Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
  • [02] H CIA ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ
  • [03] Η "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ
  • [04] ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" Ο ΧΡ.ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
  • [05] ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ 3.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΥΡΗΣΗ "ΣΤΟΧΩΝ" ΤΗΣ 17Ν
  • [08] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ-ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [09] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [10] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [11] Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [13] ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 8 ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΒΑΝΙΑ -
  • [14] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [15] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Ο Μ. ΜΑΛΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΓΥΡΟ
  • [16] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ-ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ 2 ΣΤΑ 2 ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [18] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΧΑΓΚΑΝ
  • [19] ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ- ΠΟΕ
  • [20] ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [21] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΑΤΑΜΙ
  • [22] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2003 (12:55 UTC+2)

    Σε μεικτό σύστημα, που θα εκλέγει βουλευτές διοικητικής περιφέρειας με απλή αναλογική και βουλευτές ανά νομό με ενισχυμένη αναλογική, καταλήγει η κυβερνητική πρόταση για το επίμαχο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Πέμπτη.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» εκτός από την καθιέρωση των βουλευτών «δύο ταχυτήτων», που θα θεωρούνται ισοδύναμοι έναντι του Συντάγματος και του νόμου, η κυβερνητική πρόταση θα μεριμνά και για τη θέσπιση μεικτού εκλογικού συστήματος με απλή αναλογική στη διοικητική περιφέρεια και ενισχυμένη στο νομό.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οριστική απόφαση είναι πόσοι βουλευτές θα εκλέγονται από τις διοικητικές περιφέρειες και πόσοι από τις εκλογικές περιφέρειες, ενώ μία από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι 200 βουλευτές να αναδεικνύονται από τις διοικητικές και 100 από τις εκλογικές περιφέρειες, ενώ μία δεύτερη πρόταση για αναλογία 180 και 120, αντίστοιχα.

    [02] H CIA ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 12 Ιουλίου 2003 (12:55 UTC+2)

    Ο διευθυντής της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA), Τζορτζ Τένετ, παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία επέτρεψε κατά λάθος στον Αμερικανό πρόεδρο να ισχυριστεί ότι το Ιράκ επιχειρούσε να αποκτήσει ποσότητες ουρανίου από το Νίγηρα.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο Διευθυντής της CIA σημείωσε ότι διατηρούσε σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των συγκεκριμένων καταγγελιών και θα έπρεπε να μην συμπεριληφθούν σε ομιλία του Τζορτ Μπους.

    Αξιωματούχοι της υπηρεσίας ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι είχαν ενημερώσει το Λευκό οίκο για αυτές τις ανησυχίες.

    Η δήλωση Τένετ έγινε λίγο μετά το αίτημα στελεχών του δημοκρατικού κόμματος για την πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με τα στοιχεία βάσει των οποίων η χώρα οδηγήθηκε στον πόλεμο.

    Δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς την επιχειρηματολογία του Αμερικανού προέδρου μειώνεται συνεχώς καθώς αυξάνεται το οικονομικό αλλά και το ανθρώπινο κόστος του πολέμου.

    Οι πληροφορίες για την απόκτηση ουρανίου αποδίδονται στην βρετανική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να λογοδοτήσει για την ορθότητα των στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα στον πόλεμο.

    Και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουρντ εξέφρασε την λύπη του αν παραπλάνησε τους πολίτες της χώρας του αναφερόμενος στην προσπάθεια του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο.

    [03] Η "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ALICO

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2003 (16:36 UTC+2)

    Η οργάνωση «Προλεταριακή Αλληλεγγύη» με τηλεφώνημα της στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, το βράδυ της Παρασκευής, στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας ALICO. 

    Η βόμβα, που τοποθετήθηκε στην είσοδο των γραφείων, στην οδό Μιχαλακοπούλου 52, αποτελούνταν από ωρολογιακό μηχανισμό, με κοινό πυροκροτητή, καλώδια, εννιάβολτη μπαταρία, ρολόι χειρός και μικρή ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας. 52.

    Σημειώνεται ότι στις 10.15 το βράδυ άγνωστος, με τηλεφώνημά του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ALTER είπε ότι σε δέκα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο 2ο όροφο του κτιρίου.

    Αμέσως, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και για αρκετές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Μιχαλακοπούλου, ενώ πυροτεχνουργοί εντόπισαν και εξουδετέρωσαν αργότερα τη βόμβα με ελεγχόμενη έκρη

     

    [04] ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" Ο ΧΡ.ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Στη β' ορθοπεδική κλινική του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οραγανισμού Λαμπράκη, Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος εισήχθη στο Νοσοκομείο με παροξυσμό χαμηλής οσφυαλγίας.

