Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MHNYMA ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΕΒ
  • [03] Σ. ΣΤΑΝΙΣΕΦ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η
  • [04] Ο ΑΜΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ
  • [05] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [07] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: ΣΤΟ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
  • [08] ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ
  • [09] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ "24 ΩΡΕΣ ΕΛΤΑ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ
  • [11] Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-
  • [12] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ
  • [13] COSMOS BUSINESS SYSTEMS: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ Α΄ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [14] ΕΡΓΟ E-GOVERNMENT ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΨΟΥΣ 1,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΝΕΛΑΒΕ Η INTRASOFT
  • [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΜΕ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΟΠΛΟ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ
  • [18] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
  • [21] ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ DOPING ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ
  • [22] ΡΕΑΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
  • [23] ΚΑΡΑΤΕ: 5η Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΟ ΟΒΙΕΔΟ
  • [24] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ
  • [25] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [26] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [28] ΜΠΛΕΡ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ 2004
  • [29] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [32] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΠΟΛΣΟΪ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [33] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

  • [01] MHNYMA ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Χάγη, 10 Ιουνίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να εφαρμόζει τους διεθνείς κανόνες απηύθυνε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του από τη Χάγη, όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό της παρενόχλησης αεροσκάφους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», από τουρκικά μαχητικά ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η εφαρμογή των διεθνών κανόνων είναι υποχρεωτική για όλους και αν η Τουρκία δεν εφαρμόζει αυτούς τους κανόνες δεν μπορεί να έχει απαίτηση για ευρωπαϊκή προοπτική.

    Σημείωσε ότι αυτό τον καιρό διεξάγονται μεν στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο ωστόσο υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους κανόνες για τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα και πρόσθεσε πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δημιουργούνται και πολύ επικίνδυνες καταστάσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον ολλανδό ομόλογό του Πέτερ Γιαν Μπάλκενεντε και συζήτησε μαζί του την ατζέντα της συνόδου κορυφής και τις διεθνείς εξελίξεις. Στη συνάντηση αυτή ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σχέδιο συντάγματος που προετοιμάζει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν καθώς η Ολλανδία διαφοροποιείται σε ορισμένα από τα προτεινόμενα σημεία. Συζητήθηκαν ακόμη τα ζητήματα της κοινής πολιτικής για μετανάστευση και της προετοιμασίας για το νέο στρατιωτικό αμυντικό δόγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΕΒ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2003 (16:16 UTC+2)

    Προτεραιότητα αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, όπως προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και της διοίκησης του ΣΕΒ.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι "το μήνυμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ήταν σαφές: συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης στη χώρα μας".

    Το κλίμα αντιπαράθεσης που φαινόταν να υπάρχει τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις κυβέρνησης-ΣΕΒ φαίνεται ότι πλέον αποδυναμώθηκε, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις σημερινές δηλώσεις των δύο πλευρών. Ο μεν πρόεδρος του Συνδέσμου δήλωσε ότι "η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και δεν υπήρχαν ιδιαίτερα σύννεφα για να διαλυθούν", ενώ ο κ.Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για "πνεύμα καλόπιστου διαλόγου".

    Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι "η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, αλλά και οι εργαζόμενοι, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη σε έναν ευρύ κοινωνικό και οικονομικό διάλογο. Ο στόχος είναι κοινός: περισσότερη ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία. Ολοι χρειάζονται σε αυτό και δεν χωρούν ούτε προσωπικές αντιπαραθέσεις ούτε οξύτητες, αλλά χρέος όλων είναι, με υπεύθυνο τρόπο, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της χώρας μας και τη διαμόρφωση περισσότερων θέσεων απασχόλησης. Το λέω και το ξαναλέω αυτό, γιατί η κοινωνική συνοχή για μας, όπως πιστεύω και για κάθε κοινωνικό φορέα, είναι καθοριστικής σημασίας. Ανάπτυξη χωρίς διευρυνόμενες ευκαιρίες απασχόλησης θα είναι μια ανάπτυξη μισή, η οποία αργά ή γρήγορα θα απειληθεί από τις κοινωνικές εντάσεις και ανισότητες, τις οποίες θα πυροδοτήσει".

    Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

    ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΛΛΑ...

    Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη που διαφαίνεται ότι θα σημειωθεί σταδιακά, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη διεθνή σκηνή, "θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται και σήμερα".

    Ωστόσο, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από αυτή τη διαφαινόμενη τάση, επιβάλλεται -κατά τον υπουργό- να ενταθούν οι προσπάθειες σε πολλά μέτωπα, "όπως είναι η απασχόληση, η αντιμετώπιση αρκετών επιχειρήσεων, οι οποίες ακόμη αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια στο να κάνουν επενδύσεις, όπως επίσης και οι νέες διατάξεις και κατευθύνσεις του αναπτυξιακού νόμου".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, δήλωσε ότι η διοίκηση του Συνδέσμου είχε "μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου διαπιστώθηκε ότι κοινός στόχος όλων είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης βεβαίως [...] Γενικά, υπήρξε ένα πάρα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα».

    Ερωτηθείς τέλος, σχετικά με το αν διαλύθηκαν τα σύννεφα στις σχέσεις ΣΕΒ-κυβέρνησης, ο κ.Κυριακόπουλος απάντησε λακωνικά: "Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σύννεφα για να διαλυθούν".

    [03] Σ. ΣΤΑΝΙΣΕΦ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας (Σ.Κ.Β) δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, διότι οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, είπε ο πρόεδρος του Σεργκέϊ Στανίσεφ, ωστόσο παρατήρησε πως ίσως η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Συμεών Σαξγκομπουρκόφσκι.

    "Ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης της Βουλγαρίας είναι η ίδια η κυβέρνηση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στανίσεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σ. Σαξγκομπουρκόφσκι ότι κάνει λάθη στην προετοιμασία της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως είπε, δεν έχει καθαρό πολιτικό σχέδιο. Δεν έχει πολιτική επικοινωνία με τους πολίτες, δεν τους εξηγεί για τις αλλαγές στη Βουλγαρία με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν συζητάει για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ολα τα κόμματα έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., τόνισε ο πρόεδρος του Σ.Κ.Β. και σημείωσε πως ο ίδιος εκτιμά ότι η προετοιμασία της χώρας του θα ολοκληρωθεί το 2004 και η ένταξη θα γίνει το 2007. Το κόμμα του βοηθάει αυτή την προετοιμασία και προτείνει να γίνουν προσαρμογές στη νομοθεσία της χώρας του, σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.

    Αναγνωρίζει τη συμβολή της Ελλάδας και της Ελληνικής Προεδρίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας και ζητάει τη βοήθεια και την πείρα της. Γι αυτό το λόγο συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Δήλωσε, μάλιστα, ότι έμεινε ενθουσιασμένος από τις συναντήσεις αυτές και εμπνεύστηκε.

    Αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο που βρίκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας και δήλωσε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα εργάζεται συστηματικά για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τους.

    Ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο στη Βουλγαρία είπε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα δώσει μάχη στις μεγάλες πόλεις. Στη Βάρνα ο δήμαρχος εκλέχτηκε ανεξάρτητος, με την υποστήριξη του Σ.Κ.Β., κι έχει να παρουσιάσει μεγάλο έργο, ενώ στη Σόφια και στη Φιλιππούπολη εκτιμά πως οι υποψήφιοι του θα μπουν στο δεύτερο γύρο.

    Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές επισήμανε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε επικοινωνία με όλα τα άλλα κόμματα-εντός και εκτός Βουλής-και αν χρειαστεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή πρέπει να γίνει στη βάση προγραμμάτων και όχι απλώς "συνεργασία για τη συνεργασία".

    Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του κόμματος του σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για τη δημιουργία βάσεων των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, απάντησε ότι εφόσον γίνει η πρόταση θα τη συζητήσει τότε. Θα εξετάσει την οικονομική διάσταση, την περιβαλλοντική, τα ζητήματα ανεξαρτησίας και θα πάρει υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών που έχουν βάσεις ή είχαν και έχουν φύγει. Παρατήρησε ότι σε κρίσιμες περιπτώσεις η Βουλγαρία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ σημείωσε πως μετά την κρίση που πέρασαν λόγω του πολέμου στο Ιράκ, οι δύο πλευρές πρέπει να ψάξουν να βρουν αυτά που τις ενώνουν.

    Σε ερώτηση αν αισθάνεται "πολιτικό εγγόνι" του πρώην κομμουνιστή προέδρου της Βουλγαρίας Τεοντορ Ζίβκοφ, ο κ. Στανίσεφ απάντησε ότι δεν αισθάνεται έτσι, διότι μιλάμε για δύο διαφορετικές εποχές. Σε ένα μόνο θα έλεγε ότι είναι "πολιτικό εγγόνι" του Ζίβκοφ, στο ότι ακολουθεί δυναμική πολιτική στον τομέα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων.

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας και το σημαντικό είναι πως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις είναι ισορροπημένος, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας και ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα είναι ομιλητές στο δείπνο που οργανώνουν στις 8 απόψε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Διαβαλκνικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ) και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Αναφερόμενος στο δείπνο ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Παρασκευάς Παρασκευόπουλος είπε ότι είναι μια οφειλόμενη πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και της ευρωπαϊκής πορείας της Βουλγαρίας.

    [04] Ο ΑΜΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ

    Ιερουσαλήμ, 10 Ιουνίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση των ισραηλινών εναντίον του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Αμπντελαζιζ αλ Ραντίσι και τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική» επίθεση που έχει στόχο να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές διαδικασίες.

    Ο Αμπάς ζήτησε ακόμη την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ, που είναι ένας από τους κύριους διαμεσολαβητές, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να πεισθούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις πως πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

    «Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόπειρα (δολοφονίας) είναι ένα φρικτό έγκλημα και μία τρομοκρατική επιχείρηση με όλη τη σημασία της λέξεως διότι έχει ως στόχο αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο Αμπάς σε παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο στη Ραμάλα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αναφέρεται επίσης ότι «τέτοιου είδους επιθέσεις παρακωλύουν και σαμποτάρουν την πολιτική διαδικασία».

    [05] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Στις 11 και 12 Ιουνίου 2003, πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency) το 1ο Διεθνές Συνέδριο: «Αεροδρόμια: Σχεδιασμός και λειτουργία».

    Οργανωτές του Συνεδρίου είναι: Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών-Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Πολυτεχνική Σχολή, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου 49 Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους εργασίες.

    Τα θέματα στα οποία αναφέρονται οι ομιλητές εντάσσονται σε 8 θεματικές ενότητες:

    1. Ανάπτυξη Αεροδρομίων

    2. Σχεδιασμός Αεροδρομίων

    3. Λειτουργία-Τεχνολογία και Συστήματα Ασφάλειας Αεροδρομίων

    4. Έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων

    5. Αεροναυτιλία

    6. Αερομεταφορές-Αεραθλητισμός

    7. Εμπορικές δραστηριότητες και συμβάσεις παραχώρησης

    8. Επιπτώσεις από την ανάπτυξη και την λειτουργία αεροδρομίων

    Στις εργασίες του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες τάσεις και απόψεις που επικρατούν τόσο στην ανάπτυξη, σχεδιασμό και λειτουργία των αεροδρομίων όσο και στις προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές και συστήματα ασφαλείας που διασφαλίζουν ταχύτητα εξυπηρέτησης, οικονομία και ασφάλεια στο επιβατικό κοινό και στα αεροσκάφη. Εκτεταμένη αναφορά γίνεται και στις πάσης φύσεως επιπτώσεις από την λειτουργία των αεροδρομίων με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος.

    Στα πλαίσια του συνεδρίου θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος με δώδεκα περίπτερα, όπου θα παρουσιάζονται θέματα που αφορούν την τεχνολογία, τον εξοπλισμό, τις υπηρεσίες κλπ. στον τομέα των αεροδρομίων.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι:

    · Ενημέρωση των ενασχολούμενων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα των αεροδρομίων.

    · Η ενημέρωση για τις σχετικές Ελληνικές προσπάθειες και τα επιτεύγματα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργία των αεροδρομίων.

    · Η ενημέρωση από εκπροσώπους τόσο των Ευρωπαϊκών φορέων όσο και άλλων θεσμικών εκπροσώπων σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή στρατηγική στους αντίστοιχους τομείς.

    · Η ανάπτυξη ενός γόνιμου και αποδοτικού διαλόγου, τα συμπεράσματα του οποίου θα βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αεροδρομίων.

    Προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου γιατί πιστεύουμε ότι οι εργασίες και τα συμπεράσματα του θα συμβάλουν θετικά στην γενικότερη προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιτακτικών προκλήσεων στον τομέα των αερομεταφορών.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρήστος Βερελής.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Ιουνίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την πόλη Ραμνίτσου Βαλτέα επισκέφθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Ρουμανία.

    Ο μακαριότατος παρέστη σε δοξολογία που τελέστηκε στον επισκοπικό καθεδρικό ναό της πόλης, ενώ στην ομιλία του εξέφρασε την αγαλλίαση του για την επίσκεψη του στη ρουμανική εκκλησία, που δίδει την ευκαιρία συνάντησης με ομόφρονες αδελφούς και ανταλλαγή απόψεων μαζί τους.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ορθόδοξη πίστη και να την μεταδώσουμε ως παρακαταθήκη πολύτιμων αξιών.

    Στη συνέχεια, ο μακαριότατος και τα μέλη της συνοδείας του επισκέφθηκαν την πόλη Κουρτέα Ντε Αρτζες, στης οποίας τον επισκοπικό καθεδρικό ναό τελέστη δοξολογία.

    Ο κ. Χριστόδουλος υπογράμμισε ότι πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η ενότητα των ορθόδοξων εκκλησιών, η διατήρηση της αρμονικής συνεργασίας τους και ο συντονισμός της δράσης τους προς την κατεύθυνση της κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    [07] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: ΣΤΟ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

    Μεσολόγγι, 10 Ιουνίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Με την συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Συμβούλων να υποστηρίζει κάθε ενέργεια και προσπάθεια προκειμένου το υπό ίδρυση Τμήμα ΤΕΙ στην πόλη της Ναυπάκτου να ενταχθεί τελικά στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Μεσολογγίου και όχι της Πάτρας, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η συζήτηση του θέματος, στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.

