Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [03] Ο Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • [06] ΑΥΡΙΟ Η 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [07] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ PALCO
  • [08] ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  • [09] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ
  • [10] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ
  • [11] ΠΣΕ: ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
  • [12] ΥΨΗΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ''
  • [13] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ AS COMPANY
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ 11% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ EPSILON NET ΚΑΤΑ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ
  • [15] ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ
  • [16] ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ
  • [17] Η ΚΙΝΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΗΠΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  • [19] Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ
  • [20] ΑΡΗΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [21] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [22] ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [23] Ο Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ- ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [24] ΑΘΗΝΑ 2004: ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [25] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ Σ.ΑΡΑΒΙΑ
  • [26] ΜΠΛΕΡ ΚΑΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΒΛΕΠΟΥΝ ΡΟΛΟ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΟΚΤΩ ΠΙΘΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [28] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΧΟΛΕΡΑΣ ΣΤΟ Ν.ΙΡΑΚ
  • [29] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΖΕΙ Η ΟΧΙ
  • [30] ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ: ΑΠΟ 9 ΩΣ 12 ΜΑΪΟΥ ΤΑ "ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΑ 2003"
  • [31] ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
  • [32] Η ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ "RENT" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ
  • [33] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ Α. ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ Π. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ
  • [34] ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • [01] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 7 Μαϊου 2003 (12:55 UTC+2)

    Η χώρα μας έχει εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα από αυτά που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο των υπουργών Υγείας, σχετικά με τον εντοπισμό των κρουσμάτων που συνδέονται με την άτυπη πνευμονία. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ο οποίος προήδρευσε της έκτακτης συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

    Οπως είπε ο κ.Στεφανής, ανάμεσα στην ομάδα των ατόμων που ελέγχουν την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα μας περιλαμβάνεται και ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίθετα, "σε άλλες χώρες περιλαμβάνεται μόνο διοικητικό προσωπικό, που μοιράζει μόνο ερωτηματολόγιο, κάνει ορισμένες ερωτήσεις και τίποτα περισσότερα", είπε ο υπουργός.

    Ο κ.Στεφανής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ένα εμφανής διαγνωστικό τεστ για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας. "Μέχρι στιγμής η διάγνωση βασίζεται κυρίως στο συνδυασμό του επιδημιολογικού ιστορικού με τα κλινικά συμπτώματα".

    Επισήμανε δε ότι κοινή διαπίστωση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι "έχουμε να κάνουμε με ιό ο οποίος είναι άγνωστος. Δε ξέρουμε πότε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε κάποιο αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο, δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε σε θέση να έχουμε κάποιο εμβόλιο".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε ότι αυτοί οι οποίοι καταλήγουν από την άτυπη πνευμονία δεν είναι παραπάνω από το 5% ή κατ' άλλους 8% από αυτούς που αρχικά εκδηλώσουν κλινικά συμπτώματα.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (16:07 UTC+2)

    Στόχος του ν/σ που αφορά την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να γίνει το Χρηματιστήριο μοχλός ανάπτυξης και όχι σημείο αντιπαράθεσης. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών του σχετικού ν/σ.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ν/σ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν κάνει καμία προσπάθεια να ενδυναμώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να αποκαταστήσει με θεσμικά μέτρα το κύρος και την αξιοπιστία του χρηματιστηρίου.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας αντέτεινε στις επικρίσεις αυτές ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ελέγχει την καταλληλότητα και της διοίκησης και των μετοχών και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο.

    "Σκοπός της κυβέρνησης με αυτό το ν/σ που κατέθεσε με τόση προχειρότητα και με τόσες σημαντικές παραλείψεις είναι για μια ακόμα φορά να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα", τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ότι "έχουμε θεσμικό έλλειμμα στην Ελλάδα και δεν πρέπει να το κάνουμε χειρότερο. Δεν μπορεί σε αυτούς που πρέπει να ελέγχουμε να τους δώσουμε και τον έλεγχο".

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι "είναι υπεύθυνη και η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές για τη ληστεία του χρηματιστηρίου" και ότι "στην πράξη το ΧΑΑ θα πέρασει στις τράπεζες που ήδη έχουν μεγάλο ποσοστό. Κάνετε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και καμία κυβέρνηση δεν θα έχει ποτέ αρμοδιότητα εποπτικού ρόλου" συμπλήρωσε.

    N. ΘΩΜΑ

    [03] Ο Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (19:37 UTC+2)

    Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη" Πάτροκλος Τσελέντης παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στην εισβολή στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, τον Αύγουστο του 1998.

    Νωρίτερα, είχε προκληθεί ένταση στη δίκη όταν ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου είχε ρωτήσει τον Πάτροκλο Τσελέντη αν συμμετείχε στην εισβολή και ποιοι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν ανάμειξη.

    Μετά το διάλειμμα της δίκης, ο εισαγγελέας ρώτησε τον Πάτροκλο Τσελέντη αν συμμετείχε σε αυτή την ενέργεια της οργάνωσης. Ο κατηγορούμενος απάντησε καταφατικά και ο εισαγγελέας δεν υπέβαλλε άλλη ερώτηση.

    Σήμερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Νίκης Βεργή, της αστυνομικού που ήταν υπηρεσία την ημέρα που έγινε η εισβολή.

    Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του Γεωργίου Τσαπουρλή, φύλακα στην "Αμέρικαν Εξπρές" στην Πανεπιστημίου, στην οποία είχε τοποθετηθεί βόμβα το 1991. Ο κ. Τσαμπουρλής δεν αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, επισήμανε ότι η ομολογία ενός κατηγορουμένου δεν μπορεί από μόνη της να ενοχοποιήσει άλλους κατηγορούμενους.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

    Αγκυρα, 6 Μαϊου 2003 (16:13 UTC+2)

    Μήνυμα με αποδέκτες συγκεκριμένους κύκλους στον τουρκικό και διεθνή Τύπο, στην κυβέρνηση και κύκλους του στρατεύματος θεωρείται η χθεσινή ανακοίνωση- απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας σε επικρίσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο Στρατός είναι ο κύριος εγγυητής της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα για την προστασία του τουρκικού έθνους, ενώ διαψεύδονται κατηγορηματικά διαφωνίες στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η ανακοίνωση λέει, ακόμη, ότι ο Στρατός είναι αποφασισμένος να δείξει την αποφασιστικότητα του στους εχθρούς της δημοκρατίας που προσπαθούν να καταστρέψουν την εθνική ενότητα.

    Οπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Hurriyet, ο τουρκικός Στρατός είναι ανήσυχος με την κριτική που δέχεται ο επικεφαλής του ΓΕΣ, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ότι δεν έδειξε την αναγκαία αποφασιστικότητα τόσο στην υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, όσο και στα εθνικά τουρκικά συμφέροντα στο Βόρειο Ιράκ.