    Τον ασθενή, που υπεβλήθη από το πρωί σε εργαστηριακό έλεγχο, παρακολουθεί ο διευθυντής της Κλινικής Ζώης Σταύρου, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο σε λίγες ημέρες, αφού πρώτα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εμφανίστηκε στη μέση του.

    [05] ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 206 παιδιών ηλικίας 9 έως 13 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που έρχονται από 14 διαφορετικές χώρες του κόσμου, λειτουργεί από τις 30 Ιουνίου, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού-Υπουργείου Εξωτερικών.

    Τη Δευτέρα το πρωί τα Ελληνόπουλα θα επισκεφθούν την πόλη τη Θεσσαλονίκης, όπου θα έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος θα τα υποδεχθεί στις 10 το πρωί, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Τα παιδιά θα επισκεφθούν μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας, εκμάθησης παραδοσιακών ελληνικών χορών, αθλητικούς και εικαστικούς ομίλους, ομαδικά παιχνίδια, θέατρο, μουσικές βραδιές, προβολή ταινιών και εκδρομές.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με την πατρίδα Ελλάδα, γεγονός που επιταχύνεται με την επαφή τους με τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Ήδη τα παιδιά έχουν επισκεφθεί το Σπήλαιο Πετραλώνων της Χαλκιδικής, τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και την πόλη της Έδεσσας.

    Το πρόγραμμα της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου ολοκληρώνεται το Σάββατο 19 Ιουλίου, οπότε και τα παιδιά αναχωρούν για τις χώρες διαμονής τους.

    [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου πολιούχου της πόλης κηδεύτηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (κατά κόσμον Νικόλαος Χρυσοφάκης), ο οποίος εκοιμήθη, από ανακοπή καρδιάς, την περασμένη Τετάρτη σε κελί του Αγίου Όρους, σε ηλικία 78 ετών.

    Νωρίτερα, στον ιερό ναό εψάλη η εξόδιος ακολουθία, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου και με την παρουσία εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των πατριαρχείων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αντιοχείας Αλεξανδρείας Ιεροσολύμων, δεκάδων μητροπολιτών, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

    Στον επικήδειό του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ορθοδοξία, η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και το ποίμνιο της Θεσσαλονίκης θρηνεί και λυπείται για την απώλεια ενός διαπρεπούς ιεράρχου, οδηγού και πατέρα» που, όπως είπε, με τον ενθουσιασμό που τον χαρακτήριζε έδινε τον τόνο για τα πνευματικά και εθνικά ζητήματα του τόπου. «Θρηνεί και λυπείται ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η Ελλάδα, ολόκληρη η Ορθοδοξία που απώλεσε έναν ιεράρχη αγωνιστή, πρώτο στις επάλξεις για τις διεκδικήσεις», είπε.

    Εξάλλου, στους επικήδειους λόγους τους εκπρόσωποι μητροπόλεων και πατριαρχείων (μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, ηγούμενος της πατριαρχικής μονής Βλατάδων) αναφέρθηκαν στην τριαντράχρονη παρουσία του εκλιπόντος στη μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και στις σχέσεις του με το ποίμνιο.

    Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας θα πρέπει να επιλέξει ισάξιο αντικαταστάτη, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο έργο που αφήνει πίσω του ο εκλιπών μητροπολίτης.

    Μετά τις 2 το μεσημέρι έγινε η περιφορά του σκηνώματος σε δρόμους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε η κηδεία στο προαύλιο του ιερού ναού.

    Ο μακαριστός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κύρου Παντελεήμων ο Β' γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1925 και ήταν το έκτο κατά σειρά τέκνο των Μιχαήλ και Ασημίνας.

    Μετά τις εγκύκλιους γυμνασιακές σπουδές εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1942. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή των Αθηνών το 1947.

    Χειροτονήθηκε διάκονος το 1950 και το 1951 πρεσβύτερος.Διορίστηκε τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης και Πέλλης.

    Επί διετία ακολούθησε ευρύτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο Σορβόνης και στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και επανήλθε στην Αθήνα, όπου διορίσθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Το Νοέμβριο του 1965 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με κανονική ψηφοφορία τον εκλέγει Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, ενώ τον Ιούλιο του 1974 με ομόφωνη απόφαση της νόμιμης και κανονικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγεται δια καταστάσεως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

    [07] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ 3.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΥΡΗΣΗ "ΣΤΟΧΩΝ" ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2003 (13:41 UTC+2)

    Πάνω από τρεις χιλιάδες αστυνομικούς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία για την ασφάλεια ενός ευρύτατου φάσματος δημοσίων προσώπων, παρότι οι περισσότεροι από αυτούς επικαλούνται κινδύνους από την εγχώρια τρομοκρατία, δηλαδή τις οργανώσεις 17Ν και ΕΛΑ, τις οποίες οι αρχές υποστηρίζουν πως έχουν εξαρθρώσει.

