Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο.-Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΓΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ
  • [04] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [06] ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ
  • [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ
  • [08] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: "ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ"
  • [09] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • [11] ΤΟ 100% ΤΗΣ COLUMBIA SRL ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗ
  • [12] ΕΤΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • [13] ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε.
  • [14] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ "ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΒΕ" ΣΤΗ ΝΕΧΑ
  • [15] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 3ΜΗΝΟ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ-
  • [16] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΝΙ ΚΑΙ CHEVRON ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ PETROM
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
  • [20] ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΟΖΚΙΟΚ
  • [21] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ
  • [22] Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [23] ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ: ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΤΕΣΤ
  • [24] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [25] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [26] ΗΠΑ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [27] Ο ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [28] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΑΘ
  • [29] ΙΤΑΛΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ
  • [30] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΥΘΑΝΑΣΙΕΣ
  • [31] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
  • [32] ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [33] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ
  • [34] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [35] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο.-Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (11:48 UTC+2)

    Με τη φράση "έτσι θα συνεχίσω" ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ξεκαθάρισε προς όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική της και το ΠΑΣΟΚ θα σχεδιάσει μια νέα τετραετία.

    Στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις επιτυχίες της πολιτικής της κυβέρνησης. Είπε ότι ορθώς ασχολείται με τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι επισήμανε πως όσοι ειρωνεύτηκαν ή αμφισβήτησαν κατά καιρούς την πολιτική της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς διαψεύστηκαν από τα ίδια τα αποτελέσματα.

    Εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ν.Δ. και του προέδρου της Κώστα Καραμανλή. Η Ν.Δ. είναι το μόνο δεξιό κόμμα στην Ευρώπη που παραμένει καθηλωμένο στο χτες, είπε ενώ για τον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι φοβάται να πει τη λέξη, αλλά χρησιμοποιεί δεξιό και διχαστικό λόγο, ενώ ταυτόχρονα η Ν.Δ. κρύβει στο εσωτερικό της ακραία δεξιά στοιχεία τα οποία κρατάει ενεργά.

    Κατηγόρησε επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονται με τη συντηρητική παράταξη ότι έχουν εξαπολύσει επίθεση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε με τη σκανδαλολογία και κορυφώθηκε την ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης ένταξης των δέκα νέων μελών στην Ε.Ε.

    Οσο κι αν η Ν.Δ. και όχι μόνο επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων βάζοντας τα ζητήματα της σκανδαλολογίας ο ίδιος δεν πρόκειται να αλλάξει την ατζέντα γιατί έτσι θα υπέσκαπτε όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

    Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε ατεκμηρίωτες τις εκτιμήσεις για έκρηξη της ανεργίας και είπε πως πίσω από αυτές κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.

    Αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και σύστημα θα είναι αυξανόμενη η αναπτυξιακή άνθηση και πριν και μετά την Ολυμπιάδα του 2004, τόνισε.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και σημείωσε ότι τα πιο αδύναμα στρώματα παραμένουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως και το νέο κοινωνικό κράτος.

    Μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και θα πάρουν αποφάσεις για το σχεδιασμό της νέας τετραετίας, είπε και δήλωσε πως ο ίδιος θα ηγηθεί σε αυτήν την κινητοποίηση, διαψεύδοντας σενάρια περί ενδεχόμενης αποχώρησής του.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Τους τελευταίους έξι μήνες, από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα η Ελλάδα κορυφώνει μία εθνική προσπάθεια. Ζει και ανταποκρίνεται σε μια μεγάλη πολυσήμαντη πρόκληση. Να αποδεικνύει ότι είναι μια άλλη Ελλάδα, μια νέα Ελλάδα πού μπορεί. Που μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων και να το επηρεάζει. Που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα της Ευρώπης. Που ξέρει να προσφέρει και μπορεί να αντλεί.

    Οι εθνικοί μας στόχοι είναι συγκεκριμένοι και παραμένουν σταθεροί. Είναι η Ισχυρή Ελλάδα, η Ισχυρή Κοινωνία. Μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Η Ελλάδα της σύγκλισης, της ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής. Πετυχαίνουμε ή υπονομεύουμε αυτούς τους στόχους αν θεωρούσαμε την Προεδρία απλώς ως μια άσκηση δημοσίων σχέσεων; Έχουν τα επόμενα βήματά μας, το μέλλον της χώρας, η έκβαση των εθνικών μας θεμάτων μια άμεση και καθοριστική συσχέτιση με το κύρος που κατακτάται από την επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής μας σήμερα; Θα κέρδιζε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός περισσότερα αν υποβαθμίζαμε την Προεδρία σε μια ρουτίνα χωρίς ενδιαφέρον για να αναλωθούμε σε τετριμμένη πολιτικολογία, σε στείρα αντιπαλότητα, σε αδιέξοδες έριδες; Αυτό περιμένει από τους πολιτικούς ο ελληνικός λαός;

    Η Ελληνική Προεδρία συνέπεσε με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πόλεμος δεν την έπληξε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα σε μια πρωτόγνωρη κρίση να κρατήσουμε το τιμόνι της Ένωσης. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των φυγόκεντρων δυνάμεων που απείλησαν τη συνοχή της, να διαμορφώσουμε πολιτική, να κινήσουμε τα πράγματα στην κατεύθυνση των κοινών αρχών μας. Η Ελληνική Προεδρία συνέβαλε ώστε να προχωρήσει η Ένωση μέσα σε μια εύθραυστη συγκυρία για τη συνοχή της.

    Με το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου για το οποίο πολλοί προεξοφλούσαν την αποτυχία του, η Προεδρία πέτυχε να οδηγήσει σε αποφάσεις, που έδωσαν τη δυνατότητα στην Ένωση να έχει τη δική της φωνή κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στηρίξαμε τον ΟΗΕ και το ρόλο που είχε να διαδραματίσει. Στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, που ξεκίνησε σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα η Προεδρία πέτυχε ώστε η Ένωση να μην ακινητοποιηθεί, να μη γίνει το πρώτο θύμα του πολέμου. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δόθηκε νέα έμφαση στις πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της οικονομίας της γνώσης.

    Αλλά και κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών δίπλα στην κορύφωση μιας πολιτικής που οδηγούσε την Κύπρο στην Ένωση, δώσαμε ώθηση στη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Διαμορφώσαμε τη θέση της Ένωσης για την «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, επαναβεβαιώσαμε και μετά την απόφαση των Βρυξελλών την αναγκαιότητα ο ΟΗΕ να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ έδειξε ότι οι προσπάθειες της Ένωσης δεν ήταν άκαρπες, ότι οδήγησαν σε ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν σημαντικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη.

    Χωρίς να επεκταθώ σε άλλες σημαντικές αποφάσεις, αναφέρω ακόμη, ότι μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων πετύχαμε συμφωνία για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, στο θέμα του λεγόμενου «Ευρωστρατού». Ακολούθησε η συμφωνία για την πρώτη κοινή επιχείρηση στην ΠΓΔΜ όπου η ΕΕ διαδέχθηκε την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη.

    Το συμπέρασμα: Ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε αυτούς τους μήνες κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και στη διεθνή σκηνή. Προσθέσαμε έτσι ήδη πριν τη λήξη της Προεδρίας ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο στην χώρα μας, αποδεικνύοντας μια Ελλάδα ικανή ν' ανταποκρίνεται σε παγκόσμιες προκλήσεις. Έτσι μετατρέπουμε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε πράξη. Δεν προσφέρουν στην Ελλάδα, όσοι στη χώρα μας επιθυμούν να το υποβαθμίσουν.

    Αλλά δεν είναι αποκαλυπτική μόνο η πρόσφατη εμπειρία. Συνεδριάζουμε σήμερα πάνω από επτά χρόνια μετά τα Ίμια. Μετά τα Ίμια πολλοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα ήταν αδύνατον να αντιδράσει, θα παρασυρόταν σε μια δίνη αδυναμίας, πιέσεων και υποχωρήσεων. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Αυτό το αντίθετο που συνέβη ήθελαν να αποτρέψουν αυτοί που οργάνωσαν τα Ίμια. Η Ελλάδα ανέτρεψε το πλαίσιο που ήθελαν να δημιουργήσουν. Έχει αποφασιστικό λόγο για τις εξελίξεις και τις κατευθύνει εκεί όπου επιδιώκουν και θέλουν όλοι οι λαοί της περιοχής. Σε ειρήνη και συνεργασία απαλλαγμένη από τους μεγαλοϊδεατισμούς του παρελθόντος, τις ακραίες εθνικιστικές εξάρσεις, τις διαμάχες που πληρώνουν ακριβά η ανάπτυξη και η ευημερία των λαών.

    Επιφέραμε ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην τακτική της στρατιωτικής ηγεσίας και του κατεστημένου της Αγκυρας ότι τους επιτρέπεται από τη διεθνή συγκυρία, τη στήριξη των ΗΠΑ και την αδιαφορία των Ευρωπαίων η άκρα επιθετικότητα καταφέραμε να αντιτάξουμε μια τακτική αποκάλυψης. Μια τακτική, ώστε να δείξουμε αυτήν την επιθετικότητα, την παραγνώριση των διεθνών κανόνων. Ιδίως να οδηγήσουμε την Τουρκία σε ένα δρόμο που όχι μόνο τα άλλοθί της θα περιορίζονταν αλλά θα εξαναγκαζόταν βαθμιαία σε προσαρμογή, σε αναγνώριση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνεργασία. Κάποιοι μίλησαν περιπαικτικά για τη διπλωματία των σεισμών. Γιατί προφανώς δεν κατάλαβαν και δεν θέλουν να καταλάβουν, ότι η διπλωματία της προσέγγισης και της ένταξης των σχέσεων της Τουρκίας με την περιοχή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την περιοχή, μετέθεσε το πρόβλημα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποψηφιότητα της Τουρκίας αποτέλεσε το αποφασιστικό βήμα και είναι εφεξής ο μοχλός της ομαλοποίησης των σχέσεων.

    Ας θυμίσω σε όλους την Κοπεγχάγη και τις εξελίξεις έκτοτε. Η Τουρκία δεν ήθελε την ένταξη της Κύπρου. Η ένταξη έγινε. Οι γνωστές Κασσάνδρες είχαν προβλέψει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί, ότι θα υπάρξει σύγκρουση, ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα. Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Η ένταξη υπεγράφη ομαλά στην Αθήνα. Και οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας θα προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Αντίθετα η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας οδήγησε στην άρση των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας και επέτρεψε σε περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες Κύπριους να επισκεφθούν το απαγορευμένο σ' αυτούς τμήμα του νησιού. Έδωσαν το μήνυμα της συνύπαρξης και επικρότησαν έμμεσα την πολιτική που είχε ξεκινήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1994 και συνέχισε με συνέπεια, σύστημα και ιδίως με μια αποτελεσματική τακτική που εξουδετέρωσε τις αντιδράσεις. Ας θυμηθούμε, ότι όταν δεν εγκαταστάθηκαν οι ρωσικοί πύραυλοι στη Κύπρο, εδώ κάποιοι ενορχήστρωσαν τις φωνές τους με εκείνες της Δεξιάς για να καταγγείλουν την κυβέρνηση.

    Κι ακόμα: Στην Κοπεγχάγη η Τουρκία ήθελε την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της. Δεν το πέτυχε, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπη με πάγιους κανόνες και πρακτικές που έως τότε είχε επιδεικτικά αγνοήσει. Κατάλαβε, ότι η περίοδος του ετσιθελισμού τελείωσε και θα πρέπει να συμμορφωθεί.

    Στη συζήτηση που είχαμε αρχές του χρόνου στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία είχε ισχυριστεί ότι δήθεν στήριξε αυτήν τη πολιτική. Και πολλοί άλλοι ισχυρίστηκαν εκ των υστέρων ότι τη στήριξαν. Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για «συνεχείς υποχωρήσεις» και «οσφυοκαμψία» της εξωτερικής πολιτικής. Ανεγνώρισε και στήριξε όπως πάντα εκ των υστέρων όταν είδε την επιτυχία να έρχεται και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού να στηρίζει αυτήν την κατεύθυνση.

