Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OI EΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΝΕΟΝΑΚΗ ΚΑΙ ΜΑΝΙΚΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ
  • [03] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [04] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ-ΗΠΑ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [06] Ν.Δ.: ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • [07] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [08] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"
  • [09] Η GREENPEACE ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ 50 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ - ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΕΣ
  • [11] ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 390 MW ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ PALCO
  • [13] ΜΕΡΙΣΜΑ ΥΨΟΥΣ 0,08 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ FRIGOGLASS
  • [14] ΚΑΤΑ 9,4% ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΥΤIΛΙΑΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟ 2002
  • [15] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η Ε.Ε. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ/Κ
  • [16] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [17] ΛΙΛΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [18] ΝΕΚΡΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΑΡ
  • [19] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ
  • [20] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΓΚΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΤΣΕΚ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο Π. ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ
  • [22] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ"
  • [23] ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗ
  • [24] ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [25] Η ΔΟΥΜΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [26] Η ΟΣΤΕΟΘΗΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ
  • [27] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [28] ΙΡΑΝ: "ΑΝΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ" ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • [29] ΥΠΕΚΥΨΕ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΙΡΑΝΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [30] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
  • [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [33] ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

  • [01] OI EΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΝΕΟΝΑΚΗ ΚΑΙ ΜΑΝΙΚΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (13:24 UTC+2)

    Δεκτές έκανε τις παραιτήσεις του Στέφανου Μανίκα από τη θέση του υπουργού Επικρατείας και του Μιχάλη Νεονάκη από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτη. Στις επιστολές του στα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα ευχαριστεί για τη συμβολή τους στο έργο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ.

    Στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Στέφανο Μανίκα σημειώνονται τα εξής:

    «Ελαβα το γράμμα της παραίτησής του αγαπητέ Στέφανε την οποία και δέχομαι. Σε ευχαριστώ για τη συνεχή προσπάθειά σου και τη συμβολή σου στο έργο της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα συνεχίσεις να προσφέρεις στην παράταξή μας όπως έκανες μέχρι τώρα».

    Στην επιστολή του στον Μιχάλη Νεονάκη ο κ. Σημίτης αναφέρει:

    «Αγαπητέ Μιχάλη. Έλαβα τη δήλωση της παραίτησής σου από το Εκτελεστικό Γραφείο. Σε ευχαριστώ για τη συνεχή προσπάθεια και προσφορά σου στους καθημερινούς αγώνες του ΠΑΣΟΚ. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσεις να προσφέρεις με αμείωτο ζήλο».

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Στο νέο Σύνταγμα της Ευρώπης και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης θα δοθεί βαρύτητα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε το ρόλο της Θεσσαλονίκης και τη σημασία της πραγματοποίησης της συνόδου κορυφής σε αυτή.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

    «Αύριο αρχίζει εδώ στη Θεσσαλονίκη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο είναι τα κεντρικά θέματα: ποια συνέχεια θα δώσουμε στο σχέδιο Συντάγματος που ετοίμασε η Συνέλευση. Είναι η πρώτη φορά που συζητάμε στην ΕΕ για ένα νέο Σύνταγμα. Το δεύτερο θέμα είναι πώς θα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη λαθρομετανάστευση. Ιδίως να έχουμε πόρους και να συγκεκριμενοποιήσουμε πολιτικές, ώστε να είναι αποτελεσματικές. Εδώ όμως θα συζητήσουμε και για τα Βαλκάνια, πώς θα συνεργαστεί η ΕΕ καλύτερα με τα Βαλκάνια, πώς θα υπάρχουν περισσότεροι πόροι για την ανάπτυξή τους. Πώς θα προετοιμάσουμε την ένταξή τους στην Ένωση. Διαλέξαμε τη Θεσσαλονίκη ακριβώς για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία της πόλης για τα Βαλκάνια. Ελπίζω παρά τις διαφορές και τις αντιθέσεις η ενοποιητική διαδικασία να προχωρήσει και πιστεύω ότι θα φανεί ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει μια δυνατή Ευρώπη».

    [03] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Σάνη Χαλκιδικής, 18 Ιουνίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Αποστολή: Χρίστος Μάτης

    Με ομιλίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ξεκινούν απόψε το βράδυ στο Sunny Beach στη Χαλκιδική οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Η σημερινή εκδήλωση έχει ως θέμα το μέλλον της Ευρώπης και θα ακολουθηθεί από συναυλία, την οποία θα δώσει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σταύρος Ξαρχάκος.

    Αύριο θα συνεδριάσει το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί βιβλίο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης με θέμα τη Σρι Λάνκα το οποίο χρηματοδότησε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η διευρυμένη σύνοδος των ηγετών του κόμματος θα αρχίσει στη 1 και μισή και θα πάρουν μέρος ανάμεσα στους άλλους δέκα εν ενεργεία πρωθυπουργοί, δέκα χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «25» και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Κελ Μάγκνε Μπόντεβικ.

    Συγκεκριμένα οι δέκα πρωθυπουργοί είναι: της Ολλανδίας Γιαν Πέτε Μπαλκενέντε, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Πορτογαλίας Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα, της Εσθονίας Γιουχαν Παρτς, της Μάλτας Εντουάρντ Φενέκ Αντάμι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    Θα συμμετάσχει επίσης η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο, όπως και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και οι ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση στις χώρες - μέλη της Ένωσης και στις υπό ένταξη χώρες.

    Από τις τρεις χώρες, οι οποίες θα γίνουν μέλη της Ένωσης, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία θα πάρει μέρος μόνον η πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχαήλοβα.

    [04] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ-ΗΠΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων- αν και όχι ψηλά στην ατζέντα- που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Τετάρτη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ Ουάσιγκτον, Αθήνας και Βρυξελλών.

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι από την Ουάσιγκτον έθεταν ταυτόχρονα ερωτήσεις στον ευρισκόμενο στην Αθήνα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, και στους επιτρόπους Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν και Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, οι οποίοι βρίσκονταν στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δέσμευση των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι με την ελεύθερη διακίνηση οι ίδιες οι κοινότητες στο νησί απέδειξαν ότι καταρρέει η πράσινη γραμμή.

    Έδωσε, επίσης, έμφαση στη συνάντηση με τους ηγέτες των βαλκανικών κρατών που θα ακολουθήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Επέμεινε, πάντως, ότι επιβάλλεται να συνεχισθούν το ενδιαφέρον και η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι μετά από συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις για το τελικό καθεστώς, σπεύδοντας πάντως να τονίσει ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

    Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε μια ώρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας νομικής αρωγής που περιλαμβάνει και το ζήτημα των εκδόσεων, δεν περιορίζονται αλλά, αντίθετα, ενισχύονται τα δικαιώματα των πολιτών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκδοση προς τις ΗΠΑ εάν ο καταδικασθείς κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Πάτεν λέγοντας ότι και οι δυο πλευρές του Ατλαντικού επιθυμούν να συνεργασθούν για να καταπολεμήσουν την διεθνή τρομοκρατία και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τη συμφωνία για τις εκδόσεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη στενή συνεργασία της «Γιουροπόλ» με το FBI και άλλες αμερικανικές αρχές ασφαλείας.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Μπους με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, θα δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση των ευρωατλαντικών σχέσεων, στην αποφυγή της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που η ΕΕ προτιμά να γίνει μέσα από πολυμερή προσέγγιση, στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ θα συζητηθεί και η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου επικαλέσθηκε την εμπειρία ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως φυσικά και τα κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, για να υποστηρίξει ότι η ΕΕ μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ από τον ολοκληρωτισμό στη δημοκρατία. Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θέλει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος από τις ΗΠΑ, και θα καταβάλλει πρόθυμα κάθε προσπάθεια για να το πετύχει.

    Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ετέθησαν και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, την οποία καταδίκασε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ζητήματα εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου. Ο κ. Πάτεν σημείωσε ότι η καλή συνεργασία ΗΠΑ ΕΕ είναι προς όφελος της ανθρωπότητας, ενώ στις επανειλημμένες παρεμβάσεις του για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ο κ. Λαμί επιχείρησε να σκιαγραφήσει ένα θετικό περιβάλλον, λέγοντας ότι παρά τα όποια προβλήματα και τις διαφορές, αυτό που έχει σημασία είναι να βλέπει κανείς «το δάσος και όχι μερικά δένδρα».

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Τον προβληματισμό τους για την δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη, εξέφρασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Αντισυνόδου του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

    H πρόεδρος του Δικτύου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, Τασία Χριστουδολοπούλου εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο εξακολουθεί να υφίσταται η αστική δημοκρατία.

    Όπως τόνισε, η μεταφορά του κέντρου λήψης αποφάσεων από τα εθνικά κράτη στους υπερεθνικούς οργανισμούς είχε ως αποτέλεσμα την κρίση αξιοπιστίας των θεσμών της πολιτικής εκπροσώπησης.

    Η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι στην νέα παγκόσμια τάξη δεν υπάρχει ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα, ωστόσο το αίτημα για επιστροφή στα εθνικά κράτη δεν αρμόζει σε όσους κοιτούν μπροστά.

    Τέλος, τόνισε ότι το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης πρέπει να διεκδικήσει κοινωνικό έλεγχο και θεσμούς κοινωνικής δημοκρατίας, προκειμένου να απονομιμοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

    Στις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες επικέντρωσε την ομιλία της η εκπρόσωπος του ελληνικού δικτύου της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, Σούλα Πανάρετου.

    Υπογράμμισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται από τη φτώχια και τη βία που υφίστανται λόγω του φύλου τους.

    Η κ. Πανάρετου τόνισε ότι η φτώχια των γυναικών οφείλεται στην πλημμελή πρόσβαση τους στην εργασία και στην μόρφωση, ενώ πρόσθεσε ότι η βία που υφίστανται αποτελεί μοχλό κοινωνικού ελέγχου.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης επιδεινώνονται οι όροι εργασίας των γυναικών, ενώ αναγκάζονται από τη συρρίκνωση του κοινωνικού τομέα του κράτους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην δουλειά στο σπίτι.

    Το μέλος του Φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Δημοκρατία Φρανκ Ρούσο επισήμανε ότι η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ δεν προάγει τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολυεθνικών και της αγοράς.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να αγωνιστούν για να έχουν όλοι μια παρακαταθήκη δικαιωμάτων και πόρων.

    [06] Ν.Δ.: ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (20:32 UTC+2)

    "Η Θεσσαλονίκη πόλη παραδοσιακά πολυφωνική, πολυπολιτισμική υποδέχεται τους συμμετέχοντες στην αντισύνοδο", τονίζεται σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. του Νομού Θεσσαλονίκης με αφορμή την έλευση στην πόλη χιλιάδων διαδηλωτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    "Με φιλόξενα αισθήματα η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς ζητούν το σεβασμό των διαδηλωτών για την πόλη και τους κατοίκους της. Οι όποιες καταστροφές έχουν άμεσο αντίκτυπο στους απλούς πολίτες διαταράσσοντας την ομαλή κοινωνική και οικονομική τους ζωή", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και προσθέτει ότι ευελπιστεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

    [07] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου θα απομακρυνθούν οι μετασχηματιστές που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (κτίριο πρώην ΥΠΕΘΟ) στο Σύνταγμα και χρησιμοποιούν κλοφέν, έπειτα από εντολή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη

    Στο ίδιο διάστημα θα γίνει πλήρης καθαρισμός του υπογείου χώρου, ενώ μετά την απομάκρυνση του κλοφέν, θα γίνουν εκ νέου μετρήσεις από ειδικό προσωπικό που θα έρθει από την Γερμανία και πρωί της Δευτέρας 23 Ιουνίου το υπουργείο θα λειτουργεί με νέους μετασχηματιστές.

    Σήμερα, εξάλλου, ολοκληρώνεται η διαδικασία αιμοληψίας προκειμένου να γίνουν εξετάσεις στους εργαζομένους για τυχόν επιδράσεις της τοξικής ουσίας. 

    [08] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Να φέρει πιο κοντά στη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα της νέας «διπλωματίας της κοινωνίας των πολιτών», την ελληνική επιστημονική κοινότητα, τα όργανα σχεδιασμού και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και τα στελέχη των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), φιλοδοξεί το βιβλίο «Η Διπλωματία της Κοινωνίας των Πολιτών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Στη συγγραφή του βιβλίου, έλαβαν μέρος 14 εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο., καθηγητές

    Πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι κ.α.. Πρόκειται για τους: Αθανάσιο Θεοδωράκη, Δέσποινα Κατσιβελάκη, Αγγελο Κότιο, Αγγελο Λάσκαρη, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, Νίκο Πιτσούλη, Μαριλένα Σημίτη, Παντελή Σκλιά, Δέσποινα Συρρή, Τάσο Τέλλογλου, Γεώργιο Φιλιππαίο, Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, Αστέρη Χουλιάρα.

    Όπως τόνισαν στη σημερινή παρουσίαση της έκδοσης, στη Στοά του Βιβλίου στην

    Αθήνα, οι δυο επιμελητές της, Παντελής Σκλιάς και Αστέρης Χουλιάρας, η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία αποτελεί το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ακόμη, οι Μ.Κ.Ο. διαχειρίζονται το 12-13% των πόρων για τη διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία.

    Το βιβλίο πραγματεύεται τρία βασικά θέματα. Το πρώτο αναφέρεται στο θεωρητικό και νομιμοποιητικό υπόβαθρο των Μ.Κ.Ο.

    Οι Παντελής Σκλιάς (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο), Αστέρης Χουλιάρας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Μαριλένα Σημίτη (Πανεπιστήμιο Πειραιά) προσεγγίζουν θεωρητικά το φαινόμενο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και στο πλαίσιό της, εξετάζουν τον ρόλο των Μ.Κ.Ο. αλλά και τις σχέσεις τους με τους δωρητές και τους αποδέκτες.

    Στα πεδία δράσης των Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα στον ρόλο τους στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην εκστρατεία για την κατάργηση του διεθνούς χρέους αλλά και στις σχέσεις Μ.Κ.Ο. - Μ.Μ.Ε., αναφέρονται ο Αγγελος Κότιος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ο Τάσος Τέλλογλου (Δημοσιογράφος) και ο Χρήστος Φραγκονικόπουλος (Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων).

    Το θέμα των σχέσεων Μ.Κ.Ο.- δωρητών πραγματεύονται οι Αθανάσιος Θεοδωράκης

    (Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ) και ο Γεώργιος Φιλιπαίος (Πρεσβευτής- Εμπειρογνώμονας)

    . Τέλος, στο τρίτο μέρος του βιβλίου αναπτύσσονται μελέτες ελληνικών Μ.Κ.Ο. που έχουν δραστηριοποιηθεί στον τομέα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας.

    Αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο η ελληνική εμπειρία σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη.

    Κορυφαία στελέχη ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως ο IOCC (Δέσποινα Κατσιβελάκη), Action Aid Ελλάς (Αλεξάνδρα Μητσοτάκη), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (Αγγελος Λάσκαρης), ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (Νίκος Πιτσούλης) και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Σωτήρης Παπασπυρόπουλος) ξεδιπλώνουν το έργο τους, με κριτική ματιά και άποψη.

    Ετσι, για πρώτη φορά γνωρίζουμε την πολυπλοκότητα των δράσεων που υλοποιούνται από τις ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το ανθρωπιστικό έργο και την αρωγή, έχοντας πλέον, αναδειχθεί σε φορείς σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με διευρυμένη οικονομική βάση και επαγγελματική νοοτροπία και συνείδηση αλλά και πολλά περιθώρια βελτίωσης.

    Κ. Κούτρα

    [09] Η GREENPEACE ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ 50 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace εκφράζει την ικανοποίησή της προς τις 50 χώρες που επικύρωσαν το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, προσδίδοντάς του ισχύ Διεθνούς Νόμου, και ευχαριστεί τα εκατομμύρια των πολιτών σε όλο τον κόσμο που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

    Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία που αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών να αρνούνται τα μεταλλαγμένα βάσει της Αρχής της Προφύλαξης. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα μεταλλαγμένα, το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια αποτελεί σημαντικό νομικό εργαλείο για όλες τις χώρες που διαθέτουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν περιοριστικούς κανόνες στα μεταλλαγμένα για να προστατεύσουν το περιβάλλον, τους καταναλωτές και τους αγρότες.

    Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια αποτελεί ιστορικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της γεωργίας από τις απρόβλεπτες επιπτώσεις των μεταλλαγμένων. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο κατά των προσπαθειών κρατών όπως οι ΗΠΑ να επιβάλουν πάση θυσία τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη υπεύθυνη εκστρατείας γενετικής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Ταυτόχρονα αποτελεί ιστορική δικαίωση για την Greenpeace και τα εκατομμύρια καταναλωτών και αγροτών, σε όλο τον κόσμο, που αντιστέκονται στην απειλή των μεταλλαγμένων.

    Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια θα τεθεί σε ισχύ την 11 Σεπτεμβρίου 2003, εν μέσω της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν, στο Μεξικό όπου το θέμα των μεταλλαγμένων θα είναι στο επίκεντρο. Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2000 στο Μόντρεαλ του Καναδά ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις και παρά τη σθεναρή αντίσταση του «λόμπυ των μεταλλαγμένων», γνωστού και ως Miami Group (μια ομάδα 6 σποροεξαγωγικών χωρών: ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, Αυστραλία, Ουρουγουάη, Χιλή).

    Παρά το γεγονός ότι το 93% των Ελλήνων καταναλωτών είναι αντίθετο με τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να αποτελέσει την 50η υπογραφή που θα έθετε σε ισχύ το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. Η ιστορική επικύρωση πραγματοποιήθηκε από τη μικρή νησιωτική χώρα Παλάου.

    Η ουσιαστική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη χώρα μας, καθώς και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί στοιχειώδη και πρωταρχική ευθύνη απέναντι στην παγκόσμια απειλή των μεταλλαγμένων, δήλωσε η κ. Πισπίνη.

    Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

    - Διεθνείς κανόνες για τον έλεγχο των διασυνοριακών μετακινήσεων, διαχείρισης και χρήσης όλων των μεταλλαγμένων οργανισμών.

    - Υιοθέτηση της Αρχής της Πρόληψης ως βάσης για τις προτεινόμενες δράσεις.

    - Αμφισβητεί την παντοδυναμία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και διεκδικεί τον απόλυτο έλεγχο στο θέμα των διασυνοριακών μετακινήσεων των μεταλλαγμένων οργανισμών.

    - Οι εξαγωγές μεταλλαγμένων οργανισμών γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της χώρας προορισμού, η οποία θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων.

    - Τονίζεται η ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των Κέντρων Ποικιλότητας (περιοχές του πλανήτη όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποικιλία ενός φυτικού είδους και ως εκ τούτου παίζουν το ρόλο της τράπεζας γενετικού υλικού) από τυχόν απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών.

    Μέχρι σήμερα, το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια έχει επικυρωθεί από 13 αφρικανικά κράτη, 10 κράτη Ασιατικά- Ειρηνικού, 11 κράτη από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική και 16 ευρωπαϊκά κράτη (7 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση).

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ - ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχων του έργου «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Υπέρ Ειδικών Μειονεκτουσών Ομάδων (Άτομα με αναπηρίες Πρώην Χρήστες Ουσιών)», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», απηύθυνε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Ειδικότερα, η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος απευθύνεται σε εξειδικευμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία θα υποβάλουν και θα υλοποιήσουν Σχέδια Ολοκληρωμένης Παρέμβασης, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2006.

    Τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ενέργειες κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, για την διευκόλυνση της πρόσβασης των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας και την ένταξή τους σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

    Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον Υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 44.200.000 ευρώ, εκ των οποίων 37.600.000 ευρώ προορίζονται για άτομα με αναπηρίες και 6.600.000 ευρώ για πρώην Χρήστες Ουσιών ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης.

    Το έργο χρηματοδοτείται κατά 100% από δημόσιους πόρους, με συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κατά 75% και Εθνική Συμμετοχή (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 25%.

    Από τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις θα επωφεληθούν συνολικά 5.695 άτομα, από τα οποία 4.800 θα είναι άνεργοι άνω των 16 ετών με αναπηρίες και 895 πρώην χρήστες ουσιών ή άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης.

    Η επιλογή των ωφελουμένων γίνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, μετά από διερεύνηση των προσόντων και δεξιοτήτων τους και διάγνωση των αναγκών τους

    Στόχος των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων είναι η καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών και ικανοτήτων των ανέργων, ο εξειδικευμένος επαγγελματικός προσανατολισμός τους και παράλληλα η παροχή συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους από αυτούς τη χρειάζονται.

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίζεται η 06-08-2003.

    [11] ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 390 MW ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στο Βιομηχανικό Συγκρότημα των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε σήμερα η θυγατρική κατά 100% του Ομίλου, «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.», με την Αυστριακή εταιρία VA TECH HYDRO.

    Παράλληλα η «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.», υπέγραψε και το συμβόλαιο υπηρεσιών μακράς διάρκειας για την συντήρηση του Ατμοστρόβιλου με την Αμερικανική εταιρία GENERAL ELECTRIC.

    Η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2005 όπως είχε προκαθοριστεί από τις 15 Μαίου 2003 που ήταν η ημερομηνία υπογραφής του προσυμφώνου για τον καθορισμό της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού.