    Όπως αναφέρεει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", περίπου το 20% της αστυνομικής δύναμης του Λεκανοπεδίου Αττικής διατίθεται για τη φύλαξη προσώπων και κτιρίων. Το δε κόστος της φύλαξης αγγίζει τα 15 δισ. δρχ. ετησίως, ενώ αποδέκτες του προνομίου αυτού είναι και άνθρωποι των ιδιωτικών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θεωρούν ότι κινδυνεύουν από ιδεολογικούς υποστηρικτές των τρομοκρατών

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της Αστυνομίας και είναι προφανές ότι οι περισσότεροι από τους φυλασσόμενους χρησιμοποιούν πλέον προσχηματικά τον κίνδυνο από τους τρομοκράτες για να διατηρήσουν το σκανδαλώδες προνόμιο της προσωπικής φρούρησης.

    Μεγάλο βάρος της φύλαξης προσώπων σηκώνει η υποδιεύθυνση προστασίας επισήμων που υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής. Η δύναμή της ανέρχεται σε 1.200 άτομα, από τα οποία περίπου 900 είναι σωματοφύλακες συγκεκριμένων ατόμων. Οι υπόλοιποι διεκπεραιώνουν τις συνοδείες ξένων κρατικών αποστολών όταν αυτές επισκέπτονται την Αθήνα. Επίσης, από το υπόλοιπο δυναμικό της Ασφάλειας διατίθενται κατά καιρούς πάνω από 100 αστυνομικοί για τον ίδιο λόγο.

    Εκτός από την παραπάνω καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διαθέτει περίπου 1.800 άτομα για φρούρηση κτιρίων, κατοικιών, υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ. Ολα αυτά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένος ο κρατικός μηχανισμός. Ομως ανάλογες ανάγκες φρούρησης προσώπων και κτιρίων υπάρχουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Ο θεσμός της φρούρησης όλων των βουλευτών ξεκίνησε το 1992, όταν η οργάνωση 17Ν πυροβόλησε στα πόδια και τραυμάτισε τον βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθ. Παπαδημητρίου.

    Καθορίστηκε σε κάθε βουλευτή να διατίθεται ένας αστυνομικός, σε κάθε υφυπουργό δύο και σε κάθε υπουργό πέντε.

    Οι όροι αυτοί καταστρατηγήθηκαν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή βουλευτές με πέντε φύλακες, πρώην υπουργοί με 15 (!) φύλακες και τωρινοί υπουργοί με 14 φύλακες.

    Ετσι, σύμφωνα με τις σχετικές καταστάσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι πρώην υπουργοί Σήφης Βαλυράκης και Στ. Παπαθεμελής διαθέτουν από έξι αστυφύλακες, ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ οκτώ, ο πρώην υπουργός Θεόδ. Πάγκαλος δεκαπέντε, ο βουλευτής Γερ. Αρσένης έξι, ο βουλευτής Βασ. Μιχαλολιάκος πέντε, και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Αντ. Σαμαράς έξι. Οσους δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ή ο επιχειρηματίας Μ. Κυριακού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ελευθεροτυπίας", από πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, το φθινόπωρο σχεδιάζεται να γίνει μια απόπειρα ορθολογικοποίησης του συστήματος προσωπικής προστασίας δημοσίων προσώπων. Ομως το ίδιο ακούγεται τα τελευταία πέντε χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

    [08] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ-ΠΕΤΡΟΛΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (23:44 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε» ενόψει της συγχώνευσης της με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρίας «Πετρόλα Ελλάς Α.Ε.Β.Ε.» ενέκρινε το σχετικό σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης και την σε αυτό καθοριζόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των συγχωνευόμενων εταιριών.

    Κάθε μέτοχος της απορροφούσας εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε» θα ανταλλάσσει μια παλαιά ονομαστική με ψήφο μετοχή ονομαστικής αξίας 1,80 ευρώ που κατέχει, με μια νέα ονομαστική με ψήφο μετοχή της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε», ονομαστικής αξίας 2,18 ευρώ , που θα εκδοθεί μετά τη συγχώνευση.

    Κάθε μέτοχος της απορροφούμενης εταιρίας «Πετρόλα Ελλάς Α.Ε.Β.Ε» θα ανταλάσσει 1,853066 παλαιές ονομαστικές με ψήφο μετοχές της «Πετρόλα Ελλάς Α.Ε.Β.Ε», ονομαστικής αξίας 2,35 ευρώ που κατέχει, με μια νέα ονομαστική μετοχή της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε», ονομαστικής αξίας 2,18 ευρώ, που θα εκδοθεί μετά τη συγχώνευση.

