Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [02] ΝΕΑ ΠΥΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΡΚ»
  • [04] ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ SARS
  • [05] ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η Ν.Δ.
  • [06] ΦΥΛΑΓΕ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
  • [08] ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΡΚ»
  • [09] ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΠΙΝΤΛΑ
  • [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η ΚΕΡΑΝΗΣ
  • [12] ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η COSMOTE
  • [13] ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [15] O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] "ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
  • [18] ΠΟΛ ΓΚΡΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΟΜΕΤΙΟ
  • [20] ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΥΡΙΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [22] ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 85.000 ΕΥΡΩ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ 7 ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [23] Ο Ν. ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [24] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΜΕ 13 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [25] ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
  • [26] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ
  • [27] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΣΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [30] Ο ΜΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
  • [31] Ο «ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ARNOLD TOYNBEE "ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Πράγα, 10 Μαϊου 2003 (15:32 UTC+2)

    Απάντηση στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε από τα κατεχόμενα ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί χωρίς το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών έδωσε από την Πράγα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής γι΄ αυτό και τα ΗΕ επέβαλαν εμπάργκο στην Τουρκία και υποβάλλουν σχέδια για την επίλυσή του.

    Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας Βλαντιμίρ Σπίντλα, ο κ.Σημίτης είπε χαρακτηριστικά ότι «το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό. Γι' αυτό και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν λάβει αποφάσεις, όσον αφορά το Κυπριακό, για παράδειγμα, επέβαλαν εμπάργκο (στην Τουρκία). Γι' αυτό επίσης και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν υποβάλει σε πολλές ευκαιρίες Σχέδια για την επίλυση αυτού του προβλήματος».

    Εκφράζοντας τη θέση της Ελλάδας και της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Κάλεσε δε την Τουρκία να αποφασίσει να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν και να δηλώσει την ετοιμότητά της ότι το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση, η οποία θα επακολουθήσει μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση από τις δύο κοινότητες επί τη βάσει του Σχεδίου Ανάν και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] ΝΕΑ ΠΥΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Μυτιλήνη, 10 Μαϊου 2003 (16:23 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λέσβο και τη Λήμνο. Με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα του Χρηματιστηρίου έκανε λόγο για παρασκηνιακά φαινόμενα που αναδύονται μέσα από το πολιτικοοικοομικό κατεστημένο.

    Παράλληλα μίλησε για συγκάλυψη παρανόμων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και ανέφερε ότι κυβερνητικές και παρακυβερνητικές παρέες έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά σε βάρος των Ελλήνων την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε προεκλογικά τους επενδυτές ότι οι τιμές θα ανέβουν στο χρηματιστήριο.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μπροστά σε αυτό το κλίμα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και έθεσε υπό προθεσμία την κυβέρνηση.

    Με αφορμή τις προτάσεις του Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ως ενιαίο σχήμα δεν υπάρχει και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιτύχει ούτε καν στοιχειώδη συντονισμό. «Η χώρα εισήλθε σε περίοδο ακυβερνησίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δημιουργείται προεκλογικό νεφέλωμα ενώ παραλύει το σύστημα εξουσίας.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στην πόλη της Μυτιλήνης ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον νομάρχη Παύλο Βογιατζή και τον δήμαρχο του νησιού Άρη Χατζηκομνηνό. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον στρατιωτικό διοικητή της νήσου υποστράτηγο Γιώργο Μαλατρά.

    Στο μεταξύ κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Καραμανλή με τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

    [03] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΡΚ»

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (16:06 UTC+2)

    Εκτεταμένες έρευνες διεξάγονται στην Ελλάδα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της τορπιλακάτου «Κορκ» που εντοπίστηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ισπανίας να μεταφέρει τρισήμισι τόνους κοκαϊνης από τη λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Η τορπιλάκατος με σημαία Ονδούρας, έπλεε 520 ναυτικά μίλια από τις δυτικές ακτές της Ισπανίας.

    Συνελήφθησαν τα οκτώ μέλη του πληρώματος, οι επτά Έλληνες ναυτικοί και ο δομινικανός καπετάνιος. Οι Έλληνες ναυτικοί είναι οι Πατρώνης Αλέξανδρος 53 ετών, Δεληγιάννης Δημήτρης, 49 ετών, Μπεκίρης Παύλος 44 ετών, Πατρώνης Αναστάσιος 25 ετών, Σπαδιανουδάκης Μανώλης 44 ετών, Πλαγιώτης Χριστόφος 50 ετών και Σκάρος Ιωάννης 48 ετών.

    Στον Πειραιά διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες στα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τις αποθήκες και τα σπίτια των μελών της εταιρείας καθώς οι τελωνειακοί και οι άνδρες του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος του κυκλώματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις προσαγωγές ενώ εκτιμάται πως εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει και μία σύλληψη.

    Το πλοίο οδηγείται σε ισπανικό λιμάνι στη Γαλικία.

    [04] ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ SARS

    Ταϊπέι, 10 Μαϊου 2003 (15:37 UTC+2)

    Πέντε ακόμη θάνατοι και 23 νέα κρούσματα από την άτυπη πνευμονία (SARS) ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής επιβεβαιώθηκαν 18 θάνατοι και 172 κρούσματα στη συγκεκριμένη χώρα. Στην Κίνα πέντε άνθρωποι πέθαναν από την πνευμονία και άλλοι 85 μολύνθηκαν με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 235 και των κρουσμάτων τα 4.884. Στον Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι και επτά νέα κρούσματα. Μέχρι σήμερα πάνω από 500 ασθενείς έχουν υποκύψει σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 7.200 άτομα έχουν μολυνθεί σε τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Στην Ταϊβάν βρίσκεται σήμερα ο αμερικανός κινεζικής καταγωγής Ντέιβιντ Χοκ προκειμένου να έχει συνομιλίες για την ανακάλυψη εμβολίου για την άτυπη πνευμονία.

    Στην Κίνα οι αρχές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές και κάνουν λόγο για ύφεση της ασθένειας.

    Η Ιταλία ανέστειλε την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν ώστε να ελέγχονται όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες με πρόβλημα επιδημίας.

    Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι θα θερμομετρούνται υποχρεωτικά στο αεροδρόμιο όλοι όσοι φτάνουν από τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, καθώς ο πυρετός είναι το πρώτο σύμπτωμα του ιού.

    Στην Ελλάδα ταξιδιωτικοί πράκτορες αντέδρασαν στις συστάσεις του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή να αποφεύγουν κρατήσεις από τις χώρες όπου εκδηλώθηκε ο ιός και τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στους έλεγχους που γίνονται στις εισόδους της χώρας. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι η διασφάλιση των κανόνων υγείας θα βοηθήσουν τον ελληνικό τουρισμό.

    Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε χθες στα νοσοκομεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα στο Λαϊκό και το Γενικό κρατικό της Νίκαιας μεταφέρθηκαν μια γυναίκα και ένας άνδρας με ύποπτα συμπτώματα. Ωστόσο οι εξετάσεις έδειξαν ότι και οι δύο δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

    [05] ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:39 UTC+2)

    Σε μια προσπάθεια για φυγή προς τα εμπρός, η Ν.Δ. προγραμματίζει, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", σειρά κινήσεων στην επικοινωνιακή πολιτική σκακιέρα:

    * Προβάλλοντας το προφίλ του μεσαίου χώρου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να κάνει άνοιγμα στην Αριστερά, κατά τη συμβολική επίσκεψή του στον τόπο εξορίας πολλών κομμουνιστών, τον Αη Στράτη. Το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει επίσης στη Λήμνο και στο άλλοτε «κόκκινο νησί», τη Λέσβο.

    * Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι κάνει μια σοβαρή προετοιμασία για τη διακυβέρνηση της χώρας, την ερχόμενη Πέμπτη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει την παρουσίαση του προγράμματός του για την Παιδεία.

    Τη σχετική εισήγηση είχε κάνει ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Γιώργος Σουφλιάς, τον περασμένο Ιανουάριο. Τασσόταν υπέρ μιας στρατηγικής που στόχο θα είχε η Ν.Δ. να μετατρέψει σε θετική ψήφο (υπέρ της), την αρνητική που δίνουν πολίτες στο ΠΑΣΟΚ. «Το θέμα δεν είναι να μας ψηφίσουν γιατί έχουν απογοητευθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θα τους πείσουμε ότι είμαστε ικανοί για μια σωστή διακυβέρνηση της χώρας», ήταν το επιχείρημά του. «Δεν θα πρόκειται για γενικόλογες προτάσεις, αλλά για ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για την Παιδεία», είπε στην «Ε» στενός συνεργάτης του επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργου Σουφλιά. «Θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και θα δίνει έμφαση στη συνέχεια και συνέπεια -δεν θα είναι στη λογική "τα γκρεμίζουμε όλα πριν από εμάς"».