    «Δεν θα επιτρέψουμε να ιδρυθεί Τμήμα ΤΕΙ το οποίο να ανήκει διοικητικά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλου νομού» τόνισε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Σταμάτης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ενέργειες εκ του πονηρού» τις προσπάθειες ορισμένων για την υπαγωγή του υπό ίδρυση Τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

    Ο κ. Σταμάτης επισήμανε ότι οι θέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα κατατεθούν στο Υπουργείο Παιδείας, ενόψει της τελικής απόφασης για την «χωροθέτηση» του εν λόγω Τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου.

    Ο επικεφαλής του Συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας Γ. Λύτρας, κατά την εισήγησή του τόνισε ότι τόσο το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας όσο και η ίδια η λογική, υποδεικνύουν την υπαγωγή του Τμήματος στο Μεσολόγγι και όχι στην Πάτρα, την στιγμή μάλιστα που το ΤΕΙ της Αιτωλοακαρνανικής πρωτεύουσας έχει στο παρελθόν στηρίξει στην ανάπτυξή τους σχολές άλλων πόλεων όμορων νομών όπως η Ευρυτανία και η Άρτα.

    [08] ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Με τη λέξη «αδιέξοδο» περιέγραψε την οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ώστε να μην ακυρωθεί, όπως είπε, μια πορεία μεταρρυθμίσεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και το μέλλον του θεσμού.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό καθώς, όπως είπε, το οικονομικό αδιέξοδο ακυρώνει τη μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού και «επαναφέρει στο προσκήνιο ξεπερασμένες λογικές του συγκεντρωτικού κράτους» ενώ «διακυβεύει την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση» αλλά και την απόπειρα σύγκλισης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στους θεσμούς αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης.

    Ακόμη έθεσε το ζήτημα της περικοπής θεσμοθετημένων πόρων και το πρόβλημα της κατάτμησης των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Από τους πόρους που διατέθηκαν το 2002 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνο το 59% έχει την μορφή πραγματικά αυτοτελών πόρων. Πριν από πέντε χρόνια αυτό το ποσοστό ήταν 76% και αισίως έχει φτάσει στο 59%» είπε χαρακτηριστικά.

    Ανακοίνωσε εξάλλου ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα ζητήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα οικονομικά των ΟΤΑ και διατύπωσε το αίτημα της ΚΕΔΚΕ για οικονομική ενίσχυση 350.000.000 ευρώ. Γνωστοποίησε επίσης ότι θα αποσυρθεί από την τριμερή επιτροπή ΥΠΕΣΔΔΑ, Οικονομικών και ΚΕΔΚΕ και θα ζητήσει την κατάργησή της, για λόγους αδιαφορίας, όπως είπε, και απόκρυψης στοιχείων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που κατευθύνονται στους ΟΤΑ.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε τον κίνδυνο να μην συνεχιστούν πρωτοποριακές και καινοτόμες πολιτικές που έχουν υποστηριχτεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οι σχολικοί φύλακες, οι σχολικοί τροχονόμοι και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Συγκεκριμένα για τη δημοτική αστυνομία είπε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει φέτος λόγω έλλειψης πόρων από τους Δήμους.

    Ερωτηθείς για την αντίδραση της ΚΕΔΚΕ και το ενδεχόμενο κλεισίματος των δήμων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της και δεν αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο, ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ. Πάντως εξέφρασε προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα ενδεχόμενου κλεισίματος των Δήμων καθώς όπως είπε, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πίεση προς τον πολίτη και δεν είναι αυτός ο στόχος της αντίδρασης.

    Παράλληλα μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας των ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ σημείωσε ότι το μελανό αυτό σημείο δεν διαμορφώνει και το καλύτερο κλίμα διαλόγου για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τους προέδρους των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας και τους δημάρχους πρωτευουσών, με μοναδικό θέμα συζήτησης το οικονομικό αδιέξοδο των ΟΤΑ.

    [09] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ "24 ΩΡΕΣ ΕΛΤΑ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Το πρώτο κατάστημα "24 ώρες ΕΛΤΑ-Αυτόματες συναλλαγές", θα εγκαινιάσει σήμερα, στις 10 το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, στο κεντρικό ταχυδρομείο της Αθήνας. Ανάλογα καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσουν πολύ σύντομα και σε άλλα ταχυδρομεία της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας.

    Στα καταστήματα αυτά θα υπάρχουν αυτόματη μηχανή εξόφλησης λογαριασμών, μηχάνημα ATM Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αυτόματη μηχανή ζύγισης-τιμολόγησης επιστολών, μικροδεμάτων και πώλησης γραμματοσήμων, καθώς και αυτόματη μηχανή πώλησης προϊόντων ΕΛ.ΤΑ. και τρίτων.

    Ανάλογα καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα και σε άλλα ταχυδρομεία της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ

    Βρυξέλλες, 10 Ιουνίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Τη Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας της Ε.Ε.

    Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη συμφωνία, που προβλέπει την σύνδεση του Ισραήλ με το 6ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης, υπέγραψε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα Φ.Μπουσκέν, ενώ από την Ισραηλινή πλευρά υπέγραψε ο Υπουργός Έρευνας Ελιέζερ Στάντμπεργκ.

    Η Συμφωνία Σύνδεσης προβλέπει την οικονομική συνεισφορά του Ισραήλ στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τη συμμετοχή των ερευνητικών φορέων του Ισραήλ σε έργα του Προγράμματος-Πλαισίου Έρευνας με όρους ίδιους με εκείνους που μετέχουν οι φορείς των κρατών-μελών της Ε.Ε.

    Επίσης, στη συμφωνία ορίζεται ότι οι εθνικοί εκπρόσωποι του Ισραήλ θα μετέχουν ως παρατηρητές στις διαχειριστικές επιτροπές του 6ου Προγράμματος-Πλαισίου , όπως και στην Επιτροπή Κρέστ.

    Ο έλληνας υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η συμφωνία επιτρέπει την περαιτέρω προώθηση της πολύ πετυχημένης συνεργασίας ΕΕ- Ισραήλ, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών κοινοτήτων, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα και επισήμανε ότι «το Ισραήλ, έχοντας πλέον την δυνατότητα μέσα από αυτή την συμφωνία να συμμετέχει ως παρατηρητής και στην υψηλού επιπέδου επιτροπή επιστημονικής και τεχνικής έρευνας (Κρέστ), έχει πλέον πετύχει τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που υπολείπεται μόνο της πλήρους συμμετοχής στην Ε.Ε.».

    Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας θα συνεχιστεί με την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, Μαρόκου και Τυνησίας, στο περιθώριο της Άτυπης Υπουργικής Διάσκεψης των Υπουργών Έρευνας, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 27 και 28 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θεωρείται πολύ πιθανή και η υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.

    Σημειώνεται, ότι αντίστοιχες συμφωνίες σύνδεσης της Ε.Ε. στον τομέα της έρευνας έχουν γίνει με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τις τρεις υποψήφιες χώρες, τις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνεστάϊν, Ελβετία) και με το Ισραήλ.

    [11] Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΕ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Στις 11, 12 και 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Δρυ.

    Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου θα βρεθεί η Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς μετά από τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π., οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο μπαίνουν στην τελική ευθεία.

    Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων αγροτών.

    Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών θα συζητηθεί ακόμη η πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την υιοθέτηση μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού. Η Προεδρία έχει δώσει σημαντική προτεραιότητα στο εν λόγω θέμα δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά του αφθώδους πυρετού, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, παλαιών και νέων, η θέσπιση σύγχρονων κανόνων ελέγχου και προστασίας από τη νόσο. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα επιδιωχθεί πολιτική συμφωνία για το θέμα αυτό.