    Η πολιτική αυτή αλλά όχι μόνο η πολιτική αυτή, αλλά και η πολιτική στον οικονομικό τομέα είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο στη κοινή γνώμη. Γιατί; Η παραδοσιακή εικόνα των Ελλήνων για την Ελλάδα ήταν η εικόνα μιας μόνιμης αδυναμίας. Η εικόνα μιας χώρας, που έχει δυνατότητες αλλά λόγω πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων και περιορισμένης ικανότητας των πολιτικών της δυνάμεων δεν κατέλαβε τη θέση που «δικαιούταν» στο σύγχρονο κόσμο. Οι Έλληνες είχαν την αίσθηση μιας συνεχούς ματαίωσης, ένα χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης. Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς. Γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της ΟΝΕ. Γιατί δοκιμάστηκε και πέτυχε στην καθοδήγηση των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Γιατί στα δύο σημαντικά θέματα το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετέβαλε προς όφελός της τους συσχετισμούς. Γιατί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, από τη μικρότερη χώρα που ανέλαβε τις τελευταίες δεκαετίες την οργάνωση Αγώνων προχωρεί με επιτυχία. Μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση γεννιέται σήμερα. Μια άλλη θετική εικόνα της χώρας, που στηρίζεται στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών μας. Στην αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας στην έμπρακτη απόδειξη ότι οι πολιτικές δυνάμεις, ο κρατικός μηχανισμός, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν μεγάλα και δύσκολα εγχειρήματα. Οι Έλληνες απομακρύνονται σταδιακά από την ιδέα ότι η Ελλάδα είναι μια απειλούμενη και αδύναμη χώρα. Έχουν αυτοπεποίθηση και έχουν απαιτήσεις από αυτήν τη χώρα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

    Ολοκληρώσαμε το έργο μας; Όχι βέβαια. Κι είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να το υπηρετώ μ' αυτόν τον τρόπο, μ' αυτήν την αντίληψη, γιατί αυτό συμφέρει την πατρίδα. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στις αναμονές των Ελλήνων.

    Μπροστά μας ανοίγεται μια κρίσιμη περίοδος για τα επόμενα χρόνια. Μείζονα εθνικά διακυβεύματα θέτουν κάθε φορά διαφορετικά το ερώτημα: Πώς υπηρετούμε το μήνυμα «πρώτα η Ελλάδα»; Πώς αντιλαμβανόμαστε και διεκδικούμε έναν σύγχρονο ελληνισμό, παρόντα, δημιουργικό και υπερήφανο, διευρύνοντας την εμβέλειά του.

    Θα αναφέρω σήμερα επιγραμματικά τέσσερα κρίσιμα διακυβεύματα και δεν είναι τα μόνα.

    α. Τη διαμόρφωση της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θέση και τις προοπτικές της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

    β. Την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ανάν.

    γ. Τον μετασχηματισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε σχέσεις διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας.

    δ. Τις διαδοχικές διαπραγματεύσεις που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα το όραμα για την Κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της συνοχής, άρα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όπως η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, για τη νέα περιφερειακή πολιτική της Ένωσης, για τις νέες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά και για τις αναδιανεμητικές πολιτικές της.

    Και τα τέσσερα διακυβεύματα είναι εθνικής σημασίας και η έκβασή τους θα σφραγίσει την πορεία της Ελλάδας, του Ελληνισμού για δεκαετίες.

    Κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι η συζήτηση των αποτελεσμάτων της Συνέλευσης για τη νέα Συνταγματική Συνθήκη της Ε.Ε. Θα έχουμε τις προτάσεις της και θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τη νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη, που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Σχεδόν 25 χρόνια ιστορίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδείξει, ότι κεντρικά, ζωτικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας μας υπηρετήθηκαν καθοριστικά όχι απλά μέσα από μια παθητική συμμετοχή, αλλά μέσα από τον δυναμικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας, τους αγώνες μας, τη συνέπεια και τη δουλειά μας.

    Η ισχυρή Ελλάδα είναι συναρτημένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ακόμη περισσότερο με την ισχυρή Ευρώπη.

    Η σύλληψη και η λειτουργία της Ένωσης που ενέπνευσε τους πρώτους έξι ιδρυτές των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με όσες τροποποιήσεις κι αν έγιναν στα 50 σχεδόν χρόνια της εξέλιξής της δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς βαθιές ουσιαστικές τομές στην Ένωση των 25. Το δίλημμα σήμερα δεν είναι στην επιλογή ανάμεσα στο εθνικό κράτος και στην ενοποιούμενη Ευρώπη, αλλά ανάμεσα σε μια αδύναμη Ευρώπη των 25 με αναποτελεσματικότητες, τριβές και φυγόκεντρες δυνάμεις και στην ισχυρή Ευρώπη.

    Ζητούμενο για την Ελλάδα, αλλά και για τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης είναι μια πιο ισχυρή Ευρώπη μέσα από την πολιτική της έκφραση κι οντότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα νέο εξελικτικό στάδιο που θα καταστήσει την Ένωση ένα ακόμη πιο ισχυρό κέντρο πολιτικής βούλησης. Μια οικογένεια στην οποία η Ελλάδα θα μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της.

    Θέλω να σταθώ σε ορισμένα μόνο σημεία της συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Πιστεύω στην ανάγκη ολοκλήρωσης της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης μέσα από μια εξελικτική διαδικασία που θα ενισχύει διαρκώς τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της και θα διασφαλίζει το λεγόμενο «κοινοτικό μοντέλο». Γιατί; Απλά, επειδή αυτό συμφέρει την Ελλάδα. Γιατί ενσωματώνει καλύτερα τα συμφέροντά της. Γιατί μειώνει τις διαφορές ισχύος ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους. Γιατί μεγιστοποιεί ωφελήματα και προοπτικές.

    Η σημερινή πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει ότι οι εθνικές κοινωνίες και κατ' επέκταση οι ηγεσίες τους δεν είναι ακόμη έτοιμες να δεχθούν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Μένει έτσι ως ζητούμενο η ισχυρή Ευρώπη μέσα από σχήματα που θα προκύψουν από εκατέρωθεν συμβιβασμούς ομοσπονδιακών θέσεων και διακυβερνητικών προσεγγίσεων. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι η ισόρροπη διασφάλιση δύο στόχων: Της αποτελεσματικότητας της Ένωσης και της αρχής της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων.

    Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρώ ειδικότερα ως αναγκαία:

    · Την ενίσχυση του ρόλου, των εξουσιών και της νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή είναι ο κεντρικός θεσμός του πολιτικού συστήματος της Ένωσης. Ενσαρκώνει και εκφράζει το «κοινοτικό πρότυπο ολοκλήρωσης». Διασφαλίζει βασικές ισορροπίες. Θα πρέπει επομένως να ενισχυθεί.

    · Την ενδυνάμωση του ρόλου της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ένωσης. Θέλουμε να εξασφαλίζεται συνέχεια, αποτελεσματικότητα, ισοτιμία των κρατών-μελών. Γι' αυτό βλέπουμε την ανάγκη μιας πιο σταθερής Προεδρίας στο επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και την ανάγκη σχημάτων για την εκ περιτροπής προεδρία στα Συμβούλια Υπουργών, όπως π.χ. με το σχήμα των προεδριών ανά ομάδα κρατών-μελών.

    · Την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη των αποφάσεων σε όλους τους τομείς, με ελάχιστες αναγκαίες εξαιρέσεις όταν θίγονται ζωτικά συμφέροντα κάθε χώρας.

    · Τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών, ώστε η Ένωση να εκφράζεται με μια φωνή και αξιοπιστία στο διεθνές σύστημα.

    Μια ισχυρή Ευρώπη των «25» δεν μπορεί να λειτουργήσει και να βαδίζει με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή του πιο αδύναμου κράτους-μέλους. Ούτε εκείνου που για λόγους πολιτικούς ή συγκυριακούς δεν θέλει την κίνηση προς τα εμπρός της Ένωσης, την πρόοδο της ενοποιητικής διαδικασίας. Πρέπει να συλλάβουμε σχήματα ευελιξίας και αποτελεσματικότητας που θα επιτρέπουν σ' αυτούς που θέλουν και μπορούν να προχωρούν. Να συγκροτούν την ατμομηχανή των παραπέρα εξελίξεων.

    Μια ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά. Θα οδηγήσει σε φυγόκεντρες δυνάμεις με απρόβλεπτες ενδοενωσιακές κρίσεις. Χρειάζεται διαρκής διεύρυνση και εμβάθυνση των πολιτικών της, ώστε να φθάσουν όλες σε ανάλογα επίπεδα ολοκλήρωσης με εκείνα της Νομισματικής Ένωσης. Αναφέρω ενδεικτικά την ΚΕΠΠΑ, την οικονομική πολιτική σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, τις πολιτικές που συνθέτουν ως δέσμη την Κοινωνική Ευρώπη. Από αυτές θα εξαρτηθεί και η προοπτική της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ήδη στη Συνέλευση επιτύχαμε υπό την Προεδρία μας δέσμη πολιτικών για την κοινωνική Ευρώπη. Ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για: Την πλήρη απασχόληση. Την κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ειρήνη. Την βιώσιμη ανάπτυξη. Την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Την ποιότητα στην εργασία. Την δια βίου μάθηση. Την κοινωνική ενσωμάτωση. Τον υψηλό βαθμό κοινωνικής προστασίας. Την ισότητα ανδρών και γυναικών. Τη μη διάκριση με βάση τη θρησκεία, την φυλετική ή εθνική προέλευση, τις σεξουαλικές επιλογές, την ηλικία, την αναπηρία. Τα δικαιώματα των παιδιών. Το υψηλό επίπεδο υγείας. Τις αποτελεσματικές και υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος. Θα διεκδικήσουμε να υιοθετηθούν και στο μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Μια ισχυρή Ευρώπη δεν συγκροτείται μόνο με τη θεσμική αναβάθμιση της ΚΕΠΠΑ, για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση. Χρειάζεται άποψη και ανάληψη ευθύνης απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή: Μια ολοκληρωμένη πολιτική απέναντι στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης. Μια αντίληψη για μια στοιχειώδη παγκόσμια διακυβέρνηση μέσα από υπαρκτούς συλλογικούς θεσμούς, π.χ. ΟΗΕ, G8, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Μια πιο στενή συνεργασία και συνεννόηση για τη διαμόρφωση ενός πολυκεντρικού διεθνούς συστήματος που θα λειτουργεί στη βάση κανόνων δικαίου και σχέσεων ισοτιμίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναδειχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές, που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα ή γεννούν καινούργια. Κι εδώ ο διάλογος, η συνεννόηση, η πειθώ είναι τα κύρια εργαλεία για τις σχέσεις μας μέσα στην Ένωση, αλλά και με τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας.

    Με την ένταξή της στην Ένωση η Κύπρος γυρίζει σελίδα στην ιστορία της. Εμπεδώνει την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Εμείς οι Ελλαδίτες ίσως δεν μπορούμε να νιώσουμε την αίσθηση ασφάλειας, την αίσθηση μιας νέας πραγματικότητας που ζουν κι αισθάνονται οι αδελφοί μας. Εκείνοι τη συνειδητοποιούν και την αξίζουν. Η Κύπρος όμως έχει συγχρόνως νέες δυνατότητες. Να ωφεληθεί και να αναβαθμίσει τη θέση της μέσα από τις πολιτικές της Ένωσης. Τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις, πέρα από τη δύναμη που της δίνει το μέγεθος της οικονομίας της και ο πληθυσμός της.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία στη νέα συγκυρία που διαμορφώθηκε βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από ερωτήματα. Πώς αντιμετωπίζει τις πολιτικές κινήσεις του κ. Ντεκτάς; Πώς συνεχίζει την προσπάθεια ομαλοποίησης των συνθηκών ζωής στο νησί χωρίς να ενισχύει το παράνομο καθεστώς; Πώς αποφεύγει προβοκατόρικες ενέργειες; Πώς προετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που έχουν ως βάση το σχέδιο Ανάν; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτών των διαπραγματεύσεων και ποια τακτική θα ακολουθηθεί; Όλα αυτά ήταν θέματα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Κύπρου χτες. Θα συνεχίσουμε, όπως πάντα, να προωθούμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος με στενή συνεργασία.

    Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της οποίας η πρωτεύουσα ακόμα χωρίζεται από ένα τείχος. Ένα τείχος που χωρίζει το παρελθόν από το μέλλον. Την καθυστέρηση από την πρόοδο. Να γκρεμίσουμε αυτό το τείχος! Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει. Έτσι θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Υπάρχει ένας νέος χρονικός ορίζοντας για την επίλυση και αυτός βρίσκεται μέσα στο 2004: ανάμεσα στην ενεργή κυπριακή ένταξη και στη δοκιμασία της τουρκικής υποψηφιότητας. Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά, χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες. Η πράσινη γραμμή δεν εξυπηρετεί τώρα πια τα συμφέροντα της Τουρκίας και η πράσινη γραμμή δεν καταργείται μόνο με λόγια και ελιγμούς. Καταργείται με πράξεις, δράσεις, πρωτοβουλίες. Καταργείται με αλλαγή κλίματος. Καταργείται με πολιτική θέληση.