    Η Ν.Δ. εμμένει στις πάγιες θέσεις της για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου. Υπόσχεται, όμως, να καταθέσει σειρά προτάσεων που «θα είναι ριζοσπαστικές». Μελετήθηκαν τα εκπαιδευτικά μοντέλα και της Ευρώπης και των ΗΠΑ και αποφασίστηκε ο προσανατολισμός του να είναι κυρίως ευρωπαϊκός. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε πανηγυρική εκδήλωση, στο Χίλτον, στην οποία θα προσκληθούν κόμματα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μέλη της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι των ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο Γ. Σουφλιάς, ο συντονιστής Παιδείας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ο τομεάρχης Γ. Καλός. Ο Κ. Καραμανλής θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Θα ακολουθήσει σειρά περιφερειακών εκδηλώσεων προκειμένου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις. Διαφορετικά φυλλάδια θα παρουσιάζουν το πρόγραμμα για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς. Για το πρόγραμμα εργάστηκαν πάνω από 30 εκπαιδευτικοί και τεχνοκράτες.

    [06] ΦΥΛΑΓΕ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:38 UTC+2)

    Μια συγκινητική ιστορία διαδραματίστηκε προχθές στο κατεχόμενο χωριό Καλοψίδα (Αμμοχώστου). Μια οικογένεια Ελληνοκυπρίων πήγε στο χωριό αυτό για να επισκεφθεί το σπίτι της, όπως κάμνουν τις τελευταίες μέρες οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

    Η οικογένεια, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της "Ελευθεροτυπίας" από τη λευκωσία, κτύπησε την πόρτα, την οποία άνοιξε μια μεσήλικη Τουρκοκύπρια. Της είπαν ότι είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού κι αυτή αντάλλαξε μαζί τους χειραψία και φιλιά. Στην κουβέντα πάνω η Ελληνοκύπρια, Ελλάδα Κυπριανού, πήρε το θάρρος να τη ρωτήσει αν βρήκε τα χρυσαφικά που άφησε στην ντουλάπα της φεύγοντας από το σπίτι της μετά την τουρκική εισβολή. Και τότε την περίμενε η μεγάλη έκπληξη.

    Οχι μόνο η Τουρκοκύπρια της φύλαξε τα χρυσαφικά, αλλά κι εκείνα που είχε θάψει πρόχειρα σ' ένα τενεκεδένιο κουτί στην αυλή του σπιτιού της.

    Κάποια μέρα, είπε η Τουρκάλα, τα παιδιά της έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού, βρήκαν το κουτί κι αυτά το παρέδωσαν στη μητέρα τους. Φύλαξε το κουτί μαζί με τα άλλα χρυσαφικά, γιατί, πρόσθεσε, ήταν βέβαιη ότι μια μέρα θα βρισκόταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού και θα της παράδινε αυτά που της ανήκαν.

    Η καλή Τουρκάλα ευχήθηκε να λυθεί το Κυπριακό σύντομα και να έρθει η Ελληνίδα στο σπίτι της κι αυτή να πάει στο δικό της σε χωριό της Λεμεσού.

    [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:36 UTC+2)

    Σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και άλλων οικονομικά ασθενέστερων ομάδων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά από το φθινόπωρο.

    Τα μέτρα, αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζεται να χορηγηθούν αυξήσεις στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

    Οι αυξήσεις αυτές θα χορηγηθούν σε δόσεις: Η πρώτη το φθινόπωρο και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2004, ενώ θα προβλέπεται και νέα αύξηση το 2005. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις συντάξεις του ΟΓΑ.

    Επίσης, στο πακέτο μέτρων θα προβλέπονται και αυξήσεις στα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίες θα ανέρχονται σε ποσοστό 10% κάθε χρόνο στο διάστημα της επόμενης πενταετίας.

    Στο πακέτο μέτρων της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνονται, ακόμα, οι προσλήψεις με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, που θα γίνουν στο Δημόσιο, καθώς και οι προσλήψεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ήδη αποφασιστεί να γίνουν τη διετία 2003-2004 και θα αφορούν 15.000 άτομα.

    [08] ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΡΚ»

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:13 UTC+2)

    Πέντε άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής για την υπόθεση της τορπιλακάτου «Κορκ» που εντοπίστηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ισπανίας να μεταφέρει τρισήμισι τόνους κοκαϊνης από τη λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι προσαγωγές θα γίνουν συλλήψεις.

    Παράλληλα πραγματοποιούνται εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια και σε αποθήκες όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, η τορπιλάκατος έφτασε το απόγευμα σε ισπανικό λιμάνι στη Γαλικία.

    [09] ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΠΙΝΤΛΑ

    Πράγα, 10 Μαϊου 2003 (19:03 UTC+2)

    Τα ζητήματα στα οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι επτά νέες χώρες - μέλη της ΕΕ, τις οποίες επισκέφθηκε με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνόψισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του από την Πράγα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα τρία βαλτικά και τα τέσσερα κεντρο-ανατολικοευρωπαϊκά κράτη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα βασικά θέματα που απασχολούν τις χώρες αυτές είναι η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους.

    Ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσέχο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Σπίντλα, συνεχάρη το λαό της Τσεχίας για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανέφερε εξάλλου ότι με τον κ. Σπίντλα συζήτησαν για τα θέματα που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης: το νέο σύνταγμα της Ευρώπης, τη λαθρομετανάστευση και τα θέματα της διεθνούς πολιτικής. Υπογράμμισε δε ότι οι στόχοι του Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης είναι η προετοιμασία της διακυβερνητικής διάσκεψης, η οριστικοποίηση των αποφάσεων για την κοινή μεταναστευτική πολιτική και η διατύπωση των θέσεων της Ευρώπης για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    Ο κ. Σπίντλα χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη φιλική ενώ εκτίμησε ιδιαίτερα τη συνεισφορά της Ελληνικής προεδρίας και τους χειρισμούς της σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που εκδηλώθηκε σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Ερωτηθείς αν εκδηλώθηκε διαφοροποίηση στις θέσεις Τσεχίας και ελληνικής προεδρίας για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τσέχος πρωθυπουργός ανέφερε πως συζήτησε με τον κ. Σημίτη βασικά θέματα ενώ δεν τέθηκαν λεπτομέρειες επί των μεταρρυθμίσεων.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών:

    «V. SPIDLA: Η αξιολόγηση της συνομιλίας μας μπορεί να περιγραφεί με δύο λόγια: Συνομιλία φιλική και εργασίας. Είμαι ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχα με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, με τον οποίο, άλλωστε, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ κατ' επανάληψη σε άλλες Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τη συνεισφορά της Ελληνικής Προεδρίας και τους χειρισμούς της, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης που εκδηλώθηκε σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    Οι συνομιλίες μας, μέχρι αυτή τη στιγμή, επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της Συνόδου του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης στις 19 και 20 Ιουνίου. Η συζήτησή μας κάλυψε τις διάφορες πτυχές αυτής της Συνόδου, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στους κόλπους της Συντακτικής Συνέλευσης, καθώς και τη στάση των δύο κρατών μας σχετικά με αυτή.

    Δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες και θα δώσω τώρα το λόγο στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, είχα, πράγματι, μια πολύ φιλική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Spidla.

    Θα ήθελα κατ' αρχάς να συγχαρώ το λαό της Τσεχίας και την πολιτική ηγεσία της για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, προκειμένου να επιτύχουν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επρόκειτο για μια δύσκολη αποστολή, η οποία, όμως, εστέφθη από μεγάλη επιτυχία.

    Η ένταξη κάθε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζει οπωσδήποτε δυσκολίες. Η ιδιότητα του κράτους-μέλους έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως επίσης και η επίλυση επί μέρους προβλημάτων που σχετίζονται με την ένταξη κάθε χώρας συναντά δυσκολίες.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα συζητήσουμε δύο βασικά θέματα:

    Το πρώτο αφορά το νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η Ευρωπαϊκή Ενωση όταν ιδρύθηκε απαρτιζόταν από έξι κράτη-μέλη, τα οποία αργότερα έγιναν εννέα, δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε. Τώρα πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει είκοσι πέντε κράτη-μέλη και ο τρόπος λήψης αποφάσεων, ο τρόπος του αποφασίζειν επί συγκεκριμένων πολιτικών καθίσταται όλο και περισσότερο πολύπλοκος και εμείς θέλουμε μια Ενωση αποτελεσματική.

