 'ή Κύπρος ή ένταξη στην ΕΕ' δεν θα πρέπει στην ουσία να αποτελεί θέμα προτίμησης για την Τουρκία».

    «Η Τουρκία δεν είναι αναγκασμένη να ενταχθεί στην Ε.Ε. παραιτούμενη από τα δικαιώματά της στην Κύπρο και υποκύπτοντας στους Ελληνες στο Αιγαίο. Εάν η Ε.Ε. θέλει πράγματι την ένταξη της Τουρκίας πρέπει να ασκήσει ίση συμπεριφορά, πρέπει να δει τα όσα έκαναν οι Ελληνοκύπριοι στους Τουρκοκύπριους με τον ισχυρισμό ότι είναι 'η νόμιμη κυβέρνηση' του νησιού και να λάβει υπόψη τις συμφωνίες του 1960», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και σημείωσε:

    «Γιατί επικρίνεται το γεγονός ότι προσπαθούμε να προστατεύσουμε το 'Κράτος' μας; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Στην Κοπεγχάγη δεν χάσαμε καμία ευκαιρία, απλά δεν μπόρεσαν να μας ξεγελάσουν».

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι στη συνάντηση κορυφής στη Χάγη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος πρόβαλλε περισσότερους όρους από τον ίδιο.

    «Αποτελεί άδικη προσέγγιση το να ζητείται να γίνει δημοψήφισμα για ένα έγγραφο για το οποίο δεν εξασφαλίσθηκε συνεννόηση, για ένα έγγραφο του οποίου οι περισσότερες σελίδες είναι κενές, για ένα έγγραφο για το οποίο και οι δύο πλευρές είπαν ότι δεν είναι έτοιμο για δημοψήφισμα και περιέχει απαράδεκτα ελαττώματα», υπογράμμισε.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΖΕΡ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 31 Ιουλίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να μετατρέψει σε κρατική απόφαση το θέμα της αποστολής στρατιωτών στην ειρηνευτική δύναμη που θα συσταθεί στο Ιράκ, μετά το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, τώρα θα ζητήσει και την άποψη του προέδρου της χώρας Αχμέτ Νεντζέτ Σεζέρ.

    Η καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, με τον κ. Σεζέρ αναμένεται να μετατραπεί σε τριμερή συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

    Στο μεταξύ το θέμα της αποστολής Τούρκων στρατιωτών αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές που πραγματοποιεί στην Τουρκία ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Ιράκ Τζον Σάβερς.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Βετσντί Γκιονούλ και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε πάντως ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει κι αυτήν την φορά το έγγραφο που απαιτείται για την αποστολή στρατιωτών από τη Βουλή, θα πρέπει να παραιτηθεί.

    Ακόμη είπε πως θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ληφθεί απόφαση για την αποστολή στρατιωτών.

    Οσον αφορά το ΡΚΚ ο κ. Ντεμιρέλ σχετικά με το Νόμο Επαναφοράς στην Κοινωνία τόνισε πως το ΡΚΚ δεν τελειώνει ποτέ. «Μπορεί να αλλάξει όνομα, να μικρύνει, να αποσυρθεί κάπου, αλλά δεν τελειώνει. Το ΡΚΚ είναι κουρδικός εθνικισμός και θα συνεχιστεί μέχρι να συσταθεί κουρδικό κράτος», ανέφερε.

    Ο κ. Ντεμιρέλ επεσήμανε ότι αναλογεί τώρα μεγάλη ευθύνη στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ομάδα που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 40 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτήν, δεν μπορείτε να τη διατηρείτε εκεί. Εάν οι ΗΠΑ δεν ενεργήσουν ανάλογα και παραβλέψουν, τότε θα θεωρηθεί ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της παρεμπόδισης της τρομοκρατίας».

    [19] ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λευκωσία, 31 Ιουλίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα θεσμικά της όργανα, και το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο για την προώθηση της πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

    Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα βοηθήσει τη σύντομη λύση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο ΝΤΑΡΙΟ ΣΜΟΓΕ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο διεθνής Κροάτης αμυντικός Ντάριο Σμόγε μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Profit 96,6 για το ενδεχόμενο μετεγγραφής του στον Παναθηναϊκό και διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει με τους «πράσινους».