    Λόγω της ανωτέρω συγχώνευσης το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε» θα αυξηθεί κατά το ποσόν των 192.783.425 ευρώ που αντιστοιχεί στο εισφερόμενο μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούμενης εταιρίας «Πετρόλα Ελλάς Α.Ε.Β.Ε», καθώς και κατά το ποσό των 2.979.11,92 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση των έκτακτων αποθεματικών, με αποτέλεσμα το συνολικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε», λόγω της συγχώνευσης να ανέλθει στο ποσό των 665.911.376,12 ευρώ, διαιρούμενο σε 305.463.934 ονομαστικές με ψήφο μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,18 ευρώ η κάθε μια.

    Υπενθυμίζεται ότι την τελική απόφαση για τη συγχώνευση και τους όρους της θα τη λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των υπό συγχώνευση ανωνύμων εταιριών.

    [09] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2003 (14:19 UTC+2)

    ''Ξαναζεσταμένο φαγητό'' μας σερβίρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα επί μέρους ΜΟΕ.

    Ο κ. Ντενκτάς, ανέφερε ο κ. Ομήρου, με τη στήριξη της Αγκυρας μονίμως επιδιώκει την αναγνώριση κρατικής οντότητας στο δικό του παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα και μάλιστα με τη δική μας συγκατάθεση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Βιέννη, 12 Ιουλίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει πως οι Τ/Κ είναι έτοιμοι να δώσουν στους Ε/Κ την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας για κοινή χρήση και από τις δύο κοινότητες.

    ''Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως'' την πρόταση του κ. Ντενκτάς, ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    ''Προσβλέπουμε'', πρόσθεσε, ''στο να ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας για χρήση από την ε/κ πλευρά, να αναπτύξουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με τη νότια Κύπρο και να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες μεταφορές μας'', πρόσθεσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Η επιστολή του Τουρκοκύπριου (T/K) ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την οποία επαναφέρει προς συζήτηση τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η γραπτή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου σε σχέση με την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλεται επίσης ο θόρυβος που ξέσπασε αναφορικά με την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων της ΕΦ, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και η δήλωση της Υπουργού Υγείας Κωνταντίας Ακκελλίδου αναφορικά με το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Νέο τέχνασμα από Ντενκτάς και Αγκυρα'' γράφει πως ξαφνικά ο Ραούφ Ντενκτάς επανέφερε το ''πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης'' του Μπούτρος Γκάλι του 1993. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε πως '' η πρόταση για επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας είναι μέρος της γνωστής του τακτικής (του Ντενκτάς) για διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος και εγκαθίδρυση ' σχέσεων καλής γειτονίας'", συγκαλώντας για την προσεχή Δευτέρα Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε χθες πως τα επιτόκια διατηρούνται τα ίδια για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη.