    Κατά συνέπεια, το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς θα έχουμε μια αποτελεσματική Ενωση;

    Ένα επίσης βασικό ερώτημα που θέτει το καίριο ζήτημα της νομιμοποίησης των περαιτέρω ενεργειών μας είναι: Πώς θα έχουμε μια δημοκρατική Ενωση, η οποία θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες της;

    Και τέλος ένα τρίτο ερώτημα εξίσου κρίσιμο με τα προηγούμενα: Πώς θα έχουμε μια Ενωση που να λειτουργεί με αναπτυξιακή τροχιά, αλλά και με γνώμονα την περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών της;

    Το δεύτερο θέμα αφορά την παράνομη μετανάστευση, τη λαθρομετανάστευση. Πρόκειται για ένα εξόχως σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές χώρες της Ενωσης.

    Επιπροσθέτως, στο Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα συζητήσουμε θέματα διεθνούς πολιτικής και όπως προηγουμένως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας θα μας απασχολήσουν το Ιράκ, το Μεσανατολικό, καθώς και θέματα που άπτονται της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επομένως, οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης είναι:

    Η προετοιμασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, προκειμένου η τελευταία να αποφασίσει επί του Συντάγματος της Ευρώπης, μετά την Ελληνική Προεδρία.

    Η οριστικοποίηση των αποφάσεών μας για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, όσον αφορά τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Οι θέσεις μας, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ των μελών, όσον αφορά την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, το θέμα του Ιράκ αναφορικά με τις νέες εξελίξεις και τα νέα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν, καθώς και το θέμα του Μεσανατολικού σε σχέση με την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας (road map).

    Αυτά είχα να σας πω. Ακούμε τις ερωτήσεις σας.

    Χ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιστεύετε πως οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου βοηθούν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο κ. Ερντογάν είπε στην Κύπρο το αναφέρω πολύ συνοπτικά- ότι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, εάν οι δύο κοινότητες συζητήσουν μεταξύ τους χωρίς τη βοήθεια ή χωρίς το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Θέλω να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό.

    Γι' αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αποφάσεις, όσον αφορά το Κυπριακό, για παράδειγμα, επέβαλαν εμπάργκο (στην Τουρκία). Γι' αυτό επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει σε πολλές ευκαιρίες Σχέδια για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

    Επομένως, η θέση μας είναι ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα.

    Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν, να δηλώσει την ετοιμότητά της ότι το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση, η οποία θα επακολουθήσει μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση από τις δύο κοινότητες επί τη βάσει του Σχεδίου Ανάν και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    ΤΣΕΧΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισκεφθήκατε όλες τις νεοεισερχόμενες χώρες και θα ήθελα να γνωρίζω ποια είναι τα κοινά σημεία και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Τι αποκομίσατε από την περιοδεία σας στις υπό ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Εχω μέχρι τώρα επισκεφθεί οκτώ νεοεισερχόμενες χώρες.

    Υπάρχουν διαφορές. Οι επτά χώρες, τις οποίες επισκέφθηκα αυτή την εβδομάδα, δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με την Κύπρο.

    Οσον αφορά αυτές τις επτά χώρες (τις τρεις βαλτικές και τις τέσσερις κεντρο-ανατολικοευρωπαϊκές) μπορώ να πω ότι ένα από τα βασικά θέματα των ενδιαφερόντων τους είναι εκείνο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Και οι επτά χώρες επιθυμούν η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση να τους εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν πια κίνδυνοι στο μέλλον γι' αυτές από τρίτες χώρες, ότι θα υπάρχει ασφάλεια (θα αισθάνονται ασφαλείς) και ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνδράμουν στην κατοχύρωση της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Ανέφερα αυτό το σημείο, γιατί, όταν συζητά κανείς με όλα τα κράτη-μέλη, αυτό παίζει οπωσδήποτε ρόλο και μάλιστα τώρα σημαντικό, εξαιτίας των εξελίξεων στο Ιράκ. Αλλά δεν αποτελεί τόσο σημαντικό στοιχείο για τα παλαιά μέλη (για μας τους «15»), όσο αποτελεί για τα καινούρια.

    Ένα δεύτερο σημείο είναι το εξής: Απεκόμισα την αίσθηση ότι και οι επτά χώρες ανησυχούν για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την έννοια ότι θα έχουμε ένα νέο Σύνταγμα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις νέες χώρες-μέλη. Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, γιατί τα καινούρια κράτη-μέλη πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παλαιά. Πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των κρατών-μελών και ως εκ τούτου πρέπει να αναζητήσουμε κανόνες, ώστε καμιά χώρα μέλος να μην νομίζει πως είναι δεύτερης κατηγορίας, πως δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και επομένως δεν μπορεί να συνεργασθεί πλήρως στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πιστεύω πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά σίγουρα οι συζητήσεις στη Συνέλευση (και μετέπειτα στη Διακυβερνητική) δεν θα είναι εύκολες.

    Ένα τρίτο σημείο άξιο αναφοράς είναι το ακόλουθο: Οι νεοεισερχόμενες χώρες προσδοκούν ότι η ιδιότητα πλέον του μέλους της Ενωσης θα οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες τους, σε μια πολιτική και κυρίως οικονομική σταθερότητα, σε μια καλύτερη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό είναι όντως ζήτημα για τις νεοεισερχόμενες χώρες.

    Εγώ μάλιστα τους το επεσήμανα, καθότι η Ελλάδα έχει επ' αυτού εμπειρία. Και η εμπειρία λέγει ότι έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οπωσδήποτε για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να καταβάλλεις προσπάθειες. Διαπίστωσα μάλιστα ότι υπήρχε καθαρή συνειδητοποίηση από μέρους τους επ' αυτού του θέματος.

    Και από την άλλη πλευρά, ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς οι «15», ως παλαιά μέλη είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τις νέες χώρες, γιατί ακριβώς θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Γιατί θέλουμε μια Ευρώπη που θα έχει ως μέλη της όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό θα καταστεί δυνατό, μόνον εάν οι νέες χώρες ενσωματωθούν πλήρως στην Ενωση και συνεργαστούν πλήρως με όλα τα μέλη, προκειμένου να οικοδομήσουμε μαζί τη νέα Ευρώπη.

    ΤΣΕΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ της Τσεχίας, σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά σας για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, μήπως η Δημοκρατία της Τσεχίας έχει διαφορετική άποψη, όσον αφορά θέματα που άπτονται των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση από εκείνη που έχει η Ελλάδα;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κύριε Spidla, επιτρέψατέ μου να πω πριν απαντήσετε, ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα, ασκούσα την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν έχει πάρει θέση. Γιατί ο ρόλος μας -και αυτός είναι πάντα ο ρόλος της Προεδρίας, ενίοτε μάλιστα άχαρος ρόλος- είναι να προσπαθεί να κάνει τη σύνθεση των απόψεων, να προσπαθεί να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις. Ετσι, ο κ. Spidla δεν άκουσε από μένα κανένα σημείο που να μπορεί να πει «υπάρχει μεγάλη διαφορά στο άλφα ή το βήτα σημείο».

    V. SPIDLA: Μπορώ να επιβεβαιώσω τα όσα ανέφερε μόλις τώρα στη δήλωσή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Πραγματικά, η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που η εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να σέβεται. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί βασικών θεμάτων, χωρίς όμως να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, όπως λ.χ. για το πόσοι πρέπει να είναι οι Επίτροποι. Ταχθήκαμε υπέρ της άποψης πως πρέπει να ισχύει η αρχή «μια χώρα ένας Επίτροπος». Η συζήτηση ήταν όντως χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, κάλυψε τα περισσότερα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Αφήσαμε όμως άλλα, τα οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, αμέσως μετά απ' αυτή τη συνέντευξη.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ V. SPIDLA: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας».

    [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:43 UTC+2)

    Θετική, είναι η βραχυπρόθεσμη προοπτική της Σοφοκλέους, αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα "Κέρδος" και σχετικά με τη συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώνει τα ακόλουθα:

    Tα μερίσματα, ο δανεισμός τίτλων και οι φήμες ότι μετά από την «καμπάνα» της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς προς την UBS ύψους 330 χιλ. ευρώ, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προέβη σε αθρόες ρευστοποιήσεις, «πίεσαν» τη Σοφοκλέους ως τις 1.712,71 μονάδες, συνεχίζοντας τη διορθωτική τάση, με απώλειες σε ποσοστό 2,13%.