    Περαιτέρω, θα εξεταστεί η πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά τη διαχείριση ορισμένων αλιευτικών πεδίων και την τροποποίηση του Κανονισμού για τα ''Δυτικά Ύδατα''. Πρόκειται για το νέο καθεστώς που θα εφαρμοστεί σε ορισμένες ζώνες της βόρειας θάλασσας μετά τη λήξη, στις 31/12/2002, της αλιευτικής προστασίας.

    Τέλος, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής Διάσκεψης για τα Δάση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 28-30/04/2003. Κατά τη Διάσκεψη αυτή υπεγράφη από 40 ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινή δήλωση για το «ζωντανό δάσος» που σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου, μεγάλου κύκλου εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης για την προστασία των δασών στην Ευρώπη.

    [12] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Σε μειώσεις επιτοκίων από 0,10% έως 1% προχώρησε μετά την Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ανταποκρινόμενη στη μείωση του επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2% από το 2,5%.

    Η μεγαλύτερη μείωση αφορά στο επιτόκιο του προϊόντος «Πιστωτική Κάρτα Platinum Mastercard Κυμαινόμενο», το οποίο από 12,75% διαμορφώνεται στο 11,75%.

    Στα δάνεια επιχειρηματικής πίστης σημαντική αύξηση 0,40% παρουσιάζεται στο Εθνοαναπτυξιακό για τρία και το Εθνοαναπτυξιακό για επτά έτη, τα οποία διαμορφώνονται από 6,40% σε 6% και από 6,70% σε 6,30% αντίστοιχα.

    Στα δάνεια προς επαγγελματίες οι μειώσεις κυμαίνονται από 0,15% έως 0,30%, ενώ στα δάνεια προς καταναλωτές από 0,15% έως 0,25%.

    Στα στεγαστικά δάνεια οι μειώσεις των επιτοκίων κυμαίνονται από 0,10% έως 0,50%, εκτός από το επιτόκιο για το ''Εθνοστέγη - 1'' που παρέμεινε αμετάβλητο. Το επιτόκιο κτηματικής πίστης για το Εθνοστέγη σταθερό για 10 χρόνια διαμορφώνεται από 6,50% σε 6,20% και το Εθνοστέγη σταθερό για 15 χρόνια που μειώνεται από 6,70% σε 6,40%.

    Στα επιτόκια καταθέσεων η μείωση κυμαίνεται από 0,20% έως 0,55% ανάλογα με το λογαριασμό και το ποσό κατάθεσης. Χωρίς τόκο είναι το ποσό κατάθεσης 0 - 1.500 ευρώ, ενώ 0,5% για 1.500 - 20.000 ευρώ. 

    Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από την Πέμπτη 12 Ιουνίου.

    [13] COSMOS BUSINESS SYSTEMS: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ Α΄ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση της Cosmos Business Systems AEB, τα αποτελέσματα της εταιρίας στο πρώτο τρίμηνο του 2003 με το ρυθμό αύξησης των πωλήσεων να φθάνει στο 10% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 3,206 εκατ. ευρώ, έναντι των 2, 920 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα κέρδη προ φόρων στο συγκεκριμένο διάστημα ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 20%, σκαρφαλώνοντας στο ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, έναντι των 125 χιλιάδων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

    Για το σύνολο του 2003, η διοίκηση της εταιρίας διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των πωλήσεων (αναμένεται αύξηση μεταξύ 10 και 15 %), αλλά και των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων κατά 10%, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται λιγότερο από την κρίση που μαστίζει την αγορά. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις τόσο κατά το 2002, όσο και κατά το 2003 η αγορά πληροφορικής παρουσιάζει μείωση από 5 - 10 % (αναλόγως του μελετητή).

    Σε ό,τι αφορά την χρηματοοικονομική της θέση, η Cosmos, συνεχίζει να έχει υψηλά χρηματικά διαθέσιμα και μηδενικό δανεισμό από τις τράπεζες.

    [14] ΕΡΓΟ E-GOVERNMENT ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΨΟΥΣ 1,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΝΕΛΑΒΕ Η INTRASOFT

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Την υλοποίηση μίας εκ των σημαντικότερων εφαρμογών του προγράμματος e-government της Κομισιόν, συνολικού προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η Ιntrasoft International, θυγατρική της Intracom. Το έργο ανατέθηκε στην εταιρία, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού του Οργανισμού Επίσημων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OPOCE), ο οποίος εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

    Το έργο «Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο» (EU Bookshop) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος πληροφορικής αδιάλειπτης λειτουργίας, για την καταχώρηση και ανάκτηση πληροφοριών, τη σηματοδότηση και τη διανομή -σε απευθείας σύνδεση- των δημοσιεύσεων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ειδικότερα, το «Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λειτουργεί ως μια Διαδικτυακή Πύλη (Internet Portal), η οποία θα παρέχει στους τελικούς χρήστες (ευρωπαίους πολίτες) και σε όλους τους συνεργάτες του OPOCE ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης για την παρουσίαση και διάθεση των εκδόσεων και δημοσιεύσεων της Ε.Ε.

    "Το Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο θα προσφέρει την επιλογή προσωποποιημένων λειτουργιών, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ειδικές απαιτήσεις διαφορετικών ομάδων χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων συνεργατών του OPOCE (όπως οι βιβλιοπώλες, οι πράκτορες πωλήσεων και οι μεσίτες πληροφοριών), καθώς και επιστημόνων και επαγγελματιών του κλάδου, (όπως οι βιβλιοθηκoνόμοι, καταλογογράφοι κ.ά.)", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Intrasoft.

    Το σύστημα θα υποστηρίζει λογιστικές, στατιστικές και εμπορικές λειτουργίες για την ηλεκτρονική διάθεση των εκδόσεων και θα παρέχει ηλεκτρονικό Θησαυρό Όρων και άλλους μηχανισμούς για την ευέλικτη αναζήτηση των εκδόσεων σε 11 διαφορετικές γλώσσες (που ενδέχεται να φτάσουν τις 20 μέχρι το Μάιο του 2004).

    [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΜΕ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΟΠΛΟ

    Βουκουρέστι, 10 Ιουνίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Οι αρχές της Ρουμανίας συνέλαβαν έναν Ρουμάνο σε σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουγγαρία γιατί είχε στην κατοχή του 250 γραμμάρια χασίς και ένα αυτόματο όπλο με τηλεσκόπιο. Πρόκειται για τον Κριστιαν Πετου Σας, που όταν ρωτήθηκε στο τελωνείο αν έχει κάτι να δηλώσει, απάντησε αρνητικά.

    Παρά ταύτα η αστυνομία αποφάσισε να ελέγξει το μικρό λεωφορείο που οδηγούσε και βρήκε ένα κουτί το οποίο περιείχε εννέα τσιγάρα χασίς ενώ μέσα σε μία τσάντα ταξιδιού ήταν το όπλο.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 10 Ιουνίου 2003 (20:32 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Αλφρέντ Μοϊσίου και τον Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο συναντήθηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμφσλεντ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα.

    Στη συνάντηση του κ. Ράμσφελντ με τον κ. Μοϊσίου συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Αλβανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του κ. Μοϊσίου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ευχαρίστησε την Αλβανία για την υποστήριξη που παρείχε στις ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν το ρόλο της Αλβανίας και τη συμμετοχή της στη διεθνή συμμαχία για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Επίσης, διαβεβαίωσε τον Αλβανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν και θα βοηθήσουν την Αλβανία κυρίως όσον αφορά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ .

    Ο πρόεδρος Μοϊσίου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση του με τον κ. Ράμσφελντ, υπογράμμισε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να προωθήσει την εφαρμογή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και να συμβάλλει για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και ευρύτερα.

    Στη συνέχεια ο κ. Ράμσφελντ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο.

    Κατόπιν, ο κ. Ράμσφελντ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν, συναντήθηκαν με αλβανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Αμυνας Παντελή Μάικο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ξεχάσουν ποτέ την υποστήριξη της Αλβανίας προς τις ΗΠΑ και τη διεθνή συμμαχία για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Νάνο τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ.

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του αλβανικού στρατού, Μπελούμ Κιαζίμι, χαρακτήρισε ως ιστορικό γεγονός την επίσκεψη Ράμσφελντ.

    Ερωτηθείς για το αν στην ατζέντα του Ράμσφελντ προβλέπεται συζήτηση με τις αλβανικές αρχές για κατασκευή της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλβανία ο Κιαζίμι δήλωσε ότι το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επιτρέπει και τη συζήτηση ενός τέτοιου ζητήματος.

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

    Λευκωσία, 10 Ιουνίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Το βασικό συμπέρασμα της εφαρμογής των μέτρων για τους Τουρκοκύπριους που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ότι έχουν καταρριφθεί τα επιχειρήματα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και πρέπει να υπάρξουν ειδικές συνθήκες ασφαλείας για να αποφευχθούν οι μεταξύ τους συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Δώρο Θεοδώρου, ο οποίος είναι ο συντονιστής της πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης για τα μέτρα που εξήγγειλε έναντι των Τουρκοκύπριων και ο οποίος δήλωσε ότι διαπιστώνονται «κάποιες αδυναμίες των διαδικασιών ή η ανάγκη βελτίωσης κάποιων διαδικασιών» σε σχέση με τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τουρκοκυπριακά κόμματα και λαμβάνει τις αντιδράσεις τους.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «επιθυμεί τη διασφάλιση ελεύθερης διακίνησης, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, μαζί με την ευρύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, διαμαρτύρεται όμως και εξακολουθεί να θεωρεί παράνομη την απαίτηση του Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 10 Ιουνίου 2003 (17:11 UTC+2)

    Κρίσιμα θέματα που αφορούν τη δομή του αλλά και τη θέση του στρατού μέσα στο κράτος θα συζητηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και το Εθνικό Πρόγραμμα.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ» η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έχει ετοιμάσει μία αναφορά στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη του ΣΕΑ παρουσιάζοντας παραδείγματα από άλλες χώρες όπου υπάρχουν θεσμοί Εθνικής Ασφάλειας (Καναδάς. Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ιράν, Νότια Κορέα, Ινδία, Αλγερία, ΠΓΔΜ και Συρία). Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται ότι στα Συντάγματα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ελλάδας, του Βελγίου και της Ιαπωνίας δεν περιλαμβάνονται θεσμοί Εθνικής Ασφάλειας αλλά ότι ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν θα γίνουν ρυθμίσεις με νόμους ή διατάγματα.

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 10 Ιουνίου 2003 (17:07 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη μεγάλη πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κινείται πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,19%, κλείνοντας στις 84,98 μονάδες. Αυξημένος σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 408 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, κέρδη σε ποσοστό 0,43% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 338,97 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να καταγράφει οριακά κέρδη, σε ποσοστό 0,41%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Βασίλης Σεργιαννίδης θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα προσπαθήσει να συναντηθεί και με τον Γιώργο Μπατατούδη, προκειμένου ο τελευταίος να παραδώσει το 51% των μετοχών στον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

    «Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε την οριστική απάντηση μίας εταιρείας πανελληνίου εμβελείας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στον ΠΑΟΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σεργιαννίδης και συνεχίζει: «Την Πέμπτη που θα κατεβούμε στην επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Μπατατούδη. Θα προσπαθήσω να τον πείσω να δώσει το 51% για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα στην ομάδα».

    Σημειώνεται ότι τα χρέη σε ποδοσφαιριστές αγγίζουν τα 4.200.000 ευρώ, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν τη διάθεση να κάνουν κάποιο διακανονισμό. Χθες εξάλλου κατέθεσε σε λογαριασμό της ΠΑΕ τις 100.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο Γιώργος Καλύβας.

    [21] ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ DOPING ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Συνολικά 4.150 έλεγχοι Doping θα διενεργηθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις 39 δοκιμαστικές διοργανώσεις (Sport Event), οι οποίες θα διεξαχθούν από τον προσεχή Αύγουστο ως το καλοκαίρι του 2004. Κατά τα Sport Event υπολογίζονται να γίνουν συνολικά 500-600 έλεγχοι ούρων.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Ιωάννης Σπανουδάκης, μιλώντας στο Ζάππειο, κατά τη συνεδρίαση της «Περιφερειακής Ομάδας Δουβλίνου», ενός άτυπου παγκόσμιου συμβουλευτικού μηχανισμού για τα ναρκωτικά, στην οποία μετέχουν εκτός από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και παρατηρητές από περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η Europol, η Interpol κ.α..

    Ο κ. Σπανουδάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΑΘΗΝΑ 2004 για τον έλεγχο του Doping, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα για τον αθλητισμό και τείνει να εξελιχθεί σε κακοφορμούσα πληγή του Ολυμπιακού πνεύματος. Θύμισε ότι οι πρώτες επίσημες αναφορές Doping σε Ολυμπιακούς Αγώνες ανάγονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαιντ Λούις και του Λονδίνου, το 1904 και το 1908, αντίστοιχα, και αφορούσαν λήψη μίγματος στρυχνίνης και κονιάκ από μαραθωνοδρόμους. Ακολούθησε το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 23χρονου Δανού ποδηλάτη Knud Jensen κατά τη διάρκεια του αγώνα 100 χιλιομέτρων στη Ρώμη το 1960, γεγονός που οδήγησε σε ευαισθητοποίηση, τόσο της Κοινής Γνώμης, όσο και της ΔΟΕ και είχε ως συνέπεια να ξεκινήσουν τους ελέγχους Doping, αρχικά πιλοτικά στο υψηλού κινδύνου εκείνη την εποχή άθλημα της ποδηλασίας και από το 1968 σε εκτεταμένη κλίμακα, καλύπτοντας αρχικά μερικές μόνο κατηγορίες απαγορευμένων ουσιών, όπως τα διεγερτικά, τα ναρκωτικά αναλγητικά κλπ., σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες εργαστηριακής ανάλυσης της εποχής.

    Παράλληλα με την εξέλιξη του ελέγχου Doping, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, εξελίχθηκε και η παραγωγή ουσιών, όπως για παράδειγμα η ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη (rEPO, epoetin-a) που παρασκευάζεται συνθετικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ΔΟΕ ενέταξε αυτές τις ουσίες, μαζί με άλλες, στις απαγορευμένες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ο συστηματικός έλεγχός τους ξεκίνησε μόλις το 2002, κατά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σόλτ Λέϊκ Σίτυ (στο Σύδνεϋ, ο έλεγχος για EPO ήταν πιλοτικό πρόγραμμα).

