Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
  • [02] Ο ΜΠΛΕΡ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ: ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [04] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17 Ν"
  • [06] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [10] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΣΚΟΠΗ Η ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [12] ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [13] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΡΑΛΙ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΙΣ "ΚΥΚΛΙΚΕΣ" ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [14] ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [16] Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑ ΛΥΣΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ
  • [17] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Η Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΚΑΛΙ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ
  • [21] ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ- ΑΜΠΑΣ
  • [22] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ
  • [23] ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ Ο ΑΜΠΑΣ
  • [24] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,2 ΒΑΘΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [25] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΛΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [26] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
  • [27] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ "ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ" ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
  • [28] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [01] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (10:02 UTC+2)

    Ετοιμοι για αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίζονται οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη

    Ελευθεροτυπία».

    Η πλειοψηφία δηλώνει ότι ο ανασχηματισμός δεν βελτίωσε την εικόνα της κυβέρνησης, πιστεύει όμως ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν αν ληφθούν μέτρα για ανεργία, ακρίβεια, διαφθορά, παιδεία. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι το 49,3% θέλει να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο.

    Την πιθανότητα μεταβολής του πολιτικού σκηνικού μέχρι τις εκλογές, παρά τα τρέχοντα αρνητικά δεδομένα για την κυβέρνηση, βλέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων.

    Ολοι προβλέπουν ρευστότητα, τους επόμενους μήνες, με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να λάβει μέτρα που θα βελτιώσουν την εικόνατης, κάτι που «φοβίζει» και ένα σημαντικό τμήμα των οπαδών της Ν.Δ.

    Το παραπάνω είναι από τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρείας RASS, που ολοκληρώθηκε μόλις την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, θεωρεί καταλληλότερο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη, πιστεύει όμως ότι ο ανασχηματισμός δεν βελτίωσε το κλίμα για την κυβέρνηση, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μέτρησης που δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη στάση της Ν.Δ. να μην πάρει μέρος στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο! Αποψη που ασπάζεται και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των «γαλάζιων» οπαδών.

    1. Η πλειοψηφία των ελλήνων ψηφοφόρων (57%) πιστεύει ότι «το τρένο δεν έχει χαθεί οριστικά» για το ΠΑΣΟΚ κι ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μέτρα που θα της επιτρέψουν να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της. Απέναντι σ' αυτούς,

    βρίσκεται ένα ισχυρότατο ποσοστό, το 40,4%, που πιστεύει ότι το σημερινό κλίμα δεν ανατρέπεται.

    Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 70,5% εξακολουθούν να ευελπιστούν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ώς τις εκλογές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και το 37,8% των οπαδών της Ν.Δ.

    Παιδεία, υγεία, ακρίβεια

    2. Με βάση την ιεράρχηση των προβλημάτων όμως που κρίνεται αναγκαίο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι αμφίβολο αν τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν σε τόσο

    σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ως πρώτη προτεραιότητα αξιολογείται η ενίσχυση της απασχόλησης, ακολουθεί η βελτίωση της παιδείας και της υγείας, έπονται με υψηλά ποσοστά η ενίσχυση των

    εισοδημάτων, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου υποστηρίζεται μόνο από το 34,6% ως παράμετρος που θα συμβάλλει στη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας. Το 54,5% εκφράζει την άποψη ότι θα επηρεάσει «λίγο» έως «καθόλου».

    3. Σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό (76,8%) οι ερωτηθέντες πιστεύουν ωστόσο ότι η Ν.Δ. έπρεπε να συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και η μεγάλη πλειοψηφία των «γαλάζιων» οπαδών (64,6%) έναντι μόλις 25,5% που συμφωνεί με την επίσημη κομματική γραμμή της άρνησης στο διάλογο.

    4. Οι πρόσφατες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Ο ανασχηματισμός όχι μόνο δεν βελτίωσε την κυβερνητική εικόνα (40,1% δηλώνει ότι δεν έχει μεταβληθεί η άποψή του), αλλά το 34,2% απαντά ότι «η κυβερνητική εικόνα έχει χειροτερέψει», άποψη που συμμερίζεται και το 26,6% των «πράσινων»

    ψηφοφόρων.

    Οσον αφορά δε τα δυο πολυσυζητημένα ονόματα του ανασχηματισμού, τον Β. Κοντογιαννόπουλο και τον Ν. Μπίστη, για τον μεν πρώτο το 33,2% πιστεύει ότι θα

    βοηθήσει έναντι 41,4% που έχει αντίθετη γνώμη, ενώ για τον δεύτερο το «ναι» είναι μόνο 23,1% και το όχι 39,1%.

    5. Η αντικατάσταση του Κώστα Λαλιώτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διχάζει τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιεί τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΣΥΝ και

    δυσαρεστεί τους οπαδούς του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

    Το 40,9% των «πράσινων» πιστεύει ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι καταλληλότερος για γραμματέας, έναντι 35,4% που προτιμά τον Κ. Λαλιώτη.

    Εκλογές τον Οκτώβριο

    Ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει την προτίμηση του 45,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. έναντι 23% του προκατόχου του, ενώ η αποδοχή του είναι πολύ μεγαλύτερη και στον ΣΥΝ (41,4% έναντι μόλις 17,2% του Κ. Λαλιώτη).

    Αντιθέτως στους οπαδούς του ΚΚΕ ο πρώην γραμματέας προηγείται με 35,2% έναντι29,6% του Μ. Χρυσοχοΐδη και στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΚΙ με 46,2% έναντι 30,8%.

    6. Ενα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (49,3%) πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο έναντι 42,6%, που πιστεύει ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία και να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο του 2004.

    Το αίτημα της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές που έχει υποβάλει ο Κ. Καραμανλής φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της Ν.Δ. (65,8%). Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι την ίδια θέση ασπάζεται και το 35,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

    7. Παρά τα σενάρια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ για την αύξηση των πιθανοτήτων εκλογικής επιτυχίας, το 39,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «ο αρχηγός με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα έχει τις καλύτερες προοπτικές στις εκλογές» είναι ο Κ. Σημίτης έναντι 31,7% του Γ. Παπανδρέου, ενώ το 23,9% εκφράζει «άλλες προτιμήσεις».

    Νέα πρόσωπα

    8. Πολλά μηνύματα στέλνονται προς την πλευρά της Ν.Δ. Το 44,1% των ερωτηθέντωναπαντά ότι «το (μέχρι στιγμής) πρόγραμμά της δεν αποτελεί πειστική εναλλακτική λύση», άποψη που συμμερίζεται και το 20,8% των «γαλάζιων». Αντιθέτως το 35,7% εκφράζει θετική γνώμη.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ευνοϊκή γνώμη για το πρόγραμμα της Ν.Δ. εκφράζει το 19,1% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και 24,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

    9. Η «υπόδειξη» προς τον Κ. Καραμανλή (αν κερδίσει τις εκλογές) είναι να χρησιμοποιήσει νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση (38,1%) έναντι 20,4%, που πιστεύει ότι πρέπει να βασιστεί σε στελέχη με προηγούμενη εμπειρία. Το 37,1% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ποτελεί «μείγμα» νέων και παλιών.

    10. Οι οπαδοί της Ν.Δ. επιθυμούν την επανένταξη στο κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου (87,6%), του Στέφανου Μάνου (69,7%) και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου (71,8%), ενώ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την επιστροφή του Α. Σαμαρά (47,3% λένε «ναι», έναντι 48% «όχι»).

    Την άποψη ότι η θέση του Δ. Αβραμόπουλου είναι στη Ν.Δ. εκφράζει και το 74,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τους υπόλοιπους τα ποσοστά μεταξύ των οπαδών

    του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ μικρότερα.

    [02] Ο ΜΠΛΕΡ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ

    Λονδίνο, 20 Ιουλίου 2003 (11:07 UTC+2)

    Την πρόταση για σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής για την εξέταση της υπόθεσης θανάτου του επιστημονικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι, απέρριψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ.

