Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [05] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [07] ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ"
  • [08] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΕΕ
  • [09] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [10] ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΟ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΙΣ
  • [11] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 24 ΕΕΧ
  • [12] ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΗΥΑΤΤ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΤ ΠΑΡΝΕΣ
  • [13] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΟΠΕ
  • [15] Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΡΦΟΥ
  • [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΣΤΟ
  • [19] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [20] ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΜΑΣΤΡΟΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [21] Π. ΠΑΣΣΑΛΗΣ- ΑΡΗΣ: ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ
  • [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [23] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [24] ΣΕ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ Η Β' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [25] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΕΝΥΑ ΛΟΓΩ "ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ"
  • [26] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ US COLE ΑΠΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [27] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [28] ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [29] ΑΦΙΞΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [30] ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • [32] 1ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [33] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "ΤΟ ΙΕΡΟ ΘΗΛΥ" ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ "ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ"

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (17:17 UTC+2)

    Στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς το ΣΕΒ αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας υπενθυμίζοντας τη θέση του Κ. Σημίτη ότι η κυβέρνηση έχει ανοικτό μέτωπο κατά της διαφθοράς και έχει θέσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις παράνομες συμπεριφορές στο επίκεντρο της πολιτικής της και θα την συνεχίσει χωρίς δισταγμό.

    Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλου για να επισημάνει: έχουμε τις καλύτερες συνθήκες, που ίσως υπήρχαν ποτέ, τουλάχιστον εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην ελληνική οικονομία, έχουμε πολιτική και οικονομική σταθερότητα, έχουμε μια υγιή οικονομία μέσα στην ευρωπαϊκή οικονομία, μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια, έχουμε τη διάθεση των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ., έχουμε λύσει το ασφαλιστικό, υπάρχει εργασιακή ομαλότητα στην Ελλάδα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί το επενδυτικό κλίμα και να ενισχύσουμε με συνεργασία την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και επομένως ο ΣΕΒ οφείλει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να καταθέσει και αυτός τη συνεισφορά του σ΄αυτή την προσπάθεια που χρειάζεται η χώρα.

    "Ο ΣΕΒ, προσέθεσε, οφείλει να κατανοήσει ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι βιομήχανοι ή οι εργοδότες ζητούσαν τον κρατικό παρεμβατισμό ή προστατευτισμό. Οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν και τα δικά τους ρίσκα, δεν μπορεί το σύνολο των επενδύσεων να εξασφαλίζεται από επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί αντιλήψεις του τύπου "ρίξε τους μισθούς", "μισθοί Κίνας", "απορύθμιση εργασιακών σχέσεων". Ο πληθωρισμός σχετίζεται και με διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τα κέρδη των επιχειρήσεων".

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ονομαστικά στον Πρόεδρο της Συνέλευσης Στέλιο Αργυρό, αποδοκιμάζοντας την ευθεία κομματική παρέμβαση, όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα πως τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλουν στο θεσμικό ρόλο του ΣΕΒ. "Η χώρα προχωρά μπροστά, υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά όλοι θα πρέπει να καταθέσουν και τη δική τους ευθύνη στη γενικότερη προσπάθεια για ανταγωνισμό, για τόνωση της απασχόλησης και σεβασμό στο κοινωνικό πρότυπο που έχουμε στην Ελλάδα", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (19:20 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση δεν έχει στο συρτάρι της εκλογικό νόμο» τόνισε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τον οποίο συζήτησε για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και το νέο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες πολιτικών και κομμάτων. Τέθηκαν ακόμη ζητήματα που αφορούν στην πορεία του κυβερνητικού έργου μέχρι το πέρας της ελληνικής προεδρίας.

    Ερωτηθείς για τα σενάρια που αφορούν στον εκλογικό νόμο ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι αυτά τα σενάρια δεν τα επεξεργάζεται η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως εξετάζονται γενικά πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει συμβολή στην ποιότητα της δημοκρατίας. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του και εκείνος θα αποφασίσει για την ανάληψη οποιαδήποτε πρωτοβουλίας.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε ακόμη με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα γίνει στις 20 Μαΐου και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες ο κ. Λαλιώτης ανέπτυξε στον πρωθυπουργό δικές προτάσεις του για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές ενόψει των πρωτοβουλιών που αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουλίου.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς Υγείας Κώστα Στεφανή και Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αγκυρα, 15 Μαϊου 2003 (19:24 UTC+2)

    Σε "παρενόχληση" των αεροσκαφών τους από ελληνικά μαχητικά αποδίδουν τώρα οι τούρκοι στρατηγοί την προχθεσινή προκλητική συμπεριφορά των δυνάμεών τους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ανακοίνωση του κέντρου Τύπου του Γενικού Επιτελείου της γείτονος αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια ασκήσεων από την Ελλάδα, στις 13 Μαΐου 2003, στην περιοχή μεταξύ των νησιών Λήμνος και Λέσβος, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16, που βρίσκονταν έξω από τη ζώνη που ορίζονταν στη ΝΟΤΑΜ και εντός του διεθνούς εναερίου χώρου του Αιγαίου».

    «Τα τουρκικά αεροσκάφη επέδειξαν τη δέουσα αντίδραση σε αυτή την παρενόχληση των μονάδων των Αεροπορικών μας Δυνάμεων, που βρίσκονταν εντός του διεθνούς εναέριου χώρου του Αιγαίου και εκτός της ζώνης που ορίζονταν στη ΝΟΤΑΜ. Οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν για τα επικίνδυνα αποτελέσματα αυτής της παρενόχλησης από ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα στο Αιγαίο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (18:12 UTC+2)

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής. Κεντρικό σημείο των προτάσεων της ΝΔ είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία από 3,5 σε 5% του ΑΕΠ σταδιακά. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, τα θεμέλια του προγράμματος του κόμματός του για την παιδεία είναι η συνεννόηση με τους πολίτες και οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις του.

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, την κατάργηση των τεχνικών λυκείων και τη δημιουργία επαγγελματικών λυκείων, την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου, τη μείωση των εξεταζόμενων πανελλαδικά μαθημάτων στη Γ΄ Λυκείου από 9 σε 6, τη λειτουργία ολοήμερων δημοτικών σχολείων και τη φοίτηση όλων των νηπίων στο νηπιαγωγείο.

    Προβλέπονται ακόμη η δυνατότητα αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα ΤΕΙ, η οικονομική ενίσχυση και η χορήγηση δανείων στους άπορους φοιτητές, η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου για αξιόποινες πράξεις και μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου και η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ με άρση του συνταγματικού κωλύματος.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας τις αρχές και τους άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι θα πρέπει όλες οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχουν υψηλή ποιότητα γνώσεων και δεξιοτήτων, κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης να δίνει διεξόδους και επιλογές σε όλους, η εκπαιδευτική διαδικασία να διαρκεί "δια βίου", να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες, να συνδεθεί άμεσα η εκπαίδευση και το περιεχόμενο σπουδών με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας, να υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και κατάρτιση και να αποκατασταθεί η αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προτεραιότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση, η κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση και η ενδυνάμωση της αξίας των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

    Νωρίτερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς, χαρακτήρισε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ως τη μετουσίωση της ιδεολογίας του σε πολιτική πράξη. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να θέσει ως πρώτη επιλογή την επένδυση στη γνώση. Τόνισε ακόμη την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, εγκατάλειψης του ερασιτεχνισμού, αύξησης των δημοσίων δαπανών για την παιδεία και συστηματικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα.

    Παρουσιάζοντας και αυτός τους βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ επισήμανε πως πρέπει η παιδεία να συγκροτεί μια κοινωνία με αξίες και αρχές, όλες οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχουν υψηλή ποιότητα γνώσεων και δεξιοτήτων, η συμμετοχή στην εκπαίδευση να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια, την άμιλλα και την αξιοκρατία και η εκπαιδευτική διαδικασία να καλλιεργεί τη συνθετική ικανότητα και την κριτική σκέψη.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, τόνισε: «Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία αποτελεί μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, η εφαρμογή της οποίας ανοίγει ορίζοντες στην νέα γενιά. Αυτή η ουσιαστική και πραγματική μεταρρύθμιση είναι σίγουρο ότι θα φέρει την Ελλάδα από αύριο να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

    Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του κ. Καραμανλή:

    "Θέλω, πριν από οτιδήποτε άλλο, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή. Και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όσους είναι σήμερα εδώ, ενώ δεν ανήκουν στο κόμμα μας. Η παρουσίαση από ένα κόμμα του κυβερνητικού προγράμματός του (και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα όπως η Παιδεία) είναι, αναμφισβήτητα, σημαντική ώρα. Ώρα ευθύνης. Όταν προτείνεις ουσιαστικές καινοτομίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, αισθάνεσαι ασφαλώς ότι δεν έχουν θέση, ούτε οι φτηνοί εντυπωσιασμοί, ούτε τα κενά περιεχομένου λόγια. Θέση έχει μόνο ο ειλικρινής, ο ξεκάθαρος, ο ουσιαστικός πολιτικός λόγος. Αντιλαμβανόμαστε πως, αυτές τις ώρες, η κοινή γνώμη μετρά την Κυβέρνηση του αύριο, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετρά κυρίως τις βάσιμες προσδοκίες που μπορεί να έχει από αυτήν. Και, εμείς τοποθετούμαστε, ξεκάθαρα: ο πήχης θέλουμε να είναι ψηλά.

    Στην προσπάθεια που κάνουμε, να πείθουμε καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες για τη νέα διακυβέρνηση που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, το πρόγραμμά μας έρχεται να διαδραματίσει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο. Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών για μια αποτελεσματική Κυβέρνηση, για όλους τους Έλληνες, ότι κι αν ψήφισαν χτες. Ανακοινώνοντας το πρόγραμμά μας, μοιραζόμαστε με κάθε πολίτη το όραμά μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα: Ποιά Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε. Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ποιά είναι τα πραγματικά όπλα μας. Ποιός είναι ο ουσιαστικότερος, σύμμαχός μας.

    Για μας οι δρόμοι του μέλλοντος ξεκινούν από τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Οδηγοί μας στη νέα διακυβέρνηση είναι ο Πολιτισμός και η Παιδεία. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός λειτουργεί ως δύναμη συνοχής, ανάτασης και παραγωγής ιδεών. Πιστεύουμε ότι η νέα μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού στην Ευρώπη των ''25'', αλλά και στον κόσμο έρχεται, βρίσκεται στην ανάδειξη πολιτισμικών προτύπων, αρχών και αξιών. Πιστεύουμε ότι, πρώτ' απ' όλα, πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία. Γιατί η Παιδεία είναι η γέφυρα που μας οδηγεί στο νέο περιβάλλον. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στις πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν και τον τρόπο που πρέπει να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να παράγουμε, να εξασφαλίσουμε ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Είναι η γέφυρα που πρέπει να διασχίζει κάθε νέα και νέος. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

    Τη νέα εποχή θα την κερδίσουν οι λαοί που θα επενδύσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην εκπαίδευση, τη μόρφωση, την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες, τη νέα γενιά. Στο νέο αιώνα ατμομηχανή της ανάπτυξης, βασικός, αλλά και δίκαιος, μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος, είναι η εκπαίδευση. Ο πλούτος του αύριο είναι συνώνυμος με τη γνώση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσουμε πολλαπλές ευκαιρίες, μεγαλύτερες δυνατότητες, περισσότερες επιλογές, για κάθε πολίτη, κάθε νέα και νέο. Αυτό μπορεί να είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας στον αδυσώπητο ανταγωνισμό του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και την αλήθεια αυτή την αντιλαμβάνονται όλες οι ελληνικές οικογένειες. Γι' αυτό ακριβώς διαθέτουν τα πάντα για τις σπουδές των παιδιών τους. Και γι' αυτό ακριβώς η πολιτική δεν μπορεί, ούτε να προσποιείται άγνοια ούτε να επικαλείται προφάσεις. Η ισχυρή Ελλάδα και η συνεκτική κοινωνία, που όλοι οραματιζόμαστε απαιτεί να επενδύσουμε στην Παιδεία με την πιο πλατιά έννοιά της.

    Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών, η παράταξη που εκσυγχρόνισε τη χώρα και χάραξε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Σήμερα, έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για να κάνουμε το όραμα αυτό πραγματικότητα. Σχέδιο και πρόγραμμα για μία Ελλάδα που να γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Για μια κοινωνία στην οποία να δημιουργούν και να προοδεύουν όλοι οι Έλληνες. Όραμά μας είναι μία νέα, καλύτερη Ελλάδα. Η Ελλάδα που, με την ισχυρή οικονομία της, θα παράγει πλούτο για όλους. Η Ελλάδα της ισότητας ευκαιριών, στην οποία θα δίνονται, σε όλους τους Έλληνες, οι ίδιες σημαντικές δυνατότητες να βελτιώσουν την ζωή τους. Η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής, που θα βάλει φραγμό στη διεύρυνση της φτώχειας και την περιθωριοποίηση των πολιτών. Η Ελλάδα της αξιοκρατίας, όπου όσο ικανότερος είναι κάποιος και όσο σκληρότερα δουλεύει τόσο ψηλότερα θα φτάνει. Η Ελλάδα που θα έχει αξιοπιστία και θα εμπνέει σεβασμό.

    Αυτή η νέα Ελλάδα, που θέλουμε (και ασφαλώς μπορούμε) περνά μέσα από ένα πραγματικά καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Γι' αυτό ξεκινήσαμε και την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός μας από την Παιδεία. Στόχος μας είναι, να κάνουμε το χώρο αυτό καλύτερο. Όχι με λόγια. Με έργα. Με περισσότερη δουλειά και μεγαλύτερη διάθεση από όλους.

    Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με την άποψη ότι το εκπαιδευτικό σύστημά μας χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί. Να κρατήσουμε τα καλά που υπάρχουν, (που οφείλονται κυρίως στο φιλότιμο και το μεράκι των ανθρώπων της εκπαίδευσης) και να διορθώσουμε τις πολλές ατέλειες και αδυναμίες. Η κατάσταση είναι γνωστή. Παρουσιάστηκε, άλλωστε, και κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης. Αυτός ο τόπος, που γέννησε και διέδωσε σ΄ ολόκληρο τον κόσμο την έννοια της Παιδείας και του Πολιτισμού, στέλνει σήμερα, αλλού τα παιδιά του για σπουδές. Περηφανευόμαστε για τον Πολιτισμό μας, αλλά είμαστε οι πρώτοι μεταξύ των «15 στην εξαγωγή φοιτητών. Μας πνίγει η ανεργία, αλλά χρηματοδοτούμε με το φοιτητικό συνάλλαγμά μας τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο εξωτερικό. Αναγνωρίζουμε μη κρατικά πανεπιστήμια που λειτουργούν ακόμα και στα Βαλκάνια, αλλά δεν επιτρέπουμε την ίδρυσή τους στη χώρα μας.