    «Υποσχεθήκαμε στη διεθνή κοινότητα ότι θα οργανώσουμε καθαρούς Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης «και σ' αυτό αποβλέπει ο άρτιος εξοπλισμός μας και το πρόγραμμα των συστηματικών ελέγχων που έχουμε καταρτίσει».

    Από τους περίπου 3.000 ελέγχους που προβλέπονται, οι 500-600 θα γίνουν σε αθλητές εκτός συναγωνισμού, ενώ έλεγχοι για EPO θα γίνουν στους αθλητές που θα συμμετάσχουν σε αθλήματα αντοχής.

    Συστηματικοί και αυστηροί θα είναι, επίσης, οι έλεγχοι Doping και κατά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά προβλέπονται 650 έλεγχοι ούρων Παραολυμπιακών αθλητών, εκ των οποίων 550 εντός και 100 εκτός συναγωνισμού.

    Στους ελέγχους Doping θα απασχοληθούν 566 άτομα, εκ των οποίων 47 ιατροί, 75 τεχνικοί υπάλληλοι, 50 τεχνικοί ανάλυσης εργαστηρίου και ανά 10 αιμολήπτες και αναλυτές αίματος κ.α.

    Το κεντρικό κτίριο ελέγχου Doping ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στον χώρο του ΟΑΚΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού του, που θα το καθιστά το πλέον σύγχρονο εργαστήριο στην Ευρώπη και ένα από τα καλύτερα του πλανήτη.

    [22] ΡΕΑΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

    Μάντσεστερ, 10 Ιουνίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Ο αγώνας για την κατάκτηση της κορυφής στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δε διεξάγεται μόνον πάνω στους πράσινους τάπητες των γηπέδων. Αυτήν την εποχή, μάλιστα, οι κινήσεις του παρασκηνίου είναι που δεσπόζουν. Άλλωστε στο παρασκήνιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει ξεσπάσει φέτος ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου.

    Πρόκειται για την ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης και την αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών κολοσσών είναι ο σταρ της δεύτερης, Ντέιβιντ Μπέκαμ, η μεταγραφή του οποίου έχει μετατραπεί σε θρίλερ σίριαλ της φετινής σεζόν, από τη στιγμή που η πρώτη εκδήλωσε, έστω και έμμεσα, ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

    Μη φανταστεί, όμως, κάποιος ότι οι λόγοι είναι αγωνιστικοί. Διότι ούτε η Ρεάλ θα ενδυναμωθεί σημαντικά αν τον αποκτήσει, ούτε η Μάντσεστερ θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει άξιο αντικαταστάτη του.

    Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί, όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανταπόκριση από το Μάντσεστερ ο δικτυακός τόπος «Eurosport». Αιτιολογώντας την εκτίμησή του αυτή, επισημαίνει πως οι δύο σύλλογοι αποτελούν σήμερα τους ισχυρότερους, παγκοσμίως, οικονομικούς ομίλους στο χώρο του ποδοσφαίρου.

    Προς το παρόν τα πρωτεία, στον τομέα αυτό, τα κατέχουν οι Άγγλοι, πλην όμως, οι Ισπανοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Έτσι, αν το «σπάις μπόι», όπως αποκαλείται από τα βρετανικά ταμπλόιντ ο Μπέκαμ, μεταπηδήσει στο αντίπαλον δέος, τότε, όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της Μάντσεστερ, είναι πολύ πιθανόν η Ρεάλ να καλύψει τη διαφορά, κερδίζοντας σημαντικούς πόντους, κυρίως στη διαφημιστική αγορά της Ασίας, όπου ο Μπέκαμ θεωρείται τοπ προϊόν.

    Και επειδή η κορυφή είναι αυτή που φέρνει τα περισσότερα λεφτά, η διοίκηση της Μάντστεστερ φέρεται ότι διαμήνυσε στο σταρ της πως μπορεί να πάρει μεταγραφή για όποια ομάδα θέλει εκτός από τη Ρεάλ.

    Η κίνηση αυτή, όμως, σύμφωνα πάντα με το «Eurosport», προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αρχικά, δυσαρεστήθηκε ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει σε όλα με τη Ρεάλ και ήδη βρήκε σχολείο για το γιο του στη Μαδρίτη. Ύστερα πέρασαν και οι Ισπανοί στην αντεπίθεση, κάνοντας μια πολύ δελεαστική προσφορά στο Ρολαντίνιο της Παρί Σεν Ζερμέν, ώστε να προκαλέσουν ταραχή στους Άγγλους, οι οποίοι τον προόριζαν ως βασικό αντικαταστάτη του Μπέκαμ.

    Ύστερα από την κίνηση της Ρεάλ, η μεταγραφή του Ρολαντίνιο στη Μάντσεστερ μετατράπηκε από σίγουρη σε έωλη, καθώς ο 23χρονος Βραζιλιάνος θα προτιμούσε να αγωνιστεί στην Ισπανία μαζί με τους συμπατριώτες του Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο.

    Κι όπως γράφει σήμερα η ισπανική εφημερίδα «Μάρκα», «η Ρεάλ και η Μάντσεστερ ξέχασαν τους καλούς τρόπους και τις αβρότητες. Αυτό που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, μεταξύ τους είναι μόνον αδυσώπητος πόλεμος».

    Όμως, όπως λέει η λαϊκή ρήση, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Λύκος στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι άλλος από τη μισητή αντίπαλο της Ρεάλ στην Ισπανία. Η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί, που για τα δικά τους στάνταρτ είχαν μια αποτυχημένοι χρονιά, βρίσκονται σε φάση αλλαγής διοίκησης και ο υποψήφιος πρόεδρος της ομάδας Χουάν Λαπόρτα, θέλει με κάθε τρόπο να φέρει τον Μπέκαμ στη Βαρκελώνη και παρά το γεγονός ότι τα χρέη της ομάδας πρέπει να ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Πάντως, φαίνεται να σβήνει το όνειρο της κυρίας Μπέκαμ να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής μόδας, το Μιλάνο. Η τρίτη διεκδικήτρια του Άγγλου σταρ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του προέδρου της και πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι «γνωρίζει πολύ καλύτερους τρόπους να ξοδέψει τα λεφτά της από το να τα επενδύσει στον κύριο Μπέκαμ».

    [23] ΚΑΡΑΤΕ: 5η Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΟ ΟΒΙΕΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Αρκετά καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η ελληνική ομάδα στο 1ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα περιοχών, που διεξήχθη στο Οβιέδο της Ισπανίας και στο οποίο πήραν μέρος 33 περιοχές από 17 χώρες.

    Η ομάδα ανδρών της Αττικής (Ζαρουχλιώτης, Παππάς, Μαργαριτόπουλος, Κόττας, Γεωργιάδης), η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας, πήρε την πέμπτη θέση. Η ελληνική ομάδα στον πρώτο αγώνα της νίκησε τη Τοσκάνα (Ιταλία) 3-1, στον δεύτερο τη Γαλίθια (Ισπανία) στους πόντους, κανονικό ματς 2-2, ενώ ηττήθηκε στον τρίτο από την Εγέ (Τουρκία) 3-0. Στο ρεπασάζ επικράτησε της Μπάγερν (Γερμανία) 3-0 και γνώρισε την ήττα, στον τελικό, από την ομάδα της Μαδρίτης (Ισπανία) 3-0.