    Ο Κέλι, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι η βρετανική κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ, βρέθηκε χθες νεκρός από αιμορραγία.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να συγκαλέσει το κοινοβούλιο από τη θερινή διακοπή εργασιών και να δώσει εντολή για διεξαγωγή έρευνας γύρω από τις συνθήκες θανάτου του επιστήμονα. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι η σύγκλιση της Βουλή θα προκαλούσε περισσότερο «θερμό επεισόδιο» παρά θα φώτιζε την υπόθεση.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ: ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2003 (13:14 UTC+2)

    Μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή τελέστηκε σήμερα το πρωί, στο στρατιωτικό κοιμητήριο ''Τύμβος Μακεδονίτισσας'', παρουσία του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από το μνημόσυνο, ο Πρόεδρος των πολεμιστών του 1974 της ΕΛΔΥΚ Λάμπρος Γώγος είπε ότι η παρουσία του για 29η φορά στην Κύπρο ''δείχνει ότι εμείς που πολεμήσαμε το 1974 γι΄ το νησί της Αφροδίτης δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και αυτούς που ακόμη αγνοούνται''.

    Ο κ.Παπαδόπουλος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσπαθήσει ''μέχρι τέλους με ειρηνικό τρόπο και συνομιλίες'' για τερματισμό της τουρκικής εισβολής και κατοχής, συστήνοντας ταυτόχρονα προς τον κυπριακό λαό να έχει αγωνιστικότητα, θάρρος και υπομονή.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις στα κατεχόμενα του Διοικητή του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα παρακολουθεί τους εξοπλισμούς στους οποίους προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ''Τουρκία είναι η τελευταία που μπορεί να υποβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς και δηλώσεις''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [04] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (23:52 UTC+2)

    Το σερί των νικηφόρων αγώνων της εθνικής ομάδας μπάσκετ των εφήβων στους αγώνες του παγκοσμίου πρωτάθλημα σταμάτησε από την Κροατία.

    Η εθνική ομάδα ηττήθηκε με σκορ 72-73 από την Κροατία, ωστόσο εξασφάλισε την πρόκριση της στους "4" της διοργάνωσης.

    Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή την Λιθουανία.

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17 Ν"

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (12:01 UTC+2)

    Αντιμέτωποι με πολλά και δύσκολα νομικά προβλήματα βρίσκονται οι δικαστές, στην

    υπόθεση της 17Ν, λίγο πριν η διαδικασία μπει στην τελική ευθεία. Και όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», θέματα όπως η αποδεικτική τεκμηρίωση των κατηγοριών, η νομιμότητα της προανακριτικής-αστυνομικής διαδικασίας και η αμερόληπτη εφαρμογή θεμελιωδών δικαιικών αρχών, όπως η αναγνώριση πολιτικών κινήτρων, είναι στην ημερήσια διάταξη.

    Το πολιτικό έγκλημα.

    Το δικαστήριο θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε με το θέμα αυτό, απορρίπτοντας στην αρχή, την ένσταση αναρμοδιότητας. Η πολιτική διάσταση της υπόθεσης όμως, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι, είναι υπαρκτή.

    Αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνουν δεκτά, πέραν ίσως γενικών αναφορών,

    «πολιτικά κίνητρα» στη δράση των κατηγορουμένων (κάτι τέτοιο ίσως παρέπεμπε σε «μη ταπεινά ελατήρια» και θα σήμαινε αναγνώριση ελαφρυντικού), όλοι περιμένουντις απαντήσεις των δικαστών σε ερωτήματα για το τι είδους οργάνωση ήταν η 17Ν, ποιους στόχους είχε και τι ένωνε αυτούς τους ετερόκλητους ανθρώπους σε κοινή δράση.

    Ο γολγοθάς των απολογιών

    Ο Δημ. Κουφοντίνας, παρά την πίεση που του ασκείται, μέσω της συγκατηγορούμενης συζύγου του, δεν θα διευκολύνει το δικαστήριο και δεν θα αναφερθεί στην προσωπική του συμμετοχή. Θα αιτιολογήσει τις πολιτικές επιλογές της οργάνωσης, θα υπερασπισθεί την επαναστατική, αριστερή της φυσιογνωμία και θα απαντήσει στις αιτιάσεις για τον τρόπο χρήσης της βίας.

    Ο Σάββας Ξηρός, αν απολογηθεί, θα διαβάσει κείμενο-μανιφέστο, αμφισβητώντας

    τη νομιμότητα της δίκης, το ρόλο των δικαστών και φυσικά την «προειλημμένη

    απόφαση».

    Ο Αλ. Γιωτόπουλος θα υποστηρίξει ότι είναι θύμα σκευωρίας ξένων και ελληνικών

    μυστικών υπηρεσιών, που βρήκαν στο πρόσωπό του το προφίλ του τέλειου «αρχηγού».

    Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός θα αρνηθούν τα πάντα, υποστηρίζοντας ότι

    έπεσαν θύματα απειλών στην Αντιτρομοκρατική.

    Πλήρως αρνητική θα είναι η στάση των 3 Θεσπρωτών (Κωστάρη, Καρατσώλη και Π.

    Σερίφη). Οι δύο τελευταίοι θα επιμείνουν στην ανάκληση των ανακριτικώναπολογιών τους.

    Το δρόμο της ανάληψης της προσωπικής του ευθύνης και αυτοκριτικής για την

    όποια, μικρή, συμμετοχή του θα ακολουθήσει ο Θ. Σερίφης, χωρίς περαιτέρω αναφορές. Την περιφερειακή σχέση του με τη 17Ν έως το 1992 θα αποδεχθεί ο Βασ. Τζωρτζάτος, καμία σχέση με τη 17Ν θα πει και ο Θ. Ψαραδέλλης, υποστηρίζοντας ότι διώκεται για τις «τροτσκιστικές του ιδέες».

    Αθώοι θα βροντοφωνάξουν ο Γ. Σερίφης, για τον οποίο δεν προέκυψε το παραμικρό

    στοιχείο εμπλοκής, η Αγγ. Σωτηροπούλου, που ελλείψει στοιχείων φαίνεται ότι πληρώνει τη σχέση της με το Δ. Κουφοντίνα, ο Νικ. Παπαναστασίου (αποδέχεται μόνο μια συνάντησή του με ορισμένους κατηγορούμενους σε καφενείο για συζήτηση) αλλά και ο εξάδελφός του Ανέστης.

    Αίνιγμα θεωρείται για πολλούς η στάση των τριών «μεταμεληθέντων», που είναι οι μόνοι που πιθανότατα θα ζητήσουν αναγνώριση κάποιων ελαφρυντικών (π.χ. ειλικρινούς μεταμέλειας). Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι ο Π. Τσελέντης, αν και πολλοί εκτιμούν ότι ούτε αυτός θα υποδείξει κάποιον κατηγορούμενο ως μέλος της ηγετικής ομάδας.

    Οι κατηγορίες κατά Γιωτόπουλου. Το παραπεμπτικό βούλευμα τον θέλει αρχηγό της 17Ν, αδιαμφισβήτητο καθοδηγητή της οργάνωσης. Τον κατηγορεί για ηθική αυτουργία σε όλες τις ενέργειες, αρκούμενο σε αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, στηριγμένες κατά βάση στις προανακριτικές ομολογίες κάποιων συγκατηγορουμένων του, ορισμένοι από τους οποίους, τις ανακάλεσαν.

