Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗ ΜΠΙΝΓΚΟΛ - 140 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 520 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [02] ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [03] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
  • [08] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΕ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ
  • [09] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2003
  • [10] ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [11] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [12] ΑΤΥΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [13] ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΜΟΪΣΙΟΥ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [16] 127 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΠΙΝΓΚΟΛ
  • [17] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ (91-84) ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 90-81
  • [19] ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [20] ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΕΦΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΟΚ
  • [21] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 80-62 ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ
  • [22] ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [23] ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ SARS ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [24] 14ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΤΟ
  • [26] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [27] ΑΥΡΙΟ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ"
  • [28] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΟ Μ.Μ.Θ.

  • [01] ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗ ΜΠΙΝΓΚΟΛ - 140 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 520 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Αγκυρα, 3 Μαϊου 2003 (12:33 UTC+2)

    Τους 140 έφθασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Μπινγκόλ, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 520.

    Οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανά τα 27 παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στα ερείπια του οικοτροφείου λιγοστεύουν, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία 114 μαθητές σώθηκαν από τον κατάρρευση του τετραώροφου κτιρίου, όπου διέμεναν 198 άτομα.

    Σημειώνεται ότι το χθεσινό βράδυ κύλησε ήρεμα, μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και σεισμοπλήκτων, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια από την κυβέρνηση.

    [02] ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Καστελόριζο, 3 Μαϊου 2003 (19:13 UTC+2)

    Στην προάσπιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας κατέληξαν οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν σήμερα στο Καστελόριζο και στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου. Παράλληλα οι υπουργοί έδωσαν εντολή στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις Χαβιέ Σολάνανα ετοιμάσει τις προτάσεις για το συμβούλιο γενικών υποθέσεων που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.

    «Πιστεύω ότι ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συζητήσεις που έχουμε κάνει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και το πολύ θετικό γεγονός είναι ότι υπήρξε και μεγάλη ειλικρίνεια, αλλά, θα έλεγα, και μια κοινή βούληση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Ολοι θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη, βεβαίως με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά συμφωνούν στην πρότασή μας να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό δόγμα, concept λέγεται στα αγγλικά, μια αντίληψη αν θέλετε, και για το οποίο ζητήθηκε τώρα από τον Xavier Solana, να δουλέψει με την μονάδα πολιτικής, όπως έχει ονομασθεί και να φέρει αυτή την πρόταση στο Σ.Γ.Υ., πριν από το Συμβούλιο Κορυφής στην Θεσσαλονίκη, να το συζητήσουμε εκεί και να μεταφέρουμε εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών στους αρχηγούς Κυβερνήσεων και κρατών, όπου εκεί πια θα διαμορφωθεί ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο, που θα μας επιτρέψει δεύτερο να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ.

    Πρώτα, πρέπει εμείς, ως Ευρώπη, να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας σε σειρά ζητημάτων, όπως είναι: πώς θα αντιμετωπίσουμε τα όπλα μαζικής καταστροφής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, ποια άλλα σημαντικά εργαλεία έχουμε για να συμβάλουμε στην δική μας άμυνα στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από την αναπτυξιακή βοήθεια, την βιώσιμη ανάπτυξη, την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια στρατηγική λογική πάνω σ΄ αυτά τα ζητήματα ώστε να μπορέσουμε πια, επί ίσοις όροις, να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ.

    Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, γιατί ουσιαστικά για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα κλίμα ότι πρέπει να υπάρξει αυτή, η όχι κοινή, απλή ενιαία διαμόρφωση μιας στρατηγικής. Πιστεύω θα πάρει χρόνο, αλλά αυτή η διαδικασία ξεκινά, επί Ελληνικής Προεδρίας».

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο πρώτος μάλιστα εξέφρασε στον κ. Γκιούλ τα συλλυπητήριά του για τα θύματα από τον πρόσφατο σεισμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

    [03] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Δαμασκός, 3 Μαϊου 2003 (17:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απέρριψε σήμερα στη Δαμασκό το σχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Συρία στις 16 Απριλίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ζητείτο η εφαρμογή των κειμένων του ΟΗΕ, ώστε να μετατραπεί η Μέση Ανατολή σε ζώνη απαγόρευσης των όπλων μαζικής καταστροφής

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντοτε ως στόχο σε αυτήν την περιοχή του κόσμου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε καμία χώρα να μην αισθάνεται την ανάγκη να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής», και προσέθεσε ότι δεν υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή «μία ειδική διακήρυξη η οποία θα μπορούσε να προβληθεί για πολιτικούς λόγους ή απλώς για να ανακινηθεί το ζήτημα», επισημαίνοντας ότι «παραμένει στόχος των ΗΠΑ να μην υπάρχουν τέτοιου είδους όπλα στην περιοχή».

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των αραβικών κρατών αποφάσισε να υποστηρίξει την πρόταση, η οποία κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν την κατηγορήσει η Ουάσιγκτον τη Δαμασκό ότι αναπτύσσει πρόγραμμα χημικών όπλων.

    Μετά τη συνάντηση με τον Ασαντ, ο Πάουελ αναχώρησε για τη Βηρυτό.

    [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (18:38 UTC+2)

    «Ο κύριος Πρωτόπαπας απλώς επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν πια όλοι οι Έλληνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος ανταπαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα και προσέθεσε ότι «μόνη έγνοια της Κυβέρνησης Σημίτη είναι το πώς θα παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία».

    «Τίποτα άλλο δεν τους ενδιαφέρει. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι οι νέες υποσχέσεις και οι δήθεν παρεμβάσεις του κ. Σημίτη δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου», επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ζυρίχη, 3 Μαϊου 2003 (19:51 UTC+2)

    Εκδήλωση για τη συμβολή του απόδημου Ελληνισμού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1967-74 πραγματοποίησε χθες στη Ζυρίχη η Κοινότητα Ελλήνων Μεταναστών της Ελβετίας, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη.