    Υπενθυμίζεται ότι κύριο έργο της VA TECH HYDRO (EPC contractor), η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία GENERAL ELECTRIC είναι η γενική εργολαβία ανέγερσης της μονάδος Η/Π καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

    Με το έργο αυτό ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια υλοποιεί έναν από τους επενδυτικούς του στόχους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

    [12] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ PALCO

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Προωθημένο ειδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των ανέργων της SCHISSER PALCO και παρέμβαση για τους εργαζόμενους στον Όμιλο Αυγερινοπούλου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων της Palco, ο υφυπουργός Εργασίας Ελευθέριος Τζιόλας ανέπτυξε το συνολικό πλαίσιο των συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των ανέργων της εταιρίας, που διαμόρφωσε το Υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί «την πιο ολοκληρωμένη και προωθημένη πρόταση στήριξης των ανέργων και επαναπροώθησής τους στην απασχόληση, αποτελώντας ταυτόχρονα καθαρό δείγμα της ευαισθησίας, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας μας».

    Ειδικότερα ανέφερε μέτρα στήριξης σε όσους είναι και θα εξακολουθήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι άνεργοι. Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίδομα ανεργίας για 12 μήνες, εφαρμογή προγράμματος εναλλασσόμενης κατάρτισης με διάρκεια 9 μήνες και ημερήσιο χρόνο κατάρτισης 6 ώρες. Κατά τη λήξη του προγράμματος εναλλασσόμενης κατάρτισης, προβλέπεται αξιολόγηση για τη συνέχισή του, ενώ σε περίπτωση που καθ' όλη τη διάρκεια των 30 μηνών, οι άνεργοι δεν έχουν επανενταχθεί στην απασχόληση, δηλαδή εξακολουθούν να είναι άνεργοι, θα εντάσσονται στα μέτρα στήριξης του «Δικτύου κατά της Φτώχειας». Το ύψος του επιδόματος του Δικτύου κατά της Φτώχειας ανέρχεται στα 200 ευρώ μηνιαίως και για κάθε ανήλικο τέκνο προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ ετησίως.

    Όσον αφορά στα μέτρα για την επανένταξη στην απασχόληση αναλύθηκαν τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και επιχορήγησης ανέργων για τη δημιουργία της δικής τους ατομικής ή συνεταιριστικής επιχείρησης, καθώς, επίσης και το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για ανέργους πλησίον της σύνταξης.

    Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις, μετά από σχετική συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσονται και οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τους όρους των επιδοτούμενων προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. και τηρώντας τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Σχετικά δε με τα μέτρα στήριξης της οικογενειακής ζωής αναφέρθηκαν τα μέτρα στεγαστικής πολιτικής (αύξηση κατά 50% του επιδόματος ενοικίου και αναστολή δόσεων για οφειλές δανείων και τιμημάτων κατοικίας μέχρι το τέλος του 2003), η κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για μια 4ετία καθώς και η πλήρης κάλυψη της περίθαλψης για ανέργους άνω των 55 ετών, μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.

    Μετά τη συνάντησή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της SCHISSER-PALCO, ο υφυπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Όμιλο Αυγερινοπούλου.

    Ο κ. Τζιόλας επεσήμανε ότι προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας είναι να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας στον Όμιλο και να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα).

    Περαιτέρω, επανέλαβε ότι ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον Όμιλο και την αξιολόγησή τους με νέα σύσκεψη την 25η Ιουνίου 2003, ενώ υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που αποτυπώθηκαν και σε πρακτικό συμφωνίας, μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων, πρέπει να τηρηθούν σ' ένα νέο, ήπιο, επιχειρησιακό κλίμα συνεργασίας και εξασφάλισης των προοπτικών εργασίας.

    [13] ΜΕΡΙΣΜΑ ΥΨΟΥΣ 0,08 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ FRIGOGLASS

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2002 αποφάσισε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της «FRIGOGLASS Βιομηχανία Ψυκτικών Θαλάμων Α.Β.Ε.Ε».

    Κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας υποβλήθηκαν και αναγνώσθηκαν οι εκθέσεις διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου και το πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή, επί των οικονομικών καταστάσεων και πεπραγμένων της εταιρικής χρήσης 2002 (01.01.2002 - 31.12.2002).

    Παράλληλα, υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης που έληξε την 31.12.2002 (Ισολογισμός, Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης, Πίνακας Διάθεσης Αποτελεσμάτων, Προσάρτημα) και οι ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις.

    Επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι ελεγκτές της εταιρίας απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη για τη δραστηριότητά τους κατά την εταιρική χρήση που έληξε την 31.12.2002 (01.01.2002 έως 31.12.2002).

    Ενημερώθηκαν οι μέτοχοι ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν έλαβαν αμοιβές για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ κατά τη διάρκεια του 2002. Εγκρίθηκαν οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ για τις προσφερόμενες προς την εταιρία υπηρεσίες για την εταιρική χρήση 2002, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ποσό των 559.626 ευρώ. Προεγκρίθηκαν επίσης αμοιβές για προσφερόμενες στην εταιρεία υπηρεσίες κατά την χρήση 2003, ύψους έως 735.000 ευρώ. Εκλέχθηκαν ως Ορκωτοί Ελεγκτές για την εταιρική χρήση 2003 η εταιρία PriceWaterHouse Coopers και εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο να καθορίσει την αμοιβή τους.

    Επιπλέον, εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά σαράντα εκατομμύρια ευρώ (40.000.000) με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας από δύο ευρώ (2,00) σε ένα ευρώ (1,00) με σκοπό τη μέσω ισόποσης επιστροφής κεφαλαίου με μετρητά στους μετόχους, την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού της εταιρείας και κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο.

    Εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ισόποση αναλογική επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου στους μετόχους με καταβολή μετρητών, την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος καθώς και την ημερομηνία έναρξης καταβολής του σχετικού ποσού μετά την λήψη των απαραίτητων από τον νόμο εγκρίσεων.

    Τέλος εγκρίθηκε η εκλογή διοικητικού συμβουλίου σε συμμόρφωση με το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. 3016/2002 «περί εταιρικής διακυβέρνησης», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 παρ. 1γ του Ν. 3091/2002 το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής μέλη ανάλογα με την ιδιότητά τους.

    Εκτελεστικό Μέλος ορίστηκε ο Δώρος Κωνσταντίνου, ενώ μη εκτελεστικά μέλη είναι οι Iωάννης Ανδρουτσόπουλος, Παναγής Βουρλούμης, Χαράλαμπος Δαυίδ, Λουκάς Κόμης, Χριστόδουλος - Robert Λεβέντης και Samir Issa Toubassy. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ορίστηκαν οι Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και ο Βασίλειος Φουρλής.

    [14] ΚΑΤΑ 9,4% ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΥΤIΛΙΑΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 9,4% περίπου παρουσιάσθηκε στο σύνολο του εισαχθέντος συναλλάγματος και μετατραπέντος σε εθνικό νόμισμα κατά το έτος 2002, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπέβαλαν 1.055 ναυτιλιακές εταιρίες για τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Ειδικότερα, προκύπτει ότι εισήγαγαν και μετέτρεψαν σε εθνικό νόμισμα ποσό ύψους 1.337.294.384 δολαρίων ΗΠΑ, αντί 1.221.577.083 που είχαν εισαγάγει και δραχμοποιήσει το 2001 οι τότε 1.084 εταιρίες.