    Υπάρχει μία άποψη, που επιδιώκοντας να εξισορροπήσει εντυπώσεις ισχυρίζεται ότι «έξω πάμε καλά» σε αντίθεση με το «μέσα» όπου δεν πάμε καλά. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει έξω και μέσα με ασύνδετες επιδόσεις. Αν μια χώρα έχει οικονομία σε κρίση αυτό έχει αντίκτυπο στις διεθνείς της σχέσεις. Αν οι διεθνείς σχέσεις μιας χώρας βρίσκονται σε κρίση τότε αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Έξω πάμε καλά και για λόγους που κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν. Γιατί έχουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεις, οικονομική παρουσία στις γειτονικές χώρες. Έξω πάμε καλά γιατί έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε πολύ καλές επιδόσεις στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, γιατί έχουμε κοινωνικό διάλογο και κοινωνική ειρήνη και ακολουθούμε πορεία κοινωνικής σύγκλισης. Έξω πάμε καλά γιατί έχουμε παιδεία και γνώσεις, επιχειρήσεις, υπαλληλία που διαρκώς αναβαθμίζονται.

    Η εικόνα του «μέσα πάμε άσχημα» είναι παραπλανητική ως προς το επίπεδο και τις δυνατότητες της χώρας σήμερα. Είναι μια βολική διέξοδος για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τεκμηριωμένα την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τις ποιοτικές μεταβολές που καταγράφονται στην κατεύθυνση μιας ολόπλευρης σύγκλισης της κοινωνίας μας στα επίπεδα των άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Ν' αναγνωρίσουν που βρισκόμασταν και πού είμαστε τώρα. Αλλοτε πηγαίναμε καλά μέσα και χάλια έξω π.χ. όταν πετύχαμε την ένταξη στην ΟΝΕ. Τώρα ακούμε το αντίθετο τροπάριο γιατί η ΟΝΕ έχει περάσει στα κεκτημένα.

    Τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια οικονομία διανύει μια δύσκολη περίοδο. Η αβεβαιότητα, που επικρατούσε πριν την εκδήλωση του πολέμου στο Ιράκ, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η ραγδαία πτώση των μεγάλων χρηματιστηρίων συνέβαλαν στην καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επηρεαστεί έντονα. Οι προβλέψεις είναι όμως ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2003 θα υπάρξει συνεχής βελτίωση.

    Μέσα σ' αυτό το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς ικανοποιητικούς. Από το 1996 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνουμε μια 7ετία ισχυρής και διαρκώς ανοδικής ανάπτυξης και συνεχίζουμε με ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2002, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, έφτασε το 4% ενώ στην αρχή του έτους η πρόβλεψη ήταν 3,8%. Το 2002 η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη οφείλεται στους κοινοτικούς πόρους και στα έργα για την Ολυμπιάδα. Και προβλέπουν επιβράδυνση της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου. Όμως αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται χωρίς να ληφθούν υπόψη βασικά στοιχεία και γι' αυτό είναι λανθασμένες. Λανθασμένη είναι η άποψη ότι μετά το 2006 δεν θα υπάρχουν κοινοτικοί πόροι. Ήδη από τώρα έχουν αρχίσει οι επαφές για χρηματοδοτήσεις μετά το 2006. Οι κοινοτικοί πόροι έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου όμως δεν είναι οι πιο καθοριστικοί. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται κατά τα 2/3 περίπου από ελληνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμη και στα έργα που αποτελούν το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο η εθνική συμμετοχή φτάνει το 55%.

    Αλλά και οι επενδύσεις των Ολυμπιακών Αγώνων γίνονται με ελληνικούς πόρους. Όταν ολοκληρωθούν τα Ολυμπιακά έργα, οι πόροι αυτοί απλούστατα θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση άλλων παραγωγικών επενδύσεων.

    Αν συνεχίσουμε με σχέδιο και συστηματική εργασία, η Ελλάδα και πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα γνωρίσει μια αυξανόμενη αναπτυξιακή άνθηση, θα απαντήσει θετικά στην πρόκληση της σύγκλισης με την Ε.Ε., στην δημιουργία μιας κοινωνίας ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή. Η καταστροφολογία, την οποία καλλιεργεί η Δεξιά έχει πολιτική σκοπιμότητα. Η ελληνική οικονομία προχωρεί σταθερά και δεν παρουσιάζει σημεία ύφεσης.

    Υπάρχουν προβλήματα. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν βλέπουμε τα προβλήματα που έχει η χώρα. Την ανεργία, την οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών, τις δυσκολίες προσαρμογής πολλών αδύναμων της κοινωνίας μας σε μια νέα πραγματικότητα. Και επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες, γιατί υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός, γιατί οι τεχνολογίες αλλάζουν τις συνθήκες παραγωγής, οργάνωσης και εμπορίας. Κάνουν λάθος όμως όσοι δημαγωγικά προσπαθούν να υπερβάλουν τα προβλήματα. Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της έγνοιας μας και των πολιτικών μας τόσο οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας όσο και οι άνεργοι, η απασχόληση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μερικοί έχουν πολύ αδύνατη μνήμη. Αυτή η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα από τους μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τα υψηλά ελλείμματα, από τη νομισματική αστάθεια, στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στην ΟΝΕ. Δεν την οδήγησαν ο αυτόματος πιλότος και οι διάφοροι «ανησυχούντες». Γιατί αυτοί και τότε ανησυχούσαν, αμφέβαλλαν, είχαν αντιρρήσεις και έβλεπαν κάθε βήμα προς τα μπρος ως βήμα προς τα πίσω. Εμείς που κατακτήσαμε τη σταθερότητα την εγγυόμαστε και στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

    Η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι ισόρροπη, διαχέεται σε όλες τις περιφέρειες. Την περίοδο 1995-2000 οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες σημείωσαν σημαντική άνοδο του αναπτυξιακού τους επιπέδου. Τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο. Προωθούμε προγράμματα ανάπτυξης σε όλους τους κρίσιμους τομείς, για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Παράλληλα προχωρεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Οι νέοι τρόποι εξυπηρέτησης του πολίτη αποτελούν μια πραγματικότητα που αλλάζει την καθημερινότητα για όλους. Τα ΚΕΠ είναι ένα παράδειγμα.

    Ταυτόχρονα, υλοποιούμε το σχέδιο για ένα νέο κοινωνικό κράτος, για μια κοινωνία ασφάλειας και αλληλεγγύης. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν ένα αποφασιστικό βήμα. Σήμερα, για την κοινωνική αλληλεγγύη διαθέτουμε άνω του 25% του εθνικού προϊόντος.

    Στον τομέα της γεωργίας την τελευταία τριετία το κατά κεφαλήν γεωργικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 14%. Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην Ε.Ε. στη στήριξη ανά στρέμμα. Το 2002 διαθέσαμε για αποζημιώσεις της γεωργικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές το υψηλότερο ποσό όλων των εποχών. Ήδη κατοχυρώσαμε τις αγροτικές ενισχύσεις, τη συνέχιση της ΚΑΠ ως το 2013. Και το σημαντικότερο εργαζόμαστε συστηματικά για να πετύχουμε οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, δηλαδή το 90% των Ελλήνων παραγωγών να μην επηρεαστούν αρνητικά από τις ανακατατάξεις στις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν μετά το 2006 λόγω της διεύρυνσης.

    Σταθερός στόχος μας είναι η αύξηση της απασχόλησης και η δραστική μείωση της ανεργίας. Ήδη, παρά τις δυσκολίες στη διεθνή οικονομία, η ανεργία ανέρχεται σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι εκτιμήσεις για «έκρηξη της ανεργίας», που θα φτάσει μάλιστα ποσοστό 18% είναι ατεκμηρίωτες και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Επιδιώκουν την πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Εμείς δεν θεωρούμε πως ενισχύεται η οικονομία από μέτρα για πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Τέτοια μέτρα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Διαταράσσουν βίαια την κοινωνική ειρήνη, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, πλήττουν την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προφανές πως έχει αντίθετη άποψη. Δεν συμφωνούμε. Εμείς, εντείνουμε την προσπάθεια για συνέχιση της μείωσης της ανεργίας, θεωρούμε την περιφρούρηση της κοινωνικής ειρήνης, όχι μόνο ηθική πολιτική μας αρχή, αλλά και ταυτόχρονα πολύτιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο και γι' αυτό είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Παράλληλα εντείνουμε τις προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού. Αποδείχθηκε πως σ' ορισμένες περιπτώσεις οι αιτίες του σχετικά υψηλότερου πληθωρισμού είναι προσωρινές και συνδέονται με συγκυριακά φαινόμενα όπως - για παράδειγμα - οι φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν όμως και μονιμότερες αιτίες όπως:

    · η  σχετικά υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τους εταίρους μας και

    · ο σχετικά χαμηλότερος ανταγωνισμός στην αγορά σε σχέση με άλλες χώρες της Ένωσης.

    Είμαστε αποφασισμένοι παρ' όλες τις δυσκολίες να συνεχίσουμε και να πιέσουμε σταθερά προς τα κάτω τον πληθωρισμό. Ας μη παραβλέπουμε πως η Ιρλανδία, η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα περασμένα χρόνια, έχει πληθωρισμό που ξεπερνά το 5%, ενώ εμείς κινούμαστε περίπου δύο μονάδες χαμηλότερα. Η αντιπολίτευση βεβαίως αποσιωπά αυτό το γεγονός, γιατί δεν την ενδιαφέρει μια τεκμηριωμένη συζήτηση.

    Στόχος και δέσμευσή μας στον Ελληνικό λαό είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου Ελλάδα 2004 μέχρι την άνοιξη του επομένου έτους. Πάνω σ' αυτό το έργο θα σχεδιάσουμε και θα κτίσουμε το έργο της επόμενης τετραετίας. Θα πάμε πέρα από το 2004 με μια νέα εκσυγχρονιστική πνοή. Με νέες τομές και μεταρρυθμίσεις. Με τολμηρές απαντήσεις σε υπαρκτά και μείζονα διακυβεύματα για τη χώρα και την κοινωνία. Έτσι θα κατοχυρώσουμε τις κατακτήσεις της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και θα επιταχύνουμε την πορεία προς την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση.

    Η Ελλάδα άλλαξε και αλλάζει με ταχύτητα πρωτόγνωρη. Η εποχή μας, ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα πρωτόγνωρη. Το βλέπουμε παντού, σε όλα τα θέματα. Η πολιτική πρέπει να αλλάξει κι αυτή, να αλλάξει συνολικά. Να προπορεύεται κι όχι να ακολουθεί ή να σύρεται σε λάθος κατευθύνσεις.

    Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. υπήρξε η άποψη ότι κακώς συζητάμε τα ευρωπαϊκά θέματα, την Κύπρο και γενικά θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ότι θα 'πρεπε να ασχοληθούμε εδώ και τώρα με την πολιτική μας ζωή.

    Οι ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν, οι επιτυχίες της χώρας, η αναβάθμισή της στο Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο αναδεικνύονται σε μια στιγμή που δεν μας χωρίζει παρά μόνο ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές. Τι συμφέρει την αντιπολίτευση; Να σπρώξει τη συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση, να αναδείξει άλλα θέματα, να ακυρώσει την εθνική αυτοπεποίθηση που γεννά το τί πετύχαμε και τί πέτυχε η χώρα. Η σκανδαλολογία εξακολουθεί να θεωρείται ιδίως από τη μείζονα αντιπολίτευση - αλλά όχι μόνο - ως η κατ' εξοχήν δοκιμασμένη μέθοδος για τη φθορά της κυβέρνησης όταν η πολιτική αντιπαράθεση δεν αποδίδει, όταν υπάρχει προγραμματική ένδεια. Παράλληλα η δυσπιστία της κοινής γνώμης, οι αρνητικές της εμπειρίες, τα λάθη, οι απροσεξίες, που συντηρούν ένα κλίμα καχυποψιών, έχουν δημιουργήσει ένα υπόστρωμα που η κάθε κατηγορία - ακόμη και από τα πιο αφερέγγυα χείλη, ακόμα και αν είναι ατεκμηρίωτες, γίνεται πιθανή και πιστευτή.