    Στοιχεία όπως αποτυπώματα σε έγγραφα της Πάτμου, τα οποία αμφισβητεί, χειρόγραφες διορθώσεις στην προκήρυξη Περατικού (μιλάει για μεταφορά του γραφικού του χαρακτήρα), το ψευδώνυμο «Μιχάλης Οικονόμου» μαζί με άλλα πλαστά έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποιούσε μετά τη δικτατορία (λόγω της βόμβας που είχε τοποθετήσει στην αμερικανική πρεσβεία και του φόβου τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης, λέει ο ίδιος), η ιστορία με τα «κλειδιά» καθώς και τρεις αυτόπτες μάρτυρες που στις αντιφατικές καταθέσεις τους λένε ότι τον αναγνωρίζουν σε Μομφεράτο και Δαμάρεως (τους καταγγέλλει για ψευδομαρτυρία), απαιτούν επαρκή τεκμηρίωση για να οδηγήσουν σε απόδειξη της βασικής κατηγορίας.

    Κατά την υπεράσπιση, δεν αρκούν τα λογικά άλματα, η άκριτη υιοθέτηση αστυνομικών σεναρίων και οι αυθαίρετες νομικές κατασκευές. Αντίθετα η πολιτική αγωγή εκτιμά ότι τα προκύψαντα στοιχεία είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε καταδίκη «ηθικής αυτουργίας», με μια νέα, όμως ευρύτερη μορφή, δεδομένου ότι αφορούν, όπως λέει, ένα ιδιόμορφο, διαρκές έγκλημα που διαπράττεται από μία δομημένη ομάδα, σε διάφορες χρονικά στιγμές.

    Η τεκμηρίωση των κατηγοριών

    Το δικαστήριο, παρά τις καταγγελίες για σωρεία δικονομικών παραβιάσεων, αναμένεται να κρίνει νόμιμες και να λάβει υπόψη τουτις προανακριτικές απολογίες, μαζί με άλλα στοιχεία, για να καταδικάσει όσους δεν αποδέχονται τις κατηγορίες.

    Η υπεράσπιση προσβάλλει πάντως ως άκυρες και τις απολογίες που δόθηκαν στην 4η

    ανακρίτρια λόγω της παρουσίας αστυνομικών. Οσοι ομολόγησαν συμμετοχή σε πράξεις, θα καταδικασθούν τουλάχιστον γι' αυτές.

    [06] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Δυστυχώς οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την εκλογή του κ. Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται να επαληθεύονται μετά και την σημερινή προκλητική του δήλωση, στην οποία αποκάλεσε «ειρηνευτική επιχείρηση την εισβολή του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο".

    [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων μηνών ακολουθώντας τη σταθερή πορεία που χάραξε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σήμερα στη Λευκωσία για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Μαγκριώτης μετά το πέρας των εκδηλώσεων μετέφερε την απόλυτη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον αγώνα των Κυπρίων και της Κύπρου για την επανένωση του νησιού και για δίκαιη και βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος.

    «Είμαι εδώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για να αποτίσω φόρο τιμής στους ήρωες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας και να εκφράσω ταυτόχρονα το σεβασμό και την αλληλεγγύη στις οικογένειες των αγνοουμένων και όσων τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο» τόνισε.

    «Τους επόμενους μήνες, ακολουθώντας τη σταθερή πορεία που χάραξε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καρπός μιας προσπάθειας χρόνου και κοινών πρωτοβουλιών, σύμπνοιας και ομόνοιας Ελλάδας και Κύπρου, ήταν το πρώτο βήμα για την ασφάλεια του μέλλοντος του νησιού. Ήταν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος», επεσήμανε ο υφυπουργός.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες που φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινούν το Σεπτέμβριο μια προσπάθεια για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ενόψει και της 1ης Μαΐου 2004, οπότε η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για να συζητήσει τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν και με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσφέρει λύσεις που ευνοούν και την ε/κ και την τ/κ κοινότητα στην Κύπρο, την επανένωση του νησιού αλλά και ένα κοινό μέλλον ειρηνικό, με σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Κυπρίους».

    Ερωτηθείς εάν αναμένει πως όντως τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ο κ. Μαγκριώτης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού και του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν συνέχεια στην προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, το πεδίο συζήτησης για λύση του προβλήματος είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εκβιαστικά διλήμματα τα οποία επιχείρησε μέχρι τώρα η τουρκική πλευρά και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος σύγχυσης, θα αποτύχουν. Οι θέσεις της ελληνικής και της ε/κ πλευράς είναι καθαρές και το πεδίο των διαβουλεύσεων σαφές», είπε.

    Τέλος ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι «η απάντηση της Ελλάδας και η σταθερή επιλογή και απόφασή της είναι πως ο δρόμος της κοινής συμβίωσης στην Κύπρο, της επανένωσης και ο ευρωπαϊκός (δρόμος) πρέπει να είναι κοινός».

    [08] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (19:51 UTC+2)

    «Όταν ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τον αιματοβαμμένο Αττίλα ''ειρηνευτική επιχείρηση'' προκαλεί όλη την ανθρωπότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

    «Προκαλεί τη διεθνή κοινότητα, προκαλεί τον ΟΗΕ που έχει χαρακτηρίσει την τουρκική επιχείρηση εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Αυτά στρέφονται, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Τουρκίας και εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας

    «Οι Τούρκοι πρέπει να το καταλάβουν καλά. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μόνο μέσα από το σβήσιμο της πράσινης γραμμής. Αν θέλουν επιτέλους μια επίλυση του κυπριακού ας προχωρήσουν στο διάλογο με βάση τις προτάσεις του ΟΗΕ, με βάση τις προτάσεις Ανάν. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε», κατέληξε ο ίδιος.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (16:15 UTC+2)

    Με εκπροσώπους φορέων της Αττικής θα συναντηθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του Λεκανοπεδίου.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πεύκης.

    [10] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΣΚΟΠΗ Η ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (15:21 UTC+2)

    «Ακαιρη και άσκοπη» χαρακτηρίζει τη «διαδοχολογία» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη τύπου στο Βήμα της Κυριακής.

    «Έχω πει κατ' επανάληψη ότι θεωρώ όλη αυτή τη φιλολογία άκαιρη και άσκοπη. Το ΠΑΣΟΚ έχει τις θεσμικές του λειτουργίες» αναφέρει και συμπληρώνει: «οι πολιτικές μου σχέσεις με τον πρωθυπουργό είναι σχέσεις ευθύτητας, διαφάνειας και ειλικρίνειας. Δεν μετέχω, ούτε θα μπορούσα να μετέχω, στη λογική 'παρεών' ή και μηχανισμών».

    Παράλληλα, αναφέρεται στο θέμα της παραίτησης του Κώστα Λαλιώτη και στην άρνηση της ΝΔ να συμμετάσχει στο διάλογο για την αλλαγή εκλογικού νόμου. Σε ότι αφορά τον κ.Λαλιώτη υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να είναι στέλεχος πρώτης γραμμής, ενώ για τον εκλογικό νόμο ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός μακρόπνοου και σοβαρού συστήματος που να αναβαθμίζει την πολιτική ζωή, άσχετα από το αποτέλεσμα.

    Για τον ανασχηματισμό του Ιουλίου υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι πέραν προσώπων και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολυσυλλεκτικό και δεν περισσεύει κανείς.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Οι αναγκαίες στρατηγικές και πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στην ενεργειακή ζήτηση και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της διευρυμένης Ευρώπης, καθώς και η υποχρέωση μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου, για την προστασία του κλίματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τέθηκαν επί τάπητος στην Κοινή Συνάντηση Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 18 20 Ιουλίου το Montecatini της Ιταλίας.

    Στην συνάντηση από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου, ενώ εκτός των υπουργών των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. και των 10 νέων μελών συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Νορβηγίας.

    Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία κοινοτική προσέγγιση στα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, για το σχεδιασμό των κατάλληλων μέτρων, με σκοπό να καταστούν χειροπιαστές οι προοπτικές της αειφόρου ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκοσμίως. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στην ενεργειακή πολιτική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

    Στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί, μετά και την υιοθέτηση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, της Οδηγίας που προβλέπει την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμφώνησαν στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας στελεχών των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ για την εφαρμογή της Οδηγίας. Η ομάδα εργασίας θα εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη δημιουργία του φορέα που θα αναλάβει να καθορίσει τον τρόπο εφαρμογής της εμπορίας των ρύπων στην Ελλάδα, σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η συζήτηση των υπουργών εστιάστηκε στα ακόλουθα ζητήματα:

     «Ενέργεια, Τεχνολογία και Περιβαλλοντικές προκλήσεις»

    Όπως τόνισε η Βάσω Παπανδρέου, η περαιτέρω ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στις τομεακές πολιτικές και ιδιαίτερα στην ενεργειακή, είναι η μόνη προϋπόθεση για την επίτευξη των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Σημαντική προτεραιότητα για την Ε.Ε. αποτελεί η αύξηση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του 22% των ενεργειακών αναγκών των κρατών μελών της ΕΕ από ΑΠΕ, έως το 2010, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Γιοχάνεσμπουργκ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αναγκαιότητας προώθησης νέων καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών, που μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση του περιβάλλοντος, όσο και στην ανάπτυξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την απασχόληση. Έμφαση όπως είπε, πρέπει να δοθεί στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας ιδιαίτερα σε ότι φορά τα κτίρια, τις συσκευές, αλλά και τις μεταφορές.

    Η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης, στις δυνατότητες που προσφέρει το τεχνολογικό δυναμικό στην αποτελεσματικότητα των μέτρων του ευρωπαϊκού αλλά και των εθνικών προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή, και τόνισε τη σημασία του Σχεδίου Δράσης για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, που στόχο έχει την άρση υφιστάμενων εμποδίων ώστε να αξιοποιηθεί το δυναμικό των τεχνολογιών αυτών.

    Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου, να εξασφαλίσει μια προσέγγιση που λαμβάνει υπ΄ όψιν όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων, αναπτύσσοντας κατάλληλους δείκτες για τη μέτρηση των στόχων της αποσύνδεσης της οικονομικής ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

    Ωστόσο, όπως είπε, απαιτούνται περαιτέρω δράσεις για την επέκταση των πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ώστε να συμπεριλάβουν ικανά θεσμικά, οικονομικά και τεχνολογικά εργαλεία. «Θα πρέπει, τόνισε, τα κράτη μέλη να ενεργοποιηθούν περισσότερο, εφαρμόζοντας τις ανάλογες εθνικές στρατηγικές, με την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένα κίνητρα.»

    Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των Κρατών Μελών της διευρυμένης Ευρώπης, των επιχειρήσεων και άλλων κοινωνικών εταίρων, μέσω της ενδυνάμωσης των ικανοτήτων και ευαισθητοποίησης του κοινού.

    «Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το περιβάλλον: εμπλοκή ή παράλληλη πορεία;»

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, αναφέρθηκε στη νέα δυναμική σχέση που διαμορφώνεται σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο, ανάμεσα στις απελευθερωμένες ενεργειακές αγορές και το περιβάλλον, τονίζοντας ότι οι αντίρροπες τάσεις που δημιουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, δηλαδή η μείωση τιμών, αλλά και η αύξηση της κατανάλωσης και της ρύπανσης, μπορούν να εξισορροπηθούν μέσα από τρία βασικά εργαλεία πολιτικής:

    Στήριξη της περιβαλλοντικά φιλικής παραγωγής ενέργειας διασφαλίζοντας όμως προσιτές τιμές για τον καταναλωτή και επάρκεια εφοδιασμού. Οι διατάξεις για τις υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος που ενσωματώθηκαν στο πακέτο των Οδηγιών για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κινούνται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

    Προώθηση νέων θεσμικών εργαλείων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

    Δυναμική προώθηση της έρευνας για οικονομικά αποδοτική αξιοποίηση των ΑΠΕ και ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.

    «Η έγκαιρη ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες των διατάξεων της Οδηγίας για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ καθώς και της Οδηγίας για τη χρήση βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων. Τα «πράσινα πιστοποιητικά για την υποβοήθηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και τα «λευκά πιστοποιητικάγια την υποβοήθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν οικονομικά κίνητρα προσανατολισμένα στους κανόνες της αγοράς, είναι όμως απαραίτητη η κοινοτική τους εναρμόνιση.

    «Η ταχεία εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, η οποία συνάδει με την περιβαλλοντική αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει αφού προβλέπει ίδιες υποχρεώσεις για όλες τις ρυπαίνουσες εγκαταστάσεις, σε όλα τα στάδια εφαρμογής της, θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προσπάθεια.

    «Η Ελλάδα, κατέληξε, παράλληλα με τη δυναμική και ορθολογική προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προωθεί μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από μια σειρά οικονομικών κινήτρων των αναπτυξιακών Νόμων, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα που συμπεριλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής απόδοσης και άλλων μέτρων εφαρμογής περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

    Μετά την 9η Συνάντηση των Μερών στην Σύμβαση για την Κλιματική Αλλαγή: το ενεργειακό μας μέλλον, δημιουργώντας μια οικονομία χαμηλού άνθρακα

    Κατά τη διάρκεια αυτού κύκλου συζήτησης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της ΕΕ προκειμένου να πετύχει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο, με έμφαση στη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία και άλλες χώρες, ώστε και αυτές, να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να αρχίσει ο διάλογος για το σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. για τον καθορισμό των νέων στόχων, της δεύτερης περιόδου δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου, μετά το 2012.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης τεχνολογιών καθαρής και αποδοτικής καύσης στερεών καυσίμων, όπως λιγνίτη και άνθρακα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως είπε, απαιτείται κοινοτική υποστήριξη και ευρεία συνεργασία των ενδιαφερομένων χωρών για την ανάπτυξη κατάλληλων ερευνητικών και τεχνολογικών εφαρμογών. Στο πλαίσιο αυτό, στον ελληνικό ενεργειακό χώρο ήδη η ΔΕΗ ΑΕ προωθεί δυναμικά συνεργασίες για την καθαρή και αποδοτική αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων.

    Στην ίδια κατεύθυνση, η υπουργός Περιβάλλοντος, υποστήριξε ότι η βελτίωση της απόδοσης των «πράσινων τεχνολογιών, θα αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών. Για να λειτουργήσει όμως αποδοτικά, είπε, θα πρέπει να συνδυαστεί με ξεκάθαρους στόχους και σύστημα παρακολούθησης, στοιχεία τα οποία, είναι αναγκαία στον παραγωγικό τομέα για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Με τον καθορισμό ξεκάθαρων στόχων διασφαλίζεται και η πραγματική μείωση των συγκεντρώσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι επιπτώσεις από τις έντονες κλιματικές αλλαγές.

    [12] ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (12:06 UTC+2)

    Tο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στη Σοφοκλέους προκύπτει από την

    ανάλυση των συναλλαγών το τελευταίο δίμηνο. Eίναι ενδεικτικό ότι παρατηρείται

    κλιμακούμενη αύξηση των πράξεων, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του X.A. τους τελευταίους τέσσερις μήνες, διαμορφώνεται κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή αισθητά υψηλότερα από τους πρώτους μήνες του 2003, αλλά και τον μέσο ημερήσιο τζίρο του 2002, που ήταν 100 εκατ. ευρώ.

    Aκόμη, πιο εντυπωσιακή είναι η εξέλιξη του όγκου των διακινούμενων καθημερινά μετοχών. Aπό τις αρχές Aπριλίου μέχρι τα μέσα Iουλίου, διακινούνται καθημερινά κατά μέσον όρο 38,5 εκατ. μετοχές, που ιστορικά είναι η καλύτερη επίδοση του Xρηματιστηρίου, με εξαίρεση το έτος 1999.

    Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινη», ενδείξεις αναθέρμανσης του χρηματιστηριακού κλίματος αλλά και σταδιακής επανάκαμψης των

    επενδυτών παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η Σοφοκλέους.