    Τα εν λόγω στοιχεία, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, προκύπτουν από τις βεβαιώσεις που χορήγησαν οι τράπεζες για το εισαχθέν συνάλλαγμα που μετατράπηκε σε εθνικό νόμισμα για κάθε εταιρία ξεχωριστά, καθώς και από τις υπεύθυνες δηλώσεις των εκπροσώπων των εταιριών αυτών.

    Από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία των εταιριών, προκύπτει ότι απασχολήθηκαν σε αυτές 10.922 άτομα, εκ των οποίων οι 9.644 έλληνες και 1.278 ξένοι.

    Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι διαχειρίστριες εταιρίες ανέρχονται σε 640, οι ναυλομεσιτικές εταιρίες σε 440 και το σύνολο των εταιριών σε 1080.

    Η εισαγωγή συναλλάγματος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 9,4% (1.337 εκατ. δολ. ΗΠΑ), οι δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10,5% (346 εκατ. δολ. ΗΠΑ) και η κάλυψη υποχρεώσεων (φόροι κλπ) αυξήθηκε κατά 9,4% (946 εκ. δολ. ΗΠΑ).

    Σημειώνεται δε ότι οι 640 εταιρίες διαχειρίσθηκαν 3.212 πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το σύνολο σχεδόν του ελληνόκτητου στόλου διαχειρίζεται από γραφεία εταιριών, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

    Το 96,7% της χωρητικότητας και το 94,3% του αριθμού των πλοίων κατανέμεται σε εννέα σημαίες (Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Παναμάς, Μπαχάμες, Λιβερία, Ν. Μάρσαλ, Αγ. Βικέντιος και Ν. Καϋμάν). Το υπόλοιπο 3,3% της συνολικής χωρητικότητας φέρει σημαίες 34 άλλων χωρών.

    [15] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η Ε.Ε. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ/Κ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Συμφωνία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πάνω στο οικονομικό μέρος του πακέτου των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Τουρκοκύπριους, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, αλλά σημείωσε ότι τα προτεινόμενα εμπορικά μέτρα απορρίφθηκαν από τον κατοχικό ηγέτη.

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, και εξαρτάται από τα μέρη να τα χρησιμοποιήσουν ή όχι.

    Είπε επίσης ότι διαπίστωσε ξεκάθαρο ενδιαφέρον από τις δύο πλευρές για εσωτερικό εμπόριο, κάτι το οποίο θα ήθελε η Ε.Ε. να ερμηνεύσει ως ένα πρώτο βήμα.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ευθύνη εναπόκειται στις κοινότητες στο νησί. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά εξαρτάται από αυτούς για να προχωρήσουν γιατί είναι δική τους η χώρα».

    Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. προτιμά την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά σημείωσε πως «ό,τι και να συμβεί, η Κύπρος θα ενταχθεί».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τίρανα, 18 Ιουνίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση κάλεσε σήμερα τον υπουργό για την Ευρωπαϊκή Ενταξη Σοκόλ Νάκο και συζήτησαν τα θέματα που θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Νάκο, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αλβανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου που θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ήδη εδραιωμένη πολιτική βούληση εκ μέρους της αλβανικής πλευράς για εφαρμογή όλων των συστάσεων της διεθνούς κοινότητας, για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, προκειμένου η Αλβανία να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην Ε.Ε

    Σύμφωνα με τον κ. Νάκο η αλβανική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής τις δικές της προτάσεις, τις οποίες οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. εκτιμούν και καλωσορίζουν.

    Στη συνέχεια δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερης σημασίας για όλες τις χώρες της Ε.Ε., κυρίως για τις βαλκανικές χώρες, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να έχει την εντύπωση ότι η συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «καλάθι με δώρα».

    Στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα συζητηθούν κυρίως θέματα, τα οποία αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια, θέματα που αφορούν την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, των παράνομων δραστηριοτήτων και της διαφθοράς, είπε.

    Σημείωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση και όλες οι κρατικές δομές της χώρας είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν αυτό τον πόλεμο πιστεύοντας ότι μόνο τα θετικά αποτελέσματα θα είναι το «διαβατήριο» της Αλβανίας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση Φατμίρ Μεντίου δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αποτελεί εκτός των άλλων μία μεγάλη ευκαιρία για τις βαλκανικές χώρες, επιδίωξη των οποίων είναι η ένταξή τους στην Ε.Ε.

    Ο κ. Μεντίου ζήτησε από τον κ. Νάκο η αλβανική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης να συζητήσει και σχετικά με την ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου στην Ε.Ε.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [17] ΛΙΛΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Χάγη, 18 Ιουνίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Την άποψη ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν ευθύνεται για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα εξέφρασε ενώπιον του ICTY, ο πρώην συνεργάτης του, που αργότερα αποπέμφθηκε από το κόμμα Ζόραν Λίλιτς.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Λίλιτς κατέθεσε ότι εισηγήθηκε στον πρώην ηγέτη της Σερβίας την αλλαγή πολιτικής για το Κόσοβο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενος στην επιστολή που απηύθυνε τότε στον Μιλόσεβιτς, ο Λίλιτς επισήμανε ότι ζητούσε τον τερματισμό της σερβικής επιθετικότητας εις βάρος των Αλβανών του Κοσόβου και διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού της Σερβίας αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

    [18] ΝΕΚΡΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΑΡ

    Σκόπια, 18 Ιουνίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Οι συνοριακοί φρουροί σε φυλάκιο της περιφέρειας Ντεμπαρ της ΠΓΔΜ, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Αλβανό, Αγκρον Σκεντέρι, ο οποίος προσπάθησε να διασχίσει παράνομα τα σύνορα.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του στρατού ο Σκεντέρι, που καταγόταν από το χωριό Γκούριτσα, μισό χλμ μέσα στην επικράτεια της ΠΓΔΜ αγνόησε τις προειδοποιήσεις των φρουρών και αυτοί τον πυροβόλησαν. Το θύμα ήταν αναμειγμένο σε λαθρεμπόριο όπλων σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας.

    [19] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ

    Σκόπια, 18 Ιουνίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Στην πόλη Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ έγινε σήμερα η κηδεία του 40χρονου μισθωτού στρατιώτη, πατέρα δυο παιδιών Βίνταν Κότσεφσκι, που σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης κοντά στο χωριό Βακσίντζε στα σύνορα με τη Σερβία. Το χωριό κατοικείται από Αλβανούς και ήταν ένα από τα κέντρα του ΟΝΑ την περίοδο του πολέμου, το 2001.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του χωριού Βάιτς Ντεμίρι τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι καταδικάζουν την τρομοκρατική αυτή πράξη και υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας. Ορισμένοι είπε επιδιώκουν εκ νέου να διαταράξουν την ειρήνη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν την συμπαράσταση και την υποστήριξη του λαού της περιοχής.

    [20] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΓΚΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΤΣΕΚ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Μόνο μικρές λεπτομέρειες απομένουν για να ενσωματωθούν στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού ο Τάκης Γκώνιας και ο Γιουράι Μπούτσεκ. Και οι δύο έχουν μείνει ελεύθεροι από τον Ηρακλή και την Ξάνθη αντίστοιχα και διαπραγματεύονται τις τελευταίες ημέρες τις μεταγραφές τους στην ομάδα του Περαιά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο μεταγραφές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή.

    Παρουσιάστηκε και επίσημα σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του Ολυμπιακού, η κάρτα μέλους του συλλόγου. Παρουσιάστηκε το περιεχόμενο του φακέλου που στάλθηκε σε 10.000 μέλη, καθώς και το ενημερωτικό δελτίο που θα εκδίδει ο Ολυμπιακός.