    Οι έλληνες ομογενείς της Ελβετίας συγκεντρώθηκαν στον Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Ζυρίχης για να τιμήσουν σε μια συγκινητική εκδήλωση τη μνήμη των δύο αγωνιστών αντιστασιακών στη Χούντα, Αλέκου Παναγούλη και του στενού συνεργάτη και μετανάστη στην Ελβετία Δημήτρη Παντελή.

    Στην Ελβετία των 8 με 10 χιλιάδων Ελλήνων διακεκριμένων μεταναστών, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων (περίπου 4.500) βρίσκεται στη Ζυρίχη, έδρασε το πιο δυναμικό κομμάτι της αντίστασης των ελλήνων μεταναστών

    «Η συμμετοχή και η αυτοθυσία τους ήταν καθολική. Αρνήθηκαν να υποταχθούν, γνωρίζοντας τι σημαίνει Δημοκρατία. Προσέφεραν ξεχωριστές μορφές στον αντιστασιακό αγώνα των μεταναστών, όπως ο Δημήτρης Παντελής. Διανοούμενοι, επιστήμονες και οργανώσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελβετία αποτέλεσαν το σύνδεσμο για την ασφαλή μετακίνηση των κυνηγημένων και αυτοεξόριστων από την Χούντα», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον ακρωτηριασμό της Κύπρου από τη Χούντα, αλλά και στην πτώση του τελευταίου τείχους της Ευρώπης σήμερα από τους δύο λαούς, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. «Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο και τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής Πολιτείας προς τις αρχές και τη διοίκηση της Ελβετίας, που υπηρέτησαν τις αξίες της Δημοκρατίας και βοήθησαν τον αντιστασιακό αγώνα. «Η Δημοκρατία στην Ελβετία είναι ο πιο απόλυτος κληρονόμος της αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας, γιατί στηρίζεται στην αρχή της Συναίνεσης και της αποδοχής του διαφορετικού. Την δημιούργησε η αρχαία Αθήνα, δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν και την τίμησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόσφατα στη Στοά του Αττάλου. Περιμένουμε και την Ελβετία στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

    Αίσθηση προκάλεσε και η ευρηματική ομιλία του Δημάρχου Ζυρίχης Έλμαρ Λεντεργκέρμπερ, ο οποίος χρησιμοποιώντας όλα τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου αναφέρθηκε σε λέξεις- σύμβολα που απεικονίζουν το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό και το αντίκρισμά του στην παγκόσμια κοινότητα.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο έλληνας πρέσβης στη Βέρνη, Λευτέρης Δανέλλης, ο Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας, εκπρόσωποι του ελβετικού κοινοβουλίου και των τοπικών αρχών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Κοινοτήτων Ελλήνων Μεταναστών Ελβετίας, Δημήτρης Σαρισάββας και εκπρόσωποί τους, καθώς και πλήθος ομογενών. Ο πρώην γ.γ. των οργανώσεων ΕΚ- ΕΔΗΝ Εξωτερικού και καθηγητής Νίκος Νικολαϊδης εξιστόρησε τα γεγονότα της περιόδου.

    Νωρίτερα, ο κ. Μαγκριώτης ξεναγήθηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Ζυρίχης, όπου στεγάζονται το Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Δημήτριος», η Ελληνική Εκκλησία Αγίου Δημητρίου της Κοινότητας, οι Σύλλογοι των μεταναστών Ελβετίας, η Ελληνική βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης», αίθουσα διδασκαλίας κομπιούτερ, καθώς και το αρχείο του παλαιότερου ελληνικού φοιτητικού Συλλόγου Ζυρίχης, που ιδρύθηκε το 1875 και υπάρχει μέχρι σήμερα.

    Ε.Ρ.

    [06] Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (16:20 UTC+2)

    Την πίστη και την εμμονή της στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και πληροφοριών, διακηρύσσει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τύπου και Ελευθεροτυπίας.

    "Στην εποχή της ηλεκτρονικής υπερπληροφόρησης οι δημοσιογράφοι δοκιμάζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για τους ισχυρούς και για εκείνους που κινούν τα νήματα της ενημέρωσης σε ανελεύθερα καθεστώτα.

    "Η φετινή 3η Μαίου βρίσκει τους Έλληνες δημοσιογράφους στις επάλξεις. Κατακτήσεις και αυτονόητα δικαιώματα του κλάδου είναι στο στόχαστρο και απειλούνται ευθέως. Η επίθεση που δέχεται ο κλάδος στο ασφαλιστικό, τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και στις Συλλογικές Συμβάσεις, τα φαινόμενα διαπλοκής και εξαρτήσεων συνθέτουν το πλαίσιο των ιδιαιτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, που εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά", τονίζει η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ στην ανακοίνωσή της.

    Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι απέδειξαν σε δύσκολες εποχές, και αποδεικνύουν καθημερινά, ότι θεωρούν ύψιστο αγαθό την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πληροφόρηση και την τήρηση της δεοντολογίας και διακηρύσσουν για μια ακόμη φορά ότι η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (16:18 UTC+2)

    ''Στις 3 Μαίου δεν γιορτάζουμε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας. Γιορτάζουμε την ίδια τη Δημοκρατία. Την απόρριψη κάθε είδους λογοκρισίας και εξαναγκασμού, μεθόδων που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και στρέφονται ενάντια στην κοινωνία. Που στερούν το δικαίωμα του ανθρώπου να διατυπώνει τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματά του. Το δικαίωμα να αισθάνεται ελεύθερος".

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθεροτυπίας.

    "Γιατί ο ελεύθερος άνθρωπος και η δημοκρατική συνείδηση διαμορφώνονται μόνο μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία.