    Mετά τον Aπρίλιο, παρατηρείται κλιμακούμενη αύξηση των συναλλαγών του

    Xρηματιστηρίου, η οποία πέραν της σημαντικής ανόδου των μετοχών έχει μεταβάλει αρκετά και την ψυχολογία της αγοράς. H μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του X.A. τους τελευταίους τέσσερις μήνες διαμορφώνεται κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή αισθητά υψηλότερα από τους πρώτους μήνες του 2003, αλλά και τον μέσο ημερήσιο τζίρο του 2002, που ήταν 100 εκατ. ευρώ.

    Eιδικότερα, τους δύο τελευταίους μήνες (Iούνιος - Iούλιος) η μέση ημερήσια αξία

    συναλλαγών στο X.A. έχει ανέλθει στα 186 εκατ. ευρώ, νούμερο που παραπέμπει στο 2001, καθώς υπερβαίνει περίπου κατά 15% τη μέση αξία συναλλαγών της χρονιάς αυτής. Tα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ήδη στην αγορά σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική κίνηση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, είναι τα καλύτερα των τελευταίων ετών, με εξαίρεση τη διετία 1999-2000.

    Aκόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξέλιξη του όγκου των διακινούμενων καθημερινά

    μετοχών. Aπό τις αρχές Aπριλίου μέχρι τα μέσα Iουλίου, διακινούνται καθημερινάκατά μέσον όρο 38,5 εκατ. μετοχές, που ιστορικά (και σε ετησιοποιημένη βάση) είναι η καλύτερη επίδοση του Xρηματιστηρίου, με εξαίρεση το έτος 1999.

    Iδιαίτερα τους δύο τελευταίους μήνες, οι διακινούμενες καθημερινά μετοχές έχουν

    ξεπεράσει τα 40 εκατ., φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 48 εκατ. τον Iούνιο και τα 41 εκατ. τον Iούλιο, απέχοντας ελάχιστα πλέον από το ρεκόρ του 1999, όταν σε ημερήσια βάση διακινούνταν κατά μέσον όρο 55 εκατ. μετοχές!

    [13] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΡΑΛΙ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΙΣ "ΚΥΚΛΙΚΕΣ" ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (11:56 UTC+2)

    Καλοκαιρινό ράλι με πρωταγωνιστές «κυκλικές» μετοχές, βλέπουν τώρα οι αναλυτές.

    Οπως όμως προειδοποιεί σχόλιο της Merrill Lynch: «Η στροφή αυτή μοιάζει να οδηγεί στην ολοκλήρωση το ράλι της «αρκούδας» που ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου, παρά να σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ιστορικού κύκλου ανόδου των "ταύρων" στις χρηματιστηριακές αγορές».

    Από τα χαμηλά Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου στο χρηματιστηριακό ράλι πρωταγωνιστούσαν κυρίως μετοχές με υψηλό beta και με αιχμή του δόρατος τις τεχνολογικές μετοχές.

    Τον τελευταίο μήνα, όμως, που ξεπουλιούνται τα ομόλογα, τη σκυτάλη φαίνεται να

    παίρνουν μετοχές του κυκλικού τομέα, όπως βιομηχανίες χημικών, μετάλλων καιχάρτου. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τράπεζες, ασφάλειες, αυτοκίνητα και λιανεμπόριο, εξαιτίας των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, που ενισχύουν τις προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης στα ερχόμενα τρίμηνα, με κομβικό σημείο το 2004.

    Τα εταιρικά κέρδη

    Βέβαια, η συνέχεια των θετικών αποδόσεων θα εξαρτηθεί ναι μεν από τις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών β' τριμήνου που βρίσκονται σε εξέλιξη και δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης, περισσότερο όμως από τις σκληρές περικοπές κόστους και απασχόλησης.

    Η πτώση των τιμών των ομολόγων εγείρει όμως ανησυχίες, καθώς αρκετοί

    αναρωτιούνται εάν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τις μετοχές. Προς το παρόν, φαίνεται να επιβεβαιώνεται θεωρητικά η αντίρροπη κίνηση των δύο αγορών. Η ιστορία, όμως, δείχνει ότι τα παραδείγματα είναι μοιρασμένα. Τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία και ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 47 και 63 μονάδες βάσης αντιστοίχως, κοντά στο 3,9% και 3,7% αντιστοίχως.

    Στη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών που κρατάει το φούσκωμα των ομολόγων, έχουν

    ξεπουληθεί άλλες τέσσερις φορές, χωρίς να αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση. Τουναντίον, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωναν κάθε φορά νέα χαμηλά και οι μετοχές το ίδιο.

    Τώρα η συμπεριφορά των ομολόγων γίνεται όλο και πιο νευρική και οι μετοχές

    ανακάμπτουν. Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο ξεπούλημα (Μάρτιος-Μάιος 2001) χρειάστηκαν 67 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διόρθωσηενώ τώρα μόλις 11 ημέρες.

    [14] ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Οι εντολές αγορών για τραπεζικούς τίτλους, το ομαλό κλείσιμο της σειράς παραγώγων μηνός Ιουλίου, το θετικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην περιφέρεια ξεδιάλυναν τις αμφιβολίες για την πορεία της αγοράς, αμφιβολίες που είχαν ενταθεί μετά τη διόρθωση της Πέμπτης.

    Σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, που μίλησαν στην εφημερίδα

    «Ελευθεροτυπία», οι εντολές αγοράς σε μετοχές κυρίως της Εθνικής, αλλά και της Alpha Bank και της Eurobank, επαναφέρουν τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο και μαζί την ανοδική τάση για το γενικό δείκτη. Η απόφαση της Εθνικής να ανακοινώσει πρώτη τα αποτελέσματα εξαμήνου αναζωπύρωσε το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον, και εάν δικαιώσει τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα τότε η απαρχή ενός πέμπτου ανοδικού κύκλου -με αιχμή τις τράπεζες- κρίνεταιιδιαίτερα πιθανή.

    Σε αυτή την περίπτωση η τάση θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο φέρνοντας την

    αγορά υψηλότερα των 2.100-2.210 μονάδων. Πάντως, η πορεία της αγοράς δείχνει να είναι στην παρούσα φάση συνδεδεμένη και με τις ξένες κεφαλαιαγορές, που εμφανίζονται ελαφρώς νευρικές. Ετσι, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρών διορθωτικών κινήσεων, που στην περίπτωση που ενταθούν εξαντλούνται στα επίπεδα των 2.040 μονάδων.

    Το αισιόδοξο, πάντως, κλίμα δείχνει να έχει διαχυθεί αδιακρίτως σε ευρύτατο κομμάτι της αγοράς, είτε πρόκειται για την υψηλή είτε για τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και στη διορθωτική συνεδρίαση της Πέμπτης, για 37 μετοχές καταγραφόταν υψηλή τιμή έτους και πλέον δημιουργείται η αίσθηση ότι η άνοδος των μετοχών είναι πλέον γενικευμένη και επανέρχεται φόβος δημιουργίας μετοχών-«φουσκών», με άλλα λόγια ο φόβος για επανάληψη φαινομένων του 1999.

    [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (11:49 UTC+2)

    Φάρμακο για τις πληγές που άνοιξαν οι μετοχές στις τσέπες των επενδυτών

    προσέφερε η άνοδος του γενικού δείκτη. Η προσέγγιση των 2.000 μονάδων επανέφερε

    πολλές μετοχές σε επίπεδα τιμών προηγούμενων ετών.

    Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη

    Ελευθεροτυπία», μόλις το 17,3% του συνόλου των εισηγμένων τίτλων κινείται σε θετικό έδαφος από τις αρχές του 2001. Στην καλύτερη περίπτωση τα κέρδη φθάνουν το 140% (για τη μετοχή της Sex Form), ενώ στη χειρότερη αγγίζουν το 93% (Stabilton).