    Η ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΣ εκτιμάται ότι συνιστά ουσιαστικά απάντηση στους επικριτές της ηγεσίας του στρατεύματος αλλά και σε πρόσφατα δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, όπως η Washington Post, η New York Times και η Wall Street Journal ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στο στράτευμα και μεταξύ των τούρκων διοικητών. Τα δημοσιεύματα αυτά μιλούν, μάλιστα, για μεγάλη διαφωνία μεταξύ του Οζκιόκ και του Γιαλμάν.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΣ έχει ως εξής:

    «Κατά τις τελευταίες μέρες σε διάφορους κύκλους και σε ορισμένα μέσα του Τύπου παρουσιάζονται σχεδόν καθημερινά, ειδήσεις και σχόλια που προκύπτουν από πληροφορίες που δεν βασίζονται στις πραγματικότητες και εξαπατούν την κοινή γνώμη. Παρατηρείται μία τάση συνεχώς αυξανόμενη που έχει σαν στόχο να φθείρει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη της. Αυτού του είδους οι ειδήσεις και τα σχόλια δεν κατευθύνουν μόνο λανθασμένα την κοινή γνώμη, αλλά επειδή φθάνουν στο σημείο να σπείρουν διχόνοια στην παραδοσιακή αντίληψη πειθαρχίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κρίθηκε αναγκαία η ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Οι ειδήσεις και τα σχόλια σχετικά με το ότι κατά τις εργασίες που είχαν γίνει στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το 2002, υπήρξαν την τελευταία στιγμή κάποιες αλλαγές και άλλαξαν ορισμένοι διορισθέντες, στην περίπτωση που δεν υπάρχει σκοπιμότητα, πηγάζουν από ουσιαστική έλλειψη ενημέρωσης. Διότι, βάσει των νόμων, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις μόνο όσον αφορά το θέμα της προαγωγής των Στρατηγών, Ναυάρχων και Συνταγματαρχών καθώς και για την παράταση της θητείας των Στρατηγών και των Ναυάρχων και όχι για τους διορισμούς. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία ευθύνη και αρμοδιότητα όσον αφορά τους διορισμούς.

    Πέραν του διορισμού του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, όλοι οι άλλοι διορισμοί για τους Ανώτατους Στρατιωτικούς πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός χρονοδιαγράμματος που ξεκινάει με την πρόταση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου. Υπό την έννοια αυτή, η διαδικασία διορισμών των Αρχηγών των Όπλων δημιουργεί τα νόμιμα αποτελέσματα των νόμιμων διαδικασιών που ξεκινούν με τις αρμοδιότητες και την κρίση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων που πηγάζουν από τους νόμους.

    Κατά τη Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το 2003 και μετά, θα γίνουν οι ίδιες διαδικασίες και τα πάντα θα ολοκληρωθούν με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνουν. Αυτοί που κάνουν σχόλια για το θέμα αυτό, προκύπτει η ανάγκη να τους συσταθεί να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις παραδοσιακές εφαρμογές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους νόμους μας.

    Μία άλλη πλευρά των προκατειλημμένων και σκόπιμων ειδήσεων που προκύπτουν, είναι οι απαράδεκτες προσεγγίσεις ότι εντός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις και δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

    Όμως, γι' αυτή τη συνεχιζόμενη συμπεριφορά, περιορισμένου αριθμού ατόμων και ομάδων που βάζουν τις έμμονες ιδεολογίες τους μπροστά από τους νόμους και τη λογική, θα πρέπει να τονισθεί πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν την αποφασιστική συμπεριφορά τους για την διόρθωση δια της νομικής οδού και με την εκτίμηση της κοινής γνώμης.

    Όπως διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν με δημοκρατικούς τρόπους την εκπλήρωση του θεμελιώδους καθήκοντός τους χωρίς καμία παραχώρηση, όσον αφορά την προστασία και την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας που διατυπώνεται στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματός μας και πηγάζουν από το Εσωτερικό Δίκαιο και, πέραν αυτού, θα διατηρήσουν την ιδιότητα του άφοβου φύλακα της υλικής και ηθικής κληρονομιάς του Ατατούρκ.

    Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την άσκηση αυτού του ιερού καθήκοντός τους βρίσκονται σε πλήρη ενότητα και ομοψυχία και διακατέχονται από την επιθυμία και τη βούληση να δείξουν την αποφασιστικότητά τους στους εχθρούς της Δημοκρατίας που επιχειρούν να ανατρέψουν αυτή την ενότητα και την ομοψυχία.

    Ένα άλλο θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα, αφορά την Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου του 2003. Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάσθηκαν στον Τύπο σχεδόν σαν σενάριο μετά τη Σύνοδο και είχαν απήχηση στην κοινή γνώμη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αντιμετωπίσθηκαν με βαθιά απέχθεια από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ανακοίνωση των συζητήσεων στο ΣΕΑ έχει απαγορευθεί με νόμο. Κατά τη Σύνοδο του ΣΕΑ δεν ήρθαν στην ημερήσια διάταξη οι διορισμοί στο στράτευμα κατά το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του 2002. Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες, ένα μέρος των οποίων ήταν καρποί φαντασίας και ένα μέρος δημιουργήθηκε με σκόπιμους ψιθύρους σε ορισμένους κύκλους, βρήκαν το φως της δημοσιότητας και αναμφισβήτητα τώρα θα τεθούν υπό μία σοβαρή νομική εξέταση.

    Αυτού του είδους σκόπιμα δημοσιεύματα με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω, δεν θα επιφέρουν όφελος στο κράτος μας και στο έθνος μας. Και πέραν αυτού, είναι αλήθεια ότι θα αποτελέσουν στοιχεία αδικήματος ενώπιον των νόμων. Η καλή πρόθεση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να αφήσει στην κρίση της κοινής γνώμης, αντί για τα δικαστήρια, το αδίκημα αυτό, δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί και να χρησιμοποιηθεί λανθασμένα.

    Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως χθες έτσι και σήμερα, θα συνεχίσουν να είναι στην υπηρεσία του ύψιστου έθνους μας ως η μεγαλύτερη εγγύηση της Τουρκικής Δημοκρατίας που φέρει κοσμικό, δημοκρατικό και κοινωνικό χαρακτήρα".

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

    Βίλνιους, 7 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η τρομοκρατία παραμένει κίνδυνος και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης από τη Λιθουανία, όπου βρίσκεται, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Λιθουανό ομόλογό του Αλγκίντρας Μίκουλας Μπραζάουσκας.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη κοινή δήλωση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ομάδας G8 ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι παγκόσμια απειλή και την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού προς το Σ.Α. του ΟΗΕ ο Διεθνής Οργανισμός να καταρτίσει λίστα με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν παγκοσμίως, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία παραμένει κίνδυνος, όμως δεν βλέπει το λόγο για κατάρτιση νέας λίστας.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει μια λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν βλέπω, λοιπόν, το λόγο, αυτή τη στιγμή, να καταρτίσει μια νέα λίστα", είπε και πρόσθεσε:

    "Η τρομοκρατία παραμένει κίνδυνος, ωστόσο, και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε πως, εξαιτίας του Αφγανιστάν και των εκεί εξελίξεων, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

    Επισήμανε ότι η τρομοκρατία έχει τις αιτίες της και σε οικονομικά προβλήματα και ιδεολογικούς παράγοντες και επιπροσθέτως, υπάρχουν ανοικτά μέτωπα, για παράδειγμα, το ισραηλινό-παλαιστινιακό ζήτημα.