    Εκεί που ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός δεν υπόκειται σε ανεπίτρεπτους περιορισμούς, δεσμεύσεις και απειλές. Εκεί όπου ο πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει και κανείς δεν του στερεί το δικαίωμα να απορρίψει οτιδήποτε είναι αντίθετο με τη δική του ηθική, με το δικό του τρόπο σκέψης, με τη δική του κουλτούρα.

    Ωστόσο, το δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την παροχή μη έγκυρων πληροφοριών και την προσβολή υψίστων κοινωνικών αρχών και αξιών.

    Τέτοιες ενέργειες απαξιώνουν την πολιτική και τους λειτουργούς της. Απομακρύνουν τον πολίτη από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

    Εκεί λοιπόν που η ελευθερία του Τύπου είναι κοινωνικό κεκτημένο, οι δημοσιογράφοι οφείλουν ακόμη περισσότερο, να σέβονται τον πολίτη παρέχοντάς του ποιοτική, έγκυρη, αντικειμενική ενημέρωση.

    Εμείς, στο Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ αυτήν ακριβώς την έννοια της ελευθερίας προασπίζουμε. Και συμπορευόμαστε με τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας, ενισχύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν, για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του Τύπου, για να ανταποκριθούν από ένα ισχυρότερο επίπεδο στον κοινωνικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίζουν", υπογραμμίζει ο κ. Πρωτόπαπας.

    [08] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΕ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (16:12 UTC+2)

    Υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο ζητείται η συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες το α' τρίμηνο του 2003, κόστος που συνολικά ανέρχεται σε 312 εκατ. ευρώ, υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Όπως επισημαίνει ο Υπουργός, η χρηματοδότηση του Προγράμματος Αποκατάστασης των ζημιών θα γίνει από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και η δέσμευσή του για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Έργων και των έργων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με μεγάλη δυσκολία του επιτρέπει να καλύψει μόνο το 50% του κόστους.

    Το υπόλοιπο 50% η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ την κάλυψη από το Ταμείο Αλληλεγγύης

    Ο κ. Χριστοδουλάκης παράλληλα με την επιστολή του έστειλε στην Επιτροπή και το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία προκειμένου να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τις ζημιές και για τους πόρους που θα απαιτηθούν.

    Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου -Μαρτίου 2003 οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιρετικής έντασης που αναπτύχθηκαν και τα οποία εκδηλώθηκαν σωρευτικά σε προσδιορισμένη κάθε φορά περιοχή και διαδοχικά στο σύνολο της χώρας.

    Με ιδιαίτερη έμφαση επισημαίνεται η προσβολή των νησιωτικών περιοχών της χώρας στις οποίες η ένταση των καιρικών φαινομένων υπερέβη σε σημαντικό βαθμό τα συνήθη ετήσια μεγέθη.

    [09] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2003

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2003 (09:15 UTC+2)

    Παράταση δόθηκε στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του έτους 2003, που δεν πρόλαβαν να απογραφούν εντός της προβλεπόμενης περιόδου. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι δικαιούχοι.

    Οσον αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, μπορούν να προσέρχονται στο κέντρο απογραφής (που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην οδό Αριστοτέλους 32), κομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (από τις 8 το πρωί ως τις 5.30 το απόγευμα).

    Οι δικαιούχοι με επώνυμο που ξεκινά από Α έως Ι θα πρέπει να προσέλθουν στο κέντρο ως τις 5 Μαΐου και εκείνοι με επίθετο από Κ έως Λ έως τις 6 του μηνός. Μέχρι τις 7 Μαΐου θα πρέπει να απογραφούν οι δικαιούχοι με επώνυμα που ξεκινούν από Μ έως Ο και μέχρι τις 8 του μηνός όσοι έχουν επίθετα με πρώτο γράμμα το Π, το Ο και το Ρ. Τέλος, ως τις 9 Μαΐου θα απογράφονται οι δικαιούχοι με επίθετα που ξεκινούν από το γράμμα Σ έως το Ω. Πρόσωπα που δεν έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για λογαριασμό τρίτου μόνο με εξουσιοδότηση.

    [10] ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (09:15 UTC+2)

    Γέφυρες ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να οικοδομήσει το 1ο ελληνικο-τουρκικό ενεργειακό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου, στην Αθήνα.

    Το συνέδριο, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναμένεται να θεσμοθετηθεί και να οργανώνεται κάθε χρόνο εναλλάξ σε Ελλάδα και Τουρκία.

    Στην εκδήλωση των Αθηνών θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Δρ Μεχμέτ Χιλμί Γκιλμέρ και ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος. Επιπλέον, το "παρών" θα δώσουν οι πρόεδροι του Τουρκο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σαρίκ Τάρα και του Ελληνο-τουρκικού, Παναγιώτης Κουτσίκος.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν προγραμματισθεί παρουσιάσεις σε τεχνικό επίπεδο από Έλληνες και Τούρκους εμπειρογνώμονες, για θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, το πετρέλαιο, καθώς και την ρύθμιση και νομοθεσία της αγοράς. Συνολικά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 20 παρουσιάσεις στελεχών ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Atheneum Intercontinental και οργανώνεται από το περιοδικό "Ενέργεια", σε συνεργασία με το National Energy Forum της Τουρκίας και με τη χορηγία των ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ.

    [11] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (09:14 UTC+2)

    Επιχειρηματικό συνέδριο με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα οργανώσει στο Σεράγεβο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2003, η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σεράγεβο.

    Οπως ενημερώθηκε ο Οργανισμός Προωθήσεως Εξαγωγών από την πρεσβεία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, οι κλάδοι οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν στο επιχειρηματικό συνέδριο αφορούν:

    - Εμπορικές εταιρείες με προσανατολισμό στην εξαγωγή ξυλείας, ημι-προϊόντα ξυλείας και έπιπλα, καθώς επίσης προσφορά υπηρεσιών στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή ξυλείας.

    - Εταιρείες από τον τομέα μετάλλου και μηχανολογικών εφαρμογών

    - Εταιρείες από τη βιομηχανία χημικών.