    «Δεν έχω καμία ενημέρωση για ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Εμεινα εδώ και

    λίγο καιρό ελεύθερος από τη Ντιμανό Ζάγκρεμπ και αυτή τη στιγμή ψάχνω ομάδα

    για να συνεχίσω την καριέρα μου", τόνισε ο Ντάριο Σμόγε και συνέχισε: "Δεν με έχει πάρει κανένας απότον Παναθηναϊκό τηλέφωνο, δεν είχα κάποια επικοινωνία γι'αυτό το θέμα. Ίσως το σενάριο δημιουργήθηκε λόγω της παρουσίας του Βέλιμιρ Ζάετς στον Παναθηναϊκό,

    ωστόσο σας διαβεβαιώνω οτι δεν είχαμε καμία επαφή».

    Ο ίδιος πάντως μίλησε και για τον Παναθηναϊκό. «Φυσικά και με ενδιαφέρει το ενδεχόμενο μετεγγραφής μου στον Παναθηναϊκό, καθώς είναι από τις πιο γνωστές ομάδες στην Ευρώπη . Ξέρω αρκετά πράγματα για τον Παναθηναϊκό, αφού εκεί αγωνίζονται αρκετοί συμπατριώτες μου όπως ο Γκόραν Βλάοβιτς και ο Σίλβιο Μάριτς. Θα ήταν τιμή μου να πάρω μετεγγραφη στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο δεν έχω καμία ενημέρωση γι αυτό το θέμα. Αυτόν τον καιρό είμαι σε διαπραγματεύσεις με την Μόναχο 1860 και κάποιες ομάδες της πατρίδας μου, όμως αν έρθει πρόταση από τον Παναθηναϊκό είμαι πρόθυμος να την συζητησω».

    Αναφερόμενος στην φυσική του κατάσταση ο Ντάριο Σμόγιε επισήμανε: «Είμαι σε καλή φυσική κατάσταση, αν και έχω φύγει εδώ και λίγο καιρό από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Προπονούμαι με μια ομάδα της πατρίδας μου για να μν μείνω πίσω σε θέματα αντοχής. Όταν υπογράψω σε κάποια ομάδα θα είμαι απόλυτα έτοιμος και απλά θα χρειατώ ένα μικρό χρονικό διάστημα προσαρμογής».

    [21] Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 98-66 ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ανετη νίκη με 98-66 επί της Ουγγαρίας πέτυχε η εθνική μας ομάδα νέων ανδρών στο μπάσκετ κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην πόλη Μούρσκα Σόμποτα της Σλοβενίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για την τελική φάση του θεσμού χρειάζεται άλλη μια νίκη.

    Οι παίκτες του Νίκου Σταυρόπουλου ξεκίνησαν δυνατά, πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού και έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν η πολύ καλή άμυνα που εφάρμοσαν οι διεθνείς μας.

    Τα δεκάλεπτα: 30-20, 59-36, 83-49, 98-66

    Τους πόντους της Εθνικής πέτυχαν οι: Σουρλής 2, Ξανθόπουλος 11, Πρίντεζης 2, Βασιλειάδης 18, Αποστολίδης 11, Μαγκουνής 16, Αγγελόπουλος 4, Περπέρογλου 12, Μαυροκεφαλίδης 4, Βασιλόπουλος 2, Βουγιούκας 6, Παπανικολάου 10.

    [22] ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΧΛΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Μετά από επτά χρόνια απουσίας από το ελληνικό πρωτάθλημα ο Νίκος Μαχλάς επιστρέφει σε αυτό. Η επιστροφή του θα γίνει με την φανέλα του Ηρακλή, αφού ο 30χρονος επιθετικός συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Γηραιό για τον επόμενο χρόνο. Ο παίκτης αναμένεται στη Θεσσαλονίκη αύριο στις 11:00.

    Σημαντικό ρόλο στην τελική του απόφαση έπαιξε ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ, με τον οποίο συνεργάστηκε στον ΟΦΗ. Οι άνθρωποι της διοίκησης είδαν με ικανοποίηση την ολοκλήρωση της μεταγραφής, αφού αναπόφευκτα θα αναβαθμίσει το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει και ελπίδες για επίτευξη κάποιου μεγάλου στόχου.