    Αν αποδεχόμασταν εμείς σήμερα τους όρους συζήτησης και την ατζέντα συζήτησης που προσπαθούν να μας επιβάλουν θα εξυπηρετούσαμε εκείνους που θέλουν να ακυρωθούν τα επιτεύγματά μας. Θα υποσκάπταμε ό,τι κάναμε αυτά τα χρόνια. Θα ενισχύαμε το κλίμα εσωστρέφειας απαισιοδοξίας και ματαιότητας του αγώνα μας. Αυτό δεν αρμόζει σε μας που αλλάξαμε δραστικά την Ελλάδα προς το καλύτερο, που αντιταχθήκαμε με πολιτικό κόστος και προσωπικό κόστος σε οικονομικές εξουσίες, συντεχνιακές δυνάμεις και οπισθοδρομήσεις νοοτροπίες, που καταπολεμούμε τα πραγματικά φαινόμενα σήψης.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μοναδικό δεξιό κόμμα της Ευρώπης, που παραμένει καθηλωμένο στο χτες. Τα τελευταία 25 χρόνια παραμένει ίδια σε θέσεις, ιδέες και πρόσωπα. Είναι προσκολλημένη σε αξίες και τακτικές που ανάγονται σε περασμένες δεκαετίες.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να πείσει υιοθετεί τα πάντα και το αντίθετό τους. Περιορισμούς φορολογίας με αύξηση δαπανών, κοινωνική πολιτική με την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Καλύτερη παιδεία με την πολύπλευρη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, το κλείσιμο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την αντικατάστασή τους με ιδιωτικά. Στο δήθεν πρόγραμμα, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, παρουσιάστηκε ξανά προς έκπληξη όλων το πρόγραμμα του 1986, η εκπαιδευτική πολιτική της περιόδου 1990-1993, που απέτυχε και αποδοκιμάστηκε ρητά από τον ελληνικό λαό. Προτάθηκαν ξανά οι εύκολες λύσεις, οι βολικές λύσεις που κατεβάζουν διαρκώς τον πήχη πιο χαμηλά σε βάρος της αξιοσύνης της γενιάς που έρχεται και των προοπτικών της σε μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή κοινωνία. Σε ένα χρόνο ο ελληνικός λαός θα αποδοκιμάσει και πάλι το παρελθόν. Θα αποδοκιμάσει την «υπόσχεση» να μην ιδρυθούν νέα ΤΕΙ σε 25 πόλεις, όπως εμείς σχεδιάζουμε. Θα αποδοκιμάσει μια προοπτική παιδείας που θα δίνει πιο εύκολα χαρτιά και λιγότερες ικανότητες στα παιδιά μας. Θα αποδοκιμάσει τη βάναυση κατάργηση κάθε έννοιας επαγγελματικών δικαιωμάτων. Θα αποδοκιμάσει τη κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δεν θα επιτρέψει να μπει ξανά η Παιδεία σε περιπέτειες.

    Βλέπουμε ταυτόχρονα μια αγωνιώδη προσπάθεια της Ν.Δ. να κρύβει τα ακραία δεξιά στοιχεία της και ταυτόχρονα να τα συγκρατεί ενεργά στις τάξεις της. Ο αρχηγός της ελληνικής δεξιάς φοβάται να αναφέρει ακόμα και τη λέξη «δεξιά», αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί συστηματικά έναν οξύτατο δεξιό και διχαστικό λόγο άλλων εποχών. Η Ν.Δ. είναι παράταξη που φοβάται την ιστορία της και τα στελέχη της. Επαγγέλλεται την άρση των διαχωριστικών γραμμών και ταυτόχρονα οραματίζεται την υποταγή της κοινωνίας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στους νόμους της αγοράς. Οι διαφορετικές αντιλήψεις για το ρόλο και τη ρύθμιση της αγοράς στην κοινωνία οδηγούν σε διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική σε κάθε εποχή, σε όλο τον κόσμο γιατί αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της κοινωνίας. Διαχωριστικές γραμμές δεν πρέπει όμως να υπάρχουν ανάμεσα στους πολίτες για τις πεποιθήσεις τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χάρη στη δημοκρατική παράταξη. Η εθνική συμφιλίωση είναι επίτευγμα το οποίο σφράγισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του τόπου. Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα του 2003 δεν περιμένει τη Νέα Δημοκρατία για να την «συμφιλιώσει». Όμως, η Νεοδεξιά επιμένει να ταυτίζει τη συμφιλίωση με την απολιτικοποίηση. Για να περάσει «λαθραία», χωρίς κοινωνικό έλεγχο τις νεοφιλελεύθερες αποσκευές της από το τελωνείο της κάλπης. Έχει πολλά να κρύψει και κάνει τα πάντα γι' αυτό.

    Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια ακόμη καλοστημένη επίθεση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ένα έργο που αλλάζει την Ελλάδα. Ένα έργο που πετυχαίνει έναν κατόπιν του άλλου τους στόχους που έχει θέσει για να ξεπεράσει τις κάθε λογής δυσκολίες και να δώσει στους Έλληνες μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

    Επιλέχθηκε ως κατάλληλη στιγμή για την επίθεση η κορύφωση μιας προσπάθειας μας στην Ευρώπη, που έκανε όλους μας να νιώθουμε υπερήφανοι. Η ημέρα της υπογραφής της συνθήκης ένταξης.

    Επιλέχθηκε το πιο εύκολο μέσο. Αυτό που συγκινεί και εύκολα κερδίζει εντυπώσεις. Το θολό τοπίο της διαφθοράς, η ευκολοχειραγώγητη σημαία της διαπλοκής. Η ευάλωτη ψυχολογία αυτών που έχασαν στο Χρηματιστήριο. Η υποκρισία όσων αυτοαναγορεύονται τιμητές της πολιτικής και δημόσιας ζωής μας.

    Επιλέχθηκαν ως δήθεν στόχοι πρόσωπα που κατά την γνώμη τους θα σηματοδοτούσαν την απαρχή της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Ένα σενάριο καταστροφής που θα ματαίωνε διαδοχικά το έργο της κυβέρνησης στους τελευταίους εννέα μήνες, θα έφερνε την εσωστρέφεια, την ηττοπάθεια, την ήττα. Ένα σενάριο που αμφισβητεί και αδιαφορεί για τα κεκτημένα του λαού μετά από τόσες θυσίες. Που δεν ενδιαφέρεται για τις προοπτικές της Ελλάδας, της Ελληνικής κοινωνίας, για τα ατομικά και συλλογικά συμφέροντα κάθε πολίτη και της οικογένειάς του.

    Ποιοί κρύβονται πίσω απ' αυτό το σενάριο. Επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν ν' ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι πραγματικά διαπλεγμένοι με την συντηρητική παράταξη. Αυτοί που ελπίζουν ότι μια φοβισμένη κυβέρνηση θα επέμβει στις επιχειρηματικές τους κόντρες. Αυτοί που θέλουν η οικονομική εξουσία να καθορίζει την λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    Ο λαός μας, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τέτοια σχέδια.

    Γιατί δεν τα υιοθετεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές βλέπει κι αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια Ελλάδα που προχωρεί μπροστά. Η Ελλάδα της προκοπής και της προοπτικής. Η Ελλάδα που θέλει ν' αφήσει πίσω της ό,τι την δένει στη μιζέρια, στη μικροπολιτική, στους κάθε λογής θύλακες που απεργάζονται σενάρια και παρεμβάσεις και μόνο στόχο έχουν την επιβίωση του μικρόκοσμου των δικών τους συμφερόντων. Η Ελλάδα της έντιμης δουλειάς που μας συμπαραστέκεται στον αγώνα μας, απέναντι στα πραγματικά φαινόμενα διαφθοράς. Και με αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίσουμε την αντιπαράθεσή μας δίχως συμβιβασμούς ή συγκαλύψεις. Αυτή την εκστρατεία της καταστροφολογίας και της απαξίωσης δεν θα την ακολουθήσει η Ελλάδα, που ξέρει να ξεχωρίζει τις εντυπώσεις, τα μεγάλα λόγια από την ουσία. Κι η ουσία είναι μία: Η σκληρή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά εγώ ο ίδιος. Να πάμε τα πράγματα μπροστά, να δώσουμε λύσεις και προοπτικές. Να ξεπεράσουμε δυσκολίες και αντιλήψεις που διατρέχουν χρόνια, δεκαετίες οριζόντια όλη την κοινωνία.

    Σ' αυτό τον αγώνα στέκομαι κι έτσι θα συνεχίσω.

    Έχουμε μπροστά μας λιγότερο από έναν χρόνο για τις εκλογές, την άνοιξη του 2004. Αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη της Προεδρίας μια σημαντική περίοδος για το Κίνημα και την κυβέρνηση. Χρειάζεται να προετοιμάσουμε εντατικά αυτή την αναμέτρηση, το πρόγραμμά μας, τα στελέχη μας, τις συσπειρώσεις των κοινωνικών δυνάμεων σε ένα προοδευτικό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό να δούμε προβλήματα του πολιτικού συστήματος και να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα καταδικάζουμε σύσσωμα και μας παρεμποδίζουν στην προσπάθειά μας. Είναι χρόνος δουλειάς, συσπείρωσης, αγώνα για μια νικηφόρο πορεία προς τις εκλογές του 2004. Χρόνος ιδιαίτερης ευθύνης για όλους: Την Κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Κόμμα, για όλους που μας εμπιστεύονται για το μέλλον της χώρας.

    Για να σχεδιάσουμε την πορεία μας προς τις εκλογές. Να διαγράψουμε τους στόχους για την Ελλάδα του 2008, για τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν στήριξη, για την ελληνική οικογένεια, για όλους τους πολίτες.

    Να αξιοποιήσουμε τώρα τις προϋποθέσεις που δημιουργήσαμε αυτά τα χρόνια με την σκληρή, επίπονη δουλειά μας και να σχεδιάσουμε μια τετραετία μεγαλύτερης ευημερίας και δυνατοτήτων για τον καθένα.

    Μετά την Προεδρία θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα στα όργανά μας και να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις.

    Θα ηγηθώ σε αυτή την κινητοποίηση. Καλώ όλους σας να συμμετέχετε από τώρα ενεργά. Θα είμαι και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή".

    [02] ΓΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (17:36 UTC+2)

    Για πόλωση και διχασμό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Σημίτης κατά της ΝΔ, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, τόνισε ότι η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη στο χθες και σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρύβει στο εσωτερικό του ακραία δεξιά στοιχεία τα οποία κρατάει ενεργά.

    Σε έντονο ύφος κινήθηκε η απάντηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος τόνισε πως ο πρωθυπουργός πορεύεται με σύμβολο τον πανικό και την αμηχανία και κατήγγειλε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταυτισμένη με φαινόμενα όπως η ανεργία, η ακρίβεια, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η αδιαφάνεια και η διαφθορά.

    «Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση Σημίτη απέτυχε» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι η δημοσίευση μέρους μόνο του Προγράμματος του κόμματος φέρνει πανικό και αμηχανία στην Κυβέρνηση, εδραιώνει την πεποίθησή μας ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Καραμανλή:

    "Ο κ. Σημίτης πορεύεται με έναν πολύ κακό σύμβουλο: Τον πανικό του.

    Αρνείται πεισματικά να δει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αρνείται να δεχθεί ότι αποστολή της πολιτικής είναι να επιλύει τα προβλήματα των πολιτών. Κυρίως μάλιστα των μη προνομιούχων, δηλαδή των πολλών.

    Η πολιτική κρίνεται στην πράξη και εκ του αποτελέσματος. Γι" αυτό ακριβώς και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξιολογούν την πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Σημίτη όχι μόνο ως αναποτελεσματική, αλλά και εξόχως αντιλαϊκή.

    Γιατί είναι μια πολιτική ταυτισμένη με την ανεργία και την ακρίβεια. Ταυτισμένη με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Ταυτισμένη με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Είναι μια πολιτική, που οδήγησε στην οικονομική καταστροφή σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Μια πολιτική που οδήγησε στην απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

    Στην προσπάθειά του ο κ. Σημίτης να καλύψει αυτά τα προβλήματα, συνειδητά οξύνει την αντιπαράθεση. Συνειδητά επιχειρεί να επαναφέρει στην πολιτική σκηνή την πόλωση, τις διαχωριστικές γραμμές, το διχασμό.

    Όλα αυτά όμως ανήκουν στο χθες. Οι πολίτες θέλουν τώρα απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματά τους. Οι κραυγές και οι ύβρεις δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση Σημίτη απέτυχε.

    Το γεγονός ότι η δημοσίευση μέρους μόνο του Προγράμματός μας φέρνει πανικό και αμηχανία στην Κυβέρνηση, εδραιώνει την πεποίθησή μας ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

    Αυτόν το δρόμο της συνέπειας και της ευθύνης θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει τους Έλληνες. Το όραμά μας είναι όραμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας".

