Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΠΑΟΚ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΛΟΓΚΑΝ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  • [06] ΝΕΚΡΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑΣ
  • [07] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗ
  • [08] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
  • [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
  • [10] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΗΣ COSMOTE
  • [11] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [12] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ
  • [13] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ Χ.Α ΟΙ 21.517.800 ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ
  • [14] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [15] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [17] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΝΕΚΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ
  • [18] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] ΤΣΙΤΣΕΚ: ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ
  • [20] ΤΡΙΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [21] Γ. ΔΟΥΡΟΣ: ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
  • [22] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΩ 'Η ΝΑ ΛΥΠΗΘΩ
  • [23] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΕΛΊΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
  • [24] ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [25] ΜΑΡΟΚΟ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΧΤΩ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ
  • [26] ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΠΤΩΜΑΤΑ 128 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [27] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ
  • [28] ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ SARS ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [29] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ
  • [30] "ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ" ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΣΤΟΝ ΙΓ' ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ
  • [31] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

  • [01] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 18 Μαϊου 2003 (13:12 UTC+2)

    Φόβοι για νέο γύρο αιματοχυσίας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, δημιουργούνται μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το πρωί της Κυριακής, από καμικάζι, κατά την οποία τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι τέσσερις σοβαρά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά ενώ βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο της γραμμής 6, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη κοντά στο Αράμ, μια αραβική κοινότητα του ανατολικού τομέα της προσαρτημένης Ιερουσαλήμ. Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν άλλα θύματα εκτός από τον δράστη.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Την ίδια ώρα, δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από τα πυρά παλαιστινίων που διείσδυσαν στον οικισμό εποίκων Σιρέι Τίκουα,στη Δυτική Οχθη και στη συνέχεια έπεσαν νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

    Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν υπεύθυνοι της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας.

    Το νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας, ανάγκασε τον Αριέλ Σαρόν να ματαιώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

    "Ο πρωθυπουργός ματαίωσε την επίσκεψη στους στις ΗΠΑ όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, μετά το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων" αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να προσδιορίζεται το πότε θα μεταβεί τελικώς στην Ουάσινγκτον ο Σαρόν.

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν συγκάλεσε την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του, ενώ ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Ραμάλα, όπου βρίσκονται η έδρα του επιτελείου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, καθώς και η έδρα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης Ναμπίλ Αμρ καταδίκασε πάντως τη διπλή επίθεση, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και είχε αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων καθώς και των δύο δραστών της, και κάλεσε παράλληλα το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις του.

    [02] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (12:36 UTC+2)

    Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, άμεσες απαντήσεις στη Ν.Δ. σε υψηλούς τόνους και τέλος η «ανασχηματισμολογία». Αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», είναι το τρίπτυχο στόχων και επιδιώξεων, στο οποίο θέλει να στηρίξει την πολιτική του ο Κ. Σημίτης ώς τις 30 Ιουνίου, οπότε τελειώνει η ελληνική προεδρία. Και το κατέστησε σαφές και στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους στενούς συνεργάτες του.

    Για την επίτευξη του πρώτου στόχου, ο πρωθυπουργός έστειλε το τελευταίο διάστημα δύο μηνύματα στους υπουργούς, ζητώντας τους να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν ώς τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, ο ίδιος έχει συνεχείς συναντήσεις μαζί τους. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με εφτά υπουργούς για την πορεία της διάθεσης των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που αποτελεί αυτές τις μέρες πρόβλημα πολιτικής αντιδικίας.

    Οι απαντήσεις στη Ν.Δ. θα είναι επιθετικές, όπως έκαναν τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο θέμα του προγράμματοτος για την Παιδεία. Μάλιστα, στην κυβέρνηση το είδαν ως άλλη μια ευκαιρία για άμεση αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τη σύγκρουση που είχαν και με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, η οποία θεωρούν ότι τους βγήκε καλά.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε και πάλι «να σταματήσει η ανασχηματισμολογία που τροφοδοτεί την εσωστρέφεια». Είναι φανερό ότι κρατάει αποκλειστικά για τον εαυτό του τις αποφάσεις τόσο για τις αλλαγές στην κυβέρνηση όσο και για τις συζητούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα («πόθεν έσχες», εκλογικό σύστημα, κατάτμηση μεγάλων περιφερειών κ.λπ.).

    Πολύωρη συζήτηση είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όμως απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για θέματα πέραν της δικής του αρμοδιότητας. «Πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο, που θα γίνουν οι εκλογές, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει το έργο μας. Τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα πολλά θετικά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [03] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (23:30 UTC+2)

    Μετά από έναν αμφίρροπο και γεμάτο συγκινήσεις αγώνα, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τη νύχτα του Σαββάτου τον συμπολίτη του Άρη, παρουσία 25.000 περίπου φιλάθλων και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος 2003. Το χρυσό γκόλ των νικητών, πέτυχε στο 24΄ ο Γεωργιάδης, ενώ οι παικτες του Άρη έχασαν αρκετές ευκαιρίες για ισοφάριση στο τέλος του α΄ και στο β΄ ημίχρονο. Ο τελικός σημαδεύτηκε από επεισόδια και βανδαλισμούς που προκάλεσαν μέσα κι έξω από το γήπεδο της Τούμπας "φίλαθλοι", οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τον εθνικό μας ύμνο, αλλά ούτε και την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ατυχήματος στα Τέμπη.

    Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για τέταρτη φορά στην ιστορία του κυπελλούχος Ελλάδας. Ήταν ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Πάθος, ένταση, δύναμη και αρκετά επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την αναμέτρηση. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη ξεκίνησαν δυνατά. Κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού και ήταν αυτοί που σημείωσαν πρώτοι κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Οπως με τον Οκκά στο 1' και τον Γιασεμή στο 13'. Αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι δύο παίκτες του ΠΑΟΚ στην αρχή του παιχνιδιού το πέτυχε στο 24΄ο Γεωργιάδης που σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης.

    Από την άλλη οι «κίτρινοι», προσπάθησαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Είχαν ευκαιρίες με τον Επαλέ στο 30' και τον Κνόπερ στο 35' και στο 78'. Επίσης είχαν σε εκπληκτική μέρα τον Λαμπάκη που πραγματοποίησε σωτήριες αποκρούσεις.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κατακόρυφα και η μπάλα βρισκόταν συνεχώς στο χώρο του κέντρου. Μόνο στο τελευταίο 10λεπτο ο Αρης προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση. Ανέβασε το ρυθμό του και ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Μάλιστα βρέθηκε κοντά στο γκολ στο 88' με τον Μόρις που σε κενή εστία έστειλε την μπάλα στο κάθετο δοκάρι του Τοχούρογλου.

    Πολύ καλός ήταν ο διαιτητής Γιώργος Δούρος από την Κόρινθο. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Γιασεμή, Κουτσόπουλο, Παπαδόπουλο και Κολτσίδα.

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κολτσίδας, Κατσιαρός, Παπαδόπουλος, Μορίς, Κνόπερ, Σελάντερ, Επαλέ, Διγκόζης (46΄ Μπράγκα), Πανόπουλος (70΄ Μπασίρ), Νιρέν Ντεμπά (46΄ Καμπάνταης)

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά (89΄ Νάστος), Κούτσης (70΄ Χασιώτης), Μάρκος, Καφές, Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Γιασεμή (74΄ Σπάσιτς), Οκκάς.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΛΟΓΚΑΝ

    Λευκωσία, 18 Μαϊου 2003 (12:02 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα πως είναι καιρός ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάψει να περιορίζεται σε σλόγκαν και αφορισμούς και να φροντίσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι προτίθεται να επιτρέψει την μετάβαση Ε/Κ στην Τουρκία μόνο μέσω κατεχομένων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''είναι καιρός ο κ. Ερντογάν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σοβαρά και να μην περιορίζεται σε σλόγκαν και αφορισμούς''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (20:50 UTC+2)

    Την με κάθε τρόπο συμπαράστασή του στην τελική δικαίωση, «γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας» εκφράζει το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την αυριανή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Αφού σημειώνεται ότι «ο Ποντιακός Ελληνισμός ατύχησε να δοκιμάσει όλες τις κατηγορίες που αναφέρονται στα πρώτα τέσσερα άρθρα της σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 9-12-1949», επισημαίνεται ότι στόχος των Νεότουρκων ήταν «να εξαφανιστεί ό,τι Ελληνικό και Αρμένικο στοιχείο υπήρχε, για να μπορέσουν οι Νεότουρκοι να κάνουν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία».

    Διατυπώνεται δε το ερώτημα αν «άλλαξε αλήθεια κάτι στη συμπεριφορά της Τουρκίας ή μήπως η Γενοκτονική της ενοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και άρα το έγκλημα είναι κατ' εξακολούθηση και διαρκείας» και ζητείται η ενεργοποίηση των Διεθνών Οργανισμών που ιδρύθηκαν για να προστατεύουν την Παγκόσμια Ειρήνη, αποδίδοντας δικαιοσύνη σύμφωνα με το πνεύμα και με τους όρους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αρχές και αξίες.

    [06] ΝΕΚΡΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑΣ

    Μέτσοβο, 18 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Ανήλιο Μετσόβου, μετά από επίθεση που δέχτηκε χθες από αρκούδα, την ώρα που πήγε να ταϊσει τα πρόβατά της.

    Πρόκειται για την 85χρονη, Ευθαλία Οτσιου, το πτώμα της οποίας βρήκαν συγχωριανοί της και το μετέφεραν στο νεκροτομειο Ιωαννίνων, ενώ ο σύζυγός της μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο κέντρο υγείας του Μετσόβου. Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος της ηλικιωμένης προήλθε από επίθεση αρκούδας.

    Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένως καταγγείλει το τελευταίο διάστημα εμφανίσεις αρκούδων στις περιοχές τους, καθώς και υλικές ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ζώα σε περιουσίες τους.

    [07] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (19:59 UTC+2)

    «Η Δημόσια Παιδεία κατά γενική ομολογία στερείται ποιότητας, είναι υποβαθμισμένη και επομένως κοινωνικά άδικη, αφού δεν εξασφαλίζει ισότητα εκκίνησης όλων των νέων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση» δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, καταλογίζοντας ευθύνες για την κατάσταση στους κυβερνώντες.

    Ο κ. Σουφλιάς κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, για διαστρέβλωση της αλήθειας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μοναδικός σκοπός του οποίου είναι, όπως τόνισε, η αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας.

    Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε, παράλληλα, τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει «χωρίς σοφιστίες, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» στις αλλαγές που προγραμματίζει το κόμμα του και ανέφερε ενδεικτικά:

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί (ο κ. Ευθυμίου) με τη δωδεκαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, με την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων στη Β΄ λυκείου και τη μείωση των μαθημάτων στη Γ΄ τάξη λυκείου;

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί με την παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών, την υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση των προς διορισμό εκπαιδευτικών και την υποχρεωτική περιοδική επιμόρφωση των υπηρετούντων; Ως πότε οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν σύνταξη χωρίς να έχουν επιμορφωθεί έστω και μία φορά;

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί και πού με την πρότασή μας για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Δεν πρέπει όλοι και όλα να αξιολογούνται στην εκπαίδευση;

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί να πάψουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αναπτύσσονται αποσπασματικά, να πάψουν να γίνονται επαίτες κάθε χρόνο στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας; Διαφωνεί στην αυτοτέλειά τους, δηλαδή, να στηρίζονται και να λειτουργούν σε τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα συμφωνείται με το Υπουργείο Παιδείας;

    - Διαφωνεί και πού ακριβώς στην πρότασή μας να αξιολογούνται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ως προς όλες τις παραμέτρους τους;

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί για την υποχρεωτική ύπαρξη ουσιαστικού Εσωτερικού Κανονισμού στα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μελών ΔΕΠ, αλλά και για τα όργανα ελέγχου και τις κυρώσεις;

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί να πάψει ο φοιτητής θα μεταφέρει στο 8ο ή 10ο εξάμηνο βασικά μαθήματα του πρώτου εξαμήνου;

    - Συμφωνεί ή διαφωνεί στην κατάργηση της αυθεντίας του ενός βιβλίου στα Πανεπιστήμια;

    - Διαφωνεί στην αύξηση των υποτροφιών και του ποσού τους;

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση και τις παρατηρήσεις του κ. Ευθυμίου επί του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε πως το κόμμα του ήταν αυτό που καθιέρωσε την ενισχυτική διδασκαλία το 1992 και πρόσθεσε πως το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει κατάργηση αλλά αναμόρφωσή της.

    Για τα ολοήμερα δημοτικά τόνισε πως στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται αύξηση του αριθμού της, ενώ για τα Τ.Ε.Ε. παρατήρησε πως με την κατάργησή τους αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση σε λυκειακό επίπεδο, καθώς η δημιουργία του Επαγγελματικού Λυκείου εξασφαλίζει ισότητα ευκαιριών και ισοτιμία σπουδών σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

    Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να σταματήσει τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του πρεσβεύει απλά πως για να ιδρυθεί καινούργιο Τμήμα χρειάζεται απόφαση της Συγκλήτου, μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, καθώς και σοβαρή εργασία σε υποδομές. «Δεν είναι δυνατόν μόνο με απόφαση του Υπουργού να φυτρώνουν σαν μανιτάρια» είπε χαρακτηριστικά.

    Για τα ΤΕΙ, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σχολίασε πως «αυτά δεν γίνονται στα χαρτιά, όπως επεδίωξε ο κ. Ευθυμίου με τον νόμο 2916/2001», πρόσθεσε ότι «εμείς, ως κυβέρνηση, μετά από τετραετή χρηματοδότηση και ενίσχυση και εν συνεχεία αξιολόγηση προβλέπουμε να δοθούν στα ΤΕΙ που θα έχουν τα Πανεπιστημιακά δεδομένα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανώτατου ιδρύματος».

    Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως «αυτό θα γίνει μόνον εφόσον αρθεί το συνταγματικό κώλυμα» και πρόσθεσε: «Το σημερινό Σύνταγμα δεν το επιτρέπει. Το ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό προβλέπεται από το Σύνταγμα που η Νέα Δημοκρατία ψήφισε. Μαθήματα περί αυτού δεν δεχόμαστε».

    [08] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (19:25 UTC+2)

    Στην ιστορική αξία της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, αλλά και στον πρόσφατο πόλεμο κατά του Ιράκ αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της από τη σημερινή πορεία, την οποία διοργάνωσε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη», τιμώντας τη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

    «Η Μαραθώνια πορεία έχει ιστορική αξία και για το σήμερα. Είναι μια μορφή αντίστασης, μια μορφή που λέει γρηγορείτε, πορευτείτε στον αγώνα κατά του πολέμου, κατά του ιμπεριαλισμού» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι δεν έκλεισε τον γύρο των πολέμων αυτής της περιόδου, υπογράμμισε πως «χρέος μας είναι να είμαστε πάντα όλο και περισσότερο προετοιμασμένοι απέναντι στο νέο κύμα επιθέσεων» και επισήμανε πως αυτή η αντίσταση πρέπει να ξεκινήσει από τα Βαλκάνια και να φτάσει έως την Κούβα.

    Στρέφοντας τα πυρά της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως θέλει να σβήσει κάθε εστία αντίστασης και κάλεσε τους λαούς σε αντίσταση «σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να ξηλώσουν κάθε λαϊκή κατάκτηση, είτε αυτή πρόκειται για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είτε της Λατινικής Αμερικής, είτε πολύ περισσότερο της Κούβας».

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια, ο αντιπολεμικός αγώνας θα πάρει περισσότερες και ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές διαστάσεις.

    [09] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

    Αγκυρα, 18 Μαϊου 2003 (18:12 UTC+2)

    Μιας ιστορικής σημασίας θεία λειτουργία, υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, τέλεσαν τρεις Πατριάρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Σινασσό της Καππαδοκίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ' και ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας, ετέλεσαν από κοινού τη θεία λειτουργία.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ζήτημα της Κύπρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το καλό κλίμα στη Μεγαλόνησο, αλλά και την ελπίδα να βελτιωθεί ακόμη η ατμόσφαιρα με το πέρασμα του χρόνου.

    Εξέφρασε, επίσης, την ευχή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε κλίμα φιλίας, ειρήνης, ενότητας και αλληλεγγύης.