    Πορευόμαστε ήδη στον 21ο αιώνα, αλλά έχουμε ακόμη διπλές βάρδιες στα σχολεία. Έχουμε σχολές που προετοιμάζουν τους νέους μας για επαγγέλματα που εγκαταλείφθηκαν, αλλά δεν έχουμε σχολές για την εκπαίδευση που απαιτεί η νέα αγορά, η νέα οικονομία, η κοινωνία της πληροφορίας. Τα σχολεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Τα προβλήματα στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, αντί να επιλύονται, στοιβάζονται σε αδιέξοδα. Η Πληροφορική παραμένει για τους περισσότερους μαθητές προσωπικό ζήτημα.

    Η δήθεν δωρεάν Παιδεία κατάντησε, σήμερα, το πιο μεγάλο οικονομικό βάρος για χιλιάδες οικογένειες. Κοστίζει περίπου 1,5 εκατ. δρχ. τον χρόνο για κάθε παιδί στο Λύκειο! Στέλνει όλο και περισσότερους μαθητές στην παραπαιδεία. Η μάθηση ξένων γλωσσών στην Ελλάδα εγγίζει τα 880 εκατ. ? (300 δις δρχ.) τον χρόνο. Οι Έλληνες πληρώνουν με τους φόρους ένα πανάκριβο, αλλά υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα και το ξαναπληρώνουν στα φροντιστήρια. Απέχουμε πολύ από τις ανάγκες του παρόντος και ακόμη περισσότερο από τις αξιώσεις που υπαγορεύει ο νέος αιώνας.

    Το χάσμα που μας χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστιο. Στους περισσότερους εκπαιδευτικούς δείκτες είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης: Είμαστε στις τελευταίες θέσεις των «15 αλλά και στην τελευταία θέση της κατάταξης στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία. Είμαστε τελευταίοι στη δια βίου εκπαίδευση. Τελευταίοι σ΄ ό,τι αφορά το ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου. Προτελευταίοι σ΄ ό,τι αφορά την ευρεσιτεχνία. Ενδέκατοι στις δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία. Το ποσοστό που δεσμεύει η Κυβέρνηση για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης προσεγγίζει μόλις το 1/3 του αντίστοιχου μέσου ποσοστού των χωρών της Ε.Ε.! Η Κυβέρνηση, ενώ διπλασίασε τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μείωσε σημαντικά τις δαπάνες ανά φοιτητή! Δαπανά μόλις το 40% του μέσου όρου της Ε.Ε. ανά φοιτητή, ενώ η προτελευταία χώρα (η Ισπανία) δαπανά το 69% και η πρώτη, (η Σουηδία) το 167%.

    Είναι πλέον κοινός τόπος στη χώρα μας να χαρακτηρίζεται η Παιδεία "εθνική υπόθεση". Για την Κυβέρνηση, όμως, η "εθνική υπόθεση" της Παιδείας έχει μετατραπεί σε χώρο, όπου οι εναλλασσόμενοι υπουργοί εμπνέονται "μεταρρυθμίσεις", αποπειρώνται να τις εφαρμόσουν, και εξασκούνται δίκην μαθητευόμενων μάγων, μέχρι να έρθει η ώρα να αντικατασταθούν οι ίδιοι και οι μεταρρυθμίσεις τους από τον επόμενο.

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, είναι η απάντησή μας σε αυτή την εικόνα, σ' αυτό το φαύλο κύκλο μεταρρυθμίσεων και αντιμεταρρυθμίσεων. Είναι η δέσμευσή μας στην κοινωνία και το συμβόλαιό μας με κάθε πολίτη για την πολιτική που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε. Μιλούμε με σαφήνεια και μιλούμε συγκεκριμένα. Πιστεύουμε ότι το πρώτο μέσο που έχουμε, για να σταθούμε και να ξεχωρίσουμε στον κόσμο που έρχεται είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Πρώτη επιλογή μας είναι η επένδυση στη γνώση. Η ισχυρή Ελλάδα, η συνεκτική και η ανοιχτή κοινωνία πολλαπλών επιλογών, μεγαλύτερων δυνατοτήτων και περισσότερων ευκαιριών για όλους, η κοινωνία που οραματιζόμαστε, απαιτεί ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Δύο είναι τα θεμέλια, στα οποία στηρίζουμε το πρόγραμμά μας για την Παιδεία.

    Το πρώτο είναι η συνεννόηση, η σύνθεση, η συνένωση δυνάμεων και η συναίνεση των πολιτών. Ο τόπος κουράστηκε από τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες θέλουν η εκπαίδευση, που αφορά το μέλλον των παιδιών μας, να μην αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορεί να υπάρχουν πράσινες, κόκκινες και γαλάζιες πολιτικές στην Παιδεία. Πρέπει να μάθουμε να κουβεντιάζουμε περισσότερο, να συνεννοούμαστε πιο αρμονικά, να συνθέτουμε παραγωγικά τις απόψεις μας. Μόνον με την επιστράτευση και τη συστράτευση του συνόλου των δυνάμεών μας μπορούμε να δώσουμε έμπρακτη απάντηση σε όλους τους Έλληνες που απαιτούν ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό σύστημα εκπαίδευσης.

    Το δεύτερο θεμέλιο του προγράμματός μας, αφορά την προοπτική του. Οι προτάσεις που διατυπώνουμε είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Απαντούν στις σημερινές, αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες της χώρας μας για ένα σύγχρονο και ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το πρόγραμμά μας διαθέτει πράγματι τα στοιχεία, αυτά. Γι' αυτό θέλω να συγχαρώ το Γιώργο Σουφλιά και όλους όσοι εργάστηκαν στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος. Οπως επίσης και τον Συντονιστή Παιδείας Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον υπεύθυνο του Τομέα Γιώργο Καλό, τον αναπληρωτή του Τομέα Μιχάλη Παπαδόπουλο και βεβαίως όλους τους συναδέλφους και τους τεχνοκράτες που συμμετέχουν στον Τομέα Παιδείας και συνεισέφεραν στην εξαιρετική δουλειά που έγινε.

    Το κυβερνητικό πρόγραμμά μας δίνει μια συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση, στο ερώτημα τι είδους Παιδεία θέλουμε. Αρχές και άξονες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής είναι:

    1ον: Όλες οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχουν υψηλή ποιότητα γνώσεων και δεξιοτήτων, διότι μόνο τότε η Πολιτεία εξασφαλίζει στην πράξη την ισότητα εκκίνησης όλων των νέων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

    2ον: Κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης να δίνει διεξόδους και επιλογές σε όλους.

    3ον: Η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι και να θεωρηθεί ως λειτουργία που διαρκεί "δια βίου".

    4ον: Οι σύγχρονες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν στον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, έρευνας και αξιολόγησης.

    5ον: Να συνδεθεί άμεσα η εκπαίδευση και το περιεχόμενο σπουδών με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

    6ον: Όλοι και όλα στο εκπαιδευτικό σύστημα να αξιολογούνται.

    7ον: Να αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης και να δημιουργήσουμε λειτουργικό και αποδοτικό σύστημα στη διοίκηση και την εποπτεία της.

    8ον: Να καταρτίζουμε σωστά και να επιμορφώνουμε αποτελεσματικά τον εκπαιδευτικό.

    9ον: Να επενδύσουμε, με συνέπεια και συνέχεια στην ποιοτική ανάπτυξη του συστήματος, ξεριζώνοντας τον κομματισμό.

    Δεν πρόκειται να επεκταθώ σε επιμέρους αναφορές. Θέλω, όμως, να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη μεγάλη μας δέσμευση: Οι δημόσιες δαπάνες για την Εκπαίδευση, από 3,5% που είναι σήμερα, να φθάσουν σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ. Και οι αυξημένοι πόροι να οδηγήσουν σε ποιοτικά καλύτερες υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους. Το πρόγραμμά μας θέτει τρεις σημαντικές προτεραιότητες, τρεις μεγάλους στόχους.

    Ο πρώτος είναι να φέρουμε την ποιότητα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλάζοντας ρυθμούς και πολιτικές και επιφέροντας ουσιαστικές αλλαγές.

    Ο δεύτερος είναι να επενδύσουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου εκπαίδευση.

    Έχουμε πει πολλές φορές (και το επαναλαμβάνω) ότι για μας, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα είναι η ανεργία. Το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής συνοψίζεται στο τρίπτυχο "Εκπαίδευση - Ανάπτυξη - Απασχόληση". Κλειδί στην τόνωση της απασχόλησης είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατό να συνθλίβουμε τα παιδιά σε ένα ψυχοκτόνο σύστημα Παιδείας, για να τους πούμε, μετά από 20 χρόνια στα θρανία πως δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Οι νέες και οι νέοι μας πρέπει να αποκτούν τα εφόδια που απαιτεί η νέα εποχή. Το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζεται διαρκώς στις γρήγορες εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Και αυτό, πέρα από τα αρχικά εφόδια, σημαίνει συνεχή κατάρτιση. Και η κατάρτιση μπορεί να είναι αποτελεσματική, όταν εδράζεται σε μια ευρύτερη επαγγελματική εκπαίδευση, χωρίς πρόωρες εξειδικεύσεις.

    Ο τρίτος μεγάλος στόχος μας αφορά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας: Να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Να αποκτήσουν, και πάλι, τα πτυχία μας δυναμικό αντίκρισμα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

    Καταλήγοντας, εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι, στη σημερινή εκδήλωση, δεν παρουσιάστηκαν κάποιες ακόμα κομματικές εξαγγελίες, για τον πολύπαθο χώρο της Παιδείας. Παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα. Με θέσεις τολμηρές και καλά μελετημένες. Που έχουν συνοχή. Που είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Που συνθέτουν πλήρη, μεταρρυθμιστική πρόταση. Που είναι αποτέλεσμα μελέτης και διαλόγου. Όμως! Στα μεγάλα θέματα, ο διάλογος είναι συνεχής. Δεν σταματά. Η συνεννόηση, η σύνθεση και η συναίνεση αποτελούν βασική αρχή της πρότασής μας. Ως κόμμα, έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες στο σχέδιο μας για τη νέα διακυβέρνηση:

    Είναι -πρώτον- η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, η επένδυση στη γνώση και τις νέες τεχνολογίες.

    Και δεύτερον, είναι η επανίδρυση του κράτους η μετάβαση σ΄ ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, πραγματικά ανθρώπινο και αποτελεσματικό.

    Χρειάζεται δουλειά απ' όλους για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και μας αξίζει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική, ευκαιριών και ελπίδας, για όλους. Για κάθε οικογένεια. Για κάθε νέα και νέο. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται ένα νέο όραμα. Και το όραμα αυτό ξεκινά από την Παιδεία. Η απόφασή μας είναι δεδομένη: Να δώσουμε στον καθένα την ευκαιρία να πετύχει. Να δώσουμε σε κάθε πολίτη περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερες δυνατότητες, ίσες ευκαιρίες. Χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Είναι η ώρα να τραβήξουμε μπροστά. Να επιχειρήσουμε άλμα ποιότητας και δημιουργίας. Να ζωντανέψουμε την ελπίδα και να κάνουμε πράξη το όραμα. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας. Να σηκώσουμε τον πήχη ψηλά. Να κάνουμε την Πατρίδα μας κέντρο Παιδείας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Εμείς να παράγουμε Παιδεία. Εμείς να παράγουμε Πολιτισμό.

    Οι νέοι καιροί απαιτούν πολιτικές, ικανές να ελευθερώσουν τις πολλές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να στηρίξουν τους αγώνες τους. Η νέα εποχή απαιτεί νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέα δυναμική. Απαιτεί γνώση και τολμηρές πρωτοβουλίες. Προχωρούμε σταθερά, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα διακυβέρνηση. Είμαστε ισχυροί και είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Φέρνουμε μια νέα πολιτική Εμπιστοσύνης και Συμμετοχής. Χωρίς υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Αλλά με δουλειά, με έμπνευση, με συμμετοχή. Γιατί τίποτα μεγάλο δεν γίνεται από έναν ή από λίγους. Αλλά και γιατί κανένας στόχος δεν είναι ακατόρθωτος, όταν εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον, όταν συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Εμείς στοχεύουμε ψηλά. Οραματιζόμαστε, αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε για τον τόπο μας. Γιατί ξέρουμε τις δυνατότητες του Έλληνα. Γιατί εμπιστευόμαστε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, χωρίς να ρωτούμε τι ψήφισαν χτες. Γιατί πιστεύουμε στη νέα, στην σπουδαία νέα γενιά της Πατρίδας μας. Γιατί όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, τη νέα προοπτική, το καλύτερο αύριο".

    Ακολουθεί η ομιλία του κ. Σουφλιά:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Κυρίες και κύριοι,

    Σας ευχαριστούμε θερμά όλους για την παρουσία σας στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Είναι τιμή για εμάς η συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση διακεκριμένων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πνευματικής ηγεσίας του τόπου. Θα μου επιτρέψετε όμως, να ξεκινήσω την ομιλία μου με μία γενικότερη τοποθέτηση για τα χαρακτηριστικά του προγραμματικού λόγου των κομμάτων.

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα ενός κόμματος είναι η μετουσίωση σε πολιτική πράξη της ιδεολογίας του. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει ανάγκη από την ειλικρίνεια και τη συνέπεια του πολιτικού λόγου. Τα κόμματα ζητούν από το λαό να τα εμπιστευτεί, για να ασκήσουν μία συγκεκριμένη πολιτική για την οποία έχουν δεσμευτεί δημόσια. Πόσο συχνά όμως βλέπουμε να γίνονται έτσι τα πράγματα; Για να έρθω στη σημερινή πραγματικότητα, τι από όσα πράττει η σημερινή κυβέρνηση το είχε πει στον ελληνικό λαό προεκλογικά; Σχεδόν τίποτα Και τι από όσα έλεγε προεκλογικά το εφαρμόζει σήμερα; Επίσης τίποτα Το να μην ασκείται η πολιτική με ξεκάθαρους όρους, με την κατάθεση συγκεκριμένων και ειλικρινών θέσεων για κάθε θέμα, πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πολιτικής ζωής του τόπου, για τους εξής λόγους:

    Πρώτον, γιατί έτσι δημιουργείται στον πολίτη μια θολή εικόνα. Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει, δεν έχει σαφή κριτήρια.