    - Εταιρείες από τον οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα, καθώς και από τον κλάδο των τροφίμων και των παραγωγών /κατασκευαστών χάρτου.

    Οι ενδιαφερόμενες να συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Αθήνα (τηλ. + 30 10 64 23 154,64 11 375,64 10 788, φαξ: + 30 10 6411 978, αρμόδιος κ. Sr. Srdjan Ljubojevic, Ambassador).

    [12] ΑΤΥΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2003 (23:51 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του ότι ο τουρισμός στην χώρα μας θα παρουσιάσει μια καλύτερη εικόνα τους προσεχείς μήνες και θα ξεπεραστούν οι όποιες απώλειες σημειώθηκαν το δίμηνο Μάρτιος - Απρίλιος λόγω του πολέμου στο Ιράκ, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση της Ατυπης Συνάντησης Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη.

    "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τουριστική ζήτηση έχει αρχίσει να κινείται ομαλά με διακυμάνσεις ανά περιοχές, αισιοδοξούμε όμως ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή ανέφερε" ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει ως βασικό στόχο να προωθήσει τον στόχο της ανάδειξης κοινής τουριστικής πολιτικής σε επίπεδο προβολής τους και γενικότερα στον επικοινωνιακό τομέα, σε μια χρονική περίοδο όπου το μερίδιο του στον παγκόσμιο τουρισμό σημειώνει πτώση κατά 10% την τελευταία πενταετία.

    "Δεν παρεμβαίνουμε στους όρους υλοποίησης της τουριστικής πολιτικής σε κάθε μία χώρα, γιατί αυτό είναι ξεχωριστό θέμα κάθε χώρας και η διαφορετικότητα αυτού του προϊόντος σε κάθε μια χώρα είναι η δύναμη του Ευρωπαϊκού Τουρισμού. Εμείς, εκείνο που θέλουμε να κάνουμε και εννοούμε ως Ευρωπαϊκή Πολιτική Τουρισμού, είναι να στηρίξουμε από την πλευρά της ζήτησης ουσιαστικά, τη γνωστοποίηση του Ευρωπαϊκού Τουρισμού. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε ως Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, να εισηγηθούμε σχετική πρόταση μετά στο Συμβούλιο Κορυφής, που βέβαια θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι στην Ε.Ε., στο παρελθόν υπήρξε για πολλά χρόνια μια απόσταση και μια έλλειψη ωριμότητας να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες πολιτικές για τον Τουρισμό.

    Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πελαγία Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τις Πολιτικές Μεταφορών της ΕΕ και την Ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού (θα προηγηθεί της Ατυπης Συνάντησης των Υπουργών).

    Στόχος της διάσκεψης είναι να αναλυθούν οι πολιτικές στον τομέα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών και να εξεταστούν οι επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τουρισμού.

    [13] ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΜΟΪΣΙΟΥ

    Τίρανα, 3 Μαϊου 2003 (16:50 UTC+2)

    Την επανεξέταση της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Αλβανίας και της Ελλάδας, που προβλέπει την ανακατασκευή τα δέκα επόμενα χρόνια της στρατιωτικής ναυτικής βάσης Μπίστι ι Πάλες στο Δυρράχιο, παρά την έγκρισή της από την αλβανική Βουλή, ζήτησε ο πρόεδρος της Αλβανίας Άλφρεντ Μοϊσίου.

    «Κατανοώ την πολιτική κίνηση του προέδρου Μοϊσίου, αλλά η καθυστέρηση της υπογραφής της συμφωνίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες για την ίδια τη συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Παντελί Μάικο, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΤΟP Channel.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι η στρατιωτική συμφωνία για την επισκευή της ναυτικής βάσης της Μπίστι ι Πάλες «έχει απλώς τεχνικό χαρακτήρα, πρόκειται μόνο για τεχνική βοήθεια της Ελλάδος προς την Αλβανία».

    «Τίποτα σ' αυτή τη βάση δε θα γίνει χωρίς την άδεια των Αλβανών. Στη βάση αυτή διευθύνουν οι Αλβανοί και όχι οι Έλληνες, όπως σχολιάζουν ορισμένοι μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Αλβανική Βουλή», υπογράμμισε ο Μάικο, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις αντιδράσεις και τις παρεξηγήσεις που έχει προκαλέσει για ορισμένους η υπογραφή της συμφωνίας.

    «Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος είναι σημαντικές. Ίσως το γεγονός ότι συζητείται μία στρατιωτική συμφωνία με την Ελλάδα σε ορισμένους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι σ' αυτή τη βάση θα διευθύνουν οι Έλληνες», είπε ο αλβανός υπουργός Άμυνας, ενώ συνέδεσε την αρνητική αντίδραση ορισμένων για τη στρατιωτική συμφωνία, με την ύπαρξη του νόμου του εμπολέμου, το οποίο εκκρεμεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

    Ο νόμος του εμπολέμου σχετίζεται με το θέμα των περιουσιών των Αλβανών στην Ελλάδα, αλλά η ύπαρξή του δεν πρέπει να εμποδίσει την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, δήλωσε ο Μάικο και προσέθεσε ότι στην Αλβανία υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν την ψύχρανση και όχι την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 3 Μαϊου 2003 (12:24 UTC+2)

    Η χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ στην Αλβανία, αποτελεί το κύριο θέμα όλων των σημερινών εφημερίδων. Η φιλοκυβερνητική "Ζέρι ι Πόπουλιτ" γράφει ότι "η επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα του κ. Πάουελ είναι ιστορική. Η επίσκεψη αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για την περαιτέρω ενίσχυση των άριστων σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ, όσο και για την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές".