    Xθες απεκόπη το μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ από τη μετοχή της Alpha Bank, το οποίο όπως είναι γνωστό αποκόπτεται από την τρέχουσα τιμή επηρεάζοντας την ποσοστιαία μεταβολή της μετοχής. Tο κλείσιμο της Alpha στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ήταν στα 13,64 ευρώ και κανονικά θα έπρεπε να βρεθεί στα 13,24 ευρώ. Tο άνοιγμα όμως των συναλλαγών βρήκε τη μετοχή να καταγράφει σημαντικότατες απώλειες (άνοιξε στα 13,16) για να κλείσει ακόμα χαμηλότερα στα 12,74 ευρώ. Oσοι είχαν τοποθετηθεί, επωφελήθηκαν, αφενός από το μέρισμα που θα εισπράξουν, αλλά και από την «κούρσα» της μετοχής το τελευταίο διάστημα, η οποία σημείωσε κέρδη τις τελευταίες 45 ημέρες σχεδόν κατά 50%. Oι απώλειες χθες για τον τίτλο ανήλθαν σε 6,6%.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε έντονος δανεισμός τίτλων σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία, ο μεγαλύτερος δανεισμός από την ETEΣEΠ παρατηρήθηκε στην EFG Eurobank με 56 χιλιάδες τεμάχια, στην Alpha με 14.200 και στην Πάναφον με 9 χιλιάδες.

    Aναλυτές εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, όπου η Eθνική Tράπεζα, επίσης, αποκόπτει το μέρισμα ύψους 0,45 και εκφράζουν φόβο για νέες πιέσεις στην αγορά.

    Πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση εξακολουθεί να είναι θετική. Θα πρέπει να τονισθεί, δε, ότι πολλές AXE ζητούν την καταβολή των χρημάτων για τις μετοχές που έχουν αγοράσει πελάτες τους φοβούμενες συνέχιση της διόρθωσης.

    Aπό την άλλη, όμως, στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών της υγείας, της πληροφορικής και της ακτοπλοΐας. Eπιπρόσθετα, η επιβεβαίωση της φήμης για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη Σάνυο, δημιουργεί κλίμα για τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

    Eνδιαφέρον υπήρξε για τη μετοχή της Folli-Follie, η οποία λόγω ονομαστικοποίησης των μετοχών δεν διαπραγματευόταν από τις 2 Mαΐου. Tο γεγονός ότι έχασε την άνοδο τεσσάρων συνεδριάσεων έδωσε στο χαρτί δυναμική, κλείνοντας με άνοδο 3%.

    H Marfin Hellenic θεωρεί ότι την τάση στην αγορά θα δώσουν και πάλι οι ξένες αγορές.

    Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης σημειώνει μικρή υποχώρηση μόλις κατά 0,47%.

    Kατά τη χθεσινή συνεδρίαση, άνοδο σημείωσαν μόνο 86 μετοχές, υποχώρησαν 209 και με αμετάβλητη τιμή παρέμειναν 57 τίτλοι. H αξία των συναλλαγών, σημαντική, διαμορφώθηκε στα 110,31 εκατ. ευρώ.

    [11] ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η ΚΕΡΑΝΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:42 UTC+2)

    Tην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Kεράνης Συμμετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και τη διάθεση δωρεάν μετοχών ενέκρινε χθες η συνέλευση των μετόχων - κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρείας.

    H αύξηση θα είναι κατά 14.095.172,70 ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού και με έκδοση 4.911.225 νέων κοινών μετοχών και 1.964.469 νέων προνομιούχων μετοχών, ήτοι συνολικά 6.875.694 νέων μετοχών, με χορήγηση δωρεάν μετοχών σε αναλογία μία νέα δωρεάν προς τέσσερις παλαιές. Η χθεσινή συνέλευση των μετόχων - κατόχων κοινών μετοχών ενέκρινε την έκθεση του ΔΣ και του ελεγκτή για τον ισολογισμό και τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2002, τόσο σε εταιρική, όσο και σε ενοποιημένη βάση και αποφάσισε τη μη διανομή κερδών.

    Επίσης, η συνέλευση ενημερώθηκε για τη συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας «PUROS TABACOS AE» από την επίσης θυγατρική «Καπνοβιομηχανία Κεράνης», όπως και για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της τελευταίας στη Χαλκίδα, που δεν ολοκληρώθηκε, λόγω κυρίως της ανάγκης να μη διακοπεί η παραγωγική διαδικασία του καπνεργοστασίου. Παράλληλα εξουσιοδότησε το ΔΣ όπως επιλέξει, κατά την κρίση του, την καταλληλότερη χρονική περίοδο για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης.

    Ακόμη, η συνέλευση ενημερώθηκε για τα στοιχεία αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης τακτικής ΓΣ και αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών προς στήριξη της μετοχής της για χρονικό διάστημα 12 μηνών (από 9.7.2003) και μέχρι τη συμπλήρωση του ποσοστού 10% των μετοχών της. Tέλος, η συνέλευση εξέλεξε νέο επταμελές ΔΣ με πενταετή θητεία που αποτελείται από τους κ.κ.: Πέτρο Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνα Παλιού, Ευριπίδη Δημητριάδη, Φρειδερίκη Πατσιούρα, Περικλή Ταλαντόπουλο, Μαρία Τσιάκου και Ευριπίδη Κογιάννη.

    [12] ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η COSMOTE

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (19:40 UTC+2)

    Mέρισμα πέραν κάθε προσδοκίας προτείνει η διοίκηση της Cosmote. H εταιρεία προτίθεται να διανείμει μέρισμα 116 εκατ. ευρώ ή 0,35 ευρώ ανά μετοχή. Tο μέρισμα είναι υπερδιπλάσιο της χρήσης του 2001 (είχε διανεμηθεί μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή) και υψηλότερο πάσης προσδοκίας, αφού οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έκαναν μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

    Tο μέρισμα, εφόσον εγκριθεί από την ΓΣ των μετόχων της Cosmote, αντιστοιχεί περίπου στο 50% των κερδών προς διάθεση της περασμένης χρονιάς. Tο αντίστοιχο ποσοστό στη χρήση του 2001 ήταν 28%.

    H απόφαση αυτή αναμένεται να ωφελήσει κυρίως τον OTE, ο οποίος ως κάτοχος περίπου 200 εκατ. μετοχών Cosmote θα λάβει ως μέρισμα 70 εκατ. ευρώ. Eπίσης, θα ευνοήσει πολύ τους νέους μετόχους της Cosmote που προέκυψαν μετά την πώληση του 9%. Mε το μέρισμα αυτό, η έκπτωση στην τιμή αγοράς κάθε μετοχής διευρύνεται και ανέρχεται σε 8,81 ευρώ ανά μετοχή αντί 9,16 ευρώ.

    H τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας έχει οριστεί για τις 3 Iουνίου, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα.

    [13] ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (13:21 UTC+2)

    Βαρόμετρο για την πορεία της Σοφοκλέους, θα αποτελέσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδος, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η πορεία του ΧΑΑ, μετά τις διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, θα είναι θετική.

    Η ισχυρή πίεση, ιδιαίτερα από το μέσον της συνεδρίασης και έπειτα, στο σύνολο σχεδόν των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης και η έκταση των απωλειών που προκάλεσε, ήταν, σύμφωνα με χρηματιστές, η μοναδική αισιόδοξη πινελιά της συνεδρίασης της Παρασκευής.

    Το γεγονός ότι η προσφορά τίτλων εκδηλώθηκε κατά κύριο λόγο κατά την πρώτη και την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, στην διάρκεια των οποίων διενεργήθηκε αθροιστικά το 50% του χθεσινού τζίρου, προοιωνίζεται ότι η διόρθωση-εξπρές θα συνεχισθεί και κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας. Διόρθωση που εκβιάζει ουσιαστικά τη γρήγορη εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες των πρόσφατων υψηλών.

    Hδη ΑΧΕΠΕΥ συστήνουν αγορές σε blue chips στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ανοδική αντίδραση στην πτώση, εφόσον και η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας είναι έντονα πτωτική στα blue chips. Το γεγονός ότι τη Δευτέρα η μετοχή της Εθνικής θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο φόβος, άλλωστε, μήπως ο τίτλος καταγράψει τη Δευτέρα απώλειες αντίστοιχες των χθεσινών της Alpha Bank, οδήγησε χθες κυρίως εγχώριους θεσμικούς σε ρευστοποιήσεις, πιέζοντας έτσι και την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Με τον τίτλο της Alpha Bank να καταγράφει πτώση κατά 6,6%, της Εθνικής κατά 3,3% και της Eurobank κατά 4,6%, ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε 4,18% χαμηλότερα.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση στις 1.712 μονάδες, ελάχιστα πάνω από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 110,3 εκατ. ευρώ.