    Δεύτερον, γιατί έτσι η κυβέρνηση, η οποία εκλέγεται, δεν έχει μπούσουλα για να κυβερνήσει. Πορεύεται αυτοσχεδιάζοντας. Θυμηθείτε μόνο τις αλληλοαναιρούμενες «μεταρρυθμίσεις» και «αντιμεταρρυθμίσεις» που έχει κάνει η ίδια κυβέρνηση σε βασικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Οικονομία ή η Υγεία.

    Και τρίτον, γιατί παραδίδουμε την πολιτική στην παραπολιτική. Όταν λείπουν οι ξεκάθαρες θέσεις, αναγκαστικά έρχεται στο προσκήνιο τα παρασκήνιο. Ο λαϊκισμός. Η ψευτο-πολιτική των εντυπώσεων, αντί της πραγματικής πολιτικής των ειλικρινών επιχειρημάτων και των γενναίων πράξεων. Και έτσι, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίζεται σε κρίση.

    Η Νέα Δημοκρατία, που έχει το προσόν να έχει ξεκάθαρη ιδεολογική βάση που ανταποκρίνεται στην σύγχρονη πραγματικότητα, μπορεί να μην αποτελεί μέρος αυτού του σκηνικού. Το ζητούμενο τελικά είναι να λέμε την αλήθεια στο λαό! Ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής, είναι ο παιδευτικός της χαρακτήρας. Οι θέσεις μου αυτές για τη σημασία του συγκεκριμένου και ειλικρινούς προγραμματικού λόγου των κομμάτων μορφοποιήθηκαν όταν και πάλι ήμουν υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο από το 1986 - 89. Ένα πρόγραμμα που διατηρεί τη δυναμική του μέχρι σήμερα.

    Κυρίες και κύριοι,

    Καταθέτουμε, ξεκινώντας από τον τομέα της Παιδείας, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από αοριστολογίες ούτε από αμετροεπείς υποσχέσεις. Είμαστε σαφείς σε αυτό: μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως προτεραιότητες και για εμάς οι προτεραιότητες είναι η ανασυγκρότηση του κράτους και η επένδυση στη γνώση. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε με γνώμονα όχι τις κομματικές σκοπιμότητες, αλλά το συμφέρον του τόπου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες και τολμηρές, όπου χρειάζεται, θέσεις για κάθε θέμα, οι οποίες είναι άμεσα εφαρμόσιμες και όλες μαζί συναποτελούν ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Προτάξαμε την Παιδεία γιατί αποτελεί την κύρια υποδομή για το μέλλον του Έθνους: Διαπλάθει και αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, κατοχυρώνει την εθνική μας ταυτότητα και αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

    Στην εποχή της γνώσης η Ελλάδα, για να έχει προοπτική στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, οφείλει να θέσει ως πρώτη επιλογή την επένδυση στη γνώση με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης. Πάνω απ' όλα όμως, η Παιδεία είναι απαραίτητη για την αλλαγή νοοτροπίας που χρειαζόμαστε για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, βασική προϋπόθεση είναι η επανάσταση των αυτονόητων αληθειών, όπως είναι ο σεβασμός στους θεσμούς, η αξιοκρατία, η ειλικρίνεια, η άμιλλα, η μεγαλύτερη προσπάθεια, η λογική και φυσικά το να υπηρετεί η πολιτική μόνον το συνολικό συμφέρον. Και στην εκπαίδευση το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι λείπει ο σεβασμός σε αυτονόητες αλήθειες και αρχές. Στο Πρόγραμμά μας δεν πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Αξιοποιούμε όμως τη διεθνή και την ελληνική εμπειρία και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε βασικές, θεμελιώδεις αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.

    Δυστυχώς, όμως, η πολύπλευρη και βαθιά κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια βρίσκει το αποκορύφωμά της στην Παιδεία. Την ώρα που η Ευρώπη επενδύει στην εκπαίδευση, η Ελλάδα ξεκινάει από τη θέση της τελευταίας χώρας. Υστερεί σε ένα χώρο, που θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί. Η Δημόσια Παιδεία είναι πανάκριβη και αναποτελεσματική. Στερείται ποιότητας, είναι υποβαθμισμένη και μη ανταγωνιστική. Στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ολοφάνερος ο ερασιτεχνισμός, ο ευκαιριακός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής. Απουσιάζουν από την εκπαιδευτική διαδικασία η άμιλλα, τα κίνητρα και η αξιοκρατία, πλήττεται από τον κομματισμό και τη συντεχνιακή αντίληψη. Λείπει, σχεδόν παντελώς, από την εκπαιδευτική διαδικασία η αξιολόγηση των συντελεστών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, που είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα.

    Στους περισσότερους εκπαιδευτικούς δείκτες είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης. Θα αναφέρω μόνο έναν: Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία ανέρχονται μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν ο Μ.Ο. στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5,46% και στις χώρες που είναι υπό ένταξη είναι 5,16%. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο της φτωχής Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Την ίδια ώρα, η παραπαιδεία πλήττει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και ακυρώνει στην ουσία τη συνταγματική επιταγή για ισότητα ευκαιριών. Στη σημερινή κρίση απαντά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

    Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για συλλογικό έργο, το οποίο εκπονήθηκε από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και είναι αποτέλεσμα μελέτης και συλλογικής εργασίας βουλευτών, καθηγητών Πανεπιστημίου και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ειδικών επιστημόνων και κομματικών στελεχών, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια και ζήλο για πολλούς μήνες. Είναι όμως και αποτέλεσμα συστηματικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα: τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, τις διοικήσεις των ΤΕΙ, την ΟΛΜΕ, την ΟΛΤΕΕ, τη ΔΟΕ, αλλά και την ΟΝΝΕΔ, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τις ΔΑΚΕ και τις ΕΚΟ. Ο διάλογος αυτός ήταν γόνιμος και, ασφαλώς, θα συνεχιστεί και μετά την ανακοίνωση του Προγράμματος. Για την εκπόνησή του λήφθηκαν υπ' όψιν ασφαλώς όλες οι κατά καιρούς επίσημες τοποθετήσεις του κόμματος και τα προηγούμενα προγράμματά του. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές που μετέχουν στον Τομέα Παιδείας του κόμματος, το Συντονιστή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Τομεάρχη Παιδείας κ. Γιώργο Καλό και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, για την πολύτιμη βοήθειά τους. Εδώ επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το στέλεχος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και συνεργάτη μου στο Υπουργείο Παιδείας Σωτήρη Γκλαβά.

    Και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή για τις ιδέες του, την εμπιστοσύνη και την ουσιαστική συμπαράστασή του στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος. Στο ερώτημα τι είδους Παιδεία θέλουμε, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα δίνει μια συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση. Αναφέρω 3-4 βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής:

    1. Να συγκροτήσουμε μια κοινωνία με αξίες και αρχές, με υπεύθυνους πολίτες. Γιατί η μόρφωση δημιουργεί τον ηθικό σκελετό της κοινωνίας μας.

    2. Όλες οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχουν υψηλή ποιότητα γνώσεων και δεξιοτήτων, διότι μόνο τότε η Πολιτεία εξασφαλίζει στην πράξη την ισότητα εκκίνησης όλων των νέων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

    3. Η συμμετοχή στην εκπαίδευση να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια, την άμιλλα και την αξιοκρατία.

    4. Η εκπαιδευτική διαδικασία να καλλιεργεί τη συνθετική ικανότητα και την κριτική σκέψη, και να μαθαίνει τον μαθητή πώς να μαθαίνει.

    Βέβαια, σε μία παρουσίαση δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ σε όλες τις αλλαγές και προτάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας. Αυτά, αναλυτικά, θέλω να ελπίζω ότι θα μπορείτε να τα διαβάσετε μελετώντας το πλήρες κείμενο του προγράμματος που σας έχει διανεμηθεί. Σήμερα θα ήθελα να σταθώ στις βασικότερες από τις αλλαγές, οι οποίες καθορίζουν τη φυσιογνωμία και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος που θέλουμε να φτιάξουμε.

    Κατ΄ αρχάς θεωρώντας την επένδυση στη Γνώση ως την πρώτη επιλογή δεσμευόμαστε οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία από 3,5 %, σταδιακά να φθάσουν το 5% του Α.Ε.Π. συγκλίνοντας με τον Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλουμε να βρούμε τα χρήματα και θα τα βρούμε. Με περιορισμό της σπατάλης, με ανακατανομή των δαπανών, με αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, με νοικοκύρεμα. Αυξάνονται το μερίδιο της Παιδείας στα Κοινοτικά κονδύλια. Ας μιμηθούμε έστω και σε κάποιο ποσοστό την Ιρλανδία που το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων το επένδυσε στην Παιδεία και τα θεαματικά αποτελέσματα την δικαίωσαν.

    Και πρώτα-πρώτα θα ξεκινήσω από τις ουσιαστικές αλλαγές που προγραμματίζουμε για τη δομή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η υποχρεωτική εκπαίδευση αποτελεί τη βάση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα στο ευρύτερο πεδίο της «δια βίου εκπαίδευσης». Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν στην πραγματικότητα άχρηστη την πρώιμα εξειδικευμένη γνώση. Απαιτούν ευρύτητα βασικών γνώσεων και τρόπους σκέψης που εδράζονται σε στέρεη υποδομή. Γι΄αυτό επεκτείνουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση στα 12 χρόνια και εντάσσουμε σ΄ αυτή και το λύκειο το οποίο γίνεται υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Έτσι θα πετύχουμε ένα ευρύτερο φάσμα γνώσεων και θα διευρύνουμε το πεδίο της σκέψης τους. Επιπλέον, η κρίσιμη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος δεν θα γίνεται άκαιρα στην Γ' γυμνασίου αλλά σε ηλικία και με γνώσεις που εξασφαλίζουν περισσότερη ωριμότητα για επιλογές.

    Στο πλαίσιο της δωδεκαετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης καταργούνται τα Τ.Ε.Ε., τα οποία παρέχουν ομολογουμένως υποβαθμισμένη εκπαίδευση, και αντικαθίστανται από το Επαγγελματικό Λύκειο με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση. Κατόπιν όλων αυτών καθιερώνουμε δύο κύριους τύπους λυκείου: α) το Γενικό Λύκειο και β) το Επαγγελματικό Λύκειο στο οποίο το ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αρχίζει από τη Β΄ τάξη, ενώ συμπληρώνεται και με μαθήματα γενικής παιδείας. Στη Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου θα λειτουργούν τα εξής τρία πεδία γνωστικών κατευθύνσεων που μπορεί να επιλέγει ο μαθητής: Θεωρητικών Σπουδών, Φυσικών και Τεχνολογικών Σπουδών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών. Δεύτερον. Προγραμματίζουμε σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς δεν ερχόμαστε να ανατρέψουμε το σύστημα. Εξάλλου την νοοτροπία αυτή την αποδείξαμε στην πράξη. Ως Υπουργός Παιδείας κράτησα κάθε θετικό αλλά έκανα και τομές. Ερχόμαστε, λοιπόν, να αλλάξουμε εκείνα τα σημεία του συστήματος τα οποία θα απαλλάξουν το λύκειο, τους μαθητές και τους γονείς από τα σημερινά προβλήματα.

    Συγκεκριμένα::

    · Καταργούμε τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Β΄ λυκείου, οι οποίες μετατρέπονται σε ενδοσχολικές.

    · Μειώνουμε τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα στη Γ΄ τάξη λυκείου από 9 σε 6 και το σύνολο των διδασκόμενων μαθημάτων από 15 σε 10. Τα πολλά μαθήματα όχι μόνο διασπούν το ενδιαφέρον και περιορίζουν τη βασική γνώση, αλλά και ταλανίζουν τους μαθητές γεμίζοντάς τους με άγχος.

    · Διατηρείται ο τρόπος και το σύστημα προσδιορισμού των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    · Κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής θα ισχύουν μεταβατικά μέτρα κατοχύρωσης των αποφοίτων παρελθόντων ετών.

    Με όλα αυτά επιδιώκουμε:

    · Να εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα.

    · Να ανακτήσει το λύκειο τη μορφωτική του αποστολή και δυναμική και να προετοιμάζει τόσο για τη συνέχιση σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και την ομαλή και επιτυχή ένταξη των αποφοίτων στον χώρο εργασίας.

    · Να απαλλάξουμε τους μαθητές και τους γονείς από τον ασφυκτικό κλοιό των πανελληνίων εξετάσεων και να αυξήσουμε τον σχεδόν ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο του μαθητή.

    · Να καταπολεμηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η παραπαιδεία, που εξανεμίζει τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας.

    · Να αναβαθμισθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και να εξασφαλισθεί η ισότητα των ευκαιριών και η ισοτιμία των σπουδών.

    Τρίτον. Στην προσχολική βαθμίδα προγραμματίζουμε την κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων στο νηπιαγωγείο. Σε ό,τι αφορά το δημοτικό, πέρα από τις άλλες προτάσεις, θα δώσουμε έμφαση στην αύξηση των ολοήμερων σχολείων. Σήμερα λειτουργούν μόνο 28 ολοήμερα δημοτικά. Τα άλλα που έχουν βαπτισθεί ολοήμερα είναι τμήματα διευρυμένου ωραρίου τα οποία οι εκπαιδευτικοί εύστοχα τα έχουν χαρακτηρίσει ως «parking» παιδιών.

    Τέταρτον. Προγραμματίζουμε μια ποιοτική εσωτερική μεταρρύθμιση που αφορά όλες τις παραμέτρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εντελώς τηλεγραφικά αναφέρω:

    Την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και την αντικατάσταση των ξεπερασμένων βιβλίων. Την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου. Την κατάργηση της αυθεντίας του ενός βιβλίου.

    Την εφαρμογή κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών σε ορισμένα μαθήματα, στο πλαίσιο της σύγκλισης των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ενωμένης Ευρώπης.