    Ο Νίκος Μαχλάς το καλοκαίρι του 1996 είχε πάρει μεταγραφή από τον ΟΦΗ στη Φίτεσε, όπου έμεινε τρία χρόνια. Το 1999 τον απέκτησε ο Αγιαξ δαπανώντας 4,5 δισ. δραχμές. Ομως, η κόντρα με τον προπονητή Ρόναλντ Κούμαν τον παρόπλισε και κατόπιν τον οδήγησε δανεικό στην Σεβίλη.

    [23] ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Πέντε νέες μεταγραφές και τρεις ανανεώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Αρη. Συγκεκριμένα υπέγραψαν τα νέα συμβόλαιά τους με την ομάδα οι: Κώστας Φραντζέσκος, Βασίλης Σπέρτος, Θόδωρος Γκίτκος, Μάγκνους Σελάντερ και Γιάννης Λαζανάς. Επίσης ανανέωσαν τη συνεργασία τους οι Ανδρέας Σκέντζος, Αλέξανδρος Δέλιος και Χέζους Μπράγκα.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η ΠΑΕ Αρης κάνει λόγο ότι: «Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Αρης σεβόμενο και το τελευταίο ευρώ της πολύτιμης οικονομικής βοήθειας των φιλάθλων κατάφερε να ολοκληρώσει μεταγραφές και ανανεώσεις ποδοσφαιριστών η προσφορά των οποίων θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του μικρού κόστους απόκτησής τους. Η διοίκηση της ΠΑΕ με σύνεση και υπευθυνότητα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την οικοδόμηση μιας ισχυρής ομάδας που θα είναι ικανή να διαγράψει μια αξιοπρεπή πορεία στις προσεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις της».

    [24] Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Ευτυχές τέλος για την ΑΕΚ είχε η υπόθεση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Μετά από αρκετές ημέρες έντονου ''φλερτ'' ο Νίκος Λυμπερόπουλος είπε το πολυπόθητο για την Ενωση «ναι» και έτσι θα φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ για τα επόμενα 2+1 χρόνια.

    Ο διεθνής μεσοεπιθετικός και πρώτος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, αφού πήρε τις κατάλληλες οικονομικές εγγυήσεις από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, αποφάσισε να αλλάξει φανέλα. Παράληλλα πήρε και μια πολύ μεγάλη προκαταβολή, που αγγίζει περίπου τα 200.000 ευρώ. Στο πρόσωπο του Νίκου Λυμπερόπουλου οι άνθρωποι της διοίκησης της Ενωσης βλέπουν τον ποδοσφαιριστή, που θα αντικαταστήσει τον Ντέμη Νικολαίδη που συνεχίζει την καριέρα του στο εξωτερικό.

    [25] ΡΩΣΙΑ: Η Β. ΚΟΡΕΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΞΑΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Μόσχα, 31 Ιουλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα διεμήνυσε ότι η Πιονγιάνγκ τάσσεται υπέρ της έναρξης εξαμερών συνομιλιών, περιλαμβανόμενης της Ρωσίας, για την επίλυση της διένεξης σχετικά με το βορειοκορεάτικο πυρηνικό πρόγραμμα.

    Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα, Πακ ι Τσουν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι πρόθυμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος με τον όρο να συμμετέχει και η Ρωσία σε αυτές.

    Οι συνομιλίες θα γίνουν ανάμεσα σε έξι χώρες: Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ρωσία.

    [26] ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Τα καλά νέα για την αμερικανική οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει στις 19,30 ώρα Ελλάδος κέρδη 1,51% και το δείκτη των μετοχών της νέας τεχνολογίας Nasdaq να κερδίζει 1,77%.

    Η πορεία αυτή της Wall Street, επηρέασε άμεσα και όσα από τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτουργούν μέχρι αργά το απόγευμα. Έτσι στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο δείκτης DAX κέρδιζε 1,18%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC40 σημείωνε κέρδη κατά 1,18%.

    [27] ANAKAMΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Ανέλπιστη ανάκαμψη, σημείωσε το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2003, λόγω και των τεράστιων αμυντικών δαπανών, που ήταν οι υψηλότερες από τον Πόλεμο στην Κορέα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης ανήλθαν στο 2,4% έναντι του ανεμικού 1,4% που είχαν διαμορφωθεί κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας παράλληλα την πλειοψηφία των αναλυτών που συνέκλιναν σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%.