    [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (12:57 UTC+2)

    H κούρσα του ευρώ απασχολεί σε όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας προβληματισμό -τον οποίο δεν κρύβει πλέον- και στον ίδιο τον πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Bιμ Nτούιζενμπεργκ, η τράπεζα χρειάζεται να έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία, κυρίως για τις επιπτώσεις της ισχύος του ευρώ στους ρυθμούς ανάπτυξης της Eυρωζώνης, πριν αποφασίσει μία νέα μείωση των επιτοκίων της δανεισμού.

    Σε μία προφανή προσπάθεια, πάντως, να στείλει ένα μήνυμα στους εξαιρετικά ανήσυχους Eυρωπαίους εξαγωγείς, ο πρόεδρος της EKT συμπλήρωσε: «Στα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγματικής ισοτιμίας, το ευρώ δεν πλήττει ακόμη την ανάπτυξη. Eτσι, δεν ανησυχώ... άλλωστε, η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παραμένει στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας τριακονταετίας...». O κ. Nτούιζενμπεργκ δεν παρέλειψε να υποδείξει ότι -πέραν των επιτοκίων- εκείνο, το οποίο έχει πρωτίστως ανάγκη η Eυρωζώνη είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της οικονομίας.

    Tο ευρώ ενισχύθηκε χθες σε υψηλά επίπεδα άνω της τετραετίας έναντι του δολαρίου και του γιεν, καθώς διεθνείς επενδυτές το προτιμούν ως ένα εκ των κυρίων νομισμάτων στον κόσμο, το οποίο χαρακτηρίζεται ωστόσο από συγκριτικώς υψηλά επιτόκια. Tο ενιαίο νόμισμα ενισχύεται πλέον σε ποσοστό άνω του 26% έναντι του δολαρίου και κατά σχεδόν 16% έναντι του γιεν, στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου. Oι ρυθμοί ενίσχυσης του ευρώ επιταχύνονται δε το τελευταίο διάτσημα, με το ενιαίο νόμισμα να κερδίζει 10% έναντι του δολαρίου μόνον μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες.

    Παρά τη διατήρηση της ψυχραιμίας, που επιδεικνύει -και- ο κ. Nτούιζενμπεργκ, οι επιπτώσεις της ισχύος του ευρώ στην οικονομία της Eυρωζώνης, με κύρια θύματα προς το παρόν τις εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις, είναι ήδη εμφανείς. Aναφέροντας μη ικανοποιητικά στοιχεία χρήσεως του πρώτου τριμήνου, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες -ανάμεσά τους, την εβδομάδα που πέρασε και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen- δηλώνουν ως κύριο «υπεύθυνο» το ισχυρό ευρώ. Mακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία δίνονται τακτικά στη δημοσιότητα, αποδεικνύουν εξάλλου ότι το πρόβλημα γενικεύεται.

    Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, τον Mάρτιο, με την παραγωγή των κατ' εξοχήν εξαγωμένων γερμανικών προϊόντων (αυτοκίνητα, εργοστασιακός εξοπλισμός και άλλα από τα αποκαλούμενα, κεφαλαιακά αγαθά) να μειώνεται κατά 3,5%. H μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία αποδίδεται δε άμεσα στη μείωση των παραγγελιών. Παράλληλα, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Mάρτιο κατά 2,8% -σε ετήσια βάση- ενώ οι εισαγωγές κατά 8,3%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης.

    [15] O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 10 Μαϊου 2003 (19:31 UTC+2)

    Προσκυνηματική επίσκεψη στον καθεδρικό Ι. Ν. Αγίας Κυριακής και μικρή περιήγηση στην πόλη της Σόφιας πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, κατά την παραμονή του στη Βουλγαρία μαζί με εκπροσώπους άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

    Ο Πατριάρχης παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Βουλγαρία Οσάμα Μοχάμεντ Τοφικ.

    Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Πρέσβης μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενώ ο Πατριάρχης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και τόνισε την όλη προσφορά της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την ειρηνική-αδελφική συνύπαρξη των δύο θρησκειών (χριστιανικής και μουσουλμανικής) στην Αίγυπτο.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, παρέστη εξάλλου σε επίσημη εκδήλωση στην Θεολογική Σχολή Σόφιας ενώ επισκέφθηκε και την Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια.

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 10 Μαϊου 2003 (14:49 UTC+2)

    Τα χθεσινοβραδινά δελτία της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης και όλες σχεδόν οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στα αλβανικά ΜΜΕ, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Δ. Ηλιόπουλος.

    Η Κόχα Γιόν δημοσιεύει: Ο γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος Γκέιτζ για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία.

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: Η επίσημη Αθήνα απομακρύνει τον επικεφαλής των αλβανών μεταναστών.

    Σέκουλι: Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Ηλιόπουλος: Η Ελλάδα θα δώσει δωρεάν 2 εκατομ. Ευρώ για τη ναυτική βάση Μπίστι ι Παλλες.

    Αλμπάνια: Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία, Άρμπεν Ιμάμι: Κανένας πολιτικός δεν είναι αναμεμειγμένος στις παρατράπεζες.

    Ζέρι ι Πόπουλιτ: Ρόμπερτσον προς τον ΥΠ.ΕΞ. Μέτα: Η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο προς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Φτάνει πια με λόγια, τώρα χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Ρεπουμπλικα: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Φτάνει πια με λόγια, τώρα χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Κοριέρι: Η CIA αποκαλύπτει σπείρα διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία, Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα: Η συμφωνία Νάνο-Πάουελ ήταν ένα λάθος αλλά χωρίς συνέπειες.

    [17] "ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    Λευκωσία, 10 Μαϊου 2003 (14:22 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος στον Αγιο Δομέτιο θα ακολουθήσουν και άλλες εξίσου καλές ενέργειες ως ''φυσικό επακόλουθο'' αυτού που γίνεται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο με την μερική άρση στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων από και προς τα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βλόσοβιτς είπε ότι ''γινόμαστε μάρτυρες του ανοίγματος ενός καινούργιου δρόμου για συμφιλίωση στο νησί'' προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο το οποίο έχει εκτελεστεί με επιδεξιότητα και από τις δύο πλευρές''.

    Ο κ. Βλόσοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο σημείο διέλευσης στον Αγιο Δομέτιο που άνοιξε σήμερα το πρωί για οχήματα και από τις δύο πλευρές, αναφέρθηκε και στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας πως η UNFICYP είναι ικανοποιημένη να ''διευκολύνει τα πράγματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΠΟΛ ΓΚΡΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 10 Μαϊου 2003 (14:15 UTC+2)

    Την ετοιμότητα της να συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι που το πρόβλημα της Κύπρου να επιλυθεί και ο λαός της να απολαύσει τα αγαθά της μόνιμης ειρήνης εξέφρασε η πρώην Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Πόλιν Γκριν κατά την τελετή στο χώρο της Βουλής των Κοινοτήτων, της παρουσίασης του βιβλίου της και του Ray Collins με τίτλο «Embracing Cyprus- The Path to Unity in the Europe», που μόλις έχει κυκλοφορήσει στη Βρετανία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΟΜΕΤΙΟ

    Λευκωσία, 10 Μαϊου 2003 (12:22 UTC+2)

    Γύρω στις 11.15 το πρωί έφτασε το πρώτο αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου στο σημείο ελέγχου των αρχών της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο.

    Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου 10 αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων τα οποία και εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    Επίσης άρχισε κανονικά και η διέλευση αυτοκινήτων Ελληνοκυπρίων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές. Ήδη μέχρι το μεσημέρι πέρασαν 75 αυτοκίνητα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (10:45 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός υποδέχεται αύριο Κυριακή στις 8.00 μ.μ. στη Ριζούπολη τον Παναθηναϊκό στη "μητέρα των μαχών" του ελληνικού πρωταθλήματος. Η χρονική συγκυρία που διεξάγεται το ματς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε "απόσταση βολής" (3 βαθμούς διαφορά) από τον "αιώνιο" αντίπαλό του, δίνει μία "άγρια ομορφιά" στην αναμέτρηση, που ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου χωρίς τα "παρατράγουδα" που αποτελούν μάστιγα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Ο Ολυμπιακός χρειάζεται νίκη με 2 γκολ διαφορά για να πάρει "κεφάλι" στην κούρσα του πρωταθλήματος και να κατακτήσει το 7ο σερί πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική στον εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη. Ο Παναθηναϊκός με δική του νίκη ανακηρύσσεται μαθηματικά πρωταθλητής, ενώ "βολεύεται" και με ισοπαλία, καθώς θα χρειάζεται άλλη μία ισοπαλία στο τελευταίο ματς κόντρα στον Ακράτητο στη Λεωφόρο, σε περίπτωση βέβαια που η ΑΕΚ συνεχίσει και στις δύο τελευταίες αγωνιστικές το σερί των νικών της (10) στο πρωτάθλημα. Οι δύο ομάδες θα πάνε σε αγώνα μπαράζ, αν ο Ολυμπιακός νικήσει με ένα γκολ διαφορά και τερματίσουν ισόβαθμες την άλλη Κυριακή.

    Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, με την παρουσία 2.000 ένστολων εντός και εκτός γηπέδου, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν κάθε εστία επεισοδίων. Στη χθεσινή σύσκεψη στη ΓΑΔΑ αποφασίσθηκε να απαγορευθούν οι μετακινήσεις των οπαδών ομαδικά με μοτοποδήλατα και οι φίλοι του Ολυμπιακού να εκκενώσουν αμέσως μετά τη λήξη το γήπεδο, ανεξάρτητα απ' το αποτέλεσμα του αγώνα. Παρών θα είναι ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Ψαράκης, που θα έχει στη διάθεσή του τις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα σε περίπτωση επεισοδίων στο γήπεδο.

    Το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής έχουν ως εξής:

    Σήμερα: ΟΦΗ - Ξάνθη (5.00 μ.μ.), Πανιώνιος - Προοδευτική (6.30 μ.μ. Alpha).

    Αύριο Κυριακή: Ηρακλής - Καλλιθέα (5.15 μ.μ. Supersport), Άρης - Ιωνικός (5.15 μ.μ. Alpha), Παναχαϊκή - ΑΕΚ (5.15 μ.μ. Alpha), Ακράτητος - Γιάννινα (5.15 μ.μ. Supersport), Αιγάλεω - ΠΑΟΚ (5.15 μ.μ. Supersport), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (8.00 μ.μ. Alpha).

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2003 (21:39 UTC+2)

    Την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. James Easton, gia να ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παρών κατά τη συνάντηση ήταν και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ κ. Σπύρος Καπράλος.

    Νωρίτερα ο κ. Easton, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Μάκη Ασημακόπουλο και τον Διευθυντή Αθλήματος της Τοξοβολίας κ. Παύλο Τσιβανάκη, με τους οποίους συζήτησε ζητήματα αναφορικά με το Άθλημα και της εγκατάστασης στην οποία αυτό θα διεξαχθεί (Παναθηναϊκό Στάδιο) και κυρίως την προετοιμασία της δοκιμαστικής διοργάνωσης (Sport Event) του προσεχούς Αυγούστου.

    [22] ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 85.000 ΕΥΡΩ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ 7 ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2003 (21:33 UTC+2)

    Το ποσό των 85.000 ευρώ μοιράστηκαν σήμερα επτά ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα το χρώμα του χρήματος είδαν οι Αμπονσά, Τοχούρογλου, Πουρλιοτόπουλος, Κούτσης, Φρούσος, Καραδήμος και Σπάσιτς, ενώ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να εισπράξουν ανάλογο ποσό και άλλοι παίκτες του συλλόγου.

    Και όλα αυτά την στιγμή που όλοι προετοιμάζονται για τον τελικό του κυπέλλου της 17ης Μαϊου κόντρα στον Αρη. Φυσικά πρώτα από όλα προέχει το ματς της Κυριακής με το Αιγάλεω. «Θέλουμε τη νίκη στα δύο επόμενα ματς», αναφέρει στους παίκτες του ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος ολοκληρώνει την προετοιμασία του για τον αγώνα στο Αιγάλεω αύριο το πρωί.

    Μοναδικό πρόβλημα αποτελεί η απουσία του Λουκά Καραδήμου, που δεν ξεπέρασε το τράβηγμα του στο πόδι από τον αγώνα της περασμένης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο στην Κοζάνη. Αντίθετα επιστρέφει ο Αμπονσά που εξέτισε την ποινή του.

    [23] Ο Ν. ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2003 (21:24 UTC+2)

    Τους μαθητές που πρώτευσαν στις διήμερες αθλητικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο Ναυταθλητικό Κέντρο του Ποσειδωνίου βράβευσε το απόγευμα ο υφυπουργός παιδείας, Νικόλαος Γκεσούλης. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής με την ευκαιρία της λήξης του σχολικού έτους.

    Κατά τη διάρκεια του αθλητικού διημέρου πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ, αγώνες πόλο, αγώνες επίδειξης μαθητών στη κολύμβηση, Τάε Κβο Ντο, Τζούντο, ξιφασκίας, ποδηλασίας, κρίκετ και σκοποβολής.

    «Αυτοί οι μαθητές αποτελούν ζωντανή κοιτίδα του αθλητισμού. Μέσα από αυτή την προσπάθεια εντατικοποιείται η ομαλή ένταξή τους στη κοινωνία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκεσούλης.

    Το παρών έδωσε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Πάντα το Ποσειδώνιο ήταν η κοιτίδα του αθλητισμού. Συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των αθλητών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Πολλά από αυτά τα παιδιά προσεγγίζουν μέσα από τα αθλήματα το Ολυμπιακό γίγνεσθαι», τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.

    Τέλος ο διευθυντής της γραφείου Φυσικής Αγωγής, Απόστολος Ναλπαντίδης τόνισε: «Είναι ένα δημιουργικό διήμερο στο οποίο προβάλλονται τα ολυμπιακά αθλήματα. Είναι μια γιορτή του αθλητισμού και μετέχουν σε αυτό παραπάνω από 2000 μαθητές. Αλλωστε η συμμετοχή τα λέει όλα».

    Οι ομάδες που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν από τον υφυπουργό παιδείας, Νικόλαο Γκεσούλη είναι: Βόλεϊ αγοριών δημοτικών: 96ο Θεσσαλονίκης, βόλεϊ κοριτσιών δημοτικών: 1ο Καλαμαριάς, μπάσκετ δημοτικών κοριτσιών: 1ο Θεσσαλονίκης, μπάσκετ δημοτικών αγοριών: δημοτικό Μαντουλίδης, μπάσκετ γυμνασίων αγοριών: γυμνάσιο Μαντουλίδης, μπάσκετ γυμνασίων κοριτσιών: 11ο Θεσσαλονίκης.

    [24] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΜΕ 13 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 10 Μαϊου 2003 (19:24 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε σε αγορά, που ήταν γεμάτη με κόσμο, στις Φιλιππίνες.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα από τα θύματα της έκρηξης, που σημειώθηκε στο νησί Μιντανάο, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, είναι ο δράστης.

    Στην ίδια περιοχή, είχε εκραγεί βόμβα και τον περασμένο μήνα, μια επίθεση που τότε αποδωθεί σε αυτονομιστική οργάνωση Μουσουλμάνων, η οποία, πάντως, αρνείται την ευθύνη.

    Την εβδομάδα αυτή, η κυβέρνηση στις Φιλιππίνες διέκοψε τις συνομιλίες που είχε με την οργάνωση κατηγορώντας την για τρομοκρατία.

    [25] ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 10 Μαϊου 2003 (19:23 UTC+2)

    Η επιβολή παράνομων περιορισμών από το Ισραήλ στη μετακίνηση πολιτών προς τη Λωρίδα της Γάζας καταδικάστηκαν έντομα από την οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστείας, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που διατηρούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στις κατεχόμενες από ισραηλινές δυνάμεις παλαιστινιακές περιοχές αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση.

    Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εφαρμόζει από σήμερα ένα νέο κανονισμό που έχει ως αποτέλεσμα να περικόπτονται δραστικά οι ελευθερίες μετακίνησης των αλλοδαπών αλλά και των Ισραηλινών πολιτών.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό όσοι πολίτες δεν είναι Παλαιστίνιοι και εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεούνται να υπογράφουν ένα έγγραφο που απαλλάσει τον ισραηλινό στρατό από κάθε ευθύνη, εάν αυτοί σκοτωθούν ή τραυματισθούν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στα κατεχόμενα.

    Oι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν επίσης ότι οι αλλοδαποί που εισέρχονται στην περιοχή θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν σχέση με το «Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης», μια μη κυβερνητική οργάνωση μέλη της οποίας δρουν ως ανθρώπινες ασπίδες προστατεύοντας Παλαιστινίους αμάχους από τον ισραηλινό στρατό.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο χαρακτήρισε παράνομη την ισραηλινή απαίτηση. Και υπενθύμισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στις παλαιστινιακές περιοχές υπόκεινται και αυτές στο διεθνές δίκαιο και έχουν σαφείς υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καταργηθούν.

    Η «Διεθνής Αμνηστία» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να αποφύγει το διεθνή έλεγχο των ενεργειών του στρατού του.

    Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ μετά τους θανάτους δύο αλλοδαπών πολιτών και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη, από ισραηλινά πυρά στις παλαιστινιακές περιοχές.