    "Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επίθεση εναντίον της Αμυνας'' γράφει ότι ''συνδυασμένη επίθεση εναντίον της αμυντικής θωράκισης του τόπου εξαπέλυσαν πολιτικοί και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με καταφανέστατο στόχο να τερματισθεί η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς για να μην επηρεασθεί δήθεν, το ήπιο κλίμα στις σχέσεις μας με τους Τ/Κ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κινδύνους για την αλιεία και το θαλάσσιο οικοσύστημα εγκυμονεί η εισβολή και ταχεία ανάπτυξη τροπικού υποθαλάσσιου φυτού στα νερά της Κύπρου ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο φύκι που έχει χαρακτηριστεί ''φύκι δολοφόνος'' έχει φθάσει μέχρι την Ιταλία και απειλεί τη Μεσόγειο και βεβαίως την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο '' ' Δέσμη Ιδεών' Ραούφ Ντενκτάς !'' γράφει ότι σε μια νέα κίνηση εντυπωσιασμού προέβη χθες ο Ραούφ Ντενκτάς επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ξεχασμένα ΜΟΕ του 1993 και προτείνοντας την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας αφήνοντας να νοηθεί ότι δέχεται να επιστρέψει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στέλλονται λανθασμένα μηνύματα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση οπλικών συστημάτων της ΕΦ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αναγνώριση μέσω ΜΟΕ'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ζητεί διάλογο επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του 1994. Ως αρχή του πλαισίου αυτής της διαδικασίας, ο κατοχικός ηγέτης δηλώνει έτοιμος να ''μεταβιβάσει'' τη διοίκηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας παρουσιάζοντας μελέτη για την αποσυμφόρηση των δρόμων, αρχής γενομένης από τη Λευκωσία, είπε ότι οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 10% κάτι που αναμένεται να τερματίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''ΜΟΕ από το παρελθόν'' γράφει ότι την τακτική των πρωτοβουλιών οι οποίες αποσκοπούν στο να παρακάμψουν την ουσία του Κυπριακού και ειδικότερα το σχέδιο Ανάν, συνεχίζουν οι Τούρκοι επαναφέροντας στο προσκήνιο το πακέτο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης του 1993 - 1994 του τότε ΓΓ Μπούτρος Γκάλι. Αλλού γράφει πως με μέτρα προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά και με πιο δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας θα απαντήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης στα τρία είδη εγκληματικότητας που φαίνεται να προσλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, που είναι οι φόνοι και απόπειρες, τα ναρκωτικά και η πορνεία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμεση αντίδραση'' γράφει ότι στο νέο πυροτέχνημα Ντενκτάς για επαναφορά των ΜΟΕ, άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε στον κατοχικό ηγέτη πως τα ΜΟΕ τα οποία είχαν συζητηθεί το 1993 - 94 είχαν ναυαγήσει λόγω της εμμονής του Τ/Κ ηγέτη να αναγνωριστεί χωριστή κρατική οντότητα και κυριαρχία στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο 19ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είπε πως γνωρίζουμε ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της πατρίδας μας αλλά η λύση του Κυπριακού πρέπει να πληροί εκείνες τις προδιαγραφές και να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Τάκης Χ''Δημητρίου εξέφρασε χθες την απελπισία του για το γεγονός ότι η θέση του Εκπροσώπου της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση των μέτρων στήριξης της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ήταν άδεια. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου δήλωσε χθες ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα λειτουργήσει στο τέλος του 2004 ή στις αρχές του 2005 το αργότερο.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καπιταλιστική Κύπρος'' γράφει ότι με την εφαρμογή από την 1η Μαίου 2004 του νόμου για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων η κυπριακή κεφαλαιαγορά συσσωματώνεται εντελώς στη διεθνή και με αυτό τον τρόπο αίρονται τα υπολείμματα της νομοθεσίας Ελέγχου Συναλλάγματος και διευκολύνονται οι πάσης φύσεως πληρωμές και η διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων. Αλλού γράφει ότι "μετά το 'φιάσκο του χρηματιστηρίου' οι Κύπριοι άρχισαν να επενδύουν σε ακίνητα και ιδιαίτερα σε κατοικίες και διαμερίσματα με αποτέλεσμα οι τιμές ειδικά των διαμερισμάτων να έχουν αυξηθεί κατά 30%, τα τελευταία τρία χρόνια.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Κωνσταντινούπολη, 12 Ιουλίου 2003 (12:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούι τόνισε ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «πρέπει να συνεχίσουν να πετάνε στην περιοχή μεταξύ των έξι και δέκα ναυτικών μιλίων»- την περιοχή δηλαδή που η Τουρκία αμφισβητεί ότι ανήκει στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Μιλώντας στο BBC, o Τούρκος υπουργός Άμυνας αναρωτήθηκε «αφού τα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας) είναι έξι μίλια πως είναι δυνατόν ο εναέριος χώρος να είναι δέκα ναυτικά μίλια» και συμπλήρωσε :«Αν δεν πετάμε μεταξύ των 6 και των 10 μιλίων σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Ελλάδας. Πρέπει να πετάμε σε αυτή την περιοχή για να αποδείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την de facto απόφασή της Ελλάδας».

    Ερωτηθείς για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου ακόμη και για αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας και συγκεκριμένα για την καταγγελία της Ελλάδας ότι τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο κ. Γκιονούι αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

    «Αυτό ισχυρίζεται η Ελλάδα. Γιατί δεν τους ρωτάτε αν μπορούν να το αποδείξουν από τα αρχεία του ΝΑΤΟ» που καταγράφουν τις πτήσεις στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ο οποίος αμφισβήτησε ακόμη τις καταγγελίες της Ελλάδας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έχουν σημειωθεί περίπου 1500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

    «Ενημερώνουμε για τα σχέδια πτήσης μας την αεροπορική διοίκηση νότου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη από τον Απρίλιο του 2000» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι «βασική αιτία των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβλέπει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας σε ότι αφορά τα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο».