    Από την πλευρά της η εφημερίδα "Σέκουλι" σημειώνει ότι "αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους η Αλβανία υποχρεώθηκε να υπογράψει την συμφωνία με τις ΗΠΑ", η οποία προβλέπει τη μη παράδοση των Αμερικανών πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ. "Οι λόγοι αυτοί", σύμφωνα με την εφημερίδα, "συνδέονται με την οικονομική βοήθεια που οι ΗΠΑ θα δώσουν ως αντάλλαγμα προς την Αλβανία, η οποία με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ δημιουργεί μια νέα "διένεξη" με την Ε.Ε. και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντίτα", "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ, η αμερικανική βοήθεια, κυρίως οι αμερικανικές επενδύσεις στην Αλβανία, θα αυξηθούν σημαντικά".

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" σχολιάζει ότι "μετά την επίσκεψη του Πάουελ στα Τίρανα, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Αλβανία, η οποία φαίνεται πολύ αποφασισμένη στην φιλοαμερικανική πολιτική της".

    Τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    "Σέκουλι": "Πάουελ: Η Αλβανία αποτελεί το πρότυπο της προόδου", "Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Αλβανίας, οικονομική βοήθεια για την Αλβανία".

    "Κόχα Γιον": "Ο πρόεδρος Μοίσϊου παρακάμπτει τον πρωθυπουργό Νάνο -Στην τελετή παρασημοφόρησης του Πάουελ δεν συμμετείχε ο πρωθυπουργός Νάνο".

    "Ντίτα": "Η υπογραφή του Πάουελ -το πράσινο φως για την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αλβανία".

    "Γκαζέτα Σκιπτάρε": "Πάουελ προς πρωθυπουργό Νάνο: Ευχαριστώ για την υποστήριξη που η Αλβανία έδωσε στις ΗΠΑ".

    "Κοριέρι": "Μετά από την επίσκεψη του Πάουελ - αμερικανικές επενδύσεις στην Αλβανία".

    "Μπαλκαν": "Πάουελ: Ο πρόεδρος Μπους σας έχει στην καρδιά του".

    "Ζέρι ι Πόπουλιτ": "Πάουελ: Εσείς υποστηρίξατε τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα σας βοηθήσουν".

    [15] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 3 Μαϊου 2003 (10:09 UTC+2)

    Ένα πακέτο μέτρων οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα για την τόνωση της ανάπτυξης του βορείου τμήματος της Κύπρου μελετάει η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπό της οι υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής ετοιμάζουν μια σειρά από μέτρα τα οποία αναμένεται ν' ανακοινώσουν στις 21 Μαϊου, μεταξύ των οποίων την παροχή οικονομικής βοήθειας στο τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ύψους 15 περίπου εκατ. ευρώ, καθώς και τη ρύθμιση των δυνατοτήτων εξαγωγής των τουρκοκυπριακών αγροτικών προϊόντων (πορτοκάλια, πατάτες, ντομάτες, τυριά κ.λπ.) όχι πλέον μέσω της νόμιμης κυβέρνησης της Λευκωσίας αλλά μέσω των τουρκοκυπριακών εμπορικών επιμελητηρίων.

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτησε τα μέτρα που πήρε η κυπριακή κυβέρνηση για την ενίσχυση του τουρκοκυπριακού τομέα, εξηγώντας ότι στόχος όλων είναι η τόνωση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού έτσι ώστε να αυξηθεί το χαμηλό σήμερα εισόδημα των Τουρκοκυπρίων και να διευκολυνθεί η ένωση των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    [16] 127 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΠΙΝΓΚΟΛ

    Αγκυρα, 3 Μαϊου 2003 (09:55 UTC+2)

    Εκατόν είκοσι επτά νεκροί και 537 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε ξημερώματα Πέμπτης, την πόλη Μπινγκόλ στην Τουρκία.

    Οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανά τα δεκάδες παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στα ερείπια του οικοτροφείου είναι ελάχιστες, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες ανασύρθηκαν 180 παιδιά από τα ερείπια του οικοτροφείου, 117 ζωντανά και 45 νεκρά.

    [17] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ (91-84) ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Ηράκλειο, 3 Μαϊου 2003 (20:48 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη σε βάρος του Ηρακλή πέτυχε απόψε το Ηράκλειο. Κέρδισε με 91-84 στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Α1 και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή του στην κατηγορία.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε δυνατά. Πήρε τον έλεγχο των κινήσεων και έχοντας πρωταγωνιστές τους Σχορτσιανίτη και Παυλίδη προηγήθηκε στο σκορ. Όμως αυτή η υπεροχή κράτησε μόνο το πρώτο δεκάλεπτο, αφού οι γηπεδούχοι στη συνέχεια ανέβασαν την απόδοσή τους, ισορρόπησαν το παιχνίδι και κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με προβάδισμα έξι πόντων (45-39).

    Στην έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου το σκορ διαδέχονταν τις δύο ομάδες με τον Ηρακλή να έχει ένα μικρό προβάδισμα (66-67). Όλα αυτά μέχρι και τα τελευταία λεπτά όπου η αποφασιστικότητα των γηπεδούχων τους έδωσε μικρό προβάδισμα το οποίο κράτησαν μέχρι τέλος της αναμέτρησης.

    Τα δεκάλεπτα: 19-25, 45-39, 66-67, 91-84

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παβλίσεβιτς, Σιούτης 21, Μπάτσικ 1, Μακρής 3, Οστιν 8, Κούβαρης 7, Μπένερμαν 21, Βαρδαβάς 2, Χόρβατ 20, Κρίτσαλος 8.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 17, Ηλιάδης 13, Λοκλίερ, Νικολαίδης 6, Τσιριγωτάκης, Παυλίδης 14, Σχορτσιανίτης 15, Διαμαντίδης 15, Κούβελας 4.

    [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 90-81

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (20:24 UTC+2)

    Δύσκολη νίκη με 90-81 σε βάρος του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας στο κλειστό του Κορυδαλλού πέτυχε ο Ολυμπιακός. Ετσι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα ακόμα βήμα για την κατάληψη της τρίτης θέσης της βαθμολογίας στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών.