    [03] ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ

    Ηράκλειο, 26 Μαϊου 2003 (23:14 UTC+2)

    Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ηράκλειο, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν τα εξής μέτρα στρατιωτικού κυρίως χαρακτήρα:

    - Αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων επιτελικών αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    - Αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    - Εγκατάσταση γραφείων τηλεϊατρικής μεταξύ δύο στρατιωτικών νοσοκομείων των δύο χωρών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του συζητήθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και συμφωνήθηκε το ζήτημα αυτό να ανατεθεί προς εξέταση στους πολιτικούς διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του και το ζήτημα των μειονοτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων (βακουφίων) και ενημερώθηκε από τον κ. Γκιουλ για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Συμφωνήθηκε να διευθετηθεί το ζήτημα από τους επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

    Το θέμα της Κύπρου συζητείται στη διάρκεια του δείπνου, όπως επίσης το Ιρακινό και το Μεσανατολικό.

    [04] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (12:40 UTC+2)

    Ενδεχόμενη πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Αγκυρα στο Αιγαίο, θα ακυρώσει για πάρα πολλά χρόνια την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, προειδοποίησε αυστηρά τους θερμοκέφαλους Τούρκους στρατηγούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις χτεσινές δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι θα πετάνε τα αεροπλάνα του χωρίς να υπολογίζουν τις ελληνικές θέσεις και τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:

    "Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε μια αυξημένη προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτό αποδεικνύεται και από τον αριθμό των παραβάσεων και παραβιάσεων, αλλά και από το γεγονός ότι αυτές γίνονται με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο, λόγω του γεγονότος ότι τα τουρκικά αεροσκάφη είναι οπλισμένα και γίνονται πολλές, δεκάδες, εμπλοκών με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία υπερασπίζονται τον εθνικό εναέριο χώρο.

    Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να είναι πρόθεση του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Δεν θέλω να το σκεφτώ αυτό, διότι αυτό ασφαλώς θα ακυρώσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι αν τολμήσει κάτι τέτοιο η Τουρκία, τότε θα ακυρώσει για πάρα πολλά χρόνια την ευρωπαϊκή της πορεία. Όμως χρειάζεται εγρήγορση από πλευράς δικής μας διότι σε μία τέτοια τεταμένη κατάσταση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ατύχημα, η παρανόηση, η παρεξήγηση, η κακή ερμηνεία των προθέσεων του άλλου. Διότι πολλές από αυτές τις εμπλοκές ασφαλώς εγκυμονούν κινδύνους. Τους κινδύνους αυτούς η κυβέρνηση της Ελλάδας τους έχει επισημάνει με αυστηρό τρόπο στην Τουρκία - και εγώ στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Δεν είχαμε μέχρι σήμερα απάντηση διότι είναι προφανές ότι στην Τουρκία υπάρχει μια έλλειψη αντιστοιχίας ανάμεσα στην πολιτική κυβέρνηση και το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο.

    Σε κάθε περίπτωση εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι και σταθεροί. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης το οποίο θέλει να παίξει η Άγκυρα. Θα είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας αλλά ασφαλώς με υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική του Ελσίνκι είναι για την Ελλάδα μονόδρομος. Εμείς συνεχίζουμε να τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς την Τουρκία με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό ανταποκρίνεται στο δικό της ουσιαστικότερο πολιτικό συμφέρον".

    Σε ερώτηση εάν βλέπει πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Παπαντωνίου, αρνήθηκε να κάνει τέτοια πρόβλεψη και μπροστά στην επιμονή των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για τα εσωτερικά της Τουρκίας τη στιγμή αυτή.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (15:36 UTC+2)

    Στην ανάγκη άρσης του θρησκευτικού φανατισμού και υπέρβασης των θρησκευτικών αντιπαραθέσεων αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος κήρυξε το μεσημέρι την έναρξη των εργασιών της 5ης Ακαδημαϊκής Συνάντησης Διαλόγου μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθοδοξίας στο ξενοδοχείο Ηayatt.

    Ατυχώς ζούμε σ' ένα κόσμο ο οποίος δεν έχει υπερβεί ακόμη τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και είναι αληθές ότι το παρελθόν το οποίο σύρομε πίσω μας είναι πλήρες οδυνηρών εμπειριών, είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και πρόσθεσε: «Οι οπαδοί εκάστης θρησκείας υψούν πολλάκις τείχη αδιαπέραστα μεταξύ εαυτών και των οπαδών άλλης θρησκείας. Η ανάγκη της προστασίας της ενότητος του πλήθους των πιστών και της παραμονής των μελών του εις την αυτήν θρησκευτική ομάδα οδηγεί εις υπερτονισμόν των διαφορών και ουχί σπανίως εις συκοφαντίας εις βάρος των μελών μιας άλλης θρησκευτικής ομάδος, ενίοτε δε, και εις λήψιν δυσμενών μέτρων κατ' αυτής γεγονότα τα οποία ατυχώς δεν έπαυσαν να συμβαίνουν ούτε και σήμερον».

    Ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι συζητήσεις όπως αυτή που διεξάγεται τώρα δεν αποβλέπουν στον προσηλυτισμό, αλλά ο σκοπός είναι να κατανοήσει ο ένας τον τρόπο σκέψης του συνομιλητή του που ανήκει σε άλλη θρησκεία κι έτσι με πλήρη επιστημονική ενημερότητα να συνεννοηθεί μαζί του ψύχραιμα προς άρση του φανατισμού. Ο φανατικός είναι κατά βάση ένας φοβισμένος και ανασφαλής άνθρωπος και στο βάθος της υπάρξεώς του δεν είναι απολύτως πεπεισμένος για την αλήθεια της πίστεώς του. Αντιθέτως, οι ακραδάντως πεπεισμένοι για την πίστη τους είναι ειρηνικοί, αδιατάραχτοι και φιλικοί προς όλους.

    Για το φαινόμενο της θρησκευτικής πίστης είπε ότι όταν η μελέτη του ξεφεύγει από τα όρια μιας κοινωνιολογικής ψυχολογικής έρευνας και διεισδύει στα ενδότερα της ύπαρξης είναι εν πολλοίς αψηλάφητον έως βαθύτατα προσωπικό καθώς είναι περίπου η αγάπη μεταξύ δύο προσώπων και η μεταξύ αυτών ερωτική σχέση. Η προσωπική υπόσταση του Θεού και η προσωπική υπόσταση του ανθρώπου έρχονται σε σχέση αγάπης και κοινωνίας μυστική και ανέκφραστη και όσα συντελούνται σ' αυτή τα καλύπτει σιγή.

    Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους διατηρούν μια επιφανειακή και αβαθή σχέση με το Θεό και ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δικές τους φιλοδοξίες γι' αυτό και πολλές φορές το θέλημα των ανθρώπων προβάλλεται ως θέλημα του Θεού με αποτέλεσμα να συμβαίνουν οι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Για τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό επισήμανε ότι βρίσκονται σε μία κατάσταση διαλόγου επί 2.000 χρόνια. Διότι ο Χριστιανισμός επήγασε από το λίκνο και τους ανθρώπους του Ιουδαϊσμού αλλά είχε μία διαφορετική κοσμοαντίληψη και μία διαφορετική αντίληψη περί του Θεού. Στο επίκεντρο των διαφορετικών αντιλήψεων βρίσκεται το αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και το γεγονός του Σταυρού. Παρατήρησε ωστόσο ότι και ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός έχουν κοινή αφετηρία την αυτοαποκάλυψη και αυτοφανέρωση του Θεού. Επίσης είναι γεγονός ότι η ειρήνη και η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις έννοιες και στις δύο θρησκείες. Η βαθύτερη έρευνα στη συγκεκριμένη συνάντηση θα συντελέσει στην πληρέστερη κατανόηση και στην επισήμανση τυχόν ιστορικών λαθών στην πρακτική εφαρμογή τους.

    Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνάντηση ευχήθηκε η χάρη του Θεού να οδηγήσει τις καρδιές τους πιο κοντά στο Θεό και να χαρίσει σε όλους και σε όλη την ανθρωπότητα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

    [06] ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ε.-Κ.Ο.

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:46 UTC+2)

    Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκαν στα σημεία όπου χρειάζεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της η κυβέρνηση και στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα.

    Στη συνεδρίαση μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας, Εθνικής Αμυνας, Λουκάς Αποστολίδης.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. «Για την Ελλάδα ο νέος κύκλος αλλαγών, προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων πρέπει να επικεντρωθεί σε μεγάλες πολιτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις με άξονα τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες θα έχουν ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης με αναβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής του πολίτη», υπογράμμισε.

    [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ασπίδα κατά των ηφαιστειακών εκρήξεων επιχειρούν να σηκώσουν 14 Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα Γεωφυσικής της Γηραιάς Ηπείρου, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επωνυμία "e-Ruption". Στόχος του εν λόγω προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του Τμήματος Γεωλογίας, είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου της σεισμικής δραστηριότητας βασισμένου στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες για την έγκαιρη πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων και τη διαχείριση κρίσεων.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωθερμίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Φυτίκας, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία πραγματοποίησης διεθνούς Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τις φυσικές καταστροφές, που διοργάνωσαν τα Τμήματα Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, το "e-Ruption" θα δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου σεισμών πρωτότυπο για την πρόβλεψη και την έγκαιρη προειδοποίηση των ηφαιστειακών εκρήξεων, παρέχοντας ταυτόχρονα ενημέρωση για την αξιολόγηση των κινδύνων και τη διαχείριση κρίσεων στις ενεργά ηφαιστειακές περιοχές.

    Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανάλυση και ταξινόμηση των σεισμικών σημάτων που είναι πρόδρομοι στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, ενώ αναπτύχθηκε σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων που επιτρέπει τη γρήγορη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών, παρέχοντας στους πάντες τη δυνατότητα μέσω του Διαδικτύου να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

    Τα ηφαίστεια που αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης του προγράμματος είναι αυτά της Αίτνας, του Βεζούβιου (Ιταλία), της Σαντορίνης, της Τενερίφης (Ισπανία), του Σαο Μιγκέλ (Πορτογαλία) και Λα Ρεϋνιόν (Γαλλικός υπερπόντιος νομός).

    Στ. Τ.

    [08] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: "ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ"

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    «Πρόκληση και εμπαιγμό για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου ελληνικού λαού», χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην κοινή σύνοδο της Κ.Ε και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    «Φαίνεται, ο κ. Σημίτης, ως προεδρεύων της Ε.Ε., νοιώθει ότι ζει σε άλλη χώρα κι όχι στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα η ανεργία, η ακρίβεια, η αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας, αλλά και η εξαθλίωση των αγροτών αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα, για την οποία ευθύνεται η ακολουθούμενη, από το 1990 και μετά, αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    Ο λαός απαιτεί να σταματήσει πια ο εμπαιγμός του και ν' αλλάξει ριζικά η κυβερνητική οικονομική και κοινωνική πολιτική, ώστε να σταματήσει να υπηρετεί τους λίγους, τους οικονομικά ισχυρούς και τους ημέτερους, που μέσα από το Χρηματιστήριο και μέσα από τις κοινωνικά άδικες πολιτικές έχουν αισχροκερδίσει σε βάρος της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

    [09] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:30 UTC+2)

    Στην δίκη για την παράνομη είσοδο του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη χώρα μας, τον Ιανουάριο του 1999, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Ο κ. Πετσάλνικος, που εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ότι όσοι βοήθησαν τον Οτζαλάν να έρθει στην Ελλάδα επέδειξαν επιπολαιότητα χωρίς όρια.

    Τόνισε, δε, ότι ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης χειρίστηκε με ανώριμο τρόπο το θέμα, αφού οργάνωσε την άφιξη του Οτζαλάν στην Ελλάδα, παρόλο που γνώριζε τη θέση της κυβέρνησης ότι ο Κούρδος ηγέτης ήταν ανεπιθύμητος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί ότι ο κ. Ναξάκης ενήργησε με στόχο να θέσει σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

    Εξάλλου, οι Κούρδοι συνεργάτες του Οτζαλάν Γιακάρ Τζενκίζ και Καγιά Αϊφέρ ζήτησαν από το δικαστήριο να μην ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, αλλά να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Το δικαστήριο παρέπεμψε το θέμα στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

    [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Γιώργος Παπανδρέου, θα μιλήσει αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Φόρουμ των Αθηνών, στο Ζάππειο, με θέμα «Γυναίκες, ειρήνη και εξωτερική πολιτική: Η Ευρωπαϊκή προοπτική».

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    [11] ΤΟ 100% ΤΗΣ COLUMBIA SRL ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την εξαγορά του υπολοίπου 40% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του Columbia Srl από τους παλαιούς της μετόχους ανακοίνωσε ο Όμιλος Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗ.