    [10] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΗΣ COSMOTE

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (13:52 UTC+2)

    Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2003 η διοίκηση της Cosmote AE.

    Η διοίκηση της θυγατρικής του ΟΤΕ, αναμένει αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό της τάξης του 11% κατά το συγκεκριμένο διάστημα και το περιθώριο των EBITDA αναμένεται να ενισχυθεί κατά 42%. Το περιθώριο των κερδών της εταιρίας, αναμένεται να υπερβεί το 17,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2003, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    [11] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (13:47 UTC+2)

    Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για τον πρώτο τρίμηνο του 2003, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η διοίκηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    [12] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ΚΠΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (13:46 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, θα πραγματοποιήσει αύριο στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των έργων του Γ΄ΚΠΣ.

    Στη συνέχεια η συνεργασία των δύο αντρών θα διευρυνθεί, με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή, ΥΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα, Γεωργίας Γιώργου Δρυ και μέλους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

    [13] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ Χ.Α ΟΙ 21.517.800 ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (13:39 UTC+2)

    Αύριο αρχίζει η διαπραγμάτευση των 21.517.800 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Εθνική Α.Ε.Ε.Γ.Α., ονομαστικής αξίας 2,00 ευρώ, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Οι νέες μετοχές θα είναι σε άυλη μορφή και θα είναι πιστωμένες κατά την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των μετόχων στο Σ.Α.Τ.

    [14] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (13:39 UTC+2)

    Αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR/USD (EUR/USD currency futures) στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Με την εισαγωγή του προϊόντος αυτού, η αγορά Παραγώγων του Χ.Α. διευρύνει και επεκτείνει το εύρος των προϊόντων της και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα ακόμη μεγάλο μέρος των αναγκών της ελληνικής αγοράς σε σύγχρονα προϊόντα διαχείρισης κινδύνου.

    Σημειώνεται ότι το προϊόν αυτό, αποτελεί εργαλείο διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου για έλληνες επιχειρηματίες που πραγματοποιούν εισαγωγές ή εξαγωγές και έχουν πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ, είτε για επιχειρηματίες που παρέχουν υπηρεσίες / προϊόντα και πληρώνονται σε USD.

    Παράλληλα, το εν λόγω προϊόν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου και για έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, που έχουν επενδύσεις στο εν λόγω νόμισμα.

    Όλες οι κατηγορίες αυτές συναλλασσομένων δύνανται να χρησιμοποιήσουν το νέο προϊόν προκείμενου, να προφυλάξουν το εισόδημά τους, να προστατεύσουν την απόδοση της επένδυσής τους από το συναλλαγματικό κίνδυνο, είτε δύνανται να το χρησιμοποιήσουν για να πάρουν θέση σύμφωνα με τις προσδοκίες τους στη μελλοντική κίνηση της ισοτιμίας EUR/USD αλλά και των επιτοκίων στα 2 νομίσματα.

    Οι έλληνες επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν μια σειρά πλεονεκτημάτων όπως είναι μεταξύ άλλων η εξασφαλισμένη ρευστότητα λόγω της ύπαρξης του θεσμού των Ειδικών Διαπραγματευτών τύπου Β (Market Makers), η εγγύηση εκπλήρωσης από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η τυποποίηση των χαρακτηριστικών των συμβολαίων, η καθημερινή αποτίμηση και πληρωμή κερδών ή ζημιών, η ανωνυμία και ισότιμη συμμετοχή όλων των επενδυτών στην αγορά και η ύπαρξη διαφανούς κανονιστικού πλαισίου.

    Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η απαλλαγή από φορολόγηση συναλλαγών, το μικρό άνοιγμα στις τιμές των εντολών προσφοράς και ζήτησης, ο συμψηφισμός των απαιτούμενων περιθωρίων ασφάλισης με τα υπόλοιπα προϊόντα της Αγοράς Παραγώγων υπολογισμένο σε ευρώ, η αποδοχή των ελληνικών μετοχών, ομολόγων και καταθέσεων ευρώ και συναλλάγματος για την κάλυψη του απαιτούμενου περιθωρίου ασφάλισης, και η δυνατότητα για εντολές stop loss / profit taking για ώρες εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης οι οποίες καταχωρούνται κατά την ώρα της προσυνεδρίασης της επόμενης εργάσιμης στο σύστημα συναλλαγών.

    [15] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Μαϊου 2003 (18:59 UTC+2)

    Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, την επιβολή νέων σφραγίδων φόρων και τη σύσταση σώματος δίωξης οικονομικών εγκλημάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Μίλεν Βέλτσεφ.

    Στα μέτρα αυτά προβλέπεται το κλείσιμο πάνω από 40 καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, αφού μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά το τελευταίο δίμηνο διαπιστώθηκε ότι αποτελούν εστίες παράνομου εμπορίου αγαθών. Ωστόσο, τα καταστήματα αφορολόγητων σε συνοριακές διαβάσεις, διεθνείς σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, τα μέτρα αναμένεται να αποφέρουν περίπου 500 εκατομμύρια λέβα στον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας, ενώ η νέα σφραγίδα για τους φόρους θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2004.

    Οι φορολογικές αρχές διεξήγαγαν 294.000 ελέγχους σε καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, και κατέσχεσαν πάνω από 650.000 μπουκάλια και 135.000 κούτες τσιγάρων που δεν έφεραν το γνήσιο της σφραγίδας φορολόγησης. Στους υπεύθυνους επιβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 740.000 λέβα.