    "Πρέπει να κάνουμε σοβαρή προσπάθεια, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιες συρράξεις", είπε και τόνισε: "H ελληνική προεδρία έχει ευθύνη και συμφωνήσαμε με όλους τους εταίρους μας ότι θα προσπαθήσουμε να επαναδραστηριοποιήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προκειμένου ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε από το Κουαρτέτο (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία) να τύχει εφαρμογής και από τις δύο χώρες".

    [06] ΑΥΡΙΟ Η 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (20:54 UTC+2)

    Η μέχρι σήμερα πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια σειρά τομέων, όπως η οικονομία, το εμπόριο και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, θα βρεθεί στο επίκεντρο της 7ης τακτικής συνάντησης της Ελληνοτουρκικής Κατευθυντήριας Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί, αύριο, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, πρέσβη Γ. Γεννηματά, και τον τούρκο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Μπακί Ιλκίν.

    Στην αυριανή συνάντηση θα εξεταστούν, επίσης, ζητήματα όπως η αστυνομική συνεργασία, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η προστασία του περιβάλλοντος.

    [07] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ PALCO

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (20:32 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι 500 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ελβετικής Schiesser Pallas που παράγει προϊόντα ένδυσης-εσωρούχων με το σήμα Palco για την απόφαση της εταιρίας να κλείσει την παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα και να τη μεταφέρει στη Βουλγαρία, όπου είναι χαμηλότερο το εργατικό κόστος.

    Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της ανεργίας είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες με αρκετά χρόνια υπηρεσία στην εταιρία, αλλά και ολόκληρες οικογένειες των οποίων τα εισοδήματα εξαρτώνται αποκλειστικά από την εν λόγω εταιρία.

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Σωματείου διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση και αν αυτό θα καταστεί δυνατό θα εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων.

    Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας, τόνισε προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εργασίας συζητά με την εταιρία εναλλακτικές προτάσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    Οι εργαζόμενοι στη μονάδα προσανατολίζονται σε προσφυγές στη δικαιοσύνη.

    [08] ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (20:28 UTC+2)

    Η ανάγκη για ενισχυμένη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και για λήψη συγκεκριμένων θεσμικών μέτρων και πολιτικών για την επίτευξη του στόχου αυτού, τονίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης - Νέες πολιτικές», που διεξήχθη στην Αθήνα.

    Το Συνέδριο οργάνωσε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, σε συνεργασία με την Ενωση Γυναικών Ελλάδος και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

    Την κεντρική εισήγηση του Συνεδρίου έκανε η υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Βάσω Παπανδρέου, η οποία τόνισε πως μια πραγματική δημοκρατική κοινωνία προϋποθέτει την ανάπτυξη πολιτικής με όρους ισότητας και ίσης μεταχείρισης.

    Η υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο των Μ.Μ.Ε. στην απεικόνιση της γυναίκας, στην προβολή των θεμάτων και προβλημάτων, που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο. Εκανε λόγο και για έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών- δημοσιογράφων στην προώθηση προτύπων πετυχημένων γυναικών. Πρόσθεσε δε, πως τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι πολύτεκνες γυναίκες, οι αγρότισες, οι γυναίκες στην πολιτική και στην οικονομία.

    Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, «εάν υπήρχαν πολλές γυναίκες σε θέσεις κλειδιά, πολύ πιο δύσκολα οι διάφοροι ηγέτες θα αποφάσιζαν για πόλεμο».

    Οσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα, η Υπουργός τη

    χαρακτήρισε ως καθοριστικό παράγοντα «για ανανέωση και εξυγίανση του πολιτικού βίου».

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτική, για τον τρόπο που τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη γυναίκα, ήταν η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας ότι στη χώρα μας η εικόνα για τη γυναίκα, όπως προβάλλεται στην τηλεόραση, είναι η χειρότερη στο σύνολο της Ευρώπης. Παρατήρησε ακόμη, ότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία δεν σοκάρεται από τον απαράδεκτο τρόπο απεικόνισης της γυναίκας από τα Μ.Μ.Ε.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων, όπως αυτό

    προτείνεται να συμπεριληφθεί στο μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης και επισήμανε ότι «θα ήταν ολέθριο σφάλμα» να εξομοιωθεί το θέμα της ισότητας με αυτό της εθνικότητας, όπως είχε ζητηθεί να γίνει στο άρθρο 6. Η εθνικότητα, όπως είπε, έχει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν, που θα συνιστά η ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα.

    «Τα συμφέροντά μας θα τα διαφυλάξουμε όσο μπορούμε, τουλάχιστον εμείς οι

    γυναίκες, στη Συνέλευση» δεσμεύτηκε η κ. Γιαννάκου, η οποία συμμετέχει στη Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Σε θέμα της επικαιρότητας, στην απόλυση 500 γυναικών από το εργοστάσιο Palco, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της στο Συνέδριο, η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους στην εργασία. Τόνισε δε, την ανάγκη για ανεύρεση τρόπων να παραμείνουν στην αγορά εργασίας οι γυναίκες, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

    Την ίδια έκκληση, για προστασία του δικαιώματος στην εργασία των 500 γυναικών της Palco, απηύθυνε και η βουλευτής της Β΄ Αθηνών, Μαρία Δαμανάκη, η οποία παρατήρησε ότι οι γυναίκες είναι αυτές, που πρώτες χάνουν τη δουλειά τους, όταν κλείνουν βιομηχανίες παραδοσιακών κλάδων στην Ελλάδα.

    Η κ. Δαμανάκη κάλεσε τις γυναίκες «να προχωρήσουν πιο επιθετικά», με στόχο την καθιέρωση της ποσόστωσης στις βουλευτικές εκλογές και στους κομματικούς μηχανισμούς, ενώ άφησε αιχμές κατά γυναικών, που όταν βρεθούν σε θέσεις εξουσίας, υιοθετούν ανδρικά πρότυπα συμπεριφοράς και δράσης.

    Κατά του ισχύοντα εκλογικού νόμου, που εμμέσως αποκλείει τη συμμετοχή των

    γυναικών, καταφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Καραμάνου, λέγοντας ότι πρόκειται για νόμο, που «είναι φτιαγμένος να υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα».

    «Το δικό μου κόμμα χρησιμοποίησε την ποσόστωση, για να ταπεινώσει και να εξευτελίσει τις γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καραμάνου, η οποία ανέφερε ενδεικτικά ότι το ποσοστό των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κάτω του 10%. Οσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στις μέρες μας στο 31% από το 19% που ήταν το 1997.

    Τέλος, υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, που θα λειτουργεί παράλληλα με τον Ο.Η.Ε. και θα προτείνει λύσεις σε κρίσιμα θέματα.

    Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου «Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης- Νέες

    Πολιτικές», περιλήφθηκαν προτάσεις για συγκεκριμένη αναφορά της ίσης μεταχείρισης στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, προκειμένου να αποτελέσει νομική βάση για λήψη περαιτέρω μέτρων. Η νομοθετική και θεσμική κατοχύρωση, επίσης, της συμμετοχής των γυναικών με συγκεκριμένο ποσοστό σε θεσμικά και συλλογικά όργανα, όπως και η υιοθέτηση των κατάλληλων μηχανισμών και η σωστή ενημέρωση, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

    Κωνσταντίνα Κούτρα

    [09] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (20:07 UTC+2)

    "Δεν έχουμε πετύχει να πείσουμε τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά. Δεν έχουμε πετύχει να πείσουμε τις γυναίκες να ασχοληθούν με το συνδικαλισμό, με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε πετύχει να πείσουμε τις γυναίκες ότι η δική τους πολιτική παρουσία, μπορεί να συμβαδίζει με την προσωπική τους ζωή, την οικογένεια και με τη δουλειά τους".

    Αυτό υπογράμμισε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας με θέμα "Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης-Νέες Πολιτικές".

    "Πρέπει", πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, "να πείσουμε νέες γυναίκες ότι η ενασχόληση με τα κοινά, η δική τους ενασχόληση με τα κοινά, είναι αναγκαία. Και είναι αναγκαία για να αλλάξουν ορισμένα κακώς κείμενα, τα οποία ούτως η άλλως, ενοχλούν και τις ίδιες. Και μπορούν να συνδυάσουν την προσωπική τους ζωή και την οικογένειά τους με αυτό το στόχο. Διότι άλλως πώς, δε νομίζω ότι τα αποτελέσματα, ούτε στις επόμενες εθνικές εκλογές, ούτε στις επόμενες δημοτικές εκλογές, θα είναι διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα".

    Αναφερόμενη στην απόλυση 500 γυναικών που εργάζονταν στην Palco, η δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε: "Χθες απολύθηκαν πεντακόσιες γυναίκες που εργάζονταν στην Palco. Πεντακόσιες γυναίκες, τις οποίες είχα επισκεφθεί, είχα δει και ήξερα ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση. Και σήμερα αυτές οι γυναίκες είναι άνεργες και πρέπει να σκεφθούμε, κυρίες μου, τρόπους με τους οποίους θα πάψουν να είναι άνεργες. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να ζήσουν. Είναι το μοναδικό τους μεροκάματο. Πρέπει σ΄ αυτές τις γυναίκες, οι οποίες δεν είναι όλες 20 χρονών και 25, να τους δώσουμε λύση, να σκεφθούμε τρόπους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο".

    [10] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η σύνδεση της ελληνικής βιομηχανίας και του ελληνικού τουρισμού με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους εξετάστηκαν στη σημερινή τέταρτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η δυνατότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά και συγχρόνως η δυνατότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος να ενσωματώνει ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων στην εισερχόμενη αλλοδαπή ζήτηση.

    "Αξιολογούμε συνολικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν ως τη συνολική κατανάλωση και ζήτηση η οποία προκύπτει από την προσφορά, την παραγωγή και την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει σύνδεση με τη βιομηχανία. Τουριστική δραστηριότητα βιομηχανική δραστηριότητα είναι παράλληλες βασικές λειτουργίες της οικονομικής μας πορείας και της οικονομικής μας ανάπτυξης", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της η άφιξη 12 14 εκ. τουριστών, με ποιο τρόπο παρεμβαίνει στην βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας (πρωτογενή, δευτερογενή), με ποιο τρόπο παρεμβαίνει στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα προωθηθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

    Επισήμανε την ανάγκη "έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της βιομηχανίας και του τουρισμού", την ανάγκη συνεργασίας βιομηχανίας και τουρισμού, διότι επηρεάζουν και τα δύο καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι θα προωθηθεί η δημιουργία δορυφόρων λογαριασμών του ελληνικού τουρισμού και θα στηριχθούν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, η εφαρμογή προτύπων ποιότητας, ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή στο χώρο του τουρισμού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η υποστήριξη της συνεργασίας τουρισμού και βιομηχανίας θα γίνει και μέσα από τη λειτουργία, στο επόμενο τετράμηνο, της ανακοινωθείσας από τον πρωθυπουργό Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται στη φάση της σύστασης και συγκρότησης, έτσι ώστε αυτή η συνεργασία, σε οικονομικό επίπεδο, τουρισμού και βιομηχανίας να υποστηριχθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και να έχει αποτελέσματα άμεσα.

    Ακόμη σημείωσε ότι θα στηριχθεί η δημιουργία φορέα μάρκετινγκ και διαφήμισης για τον τουρισμό και ήδη ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και στο οποίο θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε διεξοδική συζήτηση και κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των φορέων για τη στήριξη της νέας βιομηχανικής πολιτικής.

    Οπως τόνισε συμφωνήθηκε να υπάρξει μία τυποποιημένη μορφή παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα έγινε αποδεκτή η πρόταση που έχει γίνει από το Συμβούλιο με βάση τη δουλειά της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και με βάση τη δουλειά που προσέφεραν τα τρία Ινστιτούτα το ΙΟΒΕ, το ΙΝΕ και το ΚΕΠΕ, έτσι ώστε πλέον σε μια τυποποιημένη μορφή να προκύπτει ετήσια η έκθεση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Επίσης συμφωνήθηκε να μελετηθούν οι επιπτώσεις στην ελληνική βιομηχανία από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα τις νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τόνισε ακόμη ότι αποφασίστηκε να στηριχθεί η λειτουργία του "ΤΕΜΠΕ", του φορέα Μεσεγγύησης και Χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

    Οπως είπε το Συμβούλιο ενημερώθηκε για το βαθμό προώθησης της λειτουργίας του, επιβεβαιώθηκε ότι μέσα στο τετράμηνο θα ξεκινήσει η λειτουργία του φορέα του ΤΕΜΠΕ και θα έχει εξασφαλίσει μέχρι τέλος Μαΐου και την αναγκαία χρηματοδότηση από το ΕΠ.ΑΝ. "Ανταγωνιστικότητα".

    [11] ΠΣΕ: ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (20:01 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η άτονη εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι συνιστώσα πολλών αδυναμιών της οικονομίας που χρήζουν δραστικής αντιμετώπισης από την πολιτεία, διατύπωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών του.

    Eκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των Ελλήνων εξαγωγέων, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο οδυνηρό, έναντι των εκτιμήσεων που διατυπώνονται σήμερα, εάν, όπως τόνισε, δεν υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    «Για μια φορά ακόμη οι εξαγωγικές επιδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Η μείωση, και στην καλύτερη περίπτωση, η στασιμότητα των εξαγωγών τείνει να μονιμοποιηθεί, σε μια στιγμή κατά την οποία είναι πρόδηλη η ανάγκη ταχείας προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ», τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ.

    Πρόσθεσε δε ότι οι ιδιαίτερα δυσμενείς διεθνείς συνθήκες στις οποίες κινήθηκαν οι εξαγωγές κατά το περασμένο έτος δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν παρηγοριά.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε ότι «χρειάζεται να δούμε εξ υπαρχής, από μηδενική βάση, την κατάσταση σε όλους τους κρίκους της εξαγωγικής αλυσίδας και να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα καταστήσουν τις εξαγωγές το ίδιο ή περισσότερο προσοδοφόρες από τις εισαγωγές. Αν αυτό δεν γίνει θα παρακολουθούμε με θλίψη να πλημμυρίζουν τα καταστήματα με ξένα προϊόντα -μία διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει- περικόπτοντας έτσι ένα σεβαστό ποσοστό από τη δική μας ανάπτυξη».

    Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ για το 2002, η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 10.301 εκατ. δολ. ή 10.946 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 10.412 εκατ. δολ. ή 11.630 εκατ. ευρώ στο 2001, υποχώρησε δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 1% και 6% σε δολάρια και ευρώ, αντίστοιχα.

    «Αν και για το ακριβές ύψος των εξαγωγών δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα, καθώς και για τα δύο έτη τα στοιχεία είναι προσωρινά, εν τούτοις δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εξαγωγές δεν πάνε καλά. Αυτό προκύπτει, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, από το γεγονός ότι η συμμετοχή μας στη διεθνή αγορά περιορίζεται σημαντικά», κατέληξε η κ. Σακελλαρίδη.

    [12] ΥΨΗΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ''

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (19:47 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2002, ενέκρινε η σημερινή ετήσια Τακτική και καταστατική γενική συνέλευση των μετόχων της Παπαστράτος ΑΒΕΣ.

    Δικαιούχοι είσπραξης μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας στη λήξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 8ης Μαϊου του 2003, σύμφωνα με την εκκαθάριση του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι μετοχές της εταιρίας από την Παρασκευή θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα χρήσης 2002.

    Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χρήστος Κομνηνός απάντησε σε ερωτήματα μετόχων, αναλυτών και δημοσιογράφων που αφορούσαν την συμφωνία μεταβίβασης του 75% της εταιρίας στην Philip Morris Holland B.V. τονίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή είναι θετική για το μέλλον της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ».

    Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για την χρήση του 2002, υπενθυμίζεται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στο ποσό των 403,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,8%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 43,9 εκατ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 17,7% σε σχέση με το 2001 και τα καθαρά κέρδη προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε 39,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή 7,2%.

    [13] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ AS COMPANY

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (19:08 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 15% στις πωλήσεις της και 20% στα κέρδη της, φιλοδοξεί να πετύχει στην τρέχουσα οικονομική χρήση η διοίκηση της A.S Company. Παράλληλα, προσδοκάται η αύξηση του περιθωρίου κέρδους και η διατήρηση της πρώτης θέσης στην αγορά παιχνιδιού, με τη διεύρυνση του μεριδίου της εταιρίας κατά 2%, στο 16%.

    Στο πρώτο τρίμηνο του 2003 η εταιρία πέτυχε αύξηση των πωλήσεών της κατά 13%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και ανήλθαν σε 225.000 ευρώ και τα μικτά κέρδη, σημείωσαν ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 5%, όπως αναφέρεται και σε δημοσιευματα του τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι στην οικονομική χρήση του 2002, τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας έφθασαν στο ποσό των 1,707 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 43% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2001.

    Υπό το πρίσμα αυτό, η σημερινή γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρία αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,015 ευρώ ανά μετοχή, από τα κέρδη του 2002.

    Παράλληλα, η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, εκτός από την έγκριση των λογιστικών καταστάσεων, ενέκρινε τη μεταφορά της έδρας της επιχείρησης από το δήμο Θεσσαλονίκης στο δήμο Ωραιοκάστρου, καθώς και την αντικατάσταση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Παντελή Παπαδόπουλου από τον κ. Κωνσταντίνο Ριζόπουλο.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ 11% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ EPSILON NET ΚΑΤΑ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (18:18 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 11%, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων Epsilon Net AE, ανερχόμενος στα 539.754 ευρώ, έναντι 535.014 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    Για το σύνολο της χρήσης 2002 ο τζίρος της επιχείρησης, που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στη ΝΕΧΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε σε 2,367 εκατ. ευρώ, έναντι 1,407 εκατ. το 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 68,25%. Την ίδια στιγμή, τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρίας υπερτριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 578.897 ευρώ, έναντι 191.074 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

    Περαιτέρω, ο δείκτης περθωρίου μικτού κέρδους έφτασε πέρυσι στο 25%, από 14,1% το 2001. Στην περίπτωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 48,5%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας ανήλθε στο 47,2% το 2002, έναντι 23,7% το 2001.

    "Η ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών οφείλεται στην αλματώδη αύξηση στην παραγωγή και πώληση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στη μεγάλη αύξηση του μεριδίου αγοράς", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    [15] ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2003 (20:19 UTC+2)

    Την αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων σε χώρους που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και στη νεκρή ζώνη αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''προς τούτο θα γίνουν όλες οι αναγκαίες παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο θεωρεί το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση του μέτρου αυτού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2003 (19:54 UTC+2)

    Νομική και πολιτική υποχρέωση και όχι μέτρο για παροχή ανταλλαγμάτων, χαρακτήρισε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    ''Η μερική άρση των περιορισμών που επεβλήθησαν από το κατοχικό καθεστώς εδώ και 29 χρόνια, δεν αποτελεί μέτρο για συζήτηση προς παραχώρηση ανταλλαγμάτων'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να άρει το λεγόμενο ''οικονομικό εμπάργκο'' μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, η κυβέρνηση θεωρεί πως ''η άρση κατοχικών μέτρων είναι και πολιτική και νομική υποχρέωση της κατοχικής δύναμης και γι' αυτό και τα δικά μας μέτρα, η δική μας πολιτική η οποία εξαγγέλθηκε έναντι των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς ανεξάρτητη και δεν θεωρείται ούτε ανταπόκριση, ούτε αντιστάθμισμα και ούτε απάντηση στην άρση της μερικής διακίνησης''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Η ΚΙΝΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2003 (19:52 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι παραμένει σταθερός φίλος και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Limin Zhang, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Κινέζο διπλωμάτη τόσο για τις ευθύνες που βαρύνουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα για το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη, όσο και για τους πρόσφατους ελιγμούς στους οποίους αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην προσπάθειά τους να διορθώσουν την εικόνα που αποκόμισε η διεθνής κοινότητα λόγω της άτεγκτης και αρνητικής συμπεριφοράς τους απέναντι στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΗΠΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2003 (19:06 UTC+2)

    Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βουκουρέστι τονίζει σήμερα σε ανακοίνωση της ότι το πρόβλημα της διαφθοράς που μαστίζει τη Ρουμανία συναντάται και σε πολλές άλλες χώρες και επισημαίνει ότι αποτελεί ανασταλτατικό παράγοντα για τις αμερικανικές εταιρίες να επενδύσουν στην συγκεκριμένη οικονομική αγορά.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ρουμανική κυβέρνηση στον αγώνα της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και επιθυμούν την ανάπτυξη αρμονικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος που θα οδηγήσει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου επιτέθηκε πρόσφατα κατά του Αμερικανού πρεσβευτή στο Βουκουρέστι Μάικλ Γκεστ για την στάση του να επικρίνει συνεχώς την κυβέρνηση όσον αφορά στην πολιτική της στο θέμα της διαφθοράς.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ CHP

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2003 (18:33 UTC+2)

    Την επίγνωση ότι ο δρόμος που οδηγεί τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) περνά από την Ελλάδα δηλώνει πως έχει ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ζουλφού Λιβανελί, επαινώντας, παράλληλα, τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για τη ρεαλιστική πολιτική που ακολουθεί.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Vatan, ο τούρκος βουλευτής, αλλά και δημοσιογράφος- συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης, τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Εγώ είμαι Τούρκος. Αγαπώ τη χώρα μου και επιθυμώ να γίνει ένα κομμάτι της ΕΕ. Στο μεταξύ έχω την επίγνωση ότι ο δρόμος που οδηγεί προς την ΕΕ περνάει από την Ελλάδα».