    Ο Ιωνικός παίζοντας ψυχωμένα έδειξε ότι δεν φοβάται τα μεγάλα ονόματα και τις ηχηρές μεταγραφές. Έπαιξε στα ίσα το παιχνίδι και δυσκόλεψε την ζωή των παικτών του Ολυμπιακού. Καλύτερος παίκτης από τους νικητές ήταν ο Μπουντούρης που σημείωσε 20 πόντους, ενώ από τον Ιωνικό ξεχώρισε ο Αγιούσο που πέτυχε 18 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 21-18, 43-44, 66-58, 90-81

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 20 (4), Χαρίσης 13 (1), Εβανς 5 (1), Μάρκοβιτς 11 (1), Γιαννουζάκος 9, Μοράλες, Τζόνσον 14, Ντε Μιγκέλ 18

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Μποσγανάς, Μποζίκας 10 (3), Αλιμπέγκοβιτς 14 (2), Μάρκοβιτς 7, Μπόγδανος 2, Χαβρίλα 3, Αγιούσο 18 (3), Βετούλας 16 (2), Κοχ 2, Κέκελης 2, Καθρέλ 7.

    [19] ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2003 (20:14 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Φίλιππος Βέροιας. Παρά την καλή διάθεση που είχε δεν μπόρεσε να φέρει το τρόπαιο του Τσάλεντζ Καπ στην Ελλάδα. Η ομάδα της Μακεδονίας γνώρισε την ήττα στην πόλη Χέρνινγκ της Δανίας από τη Σκιερν με 35-25 (ημίχρονο 18-13) στον επαναληπτικό τελικό της διοργάνωσης.

    Οι Ελληνες παίκτες ήταν από την αρχή του παιχνιδιού αγχωμένοι. Εκαναν αρκετά λάθη και δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις φάσεις για εύκολα γκολ. Αρκετοί παίκτες (που αποτελούσαν το βαρύ πυροβολικό της ομάδας) βρέθηκαν σε άσχημη ημέρα. Ωστόσο οι παίκτες του Νίκου Μάντζου έμειναν με την ικανοποίηση ότι έγιναν η πρώτη ομάδα χάντμπολ της χώρας μας που έδωσε το «παρών» στον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    Τα γκολ για τον Φίλιππο πέτυχαν οι Τούτσκιν 6, Χατζηαθανασίου 4, Τζιμούρτος 6, Σουγγάρας 3, Παπαδόπουλος 1, Γιούπης 4, Πρωτογέρης 1. 

    [20] ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΕΦΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΟΚ

    Κοζάνη, 3 Μαϊου 2003 (20:06 UTC+2)

    Ένα ακόμη βήμα για την έξοδό του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ έκανε ο ΠΑΟΚ που κέρδισε στην Κοζάνη με 3-0 τον Πανιώνιο.

    Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε την υπεροχή καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κατάφερε να σημειώσει πρώτη τέρμα στο 35' με τον Γιασεμή, γεμίζοντας με άγχος τους παίκτες του Πανιωνίου. Ο Κύπριος -μάλιστα- στο 15' σημάδεψε από κοντά το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ντρόμπνι. Το 1-0 έμελλε να ήταν το σκορ του ημιχρόνου.

    Στην επανάληψη ο Δικέφαλος είχε και πάλι την αγωνιστική υπεροχή. Ομως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τις κλασικές ευκαιρίες. Ετσι έχανε τη μία μετά την άλλη. Όλα αυτά πριν μιλήσει στα τελευταία λεπτά ο Γεωργιάδης. Και αυτό γιατί ο άσος του ΠΑΟΚ κατάφερε στο 88' να κάνει το 2-0 και δύο λεπτά αργότερα να διαμορφώσει το τελικό 3-0 με έξυπνο δεξί πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Καμινάρης του συνδέσμου Θεσσαλίας. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Μάρκο, Παπαδόπουλο, Κόντη, Ακ. Μάντζιο και Μήτρου.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Αμπονσά, Χασιώτης, Κουκιέλκα (79` Εγκωμίτης), Νάστος, Καφές (69` Θεοδωριδης), Μάρκος, Καραδήμος (17` Κουτσόπουλος), Οκκάς, Γεωργιάδης, Γιασεμή.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Κόντης, Ακ. Μάντζιος, Φερεκίδης, Σίμοντσιτς, Μπελάι, Μήτρου, Παπαδόπουλος, Σίλιακ, Ιωάννου (60` Κουμπούλης), Β. Μάντζιος (79` Καντέρης).     

    [21] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 80-62 ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2003 (19:52 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης πήρε σήμερα το Περιστέρι που δε δυσκολεύτηκε να κερδίσει με 80-62 τη Νήαρ Ηστ στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών. Η τελευταία μάλιστα μετά και από αυτή την απώλεια των βαθμών πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει στην κατηγορία.

    Σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση βρέθηκε από τους νικητές ο Κούρκοβιτς που πέτυχε 19 πόντους και έδωσε λύσεις σε πολλά σημεία του παιχνιδιού. Ειδικά όταν στην έναρξη της αναμέτρησης η Νήαρ Ηστ βρέθηκε μπροστά στο σκορ. Αντίθετα από τους ηττημένους σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε ο Νάκιτς που πέτυχε 22 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-24, 40-34, 61-47, 80-62

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρκοβικ 19, Παπαμακάριος 12, Ραντοβάνοβιτς 6, Πελεκάνος 18, Στιούαρτ 6, Σταμόπουλος, Γλυνιαδάκης 8, Χάτσον 9, Δορκοφίκης 2.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Χρυσανθοπουλος, Σοφογιάννης 5, Κουράσοφ, Μάγλος 2, Παπανικολόπουλος, Νάκιτς 22, Καϊμακόγλου 11, Ξανθόπουλος 10, Καράγκουτης 12.