    Την πλήρη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που παρέχει η εφαρμογή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

    Την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του θεσμού των προτύπων και πειραματικών σχολείων.

    Την αναμόρφωση του συστήματος Ενισχυτικής διδασκαλίας, ενός θεσμού που εφαρμόσαμε το 1993 αλλά που στη συνέχεια αφέθηκε στην τύχη του.

    Τη συστηματική οργάνωση και ενίσχυση των Σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Θεατρική παιδεία, Σχολείο και Μουσείο, Αγωγή Υγείας, κ.ά.) για την πολιτιστική και αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μας.

    Τη βελτίωση του συστήματος διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, κυρίως με την εφαρμογή της διδασκαλίας τους κατά επίπεδο γνώσης.

    Τη στήριξη των σχολείων ειδικής εκπαιδευτικής αγωγής και τη λήψη μέτρων για τη φοίτηση μαθητών με ειδικά προβλήματα εκπαίδευσης στα σχολεία της γειτονιάς τους. Κανένα παιδί δεν θα αφήσουμε να μείνει πίσω.

    Οι αλλοδαποί μαθητές πριν φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ειδικά τμήματα ετήσιας διάρκειας.

    Έμφαση δίνουμε στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

    · Επανίδρυση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ως του βασικού φορέα εκπαιδευτικής έρευνας, αξιολόγησης και επιμόρφωσης. Ενσωματώνονται σ΄ αυτό οι αρμοδιότητες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και του οργανισμού Επιμόρφωσης.

    Έρχομαι τώρα στον εκπαιδευτικό που αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την ανύψωση του επιπέδου της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί είναι από τους τελευταίους ρομαντικούς που έμειναν σ΄ αυτόν τον τόπο. Σήμερα, όμως, πολλοί λίγοι καταρτίζονται παιδαγωγικά, ελάχιστοι επιμορφώνονται και κανείς δεν αξιολογείται και όλα αυτά χωρίς δική τους ευθύνη. Επιπλέον, δεν αμείβονται ικανοποιητικά.

    Για τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζουμε:

    · Καλύτερες συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αποδοχές.

    · Υποχρεωτική Παιδαγωγική Κατάρτιση. Υποχρεωτική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα:

    · Παιδαγωγική κατάρτιση: Τα Πανεπιστήμια αναπτύσσουν εξαμηνιαίο πρόγραμμα μαθημάτων διδακτικής και παιδαγωγικής κατάρτισης, η παρακολούθηση του οποίου γίνεται μετά τη λήψη του πτυχίου και είναι υποχρεωτική για όσους πάρουν το πτυχίο τους μετά την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, προκειμένου να διοριστούν στην εκπαίδευση.

    · Υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση των προς διορισμό εκπαιδευτικών και υποχρεωτική επιμόρφωση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών κάθε 6 7 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί να παίρνουν σύνταξη χωρίς να έχουν επιμορφωθεί έστω και μια φορά

    Θα αναφερθώ τώρα στο μεγάλο θέμα της αξιολόγησης. Όλοι και όλα στην εκπαίδευση πρέπει να υπόκεινται στη λειτουργία της αξιολόγησης. Και το δυστύχημα είναι ότι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζεται η αρχή αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν αξιολογείται το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί! Μάλιστα, το σύστημα αξιολόγησης που είχαμε θεσμοθετήσει το 1992 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το κατήργησε αφήνοντας την εκπαίδευση χωρίς αξιολόγηση για πάνω από μια εικοσαετία. Σήμερα δεν γίνεται αξιολόγηση. Θεσμοθετήθηκε αλλά λόγω του θεσμού της θητείας οδηγείται στις καλένδες, αφού, για παράδειγμα, αξιολογητής και αξιολογούμενος θα είναι συνυποψήφιοι για επιλογή σε κάποια θέση στελέχους της εκπαίδευσης! Προγραμματίζουμε: Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού έργου ανά σχολική μονάδα, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού γίνεται από τον Σχολικό Σύμβουλο της ειδικότητάς του για την παιδαγωγική και διδακτική του ικανότητα και από τον Διευθυντή για τις δραστηριότητες και την προσφορά του στο σχολείο. Είναι υποχρεωτική για όλους τους εκπαιδευτικούς και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

    Για την αξιολόγηση των μαθητών προγραμματίζουμε στο δημοτικό και το γυμνάσιο γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις 2 φορές το χρόνο, στο μισό του διδακτικού έτους και τον Ιούνιο και αυτές θα αρχίζουν από την Ε΄ δημοτικού. Με νέου τύπου ερωτήσεις, εκ των οποίων οι μισές θα είναι κρίσεως, θα βοηθήσουμε τον μαθητή από το δημοτικό να μαθαίνει πώς να μαθαίνει αλλά και να καλλιεργεί την αφαιρετική, τη συνθετική και την κριτική ικανότητά του. Σημειώνουμε ότι ο μηχανισμός της κριτικής γνώσης του μαθητή δεν αναπτύσσεται στη Β΄ και Γ΄ τάξη λυκείου, όπως επεδίωξε η δήθεν μεταρρύθμιση του 1998 (και ό,τι απέμεινε απ΄ αυτή), αλλά με την άσκηση του μαθητή στον γραπτό και οργανωμένο λόγο από το δημοτικό σχολείο.

    Για την επιπρόσθετη εργασία καθιερώνεται ειδικό εξεταστικό επίδομα για τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά τη Διοίκηση και Εποπτεία των Σχολείων, το σημερινό σύστημα εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη των εκπαιδευτικών λειτουργιών. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο: Ο θεσμός της θητείας και οι αναξιοκρατικές κομματικές επιλογές. Αυτό επιφέρει αίσθημα ανασφάλειας και ικανά στελέχη αποφεύγουν την άσκηση διοίκησης. Προγραμματίζουμε: Την καθιέρωση αξιοκρατικών, διαφανών και μετρήσιμων κριτηρίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Την κατάργηση της θητείας και την καθιέρωση της μονιμότητας των στελεχών της εκπαίδευσης από του βαθμού του Διευθυντή (όπως αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η θητεία των στελεχών ακυρώνει στην πράξη την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    Θέλω δε να υπογραμμίσω ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης και η αξιολόγηση θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, μόνον αν αποτελούν εσωτερική λειτουργία των εκπαιδευτικών χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.

    Για όλα αυτά τα θέματα: επιμόρφωσης, αξιολόγησης και διοίκησης θα βρείτε αναλυτικές, συγκεκριμένες και έτοιμες για εφαρμογή προτάσεις στο πρόγραμμά μας. Έρχομαι τώρα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Καθήκον της Πολιτείας είναι να παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, όμως, η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει το δικαίωμα δραστηριοποίησης στον εκπαιδευτικό χώρο, όπου τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προσφέρουν θετικό έργο. Το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι κατοχυρωμένο για όλους και αποτελεί πάγια θέση μας. Για το θέμα της σχολικής στέγης θα ήθελα να επισημάνω ότι σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.) πάνω από το Ό των σχολείων λειτουργεί σε διπλοβάρδιες. Όπως κάναμε και την τριετία 1991-1993, θα επιδιώξουμε την ταχύρρυθμη κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας, ώστε να καταστεί δυνατή η πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων. Όσον αφορά τους αναπληρωτές είναι πάγιες οι θέσεις μας, έτσι όπως προκύπτουν και από τις προτάσεις μας για νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Είναι δεδομένο ότι η ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών, αλλά και των πολιτών ως προς τη θέση τους στην αγορά εργασίας εξαρτάται αποκλειστικά, στη σημερινή εποχή της γνώσης, από το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισής τους. Σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει συνεχώς και σε ένα περιβάλλον με γρήγορες εξελίξεις, για να είναι η κατάρτιση αποτελεσματική πρέπει να εδράζεται σε μια ευρύτερη και στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς πρόωρες εξειδικεύσεις. Στο σημείο αυτό απέτυχαν παταγωδώς τα ΤΕΕ. Γι' αυτό στη θέση τους καθιερώνουμε το Επαγγελματικό Λύκειο, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως. Σε ότι αφορά στα Ι.Ε.Κ., ένα πολύ σημαντικό θεσμό που λειτούργησε το 1992 η Ν.Δ., παρατηρείται εκφυλισμός της λειτουργίας τους. Επιπλέον το σύστημα πιστοποίησης της επαγγελματικής επάρκειας στη χώρα μας είναι αναξιόπιστο, πράγμα που τινάζει στον αέρα ολόκληρο το σύστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Προγραμματίζουμε:

    1. Την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας των Ι.Ε.Κ. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι' αυτό: οι εκπαιδευτές να προέρχονται απ' την αγορά εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης να συντάσσονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να μην παγιώνονται οι ειδικότητες, όπως γίνεται στα σχολεία.

    2. Την αξιολόγηση των υφισταμένων Ι.Ε.Κ.

    3. Την ανάπτυξη αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης

    Η πιστοποίηση της άτυπης κατάρτισης και ο συντονισμός όλων των μορφών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Προγράμματός μας.

    Προγραμματίζουμε επίσης τη θεσμοθέτηση:

    του Ανώτατου Συμβουλίου Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και

    του Κέντρο Παρακολούθησης και Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων αρμόδιου για την έρευνα των αναγκών σε επαγγελματικά προσόντα και την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

    Έρχομαι τώρα στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία παράγουν στελέχη εφαρμογής υψηλής ποιοτικής στάθμης και υπάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε σημαντικό για να βελτιώσει το επίπεδο των Ιδρυμάτων, αλλά όμως με Νόμο μετονόμασε τα ΤΕΙ από Τριτοβάθμια σε Ανώτατα. Η πρακτική της μετονομασίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε Ανώτατα, μόνο δια νόμου, δεν συνάδει με την εικόνα ενός σοβαρού, ευρωπαϊκού κράτους. Και να σκεφθείτε ότι ένα χρόνο μετά το νόμο, η Κυβέρνηση το 2002 μείωσε τις δαπάνες για τα ΤΕΙ κατά 2,2%.

    Για την αναβάθμιση των ΤΕΙ προγραμματίζουμε:

    Πρώτον, τη χρηματοδότηση και την επαρκή στήριξη όλων των ΤΕΙ της χώρας για μία περίοδο τεσσάρων ετών για να βελτιωθούν στην ποιότητα των εργαστηρίων, στα προγράμματα σπουδών, στα ακαδημαϊκά προσόντα του διδακτικού προσωπικού. Δεύτερον, την αξιολόγηση όλων των ΤΕΙ, μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, και όσα έχουν φθάσει τα Πανεπιστημιακά standards να αποκτούν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, δηλαδή το δικαίωμα αυτοδύναμης οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών και το δικαίωμα έρευνας. Τρίτον, τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των 17 ειδικοτήτων που εκκρεμούν. Ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος δεν μπορεί να δίνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

    Για τα ΤΕΙ ισχύουν κατ' αντιστοιχία όσα αναφέρονται στο πρόγραμμά μας για τα ΑΕΙ.:

    Για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Για τον εσωτερικό κανονισμό.

    Για την ανάπτυξη της δια βίου εκπαίδευσης-εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Για τις υποτροφίες και τις οικονομικές ενισχύσεις. Για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

    Στα ΤΕΙ θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μονάδων για τη δια βίου και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Το τελευταίο μέρος της παρουσίασής μου αναφέρεται στα Πανεπιστήμια. Οι αδυναμίες και τα προβλήματα που έχουν σωρευθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι σε όλους γνωστά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν καταφέρει να απομακρυνθεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο από την Ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Βέβαια υπάρχουν καλά τμήματα στα Πανεπιστήμιά μας, όμως η γενική εικόνα είναι μία: Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο υστερεί και πάσχει. Αφού κατήργησαν τον Ν.2083 που ψηφίστηκε το 1992, που εξόπλιζε τα Πανεπιστήμια με θεσμούς και τις αναγκαίες αλλαγές, προχώρησαν στο διπλασιασμό του αριθμού των εισαγομένων χωρίς καμμία ουσιαστική μέριμνα για την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν άστεγα τμήματα και έγινε αλόγιστη ίδρυση νέων Τμημάτων με απίθανους τίτλους. Η Ανώτατη εκπαίδευση είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Με το πρόγραμμά μας θέλουμε να πετύχουμε

    Να παρέχουν τα ΑΕΙ της Ελλάδας πτυχία με διεθνή αξία διευρύνοντας τις ευκαιρίες επιστημονικής και επαγγελματικής εξέλιξης των νέων μας.

    Να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες και την υποδομή για να ενταχθούν και να διακριθούν τα ΑΕΙ στα δημιουργούμενα ευρωπαϊκά δίκτυα.

    Να κάνουμε πράξη την οικονομική και διοικητική αυτοτέλειά τους.

    Να διασφαλίσουμε τη διαρκή σύνδεση του Πανεπιστημίου με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

    Να πρωταγωνιστήσουν τα Πανεπιστήμια στην δια βίου και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την δυνατότητα ίδρυσης αντίστοιχων μονάδων.

    Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι οι βασικές πανεπιστημιακές σπουδές πρέπει να έχουν διάρκεια 4 ετών.

    Θα αναφερθώ τώρα με μεγάλη συντομία σε ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές των Πανεπιστημίων.

    1. Για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Η πορεία κάθε Πανεπιστημίου είναι ανάγκη να χαράσσεται μετά από σοβαρό Προγραμματισμό και να παύσει η αποσπασματική μέχρι τώρα ανάπτυξή του. Όλα τα ΑΕΙ της χώρας προγραμματίζουμε να λειτουργούν με στρατηγικό σχεδιασμό και τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα. Το Τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα προσδιορίζει χρονικά, ποσοτικά και οικονομικά τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές και γενικότερες αναπτυξιακές ανάγκες του Α.Ε.Ι. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες ιδρύσεις ή καταργήσεις ή συγχωνεύσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε ΑΕΙ υποβάλλεται στο ΥΠΕΠΘ για συζήτηση, έγκριση, μόνον ως προς το οικονομικό σκέλος, και υπογραφή δεσμευτικής και για τα δύο μέρη «προγραμματικής συμφωνίας» για την υλοποίησή τους. Τα ΑΕΙ δεσμεύονται να υλοποιήσουν τις δράσεις του προγράμματος επί ποινή διακοπής χρηματοδοτήσεων. Το δε Υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται να χορηγεί έγκαιρα όλες τις συμφωνηθείσες χρηματοδοτήσεις. Προγραμματίζουμε επίσης τετραετή προγραμματισμό νέων θέσεων στο πλαίσιο του 4ετούς επιχειρησιακού προγράμματος.