    Όταν πάντως ρωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν προσφεύγει στο διεθνές δικαστήριο για τις διαφορές σε ό,τι αφορά των ελληνικό εναέριο χώρο ο κ. Γκιονούι απάντησε με μια μόνο φράση: «Γιατί να το κάνουμε;».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι πίσω από τις παραβιάσεις βρίσκεται ο τουρκικός στρατός, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι μια δημοκρατία αλλά αυτά είναι τεχνικά ζητήματα» και οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις ένοπλες δυνάμεις.

    «Στηρίζουμε το στρατό γιατί δεν έκανε ποτέ λάθος» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιονούι.

    [13] ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 8 ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 11 Ιουλίου 2003 (23:45 UTC+2)

    Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Διαδρόμου 8, του οδικού άξονα από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα έως το Δυρράχιο της Αλβανίας, μέσω Σκοπίων ζήτησαν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου και επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για την υλοποίηση του σχεδίου.

    Στη σημερινή συνάντησή τους στο χωριό Γκιουέσεβο, στα σύνορα Βουλγαρίας ΠΓΔΜ οι τρεις πρόεδροι συζήτησαν το θέμα, υπογράμμισαν τη σημασία που έχει το έργο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα χρηματοδοτηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου, υπάρχει κοινή βούληση οι τρεις χώρες να συνδεθούν μελλοντικά με δίκτυο αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, πετρελαιαγωγού, αγωγού φυσικού αερίου και άλλων έργων.

    «Ζητάμε οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του σχεδίου, ώστε να είναι εγγυημένη η επιτυχία του», δήλωσε ο κ. Τράικοφσκι επισημαίνοντας το ενδιαφέρον για το έργο αυτό της Ιταλίας, η οποία προεδρεύει στην Ε.Ε. το εξάμηνο αυτό.

    «Ο Διάδρομος θα καταστήσει αποτελεσματικότερες τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η έλλειψη καλών υποδομών μεταξύ των τριών χωρών καθιστά δύσκολο τον έλεγχο στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου υπογράμμισε ότι η Αλβανία, η Βουλγαρία, και η ΠΓΔΜ πρέπει με την υλοποίηση του σχεδίου να αποδείξουν ότι οι βαλκανικές χώρες μπορούν να εργάζονται από κοινού.

    [14] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2003 (17:18 UTC+2)

    Παρουσία περίπου 5.000 φίλων του και εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας διεξήχθη χθες η πρώτη ανοικτή προπόνηση του Ολυμπιακού στη Ριζούπολη. Οι φίλαθλοι των πρωταθλητών Ελλάδας αποθέωσαν τους παίκτες της ομάδας και ιδιαίτερα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, τους Γεωργιάδη, Καφέ, Στολτίδη, Γκώνια, Μπούτσεκ, Βάλλα, Τάτση και Πάντο.

    Ο προπονητής, Ολεγκ Προτάσοφ επισήμανε στις δηλώσεις τους τα παρακάτω: «Ξεκινάμε μια νέα χρονιά με πολλά όνειρα. Εχουν έρθει νέα παιδιά. Εχουμε ένα ευχάριστο έργο για να κάνουμε τη νέα ομάδα. Δεν είναι εύκολο το στήσιμό της. Δε μας φοβίζουν τα δύσκολα. Με πολλή δουλειά θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι σημαντικό που ήρθε ο κόσμος. Εχουμε δύσκολο έργο. Θέλω να αποφεύγω τις υποσχέσεις. Θα κάνουμε τα πάντα. Θα δώσουμε την ψυχή μας, θα τα δώσουμε όλα» είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

    [15] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Ο Μ. ΜΑΛΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΓΥΡΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2003 (17:06 UTC+2)

    Ο Μηνάς Μαλλάτος πραγματοποίησε για ένα ακόμη ετάπ την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς στο Γύρο Ρουμανίας (κατηγορίας 2,6). Ο Βολιώτης άσος των πεντάλ, κατέκτησε την 5η θέση στο 6ο ετάπ (Βιρντέρου-Μπρασόφ) συνολικής απόστασης 164χλμ. με 4:15:00, ωστόσο για τέσσερις πόντους, δεν κατάφερε να διατηρήσει τη λευκή φανέλα, την οποία χάνει για πρώτη φορά από την έναρξη της διοργάνωσης.

    Ακόμη από ελληνικής πλευράς, ο Γιώργος Τέντσος ήταν 13ος, επίσης με 4:15:00, ενώ ακολούθησαν οι Αγγελος Αρμενατζόγλου (26ος), Βασίλης Γιαννιώσης (34ος), Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης (37ος) και Γιάννης Τσακουρίδης (42ος) με 4:31:00.