    Η εταιρία, στην οποία ο Όμιλος κατείχε μέχρι πρόσφατα ποσοστό συμμετοχής 60%, έχει έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας και είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς παραγωγούς τσερκομηχανών και εργαλείων μεταλλικών και πλαστικών ταινιών περίδεσης παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμβάσεως, οι παλαιοί μέτοχοι της Columbia Srl. θα συνεχίσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία μέχρι την 31.12.2005.

    Η Columbia, μία από τις δυναμικότερες εταιρίες στον κλάδο, από την ένταξη της στον Όμιλο ΜΑΪΛΛΗ το 1999, έχει επιδείξει εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης (μέσος ρυθμός ανάπτυξης τριετίας 100%) και υψηλή κερδοφορία.

    [12] ΕΤΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τη συνεπεία αυτής έκδοση νέων δωρεάν μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης. Δικαιούχοι των δωρεάν μετοχών είναι οι κάτοχοι μετοχών της Τράπεζας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 30/5/2003.

    Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, θα γίνει με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών κατά ποσό 104.341.945,50 ευρώ και με έκδοση 23.187.099 νέων ονομαστικών μετοχών, με τιμή 4,50 ευρώ έκαστη, υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 1 προς 10.

    Από την επομένη Δευτέρα 2/6/2003, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα λήψης δωρεάν μετοχών, ενώ οι νέες μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε αϋλη μορφή και θα πιστωθούν στις μερίδες των μετόχων, μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών.

    [13] ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε.

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:31 UTC+2)

    Την κατακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 99,99% των μετοχών της ΑΓΝΟ Α.Ε. στην ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. αποφάσισαν κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και της θυγατρικής της ΑΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε

    Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρίες που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές ήταν οι ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και ΤΥΡΑΣ ΑΕ.

    [14] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ "ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΒΕ" ΣΤΗ ΝΕΧΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:26 UTC+2)

    Από την Παρασκευή 30 Μαΐου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 2.673.920 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «Μπαλλής Χημικά ΑΕΒΕ» στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΝΕΧΑ)

    Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της εταιρίας στη ΝΕΧΑ είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,18 φορές, καθώς ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές υπέβαλαν συνολικά 2.250 αιτήσεις.

    [15] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 3ΜΗΝΟ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ- ΑΚΤΩΡ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:16 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 34,64%, σε σχέση πέρυσι, παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ - ΑΚΤΩΡ, ανερχόμενος στα 198,13 εκατ. ευρώ.

    Στο ίδιο διάστημα, την ανιούσα ακολούθησαν και τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη, που διαμορφώθηκαν στα 31,78 εκατ. ευρώ, έναντι 25,18 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή κατά 26,23%. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της εταιρίας μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 23,80 εκατ. ευρώ έναντι 19,87 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άυξηση 19,80%, εν συγκρίσει πάντα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

    Ο κύκλος εργασιών της Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ, πριν την ενοποίηση, διαμορφώθηκε σε 3,13 εκατ. ευρώ, έναντι 70,38 ευρώ και τα προ φόρων κέρδη 1,84 εκατ. ευρώ έναντι 14,94 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα μεγέθη πριν την ενοποίηση της Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ δεν είναι συγκρίσιμα με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω της απόσχισης του κατασκευαστικού κλάδου.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΑΚΤΩΡ ανήλθε σε 198,10 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 29,94 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 29,80 εκατ. ευρώ

    Ο κύκλος εργασιών της ΑΚΤΩΡ διαμορφώθηκε σε 181,39 εκατ. ευρώ , έναντι 58,04 εκατ. ευρώ το πρώτο 3μηνο του 2002, αύξηση 212,53%. Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 29,29 εκατ. ευρώ, έναντι 9,61 εκατ. ευρώ πέρυσι, αύξηση 204,74%.

    Σημειώνεται ότι στα μεγέθη της εταιρείας της τρέχουσας χρήσης περιλαμβάνονται και τα μεγέθη που προέρχονται από την απορρόφηση των κατασκευαστικών κλάδων των εταιρειών.

    [16] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2003 (20:57 UTC+2)

    Η Ρουμανία ενδέχεται να διαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους συνεργασίας της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο του 2003.

    Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου συζητά αυτή την περίοδο τους όρους μίας νέας συμφωνίας με το διευθυντή του ΔΝΤ Τζέροεν Τ.Μ. Κρέμενς αλλά η οριστική απόφαση του οικονομικού οργανισμού θα ληφθεί το φθινόπωρο. Η νέα συμφωνία είναι κυρίως τεχνικής φύσεως και ορίζει ότι η Ρουμανία θα επωφελείται από τα κεφάλαια του ΔΝΤ αν είναι απαραίτητο και όχι σε μόνιμη βάση όπως ισχύει σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε δήλωσε ότι η συνεργασία της χώρας του με το ΔΝΤ είναι εξαιρετική και πρόσθεσε ότι η χώρα του το 2002 είχε οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5%.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2003 (20:37 UTC+2)

    Η λύση του Κυπριακού είναι που έχει σημασία και όχι τα σχέδια λύσης του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας πως εάν το λεγόμενο «εμπάργκο» κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας αρθεί, η Αγκυρα ''θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα''.

    Παράλληλα, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι «τα μέτρα αυτά θα έχουν νόημα μόνο όταν ληφθούν και από τις δύο πλευρές».

    Σε παρατήρηση ότι μέτρα, όπως η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, είναι αρκετά μακριά από την λύση του προβλήματος, ο κ. Γκιουλ συμφώνησε ότι πρόκειται για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    «Κάνουμε πρόοδο», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, για να ισχυριστεί πως είναι το κατοχικό καθεστώς που αποφάσισε την μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της Αγκυρας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΝΙ ΚΑΙ CHEVRON ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ PETROM

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2003 (20:20 UTC+2)

    Η ιταλική εταιρία ΕΝΙ και η αμερικανική Chevron έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της εθνικής εταιρίας πετρελαίου Petrom της Ρουμανίας.

    Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ρουμανίας Νταν Ιοαν Ποπέσκου συζήτησε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας την πιθανή συμμετοχή της εταιρίας ΕΝΙ στην αγορά της Petrom.

    Ο κ. Ποπέσκου είπε ότι για την αγορά της ρουμανικής εταιρίας ενδιαφέρεται και η Chevron αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

    Η ρουμανική κυβέρνηση θα μελετήσει τον Ιούνιο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Petrom και θα ανακοινώσει σχετικό διαγωνισμό για την εξαγορά της.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2003 (20:19 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε δήλωσε ότι η απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2004 θα εξαρτηθεί από την πορεία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές την άνοιξη του ίδιου έτους.

    Ο κ. Ναστάσε είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι με τις δημοτικές εκλογές θα υπάρξει μία γενική εικόνα και θα μπορέσει να κατανοήσει την υποστήριξη στο κόμμα του για να αποφασίσει ανάλογα.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε ότι μελετά το ενδεχόμενο να ορίσει την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2004 και οι βουλευτικές την άνοιξη του 2005. Η απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και ο κ. Ναστάσε ελπίζει ότι τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την πρόταση του.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι φιλοδοξίες του Ναστάσε δεν θα τελειώσουν πριν γίνει πρόεδρος της χώρας, και το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα διευκολύνει τα σχέδια του. Ο Ιλιέσκου δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για πρόεδρος σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

    Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα χάνει έδαφος και η υποστήριξη των πολιτών σε αυτό μικραίνει.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΟΖΚΙΟΚ

    Αγκυρα, 27 Μαϊου 2003 (20:15 UTC+2)

    Σε άρθρο του επικεφαλής του Γραφείου της Hurriyet στην ’γκυρα, Σεντάτ Εργκίν, με τίτλο «Οι λεπτές ισορροπίες του Στρατηγού Οζκιόκ» μεταξύ άλλων σημειώνονται:

    Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Οζκιόκ, άρχισε τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου με μία έντονη διάψευση της είδησης περί ''ενόχλησης στις τάξεις των νέων αξιωματικών''.

    Ήταν πασιφανές ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ήταν πολύ ενοχλημένος από τη δημιουργία της εντύπωσης με την είδηση ότι υπάρχει διάκριση νέων και ηλικιωμένων στο Στράτευμα και υφίστανται διαφοροποιήσεις στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Στρατηγός Οζκιόκ, παρ' όλο ότι διέψευσε τις σχετικές ειδήσεις, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε βαθιές ανησυχίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων επικεφαλής των οποίων βρίσκεται για ενέργειες της Κυβέρνησης του AKP.

    Όμως σ' αυτό το σημείο το μοναδικό συγκεκριμένο παράδειγμα που έδωσε αφορούσε την στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών με 'αντιδραστικούς', ενώ αναφερόμενος και σε άλλες ενέργειες χρησιμοποίησε γενικότητες.

    Με λίγα λόγια, αναφέρθηκε στις ανησυχίες του σε γενικές γραμμές και πράττοντας αυτό προέβη σε μία πολύ λεπτή ρύθμιση αποφεύγοντας τη δημιουργία ενός ευρέος μετώπου.

    Ένα από τα σημεία στα οποία αντιμετώπισε δυσχέρειες ο Στρατηγός Οζκιόκ αφορούσε σε ερώτημα σχετικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού Ερντογάν ότι ²Στρατός και Κυβέρνηση συνεργάζονται αρμονικά².

    Απαντώντας στο ερώτημα, στην αρχή δεν τόνισε ότι ²ναι είμαστε σε πλήρη αρμονία² και αντ' αυτού χρησιμοποίησε διατυπώσεις όπως ²Επιβάλλεται να αποφεύγουμε τις κατηγορηματικές διατυπώσεις. Βεβαίως και θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις².

    Όμως, αργότερα, αφού πρόσθεσε ότι ²Όμως, φυσικά και επιβάλλεται το Στράτευμα να συνεργάζεται αρμονικά με την Κυβέρνηση², σημείωσε: «Φυσικά και έχουμε ευαισθησίες και ανησυχίες τις οποίες γνωστοποιούμε και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά ισχύει με όλες τις Κυβερνήσεις. Αυτές κατά καιρούς είναι πολλές ή λίγες. Πάντως οι σχέσεις με την Κυβέρνηση προχωρούν μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής τάξης. Το να τονίζουμε ότι υπάρχει αρμονία δεν σημαίνει ότι έχουμε τις ίδιες απόψεις που αποτελούν αντίγραφα με 'καρμπόν'. Κάλλιστα και θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις».

    Αφού ακούσαμε τον Στρατηγό Οζκιόκ περίπου επί μία ώρα και ένα τέταρτο, παρατηρήσαμε ότι επέμεινε στα παρακάτω κρίσιμα σημεία ισορροπίας:

    Από τη μια διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά στην αφοσίωση της Κυβέρνησης στις αρχές της Δημοκρατίας.

    Από την άλλη, πάλι, είναι υποχρεωμένος να διατηρεί μία ομαλή σχέση συνεργασίας με την νόμιμη Κυβέρνηση, η οποία κατέχει τα 2/3 των εδρών του Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της συνέχισης των κρατικών υποθέσεων.

    Προ των ενεργειών της Κυβέρνησης οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες, προσπαθεί να τη φρενάρει θέτοντας σε λειτουργία ένα μηχανισμό ελέγχου σε νόμιμες βάσεις, τόσο στους κόλπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) όσο και με διμερείς συναντήσεις.

    Πράττοντας τα παραπάνω, λαμβάνει υπόψη ότι η Τουρκία διέρχεται μία ευαίσθητη περίοδο κατά τη διαδικασία πλήρους ένταξης στην Ε.Ε. και αποφεύγει να δώσει την εντύπωση ότι το Στράτευμα κλονίζει την πολιτική αρχή, τη δένει χειροπόδαρα και τραυματίζει τη Δημοκρατία. Για το λόγο αυτό είναι πασιφανές ότι επιβάλλεται να ακολουθεί μια πολύ περίπλοκη γραμμή και να προβαίνει σε πολύ λεπτές ρυθμίσεις.

    [21] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα τον Εθελοντισμό διοργανώθηκε σήμερα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με πρωτοβουλία της προέδρου του Δ. Κουτσούκη και σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004, ενημέρωσαν το Διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Αγώνων της Αθήνας, τα αθλήματα των Αγώνων καθώς και τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 Δημήτριος Καραμήτσος Τζιράς, παρουσίασε το πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004, και τις διαδικασίες συμμετοχής σε αυτό. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης εθελοντών που αφορούν στους φοιτητές του τμήματος και ειδικότερα στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων, όπου μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Επίσης τόνισε ότι έως σήμερα οι ατομικές αιτήσεις εθελοντισμού έχουν φθάσει τις 82.049 και ότι ήδη περίπου 10.000 υποψήφιοι Εθελοντές έχουν περάσει από προσωπική συνέντευξη επιλογής.