    «Η ανάπτυξη κατά το β΄ τρίμηνο έλαβε ώθηση από τις ομοσπονδιακές αμυντικές δαπάνες, τις επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό, καθώς και από τις καταναλωτικές δαπάνες», επισημαίνει στη σχετική αναφορά του το αμερικανικό υπ. Εμπορίου.

    Τα καλά νέα για την οικονομία δεν σταμάτησαν στο ΑΕΠ. Αμέσως μετά από την ανακοίνωση του υπ. Εμπορίου, ήλθε η σειρά του υπουργείου Εργασίας να σκορπίσει χαμόγελα στις αγορές γνωστοποιώντας ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα εργασίας μειώθηκαν περαιτέρω την εβδομάδα που πέρασε. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις συρρικνώθηκαν στις 388.000 από 391.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για 400.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

    [28] Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΖΗΤΑ ΠΙΣΩ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ

    Κάιρο, 31 Ιουλίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Η Αίγυπτος ξεκίνησε εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών της από ευρωπαϊκά μουσεία όπου βρίσκονται στην κοιτίδα τους.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στο γενικό γραμματέα του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς, μετέδωσε το ΒΒC.

    Συγκεκριμένα το αίτημα αφορά το δανεισμό πολλών ευρημάτων για ένα χρόνο, ώστε να κοσμήσουν την έκθεση που γίνεται στο Μουσείο του Καΐρου, επ΄ ευκαιρία των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα του.

    Από τον κατάλογο των αρχαιολογικών θησαυρών τους οποίους ζητά η Αίγυπτος, ξεχωρίζουν η τρίγλωσση «Στήλη της Ροζέτας» που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και μία προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου.

    Ήδη ο κ. Χαουάς έχει έλθει σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο, ζητώντας να δανειστεί το Μουσείο του Καΐρου για τρεις μήνες την ηλικίας 2.200 ετών «Στήλη της Ροζέτας».

    Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε ότι οι έφοροι του Μουσείου δεν συγκατατίθενται στο δανεισμό αντικειμένων που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά σύμβολα ενός αρχαίου πολιτισμού.

    «Ο δανεισμός παρόμοιων θησαυρών θα είχε σαν αποτέλεσμα την απογοήτευση των πέντε εκατομμυρίων επισκεπτών που έρχονται στο Μουσείο μας κάθε χρόνο για να τους θαυμάσουν» είπε.

    Από την άλλη πλευρά ο κ. Χαουάς υπογράμμισε ότι το Αιγυπτιακό Μουσείο θα αρνιόταν να δανείσει αρχαιολογικά αντικείμενα μόνο στην περίπτωση που αυτά θα ήταν εύθραυστα ή θα κινδύνευαν κατά τη μεταφορά τους.

    Και επεσήμανε ότι ήδη έχει υποσχεθεί να δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο ταφικά κειμήλια του Φαραώ Τουταγχαμών, για επικείμενη έκθεση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

    [29] ΟΠΕΚ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βιέννη, 31 Ιουλίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου, αναβάλλοντας για το Σεπτέμβριο τη συζήτηση για το ποιες αλλαγές είναι αναγκαίες, εν αναμονή της αύξησης των ιρακινών εξαγωγών.

    Ο υπουργός πετρελαίου της Αλγερίας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να διατηρήσει την παραγωγή στα 25,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι στις 24 Σεπτεμβρίου.

    [30] ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (14:11 UTC+2)

    Το 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο θα διεξαχθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Πανοράματος, οι συμμετοχές ενδιαφερομένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διάρκεια ημερών προβολής κατά δύο μέρες.

    Στις συμμετοχές περιλαμβάνονται ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, κινούμενα σχέδια, animation, ντοκιμαντέρ, video art, video clips και πειραματικές ταινίες του διαδικτύου.

    Από φέτος το διαγωνιστικό τμήμα του θα γίνει ξεχωριστά για το ελληνικό και το διεθνές, ενώ στην επιλογή των ταινιών δεν υπήρξε προκριματική επιτροπή που θα επέλεγε ή θα απέρριπτε κάποια από τα φιλμ.

    Οι προβολές θα γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ από τις 4.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [31] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (13:18 UTC+2)

    Ενα νέο ιερό εντοπίστηκε και ανασκάπτεται στο Δίον, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των έργων διεύρυνσης της κοίτης του ποταμού Βαφύρα για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

    Οι ανασκαφικές έρευνες στο πάρκο του Δίου, στις ανατολικές υπώριες του Ολύμπου, διεξάγονται εδώ και 30 χρόνια υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Παντερμαλή, με τη βοήθεια ερευνητικής ομάδας.