    [26] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Βαρσοβία, 10 Μαϊου 2003 (19:21 UTC+2)

    Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που συναντήθηκαν στην πολωνική πόλη Βρότσλαφ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

    Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι τρεις ηγέτες λένε ότι προτίθενται να εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες τους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η σύνοδος κορυφής των χωρών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» αρχικά συνεκλήθη για να συζητηθεί η προετοιμασία της Πολωνίας ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Ωστόσο οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον Πολωνό ομόλογό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ επισκιάστηκαν από το ζήτημα των διισταμένων απόψεων τους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν αντίθετες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ η Πολωνία ήταν στο πλευρό των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων εισβολής και προσφέρθηκε μάλιστα να στείλει στρατεύματά της μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν για να διαχειριστούν ως κατοχικές δυνάμεις έναν από τους τομείς ευθύνης στη χώρα αυτή. Μιλώντας πριν την ηγετική σύνοδο ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα.

    [27] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΣΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Μαϊου 2003 (19:20 UTC+2)

    Ενθουσιώδης υποδοχή επιφυλάχτηκε στον ηγέτη μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ιράκ, που επέστρεψε μετά από 23 χρόνια εξορίας, τα περισσότερα από τα οποία τα πέρασε στο Ιράν.

    Πρόκειται για τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ, που ήταν αντίθετος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και έφτασε στο Ιράκ συνοδευόμενος από 30 οχήματα.

    Ο ηγέτης αυτός έχει δηλώσει ότι το μέλλον του Ιράκ βρίσκεται στα χέρια του Ισλάμ και η επιστροφή του ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιτίθενται στη δημιουργία μιας κυβέρνησης στα θρησκευτικά πρότυπα του Ιράν.

    Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συζητείται το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του Ιράκ, υπήρξαν αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Ρωσία για τον περιορισμένο ρόλο, που προβλέπεται για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Στα βόρεια του Ιράκ τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραματίστηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έπεσε, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα.

    [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (10:55 UTC+2)

    Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι προεργασίες για την οργάνωση του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, που θα ανοίξει τις πύλες του τον Ιούνιο του 2004, ως παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στην περιοχή του Κεραμεικού. Το νέο θεματικό μουσείο -παλιό «όνειρο» του Μουσείου Μπενάκη και του διευθυντή του Αγγελου Δεληβοριά - μελετήθηκε και προετοιμάστηκε με πολύχρονη και συστηματική δουλιά, από τους άξιους επιστήμονες του Μουσείου Μπενάκη, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμη μουσείο-πρότυπο και «κόσμημα». Στο υλικό του νέου μουσειακού οργανισμού περιλαμβάνονται αντικείμενα από τις συλλογές του Αν. Μπενάκη, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερης αισθητικής και ιστορικής αξίας.

    Ομως, υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις σε αραβικά και περσικά χειρόγραφα, καθώς και σε μικρογραφίες της προ του 18ου αιώνα περιόδου. Γι' αυτό το Μουσείο Μπενάκη απευθύνει έκκληση σε όσους κατέχουν κειμήλια του ισλαμικού πολιτισμού, και κυρίως κοράνια ή μεμονωμένα φύλλα άλλου είδους χειρογράφων, να τα προσφέρουν καθ' οιονδήποτε τρόπο, ώστε να καλυφθεί και αυτός ο τομέας του ισλαμικού πολιτισμού. Εξάλλου, το Μουσείο Μπενάκη δε θα είχε καταστεί το πλέον πολύπλευρο και διαχρονικό πολιτιστικά, αλλά και το πλέον υποδειγματικό ελληνικό μουσείο, χωρίς τον εμπλουτισμό των συλλογών του που παθιασμένα συγκρότησε ο «Τρελαντώνης» με δωρεές και ποικίλες προσφορές φίλων του μουσείου. Δωρεές και προσφορές που, κυριολεκτικά και πολύπλευρα (μουσειολογικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά κλπ.,) «έπιασαν τόπο». Για περισσότερες πληροφορίες οι έχοντες ισλαμικά αντικείμενα μπορούν να απευθύνονται στο Μουσείο, στα τηλέφωνα: 210 3671023 (Μ. Μωραΐτου), 210 3671000.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (10:54 UTC+2)

    Με μαέστρο τον διάσημο Κινέζο αρχιμουσικό Εν Σάο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει σήμερα (8.30μ.μ.), συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πρώτο μέρος, θα ακουστεί το κολοσσιαίο Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σι ύφεση μείζονα, έργο 83 του Γ. Μπραμς, με σολίστ τον πολυβραβευμένο Βραζιλιάνο πιανίστα Νέλσον Φρέιρε. Ακολουθεί η λυρικότατη Δεύτερη Συμφωνία σε μι ελ., έργο 27 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 1908 υπό τη διεύθυνση του δημιουργού της.

    a.. Σήμερα, επίσης, στην αίθουσα «Μητρόπουλου» του ΜΜ (8.30μ.μ.), το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, με διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, θα παρουσιάσει έργα - σταθμούς της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, των Ντίνου Κωνσταντινίδη, Πάουλ Χίντεμιτ, Λούκας Φος και Πίτερ Μάξουελ Ντέιβις. Συμπράττουν αξιόλογοι σολίστ, όπως οι Σπύρος Σακκάς, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Αγγελική Καθαρίου κ.ά.

    b.. Τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο «Στούντιο Λήδρα» (Αδριανού και Κέκροπος 12, Πλάκα), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΙΕΜΑ, ο συνθέτης Θεόδωρος Αμπαζής θα κάνει αναδρομική παρουσίαση του έργου του με ηχογραφημένα παραδείγματα, βιντεοπαρουσιάσεις και συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.

    c.. Στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τη Δευτέρα (8μ.μ.), θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου ο Βασίλης Ρακιτζής με έργα Μπαχ, Σκαρλάτι, Μπετόβεν κ.ά. Στον ίδιο χώρο, την Τετάρτη (14/5), στις 8μ.μ., ο βιολονίστας Χρήστος Κολοβός θα παρουσιάσει έργα Ντβόρζακ, Ξανθούλη, Σούμπερτ, Μότσαρτ, με τη συνοδεία του Τίτου Γουβέλη (πιάνο).

    [30] Ο ΜΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (10:51 UTC+2)

    Πλούσιο πρόγραμμα ανοιξιάτικων εκδηλώσεων ξεκινάει στη Νέα Σμύρνη ο δήμος. Σήμερα στις 8.30 μ.μ. ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει έργα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου ("Επιτάφιος", "Ρωμιοσύνη", "Δεκαοκτώ Λιανοτράγουδα").

    Συγχρόνως έχει ξεκινήσει έκθεση με τίτλο "Και περνούσανε τα τραμ" στο εκθεσιακό κέντρο "Γαλαξίας" στην κεντρική πλατεία.

    [31] Ο «ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2003 (10:43 UTC+2)

    Αρχίζει τη Δευτέρα 12 Μαϊου η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του "Μαγικού Αυλού" του Μότσαρτ για παιδιά και της όπερας του Καμίγ Σαιν-Σανς "Σαμψών και Δαλιδά" που θα παρουσιάσει η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο.

    Η όπερα για παιδιά "Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, η περσινή δηλαδή μεγάλη επιτυχία της ΕΛΣ, παρουσιάζεται σε τρεις παραστάσεις στις 29, 30 και 31 Μαϊου, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους που δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν το χειμώνα, καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από νωρίς, να τη δουν τώρα κάτω από την Ακρόπολη. Το έργο παρουσιάζεται με ζωντανή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κατσίμπα και πρωταγωνιστές τους Νίκο Στεφάνου, Δήμο Φλεμοτόμο, Ελπινίκη Ζερβού, Κάτια Πάσχου, Ελένη Ζιώγα κ.ά.

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 και 13 ευρώ, ενώ για τα ομαδικά είναι 13 και 10 ευρώ.

    Στις 13, 15 και 17 Ιουνίου η Λυρική παρουσιάζει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την όπερα του Καμίγ Σαιν-Σανς "Σαμψών και Δαλιδά" σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Χάικι Σιούκολα, Μαρκέλλα Χατζιάνο, Βαγγέλης Χατζησίμος, Βικτόρα Μαϊφάτοβα, Αντρέ Κονιέ, Γιώργος Παππάς κ.ά.

    Οι τιμές εισιτηρίων για το κάτω διάζωμα είναι 80, 70, 60, 50 και ομαδικό 40 ευρώ και για το άνω διάζωμα 35 και ομαδικό-φοιτητικό 25 ευρώ. Η προπώληση γίνεται και για τις δύο παραγωγές από τα ταμεία της ΕΛΣ (Ακαδημίας 59, τηλ. 210 3643725), ενώ για την όπερα "Σαμψών και Δαλιδά" εισιτήρια πωλούνται και από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210 3221459).