    [22] ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 3 Μαϊου 2003 (17:27 UTC+2)

    Σε τρείς στρατιωτικές ζώνες θα χωρισθεί το Ιράκ οι οποίες θα αστυνομεύονται από πολυεθνική δύναμη, ανέφερε αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μεταδίδει το BBC.

    Η σταθεροποιητική δύναμη θα τελεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Τόμυ Φράνκς, διοικητού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Η αποκάλυψη του σχεδίου για το Ιράκ έγινε αμέσως μετά την δήλωση του αμερικανού υπουργού αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στο Ιράκ δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ούτε ειρηνική ούτε ασφαλής.

    Στην δήλωση αυτή προέβη ο κ. Ράμσφελντ αμέσως μετά την μακρά συνομιλία του με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, την Παρασκευή.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε επίσης ότι είναι άγνωστο, ακόμη, το χρονικό διάστημα παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Τα σχέδια των αμερικανών, εκτιμούν αναλυτές, είναι βέβαιο ότι θα οξύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα που συγκλονίζεται, καθημερινά, από αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις ιρακινών πολιτών με αμερικανούς στρατιώτες.

    Τομείς

    Περισσότερες από 10 χώρες έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στην σταθεροποιητική δύναμη στο Ιράκ, απεκαλύψε ο ίδιος ανώνυμος αμερικανός αξιωματούχος.

    Η πολυεθνική δύναμη θα εγκατασταθεί στις ζώνες που θα τελούν υπό βρετανική και πολωνική διοικηση, όχι όμως και στην ζώνη που θα ελέγχουν οι αμερικανοί.

    Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, τρείς χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, δεν θα κληθούν να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Από την πολυεθνική δύναμη θα αποκλεισθούν και οι αραβικές χώρες

    Δεν είναι ακόμα γνωστό ο αριθμός των στρατιωτών που θα τοποθετηθούν σε κάθε τομέα αν και πηγές του Πενταγώνου αναφέρονται σε μια αμερικανική δύναμη 20.000 στρατιωτών.

    Τα όρια των τριών τομέων είναι ακόμα υπο διαπραγμάτευση.

    [23] ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ SARS ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Χονγκ Κονγκ, 3 Μαϊου 2003 (15:12 UTC+2)

    Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές των ασιατικών χωρών, όπου «θερίζει» ο Ιός του Βαρέος και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, το ενδεχόμενο ο ιός να διαφεύγει των εξετάσεων στα παιδιά.

    Στο Χονγκ Κονγκ νοσηλεύεται ένα παιδί 10 ετών με άτυπη πνευμονία, όμως στον οργανισμό του δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής ίχνος του ιού. Το αγόρι , που πάσχει από χρόνια πνευμονική πάθηση, εισήχθη στο νοσοκομείο με πυρετό, ρίγη και βήχα, τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι οι πνεύμονες έχουν προσβληθεί και η οικογένειά του υποχρεώθηκε να μείνει για δέκα ημέρες σε καραντίνα, αν και κανένας από τους γονείς δεν έχει αναπτύξει τα συμπτώματα του SARS.

    Το παιδί υποβλήθηκε σε δεκάδες εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού της άτυπης πνευμονίας, αλλά ήταν αρνητικές, γεγονός πολύ σπάνιο, δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Χον Καμ-λουν.

    Αλλά και τον περασμένο μήνα ένα αγόρι 6 ετών που νοσηλευόταν με άτυπη πνευμονία πέθανε στο Χονγκ Κονγκ. Υπέφερε από εξασθένηση του ανοσοποιητικού του συστήματος , ωστόσο οι εξετάσεις που έγιναν μετά θάνατον δεν εντόπισαν κανένα ίχνος του ιού στους πνεύμονές του.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, όπου 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, δεσμεύτηκε να απελευθερώσει 100 εκατ. δολάρια (70 εκατ. $ ΗΠΑ), για την καταπολέμηση του ιού.

    [24] 14ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Αλγέρι, 3 Μαϊου 2003 (14:11 UTC+2)

    Μια οικογένεια 14 ατόμων ξεκληρίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Κσαρ Ανεκμούφ, κοντά στο Ρεγκάν της Αλγερίας, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Η δεκατετραμελής οικογένεια επέβαινε σε ένα φορτηγό το οποίο ανατράπηκε όταν ένα άλλο αυτοκίνητο πραγματοποίησε μια επικίνδυνη προσπέραση που το ανάγκασε να βγει από το δρόμο.

      Στο μεταξύ, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, από τους οποίους ο ένας σοβαρά, όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με φορτηγό κοντά στο Οράν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο.

    [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΤΟ

    Βηρυττός, 3 Μαϊου 2003 (14:10 UTC+2)

    Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ έφθασε σήμερα στη Βηρυττό, προερχόμενος από τη Δαμασκό, για συνομιλίες με τη λιβανική ηγεσία που αποσκοπούν στην προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών για τη Μέση Ανατολή. .

    Χθές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και σύμφωνα με τηλεγράφημα του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, οι δύο άνδρες συζήτησαν για θέματα που αφορούν στην καθιέρωση κλίματος ειρήνης και για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην στην ευρύτερη περιοχή, μετά την οκλήρωση του πολέμου στο Ιράκ.

    Πριν από τη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σάρα , ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ουίλιαμ Μπερνς, είχε δηλώσει ότι θα συζητούσε μεταξύ άλλων με τον σύρο πρόεδρο το θέμα των παλαιστινιακών αργανώσεων που χρησιμοποιούν τη Συρία ως βάση, το θέμα της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής και το σφράγισμα των συρο-ιρακινών συνόρων.

       Εξάλλου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να ζητήσει από τη Δαμασκό να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.

    [26] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2003 (13:14 UTC+2)

    Στις 11 Μαίου 2003 συμπληρώνονται 13 χρόνια από την ημέρα που ο Στράτος Διονυσίου έφυγε από την ζωή. Με αφορμή την επέτειο αυτή, οι Εκδόσεις "Κάκτος" τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη, διοργανώνουν εκδήλωση στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει και η παρουσίαση της 4ης έκδοσης του βιβλίου "Στράτος Διονυσίου" της δημοσιογράφου Βίκυς Μιχαλονάκου.