    Την πρώτη θέση κατέκτησε η Εγέ, τη δεύτερη η Μπάντεν Γουντερμπέργκ (Γερμανία) και τις τρίτες οι Μοντενέγκρο και Μαδρίτη.

    Αντίθετα, η ομάδα των γυναικών (Κωστή, Χριστοδούλου, Μπόρου) δεν σημείωσε νίκη. Ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από την Εγέ 2-0 και στο ρεπασάζ από τα Κανάρια νησιά (Ισπανία), επίσης, 2-0. Πρώτευσε η Βοϊβοιντίνα (Σερβία) και ακολούθησαν οι Εγε (2η), Λουξεμβούργο και Κεντρική Σλοβακία.

    [24] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, Αγγελος Φιλιππίδης. Διάδοχός του είναι ο Αργύρης Μήτσου.

    Η ΠΑΕ ΠΑΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για την μεγάλη προσφορά του κ. Φιλιππίδη στην ομάδα, αφού επί τρία χρόνια πρόσφερε αφιλοκερδώς, ενώ επισήμανε ότι όλα τα τελευταία χρόνια η ΠΑΕ αναδιοργανώθηκε διοικητικά και πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Αγγελος Φιλιππίδης υπηρέτησε αφιλοκερδώς τον ΠΑΟ τα τελευταία 3 χρόνια δίνοντας το δικό του ξεχωριστό στίγμα στα τεκταινόμενα στο χώρο του ιστορικού συλλόγου και του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Ο Σύλλογος τα χρόνια αυτά αναδιοργανώθηκε διοικητικά σε ευρωπαϊκά πρότυπα και αναπτύχθηκε σε ένα πλέγμα τομέων που είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε σύλλογο θέλει να πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Τομείς όπως οι ακαδημίες, το σύγχρονο μάρκετινγκ, η δημιουργία ιστορικού μουσείου και η εσωτερική δομή του συλλόγου, αναπτύχθηκαν υποδειγματικά. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πορείες των τριών τελευταίων ετών απέδειξαν ότι ο ΠΑΟ μπορεί να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και να αποτελεί το βασικό πρεσβευτή του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

    Οι μέτοχοι τον ευχαριστούμε για τη σημαντική προσφορά του στο σύλλογο και θεωρούμε τον ίδιο ως αναπόσπαστο κομμάτι της Παναθηναϊκής οικογένειας».

    [25] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τιρανα, 10 Ιουνίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να «εξαλειφθούν τα απομεινάρια» του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ευρώπη.

    Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πάουλο Πόρτας, ο Ράμσφελντ δήλωσε: «Αν πιστεύω ότι θα εξαφανιστούν μέσα στον επόμενο ή σε δύο ή σε τρεις μήνες; Όχι. Θα εξαφανιστούν με δύο ή τρεις επιπλέον μεραρχίες των συμμαχικών δυνάμεων; Όχι».

    Ο Ράμσφελντ αναμένεται να ολοκληρώσει την περιοδεία του στις Βρυξέλλες. Αύριο θα επισκεφτεί το Μόναχο.

    [26] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ουάσινγκτον, 10 Ιουνίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε την ισραηλινή επίθεση εναντίον του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, αλ Ραντίσι που σημειώθηκε σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν 20.

    Η επίθεση σημειώθηκε μόλις λίγες μέρες μετά τη συνάντηση στην Ακαμπα της Ιορδανίας μεταξύ του παλαιστίνιου, του ισραηλινού πρωθυπουργού και του Τζορτζ Μπους, όπου συζητήθηκε η διαδικασία προώθησης του «οδικού χάρτη».

    «Ο πρόεδρος είναι βαθιά προβληματισμένος από την επίθεση με ελικόπτερο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άτομα και να τραυματιστούν ακόμη 20» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Ακόμη σημειώνεται ότι «ο πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία του ότι η επίθεση θα υποβαθμίσει τις προσπάθειες των παλαιστινιακών αρχών να δώσουν ένα τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις και δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο στην ασφάλεια του Ισραήλ».

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2003 (15:55 UTC+2)

    Ο κ. Τόνι Μπλερ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ευρωζώνης και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρώπη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το ευρώ ξεκινάει μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Γκόρντον Μπράουν ότι δεν είναι κατάλληλη ώρα για τη Βρετανία να εγκαταλείψει τη λίρα.

    Ωστόσο, ο Μπλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, πριν από τις εκλογές.

    Πρόσθεσε όμως: «Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο». Και συνέχισε: «Ο δρόμος είναι ανοιχτός, αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και υπάρχει έτοιμο σχέδιο».

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, όμως, ότι το βήμα προς την ευρωζώνη πρέπει να γίνει όταν θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

    «Αλλαγή ταχύτητας»

    Ο κ. Μπράουν είπε ότι ο ίδιος και ο κ. Μπλερ έχουν πάρει «πατριωτικά» το θέμα της Ευρώπης και έχουν αναλάβει να εξουδετερώσουν τους «μύθους και τις προκαταλήψεις» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

    Είπε ότι θα αποδείξουν ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε σημαίνει απομάκρυνση από τις ΗΠΑ ή αλλοίωση των εθνικών αξιών.

    Ο κ. Μπλερ οποίος υποσχέθηκε «αλλαγή ταχύτητας» στην τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ευρώ παραδέχθηκε ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα συμβάλει σημαντικά στη λήψη μιας απόφασης και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί σκληρά για να κερδίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στο πολυσυζητημένο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι πρέπει να σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» πριν η χώρα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη στην ευρωζώνη.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των Μπλερ και Μπράουν και ερμηνεύουν την κοινή συνέντευξη τύπου ως μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ ότι καμμία κοινή συνέντευξη τύπου δεν θα πείσει τους Βρετανούς ότι οι δύο άνδρες συμφωνούν στο θέμα του ευρώ.

    Το ερχόμενο Φθινόπωρο η κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει τη νομοθεσία που θα ανοίγει το δρόμο για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το ευρώ.

    [28] ΜΠΛΕΡ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ 2004

    Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι μέσα στο 2004 ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη ή μη, καθώς από σήμερα εγκαινίασε την νέα εκστρατεία υπέρ του ευρώ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες ύστερα από την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, να διατηρήσει ως νόμισμα της χώρας τη στερλίνα και να μην εντάξει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωζώνη, γεγονός που θα σήμαινε την υιοθέτηση του ευρώ.

    Ο Μπράουν, που θεωρείται ότι ανήκει στην ομάδα των ευρωσκεπτικιστών του εργατικού κόμματος, είχε ανακοινώσει προς το σώμα ότι η Βρετανία δεν πληροί προς το παρόν τους όρους και τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

    Ο κ. Μπλερ είπε ότι "το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε προβεί σε μία πρόταση για την επόμενη χρονιά σχετικά με την πρόοδο που πετύχαμε" και τόνισε ότι "η βρετανική οικονομία κινείται σταδιακά σε μία τροχιά που διαγράφουν όσες χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ".

    [29] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Στα πλαίσια του προγράμματος για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας επεκτείνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων του επιδιώκοντας συνεργασία και με μονές του Αγίου Όρους.

    Για το σκοπό αυτό, από την Παρασκευή 6 μέχρι και την Κυριακή 8 Ιουνίου, αντιπροσωπεία του Κέντρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο και εντεταλμένο αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνο Αδαμίδη, επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Αγίου Π αντελεήμονος και Χειλανδαρίου στο Περιβόλι της Παναγίας.