    [21] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο Π. ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Ηρθε, είδε και απήλθε. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Κεχαγιά ο οποίος πριν δύο ημέρες ενδιαφέρθηκε να αγοράσει το 82% του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όμως δεν τα βρήκε με τον μεγαλομέτοχο, Γιώργο Μπατατούδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπατατούδης ζήτησε από τον κ. Κεχαγιά 8 εκατομμύρια ευρώ για το 82% των μετοχών. Ποσό αρκετά μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη του συλλόγου αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι φυσικό επόμενο το συνολικό ποσό (23 εκατομμύρια ευρώ) απομάκρυνε τον υποψήφιο αγοραστή που θεωρεί υπέρογκο το ποσό που πρέπει να διαθέσει για να αγοράσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΑΕ, κ. Σεργιαννίδης πήρε σήμερα την διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Λάμπρου ότι οι μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είναι δεσμευμένες, παρά μόνο τα ακίνητα του κ. Μπατατούδη.

    [22] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή της πρώτης «Ελληνιάδας» την οποία διοργανώνει το συμβούλιο απόδημου Ελληνισμού, έχοντας την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.

    Η αυλαία της «Ελληνιάδας» θα ανοίξει στις 25 Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 29 του ίδιου μήνα. Μετέχουν συνολικά 400 αθλητές και αθλήτριες από την Αμερική, την Ωκεανία, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί σε μόνιμο θεσμό που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδόσφαιρο ανδρών-γυναικών και μπέιζμπολ ανδρών, ενώ τα ατομικά αγωνίσματα περιλαμβάνουν το τένις ανδρών-γυναικών, την κολύμβηση ανδρών-γυναικών, το Τάε Κβον Ντο ανδρών-γυναικών και την πάλη ανδρών.

    Το πρόγραμμα της «Ελληνιάδας» είναι:

    Τετάρτη (25/6)

    Ποδόσφαιρο (Α)

    18.00-19.45: Δυτική Ευρώπη - Αυστραλία (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    18.00-19.45: Ανατολική Ευρώπη - Αφρική (Γήπεδο Αγροτικού Αστέρα Ευόσμου)

    Πέμπτη (26/6)

    Πάλη (Α)

    9.00-13.00: Προκριματικοί Ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής

    18.00-21.00: Τελικοί Απονομή επάθλων (Αλεξάνδρειο Μέλαθρον)

    Τένις (Α)-(Γ)

    9.00: Αγώνες προκριματικοί (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Ποδόσφαιρο (Α)

    18.00-19.45: Δυτική Ευρώπη - ΗΠΑ (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    18.00-19.45: Ανατολική Ευρώπη - Καναδάς (Γήπεδο Αγροτικού Αστέρα Ευόσμου)

    Μπέιζμπολ (Α)

    18.00: ΗΠΑ - Αυστραλία (Δημοτικό Γήπεδο Νεάπολης)

    Τάε Κβον Ντο (Α)-(Γ)

    16.00-18.00: Προκριματικοί

    18.00-21.00: Τελικοί Απονομή επάθλων (Αλεξάνδρειο Μέλαθρον)

    Παρασκευή (27/6)

    Κολύμβηση (Α)-(Γ)

    9.00-13.00: Προκριματικοί (Ποσειδώνιο κολυμβητήριο)

    Τένις (Α)-(Γ)

    15.00: Προημιτελικοί (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Μπέιζμπολ (Α)

    18.00: Καναδάς - Εθνική Ελλάδος (Δημοτικό γήπεδο Νεάπολης)

    Ποδόσφαιρο (Γ)

    18.00-19.45: ΗΠΑ - Καναδάς (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Κολύμβηση (Α)-(Γ)

    18.00: Τελικοί - Απονομή επάθλων (Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο)

    Ποδόσφαιρο (Α)

    18.00-19.45: Αφρική - Καναδάς (Γήπεδο Αγροτικού Αστέρα Ευόσμου)

    Σάββατο (28/9)

    Κολύμβηση (Α)-(Γ)

    9.00-13.00: Προκριματικοί (Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο)

    Τένις (Α)-(Γ)

    16.00: Ημιτελικοί (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Ποδόσφαιρο (Α)

    18.00-19.45: Αυστραλία - ΗΠΑ (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Ποδόσφαιρο (Γ)

    18.00-19.45: Αυστραλία - Εθνική Ελλάδος (Γήπεδο Αγροτικού Αστέρα Ευόσμου)

    Κολύμβηση (Α)-(Γ)

    18.00: Τελικοί Απονομή επάθλων (Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο)

    Κυριακή (29/6)

    Τένις (Γ)

    15.00: Τελικός (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Τένις (Α)

    17.00: Τελικός (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Ποδόσφαιρο (Γ)

    17.30-19.15: Τελικός (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς)

    Μπέιζμπολ (Α)

    18.00: Τελικός (Δημοτικό Γήπεδο Νεάπολης)

    Ποδόσφαιρο (Α)

    19.30-21.15: Τελικός (Γήπεδο ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς).

    [23] ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Η απουσία του Χάρη Παπαδιά από την ομάδα που θα μετέχει στο Μπρούνο Τζάουλι, παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα Τρίκαλα, ήταν η μίνι -έκπληξη στα ονόματα που ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ για τους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (21-22 Ιούνη) στη Φλωρεντία.

    Η ομάδα καταρτίστηκε μετά το τέλος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στα Τρίκαλα το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι μόνοι αθλητές που αποτελούν εξαίρεση (δηλαδή που αν και δεν πήραν μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα μετέχουν στην ομάδα για το Μπρούνο Τζάουλι) είναι ο Κώστας Κεντέρης, η Κατερίνα Θάνου και η Μιρέλα Μανιάνι. Και οι τρεις δεν αγωνίστηκαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα καθώς την τελευταία στιγμή αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών. Οσο για τον Χάρη Παπαδιά, παρά το γεγονός ότι στη θεσσαλική πόλη έδειξε να είναι σε καλή κατάσταση, αφού στα 100μ σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη εμφάνιση με 10.56 εντούτοις για την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 επιλέχθηκε ο Γιώργος Θεοδωρίδης. Τα πράγματα πάντως όσον αφορά την παραμονή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει κόντρα σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού κλασικού αθλητισμού. Στους άνδρες η Εθνική μας ομάδα θα βρεθεί απέναντι σε Ισπανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ρωσία, ενώ οι γυναίκες θα κοντραριστούν με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

    Το Πανελλήνιο ρεκόρ της Χρυσούλας Γκουντενούδη στα 400μ εμπόδια με 56.85, που κατέρριψε το προηγούμενο δικό της 56.90 από τις 14 Ιούνη 2000 στα Χανιά, αλλά και άλλες σπουδαίες επιδόσεις όπως το 65,01μ της Κατερίνας Βόγγολη στο δίσκο και το 8,24μ του Λούη Τσάτουμα στο μήκος, ήταν αυτά που σφράγισαν την αυλαία της 2ης και τελευταίας ημέρας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανδρών (89ο) -γυναικών (68ο) που διεξήχθη στα Τρίκαλα. Στη βαθμολογία ανδρών αλλά και γυναικών πρώτευσε ο Πανελλήνιος με 329,5 και 389,5 βαθμούς αντίστοιχα.