    Καλύτερη είναι η εικόνα για όσους «μπήκαν» στην αγορά το 2002, καθώς τα κέρδη

    είναι διπλάσια και οι απώλειες «υποφερτές». Από τις αρχές του 2002 μέχρι σήμερα ποσοστό 29,1% του συνόλου των μετοχών εμφανίζει κέρδη έναντι του 70,9% που κινείται με απώλειες από 1% έως 88% (Stabilton). Σε διάστημα περίπου 30 μηνών (1/1/2001-16/4/03) τη μεγαλύτερη άνοδο έχει σημειώσει η Sex Form σε ποσοστό 143%.

    Η μετοχή που συμπληρώνει τριετία στο Χ.Α. (εισήχθη στις 26 Ιουλίου 2000) βρίσκεται σήμερα στα 5,28 ευρώ, με την άνοδο του τελευταίου τριμήνου να αντιστοιχεί σε 34% ενώ μεσολάβησε η αποκοπή του δικαιώματος λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Καλοκαίρι του 2000 εισήχθη στη Σοφοκλέους και η μετοχή της Ελτον Χημικά (4/8/2000) που στο ίδιο διάστημα παραμένει σε θετικό έδαφος (110%), ενώ ακόμη μία μετοχή εταιρείας μικρής κεφαλαιοποίησης, η Αφοί Κορδέλλου, εκμεταλλευόμενη το περιορισμένη free float της (13,7%) που παραμένει αμετάβλητο από την εισαγωγή της, βρίσκεται σήμερα στα 14,5 ευρώ.

    Η μετοχή του ΟΠΑΠ παραμένει σταθερή αξία από την εισαγωγή της (24/4/01) και από

    τα 5,5 ευρώ βρίσκεται σήμερα πάνω από τα 10 ευρώ, προσφέροντας συγχρόνως στους

    μετόχους του υψηλή μερισματική απόδοση.

    Υψηλότερες ήταν οι αποδόσεις για μικρότερο (από αρχές του 2002), αλλά εξίσου

    δύσκολο για την αγορά, διάστημα. Πέρα από την παρουσία της «απρόβλεπτης» περιφέρειας (Κορδέλλου +364%, Informatics +102%, Ελτον 96%), σημαντικές αποδόσεις σημειώνουν οι ξενοδοχειακές Λάμψα (94%) και Hyatt (54%), η Elbisco (53%) και η Μηχανική (51%), που όμως, με εξαίρεση την τελευταία, δείχνουν να υστερούν, προς το παρόν, στην τωρινή άνοδο της αγοράς.

    [16] Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑ ΛΥΣΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2003 (13:30 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ξεκαθάρισε σήμερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ''δεν πρόκειται να δεχθεί διχοτομική λύση δύο κυρίαρχων κρατών'' προσθέτοντας πως ''θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, το οποίο δίνει ορισμένες απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα, ώστε η λύση στο κυπριακό να είναι λειτουργική''.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο λόγος που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ''το γεγονός ότι η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζουν να διατυπώνουν τα όσα διατύπωναν μέχρι σήμερα, ως επωδό''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Η Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2003 (13:27 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με θετικό και δημιουργικό τρόπο να ενθαρρύνει την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον, από την κατακρήμνιση του κατοχικού τοίχους στην Κύπρο''.

    Σε ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι χρέος όλων ''είναι να κρατηθούμε ενωμένοι, να ενισχύσουμε την αμυντική μας θωράκιση και να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα μας''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''η από μέρους μας αποδοχή του σχεδίου Ανάν, ως βάση για διαπραγμάτευση, δηλώνει την ειλικρινή μας πρόθεση να λειτουργήσουμε μέσα στο ομοσπονδιακό πλαίσιο του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, συζητώντας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και βελτιώνοντας δυσλειτουργίες που υπάρχουν, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Το κυριότερο μειονέκτημα της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο δεν ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη για δέκα χρόνια, είναι ότι εάν αυτή η πρόταση υιοθετείτο, θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην αναβολή των συνομιλιών για λύση του κυπριακού, δήλωσε σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που ο κ. Ντενκτάς δίνει τόση έμφαση στο θέμα του Αεροδρομίου, είναι γιατί η επαναλειτουργία του με δύο εξόδους και δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων, θα δώσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη το καθεστώς το οποίο επιζητά εδώ και καιρό, αφού δεν επιδιώκει λύση του κυπριακού, αλλά λύση στην βάση δύο κρατών και δύο εθνών, θέση που συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, οι θέσεις του οποίου, όπως είπε ο κ. Ιακώβου, δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες του προκατόχου του, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο κ. Ιακώβου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι τώρα, μετά την απάντηση Παπαδόπουλου για τις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αυτός ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τορπιλίζει την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας και το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2003 (13:17 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατήγγειλε την Τουρκία ότι συνεχίζει με θράσος και πρόκληση την πολιτική της διαίρεσης και της απαίτησης για αναγνώριση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης προέβη στη δήλωση κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνου λόγου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, όπου τελέστηκε μνημόσυνο πεσόντων για την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

    Οπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην επανένωση, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται νέες προοπτικές μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΚΑΛΙ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε στον μικρό τελικό της διοργάνωσης με 73-64 της Κροατίας, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Βουγιούκα, ο οποίος σημείωσε 20 πόντους και «πήρε» 9 επιθετικά ριμπάουντ

    Τα δεκάλεπτα: 22-20, 43-42, 62-56, 73-64.

    [21] ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ- ΑΜΠΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 20 Ιουλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Συνάντηση διάρκειας δύο ωρών είχε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με τον παλαιστίνιο ομολογό του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει τους μισούς παλαιστίνιους κρατουμένους, σε μία προσπάθεια να εκφράσει τη υποστήριξή του στον παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

    Πάντως, ο Αμπάς, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους Παλαιστίνιους ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ θα θέσει τέλος στην ισραηλινή κατοχή και θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι προτίθεται να αξιώσει την ελευθερία για όλους τους παλαιστίνιους φυλακισμένους «Ελπίζουμε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι σταδιακά» τόνισε.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 3.000 από τους 6.000 παλαιστίνιους κρατουμένους θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναμιχθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ, σε επιθέσεις που προκάλεσαν θύματα, και δεν έχουν δικαστεί για συμμετοχή τους στις οργανώσεις Χαμάς ή Ισλαμικό Τζιχάντ.

    Άλλοι αξιωματούχοι από το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι περί τους 400 κρατουμένους ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι σε αυτό το αρχικό στάδιο

    Ο Σαρόν, εξάλλου, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο επρόκειτο να ζητήσει κατά τη συνάντηση «την εξάρθρωση και τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας».

    Τη σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία έλαβε χώρα στην κατοικία του Σαρόν στη Δυτική Ιερουσαλήμ και είναι η τέταρτη από τον Απρίλιο οπότε ο Αμπάς ανέλαβε τα καθήκοντά του, θα ακολουθήσουν εντός του μήνα χωριστές επισκέψεις των δύο πρωθυπουργών στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    [22] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιουλίου 2003 (15:28 UTC+2)

    Ισχυρισμούς για την ύπαρξη και δεύτερου εργοστασίου παραγωγής πλουτωνίου με χρήση σε πυρηνικά όπλα στη Βόρεια Κορέα, διατυπώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

    Οι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τα στοιχεία «ανησυχητικά», αν και αναφέρουν ότι δεν μπορούν να επαληθευτούν, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί στα σύνορα της Βόρειας Κορέας αυξημένα επίπεδα ύποπτου αερίου.