    · Η Πρυτανεία κάθε ιδρύματος υποβάλλει στο ΥΠΕΠΘ τεκμηριωμένες τις ανάγκες των τμημάτων του σε νέο προσωπικό.

    · Το ΥΠΕΠΘ καθορίζει την ανά ίδρυμα κατανομή και η Σύγκλητος κατανέμει τις θέσεις του ιδρύματος στα τμήματα.

    Ο καθορισμός του αριθμού εισαγομένων σε κάθε Πανεπιστήμιο θα γίνεται μετά από σοβαρό διάλογο του ΥΠΕΠΘ με το Πρυτανικό Συμβούλιο. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται σήμερα, το Υπουργείο να αγνοεί εντελώς τις απόψεις των Πανεπιστημίων. Με τον τετραετή προγραμματισμό και την δεσμευτική συμφωνία πολιτείας και Πανεπιστημίου για το οικονομικό του σκέλος, γίνεται ουσία και πράξη η οικονομική και διοικητική του αυτοτέλεια και το Πανεπιστήμιο παύει να γίνεται επαίτης του Υπουργείου Παιδείας.

    2. Για τον εσωτερικό κανονισμό. Δυστυχώς, η ουσιαστική ανυπαρξία εσωτερικών κανονισμών τραυματίζει την νοοτροπία της Πανεπιστημιακής κοινότητας και οδηγεί τα Πανεπιστήμια σε δυσλειτουργία.

    Προβλέπουμε όλα τα ΑΕΙ να εφαρμόσουν το νόμο και να λειτουργούν με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με τον οποίον σύμφωνα με τον Νόμο τα ίδια τα ΑΕΙ θεσπίζουν τους όρους λειτουργίας τους. Περιλαμβάνει τα καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου της τήρησης των θεσπισμένων κανόνων καθώς και τις κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασής τους. Σήμερα ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος. Έτσι, θα αντιμετωπισθούν και περιπτώσεις μελών ΔΕΠ που δεν διακρίνονται για τη συνέπειά τους στην άσκηση των διδακτικών τους καθηκόντων και θα εξαλειφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο των μεγάλων κενών στο ημερήσιο πρόγραμμα που παρατηρείται σε ορισμένες Σχολές και Τμήματα, γεγονός που καθιστά προβληματική την τακτική φοίτηση των φοιτητών.

    3. Για το πρόγραμμα σπουδών. Είναι γνωστό ότι μαθήματα βασικών γνώσεων π.χ. του πρώτου έτους εξετάζονται μέχρι το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών με αποτέλεσμα να καταργείται η επιστημονική αλληλουχία και η επαγωγική κατάκτηση της γνώσης και να μην βοηθούνται οι φοιτητές για την ταχύτερη αποφοίτησή τους.

    Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε δύο περιόδους: Η πρώτη περίοδος διαρκεί τέσσερα (4) εξάμηνα και περιλαμβάνει τις βασικές γνώσεις της αντίστοιχης επιστήμης.

    Προϋπόθεση για την παρακολούθηση μαθημάτων της δευτέρας περιόδου αποτελεί η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα της πρώτης. Κατ' εξαίρεση, και εφόσον έχει αποτύχει σε δύο μόνο μαθήματα, μπορεί ο φοιτητής μόνο να παρακολουθήσει και όχι να εξετασθεί στα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων της δευτέρας περιόδου. Το σύστημα σπουδών δύο περιόδων ισχύει για τους νέους φοιτητές, αυτούς, δηλαδή, που θα εισαχθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

    4. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αλόγιστη ίδρυση νέων Τμημάτων. Η ίδρυση νέου τμήματος προϋποθέτει οπωσδήποτε θετική εισήγηση της Συγκλήτου και δεν μπορεί να γίνει χωρίς ειδικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

    5. Μη-κρατικά Πανεπιστήμια. Η Ν.Δ. με σαφείς ποιοτικές προδιαγραφές, με συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις και με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο, υποστηρίζει την ίδρυση στη χώρα μας μη-κρατικών πανεπιστημίων μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον αρθεί το συνταγματικό κώλυμα.

    6. Για τις εργασιακές σχέσεις Η εξωπανεπιστημιακή απασχόληση των πανεπιστημιακών δασκάλων πρέπει να αντιμετωπισθεί δίκαια και χωρίς «να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας». Τα μέλη Δ.Ε.Π. εντάσσονται σε δύο (2) κατηγορίες: α) Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτής της κατηγορίας δεν θα έχουν εξω-πανεπιστημιακή επαγγελματική απασχόληση και θα έχουν αυξημένες αποδοχές έναντι της άλλης κατηγορίας. β) Πλήρους απασχόλησης με δυνατότητα εξω-πανεπιστημιακής επαγγελματικής απασχόλησης με προκαθορισμένους όρους. Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης παραβίασης, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις προβλέπονται αυστηρές.

    7. Για τα Συγγράμματα. Η «αυθεντία» του ενός βιβλίου καταργείται και η επιλογή γίνεται ελεύθερα από τον φοιτητή μεταξύ των συγγραμμάτων των προτεινόμενων από κάθε Τμήμα ή τομέα. Ο κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει δωρεάν και ένα επαρκές, καλογραμμένο, σύντομο διδακτικό βοήθημα (το οποίο δεν υποκαθιστά το σύγγραμμα).. Η εκτύπωση θα γίνεται με φροντίδα του ιδρύματος, και ο συγγραφέας θα αμείβεται αναλόγως. Το σύστημα της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων διατηρείται, με εξαίρεση τους οικονομικά εύπορους φοιτητές, που προσδιορίζονται σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση. Έτσι ικανοποιείται το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και εξοικονομούνται πόροι για την κατασκευή σύγχρονων βιβλιοθηκών.

    8. Αναπτύσσεται ένα ευρύ σύστημα υποτροφιών (με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού) στο οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

    Αύξηση του αριθμού των υποτροφιών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

    Αύξηση των υποτροφιών επίδοσης.

    9. Για τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια είναι αυτονόητη και αδιαμφισβήτητη. Προγραμματίζουμε σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, να οριοθετηθούν και να αναδιατυπωθούν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να πάρει οριστικά έναν καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Το άσυλο δεν θα καλύπτει αξιόποινες πράξεις, περιλαμβανομένης της καταστροφής περιουσίας καθώς και την παρεμπόδιση της λειτουργίας των νόμιμα εκλεγμένων οργάνων διοίκησης ή των Υπηρεσιών διοίκησης των Α.Ε.Ι. Η απόφαση για επέμβαση της Πολιτείας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων να λαμβάνεται όχι από την (ουδέποτε λειτουργήσασα) 'Επιτροπή Ασύλου', αλλά κατά πλειοψηφία από το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται και αποφασίζει υποχρεωτικά.

    10. Για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων Η συνεχής αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελεί συστατικό στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος. Δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ και δεν γίνεται αξιολόγηση των ΑΕΙ. Μια προσπάθεια που έκανα ως Υπουργός Παιδείας καταδαφίστηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Προβλέπουμε στο ΥΠΕΠΘ να δημιουργηθεί ανεξάρτητη Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε.Ε.Α.) Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και καθορίζει τη μεθοδολογία, τα γενικά κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα πιστοποίησης της διαδικασίας αξιολόγησης. Όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αυτοαξιολογούνται, κατά τμήματα και στο σύνολό τους. Ακολουθώντας τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Αξιολόγησης. Επιπλέον, γίνεται η εξωτερική αξιολόγηση των Πανεπιστημίων από ομάδα αξιολογητών, που περιλαμβάνονται σε κατάλογο που καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή. Το ΥΠΕΠΘ μπορεί να προβλέψει πρόσθετη οικονομική επιχορήγηση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης. Η πρώτη εφαρμογή της θα είναι προφανώς πιλοτικού χαρακτήρα.

    Το ζήτημα της Παιδείας είναι εθνικό θέμα. Πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς αναβολή με βαθιές τομές αλλά και με σύνεση και συναίνεση. Όλες οι προτάσεις μας συνέχονται από ένα κοινό όραμα: τη διαμόρφωση του Έλληνα πολίτη στην Ευρώπη χωρίς σύνορα. Ενός πολίτη με ελεύθερη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ικανού να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους πολίτες των άλλων χωρών της Ε.Ε. Ρίχνουμε το βάρος μας στην ουσία και εισάγουμε καινοτόμες έννοιες και πρακτικές για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.

    Ποιότητα, Αξιολόγηση και Πόροι. Βασικοί άξονες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής. Επιλέγουμε να επενδύσουμε κατά προτεραιότητα στη γνώση, να δημιουργήσουμε αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων μας. Συντάξαμε το Πρόγραμμα για την Παιδεία τηρώντας δύο βασικούς κανόνες:

    Να μη μας καθοδηγούν κομματικές σκοπιμότητες.

    Να μείνουμε μακριά από τα χαρακτηριστικά ενός προεκλογικού προγράμματος με γενικολογίες και αμετροεπείς υποσχέσεις.

    Οι προτάσεις μας εντάσσονται οργανικά σ΄ ένα ενιαίο και πλήρες ποιοτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Είναι τολμηρές, επεξεργασμένες, συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Είναι αποτέλεσμα μελέτης και διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα προγράμματα δεν είναι στατικά, έχουν δυναμική. Ο διάλογος είναι συνεχής. Όμως αυτό το πρόγραμμα αποτελεί κυβερνητική μας δέσμευση. Αυτό το πρόγραμμα, συνιστά μία πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τονίζω το «πραγματικά», γιατί στις μέρες μας η λέξη «μεταρρύθμιση» έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ και τόσο άστοχα, που τείνει να χάσει πια τη σημασία της. Ξεκαθαρίζουμε όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη ασφαλώς να κάνει όλες τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, όμως έρχεται για να κτίσει και όχι για να γκρεμίσει. Αυτό, άλλωστε, κάναμε στο χώρο της Παιδείας και την περίοδο 91-93. Είναι συνείδησή μας ότι στο θέμα της Παιδείας απαιτείται μία πολιτική με συνέπεια και συνέχεια. Είναι ανάγκη να ξεριζωθεί ο κομματισμός από το εκπαιδευτικό σύστημα και να σταματήσει το «ράβε-ξήλωνε».

    Το θέμα της Παιδείας που είναι το μέλλον του Ελληνικού Λαού, είναι οπωσδήποτε ζήτημα θεσμικών και οικονομικών μέτρων. Όμως, δεν αρκούν μόνον αυτά. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν αναμορφώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε μόνο με νόμους. Κάθε πρόοδος στην εκπαίδευση απαιτεί από όλους αίσθημα ευθύνης και αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αν θέλουμε να καθοδηγήσουμε σωστά το λαό μας κι αν δεν θέλουμε να βλέπουμε άλλο τα τραίνα να περνούν Χρειάζεται υπερκομματική αντίληψη, τόλμη, όραμα και μεράκι από τους πολιτικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους νέους μας, ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, για να κτίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα που θα μας οδηγήσει στη νέα καλύτερη Ελλάδα.

    Σας ευχαριστώ πολύ".

    [05] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ηθική δικαίωση για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού ζητά από τον ΟΗΕ και το Ελληνικό Κοινοβούλιο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριανδρίας.

    «Πριν από οκτώ δεκαετίες και πλέον στα ιερά χώματα του Πόντου εξοντώθηκαν μαζικά και κατά παράβαση των πιο στοιχειωδών κανόνων Διεθνούς Δικαίου χιλιάδες συμπατριώτες μας. Πρόκειται για ομαδική εξόντωση 353.000 συμπατριωτών μας που εξοντώθηκαν βίαια και με απάνθρωπα μέσα, ώστε παρά την παρέλευση οκτώ και πλέον δεκαετιών η μνήμη των σφαγιασθέντων να παραμένει νωπή σε μας, τους απογόνους εκείνων που χάθηκαν» αναφέρει σχετικό ψήφισμα του Δήμου Τριανδρίας που υπογραμμίζει ότι για τα εγκλήματα γενοκτονίας δεν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων.

    Παράλληλα επισημαίνεται ότι η καταδίκη αυτού του μεγάλου εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηθικής βλάβης των θυμάτων και της στήριξης του ηθικού κύρους των νόμων και των θεσμών της διεθνούς κοινότητας.

    [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (20:47 UTC+2)

    Κλειστή Ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση συνδιοργανώνουν αύριο Παρασκευή 16 Μαϊου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Park η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Στην Ημερίδα θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Οι εργασίες της Ημερίδας θα αρχίσουν με ομιλία του Προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", βουλευτή Επικρατείας Ι. Βαρβιτσιώτη.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γ. Σουφλιάς. Θα μιλήσουν, επίσης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευ. Μεϊμαράκης, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Β. Πολύδωρας, ο Ευρωβουλευτής Κ. Χατζηδάκης, ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Αγγ. Μπρατάκος, ο αναπληρωτής Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Λ. Παπάζογλου, ο Δήμαρχος Πειραιά Χρ. Αγραπίδης, ο Δήμαρχος Αμφισσας Ν. Φουσέκης, και ο Διευθυντής Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" Αγγ. Λάσκαρης.

    Τις εργασίες της Ημερίδας θα συντονίσουν ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κ. Αρβανιτόπουλος και η αναπληρώτρια Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Αγγ. Αβούρη.

    [07] ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ"

    Aθήνα, 15 Μαϊου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ο Δήμος Αθηναίων με την πιλοτική παρέμβαση στις αυλές του σχολικού συγκροτήματος του 40ου Δημοτικού και του 119ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, σε συνεργασία με τους μαθητές του σχολείου και τους δασκάλους τους, ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να απαντήσει στα αιτήματα των μικρών δημοτών του. Σκοπός είναι «ν' ανθίσουν τα κάγκελα το Μάη» όπως ζήτησαν οι μαθητές του 40ου Δημοτικού Αθηνών στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν για το πώς θέλουν να είναι η αυλή τους, και να σταματήσει το σχολείο τους να τους θυμίζει όπως τα ίδια τα παιδιά λένε «Φυλακή, γηροκομείο, τσιμέντο».