    [24] ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Τελετή απονομής διπλωμάτων στους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) οι οποίοι παρακολούθησαν διδακτικές ενότητες για τρία Ολυμπιακά αθλήματα (Τζούντο, Σόφτμπολ, Μπέιζπολ), θα πραγματοποιηθεί αύριο (19.00) στο συνεδριακό κέντρο στην έδρα του Αθήνα 2004.

    Τις απονομές στους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ θα κάνει ο εντεταλμένος σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής Σπύρος Καπράλος και η πρόεδρος των ΤΕΦΑΑ Αθηνών Δήμητρα Κουτσούκη.

    Οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα διδασκαλίας των αθλημάτων αυτών που περιελάμβανε σεμινάρια και πρακτικά μαθήματα επιλογής, σε οκτώ διδακτικές ενότητες 20 ωρών. Στόχος ήταν να γίνουν γνωστότερα τα τρία μη προβεβλημένα ολυμπιακά αθλήματα. Μία ακόμη επιδίωξη ήταν και η προσέλκυση εξειδικευμένων εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν μαζική και ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για ενενήντα φοιτητές, τελικά ο αριθμός εκείνων που συμμετείχαν ανήλθε στους διακόσιους.

    Ο σύμβουλος διοίκησης της Οργανωτικής Επιτροπής Σταύρος Δουβής είχε τον συντονισμό του προγράμματος, το οποίο ήταν υπό την αιγίδα του Τομέα αθλοπαιδιών των ΤΕΦΑΑ. Η εκπαίδευση των φοιτητών έγινε από τους διευθυντές τομέων των συγκεκριμένων αθλημάτων, κ.κ. Αχιλλέα Τσόγκα (Τζούντο), Άγγελο Δημητρόπουλο (Μπέιζμπολ) και Άννυ Κωνσταντινίδη (Σόφτμπολ).

    [25] Η ΔΟΥΜΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Μόσχα, 18 Ιουνίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Η ρωσική Δούμα απέρριψε σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Κασιάνοφ, που υπέβαλε η αντιπολίτευση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Την πρόταση μομφής υποστήριξαν 172 βουλευτές, 163 την καταψήφισαν και έξι απείχαν. Για την υιοθέτηση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης χρειάζονται 226 ψήφοι.

    Η πρόταση κατατέθηκε από τους Κομμουνιστές και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Γιάμπλοκο, που ένωσαν τις δυνάμεις τους, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση Κασιάνοφ «δεν έχει την ικανότητα να εγγυηθεί» την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

    [26] Η ΟΣΤΕΟΘΗΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ

    Τελ Αβιβ, 18 Ιουνίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Το τμήμα αρχαιοτήτων του ισραηλινού υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η οστεοθήκη που φέρει βιβλικές επιγραφές οι οποίες αναφέρονται στον Ιησού δεν είναι γνήσια, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σούκα Ντόρφμαν, διευθυντής του τμήματος οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα των επιτροπών που επί τρεις μήνες εξέταζαν την οστεοθήκη και μια πέτρινη πλάκα που υποτίθεται πως άνηκε στον 9ο αιώνα π.Χ. αλλά αποδείχθηκε και αυτή πλαστή.

    [27] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 18 Ιουνίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν τον Αμπιντ Χαμιντ Μαχμουντ αλ-Τικρίτι, προσωπικό γραμματέα του πρώην πρόεδρου της χώρας Σαντάμ Χουσειν ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Αμερικανικού Πενταγώνου ο αλ-Τικρίτι είχε διατελέσει εκτός από γραμματέας του Σαντάμ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και επικεφαλής της ομάδας σωματοφυλάκων του.

    Ο Μαχμουντ αλ-Τικρίτι βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα των 55 πρώην Ιρακινών αξιωματούχων που αναζητούν να συλλάβουν οι Αμερικανοί, καθώς είναι ο τέταρτος μετά τον ίδιο τον Σαντάμ και τους γιους του Ουντάι και Κουσάι.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη στοιχεία για τη σύλληψη του αλ-Τικρίτι και ανέφερε μόνο ότι αυτή σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

    [28] ΙΡΑΝ: "ΑΝΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ" ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

    Τεχεράνη, 18 Ιουνίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Το Ιράν απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες ότι δεν συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για τη Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Αλί Σαλί, δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ανήθικη και παράνομη,

    όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς η Διεθνής Επιτροπή συζητά σχέδιο ψηφίσματος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την υιοθέτηση ενός σκληρού ψηφίσματος που θα καταγγέλλει την Τεχεράνη ότι δεν κατέθεσε ως όφειλε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Παράλληλα ζητούν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να επιβάλει κυρώσεις και να ζητήσει από την Τεχεράνη να υπογράψει συμπληρωματικό πρωτόκολλο το οποίο θα επιτρέπει σε διεθνείς επιθεωρητές να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων χωρίς ειδοποίηση.

    Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει δημόσια την άποψη τους ότι το Ιράν έχει ενεργό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    [29] ΥΠΕΚΥΨΕ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΙΡΑΝΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 18 Ιουνίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Υπέκυψε στα τραύματά της η μία από τις δύο Ιρανές που αυτοπυρπολήθηκαν σήμερα το πρωί στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενες για τις συλλήψεις συμπατριωτών τους, μελών του κινήματος Μουτζαχεντίν του Λαού, της ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί ζήτησε την έκδοση των Μουτζαχεντίν του Λαού που συνελήφθησαν χθες κοντά στο Παρίσι και σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά καταδίκασε τα βίαια επεισόδια.

    [30] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

    Χανιά, 18 Ιουνίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Eπιστημονικό Συνέδριο με θέμα το ριζίτικο τραγούδι διοργανώνουν τις 25, 26 και 27 Iουλίου ο Δήμος Aκρωτηρίου, το Πολυτεχνείο Kρήτης και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων N. Xανίων στο Aμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Kρήτης. Παράλληλα θα διεξαχθεί διαγωνισμός νεοριζίτικου τραγουδιού με δικαίωμα συμμετοχής σε όσους κατάγονται ή κατοικούν στην Kρήτη. Tα θέματα του διαγωνισμού μπορούν να επιλεγούν ανάμεσα στη φιλία, αγάπη, παλληκαριά, πρεπιά.

    Tο Σάββατο 26 Iουλίου περιλαμβάνει παραδοσιακή βραδιά ριζίτικου στο Mουζουρά Aκρωτηρίου, τη βράβευση των διακριθέντων στο διαγωνισμό νεοριζίτικου τραγουδιού και απόδοση ριζίτικων από παραδοσιακούς συλλόγους. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 28210-91763, 28210-59049 και 6973434555 (κ. Mουτζούρης) και στο φαξ 28210-44788.

    [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

    Άρτα, 18 Ιουνίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Ο Δήμος Αρτας δημιούργησε ένα νέο πολιτιστικό θεσμό με την επωνυμία «Απειρος Γη». Πρόκειται για κύκλο εκδηλώσεων που αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 7/7. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες της μουσικής(Μαρία Φαραντούρη, «Δυνάμεις του Αιγαίου», Δημήτρης Ψαριανός), το «Πειραϊκό Θέατρο», βραβευμένοι λογοτέχνες και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς.