    [23] ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ Ο ΑΜΠΑΣ

    Ραμάλα, 20 Ιουλίου 2003 (15:08 UTC+2)

    Την προσδοκία ότι θα λάβει σήμερα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, λίστα εγκλείστων Παλαιστίνιων που πρόκειται να απελευθερώσουν οι ισραηλινές αρχές, εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, στα πλαίσια του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

    Ενόψει της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ των δύο ηγετών, ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μόνο 400 από τους περίπου 6.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σε αυτό το στάδιο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ο αριθμός τους να αυξηθεί σε περίπτωση που ο Αμπάς ολοκληρώσει την καταστολή των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

    Η διπλωματική προσπάθεια για το Μεσανατολικό θα συνεχιστεί με τις ξεχωριστές επισκέψεις των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτό το μήνα, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", ο Αμπάς ανέφερε ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει προετοιμάσει λίστες με ονόματα κρατουμένων και ότι περιμένει ανάλογες από την ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα σήμαινε απροθυμία.

    [24] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,2 ΒΑΘΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Ιάβα, 20 Ιουλίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Σεισμός έντασης 6,25 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στο ανατολικό τμήμα της Ιάβας στην Ινδονησία, με επίκεντρο τον ινδικό ωκεανό.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή του Πασιτάν, 93 χιλιόμετρα βόρεια του επικέντρου.

    [25] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΛΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Λονδίνο, 20 Ιουλίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Ο θάνατος του εμπειρογνώμονα όπλων και συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι, απασχολεί τον κυριακάτικο τύπο της Βρετανίας.

    Η εφημερίδα «Ομπζέρβερ» αναφέρεται στις κατηγορίες της οικογένειας του εκλιπόντος κατά της κυβέρνησης και του BBC. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έκαναν τη ζωή του Ντέιβιντ αφόρητη και όλοι όσοι αναμίχθηκαν θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το ρόλο τους».

    Στην εφημερίδα, ο συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Πίτερ Μάντελσον εξαπολύει επίθεση στο BBC και στην «ανάμειξή του» στην υπόθεση και υποστηρίζει ότι οδήγησε σε ρήξη των σχέσεών του με την κυβέρνηση.

    Οι «Σάντει Τάιμς» γράφουν ότι το υπουργείο Αμυνας είχε διαβεβαιώσει τον καθηγητή πως το όνομά του δεν θα γίνει γνωστό και ότι ο Κέλι, όπως είπε στην εφημερίδα, έπαθε σοκ όταν διέρρευσε το όνομά του.

    Η «Μέιλ ον Σάντει» περιγράφει την κρίση ως την «πιο σκληρή δοκιμασία της πολιτικής καριέρας του Τόνι Μπλερ», ενώ η «Ιντιπέντεντ ον Σάντει» διατυπώνει το ερώτημα «Ποιός θα πάρει την ευθύνη» και υποστηρίζει ότι υπόλογος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και όχι επιστήμονες ή δημοσιογράφοι. Ζητά ακόμη διεξαγωγή έρευνας για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

    [26] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (12:22 UTC+2)

    Η έρευνα και προβολή της λαϊκής πολυφωνίας είναι οι βασικοί στόχοι του Διεθνούς

    Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, ενός πολιτιστικού θεσμού, που κλείνει ήδη πέντε χρόνια ζωής και προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο βήμα του, την 5η ΔιεθνήΣυνάντηση, από τις 26 Ιουλίου μέχρι 6 Αυγούστου. Δεκαέξι τόποι στις άκριες του χάρτη, εντός και εκτός των συνόρων. Ενα μεγάλο ταξίδι από τη Δυτική Μακεδονία σε όλη την παραμεθόρια Ηπειρο, στη Βόρεια Ηπειρο και από κει στην Κάτω Ιταλία.

    Δώδεκα μέρες, δεκαέξι εκδηλώσεις, με είκοσι επτά πολυφωνικά σύνολα και

    οργανικές ζυγιές από πέντε χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Ιταλία, FYROM) και πολλούς αυθεντικούς ομίλους που τραγουδούν, για πρώτη φορά, σε ανάλογες εκδηλώσεις. Σε αλώνια, φαράγγια, μοναστήρια, πετρόχτιστες πλατείες, εγκαταλειμμένα χωριά, κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια, δίπλα σε πηγές ποταμών και όχθες, χώροι συνάντησης και δημιουργίας των ερμηνευτών και των ερευνητών αυτού του πανάρχαιου είδους, μια διαδρομή στο σύνολο των περιοχών, όπου επιβιώνει το πολυφωνικό τραγούδι, είτε ως ζωντανό μέσο έκφρασης, είτε ως συλλογική μνήμη.

    Εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο ορεινό Πληκάτι, στις όχθες του Αώου κάτω από το

    γεφύρι της Κόνιτσας, στην πετρόχτιστη πλατεία στο Δελβινάκι, στα Αβδελα Γρεβενών (26/7), Δροσοπηγή - Μαστοροχώρια (27/7), Ανω Παγώνι Κεφαλόβρυσο (28/7), Σωτήρα: πρωί και Δελβινάκι: βράδυ (30/7), Σωπική: απόγευμα και Δρυμάδες: βράδυ (31/7), Λαγγάβιτσα: μεσημέρι και Πόβλα: βράδυ (1/8), Κολοχώρι: πρωί, Φαράγγι Καλαμά: μεσημέρι, Κοκκινιά Φιλιατών: βράδυ (2/8), Παϊά Σαγιάδα (3/8), Sternatia (5/8) και Καλαβρία(6/8).

    Τη συνάντηση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος» σε συνεργασία με

    τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της παραμεθόριας Ηπείρου.

    Ενα ταξίδι, λοιπόν, συναντήσεων, ανακαλύψεων και μνήμης στους φυσικούς και

    κοινωνικούς χώρους επιβίωσης του Πολυφωνικού Τραγουδιού. Ενα ταξίδι έγερσης

    λησμονημένων ακουσμάτων και αισθημάτων μέσα από την παλαιότερη και σπανιότερη πολιτιστική μας κληρονομιά. Ενα ταξίδι που διαβαίνει τις γέφυρες που μας συνδέουν με τους γείτονες λαούς, μια ιχνηλασία στα τοπία της κοινής μας παράδοσης. Μια σπάνια σύναξη φωνών, λαών και γλωσσών σε τόπους, όπου το θαύμα συντελείται ακόμη.

    [27] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ "ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ" ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

    Σύρος, 20 Ιουλίου 2003 (12:19 UTC+2)

    Σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες φιλοξενούν, για δέκατη συνεχή χρονιά, τα

    «Ερμουπόλεια» στη Σύρο.

    Ενας αξιόλογος εκθεσιακός θεσμός, με «ψυχή» τον συλλέκτη, εικαστικό σύμβουλο του δήμου και διευθυντή της Πινακοθήκης Κυκλάδων, Κώστα Ιωαννίδη, στον οποίο οφείλεται και η μεγάλη εκθεσιακή άνθηση του νησιού τα τελευταία καλοκαίρια. Οπως χαρακτηριστικά λέει στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», «ο βασικός στόχος των "Ερμουπολείων" όλα αυτά τα χρόνια ήταν και εξακολουθεί να είναι η αποκέντρωση της τέχνης. Πιστεύω ακράδαντα πως η τέχνη δεν ανήκει μόνο στην Αθήνα, αλλά στο κοινό όλης της Ελλάδας». Ετσι, στα δέκα αυτά χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί μας δημιουργοί, όπως οι: Π. Τέτσης, Κ. Τσόκλης, Χ. Καράς, Β. Σπεράντζας, Σ.

    Καραβούζης, Μ. Μακρουλάκης, Ο. Ζούνη κ.ά. Αρχή των φετινών «Ερμουπολείων» από την Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου φιλοξενήθηκε η εικαστική δημιουργία του Κώστα Πανιάρα. «Τα ονειρικά τοπία του, που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση», σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης, «τα έντονα χρώματα, συνειρμικά μας παραπέμπουν στο εκτυφλωτικό χρώμα του καυτού καλοκαιρινού ήλιου, καθώς ο θεατής ατενίζει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η πλούσια

    γκάμα του μπλε ανακαλεί τη θάλασσα και τον ουρανό, ενώ οριζόντιες χρωματικές επιφάνειες, που διευθετούν το ζωγραφικό χώρο, θυμίζουν κύματα ή ορίζοντες».