    [16] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 18 Μαϊου 2003 (18:59 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στις 31 Μαϊου ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βουλγαρίας, στρατηγός Νικόλα Κόλεφ, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάγιερς.

    Κατά την επίσκεψή του θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με τον στρατηγό Μάγιερς, με τους διοικητές των επιτελείων του Αμερικανικού στρατού, καθώς και με αξιωματούχους της Επιτροπής Αμυνας του Κογκρέσου, ενώ θα επισκεφτεί στρατιωτικές βάσεις.

    [17] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΝΕΚΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ

    Σόφια, 18 Μαϊου 2003 (18:24 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε ο πιλότος του πολεμικού αεροσκάφους MiG-21 της αεροπορικής βάσης Graf Ignatievo, το οποίο κατέπεσε την Παρασκευή σε περιοχή γύρω από το Πλόβντιβ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Βουλγαρίας.

    Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [18] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Μαϊου 2003 (18:24 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα το πρωί στη Βουλγαρία, με επίκεντρο την περιοχή 250 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Σόφια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

    Το Σεισμολογικό Κέντρο του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στις περιοχές Σλίβεν και Γιαμπόλ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές.

    [19] ΤΣΙΤΣΕΚ: ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ

    Αγκυρα, 18 Μαϊου 2003 (18:00 UTC+2)

    Δεν είναι δυνατό να λυθεί το πρόβλημα της μαντίλας δια νόμου, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ, μιλώντας σε πρόγραμμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου της γείτονος ATV.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος υπουργός παρατήρησε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που καλείται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα, αλλά τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να προσφεύγουν σε αυτήν, όταν είναι αναγκαίο.

    Πρόσθεσε δε πως δεν είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος της ισλαμικής μαντίλας δια νόμου και επισήμανε πως η λύση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι ο χρόνος και ο κοινωνικός συμβιβασμός.

    [20] ΤΡΙΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Βιέννη, 18 Μαϊου 2003 (18:48 UTC+2)

    Την τρίτη φετινή του νίκη πέτυχε ο γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στο Γκραν Πρι της Αυστρίας, αφήνοντας δεύτερο τον Κίμι Ράικονεν με ΜακΛάρεν και τρίτο τον «ομόσταβλό» του στη Φεράρι, Ρούμπενς Μπαρικέλο.

    Ξεκινώντας από την pole position, ο γερμανός οδηγός της Φεράρι, κάλυψε τα 307,146 χιλιόμετρα της διαδρομής σε 1 ώρα 24:04.888 (μέση ωριαία ταχύτητα 213,003 χλμ) και παρά τη φωτιά που έπιασε το ρεζερβουάρ του, αλλά και τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, κατάφερε να αφήσει στη δεύτερη θέση τον Κίμι Ραικόνεν, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη με τον Ρούμπενς Μπαρικέλο.

    Την τέταρτη θέση, κατέκτησε ο Βρετανός Τζένσον Μπάτον, με BAR- HONDA, την πέμπτη ο επίσης Βρετανός, Ντέιβιντ Κούλθαρντ, με ΜακΛάρεν και στην έκτη ο Ραλφ Σουμάχερ, αδελφός του πεντάκις παγκόσμιου πρωταθλητή.

    [21] Γ. ΔΟΥΡΟΣ: ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2003 (00:54 UTC+2)

    Τα εύσημα από τους παραβρισκόμενους πήρε ο διαιτητής του τελικού κυπέλλου, Γιώργος Δούρος, ο οποίος με τα σφυρίγματά του κράτησε το παιχνίδι σε πολύ καλό επίπεδο.

    «Ηταν μια από τις καλύτερες διαιτησίες μου. Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες που με βοήθησαν. Ευτυχώς το παιχνίδι κύλησε ομαλά και δεν δημιουργήθηκαν έκτροπα. Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο του τελικού, γιατί κέρδισε το ποδόσφαιρο και η Θεσσαλονίκη. Οι εμπειρίες μου από το παιχνίδι είναι θετικές. Όλα πήγαν καλά», τόνισε ο κ. Δούρος.

    [22] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΩ 'Η ΝΑ ΛΥΠΗΘΩ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2003 (00:47 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά και προβληματισμένος για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα ήταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε λίγο μετά το τέλος του τελικού στην Τούμπα.

    «Ηταν ένα παιχνίδι με πολύ άγχος. Αν δεν παίρναμε το κύπελλο θα μπαίναμε σε μεγάλες περιπέτειες. Σήμερα πουλήσαμε πολλές φορές την μπάλα, χωρίς κανένα λόγο. Είχαμε πολλές ευκαιρίες για γκολ, αλλά δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: «Από λάθος της άμυνας δημιούργησε ο Αρης την ευκαιρία. Δεν ξέρω τι θα γίνονταν αν έμπαινε το δοκάρι. Μπορούσαμε να τελειώσουμε το παιχνίδι νωρίτερα. Ο Αρης πίεσε στο β' ημίχρονο και πήρε πάνω του το παιχνίδι. Θεωρώ ότι αξίζαμε τον τίτλο, γιατί είχαμε καλά αποτελέσματα και περάσαμε από δύσκολες έδρες. Επίσης παίζαμε μέσα στο σπίτι μας και είχαμε το προβάδισμα».

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ. «Εύχομαι να αναστηθεί ο ΠΑΟΚ που μπαίνει σε ένα δύσκολο δρόμο. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ. Από τον Ιούλιο δεν ξέρω τι θα ξημερώσει. Ολη αυτή η δυναμική του ΠΑΟΚ κοιμάται και ονειρεύεται. Δεν ξέρω αν θα ξυπνήσει αύριο το πρωί. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μου και αφιερώνω στην οικογένεια μου το κύπελλο, γιατί του τελευταίους μήνες του ταλαιπώρησα πολύ».