    Αφού επισημαίνει πως ο κ. Σημίτης ακολουθεί μία ρεαλιστική πολιτική, σημειώνει: «Με τον πληθυσμό μας, των 70 εκατομμυρίων περίπου, αποτελούμε για την Ελλάδα μία σημαντική αγορά. Χιλιάδες Έλληνες έζησαν παλαιότερα στην Τουρκία. Στο μέλλον Τούρκοι και Ελληνες θα πρέπει να ασκούν κοινή πολιτική».

    [20] ΑΡΗΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (20:58 UTC+2)

    Αλλαγές στην άμυνα πρόκειται να κάνει ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Φοιρός. Και αυτό γιατί τα αγωνιστικά προβλήματα δεν απουσιάζουν. Ετσι δεν θα μπορέσουν να δώσουν το παρών στον αγώνα με τον Ιωνικό στο Χαριλάου οι τιμωρημένοι Γιώργος Κολτσίδας και Νασίφ Μασίφ, ενώ την θέση τους θα πάρει ο Νίκος Παπαδόπουλος έχοντας παρτενέρ έναν από τους Γιάννη Μαλλού ή Ανδρέα Σκέντζο.

    Ωστόσο αλλαγές θα υπάρξουν και στην επίθεση της ομάδας, αφού ο Νιρέν Ντεμπά έχει συμπληρώσει τρεις κίτρινες κάρτες και θα απουσιάσει από το ματς με τον Ιωνικό. Τη θέση του πιθανόν να πάρει ο Λεωνίδας Καπάνταης.

    Ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Φοιρός θεωρεί το συγκεκριμένο παιχνίδι ως ένα από τα καθοριστικά της χρονιάς. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα οι παίκτες θα μετάσχουν στον τελικό της 17ης Μαϊου με ανεβασμένη ψυχολογία.

    [21] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (20:52 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα και με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες θα αναχωρήσει αύριο τα ξημερώματα για τη Γερμανία η εθνική ομάδα, η οποία θα πάρει μέρος στο 38ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών (9-11/5, Βρέμη).

    Οι Ελληνες καρατέκα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και όπως ισχυρίζονται οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Κώστας Γκουβούσης, Στέλιος Σκαρογιάννης (κούμιτε) και Τετσούο Οοτάκε (κάτα) μπορούμε, παρά τον μεγάλο συναγωνισμό και το υψηλό επίπεδο των αγώνων, να φθάσουμε σε διακρίσεις.

    Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν 13 αθλητές και αθλήτριες: Κάτα: Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος, Χαράλαμπος Κουμάσης, Γιώργος Καμπανός, Όλγα Γκάτζια, Ελπίδα Χριστοδούλου (60 κ.), Σοφία Σπυροπούλου. Κούμιτε: Δημήτρης Τριανταφύλλης (65),

    Κώστας Παππάς (70), Κώστας Παπαδόπουλος (75, όπεν), Σπύρος Μαργαριτόπουλος (80), Ηρακλής Τσαμουρλίδης (+80), Ευδοξία Κοσμίδου (53), Αλεξία Καρυπίδου (+60).

    Αρχηγός αποστολής θα είναι ο γενικός γραμματέας της ΕΛΟΚ Γιώργος Μπίκας. Στη Βρέμη θα μεταβούν, επίσης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος και οι διαιτητές Γιάννης Κανέλλης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αρης Κραββαρίτης, Ηλίας Χρήστου, Νικήτας Ζαρουχλιώτης. Το πρόγραμμα θ' αρχίσει την Παρασκευή (9/5) με τα ομαδικά σε κάτα και κούμιτε και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (11/5) με τους τελικούς των ατομικών.

    Επίσης το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την εισαγωγή του καράτε ως μάθημα ελεύθερης επιλογής από το διδακτικό έτος 2003-2004. Σε επιστολή του προς την ΕΛΟΚ. ο υπουργός παιδείας Πέτρος Ευθυμίου υποστηρίζει: «Πιστεύω πως η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην άρτια εκμάθηση του αθλήματος, καθώς και στην ευρύτερη διάδοσή του ανάμεσα στους νέους μας».

    Το ευχάριστο αυτό γεγονός είναι απόρροια των προσπαθειών του προέδρου της ΕΛ.Ο.Κ. Ανδρέα Παπαδημητρόπουλου, του γενικού γραμματέα Γιώργου Μπίκα και του επίτιμου προέδρου και γενικού γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας Γιώργου Γερόλυμπου. «Προσπάθειες αρκετών χρόνων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Με την εισαγωγή του καράτε στα σχολεία θα δημιουργηθούν πρωτογενή κύτταρα αθλητών, τα οποία θα τροφοδοτούν με φθασμένους αθλητές τις εθνικές ομάδες. Επόμενος μεγάλος μας στόχος είναι η ένταξη του αθλήματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Κ., Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος.

    [22] ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (20:39 UTC+2)

    Συνεχίζεται κανονικά η προετοιμασία του Ηρακλή εν όψει του παιχνιδιού της προτελευταίας αγωνιστικής με την Καλλιθέα που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Μακεδονικού στη Πολίχνη. Ο προπονητής του Γηραιού, Ευγένιος Γκέραρντ δε θα έχει στη διάθεσή του για το συγκεκριμένο παιχνίδι τους Χατζί και Χάγκαν. Ο πρώτος γιατί είναι τιμωρημένος και ο δεύτερος λόγω τραυματισμού.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ολλανδός τεχνικός δεν θα προχωρήσει σε πειραματισμούς. Και αυτό γιατί θέλει πάση θυσία τη νίκη, για να προσθέσει άλλους τρεις βαθμούς στην βαθμολογία του. Αυτοί θα του δώσουν άλλον αέρα, ώστε να αντιμετωπίσει στην τελευταία αγωνιστική τον Αρη στο Χαριλάου, μιας και κύριο μέλημα του Ηρακλή είναι να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται στην λήξη του πρωταθλήματος.

    Οσον αφορά τον μεταγραφικό τομέα ο κ. Γκέραρντ θέλει να κρατήσει τον Μίετσελ και για τη νέα χρονιά, παρά τα όσα ακούγονται. Η μοναδική ένσταση από τη διοίκηση εστιάζεται κυρίως στο υψηλό μπάτζετ που έχει ο Πολωνός. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος.

    [23] Ο Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ- ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (20:33 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Πέτρος Κόκκαλης σε δηλώσεις που έκανε σήμερα αναφέρθηκε στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό και στο νέο στάδιο Καραϊσκάκη.