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ARNOLD TOYNBEE "ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2003 (00:15 UTC+2)

    Το βιβλίο του Αγγλου ιστορικού Arnold Toynbee με τίτλο "Το Δυτικό Ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" παρουσιάσαν απόψε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης και ο μεταφραστής του βιβλίου Παναγιώτης Πάρτσος, διπλωματικός, διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου "ΒΙΒΛΙΟρυθμός".

    Ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Manchester Guardian και βρέθηκε την κρίσιμη περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 1921 σε Ελλάδα και Τουρκία. Κατά την επιστροφή του στη Βρετανία συγκέντρωσε τις πολεμικές ανταποκρίσεις, τις επεξεργάστηκε και έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο.

    Ο Τόινμπι πραγματεύεται γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας της νεότερης ελληνικής ιστορίας, τα γεγονότα πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα οποία επηρέασαν την πορεία του Ελληνισμού, τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και το θέμα των σχέσεων Δύσης και Ανατολής.

    Οπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, γιατί οδήγησε στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας και επηρέασε βαθύτατα το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη σημασία της μελέτης της συγκεκριμένης περιόδου, όχι με έναν τρόπο στερεότυπο και επιπόλαιο, αλλά σε βάθος. Σημείωσε ότι το βιβλίο του Τόινμπι είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό δοκίμιο γραμμένο εν θερμώ. "Γράφει με γλαφυρότητα, γράφει επί του πεδίου της μάχης, γράφει με ένα δημοσιογραφικό κριτήριο, αλλά και με επιστημονική αυστηρότητα και γράφει συμψηφιστικά, δεν θέλει να φανεί ούτε φιλέλληνας, ούτε φιλότουρκος και είναι ένα βιβλίο γραμμένο το 1921 άρα πρέπει να το διαβάσουμε από αυτή την οπτική γωνία", πρόσθεσε.

    Τόνισε δε ότι μόνο όταν μαθαίνουμε την ιστορία μας, όταν γνωρίζουμε μέσα από ποιους συσχετισμούς δυνάμεων έχει προκύψει η σύγχρονη πραγματικότητα που αφορά και το ελληνικό κράτος μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα και να κάνουμε τους χειρισμούς που πρέπει για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή συγκυρία.

    Αναφερόμενος στη μη ανανέωση της ακαδημαϊκής θητείας του συγγραφέα στην έδρα Κοραή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρήθηκε ότι δεν είναι φιλελληνικό, επειδή αναφέρεται και σε σφάλματα της ελληνικής πολιτικής και σε ελληνικές ακρότητες εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού στην περιοχή της Μικράς Ασίας.

    Επισήμανε ότι τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και με απόσταση η ιστορική έρευνα και δεν είναι δυνατόν να κρίνουμε την επιστημονική ποιότητα ενός συγγραφέα που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία με ένα τόσο επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο. "Αρα λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ιστορική αλήθεια, εάν θέλουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια ιστορικά λάθη", είπε.

    Επιπλέον τόνισε ότι για τους ίδιους λόγους, επειδή δεν κολακεύει την ελληνική αντίληψη, - την προκρούστεια αντίληψη πως ό,τι δεν είναι φιλελληνικό είναι ταυτόχρονα φιλοτουρκικό - το βιβλίο μεταφράστηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ουσιαστικά ανασύρθηκε από τη λήθη από τον κ. Πάρτσο.

    Ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιάννης Χασιώτης αναφέρθηκε στα δύο θέματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας, το στενό, ειδικό, συγκυριακό θέμα, που αφορά το ελληνικό ζήτημα, την ελληνική περιπέτεια στη Μικρά Ασία, τους Ελληνες και τους Τούρκους.

    Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις φρικαλεότητες που προκάλεσαν τα ελληνικά στρατεύματα σε περιοχές κυρίως της Γιάλοβα, μετά την απόβαση στη Σμύρνη και ότι μερικές φορές ο Τόινμπι θυμίζει μέλος μιας ανακριτικής επιτροπής που μεταβαίνει στην Ιωνία όχι μόνο για να δει και να θαυμάσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και για να μπει στην "καυτή ζώνη" να δει τα πράγματα από κοντά, να ζήσει την περιπέτεια.

    Το δεύτερο, ευρύτερο θέμα του βιβλίου είναι η προσέγγιση της ιστορίας με ένα φιλοσοφικό τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Χασιώτης και πρόσθεσε ότι, ενώ το βιβλίο φαίνεται να είναι ένα βιβλίο της ελληνικής και της τουρκικής ιστορίας, είναι τελικά παγκόσμιας ιστορίας.

    Αποτελεί ένα προσχέδιο όπου υπάρχουν βασικές ιδέες του συγγραφέα για το θέμα των σχέσεων των πολιτισμών, θέμα πολύ επίκαιρο το οποίο αναπτύσσει με γλαφυρό, πειστικό τρόπο. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου, σύμφωνα με τον κ. Χασιώτη, είναι ότι ο Τόινμπι συγκρίνοντας τους δύο πολιτισμούς ανατολικό και δυτικό μιλάει περί Ευρώπης, προσπαθεί να βρει την έννοια της Ευρώπης και απορρίπτει το γεωγραφικό παράγοντα και καταλήγει στο ότι τελικά αυτό που ενδιαφέρει είναι ο πολιτισμός. Το γενικό αυτό θέμα που πραγματεύεται ο συγγραφέας ανοίγει το δρόμο στη μετέπειτα σπουδή της ιστορίας και στα μεγάλα έργα του που τον καθιέρωσαν ως κορυφαία προσωπικότητα της ιστοριογραφίας, είπε.

    Ο κ. Χασιώτης τόνισε ότι ο καχύποπτος αναγνώστης αναρωτιέται γιατί σε μία περίοδο που κατέρρεε το μέτωπο και η αυτοπεποίθηση της Ελλάδας ο Τόινμπι πήγε να καταγράψει τα γεγονότα ως πολεμικός ανταποκριτής και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε η ανακριτική του διάθεση. Επισήμανε ότι η αποστολή Τόινμπι που μας έδωσε το λαμπρό αυτό βιβλίο πρέπει να ξαναπεράσει κάτω από την έρευνα του ιστορικού, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για τις ελληνικές φρικαλεότητες στη Μικρά Ασία.

    Σημείωσε ότι δεν έχει πρόθεση να δικάσει μετά θάνατον το συγγραφέα, απλώς θέλει να δείξει ότι μέσα σ' αυτή τη μεγαλειώδη αντιμετώπιση του τόσο κρίσιμου θέματος ενυπάρχει ενδεχομένως το θέμα του πολιτικού συμφέροντος της Αγγλίας.

    Καταλήγοντας είπε ότι το βιβλίο δεν είναι μισελληνικό, δεν είναι φιλελληνικό, είναι πάρα πολύ δύσκολο, δημιουργεί προβληματισμούς, είναι ένα προκλητικό βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται για την εθνική αυτοσυνειδησία.

    Ο μεταφραστής του βιβλίου ανέφερε ότι το βρήκε το 1978, σε ένα παλαιοπωλείο της Νέας Υόρκης, όπου φοιτούσε και αποφάσισε να το μεταφράσει.

    Είπε ότι ένας από τους λόγους που λειτούργησαν καταλυτικά στην απόφασή του να μεταφράσει βιβλίο ήταν το ενδιαφέρον του για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

    Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αξίζει να προσεχθεί για τον τρόπο που ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα της εποχής, καθώς ενέταξε τα γεγονότα σε ευρύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική διάσταση και προοπτική, δηλαδή τη δημιουργία και την ένταξη δύο κρατών της τότε γνωστής ως εγγύς Ανατολής στο παγκοσμιοποιούμενο κατά τα δυτικά πρότυπα κρατοκεντρικό διεθνές σύστημα.

    Υπογράμμισε ότι ο Τόινμπι περιγράφει με ευστοχία το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το βαθμό ένταξης των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, απότοκες και οι δύο ως κράτη άλλων πολιτισμικών παραδόσεων στο δυτικογενές πολιτικό σύστημα.

    Ο κ. Πάρτσος τόνισε ότι το βιβλίο καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς η Τουρκία έχει εισέλθει σε περίοδο εξελίξεων, με την επικράτηση στις τελευταίες εκλογές ενός κόμματος μουσουλμανικών αρχών που βρίσκεται υπό διωγμό τόσα χρόνια και με το ερωτηματικό της ένταξής της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Arnold Toynbee εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτικών Πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας και ήταν μέλος της βρετανικής αντιπροσωπείας στην ειρηνευτική διάσκεψη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι (1918-19) ως εμπειρογνώμων θεμάτων της Μέσης Ανατολής.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις University Studio Press.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 May 2003 - 18:14:47 UTC