    [23] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΕΛΊΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2003 (00:36 UTC+2)

    Ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Φοιρός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε για το παιχνίδι, για τους παίκτες του και για την απόφαση της ΕΠΟ να γίνει ο τελικός στην Τούμπα.

    «Πριν το παιχνίδι είχα να κάνω μια παρατήρηση. Δεν ήθελαν να την πω. Αλλά την λέω τώρα. Όταν η ΕΠΟ παίρνει μια απόφαση δεν λέει και ποιο γήπεδο πρέπει να φιλοξενήσει το παιχνίδι", τόνισε ο κ. Φοιρός και συνέχισε: "Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν τελικό. Είναι αυτονόητο ότι η ομάδα που θα παίξει στην έδρα της θα έχει το προβάδισμα. Ετσι όπως έγινε και σήμερα με τον ΠΑΟΚ. Ηταν άδικη η απόφαση της ΕΠΟ να γίνει ο τελικός στην Τούμπα. Οσον αφορά το παιχνίδι, δεν έχω έχω παράπονο από τους παίκτες μου. Πάλεψαν σε όλη τη διάρκεια και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε κάποιο γκολ στα τελευταία λεπτά της συνάντησης. Αν το βάζαμε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ. Η ζωή συνεχίζεται και από τη Δευτέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για το πρωτάθλημα. Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην αστυνομία».

    [24] ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2003 (00:17 UTC+2)

    Περισσότεροι από 2000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μαζεύτηκαν στον Λευκό Πύργο και πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου στην ιστορία της ομάδας τους. Η προσέλευση είναι μεγάλη και μέσα στα επόμενα λεπτά αναμένεται να αυξηθούν σε αρκετές χιλιάδες, όταν θα ενσωματωθούν με τους οπαδούς που παραβρέθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας.

    Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν με έξαλλο τρόπο την κατάκτηση του κυπέλλου, ενώ σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ακούγονται κορναρίσματα αυτοκινήτων. Μάλιστα μπροστά στον Λευκό Πύργο αρκετοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ άναψαν βεγγαλικά και γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο την κατάκτηση του κυπέλλου.

    [25] ΜΑΡΟΚΟ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΧΤΩ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ

    Ραμπάτ, 18 Μαϊου 2003 (20:19 UTC+2)

    Η κυβέρνηση στο Μαρόκο λέει ότι αναγνώρισε οχτώ από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις δολοφονικές επιθέσεις της Παρασκευής στην Καζαμπλάνκα, μεταδίδει το BBC.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ Μπουζουμπαά δήλωσε στη μαροκινή τηλεόραση ότι οι αρχές γνωρίζουν «τα ονόματα, τις οικογένειες και τους συνδέσμους» των βομβιστών. Τους τα αποκάλυψε συνεργάτης των δραστών, ο οποίος δεν σκοτώθηκε στην επιχείρηση. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη τα ονόματα των υπολοίπων δραστών.

    Τουλάχιστον τριάντα άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, ενώ η αστυνομία ανακρίνει μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

    Ο κ. Μπουζουμπαά είπε ότι ορισμένοι από τους βομβιστές ήταν Μαροκινοί πολίτες που ζούσαν στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. «Ήλθαν από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ο μαροκινός μονάρχης Μοχάμεντ επισκέφθηκε τα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα.

    Ο μαροκινός βασιλιάς, ο οποίος ζήτησε διαφάνεια στις έρευνες, θα επισκεφθεί τις οικογένειες των θυμάτων και υποσχέθηκε να καλύψει τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες.

    Το επίκεντρο των ερευνών τώρα εστιάζεται στο εάν οι βομβιστές είχαν σχέση με κάποια τοπική ισλαμική οργάνωση.

    [26] ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΠΤΩΜΑΤΑ 128 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Τεχεράνη, 18 Μαϊου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ιράν και Ιράκ αντάλλαξαν σήμερα τα πτώματα 128 στρατιωτών τους που σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο του 1980-88, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA.

    Η ανταλλαγή πτωμάτων 45 Ιρανών και 83 Ιρακινών έγινε στη συνοριακή πόλη του Ιράν Σαλαμτσέχ, ενώ πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ξεκίνησε η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Η τελευταία ανταλλαγή πτωμάτων και κρατουμένων πολέμου έγινε στις 19 Μαρτίου, μία μέρα πριν ξεκινήσει η επίθεση.

    [27] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Ραμάλα, 18 Μαϊου 2003 (19:21 UTC+2)

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Ραμάλα επέβαλε ο ισραηλινός στρατός σήμερα, μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Στο μεταξύ, οι ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη ήταν απάντηση στην ισραηλινή κατοχή, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν ευθύνη, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του.

    [28] ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ SARS ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊβάν, 18 Μαϊου 2003 (19:21 UTC+2)

    Αύξηση των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ταϊβάν, μετά το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τα 36 νέα κρούσματα στο έδαφός της.

    Με βάση τα νέα στοιχεία ο απολογισμός θυμάτων του SARS στο νησί ανέρχεται σε 40 νεκρούς και 344 κρούσματα.

    [29] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ

    Μόσχα, 18 Μαϊου 2003 (13:27 UTC+2)

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μαλαισία πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ και εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Νατζίμπ Τούν Ραζάκ και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπαχατίρ Μοχάμαντ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών, η ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και η συνεργασία στον τομέα της πάταξης της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερη αναφορά, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, θα δοθεί στην κρίση στην Βόρειο Κορέα.