    Έχοντας στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων της πόλης και με βάση την αρχή ότι τα σχολεία πρέπει να αποτελούν όχι μόνο χώρους μόρφωσης, αλλά χώρους παιδείας, ανάπτυξης και διαμόρφωσης των μελλοντικών πολιτών της Αθήνας, ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε εδώ και δύο μήνες το σχεδιασμό και την υλοποίηση της πιλοτικής παρέμβασης στο 40ο Δημοτικό και 119ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

    Η προσπάθεια γίνεται υπό το συντονισμό της αρμόδιας διεύθυνσης Σχολικής Μέριμνας, μιας ομάδα στελεχών από διαφορετικές διευθύνσεις και φορείς του Δήμου της Αθήνας (Διευθύνσεις Σχολικής Μέριμνας, Κηποτεχνίας και Πρασίνου, Οδοποιίας, Ηλεκτρολογικού, Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης).

    Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Αθηναίων δεν αφορά μόνο την παρούσα παρέμβαση αλλά περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα αφορά το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό σχολείων στην πόλη μας.

    Η παρουσίαση της πιλοτικής παρέμβασης θα γίνει το Σάββατο, 17 Μαΐου, σε ημερίδα με θέμα τις Σχολικές Αυλές, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών και η μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή», στο Αμφιθέατρο ΄Αγγελος Γουλανδρής, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής ΄Ερευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, στην Κηφισιά.

    Στην Ημερίδα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους φορείς από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ο Δήμαρχος της πόλης Pankow Berlin στην οποία εδώ και δέκα χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία ανάλογο πρόγραμμα, καθώς και ανώτατα στελέχη του Δήμου Βερολίνου.

    [08] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (19:55 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Τάσου Γιαννίτση, και του υφυπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο τελευταίος θα προεδρεύσει μάλιστα του Συμβουλίου, στο σκέλος που θα αναφέρεται στην αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ.

    Όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις συνομιλίες που είχε εκεί για την εφαρμογή του «Οδικού Χάρτη».

    Σε ό,τι αφορά στο Ιράκ, η συζήτηση θα αποτελέσει συνέχεια της συζήτησης στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στη Ρόδο, σχετικά με το ρόλο του ΟΗΕ για την ανασυγκρότηση του Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπεγλίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, τη στάση της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε αυτό η συζήτηση επί του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στο Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συζητηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας.

    Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο κ. Μπεγλίτης, την επόμενη Παρασκευή, η Γαλλία οργανώνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατώνμελών, του γκρουπ των 8, με τη συμμετοχή και της Ελληνικής Προεδρίας.

    Σημειώνεται ότι η Συνάντηση Κορυφής του γκρουπ θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Ιουνίου, στο Εβιάν της Γαλλίας.

    [09] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (19:47 UTC+2)

    Στη Ραβένα της Ιταλίας θα μεταβεί αύριο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η συνάντηση των προέδρων κοινοβουλίων των χωρών της πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου. Στη συνάντηση θα μετέχουν τα κοινοβούλια Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Σερβίας Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Σλοβενίας.

    Ειδικότερα, θα συζητηθούν ο ρόλος των κοινοβουλίων στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    [10] ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΟ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες το 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών με θέμα "Η Ελληνική Γεωργία σήμερα" σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νέων Αγροτών Ελλάδας.

    Επίσης με πρωτοβουλία του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιηθούν προσυνέδρια σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας και την Ενωση Νέων Αγροτών με θέμα "Η Ελληνική Γεωργία σήμερα".

    [11] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 24 ΕΕΧ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (19:34 UTC+2)

    Κατά 1,32% υποχώρησε στο τέλος Απριλίου το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των 24 εισηγμένων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ), αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης θεσμικών Επενδυτών διαμορφώθηκε στο ποσό των 1,49 δισ. ευρώ, από 1,51 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

    Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι εταιρείες του κλάδου, με εξαίρεση τις δύο εξ αυτών, εξακολούθησαν να διαπραγματεύονται με discount, το χαμηλότερο 17,24% και το υψηλότερο 41,13%. Το μέσο discount του κλάδου διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου σε 9,88%, βελτιωμένο έναντι του Μαρτίου (-13,13%).

    Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια του περασμένου μήνα, ο δείκτης εταιριών επενδύσεων παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 12,42%, έναντι του γενικού δείκτη τιμών (+1,53%). Σε συνδυασμό μάλιστα με τη γενική άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, η εν λόγω εξέλιξη οδήγησε σε βελτίωση των αποδόσεων των εταιριών επενδύσεων.

    Η μέση αριθμητική απόδοση των εταιριών επενδύσεων, βελτιώθηκε στο τέλος Απριλίου κατά 7,24 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε -4,62%, έναντι του -11,86%, που ήταν στο τέλος Μαρτίου.

    Σημειώνεται δε ότι στο τέλος Απριλίου, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, δύο από τις 24 εταιρίες του κλάδου σημείωσαν θετική απόδοση, ενώ 15 εμφάνισαν αποδόσεις από -0,72% έως -4,33%, που ήταν καλύτερες από τη μέση αριθμητική απόδοση του κλάδου (-4,62%).

    [12] ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΗΥΑΤΤ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΤ ΠΑΡΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (18:51 UTC+2)

    Σε θυγατρική της ΗΥΑΤΤ ΑΕ μεταβιβάστηκε χτες το προβλεπόμενο ποσοστό που κατείχε η ΕΤΑ ΑΕ στην ιδιοκτήτρια εταιρία του συγκροτήματος Μοντ Παρνές, Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ. Συγκεκριμένα, η μεταβίβαση έγινε στην Athens Resort Casino Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών.

    Στην εν λόγω εταιρία, η Ηyatt συμμετέχει με ποσοστό 70% και η Ελληνική Τεχνοδομική με ποσοστό 30%. Επιπλέον, η συγκεκριμένη θυγατρική ανέλαβε από χτες πλήρως τη διαχείριση του συγκροτήματος. Η συνολική επένδυση για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος θα υπερβεί τα 145 εκατομμύρια.

    "Η Hyatt μετά την κατασκευή του υπερπολυτελούς συγκροτήματος του Καζίνο και Ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και την εκ βάθρων ανακαίνιση του ιστορικού ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας, δεσμεύεται ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσει και θα παραδώσει στους Αθηναίους και στους επισκέπτες της πόλης ένα νέο διεθνών προδιαγραφών συγκρότημα Καζίνο και Ξενοδοχείου στο Μοντ Παρνές με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    Επίσης οι υφιστάμενες και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση αυτή θα υπερβούν τις 800. Η πλήρης αναδιοργάνωση της λειτουργίας του συγκροτήματος και η ανακαίνισή του, πέραν της δημιουργίας ενός νέου κέντρου ψυχαγωγίας υψηλοτάτου επιπέδου, θα αποδώσει σημαντικά οφέλη στους μετόχους μας και στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παραμένει βασικός μέτοχος του συγκροτήματος με 51%.

    [13] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (18:44 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η αναφορά του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ) στο θέμα της διαφθοράς δεν ενείχε πολιτική αιχμή, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφέροντας ότι «καταγγέλθηκαν και οι επιχειρηματίες, που εμπλέκονται σε αυτό το φαινόμενο».

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στον FLASH, η διαφθορά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, «δεν έχει κομματική ταυτότητα, ούτε επαγγελματική εξειδίκευση». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους, ανεξαρτήτως από πού προκύπτει.

    «Είναι πολιτική μυωπία να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη διαφθορά με τμηματικά κριτήρια, καθώς έτσι αυτός που διώκεται θα βρει μετά κομματική στέγη σε άλλο κόμμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στις ανησυχίες που εκφράζει ο ΣΕΒ σχετικά με τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2004, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κανένας δεν θέλει να παρουσιάσει ότι όλα είναι ρόδινα και λυμένα, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται ορισμένα πολλά σημαντικά επιτεύγματα που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία».

    Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο η ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι δεν δέχεται τη ζήτηση που θα μπορούσε να έχει από την ΕΕ και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, παρόλα αυτά έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και έχει μειώσει τον πληθωρισμό».

    Σε αυτούς που διατυπώνουν εκτιμήσεις για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «αυτό το λένε όσοι δεν κατανοούνε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, για να μην πω ότι θα ενταθεί μάλιστα. Δεν θα κουραστώ ποτέ να λέω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται για να φέρουν οφέλη στην Ελλάδα, κυρίως μετά την τέλεσή τους.

    Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας ως «ενοχλητικά μεγάλο θέμα», τα σενάρια περί συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2004 τόνισε πως «τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους πραγματοποιεί το ελληνικό κράτος, δεν δανείζεται από την ΕΕ, δεν λαμβάνει πόρους, τους υλοποιεί με δικά του χρήματα, των φορολογουμένων».

    Αυτό όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά, μετά το 2004, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και με την εκμετάλλευσή τους θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές, οι οποίες μάλιστα θα είναι όχι απλώς εφάμιλλες, αλλά θα έχουν μεγαλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα από αυτές που έχουν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Όπως είπε επιπλέον, «περίπου το 1% του εθνικού εισοδήματος κάθε χρόνο, δίνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φέτος ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα είναι διαθέσιμο και μετά την Ολυμπιάδα του 2004, καθώς είναι δικά μας χρήματα και δεν εξαρτώνται από κάποιο διεθνή οργανισμό που μας τα παρέχει για την διεξαγωγή των αγώνων. Ως αποτέλεσμα του γεγονός αυτού, αυτό το 1,5 δισ. ευρώ, το 2005 θα διατεθεί για επενδύσεις άλλου τύπου και μάλιστα με μεγαλύτερη παραγωγική σημασία σε κάποιο μέρος της χώρας».

    Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι «ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 γίνονται πάρα πολλά έργα και αλλάζουν αισθητά προς το καλύτερο τις υποδομές της Ελλάδας και την τουριστική υποδομή, όπου υπήρχαν σημαντικά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα αξιοποιηθούν μετά το 2004».

    Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που προανήγγειλε ο κ. Χριστοδουλάκης, χωρίς την επιβάρυνση των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι «πρέπει να γίνει συνεννόηση με τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους και τα σωματεία, καθώς αυτό χρειάζεται η χώρα».

    Ερωτηθείς πώς δεν θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με την πραγματοποίηση νέων προσλήψεων, ώστε να αυξηθεί και η απασχόληση.

    Σχολιάζοντας την εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΒ, ότι μετά το 2004 ο δείκτης της ανεργίας θα εκτοξευτεί, ο κ. Χριστοδουλάκης τη χαρακτήρισε λανθασμένη και τόνισε ότι «με κανέναν τρόπο, εκτός και αν η κυβέρνηση που θα βρίσκεται στο τιμόνι μετά το 2008 θέλει να διαλύσει το σύμπαν, δεν μπορεί ο εν λόγω δείκτης να φθάσει στο 18%. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να τροφοδοτούμε με αισθήματα πανικού τέτοιου είδους προσδοκίες».

    Τέλος για το θέμα της PALCO, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της μονάδας στα Πετράλωνα Αττικής.

    [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΟΠΕ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2003 (18:31 UTC+2)

    Ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων (ΜΜΕ), σχεδίασε και ενεργοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ), με στόχο να τις υποβοηθήσει σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη των εξαγωγών τους.

    Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού καλούνται να παίξουν έμπειροι σύμβουλοι εξαγωγών, που θα προσφέρουν πολύτιμη γνώση και εμπειρίες, σε όσες ΜΜΕ επιθυμούν να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές.

    Για το σκοπό αυτό, ο ΟΠΕ έχει αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην ανάδειξη πιστοποιημένων και εξειδικευμένων, κατά τομέα ειδικότητας, στελεχών στο εξαγωγικό εμπόριο.

    Η πρωτοβουλία αυτή φέρει τον τίτλο «ΠΡΩΤΕΥΣ» και απευθύνεται, αρχικά στα άτομα (επιστήμονες, εμπειρογνώμονες ή επαγγελματίες), που επιθυμούν να θέσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στη διάθεση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

    Παρόμοια πρωτοβουλία επιβοήθησης της εξαγωγικής προσπάθειας, με αντικείμενο τη συνεργασία ανάμεσα στον ΟΠΕ και σε νομικά πρόσωπα (π.χ. εταιρίες Συμβούλων Επιχειρήσεων), στο συγκεκριμένο πεδίο, θα ανακοινωθεί στο προσεχές μέλλον.

    "Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καλούνται φυσικά πρόσωπα, με γνώσεις και εμπειρία στο Διεθνές εμπόριο, στο εξαγωγικό μάρκετινγκ/πωλήσεις, στις χρηματοδοτήσεις των εξαγωγών, στην έρευνα αγοράς και συγκεκριμένων προϊόντων, και στην ασφάλιση των προϊόντων να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του ΟΠΕ για δημιουργία τράπεζας ειδικών", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΕ.

    Οι ειδικοί αυτοί θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι εξαγωγών, που θα βοηθήσουν τις ελληνικές ΜΜΕ να ξεπεράσουν όσα εμπόδια αντιμετωπίζουν, τόσο στην προετοιμασία της εξαγωγής στο εσωτερικό, όσο και στην υλοποίηση της εξαγωγής στο εξωτερικό (γρήγορα, αποτελεσματικά και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος).

    [15] Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Γενεύη, 15 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που συνεδρίασαν στη Γενεύη στο πλαίσιο της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, καταδίκασαν τη συνέχιση της πρακτικής των βασανιστηρίων που είναι διαδεδομένη στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό των εργασιών της Επιτροπής.

    Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για "τις πολυάριθμες καταγγελίες ότι τα βασανιστήρια και άλλες ωμές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές μεταχειρίσεις φαίνεται πως εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε βάρος προσώπων που κρατούνται, και αυτό γίνεται εκτεταμένα", σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    [16] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Βουκουρέστι, 15 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε θα πραγματοποιήσει αύριο μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κυρίαρχο θέμα θα είναι η εξεύρεση σχεδίων συνεργασίας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών θα συζητήσουν ακόμη τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στα Βαλκάνια. Η ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ θα τους απασχολήσει και το Βουκουρέστι ελπίζει στη στήριξη της Ιταλίας που αναλαμβάνει το άλλο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ για να πετύχει το στόχο του.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2003 (20:00 UTC+2)

    Εμείς δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στον τόπο μας σαν επισκέπτες αλλά θέλουμε να γυρίσουμε στην Μόρφου και σε όλη την κατεχόμενη γη μας σαν αφέντες και σαν νοικοκύρηδες, δήλωσε ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ύστερα από συνάντηση που είχε το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης κωμόπολης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως είπε ο κ. Πίττας, ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2003 (19:49 UTC+2)

    Εντελώς αδικαιολόγητη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την παράγραφο στη δικαστική απόφαση στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας που αναφέρεται σε δυνατότητα αποδοχής αιτήσεων Ελληνοκυπρίων από δικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως τα τεχνάσματα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δήθεν δικαστήρια στα κατεχόμενα που θα εξετάζουν αιτήσεις Ελληνοκυπρίων δεν έχουν νομικό αντίκρισμα στο διεθνές δίκαιο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2003 (19:41 UTC+2)

    Η δικαστική απόφαση στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου είναι δεσμευτική και οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οφείλουν να πιέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμοστεί η απόφαση στην υπόθεση Λοϊζίδου και η θέση της κυβέρνησης επαναλαμβάνεται κάθε φορά που εγείρεται το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα επαναληφθεί και τώρα στη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ,'' είπε οκ. Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΜΑΣΤΡΟΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (20:56 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Αρετή Μαστροδούκα στην κατηγορία των 60 κιλών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πυγμαχίας Γυναικών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Πεκς της Ουγγαρίας.

    Το όνειρο της πρωταθλήτριάς μας για μεγαλύτερη διάκριση σταμάτησε πάνω στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2001, Τατιάνα Σαγιάλα. Η Αρετή Μαστροδούκα ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Ρωσίδα πρωταθλήτρια με 4-16 στα σημεία και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το ασημένιο ή ακόμα και το χρυσό μετάλλιο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Χαϊδαρίου πριν την ήττα της στον ημιτελικό, είχε δύο νίκες. Αρχικά είχε κερδίσει 10-3 στα σημεία την Βάσιγκστρομ από τη Φινλανδία και στη συνέχεια 13-6 στα σημεία την Τουρκάλα Ζεϊμπέκ Μίριαμ.

    Αντίθετα, χωρίς διάκριση έμειναν Καλλιόπη Γεϊτσίδου και Μαρία Σεμερτζόγλου. Η πρώτη ηττήθηκε στον πρώτο της αγώνα από την Κάγια από την Τουρκία με 8-22 στα σημεία, στην κατηγορία των 52 κιλών. Από την πλευρά της, η Σεμερτζόγλου, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 57 κιλών, κέρδισε στην πρεμιέρα την Σβαγκνάι από την Ουγγαρία με 27-22 στα σημεία, αλλά στο δεύτερο παιχνίδι της έχασε με διακοπή από τον διαιτητή στον δεύτερο γύρο από την Γαλλίδα Ομάζ και αποκλείστηκε.

    [21] Π. ΠΑΣΣΑΛΗΣ- ΑΡΗΣ: ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (20:54 UTC+2)

    «Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε για να πάρουμε το κύπελλο». Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσα από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιθετικός του Αρη, Πέτρος Πασσαλής, μόλις λίγες ώρες πριν τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα.

    «Η πρόκληση των 33 χρόνων για όλους τους ποδοσφαιριστές είναι μεγάλη και θέλουμε να πετύχουμε πάση θυσία», συμπληρώνει ο Εδεσσαίος άσος. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι καμιά ομάδα δε θα έχει εύκολη αποστολή την στιγμή που είναι ένα ντέρμπι και οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και στις δύο ομάδες που μετέχουν στο θεσμό. "Δεν σημαίνει τίποτε για μένα και για τους άλλους συμπαίκτες μου το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε στην Τούμπα. Ένα παιχνίδι είναι οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος και σε καμιά περίπτωση να μην δημιουργηθούν έκτροπα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο Πέτρος Πασσαλής πάντως ανέφερε ότι η επιλογή του γηπέδου ήταν προκαθορισμένη εδώ και αρκετό καιρό, άρα είναι απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός να γίνει ο τελικός στην Τούμπα. «Η ΕΠΟ είχε ορίσει το συγκεκριμένο γήπεδο πολύ πριν την πρόκρισή μας στον τελικό», επισήμανε.

    Τέλος αναφέρθηκε και στον κόσμο του Αρη που τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζεται να ζήσει ένα όνειρο. «Και μόνο το γεγονός ότι ο Αρης μετέχει σε έναν τελικό είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε 33 ολόκληρα χρόνια να πάρουμε μέρος στην τελική φάση. Είναι φυσιολογικό οι φίλαθλοι της ομάδας να θέλουν να έρθουν στο γήπεδο για να χαρούν την ομάδα τους», ολοκλήρωσε ο Πέτρος Πασσαλής.

    [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (20:52 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης στο τουρνουά 50.000 δολαρίων που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ. Γνώρισε την ήττα με 6-7, 6-3, 6-2 από τον Βέλγο Βίλεγκεν που είναι Νο126 και αποκλείστηκε. Αντίθετα, ο Βασίλης Μαζαράκης, στο τουρνουά 25.000 δολαρίων του Κόζιτσε, νίκησε τον Σλοβάκο Μέρτινεκ 7-6, 7-6 και πέρασε στα προημιτελικά όπου θ` αντιμετωπίσει τον Γάλλο Ντεσονάκ (Νο-204).

    Προβληματισμένη ωστόσο είναι η Λένα Δανιηλίδου με τις τελευταίες εμφανίσεις και σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην λάβει μέρος σε τουρνουά την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για τον Ρολάν Γκαρός. Η 21χρονη πρωταθλήτρια στα τρία τελευταία τουρνουά δεν κατάφερε να περάσει ούτε στον τρίτο γύρο.

    [23] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, στον Super ΣΠΟΡ FM, σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης της Γ' Εθνικής και των ερασιτεχνικών κατηγοριών τόνισε: «Η απόφαση έχει παρθεί. Η αναδιάρθρωση δεν πρέπει να γίνει και αυτό εισηγήθηκα στον κ. Βενιζέλο. Σαν ιδέα, η αναδιάρθρωση είναι πολύ ωραία και δίκαιη . Όμως, αν την κάνουμε τώρα, θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση. Και όταν εμείς πριν από δύο μήνες, που εφαρμόστηκε ο νέος αθλητικός νόμος, μιλάγαμε για ένα νόμο "Δρακόντειο", η οποία νομοθετική παρέμβαση σημαίνει ουσιαστική κατάργηση αυτού του νόμου.

    Εμείς θέλουμε να υπάρχει ισοτιμία ανάμεσα σε όλες τις ομάδες και ο άρτιος νόμος το εξασφαλίζει αυτό. Θα προτείνω, λοιπόν, στον κ. Γκαγκάτση η αναδιάρθρωση να ισχύσει από του χρόνου (η ΕΠΟ θα πρέπει να το προβλέψει στις σχετικές προκηρύξεις ων πρωταθλημάτων)».

    Επίσης ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης πρόσθεσε: «Ενέργειες που αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα είναι αυτές που πήγαν το ελληνικό ποδόσφαιρο «κατά διαβόλου».

    Ερωτηθείς σχετικά με το γήπεδο του ΠΑΟ εξέφρασε την υποστήριξη του στην επιθυμία του ΠΑΟ να αγωνίζεται στη φυσική του έδρα, τονίζοντας ότι θα στηρίξει το αίτημα του, αλλά, όπως είπε, αυτό είναι θέμα και των αρμοδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ να αποφασίσουν αν η πρόταση είναι υλοποιήσιμη ή όχι. Βούληση της Πολιτείας είναι να δώσει στον ΠΑΟ λύση δίκαιη και εφάμιλλη με του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

    Τέλος για τον τελικό του Κυπέλλου, ο κ. Λιάνης εξέφρασε την ικανοποίηση του που ΠΑΟΚ και Άρης συμφώνησαν σε διαιτητή κοινής αποδοχής και έστειλε το εξής μήνυμα: «Ειρήνη Υμίν», που είναι, όπως είπε, μια ευχή Βιβλική, που πιάνει παντού τόπο.

    [24] ΣΕ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ Η Β' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (19:31 UTC+2)

    Διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο σε Κατερίνη και Αθήνα η Β΄ φάση του διασυλλογικού πρωταθλήματος στίβου ανδρών-γυναικών, όπου σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ δεν θα επιτραπούν συμμετοχές αθλητών και αθλητριών εκτός συναγωνισμού.

    Η Α΄ κατηγορία ανδρών και γυναικών θα γίνει στον Αγιο Κοσμά. Στη Β΄ κατηγορία, ο Α΄ όμιλος ανδρών και γυναικών στην Κατερίνη και ο Β΄ στον Αγιο Κοσμά. Στη Γ΄ εθνική ο Α΄ όμιλος ανδρών και γυναικών θα διεξαχθεί στην Κατερίνη και ο Β΄ όμιλος στον Αγιο Κοσμά.

    Οι αγώνες της Α΄ κατηγορίας στην Αθήνα θα γίνουν Σάββατο και Κυριακή απόγευμα, της Β΄ κατηγορίας το Σάββατο το απόγευμα και της Γ΄ κατηγορίας την Κυριακή το πρωί. Στην Κατερίνη οι αγώνες της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας θα διεξαχθούν το Σάββατο το απόγευμα.

    Στην Α΄ κατηγορία, τα δύο τελευταία σωματεία της βαθμολογικής κατάταξης θα υποβιβαστούν στη Β΄ εθνική, από την οποία το πρώτο σωματείο κάθε ομίλου ανέρχεται στην Α΄. Αντίθετα, τα δύο τελευταία σωματεία σε κάθε όμιλο της Β΄ εθνικής υποβιβάζονται στη Γ΄ κατηγορία.

    [25] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΕΝΥΑ ΛΟΓΩ "ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ" ΑΠΕΙΛΩΝ

    Λονδίνο, 15 Μαϊου 2003 (20:30 UTC+2)

    Όλες οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και Κένυας αναστέλλονται από το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς η Ένωση Βρετανικών ταξιδιωτικών Γραφείων έλαβε πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον βρετανικών αεροσκαφών.

    Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως υπάρχει σχέδιο επίθεσης εναντίον αμερικανικών και βρετανικών στόχων.

    Στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Ενωσης Τουριστικών Γραφείων αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή από το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών να σταματήσουν οι πτήσεις προς και από την Κένυα τα μεσάνυχτα σήμερα και μέχρι νεωτέρας διαταγής, λόγω τρομοκρατικών απειλών κατά των συμφερόντων της πολιτικής αεροπορίας της Βρετανίας.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε τη σύλληψη αρκετών μελών οργάνωσης που όπως υποστηρίζει προετοίμαζαν επίθεση σε πρεσβεία μεγάλης δυτικής χώρας στη Βηρυτό.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συλληφθέντες προετοίμαζαν ακόμη απαγωγές Λιβανέζων αξιωματούχων αλλά και επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων της χώρας.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό, στην ανακοίνωση γίνονταν ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που προσέφεραν οι αρχές της Συρίας.

    Υπενθυμίζεται ότι τις δυο χώρες επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και άσκησε ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις για την εξάρθρωση οργανώσεων που ο ίδιος χαρακτήρισε τρομοκρατικές.

    Παράλληλα οι μυστικές υπηρεσίες της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις που όπως υποστηρίζουν σχεδίαζαν Ιρακινοί εναντίον Δυτικών και ισραηλινών στόχων στη Ρουμανία.

    Η Ρουμανία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ στην εισβολή του Ιράκ παρέχοντας άδειες διέλευσης για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την Σαουδική Αραβία επειδή δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

    Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου είπε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το γεγονός ότι στο έδαφός τους δρουν τρομοκράτες.

    Ο Άρι Φλάισερ είπε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στη Σαουδική Αραβία κάθε συνδρομή για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των τρομοκρατών, διότι εκτός από τους πολίτες δυτικών χωρών στόχοι είναι και οι ίδιοι οι Σαουδάραβες.

    Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ Αλ Φαισάλ, είπε ότι οι επιθέσεις, από τις οποίες σημειωτέον σκοτώθηκαν 34 άτομα, κατέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα ασφαλείας του βασιλείου.

    [26] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ US COLE ΑΠΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 15 Μαϊου 2003 (20:06 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν σε δύο φυγάδες Υεμενίτες, οι οποίοι εμφανώς συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, για τη συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2000 εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού U.S. Cole, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 17 ναύτες.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης απήγγειλε περίπου πενήντα κατηγορίες εναντίον του Τζαμάλ Αχμεντ Μπαντάουϊ και του Φαχντ Μοχάμεντ Αλ-Καζάα, οι οποίοι έχουν δραπετεύσει από φυλακή της Υεμένης τον περασμένο μήνα και εξακολουθούν να διαφεύγουν. Εφόσον υπάρχουν αποδείξεις στους δύο κατηγορουμένους ενδέχεται να επιβληθεί η θανατική ποινή.

    Ο Ασκροφτ διευκρίνισε ότι ο Τζαμάλ Αχμέντ Μπαντάουϊ και ο Φαχντ Μοχάμεντ Αλ-Καζάα κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της τρομοκρατικης οργάνωσης τη δεκαετία του '90.

    Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για επίθεση στο U.S. Cole, για την οποία οι εν λόγω κατηγορίες είναι οι πρώτες που απαγγέλλονται, είχε αναλάβει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στην Υεμένη.

    [27] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 15 Μαϊου 2003 (19:58 UTC+2)

    Συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η απεργία στα συγκοινωνιακά μέσα της Γαλλίας, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, τις πρωινές ώρες αιχμής, οι αρχές που επιθεωρούν την κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους μέτρησαν 320 χιλιόμετρα ουράς οχημάτων, καθώς οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους και κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο, όπως ποδήλατα για να μεταβούν στις δουλειές τους.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φρανσουά Φιγιό παρουσίασε νωρίτερα στα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων τροποποιήσεις στις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς.

    [28] ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 15 Μαϊου 2003 (19:21 UTC+2)

    Αμερικανοί και πακιστανοί πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών συνέλαβαν την Πέμπτη σε απόμερο μέρος της οδικής αρτηρίας βόρεια του Καράτσι ύποπτο επιχειρησιακό στέλεχος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

    Ο μεσανατολικής καταγωγής Χαφάν αλ Χασίμ συνελήφθη, όταν πράκτορες του FBI ανακάλυψαν ότι τις πρόσφατες μέρες είχε καλέσει κάποιον σε μία αραβική χώρα, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, δήλωσε πακιστανός αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Συνελήφθη ενώ ταξίδευε από το Χαϊντεραμπακ στο Καράτσι, 60 μίλια από την Αραβική Θάλασσα. Οι αρχές παρακολουθούσαν την κίνηση έξω από το Χαϊντεραμπακ, μετά την εισβολή τους στο κτίριο από όπου ο αλ Χασίμ έκανε τη δορυφορική κλήση.