    Το νέο εύρημα βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το ιερό της 'Ισιδος και τα δάπεδά του είναι κάτω από τη στάθμη του νερού. Επιγραφές που ανακαλύφθηκαν εκεί επιτρέπουν την ταύτισή του με ιερό του Δία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από 14 μαρμάρινους αετούς που βρέθηκαν στη θέση αυτή. Επίσης, βρέθηκε ο βωμός και ο ναός στο βάθος του οποίου βρισκόταν το ένθρονο μαρμάρινο άγαλμα του Δία.

    [32] ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ "ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (13:12 UTC+2)

    Μία παράσταση με τραγούδια που γράφτηκαν για το θέατρο και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού θα παρουσιάσουν ο Δημήτρης Νικολούδης και η "Μουσική Συμφωνία", την Τετάρτη 20 Αυγούστου στο λύκειο Θέρμης, σ' ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο "Το τρίτο κουδούνι".

    Το μουσικό αφιέρωμα θα ανοίξει τα "Θέρμης Δρώμενα 2003", περιλαμβάνοντας τραγούδια από την "Οδό Ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι, την "Ομορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με τραγούδια του Λόρκα σε αποδόσεις Ελλήνων ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του Θάνου Μικρούτσικου, της Ελένης Καραϊνδρου κ.ά.

    Τα τραγούδια παρουσιάζονται με τρόπο σαν να ακούγονται μέσα από θεατρική παράσταση, με αναφορές στα έργα όπου πρωτοακούστηκαν, σ' έναν κατάλληλα φωτισμένο και σκηνογραφημένο χώρο. Στην παράσταση θα μετέχει 6μελής ορχήστρα και τραγουδιστές - ηθοποιοί.

    [33] ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2003 (11:02 UTC+2)

    Το 15ο διεθνές συνέδριο ελληνικής φιλοσοφίας με θέμα "Αντιλήψεις για τη Φιλοσοφία: Από τους προσωκρατικούς μέχρι σήμερα" θα διεξαχθεί στην Ουρανούπολη του δήμου Σταγίρων και Ακάνθου Χαλκιδικής από την 1η έως τις 7 Αυγούστου.

    Το συνέδριο διοργανώνει η Διεθνής Εταιρία Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρία για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες φιλοσοφικές Ενώσεις και Επιστημονικές Εταιρίες που προωθούν και καλλιεργούν την Ελληνική Φιλοσοφία, τα υπουργεία Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης, Παιδείας, Οικονομίας και άλλους φορείς.

    Η επίσημη έναρξη θα γίνει αύριο στις 18.30 στο ξενοδοχείο "Άκραθως" από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Χάρη Καστανίδη.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Μία σημαντική έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο με θέμα «Πολιτιστικές επαφές Ανατολής Δύσης από την Ελλάδα στην Ιαπωνία», που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και στο Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης Χιόγκο στο Κόμπε, διοργανώνουν το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και η Εθνική Ιαπωνική Τηλεόραση σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004.

    Η έκθεση, που περιλαμβάνει 180 έργα, εκ των οποίων τα 42 προέρχονται από ελληνικά μουσεία, πραγματοποιείται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της Εθνικής Ιαπωνικής Τηλεόρασης, η οποία θα προβάλλει παράλληλα και σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι δρόμοι του πολιτισμού».

    Η παρουσίαση της έκθεσης στα δύο ιαπωνικά μουσεία θα γίνει αντίστοιχα από τις 4 Αυγούστου έως 5 Οκτωβρίου και από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου.

    Στη διοργάνωση συμμετέχουν σημαντικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και το Μουσείο Ερμιτάζ.

    Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες, που ακολουθούν την πορεία της ελληνικής τέχνης, όχι μόνο χρονολογικά αλλά και γεωγραφικά, ξεκινώντας από την Ελλάδα και φθάνοντας ως την Ιαπωνία. Οι ενότητες αυτές είναι: "Τέχνες πριν από την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", "Αλέξανδρος ο Μέγας", "Πολιτιστικές επαφές Ανατολής-Δύσης, Ελλάδα και Περσία", "Ο δρόμος για την Ιαπωνία".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 31 July 2003 - 18:14:01 UTC