    Την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός θα αποχαιρετίσει τη Μαλαισία και θα μεταβεί στις ΗΠΑ.

    Ε.Π.

    [30] "ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ" ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΣΤΟΝ ΙΓ' ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ Σ.ΕΚ.Β.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2003 (18:33 UTC+2)

    Την έκθεση του ζωγράφου Στέλιου Μαυρομάτη, με θέμα «Οι Ποιητές», εγκαινιάζει αύριο, στις 8:30 το βράδυ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, στο Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, στα Λαδάδικα.

    Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΙΓ' Πνευματικού Μαϊου που διοργανώνει για 13η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) και σε συνδιοργάνωση με το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, ο ζωγράφος Στέλιος Μαυρομάτης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, 25 έργα του, προσωπογραφίες και συνθέσεις εμπνευσμένες από το έργο των ποιητών Κ.Π. Καβάφη, Ν. Καββαδία, Α. Εμπειρίκου και Ν. Λαπαθιώτη, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ελληνική λογοτεχνία.

    «Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε ως απαύγασμα της μελέτης και της τριβής μου με το έργο αυτών των ποιητών, με τους οποίους δέθηκα από το 1945. Η έκθεση αφιερώνεται κατά κάποιο τρόπο στον Γυμνασιάρχη Βασίλη Χατζηανδρέου, ο οποίος μου εγνώρισε τους τρεις από αυτούς, τον Καβάφη, τον Λαπαθιώτη και τον Καββαδία, τον Εμπειρίκο τον γνώρισα εγώ αργότερα. Η έκθεση αυτή αφιερώνεται στη Θεσσαλονίκη και σε όσους ακόμη αγαπούν τους ποιητές και το έργο τους» λέει ο ίδιος ο ζωγράφος.

    Ο Στέλιος Μαυρομάτης γεννήθηκε το 1930 στην Πτολεμαΐδα. Ζει μόνιμα από το 1936 στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος. Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και μεγάλους και παρουσιάζει εκπομπές για την Τέχνη στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Κύπρου (Λευκωσία), στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα Υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης καθώς και σε Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις ενώ έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από σαράντα ομαδικές εκθέσεις, στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καβάλα, Έδεσσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Λάρισα, Αγρίνιο, Θήβα, Βόλο, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα). Επίσης στη Λευκωσία (Κύπρος), στο Ludwigshafen, στη Stuttgart, στο Dortmund και στη Βonn, (Γερμανία) στο Bucharest (Ρουμανία), στη Βαγδάτη (Ιράκ), Βοστώνη (Αμερική) και Λουξεμβούργο. Το 1994 συμμετέχει στην 5η Biennale Κάϊρο (Αίγυπτος) ύστερα από επιλογή από το Ε.Ε.Τ.Ε. και το 1996 στην 6η Biennale Κάϊρο (Αίγυπτος) ύστερα από πρόσκληση του Υπ. Πολιτισμού της Αιγύπτου.

    [31] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (11:54 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικων εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Πανοράματος

    Ανεξάρτητων Δημιουργών www.independent.gr, που θα διεξαχθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου του 2003 και το οποίο διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης, η οργανωτική του επιτροπή ετοίμασε 2 κινηματογραφικά αφιερώματα.

    Το πρώτο κινηματογραφικό αφιέρωμα είναι η μεταφορά του Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου, που έγινε στην Αθήνα το προηγούμενο Απρίλιο και διοργανώνεται από τους: Ίδρυμα «Βαγγέλης Κοτρώνης», τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ , και την Κιν/φικη Λέσχη Ηλιούπολης (Αθήνας). Πρέπει να σημειωθεί πως μετά την

    περσινή παρόμοια προσπάθεια ουσιαστικά η Λέσχη Κιν/φου του Ε.Κ.Θ φέτος δημιουργεί πλέον μόνιμο θεσμό κάθε Μάιο την προβολή του Φ.Φ.Κιν/ου στη Θεσσαλονίκη και την συνεργασία με τους φορείς που το διοργανώνουν, το Φεστιβάλ αφορά σε ταινίες μικρού μήκους φανταστικού κινηματογράφου και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

    «Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2003»

    Τετάρτη 21 & Πέμπτη 22 Μαΐου 9μ.μ

    Προβολή διαγωνιζόμενων ταινιών μικρού μήκους

    -ΤΟ ΠΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΙΘΗΚΑ" του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΙΛΑΒΙΟΥ

    -ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ" του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΑΚΟΥΡΗ

    -ΤΟ ΤΑΜΕΝΟ" της ΜΑΡΣΑΣ ΜΑΚΡΗ

    -ΦΩΤΑ των ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΑΡΙΔΑ και ΔΗΜ. ΜΠΑΒΕΛΑ

    -Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ" του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΣΙΔΑΚΗ

    -ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

    -ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;" του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟ

    -ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ της ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

    -ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ" του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΘΟΥ

    -Η ΠΤΩΣΗ" του ΜΙΧΑΛΗ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

    -INCUBUS του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    -ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΪ" της ΣΟΦΙΑΣ ΔΑΝΤΗ

    -ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ" του ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΣΚΑΡΗ

    -ΑΡΩΜΑ ΟΝΕΙΡΟΥ" της ΚΙΑΡΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΖΗ

    -ΟΚΝΗΡΙΑ του ΟΡΦΕΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗ

    Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν: Κατερίνα Ευαγγελάκου (σκηνοθέτης), Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης), Αλέξης Αλεξίου (σκηνοθέτης), Αγγελος Κοβότσος (σκηνοθέτης), Τατιάνα Μουζακίτη (σκηνοθέτης), και Σταύρος Γρηγοριάδης, Γιάννα Μπάρλα (μέλη του Δ.Σ. της Κ.Λ.Ηλιούπολης).