    Ο αξιωματούχος δεν έκανε γνωστό ποιες είναι οι ενδείξεις που συνδέουν τον αλ Χασίμ με την Αλ Κάιντα, ενώ απέφυγε να πει αν το δορυφορικό τηλεφώνημα συνδέεται με τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ.

    Οι πράκτορες που συνέλαβαν τον αλ Χασίμ βρήκαν ένα δορυφορικό τηλέφωνο, έναν φορητό υπολογιστή και έξι δισκέτες που περιείχαν πληροφορίες για άλλα επιχειρησιακά στελέχη, δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών, επίσης σε κατάσταση ανωνυμίας.

    Σημειώνεται ότι πολλά στελέχη της Αλ- Κάιντα αναζήτησαν καταφύγιο στο Πακιστάν, έπειτα από το πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2001 στο Αφγανιστάν.

    [29] ΑΦΙΞΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 15 Μαϊου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ.

    «Οι ΗΠΑ μελετούν οριστική άρση των διεθνών κυρώσεων, αλλά επιθυμούν την ομόφωνη γνώμη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Πάουελ.

    Αλλα θέματα που θα συζητηθούν στις επαφές Πάουελ με την γερμανική ηγεσία είναι οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και οι διμερείς σχέσεις των χωρών που πέρασαν κρίση κυρίως εξαιτίας της διαφορετικής στάσης τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [30] ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Χανιά, 15 Μαϊου 2003 (18:12 UTC+2)

    Mε βασικούς προσκεκλημένους και ομιλητές τον Mίκη Θεοδωράκη και τον Mανώλη Γλέζο, με τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους ομήρους των Γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και με εκδηλώσεις σε όλο το νομό Χανίων, θα τιμηθεί η 62η επέτειος της Mάχης της Kρήτης.

    Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντινομάρχης Χανίων κ. Παύλος Pοζάκης και ο υπεύθυνος Τύπου της Nομαρχίας κ. Σήφης Mαρκάκης. Στις εκδηλώσεις δεν θα μετέχει τελικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του, ενώ βέβαιη είναι και η απουσία του πρωθυπουργού λόγω της προεδρίας της EE.

    H κυβέρνηση όμως αναμένεται να εκπροσωπηθεί από ανώτατο στέλεχός της. Yψηλή θα είναι και η εκπροσώπηση της Nέας Zηλανδίας με τον Yπουργό Εξωτερικών της, ενώ στους εορτασμούς θα παραβρεθούν οι πρέσβεις της Aυστραλίας και της Mεγάλης Bρεταννίας, καθώς και βετεράνοι των τριών χωρών που πολέμησαν στην ιστορική μάχη.

    Aναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Δευτέρα 19 Mαϊου

    11.00 - Xαιρεθιανά Mηθύμνης.

    - Eπιμνημόσυνη Δέηση, Xαιρετισμός από το Δήμαρχο Mηθύμνης κ. Eλευθέριο Bιολάκη. Oμιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον κ. Aλέξανδρο Θεοδωρογλάκη, συνταξιούχο δάσκαλο. Προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και φιλοξενία από το Δήμο Mηθύμνης.

    19.00 - Λιμανάκι Nέας Xώρας.

    Eκδηλώσεις προς τιμήν των εκτελεσθέντων και φονευθέντων κατοίκων της Nέας Xώρας. Eπιμνημόσυνη Δέηση, αναφορά στα γεγονότα από τον πρώην Δήμαρχο Xανίων κ. Γιώργο Tζανακάκη. Προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων.

    20.00 - Nεώρια.

    Eγκαίνια εκθέσεων με θέμα: H Mάχη της Kρήτης.

    - Φωτογραφίας της ΛEΦKI Xανίων.

    - Zωγραφικής Δημοτικών Σχολείων N. Xανίων.

    - Nτοκουμέντων από τη Σχολή Aστυνομίας Pεθύμνου.

    - Λογοτεχνική Bραδιά αφιερωμένη στη Mάχη της Kρήτης.

    Tρίτη 20 Mαϊου

    11.00 - Kάντανος.

    - Eορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ρόλο της Kαντάνου στη Mάχη της Kρήτης. Eπιμνημόσυνη Δέηση, χαιρετισμός από το Δήμαρχο Kαντάνου κ. K. Kονταδά, ομιλία από τον κ. Mανώλη Γλέζο. Προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων. Φιλοξενία από το Δήμο Kαντάνου.

    19.00 - Mνημείο Kερίτη.

    Eπετειακές εκδηλώσεις, επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός από το Δήμαρχο Mουσούρων κ. Ξενοφώντα Aρναντωνάκη. Oμιλία για τα γεγονότα της περιοχής από το γιατρό κ. Aντώνη Mαυριδάκη, κατάθεση στεφάνων.

    Φιλοξενία από τον Δήμο Mουσούρων.

    Tετάρτη 21 Mαϊου

    10.30 - Kαλλικράτης Σφακίων.

    Eπιμνημόσυνη Δέηση, χαιρετισμός από το Δήμαρχο Σφακίων κ. Iωσήφ Λύκο. Oμιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον κ. Iωσήφ Λυκάκη, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών. Προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων. Φιλοξενία από το Δήμο Σφακίων.

    20.00 - Nεώρια.

    H Mάχη της Kρήτης στην παράδοσή μας.

    Xαιρετισμός από το Δήμαρχο Xανίων κ. Kυριάκο Bιρβιδάκη. Σύντομη εισαγωγική ομιλία από το δάσκαλο, λαογράφο κ. Σταμάτη Aποστολάκη, πλαισιωμένη από χορούς και ριζίτικα.

    Πέμπτη 22 Mαϊου

    11.00 - Kίσαμος.

    - Eπιμνημόσυνη Δέηση, χαιρετισμός από το Δήμαρχο Kισάμου κ. Aνδρέα Bαρουχάκη. Oμιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον κ. Aντώνη Σχετάκη, καθηγητή, πρώην Δήμαρχο Kισάμου.

    Προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων. Φιλοξενία από τον Δήμου Kισάμου.

    19.00 - Άστρικας Kολυμπαρίου.

    Eπιμνημόσυνη Δέηση, Xαιρετισμός από τον Δήμαρχο Kολυμπαρίου κ. Mανώλη Pοσμαρή. Oμιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον κ. Eμμανουήλ Kουλετάκη, δάσκαλο. Προσκλητήριο Πεσόντων, κατάθεση στεφάνων. Φιλοξενία από το Δήμο Kολυμπαρίου.

    Παρασκευή 23 Mαϊου

    10.00 - Φρούριο Φιρκά.

    Eπίσημη έπαρση Σημαιών, επίσκεψη εκθεμάτων Mάχης της Kρήτης στο Nαυτικό Mουσείο Kρήτης.

    12.00 - Θέρισο.

    Eγκαίνια Mουσείου Eθνικής Aντίστασης. Xαιρετισμός από τη γραμματέα του Σωματείου για τη Διατήρηση Iστορικής Mνήμης 1940 - 1945, κ. Aργυρώ Kοκοβλή. Xαιρετισμός από το Δήμαρχο Θερίσου κ. Eυάγγελο Xναρά. Oμιλία από τον κ. Γιώργο Mαργαρίτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Kρήτης.

    18.30 - Mνημειακό Συγκρότημα.

    Eπιμνημόσυνη Δέηση, Tελετή Mνήμης και προσκλητήριο πεσόντων. Kατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: Eλλάδας, M. Bρετανίας, Aυστραλίας, N. Zηλανδίας.

    19.45 - Γαλατάς N. Kυδωνίας.

    Eπιμνημόσυνη Δέηση.

    Xαιρετισμός και αναφορά στα γεγονότα από το Δήμαρχο N. Kυδωνίας κ. Nίκο Aποστολάκη.

    Kατάθεση στεφάνων. Δείπνο στους Bετεράνους και επισήμους από το Δήμο N. Kυδωνίας.

    Σάββατο 24 Mαϊου

    11.00 - Aσί Γωνιά (Kεντρική Πλατεία).

    Eπιμνημόσυνη Δέηση.

    Xαιρετισμός και αναφορά στα γεγονότα της περιοχής από τον Πρόεδρο της Kοινότητας Aσί Γωνιάς κ. Eλευθέριο Γύπαρη. Προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων.

    12.00 - Nεώρια.

    - Bράβευση έργων ζωγραφικής και έκθεσης ιδεών μαθητικών διαγωνισμών, θεατρικά, εικαστικά δρώμενα και τραγούδια από τα Δημοτικά Σχολεία 8ο και 20ό Xανίων και 2ο Kαλαμαριάς.

    18.00 Συμμαχικό Nεκροταφείο Σούδας. Eπιμνημόσυνη Δέηση. Kατάθεση στεφάνων.

    21.00 - Nεώρια.

    Πορεία Eιρήνης μαθητών (Nομαρχιακό Mέγαρο - Nεώρια). Eικαστικό δρώμενο από τους μαθητές Xαιρετισμός από το Nομάρχη Xανίων κ. Γιώργο Kατσανεβάκη. Kεντρική Oμιλία από τον κ. Mίκη Θεοδωράκη.

    Συμμετέχουν: H χορωδία Xανίων, τα Δημοτικά Σχολεία 8ο και 20ό Xανίων και 2ο Kαλαμαριάς.

    Kυριακή 25 Mαϊου

    Mητροπολιτικός Nαός Eισοδίων της Θεοτόκου. Aρχιερατική θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτη Kυδωνίας και Aποκορώνου κ.κ. Eιρηναίου.

    10.45 - Mνημόσυνο πεσόντων Mάχης της Kρήτης. Eπίσημη Δοξολογία.

    11.30 - Nεώρια.

    Παρουσίαση πορείας του έργου: Mνημειακό Συγκρότημα Mάχης της Kρήτης από τον κ. K. Mανιουδάκη, Aντιναύαρχο ε.α., Πρόεδρο Nαυτικού Mουσείου Kρήτης. Παρεμβάσεις.

    Συμμετέχει η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Kουνουπιδιανών και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

    19.00 - Aεροδρόμιο Mάλεμε

    Eπιμνημόσυνη Δέηση. Xαιρετισμός από το Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Kοτσιφάκη. Προσκλητήριο πεσόντων. Kατάθεση στεφάνων.

    21.30 - Δεξίωση Bετεράνων, αιχμαλώτων Γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και Eπισήμων από τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Xανίων, το Δήμο Xανίων και τον Δήμο Πλατανιά.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (11:21 UTC+2)

    Η ετήσια έκθεση του εργαστηρίου εικαστικών θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 19 Μαϊου στις 8 το βράδυ στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Σταυρούπολης.

    Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαϊου θα παρουσιαστούν δουλειές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους από όλα τα τμήματα, σκηνογραφίας, ζωγραφικής, παιδικά και ενηλίκων. Θα παρουσιαστεί video από δράσεις των τμημάτων.

    [32] 1ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (09:06 UTC+2)

    Μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, χάπενινγκ, φωτογραφία, εικαστικές δημιουργίες και συζητήσεις περιλαμβάνει το 1ο Αντιρατσιστικό Μαθητικό Φεστιβάλ που διοργανώνουν στις 16 και 17 Μαΐου το 1ο, 2ο και 3ο ΤΕΕ Σταυρούπολης στη Μονή Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο.

    Αύριο το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους Active Member, ενώ το Σάββατο θα εμφανιστούν οι De Facto, οι Βόρειοι Εταίροι και ο Μανώλης Ρασούλης με τον Ανδρέα Καρακότα. Ακόμη, στο διήμερο, θα εμφανιστούν τα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα Pure Fears, Nemesis, Φιλαράκια, Κρυστάλλινα Φεγγάρια και Insanity.

    Αύριο θα υπάρξει θεατρικό δρώμενο από την Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία από την Ομάδα Τέχνη στο Δρόμο της Αρσις σε συνεργασία με μαθητές του ΤΕΕ Σταυρούπολης.

    Ο κινηματογράφος θα εκπροσωπηθεί από τρεις ταινίες των μαθητών. Έτσι αύριο θα προβληθούν οι ταινίες Πέρα από τα ονόματα και The human sex machine και το Σάββατο η ταινία Face control.

    Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη συζήτηση με θέμα Μετανάστες χθες, σήμερα, αύριο στην οποία θα πάρουν μέρος ο κοσμήτορας της παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, καθώς και εκπρόσωποι της Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και των μεταναστών/μεταναστριών.

    Το Σάββατο θα παρουσιαστούν και τα Παιχνίδια με τα φλόγες, όπου συμμετέχουν χορευτικοί σχηματισμοί από μαθήτριες του 1ου, 2ου και 3ου ΤΕΕ Σταυρούπολης καθώς και ζογκλέρ και πυροτεχνήματα από την Ομάδα Τσίρκουλο.

    Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών δημιουργιών με θέμα Ρατσισμός, ξενοφοβία και κοινωνικός αποκλεισμός στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες ομάδες και φορείς. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα ξεκινούν από τις 7 το απόγευμα.

    [33] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "ΤΟ ΙΕΡΟ ΘΗΛΥ" ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ "ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (22:22 UTC+2)

    To έργο «Το ιερό θήλυ/The big streap tease» θα ανεβεί από τις 16 Μαίου, στον χώρο «Τεχνουργείο», στη Θεσσαλονίκη.

    Το έργο σκηνοθετεί η Νάντια Ευαγγελινού, ενώ η φόρμα της παράστασης είναι μεταμοντέρνα και ανατρεπτική. Στηρίζεται στην τεχνοτροπία «η σκηνοθεσία ως δραματουργία».

    Η παράσταση σε ύφος οξύ και προκλητικό σχολιάζει τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα και την τραγωδία του αιώνα σε έντονο αντιμιλιταριστικό κλίμα.

    Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση θα δοθεί στις 15 Μαίου, στις 12μ, στο «Τεχνουργείο». Ομιλητής θα είναι γνωστός πανεπιστημιακός της Θεσσαλονίκης, ενώ οι συντελεστές της παράστασης υπόσχονται εκπλήξεις και χάπενινγκ. Στους δημοσιογράφους θα προσφερθούν καφέδες, τσιγάρα και δελεαστικά εδέσματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 May 2003 - 18:13:59 UTC