    Τα μέλη της αποστολής προσέφεραν στους μοναχούς δώρα, ρουχισμό, τρόφιμα και εκδόσεις του Κέντρου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής, ο γιατρός-Πρόεδρος κ. Αδαμίδης εξέτασε μοναχούς με καρδιολογικά προβλήματα.

    Στις συναντήσεις με τους Ηγούμενους των δύο μονών ο Πρόεδρος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών και ζήτησε, ως πρώτο βήμα, να επιτραπεί στους επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου, η μελέτη των αρχείων που φυλάσσονται στις βιβλιοθήκες των μονών και που αφορούν τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας. Από την πλευρά τους οι Ηγούμενοι, αφού ευχαρίστησαν το Κέντρο της Μαύρης Θάλασσας για την προσφορά αγάπης, εξήραν την πρωτοβουλία του και δεσμεύτηκαν να παράσχουν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους την εκπλήρωση των σκοπών του Κέντρου.

    Το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνεργασίας και με άλλα μοναστήρια, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στις χώρες που βρέχονται από τον Εύξεινο Πόντο, προκειμένου να συγκεντρώσει και στη συνέχεια να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων στις παρευξείνιες χώρες.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (14:45 UTC+2)

    Εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, τραγουδιού, αθλητισμού και ζωγραφικής περιλαμβάνει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αμπελοκήπων υπό τον τίτλο «Αμπελοκήπεια 2003», από τις 11 ως και τις 22 Ιουνίου.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο το απόγευμα στο χώρου του Φυτωρίου, επί της οδού Ελευθερίας με επίδειξη των τμημάτων Τaekwon-Do του αθλητισμού οργανισμού του Δήμου Αμπελοκήπων.

    Το Σάββατο 14 Ιουνίου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις των τμημάτων προσχολικής ενόργανης γυμναστικής μοντέρνου χορού και Judo του αθλητικού οργανισμού του Δήμου Αμπελοκήπων.

    Την Τρίτη 17 Ιουνίου το απόγευμα στο γήπεδο Φιλίππου, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια των εκδηλώσεων παρουσία του δημάρχου Αμπελοκήπων Λάζαρου Κυρίζογλου ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις χορευτικών τμημάτων. Την επόμενη μέρα στο Θέατρο του Δήμου θα δοθεί θεατρική παράσταση από τον πολιτιστικό σύλλογο «Μορφωτικής Κίνησης Αμπελοκήπων». Την ίδια μέρα στο μουσείο Απόδημου Ελληνισμού θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής παιδιών και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα και Θέατρο Σκιών.

    Την Πέμπτη 19 Ιουνίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει χορωδία και χορευτικά συγκροτήματα των Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ και θεατρική παράσταση ενώ την επομένη παρουσίαση τμημάτων μπαλέτου και μουσικό λαϊκό πρόγραμμα. Το Σάββατο 21 Ιουνίου, το πρόγραμμα προβλέπει συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και την επομένη οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με απονομή μεταλλίων, χορούς και τραγούδια της Θράκης και παραδοσιακό γλέντι.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής γιορτάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μία συναυλία που θα δώσει στις 21 Ιουνίου (9μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με δωρεάν είσοδο. Η συναυλία παρουσιάζει ένα αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα με έργα Σόλωνα Μιχαηλίδη, Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Καλομοίρη και είναι ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας Σολίστ θα είναι ο διάσημος πιανίστας Cyprien Katsaris ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο Άγις Ιωαννίδης. Συμμετέχει η Χορωδία Μακεδονίας υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου.

    Η διάθεση των προσκλήσεων για την συναυλία θα ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου στο ταμείο της ΚΟΘ. Με το ίδιο πρόγραμμα και τους ίδιους συντελεστές η ΚΟΘ θα ταξιδέψει στην Κύπρο για δύο συναυλίες που διοργανώνει η ελληνική πρεσβεία στις 24 Ιουνίου στη Λευκωσία και την επόμενη ημέρα στη Λεμεσό.

    [32] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΠΟΛΣΟΪ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2003 (13:55 UTC+2)

    Η διεύθυνση του ρωσικού Θεάτρου Μπολσόι με ανακοίνωσή του που εστάλη μέσω του προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι το Θέατρο Μπολσόι δεν έχει καμία σχέση με τις εμφανίσεις του μπαλέτου της πόλης Ντονέτσκ της Ουκρανίας υπό τη διεύθυνση του Βαντίμ Πισάρεφ οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο στο Θέατρο της Γης στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις παραστάσεις παίρνουν μέρος ως φυσικά πρόσωπα οι καλλιτέχνες μπαλέτου του Θεάτρου Μπολσόι Σεργέι Φίλιν και Αικατερίνι Σιπούλινα και ότι στη διαφήμιση των παραστάσεων μπορεί να γίνεται αναφορά στο ότι αυτοί προέρχονται από το Θέατρο Μπολσόι ,δεν μπορεί όμως να γίνεται χρήση του εμπορικού σήματος του συγκεκριμένου Θεάτρου.

    Στις δύο παραστάσεις, που τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού,

    του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Μελέτης & Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινωθεί από τους διοργανωτές τους, μετέχουν «οι παγκοσμίου φήμης χορευτές του Μπαλέτου Βαντίμ Πισάρεφ, σε συνεργασία με διάσημους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι» που θα παρουσιάσουν αύριο τη «Λίμνη των Κύκνων» και μεθαύριο το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και τη «Νύχτα της Βαλπούργης»

    [33] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2003 (09:59 UTC+2)

    Το «Φεστιβάλ Πέτρας» στην Πετρούπολη, θεσμός καταξιωμένος εδώ και πολλά χρόνια και τομή για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, ξεκινάει για φέτος τις εκδηλώσεις του με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και τη φιλοξενία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών, που πραγματοποιείται στις 8 του Ιούλη και διευθύνει καλλιτεχνικά ο Ν. Τουλιάτος. Η γιορτή κρουστών θα ξεκινάει καθημερινά από τις 18.00 και θα διαρκεί μέχρι τις 00.30 με εκθέσεις οργάνων, βιβλίων, cd, dvd, δρώμενα, μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, συναυλίες, μουσικοπαιδαγωγικό παιδότοπο κλπ.

    Το πρόγραμμα όλων των άλλων εκδηλώσεων έχει ως εξής: Συναυλία Γιάννη Κότσιρα (18/6), Παράσταση «Ερχεσαι μαζί μου;» της Κάρμεν Ρουγγέρη (27/6), καθώς και οι συναυλίες των: Σωκράτη Μάλαμα (28/6), Βασίλη Παπακωνσταντίνου (30/6), Αλκίνοου Ιωαννίδη (2/7), Θανάση Παπακωνσταντίνου (4/7), Χ. Αλεξίου (7/7), Μιχάλη Χατζηγιάννη (21/7), Δημήτρη Μητροπάνου - Δημήτρη Μπάση (27/8), Σαβίνας Γιαννάτου (17/9), Νότη Μαυρουδή (18/9).

    Θεατρικές παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (29/8), «Μήδεια» του Ευριπίδη από το Εθνικό θέατρο (1/9), «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ (3/9). Τα Σιβηριανά Μπαλέτα θα παρουσιάσουν την παράσταση «Κάρμεν και Δον Κιχώτης» (4-7/9) κ.ά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 June 2003 - 18:13:55 UTC