    Ενώ το δεύτερο κινηματογραφικό αφιέρωμα γίνεται Τετάρτη 28 και Πέμπτη

    29 Μαΐου 9μ.μ σε συνδιοργανωση με το Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων www.byf.gr, και θα περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών πουν διαγωνίστηκαν στο 3ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων.

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2003 (11:54 UTC+2)

    Αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, περιλαμβάνει η ατζέντα της

    εβδομάδος που έρχεται. Και συγκεκριμένα:

    Κυριακή (18/5)

    Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ.

    210.5203.661), στις 9.30μμ τραγουδά ο Μιχάλης Κακέπης.

    Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, διοργανώνει σήμερα το

    Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Συγκεκριμένα, στις

    10πμ, η ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη καλεί τα παιδιά να ζωγραφίσουν. Από τις

    12μ-4μμ γνωστοί ζωγράφοι θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Γ.

    Τσαρούχης, ζωγραφική, θέατρο, δρόμοι παράλληλοι». Ανάμεσά τους οι: Στ.

    Δασκαλάκης, Δ. Κοκκινίδης, Σπ. Κουρσάρης, Ν. Στεφάνου, Εδ. Σακαγιάν κ.ά.

    Δευτέρα (19/5)

    Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη ανεβάζει η «Θεατροκίνηση», σήμερα και αύριο

    (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη,

    χορογραφία Κυριάκου Κοσμίδη, σκηνικά Γιάννη Κατρανίτσα, κοστούμια

    Σταύρου Αντωνόπουλου και μουσική Γιάννη Μεταλλινού. Ερμηνεύον: Δήμητρα

    Χατούπη, Κυριάκος Κοσμίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.ά.

    Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, με παρλάτες και τραγούδια, και τη

    συνοδεία του πιανίστα Δ. Μαλούχου, παρουσιάζει «Το χαμόγελο της

    γιαγιάς», στις 10.30μμ, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ.

    9270628).

    Μουσικοί ιριδισμοί του κόσμου από τον Ρος Ντέιλι, το «Λαβύρινθο», την

    Κέλλυ Θωμά (λύρα) και τον Σόλη Μπαρκή (κρουστά), στο «Μπαράκι του

    Βασίλη» (Διδότου 3, τηλ. 3623625).

    Τρίτη (20/5)

    Μικρά καπέλα - Μεγάλο φετίχ» τιτλοφορείται η έκθεση της Σοφίας

    Καλογεροπούλου, που εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη»

    (Κριεζώτου 7). Εργα πολύχρωμα, όπου το καπέλο είναι το διαχρονικό

    στοιχείο καλλωπισμού, σύμβολο προσωπικότητας, ερωτικός συνομιλητής...

    Τετάρτη (21/5)

    Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210.5203.661) εμφανίζεται

    (10.30μμ) το νεανικό «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», το οποίο με

    μεράκι αγκαλιάζει την τζαζ, το μπλουζ, το έντεχνο, τον προγκρέσιβ ήχο,

    αλλά και τα παραδοσιακά ακούσματα.

    Πέμπτη (22/5)

    Το μουσικό φαινόμενο Μπόμπυ Μακ Φέριν εμφανίζεται στις 8.30μμ, στο

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Με την Ερωφίλη, τον Νίκο Κουρουπάκη και τον Δημήτρη Υφαντή

    ολοκληρώνονται οι μουσικές βραδιές της πρώτης περιόδου λειτουργίας του

    «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210.5203.661).

    Λατινοαμερικάνικα τραγούδια από τη Μεξικάνα Μάρθα Μορελεόν, στο

    «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210 7560102).

    Παρασκευή (23/5)

    Συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί από τους Τσέχους μουσικούς Irene και

    Vojtech Havel, με τη συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου, στο Μικρό Μουσικό

    Θέατρο (Βείκου 33, Κουκάκι, τηλ. 210 9245644).

    Ο Ζωρζ Πιλαλί και ο Δημήτρης Πουλικάκος εμφανίζονται σήμερα και αύριο

    (10.30μμ), στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή).

    Σάββατο (24/5)

    Οι «Seeds», το συγκρότημα που κάποτε ο Muddy Waters χαρακτήρισε ως

    «Rolling Stones της Αμερικής», εμφανίζονται στο «Gagarin 205».

    Ξεκινά, στις 8μμ, στο Δημαρχείο Χολαργού (Περικλέους 55), το διήμερο

    «8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών», στο οποίο συμμετέχουν παιδικές,

    μεικτές και ανδρικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Είσοδος ελεύθερη.

    Ο Χάικ Γιαζτζιάν παρουσιάζει, σήμερα και αύριο στο «Αλάβαστρον»

    (Δαμάρεως 78, Παγκράτι) συνθέσεις του και διασκευές αρμένικων και

    αραβικών παραδοσιακών τραγουδιών.

    [33] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2003 (09:57 UTC+2)

    Αύριο, στις 8 το βράδυ, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Σταυρούπολης .

    Σημειώνεται ότι η έκθεση θα λειτουργήσει έως και τις 25 Μαΐου και περιλαμβάνει τις δουλειές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους από όλα τα τμήματα σκηνογραφίας, ζωγραφικής, παιδικά και ενηλίκων του Εργαστηρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 May 2003 - 18:13:56 UTC