    Συνολική ενημέρωση για τα αθλήματα των Αγώνων έκανε ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων της ΑΘΗΝΑ 2004 Μάκης Ασημακόπουλος, αναφερόμενος στην πρόοδο της προετοιμασίας με έμφαση στον αγωνιστικό τομέα. Παράλληλα περιέγραψε τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι Εθελοντές κατά τη διάρκεια των Αγώνων, τη χωροθέτηση των έργων καθώς και το μοντέλο λειτουργίας τους.

    Η Γενική Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων Ιωάννα Καρυοφύλλη, αναφέρθηκε διεξοδικά στα αθλήματα, στο έμβλημα, στους αθλητές και στις εγκαταστάσεις των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ επισήμανε ότι στη διάρκειά τους περίπου 15.000 Εθελοντές θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κ. Αγριόδημος, Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και ο Γ. Τσιτρούλης, Διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    [22] Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (20:42 UTC+2)

    Εστειλε το μήνυμα χθες ο Αρης στο μπάσκετ. Η νίκη του σε βάρος του Περιστερίου υποδηλώνει ότι θα κυνηγήσει επί ίσους όρους την πρόκριση την ερχόμενη Πέμπτη, όπου από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αναμέτρησης θα κριθεί ποια ομάδα θα περάσει στην επόμενη φάση των πλει οφ.

    «Στείλαμε το μήνυμα σε αυτούς που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Η νίκη μας στο δεύτερο παιχνίδι σημαίνει πολλά. Η αναμέτρηση της Πέμπτης είναι δύσκολη και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», αναφέρει ο προπονητής του Αρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής και συνεχίζει: «Σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ειδικά μετά τα επεισόδια που έγιναν χθες στο Αλεξάνδρειο. Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να αγχώσω τους παίκτες μου. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι πετύχαμε. Είμαι ευχαριστημένος από αυτά που έχουμε πετύχει στη φετινή χρονιά».

    [23] ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ: ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΤΕΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ένα καλό τεστ εν όψει των συναντήσεων με τη Γαλλία για τα πλέι-οφ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αποτελεί το τετραεθνές τουρνουά χάντμπολ που θα διεξαχθεί από 2 έως 4 Ιουνίου στο Κιλκίς.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ουλφ Σέφερτ αναφερόμενος στο διεθνές τουρνουά αναφέρει: «Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προετοιμασία μας για τις συναντήσεις με τη Γαλλία για τα πλέι οφ. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την Ελβετία, η ΠΓΔΜ την Ουγγαρία και η Νορβηγία την Πορτογαλία. Η Τουρκία και η ΠΓΔΜ παίζουν τον ίδιο τρόπο άμυνας με την Γαλλία. Αυτό μας βοηθάει ιδιαίτερα. Οι τρεις ομάδες που αντιμετωπίζουμε μπορεί να πάνε στον Ιανουάριο στα τελικά της Σλοβενίας, όπου μπορεί να βρεθεί και η Ελλάδα, αν υπερπηδήσει το εμπόδιο της Γαλλίας. Αρα, αυτό το τουρνουά είναι το καλύτερο δυνατό».

    [24] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (20:06 UTC+2)

    Με θετικά σχόλια εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό του το Πρόγραμμα Εισιτηρίων της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ύστερα από 16 μήνες συναντήσεων και διαβουλεύσεων με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση και τους νομικούς σύμβουλους στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε ρυθμίσεις για πώληση εισιτηρίων για Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η Κομισιόν έκρινε ότι οι ρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η ΑΘΗΝΑ 2004 δεν παραβιάζουν και είναι σύμφωνες με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εκτίμησή αυτή κατέληξε εξετάζοντας διεξοδικά τις ρυθμίσεις αυτές - ύστερα από αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων AΘΗΝΑ 2004, η οποία θέλησε με τον τρόπο αυτό να λάβει την σχετική επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Βασικό στοιχείο των ρυθμίσεων αυτών που υπέβαλε η Οργανωτική Επιτροπή ήταν η παροχή για πρώτη φορά στους κατοίκους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) της δυνατότητας για αγορά εισιτηρίων απευθείας από την ΑΘΗΝΑ 2004 (διοργανώτρια αρχή ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, οι ίδιοι οι κάτοικοι του ΕΟΧ θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια μέσω οποιωνδήποτε από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ή τους διορισμένους πράκτορές τους.

    Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις ρυθμίσεις αυτές, αναφέροντας ότι έγιναν ύστερα από προσεκτική εξέταση των όρων που αναφέρουν και συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και με σκοπό την εξασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή και την τήρηση των όρων του ανταγωνισμού.

    Η ΑΘΗΝΑ 2004 είναι η πρώτη Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται σε ευρωπαϊκή Πόλη μετά την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία διάταξης σχετικής με την έγκριση των Προγραμμάτων εισιτηρίων μεγάλων Αθλητικών διοργανώσεων ώστε να διατίθενται ταυτόχρονα στο σύνολο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [25] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (20:04 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα αγωνιστικά και τα οργανωτικά θέματα για το διεθνές τουρνουά «Κύπελλο Ακρόπολις» που ξεκινάει την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ.

    Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας συνεχίζεται με διπλές προπονήσεις καθημερινά, στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Όλοι οι πυγμάχοι μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές μας, Πίο Εφραΐν Σίλβα και Πανταζή Μαρκάκη να είναι αισιόδοξοι για κάτι καλό στη διοργάνωση, που αποτελεί το τελευταίο δυνατό τεστ ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών της Ταϋλάνδης (4-13/7). Ωστόσο, υπήρξε μια απώλεια της τελευταίας στιγμής, καθώς ο πρωταθλητής εφήβων στα 69 κιλά, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.

    «Μετά την απουσία του Μικαελιάν, έχουμε και την αδυναμία του Πετρόπουλου να συμμετάσχει στη διοργάνωση. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε καλά και τα παιδιά θα κάνουν αυτό που πρέπει και αυτό που ξέρουν», δήλωσε ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή που έχει η Ελλάδα σχολίασε: «Είναι μια καλή ευκαιρία για όλα τα παιδιά να αποδείξουν ότι μπορούν να βρίσκονται στην Εθνική ομάδα. Μετά το Ακρόπολις, οι αθλητές της Εθνικής ομάδας, στις κατηγορίες όπου έχουμε πολλά παιδιά, θα μειωθούν. Έτσι, σε αυτούς τους αγώνες, τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν ότι αξίζουν να είναι στην Εθνική».

    Όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι της διοργάνωσης, το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου αύριο στο ξενοδοχείο «Athens Acropol» (Πειραιώς 1). Το παρών θα δώσουν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές, όπως και σύσσωμη η Εθνική ομάδα.

    Εξάλλου, υπήρξαν και δύο ακυρώσεις συμμετοχών. Συγκεκριμένα, Μολδαβία και Ουκρανία ενημέρωσαν την ΕΟΠ πως δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν τελικά στους αγώνες. Έτσι, μετά και την μη συμμετοχή της ομάδας της Κορέας, οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας είναι 21. Αναλυτικά: Αλβανία (5 αθλητές), Αρμενία (6), Αυστραλία (4), Αζερμπαϊτζάν (6), Βουλγαρία (10), Κύπρος (2), Δανία (6), Αγγλία (7), Φινλανδία (3), Ελλάδα (28), Ισραήλ (5), Ιταλία (6), Καζακστάν (5), Μεξικό (4), Νορβηγία (3), Πολωνία (4), Ρουμανία (6), Ρωσία (6), Σουηδία (1), Ουαλία (4) και Ρουμανία (6). Ήδη, οι αποστολές της Αρμενίας, της Αυστραλίας και του Μεξικό βρίσκονται στη χώρα μας. Να θυμίσουμε την ελληνική αποστολή που είναι: Θοδωρής Κοντοζίδης (51κ.), Γιάννης Μονοκάνδυλος (54κ.), Οδυσσέας Σαρίδης, Γιώργος Ελευθεριάδης (57κ.), Ορέστης Σαρίδης, Θοδωρής Αθανασιάδης (60κ.), Βαρλάμ Χαρτσιλάβα, Γιάννης Ταταρίδης, Ιάκωβος Μπεζανίδης, Τάσος Γεωργαντζάς, Γκεβόργκ Γκαλστιάν (64κ.), Αντύπας Αρζουμανίδης, Γιώργος Μπίλης, Θοδωρής Κοτάκος, Παναγιώτης Καρανικολής, Χρήστος Κλαμπάνας (69κ.), Αντώνης Γιαννούλας, Τάσος Μπερδέσης, Γιώργος Γαζής, Γρηγόρης Κατσώνης, Ηλίας Γκοτσόπουλος (75κ.), Ηλίας Παυλίδης, Χάρης Κοντογιώργης (81κ.), Σπύρος Κλαδούχας, Βαλεντίνος Παπαλάμπρος, Μιχάλης Ασλανίδης, Θοδωρής Ράλλης (91κ.) και Τάσος Παναγιώτου (+91κ.).

    [26] ΗΠΑ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 27 Μαϊου 2003 (20:32 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ανεπαρκείς τις προσπάθειες που κάνουν οι αρχές της Τεχεράνης για την πάταξη της τρομοκρατίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    «Συνεχίζουμε να ζητάμε από το Ιράν να τερματίσει την υποστήριξή του στην τρομοκρατία, και να πάψει να περιθάλπει τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα», δήλωσε ο Φλέισερ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] Ο ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΪΤ

    Λονδίνο, 27 Μαϊου 2003 (20:27 UTC+2)

    Περιοδεία στο Ιράκ και το Κουβέιτ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετέδωσε το πρακτορείο του Κουβέιτ, KUNA.

    Oι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Μπλερ θα επισκεφτεί πρώτα το Κουβέιτ και μετά θα μεταβεί στο Ιράκ όπου θα επιθεωρήσει τις βρετανικές δυνάμεις.

    [28] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΑΘ

    Βαγδάτη, 27 Μαϊου 2003 (20:23 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Σεϊφεντίν αλ Μασχαντάνι και τον Σάαντ Αμπντέλ Ματζίντ αλ Φαϊσάλ, πρώην ηγετικά στελέχη του κόμματος Μπάαθ, που περιλαμβάνονται στον αμερικανικό κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους ιρακινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    Ο Μασχαντάνι, ηγέτης του Μπάαθ για την περιοχή της αλ Μουθάνα στο νότιο Ιράκ και ο Φαϊσάλ, επικεφαλής του κόμματος για την επαρχία του Σαλαχεντίν στα βόρεια της χώρας, συνελήφθησαν το Σάββατο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΙΤΑΛΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Ρώμη, 27 Μαϊου 2003 (19:10 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στη Γερουσία νομοσχέδιο, για την αναστολή κάθε δικαστικής δίωξης εις βάρος ανώτερων αξιωματούχων του κράτους στη διάρκεια της θητείας τους.

    Το νομοσχέδιο αφορά στον αρχηγό του κράτους, τον αρχηγό της κυβέρνησης και τους προέδρους της Βουλής, της Γερουσίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διάρκεια της θητείας τους, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Αν ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ο νόμος θα επιτρέψει να «παγώσει» η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διώκεται για δωροδοκία δικαστικών το 1985.

    [30] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΥΘΑΝΑΣΙΕΣ

    Ζυρίχη, 27 Μαϊου 2003 (18:29 UTC+2)

    Οι αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών για τις δραστηριότητες της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Ντίγκνιτας», η οποία διευκολύνει όσους ανθρώπους πάσχουν από ανίατες ασθένειες να δίνουν τέλος στη ζωή τους.

    Η εισαγγελική αρχή της Ελβετίας τόνισε ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται αυτού του τύπου οι αυτοκτονίες.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η «Ντίγκνιτας» προχωρούσε με τις αυτοκτονίας των ασθενών μία μόλις ημέρα μετά την άφιξή τους στη Ζυρίχη, όπου εδρεύει η φιλανθρωπική εταιρεία.

    Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 1998 και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερους από 100 ανθρώπους να αυτοκτονήσουν, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν αλλοδαποί.

    Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στη Βρετανία η περίπτωση του ζεύγους Ρόμπερτ και Τζένιφερ Στόουκς. Οι Βρετανοί αυτοκτόνησαν πριν από δύο μήνες αν και δεν φαινόταν ότι έπασχαν από κάποια ανίατη ασθένεια.