    Στη γενική κατάταξη, ο Μαλλάτος «σκαρφάλωσε στην 7η θέση, όπως και ο Τέντσος που από την 12η, βρέθηκε στην 9η θέση. Ο τελευταίος μάλιστα, κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση στο σπριντ ανάβασης, σ` έναν αγώνα όπου οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες για τους Έλληνες πρωταθλητές.

    Το 7ο ετάπ του Διεθνή Γύρου Ρουμανίας που θα γίνει σήμερα (Σάββατο) είναι συνολικής απόστασης 180χλμ (Μπρασόφ-Μπακού).

     

    [16] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ-ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Όμορφο θέαμα σημειώθηκε στους χθεσινούς αγώνες, για τη 2η μέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

    1ος Ομιλος

    Κορέα-Τουρκία 80-81

    Αυστραλία-Αργεντινή 75-57

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αυστραλία 2-0 4

    Αργεντινή 1-1 3

    Τουρκία 1-1 3

    Κορέα 0-2 2

    2ος Ομιλος

    Ανγκόλα-Ελλάδα 65-87

    Πουέρτο Ρίκο-Ιράν 92-66

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Ελλάδα 2-0 4

    Ανγκόλα 1-1 3

    Πουέρτο Ρίκο 1-1 3

    Ιράν 0-2 2

    3ος Ομιλος

    Νιγηρία-Σλοβενία 65-102

    ΗΠΑ-Κίνα 109-84

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΗΠΑ 2-0 4

    Σλοβενία 1-1 3

    Νιγηρία 1-1 3

    Κίνα 0-2 2

    4ος Ομιλος

    Μαλαισία-Λιθουανία 39-107

    Κροατία-Βενεζουέλα 75-74

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Κροατία 2-0 4

    Βενεζουέλα 1-1 3

    Λιθουανία 1-1 3

    Μαλαισία 0-2 2

    Το σημερινό πρόγραμμα και οι διαιτητές είναι οι εξής:

    ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟΚ

    14.30 Σλοβενία - Κίνα Κάριον (Πουέρτο Ρίκο) Γιασεβίτσιους (Λιθουανία)

    16.45 Νιγηρία ΗΠΑ Βορεάδης (Ελλάδα) Χούλιο (Ανγκόλα)

    19.00 Ν. Κορέα Αυστραλία Λίμαν (Ελβετία) - Κομιάνι (Ιράν)

    21.15 Τουρκία Αργεντινή Ντόζαϊ (Κροατία) - Αϊμπάρα (Ιαπωνία)

    ΕΥΟΣΜΟΣ

    14.30 Λιθουανία - Βενεζουέλα Ιερεζουέλο (Ισπανία) Μαράνχο (Βραζιλία)

    16.45 Αγκόλα - Πουέρτο Ρίκο Ζούντεκ (Σλοβακία) Κόλαρ (Σλοβενία)

    19.00 Μαλαισία Κροατία Μούρε (ΗΠΑ) Σοϊλεμετζόγλου (Τουρκία)

    21.15 Ελλάδα Ιράν Αϊλέν (Αυστραλία) - Πάπο (Βενεζουέλα)

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ 2 ΣΤΑ 2 ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Με οδηγούς τους Κώστα Βασιλειάδη και Σοφοκλή Σχορτσιανίτη η εθνική ομάδα των εφήβων κατέκτησε τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε με 87-65 της Ανγκόλας και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Η εθνική μας άργησε να πάρει φόρα και χρειάστηκε ένα δεκάλεπτο για να μπορέσει να αρχίσει να ξεφεύγει στο σκορ. Η ομάδα της Ανγκόλας που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου είχε στην σύνθεσή της τον εκπληκτικό Ρόζα Μπάρος ο οποίος ήταν και ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 31 πόντους.

    Ωστόσο ο Μπάρος δεν είχε άξιους συμπαραστάτες σε αντίθεση με την Ελλάδα που για ακόμα μία μέρα είχε σε μεγάλα κέφια τόσο τον Κώστα Βασιλειάδη (23π.) όσο και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη (21π.). Το παιχνίδι διεξήχθει στο κλειστό γήπεδο του Εύοσμου μπροστά σε 2.500 θεατές.

    Δεκάλεπτα: 18-16, 40-31, 60-45, 87-65

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

    Νίκος Σταυρόπουλος (Ελλάδα): Δεν παίξαμε καλά Οι μεγάλες ομάδες πρέπει να παίζουν καλά σε όλα τα παιχνίδια. Είχαμε σκαμπανεβάσματα στη απόδοσή μας. Περίμενα περισσότερες βοήθειες από τους παίκτες του πάγκου ενώ κερδίσαμε παίκτες που βρήκαν τον ρυθμό τους. Τον Σοφοκλή τον προφύλαξα διότι έφαγε μια γονατιά, ωστόσο δεν είναι κάτι σοβαρό.