    Πρόκειται για την αφήγηση της ζωής και τον απολογισμό του έργου του Στράτου Διονυσίου, μέσα από την αυθεντική μαρτυρία του ίδιου, που εκτός από καταγραφή της προσωπικότητας του ανθρώπου και της προσφοράς του καλλιτέχνη, είναι μαζί και χρονικό μιας ολόκληρης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας. Προϊόν πολύμηνης έρευνας και συλλογής σπάνιου και ανέκδοτου υλικού, το βιβλίο είναι το εγκυρότερο ντοκουμέντο και έργο αναφοράς για τον καλλιτέχνη που, γνήσιος όσο λίγοι στη ζωή και στην τέχνη του, ανήκει πια στους μεγάλους της λαϊκής παράδοσης.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαίου και ώρα 8 μ.μ, στο βιβλιοπωλείο του Μανώλη Μπαρμπουνάκη, το "Κατώι του Βιβλίου", Αριστοτέλους 6, στη Θεσσαλονίκη.

    Θα μιλήσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο λογοτέχνης και εκδότης του περιοδικού Τραμ, Γιώργος Κάτος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπούζας και η συγγραφέας του βιβλίου Βίκυ Μιχαλονάκου.

    [27] ΑΥΡΙΟ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2003 (09:09 UTC+2)

    Αύριο γιορτάζεται η "Αvoιξη των Μουσείων" (Printemps des Musees), ένας θεσμός για τα ευρωπαϊκά μουσεία, που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εορτασμό, που φέτος έχει ως θέμα "Μυστήρια και Ανακαλύψεις". Στα Αρχαιολογικά και Βυζαντινά Μουσεία, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ σε 23 από αυτά θα πραγματοποιηθούν και διάφορες εκδηλώσεις.

    Η "Ανοιξη των Μουσείων", η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο, μια Κυριακή της άνοιξης, θεσπίστηκε το 1999 από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά που διαχειρίζονται τα μουσεία, καθώς και την ανάδειξη του μουσειακού πλούτου των χωρών, που συμμετέχουν στον εορτασμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Βασικά χαρακτηριστικά του εορτασμού είναι αφενός η ελεύθερη είσοδος για το κοινό στα μουσεία, που συμμετέχουν στον εορτασμό και αφετέρου η πραγματοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων, που οργανώνονται γύρω από ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά και είναι δυνατόν να συνεχιστούν και κατά τις επόμενες εβδομάδες.

    Μεταξύ των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 20 πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, εκθέσεις κλπ. υπό το γενικό τίτλο "Μυστήρια και Ανακαλύψεις".

    Επιλεγμένα μουσειακά αντικείμενα που συνδέονται με την έννοια του μυστηρίου βρίσκονται στο επίκεντρο εκδηλώσεων, όπως η έκθεση για τις μυστηριακές λατρείες στη Λακωνία και την Αρκαδία, που φιλοξενείται στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Σπάρτης, της Τρίπολης και της Λυκόσουρας ή η ξενάγηση με θέμα τα αποτροπαϊκά φυλακτά των πρώτων χριστιανικών αιώνων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

    Σε άλλες περιπτώσεις, οι εκδηλώσεις λειτουργούν ως αφορμή για τη γνωριμία του κοινού με το μουσείο και την ανακάλυψη των συλλογών του, όπως η Ανοιχτή Ημέρα, που διοργανώνεται στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα ή η έκθεση αρχαίων αντικειμένων από το Νεπάλ και το Θιβέτ στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.

    Το συντονισμό των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για τα Αρχαιολογικά και Βυζαντινά μουσεία αντίστοιχα, ενώ συντονιστής του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η Διεύθυνση Μουσείων της Γαλλίας.

    Η "Ανοιξη των Μουσείων" και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα http://printempsdesmusees.culture.fr.

    [28] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΟ Μ.Μ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2003 (23:42 UTC+2)

    Με ένα Τριήμερο Φεστιβάλ Κιθάρας, στις 9,10 και 11 Μαίου ολοκληρώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την καλλιτεχνική περίοδο 2002-2003.

    Η διοργάνωση φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου Ελληνα σολίστ, Κώστα Κοτσιώλη και περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Χοακίν Ροδρίγο, μια βραδιά τζαζ και μια βραδιά φλαμέγκο.

    Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με μια λαμπρή συναυλία αφιερωμένη στον Ισπανό συνθέτη Χοακίν Ροδρίγο με τη συμμετοχή πλειάδας καταξιωμένων σολίστ και τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Θα ακουστούν το περίφημο Κονσέρτο Αρανχουέθ, το Κονσέρτο Ανταλούθ για τέσσερις κιθάρες και το Κονσέρτο Μαντριγκάλ για δύο κιθάρες.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με μια βραδιά τζαζ που τιτλοφορείται «Από την Βραζιλία στον Ντιάνγκο Ρέινχαρτ, με την Βραζιλιάνα Μπάντι Ασαντ και το Τρίο Ραφαέλ Φάιζ.

    Το Φεστιβάλ κλείνει με μια βραδιά Φλαμέγκο με τίτλο «Παράδοση και Συνέχεια» . Ο Χοσέ Αντόνιο Ροντρίγκεζ, έχοντας αποσπάσει πλήθος βραβείων, ως κιθαρίστας φλαμένγκο και συνθέτης, προτείνει μια νέα εκδοχή φλαμένγκο που περιλαμβάνει σόλο κιθάρα, δεύτερη κιθάρα, μπάσο/τσέλο και πλήκτρα, κρουστά, τραγούδι και χορό, με έξι άτομα συνολικά στη σκηνή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 May 2003 - 18:13:57 UTC