    Το ενδιαφέρον των ελβετικών και των γερμανικών αρχών έχει επίσης κινήσει η περίπτωση μιας ηλικιωμένης Γερμανίδας, η οποία λίγο πριν από το θάνατό της παντρεύτηκε με έναν πολύ νεώτερό της.

    [31] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (20:09 UTC+2)

    Τριήμερο διεθνές συνέδριο για τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με θέμα «Οι βιβλιοθήκες στην υπηρεσία του πολίτη» διοργανώνεται στην Αθήνα, από 2 έως 4 Ιουνίου 2003, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών και σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Αμερικανικής Πρεσβείας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και την έναρξή του θα κηρύξει ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Σκοπός του είναι να δώσει την ευκαιρία στους έλληνες βιβλιοθηκονόμους να ανταλλάξουν ιδέες με συναδέλφους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να εξετάσουν τη δυνατότητα βελτίωσης των προσφερόμενων στο κοινό υπηρεσιών, όπως επίσης να γνωρίσουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία στον τομέα παροχής υπηρεσιών, στις βιβλιοθήκες της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει διαλέξεις και συζητήσεις, με ομιλητές εκπροσώπους ελληνικών και ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών καθώς και βιβλιοθηκών των ΗΠΑ, αλλά και ολιγομελή θεματικά εργαστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξεταστούν το εύρος και η ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες.

    [32] ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (19:33 UTC+2)

    Βραδιές μπαλέτου με τους παγκοσμίου φήμης χορευτές του Μπαλέτου Βαντίμ Πισάρεφ και διάσημους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι θα φιλοξενήσει το Θέατρο Γης, στις 11 και 12 Ιουνίου.

    Οι βραδιές Μπαλέτου τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του ελληνικού πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι: «Η Λίμνη των Κύκνων», την Τετάρτη 11 Ιουνίου και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Π. Τσαϊκόφσκι και «Η Νύχτα της Βαλπουργης» του Σαρλ Γκουνό, την Πέμπτη 12 Ιουνίου.

    [33] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ

    Ταλίν, 27 Μαϊου 2003 (19:26 UTC+2)

    Μετά το Τάμπερε της Φινλανδίας, η έκθεση του Επιγραφικού Μουσείου με εκμαγεία αρχαίων επιγραφών και αντιγράφων βυζαντινών χειρογράφων, με τίτλο "Η Ελληνική Γραφή", μεταφέρεται στο Ταλίν της Εσθονίας (Παλάτι Maarjamae - Ιστορικό Μουσείο Εσθονίας), όπου παρουσιάζεται από τις 27 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

    Η "Ελληνική Γραφή" έχει στόχο να παρουσιάσει τα δείγματα των γραφών που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. έως την ανακάλυψη της τυπογραφίας.

    Κατά τον σχεδιασμό της έκθεσης έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η ποικιλομορφία των επιγραφών δημόσιου, ιδιωτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, ώστε να αντιληφθεί ο επισκέπτης ότι η γραφή δεν ήταν προνόμιο μιας μικρής μορφωμένης ελίτ αλλά κοινό αγαθό για όλους τους πολίτες.

    Συνολικά, η έκθεση περιλαμβάνει 46 αντικείμενα, τα οποία εκτίθενται χωρισμένα σε πέντε θεματικές ενότητες:

    - Οι προ-αλφαβητικές γραφές

    - Επιγραφές θρησκευτικού χαρακτήρα

    - Επιγραφές δημόσιου χαρακτήρα

    - Επιτύμβιες επιγραφές

    - Τα βυζαντινά χειρόγραφα

    Οι επιγραφές που επελέγησαν δεν είναι βέβαια οι πλέον σημαντικές ούτε οι πλέον γνωστές, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν κάποια εξαιρετικά δείγματα. Εκτός από τις επιγραφές των επίσημων νόμων και των δημόσιων ταφικών μνημείων, υπάρχουν αρκετές επιτύμβιες επιγραφές απλών καθημερινών πολιτών.

    Με εξαίρεση κάποια παραδείγματα προ-αλφαβητικών γραφών, τα εκθέματα στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν όλα σχεδόν τα είδη αλφάβητου και γραφής που αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τους ύστερους Βυζαντινούς. Η έκθεση ολοκληρώνεται με ένα αυτοκρατορικό χρυσόβουλο και μερικά δείγματα εικονογραφημένων Βυζαντινών χειρογράφων.

    Η ίδια έκθεση είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Τάμπερε της Φινλανδίας από τις 11 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου.

    [34] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 27 Μαϊου 2003 (19:25 UTC+2)

    Συνεχίζεται μέχρι τέλους Ιουνίου, η επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει στη Μ. Βρετανία το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για το Greece in Britain 2003, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων που φέτος είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

    Το φετινό πρόγραμμα συνολικά περιλαμβάνει τρία κινηματογραφικά αφιερώματα, επτά συναυλίες σύγχρονης και κλασικής μουσικής, δύο λογοτεχνικές εκδηλώσεις, μία θεατρική παράσταση, μία έκθεση φωτογραφίας, μία εικαστική έκθεση και τρεις εκθέσεις αρχιτεκτονικής.

    Ολες αυτές οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις απλώνονται σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, αρχίζοντας από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 16 Ιουνίου, στο Λονδίνο και άλλες έξι βρετανικές πόλεις: Εσσεξ, Εδιμβούργο, Μπαθ, Κάρντιφ, Κόβεντρι Λέστερ.

    Οι επόμενες εκδηλώσεις του Greece in Britain έχουν ως εξής:

    -6 & 8 Ιουνίου

    The Club Series: Συναυλία Mode Plagal

    Bath Fringe Festival, Μπαθ

    Journeys Club, Κάνρτιφ

    -9 Ιουνίου

    Ελληνες αστέρες της όπερας

    Queen Elisabeth Hall - South Bank Centre, Λονδίνο

    -16 Ιουνίου

    Δημήτρης Βασιλάκης: Μονοπάτια από το Λαβύρινθο της τζαζ

    Purcell Room (Royal Festival Hall), Λονδίνο

    [35] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2003 (19:23 UTC+2)

    Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τιμά με την παρουσία του τον προσφυγικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος στη μεγάλη συναυλία με τίτλο "Ο Αγιος της Σμύρνης", που διοργανώνεται με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου, προστατών της Σμύρνης.

    Διοργανωτές της συναυλίας η οποία πραγματοποιείται στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης, 28 Μαΐου, στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, είναι η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η Ιμβριακή Ενωση Μακεδονίας - Θράκης, η Ενωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, ενώ το το Γραφείο της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας" στη Θεσσαλονίκη συντονίζει την όλη προσπάθεια.

    Ο Ιερός Ναός Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου είναι ο μοναδικός που διασώθηκε στη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Τον τελευταίο καιρό υπήρξε έντονη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την τύχη του ναού αυτού, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι πρόθεση του Δήμου Σμύρνης ήταν να εντάξει σε πρόγραμμα αποκατάστασης το μνημείο.

    Το γεγονός προκάλεσε βαθύτατη συγκίνηση στον προσφυγικό κόσμο και ιδιαίτερα στους προερχόμενους από τη Σμύρνη Ελληνες, που πάντα ονειρεύονταν να αναστηλώσουν τον μόνο σωζόμενο ναό στην πόλη της Σμύρνης, ώστε να λειτουργείται, ιδιαίτερα στις μεγάλες γιορτές, με τη μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο και θα αποστέλλει ιερέα, όπως γίνεται τελευταία, με την συγκατάθεση του τουρκικού κράτους, και σε άλλα μνημεία του Χριστιανισμού στην Μικρά Ασία.

    Η συναυλία

    Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκινά με βυζαντινούς ύμνους και τον πολυχρονισμό στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο από την "Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας" με χοράρχη τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Μουσικολογιώτατο Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και την "Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία", με χοράρχη τον Αντώνιο Αλυγιζάκη, Καθηγητή Βυζαντινής Ψαλτικής και Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Ακολουθεί η ηθοποιός Αννα Βαγενά με ένα απόσπασμα από την "Αγγέλα Παπάζογλου", τον συγκλονιστικό αυτό μονόλογο που συγκινεί τον προσφυγικό κόσμο, όπου κι αν παρουσιάζεται.

    Στη συνέχεια, η γνωστή ορχήστρα "Εστουδιαντίνα" ξεκινά ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι. Η διάσημη αυτή ορχήστρα, που συστάθηκε το 1999, στον Δήμο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, αποτελεί αναβίωση του είδους της ορχήστρας που αναπτύχθηκε μεταξύ του 1890 και του 1922 στα παράλια της Μικράς Ασίας, με κύριο χαρακτηριστικό το πάντρεμα μουσικών ήχων από την Ανατολή και τη Δύση. Είναι, δε, το μοναδικό είδος ορχήστρας το οποίο αναπαράγει αυθεντικά τον "Σμυρνέικο ήχο", σε αντιδιαστολή με το "ρεμπέτικο άκουσμα" που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

    Στη συναυλία "Ο Αγιος της Σμύρνης", η "Εστουδιαντίνα" πλαισιώνεται από τον Παντελή Θαλασσινό, τη Μαριώ, τον Αγάθωνα, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Μπάμπη Τσέρτο, σε ένα ρεπερτόριο νοσταλγίας, αλλά και πανηγυριού.

    Το πρόγραμμα πλαισιώνει η 50μελής χορωδία της "Αδελφότητος Μικρασιατών Ν. Σερρών 'Ο Αγιος Πολύκαρπος'" και χορευτικά συγκροτήματα του "Συλλόγου Μικρασιατών Βεροίας", του "Συλλόγου Μικρασιατών Ελευθερίου - Ν. Κορδελιού 'Η Αγία Φωτεινή'", του "Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ευκαρπίας 'το Ουσάκ'", του "Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας" και του "Συλλόγου των Απανταχού Τριγλιανών".

    Ιστορικά στοιχεία

    Ο Αγιος Βουκόλος, κατά τον Σουΐδαν, ήταν ο πρώτος Επίσκοπος Σμύρνης: ο Βουκόλος (92 μ.Χ.) υπήρξε μαθητής του Ιωάννου του Ευαγγελιστή, γι' αυτό και υμνολογείται "ως φοιτητής του Υψίστου". Πέθανε σε βαθιά γεράματα στη Σμύρνη. Η μνήμη του τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου.

    Ο Ιερός Ναός Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου Σμύρνης θεμελιώθηκε το 1886. Κατά τις εργασίες θεμελίωσής του, βρέθηκαν αρχαίες επιγραφές και επιτύμβιες στήλες, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην θέση εκείνη υπήρχε εθνικός ναός.

    Κατά τον 5ο αιώνα, ο εθνικός αυτός ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό, που αργότερα καταστράφηκε. Η ύπαρξη πρωτόγονης εκκλησίας εκεί συμπεραίνεται από χαραγμένους σταυρούς σε πλάκα που βρίσκεται πίσω από το βήμα. Στα 1858 στην αυτή θέση του ναού υπήρχε προσκύνημα.

    Ο νεώτερος ναός -ο αποκαλούμενος από τους Σμυρναίους "Αη-Βούκλας"- ήταν αφιερωμένος στους δύο Σμυρναίους Αγίους Βουκόλο και Πολύκαρπο και είχε, μαζί με τον πρόναο, μήκος 19,7 μέτρων και πλάτος 17,15. Η μαρμάρινη πύλη του είναι έργο του Σμυρναίου γλύπτη Περάκη. Στον πίσω του ναού τοίχο είναι χαραγμένα: "Ανηγέρθη όδε Ναός εν έτει σωτηρίω Ιουνίου κδ΄ αωοθ΄".

    Κατά την επιστέγασή του, στα 1887, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βασίλειος συνέθεσε επίγραμμα, στην αρχή του οποίου έγραφε: "Ευσεβίης ποτέ θειοτέρω ζήλω γ΄εβάλοντο νηώ τώδ' ιερού Βουκόλου ηδέ σοφού κείνου επωνυμίω Πολυκάρπου στερρά θέμεθλα, προστατέων Σμύρνης, ορθοτόμοι ανέρες ....".

    Ο ναός αυτός των πολιούχων Αγίων στο Μπασμαχανέ, είναι ο μοναδικός Ορθόδοξος Ναός της Σμύρνης που διασώθηκε από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για ορισμένα χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο και κατόπιν εγκαταλείφθηκε.

    Σήμερα σώζεται μόνον η μαρμάρινη πύλη του, ενώ όλα τα χρυσώματα του ναού, οι τοιχογραφίες και η επιγραφή "Σμύρνη Πολύκαρπον Σε, θείον ποιμένα Θεώ τιμά Χριστώ" διασώζονταν μέχρι το 1955.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 May 2003 - 18:13:53 UTC