    Μανουέλ Σόουζα (Ανγκόλα): Ηταν ένα δύσκολο παιχνίδι για εμάς και τα δώσαμε όλα. Μας βγήκε η κούραση στην πορεία και ειδικά στο τελευταίο τρίλεπτο με αποτέλεσμα να ανέβει η διαφορά. Θα παλέψουμε με το Πουέρτο Ρίκο για τη νίκη που θα μας δώσει την πρόκριση. Εχουμε διαβάσει το παιχνίδι τους και θα κερδίσουμε.

    [18] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΧΑΓΚΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Τη φανέλα του "Δικεφάλου" θα φοράει για τα επόμενα δυο χρόνια ο Εμπενίζερ Χάγκαν, ο οποίος υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του ΠΑΟΚ.

    «Είμαι χαρούμενος που ήρθα στον ΠΑΟΚ ο οποίος είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες. Η ομάδα έχει έμπειρους παίκτες και κόσμο που τη στηρίζει. Πιστεύω πώς θα πάνε όλα καλά» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρώην παίκτης του Ηρακλή και συνέχισε: «Η φανέλα του ΠΑΟΚ είναι πιο βαριά από αυτή του Ηρακλή. Πέρυσι δεν τα πήγα καλά, όμως, πιστεύω με την αλλαγή αυτή θα παρουσιαστώ καλύτερος» συμπλήρωσε ο Χάγκαν.

    Στο μεταξύ, αύριο αναχωρεί για την Ιταλία η αποστολή του ΠΑΟΚ, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασία.

    [19] ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ- ΠΟΕ

    Νέα Υόρκη, 12 Ιουλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα χαλυβουργικά προϊόντα που εισάγονται στη Βόρεια Αμερική, μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με τη απόφαση του διεθνούς οργανισμού οι δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης για τα προϊόντα αυτά είναι αντίθετοι με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Η κυβέρνηση Μπους έχει κάνει σαφές ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

    Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη έχουν συντάξει κατάλογο αμερικανικών προϊόντων - στον οποίο περιλαμβάνονται υποδήματα, κλωστοϋφαντουργικά και τρόφιμα συνολικής αξίας ,6 δισ. στα οποία η Κοινότητα επιθυμεί να επιβάλλει δασμούς.

    Όπως όμως επισημαίνουν οι αναλυτές οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν πρώτα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με την Ουάσινγκτον πριν επιλέξουν τη λύση του ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου.

    [20] ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 12 Ιουλίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από περιοχές κατά μήκος του ποταμού Χουάϊ στην ανατολική Κίνα, μεταδίδει το BBC. Η εκκένωση των κατοίκων θεωρήθηκε αναγκαία διότι οι περιοχές αυτές απειλούνται από τις πλημμύρες.

    Αξιωματούχοι της επαρχίας Ζιάνγκσου είπαν ότι οι κάτοικοι γύρω από τη λίμνη Χονγκζέ θα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή μέχρι την Κυριακή το βράδυ γεγονός που θα επιτρέψει στις αρχές να κατευθύνουν τα νερά της λίμνης που έχει ξεχειλίσει σε ειδικές περιοχές.

    Χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εκκένωση του πληθυσμού και για τη συγκράτηση των υδάτων των ποταμών και των λιμνών.

    [21] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΑΤΑΜΙ

    Τεχεράνη, 12 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί είπε ότι είναι πρόθυμος να υποβάλλει την παραίτησή του εφόσον το επιθυμεί ο ιρανικός λαός, μεταδίδει το BBC

    «Δεν είμαστε κυρίαρχοι αλλά υπηρέτες του λαού. Αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μας θέλει, τότε θα αποχωρήσουμε από την εξουσία» , φέρεται να είπε ο πρόεδρος Χαταμί σύμφωνα με δημοσίευμα κυβερνητικής εφημερίδας.

    Οι σχετικές δηλώσεις του ιρανού προέδρου έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος δυσανασχετεί επειδή θεωρεί ότι ο κ. Χαταμί δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και για περιορισμό της δύναμης του ισλαμικού ιερατείου.

    Περίπου 4.0000 άνθρωποι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα μετά από μία σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τεχεράνη.

    [22] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 12 Ιουλίου 2003 (00:32 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.111,59 μονάδες, με κέρδη 83,55 μονάδων (0,92%), ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.733,93 μονάδες, με άνοδο 18,07 μονάδων (1,05%).

    Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 9,47 μονάδων (0,96%), κλείνοντας στις 998,14 μονάδες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 July 2003 - 18:13:39 UTC