    «Η φιλοσοφία του Ολυμπιακού σε όλα τα παιχνίδια είναι να κερδίζει και στο συγκεκριμένο παιχνίδι με αυτή τη φιλοσοφία θα παίξει, προκειμένου να φτάσει στην επίτευξη του στόχου, που είναι η κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Το ματς θα είναι μια γιορτή», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε αναφερόμενος στο Καραϊσκάκη: «Αποτελεί απαραίτητη υποδομή για το σύγχρονο ποδόσφαιρο να έχει μια ομάδα το δικό της γήπεδο. Το Καραϊσκάκη σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός εξασφαλίζεται μελλοντικά, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έμπρακτα στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στους οποίους ο κόσμος μας πρέπει να βοηθήσει συμμετάσχοντας εθελοντικά».

    [24] ΑΘΗΝΑ 2004: ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (20:31 UTC+2)

    Για την πορεία του προγράμματος εθελοντισμού και ειδικότερα για τις μέχρι τώρα ενέργειες και διαδικασίες για την προσέλκυση εθελοντών από την ελληνική ομογένεια ενημέρωσαν τον πρόεδρο Γρηγόριο Νιώτη και τα μέλη της ειδικής μόνιμης επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο γενικός διευθυντής εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς και η διευθύντρια προσέλκυσης και διατήρησης εθελοντών Δήμητρα Ηγκαν.

    Η ενημέρωση έγινε σε πολύ καλό κλίμα σήμερα το πρωί, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης σε αίθουσα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων. Παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πρόγραμμα εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 ο κ. Τζιράς τόνισε στην ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η παρουσία των ομογενών που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία τον Αύγουστο του 2004. Παράλληλα ανέλυσε τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την υποβολή της αίτησης έως την επιλογή των εθελοντών από τη συνέντευξη στην οποία καλούνται έως την ανάλυση των στοιχείων και των επιλογών τους η οποία θα γίνει από τις διευθύνσεις των τομέων όπου πρόκειται να απασχοληθούν.

    Ειδικά για την επιλογή εθελοντών από την Ομογένεια , ο κ Τζιράς ανέφερε ότι σχεδιάζεται η συνέντευξη να γίνει εξ αποστάσεως όπως και το γενικό μέρος της εκπαίδευσης τους . Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εθελοντές/ εθελόντριες που θα επιλεγούν με τον τρόπο αυτό είναι υποχρεωμένοι να έρθουν στην Ελλάδα περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για το εξειδικευμένο μέρος της εκπαίδευσης τους, το οποίο βέβαια σχετίζεται με τα καθήκοντα τους αλλά και την εξοικείωση με τις εγκαταστάσεις.

    [25] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ Σ.ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 7 Μαϊου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ερευνες για την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδιάζει επιθέσεις άρχισαν στη Σαουδική Αραβία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας κατάσχεσαν στο Ριάντ μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέσχεσαν χθες στο Ριάντ μεγάλη ποσότητα όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών που θα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σαουδική Αραβία.

    Στο πλαίσιο της υπόθεσης, επισημαίνει η ανακοίνωση οι υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούν «19 τρομοκράτες, εκ των οποίων οι 17 είναι Σαουδάραβες».

    [26] ΜΠΛΕΡ ΚΑΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΒΛΕΠΟΥΝ ΡΟΛΟ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 7 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αυστραλός ομολογός του Τζον Χάουαρντ επέμειναν από το Λονδίνο στη ''σημασία του να εργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ'' στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο Μπλερ εκτίμησε ότι θα πρέπει να ''λησμονηθούν'' οι διαφωνίες του παρελθόντος. Η Βρετανία και η Αυστραλία είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ

    Αναφερόμενος στις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι με "καλή θέληση" η διεθνής κοινότητα μπορεί να ενωθεί για να εργαστεί από κοινού.

    Ο κ. Χάουαρντ υπογράμμισε "την αξιοσημείωτη από στρατιωτική άποψη έκβαση του πολέμου", ενώ διευκρίνισε ότι στο εξής "πρέπει να κερδηθεί και να εμπεδωθεί η ειρήνη".

    [27] ΟΚΤΩ ΠΙΘΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 7 Μαϊου 2003 (20:03 UTC+2)

    Η Γερμανία έχει οκτώ πιθανά κρούσματα Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) και 38 ύποπτα κρούσματα, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου Μάριον Κάσπερς-Μερκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Χθες, σε απολογισμό της για την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για 7 πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας στη Γερμανία.

    Ωστόσο το SARS δεν απειλεί τον πληθυσμό της Γερμανίας, τόνισε η κ. Κάσπερς-Μερκ.

    [28] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΧΟΛΕΡΑΣ ΣΤΟ Ν.ΙΡΑΚ

    Βασόρα, 7 Μαϊου 2003 (19:50 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική έξαρση της επιδημίας της χολέρας στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αξιωματούχοι της οργάνωσης εξηγούν ότι είναι συνήθης η χολέρα τους θερμούς μήνες, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί μέσα σε ένα 24ωρο είναι ανησυχητικός.

    Η χολέρα προκαλείται από μολυσμένα νερά και γιατροί του μεγαλυτέρου νοσοκομείου της Βασόρας αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί δραστικά οι ασθενείς με διάρροια, γαστρεντερίτιδα και αφυδάτωση, οι περισσότεροι είναι μικρά παιδιά.

    Πολλοί αγωγοί του νερού λεηλατήθηκαν και δεν έχουν καθαριστεί οι υπόνομοι, πολλοί κάτοικοι κάνουν χρήση μολυσμένου νερό από τον ποταμό.

    Την Πέμπτη αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είχαν συνομιλίες με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τους Βρετανούς στρατιώτες που ελέγχουν την πόλη με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης.

    [29] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΖΕΙ Η ΟΧΙ

    Ουάσιγκτον, 7 Μαϊου 2003 (18:39 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο Σαντάμ Χουσέιν ζει ή έχει πεθάνει και το ηχογραφημένο μήνυμα που του αποδίδεται θα υποβληθεί σε αναλύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα αυστραλιανής εφημερίδας ότι εξασφάλισε ηχογραφημένο μήνυμα του Σαντάμ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η αυστραλιανή εφημερίδα Σάντεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ, υποστηρίζει ότι έχει στη κατοχή της κασέτα όπου ακούγεται κάποιος με μια φωνή που μοιάζει με του Σαντάμ να καλεί τον ιρακινό λαό σε αντίσταση κατά των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κασέτα φέρεται να έχει ηχογραφηθεί αυτή την εβδομάδα, και παραδόθηκε στα γραφεία της εφημερίδας από δυο άντρες, οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να την παραδώσουν πρώτα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    [30] ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ: ΑΠΟ 9 ΩΣ 12 ΜΑΪΟΥ ΤΑ "ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΑ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (18:36 UTC+2)

    Από τις 9 ως τις 12 Μαϊου θα διεξαχθούν στη Νεάπολη οι εκδηλώσεις «Αγιωργίτικα 2003» τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος Νεάπολης και το Πολιτιστικό Στέκι Νεάπολης.

    Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για έβδομη συνεχή χρονιά, έχουν ως στόχο τη διεύρυνση του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου πολιούχου της Νεάπολης, με παράλληλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Περιλαμβάνουν λαϊκό πανηγύρι, θεματικές εκδηλώσεις λόγου, εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και άλλων τεχνών.

    [31] ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Στοκχόλμη, 7 Μαϊου 2003 (18:25 UTC+2)

    Στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης φιλοξενείται το διάστημα αυτό, ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Έλληνα Νομπελίστα Γεωργίου Σεφέρη, το οποίο συνολικά περιέχει πάνω από 2.500 αρνητικά φωτογραφιών που τράβηξε ο ποιητής από το 1920, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Παρίσι, έως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, το 1971.

    Το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) έπειτα από ευγενή δωρεά της συζύγου του ποιητή, Μάρως Σεφέρη.

    Τις περίπου 50 φωτογραφίες που ο επισκέπτης μπορεί να δεί στο Μεσογειακό Μουσείο, παρέδωσαν στο κοινό ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Γιώργος Κορδομενίδης και η Υπεύθυνη επί των Πολιτιστικών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη, Ανν- Μάργκρετ Μέλμπεργ, κατά τη διάρκεια της χθεσινή τελετής των εγκαινίων.

    Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης συνδιάστηκαν με διάλεξη του προέδρου του Βρετανικού Συμβουλίου στη Στοκχόλμη, με προϋπηρεσία και στην Ελλάδα, Jim Potts ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο συγγραφικό έργο του Έλληνα Νομπελίστα,Γεωργίου Σεφέρη, τις σχέσεις του με το Βρετανικό Συμβούλιο και το BBC , όπως επίσης αναφέρθηκε και στο Γεώργιο Σεφέρη σαν διπλωμάτη.

    Επίλεκτα κομμάτια του έργου του απήγγηλε ο ποιητής και κριτικός όπως και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας από το 1981, καθηγητής Kjell Espmark ενώ μελοποιημένα ποιήματα του παρουσίασαν οι Μαρία Ζότελε και Ντίνος Μπιζόπουλος.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας.

    [32] Η ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ "RENT" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (12:04 UTC+2)

    Την ροκ όπερα «Rent» του Τζόναθαν Λάρσον θα ανεβάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Θεατρικός Όμιλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου «Ανατόλια» από τις 14 μέχρι και τις 19 Μαϊου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη.

    Το βραβευμένο με Πούλιτζερ και 4 βραβεία TOΝY έργο είναι μια ελεύθερη διασκευή(με ροκ μουσική) της όπερας του Πουτσίνι "La Boheme" και διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '90. Τα κοινά σημεία των ηρώων του Πουτσίνι και αυτών του Λάρσον είναι η ασθένεια (φυματίωση /AIDS ), ο αγώνας για καλλιτεχνική έκφραση, αλλά και τα νιάτα, η ελπίδα, το κουράγιο, η φιλία και ο έρωτας.

    Έχοντας ανεβάσει έργα στα ελληνικά και στα αγγλικά κι έχοντας παρουσιάσει μουσικές παραστάσεις (musicals) που σπάνια ανεβαίνουν στην Ελλάδα, ο θεατρικός όμιλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου "Ανατόλια" (Αnatolia Αlumni Drama Club) θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, στη διάρκεια των 20 χρόνων δραστηριοποίησής του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, πολλές από τις παραγωγές του συγκέντρωσαν τα ενθουσιώδη σχόλια των κριτικών και θεατρόφιλων.

    Η φετινή παραγωγή της ροκ όπερας Rent είναι στα αγγλικά και συμπεριλαμβάνει 26μελή διανομή και πενταμελή ορχήστρα που θα παίζει ζωντανά τη μουσική και τα τραγούδια. Η σκηνοθεσία είναι του Άγγελου Κλωνάρη.

    [33] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ Α. ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ Π. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2003 (12:03 UTC+2)

    Τις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας της Αναστασίας Τραχανά και της Πόπης Ευθυμιάδη θα φιλοξενήσει ο χώρος εικαστικής έκφρασης "Αριάδνη" στη Θεσσαλονίκης από τις 12 μέχρι τις 31 Μαϊου.

    Η Ελληνοαυστραλέζα, Αναστασία Τραχανά, παρουσιάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το προσωπικό της πορτφόλιο με τίτλο "Please don't Touch". Πρόκειται για ρεαλιστικές φωτογραφίες που αναφέρονται σε ανθρώπους και ιδιαίτερα στον τρόπο έκφρασης και στα συναισθήματά τους, καθώς και για μία σειρά από πιο προσωπικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αυθόρμητα και με χιούμορ με αποτέλεσμα να απεικονίζεται το μυστήριο, η ηρεμία αλλά και ο αισθησιασμός της γυναικείας έκφρασης.

    Η Πόπη Ευθυμιάδη (Popi) παρουσιάζει έγχρωμες φωτογραφίες με τίτλο "Γυαλιά Ηλίου" και θέμα τις περίπλοκες συνθέσεις που δημιουργούνται από τα είδωλα της αντανάκλασης και τα πιο αληθινά στοιχεία της πραγματικότητας. Πρόκειται για μία περιπλάνηση στο χώρο της ψευδαίσθησης και του αντικατοπτρισμού με άλλα μάτια, μέσα στον κόσμο του παράδοξου, του αντιφατικού και του εικαστικού, με οδηγό τις καθρεφτίζουσες επιφάνειες και τη συνύπαρξή τους με άλλα στοιχεία της πραγματικότητας.

    Στα εγκαίνια, που θα γίνουν τη Δευτέρα στις 8.30 το απόγευμα, θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κυριάκος Λεδάκης με κλασσική κιθάρα και η Ελενα Κρασάκη με φωνητικά.

    [34] ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2003 (10:55 UTC+2)

    Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: "Πολιτισμική σύγκλιση και ψηφιακή τεχνολογία". Το διαδίκτυο ως πεδίο σύγκλισης της πολιτισμικής πληροφορίας και της ψηφιακής κωδικοποίησης και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων της σύγκλισης αυτής είναι ο θεματικός άξονας του συνεδρίου.

    Στις 15 Μαϊου στην Ακαδημία Αθηνών και στις 16 και 17 Μαϊου στην Αίγλη Ζαππείου θα συζητηθούν αναλυτικά η ψηφιοποίηση του παρελθόντος και η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στη μελέτη των εθνικών γλωσσών, στα μουσεία, στους πολιτιστικούς φορείς, αλλά και στις νέες μορφές θέασης και αναπαράστασης του χώρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους διακεκριμένους ομιλητές: Ντ. Μουλιέ, διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Τάλερ Μάνφρεντ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Τζιανφράνκο Μανές, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Άγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, και Ευάγγελος Λιβιεράτος, πρόεδρος της Εθνικής Χαρτοθήκης. Κορυφαίος όμως ομιλητής του συνεδρίου είναι ο Τιμ Μπέρνερς Λη, εμπνευστής και δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού, διευθυντής του World Wide Web Consortium και μέλος του εργαστηρίου πληροφορικής του ΜΙΤ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 May 2003 - 18:14:00 UTC