    Οι εκδηλώσεις θα γίνονται σε σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης, με ελεύθερη είσοδο, με στόχο την ψυχαγωγία των δημοτών, αλλά και την προβολή της ιστορικής φυσιογνωμίας και της σύγχρονης ταυτότητας της Αρτας.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ιουνίου προβλέπει: Σήμερα συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη (στην Παρηγορήτισσα). 19, 20/6 παραστάσεις του «Θεάτρου Δρόμου» στο κέντρο της πόλης. 20/6 εκδήλωση στον κινηματογράφο «Ορφέας» για βραβευμένους λογοτέχνες. 21/6 εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου στο θέατρο του Κάστρου. 22/6 συναυλία των Δημήτρη Ψαριανού, Σάκη Τσιλίκη, Μιχάλη Κακέπη (Αγ. Θεοδώρα). 22/6 κλασικό μπαλέτο από τη Σχολή Μάργαρη (θέατρο Κάστρου). 23/6 χορόδραμα βασισμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Θυσία» από το «Πειραϊκό Θέατρο» (Γεφύρι). 24/6 συναυλία των «Δυνάμεων του Αιγαίου» (Κάστρο). 25/6 συναυλία - αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα από σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής των ΤΕΙ Αρτας. 26/6 συναυλία των «Δυτικών Συνοικιών» (Κάστρο). 27,28,29/6 Πανελλήνιο φεστιβάλ φολκλορικών συγκροτημάτων. 30/6 χορευτικές ομάδες του Συλλόγου «Μακρυγιάννης» (Κάστρο). Τρίτη 1η Ιουλίου, μουσικοχορευτική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στο θέατρο Κάστρου.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Μια σειρά από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες πρόκειται να φιλοξενηθούν το καλοκαίρι, στο Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου, τηλ. 2310-245.307) και στο Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας, τηλ.: 2310-206.730).

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους δυο πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, έχει ως εξής: ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ: 14/7-16/7 το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τους «Βατράχους», σε σκηνοθεσία: Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κώστας Σαντάς, Χρήστος Στέργιογλου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, κ.ά.

    Ακολουθούν: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με Ευριπίδη, «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμούλιδη (22/7-24/7). Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αρτο Απαρτιάν, Γιάννης Νταλιάνης, Χάρης Σώζος κ.ά.

    «Στοά» - ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με Μποστ «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου (28/7-30/7). Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Ηλίας Κατέβας, Ευδοκία Σουβατζή κ.ά.

    ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ: Συναυλία Μάριου Φραγκούλη (23/6). MOMIX Opus Cactus. Χορογραφία: Moses Pendleton (27/6-28/6). Συναυλία Χάρις Αλεξίου (30/6).

    «Θεατρική Διαδρομή» με Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες» σε απόδοση - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου (2/7-4/7). Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Φλωκατούλας, Λευτέρης Τζουλάκης, Μάκης Αρβανιτάκης, Γιώργος Μελισάρης. Χορός: Ελένη Τζώρτζη, Κάτια Νικολαΐδου κ.ά.

    AMERICAN BALLET THEATER «ARTEMIS». Χορογραφία: Lar Lubovitch. Μουσική: Chris Theofanidis (10/7-11/7). Η παράσταση είναι βασισμένη στον αρχαιοελληνικό μύθο «Αρτεμις», ένα έργο για τριάντα χορευτές.

    [33] ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται στις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες - Πέντε Κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Ελπίδας και Ειρήνης». Η έκθεση έρχεται στην Αθήνα από το Παλάτσο Ρεάλε της Νάπολης, όπου παρουσιάστηκε από 29/3 έως 4/5.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα δέκα γνωστών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων και δεκαπέντε Ιταλών. Καλλιτέχνες όπως οι: Μόραλης, Τέτσης, Τσόκλης, Φασιανός, Παύλος, Μυταράς, Rotella, Dorazio, Tatafiore, Palladino, Pisani κ.ά. παρουσιάζουν έργα με περιεχόμενο εμπνευσμένο από τα «ολυμπιακά ιδεώδη» και γενικότερα τον αθλητισμό.

    Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νάπολη, το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών και Δραστηριοτήτων - Εφορεία Νάπολης, την Περιφέρεια Καμπανίας, το Δήμο Νάπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Μεγάλη συναυλία «Aφιέρωμα στη Mικρά Aσία», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Hρώδειο. Mαζί με το Γιώργο Nταλάρα, θα είναι η Γλυκερία, η μικρή Aρετή Kετιμέ, η Eστουδιαντίνα Nέας Iωνίας Mαγνησίας και η Παιδική Xορωδία του Mουσικού Γυμνασίου Bόλου. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Kωνσταντινουπόλεως κ.κ. Bαρθολομαίου και της UNESCO, ενώ τα έσοδά της θα διατεθούν στην αναστήλωση του ναού της Aγίας Σοφίας, στην Kωνσταντινούπολη.

    Mονοπάτια

    «Δεν είναι μια απλή συναυλία. Kάποια από τα τραγούδια είναι μονοπάτια που χάραξαν την ψυχή και τη διαδρομή μου. Kάθε ένα από αυτά είναι σαν να το λέω για πρώτη φορά. Σε μια εποχή όπου η επίσημη μουσική ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, υπάρχει και μια ανεπίσημη μουσική σκηνή, νέων καλλιτεχνών, που παίζει όργανα όπως το λαούτο, το σαντούρι, το κανονάκι κ.ά. Tα παραδοσιακά τραγούδια έχουν τη δυνατότητα να κρατούν μέσα τους τα ιστορικά γεγονότα που ίσως θεωρούνται από πολλούς βαρετά, μίζερα. Θα έλεγα ότι δεν έχουν καθόλου μιζέρια. Tο παράπονό τους είναι γεμάτο ανθρωπιά και θάρρος. Mουσικοί σαν τους Σμυρνιούς και τους Πολίτες δεν υπάρχουν...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Nταλάρας.

    Aπό την πλευρά της η Γλυκερία ανέφερε: «Aγαπώ ιδιαίτερα αυτό το είδος μουσικής. Mε αυτά τα τραγούδια ξεκίνησα και έγινα γνωστή».

    Mερικά από τα ωραιότερα παραδοσιακά τραγούδια. Tο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια τα οποία αναπτύχθηκαν αρχικά στην Πόλη και μετέπειτα στη Σμύρνη, κατά την τελευταία περίοδο άνθησης του ελληνισμού στη Mικρά Aσία.

    Oνειρα και νοσταλγία

    Στο πρώτο μέρος, το έργο «Mικρά Aσία» του Aπόστολου Kαλδάρα (σε στίχους του Πυθαγόρα), ένα από τα πιο ευαίσθητα και γνήσια έργα που εκφράζουν τα χαμένα όνειρα, την πίκρα, την απόγνωση και τη νοσταλγία εκείνων που έζησαν τον τραγικό ξεριζωμό του 1922. Στο δεύτερο μέρος, «Bυζαντινός Eσπερινός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, έργο γέννημα διασταυρώσεως ήχων βυζαντινών και δημοτικών απόηχων.

    Tην Eστουδιαντίνα Nέας Iωνίας Mαγνησίας διευθύνει ο Aνδρέας Kατσιγιάννης. Tην ενορχηστρωτική επιμέλεια υπογράφει ο Kώστας Γανωσέλης και τη σκηνοθετική ο Πάνος Παπαδόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 June 2003 - 18:13:54 UTC