    Σε έναν άλλο εκθεσιακό χώρο, στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη», παρουσιάζεται

    (έως 28/7) έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιγάδη, «ενός βετεράνου της παραστατικής ζωγραφικής, αθόρυβου, ευαίσθητου και ρομαντικού, ποιητή του χρόνου που πέρασε». «Η ποιότητα του περιβάλλοντος της Σύρου», σημειώνει ο δημιουργός, «όπου συνδυάζεται αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο, ήταν για μένα ένας ακόμα λόγος που θέλησα να παρουσιάσω τα έργα μου στην Ερμούπολη. Ενα μέρος των έργων της έκθεσης προέρχονται από την εποχή που με ενδιέφεραν επίμονα οι μορφές των "απόντων" από οικογενειακές φωτογραφίες. Η απουσία γνωστών ή αγνώστων, αιτία συγκίνησης και υποσυνείδητου φόβου, για το "επερχόμενο" αύριο.

    Τ' άλλα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από αυτά που μας περιβάλλουν και

    συνυπάρχουμε μαζί τους, έμψυχα και μη, σημαντικά και ασήμαντα, όμως αναπόφευκτα. Τέλος, και με αυτήν την έκθεση επιδιώκω την αυθεντικότητα των προσωπικών μου προθέσεων, κλειδί για την αλήθεια και επιβίωση κάθε καλλιτεχνικού έργου».

    Στον ίδιο χώρο (4 έως 31 Αυγούστου), θα παρουσιαστεί η ζωγραφική δημιουργία

    ενός Ελληνα που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, του Σταύρου Κοτσιρέα. «Τα τοπία του», σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης, «είναι σώματα ρυθμών της παρατήρησης και της ανάμνησης, της ανασκαφής του υποσυνείδητου και της αναπόλησης. Σε τόνους τροπικούς μεταφέρει τη λύπη και τη λαμπρότητα της αίσθησης». Η αυλαία των «Ερμουπολείων» πέφτει με την έκθεση του Γιάννη Κόττη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (9 έως 28 Αυγούστου).

    «Στα έργα του σημαντικού Ελληνα καλλιτέχνη η φύση έχει στήσει ένα διονυσιακό πανηγύρι. Τα δέντρα, λεμονιές, ροδιές, σε πρώτο πλάνο. Τα ποδήλατα λες και είναι έτοιμα να πάνε περίπατο, βαπόρια με πανιά παλιάς εποχής, ενώ ένας ναύτης ξαπλώνει στο βυθό. Αδυσώπητο ελληνικό φως, μοναχικά φορτηγά με καρπούζια, καταπράσινοι λαχανόκηποι, μποστάνια με καρπούζια και πεπόνια που ευδοκιμούν και σκαρφαλώνουν στους τοίχους. Πού και πού καμιά ανθρώπινη φιγούρα, πάντα σε δεύτερο πλάνο. Είναι ένας κόσμος οικείος, παρηγορητικός, αλλά πάντα σε απόσταση χαδιού. Ενα χάδι του βλέμματος».

    [28] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (12:15 UTC+2)

    Κυριακή 20/7

    a.. Η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας - Kaiserslautern

    υπό τη διεύθυνση του Βρετανού Nic Raine και η Kim Criswell, ερμηνεύουν, στο

    Ηρώδειο, γνωστές κινηματογραφικές μελωδίες.

    b.. Οι «Σφήκες» παρουσιάζονται, (σήμερα - αύριο), στην Πάτρα, με τους Κώστα

    Βουτσά, Τάκη Χρυσικάκο, Γιάννη Δεγαΐτη, κ.ά.

    c.. Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου

    Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3), το συγκρότημα «Μισμαγιές» παρουσιάζει μουσική της

    Κωνσταντινούπολης.

    Δευτέρα 21/7

    a.. Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση κειμηλίων του Κώστα Καρυωτάκη, με αφορμή τα 75 χρόνια από το θάνατό του.

    b.. Μια από τις σπουδαιότερες μορφές της μουσικής για την Εβδομη Τέχνη, ο

    συνθέτης Maurice Jarre, παρουσιάζει στο Ηρώδειο μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στα

    διάφορα μουσικά στιλ που αξιοποίησε για ταινίες.

    c.. Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στο θέατρο «Πέτρας».

    d.. Η ιστορική παιδική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής

    Ραδιοφωνίας με τίτλο «Εδώ Λιλιπούπολη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «7ου

    Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης"» στη Σάμο. Συμμετέχουν: Σπύρος Σακκάς, Σαββίνα

    Γιαννάτου, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαριελή Σφακιανάκη.

    e.. Πρεμιέρα, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου του Κιλκίς, με τον

    «Ζορζ Νταντέν» του Μολιέρου. Παίζουν: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς,

    κ.ά.

    Πρεμιέρα και για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στα Γιάννενα, με την «Αλκηστη» του

    Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου. Παίζουν: Διονύσης Ακτύπης,

    Θανάσης Τσιδίμης, Ντίνα Αβαγιανού, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, κ.ά.

    Τρίτη 22/7

    a.. Τελευταίες ημέρες (θα διαρκέσει έως τις 28/7) της έκθεσης «Εικαστικόκαλοκαίρι 2003» που διοργανώνει η αίθουσα τέχνης «Αέναον» στους χώρους της «Olympic Marine» στο Λαύριο. Παρουσιάζονται 80 συνολικά έργα (γλυπτά, ζωγραφικά και κόσμημα), των: Σπ. Ακτύπη, Β. Βλαχογιάννη, Σ. Καλογεροπούλου, Γ. Κεραμίδα, Γ. Κόρδη, Γ. Παλαιολόγου, Ν. Σκλαβενίτη, Ι. Χατζηπαυλή κ.ά.

    b.. Χορός και μουσική στο Λυκαβηττό, από το «Μπαλέτο τζαζ του Μόντρεαλ».

    Τετάρτη 23/7

    a.. Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας χορεύει (σήμερα και αύριο) στο Ηρώδειο την

    «Κοπέλια» του Leo Delibes. Τη μουσική ερμηνεύει η Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου

    Αγγλίας σε μουσική διεύθυνση Antony Twiner.

    b.. Συναυλία, στο Λυκαβηττό του πιανίστα Ζακ Λουσιέ.

    c.. Η «Μήδεια» του Μποστ, με τον Θανάση Παπαγεωργίου και την Λήδα Πρωτοψάλτη,

    παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης.

    Πέμπτη 24/7

    a.. Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, παρουσιάζει στην Πάτρα, το έργο του Μολιέρου «Ο κατά

    φαντασίαν ασθενής», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με τους Γιώργο Παρτσαλάκη,

    Πένυ Παπουτσή, κ.ά.

    Παρασκευή 25/7a.. Το «Αμφι-Θέατρο» παρουσιάζει (σήμερα και αύριο), στην Επίδαυρο, την

    «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Παίζουν:

    Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Σπύρος Μαρκόπουλος, Λήδα Τασοπούλου, κ.ά.

    Η αυλαία του φετινού «Μουσικού Ιουλίου», στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου, πέφτει

    (σήμερα και αύριο) με την ξεχωριστή φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

    Σάββατο 26/7

    a.. Εργα Μπετόβεν, Μπαχ, Στράους, Βιβάλντι, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι

    παρουσιάζει (8.30μ.μ.) στο υπαίθριο θέατρο του Απολλωνίου στον Αγιο Σπυρίδωνα

    Πόρτο Ράφτη, το «Ensemble Allegro». Είσοδος ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 20 July 2003 - 18:13:55 UTC